Zakenbank ING voorziet snel herstel na enorme klap![]()
laatst gewijzigd: 12-12-2008 18:11
De Europese aandelenmarkten zullen in het eerste kwartaal van 2009 een dieptepunt bereiken, dat waarschijnlijk lager ligt dan het niveau uit 2003. De AEX stond toen even op 217 punten.
Herstel tweede kwartaal
In het tweede kwartaal zal er een begin worden gemaakt met een herstel, waarbij rond het vierde kwartaal de markt zal zijn teruggekeerd naar de huidige niveaus. In het tweede kwartaal van 2010 zal het herstel definitief doorzetten. Deze verwachtingen hebben analisten van ING Wholesale Banking gepresenteerd tijdens de Total Europe Day, een jaarlijkse beleggingsvisiebijeenkomst van de bank voor institutionele beleggers in Amsterdam.
Komende jaar
Voor het komende jaar zal er in eerste instantie een focus zijn op het herzien van de balans en de correlaties tussen sectoren. De analisten raden beleggers aan om zich te richten op defensieve en vroegcyclische sectoren, zoals media en detailhandel, en niet op sectoren die grondstoffen zijn gerelateerd. Het is ook nog te vroeg om in te zetten op financiële dienstverleners.
Dramatische verslechtering
‘We hebben te maken met de meest dramatische verslechtering van macro-economische indicatoren die ik in mijn carrière heb meegemaakt’, zegt Gerbrand ter Brugge, hoofd Equities Benelux bij ING Wholesale Banking. ‘We zien een financiële crisis die zeker zo ernstig is als we hebben gezien in de jaren ‘70 en zeer waarschijnlijk ook dieper dan die van begin jaren ‘80. Als volgend jaar de economie van China echt implodeert, kan het nog erger worden.’
Krimp
De Amerikaanse economie zal komend jaar met een krimp van 1,8% te maken kunnen krijgen. Ook voor de andere ontwikkelde economieën lijkt een krimp onafwendbaar. De Chinese economie zal desalniettemin een groei laten zien van 6,5%, maar dat is niet voldoende om de vertragingen in de ontwikkelde economieën te compenseren.
In het tweede kwartaal van 2010 zal het herstel definitief doorzetten. De analisten verwachten dat de Europese beurzen eind 2010 meer dan 60% hoger noteren dan de voorspelde bodem in het eerste kwartaal van 2009.
Opkomende markten
Met betrekking tot de opkomende markten verwachten de analisten dat de monetaire en fiscale overheidsmaatregelen ertoe leiden dat de recessie aanblijft tot en met de eerste helft van volgend jaar, waarna er vanaf het vierde kwartaal van 2009 een herstel intreedt. Er zijn diverse risico's bij dit scenario. Een van die risico's is politieke instabiliteit. De meeste kans op groei is in de landen Roemenië, Bulgarije, Turkije en Polen. De aandelenmarkten prijzen een herstel in de Verenigde Staten ingeprijsd aan het eind van 2009.
Valuta
Op het gebied van valuta verwachten de analisten dat de dollar nog wat aan kracht kan winnen en zien aan het eind van 2009 een niveau van 1,10 USD. De Japanse yen, het Britse pond en de Zwitserse franc zijn nu interessant om te kopen. De analisten van ING Wholesale Banking voorzien een dollar-yen-k oers van 80 JPY, en een euro-yen-koers van 100 JPY. De euro-franc-koers kan als gevolg van deleveraging uitkomen op een niveau van CHF 1,40. Voor het Britse pond wordt niet verwacht dat het huidige lage niveau te opzichte van de dollar stand zal houden.
Olie
De analisten zien ook risico’s in de olieprijs als gevolg van een krimpende vraag en zien een daling tot USD 30 dollar per vat. Dit zal tevens zijn invloed hebben op het investeringniveau van de ‘oil majors’ (de grote oliemaatschappijen).
In een zeer negatief scenario zou de olieprijs kunnen dalen tot 11 dollar per vat. Uitgaande van een scherpe terugval van de vraag, een recessie in Rusland en een gebrekkige respons van de OPEC-landen, is een olieprijs van 30 dollar per vat mogelijk. Dat kan echter leiden tot vertraging in de investeringen door de oliemaatschappijen, wat uiteindelijk een prijsopdrijvend effect kan hebben.