Wat een bullshit, 'de prijzen zijn de afgelopen jaren 40% gestegen'. Weer een voorbeeld van de autistische politiek die een loopje neemt met de werkelijkheid om die aan te passen aan hun droombeeld. De horecaprijzen hebben een piekje gehad ten tijde van de euro, maar houden verder gewoon gelijke tred met de rest van de prijsontwikkeling. De horeca kon het na een dipje in 2002 prima bolwerken. Alleen nu politiek Den Haag zijn fantasiewereld probeert te verplaatsen naar werkelijkheid van alle dag komen de kleine kroegen in de problemen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 13:30 schreef Elfletterig het volgende:
Zuipketen kun je onder controle houden op twee manieren: bepaalde regelgeving op het gebied van veiligheid en - belangrijker - prijsverlagingen in de reguliere horeca. Dat die zuipketen er zijn gekomen, heeft alles te maken met de forse prijsstijgingen in de horeca.
Ik zeg dat veel kleine kroegen een heel groot probleem hebben, veroorzaakt door het rookverbod. Dat is de realiteit en daar helpt de geleidelijkheid door invoering in juli niks aan, daar helpt niks aan dat de McDonalds wel goed draait met het vetmesten van mensen, daar helpt ook niks aan dat de hotels en grand cafés het wel goed doen. En daar helpen die leugenachtige propagandapraatjes van Klink al helemaal niks aan, integendeel.quote:Op vrijdag 28 november 2008 14:27 schreef MikeyMo het volgende:
enerzijds zeg je dat er enorme omzetverliezen zijn, anderzijds zeg je dat die er niet zijn omdat het in het terrasseizoen werd ingevoerd en het verbod overtreden wordt.
Wat is het nou?
Heb je daar eigenlijk een bron van? Het enige wat ik tot nu toe heb gezien zijn schreeuwende kroegeigenaren die zeggen dat ze 30-60% omzetverlies draaien, niet gestaafd door officiele cijfers... Sterker nog, officiele cijfers die er zijn spreken deze uitlatingen tegen...quote:Op vrijdag 28 november 2008 14:38 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zeg dat veel kleine kroegen een heel groot probleem hebben, veroorzaakt door het rookverbod.
Toch is het zo:quote:Op vrijdag 28 november 2008 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wat een bullshit, 'de prijzen zijn de afgelopen jaren 40% gestegen'.
bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/m(...)008/2008-2616-wm.htmquote:Webmagazine, maandag 24 november 2008 9:30
Prijsstijging horeca al tien jaar hoger dan inflatie
Sinds eind 1998 zijn de prijzen van de horeca met meer dan 40 procent gestegen. De inflatie (prijsstijging totale bestedingen) was in die periode ongeveer 25 procent. De prijsstijging in de horeca was in de afgelopen tien jaar bijna altijd hoger dan de inflatie.
Inflatie en prijsstijging horeca
Prijzen kantines het meest gestegen
In oktober 2008 waren binnen de horeca de prijzen van kantines het meest gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De prijsstijging van accommodaties zoals hotels, vakantiehuisjes en campings was beperkt.
Prijsstijging onderdelen horeca, oktober 2008
Dalende horecabestedingen
Sinds het derde kwartaal van 2007 was het volume van de horecabestedingen door huishoudens niet meer groter dan een jaar eerder, na twee jaar van duidelijk toename. In het tweede en derde kwartaal van 2008 namen de uitgaven aan de horeca zelfs fors af. Horecabestedingen zijn gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur. De consument bezuinigt hier snel op als het economisch minder gaat. De dalingen van de horecabestedingen in vooral 2002 en 2008 hingen niet alleen samen met conjuncturele tegenwind, maar ook met forse prijsstijgingen.
Horecabestedingen huishoudens (volume)
Horecaprijzen stijgen in hele EU hard
Niet alleen in ons land stegen de horecaprijzen de afgelopen jaren relatief hard. Dit is in bijna de gehele Europese Unie het geval. De stijging van de prijsindex van de horecabestedingen lag de afgelopen tien jaar vrijwel continu boven de stijging van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Duitsland is de uitzondering. Daar stegen de horecaprijzen vrijwel net zo hard als de gemiddelde consumentenprijs.
Prijsstijgingen (Europese Unie)
Karlijn Bakker
Bron: Statline, Historie inflatie
Statline, Indexcijfer, jaarmutatie en weging horeca
Statline, Consumptieve bestedingen horeca; volumemutatie
Zijn er officiele cijfers van die kroegen dan? Zo nee, dan kunnen ze dat ook niet tegenspreken. Als een McDonalds drive-in 1% beter draait en buurtkroeg 40% omzet verliest dan zie je daar nauwelijks wat van terug in de statistieken, afhankelijk van hoe je ze opmaakt. Als je dat wilt weten zul je het CBS opdracht moeten geven om daar onderzoek naar te doen want de statistieken die zou normaal aanleveren zijn er niet om dat soort conclusies uit te trekken.quote:Op vrijdag 28 november 2008 14:54 schreef MikeyMo het volgende:
Heb je daar eigenlijk een bron van? Het enige wat ik tot nu toe heb gezien zijn schreeuwende kroegeigenaren die zeggen dat ze 30-60% omzetverlies draaien, niet gestaafd door officiele cijfers... Sterker nog, officiele cijfers die er zijn spreken deze uitlatingen tegen...
ok, maar je hebt geen cijfers... duidelijk.quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Zijn er officiele cijfers van die kroegen dan? Zo nee, dan kunnen ze dat ook niet tegenspreken. Als een McDonalds drive-in 1% beter draait en buurtkroeg 40% omzet verliest dan zie je daar nauwelijks wat van terug in de statistieken, afhankelijk van hoe je ze opmaakt. Als je dat wilt weten zul je het CBS opdracht moeten geven om daar onderzoek naar te doen want de statistieken die zou normaal aanleveren zijn er niet om dat soort conclusies uit te trekken.
Klink wil het niet weten, omdat het zijn prestigeprojectje zou kunnen verstoren, dus kijkt hij niet daar waar die informatie ligt, maar kijkt hij naar informatie die hem wel steunt in zijn zelfbedrog.
Wat is nou je punt dan? In de periode 06/07 nam het horecabezoek sterk toe terwijl de prijzen sterk stegen tov de inflatie, dus wordt de daling van het bezoek veroorzaakt door de stijgende prijzen? Of zijn er toen veel rookvrije kroegen geopend of zo?quote:
Jij hebt ook geen cijfers die inzicht geven het probleem, want je wilt dat inzicht niet. Dus ga je maar conclusies verbinden aan cijfers over kantines en campings.quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:26 schreef MikeyMo het volgende:
ok, maar je hebt geen cijfers... duidelijk.
Is er een probleem dan? Het enige wat ik zie zijn kroegbazen bleren dat ze enorme verliezen draaienquote:Op vrijdag 28 november 2008 15:37 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Jij hebt ook geen cijfers die inzicht geven het probleem, want je wilt dat inzicht niet. Dus ga je maar conclusies verbinden aan cijfers over kantines en campings.
Ik heb het over de kleine kroegen. Heb jij daar cijfers van?
Ach, binnenkort verhoogt de regering weer de accijns op bier met 30% .. en dat is zeker niet de eerste keer in de afgelopen jaren dat ze het verhogen, maar nee, allemaal de schuld van de horeca!quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:40 schreef Boris_Karloff het volgende:
Leuk zo'n artikel over de prijsstijgingen, en dat kantines dan het ergst zouden zijn bewijst maar weer eens hoe creatief je met percentages kunt zijn.
Tot eind 2000 betaalde ik een 1,25 gulden bij ons in de voetbal kantine. Met de komst van de euro werd het eerst 80 cent en begin 2008 was de prijs reeds gestegen tot 1,25 per biertje. In 8 jaar dus een stijging van meer dan 100%. Maar toch voel ik me nog steeds niet genaaid als ik daar kom. Rara.
Wil jij dan zeggen dat die cijfers uitsluiten dat er kroegbazen zijn die 30 of 40 0f 60% minder omzet hebben?quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:02 schreef MikeyMo het volgende:
Is er een probleem dan? Het enige wat ik zie zijn kroegbazen bleren dat ze enorme verliezen draaien
De enige cijfers die ik heb langs zien komen zijn die van het CBS en die geven aan dat er 6-7% minder omzet is gedraaid in cafe's en ik meen restaurants. Geen 26-31% waarmee KHN mee kwam, geen 60% die sommige kroegbazen opwerpen...
Ik kom niet alleen wel eens in een kroeg, zij het minder, ik loop er ook nog regelmatig langs een aantal. En dan zie ik die droefenis binnen. Ik heb geen cijfers nodig om te zien wat ik zie. Wat ik zie is consistent met wat veel klagende uitbaters zeggen, ik heb sowieso geen reden om die niet te geloven, want die mensen willen ook gewoon geld verdienen en als dat goed gaat dan hebben ze ook geen reden om te klagen. Het lijkt me sterk dat die gaan klagen over hun omzet als vals voorwendsel terwijl ze het zuiver uit goedertierendheid of uit principe voor de rokers opnemen terwijl de zaak vol zit. Voor de valse voorwendselen moet je bij Klink c.s. zijn.quote:Maar goed, als jij kennelijk er zo zeker van bent dat dit inderdaad het geval is mag je dat onderbouwen met onafhankelijke bronnen...
Tja, 'bullshit' is het dus niet. De prijzen zijn 40% gestegen. Ook blijkt uit de cijfers dat het horeca bezoek daalt wanneer het economisch minder gaat. Wanneer kroegen nu klagen dat ze minder omzet draaien dan wordt m.i. te makkelijk gewezen naar het rookverbod, terwijl de cijfers laten zien waarom er daadwerkelijk minder omzet is.quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:33 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wat is nou je punt dan? In de periode 06/07 nam het horecabezoek sterk toe terwijl de prijzen sterk stegen tov de inflatie, dus wordt de daling van het bezoek veroorzaakt door de stijgende prijzen? Of zijn er toen veel rookvrije kroegen geopend of zo?
Het is bullshit als argument. OK dan zijn de prijzen iets harder gestegen dan de inflatie wat ik anders had ingeschat, maar dat zegt niets over de reden waarom mensen wegblijven uit kroegen waar ze vaak al jaren komen, prijsstijging of niet.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:27 schreef Montagui het volgende:
Tja, 'bullshit' is het dus niet. De prijzen zijn 40% gestegen.
Cafebezoek ook?quote:Ook blijkt uit de cijfers dat het horeca bezoek daalt wanneer het economisch minder gaat.
Als jouw kroeg leeg blijft na het rookverbod terwijl het daarvoor goed gevuld is, dan laten die cijfers wel iets duidelijk zien, terwijl die algmene cijfers hooguit iets heel algemeens kunnen laten zien.quote:Wanneer kroegen nu klagen dat ze minder omzet draaien dan wordt m.i. te makkelijk gewezen naar het rookverbod, terwijl de cijfers laten zien waarom er daadwerkelijk minder omzet is.
En dat pluk je dan zomaar uit de lucht. Verbind het dan aan die cijfers als je dat kunt.quote:Het rookverbod heeft er een minimale invloed op en zal alleen incidenteel mogelijk leiden tot een faillisement.
Klopt, maar als jij een buurtkroeg hebt met een publiek waarvan de helft rookt, en je houdt je aan het verbod en die mensen blijven weg en komen minder omdat ze niet de kroeg in gaan om buiten in de kou te moeten staan waardoor het voor de rest ook minder leuk wordt, dan is die reden niet divers maar is het gewoon geheel de schuld van het rookverbod.quote:Maar er gingen al en er zullen regelmatig kroegen over de kop gaan, om diverse redenen.
Ach ja, je werk en je pensioen kwijt, het is belangrijker dat de minister geen gezichtsverlies lijdt.quote:Een enkeling zal mogelijk het rookverbod de schuld kunnen geven. De cijfers zullen het t.z.t. uitwijzen.
http://www.refdag.nl/arti(...)atie+controleur.htmlquote:Kroegeigenaren eisen legitimatie controleurs
TILBURG (ANP) – Kroegeigenaren gaan van controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit eisen dat ze zich bij binnenkomst legitimeren. Actiecomité Buigen of Barsten laat vrijdag stickers drukken die zaterdag bij de landelijke protestmanifestatie tegen het rookverbod op het Malieveld in Den Haag worden uitgedeeld, kondigde woordvoerder Wichard Taks vrijdag aan.
„We zijn die anonieme controles zat", zei hij. Het idee komt uit Den Bosch waar ondernemers posters wilden gaan maken.
Op de sticker staat dat elke toezichthouder, bijzondere opsporingsambtenaar of overheidsfunctionaris zich direct bij binnenkomst aan de bar dient te legitimeren. De cafébazen baseren zich daarbij op een artikel uit de algemene wet Bestuursrecht dat bepaalt dat een toezichthouder bij uitoefening van zijn taak een legitimatiebewijs met naam en foto bij zich moet dragen en desgevraagd moet laten zien.
Daar hebben de kroegeigenaren die failliet gaan, er achteraf achterkomen dat het rookverbod veel slachtoffers heeft gemaakt en dat de stad stijf staat van de illegale horeca, helemaal niets aan.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:27 schreef Montagui het volgende:
De cijfers zullen het t.z.t. uitwijzen.
Ja, of die mensen die net 8 euro hebben gespaard om eens een avond lekker uit de band te springen komen erachter dat al die leuke kroegjes er niet meer zijn en er te weinig plek op de terrassen is.quote:Op vrijdag 28 november 2008 17:01 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Daar hebben de kroegeigenaren die failliet gaan, er achteraf achterkomen dat het rookverbod veel slachtoffers heeft gemaakt en dat de stad stijf staat van de illegale horeca.
www.youtube.com/watch?v=fxrd_jZJxkg"e:
STIVOROquote:Op vrijdag 28 november 2008 17:05 schreef bloodymary het volgende:
WAAR KOMEN DIE ZOGENAAMDE OFFICIELE CIJFERS DAN VANDAAN????
Ach, dan hebben ze het over kroegen waar altijd maar een man of 10 aan de bar zat. Daar blijft nu de helft van weg.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:02 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Is er een probleem dan? Het enige wat ik zie zijn kroegbazen bleren dat ze enorme verliezen draaien
De enige cijfers die ik heb langs zien komen zijn die van het CBS en die geven aan dat er 6-7% minder omzet is gedraaid in cafe's en ik meen restaurants. Geen 26-31% waarmee KHN mee kwam, geen 60% die sommige kroegbazen opwerpen...
Maar goed, als jij kennelijk er zo zeker van bent dat dit inderdaad het geval is mag je dat onderbouwen met onafhankelijke bronnen...
En zo gaat het dus echt in die kroegjes, maar die zitten meestal ook op locaties waar de huren niet zo hoog zijn en door het lage inkomen betalen de eigenaren geen of weinig belasting. Waarom doen ze het dan, vraag je je af? Niet om rijk van te worden, maar omdat ze er mee rond kunnen komen en een vrij bestaan hebben. Dat is heel wat mensen meer waard dan ploeteren voor een baas voor een vast salaris.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:25 schreef Gia het volgende:
[..]
Ach, dan hebben ze het over kroegen waar altijd maar een man of 10 aan de bar zat. Daar blijft nu de helft van weg.
Maar goed, van 10 man kun je niet rondkomen en van 5 ook niet.
Ik heb soms het idee dat er kroeg'bazen' zijn die slechts uitbater zijn van een kroeg in eigendom van een brouwerij, terwijl ze zelf (de kroegbaas) een WAO uitkering hebben of zo. Meer op therapeutische basis.
Als je ziet hoe weinig volk, er al jarenlang, in sommige kroegen komt, dan kan het gewoon niet anders of die kroegen draaien verlies. Altijd al.
Hoe kun je in godsnaam rondkomen van een klandizie van gemiddeld 10 personen?
Stel, je hebt 6 uur lang, gemiddeld 10 klanten, die ongeveer 3 consumpties per uur drinken.
Dan verkoop je die dag dus 180 consumpties. Laat dat 400 euro opleveren.
Daar moet dan nog af, de inkoop, de huur, gas/water/licht, verzekeringen, investeringen en belasting.
Dan blijft er niet bijster veel over.
En dan doe je het nog redelijk goed.
Er zijn ook cafés waar gemiddeld niet meer dan 5 man zit. Daar houd je echt geen maandsalaris aan over.
Van mensen die één keer per jaar acht opgespaarde guldens aan een speciaalbiertje willen uitgeven lukt dat inderdaad niet.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:25 schreef Gia het volgende:
[..]
Ach, dan hebben ze het over kroegen waar altijd maar een man of 10 aan de bar zat. Daar blijft nu de helft van weg.
Maar goed, van 10 man kun je niet rondkomen en van 5 ook niet.
Ik heb soms het idee dat er kroeg'bazen' zijn die slechts uitbater zijn van een kroeg in eigendom van een brouwerij, terwijl ze zelf (de kroegbaas) een WAO uitkering hebben of zo. Meer op therapeutische basis.
Als je ziet hoe weinig volk, er al jarenlang, in sommige kroegen komt, dan kan het gewoon niet anders of die kroegen draaien verlies. Altijd al.
Hoe kun je in godsnaam rondkomen van een klandizie van gemiddeld 10 personen?
Stel, je hebt 6 uur lang, gemiddeld 10 klanten, die ongeveer 3 consumpties per uur drinken.
Dan verkoop je die dag dus 180 consumpties. Laat dat 400 euro opleveren.
Daar moet dan nog af, de inkoop, de huur, gas/water/licht, verzekeringen, investeringen en belasting.
Dan blijft er niet bijster veel over.
En dan doe je het nog redelijk goed.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |