FOK!forum / Culinesse à gogo / studenten kookboek?
discipterdonderdag 22 mei 2008 @ 16:05
ik woon op kamers en kom in het weekend thuis, ook eet ik meestal in mijn eentje. het probleem is, zoek maar es een 1-persoons gerecht met: of recepten die er een keer ingaan of recepten die langer dan drie dagen houdbaar zijn (drie dage weekend zeg maar). Nou komt de vakantie er tog aan dus dan is er mooi tijd om nu de recepten vast te late lope

brand maar los!
Lipsdonderdag 22 mei 2008 @ 16:09
Heb je een vriezer?
Lipsdonderdag 22 mei 2008 @ 16:09
Daarnaast kan je toch alles voor 1 persoon maken? Ik kook al 3,5 jaar bijna dagelijks voor 1 persoon!
wisedonderdag 22 mei 2008 @ 16:18
rijst en kip, wat groenten, en wat saus.

klaar.
Mirjamdonderdag 22 mei 2008 @ 16:20
er is een kookboek, dat volgens mij wonderbaarlijk genoeg ook studentenkookboek heet, met allemaal 1 persoons (budget) recepten
Muckdonderdag 22 mei 2008 @ 16:30
Misschien vind je hier ook nog wat recepten en tips:

Kookboeken met goedkope gerechten
Koken voor beginners
Koken voor beginners [Deel 2]
Ik ben blut maar ik wil toch wat eten vanavond.
Makkelijke, snelle recepten
Goedkoop, Makkelijk/Snel en Lekker!
Kookboeken met goedkope gerechten
Goedkope maar smakelijke recepten.
en natuurlijk:
Het FOK!-kookboek!
MinderMutsigdonderdag 22 mei 2008 @ 16:32
Ik heb hier volgens mij nog het allerschattigste kookboek "Koken in je eentje' staan dat mijn tante cadeau heeft gekregen van mijn oma toen ze op zichzelf ging. Zulke boeken zullen er tegenwoordig ongetwijfeld ook nog zijn.
En verder kan je natuurlijk ook maaltijden invriezen.
Muckdonderdag 22 mei 2008 @ 16:33
Oh, en bij de Slegte en boekvoordeel en vergelijkbare winkels, hebben ze vaak hele leuke kookboeken voor weinig geld
Annedonderdag 22 mei 2008 @ 16:54
Ik heb ook een hoop studentenkookboeken thuis, dus zodra ik weer thuis ben zal ik eens kijken of ik wat recepten kan overtypen.
Tangarinedonderdag 22 mei 2008 @ 19:27
Die met Fokke en Sukke is ook wel oke
Annedonderdag 22 mei 2008 @ 19:33
quote:
Op donderdag 22 mei 2008 19:27 schreef Tangarine het volgende:
Die met Fokke en Sukke is ook wel oke
Die heb ik ook, maar ik vond er maar bar weinig recepten in staan eigenlijk.

Oh, eentje uit mijn hoofd. Tortellini-soep! Tortellini's koken, bouillon-blokje(s) erbij, en op het eind geraspte kaas eroverheen. (en je kan er uiteraard groente bij doen of wat je ook maar lekker vindt in een soep).
En het voldoet gewoon aan een hoofdgerecht.
Annedonderdag 22 mei 2008 @ 21:39
Een aantal recepten uit Kook op eigen benen van Fokke en Sukke:

Kapucijners met appelsalade (voor 1 persoon, 1,70 euro, 20 minuten bereiding)
1 klein potje kapucijners
1 zure appel
20 gram rozijnen
1 kleine ui
10 gram boter
50 gram ontbijtspek in blokjes
zout en peper

1. Laat de kapucijners uitlekken in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Pel en snipper de ui.
3. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes knapperig uit. Voeg de ui toe en laat het geheel op een laag vuur 10 minuten stoven.
4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen.
5. Meng de kapucijners door het spek-uimengsel. Verwarm al omscheppend 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Lekker met geroosterd bruin brood en boter.
Nog lekkerder met 50 gram in blokjes gesneden MonChou door de appelsalade.


Tortilla (voor 1 persoon, 1,70 euro, 30 minuten bereiding)
250 gram aardappelen
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels (olijf)olie
3 eieren
3 eetlepels melk
een handvol geraspte belegen kaas
zout en peper

1. Schil de aardappelen, was ze en znijd ze in blokjes van 1 cm. Pel en snipper de ui en de knoflook.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en roerbak de aardappel met de ui en de knoflook 5 minuten. Draai het vuur laag en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes bakken tot de aardappel gaar is. Klop de eieren los met de melk en zout en peper naar smaak. Voeg de rest van de olie toe en roer de eieren met de kaas door het aardappelmengsel.
3. Leg een deksel op de pan en bak de omelet zachtjes 10 minuten tot de onderkant lichtbruin is.

Eet er een salade bij.


Macaroni met tomaten-notensaus (voor 1 persoon, 1,40 euro, 15 minuten bereiding)
100 gram (strikjes)macaroni
zout en peper
half blikje tomatenblokjes
1 theelepel italiaanse kruiden
1 theelepel suiker
1 handje gepelde walnoten
1 handvol geraspte Maasdammer kaas

1. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Doe de tomatenblokjes in een pan en voeg de italiaanse kruiden en de suiker toe. Verwarm de saus 5 minuten.
3. Giet de macaroni af en doe deze terug in de pan. Roer de saus met de walnoten erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Strooi voor het serveren de kaas over de macaroni.

Lekker met een groene salade.
Vervang de walnoten voor spekblokjes en de Maasdammer door Oude Goudse kaas.


Pittige kip-groenteschotel (voor 1 persoon, 2,10 euro, 10 minuten bereiding)
100 gram kipfilet
zout en peper
20 gram boter
200 gram restjes groenten (bijv. paprika, brocolli, champignons, ui)
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels tomatenketchup
1 á 2 theelepels sambal

1. Snijd de kip in stukjes en bestrooi ze met zout en peper.
2. Verhit de boter in een wok of braadpan. Voeg de kipstukjes toe en roerbak op hoog vuur gedurende 1 minuut. Voeg een klein kopje water toe, breng het aan de kook en schep de groenten erdoor. Roer de ketjap, ketchup en sambal toe en roerbak tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Lekker met mie.


Indiase kip met yoghurt (voor 1 persoon, 1,50 euro, 15 minuten bereiding)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
25 gram boter
1 eetlepel kerriepoeder
100 gram kipfilet in blokjes
zout en peper
4 eetlepels Bulgaarse yoghurt

1. Pel en snipper de ui en de knoflook.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en knoflook met de kerriepoeder op een laag vuur ca. 5 minuten.
3. Bestrooi de kipfilet met zout en peper en voeg dit toe aan het uimengsel. Bak de kipfilet in 5 minuten goudbruin en gaar.
4. Zet het vuur heel laag en roer de yoghurt door het kipmengsel. Laat het warm worden (de yoghurt mag niet koken want dan schift hij). Breng op smaak met zout en peper.

Lekker met rijst en doperwten.
tuiterdespuitervrijdag 23 mei 2008 @ 10:07
gewoon de verhoudingen aanpassen naar 1 persoon, gaat prima
Muckvrijdag 23 mei 2008 @ 13:11
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 10:07 schreef tuiterdespuiter het volgende:
gewoon de verhoudingen aanpassen naar 1 persoon, gaat prima
dat gaat over het algemeen prima, maar ook dan zit je weer met een berg ingrediënten die je weg kunt gooien. Het lijkt met niet dat je ergens een kwart paprika kunt kopen.
disciptervrijdag 23 mei 2008 @ 19:22
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 13:11 schreef Muck het volgende:

[..]

dat gaat over het algemeen prima, maar ook dan zit je weer met een berg ingrediënten die je weg kunt gooien. Het lijkt met niet dat je ergens een kwart paprika kunt kopen.
you get the point
Muckvrijdag 23 mei 2008 @ 20:44
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 19:22 schreef discipter het volgende:

[..]

you get the point
je zou haast zeggen dat ik ook meestal voor 1 persoon kook he
-Mellow-zaterdag 24 mei 2008 @ 17:03
toen ik uit huis ging heb ik van een vriendin van mijn moeder zo'n fokke en sukke studentenkookboek gekregen. Lief bedoeld natuurlijk, maar dat kookboek is echt te treurig voor woorden. Er staat zelfs in hoe je een tosti moet maken.

ik voelde me een beetje onderschat dus.

maar misschien vind jij het wat
Lipszondag 25 mei 2008 @ 14:32
quote:
Op vrijdag 23 mei 2008 13:11 schreef Muck het volgende:

[..]

dat gaat over het algemeen prima, maar ook dan zit je weer met een berg ingrediënten die je weg kunt gooien. Het lijkt met niet dat je ergens een kwart paprika kunt kopen.
Dan vries je de rest van die paprika toch gewoon in! Of je eet in die week meer gerechten met paprika
-Mellow-zondag 25 mei 2008 @ 19:52
of smijt de paprika onder de gril en doe m de volgende dag op je broodje kaas
-Mellow-zondag 25 mei 2008 @ 19:54
ik eet ook al eeuwen allenig en ik snap het probleem eigenlijk niet zo.
disciptermaandag 26 mei 2008 @ 01:14
quote:
Op zondag 25 mei 2008 19:52 schreef -Mellow- het volgende:
of smijt de paprika onder de gril en doe m de volgende dag op je broodje kaas
en dan de grillplaat moete schoonmake alleen voor je broodje kaas met paprika...
Muckmaandag 26 mei 2008 @ 08:19
quote:
Op zondag 25 mei 2008 14:32 schreef Lips het volgende:

[..]

Dan vries je de rest van die paprika toch gewoon in! Of je eet in die week meer gerechten met paprika
die paprika was maar een voorbeeld hoor.
Ik probeer altijd zoveel mogelijk in te vriezen, naar dan nog houd ik vreselijk veel over dat zo de kliko in kan.
-Mellow-maandag 26 mei 2008 @ 14:47
quote:
Op maandag 26 mei 2008 08:19 schreef Muck het volgende:

[..]

die paprika was maar een voorbeeld hoor.
Ik probeer altijd zoveel mogelijk in te vriezen, naar dan nog houd ik vreselijk veel over dat zo de kliko in kan.
waarom vries je dan niet gewoon alles in.

eten weggooien
nergens voor nodig vind ik.
Lipsmaandag 26 mei 2008 @ 14:51
quote:
Op maandag 26 mei 2008 14:47 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

waarom vries je dan niet gewoon alles in.

eten weggooien
nergens voor nodig vind ik.
Wat zij zegt!
Muckmaandag 26 mei 2008 @ 14:54
quote:
Op maandag 26 mei 2008 14:47 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

waarom vries je dan niet gewoon alles in.

eten weggooien
nergens voor nodig vind ik.
omdat ik maar een klein vriesvak in mijn koelkast heb
Pregomaandag 26 mei 2008 @ 19:01
quote:
Op zondag 25 mei 2008 19:52 schreef -Mellow- het volgende:
of smijt de paprika onder de gril en doe m de volgende dag op je broodje kaas
of gewoon rauw de dag erop als tussendoortje
appelbanaancitroendonderdag 29 mei 2008 @ 08:58
Op de website van de albert heijn kun je bij recepten zoeken ook een bepaald aantal personen kiezen, en op deze website: http://www.devlamindepan.nl/index.html?1a2/1a20060.htm staan ook eenpersoons recepten.
discipterdonderdag 29 mei 2008 @ 15:43
ff voor de duidelijkheid, ik zoek dus 1 persoons recept (mschien 2 persoons), een beetje low budget zou niet gek zijn, geen ingredienten waarvoor je naar een of andere speciaal handel hoeft, en geen rest ingredienten die moeilijk in iets anders te verwerke zijn. oeps, mschien iets te veel eisen?
Davidvrijdag 30 mei 2008 @ 11:19
lijkt me net iets teveel eisen... 2 persoons is best te doen, daar kun je bijna altijd wel een hele paprika/ui/etc in kwijt. Als je geen vriezer hebt is het bijna niet te vermijden, als je met verse groenten ed werkt tenminste, dat je dingen zult moeten weggooien vrees ik.
Adurothielvrijdag 30 mei 2008 @ 12:08
Ik zou gewoon 2-persoonsrecepten maken als ik jou was, als je het tenminste niet erg vindt om 2 keer kort na elkaar hetzelfde te eten. Veel recepten zijn als 2-persoons, en de meeste 4-persoonsrecepten zijn wel aan te passen naar 2 personen zonder veel over te houden.
In de koelkast kun je een bereid gerecht sowieso wel 2 dagen bewaren, misschien 3, en anders invriezen inderdaad. Ik doe het altijd zo en hoef bijna nooit wat weg te gooien.
Nouwkvrijdag 30 mei 2008 @ 12:13
Er zijn in supermarkten genoeg eenpersoonsporties verkrijgbaar hoor Een stukje vlees, een portiepakje krieltjes, een portiepakje sla, klein blikje groente e.d. Het is gewoon hoe creatief je wilt zijn

Maar ligt eraan waar je precies van houdt? Ik hou bijvoorbeeld van dingen als kip tandoori, ik gebruik dan gewoon het hele zakje saus, maar maar een kipfiletje i.p.v. 2 of 3! En dan een of 2 kopjes rijst, beetje vloeibare boter en wat kippensoep kruiden erdoor (Ja lach maar, dat is lekker), en je hebt je eigen culinaire hoogstandjes. Ofzoiets
Muckvrijdag 30 mei 2008 @ 14:01
quote:
Op vrijdag 30 mei 2008 12:13 schreef Nouwk het volgende:
Er zijn in supermarkten genoeg eenpersoonsporties verkrijgbaar hoor Een stukje vlees, een portiepakje krieltjes, een portiepakje sla, klein blikje groente e.d. Het is gewoon hoe creatief je wilt zijn
daar betaal je over het algemeen ook voor hoor
Nouwkvrijdag 30 mei 2008 @ 14:15
Tja, je kunt zelf ook creatief zijn Idd in de vriezer, of zelf aardappels koken, in stukjes snijden en dan bakken kan ook, is het goedkoopst Of gewoon voordeel pak kopen, maar dan eet je wel een paar dagen pogebakken aardappels Maar dat is even duur ongeveer