ln en log zijn hetzelfde, maar log wordt meer gebruikt.quote:Op woensdag 8 april 2009 01:00 schreef Quyxz_ het volgende:
Wat is het verschil dan tussen e-log en ln ?
Of is dat alleen een notatie verschil..
log is alleen op de middelbare school vrijwel altijd 10-log. Buiten de middelbare school is log (zeker bij fysici en mathematici) de e-log, die op de middelbare school ln wordt genoemd. In programma's als Maple, programmeertalen als C, wetenschappelijke artikelen, zul je meestal log voor de natuurlijke logaritme zien (tenzij je Franse literatuur leest.quote:Op dinsdag 7 april 2009 23:42 schreef Chimay het volgende:
[..]
Dat zal het waarschijnlijk wel zijn, als er ergens log in een formule staat is het zo goed als altijd een 10-log
In het middelbaar onderwijs zou dat best kunnen. Op een universiteit in elk geval niet, tenminste, niet bij de wiskundevakken die ik gevolgd hebquote:Op dinsdag 7 april 2009 23:42 schreef Chimay het volgende:
[..]
Dat zal het waarschijnlijk wel zijn, als er ergens log in een formule staat is het zo goed als altijd een 10-log
Ik studeer chemie, en bij elk vak gebruikt men log als 10-log, en ln als e-log. Ook in de literatuur komt dit zo goed als altijd terug. Ik had er geen idee van dat dit bij wiskunde dan zo anders gebruikt werd. Het kan misschien ook zo zijn dat er een verschil is tussen België en Nederland op dit gebied.quote:Op woensdag 8 april 2009 08:15 schreef Iblis het volgende:
[..]
log is alleen op de middelbare school vrijwel altijd 10-log. Buiten de middelbare school is log (zeker bij fysici en mathematici) de e-log, die op de middelbare school ln wordt genoemd. In programma's als Maple, programmeertalen als C, wetenschappelijke artikelen, zul je meestal log voor de natuurlijke logaritme zien (tenzij je Franse literatuur leest.)
Het is deels een beetje wat handig is. Ik kan me voorstellen dat Chemici, met concentraties, (en b.v. pH-waarden) het handiger vinden om standaard in log-10 te werken, omdat dit makkelijker met ons talstelsel samenvalt.quote:Op woensdag 8 april 2009 09:21 schreef Flaccid het volgende:
Ik heb altijd aangenomen dat de 10log --> log word omdat je anders nog een 10 iedere keer moet opschrijven. ln = e log.
Waterstof gaat altijd (bijna altijd) met z'n 2en, net als jood (I), broom (br) en nog een paar. H komt gewoon bijna niet voor in z'n eentje. Dat hij altijd met z'n 2en gaat, heeft te maken met opvulling van schillen.quote:Op woensdag 8 april 2009 16:40 schreef nourguy01 het volgende:
Zat laatst een artikel over waterstofgas te lezen en het viel mij op dat diwaterstof (H2) ook gewoon waterstofgas wordt genoemd.
Weet iemand toevallig waarom dat zo is?
Euhm, ik ben niet bekend met straalmotoren, maar het lijkt me dat de druk achter de motor lager is dan aan de voorkant.quote:Op woensdag 15 april 2009 01:45 schreef synthesix het volgende:
Ik volg nog steeds een stapje van het concept van een straalmotor niet.
De lucht wordt aan de voorkant aangezogen door een propellor of door de snelheid van de motor->in de verbrandingskamer onder de druk->vuurboemexplosie->gas zet uit en wordt heet->straalt er uit aan de achterkant en de motor gaat vooruit door de wet van impuls.
Tot zover snap ik het nog.
Maar, dat gas dat uitzet in de verbrandingskamer zou er dan toch net zo hard aan de voorkant uitgeperst worden? Of in ieder geval tegen druk op de ingezogen lucht/propellor leveren waardoor de motor stilvalt?
Waar zit mijn denkfout?
Ja klopt, maar die explosie zorgt toch voor een gelijk druk naar alle kanten, dus de kracht op de uitlaat is gelijk als die op de inlaat, waardoor het meer kracht kost om er extra lucht in te persen, en die kracht moet ergens vandaan komen.quote:Op woensdag 15 april 2009 02:55 schreef Koewam het volgende:
Het is -denk ik- niet dat de motor een grote open buis is, maar dat er sprake is van een verbrandingskamer waarin brandstof in wordt gespoten en lucht in wordt geperst, waarna dit ontstoken wordt. Druk van ingespoten lucht is uiteraard hoger dan de uitlaat.
Deze vraag lijkt simpel te beantwoorden, maar toch is het een interessante vraag.quote:Op woensdag 15 april 2009 18:46 schreef Tinuzzz_Talpa het volgende:
Is UV-VIS spectrofotometrie hetzelfde als UV-VIS spectrometrie?
Hier staan er wel veel in.quote:Op maandag 20 april 2009 13:26 schreef Dagoduck het volgende:
Weet iemand een site waar alle natuurkunde formules op staan?
Ok bedankt.quote:
Hier vind je er ook erg veel (het is alleen wel engels)quote:Op maandag 20 april 2009 13:26 schreef Dagoduck het volgende:
Weet iemand een site waar alle natuurkunde formules op staan?
Kijk hier eens.quote:Op maandag 20 april 2009 13:26 schreef Dagoduck het volgende:
Weet iemand een site waar alle natuurkunde formules op staan?
Waarschijnlijk wel. Er wordt wel eens vaker slordig omgesprongen met termen, dus het kan goed zijn dat iemand de beide termen door elkaar gebruikt. Controleer het anders even bij je leraar.quote:Op woensdag 15 april 2009 18:46 schreef Tinuzzz_Talpa het volgende:
Is UV-VIS spectrofotometrie hetzelfde als UV-VIS spectrometrie?
Ik ook.quote:
Of misschien valt er een hypothese af te leiden aan de pH waarden?quote:Op maandag 4 mei 2009 12:01 schreef teigan het volgende:
Vetten zijn esters, opgebouwd uit vetzuren en glycerol. Het is zelf geen zuur/base. Je zou dus niet verwachten dat de bufferwerking daar vanaf hangt.
Je moet zoeken naar stoffen die wel een zuur-base koppel kunnen vormen, en dus als buffer kunnen optreden. Let op, het moeten wel zwakke zuren/basen zijn..
ik ben bang dat daarvoor de concentratieverschillen in de verschillende soorten melk te klein zijn, maar dat zou ik niet zeker weten..quote:Op maandag 4 mei 2009 12:40 schreef Quyxz_ het volgende:
[..]
Of misschien valt er een hypothese af te leiden aan de pH waarden?
Daar heb je een punt!quote:Op dinsdag 5 mei 2009 09:51 schreef Lathund het volgende:
Tja... ik ben zelf een beetje sceptisch over het idee 'hypothese'. Je hypothese kan ook zijn dat karnemelk de beste buffer is, omdat de maan van kaas is. Nou is dat duidelijk een onzinhypothese, maar jouw hypothese is een stuk zinniger: je verwacht dat het vetpercentage bepalend is. Prima!
Ga je vervolgens proeven doen, dan merk je hoogstwaarschijnlijk dat je hypothese niet klopt. Nou ja, prima. Weten we dat ook weer. Dat is onderzoek doen.
Teigan, ik en anderen kunnen van tevoren voorspellen dat je hypothese niet klopt, om de reden die teigan noemde. Sterker nog, het zou wel eens andersom kunnen zijn, als juist het vet de melk verdunt! Is dat belangrijk? Ik weet het niet... wat mij betreft is je hypothese afdoende en is het veel interessanter wat er uit je onderzoek komt.
Edit: hoi teigan
Mwah, ik heb een lastige tweede klas, de rest van de klassen wil best..Krijg volgend jaar mijn eerste examenklassen, en waarschijnlijk alleen maar bovenbouw..quote:Op woensdag 6 mei 2009 10:03 schreef Lathund het volgende:
Wel goed, hoop na de zomer met mijn LIO-jaar te beginnen. Houd jij de leerlingen nog een beetje onder de duim?
Bij wetenschappelijke verslagen moet altijd een hypothese worden geschreven die antwoord geeft op de onderzoeksvraag. Wat verwacht jij wat er uit het onderzoeks komt. Dit onderbouwd met argumenten uit de literatuur (feiten)quote:Op dinsdag 5 mei 2009 10:03 schreef teigan het volgende:Lathund, hoe gaat het?
Pencile, ik zie dat dit een scheikunde verslag is, en daar heb je eigenlijk nooit een hypothese, je stelt een onderzoeksvraag op. En dat zou dan dus kunnen zijn of het vetpercentage invloed heeft op de bufferwerking van melk oid...
Daar zat een slotje opquote:Op maandag 11 mei 2009 19:42 schreef GlowMouse het volgende:
[Beta wiskunde] Huiswerk- en vragentopic
Kettingregel toepassen, als f(x) = g(h(x)) dan geldt f'(x) = g'(h(x)) * h'(x). Voorbeeldje: f(x) = (-2x +1)4, f'(x) wordt dan 4(-2x+1)3 * -2 (factor -2 is afgeleide van -2x+1). Hopelijk herinner je nu weer hoe het zatquote:Op maandag 11 mei 2009 19:40 schreef sitting_elfling het volgende:
Heb een klein opzetje nodig bij het volgende,
de 1st en 2nd order partial derivative van f(x,y) = (3+x2y)3 maal (x+xy)4
Ik zit te kloten met die tot de macht 3 en de macht 4. Het losstaand berekenen van (3+x2y) gaat wel maar weet zo niet 1,2,3 meer hoe ik die tot de macht er bij intrek plus het feit dat ik hem nog moet vermenigvuldigen.
Ik zocht het meer in de richting vanquote:Op maandag 11 mei 2009 19:48 schreef Merkie het volgende:
[..]
Kettingregel toepassen, als f(x) = g(h(x)) dan geldt f'(x) = g'(h(x)) * h'(x). Voorbeeldje: f(x) = (-2x +1)4, f'(x) wordt dan 4(-2x+1)3 * -2 (factor -2 is afgeleide van -2x+1). Hopelijk herinner je nu weer hoe het zat.
[edit] was iets andersquote:Op maandag 11 mei 2009 23:15 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik zocht het meer in de richting van
f(x,y) = (3+x2y)3 is (niet uitgaande van die tot de macht 3 want ik weet niet exact meer hoe dat zat )
f(x)= y2x
f(y)= x2
Ho ho, dit is neit goed. (2+4)³ kan je niet schrijven als 2³+4³. (2+4)³ = 6³ = 216, 2³+4³ = 8+64 = 72. Haakjes wegwerken moet in dit geval door het eerst te schrijven als (3+x²y)(3+x²y)(3+x²y) en vervolgens haakjes wegvermenigvuldigen. (a+b)² = (a+b)(a+b) = a² + 2ab + b², en niet a²+b². Maar goed, dit is offtopicquote:Op maandag 11 mei 2009 23:53 schreef Clyde_Frog het volgende:
[..]
Bij twijfel schrijf ik het altijd helemaal uit. In bovenstaande voorbeeld zou dat zijn:
f(x,y) = (3+x2y)3
f(x,y) = 33+x6y3
df/dx = 6x5y3
df/dy = 3x6y2
f(x,y) = (3+x²y)3 (x+xy)4quote:Op maandag 11 mei 2009 23:15 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik zocht het meer in de richting van
f(x,y) = (3+x2y)3 is (niet uitgaande van die tot de macht 3 want ik weet niet exact meer hoe dat zat )
f(x)= y2x
f(y)= x2
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |