Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 05:40 |
Aangezien ik alle kerstdagen in de nachtdienst moet werken (awwwww.... ![]() Mijn 'eisen' * binnen half uur aan tafel kunnen * geen tijd voor langdurige voorbereidingen, want ook de dag van te voren of de ochtend en dergelijke slaap ik * het moet wel 'kersterig' zijn, dus geen tosti of stamppot andijvie (ook lekker ![]() * ik hou niet van kant & klaar * mijn vader doet het voorgerecht ![]() | |
mcDavid | vrijdag 12 december 2008 @ 05:46 |
- rollade in de oven - aardappelkroketjes o.i.d. frituren - nog c.a. 20 minuten over om een spannende salade te klussen. | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 05:54 |
Dus rollade is binnen een half uur klaar? (ik vind rollade zulk non-vlees, helemaal niet lekker) | |
Ruud | vrijdag 12 december 2008 @ 06:23 |
quote: ![]() ik vind rollade echt heerlijk, past ook bij kerst ![]() | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 06:36 |
Ja, het past zo goed bij kerst dat ik als kind elk jaar koude (brrrr) rollade kreeg bij het kerstdiner ![]() Ik vind het een beetje jaren '80 eten ![]() | |
Marijkezwolle | vrijdag 12 december 2008 @ 06:37 |
Of je neemt een (evt door jezelf de dag ervoor) voorgegaarde hele kip, met aardappel en groenten/salade ![]() | |
Superfast | vrijdag 12 december 2008 @ 06:39 |
Rollade is niet mijn ding dus ik zou gaan voor een goede biefstuk van de haas met champignon saus of een andere saus als je niet van padestoelen als je niet van biefstuk houdt kan een mooi varkenshaasje natuurlijk ook. Serveren met aardappelkrokketjes en een groente naar keuze (je zou kunnen denken aan bloemkool met een sausje of een mooi opgemaakte salade?) Carpaccio is ook heerlijk en zeer makkelijk en snel te maken even pijnboompitjes verhitten in de pan een mooi blaadje van ruccola maar dat dat is voor vooraf en heb begrepen dat je pa dat doet? Stoofpeertjes (kun je in principe daags van te voren maken en is dan nog lekkerder) Pasteitjes (ragout kun je kant en klaar in een blikje kopen en de kuipjes paar minuten afbakken) | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 06:42 |
Je hebt wel de juiste naam voor goede tips, Superfast ![]() Een snel stukje vlees is idd wel een idee, zoals varkenshaasje of biefstuk. Maar dan de saus, ik hou van zelluf maken ![]() ![]() En die geroosterde pijnboompitjes zijn ook heerlijk in een salade ![]() | |
Superfast | vrijdag 12 december 2008 @ 06:44 |
sorry ik zie nu pas dat je daags van te voren niet e.e.a. kan voorbereiden in dat geval de stoofpeertjes fuck them al vind ik ze om in jouw termen te blijven wel super "kerstig" dus misschien kun je iemand aan het schillen zetten? Overigens wat is er mis met gourmetten natuurlijk is dat niet "hip" maar met mooie salades en een stokbroodje vind ik het toch wel tof met kerst. | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 06:46 |
quote:Ik zal mijn pa wel aan het stoofpeertjes schillen zetten incl instructies het op tijd met wijn of port op te zetten ![]() (en mijn moeder is gehandicapt, voor haar is gourmetten niet echt leuk: dan moet iemand anders steeds alles voor haar doen) | |
Superfast | vrijdag 12 december 2008 @ 06:50 |
Pepersaus? Ingrediënten * 200 ml boullion * 25 gram boter * 25 gram bloem * zwarte peperbolletjes Een pepersausje maken voor bij je biefstuk is eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Het kost natuurlijk wel wat tijd, maar het is best leuk om te doen. Het recept is vrij simpel: maak eerst een bouilion (gewoon van een blokje) en zet deze even apart in een maatbeker ofzo. Smelt daarna de boter en roer er de bloem door, daarna beetje voor beetje de bouillion er door zodat je een normale roux krijgt. Wat saus betreft is het nu een kwestie van gewoon wat gekneusde peperbolletjes er bij gooien, en eventueel kan je nog wat zout en bijvoorbeeld witte peper gebruiken voor de pit. Kwestie van proeven en proberen! Daarnaast aangezien je net uit je nest komt rollen en dan geconfronteerd gaat worden met een shitload aan vlees en vettigheid kan het mischien een optie zijn om als opwarmertje meloen met (echte) parmaham te serveren wel zo fris? | |
MLI | vrijdag 12 december 2008 @ 06:51 |
Aardappelen koken in schil ![]() En saus: ik maak altijd roomsaus maar dat wordt zo waterig als je het op warme gerechten doet. Hoe dan ook, room opkloppen, veel gehakte knoflook, wat gehakte oregano en basilicum, peper, zout, voila. Misschien om te zetten naar een warme variant? Is heerlijk bij aardappelen in schil. | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 06:56 |
quote:Die hou ik er in, pepersaus it is ![]() ![]() Ik denk ook niet dat ik een glas wijn bij het eten neem oid, dat lijkt me....niet zo geweldig wakker worden. | |
Superfast | vrijdag 12 december 2008 @ 07:07 |
Lekker hoor ik snap die mensen met hun rollades ook niet helemaal maar goed ![]() http://www.smulweb.nl/131(...)stanjechampignonsaus Misschien is dat iets ? Uiteraard wel de champignonsaus uit het zakje vervangen door een eigen creatie ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 12 december 2008 @ 08:43 |
kaasfondue | |
Megumi | vrijdag 12 december 2008 @ 09:08 |
quote:Dat is idd het snelst. Koken de mensen zelf. ![]() | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 09:39 |
quote:Dat kan mijn moeder niet ![]() | |
Delicieux | vrijdag 12 december 2008 @ 11:15 |
raclette. Als je een gourmetsetje hebt met pannetjes: plakjes raclette-kaas kun je gewoon bij de kaasboer halen. jonge aardappels in de schil koken. Pot zilveruitjes en pot kleine augurken op tafel bak groene sla met dressing Ieder eter gooit zelf zijn plakje kaas in het pannetje. De kaas is erg lekker met vers gemalen peper. Wijntip: Gewürztraminer of Riesling (Elzasserwijn) Kritieke pad: de kooktijd van de aardappels is de maximale tijd dat je in de keuken staat. Succes! | |
Tezz | vrijdag 12 december 2008 @ 11:34 |
Sommige mensen kunnen erg slecht lezen! ![]() Wat ging er ook al weer allemaal in die druivensaus van SOL? Dat is misschien wel een idee! Varkenshaasjes in de pan en volgens mij doet SOL dan bij de braadboter gewoon een scheut room, gekneusde druiven en peper/zout. Op zich klinkt het best lekker !(tenzij je -net als veel mensen- iets hebt tegen fruit door je warme hap). En ook een goeie tip (snel qua klaarmaken, wel even wat oventijd nodig): aardappelpartjes uit de oven! Kies een stel aardappels en snijd die in parten (inclusief schil). In een bak wat olie, zeezout, tijm, rozemarijn en knoflookteentjes er door scheppen en hoppa op een ovenrooster. | |
Arizona | vrijdag 12 december 2008 @ 11:36 |
Luiwammes, dan sta je maar wat eerder op voor Kerst ![]() Iets met vis? Een tonijnsteak grillen ofzo? Dat is heel snel klaar. Erbij zou je aardappelpuree in leuke kerstvormpjes of torentjes spuiten en in de oven (maar die aardappelpuree zou dan wel uit een zakje moeten komen ![]() En als groenten die schattige minibloemkool / broccoli / paarse bloemkool van de AH ![]() Misschien niet extreem feesterig, maar wel binnen een half uur op tafel en lekker ![]() | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 11:39 |
quote:Ik denk niet dat ze het in het ziekenhuis waarderen als ik slaap te kort kom. Hebben jullie ook desserttips zonder te vervallen in 'ijs' of 'kerstpudding van de AH'? Alhoewel, ijs kan ik ook zelf een week van te voren maken en dan opleuken met fruit oid ![]() | |
Arizona | vrijdag 12 december 2008 @ 11:45 |
quote:Ik ben het knipoogje vergeten ![]() Inderdaad ijs kun je al van tevoren maken. En er dan lekkere sorbets van maken ![]() In het boekje van de c1000 staat een recept voor gekarameliseerde baby-ananas met kruidensuiker. Dat lijkt me ook erg lekker! Bij interesse wil ik het recept wel voor je posten. | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 11:47 |
Zo, maar dat klinkt lekker! Sowieso wel om een keer te maken. Ik kook ook wel eens als het niet-kerstmis is ![]() | |
Tezz | vrijdag 12 december 2008 @ 13:24 |
Isa, meer luie-honden-toetjes-tips hiero! | |
Tinkepink | vrijdag 12 december 2008 @ 13:44 |
Wat wij vroeger altijd aten met kerst (inderdaad, jaren '80 eten ![]() * vooraf garnalencocktail (slablad in glas, garnalen erop, zelfgemaakte whiskeysaus eroverheen, schijfje citroen, klaar) * dan biefstuk met saus (in braadvocht van biefstuk uitje en champignons bakken, beetje room en peper erbij, klaar) met salade en aardappelkroketten ofzo * toetje: ijs. Ik maak vaak kassler met aardappelsalade. Is nog sneller klaar. | |
Leonoor | vrijdag 12 december 2008 @ 13:44 |
quote:In de Allerhande stond ook een toetje dat ik vrij goddelijk vond klinken: Limoncello-meringues (met frambozen!), bereidingstijd volgens AH slechts 5 minuten. Het is wel "een beetje van jezelf en een beetje van Maggi", maar dat mag de pret niet drukken. Recept hier | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 13:53 |
Wat een leuke ideeën allemaal ![]() ![]() Ik zag het even niet zitten, sta normaal de halve dag (met liefde!) in de keuken, maar nu dus echt geen tijd. | |
Arizona | vrijdag 12 december 2008 @ 16:32 |
Hier het recept van de gecarameliseerde ananas. Scheelt me weer typwerk ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 12 december 2008 @ 16:41 |
isabeau, kant-en-klaar kan prima te nakken zijn. in drukke tijden is dat wel zo makkelijk. dus denk er over na. | |
Isabeau | vrijdag 12 december 2008 @ 17:24 |
Ik vind het niet 'echt' zoalshetis...en dan schuifel ik op m'n stoeltje tussen de kaarsjes en de kerstboomverlichting en en...dan prik ik met m'n vorkje en denk: niet echt. Mijn kerstboom moet ook echt zijn. En als ik het lef zou hebben en niet een kerstboombrandfilmpje van de brandweer zou hebben gezien zou ik er nog echte kaarsjes in doen ook ![]() | |
mcDavid | vrijdag 12 december 2008 @ 17:26 |
quote:Dan doe je er een frikandel speciaal bij, dá's pas 2008 ![]() | |
chriztiaan | zaterdag 13 december 2008 @ 12:54 |
Je vergeet de beenham! Ook lekker makkelijk, vaak zit er al een lekkere marinade overheen, in de oven flikkeren, 45 min wachten en klaar. En dan erbij, gegratineerde aardappeltjes, kan je ook gewoon kant en klaar kopen. En dan nog erbij sugarsnaps | |
Stereotomy | zondag 14 december 2008 @ 05:02 |
Stoofpotje misschien? Da's 10 minuten werken, en 3 uur niksen met de pan op het vuur. Kan makkelijk 2 dagen in de pan met deksel dicht bewaard worden, alleen even re-koken. | |
piepster | zondag 14 december 2008 @ 14:12 |
Ik heb gister een testrun gedaan voor het kerstdiner: Varkensfilet (zo'n groot stuk) peperen en zouten. Takken rozemarijn en halve tenen knoflok met opbindtouw om de filet binden. In een ovenschaal een paar plakjes boter doen en de filet erop leggen. In de oven garen (350 gr was 45 minuten op 220 graden.) Erbij Opperdoeze Ronde in de schil koken en een toffe groente zoals haricoverts in een spekreepje. Het vocht onderin de ovenschaal zou je nog als jus kunnen aanmaken. Kost geen drol aan tijd en het ziet er gaaf uit. [ Bericht 3% gewijzigd door piepster op 16-12-2008 09:25:17 (andere aardappels....) ] | |
Ml-etje | zondag 14 december 2008 @ 21:03 |
Piepster wat doe je voor n spek reepje om de haricoverts (ontbijtspek?) en dan in de oven? | |
Duderinnetje | zondag 14 december 2008 @ 21:47 |
Ook een snelle: Varkenshaasje inwrijven met peper en mosterd (grof+fijn). Even laten intrekken. Dan in de pan het haasje aanbraden, samen met champignons, uitje, knof - wat je lekker lijkt. Dan op het laatst wat room bij het braadvet, samen met wat extra mosterd, evt. een klein scheutje witte wijn. Varkenshaasje in mooie schuine plakjes snijden en mooi opmaken op de borden. Sausje uit de pan erover en je eet zalig! Kind kan de (af)was doen. | |
piepster | maandag 15 december 2008 @ 08:47 |
Katenpek of ontbijtspek in repen. Wat je maar lekker vindt. De boontjes koken of stomen tot ze gaar zijn, dan spek erom wikkelen en even bakken in de koekepan. Zoiets dus: ![]() en niet alle boontjes stuk voor stuk omwikkelen met spek, dan is het niet zo supersnel meer... | |
Jojogirl | dinsdag 16 december 2008 @ 16:23 |
Vooraf soep? Dat kan je vantevoren maken en dan gewoon weer opwarmen. | |
Innocence | dinsdag 16 december 2008 @ 18:00 |
quote:Die miniananasjes zijn inderdaad leuk, die heb ik vorig jaar ook gebruikt. Chocoladesaus maak je heel snel door wat pure chocolade te laten smelten in slagroom, scheutje rum erdoorheen ![]() Dat is dan misschien niet lekker bij de ananas, maar wel bij andere soorten fruit (rijgen aan een spiesje) of ijs. | |
Isabeau | dinsdag 16 december 2008 @ 18:01 |
quote: ![]() ![]() | |
Hoi_Piepeloi | dinsdag 16 december 2008 @ 21:02 |
quote:Neem dan een hertenbiefstuk oid, kan je heeel makkelijk een sausje bij maken ![]() ![]() Aardappels zijn ook makkelijk voor te bereiden. In partjes snijden, dan ff 10 minuutjes koken met een beetje olijfolie, thijm en rozemarijn. Dan in een grote schaal, wat thijm, rozemarijn, olijfolie en zout er weer op en dan kan je het wegzetten ![]() ![]() | |
MinderMutsig | dinsdag 16 december 2008 @ 23:09 |
Wel een beetje raar om van je te verwachten dat je komt terwijl het jou best slecht uitkomt en dan ook nog verwachten dat jij het kerstdiner in elkaar gaat draaien. ![]() ![]() Ik ga met steer mee en zeg stoofpotje. Kan je desnoods nu al maken en invriezen en hoef je dan alleen nog op te warmen. Plus ik heb momenteel een stoofpotjesfetish dus ik zeg bij alle menusuggesties stoofpotje. ![]() | |
Isabeau | woensdag 17 december 2008 @ 07:19 |
quote:Als mijn vader het kerstdiner gaat doen eten we kant & klare roerbakschotel van de C1000 en daar heb ik geen zin in. Ik kook echt het liefst zelf, maar dan moet het dus wel snel kunnen. En niet komen is uitgesloten. Ik heb al heel ferm nee tegen tweede kerstdag moeten zeggen. Mijn ervaring met stoofpotjes is dat het nog best veel handelingen vergt, zowel voordat je het opzet als nadat het al een tijdje heeft gestoofd. | |
Tezz | woensdag 17 december 2008 @ 07:31 |
Isa, is een pastagerecht een optie?? Dat is op zich natuurlijk makkelijk, zeker als je hierbij kant en klare gesneden (verse) groentes gebruikt. Wat rode ui in de pan, wat reepjes biefstuk erbij, rode pesto, creme fraiche, pasta, pijnboompitjes en parmezaan bijvoorbeeld. Goede salade capresse ernaast en klaar. Of is dit te makkelijk en niet kersterig genoeg? | |
Painted_Horse | woensdag 17 december 2008 @ 08:00 |
Lekkere tagliatella en een lekkere moot zalm. of zo: Tagliatelli met mascarpone, zalm en garnalen (eventueel) Ingrediënten: Tagliatelli (vers vak Aldi), gerookte zalm (aldi), 500 gr. mascrpone (Aldi), eventueel gepelde garnalen (Aldi), peper en zout Bereidingswijze: Kook de tagliatelli zoals aangegeven op de verpakking. ondertussen in een steelpannetje de mascarpone smelten, kruiden met peper en een beetje zout. Gerookte zalm in reepjes snijden en bij de kaas voegen. Pasta afgieten en over de borden verdelen saus met zalm er over gieten. Eventueel wat garnaaltjes erbij doen en wat fijngesneden dille of peterselie. smakelijk. ![]() | |
Isabeau | woensdag 17 december 2008 @ 08:16 |
Dat ziet er allemaal héérlijk uit, maar ik vind het verre van Kersterig... | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 10:30 |
quote:Geweldig dank je wel! (is bij mij een tussendoortje ![]() Ga vandaag een proef ijstaartje maken (heb ook ijs in de vriezer just in case ![]() Ingrediënten 2 zakken schuimkoekjes (bij voorkeur mokka) halve liter slagroom 2 zakjes klop-klop wijglas advocaat (of tokkelroom) evt. kletskopjes voor garnering Voorbereiding Bekleed een springvorm met aluminiumfolie Bereidingswijze > Maak de schuimkoekjes zo fijn mogelijk Klop de slagroom stijf ZONDER SUIKER Klop de zakjes klop-klop stijf met melk (zie verpakking) doe dit alles in een grote mengschaal en schep het LUCHTIG door elkaar Voeg ook de advocaat/tokkelroom toe en roer het geheel nog voorzichtig om stort de massa in de beklede springvorm en zet deze minstens 2 uur in de vriezer eventueel garneren met gebroken kletskopjes en/of slagroom Smullen maar! Serveertips Lekker bij de koffie of als nagerecht. Je kunt hem ook maken met bijv. roze schuimkoekjes of zonder advocaat. In het laatste geval blijft ie wel iets minder smeuig (alcohol bevriest niet!) | |
Isabeau | woensdag 17 december 2008 @ 10:41 |
quote:Nou! Mijn moeder is dol op advocaat, dus dit zou best nog wel eens een succes kunnen zijn. | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 11:12 |
![]() | |
MinderMutsig | woensdag 17 december 2008 @ 12:25 |
quote:Stoofpotjes veel werk? ![]() Als je het zo zegt snap ik het ook wel weer, ik zou mijn vader ook geen kerstdiner willen laten klaarmaken. ![]() ![]() Euh... misschien een aardappelgratin? Kant en klare aardappelschijfjes, spekjes en uienringen even een minuutje of 4 in een beetje room met peper, zout, nootmuskaat voorkoken en in een ovenschaal doen. Wat geraspte kaas erover en de boel de oven in schuiven. (Vraag me niet waarom je het moet voorkoken in room maar zo staat het in een van mijn kookboeken en dit was snel, makkelijk en past bij kerst.) Beenhammetje uit de oven, daar heb je verder ook geen omkijken meer naar. Hoef je alleen nog iets kerstigs met de groente te doen. Als voorgerechtje een lekker helder paddestoelensoepje en als dessert dat advocaatgedoe van hierboven. | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 12:50 |
Mosterdsoep is ook vrij kerstig en ik smokkel..doe er alleen wat verse prei door hihi | |
Isabeau | woensdag 17 december 2008 @ 16:37 |
Ik denk zelf ook aan een helder paddestoelensoepje ![]() | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 16:43 |
Daar heb je gelijk in. Overigens is de ijstaart heel erg lekker ![]() Wat ook lekker is is witte schuimpjes en dan citroen door de slagroom uitknijpen..Heb je een frisse variant (en dan maar 1 schepje advocaat net voor het niet geheel bevrorene | |
Captain_Fabulous | woensdag 17 december 2008 @ 16:47 |
die ijstaart lijkt me ook heel geslaagd! | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 16:48 |
Thanks! | |
Isabeau | woensdag 17 december 2008 @ 16:54 |
En had ik al gezegd dat ik dol ben op die mierzoete schuimpjes ![]() | |
Ml-etje | woensdag 17 december 2008 @ 17:27 |
Hahaha ja jammergenoeg hier niet iedereen in huis dus gooi er nog een mini appeltaart tegenaan | |
krakkemieke | woensdag 17 december 2008 @ 20:02 |
Of varkenshaasjes aanbakken, in een ovenschotel doen met gebakken ui en champignons. Plakjes brie erover en laten garen in de oven. Voor een snellere variant schnitzels gebruiken en gewoon gratineren. Toetje: bolletje stoofperenijs tussen 2 kletskoppen leggen, garneren naar smaak. | |
liefkleinmeisjuh | zondag 21 december 2008 @ 10:49 |
quote:Hoe lang moeten varkenshaasjes na het aanbraden dan nog in de oven, en welke temperatuur? Kom overal verschillende tijden/temperaturen tegen!! | |
zoalshetis | zondag 21 december 2008 @ 10:54 |
quote:neem het recept met de langste garingstijd op de laagste temperatuur. anders wordt het überdroog. | |
shmoopy | zondag 21 december 2008 @ 11:16 |
Zit je al vast aan die pepersaus? Want ik heb nog een heel lekker dragonsausje in de aanbieding: varkenshaasjes bakken, uit de pan nemen en grootste deel van de jus uit de pan gieten, slagroom in de pan en alles goed losroeren, klein beetje peper en een theelepel bouillionpoeder erbij, beetje dragon (gewoon gedroogde uit een potje, AH) en dan de saus inkoken. Op het laatste moment nog meer dragon erbij, dan behoud je de smaak. Ondertussen gooi je een zak Pomme Duchesse in de oven, kook je de broccoli (smaakt de saus goddelijk bij) en maak je een mooie salade naar keuze. Weet niet of je het kersterig genoeg vindt, maar het smaakt té lekker en het is heel makkelijk en snel klaar. | |
zoalshetis | zondag 21 december 2008 @ 11:26 |
quote: ![]() | |
shmoopy | zondag 21 december 2008 @ 11:28 |
Cognac past er zeker bij. | |
Superfast | maandag 22 december 2008 @ 00:09 |
TS is een carnivoor | |
Isabeau | maandag 22 december 2008 @ 08:20 |
ok, goed, complicatie. Ik had een voorstel gedaan tot kerstdiner en toen kreegg ik te horen dat de diepvries stuk was en er is geen klein vriesvak ![]() ![]() | |
Liejannuh | maandag 22 december 2008 @ 16:19 |
Volgens mij kun je die best buiten de diepvries bewaren. ![]() Ik ga appeltjes uti de oven of pavlova als toetje overigens. Of allebei. ![]() Recepten vind je op www.kokenmetkarin.nl ![]() Karin heeft trouwens ook nog een snel en simpel kerstmenu: quote: | |
shmoopy | maandag 22 december 2008 @ 16:46 |
quote:Ik zou het niet doen. Die dingen zijn ongevroren erg zacht en zodra die in die toestand in de hete olie gegooid worden blubbert de boel volgens mij uit elkaar. Staat iig op de verpakking dat ze bevroren moeten blijven tot ze de frituur ingaan. Maar! AH heeft nu ook verse aardappelschijfjes in redelijk grote zakken in kerstboomvorm, die kun je gewoon in de koelkast bewaren en dan frituren, ga ik tenminste wel doen. ![]() | |
Isabeau | maandag 22 december 2008 @ 17:07 |
Goede tip, Shmoops! | |
Stereotomy | vrijdag 26 december 2008 @ 00:16 |
Kun je hier nog even plaatsen wat je uiteindelijk gemaakt had, Isa? ![]() | |
Isabeau | vrijdag 26 december 2008 @ 00:22 |
quote:Dat had ik in de SC al gedaan ![]() Maar goed: * garnalencocktail * heldere paddestoelensoep * kalkoen met een soort room-portsaus, witlofgerecht, pommes duchesse, stoofpeertjes * toetje uit dit topic met moccaschuimpjes en tokkelroom (super lekker, echt een aanrader!), opgeleukt met amarettokoekjes, tokkelroom en koffieslagroom | |
Ml-etje | vrijdag 26 december 2008 @ 12:27 |
![]() Hier: - garnalencocktail of Honing moster salade - Mosterdsoep - Twee rollades (mager en doorregen), met coleslaw (home-made), stoofpeertjes en haricoverts in spek. - Het topic toetje ![]() Ingrediënten 1/2 citroen 125 g roomboter, op kamertemperatuur en in stukken + 1 el 125 g witte basterdsuiker 250 g zelfrijzend bakmeel 1 1/2 kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten 75 g blanke rozijnen 10 g krenten mespunt kaneel, gemalen 1 eetlepel custard 10 eetlepels abrikozenjam 150 g amandelspijs (pak a 300 g) 1 eierdooier poedersuiker Materialen taartvorm, doorsnede ca. 24 cm, ingevet Bereiden Stap 1: Boen de citroen schoon, rasp 1 theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel citroensap eruit. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten. Stap 2: Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 eetlepels abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd. Stap 3: Verhit de oven tot 200 °C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan. Stap 4: Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 °C en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Stap 5: Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker. | |
Sunnythesun | vrijdag 26 december 2008 @ 14:54 |
Beetje laat hoor, maar wat een erg lekkere en snelle (+ kerstige) saus is voor bij varkenshaas: varkenhaas stukjes in parmaham gewikkeld (evt. blaadje salie er tussen) aanbraden, garen en even opzij zetten. Drank er bij (sherry oid, rum kan ook, wat je lekker vind..) en daarmee het aanbaksel loskoken. Pot kersen op siroop uit laten lekken, kersen in de pan er bij + beetje van het vocht. Slagroom er bij, zout en peper naar smaak, beetje indikken, vlees er in om weer mee te warmen en klaar! |