Een aantal recepten uit Kook op eigen benen van Fokke en Sukke:
Kapucijners met appelsalade (voor 1 persoon, 1,70 euro, 20 minuten bereiding)
1 klein potje kapucijners
1 zure appel
20 gram rozijnen
1 kleine ui
10 gram boter
50 gram ontbijtspek in blokjes
zout en peper
1. Laat de kapucijners uitlekken in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.
2. Pel en snipper de ui.
3. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes knapperig uit. Voeg de ui toe en laat het geheel op een laag vuur 10 minuten stoven.
4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen.
5. Meng de kapucijners door het spek-uimengsel. Verwarm al omscheppend 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Lekker met geroosterd bruin brood en boter.
Nog lekkerder met 50 gram in blokjes gesneden MonChou door de appelsalade.
Tortilla (voor 1 persoon, 1,70 euro, 30 minuten bereiding)
250 gram aardappelen
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels (olijf)olie
3 eieren
3 eetlepels melk
een handvol geraspte belegen kaas
zout en peper
1. Schil de aardappelen, was ze en znijd ze in blokjes van 1 cm. Pel en snipper de ui en de knoflook.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en roerbak de aardappel met de ui en de knoflook 5 minuten. Draai het vuur laag en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes bakken tot de aardappel gaar is. Klop de eieren los met de melk en zout en peper naar smaak. Voeg de rest van de olie toe en roer de eieren met de kaas door het aardappelmengsel.
3. Leg een deksel op de pan en bak de omelet zachtjes 10 minuten tot de onderkant lichtbruin is.
Eet er een salade bij.
Macaroni met tomaten-notensaus (voor 1 persoon, 1,40 euro, 15 minuten bereiding)
100 gram (strikjes)macaroni
zout en peper
half blikje tomatenblokjes
1 theelepel italiaanse kruiden
1 theelepel suiker
1 handje gepelde walnoten
1 handvol geraspte Maasdammer kaas
1. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Doe de tomatenblokjes in een pan en voeg de italiaanse kruiden en de suiker toe. Verwarm de saus 5 minuten.
3. Giet de macaroni af en doe deze terug in de pan. Roer de saus met de walnoten erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Strooi voor het serveren de kaas over de macaroni.
Lekker met een groene salade.
Vervang de walnoten voor spekblokjes en de Maasdammer door Oude Goudse kaas.
Pittige kip-groenteschotel (voor 1 persoon, 2,10 euro, 10 minuten bereiding)
100 gram kipfilet
zout en peper
20 gram boter
200 gram restjes groenten (bijv. paprika, brocolli, champignons, ui)
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels tomatenketchup
1 į 2 theelepels sambal
1. Snijd de kip in stukjes en bestrooi ze met zout en peper.
2. Verhit de boter in een wok of braadpan. Voeg de kipstukjes toe en roerbak op hoog vuur gedurende 1 minuut. Voeg een klein kopje water toe, breng het aan de kook en schep de groenten erdoor. Roer de ketjap, ketchup en sambal toe en roerbak tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Lekker met mie.
Indiase kip met yoghurt (voor 1 persoon, 1,50 euro, 15 minuten bereiding)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
25 gram boter
1 eetlepel kerriepoeder
100 gram kipfilet in blokjes
zout en peper
4 eetlepels Bulgaarse yoghurt
1. Pel en snipper de ui en de knoflook.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en knoflook met de kerriepoeder op een laag vuur ca. 5 minuten.
3. Bestrooi de kipfilet met zout en peper en voeg dit toe aan het uimengsel. Bak de kipfilet in 5 minuten goudbruin en gaar.
4. Zet het vuur heel laag en roer de yoghurt door het kipmengsel. Laat het warm worden (de yoghurt mag niet koken want dan schift hij). Breng op smaak met zout en peper.
Lekker met rijst en doperwten.