FOK!forum / Klaagbaak / Fetzin bij de Chinees!! :S
Penskuhzaterdag 13 december 2008 @ 11:41
Dames en Heren,

Vorige week dachten we met de familie eens gezellig te doen en bij de plaatselijke chinees wat te halen. Schijnbaar zit er een goedje in die troep 'Fetzin?' genoemd, waar niet iedereen tegenkan. Zijn er meer mensen die hier niet tegenkunnen.

De klachten: Hartkloppingen, tintelende handen, buikkrampen, misselijk/kotsen, Duizeligheid, Benauwd etc.

Klacht: De chinees moet stoppen met die troep erin te gooien!
Subklacht: Zaterdagavond naar de klote! :S
BasEnAadzaterdag 13 december 2008 @ 11:42
Ik wordt altijd misselijk als ik chinees heb gegeten!
Chinees voedsel is echt rommel.
Afhaalchineeszaterdag 13 december 2008 @ 11:45
Ik hoorde dat ik hier moest zijn?
zoalshetiszaterdag 13 december 2008 @ 11:45
ve-tsin.

eet je wel eens pringles?
Penskuhzaterdag 13 december 2008 @ 11:50
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef zoalshetis het volgende:
ve-tsin.

eet je wel eens pringles?
Nee
ehqozaterdag 13 december 2008 @ 11:52
Klinkt als trippy spul mèn.
Koenholiozaterdag 13 december 2008 @ 11:53
Ve tsin is een smaakversterker.

Haha, TS kan niet tegen smaakversterkers! !11!lollereinz!!1
Geerdzaterdag 13 december 2008 @ 11:54
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef zoalshetis het volgende:
ve-tsin.

eet je wel eens pringles?
vertel???
koudhierzaterdag 13 december 2008 @ 11:55
ZIT DAT OOK IN PRINGLES???
Olezaterdag 13 december 2008 @ 11:59
Het spul zit in heel veel producten. In normale hoeveelheden heb ik er nauwelijks last van.
Echter, veel chinezen gebruiken tig keer zoveel. Bij sommige Chinese restaurants kan ik daarom ook niet eten. Zelfde klachten
SpaceLlamazaterdag 13 december 2008 @ 12:05
Nooit last van gehad.
Silentalarmzaterdag 13 december 2008 @ 12:10
nog nooit iets van gemerkt eigenlijk.
Maki-maki.zaterdag 13 december 2008 @ 12:36
Mononatriumglutamaat.
quote:
Voedselintolerantie

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
Sommigen veronderstellen, dat de stof kan werken als een trigger bij de totstandkoming van bepaalde ziekten. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat deze hypothese ondersteunt. De vermelding van de aanwezigheid van MSG in het voedsel is verplicht. Dat geldt alleen bij voorverpakt voedsel. Het geldt niet voor voedsel, dat bijvoorbeeld in restaurants wordt geserveerd. En uiteraard ook niet voor die producten waar het in hoge hoeveelheden van nature in voorkomt.
...
StupidByNaturezaterdag 13 december 2008 @ 12:50
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:41 schreef Penskuh het volgende:
Dames en Heren,

Vorige week dachten we met de familie eens gezellig te doen en bij de plaatselijke chinees wat te halen. Schijnbaar zit er een goedje in die troep 'Fetzin?' genoemd, waar niet iedereen tegenkan. Zijn er meer mensen die hier niet tegenkunnen.

De klachten: Hartkloppingen, tintelende handen, buikkrampen, misselijk/kotsen, Duizeligheid, Benauwd etc.

Klacht: De chinees moet stoppen met die troep erin te gooien!
Subklacht: Zaterdagavond naar de klote! :S
Dan zou ik ook maar niet meer Italiaans gaan eten. Daar zit namelijk doorgaans nog veel meer van Ve-Tzin in verwerkt dan bij de Chinees... Verder vrijwel onschuldig allemaal hoor, behalve als je allergisch bent.

Misschien heb je gewoon een voedselvergiftiging opgelopen door niet goed bereid voedsel. Daar wel eens aan gedacht?
Biogardezaterdag 13 december 2008 @ 13:16
Bagger verwijderd.
Sapstengelzaterdag 13 december 2008 @ 13:47
Ve-tsin is toch dat spul waardoor die tomatensoep van de Chinees altijd zo'n apart smaakje heeft?
Mirjamzaterdag 13 december 2008 @ 13:49
ah, dat zou best eens de oorzaak kunnen zijn, gisteren voelde ik me echt raar, daarvoor hadden we bij nam-kee gegeten
Biogardezaterdag 13 december 2008 @ 13:49
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:49 schreef MissyMirjaM het volgende:
ah, dat zou best eens de oorzaak kunnen zijn, gisteren voelde ik me echt raar, daarvoor hadden we bij nam-kee gegeten
Was Katja Schuurman daar ook?
zoalshetiszaterdag 13 december 2008 @ 13:50
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:47 schreef Sapstengel het volgende:
Ve-tsin is toch dat spul waardoor die tomatensoep van de Chinees altijd zo'n apart smaakje heeft?
nee dat komt door de zoetstoffen die ze in hun soep doen.
LeeHarveyOswaldzaterdag 13 december 2008 @ 15:41
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:41 schreef Penskuh het volgende:
Dames en Heren,

Vorige week dachten we met de familie eens gezellig te doen en bij de plaatselijke chinees wat te halen. Schijnbaar zit er een goedje in die troep 'Fetzin?' genoemd, waar niet iedereen tegenkan. Zijn er meer mensen die hier niet tegenkunnen.

De klachten: Hartkloppingen, tintelende handen, buikkrampen, misselijk/kotsen, Duizeligheid, Benauwd etc.

Klacht: De chinees moet stoppen met die troep erin te gooien!
Subklacht: Zaterdagavond naar de klote! :S
quote:
Voedselintolerantie

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.

Sommigen veronderstellen, dat de stof kan werken als een trigger bij de totstandkoming van bepaalde ziekten. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat deze hypothese ondersteunt. De vermelding van de aanwezigheid van MSG in het voedsel is verplicht. Dat geldt alleen bij voorverpakt voedsel. Het geldt niet voor voedsel, dat bijvoorbeeld in restaurants wordt geserveerd. En uiteraard ook niet voor die producten waar het in hoge hoeveelheden van nature in voorkomt.
Dus onderstaande quote klopt niet:
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:53 schreef Koenholio het volgende:
Ve tsin is een smaakversterker.

Haha, TS kan niet tegen smaakversterkers! !11!lollereinz!!1
Maar TS heeft placebo-bijwerkingen van smaakversterkers
kikoooooozaterdag 13 december 2008 @ 15:46
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:47 schreef Sapstengel het volgende:
Ve-tsin is toch dat spul waardoor die tomatensoep van de Chinees altijd zo'n apart smaakje heeft?
Nee, dat komt omdat ze er appelmoes doorheen gooien (serieus!)
Ici-Pariszaterdag 13 december 2008 @ 16:16
Je kan ook vragen. Geen vetsin of liever zo weinig mogelijk
Juup©zaterdag 13 december 2008 @ 16:18
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:49 schreef Biogarde het volgende:

[..]

Was Katja Schuurman daar ook?
En zo ja, at ze oesters?

Even inhoudelijke reactie nu, mijn vrouw kan er ook niet goed tegen die krijgt er migraine van. Ik zelf krijg bij een meer dan gemiddelde dosis (zelf uitgeprobeert) last van zweten, trillen, ik wordt dan ADHD'er dus hyperactief.
maartenducrotzaterdag 13 december 2008 @ 16:31
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 12:50 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Dan zou ik ook maar niet meer Italiaans gaan eten. Daar zit namelijk doorgaans nog veel meer van Ve-Tzin in verwerkt dan bij de Chinees... Verder vrijwel onschuldig allemaal hoor, behalve als je allergisch bent.

Misschien heb je gewoon een voedselvergiftiging opgelopen door niet goed bereid voedsel. Daar wel eens aan gedacht?
Het verschil tussen de Chinees en de Italiaan is dat de Italiaanse keuken van nature Ve-Tzin bevat, het zit bijvoorbeeld in tomaten en in Parmezaanse kaas. Chinezen gooien het overal doorheen (chemisch), en van nature komt het in de Chinese keuken vrijwel alleen voor in sojasaus en vissaus.
Leatherneckzaterdag 13 december 2008 @ 16:44
Ik ben allergies voor vetzinnen

Rubber_Johnnyzaterdag 13 december 2008 @ 16:49
Ve-tsin is het spul dat Chinese tomatensoep zo raar doet smaken. Verder bekend als het spul dat een hoofdrol speelt in Japanse bukakefilms.
Painted_Horsezaterdag 13 december 2008 @ 16:51
Vetsin is zwaar giftig spul, zeker als het in grote hoeveelheden gebruikt wordt.
Als ik een keer zo iets zou bemerken bij een Chinees zou ik er ook nooit meer heen gaan.
Juup©zaterdag 13 december 2008 @ 16:52
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:44 schreef Leatherneck het volgende:
Ik ben allergies voor vetzinnen

[ afbeelding ]
Nou wat een lol
Juup©zaterdag 13 december 2008 @ 16:52
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:51 schreef Painted_Horse het volgende:
Vetsin is zwaar giftig spul, zeker als het in grote hoeveelheden gebruikt wordt.
Als ik een keer zo iets zou bemerken bij een Chinees zou ik er ook nooit meer heen gaan.
Botox is ook zwaar giftig als het in grote hoeveelheden gebruikt wordt. Het gaat bij alle dingen immers om maten die gehanteerd moeten worden. Water is ook giftig, als je er maar genoeg van drinkt.
Tourniquetzaterdag 13 december 2008 @ 17:09
E621, zit in bijna alle kant en klare snacks, soepen, sauzen enz.
Jossoszaterdag 13 december 2008 @ 17:22
Psssttt, als er iets van babi dit, of pangang dat op het menu staat is het überhaupt al geen Chinese keuken te noemen ongeacht van de etniciteit van het keukenpersoneel. Neppe Indonesische/Chinese junk-food rommel is het!
veldmuiszaterdag 13 december 2008 @ 17:24
Ik snapte al echt niet waar het over ging, tot er E621 gezegd werd.
icecreamfarmer_NLzaterdag 13 december 2008 @ 17:34
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:52 schreef Juup© het volgende:

[..]

Botox is ook zwaar giftig als het in grote zeer kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Het gaat bij alle dingen immers om maten die gehanteerd moeten worden. Water is ook giftig, als je er maar genoeg van drinkt.
Botox is het sterkste gif wat er bestaat
icecreamfarmer_NLzaterdag 13 december 2008 @ 17:34
maar welke smaak versterkt hij dan
Wupppiezaterdag 13 december 2008 @ 17:36
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:42 schreef BasEnAad het volgende:
Ik wordt
altijd misselijk als ik chinees heb gegeten!
Chinees voedsel is echt rommel.
gebrokenglaszaterdag 13 december 2008 @ 17:40
Tsja, ben al jaren gestopt met voer bij de chinees weghalen. 1 blik in de keuken (door het luikje) was voldoende.....
CartWOmanzaterdag 13 december 2008 @ 17:47
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 17:34 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
maar welke smaak versterkt hij dan
Dat heb ik me ook lang afgevraagd.
Maar goed, volgens allerlei autoriteiten op voedselgebied is het onzin, dus ik eet het gewoon, lekkah lekkah.
Na een half uur alles weer in de WC dumpen neem ik op de koop toe.
veldmuiszaterdag 13 december 2008 @ 17:49
E621 - het ve-tsin offensief
Dat is zowaar een topic waar wat interessante posts in te vinden zijn. Okay, het topic is wel 5 jaar oud, dat kan schelen.
Buffalo-Soldierzaterdag 13 december 2008 @ 17:57
Ohja chinezen stinken
bevertonzaterdag 13 december 2008 @ 18:05
Japans eten >>>>>>>> Chinees voedsel
veldmuiszaterdag 13 december 2008 @ 18:08
Ik heb een kop Knorr drinkboulliondinges nu. E621 stond op #2 bij de ingrediënten!
Penskuhzaterdag 13 december 2008 @ 18:21
Kortom: Het gaat dus puur om de hoeveelheiden die ze er bij de chinees in gooien! En ik ben er schijnbaar alergisch voor als het om grote hoeveelheden gaat....Zei meneer de dokter

Ennuh, wie was er in het begin aan het klagen dat dit een kuttopic was? Heb er al genoeg klets en info uit gehaald!
J.Herrerzaterdag 13 december 2008 @ 19:29
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 17:22 schreef Jossos het volgende:
Psssttt, als er iets van babi dit, of pangang dat op het menu staat is het überhaupt al geen Chinese keuken te noemen ongeacht van de etniciteit van het keukenpersoneel. Neppe Indonesische/Chinese junk-food rommel is het!
Rijst is wel zware junkfood idd, kun je nog beter naar de burger king of kfc gaan voor minder vette hap
Penskuhzaterdag 13 december 2008 @ 19:59
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 19:29 schreef J.Herrer het volgende:

[..]

Rijst is wel zware junkfood idd, kun je nog beter naar de burger king of kfc gaan voor minder vette hap
Hmmm, dat wist ik niet...!!
Man-E-Faceszaterdag 13 december 2008 @ 20:01
Achja, na de negers en de marokkanen zijn nu de aziaten aan de beurt.
Stukjekaaszaterdag 13 december 2008 @ 20:04
Ik krijg daar hoofdpijn van
Jossoszaterdag 13 december 2008 @ 21:23
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 19:29 schreef J.Herrer het volgende:

[..]

Rijst is wel zware junkfood idd, kun je nog beter naar de burger king of kfc gaan voor minder vette hap
Goedkoop rund/varkensvlees gemaakt in gigantische kuipen met allerlei toevoegingen, en goedkope rijst die uren nadat het gekookt is warm wordt gehouden. Dat je er 10 keer zo veel betaalt als bij de mcdonalds wil echt niet zeggen dat het authentieke Chinese keuken is, of überhaupt kwaliteit. Het is dezelfde categorie rommel als wat je haalt bij de BK/MC/KFC of wat dan ook.
JanusAnuszaterdag 13 december 2008 @ 21:36
Je kan er idd hoofdpijn enzo van krijgen, maar ik heb er nooit zo'n last van eigenlijk.
Quiveldingzaterdag 13 december 2008 @ 21:45
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:49 schreef MissyMirjaM het volgende:
ah, dat zou best eens de oorzaak kunnen zijn, gisteren voelde ik me echt raar, daarvoor hadden we bij nam-kee gegeten
NAM KEE !! Pekingeend!!!
dat je je niet lekker voelde kwam meer door de hygiene dan door de vetsin

Ik ga niet meer naar de chinees hier in de wijk.. krijg er last van me maag van.. moet er van overgeven en ik vind het veel te duur ze vragen 12.50 voor een bamimenu die je daarna toch weer uitkotst..
Painted_Horsezaterdag 13 december 2008 @ 21:51
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:52 schreef Juup© het volgende:

[..]

Botox is ook zwaar giftig als het in grote hoeveelheden gebruikt wordt. Het gaat bij alle dingen immers om maten die gehanteerd moeten worden. Water is ook giftig, als je er maar genoeg van drinkt.
bij Vetsin heb je het dan echt niet over enorme hoeveelheden hoor.
Man-E-Faceszaterdag 13 december 2008 @ 21:55
10 jaar geleden en daarvoor hoorde je nooit hollanders klagen over chinees eten en nu in ene wel
925zaterdag 13 december 2008 @ 21:59
1 keer nadat ik een loempia op heb gegeten. Overal jeuk daarna allemaal blaasjes overal op mijn lichaam. naar de apotheker (op een zondag dus ergens in een andere stad) en na het inemen van 1 pilletje was alles weg.

paar weken daarna naar die loempia boer geweest en die kon mij alleen melden dat zijn moeder de loempiaatjes vouwt en wist niet zeker of ze de fetzin? had gebruikt.


jeuken als een malle moot. stond flink voor lul die avond.
Banjerkanjerzaterdag 13 december 2008 @ 22:35
Wat een rare veronderstelling dat ve-tsin (MSG of E621) enkel bij de chinees gebruikt zou worden?

Mensen die spontaan ziek worden van de chinees, maar niet van een plak ham op de boterham (staat stijf van de ve-tsin) of van de toch zo oerhollandse Unox Erwtensoep (jaja... ook daar zit het in), worden meer ziek van de GEDACHTE aan ve-tsin, dan van het goedje zelf.

Hoe ongezond ve-tsin nu werkelijk is, is discutabel. Eerder zou het kankerverwekkend zijn (net als yoghurt ooit kankerverwekkend zou zijn, of biefstuk, of pepernoten en ontbijtkoek...), nu zou de grootste aanklacht zijn dat het de eetlust opwekt (dat is dan ook de reden waarom het werkelijk OVERAL in toegegevoegd wordt) met zwaarlijvigheid als gevolg.

Mensen die toch gevoelig zijn voor die ve-tsin (en dus net zo ziek van de erwtensoep worden als van een loempia) hebben er een hele klus aan om deze stof te vermijden.
Man-E-Faceszondag 14 december 2008 @ 00:12
Tja ik kan er ook geen touw aan vastknopen. Ik wil echt geen Chinese restaurants in een kwaad daglicht stellen. Maar ik krijg toch echt migraine na 24 uur als ik chinees heb gehaald en gegeten. En die migraine is echt geen geintje.
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 00:24
Een allergische reactie laat nooit 24 uur op zich wachten na toedienen van een stof... dus tsja...

IK weet niet hoe het bij jullie thuis gaat. Maar in mijn huishouden, halen we enkel chinees als we het heeeeel druk hebben (en geen tijd hadden om boodschappen te doen en/of eten te koken) of als we erg veel visite hebben.

Mijn dochter heeft ook migraine, doorgaans veroorzaakt door stress. Zijn het niet toevallig tijden van stress waarin je juist besluit eens iets van de chinees te halen, misschien?

[ Bericht 36% gewijzigd door Banjerkanjer op 14-12-2008 00:29:39 ]
MacorgaZzondag 14 december 2008 @ 00:32
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef Afhaalchinees het volgende:
Ik hoorde dat ik hier moest zijn?
Painted_Horsezondag 14 december 2008 @ 00:34
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 22:35 schreef Banjerkanjer het volgende:
Wat een rare veronderstelling dat ve-tsin (MSG of E621) enkel bij de chinees gebruikt zou worden?

Mensen die spontaan ziek worden van de chinees, maar niet van een plak ham op de boterham (staat stijf van de ve-tsin) of van de toch zo oerhollandse Unox Erwtensoep (jaja... ook daar zit het in), worden meer ziek van de GEDACHTE aan ve-tsin, dan van het goedje zelf.

Hoe ongezond ve-tsin nu werkelijk is, is discutabel. Eerder zou het kankerverwekkend zijn (net als yoghurt ooit kankerverwekkend zou zijn, of biefstuk, of pepernoten en ontbijtkoek...), nu zou de grootste aanklacht zijn dat het de eetlust opwekt (dat is dan ook de reden waarom het werkelijk OVERAL in toegegevoegd wordt) met zwaarlijvigheid als gevolg.

Mensen die toch gevoelig zijn voor die ve-tsin (en dus net zo ziek van de erwtensoep worden als van een loempia) hebben er een hele klus aan om deze stof te vermijden.
toen ik 20 jaar geleden de opleiding levensmiddelentechnologie deed, werden we al ruimschoots met alle alarmbellen gewaarschuwd voor Vetsin. Het is puur gif
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 00:39
Al die alarmbellen heb ik ook jarenlang horen rinkelen. In mijn tienertijd was zelfs yoghurt errug gevaarlijk (daar kreeg je kanker van!) Maar het gekke is, dat als je nu een beetje gaat googlen op ve-tsin (bijvoorbeeld een wiki pagina), dan kom je nergens meer die termen van toxisch en kankerverwekkend tegen, maar enkel dat het de eetlust opwekt, en dat er zorgen zijn rondom zwaarlijvigheid.
StupidByNaturezondag 14 december 2008 @ 00:47
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:31 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Het verschil tussen de Chinees en de Italiaan is dat de Italiaanse keuken van nature Ve-Tzin bevat, het zit bijvoorbeeld in tomaten en in Parmezaanse kaas. Chinezen gooien het overal doorheen (chemisch), en van nature komt het in de Chinese keuken vrijwel alleen voor in sojasaus en vissaus.
En het verschil tussen de chemische en natuurlijke samenstelling van Ve-Tzin is?
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 00:53
quote:
Op zondag 14 december 2008 00:47 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

En het verschil tussen de chemische en natuurlijke samenstelling van Ve-Tzin is?
Wiki geeft daarop dit antwoord:

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
StupidByNaturezondag 14 december 2008 @ 01:01
quote:
Op zondag 14 december 2008 00:53 schreef Banjerkanjer het volgende:

[..]

Wiki geeft daarop dit antwoord:

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 01:08
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:01 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
Ja precies, het is een stof die na fermentatie ontstaat. Zongedroogde tomaatjes zijn daarvan een bekend europees voorbeeld, en dit ingrediënt wordt in onze hollandse keuken ook veelvuldig toegepast. In de aziatische keuken gaat het voornamelijk om fermentatie van zeewier en sojabonen.

Dat wil niet zeggen dat je er niet allergisch voor zou kunnen zijn. Maar in dat geval ben je niet enkel allergisch voor de babi pangang, maar net zo allergisch voor de Unox erwtensoep. Of de plak ham op je boterham...
Man-E-Faceszondag 14 december 2008 @ 01:55
Ja tuurlijk.. Ingedikte fruitsap waar later weer water aan is toegevoegd, is hetzelfde als vers geperst..
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 02:00
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:55 schreef Man-E-Faces het volgende:
Ja tuurlijk.. Ingedikte fruitsap waar later weer water aan is toegevoegd, is hetzelfde als vers geperst..
Nee, dat is verdund (en staat ook als zodanig op de verpakking vermeld: sap dat verkregen is uit GECONCENTREERD vruchtensap) Versgeperst, is versgeperst en zonder toevoegingen. Is meestal wel een paar eurotjes duurder, dat dan weer wel.

Maar gelukkig voegen ze aan sapjes nooit ve-tsin toe, dus daarmee is de kous in dit draadje meteen af
Ou-Tannuzondag 14 december 2008 @ 02:46
Daarom ga ik ook WOKKEN bij de chinees ipv een 10 uit een dozijn bak bami eh!
Man-E-Faceszondag 14 december 2008 @ 04:00
quote:
Op zondag 14 december 2008 02:00 schreef Banjerkanjer het volgende:

[..]

Nee, dat is verdund (en staat ook als zodanig op de verpakking vermeld: sap dat verkregen is uit GECONCENTREERD vruchtensap) Versgeperst, is versgeperst en zonder toevoegingen. Is meestal wel een paar eurotjes duurder, dat dan weer wel.

Maar gelukkig voegen ze aan sapjes nooit ve-tsin toe, dus daarmee is de kous in dit draadje meteen af
omg..

heb je een vriendin? laten we die koken en steriliseren, van alle vocht ontdoen, invriezen, en verschepen naar een ander land. Aldaar stoppen we er weer water bij. Zul je dan je originele vriendin terugkrijgen?

"Nee, dat is verdund"


chemisch verandert niks aan je vriendin toch? ze verdunnen haar alleen. zo staat dat op de verpakking.
Banjerkanjerzondag 14 december 2008 @ 10:47
Zo te lezen zou jij jezelf eens wat minder moeten "verdunnen" met alcohol, dan komt er misschien nog wat zinnigs uit.
zquingzondag 14 december 2008 @ 10:57
quote:
Op zondag 14 december 2008 04:00 schreef Man-E-Faces het volgende:

[..]

omg..

heb je een vriendin? laten we die koken en steriliseren, van alle vocht ontdoen, invriezen, en verschepen naar een ander land. Aldaar stoppen we er weer water bij. Zul je dan je originele vriendin terugkrijgen?

"Nee, dat is verdund"


chemisch verandert niks aan je vriendin toch? ze verdunnen haar alleen. zo staat dat op de verpakking.


vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
Agiathzondag 14 december 2008 @ 11:39
sowieso afhaalchinees

ik snap echt niet dat iedereen dat goddelijk vindt zoete kleffe zooi gadverdamme
hoerezooizondag 14 december 2008 @ 12:03
quote:
Op zondag 14 december 2008 11:39 schreef Agiath het volgende:
sowieso afhaalchinees

ik snap echt niet dat iedereen dat goddelijk vindt zoete kleffe zooi gadverdamme
ooit bij een wat duurdere kwaliteits chinees geweest? Niet elke is hetzelfde...
zoalshetiszondag 14 december 2008 @ 12:10
wat is eigenlijk de levensverwachting van een chinees?
Mirjamzondag 14 december 2008 @ 12:54
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:49 schreef Biogarde het volgende:

[..]

Was Katja Schuurman daar ook?
nee
Kaneelzondag 14 december 2008 @ 13:00
Ach, ik heb een voedselintolerantie voor lactose (koemelksuiker), suiker, citrusvruchten, talloze e-nummers etc. etc.

Gewoon geen afvalchinees meer dus...
Rickocumzondag 14 december 2008 @ 13:02
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef Afhaalchinees het volgende:
Ik hoorde dat ik hier moest zijn?
Kankerchinees
Kaneelzondag 14 december 2008 @ 13:03
quote:
Op zondag 14 december 2008 10:57 schreef zquing het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
Cocaine is ook natuurlijk

En speed, wiet, hasj, paddo's en alles wat toxisch is kwam ook ooit uit de natuur.
maartenducrotzondag 14 december 2008 @ 13:17
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:01 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
Het gaat erom dat het in sommige producten zit (zoals kaas) in zeer kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn, maar dat de Chinees het in poedervorm overal doorheen gooit, en dat de hoeveelheden dan te groot worden. Of dat nou uit zeewier wordt gehaald of chemisch gemaakt (wat blijkbaar dus niet kan) maakt niks uit.
Man-E-Faceszondag 14 december 2008 @ 17:45
quote:
Op zondag 14 december 2008 10:57 schreef zquing het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
Neem twee appels. Stop er een in de magnetron en zet ze dan beiden op de b=vensterbank. Report back welke van de twee appels het t langst volhoudt zonder te gaan rotten. Die uit de magntron of die ongekookte?
Banjerkanjerwoensdag 17 december 2008 @ 17:13
Glutamaat (MSG of Ve Tsin)Glutamaat (ve-tsin), de veelbesproken veroorzaker van het 'Chinees restaurantsyndroom' ,zit al 30 jaar in de beklaagdenbank, maar ten onrechte. Alle studies naar de gezondheidseffecten van (natrium)glutamaat wijzen uit dat de uitspraak echter 'onschuldig' moet luiden. Nieuwsbrief Gezond (editie 25, oktober 2001) van de Consumentenbond gaat hier uitvoerig op in.
In 1968 wees een ingezonden brief in het New Engeland journal of Medicine voor 't eerst op mensen die na een diner in een Chinees restaurant plotseling ziek waren geworden. De verschijnselen leken op die van een allergie of overgevoeligheidsreactie en er werden veel mogelijke oorzaken aangewezen. Eén daarvan was de aanwezigheid van 've tsin' (in het JapansAji-no-moto) ook bekend als (natrium) glutamaat of Mono Sodium Glutamaat, in het voedsel.

Sindsdien is het Chinees restaurantsyndroom wereldberoemd geworden. Opmerkelijk genoeg niet als medisch erkende ziekte, maar als optelsom van anekdotische klachten. Als snel werd glutamaat als de hoofdverdachte naar voren geschoven, omdat de klachten lijken op die van grotere hoeveelheden histamine. Histamine speelt een rol bij een aantal allergische reacties, Naar dit syndroom en de rol van glutamaat daarbij zijn vele onderzoeken gedaan. Diverse publicaties zetten in 2000 de resultaten op een rij, en de conclusie luidt unaniem: het Chinees restaurantsyndroom blijft duister en glutamaat is daarbij vooralsnog volgens de onderzoekers volstrekt onschuldig.

Glutamaat is een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Het zit in veel voedingsmiddelen; in sommige bestaan de eiwitten wel voor 20% uit glutamaat. Ook wordt het - op het etiket aangegeven als E 620 t/m E 625 - aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als smaakversterker. We krijgen er dagelijks naar schatting tussen 0,3 en 1 gram van binnen. Gezien de commotie over het Chinees restaurantsyndroom is de rol van glutamaat bij diverse aandoeningen grondig onderzocht:

Alle goed uitgevoerde studies naar de rol van glutamaat bij het Chinees restaurantsyndroom wijzen uit dat er tussen die twee geen verband bestaat. Ook niet als je mensen opzettelijk glutamaat geeft ('provocatietest'), en evenmin bij mensen die menen te lijden onder het syndroom. In één studie gaf glutamaat meer klachten dan een nepmiddel als het niet via voedsel werd verstrekt, maar die studie blijkt weinig betrouwbaar. Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect.

ZELFS VEILIG VOOR ZWANGERE VROUWEN EN KLEINE KINDEREN

Zelfs grote hoeveelheden glutamaat blijken bij proefdieren geen ernstige vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken, laat staan een kankerverwekkend of vruchtbeschadigend effect. Omdat ook voor de mens geen giftige dosis bekend is, hebben voedseldeskundigen van de Wereldvoedsel en -gezondheidsorganisatie in 1988 geen aanvaardbare dagelijkse dosis vastgesteld. Dit betekent dat glutamaat eigenlijk altijd veilig is, ook voor zwangere vrouwen en kinderen. In 1991 kwamen voedseldeskundigen van de Europese Commissie al tot dezelfde conclusie.

In Indonesië kregen mensen bij hun ontbijt extra glutamaat (1,5 en 3 gram) of een nepmiddel. Bij deze drie groepen werd er geen verschil in hartslag, bloeddruk of ademhaling vastgesteld. Eerdere studies hadden gewezen op hoofdpijn als mogelijk effect. Maar in deze studie werd in het nepmiddel de smaak van glutamaat goed nagebootst, en bleek er geen verschil te vinden in het optreden van hoofdpijn.

Uit dierstudies is bekend dat glutamaat de hypofyse, een aanhangsel van de hersenen dat belangrijke hormonen voor onder meer de schildklier en de geslachtsorganen maakt, tot meer activiteit kan aanzetten. Maar bij de mens leiden zelfs hoge doses glutamaat (meer dan 12 gram) niet tot enige invloed op deze hypofysehormonen.

Twee oudere studies suggereerden dat glutamaat bij astmapatiënten astma-aanvallen kan veroorzaken. Latere studies konden dit effect echter niet bevestigen. Een recent overzicht concludeert dat de oudere studies niet deugen, en dat er geen overtuigend bewijs is dat glutamaat astma veroorzaakt of verergert.
Bij patiënten met chronische netelroos is eveneens bestudeerd of het toedienen van extra glutamaat (2,5 gram) klachten veroorzaakt of verergert. Dat bleek niet het geval, ook niet bij patiënten die zelf meenden dat glutamaat hun kwaal wél verergerde.

Kortom, er zijn volgens het overzicht van de Consumentenbond (oktober 2001) géén deugdelijke bewijzen dat glutamaat het Chinees restaurantsyndroom veroorzaakt, noch voor andere ongezonde effecten van deze smaakversterker. Meer informatie, onder andere een lijst met glutamaatvrije merkartikelen is te verkrijgen bij het Voedingscentrum in Den Haag.

bron: http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=culinair_abc&form_name=titel&id=669
zquingwoensdag 17 december 2008 @ 17:15
quote:
Op zondag 14 december 2008 17:45 schreef Man-E-Faces het volgende:

[..]

Neem twee appels. Stop er een in de magnetron en zet ze dan beiden op de b=vensterbank. Report back welke van de twee appels het t langst volhoudt zonder te gaan rotten. Die uit de magntron of die ongekookte?
je weet dat je dan iets verandert aan de appel toch? Natuurlijk of chemisch, als 't moleculair allemaal 't zelfde is maakt 't geen reet uit
Ruud1970maandag 22 februari 2010 @ 13:24
"Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect."
Als ik Vechin eet bij de Chinees krijg ik gegarandeerd jeuk. Die onderzoeken deugen dus niet in mijn ogen. De consumentenbond heeft wel meer lachwekkende adviezen, en de gezondheidsraad WHO neemt adviezen over van het bedrijfsleven, dus erg onafhankelijk is dat allemaal niet.
kikoooooomaandag 22 februari 2010 @ 13:29
quote:
Op maandag 22 februari 2010 13:24 schreef Ruud1970 het volgende:
"Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect."
Als ik Vechin eet bij de Chinees krijg ik gegarandeerd jeuk. Die onderzoeken deugen dus niet in mijn ogen. De consumentenbond heeft wel meer lachwekkende adviezen, en de gezondheidsraad WHO neemt adviezen over van het bedrijfsleven, dus erg onafhankelijk is dat allemaal niet.
Oke pik. Kut voor je
zovtymaandag 22 februari 2010 @ 13:44
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:41 schreef Penskuh het volgende:
De klachten: Hartkloppingen, tintelende handen, buikkrampen, misselijk/kotsen, Duizeligheid, Benauwd etc.
Je hebt gewoon teveel gevreten.
Vetsin is gewoon een zout. En zo werkt 't ook. Het versterkt de smaak. Niks bijzonders, ligt niet aan de chinees maar aan jezelf en je tafelgenoten.
Oh, en doordeweeks eens wat smaakvoller eten door eens iets anders dan aardappelen, vlees en kapotgekookte groenten eten wil je ook wel eesn voorbereiden op dingen waar wat meer smaak aan zit.