Zoals Philip Freriks al zei, "Het leukste avondje tussen Sinterklaas en Kerst!" Ik ga er weer voor zitten morgen! Is het trouwens al eerder voorgekomen dat het dictee door een Vlaming geschreven werd?quote:Het 19e Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt woensdag 17 december 2008 uitgezonden vanaf 20:30 uur op Nederland 1.
De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts (52) schrijft dit jaar Het Groot Dictee. Hemmerechts is auteur van romans, verhalen, reisverhalen, essays en scenario's voor korte films. Ze is verder hoofddocent Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit in haar geboortestad Brussel.
Prominenten:
TV-persoonlijkheid Esmaa Alariachi, oud-profvoetballer en manager voetbalzaken van FC Twente Mohammed Allach, radio- en tv-presentator Tijs van den Brink, schrijver/dichter Bart Chabot, Ali Çifteci, acteur in o.a. Vuurzee en Oppassen en bij diverse theatergroepen, actrice Carine Crutzen, Kim Feenstra, fotomodel, winnaar tv-programma Holland's Next Top Model, tv-presentator Jochem van Gelder, Wilfred Genee, presentator tv-programma Voetbal International, columnist Telegraaf, schrijver van Lange Tenen, schrijfster/columniste Renske de Greef, FNV-voorzitter Agnes Jongerius, oorlogsjournalist Arnold Karskens, zangeres Berget Lewis, SP-senator Paul Peters, strafrechtadvocaat Peter Plasman, actrice/columniste Elle van Rijn, Journaal-presentatrice Jeanet Schuurman, actrice Jasmine Sendar, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, wielrenster Marianne Vos en oud-minister/oud-burgemeester Bram Peper.
Uit Vlaanderen komen: voorzitter van Amnesty International en hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit van Gent Eva Brems, schrijver Randall Casaer, Miss België 2007 Annelien Coorevits, Sophie Dewaele, presentatrice bij VijfTV, schrijfster en columniste, comedian Youssef El Mousaoui, VRT-journalist Rob Heirbaut, schrijfster Rachida Lamrabet, radiopresentator Sven Pichal, Ben Roelants, presentator van o.a. Junior Eurosong en De Naaktkalender en presentator bij radiozender Donna en radio en tv-commentator/docent Europese politiek aan de Universiteit van Gent Hendrik Vos.
Philip Freriks en Martine Tanghe
Onder leiding van Journaal-presentator Philip Freriks en VRT-presentatrice Martine Tanghe nemen de deelnemers het in de Eerste Kamer op tegen dertig Nederlanders en Vlamingen, die zich kunnen plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Standaard.
Jury: de minister
De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar voorgezeten door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ronald Plasterk. Hij volgt oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven op, die drie jaar juryvoorzitter was.
Je kunt het ook daarna nog via uitzendinggemist bekijken en meeschrijven. Heb ik vorig jaar ook gedaan. Alleen je moet even de media mijden waarin de inhoud van het dictee al kan staan.quote:Op woensdag 17 december 2008 10:44 schreef Painted_Horse het volgende:
Ik moet het helaas missen dit jaar. eb iets anders te doen vanavond.
Die had ik juist helemaal goedquote:Op woensdag 17 december 2008 21:38 schreef MaartenGrendel het volgende:
Onze-lieve-vrouwekerk, bijna goed maar toch twee hoofdletterfouten.
Hehe, hoe had jij 't geschreven dan?quote:Op woensdag 17 december 2008 21:39 schreef sjak het volgende:
In Onze-Lieve-Vrouwekerk heb ik gewoon 6 foutenIk heb echt nog nooit een dictee zo slecht gemaakt.
onzelievevrouwekerkquote:Op woensdag 17 december 2008 21:40 schreef MaartenGrendel het volgende:
[..]
Hehe, hoe had jij 't geschreven dan?
Nou, das wel beter dan de beste bekende Nederlander!quote:Op woensdag 17 december 2008 21:50 schreef ouderejongere het volgende:
24 fout
Vorig jaar had ik er maar 12
Misschien heb ik nog wat gemist ooken ik had rooms-katholiek fout, 2 keer GEEN hoofdletter, twee fout
Als ik bekend wordt ga ik winnen bij de prominenten. Als ik als onbekende meedoe eindig ik in de middeNmoot.quote:Op woensdag 17 december 2008 21:52 schreef MaartenGrendel het volgende:
[..]
Nou, das wel beter dan de beste bekende Nederlander![ afbeelding ]
Ik denk het nietquote:Op woensdag 17 december 2008 21:55 schreef ouderejongere het volgende:
[..]
Als ik bekend
wordt
ga ik winnen bij de prominenten. Als ik als onbekende meedoe eindig ik in de middeNmoot.
Meer dan 8quote:
Moet je alleen niet zulke fouten meer maken.quote:Op woensdag 17 december 2008 21:55 schreef ouderejongere het volgende:
[..]
Als ik bekend wordt ga ik winnen bij de prominenten. Als ik als onbekende meedoe eindig ik in de middeNmoot.
De tekst was dan ook wel een stuk moeilijker. Ik vraag me af of er iemand is die hem 'thuis' beter heeft gemaakt.quote:Op woensdag 17 december 2008 21:57 schreef The_BoezelaaR het volgende:
[..]
Meer dan 8Ik had er 21 ...
Maar ik doelde vooral op vergelijk met voorgaande jaren. Andere jaren was het maximum om kans te maken op winnen iets van 3 fout of zo. Dat bedoelde ik meer ..
Gewoon goed luisteren, als je er echt niks van kan maken is het afkomstig uit een vreemde taal (zoals eau des carmes). Weltschmerz zonder hoofdletter is een stomme fout die lekker aantelt. (Zelf ook fout)quote:Op woensdag 17 december 2008 21:54 schreef The_BoezelaaR het volgende:
8 fout voor de winnaar, vind ik wel heel veel eigenlijk .....
21 is niet slecht!quote:Op woensdag 17 december 2008 21:57 schreef The_BoezelaaR het volgende:
[..]
Meer dan 8Ik had er 21 ...
Maar ik doelde vooral op vergelijk met voorgaande jaren. Andere jaren was het maximum om kans te maken op winnen iets van 3 fout of zo. Dat bedoelde ik meer ..
Netjesquote:Op woensdag 17 december 2008 21:57 schreef The_BoezelaaR het volgende:
[..]
Meer dan 8Ik had er 21 ...
Maar ik doelde vooral op vergelijk met voorgaande jaren. Andere jaren was het maximum om kans te maken op winnen iets van 3 fout of zo. Dat bedoelde ik meer ..
Ik hanteer in zo'n geval wiskunderegels. Onze leraar zei altijd dat als je met een foute berekening goed verderging, weliswaar alle antwoorden niet kloppen, maar de berekening wel. Hier ben je ook consequent: je gebruikt geen hoofdletters en geen streepjes. Dit is elk jaar een discussie, want je kunt voor die twee streepjes en drie hoofdletters in totaal vijf fouten rekenen. Maar wie schrijf Onze-Lieve-vrouwekerk? Of Onze-lievevrouwekerk?quote:
quote:
Het is natuurlijk wel zo eerlijk om voor jezelf ook dezelfde regels te hanteren die bij het dictee ook gelden, anders heeft het weinig zin hier je aantal fouten te vermelden. Ik heb het ook als onzelievevrouwekerk geschreven, en dat zijn volgens de regels van het dictee toch echt 5 fouten. Tenzij expliciet vermeld wordt dat er in een woord bijv. maximaal 3 fouten kunnen worden gemaakt.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:02 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Ik hanteer in zo'n geval wiskunderegels. Onze leraar zei altijd dat als je met een foute berekening goed verderging, weliswaar alle antwoorden niet kloppen, maar de berekening wel. Hier ben je ook consequent: je gebruikt geen hoofdletters en geen streepjes. Dit is elk jaar een discussie, want je kunt voor die twee streepjes en drie hoofdletters in totaal vijf fouten rekenen. Maar wie schrijf Onze-Lieve-vrouwekerk? Of Onze-lievevrouwekerk?
Daarom: 3 fout. (Want de eerste hoofdletter wel en de tweede en derde niet kan ook, dus dat zijn er twee, en de streepjes is er een.)
Verder: allemachtig moeilijk. Ik heb 26 fouten en da's meer dan vorig jaar. Was wel blij dat de Oostakker niet fout is met een kleine letter!
Ik wel, maar Eau de Cologne schrijf je met hoofdletters, dus had ik Carmes ook met hoofdletter.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:07 schreef Honeymooner het volgende:
Wat een klote dictee zeg.. Dat eau des carmes had ik er werkelijk niet uitgehaald, dus ik had iets van odecarme.. Had 32 fout, maar wel streng gerekend, dus sodom en gomorra beide met hoofdletter, dus 2 fouten en niet maar 1..
Tja, dan heb ik er 28. Of zijn sodom-en-gomorra en eau-des-carmes er ook 2 in plaats van 1? Dan heb ik er 30. Dat is het maximale aantal in mijn dictee, maar voor mij is het niet zo. Ik vind het zo onlogisch om op die manier te tellen, dat ik het gewoon niet doe. Dat is het voordeel van zelf nakijken.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:10 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
Het is natuurlijk wel zo eerlijk om voor jezelf ook dezelfde regels te hanteren die bij het dictee ook gelden, anders heeft het weinig zin hier je aantal fouten te vermelden. Ik heb het ook als onzelievevrouwekerk geschreven, en dat zijn volgens de regels van het dictee toch echt 5 fouten. Tenzij expliciet vermeld wordt dat er in een woord bijv. maximaal 3 fouten kunnen worden gemaakt.
53 fout![]()
Telt als 1 fout. Vorig jaar zat die ertussen: de taalkundige combinatie.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:19 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Tja, dan heb ik er 28. Of zijn sodom-en-gomorra en eau-des-carmes er ook 2 in plaats van 1? Dan heb ik er 30. Dat is het maximale aantal in mijn dictee, maar voor mij is het niet zo. Ik vind het zo onlogisch om op die manier te tellen, dat ik het gewoon niet doe. Dat is het voordeel van zelf nakijken.
Ik zie de fouten in neervlijen en eschatologische niet, kweeste zou ik inderdaad als één fout rekenen. Kw in plaats van Qu is een standaardcombinatie.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:32 schreef InTrePidIvity het volgende:
Voor woorden als 'kweeste', 'neervlijen' en 'eschatologische' zou ik zelf één fout rekenen, wat jullie?
Stom, ik had de juiste woorden er neergezet. Heb het net aangepast, wat mij betreft gaat zo'n standaardcombinatie/standaardklank ook wel op in de andere gevallen ('ei' i.p.v. 'ij', 'g' i.p.v. 'ch').quote:Op woensdag 17 december 2008 22:37 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Ik zie de fouten in neervlijen en eschatologische niet, kweeste zou ik inderdaad als één fout rekenen. Kw in plaats van Qu is een standaardcombinatie.
Mee eens, vond het ontzettend Vlaanderen-gericht. Ik vond het daarom knap dat een Nederlander de top-3 heeft gehaald.quote:Op woensdag 17 december 2008 22:28 schreef InTrePidIvity het volgende:
ik hoop dat volgend jaar een Nederlandse schrijver de taak weer op zich neemt, om zo de Vlaamse tekstelementen enigszins te elimineren.
Volledig mee eens. En bovendien ook nog schadelijk voor de beeldvorming rondom de Nederlandse taal en het belang ervan. Dit dictee heeft totaal NIETS te maken met een goede taalbeheersing. Het toont slechts aan hoeveel doelloze moeilijke woorden we kennen en hoe inconsequent het Groene Boekje is.quote:Op donderdag 18 december 2008 11:11 schreef JohnDope het volgende:
Achterlijk achterhaald pseudo-intellectueel gedoe.
Dat zijn er tweequote:Op donderdag 18 december 2008 11:42 schreef Biancavia het volgende:
Heb het zojuist gemaakt, 22 fout.
Ik heb wel sodom en gomorra als één fout gerekend.
Omdat de X een losstaande letter is, zo schrijf je ook T-shirt, sms-bericht of S-bocht, en bij eenentwintigste-eeuwse heb je een klinkerbotsing zoals bij twee-eiig of zo-even.quote:Op donderdag 18 december 2008 17:37 schreef star_gazer het volgende:
Wanneer nou wel en wanneer geen streepje... 'antidepressiva', 'laatmiddeleeuwse', 'neogotische', 'lowbudgetkloosters', maar weer wel 'X-benen' en vroegéénentwintigste-eeuwse
"fen"...quote:Op donderdag 18 december 2008 17:58 schreef Ereinion het volgende:
Ja, dat het x-aantal is ipv xaantal, is niet vreemd. Toch vind ik het Dictee meestal maar flauw, volgens mij zoeken ze gewoon bewust naar de uitzondering op de uitzondering, en spreken ze expres sommige worden slecht uit om de luisteraar op het verkeerde been te zetten.
Bij een fan, met korte a, denk ik toch meer aan een ventilator ofzo. En planden. Tss, klinkt voor geen meter.quote:
"Odecarme" had ik in de veronderstelling dat het waarschijnlijk een soort trappistenbier zou zijn.quote:Op vrijdag 19 december 2008 14:42 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Bij een fan, met korte a, denk ik toch meer aan een ventilator ofzo. En planden. Tss, klinkt voor geen meter.Maar vooral bij die langere woorden wist ik echt neit wat ze zeiden. Maar dat komt denk ik vooral omdat ik die woorden niet kende en me er geen woordbeeld van kon vormen. Je hoort dan wel klanken, maar wat precies... Sommigen hadden er nog wat meer last van trouwens, zo had degene die ik nakeek 'odekarmen' neergepend.
Ik had Aux-Decarme.quote:Op vrijdag 19 december 2008 14:44 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
"Odecarme" had ik in de veronderstelling dat het waarschijnlijk een soort trappistenbier zou zijn.
Dat is niet fout geteld zeiden ze volgens mij, omdat Nederlanders niet weten dat Oostakker een dorpje is en dat het zo gespeld dient te worden. Dus je hebt er maar 59.quote:Op vrijdag 19 december 2008 22:57 schreef Panthera1984 het volgende:
Ik dacht dat het Oost-Akker was en dat heb ik consequent gedaan, daarom 4 fout daar al van.
Vorig jaar was ook wel een van de makkelijkste dictees sinds tijden. ik kwam op 21 fout, mijn beste score ooit. Jan Wolkers gebruikte tenminste niet van die nooitgebruikte worden.quote:Op maandag 22 december 2008 19:47 schreef wolvendagen het volgende:
41 fout had ik, ik schaam me diep aangezien ik vorig jaar maar 11 fout had. Maar het dictee van Jan Wolkers was ook gewoon heel fijn om te maken. De komende jaren mogen Nederlanders het dictee schrijven van mij, Kluun lijkt me wel een optie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |