FOK!forum / Culinesse à gogo / Knoflook persen zonder pers?
MLIvrijdag 12 september 2008 @ 19:34
Iemand suggesties?
Naamahvrijdag 12 september 2008 @ 19:37
Gewoon kleine stukjes snijden en dat nog een beetje pletten met een plat mes?
Koepertvrijdag 12 september 2008 @ 19:39
Leg t ergens neer, Platte kant van n mes idd, Lepel, Bakje/schaaltje, schoenzool, spade, wees creatief
DrDarwinvrijdag 12 september 2008 @ 19:45
Met een scheermesje zo dun snijden dat je er doorheen kunt kijken...
DroogDokvrijdag 12 september 2008 @ 19:55
Knofloog moet je sowieso niet persen.
SiGNevrijdag 12 september 2008 @ 19:58
Met een goed scherp mes snijden, krijg je nog meer smaak ook
Mirjamvrijdag 12 september 2008 @ 20:02

maar daar heb je nu niks aan denk ik?
Lienekienvrijdag 12 september 2008 @ 20:36
Op een snijplank leggen, beetje zout erop en dan pletten met de achterkant van een flinke lepel.
Zwaalievrijdag 12 september 2008 @ 22:25
Knoflook eerst in zo dun mogelijke plakjes snijden (ongeveer 1 mm). Die plakjes weer in zo dun mogelijke reepjes snijden. Tot slot de reepjes weer zo dun mogelijk in blokjes snijden.
tuiterdespuiterzaterdag 13 september 2008 @ 12:16
Raspen!
motorbloempjezaterdag 13 september 2008 @ 12:43
in hele kleine stukjes snijden?
in keukenmachine flikkeren?
kabouter.mutszaterdag 13 september 2008 @ 13:50
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 12:16 schreef tuiterdespuiter het volgende:
Raspen!
Inderdaad!!!
Ik doe het altijd met een kaasschaafrasp.
Dat geeft hetzelfde effect als klein snijden.
ColdFeetzaterdag 13 september 2008 @ 14:52
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 19:55 schreef DroogDok het volgende:
Knofloog moet je sowieso niet persen.
Ligt eraan voor welke toepassing! Het maakt voor het eindresultaat best verschil of je hakt, perst of poft. Persen geeft een scherp/pittige smaak. Lekker
Martijn_77zaterdag 13 september 2008 @ 17:16
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 14:52 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ligt eraan voor welke toepassing! Het maakt voor het eindresultaat best verschil of je hakt, perst of poft. Persen geeft een scherp/pittige smaak. Lekker
Idd erg lekker voor door een dressing ofzo
Weltschmerzzaterdag 13 september 2008 @ 17:46
Pellen, wat zou erop, dan leg ik mijn chinese koksmes er plat op en sla daar een paar keer met de vuist op. Nog even de lange vezels doorhakken en nog een keer slaan en je hebt een mooi papje. Knoflookpersen zijn ondingen.
ColdFeetzaterdag 13 september 2008 @ 19:00
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 17:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd erg lekker voor door een dressing ofzo
Dat vind ik snel te scherp; ik laat liever een heel teentje even 'trekken' in de dressing.
EricTzaterdag 13 september 2008 @ 19:12
gewoon fijnsnijden
HostiMeisterzaterdag 13 september 2008 @ 20:16
heel fijn snijden, zout erop en dan pletten met je koksmes
SiGNezaterdag 13 september 2008 @ 23:07
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 12:16 schreef tuiterdespuiter het volgende:
Raspen!
Oh, da's eigenlijk wel een goeie..normaal snijd ik het altijd (met en goed koksmes gaat dat supermakkelijk) maar met raspen krijg je het natuurlijk nog weer een stuk fijner dan met snijden.
Gember rasp ik ook altijd omdat dat in de pers niet helemaal makkelijk gaat (toch een stuk stugger dan knoflook)
Gummibeer79zaterdag 13 september 2008 @ 23:08
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 19:34 schreef MLI het volgende:
Iemand suggesties?
gewoon hakken? is nog lekkerder ook veel subtieler van smaak
Gummibeer79zaterdag 13 september 2008 @ 23:09
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 19:00 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Dat vind ik snel te scherp; ik laat liever een heel teentje even 'trekken' in de dressing.
kort blancheren. haal je de scherpte er vanaf en hou je de smaak over
SiGNezaterdag 13 september 2008 @ 23:23
Ook lekker, bolletje knoflook een half uurtje op zeer laag vuur in olie laten koken, de olie bewaar je als knoflookolie en de knoflook pureer je met een lepel, zeer lekker op vers stokbrood, de knoflook is een dagje of 3 houdbaar in de koelkast en de knoflookolie is net zolang houdbaar als ze olie zelf, lekker over salades of om in te bakken.
Ook lekker om te gebruiken als marinade-olie.
_Ophelia_zaterdag 13 september 2008 @ 23:43
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 23:23 schreef SiGNe het volgende:
Ook lekker, bolletje knoflook een half uurtje op zeer laag vuur in olie laten koken, de olie bewaar je als knoflookolie en de knoflook pureer je met een lepel, zeer lekker op vers stokbrood, de knoflook is een dagje of 3 houdbaar in de koelkast en de knoflookolie is net zolang houdbaar als ze olie zelf, lekker over salades of om in te bakken.
Bedoel je stoven? Want bij "koken in olie" denk ik aan frituren.
SiGNezaterdag 13 september 2008 @ 23:57
Ik bedoel stoven ja, de knoflook moet absoluut niet frituren.
de temperatuur van de olie moet ongeveer tussen de 60 en de 90 graden blijven, dus een warmhoudplaatje gebruiken is aan te raden.
Maar je krijgt er "oh" zo lekkere knoflookolie door en de knoflookpuree is ook al heerlijk (alleen veel te kort houdbaar helaas)
ColdFeetzondag 14 september 2008 @ 00:13
Niets zo lekker als in de oven gepofte knoflook
LeeHarveyOswaldzondag 14 september 2008 @ 00:27
quote:
Op zaterdag 13 september 2008 23:57 schreef SiGNe het volgende:
Ik bedoel stoven ja, de knoflook moet absoluut niet frituren.
de temperatuur van de olie moet ongeveer tussen de 60 en de 90 graden blijven, dus een warmhoudplaatje gebruiken is aan te raden.
Maar je krijgt er "oh" zo lekkere knoflookolie door en de knoflookpuree is ook al heerlijk (alleen veel te kort houdbaar helaas)
Alleen is de olie nooit (Veilig) in koude gerechten te gebruiken
SiGNezondag 14 september 2008 @ 00:32
jawel, zolang je de knoflook zelf niet in de olie bewaart heb je geen kans op Botulisme (of hoe heet die bacterie ook alweer)
Tijdens het stoven neemt de olie in elk geval alleen de smaak (essence) op, het duurt 2 weken voor knoflook botulisme kan veroorzaken in olie, voor die tijd heb je de knoflook allang uit de olie gehaald, dat doe je tenslote al een half uurtje na de knoflook in de olie heeft gestoofd.
Maar dat kwam ook al naar voren in je Knoflook + olie = listeria? topic.

[ Bericht 11% gewijzigd door SiGNe op 14-09-2008 00:44:19 ]
MLIzondag 14 september 2008 @ 00:33
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Niets zo lekker als in de oven gepofte knoflook
Hoe doe je dat?
ColdFeetzondag 14 september 2008 @ 00:39
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:33 schreef MLI het volgende:

[..]

Hoe doe je dat?
Oven op 180 graden, bol knof inwrijven met olie en in zn geheel in de oven. Uurtje ofzo. Dan zijn de teentjes zo zoet en boterzacht dat je ze zo uit de velletjes knijpt en op je brood smeert. Lekker
LeeHarveyOswaldzondag 14 september 2008 @ 01:01
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:32 schreef SiGNe het volgende:
jawel, zolang je de knoflook zelf niet in de olie bewaart heb je geen kans op Botulisme (of hoe heet die bacterie ook alweer)
Tijdens het stoven neemt de olie in elk geval alleen de smaak (essence) op, het duurt 2 weken voor knoflook botulisme kan veroorzaken in olie, voor die tijd heb je de knoflook allang uit de olie gehaald, dat doe je tenslote al een half uurtje na de knoflook in de olie heeft gestoofd.
Maar dat kwam ook al naar voren in je Knoflook + olie = listeria? topic.
Ik zou het toch eng vinden. Het gaat om wat op de knoflook zit, wat onder de olie de botulisme kan ontwikkelen. Hoe weet je dan dat dit niet in de olie komt als je de knoflook dr ook weer uit haalt?
LeeHarveyOswaldzondag 14 september 2008 @ 01:01
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:39 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Oven op 180 graden, bol knof inwrijven met olie en in zn geheel in de oven. Uurtje ofzo. Dan zijn de teentjes zo zoet en boterzacht dat je ze zo uit de velletjes knijpt en op je brood smeert. Lekker
En dan mee naar je werk nemen, leuk voor de collega's
#ANONIEMzondag 14 september 2008 @ 01:02
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 19:34 schreef MLI het volgende:
Iemand suggesties?
Eerst op eten en dan flink zweten.

[ Bericht 79% gewijzigd door #ANONIEM op 14-09-2008 01:02:38 ]
ColdFeetzondag 14 september 2008 @ 01:03
quote:
Op zondag 14 september 2008 01:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

En dan mee naar je werk nemen, leuk voor de collega's
Het 'stinkt' significant minder als je het zo bereidt
Tha-CheFzondag 14 september 2008 @ 01:49
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Niets zo lekker als in de oven gepofte knoflook
En als je de mogelijkheid hebt, eerst nog even roken en daarna verder garen in de oven.

dat geeft pas een lekkere smaak aan je lookjes !
MLIzondag 14 september 2008 @ 02:15
quote:
Op zondag 14 september 2008 01:49 schreef Tha-CheF het volgende:

[..]

En als je de mogelijkheid hebt, eerst nog even roken en daarna verder garen in de oven.

dat geeft pas een lekkere smaak aan je lookjes !
Knoflook roken? Er gaat hier een wereld voor me open!
Susanne81maandag 15 september 2008 @ 16:38
Je kunt ook gerookte knoflook kopen, mjum!
Nembrionicmaandag 15 september 2008 @ 16:48
Zojuist gerookte knoflook besteld. Had er nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd
Davidmaandag 15 september 2008 @ 16:53
quote:
Op zondag 14 september 2008 01:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik zou het toch eng vinden. Het gaat om wat op de knoflook zit, wat onder de olie de botulisme kan ontwikkelen. Hoe weet je dan dat dit niet in de olie komt als je de knoflook dr ook weer uit haalt?
Nou, maak je daar toch maar geen zorgen over. Ik doe het al jàààren op die manier, nog nooit last van gehad.
Tha-CheFwoensdag 17 september 2008 @ 00:41
quote:
Op zondag 14 september 2008 02:15 schreef MLI het volgende:

[..]

Knoflook roken? Er gaat hier een wereld voor me open!
Dat is pas een echte geur en smaak sensatie
Ben er helemaal verliefd op geworden. voor zover dat kan :p
in combinatie met wild en een lekkere geconcentreerde jus, overheerlijk
1-of-6Billionwoensdag 17 september 2008 @ 13:42
quote:
Op zondag 14 september 2008 01:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik zou het toch eng vinden. Het gaat om wat op de knoflook zit, wat onder de olie de botulisme kan ontwikkelen. Hoe weet je dan dat dit niet in de olie komt als je de knoflook dr ook weer uit haalt?
Simpel: De botulisme-bacterie heeft water nodig om te kunnen groeien. Heb je knoflook in olie, dan heb kán die bacterie aan het groeien slaan wanneer de omstandigheden verder ook goed zijn. Want in de knoflook zit veel water. Laat je de knoflook alleen een half uur trekken op 90°C, dan sterven er allereerst een boel bacteriën af door de hoge temperatuur. Merk wel op dat de Cl.botulinum uitzonderlijk hitteresistent is.
De overlevende bacteriën groeien niet uit omdat er (nagenoeg) geen water beschikbaar is, want de waterbron (knoflook) is weg
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 13:47
Nee, het heeft niet persé water nodig. Maar water vormt wel het gemakkelijkste medium om de omstandigheden te creeeren waarin het goed groeit.
1-of-6Billionwoensdag 17 september 2008 @ 13:59
quote:
Op woensdag 17 september 2008 13:47 schreef Nembrionic het volgende:
Nee, het heeft niet persé water nodig. Maar water vormt wel het gemakkelijkste medium om de omstandigheden te creeeren waarin het goed groeit.
Het botulisme wat op die knoflook zit gaat mogelijk over in de olie, maar da's zo minimaal dat het niet gevaarlijk is. Om het gevaarlijk te maken heb je toch echt groeiende en toxine producerende bacteriën nodig. En dus water
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 14:03
quote:
Op woensdag 17 september 2008 13:59 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Het botulisme wat op die knoflook zit gaat mogelijk over in de olie, maar da's zo minimaal dat het niet gevaarlijk is. Om het gevaarlijk te maken heb je toch echt groeiende en toxine producerende bacteriën nodig. En dus water
Belangrijkste is het gebrek aan zuurstof. Olie bevat weinig zuurstof.
1-of-6Billionwoensdag 17 september 2008 @ 14:05
quote:
Op woensdag 17 september 2008 14:03 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Belangrijkste is het gebrek aan zuurstof. Olie bevat weinig zuurstof.
Water is essentieel voor alle aardse levensvormen, dus ook voor Clostridium botulinum
Geen water = Geen groei
MinderMutsigwoensdag 17 september 2008 @ 14:10
Even een tvp voor de geweldige suggesties hier.
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 14:13
quote:
Op woensdag 17 september 2008 14:05 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Water is essentieel voor alle aardse levensvormen, dus ook voor Clostridium botulinum
Geen water = Geen groei
Mijn God, zo maak je je er wel heel gemakkelijk vanaf he
Te kort door de verkeerde bocht.
1-of-6Billionwoensdag 17 september 2008 @ 14:24
quote:
Op woensdag 17 september 2008 14:13 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Mijn God, zo maak je je er wel heel gemakkelijk vanaf he
Te kort door de verkeerde bocht.
Jaja, een echte TRU dooddoener
http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&q=botulinum+growth+%22without+water%22&meta=
Thracierwoensdag 17 september 2008 @ 14:57
quote:
Op zondag 14 september 2008 00:33 schreef MLI het volgende:

[..]

Hoe doe je dat?
Oven op 150 graden; bol knoflook in z'n geheel verpakken in aluminiumfolie (glimmende kant aan de binnenkant); 20 minuten rechtop in de oven.

Dan aan de onderkant van de bol +/- een centimeter eraf snijden; de bol vanaf de bovenkant leegdrukken, de tenen vallen er dan zo uit als het goed is.

Lekker voor knoflooksoep, het scherpe is eraf maar nog wel lekker pittig. Voor een smeersel een uur aanhouden.
Mirjamwoensdag 17 september 2008 @ 15:14
waar krijg je gerookte knoflook
LeeHarveyOswaldwoensdag 17 september 2008 @ 15:24
quote:
Op woensdag 17 september 2008 15:14 schreef MissyMirjaM het volgende:
waar krijg je gerookte knoflook
Grote vloe halen, persen, vloeipapiertje vullen, aansteken, en roken maar
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 15:25
quote:
Op woensdag 17 september 2008 15:14 schreef MissyMirjaM het volgende:
waar krijg je gerookte knoflook

http://www.smokey-al.nl/SAG/Home.html
MadMasterwoensdag 17 september 2008 @ 15:27
quote:
Op woensdag 17 september 2008 15:14 schreef MissyMirjaM het volgende:
waar krijg je gerookte knoflook
http://www.smokehouse.nl/
Wel eerst even bestellen...
Tha-CheFwoensdag 17 september 2008 @ 22:08
quote:
Op woensdag 17 september 2008 15:14 schreef MissyMirjaM het volgende:
waar krijg je gerookte knoflook
Bij een groothandel volgens mij.

En anders zelf de knoflook roken.
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 22:17
quote:
Mijn voorraad is vandaag binnengekomen. Ik ben benieuwd!
Tha-CheFwoensdag 17 september 2008 @ 22:19
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:17 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Mijn voorraad is vandaag binnengekomen. Ik ben benieuwd!
waar gebruik je hem voor?
Nembrionicwoensdag 17 september 2008 @ 22:21
Weer ik nog niet, het is mijn eerste keer. Maar ik las hier wat suggesties van jou. En meer tips zijn welkom.
Tha-CheFwoensdag 17 september 2008 @ 22:34
met pasta lijkt het me ook lekker,
ism een roomsausje ofzo.
MinderMutsigvrijdag 19 september 2008 @ 15:04
quote:
Op woensdag 17 september 2008 14:57 schreef Thracier het volgende:

[..]

Oven op 150 graden; bol knoflook in z'n geheel verpakken in aluminiumfolie (glimmende kant aan de binnenkant); 20 minuten rechtop in de oven.

Dan aan de onderkant van de bol +/- een centimeter eraf snijden; de bol vanaf de bovenkant leegdrukken, de tenen vallen er dan zo uit als het goed is.

Lekker voor knoflooksoep, het scherpe is eraf maar nog wel lekker pittig. Voor een smeersel een uur aanhouden.
Voor knoflooksoep smoor ik altijd hele, geplette tenen in een beetje olijfolie en boter. Maar dit zal ik ook eens proberen.
MadMastervrijdag 19 september 2008 @ 15:13
Voor de liefhebbers:



Na afloop krijg je een button met de tekst:
'Sorry, I've had diner at The Garlic Queen'...

En die button heb je ook echt nodig, kan ik uit eigen ervaring bevestigen.
In mijn geval zelfs het hele weekend...
LeeHarveyOswaldvrijdag 19 september 2008 @ 15:28
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 15:13 schreef MadMaster het volgende:
Voor de liefhebbers:

[ link | afbeelding ]

Na afloop krijg je een button met de tekst:
'Sorry, I've had diner at The Garlic Queen'...

En die button heb je ook echt nodig, kan ik uit eigen ervaring bevestigen.
In mijn geval zelfs het hele weekend...
Zoiets als look, maar dan in de verkeerde stad.
Mirjamzondag 21 september 2008 @ 23:41
liep gisteren op de markt prompt tegen gerookte knoflook aan
niet meegenomen, maar kan het hier dus ook krijgen
Nembrionicmaandag 22 september 2008 @ 13:41
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 15:13 schreef MadMaster het volgende:
Voor de liefhebbers:

[ link | afbeelding ]

Na afloop krijg je een button met de tekst:
'Sorry, I've had diner at The Garlic Queen'...

En die button heb je ook echt nodig, kan ik uit eigen ervaring bevestigen.
In mijn geval zelfs het hele weekend...
Ik vond de knoflooksoep en de porto bello erg lekker daar
MadMastermaandag 22 september 2008 @ 17:37
quote:
Op maandag 22 september 2008 13:41 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik vond de knoflooksoep en de porto bello erg lekker daar
Ik de 'In de oven gepofte knoflookbol' als voorafje, maar dat heb ik dus wel geweten...
Riomaandag 22 september 2008 @ 18:25
tvp
z80zondag 7 december 2008 @ 17:45
gister een knoflook rasp gekregen van de sint.
deze vandaag geprobeerd.
werkt perfect, snel en zonder extra afval (alleen het "kontje" gooi je weg, en dit deed je normaal ook al).

ps
de sint had zijn inkoop gedaan bij de marskramer voor een paar Euro.