abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_63994336
10 jaar geleden en daarvoor hoorde je nooit hollanders klagen over chinees eten en nu in ene wel
Hoeren TNT.. Graaierige overheid..
Ik heb nergens zoveel last van Marokkanen als in het nieuws :
pi_63994422
1 keer nadat ik een loempia op heb gegeten. Overal jeuk daarna allemaal blaasjes overal op mijn lichaam. naar de apotheker (op een zondag dus ergens in een andere stad) en na het inemen van 1 pilletje was alles weg.

paar weken daarna naar die loempia boer geweest en die kon mij alleen melden dat zijn moeder de loempiaatjes vouwt en wist niet zeker of ze de fetzin? had gebruikt.


jeuken als een malle moot. stond flink voor lul die avond.
pi_63995336
Wat een rare veronderstelling dat ve-tsin (MSG of E621) enkel bij de chinees gebruikt zou worden?

Mensen die spontaan ziek worden van de chinees, maar niet van een plak ham op de boterham (staat stijf van de ve-tsin) of van de toch zo oerhollandse Unox Erwtensoep (jaja... ook daar zit het in), worden meer ziek van de GEDACHTE aan ve-tsin, dan van het goedje zelf.

Hoe ongezond ve-tsin nu werkelijk is, is discutabel. Eerder zou het kankerverwekkend zijn (net als yoghurt ooit kankerverwekkend zou zijn, of biefstuk, of pepernoten en ontbijtkoek...), nu zou de grootste aanklacht zijn dat het de eetlust opwekt (dat is dan ook de reden waarom het werkelijk OVERAL in toegegevoegd wordt) met zwaarlijvigheid als gevolg.

Mensen die toch gevoelig zijn voor die ve-tsin (en dus net zo ziek van de erwtensoep worden als van een loempia) hebben er een hele klus aan om deze stof te vermijden.
pi_63997634
Tja ik kan er ook geen touw aan vastknopen. Ik wil echt geen Chinese restaurants in een kwaad daglicht stellen. Maar ik krijg toch echt migraine na 24 uur als ik chinees heb gehaald en gegeten. En die migraine is echt geen geintje.
Hoeren TNT.. Graaierige overheid..
Ik heb nergens zoveel last van Marokkanen als in het nieuws :
pi_63997893
Een allergische reactie laat nooit 24 uur op zich wachten na toedienen van een stof... dus tsja...

IK weet niet hoe het bij jullie thuis gaat. Maar in mijn huishouden, halen we enkel chinees als we het heeeeel druk hebben (en geen tijd hadden om boodschappen te doen en/of eten te koken) of als we erg veel visite hebben.

Mijn dochter heeft ook migraine, doorgaans veroorzaakt door stress. Zijn het niet toevallig tijden van stress waarin je juist besluit eens iets van de chinees te halen, misschien?

[ Bericht 36% gewijzigd door Banjerkanjer op 14-12-2008 00:29:39 ]
  zondag 14 december 2008 @ 00:32:47 #56
222292 MacorgaZ
Computer says no.
pi_63998054
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef Afhaalchinees het volgende:
Ik hoorde dat ik hier moest zijn?
Op zondag 2 augustus 2015 22:19 schreef Qwea het volgende:
Mijn kut smaakt minder zuur dan dit bier.
  zondag 14 december 2008 @ 00:34:24 #57
235707 Painted_Horse
Quarter or Dime?
pi_63998079
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 22:35 schreef Banjerkanjer het volgende:
Wat een rare veronderstelling dat ve-tsin (MSG of E621) enkel bij de chinees gebruikt zou worden?

Mensen die spontaan ziek worden van de chinees, maar niet van een plak ham op de boterham (staat stijf van de ve-tsin) of van de toch zo oerhollandse Unox Erwtensoep (jaja... ook daar zit het in), worden meer ziek van de GEDACHTE aan ve-tsin, dan van het goedje zelf.

Hoe ongezond ve-tsin nu werkelijk is, is discutabel. Eerder zou het kankerverwekkend zijn (net als yoghurt ooit kankerverwekkend zou zijn, of biefstuk, of pepernoten en ontbijtkoek...), nu zou de grootste aanklacht zijn dat het de eetlust opwekt (dat is dan ook de reden waarom het werkelijk OVERAL in toegegevoegd wordt) met zwaarlijvigheid als gevolg.

Mensen die toch gevoelig zijn voor die ve-tsin (en dus net zo ziek van de erwtensoep worden als van een loempia) hebben er een hele klus aan om deze stof te vermijden.
toen ik 20 jaar geleden de opleiding levensmiddelentechnologie deed, werden we al ruimschoots met alle alarmbellen gewaarschuwd voor Vetsin. Het is puur gif
Never underestimate a Horse - He can't think but is better in acting than Meryl Streep
pi_63998148
Al die alarmbellen heb ik ook jarenlang horen rinkelen. In mijn tienertijd was zelfs yoghurt errug gevaarlijk (daar kreeg je kanker van!) Maar het gekke is, dat als je nu een beetje gaat googlen op ve-tsin (bijvoorbeeld een wiki pagina), dan kom je nergens meer die termen van toxisch en kankerverwekkend tegen, maar enkel dat het de eetlust opwekt, en dat er zorgen zijn rondom zwaarlijvigheid.
  zondag 14 december 2008 @ 00:47:10 #59
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_63998298
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 16:31 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Het verschil tussen de Chinees en de Italiaan is dat de Italiaanse keuken van nature Ve-Tzin bevat, het zit bijvoorbeeld in tomaten en in Parmezaanse kaas. Chinezen gooien het overal doorheen (chemisch), en van nature komt het in de Chinese keuken vrijwel alleen voor in sojasaus en vissaus.
En het verschil tussen de chemische en natuurlijke samenstelling van Ve-Tzin is?
pi_63998408
quote:
Op zondag 14 december 2008 00:47 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

En het verschil tussen de chemische en natuurlijke samenstelling van Ve-Tzin is?
Wiki geeft daarop dit antwoord:

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
  zondag 14 december 2008 @ 01:01:01 #61
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_63998557
quote:
Op zondag 14 december 2008 00:53 schreef Banjerkanjer het volgende:

[..]

Wiki geeft daarop dit antwoord:

Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
pi_63998685
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:01 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
Ja precies, het is een stof die na fermentatie ontstaat. Zongedroogde tomaatjes zijn daarvan een bekend europees voorbeeld, en dit ingrediënt wordt in onze hollandse keuken ook veelvuldig toegepast. In de aziatische keuken gaat het voornamelijk om fermentatie van zeewier en sojabonen.

Dat wil niet zeggen dat je er niet allergisch voor zou kunnen zijn. Maar in dat geval ben je niet enkel allergisch voor de babi pangang, maar net zo allergisch voor de Unox erwtensoep. Of de plak ham op je boterham...
pi_63999424
Ja tuurlijk.. Ingedikte fruitsap waar later weer water aan is toegevoegd, is hetzelfde als vers geperst..
Hoeren TNT.. Graaierige overheid..
Ik heb nergens zoveel last van Marokkanen als in het nieuws :
pi_63999524
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:55 schreef Man-E-Faces het volgende:
Ja tuurlijk.. Ingedikte fruitsap waar later weer water aan is toegevoegd, is hetzelfde als vers geperst..
Nee, dat is verdund (en staat ook als zodanig op de verpakking vermeld: sap dat verkregen is uit GECONCENTREERD vruchtensap) Versgeperst, is versgeperst en zonder toevoegingen. Is meestal wel een paar eurotjes duurder, dat dan weer wel.

Maar gelukkig voegen ze aan sapjes nooit ve-tsin toe, dus daarmee is de kous in dit draadje meteen af
pi_64000318
Daarom ga ik ook WOKKEN bij de chinees ipv een 10 uit een dozijn bak bami eh!
pi_64000761
quote:
Op zondag 14 december 2008 02:00 schreef Banjerkanjer het volgende:

[..]

Nee, dat is verdund (en staat ook als zodanig op de verpakking vermeld: sap dat verkregen is uit GECONCENTREERD vruchtensap) Versgeperst, is versgeperst en zonder toevoegingen. Is meestal wel een paar eurotjes duurder, dat dan weer wel.

Maar gelukkig voegen ze aan sapjes nooit ve-tsin toe, dus daarmee is de kous in dit draadje meteen af
omg..

heb je een vriendin? laten we die koken en steriliseren, van alle vocht ontdoen, invriezen, en verschepen naar een ander land. Aldaar stoppen we er weer water bij. Zul je dan je originele vriendin terugkrijgen?

"Nee, dat is verdund"


chemisch verandert niks aan je vriendin toch? ze verdunnen haar alleen. zo staat dat op de verpakking.
Hoeren TNT.. Graaierige overheid..
Ik heb nergens zoveel last van Marokkanen als in het nieuws :
pi_64002141
Zo te lezen zou jij jezelf eens wat minder moeten "verdunnen" met alcohol, dan komt er misschien nog wat zinnigs uit.
pi_64002218
quote:
Op zondag 14 december 2008 04:00 schreef Man-E-Faces het volgende:

[..]

omg..

heb je een vriendin? laten we die koken en steriliseren, van alle vocht ontdoen, invriezen, en verschepen naar een ander land. Aldaar stoppen we er weer water bij. Zul je dan je originele vriendin terugkrijgen?

"Nee, dat is verdund"


chemisch verandert niks aan je vriendin toch? ze verdunnen haar alleen. zo staat dat op de verpakking.


vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64002729
sowieso afhaalchinees

ik snap echt niet dat iedereen dat goddelijk vindt zoete kleffe zooi gadverdamme
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_64003058
quote:
Op zondag 14 december 2008 11:39 schreef Agiath het volgende:
sowieso afhaalchinees

ik snap echt niet dat iedereen dat goddelijk vindt zoete kleffe zooi gadverdamme
ooit bij een wat duurdere kwaliteits chinees geweest? Niet elke is hetzelfde...
  zondag 14 december 2008 @ 12:10:41 #71
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_64003171
wat is eigenlijk de levensverwachting van een chinees?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_64003900
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 13:49 schreef Biogarde het volgende:

[..]

Was Katja Schuurman daar ook?
nee
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 14 december 2008 @ 13:00:33 #73
159879 Kaneel
dé smaakmaker
pi_64004029
Ach, ik heb een voedselintolerantie voor lactose (koemelksuiker), suiker, citrusvruchten, talloze e-nummers etc. etc.

Gewoon geen afvalchinees meer dus...
  zondag 14 december 2008 @ 13:02:39 #74
159199 Rickocum
LOLZ! BACKWARD PWNAGE V3
pi_64004061
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:45 schreef Afhaalchinees het volgende:
Ik hoorde dat ik hier moest zijn?
Kankerchinees
  zondag 14 december 2008 @ 13:03:46 #75
159879 Kaneel
dé smaakmaker
pi_64004076
quote:
Op zondag 14 december 2008 10:57 schreef zquing het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
Cocaine is ook natuurlijk

En speed, wiet, hasj, paddo's en alles wat toxisch is kwam ook ooit uit de natuur.
  zondag 14 december 2008 @ 13:17:30 #76
185545 maartenducrot
koning van biafra
pi_64004372
quote:
Op zondag 14 december 2008 01:01 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Met andere woorden: alle Ve-Tsin is natuurlijk (uit het product zelf of ontstaan na fermentatie of iets dergelijks)? Opgelost, slotje! (mensen die überhaupt denken dat de moleculaire samenstelling verandert als het wel chemisch zou zijn... )
Het gaat erom dat het in sommige producten zit (zoals kaas) in zeer kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn, maar dat de Chinees het in poedervorm overal doorheen gooit, en dat de hoeveelheden dan te groot worden. Of dat nou uit zeewier wordt gehaald of chemisch gemaakt (wat blijkbaar dus niet kan) maakt niks uit.
Live vanuit Frankrijk!
Jongens jongens toch, nou ik geef het je te doen, hoor.
pi_64010213
quote:
Op zondag 14 december 2008 10:57 schreef zquing het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

vertel me wat 't verschil is tussen dit chemisch en als 't natuurlijk zou zijn
Neem twee appels. Stop er een in de magnetron en zet ze dan beiden op de b=vensterbank. Report back welke van de twee appels het t langst volhoudt zonder te gaan rotten. Die uit de magntron of die ongekookte?
Hoeren TNT.. Graaierige overheid..
Ik heb nergens zoveel last van Marokkanen als in het nieuws :
pi_64093485
Glutamaat (MSG of Ve Tsin)Glutamaat (ve-tsin), de veelbesproken veroorzaker van het 'Chinees restaurantsyndroom' ,zit al 30 jaar in de beklaagdenbank, maar ten onrechte. Alle studies naar de gezondheidseffecten van (natrium)glutamaat wijzen uit dat de uitspraak echter 'onschuldig' moet luiden. Nieuwsbrief Gezond (editie 25, oktober 2001) van de Consumentenbond gaat hier uitvoerig op in.
In 1968 wees een ingezonden brief in het New Engeland journal of Medicine voor 't eerst op mensen die na een diner in een Chinees restaurant plotseling ziek waren geworden. De verschijnselen leken op die van een allergie of overgevoeligheidsreactie en er werden veel mogelijke oorzaken aangewezen. Eén daarvan was de aanwezigheid van 've tsin' (in het JapansAji-no-moto) ook bekend als (natrium) glutamaat of Mono Sodium Glutamaat, in het voedsel.

Sindsdien is het Chinees restaurantsyndroom wereldberoemd geworden. Opmerkelijk genoeg niet als medisch erkende ziekte, maar als optelsom van anekdotische klachten. Als snel werd glutamaat als de hoofdverdachte naar voren geschoven, omdat de klachten lijken op die van grotere hoeveelheden histamine. Histamine speelt een rol bij een aantal allergische reacties, Naar dit syndroom en de rol van glutamaat daarbij zijn vele onderzoeken gedaan. Diverse publicaties zetten in 2000 de resultaten op een rij, en de conclusie luidt unaniem: het Chinees restaurantsyndroom blijft duister en glutamaat is daarbij vooralsnog volgens de onderzoekers volstrekt onschuldig.

Glutamaat is een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Het zit in veel voedingsmiddelen; in sommige bestaan de eiwitten wel voor 20% uit glutamaat. Ook wordt het - op het etiket aangegeven als E 620 t/m E 625 - aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als smaakversterker. We krijgen er dagelijks naar schatting tussen 0,3 en 1 gram van binnen. Gezien de commotie over het Chinees restaurantsyndroom is de rol van glutamaat bij diverse aandoeningen grondig onderzocht:

Alle goed uitgevoerde studies naar de rol van glutamaat bij het Chinees restaurantsyndroom wijzen uit dat er tussen die twee geen verband bestaat. Ook niet als je mensen opzettelijk glutamaat geeft ('provocatietest'), en evenmin bij mensen die menen te lijden onder het syndroom. In één studie gaf glutamaat meer klachten dan een nepmiddel als het niet via voedsel werd verstrekt, maar die studie blijkt weinig betrouwbaar. Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect.

ZELFS VEILIG VOOR ZWANGERE VROUWEN EN KLEINE KINDEREN

Zelfs grote hoeveelheden glutamaat blijken bij proefdieren geen ernstige vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken, laat staan een kankerverwekkend of vruchtbeschadigend effect. Omdat ook voor de mens geen giftige dosis bekend is, hebben voedseldeskundigen van de Wereldvoedsel en -gezondheidsorganisatie in 1988 geen aanvaardbare dagelijkse dosis vastgesteld. Dit betekent dat glutamaat eigenlijk altijd veilig is, ook voor zwangere vrouwen en kinderen. In 1991 kwamen voedseldeskundigen van de Europese Commissie al tot dezelfde conclusie.

In Indonesië kregen mensen bij hun ontbijt extra glutamaat (1,5 en 3 gram) of een nepmiddel. Bij deze drie groepen werd er geen verschil in hartslag, bloeddruk of ademhaling vastgesteld. Eerdere studies hadden gewezen op hoofdpijn als mogelijk effect. Maar in deze studie werd in het nepmiddel de smaak van glutamaat goed nagebootst, en bleek er geen verschil te vinden in het optreden van hoofdpijn.

Uit dierstudies is bekend dat glutamaat de hypofyse, een aanhangsel van de hersenen dat belangrijke hormonen voor onder meer de schildklier en de geslachtsorganen maakt, tot meer activiteit kan aanzetten. Maar bij de mens leiden zelfs hoge doses glutamaat (meer dan 12 gram) niet tot enige invloed op deze hypofysehormonen.

Twee oudere studies suggereerden dat glutamaat bij astmapatiënten astma-aanvallen kan veroorzaken. Latere studies konden dit effect echter niet bevestigen. Een recent overzicht concludeert dat de oudere studies niet deugen, en dat er geen overtuigend bewijs is dat glutamaat astma veroorzaakt of verergert.
Bij patiënten met chronische netelroos is eveneens bestudeerd of het toedienen van extra glutamaat (2,5 gram) klachten veroorzaakt of verergert. Dat bleek niet het geval, ook niet bij patiënten die zelf meenden dat glutamaat hun kwaal wél verergerde.

Kortom, er zijn volgens het overzicht van de Consumentenbond (oktober 2001) géén deugdelijke bewijzen dat glutamaat het Chinees restaurantsyndroom veroorzaakt, noch voor andere ongezonde effecten van deze smaakversterker. Meer informatie, onder andere een lijst met glutamaatvrije merkartikelen is te verkrijgen bij het Voedingscentrum in Den Haag.

bron: http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=culinair_abc&form_name=titel&id=669
pi_64093523
quote:
Op zondag 14 december 2008 17:45 schreef Man-E-Faces het volgende:

[..]

Neem twee appels. Stop er een in de magnetron en zet ze dan beiden op de b=vensterbank. Report back welke van de twee appels het t langst volhoudt zonder te gaan rotten. Die uit de magntron of die ongekookte?
je weet dat je dan iets verandert aan de appel toch? Natuurlijk of chemisch, als 't moleculair allemaal 't zelfde is maakt 't geen reet uit
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_78301116
"Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect."
Als ik Vechin eet bij de Chinees krijg ik gegarandeerd jeuk. Die onderzoeken deugen dus niet in mijn ogen. De consumentenbond heeft wel meer lachwekkende adviezen, en de gezondheidsraad WHO neemt adviezen over van het bedrijfsleven, dus erg onafhankelijk is dat allemaal niet.
pi_78301295
quote:
Op maandag 22 februari 2010 13:24 schreef Ruud1970 het volgende:
"Geef je glutamaat via voedsel, dan is er geen enkel aantoonbaar gezondheidseffect."
Als ik Vechin eet bij de Chinees krijg ik gegarandeerd jeuk. Die onderzoeken deugen dus niet in mijn ogen. De consumentenbond heeft wel meer lachwekkende adviezen, en de gezondheidsraad WHO neemt adviezen over van het bedrijfsleven, dus erg onafhankelijk is dat allemaal niet.
Oke pik. Kut voor je
pi_78301857
quote:
Op zaterdag 13 december 2008 11:41 schreef Penskuh het volgende:
De klachten: Hartkloppingen, tintelende handen, buikkrampen, misselijk/kotsen, Duizeligheid, Benauwd etc.
Je hebt gewoon teveel gevreten.
Vetsin is gewoon een zout. En zo werkt 't ook. Het versterkt de smaak. Niks bijzonders, ligt niet aan de chinees maar aan jezelf en je tafelgenoten.
Oh, en doordeweeks eens wat smaakvoller eten door eens iets anders dan aardappelen, vlees en kapotgekookte groenten eten wil je ook wel eesn voorbereiden op dingen waar wat meer smaak aan zit.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')