Artikel ->quote:Op maandag 3 november 2008 21:27 schreef OldJeller het volgende:
Wat overigens ook opmerkelijk is, is dat dit initiatief vanuit de overheid komt..
Geeft je te denken...quote:Privacy is in het geding bij gebruik EPD
Rob Schonck, voorzitter van de Stichting De Vrije Huisarts en zelf dokter in het Limburgse Velden, is net als honderden collegas tegen het elektronische patiëntendossier (EPD).
"De hoeksteen van mijn werk is dat informatie over patiënten de praktijk in principe niet verlaat. Dat is straks voorbij, vrees ik.’’
"Ik ben er niet gerust op dat mensen erop kunnen vertrouwen dat hun privacy is gewaarborgd,’’ zegt Schonck. "Als een patiënt naar de orthopeed moet met een knieprobleem, ziet die specialist waarschijnlijk ook dat hij pas nog bij een andere dokter was vanwege een erectiestoornis. Willen we dat?’’
Ze zouden eerst eens moeten proberen om binnen 6 weken een reactie te gevenquote:Op dinsdag 4 november 2008 19:15 schreef LoggedIn het volgende:
Ik vraag me af wat de overheid gaat doen als er veel bezwaar wordt getekend. Zouden ze dan een poging gaan doen mensen te voorzien van informatie? Zouden ze ervan leren en de volgende keer dergelijke kwesties eerst wettelijk goed te regelen?
Ja, dat moge duidelijk zijn.quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:22 schreef LoggedIn het volgende:
Mwah, zo opmerkelijk is het niet.. Het is een behoorlijk privacy-gevoelige kwestie. Op het moment dat de overheid de NL'ers zo ver heeft gekregen hun erectiestoornissen met jan en alleman te delen, is er een enorme privacy-barriere doorbroken. Dat betekent dat de overheid op andere gebieden weer allerlei privacy-ontnemende maatregelen kan instellen, waarbij de weerstand een stuk lager zal liggen. Mensen zijn tenslotte alweer flink meer ellende gewend..
Het feit dat die brief niet geadresseerd is, betekend gewoon dat ze hopen dat iedereen het weggooit...quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:31 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Ja, dat moge duidelijk zijn.
Maar het gaat hier om het gros van de Nederlanders die denken "oh, omdat de overheid hiermee komt, zal het wel nodig zijn, kan de arts beter zijn werk doen en loop ik minder risico door fouten met medicatie." En velen zullen denken dat dit een initiatief is vanuit de medische wereld.
Waarschijnlijk zal de overheid net zo vooringenomen en hautain reageren als toen de Europese grondwet verworpen werd in een referendum.quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:15 schreef LoggedIn het volgende:
Ik vraag me af wat de overheid gaat doen als er veel bezwaar wordt getekend. Zouden ze dan een poging gaan doen mensen te voorzien van informatie? Zouden ze ervan leren en de volgende keer dergelijke kwesties eerst wettelijk goed te regelen?
Ik had hem ook weggegooid net als alle andere "aan de bewoners" brieven. Door deel 1 van dit topic heb ik hem uit de papierbak gevist.quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:37 schreef agter het volgende:
Het feit dat die brief niet geadresseerd is, betekend gewoon dat ze hopen dat iedereen het weggooit...
Bah. Ik hou hier niet van.
quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:28 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik lees weer even mee.
Dat lijkt me sterk want ze hebben die brief op ieder adres door de bus gegooid. Maar als je hem nu nog niet hebt dan krijg je hem ook niet meer.quote:Op donderdag 6 november 2008 11:40 schreef Prps het volgende:
ik heb die brief nog niet ontvangen.. en ik heb gehoord dat je tot 15 december bezwaar kan maken.. laat ze die brief snel sturen gvd..
http://www.wuz.nl/artikel(...)uml-ntendossier.html
welk tel. nummer?quote:Op donderdag 6 november 2008 12:36 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dat lijkt me sterk want ze hebben die brief op ieder adres door de bus gegooid. Maar als je hem nu nog niet hebt dan krijg je hem ook niet meer.
Dan zou ik dus het formulier downloaden of bellen om een bezwaarformulier te bestellen.
De overheid komt met een database waarvan de details niet duidelijk zijn en verwacht maar dat iedereen zegt, 'is goed joh, pleur mijn gegevens er maar in'.quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:47 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Waarschijnlijk zal de overheid net zo vooringenomen en hautain reageren als toen de Europese grondwet verworpen werd in een referendum.
De Nederlanders hadden het niet begrepen of waren tegen op oneigenlijke gronden werd al snel gezegd zonder moeite te doen om inhoudelijk in te gaan op eventuele gegronde argumenten.
Het kan al niet naar België gaan laat staan de VS. Omdat medicijnen heel anders gerigistreerd worden in het buitenland...quote:Op donderdag 6 november 2008 13:02 schreef petre86 het volgende:
Wie garandeert mij eigenlijk dat in de toekomst mijn EPD niet naar de VS wordt verzonden als ik daar op bezoek wil?
De VS weten anders wel je Creditcard-gegevens, je on-board maaltijd, afkomst en meer. En willen graag weten of je bijv. AIDS hebt...quote:Op donderdag 6 november 2008 13:05 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Het kan al niet naar België gaan laat staan de VS. Omdat medicijnen heel anders gerigistreerd worden in het buitenland...
Helemaal niemand, en dat is al voldoende reden om bezwaar te maken (naast de tig andere redenen die al voldoende reden zijn)quote:Op donderdag 6 november 2008 13:02 schreef petre86 het volgende:
Wie garandeert mij eigenlijk dat in de toekomst mijn EPD niet naar de VS wordt verzonden als ik daar op bezoek wil?
En dat is precies de reden waarom ik het EDP niet door me strot laat drukken.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:14 schreef Sisko het volgende:
[..]
Helemaal niemand, en dat is al voldoende reden om bezwaar te maken (naast de tig andere redenen die al voldoende reden zijn)
quote:Beste patiënt,
Afgelopen weekend ontving u een brief en een folder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). In die folder staat dat alle huisartsen (en andere zorgverleners) gaan aansluiten op het landelijk elektronische patiëntendossier. Er staat ook dat u het daar dan wel mee eens moet zijn.
Als uw huisarts vind ik het belangrijk dat u het standpunt van de huisartsen kent.
EPD nog niet klaar voor gebruik Wij zijn het namelijk nog niet helemaal eens met het ministerie. Dat geldt ook voor de apothekers en veel ziekenhuizen. We vinden het raar dat de minister u nu al informeert. Waarom? Om het EPD in te voeren is een wet nodig. Het voorstel voor deze wet is nog niet eens goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over het EPD en uw huisarts ook. Dus de minister heeft nog geen goedkeuring van het parlement voor zijn plannen. Pas als hij dat heeft zou hij daarover met u moeten praten.
Wat vindt uw huisarts? Misschien heeft de brief van de minister tóch vragen bij u opgeroepen. Om te beginnen: huisartsen zijn vóór een landelijk EPD. We vinden dat al uw medische gegevens snel beschikbaar moeten zijn als dat nodig is. In geval van nood bijvoorbeeld. Dan kan er snel en goed worden gereageerd.
Nu bent u gewend dat uw huisarts alleen in uw medisch dossier kan kijken. Straks kunnen ook andere zorgverleners, zoals artsen op de Eerste Hulp of een specialist in het ziekenhuis, uw dossier inkijken. Op zich een goede zaak, vinden wij als huisartsen. Mits aan een aantal belangrijke voorwaarden is voldaan! Nog niet alles is goed geregeld. Dat vindt de Tweede Kamer ook. Er zijn nog veel vragen die moeten worden beantwoord voor het EPD kan worden ingevoerd. We vinden het belangrijk dat u dat als patiënt ook weet. En dat u zich goed realiseert dat u bezwaar kunt maken. In elk geval een voorlopig bezwaar, tot de minister wat meer duidelijkheid heeft gegeven over de vragen die we nog hebben. Waar is uw huisarts nog niet tevreden over?
1. Uw privacy moet nog beter worden geregeld;
2. De aansprakelijkheid van degenen die met gegevens uit uw dossier gaan werken is nog niet goed geregeld;
3. Het EPD is nog niet voldoende getest om er dagelijks snel en zonder storingen mee te werken.
In de folder van het ministerie van WVS wordt u een paar keer voor vragen naar uw huisarts verwezen. Omdat zelfs de Tweede Kamer nog vragen aan de minister heeft over het EPD, kunnen wij als huisartsen al helemaal moeilijk uw vragen beantwoorden, hoe vervelend we dat ook vinden. Ik hoop dat u daar begrip voor hebt. Ik verwijs u dan ook naar het ministerie van VWS. Op dit moment is de minister zelf de enige die uw vragen kan beantwoorden.
En wat houdt die vuile manier dan in?quote:Op donderdag 6 november 2008 13:43 schreef Noway666 het volgende:
Ik werd door een collega erop geattendeerd dat er een vuile manier van registreren gehanteerd wordt.
Mijn bloed begint te kopen van dit absurde plan.
ik heb het nummer gebeld en gelijk 6 stuks besteld..quote:Op donderdag 6 november 2008 12:50 schreef MinderMutsig het volgende:
Hier kan je meer lezen over het EPD: www.infoepd.nl
Dit is de directe link naar het bezwaarformulier.
En het telefoonnummer is: 0900 - 232 43 42 (¤ 0,10 per minuut)
Kan je die forumulier uitprinten en opsturen?quote:Op donderdag 6 november 2008 12:50 schreef MinderMutsig het volgende:
Hier kan je meer lezen over het EPD: www.infoepd.nl
Dit is de directe link naar het bezwaarformulier.
En het telefoonnummer is: 0900 - 232 43 42 (¤ 0,10 per minuut)
Nou, HL7 is bezig met het standariseren van interacties tussen verschillende systemen zodat gezondheidsinformatie ook de landengrenzen over kan. Het probleem dat er verschillende talen gebruikt worden in de dossiers wordt in andere projecten aan gewerkt.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:05 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Het kan al niet naar België gaan laat staan de VS. Omdat medicijnen heel anders gerigistreerd worden in het buitenland...
Ja.quote:Op donderdag 6 november 2008 14:21 schreef Cahir het volgende:
[..]
Kan je die forumulier uitprinten en opsturen?
HL7v3 NL verhaal is inderdaad bedoeld dat je landelijk dezelfde structuur uit elk HIS, AIS, ZIS, enz. gegooid wordt. Op die manier kan elk informatiesysteem de informatie verwerken.quote:Op donderdag 6 november 2008 14:26 schreef Fogel het volgende:
[..]
Nou, HL7 is bezig met het standariseren van interacties tussen verschillende systemen zodat gezondheidsinformatie ook de landengrenzen over kan. Het probleem dat er verschillende talen gebruikt worden in de dossiers wordt in andere projecten aan gewerkt.
Kijk dat is nou percies wat ik ook dacht, waarop maak je bezwaar? Op iets wat nog niet eens bestaat, kun je toch geen bezwaar maken?quote:Op donderdag 6 november 2008 13:36 schreef Re het volgende:
Dit is trouwens de brief die in de wachtkamers ligt
[..]
Ongeadresseerd een brief versturen, dus :"aan de bewoners van dit..." etc.quote:Op donderdag 6 november 2008 13:59 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
En wat houdt die vuile manier dan in?
Dat van horen zeggen gaat mijn bloed dus koken...
Het systeem is al helemaal uitgedacht. Het is zelfs beter dan het huidige systeem wat al overal gebruikt wordt. Doordat ik ontwikkelaar ben bij een bedrijf dat Arts/Apotheek software maakt, kan ik alle gegevens bekijken van artsen en apotheken die ons pakket hebben. Met het EPD is dat niet meer mogelijk omdat ik nooit een UZI-pas zal krijgen. Om een UZI-pas te krijgen zijn weer heel veel regels. Zorgverzekeraars kunnen deze bijvoorbeeld nooit krijgen omdat deze niet in het BIG-register staan (1 van de vele vereisten).quote:Op donderdag 6 november 2008 16:16 schreef Noway666 het volgende:
[..]
Ongeadresseerd een brief versturen, dus :"aan de bewoners van dit..." etc.
En als je het niet openmaakt dan wordt het koppelen meteen mogelijk gemaakt door organisaties.
Ik heb zelf ooit bij een automatiseerder gewerkt waarin onder andere diverse gegevens gekoppeld werden, nou daarvan wil je echt niet weten wat er allemaal mee gefraudeerd wordt en kan worden.
Het is een zeer schandelijk punt dat er nu een ding doorgedrukt wordt terwijl er amper nog een beleid laat staan een systeem uitgedacht is.
Het vragen om toestemming om te mogen koppelen is ook geen haalbare kaart, zie het maar bij andere bedrijven. Een voorbeeld is gemanipuleerde voicelogs waarop ergens een "ja" staat dat gebeurd nu veel bij oplichtende energie of telefoonmaatschappijtjes.
Dadelijk bellen kleine zorgverzekeraars iedereen af met een dergelijke smoes en harken al jouw medische gegevens bijvoorbaat al binnen om je te kunnen screenen.
Noem mij maar paranoïde, dat is prima. Een optimist is een slecht geinformeerde pessimist.
Ik moet me hier verder in verdiepen, deze shit, alsof ik niets te doen heb.
Gaat mij niet perse om de systemen en de details maar het gaat gewoon om de communicatie, dus hoe het door de strot gedouwd wordt.quote:Op donderdag 6 november 2008 17:22 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Het systeem is al helemaal uitgedacht. Het is zelfs beter dan het huidige systeem wat al overal gebruikt wordt. Doordat ik ontwikkelaar ben bij een bedrijf dat Arts/Apotheek software maakt, kan ik alle gegevens bekijken van artsen en apotheken die ons pakket hebben. Met het EPD is dat niet meer mogelijk omdat ik nooit een UZI-pas zal krijgen. Om een UZI-pas te krijgen zijn weer heel veel regels. Zorgverzekeraars kunnen deze bijvoorbeeld nooit krijgen omdat deze niet in het BIG-register staan (1 van de vele vereisten).
Nu worden trouwens al veel gegevens over het internet gegooid alleen weten mensen niet dat hun gegevens al allemaal via het internet vliegen. Wat niet weet, wat niet deert. Veel huisarsten en apotheken hebben een zogenaamde ASP verbinding. De database staat dan lekker in Amsterdam en de gegeven zijn gewoon zichtbaar in Maastricht of Groningen.
Ik verwacht niet dat onze volksvertegenwoordigers dit goedkeuren..quote:Op donderdag 6 november 2008 21:20 schreef Noway666 het volgende:
[..]
Gaat mij niet perse om de systemen en de details maar het gaat gewoon om de communicatie, dus hoe het door de strot gedouwd wordt.
Zelf werk ik ook aan een epd oplossing op mijn werk en samen met andere bedrijven, ik zit ook in de markt maar overal hebben we de cbp op ons nek en terecht.
En dit wordt gewoon ff door je strot heengedouwt als je dit wegflikkert samen met de postcodeloterij onzin.
Daar zijn ze op uit.
15.000 bezwaren in een paar dagen is best veelquote:Klink krijgt 15.000 bezwaren tegen patiëntendossier
Uitgegeven: 6 november 2008 18:53
Laatst gewijzigd: 6 november 2008 22:28
DEN HAAG - Sinds zaterdag hebben 15.000 mensen een bezwaarformulier tegen het elektronisch patiëntendossier opgestuurd. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in overleg met de Tweede Kamer.
Zaterdag kregen alle huishoudens informatie over de start van het dossier en een formulier om bezwaar te maken.
De Kamer vindt het niet goed dat mensen kosten moeten maken om bezwaar aan te tekenen voor een kind onder de zestien. Sommige fracties vonden de campagne ook te vroeg, omdat de Kamer nog moet beslissen over het patiëntendossier.
Gegevens
Maar de wens om de brief in te trekken, leefde slechts bij een minderheid van de Kamer. Wel kreeg Klink een karrenvracht vragen, onder meer over de adressering van de brief en gescheiden ouders die kunnen bakkeleien of de medische gegevens van hun minderjarige kinderen al of niet uitgewisseld mogen worden.
SP'er Ada Gerkens repte van broddelwerk, Roos Vermeij van de PvdA sprak van een valse start. Klink stelde dat vrijwel iedereen de brief heeft gekregen.
Privacy
Overigens riep de Kamer de huisartsen op geen misbruik te maken van de vragen die de brief van Klink heeft opgeroepen. De huisartsen zeggen dat de privacy van patiënten in het geding is. Maar de Kamer, die op zich achter het dossier staat, wil niet dat de huisartsen knagen aan het draagvlak van het EPD.
Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem.
De specialisten van gezondheidszorg in de Kamer zullen de imbeciele huisartsen wel even vertellen hoe ze met medische gevoelige informatie om moeten gaan...quote:Privacy
Overigens riep de Kamer de huisartsen op geen misbruik te maken van de vragen die de brief van Klink heeft opgeroepen. De huisartsen zeggen dat de privacy van patiënten in het geding is. Maar de Kamer, die op zich achter het dossier staat, wil niet dat de huisartsen knagen aan het draagvlak van het EPD.
Ik vind het er extreem weinig. En stel dat iedereen die brief terug zou sturen, dan nog trekken ze het niet in.quote:Op donderdag 6 november 2008 23:12 schreef Adelante het volgende:
[..]
15.000 bezwaren in een paar dagen is best veel
Kan wel zijn dat er al een systeem is, maar volgens mij mag dat officieel niet gebruikt worden. Wet WPR, ik zou er ook geen probleem mee hebben als ze het doorduwen, maar stel ik heb een ernstige ziekte en besluit mijn medicijn niet meer te nemen kom in het ziekenhuis en ben niet bij kennis en die duwen mij dat medicijn gewoon in het infuus blijf ik mooi leven tewijl ik besloten had het op te geven.quote:Op donderdag 6 november 2008 17:22 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Het systeem is al helemaal uitgedacht. Het is zelfs beter dan het huidige systeem wat al overal gebruikt wordt. Doordat ik ontwikkelaar ben bij een bedrijf dat Arts/Apotheek software maakt, kan ik alle gegevens bekijken van artsen en apotheken die ons pakket hebben. Met het EPD is dat niet meer mogelijk omdat ik nooit een UZI-pas zal krijgen. Om een UZI-pas te krijgen zijn weer heel veel regels. Zorgverzekeraars kunnen deze bijvoorbeeld nooit krijgen omdat deze niet in het BIG-register staan (1 van de vele vereisten).
Nu worden trouwens al veel gegevens over het internet gegooid alleen weten mensen niet dat hun gegevens al allemaal via het internet vliegen. Wat niet weet, wat niet deert. Veel huisarsten en apotheken hebben een zogenaamde ASP verbinding. De database staat dan lekker in Amsterdam en de gegeven zijn gewoon zichtbaar in Maastricht of Groningen.
De vraag is in hoeverre dat gaat werken. Ik ben in nog geen ziekenhuis een systeem tegengekomen die onder de huidige HL7 v2.x systemen zich aan de standaard houdt. Ze vullen de velden lukraak met wat ze zelf willen.quote:Op donderdag 6 november 2008 15:19 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
HL7v3 NL verhaal is inderdaad bedoeld dat je landelijk dezelfde structuur uit elk HIS, AIS, ZIS, enz. gegooid wordt. Op die manier kan elk informatiesysteem de informatie verwerken.
HL7v3 zal niet hetzelfde zijn in Nederland en België omdat Nederland ander gegevens nodig heeft dan er in België nodig zijn. Het pakket dat het bedrijf waar ik werkzaam in ben ontwikkeld zal daarom ook nooit in België kunnen functioneren.
En dat is nu net het mooie van het EPD. Als je dat doorgeeft aan je huisarts, dan weten ze dat in het ziekenhuis ook meteen...quote:Op vrijdag 7 november 2008 00:37 schreef john2406 het volgende:
[..]
Kan wel zijn dat er al een systeem is, maar volgens mij mag dat officieel niet gebruikt worden. Wet WPR, ik zou er ook geen probleem mee hebben als ze het doorduwen, maar stel ik heb een ernstige ziekte en besluit mijn medicijn niet meer te nemen kom in het ziekenhuis en ben niet bij kennis en die duwen mij dat medicijn gewoon in het infuus blijf ik mooi leven tewijl ik besloten had het op te geven.
Dat is hier dus al gebeurt in het appartementengebouw waar ik woon.quote:Op dinsdag 4 november 2008 19:37 schreef agter het volgende:
[..]
Het feit dat die brief niet geadresseerd is, betekend gewoon dat ze hopen dat iedereen het weggooit...
Bah. Ik hou hier niet van.
Het mooie van het systeem is ook, dat de vorige keer dat ze er bekendheid aan gaven het binnen 2 dagen was gehackt.quote:Op vrijdag 7 november 2008 07:48 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
En dat is nu net het mooie van het EPD. Als je dat doorgeeft aan je huisarts, dan weten ze dat in het ziekenhuis ook meteen...
Ben ik helemaal met je eens want de overheid kan volgens mij nog niet eens haar eigen gat afpoetsen laat staan de dingen wat belang voor mij hebben te regelen.quote:Op vrijdag 7 november 2008 08:02 schreef Semisane het volgende:
[..]
Het mooie van het systeem is ook, dat de vorige keer dat ze er bekendheid aan gaven het binnen 2 dagen was gehackt.
Overigens hoeft een ziekenhuis van mij dus niet alles te weten wat ik met mijn huisarts bespreek of met mijn tandart. Als ik naar het ziekenhuis moet voor een bepaalde behandeling, zal ik zelf wel zorgdragen voor het doogeven van de informatie die relevant is voor mijn behandeling, daar heb ik de overheid niet voor nodig.
kwestie van koppelen EPD en ESMD dusquote:Bedrijfsartsen willen toegang tot patientendossier
vrijdag 07 november 2008
Bedrijfsartsen willen toegang tot het Elektronisch Patiëntendossier (EPD, de Tweede Kamer en consumentenorganisaties zijn tegen.
Beiden vrezen dat vertrouwelijke medische informatie van patiënten via een omweg bij de werkgever kan belanden en er is ook geen medische noodzaak om bedrijfsartsen toegang te geven tot het EPD, vinden zij.
Bedrijfsartsen hebben, net zoals zorgverzekeraars, op dit moment geen toegang tot het elektronisch patiëntendossier. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) werkt momenteel aan een eigen systeem, dat op 2 december wordt gepresenteerd. Dit zogenoemde Elektronisch Sociaal Medisch Dossier (ESMD) moet 'communicatie bevorderen tussen alle partijen in de sociaal-medische begeleiding': patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Volgens de NVBA biedt koppeling van dit digitale systeem aan het EPD grote voordelen. De bedrijfsarts beschikt dan meteen over medische achtergrondinformatie van een werknemer als die zich met bepaalde klachten bij hem of haar meldt, zegt projectleider Marc Ligthart. "Dan kunnen wij de begeleiding beter vormgeven en ervoor zorgen dat iemand snel weer op de been is." Ligthart weerspreekt de vrees dat patiënten het risico lopen dat (vertrouwelijke) medische gegevens bij de werkgever belanden.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie deelt de kritiek. "Een bedrijfsarts kan indirect het verlengstuk zijn van een werkgever. Dat botst met de belangen van een patiënt of werknemer. Koppeling van die bestanden is dus nooit in het belang van de patiënt", aldus Frank van der Meijden van de NPCF.
HuisartsVandaag/Brabants Dagblad
kijk, daar zijn de eerste geluiden alweer.. Dit moet dus echt keihard opgenomen in de wet, dat dit nóóit zal gebeurenquote:
Als het in de US kan, waarom niet in Nederland?quote:Hackers stelen miljoenen patiëntendossiers
Uitgegeven: 7 november 2008 14:08
AMSTERDAM - De elektronische patiëntendossiers van miljoenen Amerikanen zijn in handen gekomen van hackers. Die eisen een onbekend geldbedrag om af te zien van openbaarmaking van de zeer gevoelige informatie.
Inertia Stock
Dat meldt The New York Times vrijdag. Volgens de krant gaat het om een databank van Express Scripts, een bedrijf dat fungeert als schakel tussen ziektekostenverzekeraars en leveranciers van medicijnen. Express Scripts beschikt over gegevens van 50 miljoen Amerikanen, waaronder hun namen, adressen, sofinummers en medische geschiedenis.
Het bedrijf, dat een website heeft ingericht om vragen van het publiek over de zaak te beantwoorden, ontving vorige maand een brief waarin onbekenden een geldbedrag eisten. Ze dreigden bij uitblijven van die betaling de medische gegevens van miljoenen Amerikanen op internet te zetten. In de brief stonden persoonlijke details van zeventig personen uit de databank.
Express Scripts zegt niet te weten wie achter de kraak zit, en hoe die heeft kunnen gebeuren. Het bedrijf, dat de FBI heeft ingeschakeld, wil niet zeggen hoeveel geld de afpersers eisen.
EPD
Nederland is momenteel bezig met de invoering van een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat dossier, waar medische hulpverleners toegang toe krijgen, moet zorgen dat bijvoorbeeld artsen en apothekers een volledig beeld krijgen van de medische achtergrond van een patiënt. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat artsen medicijnen voorschrijven die een gevaarlijke combinatie vormen met andere middelen.
Bezwaar
Critici vrezen echter voor de veiligheid van de gegevens en de privacy van patiënten. Afgelopen week begon het ministerie van VROM met de verspreiding van informatiebrieven over het EPD. Daarbij zit een formulier waarmee mensen bezwaar kunnen maken tegen opname van hun gegevens. Van die mogelijkheid zouden inmiddels zo'n 15 duizend mensen gebruik hebben gemaakt.
De kans is zeer groot dat deze hacker gepakt word.quote:Op vrijdag 7 november 2008 19:39 schreef Yildiz het volgende:
Tadaaaa...
[..]
Als het in de US kan, waarom niet in Nederland?
Geruststellend.quote:Op vrijdag 7 november 2008 19:45 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
De kans is zeer groot dat deze hacker gepakt word.
De regering daar laat dit echt niet zomaar gaan
Ah, ondertussen is dit al een tijd aan de gang, genoeg tijd voor de hacker om de data ergens anders te parkeren. Nietwaar? De hacker kon erbij, dus kon op datzelfde moment de data over heel de wereld verspreid worden. Dat nu de dader mogelijk gepakt kan worden -dat is verre van zeker-, doet daar niets aan af. Gestolen geld kan nog terug gebracht worden, gestolen en geopenbaarde data kan nooit terug gedraaid worden.quote:Op vrijdag 7 november 2008 19:45 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
De kans is zeer groot dat deze hacker gepakt word.
De regering daar laat dit echt niet zomaar gaan
Maar in de tussentijd liggen de gegevens wel op straat..quote:Op vrijdag 7 november 2008 19:45 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
De kans is zeer groot dat deze hacker gepakt word.
De regering daar laat dit echt niet zomaar gaan
Och...het gros van de hackers en crackers worden nooit gepakt hoor, dus ik ga er maar niet vanuit. De "hackers" die gepakt worden en waarvan jij het in het nieuws leest, zijn gewoon jochies die met wat scripts van anderen stoute dingen doen en er niet aan denken dat het wel eens consequenties kan hebben...quote:Op vrijdag 7 november 2008 19:45 schreef Devrim_ het volgende:
[..]
De kans is zeer groot dat deze hacker gepakt word.
De regering daar laat dit echt niet zomaar gaan
bron huisartsvandaag.nlquote:Elekronisch patientendossier is lek
vrijdag 07 november 2008
Volgens beveiligingsbedrijf Fox-it kunnen gegevens door derden gemakkelijk worden ingezien én gewijzigd.
Dit komt door een lek in het EPD zeggen experts van beveiligingsbedrijf Fox-IT in de Telegraaf.
De computers van huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en andere zorgverleners die wel in het systeem mogen, zouden te slecht beveiligd zijn. Beveiligingsexpert Mark Koek van Fox-It: 'Het is straks technisch mogelijk om via een lek in de computer van bijvoorbeeld een huisarts gegevens op te vragen'. Zorgverleners kunnen op het systeem inloggen met een toegangscode en een pas. Volgens Koek ligt het probleem bij het groot aantal mensen dat legaal in het systeem kan. 'Dan is er altijd wel een eindpunt dat 'lek' is.'
Ook Vecozo, het portaal voor o.a. het opvragen van verzekeringsgegevens, waarop beveiligd wordt ingelogd is inmiddels verder afgeschermd. Zo zijn bij adresgegevens bij de meeste verzekeraars niet meer zichtbaar vanuit privacy redenen. Alleen de naam geboortedatum en verzekeringsgegevens zijn nog opvraagbaar.
In ziekenhuizen zou het vast wel kunnen, of in de grotere praktijken.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:12 schreef RealBizkit666 het volgende:
Wat snappen jullie er nu niet aan dat jullie medische gegevens nu ook al via het internet opgevraagd worden door de meeste huisartsen? Doen jullie zo dom of zijn jullie het ook echt?
Kleine huisartsen hebben hun server uitbesteed. Dat wil zeggen dat de database op een andere plaats staat dan de praktijk. In heel veel gevallen is bijvoorbeeld de apotheek de host van de database. Die huisarts haalt dan toch echt de gegevens op via internet.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:30 schreef OldJeller het volgende:
[..]
In ziekenhuizen zou het vast wel kunnen, of in de grotere praktijken.
Als het echter om een huisarts gaat die een eigen praktijk heeft, is het niet toegestaan/mogelijk.
Hij deelt pas gegevens als hij je naar b.v. een specialist stuurt, en stuurt dan alleen dié gegevens die relevant voor de specialist zijn.
Verschil is natuurlijk dat daar alleen gegevens van een paar duizend lokale klanten zullen staan ipv. van elke Nederlander.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:36 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Kleine huisartsen hebben hun server uitbesteed. Dat wil zeggen dat de database op een andere plaats staat dan de praktijk. In heel veel gevallen is bijvoorbeeld de apotheek de host van de database. Die huisarts haalt dan toch echt de gegevens op via internet.
En zoals je al kunt raden. Iemand die op de server komt bij de apotheek, komt ook aan de gegevens die van de huisarts zijn.
Zal vast voor een aantal huisartsen gelden, maar dat moet eenieder maar aan z'n huisarts vragen.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:36 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Kleine huisartsen hebben hun server uitbesteed. Dat wil zeggen dat de database op een andere plaats staat dan de praktijk. In heel veel gevallen is bijvoorbeeld de apotheek de host van de database. Die huisarts haalt dan toch echt de gegevens op via internet.
En zoals je al kunt raden. Iemand die op de server komt bij de apotheek, komt ook aan de gegevens die van de huisarts zijn.
Ja wij zijn dom.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:12 schreef RealBizkit666 het volgende:
Wat snappen jullie er nu niet aan dat jullie medische gegevens nu ook al via het internet opgevraagd worden door de meeste huisartsen? Doen jullie zo dom of zijn jullie het ook echt?
Ja maar op die server staan dus niet de gegevens van 16 miljoen mensen, de gegevens van Nederlanders zijn dus nog steeds decentraal op geslagen en ondanks het risico van de huidige situatie is dat niks vergeleken met de nieuwe, vooral omdat het nieuwe zo lek als een mandje is.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:36 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Kleine huisartsen hebben hun server uitbesteed. Dat wil zeggen dat de database op een andere plaats staat dan de praktijk. In heel veel gevallen is bijvoorbeeld de apotheek de host van de database. Die huisarts haalt dan toch echt de gegevens op via internet.
En zoals je al kunt raden. Iemand die op de server komt bij de apotheek, komt ook aan de gegevens die van de huisarts zijn.
Ik snap het maar al te goed, denk ik de gegevens die ze nu hebben, hebben ze wel maar mogen ze niet gebruiken volgens de wet naar mijn idee.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:12 schreef RealBizkit666 het volgende:
Wat snappen jullie er nu niet aan dat jullie medische gegevens nu ook al via het internet opgevraagd worden door de meeste huisartsen? Doen jullie zo dom of zijn jullie het ook echt?
Hoe moet ik dat opvatten? Ik maak bezwaar tegen registratie, maar daar moeten ze me voor registreren?quote:Zonder handtekening is uw bezwaarformulier niet geldig. Door het bezwaarformulier te ondertekenen geeft u ook toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens.
Dat zou net zoiets zijn als je een brief van iemand krijgt met z'n handtekening eronder, en vervolgens gebruik je die handtekening om op een cheque te plakken om geld te halen bij de bank.quote:Op vrijdag 7 november 2008 23:52 schreef Nicolaas_Copernicaars het volgende:
En ik kan me niet voorstellen dat ze zonder handtekening zomaar zooi van mij mogen gebruiken. Dat KAN gewoon NIET... Toch...?
Maar wat Klink probeert is dus mijn gegevens gewoon vrij beschikbaar maken voor een grote groep mensen. Zonder mijn toestemming. Hij gaat dan zeggen, "ja maar N_C heeft mij niet verteld dat dat niet mocht!" en dus mag hij dat?quote:Op zaterdag 8 november 2008 01:10 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Dat zou net zoiets zijn als je een brief van iemand krijgt met z'n handtekening eronder, en vervolgens gebruik je die handtekening om op een cheque te plakken om geld te halen bij de bank.
Niet echt rechtsgeldig, lijkt mij.
Ja, en kom niet met "ach, dat zijn nog de kinderziektes dat in elk nieuw programma zit."quote:Test met patiëntendossier faalt
ENSCHEDE/DEN HAAG - Een proef met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in Twente heeft forse problemen aan het licht gebracht. Deze variëren van talloze technische storingen waardoor medische gegevens niet toegankelijk zijn, tot twijfels over veilig gebruik van pasjes die artsen toegang geven tot de elektronische dossiers.
bron
Precies! Als dat EPD echt zo geweldig is voor de klanten, dan sturen ze toch een aanvraagje in? Waarom kan dat niet gewoon?quote:Op zaterdag 8 november 2008 01:16 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Ja, en kom niet met "ach, dat zijn nog de kinderziektes dat in elk nieuw programma zit."
Want dan komen we ook bij "ach, mensen maken fouten." wat weer een excuus is voor USB-stickjes, CD-roms, etc. die verloren gaan met dergelijke persoonlijke gegevens erop.
Laat die mensen die het willen, omdat ze werkelijk geloven dat het risico dat ze overlijden aanzienlijk wordt verkleind, lekker zo'n EPD nemen en de rest gewoon niet.
Dus niet enkel bezwaar. Gewoon helemaal geen EPD. De gegevens enkel in het kantoortje laten van die ene arts die je hebt bezocht. Niet op een netwerk.
van de overheid moet je het hebben, niet...quote:column Smalhout EPD
Big Brother
Het is de bedoeling van onze overheid dat over ongeveer twee jaar alle Nederlanders voorzien zullen zijn van een EPD, een Elektronisch Patiënten Dossier. Dat betekent dat alle zorgverleners in principe via hun computer inzage kunnen krijgen in de totale medische geschiedenis van iedere patiënt. Het zou de snelheid en de veiligheid van de medische zorg vergroten. Het is zeer de vraag of we daar blij mee moeten zijn.
In de geschiedenis van de mensheid heeft iedere overheid altijd getracht de absolute macht over haar onderdanen te verkrijgen. Aanvankelijk ging dat met bruut geweld. De overheid, de staat, de regering, de koning, de keizer of de dictator beschikte immers over een leger en was dus in staat burgers onder controle te houden. Later bleek een perfecte administratie in combinatie met militaire macht de wurggreep op de staatsburger vrijwel onontkoombaar te maken.
Een van de oudste bewijzen daarvan staat vermeld in de Bijbel. En wel bij de inleiding van het Kerstevangelie, dat tweeduizend jaar geleden geschreven is. Dat begint met de klassieke woorden: „En het geschiedde in die dagen dat er een bevel uitging vanwege keizer Augustus, dat het gehele rijk moest worden ingeschreven…” (Luc. 2 v1).
Toen nazi-Duitsland in 1940 ons land binnenviel, gebeurde exact hetzelfde. Iedere Nederlander kreeg een zogenaamd persoonsbewijs dat hij/zij altijd bij zich moest dragen. Op dat van de Joodse medeburgers stond een grote letter J gestempeld. Het was voor de Duitse bezetters een fluitje van een cent om alle Joodse burgers uit hun huizen te laten halen en op transport te stellen teneinde ze ten slotte massaal in Polen te kunnen vermoorden.
Kristallnacht
Dat kon alleen omdat de administratie van onze overheid zo perfect was. Vooral omdat de bevolkingsregisters toen al gebruikmaakten van de directe voorloper van de computer, nl. het elektromechanische ponskaartensysteem van Herman Hollerith. Hij was de grondlegger van IBM (International Business Machines), zoals bekend het grootste Amerikaanse bedrijf op het gebied van kantoormachines. Vandaar dat iedereen die bewust de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt kopschuw is voor alle vormen van massale registratie. Die mensen weten ook dat het juist dit weekend zeventig jaar geleden is dat die ellende begon met de zogenaamde Reichskristallnacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland de ruiten van alle Joodse zaken, huizen en synagogen door de nazi’s kapotgeslagen en Joodse burgers mishandeld en vermoord. Het woord ’Kristallnacht’ slaat op de straten die toen bedekt waren met glasscherven.
Het Elektronisch Patiënten Dossier-plan is onze minister van Volksgezondheid Ab Klink echter zonder twijfel ingegeven door oprechte zorg voor onze gezondheid. Maar zoals velen van zijn voorgangers heeft hij geen medische kennis van zaken en moet hij het doen met de adviezen van zijn ambtenaren. Die zijn per definitie klassieke bureaucraten en managers, bezeten van de drang om alles controle te houden.
Thans heeft ieder huishouden een formulier gekregen. Dat kan je invullen als je niet in het EPD wenst opgenomen te worden.
Het staat vol van termen die voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen zijn en het is maar geldig voor een persoon. Bestaat een huishouding uit meerdere personen, dan moet er voor al die anderen een extra formulier worden aangevraagd of via de computer worden gedownload. Voor kinderen moet dan tevens op het gemeentehuis een geboortebewijs worden aangevraagd. Dat alles kost moeite, tijd en geld. Informatie was te krijgen via het telefoonnummer 0900-2324342.
Ik belde en vroeg de overigens uiterst vriendelijke informatrice waarom de overheid het ons zo lastig maakte.
Met een verbijsterende openhartigheid antwoordde zij dat het inderdaad de bedoeling was om het ons zo moeilijk mogelijk te maken, opdat zo min mogelijk mensen zouden protesteren. Het EPD kon dan zonder tegenstand worden ingevoerd. Net zoals zo veel zaken ons met dwang door de strot zijn geduwd, bijvoorbeeld bijna alles rondom de EU. Het is een techniek die door iedere dictator bedacht zou kunnen worden.
Bovendien zijn de argumenten van Volksgezondheid niet steekhoudend. Ze berusten op de ideeën van moderne computerfanaten, die denken dat met digitale systemen alles beter, sneller, betrouwbaarder, veiliger, transparanter en efficiënter gaat. Het is het blinde geloof in een techniek die het karakter aanneemt van een religie met een aantal onaantastbare dogma’s. Als men daaraan twijfelt, dan wordt men een verdacht persoon, een digitale heiden, een ongelovige, die uit de gemeenschap van geloofsbroeders moet worden verstoten.
Maar vrij zeker zal blijken dat het EPD lekken gaat vertonen en dat de meest intieme privégegevens in verkeerde handen terecht kunnen komen. Het beveiligingsbedrijf Fox-IT uit Delft heeft daarvoor al in dit dagblad gewaarschuwd. Ook de meeste huisartsen hebben grote bedenkingen.
Het argument dat het EPD ook zo handig is bij ongevallen waar de patiënt niet meer in staat is om zelf informatie te verschaffen, gaat ook niet op. Vrijwel iedere arts met ervaring in traumatologie (gewondenzorg) weet dat met efficiënt lichamelijk, laboratoriumtechnisch en röntgenonderzoek de meeste diagnoses snel kunnen worden gesteld zonder dat daar een EPD bij aan te pas hoeft te komen. Bovendien is bekend dat elektronische gegevens vaak vol fouten staan die soms onmogelijk uit een bestand zijn te verwijderen.
Chaos
Zo ontving ik kortgeleden een hilarische brief van een collega die wanhopig protesteerde bij de verzekeringsorganisatie Vektis dat al zijn gegevens verkeerd waren vermeld. Onder meer zijn leeftijd, jaartal van zijn artsexamen, registratienummer, sofinummer, geboortedatum. Zelfs zijn naam was fout gespeld. Tot nu toe is het hem niet gelukt enige correctie in die chaos aan te brengen.
In principe is het EPD weer een stap in de richting van een totalitaire staat waar de individuele burger geleidelijk aan iedere vorm van eigen identiteit en zelfbeschikking kwijtraakt. Het is het schrikbeeld dat zo ijzingwekkend beschreven is in de profetische roman van George Orwell, getiteld: ’1984’. Een toekomstige staat waarin iedere burger continu door de overheid wordt gecontroleerd via moderne elektronische hulpmiddelen. Dat alles onder de slagzin: „Big Brother is watching you”: Grote Broer houdt je in de gaten. Het is geen prettig idee om de in het privéleven zo vriendelijke Ab Klink in de huid van Grote Broer te zien kruipen…
Goh. Dat komt me toch wel heel bekend voor...quote:Het is het blinde geloof in een techniek die het karakter aanneemt van een religie met een aantal onaantastbare dogma’s. Als men daaraan twijfelt, dan wordt men een verdacht persoon, een digitale heiden, een ongelovige, die uit de gemeenschap van geloofsbroeders moet worden verstoten.
http://infoepd.nl/ufc/cus(...)d_bezwaarform_zw.pdfquote:Op zaterdag 8 november 2008 14:02 schreef superworm het volgende:
Kan iemand die bezwaarbrief inscannen? Mijn ouders hebben 'm weggegooid, namelijk.
Er is pas bezwaar gemaakt als ik een bevestiging krijg... Het is goed mogelijk dat ze allemaal afketsen omdat Klink vindt dat we onredelijk zijn...quote:Op zaterdag 8 november 2008 14:20 schreef superworm het volgende:
I won't, bedankt. Toch leuk dat Big Brother ons bezwaar laat maken. Het lijkt net een democratie af en toe.
quote:Persoonsgegevens te grabbel
DEN HAAG - De overheid en het bedrijfsleven gaan te lichtzinnig om met het opslaan van persoonsgegevens. Ze schenken te weinig aandacht aan de beveiliging van grote databanken waarin vertrouwelijke informatie ligt opgeslagen, zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het Kinddossier.
Gegevens van miljoenen burgers kunnen op straat komen te liggen. Daarvoor waarschuwen vooraanstaande deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging.
Russische criminele websites bieden intussen gegevens van creditcardhouders te koop aan. Op vrij simpele wijze kochten medewerkers van het tv-programma Zembla de namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcardgegevens van acht personen. Volgens Zembla onderscheppen criminelen persoonsgegevens die blijkbaar onvoldoende beveiligd zijn en verkopen ze.
bron / lees verder
Er komt geen server waar ALLE data op staat. De databases blijven op de plaats waar ze nu staan. Het EPD zal een koppeling tussen deze databases worden. Opslag is dus altijd decentraal. Het enige wat landelijk wordt opgeslagen (het LSP) is een BSN-nummer en de AGB-code van de huisarts. En de daarbij behorende logging van wie allemaal data heeft opgevraagd via het LSP.quote:Op vrijdag 7 november 2008 23:00 schreef Semisane het volgende:
[..]
Ja maar op die server staan dus niet de gegevens van 16 miljoen mensen, de gegevens van Nederlanders zijn dus nog steeds decentraal op geslagen en ondanks het risico van de huidige situatie is dat niks vergeleken met de nieuwe, vooral omdat het nieuwe zo lek als een mandje is.
Ja. Welgeteld 1% van alle artsen die er nog zijn en die werken alleen met papier. Alle huisarts en apotheek systemen zijn op internet aangesloten. Puur en alleen zodat de helpdesk rechtstreeks op het systeem kan inloggen als er problemen zijn. Dit was zelfs al zo toen er alleen nog 56k6 modems waren. Toen werd er al ingebeld op de database van een arts of apotheek.quote:Op vrijdag 7 november 2008 22:44 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Zal vast voor een aantal huisartsen gelden, maar dat moet eenieder maar aan z'n huisarts vragen.
Velen hebben ook gewoon hun oude, vertrouwde computertje die niet op een netwerk staat.
De overheid faalt met al haar ICT-projecten. Waarom zou dat bij het EPD niet het geval zijn?quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:10 schreef RealBizkit666 het volgende:
Het nieuwe systeem zal sowieso beter zijn. Want nu mag ik zonder problemen al deze data in zien. Met het EPD gaat dat niet meer vanwege eerder genoemde beveiligingen.
Dat je het nu kunt zien nu, wil niet zeggen dat je het mag zien.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:10 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Het nieuwe systeem zal sowieso beter zijn. Want nu mag ik zonder problemen al deze data in zien. Met het EPD gaat dat niet meer vanwege eerder genoemde beveiligingen.
Als je er vanuit gaat dat alle projecten zullen falen, dan kun je beter je PC nu uitzetten want zelfs het project dat Windows, MAC OSX, Linux of wat dan ook heet is niet perfect en schadelijk voor hackers en het faalt dus ook per definitie.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:23 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
De overheid faalt met al haar ICT-projecten. Waarom zou dat bij het EPD niet het geval zijn?
Sorry, moet inderdaad kan zijn in plaats van mag.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:31 schreef Fogel het volgende:
[..]
Dat je het nu kunt zien nu, wil niet zeggen dat je het mag zien.
Sinds wanneer is o.a. Microsoft de overheid?quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:33 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Als je er vanuit gaat dat alle projecten zullen falen, dan kun je beter je PC nu uitzetten want zelfs het project dat Windows, MAC OSX, Linux of wat dan ook heet is niet perfect en schadelijk voor hackers en het faalt dus ook per definitie.
Sinds wanneer falen alle ICT-projecten van de overheid. Noem me eens alle projecten op die de overheid gestart heeft en afgerond en alle die gefaald zijn.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:37 schreef Fogel het volgende:
[..]
Sinds wanneer is o.a. Microsoft de overheid?
Als het klopt wat jij zegt en dat er in de centrale database alleen beveiliging van de xml en wat nummertjes zitten die dan aan elkaar gekoppeld worden zodat de computer van huisarts X met de server van ziekenhuis Y of psycholoog Z gaat babbelen dan heb je oneindig veel meer beveiligingsproblemen dan een OS of een thuisgebruiker.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:33 schreef RealBizkit666 het volgende:
Als je er vanuit gaat dat alle projecten zullen falen, dan kun je beter je PC nu uitzetten want zelfs het project dat Windows, MAC OSX, Linux of wat dan ook heet is niet perfect en schadelijk voor hackers en het faalt dus ook per definitie.
Overheidsprojecten komen zelfs niet eens in de buurt van 100% en dan gaat het om wat boeiendere informatie dan wat iemand bij Amazon heeft gekocht.quote:Iets wat gebaseerd is op deze systemen kan sowieso nooit 100% betrouwbaar gemaakt worden. Nooit kan iets 100% betrouwbaar gemaakt worden, maar het kan inbrekers wel zo moeilijk mogelijk gemaakt worden.
En gelukkig wordt het sofinummer BSN nergens anders voor gebruikt zodat het niet te koppelen is natuurlijk.quote:Daarnaast, alle gegevens worden opgehaald aan de hand van BSN. Je krijgt dus gegevens die bij een BSN nummer horen. Je naam zal nergens in dat syteem staan... Als er dus een inbreker gegevens heeft, dan weet hij alleen dat er ergens in Nederland een persoon is die bijvoorbeeld een SOA heeft. Hij weet dus geen naam.
Dat het BSN nog voor andere dingen gebruikt wordt, is op zoch niet het probleem van het EPD. Het word inderdaad ook voor al je belastinggevens gebruikt. Iets wat je via Digi-D via internet kunt opvragen, wat maakt het dan een groot verschil met EPD? Ik heb liever dat mensen weten wat er medisch met me aan de hand is, dan dat mensen weten dat ik geen zorgtoeslag krijg... Daarnaast zal er dan ook in andere systemen al ingebroken moeten zijn om de namen bij een BSN te kunnen zetten. Dan moeten die systemen beter beveiligd worden en niet het EPD.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Als het klopt wat jij zegt en dat er in de centrale database alleen beveiliging van de xml en wat nummertjes zitten die dan aan elkaar gekoppeld worden zodat de computer van huisarts X met de server van ziekenhuis Y of psycholoog Z gaat babbelen dan heb je oneindig veel meer beveiligingsproblemen dan een OS of een thuisgebruiker.
[..]
Overheidsprojecten komen zelfs niet eens in de buurt van 100% en dan gaat het om wat boeiendere informatie dan wat iemand bij Amazon heeft gekocht.
[..]
En gelukkig wordt het sofinummer BSN nergens anders voor gebruikt zodat het niet te koppelen is natuurlijk.![]()
Dat het plan nu zo is zegt overigens natuurlijk helemaal niets over wat ze over 5 of 10 jaar van plan zijn. Zie het sofinummer BSN.
Ik heb liever niet dat dilemma, maar dat men gewoon in het ongewisse wordt gelaten over de persoonlijke situatie.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:50 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
Ik heb liever dat mensen weten wat er medisch met me aan de hand is, dan dat mensen weten dat ik geen zorgtoeslag krijg...
Ja.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:52 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Ik heb liever niet dat dilemma, maar dat men gewoon in het ongewisse wordt gelaten over de persoonlijke situatie.
En als je dan in een ziekenhuis ligt 100 km van je huisarts vandaan en je krijgt bepaalde antibiotica toegediend waar je allergisch voor bent nadat je een ongeluk hebt gehad en het zelf niet kunt vertellen? Denk je er dan nog zo over of had je dan liever gehad dat ze dat in het ziekenhuis hadden kunnen opvragen... Maar goed, daar heb je als je tussen 6 plankjes in ligt genoeg tijd om over na te denken, maar dat kun je het niet meer terug draaien.quote:Op zaterdag 8 november 2008 19:52 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Ik heb liever niet dat dilemma, maar dat men gewoon in het ongewisse wordt gelaten over de persoonlijke situatie.
Mensen die weten dat ze daar allergisch voor zijn, hebben dat vaak aangegeven in iets wat ze bij zich hebben. Als dat niet goed werkt, dan moet daar maar iets voor bedacht worden.quote:Op zaterdag 8 november 2008 20:01 schreef RealBizkit666 het volgende:
[..]
En als je dan in een ziekenhuis ligt 100 km van je huisarts vandaan en je krijgt bepaalde antibiotica toegediend waar je allergisch voor bent nadat je een ongeluk hebt gehad en het zelf niet kunt vertellen? Denk je er dan nog zo over of had je dan liever gehad dat ze dat in het ziekenhuis hadden kunnen opvragen... Maar goed, daar heb je als je tussen 6 plankjes in ligt genoeg tijd om over na te denken, maar dat kun je het niet meer terug draaien.
En als ze over 5 jaar beslissen dat zorgverzekeraars bij de gegevens mogen, ben je dan nog zo voor je systeempje?quote:Op zaterdag 8 november 2008 20:01 schreef RealBizkit666 het volgende:
En als je dan in een ziekenhuis ligt 100 km van je huisarts vandaan en je krijgt bepaalde antibiotica toegediend waar je allergisch voor bent nadat je een ongeluk hebt gehad en het zelf niet kunt vertellen? Denk je er dan nog zo over of had je dan liever gehad dat ze dat in het ziekenhuis hadden kunnen opvragen... Maar goed, daar heb je als je tussen 6 plankjes in ligt genoeg tijd om over na te denken, maar dat kun je het niet meer terug draaien.
Dat ben je nu ook al. En bij het EPD blijf je dat ook. Jij bepaald ook wie er toegang heeft door bepaalde personen je BSN nummer geeft. Na een zwaar ongeluk geef je automatisch je BSN aangezien dat op je ID staat. Iets wat handig kan zijn dan zoals in mijn vorige post.quote:Op zaterdag 8 november 2008 20:01 schreef agter het volgende:
[..]
Ja.
Bovendien ben ik van mening dat er maar 1 iemand eigenaar van de medische gegevens is...en dat is de persoon zelf. De overheid al helemaal niet.
Ik ben de eigenaar, en ik zou moeten bepalen wie wel of geen toegang (en ook voor hoelang) tot mijn gegevens heeft (en ook welke gegevens).
Eventueel kan daar een uitzondering op gemaakt worden bij wet op spoedeisende zaken waarbij de patient niet bij machte is toestemming te verlenen.
Nu kan dat inderdaad heel makkelijk zonder dat je weet wie er in heeft gekeken. Bij het EPD wordt alles vastgelegd wie waar in gekeken heeft.quote:Ook vraag ik me af wat nu nog die zgn. geheimhoudigsplicht van een dokter waard is, als iedere zorgverlener zomaar in je gegevens kan kijken.
Medische gegevens. Waar je alergisch voor bent bijvoorbeeld. Psycholoog valt daar niet onder. En het EPD slaat geen medische gegevens op.quote:Tevens is mij niet duidelijk WELKE gegevens er precies opgeslagen worden. Zijn dat de complete gesprekken die je ooit met een psycholoog gehad hebt? Wat slaan ze precies op?
Helaas heb je de gegevens dan meestal niet snel genoeg als het spoedeisend is.quote:En voor de bescherming van de persoonlijke gegevens is de beste oplossing zoals het nu werkt: Alles decentraal opslaan en als ze gegevens nodig hebben, dan vragen ze dat maar bij de patient op.
De apotheek weet wat de apotheek aan medicijnen verstrekt heeft...prima! Houden zo. Wat ik met mijn gyneacoloog bespreek gaat ze niets aan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |