Wanted (2008, VS, Timur Bekmambetov)![]()
Als fan van de comic moet ik toch eerst even klagen over het feit dat ze de scherpste randjes ervan hebben gehaald. Kennelijk is een film, waar de held lid wordt van een geheim huurmoordenaarsgilde dat het lot via weefgetouwen laat bepalen wie vermoordt moet worden, toch nog acceptabeler en beter marketingtechnisch dan eentje, waarin de protaganist verandert in een superschurk, die onschuldige mensen vermoordt en lid wordt van een geheim superschurkenverbond, dat de wereld in het geheim regeert. Jammer want het was juist dit gegeven, waardoor Wanted eigenlijk precies het tegenovergestelde was van de standaard superhelden comic. Wat wel is gebleven is dat een onwijze miet verandert in een kick-ass moordenaar, die eindelijk controle neemt over zijn eigen leven.
Maar comic = comic en film = film. Ik zal de film dus op zichzelf beoordelen. Het is een zeer vermakelijke, coole, compleet over-the-top actie film. Minpuntje is wel dat McAvoy, Jolie, Freeman volgens mij het idee hebben dat omdat ze in een actiefilm spelen ze niet naar hun volledige kunnen hoeven te acteren.
cijfer: 7.5
Kataude mashin gâru (The Machine Girl) (2008, Jap, Noboru Iguchi)![]()
Noboru Iguchi moet gedacht hebben wat Tarantino en Rodriguez kunnen, dan kan ik ook. En hij doet niet veel onder voor zijn Amerikaanse collega's in het maken van een goede slechte film. Het bloed, ledematen, ingewanden en andere lichaamsdelen vliegen in de rondte in dit gore-festijn met een drill-bh, de vliegende guillotine en een cute meisje met een machinegeweer als arm. De film neemt zichzelf ook totaal niet serieus en is zo belachelijk over-the-top, dat ik regelmatig in een deuk lag.
cijfer: 8.5
In Bruges (2008, VK, Martin McDonagh)![]()
Collin Farrel en Brendan Gleeson zijn een goed droog komisch duo in deze mooie reclame voor Brugge.
cijfer: 8
Ren xiao yao (Unknown Pleasures) (2002, Ch, Zhang Ke Jia) ![]()
De film gaat over een paar jongeren in China. Ze zitten een achter de meisjes aan, hangen rond in een poolcentra etc. Maar voor het grootste gedeelte zitten ze zich net zo hard te vervelen, als ik deed tijdens het kijken van deze film. Maar wat de film ook goed overbrengt is het gevoel van machteloosheid en doelloosheid van de tieners.
cijfer: 5.5
Cat People (1942, VS, Jacques Tourneur)![]()
Irena gelooft dat er een oude vloek op haar heerst en ze één van de katmensen is. Ze denkt dat als ze ooit verliefd wordt, ze dan door jaloesie in een grote kat zal veranderen. Natuurlijk wordt ze ooit verliefd. Haar nieuwe man gelooft haar verhalen niet. Na wat overleg besluit ze een psychiater te bezoeken. Maar manlief is ook wel heel innig met een vrouwelijke collega.
Ondanks dat de film maar op een paar momenten een beetje spannend wordt, heb ik me verder toch goed vermaakt en niet verveeld. Ook wordt tot op het eind heel goed de vraag of Irena nou deïllusionele wanideeën heeft of dat ze toch de waarheid spreekt open gehouden.
cijfer 7
Shao Lin da peng da shi (Return to the 36th Chamber) (1980, HK, Chia-Liang Liu)![]()
In een ververij worden de werknemers uitgebuit. Ze besluiten de hulp in te roepen van een vriend, Chao Yen-Cheh, die zich voordoet als monnik. Met zijn allen zetten ze een act in elkaar, waarin ze doen alsof Chao een heel sterke shoalin monnik is. De baas van de slechterikken komt echter achter het bedrog. Chao en vrienden krijgen een goede afranseling. Om zichzelf en zijn vrienden te wreken gaat Chao naar een echt Shoalin klooster om daar echt kung fu te leren. Maar eerst moet hij daar binnen zien te komen. Steeds wordt hij gesnapt. De hoofdmonnik krijgt medelijden met hem en geeft hem als opdracht allerlei steigers te bouwen. Na jaren steigersbouwen, en ondertussen kung fu afkijkend van de monniken, keert Chao weer in het dorp. Nu neemt hij eindelijk op tegen de uitbuiters met door hem zelf ontwikkelde steigerbouw-kung fu.
Een erg coole, goede, grappige kung fu film. De kung fu is zeer indrukwekkend. Net als in het eerste deel zit de film vol met ingenieuze trainingen. De manier waarop alles verprutst is erg geinig, maar ook prachtig gedaan. .Gordon Lui bewijst weer eens tot de absolute top te behoren. Wat verder op viel was de coole muziek. Het was niet het standaar Chinese gepingel, maar Westernachtige muziek.
cijfer: 8.5
Hancock (2008, VS, Peter Berg)![]()
Als er ooit een film is die de prijs kan krijgen voor de grootste verneuking van een leuk idee dan is het deze wel. Het is namelijk een leuk uitgangspunt; een alcoholistische, roekeloze, arrogante superheld. Dat lijkt mij goede stof voor een geweldige donkere komedie en satire. Jammer genoeg is de film onder de gehaktmolen van de moraalridders uit Hollywood gekomen. De film heeft nog wel zo z'n leuke momenten, zoals iemand die zijn hoofd gestopt krijgt waar de zon niet schijnt door Hancock. Maar haalt nog voor de helft er niet uit wat er in zit. Bovendien ligt de moraal er irritant bovenop.
Oké het was dus niet die geweldige film, die het had kunnen worden, maar een matige film die nog best vermaakt was het wel tot halverwege de film. Want dan neemt de film een belachelijke twist. Van dat moment is matig zelfs een veels te hoge kwalificatie voor de film.
cijfer: 4.5
Young People Fucking (2007, Can, Martin Gero)![]()
Film over vijf koppels, die neuken. We hebben de exen, de beste vrienden, het koppel dat hun ingedutte sexleven een nieuwe impuls geeft, de gast die wil toezien hoe zijn vriendin geneukt wordt door zijn huisgenoot en de jongen met zijn zoveelste scharrel waar die iets voor gaat voelen.
Gewoon een geinig tussendoortje.
cijfer: 7
Flakes (2007, VS, Michael Lehmann)![]()
Neal Downs is een hippe jongen, die werkt in een cereal bar. Ja, een bar waar je dus allerlei soorten cereal kan eten.Deze bar wordt bezocht door excentrieke typetjes, zoals Willie de verwarde eigenaar. Neal's even hippe vriendin, Miss Pussy Katz (ja ze is zelfs zo hip dat ze haar naam in iets hips heeft verandert) vindt dat hij te veel werkt en te weinig tijd neemt om eindelijk eens zijn muziek af te maken. Dan komt yuppie Stuart langs met het plan om van Flakes een franchise te maken. Neal, de hippe anti-establishment rebel dat het is, weigert zijn aanbod natuurlijk. Daarom opent Stuart een soorgelijke bar recht tegenover (de reden om precies zo'n bar met uniek concept er tegenover en niet ergens anders te beginnen ontgaat me). Nadat Neal en Pussy ruzie krijgen, besluit Pussy voor Stuart te gaan werken om zo Flakes failliet te laten gaan, zodat Neal eindelijk tijd heeft voor zijn muziek. Na een tijd krijgt Stuart's winkel ook echt succes. Één van de redenen waarom die zo'n succes krijgt is doordat die de hippe indie sfeer van het orgineel gaat nadoen. Als Neal zelf voor Stuart gaat werken op een gegeven moment in de film, dan zegt Stuart tegen hem, dat die dezelfde onbeschofte, anti-establishment houding moet houden, omdat dat dat goed verkoopt.
Dat is ook precies het gevoel dat ik bij deze film had. Het lijkt alsof de film een hip, anti-establishment, indie sfeer wil creeëren, omdat men weet dat het verkoopt tegenwoordig.
De film probeert even hip te zijn als Empire Records, High Fidelity, Clerks e.a, maar slaat de plank mis. Hoe hip en indie de film en karakters ook op het eerste gezicht lijken, als snel blijkt er weinig achter te zitten. De karatkers zijn karikaturen, die hip proberen te zijn maar niet echt zijn. Bovendien bevat deze film i.t.t. eerder genoemde films geen enkele grappige, herinneringswaardige dialoog.
Het plot verandert ook steeds meer van een anti-establishment slacker komedie in een standaard krijgt-jongen-meisje-terug romcom.
Aaron Stanford probeert het beste te halen uit matig rol die hij gekregen heeft. Zooey Deschanel speelt hetzelfde typetje dat ze altijd speelt, een schattig, eigenzinnig beetje raar meisje. Het feit dat ik een zwak daarvoor heb, redt de film gedeeltelijk. De andere reden dat de film een onvoldoende blijft bespaart is de toch wel erg leuke en unieke bar met zijn excentrieke gasten.
cijfer: 6
Charlie Bartlett (2007, VS, Jon Poll)![]()
Charlie Bartlett is een charmante intelligente jongen met een goede vlotte babbel uit een rijkgezin. Als hij van de zoveelste kotsschool wordt getrapt, gaat hij naar een publieke school. Natuurlijk is hij eerst een buitenbeetje dat gepest wordt. Dat krijg je als je met een colbertje en das aan de eerste dag op school verschijnt. Hij wil graag populair zijn, maar is dat niet. (Raar genoeg, want Charlie is sociaal, charmant, intelligent en knap genoeg om binnen no-time vrienden met iemand te kunnen sluiten). Hij begint drugs te dealen en wordt een soort van psychotherapeut voor de andere leerlingen. Nuis hij eindelijk "de man" op school. Zelf heeft hij ook psychische problemen vanwege zijn vader, die in de gevangenis is. Natuurlijk is er ook een love-interest in de vorm van Susan, de dochter van de directeur.
Vervang op de foto het woord people door this film en je weet hoe ik me voelde na afloop.
Het grootste probleem van de film is dat Charlie te perfect is. Hij is zo irritant perfect, dat ik moeilijk sympathie voor hem kon krijgen. Kreeg zelfs eerder een hekel aan hem. Verder zit de film vol met high school cliché's en is het plot doorzichtbaarder dan vershoudfolie.
cijfer: 4
The Boys & Girls Guide to Getting Down (2006, VS, Paul Sapiano)![]()
Néé, dit is niet nog een high school komedie. Dit is een soort van mockumentary versie van een how-to handleiding. In dit geval dus Getting down. Of beter gezegd hoe je iemand moet regelen in het uitgangsleven van tegenwoordig en wat de ins- en outs zijn van dat uitgangsleven.
Er zitten leuke herkenbare typetjes in. Er zitten leuke herkenbare scenario's in. Ook bevat de flim geslaagde grappen over de verschillen tussen jongens en meisje. De film heeft ook nog wat grappige en nuttige? lessen. Het probleem van de film is echter dat de makers niet lijken te kunnen kiezen tussen of ze nu de draak willen steken met hun onderwerp of dat ze de jongeren eigenlijk wel hip en cool vinden en toch op willen hemelen.
cijfer: 6.5
The Dark Knight (2008, VS, Christopher Nolan)![]()
Alle verhalen zijn waar! De hype is terecht! Hij was geweldig. Waar te beginnen?
Laten we eerst beginnen met de sfeer. De film is heerlijk donker. Het is dan, zoals al eerder gezegd meer een misdaadfilm dan een actiefilm. Met Batman, de superheld, als extra ingredient erbij om alles nog wat interessanter te maken. Een superheld is uiteindelijk iemand, die zichzelf boven de wet stelt en het recht in eigen hand neemt. Dat roept natuurlijk heel wat morele vragen op. Maar ook de legale misdaadbestrijders als Dent en Gordon hebben soms moeite om niet over de streef te gaan. Zeker als je er een schurk aan toevoegt, die de morele fundamenten totaal door de war wil schudden. Die constante vraag over wat goed en kwaad is, is wat TDK meer dan een simpele superheldenfilm maakt.
Wat de film verder zo boven andere comicfilms doet uitstijgen is het oog voor menselijk drama, dat Nolan heeft. Maar voor goed menselijk drama, heb je ook goede acteurs nodig. Die heeft de film gelukkig.
![]()
Bale is wederom zeer overtuigend als de gekwelde gladde playboy, die een masker op houdt om zijn ware ik te verschuilen.
Batman zelf zag ongelovelijk bad-ass uit imo. Als je hem ziet, had ik echt meteen het idee dat je niet met hem wil sollen en hij allerlei onmogelijke dingen kan.
Katie Holmes was het grote minpunt van Batman Begins. Maggie heeft alle beperkingen van Katie niet. Ze is wel overtuigend als intelligente mooie jong volwassen vrouw. Ook kan zij wel acteren.
Aaron Eckhart is ook perfect. Eerst als een zeer sympathieke DA, die een goede legale tegenpool van Batman vertegenwoordigt. Later in de film als iemand, die tot het randje en eroverheen wordt geduwd. Uiteindelijk is het zijn verandering waar de film over gaat.
Micheal Caine, Morgan Freeman en Gary Oldman doen uitstekend hun ding. Het zijn deels dit soort perfecte castingen van bijrollen, die deze Batman films boven eerdere doen stijgen.
Maar het is natuurlijk vooral de film van wijle Heath Ledger. De man zet een schurk neer, die ongetwijfeld tot de beste allertijden hoort. Hij zet de Joker neer als compleet gestoorde nihilistische anarchist met suicidale trekjes, die alles wat die doet voor de gein doet. En dat is verschrikkelijk angstjagend. De manier waarop hij dat doet tot in de kleinste gebaartjes kan alleen maar fenomenaal genoemd worden.
The Dark Knight is veel meer dan zomaar een superhelden film. Het is een film over corruptie, over angst voor willekeurige aanslagen, over goed en slecht, over wat je moet doen om wat je lief is te beschermen. Het is een film over deze tijd.
cijfer: 9.5
[ Bericht 0% gewijzigd door Lonewolf2003 op 12-08-2008 01:36:51 ]