abonnement Unibet Coolblue
  maandag 19 mei 2008 @ 13:12:05 #1
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760245
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever

[ Bericht 3% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 10:13:15 ]
  maandag 19 mei 2008 @ 13:19:26 #2
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760376
Ik heb maar gewoon een nieuw topic aangemaakt, maar dat wil niet zeggen dat de TT "baristatopic" moet blijven. Hoe denken we erover? Mij lijkt "Koffie voor de fijnproever" het beste alternatief.

Ik zal de startpost trouwens nog een beetje oppoetsen, op dit moment is het allemaal nog erg beperkt.
pi_58762325
Met dat idee zat ik ook al Mark_V het andere topic was een beetje dood gebloed
Vanaf 17.00 mag ik weer heerlijk bezig in het feithhuis
  maandag 19 mei 2008 @ 16:55:30 #4
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58764142
Ik vind "Koffie voor de fijnproever" ook een hele mooie
Dat maar doen dan?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58767191
Dat vind ik prima.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 20:03:31 #6
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58767294
quote:
Op maandag 19 mei 2008 19:57 schreef W1ZZ het volgende:
Dat vind ik prima.
Dan ga ik het nú veranderen
en zoals in de FAQ staat: hier een sticker voor je creatieve TVP

It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58770924
Wát Nog een koffietopic?!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771009
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 23:25:14 #9
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771072
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.
dús een koffietopic
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58771140
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58771142
Ik vind dit altijd erg leuk:


Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771187
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
dat is 1 italiaanse bak die niet zal wegrijden
Redacted
  maandag 19 mei 2008 @ 23:30:32 #13
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771218
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:27 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
weet ik toch
Ik mag je allen graáág plagen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 19 mei 2008 @ 23:36:44 #14
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58771383
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:18 schreef OA het volgende:
Wát Nog een koffietopic?!
Nog een koffieREEKS, zelfs
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  maandag 19 mei 2008 @ 23:48:34 #15
97745 Thorical
finding a way
pi_58771685
Black Filterkoffie

Onze meesterkoffiebrander heeft de allerbeste Arabica bonen geselecteerd op basis van hun rijke aroma en intense smaak. Vervolgens zijn deze koffiebonen zo gebrand dat ze al hun kracht en subtiliteit prijsgeven.

Black heeft een krachtig en verfijnd karakter. BLACK is verrassend: in de fruitige aroma's is bosbes en framboos te herkennen. Black is - volgens ons - de beste koffie die er is.
Waarom dan niet in een bonen versie?
Ik zou hem best eens willen proberen als espresso.
pi_58771875
Een fruitig aroma (zoals in een Ethiopiër of in veel sterkere mate in een Keniaan) is niet altijd even prettig als espresso. Je moet je voorstellen dat alle smaken in een espresso veel intenser zijn, dus dat fruitige zuurtje dat in een kop snelfilterkoffie erg lekker is kan wel eens veel te heftig zijn als espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58772808
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
Dit vind ik wel een vreemde eend in de bijt. Met Nespresso is helemaal niets mis, mijns inziens.
Ik heb het nu een aantal keer gehad en als je de goede smaken een beetje uitzoekt is het uitstekend te drinken.
Natuurlijk heb ik liever de koffie die ik zelf maal en dan met mijn Rancilio Silvia zet, maar ik vind er niets mis mee. Dit in tegenstelling tot Senseo en die andere troep.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_58773664
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
pi_58774359
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 01:40 schreef Mark_Boelen het volgende:

[..]

Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58776069
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Helder
Dat er twee topics waren was mij niet bekend
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 10:27:01 #21
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58776438
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
pi_58776660
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?
Beide vind ik wel een goed plan

Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van de koffie van De Pelikaan in Zutphen en van The Golden Coffee Box.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 11:48:47 #23
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58778060
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
  • Overzicht zetmethoden
  • Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen?
  • Wat voor koffie variaties zijn er te krijgen (meest voorkomende)
  • KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:09:43 #24
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58779615
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:45:43 #25
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_58780313
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 13:09 schreef Muck het volgende:
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    Goed idee
    kan ik wel bij helpen
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_58781115
    Leuk idee! Kunnen ook youtube filmpjes met goede voorbeelden van hoe dingen moet bij.

    Op espressogebied heb ik trouwens m'n Fiorenzato Bricoletta weer even vervangen door de Silvia. En ik kan inmiddels met het commerciële apparaat op m'n werk redelijk goed latte art schenken. Thuis wil het nog wat minder omdat de melk niet zo goed homogeen wordt als met het apparaat op m'n werk.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58781474
    (de mooiste rosetta ooit)
    (double heart tulip)
    (mooie tulp)
    (basic hartjes)
    (basic appeltje)
    (duidelijk filmpje van melk opschuimen)

    Dit zijn alvast een paar goede latte art voorbeelden
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58781883
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

    @Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
    Standaard serveren wij inderdaad een wit/ bruine cappuccino.
    Maar droog komt ons niet bekent voor.
    Maar ik zou zeggen meld je is op een dag dat ik moet werken aan de bar en ik maak op dat moment even een voor je, misschien wel met een mooie latte art
    Is het niet leuk om is samen een keer ergens een beetje te gaan oefenen?
    pi_58781991
    nou ja, met droog schuim bedoel ik natuurlijk geen berg zeepsop. Meer een cappuccino die toen ie gemaakt werd top was maar te lang had gestaan voor ie geserveerd werd. Snap je wat ik bedoel?

    Samen oefenen vind ik een leuk idee, alleen ik denk niet dat mijn baas het een idee vindt om na sluitingstijd een onbekende kerel in de winkel te laten staan en bij het Feithhuis zullen er waarschijnlijk wel net zulke bezwaren zijn?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58788111
    Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

    En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks


    Tot zover mijn commentaar op de vorm.

    Nu nog wat meer ontopic is:

    In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

    Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

    Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
    pi_58788671
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
    Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

    En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks
    Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng. Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP? En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58789930
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 21:06 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng.
    Omdat dit topic vooralsnog "Koffie voor de fijnproever" heet. De bedoeling is een wat ruimere doelgroep te kunnen bereiken. Dat senseo en Nespresso door de beperktheid van beschikbare koffiemelanges wordt ingeperkt begrijp ik best. Maar een volautomaat levert een prima koffie elke en iedere keer als je op die knop drukt. Maar dat wordt wel bepaald door de koffie die je erin doet. Wat dat betreft heeft gewone filterkoffie hier net zo goed een plek in mijn ogen. Dat iemand voor meer gemak kiest deze persoon niet automatisch géén fijnproever of liefhebber meer.

    Als je volautomaten wilt uitsluiten moet het topic omgedoopt worden tot het "Ik wil alles met de hand doen als ik koffie zet-topic"
    quote:
    Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP?
    Omdat de nering in de barista topic reeks was dat je alleen maar acceptabele koffie zet als je zelf brand, zelf maalt en zelf zet in je zelfverbouwde en aangepaste espressomachine. Zo komt het een beetje over. Heel erg leuk als je jezelf erin verdiept en het echt als hobby beschouwd, maar het schrikt beginnende koffieliefhebbers een beetje af. Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?

    Wat meer info over kleinere branders en winkeliers is dan interresant voor degenen die eens wat anders willen dan DE-roodmerk, al is het maar voor na het kerstdiner uit het snelfilterappraat. Gewoon meer variatie in de eenheidsworst van de supers en Simon Levelt zonder gelijk naar het andere uiterste te gaan.
    quote:
    En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
    Zoals ik al zei: dat is iets persoonlijks. Ik erger me aan overmatig gebruik van engelse termen. Ik stamp ijn koffie gewoon aan, ik tèèèèmp het niet. Ik heb gewoon iets te lang iets teveel mensen om me heen gehad die engelse woorden gebruiken om interresant te doen (ook wel bekend als managers). Maar we kunnen natuurlijk altijd even meeten, om te levellen zodat we kwitprookwoo een deal kunnen reachen.

    Dat alle grote koffiesites in het engels zijn, vind ik een slecht argument. We zitten hier namelijk niet op zo een engelstalige koffiesite maar op een Nederlandse. Mijn engels is prima, maar ik zit op fok omdat het hier nederlandstalig is.

    Maar, ten derde male: dat is iets persoonlijks.$
      dinsdag 20 mei 2008 @ 22:01:33 #33
    70017 edcetera
    ...en nog veel meer
    pi_58790225
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:


    In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

    Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

    Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
    De Illy is wel de beste Coffee-bar keten (in mijn ervaring qua lekkere koffie) zeker tov een Starbucks, Douwe Egberts of Nescafe keten. Heb ze helaas in NL nog nooit gezien.

    Heb zelf een tijdje gewerkt bij een coffee farm in Zambia. Beste manier is om koffie in bonenvorm te kopen
    Bij voorkeur bij een "koffie-specialist, die ongesorteerde bonen heeft (dus geen mix van verschillende afkomst zoals die in de supermarkten verkocht worden)
    en met een koffiemolen fijn te malen als snelfilter (toch mijn favoriet) of nog fijner voor een espresso-apparaat. De echte goeroe zou het liefste rauwe koffiebonen willen hebben en ze zelf branden.
    Een specialistisch proces en ik twijfel of je die rauwe koffieboon vers genoeg kan vinden in NL om een betere smaak te krijgen als een goed geconserveerde gebrande bonen versie.
    Ik haal de gebrande bonen het liefst van de bron, bijna vacuum verpakt en dat de vriezer in voor "speciale gelegenheden"
    The best firms advertise the least...
    pi_58793351
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 21:52 schreef Fixers het volgende:
    Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?
    Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

    Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58793565
    Volgens mijn oud baas is de beste methode toch de boerenpot methode: koffie redelijk grof malen, heet water erop en dan 10 minuten laten staan. Is ook de methode die gebruikt wordt om koffie te proeven ivm het inkopen.

    Ik zag de naam starbucks net voorbij komen. Nog nooit iets fatsoenlijks daar gedronken (praat even over de vestigingen om/rond Parijs)
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_58793687
    Mijn baas - ook een koffieliefhebber - zei dat op z'n recente reis door China Starbucks wel het beste was dat je daar kon krijgen en dat het niet eens zo slecht was.

    Ik vind zelf voor een grote mok koffie de french press de fijnste methode. Eigenlijk hetzelfde als dat jij beschrijft: grofgemalen koffie, water erop en laten staan. Dan het stampertje naar beneden.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58795058
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 00:11 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

    Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
    Uit de OP:
    quote:
    Op maandag 19 mei 2008 13:12 schreef Mark_V het volgende:
    Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)
    "de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen. "
    Er staat andere zetmethoden, volautomaten zijn er niet in uitgezonderd. Ik vind dat de "barista's" hier nogal snobistisch. Alleen alles met de hand en zelfdoen is goed de rest is maar kut en zielig en voor luie mensen. Dat is de nering in de reeks. Een beetje openheid is er niet bij.

    En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
    pi_58796056
    Fixers de discussie heeft geen zin meer denk ik aangezien we blijkbaar lijnrecht tegenover elkaar staan in dezen. En om een flamewar te voorkomen wil ik het hier verder bij laten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 09:50:57 #39
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58796720
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 07:39 schreef Fixers het volgende:

    En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
    Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

    Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

    Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

    Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....

    [ Bericht 13% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 09:56:59 ]
    pi_58796985
    De gemiddelde volautomaat geeft een redelijke americano maar zou nog geen espresso kunnen maken om z'n leven te redden. Cappuccino vind ik meestal ook wel te drinken uit een volautomaat omdat het systeem voor melk opschuimen best goed werkt. ESE pods zijn natuurlijk niet vers etc. maar voor de minder geïnformeerde (god hee, ik moet ineens wel op m'n woorden gaan letten) is het wel te doen. Je kunt iig nog enigszins de doorloopsnelheid en de temperatuur zelf controleren (doorloopsnelheid d.m.v. de OPV).
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58797032
    Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:12:23 #42
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58797193
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 09:50 schreef Mark_V het volgende:

    [..]

    Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

    Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

    Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

    Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....
    nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
    Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:18:00 #43
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797323
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:05 schreef W1ZZ het volgende:
    Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
    , ik zat net ook uit te zoeken of dat niet zo was. Op die coffeefeek buying-guide hebben ze het over:
    1. manual
    2. semi-auto
    3. auto
    4. superauto

    Maar is het in het Nederlands dus:
    3. automaat
    4. volautomaat
    of 3. volautomaat
    4. superautomaat

    Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:12 schreef Muck het volgende:

    [..]

    nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
    Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
    ESE is een senseopad voor espresso-machines. Je hebt een aangepast filterbakje. Voordeel is dat het makkelijk is en je apparaat niet vies wordt, nadeel is dat het duur is, je weinig controle hebt en de koffie oud is.
    pi_58797334
    Een ESE pod is een beetje zoals Senseo. gemalen koffie tussen twee vloeipapiertjes. In plaats van dat je die in het Senseo apparaat stopt doe je ze dus in een espressomachine. Verhoogt het gemak maar komt de smaak niet ten goede.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:22:15 #45
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58797415
    ah okee!
    weer wat geleerd vandaag
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58797484
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:18 schreef Mark_V het volgende:
    Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
    [..]
    GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

    Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:25:10 #47
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797497
    Wat betreft naamgeving E/N:
    Ik ben voor tampen, latte art in het engels.
    En cafetiere, afklopbak in het nederlands

    Wat zou een pia-apaaraat dan moeten zijn in het engels
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:24 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

    Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
    Mjah, mijn bonen zijn op en ik heb nog steeds geen nieuwe besteld. Ik zit tegenwoordig ook vrijwel alleen maar in Leeuwarden, en mijn brander staat in Rdam. Dus zeg maar laag pitje. Wat ik nog steeds wel moeilijk vind is dat je met zelfgebrande bonen WEER een variabele erbij hebt. Mijn techniek is absoluut nog niet goed genoeg om een consistente bak te zetten, keer op keer.
    pi_58797658
    Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

    Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:40:06 #49
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797790
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:32 schreef W1ZZ het volgende:
    Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

    Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
    Troubleshooting is lastiger. Je hebt maar batches van ongeveer 160 gram per keer (dat is 10 shots). Stel, je koffie is zuur, bitter, gewoon smerig etc. Ligt het dan aan je brakke techniek of een verkeerde branding? Voor je het weet denk je, nou dan zal mijn temp wel te laag zijn geweest etc, maar dan heb je gewoon een fuckup met branden gemaakt.

    Ik ben bijv. een keer 6 shots bezig geweest om een Sulawesiboon, die bekkentrekkend zuur was, te verbeteren. Bleek het gewoon dat die bonen nog vrijwel rauw waren, maar de kleur was al aslof ze city waren. Die hele zak heb ik moeten branden totdat ze bijna vienna waren, en dan was het zuur pas weg.

    Bij bijv. Kaldi neem ik aan dat ze na een roasting eerst 1 kopje zetten om te kijken of hij aan de kwaliteitseisen voldoet.
    pi_58805739
    Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 18:19:28 #51
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58806551
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 17:29 schreef W1ZZ het volgende:
    Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
    Kan je iets meer vertellen over de melanges van de Kaldi? Wat voor bonen zitten er bijv. in die Sicilian blend? En is die Kaldi-blend eigenlijk wat? Voor Kaldibegrippen is hij nog redelijk goedkoop (ik vind Kaldi eigenlijk maar duur met hun bonen, ze zitten een dikke anderhalve euro per 250 gram boven de SL, wat toch wel hun concurrent is)

    Hmmm, ik kan de OP niet meer bewerken, kan Muck mij daar extra schrijfrechten voor geven of hoe werkt dat hier?
    pi_58806691
    Over de blends kan ik je helaas weinig vertellen, dat is een beetje het geheim van het hoofdkantoor i.s.m. Smit&Dorlas. De Sicilian is 90% arabica en 10% robusta waardoor ik 'm voor espresso een beetje te scherp vind maar voor capp issie wel lekker. De Kaldi Blend is rather bland vind ik persoonlijk.

    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:21:33 #53
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58862246
    Sorry voor die post, ik dacht niet na.
    Maargoed.
    Hier heb ik wat plaatjes van mijn nieuwe (tweedehands weliswaar) machine, de la Pavoni Professional!



    Een vergelijking. De portafilter van La Pavoni en die van Isomac Zaffiro (E61 groep).


    In het begin denk je: Die portafilter van La Pavoni is speelgoed, het is fischer-price, het slaat nergens op. Na een paar weken denk je: Die portafilter van de E61 groep is veel te groot en lomp.

    Ik had wel wat problemen met de machine. Hij lekte, dus ik heb wat vervangende pistonringen moeten bestellen.
    Inclusief die ringen, de tamper en het apparaat heeft het me 260 euro gekost. Ik ben er enorm blij mee, het is leuk om te doen en het kost nauwelijks meer tijd dan met een normale machine. Het voelt gewoon goed om zelf je espresso te persen.

    De kwaliteit van de espresso wordt steeds beter, het verschilt alleen wel vaak tussen lekker en verschrikkelijk goed.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:25:03 #54
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58862330
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:21 schreef faberic het volgende:
    Sorry voor die post, ik dacht niet na.
    Ach, ik keek naar je ondertitel en wist genoeg
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:25:34 #55
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58862340
    De eerste met een Senseo Avatar heeft zich al gemeld, ik denk dat we toch weer terugmoeten naar Barista. In elk geval geen "koffie", dat is té multi-interpretabel.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:38:52 #56
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58862646
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:25 schreef faberic het volgende:
    De eerste met een Senseo Avatar heeft zich al gemeld, ik denk dat we toch weer terugmoeten naar Barista. In elk geval geen "koffie", dat is té multi-interpretabel.
    Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatje
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      vrijdag 23 mei 2008 @ 19:13:56 #57
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_58863413
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:38 schreef Muck het volgende:

    [..]

    Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatje
    Stiekem wilt OA niks liever dan de beste koffie leren kennen
    Als hij hier nou een warm welkom krijgt, ruilt ie zijn avatar vanzelf in
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      vrijdag 23 mei 2008 @ 21:07:22 #58
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_58865884
    Ik wil ook goede koffie met een snelfilter apparaat.
    Wat is een aanrader? Ik heb 's morgens geen zin om me bezig te houden met een espresso.
      vrijdag 23 mei 2008 @ 21:37:10 #59
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58866690
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 21:07 schreef Thorical het volgende:
    Ik wil ook goede koffie met een snelfilter apparaat.
    Wat is een aanrader? Ik heb 's morgens geen zin om me bezig te houden met een espresso.
    Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58867267
    Thorical: zoals faberic al zei staat of valt alle goede koffie met een goede molen en met daarnaast verse koffie. Het probleem met een snelfilter apparaat is dat het het water niet heeft laten koken. Het makkelijkst zou zijn gewoon zo'n trechterding voor filterzakjes te kopen en daar water op schenken dat eerst gekookt heeft en daarna even een minuutje of 2 heeft kunnen afkoelen. Eventueel wat zout door de gemalen koffie heen doet ook wonderen. Maar wel weinig, je wilt natuurlijk niet dat je koffie zout gaat smaken!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zaterdag 24 mei 2008 @ 15:09:53 #61
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_58877786
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 21:37 schreef faberic het volgende:

    [..]

    Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.
    Ik heb zo'n Solis maestro geval niet de beste maar ik kan de maalgraad instellen. En ik koop mijn bonen iedere week versgebrand bij Wijs en zonen.
    Maar ik heb het idee dat mijn koffie binnen de kortste keren gekookt is op het warmhoudplaatje van mijn Phillips koffie zetter. Daarom verwarm ik een thermoskan voor en schenk ik de koffie daarin over als die doorgelopen is.
    Het helpt om er geen Zweedse koffie zooi van te maken. Maar er moeten toch snelfilter systemen bestaan die wel een smakelijke kop koffie produceren.
      zaterdag 24 mei 2008 @ 22:40:20 #62
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58887142
    Ik ben zelf naast espresso ook dol op French Press. Kost niet veel, en is érg lekker.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58890448
    Grappig, ik ook! Heb liever French Press dan een americano!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 25 mei 2008 @ 16:35:53 #64
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58900940
    Ik ga binnenkort weer even wat groene bonen kopen. Heeft iemand suggesties?
    ik heb nu een tijdje het volgende gehad:
    -Harrar
    -Sulawesi
    -Monsooned Malabar
    -Peru
    -Dominicaanse Republiek

    Ik ben van plan om sowieso Malabar en Sulawesi weer te kopen. Wat zal ik verder nemen? Yrgacheffe? Bonga Wild Forest? Wat is een goede Colombia? Mandheling? Yemen?

    Tell me!
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58901082
    yrgacheffe is qua smaak voor 80% gelijk aan harrar dus dat is niet erg spannend als je iets nieuws wilt proberen. Tegelijkertijd issie wel erg goed, ik vind 'm beter dan harrar. Sulawesi/mandheling zelfde verhaal. Yemen vind ik het geld niet waard. Een goede Colombiaan weet ik niet en Bonga Wild Forest ken ik ook niet...

    Probeer verder eens wat echte klassiekers: Guatemala Antigua, Nicaragua Maragogype, Panama Boquete. En een favoriet van mij en marmhz is de Cuba Altura Lavado.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58917164
    De Cuba is op hoorde ik. Helaas!
    Als je van een chocolade boontje houdt is de Haiti XXXXX ook wel lekker en die is niet te duur. Ziet er niet uit als boon maar brand wel mooi en smaakt prima.
    Peru vind ik zelf ook altijd erg lekker.
    Bonga is een boon van de wilde koffieplant uit de jungle. Zal qua smaak wel bij de andere Afrikanen in de buurt komen. Fruit, zurig.
    Guatemala Antigua is altijd wel een fijne boon om mee te melangeren vind ik. Geeft de melange wat meer complexiteit.
    Ik zou zeggen koop een combinatie van wat zwaardere basisbonen zoals de Malabar of zo'n indonesische boon of de Haiti en daarnaast wat uit Afrika of Latijns Amerka met wat meer fruit en zuurtonen (smaakprofielen vind je op hasbean en sweetmarias). Dan kan je gaan melangeren wat erg leuk is. Eventueel hebben ze inmiddels ook een robusta uit Uganda die je voor 10% kan toevoegen. Italiaanse branders zweren daarbij, voor de crema en de basis.
    pi_58918735
    Waarom heb ik hier nog geen TVP? Het zal de nieuwe TT zijn!
    Heeft iemand ervaring met Café Britt Grana entero koffiebonen? Komt uit Costa rica. Kon ze niet laten liggen op het vliegveld van Curacao.
    pi_58923084
    Ja grappig, toevallig sinds 2 dagen ervaring mee. Ik hoop dat de jouwe beter zijn want ik kreeg er op een Kees van der Westen met geen mogelijkheid fatsoenlijke espresso uit...
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 26 mei 2008 @ 20:16:46 #69
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58926009
    Kijk, er wordt weer over zelf branden gesproken. Als ik nu eindelijk wat meer tijd heb, moet ik dat ook weer eens oppakken. Zou ik van de zelfbranders hier een top5 van het ongebrand.nl assortiment kunnen krijgen? Ik ben meer van het chocoladeachtige dan het zurige....

    @Marmhz, ik las op TMC dat je je Bric alweer wil gaan verkopen. Wat ontbreekt eraan? Ik lees datje wil upgraden naar een klein commercieel apparaat, maar kom je daar niet net vanaf (lees: Junior)? Naar wat voor iets ben je dan op zoek? Jammer dat hij een tank heeft, anders had ik had zeker interesse gehad (ik ben echt verslaafd aan apparaten met vaste wateraansluiting).
    pi_58929140
    Wat ik precies wil weet ik nog niet. In ieder geval een rotatiepomp en vaste wateraansluiting zijn wensen en het liefste ook iets om de temperatuur te regelen. Daarvoor is sowieso geld nodig dus moet de Bric eruit. Als iemand belangstelling heeft Wie tips heeft voor een machine!?
    pi_58931477
    De Bric is sowieso kut
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58944423
    Leg eens uit?
    pi_58945841
    Nou ja, de mijne iig. Maakt nog steeds veel lawaai, tussen de lekbak en het apparaat zelf moet ik inmiddels met een stuk hout ondersteunen zodat ie niet in elkaar valt. De boilerdruk heb ik inmiddels naar 1.4 omhooggeschroefd maar het apparaat weet nog steeds niet behoorlijk te stomen...
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58960566
    Ik snap het. Meeste van die mankementen zijn toch terug te voeren op transport schade toch?
    pi_58960711
    Ik denk dat je wat betreft de gammele constructie gelijk hebt. Herrie weet ik niet, ik kan me voorstellen dat ie wat resoneert door de gammelheid van de kast maar niet zo erg als hier. En over de stoomcapaciteit van de Bric lees je nergens wat goeds. Vooral dat laatste vind ik belachelijk, m'n Silvia stoomt echt veel en veel beter en die kost minder dan de helft
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59007316
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    Mwah over de versheid ben ik het met je eens. Doch krijg ik mijn koffiebonen altijd in een gesealde zak (als je per kilo koopt) en die papieren zakjes waarover je het hebt hebben een plastic coating aan de binnenkant.
    pi_59009057
    Maar die papieren zakjes worden niet geseald en dus kan er via de opening lucht naar binnen. En wat al niet meer vers is als het de zak in gaat (zie grote trechterverhaal) kan niet ineens vers worden omdat het de zak in gaat

    Kijk, ik werk natuurlijk bij Kaldi dus ik zou sowieso nooit zeggen dat SL beter is, maar ik geloof er oprecht sterk in dat Kaldikoffie beter is dan Leveltkoffie.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 30 mei 2008 @ 13:58:05 #78
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59011839
    Kaldi is echt beter dan SL. Daarnaast is Kaldi een koffiewinkel, en SL een theewinkel. Voor thee is het perfect, maar koffie hebben ze geen verstand van, tenminste in Apeldoorn.
    Toen ik vroeg wanneer die koffie gebrand was wist ze dat niet maar ze zei dat "boontjes" toch wel een dikke maand houdbaar waren. Bovendien zei ze over het systeem daar: Je vult het bovenin bij, en van onder haal je het eruit, dus je hebt altijd vers hier.
    Dat slaat dus echt nergens op. Die silo's in de winkel zijn verder van glas, en ook dat is slecht voor je bonen. Ik sla geen bonen op in de hopper van mijn molen, hoewel die hopper donkergetint is (zoals een zonnebril), zodat er niet teveel (UV) straling op die bonen komt. Die silo's van SL zijn niet eens donkergetint maar glashelder.

    Zelf branden blijft gewoon super! Ik deed vorige week en deze week eindexamen, en waarschijnlijk had ik als enige van Nederland een thermosfles zelfgebrande (french press) koffie bij me. Ik werd bijna ziek van de schoolkoffie die geschonken werd.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 30 mei 2008 @ 14:02:03 #79
    39145 Aventura
    Relax, het is maar Fok
    pi_59011932
    Ik ben sinds kort overgestapt op de Moka Express-methode.
    Nu wordt aangeraden dat je hiervoor een maling moet nemen die niet te grof is, maar ook niet te fijn. Zijn er nog meer mensen die op deze manier espresso maken, en hebben jullie evt. tips?
    pi_59012212
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 11:45 schreef W1ZZ het volgende:
    Maar die papieren zakjes worden niet geseald en dus kan er via de opening lucht naar binnen. En wat al niet meer vers is als het de zak in gaat (zie grote trechterverhaal) kan niet ineens vers worden omdat het de zak in gaat

    Kijk, ik werk natuurlijk bij Kaldi dus ik zou sowieso nooit zeggen dat SL beter is, maar ik geloof er oprecht sterk in dat Kaldikoffie beter is dan Leveltkoffie.
    LOL, toen ik nog kwaliteitsmanager was van een koffiebranderij heb ik ooit eens een hele partij verpakte koffie afgekeurd omdat de zakken niet goed geseald waren. Restzuurstofpercentage van 1% was en is de norm (en als je meter 21% aangeeft weet je dat er een probleem is )
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_59016382
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 30 mei 2008 @ 21:43:29 #82
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59021535
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 14:02 schreef Aventura het volgende:
    Ik ben sinds kort overgestapt op de Moka Express-methode.
    Nu wordt aangeraden dat je hiervoor een maling moet nemen die niet te grof is, maar ook niet te fijn. Zijn er nog meer mensen die op deze manier espresso maken, en hebben jullie evt. tips?
    Jahoor, gebruik bij voorkeur vers gebrande koffie van SimonLevelt/Kaldi oid en zeg dan dat het voor de moka is, dan malen ze het op de juiste stand. Maar als dat teveel gedoe is, de standaard "espressomaling" van de supermarkt voldoet prima. Die is namelijk te grof voor een echt espressoapparaat maar eigenlijk precies goed voor de Moka. Ik gebruik altijd de volgende methode:
    1. Doe er water in tot het overdrukventieltje
    2. Vul het bakje met koffie, tik hem dan even aan op het aanrecht en vul hem dan tot de rand. Niet aanstampen oid
    3. Zet hem op hoog vuur totdat de koffie er aan de bovenkant eruit komt
    4. Zet het vuur tijdens het doorlopen laag, anders krijg je verbrande koffie
    5. Haal hem van het vuur zodra hij begint te pruttelen. Dit betekent namelijk dat er stoom door je koffie aan het gaan is. Dit betekent echt mega vieze verbrande koffie.

    Hoewel ze het nadeel hebben dat er vieze alu-aanslag opkomt die niet echt gezond is, heb ik een voorkeur voor de alupotjes tot 4 persoons. Deze zijn wat dikker, waardoor hij tijdens het zetten minder warm wordt. Daarnaast gaan die RVS dingen altijd lekken. Tenslotte is meer dan 4persoons niet echt aan te raden, omdat het doorlopen dan te lang duurt, waardoor je koffie bitter wordt.
      vrijdag 30 mei 2008 @ 21:55:05 #83
    39145 Aventura
    Relax, het is maar Fok
    pi_59021834
    Kijk, dat zijn de betere tips! Ik verwarm hem altijd op middelhoog vuur, maar het is dus beter om tijdens het koken de pit wat lager te zetten? Ik dacht trouwens dat het pruttelen aangeeft dat het klaar is, maar dan ben je al aan de late kant? (Ik luister altijd vanuit de woonkamer of ik al pruttel hoor, en dan loop ik naar dekeuken). Beter erbij blijven staan dus?
    pi_59023549
    Ik sta op het punt om ook een espresso machine aan te schaffen, aangezien ik een enorme espresso fan ben. Alleen heb ik totaal geen kaas gegeten van het zelf zetten en zat daarom aan een volautomatische te denken, waar je wel zelf de maling, hoeveelheid water en sterkte in kan stellen. Bijvoorbeeld de Delonghi ESAM 4200 of de Saeco Talea Giro. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of zitten hier alleen maar die-hards?

    Daarbij komt dat ik 's ochtends dan even makkelijk op dat knopje kan duwen en de rest gaat vanzelf terwijl ik mezelf aankleed omdat ik weer s te lang in bed heb gelegen
    dus
      Redactie Games vrijdag 30 mei 2008 @ 23:18:00 #85
    52557 crew  Mr.Noodle
    Offtopic in geleuter...
    pi_59023819
    De duurste en lekkerste koffie is natuurlijk Kopi Luwak...
    How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
    pi_59024006
    pirke: Ik heb er ervaring mee in zoverre dat wij zowel volautomaten als semi-automaten verkopen. Als je een echte espressofan bent is er geen enkele volautomaat die je tevreden zal stellen. DeLonghi moet je sowieso direct vergeten dat is echt prut en Saeco... Tja bij ons krijgen we ze erg vaak terug omdat er wat mis mee is. Jura is het beste merk in mijn ogen. Met die apparaten kun je een goede kop koffie of cappuccino maken. Maar een goede espresso hoef je niet te verwachten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59024219
    Hoe lang duurt het voordat ik met een semi-automaat of een manual zover ben dat ik een lekker kopje espresso kan zetten? Dus het leerproces... Het voordeel wat ik in zo'n volautomatische zag was dat ik alleen maar hoefde te fine-tunen met de instellingen.

    En wat kan je me aanraden voor een budget tot 500 euro? Ik heb dus nog helemaal niets (op zo'n klein stoomding voor op het fornuis na) dus zal ook een grinder etc moeten aanschaffen.
    dus
    pi_59024449
    Voor een budget tot 500E zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een Gaggia Classic en een Solis Maestro. De Gaggia Classic is een goed beginapparaat zeker omdat je aangeeft dat je een espressofan bent (daar haal ik uit dat je minder geïnteresseerd bent in cappuccino). De Solis Maestro is een goede instapgrinder, dat betekent dattie zeker niet top of the bill is maar wel adequaat is voor het zetten van een espresso.

    Hoe lang je moet leren tot je een goede espresso zet is denk ik afhankelijk van hoeveel tijd je er in wilt investeren. Er zijn imo grofweg vier variabelen waar jij als barista wat aan kunt doen: maalgraad, distributie, tampen en temperatuur. Maalgraad en tampen heb je vrij vlot onder controle, distributie en temperatuur vind ik moeilijker. Voor distributie gebruikte ik in het begin de Weiss Distribution Technique. Temperatuur is erg boonafhankelijk (elke boon heeft een optimale zettemperatuur die je bereikt met tempsurfen).

    Wat ik je kan aanraden is om voor je besluit er in te duiken ook eens op www.home-barista.com en www.coffeegeek.com te gaan lezen, daar staat echt een schat aan informatie. Werken met een semi-automaat vergt een investering, maar de koffie die je er uiteindelijk uit krijgt is ook absoluut beter dan met een volautomaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59024693
    Cappuccino drink ik nooit, heb ik tot nu toe misschien 2x op in m'n hele leven Ik hou van een goede stevige espresso, lekker zwaar met veel volume.

    Maar stel ik zou elke dag een poging doen om een espresso te maken, hoeveel tijd kost het maken en hoeveel dagen zou het duren voordat ik de kwaliteit van een volautomatische overtref?
    dus
    pi_59026961
    Ondertussen heb ik best veel gelezen (het is ook alweer 3:45 's ochtends) en ik denk dat de Rancilio Rocky en de Rancilio Silvia beter bij mij passen dan de goedkopere tegenhangers. Inclusief nog wat accesoires wel zo'n 800 euro... en dan nog een hoop werk om het onder de knie te krijgen. Ik zal er nog eens een nachtje over slapen, want als dit echt een veel beter resultaat geeft dan zo'n volautomatische (in dezelfde prijsklasse) dan is het dat wel waard. En kwalitatief is het goed spul dat jaren meegaat als ik de reviews mag geloven.
    dus
    pi_59027382
    Ik heb zelf ook een Silvia en daar ben ik heel blij mee. Het apparaat is in staat tot zowel een hele goede espresso als een goede cappuccino. Ik zeg er wel eerlijk bij dat de Silvia een moeilijk apparaat is om mee te leren om te gaan omdat ze heel nauw luistert wat betreft distributie en hoeveelheid koffie in het bakje. Het duurde mij zeker een maand van elke dag een paar espresso's zetten voor ik echt tevreden was met het resultaat. Voordeel is wel weer dat er op marktplaats altijd veel tweedehandsjes staan van mensen die dus zo'n ding hebben gekocht en het te veel moeite vinden.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59027438
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 23:06 schreef pirke het volgende:
    Ik sta op het punt om ook een espresso machine aan te schaffen, aangezien ik een enorme espresso fan ben. Alleen heb ik totaal geen kaas gegeten van het zelf zetten en zat daarom aan een volautomatische te denken, waar je wel zelf de maling, hoeveelheid water en sterkte in kan stellen. Bijvoorbeeld de Delonghi ESAM 4200 of de Saeco Talea Giro. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of zitten hier alleen maar die-hards?
    Ik heb een andere Saeco, waar ik erg tevreden over ben, maar wat me echt voor Saeco ingenomen heeft was de afhandeling toen er iets stuk ging. Je kan het apparaat opsturen (of zelf brengen & halen, ze zitten gewoon in NL), maar ze reageren ook snel & deskundig op vragen per e-mail, en sturen (snel! goedkoop!) onderdelen toe.
    Daar had ik niet gerekend voor een apparaat in die prijsklasse..

    Voor het betere zelfkoffieknutselen heb ik een ander apparaatje:
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_59034592
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
    Over de blends kan ik je helaas weinig vertellen, dat is een beetje het geheim van het hoofdkantoor i.s.m. Smit&Dorlas. De Sicilian is 90% arabica en 10% robusta waardoor ik 'm voor espresso een beetje te scherp vind maar voor capp issie wel lekker. De Kaldi Blend is rather bland vind ik persoonlijk.

    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    Ik was vandaag bij Kaldi in Emmen en heb ook de Sicilian gehad. Ik vond hem niet top, te hoog gebrand en toen ik dat zei, vertelde de jongeman dat er 40% robusta in zat. Dus tja, wat zit er in???

    En was Kaldi niet in het begin 100% arabica?
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_59035159
    Bij mijn weten is de Sicilian altijd met robusta geweest, maar ik heb m erg lang zelf gedronken en ik geloof niet dat er 40% robusta in zit dat had ik wel geproefd. Mijn favo van Kaldi is overigens de Evening Delight, die is zachter en zoeter. Kan me goed voorstellen dat je vindt dat de Sicilian te donker gebrand is, ik blief ze ook liever lichter gebrand maar veel mensen vinden hem zo het lekkerst en hij loopt bij ons dan ook verreweg het hardst.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035382
    Hoeveel beter is de Macap M4 of de Mazzer Mini tov de Rancilio Rocky eigenlijk? En zijn er nog veel verschillen tussen de verschillende MC4 / MC4T / M4 / M4D ?

    Het is me ondertussen duidelijk dat als ik echte lekkere espresso wil, dat ik eerst maar eens een goede molen moet aanschaffen en dan pas naar een semi-automaat moet gaan kijken. Handmatig lijkt me voorlopig nog iets te hoog gegrepen, dat kan in de toekomst nog wel een keer als ik daar behoefte aan krijg.

    Het idee dat ik altijd uitgebreid moet gaan tempsurfen bij de Silvia staat me trouwens niet echt aan, nou zijn daar ook oplossingen voor (PID), maar welke andere apparaten zouden dan in aanmerking komen? En dan liever geen stap terug in kwaliteit (vooruit mag natuurlijk wel ). Ik heb al eens gekeken naar de Quickmill Anita, de Isomac Zaffiro en nog een hoop anderen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer...
    dus
    pi_59035519
    Ik moet heel eerlijk zeggen dat voor het beste resultaat je bij alle single boiler machines moet tempsurfen. Dus dat betekent dat bij alle apparaten tot een euro of duizend je moet tempsurfen (of ik moet een goedkope parel over het hoofd zien).

    Over de malers: Mazzer Mini (heb ik zelf) en Macap zijn absoluut een vooruitgang t.o.v. de Rocky. Maar Rocky is goede kwaliteit voor wat je ervoor betaalt, ik ken ook duurdere molens die slechter zijn dan de rocky. Nadeel van de Rocky is dattie uit de doos niet traploos instelbaar is maar dat is met enig knutselwerk wel te verhelpen. Een ander nadeel is dat ik 'm wat plastic vind terwijl de mazzer gebouwd zijn om van een flatgebouw afgedonderd te kunnen worden. Als je een erg strikt budget hebt zou ik zelf eerder kiezen voor een Gaggia Classic en een Mazzer Mini dan een Silvia/Rocky combo. Macaps zijn dan weer ietsje goedkoper dan Mazzers maar daar heb ik te weinig ervaring mee om daar iets over te durven zeggen. Ik lees overal dat ze net zo goed zijn.

    Iemand anders een goed idee?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035560
    En trouwens, dat tempsurfen bij de Silvia valt reuze mee hoor. Wat ik doe is water aftappen totdat het lichtje gaat branden (dan is ie dus op z'n koudste punt) en dan vervolgens een x aantal seconden (meestal 30, is afhankelijk van de koffiesoort) wachten tot ik het knopje van de espresso indruk. Dat is eigenlijk alles.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035727
    Budget is helemaal niet strict, maar als noob op het gebied van espresso dacht ik onder de 500 euro totaalprijs wel iets leuks te kunnen krijgen, maar nu zit ik al te denken aan een molen van 400 :S Ach zo ging het met m'n fototoestel ook... dacht voor 1500 euro wel iets leuks te kopen, uiteindelijk bijna 4000 uitgegeven. Als je iets koopt, koop dan goei spul, is mijn motto. En natuurlijk uren lang reviews lezen op internet om een goede keus te kunnen maken. Wat een lens voor een fototoestel is, is de molen voor espresso volgens mij. De camera body en espressomachine komen daarna wel een keer kijken. En uiteindelijk draait het toch om de persoon die alles bedient.
    dus
    pi_59035905
    Leuk dat je ook enthousiast kunt worden over dit soort dingen! Dat hebben wij hier graag De persoon is belangrijk inderdaad, maar als z'n spul niet goed is kan hij geen wonderen verrichten. Als je bereid bent op MP te kopen:

    Goed uitziende Mini vraagprijs ¤275

    Silvia's te over op MP ook.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59036257
    Ik heb niks tegen tweedehands, maar ik koop liever nieuw spul waar ik de geschiedenis van ken, ook al is dat misschien wat duurder. Aan de andere kant, 200 euro euro voor een Silvia tegenover 488 nieuw scheelt wel veel. Het is voor mij alleen lastig in te schatten wanneer zo'n apparaat versleten is en of het de vraagprijs nog wel waard is. Bij nieuwkoop weet je dat het gewoon goed is (uitzonderingen daargelaten).

    Tja, enthausiast worden is makkelijk als je mooie foto's ziet van een goede espresso, terwijl ik op m'n werk vieze automatenprut moet drinken Zelfs de espresso's in veel restaurants zien er niet zo mooi uit als die ik de afgelopen uren heb gezien.

    Maar even verdergaande op mijn keuze: dat m'n budget "vrij" is wil overigens niet zeggen dat ik graag 3x zoveel meer uitgeef dan nodig is Aangezien ik nooit cappuccino drink, is een single boiler waarschijnlijk goed genoeg, eventueel een HX voor de temperatuurstabiliteit. Op MP staan nog best veel andere machines te koop naast de Silvia, maar ik heb dus geen flauw idee wat voor mij de beste keus zou zijn. Ik wil niet over een jaar alweer op het punt staan dat ik een upgrade "nodig" heb, het moet in 1x goed zijn.
    dus
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')