abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_63558664
Met de recepten als:

De Tomaten-Limoen-Mascarponerisotto van Vork:
quote:
Op maandag 1 september 2008 16:06 schreef Vork het volgende:
Goed, speciaal voor Lein en eventuele andere geinteresseerden zou ik nog een recept posten voor een Tomaten limoenrisotto met mascarpone. Moddervat en uberromig.

Daarvoor heb je dus nodig het volgende:
Risottorijst (duh ) voor het gemak een pak van 400 g;
Een ui of 2 a 3 sjalotjes;
Bouillon (ik gebruik daar groentebouillon voor uiteraard) (volg voor de hoeveelheid gewoon de aanwijzingen op het pak. Bij 400 g risotto is dat ongeveer 1 a 1,2 liter bouillon);
2 a 3 teentjes knoflook;
Olijfolie;
4 tot 6 tomaten (mijn voorkeur gaat uit naar romatomaten, maar ieder andere tomaat voldoet ook);
Mascarpone (2 a 3flinke scheppen of ongeveer 150 g);
2 limoenen;
Beetje peper.

En doe er vervolgens dit mee:
- Maak bouillon.
- Snipper de ui en fruit het samen met de risottorijst en een bescheiden beetje olie in de pan. Wees niet te royaal met de olie, want dat maakt de risotto uiteindelijk wel erg vet. Als de bende glazig is gooi je de gesnipperde knoflook er nog eventjes bij en vervolgens kun je op de risotto manier, beetje bij beetje de bouillon toevoegen en door de rijst op namen nemen.
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg die na een minuut of 10 toe.
- Als alle bouillon is opgenomen door de rijst, dan kan de mascarpone er bij. Laat het vervolgens nog een paar minuten pruttelen om het geheel weer wat vaster te krijgen. Vergeet niet om er nog een beetje gemalen peper (zwart) bij te doen voor de smaak.
- Pas op het aller laatste moment gaat het sap van de limoenen er bij. Roer het en de intussen moddervette, maar overheerlijke risotto is klaar om te verdwijnen.

Met een beetje frisse salade er bij is dit wel voldoende voor een persoon of 4.

Zo, iedereen weer blij?

De bietjesrisotto van CF:
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.

Bietenrisotto, voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 gram arboriorijst
1 ui
1 glas sherry
350 ml bietensap (ca 4/5 bietjes)
400 ml groentebouillon
50 g versgeraspte parmezaanse kaas
2 klontjes boter
scheut olijfolie
plakjes pancetta


Je snippert een uitje,



Maakt sap van de geschilde bietjes,


En zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olie en een klontje boter.


Je weegt vast 250 gram rijst af


En fruit het uitje in de pan.


Als de ui glazig is doe je de rijst erbij en bakt die al omscheppend tot hij licht glazig is en bedekt met een dun laagje vet. Dit duurt ongeveer een minuut.


Je giet er een finke scheut sherry bij (meestal gebruik ik droge witte wijn of vermouth, vandaag een lekkere zoete sherry).


Als de sherry is opgenomen door de rijst, doe je er een soeplepel bouillon bij,


En je roert af en toe totdat het helemaal is opgenomen door de rijst.


Nu is het tijd voor een scheut bietensap.


Het wordt eerst mooi roze. Om de beurt voeg je bietensap en bouillon toe en wacht steeds totdat dat is opgenomen.
[img]
[url=http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img]]http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img][/url]
Onderwijl rasp je 50 gram parmezaan.


Het lijkt een hele berg, maar dat komt omdat ik een heel fijne rasp heb gebruikt. dan verdeelt het zich straks sneller door de risotto.

Nu ga je proeven: is de rijst romig, maar nog niet helemaal zacht van binnen? Dan moet je het vuur uitzetten.

Je roert er de kaas en een klontje boter doorheen.

Deksel op de pan, een minuutje rusten. Onderwijl bak je plakjes pancetta knapperig.
Je roert de risotto nog een keertje door, en...
[img]
http://i193.photobucket.c(...)_photos/DSCN1829.jpg
[/img]Etenstijd
Een risotto met de zoete, aardse smaak van bietjes en een mooie donkerrode kleur.
De aardbeienrisotto van Sorbootje:
quote:
Op donderdag 11 september 2008 11:59 schreef Sorbootje het volgende:
Aardbeienrisotto:

Nodig voor 2 personen

Ong. 16 aardbeien (normaal formaat) in helften en/of kwarten gesneden
150g carnarolirijst (of andere rijst geschikt voor risotto)
pak em beet 50g parmezaan, geraspt (zelf doen, niet geraspt kopen)
1 ui
1 teen knoflook
flinke scheut grappa
2 klonten boter
1 liter bouillon


Gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter. De helft van de aardbeien toevoegen en even meebakken. Afblussen met grappa en daarna pas de rijst toevoegen (iets afwijkende volgorde dus). Als alle rijst bedekt is met een laagje aardbeienprut de eerste lepel bouillon toevoegen. Als deze bijna helemaal is opgenomen de volgende lepel en zo doorgaan tot de rijst beetgaar is. De laatste 2 minuten de rest van de aardbeien mee laten pruttelen en vlak voor het serveren de kaas en boter er doorheen roeren.

Het verrassende aan deze risotto vind ik dat hij wel echt naar aardbei smaakt, maar toch hartig is en niet zoet. Echt superlekker! Ik serveer hem meestal met gegrilde plakker courgette waarmee ik in een steker een soort 'muurtje' maak om de risotto in te serveren. Smaakt er erg lekker bij!

[
Spinazierisotto van SoL:
quote:
Op donderdag 7 februari 2008 22:30 schreef SeaOfLove het volgende:
De spinazie-risotto waar ik mee was begonnen:

Spinazie-blaadjes door de sapcentrifuge jetsen tot een mooi groen sapje


Alles klaarzetten


Pancetta uitgebakken en bouillon gemaakt (zit in de maatbeker), rijst afgewogen


Eerst de uitjes dan risotto en de wijn


Spinaziesap en later de blaadjes erbij


Basilicum toevoegen en gemalen peper toevoegen


En serveren maar


Helaas de parmezaan vergeten te kopen, maar smaakte toch prima
Game on!

[ Bericht 1% gewijzigd door motorbloempje op 27-11-2008 10:19:06 ]
Ja doei.
pi_63558942
TVP.

Het blijkt toch best uit te maken welke rijst je gebruikt! Ze verkopen in België bij de supermarkt kilozakken arborio en carnaroli
pi_63559176
Wat een mooie OP!
Ja een kunst op zich, geloof ik best Ik ga het volgende week proberen!
Quote papa: Sara gaat een paar keer in de week naar het kinderdagverblijf en daar leert ze voor blije peuter...
Sara
Merel
Ukje
pi_63559193
Ik zweer bij carnaroli. Arborio vind ik véél minder lekker. Carnaroli blijft mooi stevig en geeft toch een heel romig resultaat. Arborio heeft veel minder bite. Wel goed voor desserts enzo... of als je er een koek van wilt maken.
pi_63559220
Vialone nano gebruik ik ook wel eens. Vooral voor citroen- of limoenrisotto. Neem altijd kilo's rijst mee uit Italië.
pi_63559261
Ik heb zelf het idee dat carnaroli vooral minder snel mislukt, slaat minder snel door naar te gaar. Met arborio is dat veel heikeler.


MoBlo, tip voor in de OP: koop geen Lassie risottorijst maar liever AH excellent. Is goedkoper en -in mijn ervaring- veel beter.
pi_63559557
Het duurt nog even, maar als de aardbeien weer van goede kwaliteit zijn dan gaan we hier maar eens de aardbeienvariant maken, want die ziet er toch wel goed uit.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_63559819
Nog een paar tips voor lekkere risotto's (echt ik kan het élke dag wel eten, ben verslaafd):

-Venkelrisotto

-Saffraanrisotto, mmmm alsof er een engeltje op je tong kotst

-Appelrisotto, voor 't eerst in Piemonte gegeten vorige maand, krijg hem nog niet zo lekker als hij daar smaakt, maar ik blijf oefenen

- Risotto met rode wijn en paddestoelen
pi_63559951
TVP...
pi_63560764
quote:
Op woensdag 26 november 2008 12:51 schreef Innocence het volgende:
Ik vind rode wijn in risotto wel erg lekker, maar denk niet dat dat werkt met limoen. Beter gewoon geen alcohol dan.

Heb te lang gelezen, wil nu zoooooo graag risotto maken. En vriendlief wil het nog steeds niet eten, dus het kan pas als hij een avondje niet thuis is, ws zondag. Dan ga ik de bietenrisotto maken, maar zonder sapcentrifuge.
Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_63560800
Ik ben wel benieuwd naar die appelrisotto, Sorbo! Keep me posted wat betreft je vorderingen!
pi_63560982
Da's goed. Ik heb mijn aantekeningen (wat mik ik in de pan) nu niet bij me, maar zal het thuis even opzoeken en posten. Heb als basis de appelrisotto uit de zilveren lepel. Die heb vervolgens wat omgebogen naar het gerecht dat ik in Piemonte at.
  † In Memoriam † donderdag 27 november 2008 @ 12:05:47 #13
43556 miss_dynastie
pi_63561797
Ah, dit kan ik mooi maken met de bieten uit het groentepakket!
  donderdag 27 november 2008 @ 12:06:34 #14
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_63561821
Mijn paddestoelenrisotto niet OP-waardig?
pi_63563170
Risotto, binnenkort weer eens maken

deze ofzo
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 19:52 schreef DarkElf het volgende:
[ ]

Vandaag gemaakt: uitje, bleekselderij fijn gesneden, witte wijn, arboriorijst, groentenbouillon, 1/4 theelepeltje korianderzaad, zacht gebakken shitakes/oesterzwammen en kastanje champignons, parmezaanse kaas erover en een beetje bieslook...



[ Bericht 76% gewijzigd door DarkElf op 27-11-2008 13:29:09 ]
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_63563877
quote:
Sorbootje: Als mijn man geen risotto zou lusten, nam ik een nieuwe.

quote:
Op donderdag 27 november 2008 11:24 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.
Dat is wel een goed idee. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar had dan voor hem echt een heel ander gerecht (iets met aardappelen enzo) en dan is het wel erg veel werk.

De bietenrisotto gaat niet door, maar het wordt bleekselderij en oesterzwammen risotto. Zou ik inderdaad voor hem ook een pastaatje van kunnen maken. Maar ik denk dat ik van het weekend er lekker in me eentje van ga genieten.
Sweet and innocent...
pi_63564457
@Innocence

Heb je een grilpan? Even die oesterzwammen in de grilpan voor je ze in je risotto mikt... heerlijk!
pi_63564708
Appelrisotto klinkt ook goddelijk zeg!
Binnenkort maar weer wat in elkaar prutsen en ik hou me ook aanbevolen voor een recept van de appelrisotto!
pi_63568233
Ik krijg heeel erg zin in risotto van dit topic! Maar ik moet studeren en mag nu niet zo lang met koken bezig zijn van mezelf...
Over een week ga ik me maar eens verwennen met die tomaat-limoenrisotto!
pi_63568359
Robin: ik heb wat willekeurige geplukt uit het vorige topic dus het is niet persoonlijk hoor

zal nog wel kijken of ik hem erin kan vrotten als ik thuis ben
Ja doei.
pi_63568442
Als straks in het voorjaar de brandnetels weer welig tieren in mijn tuin ( ) maak ik weer brandnetelrisotto. Da's belachelijk lekker! (en nee, 't prikt niet )
pi_63568503
quote:
Op donderdag 27 november 2008 13:44 schreef Sorbootje het volgende:
@Innocence

Heb je een grilpan? Even die oesterzwammen in de grilpan voor je ze in je risotto mikt... heerlijk!
Was ik zeker van plan.
Sweet and innocent...
pi_63570189
quote:
Op donderdag 27 november 2008 10:38 schreef Steven184 het volgende:
Het duurt nog even, maar als de aardbeien weer van goede kwaliteit zijn dan gaan we hier maar eens de aardbeienvariant maken, want die ziet er toch wel goed uit.
Same here

Verder ziet die van DE er ook wel erg goed uit
pi_63572838
quote:
Op donderdag 27 november 2008 17:20 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Same here

Verder ziet die van DE er ook wel erg goed uit
Die gaan we inderdaad ook eens proberen en dan op wat korter termijn.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_63639425
Gister weer lekker risotto gegeten.

We hadden kaasfondue, maar aangezien ik niet zoveel mag, had ik even een risotto erbij gemaakt. Was weer heerlijk, met champignons en ham.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')