quote:'Invoering rookverbod belangrijkste nieuws'
'Invoering rookverbod belangrijkste nieuws'
HILVERSUM - De invoering van het rookverbod is volgens Nederlanders die in het buitenland wonen en werken de belangrijkste nieuwsgebeurtenis in Nederland van het afgelopen jaar. Dat meldde de Wereldomroep maandag op basis van eigen onderzoek onder meer dan duizend Nederlandse expats.
quote:Onthutsende verhalen van horecabezoekers en werknemers op steunpunt rookvrije horeca
Rotterdam, 29 december 2008 -- Op het steunpunt rookvrije horeca van Clean Air Nederland zijn bijna drieduizend reacties binnengekomen die onthutsend en soms schrijnend genoemd kunnen worden. “Zo meldt iemand uit een bekende badplaats dat hij ontslagen is, omdat hij er bezwaar tegen had dat hij weer in de rook moest werken”, aldus Willem van den Oetelaar, voorzitter van Clean Air Nederland. Ook blijkt dat overtreding van de wet zich niet alleen maar afspeelt bij kleine kroegen. Over grote poppodia of discotheken, waaronder de Heineken Musical Hall, Melkweg en Escape in Amsterdam, komen ook meldingen binnen op het steunpunt.
Het steunpunt heeft een maand na de start zo’n 3.000 reacties ontvangen. Meestal over kroegen waar nog gerookt wordt. Maar ook veel meldingen over discotheken en sportkantines. Het brengt een aantal tot nu toe onzichtbare zaken aan het licht die letterlijk door bezoekers en werknemers op het steunpunt worden gemeld.
• Elke week komen er vele kroegen bij waar het roken weer wordt toegestaan.
• Er zijn veel gemeenten waar je helemaal niet meer rookvrij een kroeg in kunt. Want als in een kleinere gemeente met enkele kroegen er één het roken weer toestaat gaan de anderen uit concurrentieoverwegingen mee. Men kan dan nergens in het dorp nog rookvrij een biertje drinken. Op het steunpunt geeft men aan dan maar weg te blijven.
• In sommige gemeenten sluiten horecaondernemers een “pact” met elkaar: ze spreken af zich gezamelijk niet meer aan het rookverbod te houden.
• Klanten switchen zelfs van hun eigen stamkroeg waar nu weer gerookt wordt naar een andere kroeg waar het rookvrij is.
• Ook wordt door de reacties op het steunpunt duidelijk hoe ondernemers trachten onder controles van de VWA uit te komen. Roken kan dan bijvoorbeeld alleen na 24.00 ’s nachts. Of op wisselende dagen wel en niet.
• Er werd zelfs een actie gemeld van een kroegbaas die via SMS promoot dat er na 22.00 uur in zijn kroeg weer gerookt mag worden. Een andere kroegbaas vermeld dit trots op zijn website.
• Ook in veel sportkantines wordt gewoon doorgerookt. Sporters van die sporthal die niet in de rook willen staan, gaan na het sporten daarom direct naar huis.
• Mensen die in een kroeg komen waar weer gerookt wordt, en aangeven dat niet fijn te vinden krijgen regelmatig een grote mond van de eigenaar of andere bezoekers. Er zijn echt honderden mensen die aangeven op deze manier te zijn afgebekt.
Willem van den Oetelaar, voorzitter van Clean Air Nederland: “Er lijkt momenteel sprake van een gedoogbeleid, om roken in de kroeg weer toe te staan. Sommige horecaondernemers lijken niet door te hebben dat juist door roken weer toe te staan ze veel onduidelijkheid creëren, waardoor klanten wegblijven. Ze laten zich wel erg makkelijk de mening van de rokende klanten opdringen.”
Van den Oetelaar: “Nu zorgen die horecaondernemers die de wet overtreden er zélf voor dat die gewenning onnodig lang gaat duren omdat de consument nu opeens toch weer een kroeg vol rook binnen stapt. Veel rokers hebben het idee dat ze de wet nog kunnen omdraaien. Maar dat dát niet zal gebeuren, is inmiddels wel duidelijk geworden.”
Op het steunpunt zijn honderden namen en adressen binnengekomen van horecagelegenheden waar de wet overtreden wordt. Dit lijkt nog maar het topje van de ijsberg. Clean Air Nederland roept al deze ondernemers op om zich uit eigen beweging aan een wet te gaan houden, die uiteindelijk ook in hun voordeel zal werken.
De rokers. Al gaat de horeca volledig kapot, ze zullen blijven roken.quote:Op maandag 29 december 2008 20:33 schreef Hukkie het volgende:
Begin me af te vragen wie de langste adem heeft. Steeds meer kroegen die het rookverbod negeren, of de VWA met haar paar controleurs. Gedogen vs verbieden.
Vraag het aan Ghia.quote:Op maandag 29 december 2008 20:40 schreef MouzurX het volgende:
Alhoewel .. mensen gaan alleen roken in kroegen toch?
Restaurants wordt nog steeds niet gedaan of wel?
En dan doel je op handhaving, of op gedogen?quote:Op maandag 29 december 2008 20:35 schreef Elfletterig het volgende:
Ik heb vast een titelsuggestie van deel 29: Waar de wens de vader van de gedachte is.
Ik doel op de titel van dit topic-deelquote:Op maandag 29 december 2008 20:50 schreef Hukkie het volgende:
En dan doel je op handhaving, of op gedogen?
Ah oke, met zo'n topictitel kun je inderdaad alle kanten op. Was in de veronderstelling dat je zelf ook een mening had in deze.quote:Op maandag 29 december 2008 20:53 schreef Elfletterig het volgende:
Ik doel op de titel van dit topic-deel
Neh, lijkt me dat veel kroegen wel een bepaald plan hebben uitgestippeld. Denk niet dat kroegen waar nu bewust nog gerookt mag worden, geintimideerd zijn door de VWA. Die hebben stelling genomen tegen het rookverbod, daar maken ze geen geheim van.quote:Op maandag 29 december 2008 21:59 schreef MikeyMo het volgende:
Ondertussen weet niemand meer waar hij aan toe is. Een rookkroeg is morgen weer een niet-rook-kroeg omdat hij weer eens een boete heeft gekregen, een rookvrije kroeg zet de asbakjes weer terug omdat de buurman dat ook heeft gedaan...
quote:• Klanten switchen zelfs van hun eigen stamkroeg waar nu weer gerookt wordt naar een andere kroeg waar het rookvrij is.
• Ook in veel sportkantines wordt gewoon doorgerookt. Sporters van die sporthal die niet in de rook willen staan, gaan na het sporten daarom direct naar huis
Hmm...het is een plicht om het recht te handhaven.quote:Op maandag 29 december 2008 22:38 schreef Marsyas het volgende:
Het recht op een rookvrije werkplek kan nooit leiden tot een plicht van niet roken, zeker als de rechthebbende afstand doet daarvan..Recht en plicht zijn complementair, niet sequentieel..
Niet als het recht krom is, zoals we in de praktijk ervaren. Every motherfucking day..quote:Op maandag 29 december 2008 22:44 schreef Montagui het volgende:
[..]
Hmm...het is een plicht om het recht te handhaven.
Hoe kan recht krom zijn? Een banaan is krom!quote:Op maandag 29 december 2008 23:09 schreef Marsyas het volgende:
[..]
Niet als het recht krom is, zoals we in de praktijk ervaren. Every motherfucking day..
Wet en recht zijn NIET hetzelfde, EN DE UITZONDERING BEVESTIGD DIE REGEL.
Het is geen plicht om idiote regels te bedenken.quote:Op maandag 29 december 2008 22:44 schreef Montagui het volgende:
[..]
Hmm...het is een plicht om het recht te handhaven.
Bluf!! Ik heb gelijk, we zijn uitgepraat. Genoeg juridisch-theoretisch gezever. In de praktijk is het verkapte dictatuur, en zo wordt het ook ondervonden. Het smoesje van de staat zal me aan me reet roesten, sterker, ik veeg hem ermee af! Fuck unjust laws, and those who obey/enforce them!quote:Op maandag 29 december 2008 23:23 schreef Barend_ het volgende:
tvp.. Morgen weer eens een inhoudelijke reactie!![]()
Recht is niet krom.quote:Op maandag 29 december 2008 23:15 schreef Montagui het volgende:
[..]
Hoe kan recht krom zijn? Een banaan is krom!
Eindelijk iemand die het begrijpt. Het zijn fucking kroegen!quote:Op maandag 29 december 2008 23:55 schreef prupke het volgende:
[..]
Ik ben van mening dat er in een restaurant niet gerookt hoeft te worden , maar potjandorie een kroeg is er voor om te roken , zuipen , zweten en mensen te versieren (en darten en biljarten enz)
Ja klopt het zijn kroegen. Deze hebben een horecabestemming en daarom moeten ze zich sinds 1 juli 2008 aan het rookverbod houden of ze nu willen of niet.quote:Op maandag 29 december 2008 23:57 schreef nikk het volgende:
[..]
Eindelijk iemand die het begrijpt. Het zijn fucking kroegen!
Jij begrijpt het duidelijk dus niet. Ga puzzelen met moeder de vrouw ofzo.quote:Op dinsdag 30 december 2008 00:04 schreef Provinciaaltje het volgende:
[..]
Ja klopt het zijn kroegen. Deze hebben een horecabestemming en daarom moeten ze zich sinds 1 juli 2008 aan het rookverbod houden of ze nu willen of niet.
Hij begrijpt het welquote:Op dinsdag 30 december 2008 00:10 schreef nikk het volgende:
[..]
Jij begrijpt het duidelijk dus niet. Ga puzzelen met moeder de vrouw ofzo.
Geloof me nu maar het rookverbod gaat niet meer weg. Vele horecaondernemers weten diep in hun hart dat het rookverbod niet meer zal verdwijnen. Twee boetes en de asbakken verdwijnen weer van de tafel. Iedere overtreder komt aan de beurt en terechtquote:Op dinsdag 30 december 2008 00:15 schreef prupke het volgende:
[..]
En mijn mening : De boetes om een kroeg het niet roken op te leggen zijn gewoon zo hoog om als nog geld in de la te krijgen en meer niet.
Ws wil nederland nu al weer onder de regels van de Europese Unie uit als het ff kan.
Voor mijn part moeten ze een boete betalen die de helft is van wat het hun opbrengt als je in dit land wel gewoon in de kroeg mag roken
Zullen ze zeer blij mee zijn want dan trekken we ws nog meer toerisme
Ik wil je wel geloven ...maar je vind het vast niet erg dat ik nog efkes afwacht?quote:Op dinsdag 30 december 2008 00:36 schreef Provinciaaltje het volgende:
[..]
Geloof me nu maar het rookverbod gaat niet meer weg. Vele horecaondernemers weten diep in hun hart dat het rookverbod niet meer zal verdwijnen. Twee boetes en de asbakken verdwijnen weer van de tafel. Iedere overtreder komt aan de beurt en terecht
Nee hoorquote:Op dinsdag 30 december 2008 00:44 schreef prupke het volgende:
[..]
Ik wil je wel geloven ...maar je vind het vast niet erg dat ik nog efkes afwacht?
quote:Rookverslaafde aan zuurstofapparaat blaast zichzelf op
Een verstokte roker (75) die aan een beademingsapparaat lag heeft zichzelf afgelopen zondag opgeblazen. De explosie vond plaats nadat de man een sigaret op stak terwijl hij aan de zuurstof lag.
De man had plastic buisjes in zijn neus, vanwege een longziekte die hij door het roken op had gelopen. Hij wist dat hij niet mocht roken terwijl hij aan de beademingapparatuur lag, maar had zo veel zin in een sigaret dat hij het risico toch wilde nemen, liet een arts gisteren weten in de krant Sounth China Morning Post.
Na de explosie is de man naar het ziekenhuis gebracht. Zijn gezicht was zwaar verwond door de explosie.
Want jij weet het beter dan alle werknemers in Nederland?quote:Op dinsdag 30 december 2008 10:19 schreef vipergts het volgende:
Je kunt een werknemer niet laten beslissen of hij zijn recht op een rookvrije werkplek opgeeft.
Ik ken hier in Helmond twee restaurants waar nog gerookt wordt.quote:Op maandag 29 december 2008 20:40 schreef MouzurX het volgende:
Alhoewel .. mensen gaan alleen roken in kroegen toch?
Restaurants wordt nog steeds niet gedaan of wel?
Als roker kun je ook geen afstand doen van het recht op een rookvrije werkplek op kantoor. Waarom zou dat dan wel in de horeca moeten?quote:Op maandag 29 december 2008 22:38 schreef Marsyas het volgende:
Het recht op een rookvrije werkplek kan nooit leiden tot een plicht van niet roken, zeker als de rechthebbende afstand doet daarvan..Recht en plicht zijn complementair, niet sequentieel..
Och, de meerderheid vind het geen idiote regel. Dat vind alleen maar dat kleine groepje verstokte rokers e/o dat groepje anarchisten dat bij elke beperkende maatregel meteen het derde rijk erbij halen.quote:Op maandag 29 december 2008 23:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het is geen plicht om idiote regels te bedenken.
Is?....vind jij.quote:Op maandag 29 december 2008 23:55 schreef prupke het volgende:
[..]
Ik ben van mening dat er in een restaurant niet gerookt hoeft te worden , maar potjandorie een kroeg is er voor om te roken , zuipen , zweten en mensen te versieren (en darten en biljarten enz)
De meerderheid van Nederland komt niet in de kroeg en zeker niet in mijn kroeg. De mening van "Nederland" is dan ook niet van belang. Of vind je dat "Nederland" ook een mening moet hebben over jouw behang? Of de nummers die een band moet spelen?quote:Op dinsdag 30 december 2008 11:00 schreef Montagui het volgende:
[..]
Och, de meerderheid vind het geen idiote regel.
Je hebt gelijk hoor, de mening van 'Nederland' is niet van belang. Maar de wetten die de regering maakt wel.quote:Op dinsdag 30 december 2008 11:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
De meerderheid van Nederland komt niet in de kroeg en zeker niet in mijn kroeg. De mening van "Nederland" is dan ook niet van belang. Of vind je dat "Nederland" ook een mening moet hebben over jouw behang? Of de nummers die een band moet spelen?
De wet is geen argument in een discussie. Als een wet zo heilig is kan die nooit verandert worden en mocht er nu gewoon gerookt worden op kantoor.quote:Op dinsdag 30 december 2008 11:43 schreef Gia het volgende:
[..]
Je hebt gelijk hoor, de mening van 'Nederland' is niet van belang. Maar de wetten die de regering maakt wel.
Hoezo dat? Was er een wet die bepaalde dat je op kantoor mocht roken?quote:Op dinsdag 30 december 2008 11:52 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
De wet is geen argument in een discussie. Als een wet zo heilig is kan die nooit verandert worden en mocht er nu gewoon gerookt worden op kantoor.
Nee... als je de medewerker de mogelijkheid geeft om een recht op te geven, zal hij in de praktijk onder druk gezet worden om dat recht 'vrijwillig' op te geven.quote:Op dinsdag 30 december 2008 10:20 schreef Boze_Appel het volgende:
[Je kunt een werknemer niet laten beslissen of hij zijn recht op een rookvrije werkplek opgeeft.]
Want jij weet het beter dan alle werknemers in Nederland?
Een beetje jammer dat dat alleen maar intimidatiepolitiek is van Klink om zijn prestigeprojectje te redden, en feitelijk niet hardgemaakt zal worden.quote:Op dinsdag 30 december 2008 10:19 schreef vipergts het volgende:
Gewoon meer controleurs inzetten. Zo moeilijk is het werk niet en als je boetes van 18.500 euro uitdeelt en de kroeg voor een halfjaar sluit zijn ze echt wel rendabel.
Daarom moet je ook duidelijkheid scheppen. Wel of geen rookkroeg, dan kan de werknemer zelf beslissen waar hij wil gaan werken. Nu wordt een situatie gecreeerd dat bezoekers en personeel niet weten waar ze aan toe zijn.quote:Je kunt een werknemer niet laten beslissen of hij zijn recht op een rookvrije werkplek opgeeft.
Op deze wijze bewegen wij ons langzaam richting een fascistische staat. We hebben niets te zeggen over de regels die worden ingevoerd en zodra deze van kracht zijn zeggen we: tsja, regels zijn regels. Best een vreemde ontwikkeling als je erover nadenkt.quote:Op dinsdag 30 december 2008 00:15 schreef prupke het volgende:
[..]
Hij begrijpt het wel
Kijk er zijn regels en die moet je nakomen![]()
Hij rijdt ook nooit harder dan dat een verkeersbord aangeeft enz......
Want dat mag niet!!!
Foei.
Het was wettelijk toegestaanquote:Op dinsdag 30 december 2008 12:36 schreef Gia het volgende:
[..]
Hoezo dat? Was er een wet die bepaalde dat je op kantoor mocht roken?
Nooit van gehoord.
De wet staat ter discussie. Dan kan de wet zelf nooit een argument zijn. Dat is een cirkelredenering.quote:En ja, wetten kunnen op democratische wijze veranderd worden, zoals ze ook op democratische wijze gemaakt zijn. Maar vooralsnog gelden ze wel op het moment dat ze bestaan.
Militairen mogen hun recht op een geweldloze werkomgeving toch ook opgeven?quote:Op dinsdag 30 december 2008 12:38 schreef mgerben het volgende:
[..]
Nee... als je de medewerker de mogelijkheid geeft om een recht op te geven, zal hij in de praktijk onder druk gezet worden om dat recht 'vrijwillig' op te geven.
Stel dat jouw baas aan je vraagt of je onder het minimum loon wilt werken, dat doe je toch ook niet?
Jij kunt je veroorloven om dat gewoon niet te doen. Maar als je weet dat er anderen zijn die wel onder het minimum willen werken, moet je toegeven, of je baan verliezen.
Het klinkt paradoxaal, dat je een recht opgedrongen krijgt waar je geen afstand van kunt doen. Maar juist daardoor is dat recht geen dode letter, en hoef jij niet te concurreren met andere mensen die dat recht op willen geven in ruil voor jouw baan.
Doordat de werknemer dat recht niet kan opgeven, kan de baas hem niet onder druk zetten.
Geldt voor minimumloon, veiligheidsmaatregelen, werktijden, en een rookvrije werkplek.
Welkom in het echte leven.quote:Op dinsdag 30 december 2008 12:38 schreef mgerben het volgende:
Stel dat jouw baas aan je vraagt of je onder het minimum loon wilt werken, dat doe je toch ook niet?
Jij kunt je veroorloven om dat gewoon niet te doen. Maar als je weet dat er anderen zijn die wel onder het minimum willen werken, moet je toegeven, of je baan verliezen.
Allemaal zaken die werkgever en werknemer prima samen kunnen oplossen. Kom je er niet uit met je werkgever dan kan je altijd naar een andere gaan.quote:Het klinkt paradoxaal, dat je een recht opgedrongen krijgt waar je geen afstand van kunt doen. Maar juist daardoor is dat recht geen dode letter, en hoef jij niet te concurreren met andere mensen die dat recht op willen geven in ruil voor jouw baan.
Doordat de werknemer dat recht niet kan opgeven, kan de baas hem niet onder druk zetten.
Geldt voor minimumloon, veiligheidsmaatregelen, werktijden, en een rookvrije werkplek.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |