Ik heb ook geen haastquote:Op woensdag 4 maart 2009 13:22 schreef Drive-r het volgende:
Aan de andere kant zie ik de noodzaak nog niet zo op dit moment. Heb het idee dat de komende periode alles niet snel omhoog zal gaan, een echt economisch herstel zal zeker niet zichtbaar worden voor 2010. In de zomer de boel maar weer een keer bestuderen en dan maar eens instappen.
Ik heb ook al zitten kijken naar deep in the money AEX puts schrijven, bijvoorbeeld een Dec 2012 640. Krijg je gewoon ¤ 401 (huidige koers) en bij gelijkblijvende koers moet je dan in Dec 2012 ¤432 terugbetalen. Dat is dus een 'lening' voor maar 2,1% per jaar en het geld kun je direct in aandelen beleggen.quote:Zit er deze keer wel over te denken om mijn investeringen enigzins te leveragen. Op de huidige waardering durf ik wel iets meer risico te nemen, bij een AEX van 200 zou je in ieder geval 60-100 met vreemd geld kunnen financieren...
Inderdaad geen slecht optie. Eigenlijk wel een leuk period, ben rustiger een mandje aandelen aan het samenstellen momenteel om later dit jaar in te stappen. Alles vrij defensief eigenlijk, maar met wat leverage moet dat geen slechte strategie zijn, denk ik.quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:39 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik heb ook geen haast
[..]
Ik heb ook al zitten kijken naar deep in the money AEX puts schrijven, bijvoorbeeld een Dec 2012 640. Krijg je gewoon ¤ 401 (huidige koers) en bij gelijkblijvende koers moet je dan in Dec 2012 ¤432 terugbetalen. Dat is dus een 'lening' voor maar 2,1% per jaar en het geld kun je direct in aandelen beleggen.
Dat is eigenlijk hetzelfde als wat Warren Buffett doet met zijn geschreven opties, alleen kon hij natuurlijk veel langere looptijden krijgen (20 jaar ofzo).
Mijn lijst ligt al een tijd klaar (wel constant onder review). Kwa sectorspreiding volg ik min of meer de MSCI Europe. Ik ga niet proberen de markt te verslaan (lukt toch niet op lange termijn) maar probeer gewoon een brede portefeuille aan te schaffen op historisch lage koersen. Vanaf dan wordt het min of meer buy&hold totdat de markt weer overgewaardeerd wordt (kan wel een jaar of 20 duren).quote:Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Inderdaad geen slecht optie. Eigenlijk wel een leuk period, ben rustiger een mandje aandelen aan het samenstellen momenteel om later dit jaar in te stappen. Alles vrij defensief eigenlijk, maar met wat leverage moet dat geen slechte strategie zijn, denk ik.
Ik denk dat mijn lijstje iets minder gespreid zal worden. De financials laat ik eigenlijk volledig buiten beschouwing, maar da's meer doordat ik een vrij lage dunk heb van de duurzaamheid van die sector. Ik heb er na een aantal jaren gewoon een beeld van overgehouden dat niet zozeer negatief is, maar mij wel tegenhoudt om erin te investeren. Daarbij is mijn inkomen toch al afhankelijk van die sector, dus eigenlijk weegt hij al veel te zwaar op mijn gehele financiele plaatje.quote:Op woensdag 4 maart 2009 14:11 schreef SeLang het volgende:
[..]
Mijn lijst ligt al een tijd klaar (wel constant onder review). Kwa sectorspreiding volg ik min of meer de MSCI Europe. Ik ga niet proberen de markt te verslaan (lukt toch niet op lange termijn) maar probeer gewoon een brede portefeuille aan te schaffen op historisch lage koersen. Vanaf dan wordt het min of meer buy&hold totdat de markt weer overgewaardeerd wordt (kan wel een jaar of 20 duren).
De financials neem ik gewoon mee naar ratio van marktkapitalisatie van de MSCI Europe (momenteel ca 16%, was echter 40% een jaar of 2 geleden!). Ik deel jouw negatieve mening erover echter wel en ik ben heel benieuwd wat er uberhaupt van over is tegen de tijd dat ik daadwerkelijk ga kopen. Ik verwacht dat een substantieel deel in handen van de staat zal zijn.quote:Op woensdag 4 maart 2009 15:02 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik denk dat mijn lijstje iets minder gespreid zal worden. De financials laat ik eigenlijk volledig buiten beschouwing, maar da's meer doordat ik een vrij lage dunk heb van de duurzaamheid van die sector. Ik heb er na een aantal jaren gewoon een beeld van overgehouden dat niet zozeer negatief is, maar mij wel tegenhoudt om erin te investeren. Daarbij is mijn inkomen toch al afhankelijk van die sector, dus eigenlijk weegt hij al veel te zwaar op mijn gehele financiele plaatje.
Healthcare en consumer staples zijn ook mijn favorieten, maar ik ga ze ietwat onder wegen tov de MSCI Europe omdat ik niet overwogen wil zijn in defensieve fondsen na een catastrofale daling. Industrials krijgen juist een kleine overweging omdat ik daar dan relatief meer herstel verwacht (cyclisch). Echter, het is slechts beperkte finetuning.quote:Verder zal het commodity-gedreven gedeelte vergelijkbaar zijn. Verder zal ik iets meer in de construction-cycle investeren, aangezien ik denk dat dit de short-term performance iets zal verbeteren (zeg 3 jaar). Verder een lichte voorkeur voor industrials, healthcare en consumer staples.
Ja bij mij gaat het nu om een heel andere grootte orde kwa te beleggen bedragen. Een complete wipeout (een risico dat je loopt met leverage) kan ik me niet permitteren, want ik krijg nooit meer zo'n bedrag bij elkaar gespaard. Aan de andere kant kan ik langdurige slechte periodes makkelijk uitzitten. Ik kan leven van ca 4%, al streef ik naar een reeel rendement van 6% (dan kan ik vaker op vakantie e.d.). Een groot deel daarvan zou via alleen al het dividend binnen moeten komen. Als dat het geval is maakt het in principe weinig uit als koersen na aankoop verder zakken en langdurig laag blijven. Maar gezien het feit dat het langjarig historisch gemiddeld reeel rendement bijna 7% is geweest en er waarschijnlijk een mogelijkheid komt om op veel lager dan historisch gemiddelde waardering in te stappen heb ik er wel vertrouwen in. En in geval van nood kun je altijd weer gaan werken natuurlijkquote:Ik denk dat ons doel iets anders is, maar ik denk dat jij zeker de juiste manier van denken te pakken hebt voor iemand die ervan moet leven. Voor mij is het ongeveer 20-40k die ik graag heb, maar die ik ook kan verliezen zonder gevolgen. Een bedrag waar ik graag rendement op haal in de komende paar jaar, een nest-egg met groei.
Mee eens. Ik zal er nu ook niet direct instappen, lijkt me meer iets om naar over te stappen als bepaalde sector vroeg sterk terugkomen (construction bijvoorbeeld). Ik ben een fan van industrials, maar dat heeft wellicht iets teveel te maken met mijn achtergrond. Ga nog steeds het liefst voor investeringen (voor mijn werk dan) kijken naar industrials.quote:Op woensdag 4 maart 2009 15:36 schreef SeLang het volgende:
Healthcare en consumer staples zijn ook mijn favorieten, maar ik ga ze ietwat onder wegen tov de MSCI Europe omdat ik niet overwogen wil zijn in defensieve fondsen na een catastrofale daling. Industrials krijgen juist een kleine overweging omdat ik daar dan relatief meer herstel verwacht (cyclisch). Echter, het is slechts beperkte finetuning.
Dat vermoedde ik al, ik ken weinig mensen die een jaar kunnen leven van 40k in Londen, laat staan van het rendement op zijn bedrag. Ik moet nog even wat bonussen ophalen voor het pensioen, maar goed, ben nog jong.quote:Ja bij mij gaat het nu om een heel andere grootte orde kwa te beleggen bedragen. Een complete wipeout (een risico dat je loopt met leverage) kan ik me niet permitteren, want ik krijg nooit meer zo'n bedrag bij elkaar gespaard. Aan de andere kant kan ik langdurige slechte periodes makkelijk uitzitten. Ik kan leven van ca 4%, al streef ik naar een reeel rendement van 6% (dan kan ik vaker op vakantie e.d.). Een groot deel daarvan zou via alleen al het dividend binnen moeten komen. Als dat het geval is maakt het in principe weinig uit als koersen na aankoop verder zakken en langdurig laag blijven. Maar gezien het feit dat het langjarig historisch gemiddeld reeel rendement bijna 7% is geweest en er waarschijnlijk een mogelijkheid komt om op veel lager dan historisch gemiddelde waardering in te stappen heb ik er wel vertrouwen in. En in geval van nood kun je altijd weer gaan werken natuurlijk
Dat zit ik net te lezen, ishares.quote:
Is het niet zo dat de opbrengsten van EFT's niet herinversteerd worden, maar worden uitgekeerd? Volgensmij gebeurd dat zelfs meerdere keren per jaar. Dat lijkt me niet erg praktisch als je van tevoren weet dat je voor de lange termijn gaat.quote:
Wat ik ervan begrepen heb, is dat bij een beleggingsfonds de koers op het eind van de dag bepaald wordt en bij ETF's kunnen gedurende de hele verhandeld worden net als een regulier aandeel.quote:Op woensdag 4 maart 2009 20:04 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat zit ik net te lezen, ishares.
Zie alleen niet goed wat het verschil is tussen een klassiek beleggingsfonds en een ETF.
Ook begrijp ik het verschil niet tussen een ETF op cash of swap basis...
Generiek gezien wordt een beleggingsfonds beheerd door personen (een fundmanager en zijn team) en een EFT wordt beheert door een softwareapplicatie.quote:Op woensdag 4 maart 2009 20:04 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat zit ik net te lezen, ishares.
Zie alleen niet goed wat het verschil is tussen een klassiek beleggingsfonds en een ETF.
Ook begrijp ik het verschil niet tussen een ETF op cash of swap basis...
Ah. Dat wist ik niet. Bedankt!quote:Op woensdag 4 maart 2009 23:56 schreef dyna18 het volgende:
[..]
EFT zijn dus zeer interessant voor beleggen op de lange termijn omdat over 10 jaar het kostenverschil veel uitmaakt.
[..]
Met 10.000 zou ik voor een indextracker gaan zoals iShares MSCI Europe.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 11:05 schreef hee_hallo het volgende:
Hee hallo allemaal,
Ik heb zojuist een rekening geopend bij Binck en wil nu gaan beleggen.
Ik heb de koersen een beetje in de gaten gehouden en alles staat nu wel erg laag.
Wat zouden jullie op dit moment kopen? Ik ben van plan 10.000 euro in te leggen en dan voor de wat langere termijn. Is TomTom een goed idee? Ik las dat ze een nieuw contract hadden ofzo met Renault. Zal toch wel weer aantrekken?
En verder? ING? Heineken? Google? Coca Cola? Ik wil graag in iets investeren wat nu laag staat en redelijk grote kans om weer te stijgen in de toekomst.
Alvast bedankt.
Als dat zo is, waarom zou je er dan in stappen? Simpelweg een index kopiëren kun je zelf ook wel, toch?quote:Op woensdag 4 maart 2009 23:56 schreef dyna18 het volgende:
bij een EFT wordt simpel weg een index gekopieerd zonder zelf beslissingen te maken.
Alleen niet tegen de lage kosten van zo'n fonds, als je minder te beleggen hebt dan een paar ton ofzo.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 11:15 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Als dat zo is, waarom zou je er dan in stappen? Simpelweg een index kopiëren kun je zelf ook wel, toch?
Minimaal 1x per jaar, afhankelijk van de index.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 11:23 schreef Lemmeb het volgende:
Dus dat herbalanceren van zo'n index gebeurt best vaak?
Voordat ik op je vraag in ga, mag ik je een serieus advies geven?quote:Op vrijdag 20 maart 2009 18:18 schreef Oizno het volgende:
Ik heb een vraag mbt beleggen. Ik heb een rekening geopend bij de BinckBank en het enige wat ik wil is simpel in aandelen handelen. Ik dacht dat dit vrij simpel was. Gewoon kopen klikken en als de koers hoger is dan verkopen klikken en klaar.
Nu ben ik er dus mee bezig en als ik een order opgeef moet ik een aantal dingen invullen.
Fonds, kopen of verkopen en het aantal. Easy.
Maar dan ineens het ordertype. Limiet, Bestens, Stop loss, Stop limiet.
En dan limiet opgeven en evt stopprijs. En daarnaast de orderduur.
Wat moet ik selecteren? Ik wil gewoon sochtends aandeel a kopen en paar uur later verkopen als de koers gunstig is. En orderduur? Kan ik niet gewoon op elk willekeurig moment m verkopen wanneer ik dat wil?
Die map is nogal wazig die erbij zit. Misschien dat iemand t hier ff simpel en duidelijk kan uitleggen. Scheelt tijd.
Dank!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Als je dagelijks aandelen koopt en verkoopt ben je heel veel geld kwijt aan de aankoop en verkoop kosten. Hierdoor zul je meer verliezen aan kosten dan je wint in aandelenstijging.
Lees verder dit artikel:
http://www.beleggen-in-aa(...)eren-speculeren.html
Voor je overige vragen:
http://watisbeleggen.nl/beginnen-met-beleggen.html
Valt wel mee, je moet alleen niet met kleine bedragen beleggen omdat er vaak een minimum aan kosten is en dan kan het wel een aardig percentage van je belegging zijn.quote:Op vrijdag 20 maart 2009 19:40 schreef dyna18 het volgende:
[..]
Als je dagelijks aandelen koopt en verkoopt ben je heel veel geld kwijt aan de aankoop en verkoop kosten. Hierdoor zul je meer verliezen aan kosten dan je wint in aandelenstijging.
Ari, ik heb interesse om mee te doen. MSN je later nog welquote:Op donderdag 30 oktober 2008 15:11 schreef jpjedi het volgende:
Iemand tips voor beleggingssoftware met een gebruiksvriendelijke interface?
Zijn deze programma`s ook live te linken?
Zijn er hier mensen die interesse hebben in een beleggingsclubje dat maandelijks samenkomt in zuid of midden Nederland? Dacht aan mannetje of 10 en geen astronomische bedragen als inleg en maandelijkse bijdrage. We zijn sowieso al met 3 serieuze geïnteresseerde FOK!kers. Als het voldoende mensen aanspreekt kunnen we ook een aparte topicreeks beginnen etc.
en ja ik woon in India maar niet voor lang meer![]()
Alex is ook een optie omdat die ook een spaarrekening aanbieden met een redelijke rente. Dus als je je geld cash wilt houden maar toch beschikbaar houden voor als de beurs weer goedkoop wordt dan open je een Alex spaarrekening en je kunt dat geld binnen een seconde naar je beleggingsrekening boeken als je aandelen wilt kopen.quote:Op maandag 23 maart 2009 16:39 schreef Oizno het volgende:
Even een vraagje tussendoor. Ik bankier namelijk via de ING. En daar kun je ook beleggen. Is beleggen via ING echt zo slecht?
Ik word namelijk moe van het overboeken van geld van tegenrekening naar effectenrekening op Binck en weer terug. Duurt soms 2 dagen... En het enige wat ik doe is beleggen in aandelen. Verder niets. Kortom, is ING een optie of heeft iemand er hele slechte ervaringen mee?
Als je de applicatie van Alex Plus download heb je een groter historisch verleden van elk fonds. Je kan dan bijvoorbeeld echt de lange termijn grafieken zien van het koersverloop.quote:Op maandag 23 maart 2009 21:34 schreef InnocentFR het volgende:
Hebben hier mensen trouwens ervaring met Alex plus? Is het behalve real-time koersen nog handig om te gebruiken voor andere data/nieuws e.d.?
Eventueel ook met de TA-module?
-Ik zou gewoon voor de reeds aangeprezen ETF's gaan van ishares.quote:Op dinsdag 24 maart 2009 20:28 schreef Serge_du_Temps het volgende:
Iemand ervaring met Meesman? Of andere tips over mogelijkheden die ik eens zou moeten bekijken?
Ik wil daarnaast ook nog een extra rekening openen bij Binck om zelf bekend te worden met het spel. Geld dat ik hiervoor gebruik kan ik missen. Doel is korte termijn (> 1 jaar tot 5 jaar) . Kan iemand mij wegwijs maken (boeken, website etc.) hoe ik een goede gespreide portefeuille opstel?
Bij voorbaat dank!
Als ik jou was zou ik nog even wachten. Er waren weer zulke rare stijgingen vandaag...dat kan niet goed gaan.quote:Op donderdag 2 april 2009 16:56 schreef Fugie het volgende:
en wat gaat de markt nu doen ? Laatste weken gaat het toch wel weer de goede kant op, maar blijft dat ook zo ?
Ik twijfel nu echt sterk om op korte termijn in een tracker te stappen om de boot niet te missen.
ik vind het ook wel apart dat ik nog steeds overal lees dat we midden in de zwaarste recessie sinds 80 jaar zitten, maar als de beurs dan in 2 weken tijd weer 30 punten stijgt is dat toch wat vreemd.quote:Op donderdag 2 april 2009 16:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Als ik jou was zou ik nog even wachten. Er waren weer zulke rare stijgingen vandaag...dat kan niet goed gaan.
Je kunt het vreemd vinden, maar dit soort gedrag is normaal tijdens bearmarketsquote:Op vrijdag 3 april 2009 09:10 schreef Fugie het volgende:
[..]
ik vind het ook wel apart dat ik nog steeds overal lees dat we midden in de zwaarste recessie sinds 80 jaar zitten, maar als de beurs dan in 2 weken tijd weer 30 punten stijgt is dat toch wat vreemd.
quote:Current
2009E: 23.520
2010E: 31.410
1m ago
2009E: 30.020
2010E: 36.920
2m ago
2009E: 31.510
2010E: 37.970
3m ago
2009E: 33.410
2010E: 40.860
6m ago
2009E: 45.330
2010E: 50.900
9m ago
2009E: 52.340
2010E: 58.340
12m ago
2009E: 52.200
2010E: NA
Ik denk dat je daar gelijk in hebt. De data hierboven onderbouwt volgens mij het concept van een verder dip, al dan niet gerechtvaardigd.quote:Op vrijdag 3 april 2009 12:00 schreef SeLang het volgende:
De mate van bijstelling toont opnieuw aan dat dit soort zaken nauwelijks voorspelbaar zijn. Voor mij is dit wederom een bevestiging dat je beter kunt kijken naar lange termijn trends in winstgevendheid, want jaar over jaar is eigenlijk gewoon ruis.
Het klopt wat je zegt dat de daling vooral kwam uit de daling van de multiples (P/E). Die waren dan ook waanzinnig hoog historisch gezien. Kijkend naar de lange termijn trend zijn aandelen op de huidige koers niet extreem goedkoop maar ongeveer normaal geprijsd. Echter, in belangrijke bearmarkets schieten waarderingen meestal door naar zeer lage niveaus. Gezien de relatieve ernst van de huidige crisis zou ik dat ook dit keer verwachten. Zie ook dit topic:
S&P500 bedrijfswinsten en waardering
Het blijft een actueel plaatje hè ... nou ja, het plaatje geeft dat ook al aan natuurlijk.quote:Op vrijdag 3 april 2009 10:01 schreef SeLang het volgende:
Je kunt het vreemd vinden, maar dit soort gedrag is normaal tijdens bearmarkets
[ afbeelding ]
De overeenkomsten met 1929-1932 zijn ook in andere opzichten opvallend.quote:Op vrijdag 3 april 2009 13:19 schreef elcastel het volgende:
[..]
Het blijft een actueel plaatje hè ... nou ja, het plaatje geeft dat ook al aan natuurlijk.
De dollar is dus fors gedevalueerd tot nu 1000 dollar per ounce, en zal de komende jaren verder dalen tot 5000 dollar per ouncequote:Op vrijdag 3 april 2009 13:48 schreef SeLang het volgende:
[..]
De overeenkomsten met 1929-1932 zijn ook in andere opzichten opvallend.
De 1929-1932 bearmarket begon als een pure beurscrisis. Er was een aandelenbubble aan de gang en er werd veel belegd met geleend geld in overgewaardeerde aandelen. Ook was er een wildgroei van investment trusts die op zichzelf ook weer een overwaardering hadden ten opzichte de aandelen die zij bezaten. Toen de markt draaide ontstond er een kettingreactie en paniek toen posities moesten worden teruggedraaid. Dit soort gekte doet denken aan het klappen van de huizenbubble die de trigger was voor de huidige crisis.
De tweede fase was een bankencrisis doordat er banken in de problemen kwamen ten gevolge van mensen die met geleend geld aandelen hadden gekocht en de aandelen daalden onder de waarde van de leningen. Er ontstond een run op de bank omdat mensen vreesden voor hun spaartegoeden. Vele banken vielen om. Na een aanvankelijke stabilisatie ontstond er een tweede bankencrisis. Vele banken overleefden het niet.
Uiteindelijk kwam de laatste klap naar beneden doordat men ging twijfelen aan de waarde van de dollar, door de enorme overheids tekorten die waren ontstaan door de massale stimuleringsplannen en geld printen door de FED. Omdat de dollar officieel nog aan goud gekoppeld zat vertaalde dit zich in een snelle daling van de goudvoorraad in Fort Knox (iedereen wisselt z'n dollars om in goud, omdat men devaluatie verwacht). Uiteindelijk werd in 1933 al het goud door de staat geconfisceerd en werd privébezit van goud strafbaar, maar toen was de bodem in de aandelenmarkt al gezet. De dollar werd gedevalueerd van $20,67 naar $35 per ounce.
Vertel mij eens hoe jij weet wat duur of goedkoop is over een tijdsbestek van 5 jaar ?quote:Op zaterdag 4 april 2009 23:28 schreef capricia het volgende:
W.b.t. lange termijn: Als je uit gaat van 5 jaar, is het ook nu niet duur...maar het kan goedkoper als je een beetje oplet.
Moet het toch nog eens vragen voordat ik een abonnement neem.quote:Op vrijdag 20 maart 2009 14:18 schreef Fugie het volgende:
Heeft hier iemand ervaring met de diensten van usmarkets.nl ?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |