abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_58611178
registreer om deze reclame te verbergen


Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.

B.v. over stormen e.d. (voor orkanen is er het orkanen topic)


Vulkanen (zie ook dit topic) en tornado's


Onweer of Hitte


Winter of Mist (mist topic)


Regenrecords of het Klimaatetc etc....


Veel berichten kun je ook kwijt in de daarvoor bestemde topics (zoals hierboven wordt aangegeven)
Lees ook het vorige Topic (die vind je hier) om te kijken wat voor berichten er dan wel in dit topic thuishoren.


[ Bericht 17% gewijzigd door ItaloDancer op 26-07-2008 23:44:38 ]
pi_58611239
Satellietinstrument OMI volgt aspluim in Chili

Het Ozone Monitoring Instrument (OMI) heeft op 8 mei voor het eerst sinds de uitbarsting van de Chaitťn vulkaan op Chili een verhoogde hoeveelheid zwaveldioxide (SO2) gemeten.
De vulkaanuitbarsting kan wel gevolgen hebben voor het klimaat. Uit satellietmetingen onder andere door de Geological Survey van de VS blijkt dat de vulkanische pluim hoogtes heeft bereikt van 11 tot 17 kilometer.

Dit betekent dat een deel van de uitstoot van de vulkaan hoger in de stratosfeer is terecht gekomen. De sulfaatdeeltjes die uit SO2 gevormd worden in de stratosfeer, worden daar veel minder snel verwijderd dan de stofdeeltjes die in de troposfeer terecht komen en ze kunnen zich binnen een aantal maanden over het hele zuidelijk halfrond verspreiden, uiteindelijk zelfs over de hele aarde. Ze kunnen zorgen voor een lichte afkoeling aan het aardoppervlak.

De vulkaanuitbarsting kan gevolgen hebben voor het komende ozongat bij de Zuidpool. Bij vulkaanuitbarstingen komen ook ozonafbrekende halogenen vrij. De Chaitťn ligt dichtbij Antarctica en blijft bovendien nog lang actief. Dat zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor het ozongat, dat dan groter kan worden. Het KNMI houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten onder meer aan de hand van OMI-satellietbeelden.

vwk
pi_58611794
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
kou
[ afbeelding ]
!
pi_58611835
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
Warmste Pinksteren sinds 1985
Uitgegeven: 11 mei 2008 15:55
Laatst gewijzigd: 11 mei 2008 16:16

DE BILT - Doordat het kwik in De Bilt zondag bijna de 26 graden bereikte, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het 28,5 graden.

Verder heeft het weerinstituut in de eerste tien dagen van mei nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Het vorige record dateert van 1909, toen de eerste tien meidagen 110 uur zon opleverden. Dit jaar waren het er 125. In 1901 is men met deze metingen begonnen.

Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zegt dat het huidige mooie lenteweer zeker tot en met donderdag aanhoudt. Daarna wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui, maar blijven de temperaturen nog altijd aangenaam voor de tijd van het jaar.

Met het warme weer gaat de periode van ijsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.

www.nu.nl
En dat met de hele vroege Pinksteren he (!)
pi_58613215
quote:
Op zondag 11 mei 2008 17:05 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

!
aangepast.
pi_58613581
Grote bos- en heidebrand in Heldense bossen


HELDEN - In de Heldense bossen vlakbij de gelijknamige Limburgse plaats Helden heeft zondagmiddag een grote bos- en heidebrand gewoed. Dat liet de brandweer weten.

De brandmelding kwam rond kwart voor drie binnen. Ongeveer een hectare bos en hei ging in de vuurzee verloren. Rond 16.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

In Noord- en Midden-Limburg is de Code Rood van kracht. Dat betekent dat de brandweer bij elke brand in een natuurgebied met groot materieel uitrukt. Ook een vliegtuig van de brandweer controleert de bossen op mogelijke vuurhaarden.

www.nu.nl
pi_58622940
registreer om deze reclame te verbergen
Onweersbuien in Wales ( UK)

Engeland geniet eveneens van zomerse temperaturen.
Maar afgelopen vrijdag en zaterdag ontwikkelden er zich zware onweersbuien.
De hevige buien trokken vooral over Zuid -Wales en delen van Schotland.
In de omgeving van de stad Chepstow vielen er hagelstenen met een doorsnee van 2 cm.
Er viel op bepaalde plaatsen erg veel regen in korte tijd met veel wateroverlast tot gevolg.
In veel huizen stond het water tot kniehoogte.
Er waren ook meldingen van talloze blikseminslagen.

bron:

Thunderstorms bring flash floods
pi_58623120
Goeie OP nu
  dinsdag 13 mei 2008 @ 11:58:09 #9
161096 OA
O........ Agent
pi_58641802
Ah, weer een nieuw deel!
Mooie OP idd!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  dinsdag 13 mei 2008 @ 15:32:40 #10
161096 OA
O........ Agent
pi_58645744
quote:
Diverse stofhozen waargenomen
Op diverse plaatsen in Nederland zijn dit Pinksterweekend met het warme weer stofhozen waargenomen. Zo meldden getuigen er een aan aan het Tjeukemeer in Friesland. De stofhoos ontstond langs de rand van het zwemstrand Ulesprong. Deze hoos trok over de zonnende recreanten heen met als gevolg dat zij ''het zand tot in de kiezen hadden, parasols kapot waren en diverse luchtbedden de lucht ingingen.” Sommige luchtbedden daalden pas enkele honderden meter weer neer, aan de andere kant van de snelweg.

Ook kwamen er meldingen van stofhozen uit Orvelte (Drenthe), de regio Alkmaar, Alphen, Schiedam en Assen. Daar berof het twee flinke hozen die een hoogte van 30 meter haalden. De website Dumpert.nl toont een aantal foto's van een stofhoos op een overvol strandje bij het Henschotermeer (Utrecht). Te zien is hoe diverse handdoeken en opblaasbeesten de lucht invliegen. Twee jaar geleden is daar volgens het AD ook al een stofhoos waargenomen.

De VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) meldt dat stofhozen in Nederland geen ongewoon verschijnsel zijn. Het is een plotselinge werveling van de lucht op een mooie warme dag. Ineens stijgt de lucht op en draait deze heel snel rond. We zien kleine voorwerpjes opstijgen en doordat stof wordt meegenomen is de stofhoos zichtbaar. De stofhozen hebben een voorkeur voor het voorjaar en het begin van de zomer (mei en juni), wanneer het mooi weer is met een lage vochtigheidsgraad. Ze verplaatsen zich enkele tientallen meters en richten weinig schade aan. In Nederland en BelgiŽ zijn er nooit doden gevallen.

Op het volgende filmpje, ooit opgenomen tijdens een jeugdvoetbalwedstrijdje in Japan, is goed te zien hoe een stofhoos vanuit het niets ontstaat en het effect ervan.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58658246
Overstromingen in de Filipijnen : 2 doden.

De tropische storm Rammasun zorgde voor aanhoudende regenval in de Filipijnen, waardoor rivieren buiten hun oevers traden.
Twee meisjes van 15 jaar zijn verdronken toen ze bij het oversteken van een brug over een rivier door een vloedgolf werden meegesleurd.

In het centrum en het zuiden van de Filipijnen hebben duizenden mensen wegens overstromingen hun huizen moeten verlaten.

bron:
pi_58663227
-73 graden op Europees station in Antarctica

Maandagochtend is de temperatuur op Antarctica gedaald tot -73,3 graden. Voor de Amerikaanse weermedia een bijzondere waarde, omdat dit overeen komt met -100 graden Fahrenheit.

De lage waarde werd gemeten op Concordia station, een Europese basis op 3220 meter hoogte die sinds 2005 het hele jaar door functioneert. Daarmee was het kouder dan de bekende stations Amundsen-Scott en Vostok. Daar was het respectievelijk -61,7 en -70,1 graden.

Helaas zit dit station nog niet in de dagelijkse waarnemingen, maar mogelijk is Concordia gestationeerd op een locatie die kouder is dan Vostok.

bron: vwk

-100 graden Fahrenheit klinkt ook wel mooi.
pi_58769350
Structurele droogte Marokko

In Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden. Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water.

,,Als er niet snel regen valt, hebben we in de zomer geen drinkwater meer'', zegt een functionaris van het Marokkaanse drinkwaterbedrijf ONEP in het zuidelijke stadje Tafraout. ,,In de stad hebben we nog de hele dag water, maar in de omliggende dorpen is het een probleem'', zegt de burgemeester van Tafraout. Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort.

Vervuild water
Een ander probleem is dat 50 procent van het water vervuild is. Sinds 2001 heeft de ONEP een afdeling voor het zuiveren van afvalwater, maar de waterzuivering komt langzaam op gang.

Economie bedreigd
Op termijn bedreigt de droogte de ontwikkeling van de economie, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank. Door de klimaatveranderingen worden de landen rond de Middellandse Zee steeds droger. Doordat mensen niet meer kunnen leven van de landbouw, wordt de trek van het platteland naar de stad bevorderd. ,,Eerst was vooral het zuiden van Marokko droog, nu trekt het droogtefront tot aan het noorden'', zegt landbouwdeskundige Rachid Mrabet.

Zwijnenprobleem
De droogte heeft ook indirecte gevolgen. ,,Wij hebben geen waterprobleem, maar een zwijnenprobleem'', zeggen dorpsbewoners nabij Tafraout. Doordat wilde zwijnen in hun oorspronkelijke leefgebied te weinig voedsel vinden, trekken zij naar de relatief waterrijke valleien, waar zij de akkertjes van de lokale bevolking vernielen.

De Nederlandse regering stelt tot nu toe geen middelen beschikbaar voor watermanagement in Marokko. Wel steunen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties enkele kleinschalige waterprojecten in Marokko en is de waterproblematiek regelmatig onderwerp van gesprek tijdens bijeenkomsten van Nederlandse en Marokkaanse delegaties.

bron:
pi_58789253
"Broeikaseffect heeft grootste gevolgen voor tropische insecten"

Niet ijsberen, maar tropische insecten zijn de komende eeuw de belangrijkste slachtoffers van de opwarming van de aarde. Die zullen zich het slechtst kunnen aanpassen aan zelfs maar een beperkte temperatuurstijging.

Dat schrijven Curtis Deutsch en andere biologen van de Universiteit van Washington in Seattle in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Hoewel de poolstreken volgens de broeikasmodellen het hardst zullen opwarmen, zullen de gevolgen voor flora en fauna daar meevallen. Ten eerste is de soortenrijkdom beperkt, en ten tweede zijn de dieren daar in staat een brede temperatuurrange te overleven – van 60 graden onder nul tot het vriespunt.

Veel insecten in de tropen daarentegen leven volgens Deutsch al dicht bij de maximale temperatuur die zij kunnen verdragen. Zelfs een opwarming van maar twee graden zou hun de das om kunnen doen. Ook koudbloedige dieren als kikkers en reptielen zitten volgens de Amerikaanse biologen in de gevarenzone.

bron:
pi_58789400
Fijn stof doodt jaarlijks 630 Vlamingen

Fijn stof doodt elk jaar 630 Vlamingen. Dat hebben wetenschappers aan de K.U.Leuven berekend. Bovendien daalt de levensverwachting van de gemiddelde Belg door de luchtverontreiniging met dertien maanden. Daarmee staat BelgiŽ op de eerste plaats in Europa.

Hartafwijkingen
Dokter Tim Nawrot heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de effecten van luchtverontreiniging in Vlaanderen. "Gemiddeld sterven in Vlaanderen 140 mensen per dag", aldus Nawrot. "Op dagen waarop er veel stofdeeltjes in de lucht hangen, zijn dat er 153 ofwel zes procent meer." Nawrot berekende dat Vlaanderen 630 onmiddellijke doden per jaar telt als de luchtverontreiniging boven een gemiddelde van twintig microgram per kubieke meter uitkomt.

"Mensen bezwijken door de luchtverontreiniging niet alleen door ademhalingsproblemen maar ook aan hartafwijkingen", zegt professor Ben Nemery van de K.U.Leuven. "Fijn stof veroorzaakt geen trombose maar kan wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

Verkeer
De hotspots van de vervuiling in Europa zijn de Benelux, het Roergebied, de Povlakte in ItaliŽ en enkele streken in Zuid-Polen en Slovakije. Dat blijkt uit cijfers van het 'Clean air for Europe-programma' (CAFE). In dat rapport wordt berekend hoeveel maanden levensverkorting kan worden toegeschreven aan luchtverontreiniging.

"Voor heel Europa was dat in 2000 gemiddeld acht maanden. BelgiŽ was een negatieve uitschieter, met 13,2 maanden", aldus Nemery.
De grote vervuilers zijn volgens Nemery niet enkel de industrie of de landbouw. Ook het verkeer draagt een grote verantwoordelijkheid. "Bijna een derde van de uitstoot van fijn stof komt van auto's en vrachtwagens", zegt Nemmery.

Tunnels
Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) geeft de goede raad om in het spitsuur weg te blijven uit de tunnels. "Als dat niet mogelijk is, moeten autobestuurders hun ventilatiesysteem in de tunnels afzetten."

bron
  dinsdag 20 mei 2008 @ 22:28:19 #16
161096 OA
O........ Agent
pi_58791009
quote:
Tientallen Roemenen gered na overstromingen
Reddingsploegen hebben na overstromingen in het westen van RoemeniŽ tientallen dorpsbewoners in veiligheid gebracht.

Veel mensen lagen te slapen toen het water na zware regenval kwam opzetten. Ze vluchtten naar de zolders van hun huizen en wachtten op redding. Wegen, bruggen, gebouwen en gewassen liepen schade op, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

In 2005 en 2007 werd RoemeniŽ ook al getroffen door zware overstromingen. Daarbij vielen toen verschillende doden.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)overstromingen.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58816316
Jupiter's kleine rode vlek: 600 km/u

Windsnelheden in de 'kleine rode vlek' van Jupiter zouden wel eens meer dan 600 km/u kunnen zijn.
Dit is afgeleid uit waarnemingen van de New Horizons satelliet, die langs Jupiter vloog op weg naar Pluto.
De zogenaamde 'kleine rode vlek' ontstond enkele jaren geleden uit een samensmelting van 'witte vlekken'. Het is een anti-cycloon, een hogedrukgebied dus. Dichter bij de evenaar van Jupiter bevindt zich al honderden jaren de 'grote rode vlek', ook een anti-cycloon waarvan de windsnelheden geschat worden op ruim 400 km/u, en die qua omvang steeds kleiner wordt.

bron:vwk
  zaterdag 24 mei 2008 @ 13:43:05 #18
161096 OA
O........ Agent
pi_58876428
quote:
Spanje dolblij met regen

Madrid, 24 mei. In Spanje is met opluchting geconstateerd dat het flink regent en waterreservoirs weer druppelsgewijs vollopen. Het AEM, het Spaanse KNMI, voorspelt bovendien regen in bijna heel het schiereiland voor de komende vier dagen.

Het regenwater heeft de slinkende waterreserves wat opgestuwd. De alarmerende droogte van de afgelopen maanden is, voorlopig althans, voorbij. Dit meldde vandaag het dagblad El PaŪs.

De regens van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de reserves in de meeste stuwmeren nu weer op het niveau van twee jaar geleden zijn. Dit is vooral voor CataloniŽ even een opluchting. De waterreservoirs voor die regio waren nog maar voor circa 20 procent vol. Nu zijn ze voor 35 procent gevuld. Het houdt niet over, maar de paniek van de afgelopen tijd, vooral over de watertekorten in Barcelona, is bezworen.

Politici, wetenschappers en burgers waren de laatste maanden in verhitte discussies verwikkeld en kregen apocalyptische voorstellingen over de Catalaanse metropool. Die dreigde zonder een druppel water komen te zitten.

Voor de Catalanen is water het grote probleem. Terrorisme, immigratie, brandstofprijzen of economische recessie vormen volstrekt triviale bijzaken. Kinderen krijgen op school les in waterbesparing. Afgelopen week is voor het eerst een grote tanker met drinkwater uit Marseille naar Barcelona gevaren om het drinkwaterprobleem in de stad te verlichten.

Maar het Catalaanse KNMI, Meteocat, meldde vandaag dat ,,de depressie die dit weekeinde het schiereiland overtrekt, buien veroorzaakt die vooral in CataloniŽ hevig zullen zijn. Het zullen hoosbuien worden die onregelmatig maar aanhoudend vallen,'' jubelde Meteocat.
http://www.nrc.nl/buitenl(...)je_dolblij_met_regen
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zaterdag 24 mei 2008 @ 23:42:50 #19
161096 OA
O........ Agent
pi_58889192
quote:
Aardbeving zaait paniek in Bogota
BOGOTA - Een aardbeving van 5,5 op de schaal van Richter heeft zaterdag paniek gezaaid in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Inwoners renden verschrikt de straat op, maar er zijn geen berichten over slachtoffers. Wel raakten sommige gebouwen in de miljoenenstad licht beschadigd.
Ook president Alvaro Uribe werd tijdens een bijeenkomst in het zuidwesten van het land door de aardbeving verrast. Het epicentrum van de beving lag ruim 50 kilometer ten zuidoosten van Bogota op tien kilometer diepte.
Columbia ligt in een gebied waar zich geregeld aardbevingen voordoen. Tijdens een sterke schok in 1999 kwamen bijna 1200 mensen om.
http://www.ad.nl/buitenla(...)aniek_in_Bogota.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58890636
Dat kan eigenlijk hier ook wel: Aardbevingen #6

Maar drie doden inmiddels, auto bedolven onder rotsen.
  zondag 25 mei 2008 @ 00:38:45 #21
161096 OA
O........ Agent
pi_58890792
Klein bericht, zonder doden, vond ik in eerste instantie hier wel passen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58891574
In dat topic plaatsen we alle aardbevingenberichten dooien of niet
pi_58904098
Mars-sonde nadert doel


AMSTERDAM - Na een reis van tien maanden is de marslander Phoenix van de NASA bijna aangekomen op de plaats van bestemming: de noordpool van de rode planeet. Een van de meest kritieke momenten van de missie, de landing, staat zondagnacht te gebeuren.

Phoenix is uitgerust om te onderzoeken of er in ondergrondse ijslagen ooit leven is geweest.

Minder dan de helft van alle landingspogingen op Mars is succesvol verlopen. Het is de eerste keer dat een sonde zo ver noordelijk op de planeet landt.

Een hitteschild, een parachute en een dozijn stuwraketten moeten ervoor zorgen dat de Phoenix intact blijft, terwijl hij in zeven minuten van een snelheid van bijna twintigduizend kilometer per uur tot stilstand komt.

1999

De laatste keer dat de NASA een sonde met behulp van stuwraketten op Mars liet landen was in 1999, maar die operatie bij de zuidpool van Mars mislukte en het ruimtevaartuig stortte neer.

Phoenix wordt in de gaten gehouden door een aantal satellieten die in een baan rond de planeet draaien.

Onderzoeksvoertuigen

Op het oppervlak van mars rijden al sinds 2004 twee Amerikaanse onderzoeksvoertuigen rond, de zogenoemde Rovers Spirit en Opportunity. Zij hebben informatie verzameld over het gebied rond de evenaar.

De Phoenix is echter ontworpen om op ťťn plek te blijven en met een robotarm monsters te nemen uit het permafrost. Aan boord bevindt zich een klein laboratorium, waar de monsters kunnen worden opgewarmd en onderzocht op organische deeltjes.

nu.nl
pi_58904195
'TomTom' helpt KNMI weer voorspellen


DE BILT - Navigatiesystemen kunnen meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer. Dat blijkt uit een proefschrift van Siebren de Haan die daar dinsdag 27 mei aan de Wageningen Universiteit op promoveert.

Verschillen in vochtgehalte en luchtdruk brengen GPS-systemen een beetje in de war. Daardoor onstaat een onnauwkeurigheid van enkele meters in de positiebepaling.

Storingen

Die onnauwkeurigheden worden gecorrigeerd aan de hand van 35 meer geavanceerde GPS-ontvangers die op verschillende plekken in het land staan en die elk kwartier storingen in de atmosfeer meten. "De correcties bevatten informatie over de luchtdruk en de totale waterdamp boven de ontvanger."

En die gegevens zijn zeer bruikbaar voor meteorologen. "Vooral vocht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wolken en onweer", aldus het KNMI.

Vochtprofiel

Het weerinstituut meet natuurlijk zelf ook het 'vochtprofiel' in de atmosfeer, maar dat gebeurt slechts twee keer per dag op ťťn plek. En de meetmethode van de GPS-systemen is ook nog eens goedkoper.

"Het is eigenlijk afvalinformatie die gerecycled wordt." Nadeel is dat de weerballon van het KNMI bij metingen een vochtprofiel weergeeft en de GPS-systemen alleen de totale hoeveelheid vocht meten.

In het proefschrift van De Haan tonen twee voorbeelden aan dat met de GPS-gegevens een stevige onweersbui een uur van te voren zeer goed was te voorzien.

nu.nl
  woensdag 28 mei 2008 @ 15:31:49 #25
161096 OA
O........ Agent
pi_58965497
quote:
Sneeuwstormen in MongoliŽ eisen tientallen levens

(Novum/Ap) - Sneeuwstormen in MongoliŽ hebben zeker 21 levens geŽist. Honderd mensen worden vermist. Zware sneeuwval en sterke wind teisterden drie provincies in het oosten van MongoliŽ, zei de nationale nooddienst woensdag. De meeste slachtofffers zijn herders die doodgevroren zijn.


Telefoonlijnen en andere communicatieverbindingen zijn door de storm gehavend. Als er weer communicatie mogelijk is zou het dodental nog omhoog bijgesteld kunnen worden.
http://www.dag.nl/1077267(...)ientallen-levens.htm
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58966260
Wow apart want de winter is al even voorbij...
  donderdag 29 mei 2008 @ 09:16:09 #27
161096 OA
O........ Agent
pi_58981107
quote:
Recordhitte teistert Balkanlanden

De Balkanlanden worden geteisterd door extreme temperaturen.

In KroatiŽ is een man aan de hitte bezweken; honderden mensen zijn in ziekenhuizen behandeld. In het centrum van BosniŽ zijn temperaturen opgelopen tot 35 graden; in het zuiden is het zelfs 38 graden geweest. In enkele dagen tijd is het kwik met 15 graden gestegen.
Gekkenhuis

Het universitair medisch centrum in Sarajevo heeft 200 patiŽnten behandeld wegens de hitte. "Het is hier een gekkenhuis", aldus een medewerker. De extreme warmte heeft onder meer tot een golf van hartaanvallen geleid.
http://www.rtl.nl/(/actue(...)_hitegolf_Balkan.xml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  donderdag 29 mei 2008 @ 15:24:18 #28
161096 OA
O........ Agent
pi_58989798
Het zit ze in China ook niet mee....
quote:
Heavy rain kills 28 in southern China


BEIJING - Torrential rains that killed 28 people in southern China were forecast Wednesday to continue for the next three days.

Eighteen people have died in flooding in southern Guizhou province since Sunday, the official Xinhua News Agency reported late Tuesday. Twelve were missing.

More than 500,000 people in 17 cities and counties in Guizhou were affected, the news agency said. About 6700 houses were damaged since rains started to fall.

Meanwhile, three people were killed by thunder and lightning after a storm in central Hubei province, the report said. It did not say when they died.

Seven people were also killed in weather-related incidents in Hunan province Monday, Xinhua said, and heavy precipitation in Jiangxi province, bordering Hunan to the east, stranded 4000 people.

Torrential rains were forecast for the next three days in central and eastern China, the China Meteorological Administration said in a notice on its website on Wednesday.
http://www.nzherald.co.nz/section/2/story.cfm?c_id=2&objectid=10513089
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  maandag 2 juni 2008 @ 09:31:57 #29
161096 OA
O........ Agent
pi_59062737
Wij hebben net de warmste meimaand ooit achter de rug... In Nieuw-Zeeland is dat wel anders...
quote:
Coolest May since 1992
7:00AM Monday June 02, 2008

New Zealand moved from summer to winter abruptly in May, according to the National Institute of Water and Atmospheric Research's latest climate statistics.

The national average temperature for the month was 9.6C - 1.1C below average and almost 4C cooler than the balmy month of April. It was the coolest May since 1992.

Of the five main centres, Auckland was the warmest and wettest. Hamilton was by far the sunniest, and Christchurch the driest and coldest.
http://www.nzherald.co.nz/section/1/story.cfm?c_id=1&objectid=10513892

[ Bericht 10% gewijzigd door OA op 02-06-2008 09:49:55 ]
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  maandag 2 juni 2008 @ 09:54:18 #30
161096 OA
O........ Agent
pi_59063053
quote:
Magellan's travels may have benefited from El Nino conditions

The El Nino phenomenon that has puzzled climate scientists in recent decades may have assisted the first trip around the world nearly 500 years ago.

Explorer Ferdinand Magellan encountered fair weather on November 28, 1520, after days of battling through the rough waters south of South America.

From there his passage across the Pacific Ocean may have been eased by the calming effects of El Nino, researchers speculate in a new study.

When an El Nino occurs, the waters of the Equatorial Pacific become warmer than normal, creating rising air that changes wind and weather patterns.

The effects can be worldwide, including drought in the western Pacific and more rain in Peru and the west coast of South America.

Tree rings indicate that an El Nino was occurring in 1519 and 1520, and may even have begun in 1518.

After passing through the strait later named for him, Magellan sailed north along the South American coast and then turned northwest, crossing the equator and eventually arriving at the Philippines, where he was killed in a battle with natives.

Magellan was seeking the so-called spice islands, now part of Indonesia, and his course took him north of that goal.

But the route may have been dictated by mild conditions and favourable winds during an El Nino, anthropologists Scott M. Fitzpatrick of North Carolina State University and Richard Callaghan of the University of Calgary, Canada, suggest in a study of his trip.

Their research is summarised in the journal Science and is to be published in full in the August edition of the Journal of Pacific History.

They were studying early exploration trips and were struck by the fact that Magellan sailed unusually far north, Fitzpatrick explained.

"We had not considered El Nino until afterward, when we were trying to account for why the winds were so calm when he came into the Pacific," he said. "We knew it was unusual."

The researchers used a computer to model wind and weather conditions across the Pacific during an El Nino and then compared that to Magellan's route.

Magellan's journals show that many of the crew had died or were sick with scurvy, so he may simply have chosen to sail with the existing winds and currents, reducing the number of crew needed to operate his ships, Fitzgerald said.

"It could have been an adept manoeuvre," the researchers wrote, allowing him to move west along the path of least resistance.

In his writings, Magellan said he chose the northerly route because of reports of a famine in the spice islands.

This also could be accurate, Callaghan and Fitzpatrick say, as El Nino conditions often result in drought in that region.

Magellan had received correspondence from a friend in the spice islands before setting out, and so may have known about a famine there, Fitzgerald said.

But that could not be determined for certain, because the correspondence was destroyed in the great Lisbon earthquake of 1755.

While the reasons for Magellan's choice of route remain uncertain, El Nino conditions "may have been largely responsible for structuring the route and extent of what many consider the world's greatest voyage," the researchers wrote.

Science: www.sciencemag.org
Journal of Pacific History: www.tandf.co.uk/journals/titles/00223344.asp
http://www.nzherald.co.nz/section/2/story.cfm?c_id=2&objectid=10513801

Ik weet niet of het nu hier hoort (vanwege El NiŮo) of in C&H (vanwege de cultuur en historie)...
Gooi het gewoon in beide neer!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  maandag 2 juni 2008 @ 11:25:13 #31
161096 OA
O........ Agent
pi_59065015
quote:
Mudslide kills six in Colombia

BOGOTA, Colombia - Civil defence officials say a mudslide triggered by persistent rains has killed at least six people in northwestern Colombia.

National civil defence director Jaime Pineda says the deaths occurred around dawn Saturday in the city of Medellin, after tons of earth buried more than 30 homes.

Pineda says rescuers recovered the bodies of five adults and one child. At least 14 people are believed to be missing.

Colombian authorities blame persistent rains that began in March for at least 23 deaths and say 182,000 people have been rendered homeless.

The government meteorological agency says the rains could last another three weeks.
http://www.nzherald.co.nz/category/story.cfm?c_id=68&objectid=10513767
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59083890
quote:
Op maandag 2 juni 2008 09:31 schreef OA het volgende:
Wij hebben net de warmste meimaand ooit achter de rug... In Nieuw-Zeeland is dat wel anders...
[..]

http://www.nzherald.co.nz/section/1/story.cfm?c_id=1&objectid=10513892
Wat een onzin 4 C temperatuurverschil tussen twee maanden? Dat doen wij elke keer joh
  dinsdag 3 juni 2008 @ 09:58:40 #33
161096 OA
O........ Agent
pi_59083917
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 09:57 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Wat een onzin 4 C temperatuurverschil tussen twee maanden? Dat doen wij elke keer joh
Maar in NZ is alles nog mooi en onbedorven... Dus het is abnormaal.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  dinsdag 3 juni 2008 @ 11:49:57 #34
161096 OA
O........ Agent
pi_59086217
quote:
KNMI: Extreem veel bliksem

DE BILT - Het afgelopen etmaal, tot maandagavond 24.00 uur, heeft het in Nederland en BelgiŽ extreem veel gebliksemd. Volgens het KNMI waren er ruim 49.000 ontladingen.

Dat is volgens een woordvoerster geen record: op 7 juli 2004 waren er in een etmaal maar liefst ongeveer 80.000 ontladingen. Het bliksemde volgens het KNMI in Nederland vooral in het midden en zuiden van het land.

In Limburg waren er maandagavond tientallen meldingen van blikseminslag. Enkele honderden huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. In Zeeland liep een tunnel onder en werd een kerktoren door de bliksem geraakt.

Het KNMI werkt samen met onder meer de marine en de luchtmacht bij het meten van de bliksems en de -inslagen.

Via masten in Den Helder, Valkenburg (Leiden), Deelen en Hoogeveen wordt voor Nederland de electromagnetische straling gemeten die bij de bliksem vrijkomt. Vervolgens bepaalt apparatuur waar de ontladingen en inslagen waren en hoe laat ze zich hebben voorgedaan. Het KNMI claimt geen bliksem te missen.
http://www.volkskrant.nl/(...)Extreem_veel_bliksem
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59109721
Drie golfers geraakt door bliksem


Op de golfbaan van Beetsterzwaag zijn dinsdagochtend rond 11.00 uur drie golfers gewond geraakt nadat de bliksem tijdens het onweer erg dichtbij hen in sloeg. De drie zijn, volgens de politie, gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

bron

stug doorblijven golfen als het onweert.
  woensdag 4 juni 2008 @ 10:35:50 #36
161096 OA
O........ Agent
pi_59109966
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 10:23 schreef aloa het volgende:


stug doorblijven golfen als het onweert.
Maar Golfen is supergezond ....
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59114138
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 10:35 schreef OA het volgende:

[..]

Maar Golfen is supergezond ....
Behalve als het onweert

  donderdag 5 juni 2008 @ 12:54:48 #38
161096 OA
O........ Agent
pi_59141907
quote:
Grote Oceaan slokt eilandenstaat Kiribati op
De regering van de eilandenstaat Kiribati in de Grote Oceaan plant een exodus. Ze vreest de verdwijning van de eilandengroep over 50 tot 60 jaar en zoekt een nieuwe thuis voor de 100.000 inwoners. Oorzaak is de klimaatsverandering en de daardoor stijgende zeespiegel, zei president Anote Tong in Nieuw-Zeeland.

Geen vluchtelingen
"Zich op de dag voorbereiden waarop men geen land meer heeft, is pijnlijk, maar net dat zullen we wel doen", zei Tong in een interview op de Nieuw-Zeelandse televisie. Hij zal de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark vragen meer migranten uit Kiribati op te nemen. Hij zal eerst overleggen over de opvang van goed opgeleide medeburgers. "Als ze naar Nieuw-Zeeland verhuizen, komen ze als volwaardige medeburgers en niet als vluchtelingen", zei hij.

Drie meter boven zee
Kiribati ligt tussen Hawaii en AustraliŽ en bestaat uit 32 atollen, die over bijna 5.000 kilometer in de Zuidzee verspreid liggen. De meeste eilanden steken niet meer dan drie meter boven zee uit. (belga/bf)


http://www.demorgen.be/dm(...)at-Kiribati-op.dhtml

[ Bericht 6% gewijzigd door OA op 06-06-2008 08:58:47 ]
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  donderdag 5 juni 2008 @ 12:56:06 #39
161096 OA
O........ Agent
pi_59141945
quote:
Diest opnieuw getroffen door wateroverlast en modderstromen

DIEST - (Belga) Nauwelijks drie dagen na het zware onweer van maandagavond zijn de Vlaams-Brabantse gemeenten Diest en Scherpenheuvel opnieuw getroffen door wateroverlast en modderstromen. Vooral in de Diestse deelgemeente Kaggevinne heeft de regenval van de afgelopen uren ervoor gezorgd dat heel wat kelders en huizen zijn ondergelopen.
Rond 11.00 uur had de brandweer van Diest al een vijftigtal oproepen gekregen van getroffen burgers. Verschillende brandweerploegen zijn in de weer om de schade te beperken. In Scherpenheuvel is de toestand minder ernstig. Daar heeft de brandweer voorlopig nog maar een tiental oproepen gekregen over ondergelopen kelders. Beide gemeenten waren maandagavond al zwaar getroffen door het felle onweer dat over het land trok. Zo kreeg de brandweer van Diest maandagavond 300 oproepen en waren de lokale brandweerlui nog de hele dinsdag in de weer om alle oproepen af te werken. Ook Scherpenheuvel kreeg maandag zijn deel van het regenwater te slikken.
http://www.demorgen.be/dm(...)at-Kiribati-op.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59150786
quote:
Als jij deze niet op de FP post, dan post ik 'm
  donderdag 5 juni 2008 @ 18:49:58 #41
161096 OA
O........ Agent
pi_59151537
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 18:13 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Als jij deze niet op de FP post, dan post ik 'm
Ik wilde het wel doen, maar ik had er overdag geen tijd voor ivm werk .
Nu ga ik zo weg, dus ga je gang!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  vrijdag 6 juni 2008 @ 08:57:32 #42
161096 OA
O........ Agent
pi_59163808
Ik ga hem toch plaatsen ID, aangezien jij wel erg traag bent...
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59165426
Op de ťťn of andere manier heb ik dit topic gemist in m'n MyAT en ik heb er niet meer aan gedacht ook
Ik dacht er vanochtend bij het opstaan wel aan maar, prima zo
pi_59306649
Honderden Franse huizen verwoest door storm


AGEN - Zware stormen en hevige regenval hebben in de nacht van dinsdag op woensdag honderden huizen verwoest in het zuiden van Frankrijk.

Tientallen mensen moesten in veiligheid worden gebracht. Dat lieten de Franse hulpdiensten woensdag weten.

Rivieren traden buiten hun oevers en twee dorpen raakten beschadigd door modderstromen. Op sommige plaatsen stond het water een meter hoger dan normaal. Woensdag zakte het waterpeil, maar meteorologen waarschuwden al voor nieuwe regenval.

Vergelijkbaar

In de stad Roquefort telde de brandweer meer dan honderd overstroomde huizen. In andere steden langs de rivier Agenais was de schade vergelijkbaar.

Zes voetballende kinderen werden nabij Avignon getroffen door de bliksem. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen. Een van hen, een twaalfjarige jongen, kreeg een hartstilstand. Zijn toestand is inmiddels stabiel.

nu.nl
  Moderator woensdag 11 juni 2008 @ 16:12:44 #45
8781 crew  Frutsel
pi_59308474
Had wel apart topic mogen krijgen Aloa
pi_59364045
quote:
Op woensdag 11 juni 2008 16:12 schreef Frutsel het volgende:
Had wel apart topic mogen krijgen Aloa
Had gekund ja... volgende keer dan maar.
Dit bericht verdient geen eigen topic.
quote:
Boerin ziet koe langs haar raam vliegenEen boerin in de Amerikaanse staat North Dakota schrok hevig toen ze woensdag naar buiten keek.

Een van haar koeien vloog voorbij haar raam. De noordelijke staat heeft te kampen met hevige stormen, met windstoten tot 120 kilometer per uur. De koe zou volgens de melkveehoudster op 3 meter hoogte gevlogen hebben. Dit tot grote schrik van haar dertig andere koeien, die blijkbaar niet door de wind waren gevangen.

Hoe de koe terecht is gekomen, heeft de boerin niet gezien. Wel bleek een van haar dieren zijn rug te hebben gebroken. Het is afgemaakt. Of het dezelfde koe is, is waarschijnlijk, maar niet zeker.
bron:
pi_59421028
Windhoos treft voetbalveld Rilland
quote:
Een windhoos is vanochtend rond half elf over het sportcomplex van voetbalvereniging Rillandia aan de Bathseweg tussen Rilland en Bath getrokken.

Het natuurverschijnsel heeft behoorlijk wat schade en paniek veroorzaakt.

Goals en dugouts zijn weggewaaid. Een partytent ging de lucht in en kwam op de auto van kantinebeheerster Lina Bruijnooge terecht. Haar auto liep schade op. Ook de kantine is beschadigd. Dakpannen zijn ervan afgevlogen.

Het sportcomplex van vv Rillandia is vandaag de uitvalsbasis voor de jaarlijkse Schelde-wandeltochten over vijf tot vijftig kilometer. "Gelukkig waren vrijwel alle wandelaars al weg", vertelde Lina Bruijnooge.

In de partytent was nog wel een aantal vrouwen aan het oefenen voor een nordic walking-loop. Nadat de partytent was weggewaaid, probeerden zij de kantine binnen te komen. Dat lukte eerst niet, omdat het zo hard waaide. Lina Bruijnooge: "De paniek was groot. Ik stond zelf te trillen op mijn benen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 12,5 jaar dat ik hier de kantine beheer.''

De windhoos die van de vlakbijgelegen Westerschelde kwam, is schuin over het voetbalcomplex van Rillandia getrokken. Volgens Sander Puik van Rillandia is de windhoos niet veel verder gekomen dan de Bathseweg en vervolgens 'omgedraaid' terug naar de Westerschelde.

De omvang van de schade is nog niet bekend. Verzekeringsexperts komen vanmiddag poolshoogte nemen.

bron
Life is Music
pi_59421086
hmmmm
pi_59421319
quote:
Op maandag 16 juni 2008 00:11 schreef ItaloDancer het volgende:
hmmmm

Ja, wat zullen we hier van zeggen.
Life is Music
  maandag 16 juni 2008 @ 10:48:48 #50
161096 OA
O........ Agent
pi_59426137
quote:
Zes Franse kinderen werden dinsdagavond bij een hevig onweer door de bliksem getroffen. Een twaalfjarige jongetje kreeg een hartstilstand en werd met spoed naar een ziekenhuis in Marseille gebracht. Zijn toestand zou nu stabiel zijn.

Een groep kinderen was in de buurt van Avignon aan het voetballen toen het onweer losbarste. Zes kinderen werden geraakt door de bliksem toen ze zichzelf in veiligheid probeerden te brengen.

Het zuiden en oosten van Frankrijk werd dinsdagavond en -nacht door noodweer getroffen. Straten overstroomden, kelders liepen vol. Er werden verschillende blikseminslagen gemeld. Veel huizen werden beschadigd door riviertjes en beekjes die buiten hun oevers traden.
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=2308&Itemid=26
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zaterdag 21 juni 2008 @ 11:39:31 #51
161096 OA
O........ Agent
pi_59573737
quote:
De zomer is een dagje eerder begonnen

DE BILT - De astronomische zomer is volgens Universal Time dit jaar op 20 juni om 23.59 uur begonnen en dat was voor het eerst sinds 1896. Voor gewone stervelingen begint de zomer op zaterdag 21 juni. De langste dag van het jaar duurt dit jaar van 05.19 uur in de ochtend tot 22.04 uur in de avond.

Weerinstituut KNMI kan nog niet goed voorspellen wat voor zomer ons te wachten staat; een wisselvallige of juist een standvastige. Afgaande op de klimatologische trend lijkt ,,warmer dan normaal'' een veilige voorspelling. De afgelopen vijftig jaar zijn de zomers zo'n anderhalve graad warmer geworden. ,,Dat wil niet zeggen dat het ook mooier weer wordt, warmer dan normaal regenweer behoort ook tot de mogelijkheden'', aldus het KNMI dat de verwachtingen meteen tempert.

Een ding is zeker; de zon schijnt op het noordelijk halfrond langer in de zomer dus is het in het noorden van Europa langer licht dan in het zuiden. Zelfs in Nederland gaat dit op, op de Waddeneilanden kan de zon nu ongeveer een half uur langer schijnen dan in het zuiden van Limburg, weet het KNMI.

In Nederland wordt het zondag in ieder geval lekker warm, de warmte zal echter al snel omslaan in onweer. Daarna blijft het warm maar wisselvallig. In het Middellandse Zeegebied en het zuiden van Spanje wordt het heet.
http://www.ad.nl/binnenla(...)eerder_begonnen.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  maandag 23 juni 2008 @ 08:42:21 #52
161096 OA
O........ Agent
pi_59618836
quote:
Hevige onweders in Namen

DINANT - In het zuiden van de provincie Namen zijn zondagavond hevige onweders uitgebroken. De brandweerkorpsen van Ciney, Dinant en Rochefort moeten alle zeilen bijzetten, vooral voor straten die met modder overstroomd zijn en takken die door de wind zijn losgerukt.
In Dinant wordt de wijk Froidvau het felst getroffen door modderstromen. Verscheidene woningen liepen onder en de telefooncentrale van de hulpdiensten stond er roodgloeiend. In de streek van Ciney werd de brandweer opgeroepen voor een overstroming in het dorp Natoye en om wegen te ruimen in Assesse.

In Rochefort werden bomen door de wind losgerukt en werden enkele daken beschadigd. Ook in de omgeving van Ohey, Gesves en Andenne liep modder in woningen en vielen bomen op wegen, veranda's en voertuigen. Voertuigen werden volgens bewoners ook door hagel beschadigd. (TIP)

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=B24661326080622&ref=nieuwsoverzicht
Onweders....
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59622750
quote:
Jason-2 houdt zeespiegel nauwlettend in de gaten
Uitgegeven: 22 juni 2008 10:16
Laatst gewijzigd: 22 juni 2008 17:01

DE BILT - In het ergste geval stijgt de zeespiegel voor de Nederlandse kust deze eeuw met meer dan een meter ten opzichte van het niveau van 1990. Hoe hard die stijgt, is sinds dit weekeind beter dan ooit te volgen door de lancering van klimaatsatelliet Jason-2.

De lancering is succesvol verlopen, liet woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zondag weten.

In de 20e eeuw steeg de zeespiegel wereldwijd ongeveer 17 centimeter, voor de 21e eeuw wordt uitgegaan van een stijging van tussen de 35 en 85 centimeter voor Nederland ten opzichte van 1990.

Ijskappen

De zeespiegel stijgt door uitzetting van het warmere zeewater, het smelten van gletsjers en kleine ijskappen en het slinken van grote ijskappen op Groenland en Antartica.

Wanneer de afkalving van de ijskappen doorzet, kan de zeespiegel voor onze kust met nog eens 10 tot 20 centimeter meer stijgen dan al voorzien.

Verschijnselen

Met de nieuwe Jason-satelliet zijn de stijgingen van de zeespiegel zeer nauwkeurig ,misschien zelfs nauwkeuriger, te volgen. Ook voor het doen van weers- en seizoensvoorspellingen en het waarnemen van verschijnselen zoals El NiŮo doet Jason-2 dienst voor onder meer het KNMI.

Jason-2 kijkt het kunstje eerst een paar maanden af van zijn voorganger Jason-1, die kan daarna met pensioen.
bron

't werd ook wel tijd dat Jason 1 werd vervangen, aan de data van het afgelopen twee jaar te zien is 'ie stuk

pi_59881209
Al Gore verbruikt zelf meer energie dan ooit

De Amerikaanse klimaatgoeroe Al Gore is zijn belofte om minder energie te verbruiken niet nagekomen. Het conservatieve onderzoeksinstituut Tennessee Centre for Policy Research onthult dat zijn elektriciteitsrekening alweer met 10 procent is gestegen.

In februari 2007 had die groep hem al bestempeld als een hypocriet omdat hij in zijn luxevilla in Tenessee twintig keer meer stroom verbruikt dan het gemiddelde Amerikaanse gezin. Al Gore kondigde daarop ingrijpende aanpassingen aan.

Een woordvoerster van Gore noemt de kritiek ongegrond en zegt dat de vernieuwingen aan de woning pas november vorig jaar zijn afgerond, wat een correcte berekening in de weg staat.

bron
pi_59895557
quote:
'Droogte in Drenthe houd aan'Ondanks dat het volgende week gaat regenen blijft het in Drenthe te droog. Dit zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.

Geurts voegt er aan toe dat ook de provincies Friesland, Groningen en het noorden van Noord-Holland al maanden last hebben van de droogte.

Boeren in Drenthe kampen sinds april met een fors tekort aan neerslag. In sommige delen van de provincie komt men volgens het KNMI ruim 200 millimeter aan neerslag te kort. De buien van volgende week kunnen dit tekort niet wegwerken.

Volgens een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO-Noord zijn er de afgelopen dagen een paar flinke buien gevallen maar schieten de boeren daar weinig mee op.

Gemiddeld viel er volgens hem ongeveer 5 millimeter per dag, waarvan het overgrote deel gelijk is verdampt. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het wisselvallige weer van komende week.

Volgens Geurts is er weinig hoop voor de boeren. Hij benadrukt dat alleen langdurige neerslag voldoende is om de Drentse droogte op te lossen en dat zit er voorlopig niet in.
Life is Music
pi_59895572
quote:
Op maandag 23 juni 2008 08:42 schreef OA het volgende:

[..]

Onweders....
Amai, dat is niet zo plezant hť.
Life is Music
pi_59980465
Extreme regen in Noorwegen en Zweden na droogte

De langdurige droogte in het zuiden van Noorwegen en Zweden wordt lokaal weggevaagd door extreme regenval. Met name op 7 juli werden de regenwaters fors gevuld.
In Noorwegen leidde onweer en regen als tot wateroverlast zoals we eerder berichtten, er blijken echter ook neerslagrecords geboekt te zijn op vele stations. In Zweden werd op een station in 6 uur tijd de hele maandsom voor juli afgetapt.
quote:
Zaterdag trok een ongewoon hevig onweer over de Noorse hoofdstad Oslo.
Er was behoorlijk wat schade en overlast door de zware regenval. Overstromingen en omgewaaide bomen zorgden voor chaos op de autowegen en tientallen huizen hadden te kampen met ondergelopen kelders.


Duizenden gezinnen zaten zonder stroomvoorziening. Ook het treinverkeer in het centraal station van Oslo ondervond hinder nadat een omgewaaide boom de leidingen trof en zorgde voor stroomuitval.

Er zijn er geen meldingen van gewonden.
bron:

[ Bericht 33% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2008 20:11:47 ]
pi_60030425
Veel neerslag in Zuid-Afrika

Een aantal dagen met hevige regen heeft in Zuid-Afrika voor overstromingen gezorgd. De regenval was zo hevige dat bruggen door de snel stromende rivieren het begaven. Verschillende inwoners werden geŽvacueerd.

Ook Kaapstad werd getroffen door overstromingen, waarbij modderstromen verschillende wegen blokkeerden. De regenval werd veroorzaakt door een serie koufronten. Plaatselijk viel 150 millimeter. In Vyeboom viel 250 millimeter in vijf dagen tijd. Normaal valt er in juli 83 millimeter in Kaapstad.

bron
pi_60064066
Woningen ontruimd wegens instortingsgevaar


AMSTERDAM - Op last van de brandweer zijn in Amsterdam-West zaterdagochtend ruim honderd woningen ontruimd. Een schoorsteen staat na een blikseminslag op instorten.Een deel van de vijftig meter hoge schoorsteen van het voormalige kraakpand Tetterode aan de Da Costakade is al naar beneden gekomen en landde op de binnenplaats. Niemand raakte daarbij gewond, zegt een woordvoerder van de brandweer

De omgeving rond het gebouw is afgezet. Volgens de brandweerzegsvrouw probeert de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht het pand veilig te stellen. De sloop van de schoorsteen is inmiddels begonnen.

Tijdens de werkzaamheden worden omwonenden opgevangen in het stadsdeelkantoor van stadsdeel Oud-West. Niet alle omliggende woningen zijn ontruimd. Bewoners van de Potgieterstraat kunnen thuisblijven, maar ze mogen niet de binnentuin tussen de huizen betreden. De bewoners van de andere woningen kunnen waarschijnlijk tegen de avond weer naar huis.

Bewoners zeiden tegen de NOS dat ze eerder hebben geklaagd omdat er volgens hen geen bliksemafleider op de schoorsteen zat. De woordvoerder van de brandweer wilde daar niet op ingaan.

Het is bij haar ook niet bekend of er een bliksemafleider op de schoorsteen zat en of die werkte.nu.nl
  maandag 14 juli 2008 @ 06:57:17 #60
161096 OA
O........ Agent
pi_60089286
quote:
Stortregen zet costa's blank
Coen Springelkamp

AMSTERDAM - Lokale wolkbreuken hebben afgelopen weekeinde voor flink wat overlast gezorgd bij Nederlandse vakantiegangers aan de Spaanse Middellandse Zeekust bij Tarrogona. Ook andere delen van de streek CataloniŽ zijn getroffen.

Het water kwam in korte tijd met bakken tegelijk uit de hemel. Eerst als hagelstenen ter grootte van knikkers, daarna als enorme plensbuien. Op camping Torre del Sol in Mont Roig kon de riolering het niet aan. . ,,Het water stond hier op sommige plaatsen veertig tot zestig centimeter hoog", laat Jan-Willem Zimmer (39) uit De Rijp vanaf zijn vakantieadres weten. Volgens Zimmer kwam de bui vanuit het niets opzetten. ,,We lagen op het strand en zagen de lucht boven land pikzwart worden. Toen begon het te waaien en te hozen. De hagel heeft de ruiten van veel caravans beschadigd. Tentjes zijn kapot gewaaid", weet hij.
http://www.telegraaf.nl/b(...)costa_s_blank__.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_60113705
Familiedrama door blikseminslag

In Slowakije is een gezin op vakantie ernstig getroffen door een blikseminslag.

Het Slowaakse gezin, vader, moeder en twee zoontjes van vijf en twee jaar, bezocht in het noorden van Slowakije een kasteelruÔne bij de plaats Sulov. Daar werd het verrast door het onweer.
Een blikseminslag trof de moeder en het jongste kind. Zij overleden ter plekke aan een hartstilstand.

De vader liep verwondingen op, en raakte bovendien in shock. Het vijfjarige jongetje bleef ongedeerd en had de tegenwoordigheid van geest om hulp te zoeken in Sulov.
ZiekenhuisDe vader is opgenomen in het ziekenhuis. Hij is niet meer in levensgevaar, maar kan zich niets van het drama herinneren.

rtlnieuws

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 15-07-2008 08:04:32 ]
  maandag 21 juli 2008 @ 13:16:33 #62
161096 OA
O........ Agent
pi_60243530
quote:
Aardverschuiving Guatemala: 12 doden

In het oosten van Guatemala zijn door een aardverschuiving twaalf mensen omgekomen: een man en een vrouw en hun tien kinderen.

Door dagenlange regenval was een heuvel naast hun huis naar beneden gekomen. De regens zijn het gevolg van de tropische storm Dolly, die boven de CaraÔbische Zee voor de kust van Guatemala ligt.

De komende uren trekt Dolly over het Mexicaanse schiereiland YucatŠn waar veel toeristische bestemmingen zijn. Voor dat gebied is een orkaanwaarschuwing afgegeven.
http://www.nos.nl/nosjour(...)21/210708_dolly.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_60404288
"sneeuw" in Sydney:
quote:
It looked like snow, and it felt like snow, but in what may come as a disappointment to Sydneysiders, the winter whiteness was just soft hail.

Just after 3.30pm (AEST) Sunday afternoon the area around Lindfield, Roseville and Killara became blanketed in white as a thunderstorm brought a winter wonderland to parts of northern Sydney.

"It's given a very European feel to Roseville," one Roseville woman told the Seven Network.

"I think the snow here is better than Perisher," a man from the same suburb told the ABC.

But despite some hope that metropolitan Sydney had experienced its first recorded snowfall since 1836, the Bureau of Meteorology said northern Sydney had just been blanketed in hail.

"It was soft hail," senior forecaster Peter Zmijewski said.

"Snow has a different appearance - snow falls in flakes."

Mr Zmijewski said Sydney experienced a white winter afternoon because it was cold enough to stop the hail melting as it fell and cold enough to preserve it when hit the ground.

The mercury fell to around 10 degrees in metropolitan Sydney on a wet and windy afternoon.

Temperatures need to plummet to around two degrees to produce snow, he said.

"We get hail in the middle of summer, but today's hail is because it is cold enough that it just didn't melt on the way down, so it fell as a soft, melting ice," he said.

Mr Zmijewski doubted the 1836 snow report, saying weather observers of the era lacked the expertise of today.

"We are almost in the sub-tropics in Sydney," he said.

"Two hundred years ago they may not have been that well trained and it was probably small hail.
bron
pi_60712883
Bliksem slaat in tijdens training voetbal

Een blikseminslag heeft vrijdagavond in het Duitse Wald-Michelbach in de buurt van Darmstadt voor tientallen gewonden gezorgd.

De bliksem sloeg rond 19.00 uur ’s avonds in tijdens een voetbaltraining. Daarbij vielen de aanwezigen op het voetbalveld door de drukgolf en de schrik om. Negen voetballers waren dusdanig gewond dat ze naar een ziekenhuis werden gebracht. 23 andere spelers hadden minder zware verwondingen. Een jongen van 14 en een man van 24 werden overgebracht naar de intensive care.

vwk
pi_60831674
Arbeiders in riool gezogen

In Tokio zijn tijdens een plotseling noodweer vijf arbeiders in een riool gezogen. Eťn van hen werd drie kilometer verderop in een rivier teruggevonden. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Door het plotselinge noodweer steeg de waterstand in het riool snel. De vijf mannen die het riool aan het repareren waren, konden niet op tijd wegkomen. …ťn van de arbeiders werd bewusteloos in een rivier teruggevonden, hij overleed later in het ziekenhuis. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar de andere vier mannen, aldus een woordvoerder.

vwk
pi_61071595
quote:
Vakantiegangers in Oostenrijk zijn overvallen door uitzonderlijk vroege sneeuwval. De weg tussen Salzburg en KarinthiŽ is alleen nog te berijden met sneeuwkettingen. Enkele auto's zijn al vast komen te staan in de sneeuw. Veel toeristen gebruiken deze weg om de files voor de Tauerntunnel bij Salzburg te omzeilen

nos
Dat is erg vroeg.
pi_61082028
quote:
Gewonden door lawine in Franse Alpen
ANNECY - In de omgeving van de Mont Blanc heeft zich zondagmorgen een lawine voorgedaan.

Zeker zeven mensen raakten door de vallende sneeuwmassa's gewond. Reddingswerkers zoeken onder de 4248 meter hoge berg Mont-Blanc du Tacul in de Franse Alpen naar eventueel meer slachtoffers, berichtte de plaatselijke politie.
bron
Life is Music
pi_61412194
quote:
Op 27 augustus is op Vostok ( Antarctica) de temperatuur gedaald tot -84,1 graden. Daarmee werd het aboslute wereldrecord van - 89,4 graden op bijna 5 graden na benaderd.

Dit staat geboekt op 21 Juli 1983 en werd eveneens in Vostok waargenomen. (Volgens sommige bronnen is het absolute kouderecord -89,2 graden).
De derde decade van augustus zorgde echter ook voor een behoorlijke koude periode. Vrijwel “elke nacht” daalde de temperatuur tot onder de -75 graden. De 26e en 27e was het zelfs kouder dan -80 graden. “Overdag” was het zo’n -75 graden.

De lage temperatuur trad op, op het moment dat de 24-uursnacht in Vostok werd beŽindigd. De zon kwam net boven de horizon. Vostok ligt op dezelfde breedtegraad als Spitsbergen op het Noordelijk Halfrond, maar wel op een hoogte van 3488 meter.

www.vwkweb.nl
pi_61418115
quote:
Op zaterdag 23 augustus 2008 20:32 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat is erg vroeg.
Cool
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 20:30 schreef aloa het volgende:

[..]


5 graden uit de buurt is nog heel wat, maar dan nog is het wel frisjes ja
pi_61419465
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 23:47 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Cool
[..]

5 graden uit de buurt is nog heel wat, maar dan nog is het wel frisjes ja
Daar red je het niet met alleen een wollen sjaal
Socialist in the streets, anarchist in the sheets
pi_61634551
quote:
Chicago seeks aid after worst rain in at least 137 yearsChicago authorities asked Illinois Gov. Rod Blagojevich to issue a disaster declaration after rainfall Saturday in the Windy City broke a single-day record that had stood for more than two decades.
Chicago received more than 6 inches of rain Saturday, breaking a 1987 record.

The deluge flooded streets and stranded residents in their homes. Officials worked to rescue people Sunday as the city grappled with another day of drenching.

O'Hare International Airport recorded 6.64 inches of rain Saturday -- breaking the all-time record of 6.49 inches set in 1987, according to the National Weather Service. Records have been kept since 1871.

By 4:30 a.m. CT on Sunday, emergency management and law enforcement officials were reporting widespread flooding across much of northern Illinois and extreme northwest Indiana, with rainfall totals of 4 to 7 inches in certain areas, the weather service said.

Commissioner John Spatz of Chicago's Department of Water Management said the north branch of the Chicago River "rose quickly and began to flow down the 5000 block of North Monticello," causing flooding northward and southward. Video Watch how Chicago flooded before Ike's rains arrived Ľ

In the worst-hit area, Albany Park, about 340 homes were in danger. About 40 residents were evacuated -- some of them by boat -- and taken to a shelter.

About 90 billion gallons of water fell on the city's water district, authorities said. More than 20 water department crews were out, and widespread sandbagging operations were under way.

Spatz said the city's sewer system was still "working well."

City officials said that, in general, things were under control.

Saturday's pounding rain was not related to Hurricane Ike. Remnants of Tropical Storm Lowell, which had come in from the Pacific, got caught up with a cold front, sending a wave of moisture into the region.
advertisement

But on Sunday, as the remnants of Ike -- by then a tropical depression -- worked their way farther into the country's heartland, heavy rain was expected over much of the region, including Illinois.

On Sunday morning, the National Hurricane Center said flood and flash-flood watches were in effect for much of the state. But police reported no major incidents.
pi_62240394
"Amazone verdwenen in 2030"Het Braziliaanse Amazonewoud heeft in augustus zeker 756 vierkante kilometer bos verloren door onder meer houtkap en verbranding. Dat is meer dan dubbel zo veel (133 procent) als in juli. Er wordt dus nog altijd meer en sneller gekapt. Over het hele jaar genomen, zal 229 procent meer Amazone gekapt worden dan in 2007. De ontbossing is het grootst in de staten ParŠ en Mato Grosso.

De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (INPE).

Gebied zo groot als Frankrijk al omgehakt
Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in BraziliŽ (ongeveer 65 procent). De jongste twintig jaar is meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan regenwoud verdwenen - een gebied zo groot als Frankrijk.

Domino
Tegen 2030 valt onmogelijk alles te kappen, maar er is een domino-effect: steeds meer heeft de Amazone af te rekenen met bosbranden. Hoe meer er wordt gekapt, hoe droger de Amazone wordt, hoe meer brand. In tegenstelling tot bomen in meer gematigde klimaten, groeien de bomen in Amazonia niet terug na een bosbrand: wat weg is, is voorgoed weg.

Oorzaken
De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing in het Amazonegebied sowieso.


bron:
pi_62246506
Dramatische cijfers inderdaad.
  zondag 19 oktober 2008 @ 00:30:35 #74
161096 OA
O........ Agent
pi_62496126
quote:
Doden door noodweer in Centraal-Amerika

Ten minste zestien mensen zijn omgekomen door zware regenval in Centraal-Amerika. Zeker zes personen worden nog vermist en ongeveer 100.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, aldus de autoriteiten.

Het noodweer, dat veroorzaakt wordt door een tropische depressie, houdt al bijna een week aan. Bruggen zijn verwoest, dorpjes zijn ondergelopen en wegen zijn geblokkeerd. In sommige gebieden is al meer dan 38 centimeter regen gevallen. Het meteorologisch instituut van Costa Rica spreekt over de zwaarste regenval in een eeuw tijd.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_62536912
Temperatuurprognose voor november t/m januari

De verwachting voor die periode voor Nederland is dat de temperatuur gemiddeld genomen tussen een halve tot ťťn graad boven het normale temperatuurgemiddelde zal uitkomen. De prognose is gebaseerd op het gemiddelde van 40 uitdraaien van een langetermijnmodel van ECMWF. Door de Noorse weerdienst is vervolgens de gemiddelde uitkomst in kaart gebracht. Een onevenredige verdeling van koude en warme periodes kan tot een gemiddeld beeld leiden van te koud of te wam, maar sluit dus een korte koude en lange warme periode (of andersom, maar niet bij deze prognose) niet uit.vwk
pi_62651671
DE: Nieuwsflitsen (bericht van vorig jaar woensdag 3 januari 2007 )

Een jaarlijks terugkerend bericht
quote:
"Elfstedentocht eens per 18 jaar door broeikaseffect"?
Eens in de achttien jaar zal er een Elfstedentocht kunnen worden gehouden. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change. Die 18 jaar is een gemiddelde berekening. In het beste geval zal het om de zeven jaar, in het slechtste zelfs maar om de 64 jaar.
Gemiddelde temperatuur
Onderzoekers Hans Vissers en Arthur Petersen van het Planbureau voor de Leefomgeving baseren zich op gegevens over de gemiddelde temperatuur van de koudste periode en de maximale ijsdikte in de provincie Friesland. Met de doorzettende klimaatverandering zal de kans op een Elfstedentocht naar verwachting sterk afnemen.

15 cm ijsdikte
De berekening ligt wat moeilijk, omdat de Elfstedentocht alleen wordt gehouden als de ijsdikte op de hele route ten minste 15 centimeter is. Dat is een probleem door de grote hoeveelheid open water en de stroming onder bruggen. Verder zijn er organisatorische factoren, zoals het verwezenlijken van kluunplekken.

Vissers en Petersen noemen de ondergrens van eens in de zeven jaar en de bovengrens van eens in de 64 jaar. In de afgelopen eeuw had de Elfstedentocht volgens de berekeningen van het planbureau vier keer vaker georganiseerd kunnen worden: in 1939, 1979, 1987 en in 1996.
Het KNMI kwam trouwens in 2003 met de prognose dat de Elfstedentocht deze eeuw nog maar vier keer kan worden gehouden. Sinds 1909 is de Tocht der Tochten vijftien keer geschaatst. Henk Angenent was op 4 januari 1997 voorlopig de laatste winnaar van de wedstrijd over 200 kilometer.

vwk


[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 24-10-2008 20:29:27 ]
pi_62662551
Bliksem doodt 52 koeien
quote:
Een boer in Uruguay is deze week in -letterlijk- een klap een groot deel van zijn veestapel kwijtgeraakt. Een blikseminslag betekende de dood van 52 van zijn koeien.

Volgens de krant El Pais stonden de koeien opeengedrukt tegen een hek van ijzerdraad toen woensdag de bliksem insloeg. Dierenartsen die ter plaatse de doodsoorzaak van de dieren onderzochten zeiden dat koeien in geval van noodweer wel vaker de nabijheid van een hek opzoeken. Volgens meteoroloog Fernando Torena, geÔnterviewd door de krant, was er niettemin sprake van 'bijzonder grote pech'.

vwkweb
  Moderator maandag 27 oktober 2008 @ 09:35:22 #78
8781 crew  Frutsel
pi_62710435
Spaanse enclave onder water na zware regenval
quote:
Na dagen van zware regenval is Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, grotendeels onder water komen te staan. Bovendien is Melilla van de buitenwereld afgesloten.De douaneposten aan de grens met Marokko zijn gesloten. Een deel van de afrastering die is neergezet om de komst van illegale immigranten tegen te houden, is omgevallen of beschadigd. Dat meldde het Spaanse persbureau Europa Press maandag.

In Melilla viel zondag 110 liter regen per vierkante kilometer. De rivier Rio Oro, die door de enclave stroomt, is buiten zijn oevers getreden. Het verkeer per vliegtuig en per boot van en naar Melilla is opgeschort.

In 2005 gingen beelden de wereld over van Afrikanen die met honderden tegelijk Melilla en Ceuta, een andere Spaanse enclave in Noord-Afrika, bestormden om zo de Europese Unie binnen te komen. De meeste Afrikanen werden met geweld teruggestuurd. Sindsdien is de beveiliging van de enclaves versterkt.
pi_62743739
vier keer zo veel NF3 in de atmosfeer als verwacht:
quote:
A powerful greenhouse gas is at least four times more prevalent in the atmosphere than previously estimated, according to a team of researchers at Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego.

Using new analytical techniques, a team led by Scripps geochemistry professor Ray Weiss made the first atmospheric measurements of nitrogen trifluoride (NF3), which is thousands of times more effective at warming the atmosphere than an equal mass of carbon dioxide.

The amount of the gas in the atmosphere, which could not be detected using previous techniques, had been estimated at less than 1,200 metric tons in 2006. The new research shows the actual amount was 4,200 metric tons. In 2008, about 5,400 metric tons of the gas was in the atmosphere, a quantity that is increasing at about 11 percent per year.

Emissions of NF3 were thought to be so low that the gas was not considered to be a significant potential contributor to global warming. It was not covered by the Kyoto Protocol, the 1997 agreement to reduce greenhouse gas emissions signed by 182 countries. The gas is 17,000 times more potent as a global warming agent than a similar mass of carbon dioxide. It survives in the atmosphere about five times longer than carbon dioxide. Current NF3 emissions, however, contribute only about 0.04 percent of the total global warming effect contributed by current human-produced carbon dioxide emissions.

Nitrogen trifluoride is one of several gases used during the manufacture of liquid crystal flat-panel displays, thin-film photovoltaic cells and microcircuits. Many industries have used the gas in recent years as an alternative to perfluorocarbons, which are also potent greenhouse gases, because it was believed that no more than 2 percent of the NF3 used in these processes escaped into the atmosphere.
bron

Volgens Lubos Motl dragen zonnecellen ongeveer evenveel GWP (Global Warming Potential) bij per Joule als het verbranden van fossiele brandstoffen voor energie.
pi_62766823
Hittegolf AustraliŽ


Het is langdurig erg warm in AustraliŽ. Aan de hitte komt voorlopig ook nog geen einde. Met de hoge temperaturen komt er voorlopig ook nog geen einde aan de chronische droogte in grote delen van het continent.

In het westen van AustraliŽ werd een temperatuur gemeten van 42,2 graden. Dat was in de kustplaats Eucla. In het nabijgelegen Forrest werd het ruim 41 graden. Ook in het zuiden van AustraliŽ is het overigens erg warm. In het zuidelijke Ceduna werd het vrijdag 38,3 graden. Voor de verwachting van de komende dagen

weathernews
pi_62767651
Afsluitdijk dicht om botsingen door noodweer

Een zware hagelbui was de oorzaak van een ravage op de Afsluitdijk vanochtend. Door de hevige neerslag ontstond een ijslaag op het wegdek met het gevolg dat tientallen auto's in de slip raakten en botsten.

Er vielen tien lichtgewonden, drie daarvan zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De dijk is enkele uren afgesloten geweest voor verkeer, in beide richtingen ontstonden lange files. Tegen twaalven is de Afsluitdijk weer vrij gegeven.

bron:
pi_62774509
Londen verrast door sneeuw

In Engeland is gisteren de eerste sneeuw gevallen. Voor het eerst in ruim 70 jaar was Londen al in oktober bedekt met een klein laagje sneeuw. Het is er momenteel zelfs kouder dan in SiberiŽ.

Volgens een Britse weerman is dit bijzonder voor Engeland. "Dit is zeer uitzonderlijk. Het heeft in bijna het hele land gesneeuwd en heel wat mensen moesten zelfs enkele centimeters sneeuw van hun auto vegen. Lucht afkomstig van de Noordpool heeft ons dit sneeuwtapijt bezorgd. Oktober begon als de zomer en eindigt als de winter."

Het verkeer ontaardde in een chaos. Ook het Britse voetbal had te lijden onder de sneeuwval. Verschillende wedstrijden moesten worden stilgelegd.

Ook Noord-Spanje werd gisteren overvallen door vroeg winterweer. In een groot gedeelte van de berggebieden in het noorden van het land sneeuwde het flink. Alleen met sneeuwkettingen konden auto’s nog door verschillende bergpassen ploegen, meldden Spaanse meteorologen.

De oorzaak van het vroege pak sneeuw is een koudefront uit de poolgebieden, waardoor de temperatuur tien graden daalde. In Madrid leverde dat hevige regenval op, waardoor straten onder water liepen en een verkeerschaos ontstond. Om de hoofdstad stond dinsdag ongeveer 200 kilometer file.

De weerdiensten hebben voor de rest van de week nog meer sneeuw, kou en regen in het mediterrane land voorspeld.

AmpeIn Groot-BrittanniŽ was het in het hele land koud. Het koude-offensief vanuit de Noordpool sloeg het hardst toe in Noord-Ierland en Schotland.

Telegraaf
pi_63322517
Australische oostkust getroffen door noodweer

Afgelopen weekend werd de oostkust van AustraliŽ (Queensland) geteistert door hevige onweersbuien.
Deze gingen gepaard met zware regenval, waar plaatselijk 50-70mm neerslag viel. Er was tevens sprake van felle hagelbuien met hagelstenen zo groot als een golfbal.

Brisbane werd het zwaarst getroffen door het noodweer, zware rukwinden ( tot 129km/u) zorgden voor heel wat schade aan huizen, bomen en electriciteitsleidingen. Hierdoor kwamen ruim 4000 huishoudens zonder stroomvoorziening.vwk
  Moderator dinsdag 25 november 2008 @ 11:43:13 #84
8781 crew  Frutsel
pi_63501945
quote:
Flooding: 50 dead, 20.000 homeless in Brazil
Flooding in Brazil's Santa Catarina state has left at least 50 dead and more than 20,000 homeless, the state news agency reported Monday.

The rain-fueled flooding in southern Brazil affected 1.5 million residents and cut off five cities -- Rio dos Cedros, Pomerode, Itapoa, Garuva, and Benedito Novo -- from the rest of the nation, Agencia Brasil reported.Civil defense officials said patients at the Santa Ines Hospital in the beach resort city of Balneario Camboriu were moved to another part of the hospital, the news agency said.

Joao Paulo Kleinubing, the mayor of Blumenau, declared a state of public calamity Sunday night, Agencia Brasil said. He had declared a state of emergency on Saturday. iReport.com: Are you there? Share stories, images

Officials were sending two helicopters to Blumenau on Monday to help victims.


Aid also was being sent to the states of Rio Grande do Sul and Parana, which also have been hit hard by flooding, Agencia Brasil said.

Elsewhere, video footage from CNN affiliate TV station Record Internacional showed that heavy rain in Sao Paulo caused part of a roadway to collapse
quote:
Twintig doden door overstromingen BraziliŽ

BRASILIA - Door overstromingen en aardverschuivingen zijn in het zuiden van BraziliŽ twintig doden gevallen. De chaos werd veroorzaakt door hevige regenval.

Het noodweer maakte meer dan vijftienduizend mensen dakloos. In de zuidelijke provincie Santa Catarina heeft het water vier steden van de buitenwereld afgesneden. De waterstand is op sommige plaatsen negen meter hoger dan normaal.

De gouverneur van Santa Catarina heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen.
pi_63523770
quote:
Het noodweer maakte meer dan vijftienduizend mensen dakloos. In de zuidelijke provincie Santa Catarina heeft het water vier steden van de buitenwereld afgesneden. De waterstand is op sommige plaatsen negen meter hoger dan normaal.
9 meter hoger dan normaal.

Klimaatverandering biedt Groenland uitzicht op onafhankelijkheid

Groenland stemt vandaag over een lossere relatie met Denemarken. Tot voor kort leek zelfstandigheid economisch onmogelijk, maar de klimaatverandering schiet de Groenlanders te hulp. De rijkdom aan grondstoffen die nu door de smeltende sneeuw en ijs letterlijk aan de oppervlakte komt, biedt een kans om eindelijk onafhankelijk te worden van Denemarken.

Aleqa Hammond, vooraanstaand politica in Groenland en zelf jagersdochter:

"Onder het smeltende ijs komen bergen met goud tevoorschijn, soms letterlijk. We gaan een zink-, molybdeen- en diamantmijn openen. Hier voor de kust zijn acht kleine olievelden in zee gepland, elk met miljarden tonnen olie."
Groenland, 52 maal groter dan Nederland, werd al in de Middeleeuwen gekoloniseerd door Denemarken. Sinds 1979 heeft het eiland een vorm van zelfbestuur, maar Kopenhagen draagt jaarlijks nog altijd voor 50 procent bij aan de begroting. Dat komt neer op 7000 euro per inwoner– er zijn 56.000 Groenlanders.

Het huidige zelfbestuur heeft betrekking op het beleid voor gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en visserij. Het referendum gaat over autonomie op het gebied van economie (inclusief de cruciale beschikking over de bodemschatten), buitenlandse zaken en vormt een eerste stap naar volledige zelfstandigheid.

trouw
pi_63750975
quote:
Storm en vuur in Griekenland

Griekenland heeft vanwege zware storm de veerdiensten tussen het vasteland en de eilanden stilgelegd. Voor de Griekse kusten woeden stormen met windkracht negen met uitschieters naar tien en meer. Veel eilanden zijn van de buitenwereld afgesloten.

Verder zijn op Rhodos bosbranden uitgebroken die door de harde wind moeilijk te bestrijden zijn. De branden hebben te maken met de hoge temperaturen van de laatste dagen, die oplopen tot 25 graden.
pi_63752778
quote:
Klimaattop moet basis leggen voor nieuw Kyoto

In het Poolse Poznan wordt vanaf maandag bijna twee weken lang koortsachtig vergaderd over het klimaat. Op de 14e VN-Klimaatconferentie moet de basis gelegd worden voor de opvolger van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.

De eerste week van de top komen voornamelijk ambtenaren bij elkaar. Pas in de tweede week schuiven de ministers aan. Namens Nederland neemt Jacqueline Cramer (Milieu) deel aan het overleg. Op 12 december moeten alle partijen het eens zijn.

Eind 2009 moet dan in het Deense Kopenhagen een nieuw internationaal verdrag over het milieu gesloten worden. Kyoto werd door de Amerikanen naar de prullenbak verwezen, China en India ratificeerden het protocol maar leefden het niet na. Het is cruciaal voor het slagen van een nieuw verdrag dat deze drie grootvervuilers zich achter de overeenkomst van Kopenhagen scharen.

Waarnemers denken dat de nieuwe president Barack Obama van de Verenigde Staten wel oren heeft naar het steunen van het nieuwe verdrag. Of China en India uiteindelijk overstag zullen gaan, is zeer de vraag. Zij eisen toegang tot nieuwe technologieŽn om hun uitstoot te verminderen in ruil voor deelname aan het verdrag.

[ANP]
pi_63776784
Droogste staat AustraliŽ koopt water
quote:
AMSTERDAM - AustraliŽs droogste staat, South Australia, heeft voor het eerst water moeten kopen om dreigende tekorten af te wenden. Dat heeft de minister van waterveiligheid, Karlene Maywald, vrijdag gezegd.

De staat kocht 231 gigaliter (231.000.000.000) water om te zorgen dat zijn hoofdstad Adelaide in 2009 voldoende water heeft, ook als de huidige droogte voortduurt. Dertig gigaliter werd gekocht uit de watervoorraden die de staat met andere Australische staten deelt en 201 gigaliter werd gekocht op de watermarkt, voor een prijs van 350 tot 450 Australische dollar (177 tot 227 euro) per gigaliter.

Er heerst al vijf jaar droogte in South Australia en de watervoorraad in de opslagtanks en spaarbekkens van Adelaide nam vorig jaar met acht procent af. Sommige deskundigen hadden voorspeld dat South Australia dit jaar al zonder water zou komen te zitten.

Watergebrek

Het watergebrek ontstaat niet alleen door jaren van weinig regenval, maar ook doordat South Australia aan het eind ligt van een rivierstelsel waarvan het waterpeil gestaag zakt. Bewoners worden regelmatig geconfronteerd met een verbod om buitenshuis water te gebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of de auto te wassen.

Op een waterconferentie in de Amerikaanse staat Utah waarschuwden geleerden donderdag dat zeven westelijke staten van de Verenigde Staten de komende jaren watertekorten kunnen verwachten. De rivier de Colorado waaruit deze staten putten wordt al zwaar belast door droogte en bevolkingsaanwas en zal door de klimaatverandering verder achteruitgaan, zeggen zij.

Als er geen beter waterbeheer komt zal er uiteindelijk waarschijnlijk een gevecht om water tussen de zeven staten uitbreken, zei Dave Wegner, de organisator van de conferentie op de universiteit van Utah.

(c) Novum
pi_63888826
quote:
Reuzengolven overspoelen Papoea-Nieuw-Guinea


PORT MORESBY - De noordelijke kust van Papoea-Nieuw-Guinea is dinsdag getroffen door enorme golven. Sommige eilanden voor de kust van het land zouden volledig onder water staan.

Volgens ooggetuigen hielden de golven zes uur aan. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen, meldden media uit het ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea gelegen AustraliŽ.

Honderden huizen, hotels en scholen zijn ondergelopen. Meer dan 1500 mensen zijn ontheemd. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Oost-Sepik en Nieuw-Ierland. Reddingswerkers zeggen nog geen goed beeld van de omvang van de schade te hebben, omdat sommige afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt.

Eerder dinsdag was Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door twee aardbevingen, elk met een kracht van iets meer dan 5 op de schaal van Richter. Bij de nabijgelegen Kermadec-eilanden was een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter. Of de golven zijn veroorzaakt door de bevingen is niet duidelijk.

In juli 1998 werd het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door een zware tsunami. Golven van meer dan 10 meter hoog zaaiden tot honderden meters landinwaarts dood en verderf. Meer dan 1600 mensen kwamen om.

Volkskrant
pi_63996414
quote:
Noodweer in Engeland

LONDEN (ANP) - Het zuiden van Groot-BrittanniŽ is zaterdag getroffen door noodweer, met harde wind, zware regenval en overstromingen. Een 22-jarige automobiliste kwam om het leven toen haar auto bij het slecht weer van de weg raakte.


Op sommige wegen stond het water 46 centimeter hoog. Dertig mensen moesten uit hun auto's of huizen worden gered. Sommige steden zijn met de trein niet meer bereikbaar. Zondag wordt het weer volgens Britse meteorologen beter.

trouw
pi_64029546
Automobilisten ingesneeuwd in Spanje
quote:
MADRID - Het Spaanse leger heeft 120 automobilisten bevrijd die in hun voertuigen waren ingesneeuwd, aldus de Spaanse media maandag.

Op de snelweg tussen de steden Oviedo en Leůn in het noordwesten van Spanje lag op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw.

Sommige mensen zaten uren vast in hun voertuig.

In het noorden van het land zijn bijna veertig bergpassen afgesloten voor verkeer. Ook op het vakantie-eiland Mallorca viel sneeuw. (ANP)

AD
  Moderator maandag 15 december 2008 @ 14:27:49 #92
8781 crew  Frutsel
pi_64030940
quote:
Op maandag 15 december 2008 13:29 schreef aloa het volgende:
Automobilisten ingesneeuwd in Spanje
[..]
Ik zag het vanochtend in het nieuws, Frankrijk idemdito, honderdduizenden zonder stroom
Bijna een centraal "Winterweer in Europa waardig", naast dat in Italie en Oostenrijk
quote:
Extreme koude in SiberiŽ

MOSKOU - SiberiŽ heeft te kampen met extreme koude waarbij de temperaturen de komende dagen dalen tot minus 60 graden Celsius. Dat is tien graden kouder dan normaal, aldus het Russische persbureau Interfax maandag.

In de stad Jakoetsk daalde het kwik dit weekeinde al tot 50 graden onder nul. De oorzaak voor deze zelfs voor SiberiŽ extreem lage temperaturen is een koudefront dat vanuit het Noordpoolgebied binnentrekt.
-60? wtf
  Moderator maandag 15 december 2008 @ 16:04:14 #93
8781 crew  Frutsel
pi_64033264
quote:
Leger ingezet tegen sneeuw in Spanje

MADRID - Het Spaanse leger heeft 120 automobilisten bevrijd die in hun voertuigen waren ingesneeuwd, aldus de Spaanse media maandag.
Op de snelweg tussen de steden Oviedo en Leůn lag op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw. Sommige mensen zaten uren vast in hun voertuig. In het noorden van het land zijn bijna veertig bergpassen afgesloten voor verkeer. Ook op het vakantie-eiland Mallorca viel sneeuw.
  Moderator dinsdag 16 december 2008 @ 09:56:56 #94
8781 crew  Frutsel
pi_64050599
quote:
Sneeuwval veroorzaakt overlast in Zwitserland en Spanje

BERN - De Zwitserse autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd voor aanhoudend lawinegevaar, nadat afgelopen weekeinde zeker twee mensen waren omgekomen door lawines.
Door extreme sneeuwval en lawines is een van de bekendste skioorden, Zermatt bij de Matterhorn, afgesneden van de buitenwereld.

De kantons Wallis en Tessin werden geteisterd door stormen die met een snelheid van 150 kilometer per uur door het berggebied raasden.

Spanje

Zware sneeuwval zorgt voor veel overlast in grote delen van Spanje. Honderden automobilisten zijn ingesneeuwd. In de noordelijke regio's GaliciŽ, CantabriŽ en Castilla y Leůn bleven maandag duizenden scholen dicht, aldus Spaanse media.

Militairen en hulpdiensten werden ingezet om de honderden automobilisten te redden die in de sneeuw waren gestrand op de autoweg tussen de regio's AsturiŽ en Leůn. Maandagmiddag ging de weg weer open, nadat deze twintig uur gesloten was geweest, aldus de krant El PaŪs.

Ook in CataloniŽ zijn op de wegen problemen door de sneeuw. In de Sierra Nevada in het zuiden zijn enkele honderden mensen ingesneeuwd. De sneeuw is daar op sommige plaatsen een meter dik.
pi_64069185
Veel regen HawaÔ

De regenhoeveelheden zijn de afgelopen dagen groot geweest in grote delen van Hawai. Het is ook nog niet voorbij.

Een actieve storing heeft voor een regenvloed gezorgd op HawaÔ. In Honolulu viel in een etmaal tijd 76 mm. Dat brak het oude record dat in 1958 werd gevestigd. Ook in Lihue en Kahulu viel erg veel regen. De records die daar werden gebroken stonden al meer dan 50 jaar.

Het onweerde bijna onafgebroken, alles bij elkaar was het gevaarlijk weer. Modderstromen kwamen de heuvels af en op de wegen terecht. In november viel ook al veel regen en het is voorlopig nog niet voorbij. Ook de komende dagen regent het overvloedig.
pi_64192467
quote:
Noodweer Colombia eist bijna zeventig levens

BOGOTA - Zeker 67 mensen zijn in Colombia om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen na zware regenval in de afgelopen weken.
Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten zaterdag laten weten, aldus de Colombiaanse radiozender RCN.

Bijna honderd mensen zijn gewond geraakt en ongeveer twintig personen worden vermist. Ongeveer 1 miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer.

In de westelijke provincie Choco dreigt een voedselcrisis. Volgens het ministerie van Landbouw is 90 procent van de gewassen in Choco verloren gegaan.

Buurland Venezuela heeft 14 ton hulpgoederen naar Colombia gestuurd.
pi_64244477
quote:
NASA speurt naar badeendjes in gletsjer

AMSTERDAM - NASA – het Amerikaanse ruimtevaartbureau – is 90 plastic badeendjes kwijt – in Groenland. Ze worden gebruikt in een wetenschappelijk experiment.

Het eendenleger werd in september gestort in een moulin, een waterafvoer in een gletsjer waarlangs smeltwater van de oppervlakte naar de bodem van de ijsmassa zakt. Sommige van deze verticale rivieren zijn honderden meters diep en tien meter in breed.

Onderzoekers hadden gehoopt dat de eendjes door de stroom zouden worden meegevoerd en in zee zouden komen bovendrijven, melden ze op de website van de BBC. Het kan zijn dat dat is gebeurd, maar de Amerikanen hebben de eendjes – die zijn voorzien met een sticker waarop een e-mailadres staat – nog nergens kunnen vinden.

De moulins voeren het smeltwater af dat zich in poelen aan de oppervlakte van een gletsjer verzamelt als de temperatuur in de zomer oploopt. Dan schuift het ijs met een snelheid van 35 centimeter per dag in de richting van de oceaan, 15 centimeter per dag sneller dan in de wintermaanden.

Onderzoekers gaan er vanuit dat zakkend smeltwater functioneert als een soort smeermiddel aan de onderkant van een gletsjer. Het bepaalt mede hoe snel een gletsjer zich voortbeweegt. Hoe groot de invloed van het smeltwater is, had uit eendenonderzoek moeten komen.

Het volgen van badeendjes is niet de enige methode die NASA-onderzoekers gebruiken om moulins te onderzoeken. Ze hebben ook camera’s, lampen en meetapparatuur aan een koord in de waterafvoer laten zakken.

Daaruit blijkt dat een moulin geen rechte lijn door het ijs volgt. Het smeltwater stroomt met een snelheid van 15 kubieke meter per seconde door de gaten – 900 duizend liter per minuut.

bron:Volkskrant
pi_64337093
Kerstman van ijs in ChinaVolgens de Chinezen is het de hoogste ijssculptuur van vader kerst ter wereld. Foto EPAHARBIN - Een 160 meter hoge kerstman van ijs is woensdag onthuld in de Chinese stad Harbin. Volgens de Chinezen is het de hoogste ijssculptuur van vader kerst ter wereld.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC. De ijzige kerstman is gemaakt ter ere van een festival dat tot eind februari duurt. Het festival past goed bij Harbin, in het noorden van China, want de temperatuur schommelt daar rond de 35 graden onder nul in de wintermaanden. Het festival verwacht ongeveer 800.000 bezoekers. (ANP)
pi_64337950
quote:
Op woensdag 24 december 2008 20:15 schreef aloa het volgende:
Kerstman van ijs in China

[ afbeelding ]
Impressive
pi_64474927
quote:
pi_64475360
quote:
Natuurrampen eisten 220.000 levens in 2008


In 2008 zijn meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen bij natuurrampen. Er waren minder rampen dan in 2007, maar de catastrofes waren wel dodelijker en verwoestender. Dat meldde verzekeraar MŁnich Re maandag.


Het meest verwoestend was de cycloon Nargis, die Myanmar in mei teisterde. Meer dan 135.000 mensen kwamen om het leven door de tropische storm. Ook de aardbeving in China in dezelfde maand eiste veel levens. Meer dan 70.000 mensen stierven door de aardschok, er zijn zeker 18.000 vermisten. Ongeveer vijf miljoen mensen raakten dakloos door de beving, die vooral in de provincie Sichuan veel schade veroorzaakte.
pi_64531993
quote:
Jongen uit wak gered met behulp van hondenriemen(Novum) - Een 13-jarige jongen is dinsdag in een Tilburgs park uit een wak gered door twee buurtbewoners. De twee knoopten hondenriemen aan elkaar en gingen vervolgens het ijs op. Het kind was al gered toen de hulpverleningsdiensten arriveerden.

De jongen was rond 17.15 uur door het ijs in het Maarheezepark gezakt, meldt de politie woensdag. Hij werd opgevangen in een nabijgelegen woning en heeft geen letsel opgelopen. Voor de zekerheid is het geschrokken slachtoffer wel naar een ziekenhuis gebracht. De helpers zijn 35 en 44 jaar.

elsevier
pi_64622054
Zeker 50 doden bij koudegolf in Noord-India

Een koudegolf heeft de voorbije week in het noorden van India aan zeker 50 mensen het leven gekost. Dat heeft een regeringswoordvoerder bevestigd. De slachtoffers zijn vooral daklozen. De Noord-Indiase staat Uttar Pradesh gaat al een week gebukt onder een koudegolf. In gebieden zoals Sultanpur, Banda en Janpur schommelde het kwik rond het vriespunt, in steden als Lucknow en Kanpur rond drie ŗ vier graden. Volgens de weerberichten zou het ook de komende dagen nog koud blijven in de regio. (belga/lpb)
pi_64659073
Extreem koud in Zwitserland

In Zwitserland is met het koude weer een nieuw record gevestigd: in het dorp Samedan, in het zuidoosten van het land, werd vanochtend een temperatuur van - 26,6 graden Celsius waargenomen.
Het vorige kouderecord voor deze winter bedroeg -26,3 graden, en werd op 28 december vorig jaar opgetekend, eveneens in Samedan.
Het absolute kouderecord in Zwitserland bedraagt -28 graden Celsius. Het werd de vorige winter genoteerd in het dorp La Brťvine, in het noordoosten van het land.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-01-2009 19:51:11 ]
pi_64828093
Zee bevriest als op Noordpool
Het was de voorbije dagen en nachten extreem koud en dat zorgt op sommige plaatsen voor zeldzame fenomenen. Voor de kust van het Britse Dorset is zelfs een stukje van de Noordzee bevroren. Het gaat om water dat weinig beweegt en dus gevoeliger is voor het koude weer. Temperaturen tot onder -10 graden blijken voldoende om de zee er met een ijslaag te bedekken.

Extreem
Het is al van februari 1991 geleden dat zich nog eens ijs vormde op zee. In 1963 verspreidde de ijslaag zich zelfs nog een stuk verder van de kust. Net zoals in ons land krijgen de Britten met extreem koude temperaturen te maken. Op sommige plaatsen dwongen sneeuw en ijs de scholen een dag te sluiten. Tot zondag zouden het winterse weer zeker kunnen aanhouden.

Kouder dan Groenland
Ter vergelijking: het is dezer dagen in West-Europa kouder dan in de echte diepvriezers van onze planeet. Terwijl wij amper boven het vriespunt raken en 's nachts temperaturen tussen -10 en -20 noteren, was het in IJsland gisteren 6 graden. Groenland haalde plaatselijk zelfs een aangename 8 graden en rond Antarctica kon de temperatuur tot 3 graden stijgen. Meer foto's van de vrieskou in Groot-BrittanniŽ vind je op de Daily Mail.bron:
pi_64931598
Japan boort vulkanen aan

Verschillende Japanse bedrijven werken aan plannen voor nieuwe geothermische elektriciteitscentrales, de eerste die in bijna 20 jaar in het land gebouwd zullen worden.Met actieve vulkanen verspreid over het land is Japan, net als bijvoorbeeld IJsland, bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van geothermiek, of aardwarmte. Toepassing van de techniek is bovendien politiek aantrekkelijk, omdat het kan bijdragen aan een onafhankelijke elektriciteitsproductie en een verhoging van het aandeel duurzame energie.

De Japanse CO2-uitstoot is met 1,38 gigaton in 2008 ’s werelds zevende. Daarmee is het land ver afgeweken van de beoogde koers onder het Kyoto-protocol: het oude klimaatverdrag verplicht Japan de uitstoot vanaf 1990 met 6 procent te verlagen, maar in werkelijkheid is deze al met 10 procent gestegen.

Het is niet voor het eerst dat Japan kijkt naar het energiepotentieel van 's lands vulkanisme. Ook na de oliecrises van de jaren ’70 heeft Tokyo geÔnvesteerd in geothermiek. De 18 operationele aardwarmtecentrales die uit die periode zijn overgebleven leveren momenteel echter slechts 0,2 procent van de totale elektriciteitsproductie.bron:
pi_65186934
Blikseminslag sluit 167 Zuid-Afrikanen op in goudmijn

In een Zuid-Afrikaanse goudmijn zitten 167 mijnwerkers vast nadat de bliksem insloeg op een elektriciteitstransformator. De mijnwerkers zitten momenteel op een diepte van 2.200 meter vast in de mijn Blyvooruitzicht in de buurt van Carletonville.

Volgens een woordvoerder zitten de mijnwerkers al 24 uur onder de grond. De woordvoerder verklaarde dat de elektriciteitsvoorziening opnieuw hersteld is, maar dat ze er nog niet in zijn geslaagd om de liften aan te sluiten en te testen.

Indien de liften dienst blijven weigeren, worden de mijnwerkers via luchtschachten naar boven gehaald. Volgens de woordvoerder van de mijn in Zuid-Afrika beschikken de slachtoffers over voldoende water en geneesmiddelen. (afp/adv)

HLN
pi_65215740
quote:
Minder mist en nevel in afgelopen dertig jaar

19 januari 2009 - Het aantal dagen met mist en nevel is de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen in Europa. Een belangrijke oorzaak is het schoner worden van de lucht sinds de jaren tachtig.

Deze afname van mist heeft mogelijk een kleine maar meetbare bijdrage geleverd aan de opwarming in Europa. Dit concluderen Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en Robert Vautard en Pascal Yiou van het Franse onderzoeksinstituut voor klimaat en milieu in hun artikel ‘The decline of fog, mist and haze in Europe during the last 30 years; a warming amplifier?’ dat in Nature Geoscience is gepubliceerd.

De wetenschappers analyseerden zichtmetingen van 342 meteorologische stations in Europa. Uit hun analyse bleek dat het aantal mistdagen sinds 1980 gehalveerd is. De afname is het sterkst in gebieden waar luchtvervuiling het meest is teruggedrongen. Omdat mist en nevel zonnestralen tegenhouden, zorgt de schonere lucht indirect voor een verhoging van de temperaturen overdag. Op de nachttemperatuur heeft de verminderde mist en nevel geen effect.

De onderzoekers schatten dat de halvering van het aantal mistdagen zo'n 5 tot 10 procent van de opwarming in Europa kan verklaren. Dit onderzoek verklaart dus slechts een relatief klein deel van de versnelde opwarming. Als de mistafname in de berekeningen wordt meegenomen, dan verloopt de opwarming echter nog steeds sneller dan de klimaatmodellen uitwijzen. Daarnaast neemt het aantal mistdagen in Europa sinds 2000 minder snel af, omdat het moeilijker wordt om de luchtkwaliteit nog verder te verbeteren. De onderzoekers verwachten dan ook dat de invloed van de mistafname op de opwarming langzaam zal wegebben.


Gezicht op de Erasmusbrug (de Zwaan) in Rotterdam bij mist
  Moderator dinsdag 20 januari 2009 @ 11:35:10 #109
8781 crew  Frutsel
pi_65238621
quote:
Weeralarm in Alpen
AMSTERDAM - In de Alpen is een weeralarm afgegeven omdat in korte tijd een halve tot anderhalve meter sneeuw wordt verwacht.

Uit ItaliŽ stroomt zeer vochtige lucht naar Oostenrijk met in Oost-Tirol en Oberkšrnten zware sneeuwval als gevolg. Verwacht wordt dat daar tussen de 50 tot 150 centimeter neerslag valt. De sneeuwgrens ligt tussen de 700 meter en 1400 meter, aldus Sneeuwverwachting.nl. Deze daalt woensdag tot in de lage dalen. De grootste hoeveelheden vallen in de Karnische en Gailtaler Alpen.

Door de zware sneeuwval en de harde wind houden de lokale experts zelfs rekening met het instorten van elektriciteitsmasten. Het lawinegevaar stijgt en sommige bergpassen zullen gesloten moeten worden.

Vanaf woensdag valt ook aan de noordkant in Oost-Zwitserland en Oostenrijk neerslag, maar dat blijft beperkt tot 10 tot 30 centimeter.
pi_65241907
Mooi stukje van de laatste koudeperiode in de New York Times!

http://www.nytimes.com/2009/01/16/world/europe/16skaters.html?_r=1&partner=rss&emc=rss


[ Bericht 18% gewijzigd door buachaille op 20-01-2009 14:32:05 ]
  Moderator dinsdag 20 januari 2009 @ 14:25:26 #111
8781 crew  Frutsel
pi_65244426
quote:
Op dinsdag 20 januari 2009 11:35 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Idd
Zag gister zelfs nog iets op CNN over de schaatspret in Nederland Zo'n I-Report
Ze laten ook altijd een molen zien als het over Nederland gaat
pi_65509809
AustraliŽ kreunt onder recordtemperaturen

De AustraliŽrs puffen onder een ongewone hittegolf. In Melbourne en Adelaide werden woensdag recordtemperaturen gemeten. In Adelaide was het 70 jaar geleden dat het kwik nog eens steeg tot 45,5 graden. In Melbourne was het 42 graden heet.


Door de hitte begonnen de treinsporen zo gevaarlijk te buigen, dat tientallen spoorverbindingen uitvielen. Op het station van Adelaide deelden medewerkers waterflessen uit aan de wachtenden. Omdat ontelbare mensen de airco's op hun hoogste stand draaiden, kwam het op vele plaatsen tot stroomstoringen. De autoriteiten riepen de bevolking op ondanks de hitte zuinig met de elektriciteit om te gaan. Voor het einde van de week is geen afkoeling te verwachten, voorspelden de meteorologen.

vwk
pi_65583875
Tien doden door overstromingen in BraziliŽ

Bij zware overstromingen in het zuiden van BraziliŽ zijn zeker tien mensen omgekomen en duizenden zijn voor het water op de vlucht geslagen. Dat heeft de nooddienst van Rio Grande do Sul vandaag bekendgemaakt.

De doden vielen in de stad Pelotas. De overstromingen zijn het gevolg van vier dagen hevige regen. Drieduizend mensen zagen zich genoodzaakt onderdak te zoeken bij familieleden of vrienden, of in scholen, kerken en sporthallen.

In de aan Rio Grande do Sul grenzende staat Santa Catarina kwamen vorig jaar door overstromingen en aardverschuivingen meer dan honderd mensen om. Velen werden bedolven onder de modder. (novum/adv)
  Moderator zaterdag 31 januari 2009 @ 15:17:51 #114
8781 crew  Frutsel
pi_65596122
quote:
Hittegolf AustraliŽ breekt records
De hittegolf die het zuidoosten van AustraliŽ teistert heeft aan zeker 20 mensen het leven gekost. Het is er al vier dagen lang 43 graden. Dat is niet voorgekomen sinds AustraliŽ in 1855 met registratie van de temperatuur begon.

Door de hitte zijn bosbranden ontstaan. Er zijn al zeker 20 huizen in vlammen opgegaan. Op verschillende plaatsen is de elektriciteit uitgevallen: door het gebruik van airconditioners raken de elektriciteitscentrales overbelast. Meer dan 500.000 huizen en bedrijven in en rond Melbourne zitten zonder stroom.

Volgens meteorologen houdt de extreme hitte nog zeker een paar dagen aan.
pi_65715090
quote:
Acht doden in Marokko door noodweer

Zeker acht mensen zijn in Marokko om het leven gekomen doordat hun huizen na zware regenval instortten. Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

In een dorpje in het noordelijke provincie al-Hoceima stierven vier leden van hetzelfde gezin. In Marrakesh in het midden van Marokko eiste het noodweer twee levens. In de stad Tarudant in het zuiden kwamen twee mensen om na het instorten van hun huis. (anp/adb)
pi_65782601
quote:
Kwik stijgt tot 23 graden op Kreta
Ongewoon hoge temperaturen zijn momenteel gemeten in het Zuidoosten van Europa. Op Kreta registreerde men 23 graden Celsius, in Midden-Griekenland bereikte het kwik 21 graden.
Ook op Cyprus zijn er gelijke weersomstandigheden. Een stevige zuidwesten wind zorgde ervoor dat fijn Saharazand over het zuidoosten van het Europees continent werd geblazen.
Het ongewone weer zal ook de komende dagen aanhouden, volgens de weerkundige dienst.
vwkweb
pi_65942993
quote:
40 gewonden door gladde wegen in Engeland

Bij twee busongevallen in het zuidwesten van Engeland zijn meer dan veertig mensen gewond geraakt. Vier van hen liepen zware verwondingen op toen de bussen in het graafschap Gloucestershire van de weg geraakten. De gladde wegen zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de ongevallen. Dat meldt de politie.

50 ongevallen
Een bus waarin een dertigtal soldaten zaten, crashte tegen een boom. Niet ver van de plaats van dat ongeval was eerder al een busje met 14 mensen verongelukt. Ook in andere delen van het land zorgden spekgladde wegen voor ongevallen. In het noordelijker gelegen West Yorkshire registreerde de politie in enkele uren tijd meer dan 50 ongevallen met blikschade. (belga/adb)
hln
pi_66634134
'Gore Effect' in Washington
quote:
Het lijkt erop dat het zogenoemde 'Gore Effect' weer van kracht is. Het gebeurt steeds vaker dat de milieuridder of ťťn van zijn rechterhanden ergens een optreden heeft en er prompt een uitzonderlijk koufront uit de lucht komt vallen. Dit maal dreigen hevige sneeuwstormen een klimaatconferentie in Washington te verstoren.

Amerika is momenteel in de ban van noodweer met hevige sneeuwval. James Hansen, de wetenschappelijke rechterhand van Al Gore, bezoekt uitgerekend vandaag een protestdemonstratie van 90 milieugroeperingen die willen dat de alle kolencentrales worden gesloten. Zij vinden namelijk dat kolen wegens hun CO2-uitstoot de grootste bedreiging vormen voor de mensheid.

De massabijeenkomst dreigt echter te worden verstoord door het noodweer. Veel organisaties zijn bang dat veel betogers niet gekleed zijn op het ernstige weer.
bron:
pi_67217948
Expeditie global warming vast in vrieskou Noordpool

Ironischer kan moeilijk. Een team van drie Britse wetenschappers die het effect van de global warming gingen onderzoeken aan de Noordpool zijn er vastgeraakt in de vrieskou. Drie eerdere pogingen om noodvoorraad bij het team te droppen, werden afgeblazen door het slechte weer. Een vierde vliegtuig kon wel opstijgen.

Bijna zonder eten
"We zitten bijna zonder eten, de vrieskou is vreselijk en onze slaapzakken zitten onder het ijs", zei expeditieleider Pen Hadow in een noodmail. "Wachten is het ergste voor een expeditie, aangezien ons lot in de handen van de weergoden ligt. Zolang er geen nieuwe voorraden komen, moeten we energie sparen."

Tocht van 80 dagen
Hadow leidt een team met ook Martin Hartley en Ann Daniels. Op 28 februari vertrokken ze voor een 80-daagse tocht naar de Noordpool om de ijsdikte daar te meten. Door de ijzige temperaturen (constant een eind onder nul, zelfs tot -40), het slechte weer en de geslonken voorraden kon het team niet meer verder. Als de noodvoorraden het team bereiken, zal de expeditie met een stevige vertraging toch verdergezet worden en wellicht pas tegen einde mei haar doel bereiken. (hlnsydney/kh)

hln

pi_67336445
quote:
Op maandag 23 maart 2009 17:13 schreef buachaille het volgende:
Playboy zet oude jaargangen van het tijdschrift gratis op het net

Zou dat ook voor de nederlandse editie gelden? Jeugdherinneringen!
Lees de OP anders eerst even
quote:
Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.
pi_67347695
quote:
Op maandag 23 maart 2009 20:35 schreef aloa het volgende:

[..]

Lees de OP anders eerst even
[..]


Sorry, ik had erover heen gelezen, ik dacht dat oude jaargangen van het meteologisch tijdschrift online gezet werden.
pi_67376473
quote:
Op dinsdag 24 maart 2009 09:17 schreef buachaille het volgende:

[..]

Sorry, ik had erover heen gelezen, ik dacht dat oude jaargangen van het meteologisch tijdschrift online gezet werden.
Ja, ik dacht al.
pi_67376525
Honderdtal gewonden na hevige buien in ArgentiniŽ

In ArgentiniŽ zijn een honderdtal mensen gewond geraakt bij zware regen- en hagelbuien, 300 anderen werden geŽvacueerd. De felle buien gingen gepaard met zware windstoten.Het noodweer trok over de provincie Cordoba, een regio waar veel soja geproduceerd wordt, en het dorp Monte Cristo, op ongeveer 735 kilometer van Buenos Aires.

Bij de hevige windstoten werden bomen ontworteld en elektriciteitspalen braken af.
In de regio ten zuiden van Monte Cristo kwamen 120 woningen onder water te staan en ongeveer 300 mensen moesten geŽvacueerd worden. Om ongelukken te vermijden, hebben de autoriteiten de elektriciteit afgesloten. Ook de scholen in de regio werden tijdelijk gesloten.

vwk
pi_67525350
Ingesneeuwde treinen Rusland bevrijd

Op het Russische eiland Sachalin hebben reddingswerkers vijf treinen bevrijd die al twee dagen vastzaten door sneeuwstormen. Het eiland, even ten noorden van Japan, wordt al een week lang geteisterd door zware sneeuwstormen, die het openbare leven hebben platgelegd.Aan boord van de treinen waren zo’n twaalfhonderd passagiers. Vierhonderd reddingswerkers hebben de afgelopen dagen gewerkt om sneeuwbanken tot vier meter hoog van het spoor te verwijderen. Verder werden de gestrande reizigers voorzien van voedsel en drinken.

Door de sneeuwstorm die de afgelopen dagen over Sachalin trok, was het eiland volledig afgesloten van de buitenwereld: de pont naar het vasteland kon niet varen en ook de vliegvelden werden tijdelijk gesloten.

De meteorologische dienst meldt dat er zich zestig lawines hebben voorgedaan in de bergen in het zuiden van het eiland, maar dat er geen gewonden zijn gevallen.

vwk
  zaterdag 4 april 2009 @ 10:17:35 #125
161096 OA
O........ Agent
pi_67698912
Natuurbrand Mantingerveld 04-04-2009
quote:
NIEUW BALINGE - Een hevige brand heeft vrijdagavond een stuk heideveld in as gelegd op het Mantingerveld bij Nieuw Balinge. Het vuur is bestreden door korpsen uit Westerbork, Beilen en Hoogeveen. De brandweer was het vuur snel meester. De oorzaak van de natuurbrand is nog niet bekend.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/nieuws-detail?NewsID=34370
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zaterdag 4 april 2009 @ 10:19:26 #126
161096 OA
O........ Agent
pi_67698921
quote:
BelgiŽ: eerste zomerse dag van 2009

De eerste zomerse dag van 2009 werd opgetekend in Kleine Brogel waar het maar liefst 25,2 graden werd vandaag 3 april. Gisteren noteerde Kleine Brogel met 21,0 graden ook al de eerste warme dag van het jaar. Terwijl het in Ukkel 'slechts' 19,3 graden werd viel vandaag wel een warme dag te noteren maar het was nipt met een maximum van 20,1 graden.

Records sneuvelden niet want precies 63 jaar geleden noteerde Ukkel op 3 april een recordvroege zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25,9 graden.

De weersvooruitzichten zijn de komende dagen iets minder gunstig en de records van de warmste april ooit (2007) zullen zeker en vast stand houden maar de eerste zomerse dag kwam toen pas 10 dagen later met een maximum van 26,1 graden op de 13de. Daarna zouden er nog 9 zomerse dagen volgen.

Terwijl het op veel plaatsen zeer zacht was voor de tijd van het jaar kwam de temperatuur in Oostende niet hoger dan een magere 7,9 graden.
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=3048&Itemid=26
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zaterdag 4 april 2009 @ 10:24:55 #127
161096 OA
O........ Agent
pi_67698984
quote:
Een prachtig voorbeeld van Zeewind
Voor de eerste keer dit jaar sloeg de zeewind vanmiddag ongenadig toe.

Rond de klok van 17.00 was het landinwaarts op veel plaatsen rond de 21C. Langs de oostgrens tipte de temperatuur zelfs aan de 23C. Langs de westkust was de wind echter naar het westen gedraaid waardoor koude zeelucht het land binnen drong. De zeewind zorgde ervoor dat in Vlissingen de thermometer op het zelfde moment slechts 7.2C aanwees. De lage temperaturen worden veroorzaakt door de koude Noordzee. De zeewater temperatuur is vlak langs de kust op veel plaatsen slechts 7C. Verder zorgde een vlak lagedrukgebied boven Zuid - Nederland er voor dat de wind langs de kust naar het noordwesten is gedraaid waardoor de temperatuur kon dalen.
Ik was gisterenavond enthousiast naar het strand gegaan, bij HvH en het was inderdaad koud.

Even wat fotootjes spammen
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_67942648
Miljoenen zonder water in Mexico City

Het bestuur van Mexico City heeft het water van miljoenen inwoners afgesloten. De stad heeft nog nooit zo weinig water in voorraad gehad.

Zeker vijf miljoen van de twintig miljoen inwoners van de vallei waarin de stad ligt worden getroffen door de beslissing een van de belangrijkste waterleidingen af te sluiten. Het is de derde keer dit jaar dat het stadsbestuur een waterleiding afsluit. Door een uitzonderlijk droog regenseizoen vorig jaar is een belangrijk waterreservoir nog maar voor 47 procent gevuld, terwijl dat normaal gesproken 85 procent is.

De regering zegt dat de levering van water zaterdag voor de helft wordt hervat en dat woensdag alles weer normaal zal zijn. In verband met de feestdagen zijn veel mensen de stad uit. (ap/gb)

hln
pi_67944190


Oost-Nederland onder smogdeken door Paasvuren

Het oosten van Nederland is gisteravond en vannacht onder een stinkende fijnstofdeken komen te liggen. De oorzaak ligt in het ontsteken van vreugdevuren in Duitsland. Deze ongecontroleerde verbrandingen van afvalhout en niet goed gedroogd kaphout en een restant kerstbomen geeft een enorme luchtverontreiniging. De verontreiniging die ontstaat is te vergelijken met die, die ontstaat bij het ongecontroleerd verbranden van biomassa in enkele duizende vuurkorven en tuinhaarden en open haarden. De fijnstofsmog bestaat voornamelijk uit roet, elementair koolstof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (teren). Een meer giftige samenstelling dan de gebruikelijke fijnstofsmog. Er zijn ook meer irriterende stoffen aanwezig waardoor astmapatiŽnten een moeilijke periode kunnen krijgen.
Hieronder de 24-uurs glijdend gemiddelden van de PM-10-waarden in Nederland verzorgd door LML- RIVM. De actuele waarden zijn niet goed op te maken uit deze kaart omdat de schonere voorgaande periode ook nog in de getallen verwerkt zit.

Een tweede figuur verschijnt naderhand onder onderstaande kaart. Daarop het werkelijke verloop van de fijnstofwaarden.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 12-04-2009 11:09:54 ]
pi_68182546
Onderzoeker overleeft dagen in -40į

NUUK - Een Amerikaanse onderzoeker die in Groenland verdwaalde, heeft er drie dagen lang een temperatuur van 40 graden onder nul overleefd. Deense media melden zondag dat de man donderdag vanuit een onderzoekscentrum op een sneeuwscooter het binnenland van Groenland ging verkennen. Hij keerde echter niet terug.

De bemanning van Deense vliegtuigen heeft ondanks slecht weer en slecht zicht uitgebreid naar naar de man gezocht. Pas zaterdagavond laat werd toevallig een sein van zijn sneeuwscooter opgevangen en werd de bevroren onderzoeker gelokaliseerd. Hij is na dagen in het ijslandschap bij temperaturen van min 40 graden Celcius ernstig onderkoeld maar volgens artsen in Nuuk is hij zondag buiten levensgevaar.

telegraaf
pi_68221228
Code droog: open vuur taboe in Overijssel


(Novum) - Het stoken van open vuur is sinds maandag uit den boze in Overijssel. In verband met aanhoudende droogte en het warme weer is de 'Code droog' voor onbepaalde tijd van kracht, melden de brandweerregio's Twente en IJsselland. Door de weersomstandigheden wordt de kans op een natuurbrand 'zeer reŽel' geacht.

De maatregel betekent dat ontheffingen voor het verbranden van bijvoorbeeld takken en landbouwafval niet worden verleend. De zogenoemde bosbrandbewakingsdienst van de brandweer is de komende tijd extra waakzaam en houdt vanaf vliegveld Teuge een oogje in het zeil met verkenningsvliegtuig Oscar. Per dag wordt bekeken of het raadzaam is Oscar de lucht in te sturen.

De veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland heeft soortgelijke maatregelen genomen voor het bosgebied aan de noordzijde van de Veluwe. Tientallen hectaren natuurgebied gaan jaarlijks in vlammen op tijdens droge zomermaanden.

nieuws.nl
  vrijdag 1 mei 2009 @ 09:43:49 #132
161096 OA
O........ Agent
pi_68550755
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/209692

REGIO - Een brand in het bos tussen Zeist en Soesterberg. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te blussen. Waarschijnlijk is de brand ontstaan doordat iemand in het bos heeft gekookt.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_68611286
pi_68631606
quote:
De jeugdselectie van het American Footballteam de Dallas Cowboys beleefde angstige momenten tijdens de training. Terwijl buiten een storm woedde met windstoten van meer dan honderd kilometer per uur, werd er gewoon getraind. In de enorme tent die over het trainingsveld is geplaatst. Tot die opeens begon te schudden.
filmpje + bron:
pi_68960975
Grootste windmolenpark op zee komt voor Britse kust

Een consortium onder leiding van het Duitse energiebedrijf E.ON heeft groen licht gekregen om voor de Britse kust het wereldwijd grootste windmolenpark op zee te bouwen. Dat heeft E.ON vandaag meegedeeld in Londen.

Eerste stroom in 2012
De bouw van het windmolenpark, met een verwachte capaciteit van 1 gigawatt, zou nog dit jaar van start gaan. In een eerste fase komen er 175 windturbines. De eerste stroom zou geproduceerd moeten worden tegen 2012, wanneer de Olympische Spelen plaatsvinden in Londen.

Het windmolenpark speelt volgens premier Gordon Brown een sleutelrol in de Britse doelstelling om de CO2-uitstoot tegen 2050 met 80 procent te verminderen.

2,2 miljard in eerste fase
E.ON en de partners Dong Energy uit Denemarken en Masdar uit Abu Dhabi investeren 2,2 miljard euro in de eerste fase van het project, zowat 20 kilometer voor de kust ter hoogte van Kent en Essex. (dpa/eb)

hln
pi_68989313
Vloedgolf trof New York 2.300 jaar geleden

Lang voor er sprake was van de 'Big Apple' is de kust waar nu New York ligt getroffen door een tsunami. Wetenschappers zoeken een verklaring voor afzetting die ze in New York en New Jersey gevonden hebben. Die kan er enkel door een fenomeen met een enorme kracht gedropt zijn. Daarom denken ze dat een heel zeldzame Atlantische vloedgolf 2.300 jaar de kust van New York overspoeld heeft.

Golf of superstorm
Vandaag zou een vloedgolf rampzalige gevolgen hebben voor het dichtbevolkte New York. Het klinkt dan ook onwaarschijnlijk dat de stad door een golf overspoeld kan worden. Toch moet ongeveer 2.300 jaar zo'n fenomeen plaatsgevonden hebben. Wetenschappers denken ook aan andere scenario's, maar betwijfelen of een storm in staat is om het materiaal zo ver te verspreiden. "Als het geen vloedgolf was, dan moet het een superstorm geweest zijn", zegt Dr. Steven Goodbred van Vanderbilt University.

Aardbeving
Als de theorie over de vloedgolf klopt, moet er nog een fenomeen geweest zijn om de golf te creŽren. De meest logische verklaring is een zeebeving, maar sommige wetenschappers denken aan de inslag van een asteroÔde. Volgens Goodbred zou de golf niet zo krachtig geweest zijn als de tsunami die in 2004 zware schade aanrichtte in IndonesiŽ.

Atlantische vloedgolf
Hoewel een tsunami in elke oceaan kan ontstaan, zijn ze veel frequenter in de Pacifische en de Indische Oceaan. Daar zijn zware aardbevingen onder de zeebodem immers talrijker. Onder de Atlantische oceaan zijn zeebevingen heel zeldzaam en daardoor is het risico op een tsunami minder groot. In 1929 trof een vloedgolf de kust van Newfoundland in Canada. Na een aardverschuiving onder de Atlantische zeebodem ontstonden drie golven van drie tot vier meter die de kust drie uur na de aardbeving overspoelden. Deze vloedgolf is echter een zeldzaam fenomeen gebleven voor de Atlantische kusten. (gb)

hln
  Moderator woensdag 13 mei 2009 @ 21:01:53 #137
8781 crew  Frutsel
pi_68992975
quote:
Hagelbuien verpesten wijnoogst
Wijnboeren in de Franse regio Bordeaux zijn ernstig in de problemen gekomen door fikse hagelbuien. Duizenden hectaren wijngaarden zijn beschadigd door de hagelstenen. Daardoor zal de oogst in 2009 en 2010 aanzienlijk minder flessen wijn uit de streek opleveren.
Sommige delen van het gebied hebben meerdere hagelbuien te verduren gehad. Daardoor loopt volgens een woordvoerder van de wijnhandelaren de productie terug met 30 tot soms wel 100 procent.

Het is niet voor het eerst dat de regio Bordeaux te kampen heeft met hagel. Dat gebeurde ook al in 2003, maar toen raakten de wijnranken minder beschadigd, aldus de woordvoerder.
pi_69168999
AustraliŽ wil grootste installatie voor zonne-energie ter wereld bouwen

AustraliŽ heeft plannen om in de "Outback", het woestijnachtige binnenland, de grootste installatie op zonne-energie ter wereld te bouwen. De verzameling zonnepanelen zou drie keer de capaciteit hebben van de huidige grootste zonne-energiefabriek in CaliforniŽ.

De installatie zou zowat 1.000 megawatt aan elektriciteit moeten genereren en kost naar schatting 1,4 miljard Australische dollar (777 miljoen euro). "We willen bij de marktleiders horen in groene energie, niet bij de volgers", aldus premier Kevin Rudd.

AustraliŽ is nu nog de grootste exporteur van steenkool. Die grondstof wordt gebruikt voor naar schatting 80 procent van de totale energieproductie in het land. (belga/bdr)

hln
pi_69281853
Elf doden bij overstromingen HaÔti


Door zware regenval en overstromingen zijn in HaÔti zeker elf doden gevallen. Honderden huizen staan onder water of zijn ingestort. Het noodweer houdt al dagen aan. Verbetering lijkt nog niet in zicht.

Het slechte weer komt een paar weken voor het orkaanseizoen. In HaÔti begint dat eind juni. Vorig jaar vielen door orkanen bijna 800 doden. De schade liep op tot bijna een miljard.

Deze week hebben de Verenigde Naties de oud-president van de VS Bill Clinton aangesteld als speciale gezant voor het CaraÔbische land. Hij moet plannen maken voor de wederopbouw van HaÔti.

nos
pi_69290319
Enorme hagelstenen treffen Franse regio


ROANNE - Inwoners van het Franse stadje Roanne in de buurt van Lyon zijn donderdag rond middernacht opgeschrikt door een bijzonder natuurverschijnsel.

Hagelstenen zo groot als tennisballen beschadigden daken en auto's. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De hevige hagelbui duurde ongeveer een kwartier en trof naast Roanne nog een aantal omliggende dorpen in het departement Loire.


''Ik was de paarden aan het voeren toen de eerste hagel viel'', zei een inwoner van het dorp Poilly-sous-Charlieu. ''Eerst, een seconde of twintig, viel het nog wel mee, maar daarna werd het een wolkbreuk, alsof er stenen uit de hemel vielen.''

nu.nl
pi_69438562
Dode door noodweer in Zwitserland

Niet alleen in Nederland, maar ook andere landen in Europa hebben veel last gehad van noodweer. In Zwitserland kwam een man om het leven toen er een boom op zijn auto terechtkwam.

In Zuid-Duitsland vielen hagelstenen zo groot als golfballen. Ook ontspoorde een trein door een omgevallen boom. Daarbij viel een gewonde. Op het Bodenmeer had de politie de handen vol aan het redden van mensen op boten die door de harde wind in nood waren geraakt.

Verder legde het noodweer het vliegveld van MŁnchen plat. Vliegtuigen moesten boven de stad en de omgeving cirkelen totdat het vliegveld weer openging.

nos
pi_69464121
Global warming bestrijden: verf uw dak wit

De beste ideŽen zijn vaak de eenvoudigste. Of wat dacht u van volgende methode om de globale opwarming tegen te gaan: verf uw dak wit en leg uw wegen aan in koude kleuren. Het idee is afkomstig van niemand minder dan Steven Chu, de Nobelprijswinnaar in de fysica die het tot minister van Energie in de regering-Obama heeft geschopt. Chu lanceerde het voorstel dinsdag op de eerste dag van een driedaags symposium in het Saint James Palace in Londen over de opwarming van het klimaat.

Koude kleuren
Achterliggende gedachte van het voorstel, de wereldbevolking met een verfborstel het dak op te jagen: wit en andere 'koude' kleuren reflecteren meer het zonnelicht en de warmte. Met platte, witte daken blijven de gebouwen koeler, waardoor bespaard kan worden op airconditioning (en elektriciteitsverbruik). Samen met wegen in koele kleuren zou dit initiatief volgens Chu hetzelfde energiebesparende effect hebben als het -volstrekt irreŽle- elf jaar lang stilleggen van alle globale autoverkeer.

Geen broeikaseffect
Doordat het zonnelicht in een witte of alleszins lichtgekleurde toekomst van het oppervlak wordt weggereflecteerd, gaat veel van dat zonnelicht via de atmosfeer terug de ruimte in - in tegenstelling tot de infrarode straling die vanop het opgewarmde oppervlak van de aarde wordt uitgestoten en die door de broeikasgassen wordt tegengehouden en aldus het broeikaseffect veroorzaakt. Ergo, aldus Chu, "als het zonnelicht neerkomt en weer naar boven gaat, is er geen broeikaseffect".

Volgens de nobelprijswinnnar is er evenwel geen enkele technologische wonderremedie om de globale opwarming te bestrijden, en dus wordt iedereen geacht om zijn best te doen. (afp/belga/gb)

hln
pi_69792514
Juni-koude in het noordoosten van Nederland

In het noorden van Nederland is het in de nacht van vrijdag op zaterdag uitzonderlijk koud geweest. In Leeuwarden, Eelde en Heino vroor het aan de grond. Het kwik zakte tot 1 graad onder nul, meldde het KNMI. Op normale meethoogte (anderhalve meter) bedroeg de temperatuur in Leeuwarden plus 1,6 graad. Volgens Harry Geurts van het KNMI is het in de Friese hoofdstad de afgelopen twintig jaar in juni niet zo koud geweest.


Vorst aan de grond komt in deze tijd van het jaar niet zo vaak voor. Maar het kan altijd nog erger. In juni 1977 vroor het in Eelde aan de grond vijf graden.
Het verschijnsel dat in juni koele lucht uit het noorden binnenstroomt na een warme periode staat bij meteorologen bekend als schaapscheerderskou. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren.bron:
pi_69808322
Noodweer treft delen van Engeland.

De zware regenval van de voorbije 48 uur leidde tot overstromingen en stroomonderbrekingen in delen van Wales. In de regio van Exeter zaten tweeduizend gezinnen zonder stroomvoorziening. Dertig tot veertig woningen werden overstroomd, de plaatselijke politie kreeg ruim 450 noodoproepen.De bewoners van een hondertal woningen werden uit voorzorg geŽvacueerd. Ook liepen straten onder water, waardoor veel mensen in hun auto's vast kwamen te zitten.

vwk
pi_69989214
doden bij zware regenval in Ivoorkust

Bij grondverzakkingen, die het gevolg waren van hevige regenval, zijn in de Ivoriaanse stad Abidjan achttien personen om het leven gekomen.
De doden vielen te betreuren in de wijken van de economische hoofdstad van Ivoorkust. Bij de grondverzakkingen zouden vooral "wankele woningen" meegesleurd zijn.

vwk
pi_70034591
Echtpaar gedood door bliksem op Chinese Muur

Een chinees echtpaar, sinds eind vorig jaar getrouwd, was aan het klimmen op de 'wilde muur', een honderden kilometers lang deel van de wereldberoemde Chinese Muur. Om beschadiging van het monument te voorkomen is de 'wilde muur' verboden gebied, maar dat maakt het des te aantrekkelijker voor avonturiers.

Het paar was aan het klimmen bij Hairou, toen daar de bliksem insloeg, meldt de krant Beijing Times. De slachtoffers werden getroffen en stortten daarna samen omlaag van de muur, die vijftig meter hoog is. Gealarmeerde reddingwerkers die hen twee uur later pas wisten te bereiken, konden slechts constateren dat het echtpaar overleden was. Ze werden 27. (mvl)

hln
  Moderator donderdag 2 juli 2009 @ 16:09:02 #147
8781 crew  Frutsel
pi_70582896
quote:
Noodweer laat spoor van vernieling achter Vitoria-Gasteiz - Terwijl het kwik in Nederland de laatste twee weken naar Spaanse waarden stijgt, trekt het noodweer over Baskenland. Een tropische storm laat er een spoor van vernieling achter. Hagelstenen zo groot als tennisballen vielen uit de lucht.
Filmpje: Noodweer Baskenland
pi_70634912
Twee doden door noodweer in Duitsland

In de Duitse deelstaat Baden-WŁrttemberg zijn twee mensen om het leven gekomen als gevolg van het noodweer dat een groot deel van het land teisterde.

Een 46-jarige vrouw in Affalterbach kwam om het leven toen vlak bij haar de bliksem insloeg. In Korntal-MŁnchingen kwam een 33-jarige brandweerman door elektrocutie om het leven bij het leegpompen van een kelder. (dpa/gb)

hln
pi_70990854
25 gewonden door bliksem bij voetbalwedstrijd

Een bliksemschicht is dinsdagavond ingeslagen bij een voetbalwedstrijd in de Oostenrijkse plaats Leoben. Daardoor raakten ongeveer 25 voetballers en toeschouwers gewond. Dat hebben de plaatselijke reddingsdiensten woensdag gezegd.

De bliksem sloeg in bij een van de doelpalen, tijdens een oefenwedstrijd van een plaatselijke vereniging. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn zeker drie mensen zwaargewond geraakt.

telegraaf
pi_71133053
Sneeuw tot op 1200 meter hoogte!

Dat de sneeuwgrens in het Alpengebied tijdens de hoogzomer soms tot rond 1500 meter zakt is niet uitzonderlijk. De hoeveelheden sneeuw die gisteren zijn gevallen, komen echter in deze tijd niet vaak voor. In het Zwitserse Arosa viel gisteren 10 centimeter. In een reeks vanaf 1931 zijn er in juli slechts 8 dagen geweest met meer sneeuw. Voor het laatst was dat in de koele julimaand van 1993 (op de 11de) het geval.
Dť sneeuwdag van juli was de 8ste in 1954 toen in Arosa 24 centimeter sneeuw viel. Kijken we alleen naar de tweede helft van juli dan is in de reeks vanaf 1931 alleen op 19 juli 1981 in Arosa meer sneeuw gevallen dan gisteren. De sneeuwgrens in Zwiterland zakte lokaal naar 1200 meter.

Jan Visser
pi_71227540
Hitte-alarmafgegeven op eiland Mallorca


PALMA DE MALLORCA (ANP) - Op Mallorca is woensdag een hitte-alarm afgegeven. In het noorden en noordoosten van het Spaanse vakantie-eiland worden temperaturen tot wel 44 graden Celsius verwacht, waarschuwden de autoriteiten. Ze riepen de bevolking op voorzorgsmaatregelen te nemen om niet door de hitte te worden bevangen.

Inwoners moeten voldoende water drinken, lichte kleding dragen en hun hoofd bedekken. Daarnaast kan de bevolking koffie en alcohol beter mijden.

De hoge temperaturen worden veroorzaakt door hete wind uit Afrika, die woensdag ook grote delen van het Spaanse vasteland plaagde. Vrijdag koelt het iets af.

bron:
pi_71322939
Sneeuw en ijzel blokkeren wegen in Zuid-Afrika

Op de Zuid-Afrikaanse hoogvlaktes van de Oostkaap heeft een koudefront met temperaturen onder nul geleid tot wegversperringen en ongevallen. In de omgeving van Umtata kantelde een tankwagen op een spekgladde weg, meldt de nationale omroep, die spreekt van nachtelijke temperaturen tot tien graden onder nul in het stadje Bethlehem.

Verschillende wegen over bergpassen werden gesloten wegens overvloedige sneeuwval. Ook het Drakengebergte in de aanpalende provincie ligt onder een dik wit tapijt. In juni waren in de provincie Oost-Kaap al verschillende mensen om het leven gekomen door ongevallen op besneeuwde wegen. In Zuid-Afrika is het momenteel winter.

hln
pi_71333159
Vier doden bij nieuwe aardverschuivingen in Japan

Het zuiden van Japan is getroffen door stortregens die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakten. Daarbij vielen minstens vier doden en raakten minstens vijf mensen vermist, zo deelde de Japanse politie mee.

De zware neerslag trof vrijdag het zuiderse eiland Kyushu.
Begin deze week lieten al vijftien mensen het leven in gelijkaardige omstandigheden in het westen van de archipel. Daar wordt nog steeds gezocht naar drie vermisten.

hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 26-07-2009 08:25:16 ]
pi_71438652
Honderd koeien per jaar dood door bliksem

Een kleine honderd koeien komen per jaar om het leven door blikseminslag. Niet zelden zijn dat koeien, die voor het noodweer schuilen onder zwarte elzen. Deze bomen zijn namelijk het meest gevoelig voor de bliksem.


Dat meldt de Leidse stichting Floron woensdag op de internetpagina Natuurbericht.nl. Zwarte elzen komen zeer algemeen in Nederland voor. Ze staan vaak langs sloten en dus ook aan de rand van weilanden voor koeien.

De bomen maken verticale wortels die tot in het grondwater reiken. Daardoor zijn de elzen zeer 'geaard' en trekken ze veel bliksem aan.

telegraaf
  donderdag 30 juli 2009 @ 21:58:55 #155
161096 OA
O........ Agent
pi_71472510
Windhoos raast over Dalfsen

Noodweer heeft donderdagavond in de regio Dalfsen, Ommen en Hardenberg veel schade aangericht.

Op tien plaatsen zijn bomen zijn ontworteld. Aan de Veldweg in Dalfsen kwam een boom op een huis terecht en aan de Middeldijk is het dak van een garage gewaaid. Aan de Dedemsweg in Dalfsen botsten door het slechte weer twee auto's op elkaar en op verschillende plekken zijn takken van de bomen gewaaid. De totale omvang van de schade is nog niet bekend. Een woordvoerster van de politie spreekt van een windhoos die over het gebied is geraasd.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  Moderator vrijdag 31 juli 2009 @ 10:42:53 #156
8781 crew  Frutsel
pi_71483580
quote:
Toeristen geŽvacueerd in Canada

WHISTLER - Honderden toeristen zijn donderdag door Canadese hulptroepen geŽvacueerd nadat bliksem in de bergen in British Columbia bosbranden veroorzaakte

Het vuur brak uit op Blackcomb Mountain, in de buurt van Whistler waar de komende winter diverse onderdelen van de Olympische Winterspelen worden afgewerkt. Van het nabijgelegen resort werden ongeveer 375 toeristen geevacueerd, meldden Canadese media.

De regio bij Vancouver heeft te maken met hoge temperaturen. Het vuur wordt vanuit de lucht bestreden.
pi_71504855
Badgasten in de problemen door metershoge golven

(Novum) - Elf mensen zijn vrijdag door de Haagse Vrijwillige Reddings Brigade uit zee gered. Ze kwamen in de problemen door metershoge golven en gevaarlijke stromingen bij golfbrekers voor de kust van Scheveningen. Een man uit Duitsland en zijn drie zoons waren bijna verdronken.


Verder moesten twee Surinaamse kinderen uit het water worden gered. Een van hen moest ter controle naar een ziekenhuis. Een meisje dat ten noorden van de pier in de problemen raakte is op het strand door ambulancepersoneel verzorgd.

Door de aanhoudende westenwind van de afgelopen weken is volgens de reddingsbrigade een beetje wind nu al genoeg voor een sterke stroming. Met name bij de golfbrekers kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden.

De reddingsbrigade waarschuwt de komende week voor gevaar in zee. Er wordt opnieuw westenwind voorspeld en het weer wordt verder mooi, waardoor het druk zal worden aan het strand. Het advies is om bij golfbrekers uit de buurt te blijven en niet te diep in zee te gaan. Ouders moeten hun kinderen in de gaten houden.

trouw
pi_71510736
schip gezonken en schip op kust met olie

De storm die donderdag 30 en vrijdag 31 juli voor de kust van Noorwegen en Zweden woedde, heeft waarschijnlijk aan 6 mensen het leven gekost. Het vrachtschip Langeland was met 6 opvarenden onderweg toen het in de volle storm slagzij maakte. Enige tijd later verdween het schip van de radar, terwijl het op weg was naar een haven vanwege de opgetreden problemen. Vier Russische en 2 OekraÔense bemanningsleden worden vermist. Wrakstukken en reddingsvesten zijn gevonden bij Kosterfjorden voor de Zweedse kust, noord van GŲteborg. De storm had een kracht die normaal alleen in de herfst voorkomt en sinds 1992 was er niet zo'n windsterkte in een julimaand gemeten.

Een ander schip is op de klippen gelopen bij de kust bij Telemarken. Het is onduidelijk hoe het zover heeft kunnen komen, waarschijnlijk is er motorstoring geweest die niet tijdig verholpen kon worden en er is te laat om assistentie gevraagd. Ongeveer 50 tot 200 kubieke meter olie is weggelekt. Veel zeevogels zijn al besmeurd. De meeste opvarenden zijn van boord gehaald. De authoriteiten zijn bang dat het maanden zal duren voordat alles opgeruimd zal zijn.

vwk
pi_71510809
Toeristen van strand Cancun gejaagd door gestolen zand

Toeristen in de populaire Mexicaanse badplaats Cancun keken heel raar op toen ze plots uit hun ligstoel werden gejaagd door gewapende soldaten die het strand hermetisch afsloten. De reden was op zijn minst opmerkelijk: een hotel zou illegaal gestolen zand op het strand gedumpt hebben.

Orkaan Wilma
Dat gebeurde nadat de stranden zwaar verontreinigd waren door orkaan Wilma in 2005 en nooit meer echt herstelden, ondanks de miljoenen die de Mexicaanse regering in een herstelplan pompte. Het zand spoelde gewoon weer weg, zodat er illegale pogingen kwamen om zand te winnen.

hln
pi_71989166
24 doden bij onweer in India

Zeker 24 personen zijn de afgelopen dagen in India om het leven gekomen door blikseminslagen. De meeste slachtoffers waren boeren die op het land werkten in de noordelijke deelstaat Bihar.
Twaalf boeren verloren maandag het leven toen ze rijst plantten tijdens het onweer. Zondag stierven twaalf anderen en vorige week zes. Bihar is een van de armste deelstaten van India, dat jaarlijks van juni tot september te maken heeft met zware moessonregens, die vaak gepaard gaan met bliksem.

Telegraaf

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 18-08-2009 20:14:47 ]
pi_72110984
Droogte in noorden van China

Een ernstige droogte in het noorden van China heeft ervoor gezorgd dat vijf miljoen mensen te weinig drinkwater hebben. Ook meer dan vier miljoen stuks vee wordt bedreigd door het watertekort.

Door de droogte, die al sinds eind juli de regio teistert, is bijna 9 miljoen hectare akker verwoest. De overheid vreest dat het watertekort nog verder toe zal nemen. In Peking is men bang dat ook in andere regio's de droogte toe zal slaan.

Maatregelen moeten gaan zorgen dat de toegang tot water voor alle Chinezen gegarandeerd blijft. Zo mogen gemeenten niet te veel water gebruiken en zijn speciale teams ingezet om te helpen in de zwaarst getroffen gebieden, zoals de provincie Jilin en de autonome regio Binnen-MongoliŽ.Telegraaf
  maandag 24 augustus 2009 @ 17:19:42 #162
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_72116038
{een tvp voor dit leerzame topic}
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_72174811
Mexico vreest watertekort in 2010

Door de gevolgen van de klimaatverandering in combinatie met een vermindering van het aantal buien bestaat de kans dat Mexico in 2010 wordt geconfronteerd met een ernstig gebrek aan water, voorspelt de Nationale Commissie voor Watervoorziening .
De Nationale Confederatie van Landbouwers becijferde intussen dat het verlies door de actuele droogte oploopt tot een miljard dollar. De droogte is de ergste sinds zeventig jaar. De eerste tekenen van het watertekort doken in oktober 2008 op. Ze verergerden bij de aankomst van El NiŮo op 9 juli. El NiŮo heeft effect op het weer over de hele wereld. In Mexico zorgt het weerkundig fenomeen volgens de Conagua voor een belangrijke reductie van het aantal zomerregens. De droogte heeft dit jaar al effect op de landbouw en de veeteelt. Het waterverbruik werd al gerantsoeneerd maar de situatie kan tijdens het eerste trimester van 2010 nog verslechteren.HLN
pi_72307273
Reuzenhagelsteen (ijsklomp) valt in Yerseke

Een ijsklomp met een doorsnee van zo'n 40 centimeter die ongeveer drie kilo woog. Die opmerkelijke vondst deed de eigenaar van een boerderij aan de Postweg in Yerseke zaterdagochtend. Het ging om een klomp met aangevroren hagelstenen. In de verdere omgeving was geen hagelsteen te zien.De grootste hagelsteen die ooit in Nederland is gevonden is, was 9 centimeter en de zwaarste ooit ter wereld woog een kleine 800 gram.

Weerman Jos Broeke vermoedt dat de hagelklomp die in Yereske is gevallen, afkomstig is van een toilet in een vliegtuig en door een zware bui niet gesmolten is in zijn val naar beneden.

vwk
pi_72307358
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 17:19 schreef Q.E.D. het volgende:
{een tvp voor dit leerzame topic}
Je bent de eerste in dit Topic met een tvp

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 31-08-2009 13:21:55 ]
pi_72307592
Wolkbreuk slotakkoord opening Uitmarkt

AMSTERDAM - Met een wolkbreuk is vrijdagavond rond tien uur de openingsavond van de Uitmarkt afgesloten. De regen zorgde ervoor dat De Dam binnen de kortste keren uitgestorven was. Voor de wolkbreuk konden de toehoorders genieten van muziek van onder anderen Wende Snijders, Ruth Jacott en nummers uit de musical Amandla! Mandela.

Parool
pi_72308732
Windvlaag blaast feesttent Midwoud meters de lucht in

Zijn ergste nachtmerrie dreigde vrijdag begin van de avond bewaarheid te worden. Voor de ogen van organisator Peter Heins tilde een windvlaag de vloer van de pas neergezette enorme tent voor het concert in Midwoud zo'n drie, vier meter op. ,,De tent nam de vloer gewoon mee naar boven.''

Na een minuut of drie, vier, zakte de boel weer omlaag. De vloer schoof als een harmonica ineen. ,,Alles stond trapsgewijs.''

Op dat moment was de tent leeg omdat iedereen zat te eten. Alleen de band Mon Amour stond op het toneel te sound checken, maar wonderlijk genoeg niemand raakte gewond.

bron
pi_72397020
AustraliŽ kende buitengewoon zachte winter

Over de wintermaanden juni, juli en augustus lag de gemiddelde etmaaltemperatuur in AustraliŽ 1,33įC boven het langjarig gemiddelde (1961-1990). Net ťťnhonderste graad onder de recordzachte winter van 1996.
De gemiddelde maximumtemperatuur bereikte wel een record: 1,64į boven gemiddeld, waarmee het oude record van +1,41į uit 2002 aan de kant werd gezet.

De maand augustus was recordzacht, voor zowel gemiddelde etmaaltemperatuur als maximumtemperatuur.

De winter verliep landelijk ook droog (-25% t.o.v. normaal). Het droogst was het vooral in het noorden, het zuiden kwam er in het algemeen beter van af en het eiland TasmaniŽ was zelfs het natst sinds 1970.

Landelijke cijferreeksen voor AustraliŽ beginnen in 1950.

vwk
pi_72427834
Russen willen met giftige chemicaliŽn sneeuw stoppen

De burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, wil de Russische hoofdstad sneeuwvrij houden door wolken met chemicaliŽn te bewerken. Een sneeuwvrij Moskou levert volgens Loezjkov vooral voordelen op voor de miljoenen inwoners, omdat het sneeuwvrij maken van straten drie keer zo duur is als het wolkenvrij maken van de lucht.

Versneld uitsneeuwen
Op feestdagen laat hij de wolken al bewerken, zodat er gegarandeerd geen neerslag valt. Dat heeft tot gevolg dat het in de omgeving van Moskou dan juist meer sneeuwt. Want daar komt het eigenlijk op neer: ervoor zorgen dat de wolken op een andere plek versneld uitsneeuwen.

Zilverjodide
Dat kan door enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide in de wolken te jagen. De kleine waterdruppeltjes, waaruit een wolk bestaat, zetten zich af op de kristallen en komen dan als neerslag omlaag. Ook bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking is deze techniek toegepast.

Giftig
Experts waarschuwen dat de gevolgen van Loezjkovs nieuwe weerinitiatief niet te overzien zijn. Zilverjodide is alvast door het Amerikaanse Office of the Environment, Health and Safety geklasserd als een "gevaarlijke stof die water en bodem verontreinigt en erg giftig is voor vissen, vee en mensen."

Boete voor weermannen
Loezjkov kwam al eerder met bizarre initiatieven. Zo stelde hij voor om de lokale weermannen te beboeten voor foute weersvoorspellingen. (mvl)

hln
  Moderator maandag 7 september 2009 @ 15:53:25 #170
8781 crew  Frutsel
pi_72520784
quote:
Dertigtal woningen beschadigd bij minitornado in Dour
In Wťry bij Dour in Henegouwen heeft een minitornado vandaag lelijk huisgehouden. Een dertigtal woningen werd beschadigd. Slachtoffers waren er niet.

Vandaag rond 16.00 uur kreeg de brandweer meerdere oproepen na zware regenval en hevige wind. In ťťn straat werden verscheidene daken afgerukt en lagen brokstukken verspreid op de weg en het voetpad. De distributienetbeheerder diende tussen te komen om kapotgerukte kabels te herstellen.

De schade bleef beperkt tot ťťn straat. HLN
pi_72613655
Zonnepanelen in snelweg

Het Amerikaanse Ministerie van Transport heeft een - weliswaar kleine - subsidie toegekend aan een bedrijf dat wegen wil bouwen van zonnepanelen.

Solar Roadways heeft speciale zonnepanelen ontworpen van ongeveer 3,5 bij 3,5 meter, die het asfalt op autowegen zouden kunnen vervangen. De panelen bestaan uit zonnecellen en glas en kunnen naar schatting 7,6 kilowattuur (kWh) aan energie per dag leveren. Bedenker Scott Brusaw gelooft dat zijn uitvinding global warming stoppen en de wereld redden.

Solar Roadways bestaan uit drie lagen, met in de middelste laag zonnecellen en elektronica. Ze worden geassembleerd zoals je dat met kliklaminaat doet.

De andere twee lagen van deze zonneweg-tegels zijn een slijtvaste toplaag met een doorzichtig antislipoppervlak, en een grondlaag die aan de randen voorzien is van elektrische leidingen. In de middenlaag zitten naast zonnecellen ook leds, waarmee onder meer lichtgevende wegbelijning gemaakt kan worden, en elektronische sturing voor de tegel.

De tegels dienen vooral om stroom te maken met zonnecellen. Die stroom moet ergens blijven, en daarvoor had Scott Brusaw ingebouwde super- of ultracondensatoren gedacht. Leidingen in de onderlaag verbinden de tegels met elkaar, en met stroomverbruikers. En als je al stroomdraden hebt, dan kunnen die meteen wel dienen als signaaldraden voor telefonie, kabel-tv en internet. De tegels kunnen hun zelf opgewekte energie gebruiken om zich te verwarmen. Gevolg: geen zout strooien in de winter, nooit meer spekgladde wegen.

De Solar Road-tegels gaan volgens hun uitvinder 21 jaar mee. De kostprijs zou niet meer zijn dan de aanleg van gewone asfaltwegen. Volgens Brusaw produceert elke Solar Road-tegel gemiddeld 7,6 kWh per dag.

Voor ťťn mijl Amerikaanse snelweg van vier rijbanen breed (3,6 meter breedte per rijbaan) wordt een opbrengst becijferd van 4,8 miljoen kWh per jaar. Als alle Amerikaanse verharde oppervlakten (wegen, parkeerplaatsen, opritten) belegd wordt met hun zonnetegels dan geeft dat 13,4 miljard kWh stroom per jaar of zowat 91% van het stroomverbruik in de hele wereld.

Dat impliceert dan weer dat de VS (en andere landen die tegels leggen) geen conventionele energiecentrales meer nodig hebben, en ook verlost zouden zijn van de afhankelijkheid van geÔmporteerde energie. De berekeningen zijn gebaseerd op 4 uur zon per dag. (HLN.BE)

zie ook: Amerikaan ontwerpt baanbrekende zonnepanelen.
pi_72668795
Proef: windturbines boven spoor

UTRECHT - Boven een goederenspoorlijn nabij Vlissingen komt een proefopstelling van windturbines boven het spoor. Met deze proef willen spoorbeheerder ProRail en Evelop, onderdeel van Eneco, onderzoeken of het spoor zich op die manier van groene energie kan voorzien.

De twee partijen ondertekenden woensdag een samenwerkingsovereenkomst om de windmolens te
ontwikkelen. Voor de proef moeten speciale masten worden ontworpen die op twee poten staan. De treinen kunnen er dan onderdoor rijden.

De initiatiefnemers houden de proef in het Sloegebied. De bouw begint naar verwachting in 2011. In 2012 zal de eerste elektriciteit worden geleverd. ,,In overleg met gemeenten, provincie en andere belanghebbenden, wordt nog onderzocht hoeveel turbines kunnen worden geplaatst,'' liet ProRail op de Dag van de Duurzaamheid weten. (ANP)


AD
pi_72808155
quote:
Filmpje + Bron

At least two people were killed as violent storms battered southern Spain. The victims were a married couple in their 70s. They died in the Andalucian city of Jaen when their car was swept away by floods. Madrid has issued an orange alert across the whole of southeastern Spain with rivers threatening to burst their banks as the rain continues to fall.

The Balearic Islands also said goodbye to summer, leaving holidaymakers wondering where the sun had gone. In just 12 hours, there were 37,000 lightning strikes. And, there is no let-up in sight: the weathermen say more rain is on the way
pi_72821860
Groenland wil CO2-uitstoot 15 maal hoger

Groenland wil in de komende jaren fors meer koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten. Dat heeft de premier van het autonome pooleiland vandaag gezegd in een interview met de Deense krant Politiken. Groenland kan als een van de weinige gebieden op aarde profiteren van het broeikaseffect. De enorme ijskap op het eiland smelt, waardoor de vele grondstoffen die eronder liggen, zoals goud en diamant, toegankelijk worden. Dat potentieel lokt mijnbouwers naar het eiland.

10 miljoen ton is het doel

De industriŽle verwerking van de grondstoffen gaat echter gepaard met de uitstoot van CO2. Groenland stoot nu ongeveer 650.000 ton CO2 per jaar uit, maar als het aan de Groenlandse regering ligt stijgt dat de komende jaren naar 10 miljoen ton, ruim vijftien keer zo veel.

Denemarken weigert

Moederland Denemarken heeft de plannen van de hand gewezen. "Het is moeilijk uit te leggen dat een gebied dat het zwaarst wordt getroffen door klimaatverandering per persoon ruim acht keer zoveel CO2 wil uitstoten als de gemiddelde Amerikaan'', aldus de Deense minister van Energie Connie Hedegaard.

Bron: Spits
pi_72898504
AustraliŽrs zijn grootste vervuilers ter wereld


LONDEN - Volgens een Brits studiebureau heeft AustraliŽ de eerste plaats van de Verenigde Staten overgenomen.

De index van het Britse Maplecroft baseert zich op de hoeveelheid CO2 die een land de lucht in spuwt. Energiecentrales die werken op kolen staan bekend voor hun hoge CO2-uitstoot. Toch zijn ze nog steeds verantwoordelijk voor 80 procent van de elektriciteitsproductie van het land.

China
Per hoofd zou AustraliŽ jaarlijks 20,58 ton CO2 uitstoten. Dat is vier procent meer dan de Verenigde Staten (19,78 ton). Zo is het land koploper in een lijst met 186 landen. De rest van de top-5 wordt ingevuld door Canada, Nederland en Saoedi-ArabiŽ. China is sinds kort het meest vervuilende land wat de totale CO2-uitstoot betreft. Ook in deze lijst werden de Verenigde Staten naar de tweede plaats verbannen. Maar terwijl er veel meer Chinezen dan AustraliŽrs rondlopen, blijft de Chinese uitstoot per hoofd beperkt tot 4,5 ton.

Globaal plan
Voor China en India zijn deze statistieken goed nieuws. Beide landen staan in de aanloop naar de VN-conferentie in Kopenhagen onder zware druk omdat ze veel CO2 produceren. Ze blijven benadrukken dat ze zichzelf geen strenge doelstellingen moeten opleggen aangezien hun uitstoot per hoofd veel minder is dan in verschillende andere landen. Ook de Australische professor Barry Brook van de universiteit van Adelaide is van mening dat een globaal plan tot betere resultaten zal leiden dan landen eigen doelstellingen op te leggen.

"Als de mensheid als geheel geen oplossing kan vinden, zal deze hele discussie over wie nu het meest verantwoordelijk is nergens toe leiden", zegt professor Brook.

Warmste winter
AustraliŽ beloofde de CO2-uitstoot tegen 2020 met 25 procent terug te dringen. Enkele voorstellen werden echter niet goedgekeurd in het parlement en zo komt ook de Australische belofte in gevaar. Nochtans ondervindt AustraliŽ als ťťn van de eerste landen al de gevolgen van de klimaatverandering. Begin dit jaar werd het land nog getroffen door historische bosbranden en er zullen nog meer branden en stormen ontstaan als de temperatuur blijft stijgen. De voorbije winter was op heel wat plaatsen in het land de warmste die ooit gemeten werd.

bron: AD
pi_72924805
Hevig onweer teisterde Zuid-Frankrijk

Gisterenavond werd het zuiden van Frankrijk geteisterd door zware onweersbuien.
Bij zware regenval in de regio van Sainte-Maxime traden rivieren buiten hun oevers en ontstonden modderstromen. Vier personen werden hierbij licht verwond.

Auto's werden door het water meegesleurd en het openbaar vervoer werd danig verstoord. Talrijke gebouwen werden beschadigd en zo'n 40-tal mensen moesten elders de nacht doorbrengen.
Ook vijf Vlaamse toeristen werden getroffen door het noodweer en zitten vast in de getroffen regio.

Ook de stad Frťjus werd getroffen, maar in mindere mate.
In de streek van Marseille verstoorden zware buien het treinverkeer, na een ongeval veroorzaakt door een modderstroom vrijdagavond. Daarbij raakten zes treinpassagiers lichtgewond. Het treinverkeer liep daardoor aanzienlijke vertragingen op tussen Nice en Bordeaux.

bron
pi_73033077
Papieren tas doodsteek voor regenwoud

Wie shopt, loopt natuurlijk graag over de straat met papieren tassen van bekende merken.

Dat staat mooi, maar helaas zijn de meeste een ramp voor het milieu. De winkels kopen ze van een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vernieling van een groot deel van het regenwoud van IndonesiŽ.

Net als het Braziliaanse Amazonewoud is het regenwoud van IndonesiŽ enorm belangrijk voor onze planeet. Maar er is nog een reden om het regenwoud te redden. Het is immers het laatste toevluchtsoord van de Sumatraanse olifant en tijger.

AD
pi_73037823
Ozonlaag neemt weer toe

BRUSSEL - De aftakeling van de ozonlaag neemt minstens af. De voorbije 14 jaar nam het ozongehalte over de hele planeet toe, blijkt uit verticale metingen.

Zijdelingse metingen tonen aan dat de afname van stratosferisch ozon is gestopt omstreeks 1997.

Ruimte-onderzoek toont bovendien aan dat de hoeveelheid broommonoxide, een top-ozonvernietigende stof, in de stratosfeer is afgenomen. Die cijfers maakte het Europese Ruimtevaartbureau ESA disdag bekend.

De ozonlaag beschermt ons op ongeveer 25 km hoogte tegen de schadelijke ultraviolette straling van de zon die kanker veroorzaakt. De afname van de ozonlaag wordt veroorzaakt door chemische stoffen als broom- en chloorgassen. In 1987 werd de aanpak van die stoffen vastgelegd in het Protocol van Montrťal.

AD
pi_73064237
quote:
Minstens 17 doden door overstromingen in TunesiŽ
Bij overstromingen in het zuiden van TunesiŽ zijn zeventien mensen omgekomen en acht anderen gewond geraakt, vooral in Redeyef, een stad van 60.000 inwoners. Het gaat echter om een vorolopig balans en er wordt nog steeds gezocht naar vermisten.

TunesiŽ had gisteren te kampen met stortregens. Het slechte weer duurt nog tot vrijdag, aldus de nationale weerdienst, die onweders met felle regen en windsnelheden van soms meer dan honderd kilometer per uur voorspelde.
pi_73083729
IJs gevonden op oppervlakte Mars

(Novum/AP) - Een ruimtesonde die om Mars heen cirkelt heeft afgelopen jaar in verschillende kraters halverwege de noordpool en de evenaar bevroren water waargenomen. Het is de eerste keer dat er zo dicht aan de oppervlakte van de planeet en zo zuidelijk ijs is ontdekt. De ontdekking staat beschreven in een artikel dat vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science verschijnt.


Instrumenten aan boord van het ruimteschip van NASA hebben vastgesteld dat het ijs voor 99 procent puur is. De vondst kwam als een verrassing, omdat het ijs zo dicht aan de oppervlakte ligt. Eerder werd door de ruimtesonde Phoenix al dieper in de grond ijs waargenomen.

Het betekent dat 'het klimaat op Mars natter was dan wat we vandaag zien', zegt Shane Byrne, schrijfster van het artikel.


Trouw
  Moderator dinsdag 29 september 2009 @ 14:28:36 #181
8781 crew  Frutsel
pi_73210163
quote:
Libellen bedreigd rond Middellandse Zee
ROTTERDAM - Een vijfde van de libellen en waterjuffers in het Middellandse Zeegebied wordt met uitsterven bedreigd. Oorzaak is het oplopende tekort aan zoetwater in combinatie met klimaatverandering.

Dat meldt het Internationaal Comitť voor Natuurbehoud (IUCN). De IUCN onderzocht 163 soorten libellen en waterjuffers.

Vijf soorten bevinden zich in een kritieke fase van uitsterving, dertien worden bedreigd en nog eens dertien soorten zijn kwetsbaar. Het merendeel van de bedreigde soorten leeft in ecosystemen in de Levant (IsraŽl, JordaniŽ, Libanon, de Palestijnse Autoriteit en SyriŽ), Zuid-Turkije, de Balkan, het noordwesten van Algerije en Noord-TunesiŽ.

De zoetwaterecosystemen daar worden bedreigd door de menselijke waterconsumptie, verontreiniging, irrigatie en droogte.

Langlopende acties op regionaal, nationaal en internationaal niveau zijn nodig om het tij te keren, vindt de IUCN. De betrokken landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om deze soorten te beschermen.
pi_73215988
quote:
Westen van Walcheren droogste regio

Het westen van Walcheren is een van de droogste plekken van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de KNMI. In het westen van Walcheren is een regenachterstand van 350 millimeter.

Natuurmonumenten maakt zich nog geen zorgen, zolang het bij deze ene droge zomer blijft. Als de droogte een gevolg is van het veranderende klimaat en vaker gaat voorkomen gaan sommige planten verdwijnen. Arjan Boon van Natuurmonumenten vreest bijvoorbeeld voor de parnassia, een plantensoort die voorkomt in duinvaleien.

Bron
Life is Music
pi_73292113
Texas neemt grootste windturbinepark ter wereld in gebruik

ROSCOE - De Duitse energiegigant E.ON heeft in de Amerikaanse staat Texas het grootste windturbinepark ter wereld in gebruik genomen, zo meldt het bedrijf vandaag.

In de 'Lone Star State' staan verspreid over een oppervlakte van 400 vierkante kilometer maar liefst 627 windturbines opgesteld.

De turbines bevinden zich in Roscoe, een stad een paar honderd kilometer ten westen van Dallas. De installaties zijn samen goed voor een energieproductie van 780 megawatt, waarmee 230.000 huishoudens van energie moet kunnen voorzien.

Voor E.ON is de VS de belangrijkste markt voor wat betreft windenergie. Wereldwijd produceert de Duitse multinational 2.600 megawatt aan vermogen, ongeveer de helft daarvan (1.500 megawatt) wordt in de Verenigde Staten opgewekt. (BVDL)

AD

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 01-10-2009 23:10:17 ]
pi_73300927
Doden door noodweer op SiciliŽMESSINA - Hevige regenval heeft in het noorden van het Italiaanse eiland SiciliŽ aan zeker vier personen het leven gekost. Drie personen kwamen om, nadat hun huis onder een modderlawine werd bedolven. Eťn man verdronk in zijn auto. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag gemeld.

In drie kwartier viel in de buurt van de stad Messina 230 millimeter regen. Twintig mensen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De hulpdiensten zijn nog op zoek naar verscheidene mensen die worden vermist. Vooral de plaatsen Scaletta Zanclea, Santo Stefano Briga en Giampillieri zijn zwaar getroffen. In Giampillieri zijn diverse personen met een helikopter van het dak van hun huis gehaald. De snelweg tussen Messina en Catania was tijdelijk afgesloten.

Volkskrant

230 mm in drie kwartier
pi_73389022
Friese schapen dood door hoogwater


In het Friese Ferwert zijn afgelopen weekend ruim twintig schapen verdronken. De dieren stonden te grazen toen ze werden verrast door hoogwater.

In hetzelfde gebied werden drie jaar geleden 150 paarden van de verdrinkingsdood gered.

Het Fryske Gea, dat het gebied aan boeren verhuurt, wil met boeren in gesprek over de datum waarop de dieren van het land moeten worden gehaald. Die wordt mogelijk vervroegd vanwege het vroege hoogwater.

Dijken
Volgens het Fryske Gea is de waterstand mogelijk het gevolg van klimaatverandering en lopen dieren daardoor meer risico. Ook moet er beter worden gekeken naar vluchtroutes voor dieren, zoals dijken. Die liggen er volgens het Fryske Gea al wel, maar nog lang niet overal.

NOS
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 11:00:00 #186
161096 OA
O........ Agent
pi_73418426
Aardbevinkje bij Sint Maarten

PHILIPSBURG - Sint Maarten is maandagmiddag (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een lichte aardbeving. Dat meldde de Antilliaanse krant Amigoe dinsdag. De beving had volgens de Meteorologische Dienst een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Er zijn geen vooralsnog geen berichten over schade of slachtoffers.

Het oostelijk CaraÔbisch gebied wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Een van de ergste rampen voltrok zich begin mei 1902 op het Franse eiland Martinique. Een uitbarsting van de Mont Pelťe maakte de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre met de grond gelijk. Er kwamen 30.000 mensen om.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  Moderator dinsdag 6 oktober 2009 @ 12:01:56 #187
8781 crew  Frutsel
pi_73420068
Zeker twaalf doden bij aardverschuiving in Nepal

Een aardverschuiving als gevolg van zware regenval heeft in een afgelegen dorp in het westen van Nepal zeker twaalf mensenlevens geŽist. Dat melden de lokale media. Het dorpje Gorkhagaon, zo'n 500 kilometer ten westen van Kathmandu, werd zondagavond getroffen door zware regenval, zo meldt Kantipur Television.

De aardverschuiving die daarop volgde, sleurde twee huizen mee. De bewoners ervan, onder wie zeven kinderen, lagen te slapen en konden niet meer ontkomen. Het dorp bevindt zich in heuvelachtig gebied.
pi_73434149
Hevige sneeuwval teistert delen van Nieuw-Zeeland

In delen van Nieuw-Zeeland is afgelopen uren meer dan een meter sneeuw gevallen.
Sommige autosnelwegen werden afgesloten voor alle verkeer wegens de zware sneeuwval. Het afsluiten van de autosnelwegen kwam voor honderden bestuurders te laat.
Meer dan 600 automobilisten zaten vast op de besneeuwde wegen en moesten noodgedwongen de nacht doorbrengen in hun wagen. Reddingsdiensten kwamen te hulp.
Voor komende uren en nacht wordt er opnieuw ruim 30cm sneeuw verwacht.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 06-10-2009 19:48:19 ]
pi_73457604
Vloedgolf in China

Meer dan een half miljoen Chinezen verzamelden zich dinsdag aan de oevers van een rivier. Elk jaar rond dezelfde tijd rolt er een vloedgolf door de rivier. De golf ontstaat door een combinatie van de maanstand, veel water, wind en de temperatuur. (7 oktober 2009)

video
pi_73496377
NASA zwakt gevaar asteroÔde Apophis af

HOUSTON - De NASA heeft het risico dat de asteroÔde Apophis in 2036 met de Aarde botst naar beneden herzien. Apophis werd in 2004 ontdekt en is 2,5 keer zo groot als een voetbalveld.

Het hemellichaam kreeg veel aandacht omdat de mogelijkheid van een botsing met onze planeet in 2036 bestond.

Volgens nieuwe berekeningen van de NASA is die kans nu 1 op 250.000. Vooraf luidde het ťťn op 45.000. Ook was eerst gedacht dat er 2,7 procent kans was dat Apophis in 2029 tegen ons zal knallen. Maar verdere observaties leerden snel dat die kans nul was.

De steenklomp zal op 13 april 2029 op 22.208 km voorbijscheren. Dat is een nooit geziene kleine afstand in de moderne tijden.

AD
  Moderator donderdag 8 oktober 2009 @ 19:23:42 #191
8781 crew  Frutsel
pi_73496463
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 19:21 schreef aloa het volgende:
NASA zwakt gevaar asteroÔde Apophis af
Close encounters: Asteroiden op ramkoers

pi_73497344
quote:
Niet gezien. Ik heb nooit gepost in dat topic

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2009 19:46:29 ]
pi_73656214
Doden en gewonden bij onweer in ItaliŽ

In Rome zijn bij hevige onweersuien en zware regenval vier mensen om het leven gekomen en raakten een aantal mensen gewond.
Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa werd een 19-jarige Roemeense gedood, toen een ontwortelde boom op haar wagen terechtkwam. Andere mensen werden door afgerukte takken verwond.

Na het ongewoon warme weer van de voorbije weken waren maandag over grote delen van ItaliŽ onweersbuien losgebroken. Ook in de Abbruzzen in Midden-ItaliŽ vielen gewonden. Een vrouw raakte gewond door een losgerukte stelling. Op de snelweg A14 langs de Adriatische kust ten zuiden van Pescara was er erg veel verkeershinder door omgewaaide bomen.


vwkweb
pi_73724247
Japan maakt ferry die niets uitstoot

Een Japanse reder is van plan om de eerste elektrische ferry ter wereld te maken. IHI Corp. heeft een model klaar staan dat als basis dient voor een 30 meter lange ferry die 800 passagiers kan vervoeren. De boot zal varen op herlaadbare batterijen.

Geen CO2
"We zullen geen CO2 uitstoten met deze ferry. Bovendien kunnen we ook in de brandstofkosten snijden", zegt de woordvoerder van het Japanse bedrijf. De ferry zal ongeveer 120 kilometer kunnen varen, het opladen duurt zes tot acht uur. Het bedrijf wil de ferry in 2015 te water laten. Het verwacht dat tegen dan herlaadbare batterijen van hoge kwaliteit minder zullen kosten.

Automarkt
Japan lijkt dus na de groene automarkt ook de scheepvaart te veroveren met groene initiatieven. Autobouwers uit Japan staan al langer bekend om hun zoektocht naar brandstofefficiŽnte voertuigen. Nissan wil eind volgend jaar de naar eigen zeggen eerste betaalbare elektrische auto op de markt brengen. (gb)

hln
pi_74035513
Stilste plek op aarde in Antarctica

Het 4000 meter hoog gelegen Ridge A op Antarctica is de stilste plek op aarde.
LONDEN - De rustigste plek op aarde is niet een tropisch eilandje, maar een uitgestrekt ijsplateau in het midden van Antarctica.

Ridge A ligt op 4000 meter hoogte. Van orkanen, stofstormen, aardbevingen of onweer is nooit sprake en een zuchtje wind of een wolk is er een zeldzaamheid. Dat berichtte de Britse krant The Times zaterdag.

Wel is het op Ridge A in de winter gemiddeld 70 graden Celsius onder nul en is de lucht er honderd keer droger dan in de Sahara, waardoor het tevens de droogste en koudste plaats ter wereld is.

Daardoor is er geen broeikaseffect merkbaar en is de atmosfeer er zo stil, dat de sterren erboven niet fonkelen, maar stralen. De hevige sneeuwstormen waar het continent om bekendstaat, vinden vooral in de lager gelegen gebieden plaats.

Australische en Amerikaanse wetenschappers vonden de plek in hun zoektocht naar de beste plaats ter wereld voor een telescoop. In het tijdschrift Publications of the Astronomical Society of the Pacific schreven ze, dat een telescoop van middelbare grootte op Ridge A bijna dezelfde kwaliteit foto's kan nemen als de ruimtetelescoop Hubble. De grootste uitdaging van een telescoop op die plek is echter het uitvoeren van een reparatie tijdens de zes maanden durende duisternis in de winter. (ANP)

AD
  Moderator maandag 26 oktober 2009 @ 15:26:57 #196
8781 crew  Frutsel
pi_74079387
Overlast door overstromingen in Griekenland

ATHENE (ANP) - Noodweer heeft zondag tot overstromingen en andere problemen geleid in Griekenland. Bij de stad Volos in het midden van het land verdronk een 41-jarige man, nadat zijn boot door de storm was omgeslagen.

Vooral in het noorden waren de problemen groot. Hulpverleners moesten circa tien mensen redden die uit vrees voor het water op het dak van hun auto waren gaan zitten. In de toeristische regio Pieria zochten brandweerlieden zondagavond naar een 65-jarige man die met zijn auto door het water was meegesleurd.

Door de overstromingen was de weg tussen Athene en Korinthe gedurende enkele uren gesloten.
pi_74137815
Winterseizoensprognose van ECMWF

De nieuwe prognose voor 3 maanden vooruit is beschikbaar gekomen via de Noorse weerdienst (november, december, januari). Een optimistische kijk op de winter voor de schaatsliefhebbers geeft de prognose niet. Het is echter een gemiddelde wintertemperatuur en er kunnen altijd korte koude periodes plaats vinden.
De prognose is gebaseerd op een 40-tal berekeningen en geeft een gemiddelde waarde hiervan: de spreiding is vrij groot. De betrouwbaarheid is tot nu toe vrij laag gebleken.

De kaart hieronder geeft aan hoeveel warmer of kouder het gemiddeld zou kunnen zijn t.o.v. het langjarig gemiddelde van 1960-1990.vwk

[ Bericht 60% gewijzigd door #ANONIEM op 28-10-2009 06:49:17 ]
  Moderator maandag 2 november 2009 @ 15:34:25 #198
8781 crew  Frutsel
pi_74317712
Doden door overstromingen en kou in Turkije

ANKARA - Zeker zes mensen zijn in de afgelopen dagen in Turkije om het leven gekomen door kou, zware regen en andere barre weersomstandigheden. Dat hebben Turkse media maandag gemeld.

In het zuidoosten van Turkije werd maandag een bus met leraren door het water meegesleurd. Een docent kwam om. Twee andere leraren en de chauffeur van het voertuig raakten gewond. Elders in het zuidoosten van het land verdronken twee zussen in een rivier. In een dorpje in het westen van Turkije kwam een klein kind om het leven toen een brug het begaf. Het kind werd gedragen door de vader, wiens lot onbekend is.

In het weekeinde overleden in de westelijke stad Bursa twee mensen. Ze hadden een koolmonoxidevergiftiging opgelopen, nadat ze vanwege de kou fors hadden gestookt.
  maandag 2 november 2009 @ 19:01:48 #199
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74323838
Sahara Sun 'to help power Europe'

A sustainable energy initiative that will start with a huge solar project in the Sahara desert has been announced by a consortium of 12 European businesses.

The Desertec Industrial Initiative aims to supply Europe with 15% of its energy needs by 2050.

Companies who signed up to the $400bn (£240bn) venture include Deutsche Bank, Siemens and the energy provider E.On.

The consortium, which will be based in Munich, hopes to start supplying Europe with electricity by 2015.

Desertec Industrial Initiative aims to produce solar-generated electricity with a vast network of power plants and transmission grids across North Africa and the Middle East.

"The time has come to turn this vision into reality," said the company's chief executive, Paul van Son.

"That implies intensive co-operation with many parties and cultures, to create a sound basis for feasible investments into renewable energy technologies and interconnected grids."

The first stage will be to build massive solar energy fields across North Africa's Sahara desert, utilising concentrated solar power technology (CPS), which uses parabolic mirrors to focus the Sun's rays on containers of water.

'Pivotal initiative'
The super-heated water will power steam turbines to generate electricity 24 hours a day, 52 weeks of the year.

The electricity will then be transported great distances to Europe, using hi-tech cables that suffer little conductive loss of power.

The move was "pivotal" in the transition of Europe, North Africa and the Middle East to sustainable energy supplies, said Mr Van Son.

Currently there are some small initiatives across Spain and parts of North Africa, but the scale of the Desertec initiative will surpass any other comparable projects.

Strong desire

The initiative has gained the support of the German government of Angela Merkel, who has already expressed a desire to offset a dependence on Russian gas supplies.

A number of North African countries have also expressed a strong desire to join the project, the company says, utilising their main sustainable natural resource - the Sun.

Some of the power generated by the Sahara solar energy fields will also be used by domestic African consumers, Desertec is keen to stress. North Africa has a small population relative to the size of its desert terrain, it says.

The concept was first announced in 2007 by the Desertec Foundation, with small pilot projects based in North Africa. Prince Hassan of Jordan has previously been mentioned as a big supporter.

Companies signed up to the consortium include ABB, Abengoa Solar, Cevital, HSH Nordbank, MAN Solar Millennium, Munich Re, M+W Zander, RWE and Schott Solar.

Bron: BBC
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  dinsdag 3 november 2009 @ 10:30:28 #200
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74342229
Mt. Kilimanjaro Ice Cap Continues Rapid RetreatThe ice atop Mount Kilimanjaro in Tanzania has continued to retreat rapidly, declining 26 percent since 2000, scientists say in a new report.

Yet the authors of the study, to be published Tuesday in the Proceedings of the National Academy of Sciences, reached no consensus on whether the melting could be attributed mainly to humanity’s role in warming the global climate.

Eighty-five percent of the ice cover that was present in 1912 has vanished, the scientists said.

To measure the recent pace of the retreat, researchers relied on data from aerial photographs taken of Kilimanjaro over time and from stakes and instruments installed on the mountaintop in 2000, said Douglas R. Hardy, a geologist at the University of Massachusetts and one of the study’s authors.

The photographs measure horizontal shrinkage of the ice, and the stakes indicate the reduction in depth. Both are decreasing at the same rate, Dr. Hardy said.

Researchers studying the mountaintop, including those involved in this study, differ in their conclusions on how much of the melting could result from human activity or other climatological influences.

The lead author of the study, Lonnie G. Thompson, a glaciologist at Ohio State University, has concluded that the melting of recent years is unique.

Bron: New York Times, lees meer…
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  Moderator dinsdag 3 november 2009 @ 11:12:50 #201
8781 crew  Frutsel
pi_74343344
Vijf doden bij overstromingen in Turkije

Bij nieuwe overstromingen in Turkije zijn sinds het weekeinde minstens vijf mensen verdronken. Bij de hevige regenval kwam een onderwijzer in de omgeving van Eruh in het zuidoosten van het land om het leven, toen zijn busje door het kolkende water werd meegesleurd. Eerder verdronken al drie kinderen en een baby. Het zes maanden oude ukje werd in het noordwesten van Turkije uit de armen van zijn vader gerukt, toen een brug onder de druk van de watermassa instortte.

In september werd de wijde omgeving van Istanboel al getroffen door overstromingen, waarbij meer dan 30 mensen om het leven kwamen. Binnen de 48 uur viel al meer dan een derde van de gebruikelijke hoeveelheid neerslag in een jaar. In enkele regio's had het bij "de ramp van de eeuw" in 80 jaar nog nooit zo hard geregend. De Turkse autoriteiten hebben de bevolking een betere bescherming tegen rampen beloofd.
pi_74377036
Koudste maand in 3, 5 jaar in Denemarken

Oktober 2009 was 1.2 graad kouder dan normaal in Denemarken. Het was drieŽneenhalf jaar geleden dat er een maand met een zover onder normale waarde geboekt werd. Dat was maart 2006 met een afwijking van 2,3 graden naar beneden. Vrijwel alle maanden daar tussenin waren veel warmer tot warmer dan normaal, uitgezonderd juni 2009 en oktober 2007.


vwk
pi_74377118
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 10:30 schreef Iblis het volgende:
Mt. Kilimanjaro Ice Cap Continues Rapid Retreat

[ afbeelding ]

The ice atop Mount Kilimanjaro in Tanzania has continued to retreat rapidly, declining 26 percent since 2000, scientists say in a new report.

Yet the authors of the study, to be published Tuesday in the Proceedings of the National Academy of Sciences, reached no consensus on whether the melting could be attributed mainly to humanity’s role in warming the global climate.

Eighty-five percent of the ice cover that was present in 1912 has vanished, the scientists said.

To measure the recent pace of the retreat, researchers relied on data from aerial photographs taken of Kilimanjaro over time and from stakes and instruments installed on the mountaintop in 2000, said Douglas R. Hardy, a geologist at the University of Massachusetts and one of the study’s authors.

The photographs measure horizontal shrinkage of the ice, and the stakes indicate the reduction in depth. Both are decreasing at the same rate, Dr. Hardy said.

Researchers studying the mountaintop, including those involved in this study, differ in their conclusions on how much of the melting could result from human activity or other climatological influences.

The lead author of the study, Lonnie G. Thompson, a glaciologist at Ohio State University, has concluded that the melting of recent years is unique.

Bron: New York Times, lees meer…
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3
pi_74515362
Dode en vermiste na noodweer in Griekenland

In Griekenland is een man om het leven gekomen na noodweer over het hele land. Een andere man is vermist.
Het lichaam van de overleden man werd aangetroffen nadat zijn auto door een rivier werd meegesleurd in de streek van Grevena, ten oosten van de noordelijke havenstad Thessaloniki. Een andere man raakte vermist, nadat zijn wagen wegspoelde in de buurt van de stad Pella.
De brandweer redde tientallen mensen die vastzaten in hun huizen in het noorden en het centrum van Griekenland. Talloze dieren verdronken, boerderijen en akkers werden door de hevige regen verwoest.HLN
pi_74643916
IJsschots van 500 meter lang drijft naar AustraliŽ

Een ijsschots van 500 meter lang en 50 meter hoog drijft tussen Antartica en AustraliŽ. Het is zeldzaam dat een ijsschots zo ver naar het noorden afdrijft.

Onderzoekers die op het eiland Macquarie werken -1.500 kilometer ten zuidoosten van TasmaniŽ- merkten de ijsschots vorige week voor het eerst op. De ijsberg is waarschijnlijk een onderdeel van ťťn of meerdere grotere ijsbergen, die tussen 2000 en 2002 afgebroken zijn van de Ross Ice Shelf op Antarctica, meldt glacioloog Neal Young.

Ongewoon
Verschillende ijsbergen drijven langzaam met de stroming van de oceaan in noordelijke richting, maar het is ongebruikelijk dat ze zo ver in de warmere noordelijke wateren terechtkomen.

Gevaar voor scheepvaart
De wetenschappers denken dat de ijsberg snel zal afbrokkelen en smelten. Maar voordat het gesmolten is, vormt het wel een gevaar voor de scheepvaart, besluit Young. (hlnsydney)

hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 12-11-2009 19:21:46 ]
pi_74643982
Spaanse windturbines breken alle nationale records

Spaanse windmolenparken hebben dit weekend gedurende verschillende uren meer dan de helft van de elektriciteitsbehoefte van het hele land voorzien. Dat is een nieuw en voor de critici onverwacht windenergierecord.

Rukwinden
Het hele weekend lang waren er zeer sterke rukwinden in Spanje. de windmolenparken profiteerden daarvan en waren zeer actief. Zij produceerden evenveel elektriciteit als elf nucleaire stations samen. Gedurende vijf uren op zondagochtend produceerden de windturbines 53 procent van de nationale energie, een nieuw nationaal record. Na de Verenigde Staten en Duitsland is Spanje het land met de meeste windturbines.

Teveel elektriciteit
Op het piekmoment genereerde de windturbines 11,5 gigawatt, dat is twee derde van hun theoretische maximum van 18 gigawatt. Afgelopen weekend was er in Spanje dus meer elektriciteit dan dat nodig was. Wanneer dat de vorige jaren gebeurde, werden de windturbines uitgeschakeld. Deze keer werd de overbodige elektriciteit gebruikt op hydro-elektrische plantages om water terug naar de dammen te pompen. Dat water kan daarna dan nog eens elektriciteit opwekken.

Critici
Josť Donoso, hoofd van de Spaanse WindEnergieAssociatie, herinnert zich dat critici vijf jaar geleden nog beweerden dat er nooit meer dan 14 procent van de totale elektriciteit van windmolens zou kunnen komen. "Nu zijn wij er zeker van dat onze capaciteit nog zal toenemen", vertelt Donoso. Experts schatten dat Spanje tegen het einde van het jaar ťťn vierde van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zal halen. Wind op kop, gevolgd door waterkracht en zonnenergie. (adb)

hln
pi_75012679
quote:
Overstroming eist Saudische levens
JEDDAH - Zeker elf mensen in Saudi-ArabiŽ zijn woensdag verdronken door overstromingen in de westelijke stad Jeddah. Een functionaris van het ministerie van Defensie zei te vrezen dat het dodental nog oploopt.

Nadat de storm later op de dag was geluwd en het water enigszins gezakt, bleef het verkeer op belangrijke wegen nog lang geblokkeerd. Hierdoor kwamen honderden pelgrims vast te zitten onderweg naar de heilige stad Mekka voor de hadj, de islamitische bedevaart. In totaal waren woensdag 2,5 miljoen moslims naar Mekka gekomen voor de rituelen in en om de stad
pi_75013033
quote:
Overstromingen ArgentiniŽ en Uruguay eisen 3 levens

Bij zware overstromingen in ArgentiniŽ en Uruguay zijn minstens drie mensen om het leven gekomen. In totaal moesten ongeveer 13.000 mensen in beide landen hun huizen verlaten. Het ergst getroffen waren de Argentijnse provincies Chaco en Corrientes. Daar stierven twee jongeren in het wassende water en een kind kwam in het huis van haar ouders door een grondverschuiving om het leven.

De zware regenval van de afgelopen dagen volgt op een maandenlange droogte in de getroffen regio. Milieudeskundigen waarschuwen dat het kappen van de natuurwouden in de warme regio's het klimaat extremer heeft gemaakt. Dat betekent meer droogte en meer overstromingen, omdat de meeste in sojavelden veranderde voormalige wouden het water niet meer kunnen opslaan.
pi_75209235
Neerslagrecord aan Belgische oostkust

In november is er een recordhoeveelheid neerslag gevallen aan de oostkust. In Zeebrugge werd 220 millimeter neerslag gemeten, wat een absoluut record is en drie keer meer dan gewoonlijk in november. Het vorige record dateert van augustus 2006 met 214 millimeter.

In Koksijde werd 180 millimeter geregistreerd, en op de luchthaven van Oostende werd 170 millimeter waargenomen. In Ukkel ging het 'slechts' om 98 millimeter. In de IJzervlakte viel de afgelopen 9 dagen tot maar liefst 125 millimeter regen, waarmee het noordwesten van het land de natste streek is.

November was bovendien een erg zachte maand, met een gemiddelde temperatuur in Ukkel van 9,7 graden Celsius, wat 3,6 graden Celsius warmer is dan normaal. Ten slotte scheen de zon 48 uur tegenover 74 uur gewoonlijk. (belga/bdr)

hln
pi_75340945
De Belgische Oostkust? Welke zee ligt er dan tussen BelgiŽ, Nederland, Luxemburg en Duitsland?
What Would Goku Do
pi_75347024
quote:
Op zondag 6 december 2009 16:55 schreef viagraap het volgende:
De Belgische Oostkust? Welke zee ligt er dan tussen BelgiŽ, Nederland, Luxemburg en Duitsland?
Dat moet inderdaad de westkust zijn.
pi_75347456
quote:
Op zondag 6 december 2009 20:17 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat moet inderdaad de westkust zijn.
Ik denk dat 'kust' wel duidelijk genoeg is
What Would Goku Do
pi_75348331
Overstromingen in BraziliŽ

Hevige overstromingen en modderstromen in de zuidelijke helft van BraziliŽ hebben al aan minstens 20 mensen het leven geŽist. 130 Steden hebben al de noodtoestand uitgeroepen.

Afgelopen vrijdag kwam in Sao Paulo het water tot de borst. In Rio de Janeiro zijn meer dan 18 000 mensen dakloos geworden.


Ten zuiden van de evenaar komen deze tijd van het jaar altijd heftige regen en onweersbuien voor. Dit komt door de positie van de Inter-Tropische Convergentie Zone (ITCZ). Dit is een zone met relatief lage druk, hierdoor zijn er veel stijgende bewegingen en ontstaan er grote onweerssystemen. Elk jaar oscilleert deze convergentie-zone rond de evenaar. In de zomer op het noordelijk halfrond ligt de ITCZ ten noorden van de evenaar, en in de winter eronder.

De komende dagen wordt er meer regen verwacht, vooral in het midden van het land zal er weer veel neerslag vallen.

bron
pi_75679695
Derde dag op rij verdubbeling pechoproepen door vrieskou

Voor de derde dag op rij noteert automobilistenvereniging VAB een toename van 51 procent in het aantal pechoproepen. Het merendeel betreft startproblemen. Dat meldt de VAB.

VAB raadt iedereen, die de laatste dagen startproblemen heeft ondervonden, aan om gedurende 20 tot 40 kilometer autosnelweg te rijden om de batterij op te laden om zo startproblemen te vermijden.
Een verklaring voor de problemen is de late winterprik. Versleten batterijen worden langer gespaard door een zacht najaar, aldus de VAB in een persbericht.

De automobilistenvereniging verwacht voor donderdag een gelijkaardig scenario. Wel is het nog afwachten wat de invloed zal zijn van de aangekondigde lichte sneeuwval. (belga/jv)

hln
  Moderator maandag 4 januari 2010 @ 11:36:49 #215
8781 crew  Frutsel
pi_76392640
quote:
Drie doden door vloedgolven in Marseille

In Zuid-Frankrijk zijn drie mensen verdronken nadat ze door een zeer hoge golf meegesleurd werden.
Twee Franse zestigers werden door een hoge vloedgolf de zee in gesleept terwijl zij hun hond probeerden te redden uit de watermassa. Een beetje verder werd een 28-jarige Franse vrouw die langs de kust aan het wandelen was met een vriend gegrepen door de golven. Zij overleed aan een hartstilstand, haar vriend werd gered.

Op een andere plaats aan de kust werden een Oostenrijkse familie en een Frans koppel door de golven verrast, maar zij bleven ongedeerd.
Foto's van de golven
pi_76400905
quote:
Op woensdag 16 december 2009 10:37 schreef aloa het volgende:
Derde dag op rij verdubbeling pechoproepen door vrieskou

Voor de derde dag op rij noteert automobilistenvereniging VAB een toename van 51 procent in het aantal pechoproepen. Het merendeel betreft startproblemen. Dat meldt de VAB.

VAB raadt iedereen, die de laatste dagen startproblemen heeft ondervonden, aan om gedurende 20 tot 40 kilometer autosnelweg te rijden om de batterij op te laden om zo startproblemen te vermijden.
Een verklaring voor de problemen is de late winterprik. Versleten batterijen worden langer gespaard door een zacht najaar, aldus de VAB in een persbericht.

De automobilistenvereniging verwacht voor donderdag een gelijkaardig scenario. Wel is het nog afwachten wat de invloed zal zijn van de aangekondigde lichte sneeuwval. (belga/jv)

hln
omg, sorry voor de off-topic hoor, maar toename van 51 procent = verdubbeling??

edit: oh het is nog een oud bericht ook
pi_76411090
Winterweer hindert brandweer Rotterdam

Het winterse weer hindert maandag de brandweer in Rotterdam bij het blussen van een uitslaande brand in een garagebedrijf. Het is lastig om het bluswater uit bevroren sloten te krijgen, zo meldde een woordvoerder.

De brandweer is daarom met extra materiaal uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen. De brand brak maandagmiddag uit. Voor zover bekend was toen niemand in de garage aanwezig. Aan het bedrijf is een woning gekoppeld, die de brandweer probeert te redden.

bron:
pi_76411254
IJsbrekers op het IJsselmeer

Rijkswaterstaat zet sinds maandag ijsbrekers in op het IJsselmeer. Zo wordt de hoofdvaarroute tussen Amsterdam en Lemmer opengehouden.

Het gaat in totaal om drie schepen. Deze houden de vaarweg vrij en begeleiden vrachtschepen. Rijkswaterstaat zette vorig jaar ook ijsbrekers in om de vaarroute open te houden.

Leeuwarder Courant
pi_76411351
quote:
Op maandag 4 januari 2010 19:54 schreef aloa het volgende:
Winterweer hindert brandweer Rotterdam

Het winterse weer hindert maandag de brandweer in Rotterdam bij het blussen van een uitslaande brand in een garagebedrijf. Het is lastig om het bluswater uit bevroren sloten te krijgen, zo meldde een woordvoerder.

De brandweer is daarom met extra materiaal uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen. De brand brak maandagmiddag uit. Voor zover bekend was toen niemand in de garage aanwezig. Aan het bedrijf is een woning gekoppeld, die de brandweer probeert te redden.

bron:
Vannacht ook zoiets dergelijks in Zeeuws-Vlaanderen:
quote:
NIEUW-NAMEN - Een uitslaande brand heeft in de nacht van zondag op maandag een woning volledig in de as gelegd.

De brand werd rond 01.40 uur ontdekt aan het Cantecleerplein in Nieuw-Namen. De brandweer zette in eerste instantie twee blusvoertuigen en een hoogwerker in. Bij aankomst bleek dat de ondergrondse brandkranen waren bevroren en er niet voldoende bluswater voor handen was. De brandweer riep daarom de hulp in van de Belgische brandweer. Deze kwam ter plaatse met een blusvoertuig en een tankwagen met 8000 liter bluswater.
De woning die niet bewoond werd is volledig uitgebrand. Het nablussen van de brand nam geruime tijd in beslag.
Bron
Life is Music
pi_76474222
Meer gas verkocht door koud winterweer

GRONINGEN - Door het koude weer van de afgelopen tijd heeft Gasterra in Groningen in de afgelopen maand ruim een miljard kubieke meter meer gas verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde Gasterra, groothandelaar in aardgas, dinsdag.

Gasterra verkocht in december 2009 in totaal ongeveer 11,4 miljard kuub gas. In december 2008 ging het nog om 10,2 miljard kuub.

Tot nu toe kan Gasterra zonder problemen aan de gestegen vraag naar gas voldoen. Gasterra is wettelijk verplicht om tot een temperatuur van min 9 graden Celsius gas te leveren. Volgens een woordvoerster houdt Gasterra in haar planning en technische voorzieningen echter rekening met een temperatuur van min 17 graden Celsius en dat komt maar eens in de vijftig jaar voor, zegt ze. (ANP)

AD
  Moderator woensdag 6 januari 2010 @ 15:56:36 #221
8781 crew  Frutsel
pi_76485635
quote:
Redder rijdt slachtoffer aan

BELLINGWOLDE - Een 19-jarige automobiliste uit het Groningse Bellingwolde die een uitgegleden man te hulp wilde schieten, heeft het slachtoffer per ongeluk aangereden. Dat meldde de politie woensdag.
Een 59-jarige dorpsgenoot van de vrouw was dinsdagavond tijdens een wandeling op straat uitgegleden en kon niet meer overeind komen.

De vrouw zag de man liggen en wilde remmen om het slachtoffer een helpende hand te bieden. Door het gladde wegdek verloor ze de macht over het stuur en kon ze niet voorkomen dat ze de man aanreed.

Brommobiel

Ook de auto van de reddende engel werd niet ontzien: die werd even later geraakt door een achteropkomende brommobiel.

Het slachtoffer is met een gebroken enkel naar het ziekenhuis gebracht. De schade aan de auto viel mee.
bizar
pi_76585050
'Koudste plek op aarde kan verder afkoelen'


AMSTERDAM – De temperatuur op de koudste plek van onze planeet kan onder specifieke omstandigheden dalen tot rond de -100 graden Celsius. Dat hebben Britse wetenschappers berekend.
StockOnderzoekers van de British Antarctic Survey hebben de weersomstandigheden geanalyseerd die op 21 juli 1983 leidden tot een recordtemperatuur van -89,2 graden Celsius bij het onderzoeksstation Vostok op de Zuidpool.

Ze concluderen in hun studie dat de extreme kou werd veroorzaakt door een ongewone atmosferische vortex, oftewel een koude wervelwind die bijna stil hing boven Vostok.


Als een vergelijkbare vortex opnieuw ontstaat boven Vostok en de gemiddelde windsnelheid lager uitvalt, dan zal de temperatuur bij het onderzoeksstation volgens de wetenschappers mogelijk verder dalen tot -96 graden Celsius.


Warme luchtstromen

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Geophysical Research.

Atmosferische wervelwinden op Antarctica leiden volgens de onderzoekers tot extreme kou, omdat de weergebieden invloeden van de oceaan sterk beperken.

“De vortex uit 1983 isoleerde Vostok en verhinderde dat er warme luchtstromen arriveerden vanuit de oceaan”, aldus hoofonderzoeker John Turner in het Britse tijdschrift New Scientist.


Koudste plek

Overigens is het ook goed mogelijk dat Vostok de titel van ‘koudste plek op aarde’ zal verliezen aan het nabijgelegen Dome Argus.

De Britse onderzoekers hebben berekend dat een atmosferische wervelwind op die plek zou kunnen leiden tot een temperatuur van rond de -100 graden Celsius.

nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-01-2010 23:34:56 ]
pi_76630517
Wilde paarden steken Oostvaardersplassen over


ALMERE - Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere.
© NU.nl/Danielle GerritsenDat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend. Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt.

Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar ťťn paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.


Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek.

nu.nl
pi_76652217
Negen doden bij winterweer in Mexico

In Mexico, waar het in bijna het hele land uitzonderlijk koud is, zijn sinds het begin van het jaar al negen mensen om het leven gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het noorden, zegt de minister van Volksgezondheid Josť Angel Cordova. Volgens de minister kwam de helft van de mensen om door onderkoeling; de anderen stierven aan koolstofmonoxidevergiftiging vanwege een defect verwarmingssysteem in hun woning.

In de staat Chihuaha, die aan de Verenigde Staten grenst en waar het meestal erg heet is, zakte de temperatuur de voorbije uren tot min 6,6 graden Celsius. In de staat Coahuila werden pieken tot min 8,5 graden Celsius genoteerd. De koude zorgde in een groot deel van het land voor lokale sneeuwval en zou nog 48 uur kunnen aanhouden, meldt de meteorologische dienst.

Eergisteren moest de internationale luchthaven van Saltillo, in het noorden, gesloten worden. Gisteren was er weer vliegverkeer mogelijk. Tien van de 32 staten in het land hebben beslist de lessen in de scholen op te schorten. (afp/sam)

hln
pi_76774459
Amelander reddingsboot zit vast in ijs

De KNRM-reddingsboot van Ameland kan niet varen. Het schip, de Anna Margaretha, ligt vast in het ijs bij de Ballumerbocht aan de zuidkant van het eiland. „Door de oostenwind wordt de boot samen met het ijs in de hoek gedreven”, zei schipper Theo Nobel woensdag. „Het ijs begint zich hier heel snel te vormen.”

Nobel zegt dat er dinsdag nog niets aan de hand was. „Toen ik vanochtend naar de boot ging, lag hij ineens tussen de ijsschotsen.” Het zeewater is de afgelopen dagen behoorlijk afgekoeld. „Als de temperatuur dan eventjes verder zakt, dan ontstaat het ijs.”

Het uitvallen van de Anna Margaretha heeft geen gevolgen voor de veiligheid op het water. „We hebben hier nog een reserveboot aan de andere kant van het eiland en de boten op Terschelling en Schiermonnikoog kunnen nog gewoon uitvaren. Daarnaast kunnen we een helikopter inschakelen.”

telegraaf

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2010 19:26:46 ]
pi_76774927
Groenland zucht onder warmte, geen sneeuw en ijs


Het is koud in Europa, maar terwijl wij rillen, verwonderen de Groenlanders zich over het - voor de tijd van het jaar - zo warme weer daar. Als het koud is in Denemarken is het warm in Groenland en omgekeerd. Dat heeft het weer nog weer eens uitgewezen in december en in januari 2010.
Dit fenomeen wordt onder de Deense meteorologen de temperatuurwip genoemd. Een voor hen zo bekend verschijnsel vanwege de lange weerhistorie die men kent van zowel Groenland als Denemarken. Ook andere landen in West-Europa delen mee in dit verschijnsel.

Een bewoonster van Uummannaq schreef:

"Vi i NordgrÝnland, Uummannaq, oplever p.t. meget 'anderledes' vejr, det ligner forŚr, mildt, ingen sne, og det er meget mśrkeligt. 'Normalt' mŚ temperaturen vśre omkring minus 20įC. Men isen mangler vi, sneen savner vi. I fÝlge dmi.dk er udsigten det samme for resten af ugen. Fangerne savner isen, hundene holder forlśnget ferie", skrev Maria Nielsen fra Uummannaq den 3. januar."

Ofwel:
"Wij in Noord-Groenland, in Uummannaq, beleven momenteel heel ongebruikelijk weer, dat lijkt op het voorjaar, zacht, geen sneeuw, en dat is zeer opmerkelijk. Normaal is de temperatuur rond -20 graden. Maar nu ontbreekt het ijs, en sneeuw missen we ook. Volgens (weerdienst) DMI is het vooruitzicht voor de rest van de week hetzelfde. Jagers missen het ijs en (slede)honden houden een verlengde vakantie, zo schreef Maria Nielsen vanuit Uummannaq op 3 januari.

Zo luidt het verhaal ook aan de Groenlandse westkust en identieke geluiden komen van Tasiilaq aan de Groenlandse oostkust. De vooruitzichten blijven warmte aangeven." (NB dit dateert van 4 januari)

John Cappellen, Deens meteoroloog in ruste:" Het is algemeen bekend dat, als wij het koud hebben in Denemarken, het in het algemeen warm is in Groenland, zeker in West-Groenland. Nu is het zelfs zo dat heel Groenland warmte beleeft. De gemiddelde temperatuur is daar nu dan ook 3 tot 7 graden hoger geweest dan normaal in december, ondanks een vrij normale eerste decade in december.

Ook januari is veel te warm gestart en treedt in de voetsporen van de voorgaande wintermaand.

De warmte ontstaat doordat de depressies een nogal ongebruikelijke baan volgen: langs de oostkust van Noord-Amerika duiken ze aan de westzijde van Groenland de Labradorstroom in. De warmte aan de oostzijde van die depressies trekt dan over Groenland heen. Het veranderde stromingspatroon hangt nauw samen met de nu heersende afwijkende luchtstromingen in West-Europa.

Bron DMI, vertaling VWK

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2010 19:38:59 ]
pi_76824461
Winterweer zorgt voor miljoenen extra schade auto's


DEN HAAG - Het winterse weer heeft in december 15 tot 20 miljoen euro extra schade aan auto's veroorzaakt.
Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. De cijfers staan in het jongste nummer van Verzekerd, het blad van het Verbond van Verzekeraars.

Het centrum gebruikte een rekenmodel om de schade door ongevallen aan personenauto's in kaart te brengen.


In de berekeningen is het vrachtverkeer niet meegenomen. Volgens het verbond ligt de schade bij veel sneeuwval soms 50 procent hoger dan normaal.

nu.nl

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 14-01-2010 21:43:58 ]
pi_76825154
Paarden in het nauw door Chinees winterweer

In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel

Ook in China heeft de winter toegeslagen. Niet alleen de mensen hebben daar last van: veel paarden hebben moeite om te overleven.

In sommige delen van China is meer dan twee meter sneeuw gevallen en zijn veel boerderijen van de buitenwereld afgesloten. In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel.

nos
pi_77084592
Recordhoge luchtdruk in MongoliŽ?

Afgelopen nacht werd in het noordwesten van MongoliŽ een luchtdruk gemeten van boven de 1086 hPa. Hiermee lijkt het wereldrecord van 1083,8 hPa verbroken, dat op 31 december 1968 gevestigd werd in Agata, SiberiŽ.

Om 21 UTC dinsdagavond meldde het station Gandan Huryee een luchtdruk, herleid naar zeeniveau, van 1086,2 hPa. Volgens de DWD werd om middernacht zelfs 1086,8 hPa bereikt, maar in de SYNOP weermeldingen van woensdag 00 UTC is dit (tot dusver) niet terug te vinden.
Ook het station Tsetsen Uul had om 21 UTC een zeer hoge druk, namelijk 1085,5 hPa.

Gandan Huryee ligt op 1421 meter hoogte en Tsetsen Uul op 1928 meter. Hoe betrouwbaar het nieuwe record is vanwege de herleiding naar zeeniveau, moet derhalve nog even afgewacht worden. Een medewerker van de DWD meldde later op een forum dat het 'onrealistisch' is de luchtdruk van stations boven de 600 meter bij erg koude temperaturen te 'herleiden' naar zeeniveau, zodat een nieuwe record toch waarschijnlijk niet gevestigd is.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-01-2010 08:17:08 ]
pi_77091432
quote:
Tijdens de afgelopen nacht is in het noordoosten van SiberiŽ de laagste temperatuur op het Noordelijk Halfrond van deze winter geregistreerd. Het werd in Ojmjakon -58,9ļ.

bron
De laagste temperatuur gemeten in Ojmjakon is -71,2įC
pi_77220643
Trein botst met sneeuwschuiver

ZAANDIJK - Een trein met daarin ongeveer 150 AZ-voetbalsupporters is zondag in Zaandijk op een sneeuwschuiver gebotst. De sneeuwschuiver was vast komen te zitten op een spoorwegovergang. Dat meldt de politie zondag.

Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, omdat de trein langzaam reed. De bestuurder van de sneeuwschuiver kon op tijd zijn voertuig verlaten.

De NS heeft alternatief vervoer geregeld voor de voetbalfans, die op weg waren naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax - AZ.

nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2010 19:45:16 ]
pi_77225675
Kou zorgt voor veel klachten onder werknemers

FNV Bondgenoten heeft in een speciale meldweek zo’n 200 klachten ontvangen over werken in de kou. De winterkou maakte het dagelijks werk vooral voor postbodes, bouwvakkers, installateurs en winkelpersoneel moeilijk.

Het winkelpersoneel klaagde vooral dat de deuren van de winkel open moesten blijven, terwijl de warmtesluizen slecht werkten. Voor postbodes is het onduidelijk wanneer het nog verantwoord is om het dagelijkse postrondje te lopen.

Voor bouwvakkers bestaat er een speciale regeling voor vorstverlet. Toch klaagden veel bouwvakkers dat zij gedwongen werden vrije dagen op te nemen of dat ze in de kou toch moesten doorwerken. Installateurs klaagden dat ze ondanks de kou toch naar buiten moesten.

Gevoelstemperatuur
Buiten dat de luchttemperaturen erg laag kunnen zijn, kan werken in de buitenlucht vooral gevaarlijk worden door lage gevoelstemperaturen. De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de luchttemperatuur en de windsnelheid. Het KNMI bepaalt deze zogenaamde ‘windchill’ aan de hand van de Canadese JAG/TI methode.
Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na verblijf van enkele uren in de buitenlucht onderkoelingsverschijnselen optreden. Gevoelstemperaturen onder -15 graden kunnen na een uur koudeletsel veroorzaken en als de gevoelstemperatuur onder -20 duikt is na een half uurtje in de buitenlucht ook goed isolerende en afdichtende winterkleding niet meer voldoende om te beschermen tegen bevriezingsverschijnselen.

weeronline
pi_77354103
Schaatser van ijsschots in IJmeer geplukt


DEN HELDER (ANP) - Een schaatser in nood is woensdag tijdens een reddingsactie van Defensie en de Kustwacht met een helikopter van een drijvende ijsschots in het IJmeer geplukt. Dat heeft het Kustwachtcentrum in Den Helder laten weten.

De organisaties kwamen in actie nadat een getuige rond half vier had gemeld dat hij had gezien hoe een persoon op een ijsschots aan het afdrijven was op het deels bevroren IJmeer. De Kustwacht schakelde Defensie in, die een helikopter stuurde. Aangekomen bij de onfortuinlijke schaatser liet een bemanningslid zich naar beneden zakken om de man vervolgens naar boven te hijsen. Hij werd afgezet aan wal, waar een ambulance klaarstond.

elsevier
pi_77388469
Dit keer geen schaatser... maar een hond op een ijsschots.
quote:
WARSCHAU - Attente Polen hebben een hond van de vriesdood gered. Het beestje stond nog op een stuk ijs na een trip van meer dan honderd kilometer door het ijskoude water van de Baltische Zee.

De opvarenden van de boot zagen de hond op het stuk ijs. Het beest had de grootste moeite om uit het ijskoude water te blijven. "We zagen iets in de verte bewegen en besloten om een kijkje te nemen", zegt Jan Joachim van de Baltica. "We dachten eerst dat het om een zeehond ging maar het was dus een hond." Waar precies de viervoeter vandaan kwam is nog niet duidelijk. Het beestje is intussen volledig hersteld van zijn reis.

AD
pi_77490612
Kruiend ijs aan IJsselmeerkust

Op verschillende plaatsen langs de Friese IJsselmeerkust heeft de wind de ijsschotsen opgestuwd.

Bij Gaast is het kruiend ijs inmiddels tot een hoogte van 4 meter gekomen, meldt Jacob de Groot. ,,Iets wat niet vaak voorkomt'', aldus de Gaaster. ,,Het is spectaculair om die schotsen te zien en er op te staan.''

Leeuwarder Courant
pi_77504299
Januari koudste maand sinds 1997
Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.

KNMI

Niet alleen absoluut, maar ook de afwijking tov normaal (-3,4 graden) was sinds januari 1997 niet zo negatief.
pi_77586385
Prijs strooizout stijgt sterk

De prijs van strooizout is de afgelopen weken sterk gestegen doordat de vraag door het winterweer enorm is toegenomen. In de groothandel is sprake van een prijsstijging van meer dan 50 procent. Dat meldde zouthandelaar Bob Kuijper in Stompetoren woensdag.

Een ton strooizout kost onder normale omstandigheden 70 tot 90 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot 120 tot 150 euro, aldus Kuijper.

Volgens de Noord-Hollandse handelaar kan hij ,,met hangen en wurgen'' nog aan de vraag van zijn klanten voldoen en staat zijn telefoon roodgloeiend. ,,Ik krijg telefoontjes uit Duitsland, Engeland en BelgiŽ. Met veel moeite kan ik nog zout vinden. Laatst voor de gemeente Zaltbommel wist ik nog een boot met 400 ton in Amsterdam te liggen en kon ik daar nog aan leveren.'' Kuijper Zouthandel levert vooral aan bedrijven.

Elsevier
pi_77947098
Waddenzee anderhalve graad warmer

Het water in de Waddenzee is de afgelopen 30 jaar ruim anderhalve graad warmer geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ. De verhoging, vooral vanaf de jaren tachtig, is drie keer zo groot als uit opwarming door broeikasgassen kan worden verwacht. Ook in de Noordzee is het water flink warmer geworden.

Door de opwarming verandert de flora en fauna in de zee aanzienlijk. Er komen nu vissen voor in de Waddenzee die voorheen voorkwamen in de Golf van Biskaje. Vissen die eerst in de Waddenzee zwommen zijn nu veel noordelijker te vinden. Het warmere water zorgt volgens het NIOZ in de toekomst ook voor meer regen.

bron
pi_77991544
Gewonden op het ijs van de Gouwzee


MONNICKENDAM - Ondanks waarschuwingen zijn zondag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. Vooral zaterdag was het aantal scheuren in het ijs ''onrustbarend'' toegenomen.

Zondag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald. (ANP/DHE)

AD
pi_77991615
Golven verwonden surfsupporters


SAN FRANCISCO (ANP) - Zeker dertien mensen hebben zaterdag verwondingen opgelopen tijdens een spectaculaire surfwedstrijd in de Verenigde Staten. Zij werden van een betonnen rand gesmeten door metershoge golven bij het Mavericks strand in de buurt van San Francisco. Drie mensen werden met botbreuken overgebracht naar lokale ziekenhuizen.

Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Volgens de San Francisco Chronicle waren duizenden mensen naar het strand gekomen om de beroemde Mavericks Surfwedstrijd te bekijken. De beste surfers ter wereld probeerden elkaar af te troeven om een totale prijzenpot van 150.000 dollar (110.000 euro). Ze trotseerden golven tot zestien meter hoog.

De wedstrijd wordt alleen georganiseerd bij ideale omstandigheden; dat wil zeggen als de golven zo hoog mogelijk zijn. Winnaar werd de Zuid-Afrikaan Chris Bertish. Hij won 50.000 dollar (36,700 euro) aan prijzengeld.

Elsevier
  Moderator maandag 15 februari 2010 @ 15:35:27 #241
8781 crew  Frutsel
pi_78020516
quote:
Vloedgolf in IndonesiŽ sleurt zeven tieners mee de zee in

Een onverwachte reuzengolf heeft in IndonesiŽ zeven tieners gevat en mee de zee ingesleurd. De lijken van twee schooljongens werden geborgen, vijf anderen zijn nog vermist. Dat meldden de reddingsdiensten aan het Parangtritis-strand bij Yogyakarta aan de zuidkust van Java.

Een twintigtal jongeren bevond zich op het strand voor een zwempartijtje, toen plots een reuzengolf boven hun hoofden losbrak. Het aansluitende zog sleurde hen diep mee de zee in. Dertien onder hen konden op eigen kracht terug naar het strand zwemmen.
  Moderator dinsdag 23 februari 2010 @ 11:10:55 #242
8781 crew  Frutsel
pi_78336174
quote:
Nieuw sneeuwrecord in Moskou: 63 cm op ťťn dag
Dat het eind februari nog flink sneeuwt in Moskou, zal niemand verwonderen. Maar 63 centimeter sneeuw op ťťn dag is een ander paar mouwen.

Het gaat zelfs om een heus record, een verbetering met ťťn centimeter van de sneeuwval die in 1966 de hoofdstad van de toenmalige Sovjetunie teisterde. De sneeuw veroorzaakte grote verkeersopstoppingen. Op meerdere plaatsen viel de stroom uit.
pi_78627577
Zeldzame volle storm in Beek (L.) op 28 februari 2010

Zondag heerste een volle storm in de Limburgse heuvels: uurgemiddelde 21m/s te Beek (Beaufort 9). Een uitzonderlijke gebeurtenis voor die contreien. Zelfs bij de (landelijk bezien) zware storm van 25 januari 1990 werd een dergelijk uurgemiddelde in Beek niet gehaald { toen 19.5m/s; de zwaarste windstoot (34m/s) was wel krachtiger dan nu (31) }.
In de afgelopen 50 jaar werd een uurgemiddelde van 21m/s in Beek slechts 2 maal eerder bereikt: tijdens de beruchte storm van 2/3 januari 1976 en tijdens de Advent-storm van 27-11-1983 (21m/s voor beide).
Dat waren echter grote stormen in het hele land. Bij de storm van gisteren kreeg juist Limburg het het zwaarst te verduren. Wat dat betreft is deze storm misschien nog het best te vergelijken met die van 25 augustus 1956. Toen trok een kleinschalig, maar wel heel venijnig lagedrukgebied, verder uitdiepend, over oostelijk Brabant, via Twente naar het NO (kerndruk ca. 975hPa). Op de vliegbasis Eindhoven werd een uurgemiddelde van 21.6m/s gehaald.

VWK Ad Vermaas
pi_78627721
IJs gevonden rond noordpool maan


AMSTERDAM - Een Amerikaans radarinstrument aan boord van de Indiase maansonde Chandrayaan-1 heeft ijsafzettingen ontdekt rond de noordpool van de maan.
IN enkele tientallen betrekkelijk kleine kraters zijn de kenmerkende radarkenmerken van bevroren water waargenomen.

De hoeveelheden variŽren van krater tot krater, maar alles bij elkaar zou het gaan om 600 miljoen ton water. Ook eerder zijn al aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan.


Zo is met een ander instrument van de Chandrayaan-1 vastgesteld dat er watermoleculen zitten in de bovenste paar millimeter van het maanoppervlak.

En ook in diepe kraters rond de zuidpool van de maan zijn ijsafzettingen ontdekt.

nu.nl
pi_78629634
Veel dode vissen door sneeuw en ijs

De kou van de afgelopen maanden heeft een grote slag toegebracht aan de visstand. In vergelijking met andere jaren hebben veel meer vissen deze winter niet overleefd.

"Er zal een flink aantal jaren minder vis zijn", zegt Marco Kraal, bioloog bij Sportvisserij Nederland. Voor de hengelsport is het volgens Kraal "vreselijk".

Andere hobby
Er zijn plekken waar driekwart van de vissen dood is. In ondiep poldergebied is de schade misschien wel groter, zegt Kraal. "Ik heb mannen jankend aan het water zien staan. Het is sinds 1963 niet zo erg geweest."

Kraal heeft sportvissers horen zeggen dat ze maar naar andere hobby moeten zoeken. "Ze zullen in elk geval soms verder moeten rijden om bij goed viswater te komen."

Bagger
Boosdoener was vooral de vele sneeuw. Sneeuw op het ijs houdt zonlicht tegen, waardoor waterplanten geen zuurstof kunnen maken. Tegelijk liggen op de bodem vaak nog bladeren uit de herfst, die langzaam vergaan en hierbij zuurstof verbruiken.

Het zou allemaal minder erg zijn geweest als sloten en vaarten vaker worden uitgebaggerd, zegt Kraal. "Er is achterstallig baggeronderhoud. Door de dikke baggerlaag is er minder water en dus minder zuurstof."

Kraal zegt dat zijn organisatie de waterschappen elk jaar weer waarschuwt. "Nederland heeft een groot baggerprobleem, maar het lijkt wel of sportvissers de enige zijn die zich daar over bekommeren."

NOS
  Moderator dinsdag 2 maart 2010 @ 13:52:37 #246
8781 crew  Frutsel
pi_78634474
quote:
Tientallen doden door aardverschuiving in Uganda
Na hevige regens heeft een aardverschuiving in het oosten van Uganda tientallen levens geŽist. Naar schatting driehonderd mensen worden vermist. Dit zei dinsdag de Ugandese minister van Rampenbestrijding, Tarsis Kabwegyere.

Hij zei dat maandagavond een heel dorp in het district Bududa in de buurt van de berg Elgon is weggevaagd. Tot dusverre zijn volgens de bewindsman 45 lijken geborgen.
pi_78718027
'NS onvoldoende voorbereid op winterweer'

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) is medeschuldig aan de chaos op het spoor in december. Samen met spoorwegbeheerder ProRail was het bedrijf onvoldoende voorbereid op het strenge winterweer.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verkeersminister Camiel Eurlings. Zo blijkt voor het eerst dat de NS tussen 20 en 22 december meer dan de helft van alle treinen heeft geschrapt.

Volgens de onderzoekers hebben beide ondernemingen na de winter van 2006 maatregelen genomen maar hadden deze amper effect.

nu.nl
pi_78776064
Nieuwe aanwijzing voor 'Sneeuwbal Aarde'

Rotsen in Yukon Territory (NW-Canada) hebben nieuwe aanwijzingen gegeven voor de theorie van een 'Sneeuwbal Aarde', zo'n 700 miljoen jaar geleden.

Volgens die theorie was de gehele planeet destijds onder ijs bedekt, ook de tropische gebieden. De theorie is nog volop in discussie, onder meer omdat primitief leven zich destijds kon handhaven.

De rotsen in NW-Canada tonen echter duidelijke tekenen van ijsbedekking, gedateerd op 716,5 miljoen jaar geleden. Het betreffende gebied lag destijds dicht bij de evenaar.

vwk
pi_78982881
Lange vorstperiode slecht voor weiland


De langdurige winterse kou van de afgelopen maanden heeft veel grasland flink aangetast. Ook lijdt het gras onder grotere aantallen emelten dan normaal. En intussen slinken de hooivoorraden.

Veel weides hebben problemen door vorstschade, vooral bij gras dat voor de vorstperiode vrij lang was. Bij lange grashalmen zitten er weinig suikers in de wortels van de plantjes. Die suikers werken als een soort antivries voor het gras.

Emelten, de larven van de langpootmug die kale plekken in het grasland veroorzaken, hebben een uitstekende winter gehad. Door de vorst hebben ze zich dieper in de grond teruggetrokken, waardoor ze onbereikbaar werden voor vogels, hun belangrijkste natuurlijke vijanden.

Door de lange periode van bevroren of besneeuwde weides hebben schapen veel minder voeding uit gras kunnen halen dan in zachtere winters. Schapenhouders hebben de afgelopen maanden dan ook meer ruwvoer dan normaal moeten verstrekken aan hun dieren. Hierdoor worden hooi en kuilvoer hier en daar al schaarse voeders en lopen de prijzen op.


Nieuwsgrazer
pi_79006425
Bora haalde flink uit in ItaliŽ, recordwindsnelheden

Stormwinden van de koude Bora haalden bij TriŽst flink uit. In de ochtend werden windstoten bereikt van de 152 km/uur. Voor TriŽst is dat een absoluut record. De nauwkeurige meer geavanceerde metingen zijn begonnen in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw.
De Bora heeft vandaag ook een ander record bereikt: de gemiddelde windsnelheid was meer dan 100 km/u.

vwk
pi_79049013
In Canada was winter 4 graden warmer dan normaal

Terwijl Europa zucht onder sneeuw en kou, heeft Canada de warmste winter sinds mensenheugenis beleefd, gemiddeld vier graden warmer dan normaal. De winter 2009/2010 was niet alleen de warmste, maar ook de droogste sinds 1948, toen Canadese meteorologen begonnen die gegevens systematisch bij te houden.

Experts voorspellen dat de Canadezen in de lente en zomer nog spijt kunnen krijgen van de milde winter: er is een verhoogd risico op droogte en bosbranden, en insecten en virussen zullen welig tieren. (anp/mvl)

AD
pi_79049415
Weerpraatjes 'te statisch'

AMSTERDAM - Het dagelijkse weerbericht op tv moet op de helling. Uit onderzoek is gebleken dat de weerpraatjes 'te statisch' zijn.

Weervrouw van RTL4 Margot Ribberink heeft het voortouw genomen en stelt dat er op korte termijn 'veel meer variatie' in de weerpresentatie moet worden gebracht. Meteo Consult bevestigde gisteravond de nieuwe opzet.

De weerpraatjes nieuwe stijl worden ontwikkeld bij Meteo Graphics in Berlijn. "Het wordt een geheel nieuwe vorm van presenteren. Aardbevingen in HaÔti en Turkije kunnen we via webcams meteen in de huiskamer brengen, geÔntegreerd met de weersverwachting hier", aldus Ribberink.

Zij stelt tevens dat nieuws en weer steeds meer met elkaar verweven raken. Onlangs al vernieuwde de NOS haar weerpraatje.

Telegraaf
pi_79418967
Feyenoord - Vitesse gestaakt na wolkbreuk


AMSTERDAM - Het duel tussen Feyenoord en Vitesse is zaterdagavond in De Kuip na de eerste helft gestaakt bij een stand van 1-1. De Belgische arbiter Serge Gumienny achtte verder spelen onmogelijk nadat een wolkbreuk het veld in De Kuip enigszins onder water had gezet.
Een kwartier voor rust begon het keihard te regenen in Rotterdam-Zuid. Anderhalf uur voor het begin van het duel was er ook al een zware regenbui.

Toen de scheidsrechter besloot het duel te staken regende het nog steeds boven het stadion dat met 46.000 toeschouwers vrijwel was uitverkocht. Het publiek reageerde boos op het afblazen van de wedstrijd, maar ging rustig huiswaarts.


nu.nl
pi_79547642
Schieten op Russische ijsschotsen

Rusland gaat grote ijsschotsen kapot schieten. Die drijven in veel grote rivieren en dreigen overstromingen te veroorzaken. Zo'n twee miljoen Russen lopen gevaar.

De ijsschotsen zijn zo groot dat ze een dam kunnen vormen waardoor de rivier buiten zijn oevers kan treden. Om dat te voorkomen gaan gevechtsvliegtuigen de ijsschotsen verpulveren.

De gevechtsvliegtuigen worden wel vaker ingezet voor klimaatklussen. Vlak voor een feestdag worden wolken beschoten met een chemisch goedje zodat ze leegregenen en het mooi weer wordt.

RTL
pi_79663166
Recordhoge maxima in Duitsland geregistreerd


Op donderdag 25 maart werden op enkele stations in Duitsland recordhoge maxima geregistreerd voor de maartmaand. In het noordoosten meldde Tribsees (50 km ten oosten van Rostock gelegen), met 19,7į C een maartrecord voor daar.

Ook in Greifswald, 50 km verder richting Polen, kon men met 20,8 įC eveneens een record optekenen voor maart.
Verder was het in het noordoosten rond 22 graden warm, in het zuidoosten lagen de hoogste temperaturen rond 23 graden.

Ook in het zuiden werden recordhoge waarden voor maart geregistreerd.
In Elsendorf, 25 km oostelijk von Ingolstadt gelegen, heeft een nieuwe recordwaarde 23,2 įC en in Ingolstadt ligt de recordhoge waarde op 23.2 graden.

vwk
pi_79779158
Veel schade na windstoten in BelgiŽ

Zware windstoten in een hevige regenbui in BelgiŽ hebben voor flink wat schade gezorgd. In de regio rond Leuven werden tientallen daken beschadigd. De hele avond was de brandweer er zoet mee.


Waarschijnlijk werd het gebied door een windhoos getroffen. Daardoor werd het dak van een voetbalkantine afgerukt en hetzelfde gebeurde met een school en een boerderij. Ook waaiden bomen om.

Volgens de brandweer in de regio Leuven is ondanks alle schade niemand gewond geraakt. Ook ons land had te maken met windstoten, maar zover bekend hebben die geen grote problemen veroorzaakt.

rtl
pi_79975084
Fransman met ballon over Noordpool

De Franse arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is maandagochtend in een ballon opgestegen van Longyearbyen op Spitsbergen. Hij hoopt de eerste te zijn die in zijn eentje per ballon de oversteek van de Noordpool maakt. Na een vlucht van 3500 kilometer, die volgens de organisator van de expeditie, Generali Arctic Observer, ''ongeveer zeven tot tien dagen'' zal duren, moet Etienne in de Amerikaanse staat Alaska landen. Tijdens de tocht voert de Fransman wetenschappelijke metingen van onder meer het koolzuurgas CO2, het magnetisch veld en de ozonlaag uit.vwk
pi_79984240
Gemeenten zijn meer kwijt aan vorstschade


HILVERSUM - Gemeenten zijn door de strenge winter veel meer geld kwijt aan het repareren van wegen die beschadigd raakten door de vrieskou.
Dat bleek maandag uit een inventarisatie die RTL Nieuws verrichtte bij twintig grote gemeenten.

Om de lokale wegen weer in goede staat te brengen, zijn de gemeenten gemiddeld vijf keer duurder uit dan na de winter 2008-2009. In totaal hebben ze dit jaar 14 miljoen euro uitgegeven.


In Groningen stegen de kosten het meest; daar ligt een rekening van 750.000 euro, wat vijftien keer zoveel is als een jaar eerder. Nijmegen was het meeste kwijt aan reparaties; 2,2 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als in 2009.

Rotterdam was tien keer meer kwijt; de stad had een schadepost van een miljoen euro. Daarmee vergeleken vielen de kosten in Amsterdam mee. De hoofdstad was 405.000 euro kwijt, ongeveer vier keer meer dan vorig jaar.


Rijkswaterstaat

Niet alleen gemeenten hadden te maken met kapot gevroren asfalt. Ook Rijkswaterstaat moest talloze malen uitrukken om gaten in snelwegen te repareren.

nu.nl
pi_80060994
Maart 2010 recordwarm volgens satellietmetingen

Volgens berekeningen van zowel UAH als RSS was maart 2010 wereldwijd 0,65įC warmer dan het gemiddelde van maartmaanden over 1979-1998. Dit is de warmste maand maart sinds het begin der waarnemingen per satelliet.

Afgelopen januari was eveneens recordwarm, en de eerste drie maanden tesamen staan nu ook aan de top. De records komen tot stand dankzij een verdergaande opwarming in combinatie met een El NiŮo-situatie.

Hoewel de El NiŮo na het hoogtepunt in december inmiddels zwakker wordt, kan het effect op de temperaturen in de onderste laag van de troposfeer nog even aanhouden, er zit meestal een vertraging van zo'n half jaar tussen.

In de metingen via satellieten, zoals UAH en RSS die uitvoeren, geeft een El NiŮo overigens een veel sterker signaal dan de metingen vlak aan het oppervlakte van de aarde die via land- en zeestations geregistreerd worden, Daaarop zijn de reeksen van GISS, HADCRU en NCDC gebaseerd. De cijfers van die laatste instituten komen pas later deze maand beschikbaar.

De huidige El NiŮo is minder sterk van die in 1998, toen de meeste meetreeksen het warmste kalenderjaar tot nog toe optekenden.

vwk
pi_80132945
quote:
In het noordoosten van SiberiŽ is het nog ongebruikelijk koud voor de tijd van het jaar. In Omolon werd de afgelopen nacht -39,0, in doorgaans het koudste oord van het Noordelijk Halfrond, Ojmjakon, -42,1ļ geregistreerd.
jan visser
  Moderator woensdag 14 april 2010 @ 12:10:19 #261
8781 crew  Frutsel
pi_80299494
quote:
Zeker dertig doden na storm in India
Een storm in de oostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen heeft ten minste dertig levens geŽist en 50.000 woningen verwoest.

De storm hield dinsdagavond laat huis in het noorden van de regio en vernielde bomen, huizen, elektriciteitskabels en telefoonlijnen, liet een minister van West-Bengalen weten.

De meeste mensen kwamen om doordat ze onder het puin van hun woningen terechtkwamen. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Het aantal gewonden is nog onbekend. De daklozen worden ondergebracht in scholen en overheidsgebouwen.
pi_80661893
Walvispoep goed tegen opwarming aarde

SYDNEY - Walvissen zouden wel eens dť oplossing kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens Australische wetenschappers werkt walvispoep als een soort kunstmest voor de oppervlakte van de zee, waardoor CO2 goed opgenomen kan worden. Dat meldden Australische media vrijdag.

De uitwerpselen van de walvissen zijn rijk aan ijzer. ,,De planten zijn er gek op'', aldus onderzoeker Steve Nicol van de Australische Antarctische Divisie. Algen die tussen de planten aan de oppervlakte leven, hebben daardoor goede leefomstandigheden. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. Die stof wordt door wetenschappers gezien als de oorzaak van de opwarming van de aarde.

Volgens Nicol zit in walvispoep tien keer zoveel ijzer als in gewoon water. Hoeveel walvissen en hoeveel uitwerpselen er nodig zijn om de temperatuur te laten zakken in de Australische wateren, hebben de onderzoekers niet uitgerekend. (ANP)

AD

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-04-2010 10:14:42 ]
  zaterdag 24 april 2010 @ 16:22:45 #263
250728 banaantjeEE
We zien wel !
pi_80669493
Op zaterdag 28 juni 2014 @ 18:18 schreef Marie30 het volgende: Zo lief. :) Kusje :*
Op donderdag 14 juli 2016 @ 23:45 schreef GGMM het volgende: Het is altijd bijzonder gezellig als banaantje er is. :)
pi_80853753
Grote oceaanstroming ontdekt

Een oceaanstroming met het volume van meer dan veertig Amazone-rivieren blijkt van Antartica via het AustraliŽ naar het noorden te stromen om daar de diepe oceaan van zuurstofrijk water te voorzien.

Japanse en Australische wetenschappers omschrijven de stroming bij het Kerguelen Plateau in een paper in het blad Nature Geoscience als een belangrijke schakel in een netwerk van oceaanstromingen die het klimaat op aarde beÔnvloeden.

Het zuurstofrijke water zinkt bij de zuidpool tot een diepte van ongeveer drie kilometer waar het onder het oceaanoppervlak en met een gemiddelde van twintig centimeter per seconde naar de Indische oceaan stroomt. "Zonder de stroming zouden de wateren in de diepe oceaan veel minder zuurstof bevatten" zegt Dr Steve Rintoul van het Antarctic Climate and Ecosystems CRC.

 

Bron Trouw
pi_81078187
Zeker twintig doden door tornado in China

Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen door een zware tornado die donderdagmorgen de stadsprovincie Chongqing in het westen van China trof. Zeker 160 anderen raakten gewond.

Dat hebben de autoriteiten in Chongqing laten weten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De tornado ging gepaard met zware regenval. Ook waren er hagelbuien. Er zijn windsnelheden tot 108 kilometer per uur gemeten.

Landbouwgewassen en honderden huizen zijn verwoest. Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen.

Chongqing heeft ruim 30 miljoen inwoners.

Telegraaf
pi_81797991
Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor de lage temperatuur van het zeewater en de binnenwateren. Op de meeste plaatsen ligt die rond elf of twaalf graden, wat een hoog risico voor onderkoeling oplevert.

Door sterke stromingen in het koude water kunnen mensen sneller verdrinken, zegt de Reddingsbrigade. Directeur Van Mourik zegt dat er vorig jaar vaak moest worden uitgerukt om mensen uit het water te halen.

Alleen op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt kunnen mensen zonder probleem het water in.

nos

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-05-2010 19:10:44 ]
pi_82340998
Storlien eindelijk sneeuwvrij!


In het westen van Zweden, op het meetpunt Storlien-VisjŲvalen (gelegen bij het circa 100 inwoners tellende dorpje Storlien), is woensdag de laatste sneeuw gesmolten. Sinds 29 september 2009 (247 dagen) heeft daar sneeuw gelegen: in een reeks vanaf 1951 is dat de langste periode met een sneeuwdek. Curieus is wel dat het sneeuwdek doorgaans nimmer een imponerende dikte heeft weten te bereiken. Een ander opmerkelijk sneeuwbericht komt uit Oostenrijk. Op de ruim 3100 meter hoge Sonnblick in de provincie Salzburg, lag begin juni 6.65 meter sneeuw. Voor juni is dat een record.

Jan Visser
  Moderator dinsdag 15 juni 2010 @ 10:10:03 #268
8781 crew  Frutsel
pi_82823665
quote:
Doden in Bangladesh na overstromingen
Overstromingen hebben zeker 46 mensenlevens geŽist in Bangladesh. Dat meldde de politie in het Zuid-Aziatische land dinsdag.

Het regent al dagen hevig in Bangladesh, dat ieder jaar wordt getroffen door overstromingen. Diverse rivieren en kanalen traden buiten hun oevers door de meest recente neerslag.

Aan de kust is de watersnood het hoogst. Zo vonden bij de badplaats Cox's Bazaar minstens 26 mensen de dood. In andere dorpen en steden stierven nog eens twintig personen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen, die ontstonden door de zware neerslag.
pi_83027530
Pak sneeuw op hoogste berg Duitsland

Op de hoogste berg van Duitsland, de 2962 meter hoge Zugspitze in het uiterste zuiden van Beieren, is zaterdag een dik pak sneeuw gevallen. Dat is vrij ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Dagjesmensen die dichtbij de top het gebouw met daarin een restaurant, een kiosk en een klein museum bezochten, werden verrast. Het grote buitenterras werd volledig ondergesneeuwd en moest worden uitgeschept.

Op lager gelegen delen van de berg waar het temperatuur hoger is veranderde sneeuw in zware regenval. De Duitse weerdienst waarschuwt voor rivieren en beekjes die buiten hun oevers treden en overstromingen tot gevolg kunnen hebben.

bron
pi_83651184
Tot 80 centimeter hagel bij onweders in Auvergne

Nabij Puy-en-Velay, in het departement Haute-Loire in de Franse regio Auvergne, is gisteren bij forse onweders tot 80 centimeter hagel gevallen. Het plaatselijke noodweer veroorzaakte heel wat materiŽle schade, zo is vernomen van politie- en brandweerdiensten. Door het warme weer smolt de hagel vrij snel, wat dan weer op enkele plaatsen voor overstromingen zorgde. (afp/eb)

bron
pi_83713136
ItaliŽ zucht onder tropische hitte

In ItaliŽ heerst een hittegolf. Het land heeft al dagen last van de warmte en dat wordt alleen maar erger. In steden als Rome kan het boven de 40 graden worden.

De hitte gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Italiaanse huisartsen moeten zieken en bejaarden daarom goed in de gaten houden.

Meteorologen in ItaliŽ denken dat de extreme warmte het gevolg is van klimaatverandering. Steeds vaker komt hete lucht uit de Sahara via LibiŽ de Middellandse Zee over.

bron
pi_83713709
Extra maatregelen door de droogte


Door de aanhoudende droogte is de waterstand van de Maas zo laag, dat Rijkswaterstaat extra alert is. Om de uitstroom van water naar zee te beperken, wordt bij sluizen gewacht met schutten tot er genoeg schepen liggen.

Per dag wordt bekeken of de maatregelen voldoende zijn. Als de droogte aanhoudt, wordt volgende week wellicht nog maar een paar keer per dag geschut. Dat leidt tot wachttijden en mogelijk tot files.

Elektriciteitscentrales langs de Maas hebben nog geen problemen met het koelwater. Waterschappen houden extra inspecties van veendijken die door de droogte poreus kunnen worden.

Nos
pi_83757699
China zucht onder hittegolf

China heeft woensdag een hittealarm uitgeroepen wegens de tot recordhoogtes stijgende temperaturen in het land. Het land vreest uitval van stroom.

De Chinese meteorologische dienst voorspelde voor de komende periode vooral voor het noorden en midden van het land grote hitte en nauwelijks regen, met temperaturen van rond 40 graden Celsius.

Door de extreme hitte die het afgelopen weekeinde zijn intrede deed, belandden meer mensen in het ziekenhuis met aan de hitte gerelateerde ziektes. Ook steeg de verkoop van airco's en kreeg de autonome regio Binnen-MongoliŽ te maken met een sprinkhanenplaag.

In enkele steden, waaronder Peking, vatten auto's vlam door de hoge temperaturen. Mensen die buiten moeten werken of waar het op de werkplek warmer dan 33 graden is, krijgen van de autoriteiten een bonus.

bron
  Moderator vrijdag 16 juli 2010 @ 13:22:20 #274
8781 crew  Frutsel
pi_84130169
quote:
Storm verwoest half miljard bomen in Amazonegebied

Een krachtige storm in januari 2005 vernietigde ongeveer een half miljard bomen. Dit beweren wetenschappers van de Tulane universiteit in New Orleans. Zij gebruikten satellietdata, observaties en computermodellen om te berekenen dat 441 miljoen tot 663 miljoen bomen werden vernietigd door de storm.

“De ontbossing in de Amazone is niet te vergelijken met de schade na deze storm. Het zijn twee
verschillende processen”, zegt wetenschapper Jeff Chambers. “Toch was de storm erg groot.”

Eerst dachten wetenschappers dat een langdurige droogte verantwoordelijk was voor de grote bomensterfte. Achteraf blijkt dat een zware storm de schade aanrichtte. De onweersbuien trokken van 16 januari tot 18 januari 2005 over een gebied in de Amazone met een grootte van 1.000 bij 200 kilometer. Windstoten tot 145 kilometer per uur ontwortelden veel bomen. Op sommige plaatsen werd tachtig procent van de bomen gedood.

Als bomen sterven, dan laten ze opgeslagen koolstofdioxide los in de atmosfeer. En teveel koolstofdioxide in de atmosfeer zorgt voor klimaatverandering.

“Het is belangrijk om te weten hoe vaak deze stormen plaatsvinden”, zegt Chambers. “Hoeveel bomen in het Amazonegebied jaarlijks omvallen door de wind? Zelfs dat weten we niet eens!”
pi_84132749
'Oppassen voor losgewaaide rupsennesten'

Door de zeer harde windstoten van de afgelopen week zijn op veel plaatsen nesten van de eikenprocessierups uit de bomen gewaaid.

Die nesten zitten boordevol brandharen die overlast van de rupsensoort veroorzaken. Deskundigen waarschuwen dan ook dat mensen die zo'n nest vinden, eraf moeten blijven en dat ze de gemeente moeten bellen om professionele nestenopruimers te laten komen.

Dat staat op Natuurkalender.nl. Brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk, huiduitslag, ontstoken ogen en ademhalingsproblemen zorgen. Ook dieren kunnen er last van hebben. Afgewaaide nesten moeten daarom zo snel mogelijk worden verwijderd.

Er zitten dit jaar langer rupsen in de nesten dan voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de winterkou, die lang heeft geduurd. Ook blijkt dat de dieren vanuit het zuiden steeds verder oprukken door het land. Er zijn al eikenprocessierupsen gezien in Heerenveen in Friesland.

bron
pi_84191336
Duitsland wil tegen 2050 enkel van duurzame bronnen leven

Duitsland wil tegen 2050 het eerste land van de G20 worden dat fossiele brandstoffen volledig schrapt. Het land hoort nu al bij de wereldleiders op het vlak van windenergie en zonne-energie. In de toekomst willen de Duitsers dus enkel nog duurzame energiebronnen.

Duurzame bronnen zijn de voorbije jaren steeds belangrijker geworden in Duitsland. Nu al halen ze 16 procent van hun elektriciteit uit windenergie, zonne-energie of een andere duurzame bron. Dat is drie keer meer dan vijftien jaar geleden. "Een volledige omwenteling naar duurzame energie tegen 2050 is technisch mogelijk", zegt Jochen Flasbarth, voorzitter van het Duitse milieubeheer.

In de sector van zonne-energie is Duitsland al wereldleider. Dat hebben ze te danken aan een wet over hernieuwbare energie. Ook op het vlak van windenergie staan de Duitsers hoog genoteerd. Het leverde al 300.000 jobs op in de Duitse groene energiemarkt. De Duitsers hebben zich ertoe verbonden om tegen 2020 zo'n 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten, en tegen 2050 zelfs 80 procent minder. (gb)

HLN
pi_84191421
Kou eist levens

Een koudegolf in ArgentiniŽ heeft al negen levens geŽist. Al dagenlang worden in grote delen van het land temperaturen onder het vriespunt gemeten.

Dat hebben de autoriteiten en hulporganisatie Red Solidaria gemeld. De laatste slachtoffers van de kou zijn een 60-jarige man in de stad Villa Mercedes in het midden van ArgentiniŽ en een drie maanden oude baby die met zijn ouders in een tent woonde in de hoofdstad Buenos Aires.

Daklozen

Juan Carr van Red Solidaria vreest dat er nog meer doden vallen als aan de kou geen einde komt. Hij zei dat er in ArgentiniŽ circa 20.000 mensen op straat leven. Buenos Aires telt circa 1400 daklozen.

Bron
pi_84200386
BP verlengt testperiode oliekap

De Britse oliemaatschappij BP gaat door met het testen van de nieuwe kap op de lekkende olieput in de Golf van Mexico. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend.

De tests begonnen donderdagmiddag en zouden 48 uur duren. Maar BP wil nader onderzoek uitvoeren.

Een woordvoerder van BP zei dat er om de zes uur nieuwe stappen zullen worden gezet, maar kon niet zeggen wanneer het testproces kan zijn afgerond.

NU
pi_84223349
Kap oliebron bp mogelijk weer open

Experts hebben ontdekt dat er gassen uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico. Het opborrelen van koolwaterstoffen kan beteken dat er olie wegstroomt uit het gebied bij de bron.

Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coŲrdineert, heeft oliemaatschappij BP opdracht gegeven binnen 24 uur een plan in te dienen voor het heropenen van de bron. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren als er inderdaad olie wegsijpelt. In zijn zondag (lokale tijd) gepubliceerde brief aan BP repte Allen ook van andere, niet nader omschreven, onregelmatigheden bij de oliebron.

BP plaatste vorige week een nieuwe kap op de lekkende olieput op 1500 meter diepte. Daardoor stroomt voor het eerst sinds 20 april geen olie meer in zee. Sinds donderdag voert BP tests uit om te zien of de boorput en de zeebodem tegen de druk bestand zijn nu het olielek is afgesloten.

BP erkende eerder op de dag dat er wat bubbels verschenen bij de bron, maar bleef optimistisch dat de kap kon blijven zitten. "Op twee plaatsen hebben we een paar bubbels gezien. Dit is niet ongewoon, maar we houden alles nauwlettend in de gaten." Hoofd operaties bij BP, Doug Suttles, noemde de testresultaten na drie dagen bemoedigend. Volgens hem steeg de druk in de bron langzaam zoals verwacht.

In april verwoestte een explosie het door BP geŽxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

Kap oliebron BP mogelijk weer open
pi_84223365
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:25 schreef j95 het volgende:
Kap oliebron bp mogelijk weer open

Experts hebben ontdekt dat er gassen uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico. Het opborrelen van koolwaterstoffen kan beteken dat er olie wegstroomt uit het gebied bij de bron.

Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coŲrdineert, heeft oliemaatschappij BP opdracht gegeven binnen 24 uur een plan in te dienen voor het heropenen van de bron. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren als er inderdaad olie wegsijpelt. In zijn zondag (lokale tijd) gepubliceerde brief aan BP repte Allen ook van andere, niet nader omschreven, onregelmatigheden bij de oliebron.

BP plaatste vorige week een nieuwe kap op de lekkende olieput op 1500 meter diepte. Daardoor stroomt voor het eerst sinds 20 april geen olie meer in zee. Sinds donderdag voert BP tests uit om te zien of de boorput en de zeebodem tegen de druk bestand zijn nu het olielek is afgesloten.

BP erkende eerder op de dag dat er wat bubbels verschenen bij de bron, maar bleef optimistisch dat de kap kon blijven zitten. "Op twee plaatsen hebben we een paar bubbels gezien. Dit is niet ongewoon, maar we houden alles nauwlettend in de gaten." Hoofd operaties bij BP, Doug Suttles, noemde de testresultaten na drie dagen bemoedigend. Volgens hem steeg de druk in de bron langzaam zoals verwacht.

In april verwoestte een explosie het door BP geŽxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

Kap oliebron BP mogelijk weer open
Die berichten kan je beter in onderstaand topic plaatsen

Gezonken booreiland - Grootste milieuramp allertijden?
pi_84223399
ah oke

Deze hoort wel hier I think:

Doden bij aardverschuivingen in China

In een bergdorp in de centrale Chinese provincie Shaanxi zijn maandag zeker twintig mensen omgekomen bij een aardverschuiving die het gevolg was van dagenlange zware regenval. Ook in naburige dorpen sloeg het noodweer toe. Dit meldt het Chinese staatsperbureau Xinhua.

In de aangrenzende provincie Sichuan kwamen in het weekend door toedoen van zware neerslag zeker 23 mensen om het leven. Een kleine zeshonderdduizend mensen moesten vanwege overstromingen worden geŽvacueerd.

Sinds het begin van het moessonseizoen zijn in China nu al 146 doden gevallen. Nog eens veertig mensen zijn als vermist opgegeven. De meeste slachtoffers zijn gevallen in regio's waar de rivier de Yangtze doorheen loopt.

Doden bij aardverschuivingen in China
  maandag 19 juli 2010 @ 08:53:56 #282
161096 OA
O........ Agent
pi_84223726
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:30 schreef j95 het volgende:
ah oke

Deze hoort wel hier I think:

Aardbevingen #9
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_84223754
Dan kunnen alle bovenstaande nieuwsberichten wel in een apart topic..
pi_84224033
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:56 schreef j95 het volgende:
Dan kunnen alle bovenstaande nieuwsberichten wel in een apart topic..
Voor een aantal berichten zijn aparte topics. Andere berichten kunnen hier geplaatst worden, daar is geen eigen topic voor.

Als je nieuwsberichten heb die een apart topic verdienen dan open je die toch gewoon.
pi_84224071
quote:
Op maandag 19 juli 2010 09:12 schreef aloa het volgende:

[..]

Voor een aantal berichten zijn aparte topics. Andere berichten kunnen hier geplaatst worden, daar is geen eigen topic voor.

Als je nieuwsberichten heb die een apart topic verdienen dan open je die toch gewoon.

Ik bedoel meer van dat bijvoorbeeld berichten over hitte die hierboven staan ook in dat andere topic kunnen. Maar maakt verder niks uit
  Moderator dinsdag 20 juli 2010 @ 12:00:50 #287
8781 crew  Frutsel
pi_84268048
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:53 schreef OA het volgende:

[..]

Aardbevingen #9


@OA, hoezo moet die daar?
pi_84291553
Windenergie op zee neemt vlucht

In Europa worden op zee steeds meer windturbines gebouwd. De Europese Wind Energie Associatie verwacht dat er dit jaar een recordhoeveelheid stroom wordt opgewekt met windenergie op zee.

In de eerste helft van dit jaar werden al 118 nieuwe windturbines aangesloten op het elektriciteitsnet, met een totale capaciteit van 333 megawatt.

Nieuwe windparken
Later dit jaar worden er nog eens 151 windturbines op zee aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee groeit de capaciteit sneller dan vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar waren zestien nieuwe windparken op zee in aanbouw. waarvan acht bij Groot-BrittanniŽ.

NOS
  dinsdag 20 juli 2010 @ 21:43:11 #289
161096 OA
O........ Agent
pi_84292151
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 12:00 schreef Frutsel het volgende:

[..]@OA, hoezo moet die daar?
Niet goed gelezen. Ik dacht dat het puur om een aardbeving ging
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_84388800
quote:
Het was tijdens de afgelopen nacht geen pretje in het nationaal park Stora SjŲfallet in het noorden van Zweden (gemeente Gšllivare). Onder invloed van een uitdiepende depressie boven Lapland stak een westnoordwesterstorm op. Verder daalde de temperatuur in Noord-Zweden boven 1000 meter hoogte lokaal tot rond het vriespunt en kwam het daarbij tot sneeuw! Hogerop in de atmosfeer (5,5 kilometer hoogte) werden temperaturen tot -26ļ waargenomen.
bron

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-07-2010 09:58:24 ]
  Moderator vrijdag 23 juli 2010 @ 10:25:02 #291
8781 crew  Frutsel
pi_84389432
quote:
Nieuwe regenval records in Noorwegen
Tenminste 14 meetstations in het westen van Noorwegen hebben nieuwe records voor regenval binnen 1 julidag opgetekend. De meeste neerslag werd gemeld uit Modalen, liefst 70,4 millimeter.
Het is daar de grootste hoeveelheid regen die viel binnen ťťn dag in juli sinds 1964. Toen werd 79,6 mm (op 29 juli 1964) geregistreerd en op 31 juli 1938 viel 80,4 millimeter.

In Briksdal in Stryn werd een 89 jaar oud en absoluut regenvalrecord gebroken, sinds de registraties daar begonnen werd nooit meer gemeten binnen ťťn julidag.
Met 66,2 mm neerslag van woensdag op donderdag kreeg het station Briksdal een nieuw regenvalrecord, het oude van 28 Juli 1921 werd met bijna 17 millimeter bijgesteld.

De neerslaghoeveelheid die nu binnen 1 julidag viel, is gelijk aan 80 procent van wat normaal gesproken valt binnen de hele maand juli! Het slechte weer verplaatst zich nu naar het noorden, naar Troms en Finnmark

De volgende stations mogen zich verheugen in nieuwe neerslagrecords.
Tussen haakjes staan de oude records.

1. Briksdal 66,2 millimeter (49,5 millimeter, 1921)
2. Takle 61,9 (56,4 millimeter, 2001)
3. Fjśrland 59,9 (26,8 millimeter, 2007)
4. Stryn 59,5 (36,7 millimeter, 2006)
5. HÝyanger 56,5 (45,5 millimeter, 1995)
6. Sandane 54,8 (24,6 millimeter, 1989)
7. Fureneset 54,7 (49,1 millimeter ,1981)
8. Vśrlandet 53,0 (46,2 millimeter, 2006)
9. Viksdal 50,3 (31,0 millimeter, 2008)
10. FÝrde – Tefre 48,2 (47,8 millimeter, 1997)
11. Vangsnes 45,8
12. MjÝlfjell 45,7 (34,3 millimeter, 2005)
13. Eimhjellen 45,6 (43,5, millimeter, 2008)
14. Fresvik 33,6 (25,1 millimeter, 2005)

correspondent Hans Nienhuis meldt vanuit Noorwegen dat de hoeveelheid water in de boot
binnen 1 dag gevallen is.
  Moderator zondag 25 juli 2010 @ 12:44:30 #292
8781 crew  Frutsel
pi_84463900
quote:
26.000 vermisten bij overstromingen in Burkina Faso
Na de zware regenval deze week in het oosten en noorden van Burkina Faso is al een dode gevallen en blijven minstens 26.000 mensen vermist. Dat heeft de regering meegedeeld. Tussen dinsdag en donderdag regende het heel hevig in het land. Het regenseizoen houdt er lelijk huis.

"De balans is nog zeer voorlopig. We hebben tot nu toe weet van een man die verdronk toen hij een andere wilde redden na de hevige regen gevolgd door overstromingen in het oosten en centrum-noorden", verklaarde premier van Burkina Faso Tertius Zongo na een crisisvergadering.

Volgens de overheid zijn "minstens 26.000" mensen zoek en raakten verschillende dorpen in het oosten overstroomd nadat twee dammen het lieten afweten. "Alle hulpeenheden zijn ingezet en vanaf zondag krijgen we steun van de luchtmacht", aldus de premier.

Op 1 september 2009 vielen bij overstromingen in Burkina Faso acht doden en waren er 150.000 vermisten in en rond de hoofdstad.
  Moderator maandag 26 juli 2010 @ 16:26:43 #293
8781 crew  Frutsel
pi_84509172
quote:
Grote bosbrand bij Jeruzalem

JERUZALEM - Talrijke mensen zijn zondag ten zuidwesten van Jeruzalem geŽvacueerd vanwege een grote bosbrand. De brandweer is met man en macht uitgerukt om het vuur te bestrijden.

De brand brak uit bij het dorp Ein Kerem in de omgeving van een ziekenhuis, het Hadassa Hospitaal. De bestrijders van de vuurzee hebben naar eigen zeggen het ziekenhuis afdoende beschermd. Wel gingen zeker tien auto's op de parkeerplaats van het ziekenhuis in vlammen op.

Drie dorpen in de heuvels waar de bossen in brand staan, Aminadav, Even Sapir en Ora, zijn volledig ontruimd. Het gaat om meer dan tweeduizend mensen. De politie heeft huis aan huis gecontroleerd of de woningen inderdaad zijn verlaten. De brand is nog niet bedwongen. Al 50.000 vierkante meter bos in verbrand, meldde de website van de krant Haaretz
pi_84982893
Doden door overstromingen Centraal-Europa

Door overstromingen in Centraal-Europa zijn zeker zes mensen om het leven gekomen.
In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag. Zij verdronken in een ondergelopen kelder.
In TsjechiŽ vielen volgens de brandweer twee doden door het wassende water. In het zuiden van Polen kwam een persoon om het leven door de overstromingen, aldus hulpverleners.

nu.nl
pi_84983073
Het vroor in Elsenborn

We schrijven begin augustus en gisterennacht werd in Elsenborn -3,8 graden genoteerd. In Diepenbeek werd het 2 graden. Vorige week registreerde Karel Holvoet zelfs -5 graden aan de grond. Dat schrijven onze collega's van Het Laatste Nieuws.

Is het dan winter in de zomer? Niet bepaald. Het gaat om grondtemperaturen, die in combinatie met polaire lucht en weinig wolken snel kunnen zakken, zo legt weervrouw Jill Peeters uit in de krant.

Holvoet, die elke nacht op zoek gaat naar het koudste plekje van BelgiŽ, noemt dit niet uniek. Vorige week registreerde hij -5 graden.

Hoe verleidelijk het ook is, zo'n meting zegt niets over de klimaatverandering of de opwarming van de aarde. Dat zijn namelijk globale fenomenen, en geen regionale. (edp)

hln
pi_84983301
Sneeuw in Duitsland

Na de hittegolf van afgelopen maand beleeft de zomer in Duitsland een wel erg diep dipje. Op de Zugspitze, de hoogste Duitse berg, is sinds donderdag maar liefst 35 centimeter sneeuw gevallen. De 2962 meter hoge Zugspitze ligt in de deelstaat Beieren op de grens met Oostenrijk. (anp/sps)

hln
pi_85038226
Gewonden op Fins concert door storm

Een zware storm heeft zondag flink huisgehouden op de laatste dag van het tweedaagse Sonisphere heavy metal festival in het zuidwesten van Finland. Tientallen mensen raakten gewond en het materiaal van enkele bands liep schade op, waaronder dat van de Amerikaanse hardrockband MŲtley CrŁe, lieten de organisatoren weten.

Rukwinden beschadigden podia en bliezen tenten en hekken omver in de plaats Pori. Ongeveer veertig mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Ongeveer 30.000 mensen woonden het festival bij. Een van de podia moest worden gesloten vanwege de schade en enkele optredens van onder andere MŲtley CrŁe werden afgelast door beschadigd materiaal. Iggy Pop koos voor een akoestisch optreden wegens problemen met de apparatuur en Alice Cooper leende materiaal van de Amerikaanse heavy metal band Slayer.

bron.