Probeer tinypic eens.quote:Op vrijdag 25 januari 2013 14:27 schreef Scootermuisje het volgende:
Dit is de mijneTommie, meisje, 11 jaar
Ik ben slecht in foto's uploaden![]()
[ http://img831.imageshack.us/img831/7638/imageojmf.jpg (copy/paste deze link) ]
Wat een lieverd!quote:Op donderdag 24 januari 2013 11:53 schreef Kadooosh het volgende:
Heb sinds gisteren ook een schilpadkat(met wit :p) van 4,5 jaar, opgehaald bij het asiel. Mist 1 achterpoot.
Maar wat een schatje, eerst uren beetje verlegen onder het bed zitten maar snel ging ze al ontdekken. En lekker kopjes geven enzo. Snachts gelijk al op bed geslapen en netjes de kattenbak gebruikt.
Nu zit ze voor het balkonraam koolmeesjes te bekijken :p.
[ link | afbeelding ]
Oh, wat een rooie! Mooi zeg!quote:Op zaterdag 26 januari 2013 14:22 schreef Scootermuisje het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn Tommie, meisje, 11 jaar![]()
![]()
![]()
Schildpadjes staan dan ook als pittig te boekquote:Op zondag 27 januari 2013 20:49 schreef Garbageman het volgende:
We dachten dat bij onze pinkie ook nog wel een andere kat kon, toen we haar in het asiel uitzochten.Pinkie zat binnen, andere poes kwam te dichtbij WHAM en toen zat de andere poes buiten te trillen op de kattebak. Het was écht geen "waarschuwingstikje" maar echt een zo hard mogelijke mep.
![]()
Dan eerst maar één kat....
Komt vast weer Dudequote:Op zondag 27 januari 2013 20:13 schreef Duderinnetje het volgende:
Ik wil er zo graag weer een.![]()
De asielen in onze regio hebben er geen die bij ons kan (bij andere katten, buiten lopen) helaas.
Voor mij is een schildpad inderdaad puur zwart-rood. Dan heb je schildpad-met-wit, wat ik zelf eigenlijk altijd lapjespoes noem.quote:Op maandag 28 januari 2013 12:12 schreef bloodymary1 het volgende:
Wat is nou eigenlijk de definiitie van schildpadkat? Ik zie hier namelijk ook vaak lapjeskatten voorbij komen en veel mensen noemen die ook schildpadkatten. Maar ik zeg eigenlijk alleen schildpadkat tegen zo'n beest dat zwart is met bruine/rode haartjes tussendoor en een enkele witte. Zoals Pinky hierboven.
Weet iemand hoe dat zit?
De lapjes gedogen we hier gewoon.quote:Op maandag 28 januari 2013 12:12 schreef bloodymary1 het volgende:
Wat is nou eigenlijk de definiitie van schildpadkat? Ik zie hier namelijk ook vaak lapjeskatten voorbij komen en veel mensen noemen die ook schildpadkatten. Maar ik zeg eigenlijk alleen schildpadkat tegen zo'n beest dat zwart is met bruine/rode haartjes tussendoor en een enkele witte. Zoals Pinky hierboven.
Weet iemand hoe dat zit?
quote:Op zondag 18 september 2011 01:14 schreef pumpkin_Ruby het volgende:
Oh wat zijn ze schattig, die kittens van cartwoman ! En de poetie van Dude bij Arty![]()
Ik zie hier heel veel gegoochel met namen voor tortie poezen, ik zou het zo uitleggen;`
Je hebt bij katten twee hoofdkleuren; zwart en rood. Rood vererft via het X-chromosoom.
Een kater heeft geslachtschromosomen XY, dus maar één X en kan dus maar één basiskleur in zijn pakket hebben; zwart of rood.
Een poes heeft geslachtschromosomen XX, dus twee X en zij kan dus eventueel twee basiskleuren in haar pakketje hebben. Een poes met twee zwarte XXen is zwart,een poes met twee rode XXen is rood, en een poes met zowel één zwarte X als één rode X is een mengvorm, zwartrood door elkaar.
Dan krijg je een patroon wat soms lijkt op het tortoiseshell/schildpadschild materiaal waar vroeger haarspelden en kammen van gemaakt werden.
[ afbeelding ]
Schildpadschild. Wij noemen zo'n kat daarom een schildpadje.
De officiele kleurnaam tortoiseshell was te lang en wordt algemeen afgekort tot tortie.
Elke tortie heeft een uniek patroon, dit komt omdat het door het lot wordt bepaald als het poezenkitten nog in de baarmoeder zit. Elke cel heeft genetische informatie die zegt welk bouwplan er gevolgd moet worden om het kitten in elkaar te zetten. Maar van alle informatie zijn twee (in grote lijnen dezelfde, maar op sommige punten dus verschillende) exemplaren, ook van de twee X-chromosomen. Op een gegeven moment in de ontwikkeling beslist elke cel in het embryo welke van die twee bouwplannen het verder gaat gebruiken. Bij torties is dat bij sommige cellen het plan waarin staat dat het vachtje rood wordt, andere cellen kiezen toevallig juist het andere plan en daarin staat dat het vachtje zwart moet worden. Het is op dat moment nog vroeg in de ontwikkeling van het kitten, elke cel krijgt een hele groep nazaten die als groep allemaal het plan van het rode of zwarte vachtje uitvoeren. Een heel rood stukje op een poes kan dus veroorzaakt zijn door één voorlopercel die toevallig het rode bouwplan is gaan volgen.
Een gewone tortie oftewel schildpad is vrij gemêleerd, rood en zwart zitten redelijk gemengd en er zijn weinig grote afgetekende kleurvlakken.
Je hebt ook torties met witte vlekken. Zij hebben dus drie kleuren; rood, zwart en wit. wanneer een embryo ook wit in het genetisch materiaal heeft zitten dan worden er tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder flink minder pigment voorlopercellen gevormd. Elke voorlopercel zal daarom met z'n nakomelingen een groter gebiedje op de kat moeten gaan inkleuren. De gebiedjes rood en zwart worden daardoor grotere lapjes. En dan heb je dus een lapjeskat !
Dus;
tortie = rood en zwart, gemengd. Synoniem; schildpadje.
tortie met wit = rood en zwart meer verdeeld over afgetekende vlakken. Synoniem; lapjeskat.
Een tortie kan ook een tabbypatroon (streepjes) hebben. Dat noem je dan een tortie tabby, of samengetrokken torbie. Ook torbies heb je met en zonder wit, dus erg gemengd of juist met duidelijke vlakken.
ET en Sietske zijn tortietabbies met wit.
Bij katten heb je ook nog een gen wat "verdunning" geeft. Verdunning maakt de kleuren wat valer, meer pastel. Zwarte katten worden bijvoorbeeld blauw, rode katten worden crème (zalmkleurig).
En (black)torties veranderen onder invloed van verdunning van zwart/rood naar blauw/crème.
Owja, ik wil ook graag een tortie poesje ! Ze moeten me geen tortie opvangkittens geven want dat zou ik gemeen vinden
quote:Op maandag 28 januari 2013 13:44 schreef Lienekien het volgende:
Die was dus nep.![]()
Kijk je ook op dierenasiels.com?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ze was érg kieskeurig met haar eten, was goed in zeuren (binnen-buiten-zomaar) en niet altijd even zindelijk (ik kan me haar behoeftes op het tapijt nog herinneren, maar gelukkig hield dat op)...
Als ik er tegenwoordig over nadenk valt het me op dat ze nogal slecht tegen de hitte kon. Ook wastte ze zichzelf soms zó lang, dat haar pels er gewoon nat uitzag...
Mijn ouders dachten heel lang dat het een kater was (geen idee waarom; misschien door het wat meer afstandelijke gedrag) tot de dierenarts eens op bezoek kwam en zei dat het een kattin was. Dat was best wennen.
Het was een kat met een heel eigen willetje, die nooit kwam als je haar riep, tenzij het om te eten of schootzitten was. Later kwam ze soms ook op mijn schoot; wat ik natuurlijk heel gezellig vond.Als ze buiten was kon je haar nooit aaien aangezien ze altijd wegliep (niet voor niets een ex-zwerfkat waarschijnlijk). Het viel ook best op dat het een ex-zwerfkat was aangezien haar nagels altijd maar losjes stonden, ze een stukje van haar tong af had en niet veel tandjes meer in d'r mond.
Ik wou eens een naam voor deze poes aangezien ze geen naam had, en mijn broer zei voor de grap "Appelmoes" (misschien omdat we dat toen aten en appelmoes op poes rijmde) en dat was me toevallig weer binnengeschoten na een oud zelfgemaakt kaartje voor mijn pa waarop ik haar getekend had met die naam erbij.
Toen hebben m'n vriendinnetjes en ik haar dus een tijdje zo genoemd.![]()
Wel vermoeden we dat ze 16 jaar is geworden; wat al een flinke leeftijd is voor een kat. Ikzelf was net 13 toen ze stierf. Dat was even heel moeilijk toch wel...
Op het laatste was ze echt zwaar uitgeput. Haar longen zagen zwart volgens de dierenarts. Ze ging maar niet uit zichzelf dood ondanks de pijn en had weer eens veel last van de hitte (toen was het net een warme periode in juli). Het arme beest kon niet meer goed ademen en stappen en ging op den duur zelfs in haar kattenbak zitten (wist ze niet meer wat ze deed?) dat we er helaas een einde aan moesten maken.
Vandaag ligt ze nog steeds (wat er nog van over blijft) in onze oude tuin...
[ Bericht 1% gewijzigd door Little_Dolls op 04-02-2013 23:37:55 ]
Toevallig dat jouw kat ook liever koelte heeft. Zou dat een soort eigenschap zijn van die katten? Ik heb ook ooit eens gelezen dat enkel kattinnen schildpadkatten kunnen zijn, of is dat een fabeltje?quote:Op dinsdag 5 februari 2013 13:55 schreef Duderinnetje het volgende:
Mooi verhaal Little_Dolls, over je kat!
Mijn schildpad was ook een koude-liefhebber. Lag graag op de koude douchevloer of trok was van het rek om daar op te liggen (waarna ze helemaal klam en koud voelde, maar zij vond het fijn). Grappig hoe dat per kat kan verschillen.
Mijn andere kat (geen schildpad) leeft echt óp als het zomer wordt. Ligt de hele dag te braden in de zon. Totaal tegenovergesteld van mijn kou-liefhebber. Die liep overigens ook moeiteloos in de stromende regen.
Ja dat klopt wel. Mutanten daargelaten.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 15:06 schreef Little_Dolls het volgende:
[..]
Toevallig dat jouw kat ook liever koelte heeft. Zou dat een soort eigenschap zijn van die katten? Ik heb ook ooit eens gelezen dat enkel kattinnen schildpadkatten kunnen zijn, of is dat een fabeltje?
Ik zie toch geen enkele poes die op mijn oude lijkt met een volledig mosterdkleurig kopje.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 15:43 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ja dat klopt wel. Mutanten daargelaten.
Als je het topic een beetje terugleest, kom je heel veel te weten over schildpadden en hoe ze genetisch in elkaar zitten.
Iedere kat is uniek.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 16:06 schreef Little_Dolls het volgende:
[..]
Ik zie toch geen enkele poes die op mijn oude lijkt met een volledig mosterdkleurig kopje.
Dan zal ze uniek geweest zijn.
Ik bedoel maar dat ik hier sommige schildpadden zien die op elkaar lijken, maar geen enkele die op wijlen mijn poes lijkt.quote:
Alle mensen zijn ook uniek en toch in het interessant te zien welke genetische overeenkomsten er zijn.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 16:06 schreef Little_Dolls het volgende:
[..]
Ik zie toch geen enkele poes die op mijn oude lijkt met een volledig mosterdkleurig kopje.
Dan zal ze uniek geweest zijn.
WTF did I just read?quote:Op dinsdag 5 februari 2013 16:39 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Alle mensen zijn ook uniek en toch in het interessant te zien welke genetische overeenkomsten er zijn.
En in het geval van schildpadden: waarom het vrouwtjes zijn.
Ik bedoelde niet dat alle schildpadden gekloond zijn binnen een wereldwijd geheim kloonprogramma waarbij de schildpadden eerst infiltreren in onze huishoudens en uiteindelijk naar de macht grijpen, geholpen door duistere spionnen zoals de TS van dit topic die middels het world wide web de schildpad in the picture zet zodat zo veel mogelijk wereldburgers overgaan tot de aanschaf van de gevlamde infiltrant.
Uiteraard.
Jij vroeg of het klopt of alle schildpadjes vrouwtjes zijn en als Dude je dan verwijst naar de genetische uitleg een paar posts hierboven heb jij het opeens erover dat je geen katten hier hebt gezien die op jouw poes lijken. Dus dat ze wel uniek zal zijn.quote:
Ja, omdat ik het hele topic heb bekeken zoals mij werd geadviseerd. Dan merkte ik dat op.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 18:26 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Jij vroeg of het klopt of alle schildpadjes vrouwtjes zijn en als Dude je dan verwijst naar de genetische uitleg een paar posts hierboven heb jij het opeens erover dat je geen katten hier hebt gezien die op jouw poes lijken. Dus dat ze wel uniek zal zijn.
Het was een gebbetje.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 18:30 schreef Little_Dolls het volgende:
[..]
Ja, omdat ik het hele topic heb bekeken zoals mij werd geadviseerd. Dan merkte ik dat op.
Leuke teentjes heeft Sanne.quote:Op donderdag 7 februari 2013 17:13 schreef Baasje_van_Sanne het volgende:
Ik ben zomaar tegen dit topic aangegoogeld.
Zie hier Sanne (ruim 17,5 jaar) met buurpoes Charlie (nog geen jaar).
Eerlijk gezegd ben ik helemaal geen 'baasje van Sanne', het is meer een soort samenwonen wat we doen.
Het is een heerlijk beest, is regelmatig 'stout', maar op een leuke manier. Bijvoorbeeld door de druiven uit de fruitschaal en door de kamer meppen. M'n 06 van de trap af laten stuiteren vond ik dan weer wat minder grappig.
Haar karakter is erg uitsproken, lief = überlief, boos = furieus, vragen om eten = (soms) ontzettend dwingend zeuren. Dus krijgt ze zodra ze wat vraagt. Bij het ouder worden is ze toch wat gewicht kwijtgeraakt, dus wat extra eten kan geen kwaad. Maar de meeste tijd (als ze niet slaapt) is het een kat met een opmerkelijk opgewekt karakter.
Als je die grappige witte teentjes bedoelt, die zijn van Charlie, 'slechts' een figurant in dit schildpaddentopicquote:Leuke teentjes heeft Sanne.. (dat is het eerste wat me opviel haha)
Wat bedoel je?quote:Op maandag 11 februari 2013 17:25 schreef Lienekien het volgende:
Voor schildpadpoezen niet anders dan andere vachtvariëteiten, lijkt me.
Oh. Mij lijkt het dat je deze katten wat minder tegenkomt, of ligt dat aan mij? Ik heb in mijn leven toch al meer andere katten gezien.quote:Op maandag 11 februari 2013 17:45 schreef Lienekien het volgende:
Niet anders dan waar je bijv. zwart-witte, grijze of rode katten zou vinden.
Mij leek het dat ze meer in het wild leven, maar ik kan er ook compleet naast zitten natuurlijk.quote:Op maandag 11 februari 2013 19:35 schreef Lienekien het volgende:
In mijn buurt stikt het ervan.
Maar dan nog, hoe zou de verdeling dan zijn over asiels, nestjes of aanlopers?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |