abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_61770785
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
September 2008: Britse politie bewaart reisgedrag automobilisten vijf jaar
De Britse politie blijkt stiekem het reisgedrag van automobilisten vijf jaar te bewaren in plaats van de twee jaar die was afgesproken, tot grote onvrede van privacyvoorstanders die voor Orwelliaanse toestanden waarschuwen. In Groot-BrittanniŽ is een ruim netwerk van camera's die miljoenen kentekens per dag registreren en deze informatie twee jaar zouden opslaan. Via de wet openbaarheid van bestuur bevestigde het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat het de gegevens voortaan vijf jaar bewaart.

De duizenden beveiligingscamera's in het land zijn aangepast om automatisch kentekens te herkennen en het reisgedrag van de burger in kaart te brengen. Ook "lokale autoriteiten" hebben hun camera's op het automatic number plate recognition (ANPR) netwerk aangesloten, dat over vier maanden volledig operationeel is en dan 50 miljoen kentekens per dag kan registeren. Privacyvoorstanders vragen zich af waarom de overheid de gegevens zolang moet bewaren en wie er allemaal toegang krijgen. De Britse regering houdt vol dat de camera's nodig zijn in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

Big Brother
Burgerrechtenbeweging Privacy International heeft inmiddels een klacht bij de Information Commissioner's Office ingediend en noemt de bewaartermijn onnodig en buiten proportie. De helft van alle politiediensten in Engeland en Wales is op het netwerk aangesloten, dat op dit moment 10 miljoen kentekens per dag herkent. De database zal in 2009 18 miljard registraties van kentekens kunnen bevatten.

In de papieren die nu naar buiten zijn gekomen staat verder dat de politie de database "ten volste en strategisch" moet gebruiken. Agenten kunnen de database gebruiken om onverzekerde auto's te vinden, dubbele kentekens te achterhalen en de bewegingen van criminelen te monitoren. Volgens de politie zal de database criminelen uit angst voor detectie afschrikken. Simon Davies, directeur van Privacy International, waarschuwt dat de database de politie "buitengewone mogelijkheden tot surveillance" geeft. "Dit zou in geen enkel democratisch land worden toegestaan."


bron, bron, bron, bron, bron, bron
quote:
September 2008: China, VS & VN werken aan een plan om anonimiteit op internet te verbieden
De Chinese overheid wil een einde aan de anonimiteit op het internet maken en een telecomorganisatie van de VN werkt aan de richtlijnen. Een voorstel van China om anoniem surfen te verbieden draagt al de goedkeuring van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Deze week wordt er in GenŤve door de International Telecommunication Union (ITU) aan de details gewerkt. Het telecom-agentschap van de VN wordt bijgestaan door de Amerikaanse NSA en zou de maatregelen ontwikkelen om misbruik, terrorisme en in het geval van China, dissidenten, tegen te gaan. Als het aan de landen ligt is straks van elk datapakketje de eigenaar te achterhalen.

Volgens de VN-telecom-organisatie is traceerbaarheid in feite niets bijzonders. Zo is al in de begintijd van de telefonie besloten dat van een gesprek altijd bekend moet zijn van welk adres dat afkomstig is. Sophie in ’t Veld, voor D66 lid van het Europees parlement, is bang dat in GenŤve regelgeving wordt bedacht die vervolgens door nationale overheden wordt aangegrepen om, onder het mom van ’We moeten wel’, ongewenste wetten door de parlementen te de jagen.

De Amerikanen zouden dan wel hun eigen grondwet moeten overtreden, want die stelt dat burgers het recht op anonieme communicatie hebben. Ook de Europese vrijheidsverklaring van communicatie op het internet uit 2003 laat weten dat landen de wil van internetgebruikers om hun identiteit niet prijs te geven moet respecteren. "Als de NSA zich met de standaarden gaat bemoeien, moet je jezelf afvragen hoeveel om security en hoeveel om surveillance draait," aldus Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Information Center in Washington.

bron, bron, bron
quote:
September 2008: Vingerafdruk verplicht voor huurauto
Wie binnenkort een auto wil huren moet niet alleen zijn of haar legitimatiebewijs tonen, maar is ook verplicht om een vingerafdruk af te staan. Grote autoverhuurbedrijven gaan de afdruk verplichten om het grote aantal diefstallen en fraude met huurauto's terug te dringen. De bedrijven zouden jaarlijks honderdduizenden euro's schade lijden door het verdwijnen van complete huurauto's of door onderdelen die huurders vakkundig van de auto's schroeven en vervangen door versleten exemplaren. Volgens directeur Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit legt de vingerafdruk de drempel om fraude te plegen een stuk hoger. "In Engeland vragen verhuurbedrijven al langer om een vingerafdruk. Dat werkt. Sindsdien is er geen enkele huurauto gestolen."

De Britse autoverhuurder Europcar blijkt de vingerafdruk in het geval van een vermoedelijk misdrijf aan de politie te overhandigen. Op het forum van privacywaakhond NO2ID worden huurders die hun privacy belangrijk achten dna ook opgeroepen om niets bij dit bedrijf te huren en ook anderen klagen steen en been over de maatregel.


bron, bron, bron, bron, bron, bron
pi_61895509
Dit valt onder de maatregelen denk ik

quote:
Vijf studenten hebben een mega-aanslag van de belastingdienst gekregen nadat ze op hun MySpace-profiel hadden opgeschept over hun bijverdiensten.


De jongens uit Oklahoma hadden op de website een beetje reclame gemaakt voor de feestjes die ze onder de naam Kegheadz organiseerden. Dit geÔllustreerd met statistieken waarin was te lezen dat ze met 22 feestjes 1700 dollar hadden verdiend.

Het plaatselijke belastingkantoor, dat eens een kijkje nam op de site, dacht echter te maken te hebben met een miljoenenbedrijf. Want, zo berekenden de ambtenaren, als je dat met 22 feestjes kunt, kun je dat ook met 100 feestjes. En dat een paar jaar lang. Dus viel er een rekening op de mat van enkele tonnen.

De studenten zeggen echter dat ze niet eens geld hebben om een advocaat te betalen die de aanslag kan aanvechten.
pi_62188979
quote:
Veel rechters niet enthousiast over beleid
Uitgegeven: 6 oktober 2008 17:36
Laatst gewijzigd: 6 oktober 2008 17:43

AMSTERDAM - Niet alle rechters zijn even enthousiast over het justitiebeleid in ons land. Dat blijkt uit een enquÍte die opinieblad Vrij Nederland onder rechters en aanklagers heeft gehouden.
ANP

Zo vindt meer dan de helft van de rechters dat softdrugs uit het strafrecht moeten worden gehaald.

Ook is meer dan de helft van de magistraten geen voorstander van een overeenkomst tussen het Openbaar ministerie en een criminele getuige. Een deal met een moordverdachte, zoals in de actuele liquidatiezaken, gaat zelfs driekwart van de rechters te ver.

Verder vindt bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) dat de maatregelen tegen terrorisme te ver zijn aangescherpt, terwijl Nederland er in hun ogen niet veiliger op is geworden.

bron
Ook het rechtsapparaat ziet het licht.
What Would Goku Do
  zondag 12 oktober 2008 @ 13:05:49 #79
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_62325426
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
AH deelt bonuskaartgegevens met justitie

Ondanks dat op de bonuskaart van de Albert Heijn staat dat de gegevens over inkopen niet aan derden ter beschikking worden gesteld, moeten grote winkelketens, zoals Albert Heijn, dergelijke klantgegevens zeker tientallen keren per jaar met justitie delen. Dat meldt BNR nieuwsradio. Het OM wil niet vertellen hoe vaak er precies om de gegevens wordt gevraagd.

"Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. Dat kan belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek", zegt Officier van Justitie Monique Korte.

"Het is op zich geen nieuw feit. Het is wettelijk toegestaan om gegevens op te vragen", aldus Naima Azough van GroenLinks. De supermarkten maken niet goed duidelijk aan hun klanten dat de gegevens door justitie kunnen worden bekeken, aldus de politica. Daarnaast zou er vertrouwelijk met de gegevens moeten worden omgegaan door politie en justitie. "Daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over." De gegevens moeten vernietigd worden als mensen niet langer verdacht zijn, vindt Azough. "Ik ben bang dat dit soort gegevens, boodschappenlijstjes en locaties waar je bent geweest, gewoon rondslingeren of in ieder geval niet vernietigd worden zoals zou moeten gebeuren."
Frontpage
pi_62341890
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 13:05 schreef AchJa het volgende:

[..]

Frontpage
Eerlijk gezegd... als je zo'n kaart neemt, op naam, dan wil je gewoon je leven delen met elk groot bedrijf en elke overheidsinstantie. Iedereen weet toch dat die dingen alleen maar uitgegeven worden voor marketingdoeleinden enzovoorts.
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_62427455
quote:
Every Email In UK To Be Monitored
"The Communications Data Bill (2008) will lead to the creation of a single, centralized database containing records of all e-mails sent, websites visited and mobile phones used by UK citizens. In a carnivore-on-steroids programme, as all vestiges of communication privacy are stripped away, The BBC reports that Home Secretary Jacqui Smith says this is a 'necessity'."
pi_63068887
registreer om deze reclame te verbergen
http://webwereld.nl/artic(...)er-ov-chipkaart.html
quote:
CBP sluit privacydeal met NS over OV-chipkaart

Niet volgen
De NS kunnen volgens de privacywaakhond reizigers niet volgen, omdat er alleen 'afgeleide informatie' wordt toegepast. Zo weten de spoorwegen alleen hoe vaak klanten reizen en wat dat oplevert, welke trajecten het meest voorkomen, welke trajecten en stations het meest worden bezocht. De overige informatie wordt via hashing onleesbaar gemaakt.
pi_63100428
quote:
Irish GSM Providers Asked to Track Users' Web Use
With the disclaimer "I'm both Irish and work for the EU Commission," reader VShael writes "The head of the Irish police force has requested that Irish cell phone providers (Vodafone, 02, Meteor, 3) retain detailed information on the web pages that people view over their handheld devices. This information would be held over for 'possible future criminal investigations', but would be gathered without a warrant, probable cause, or without the citizen being suspected of a crime. This request goes way beyond the European Union's data retention directive, which never included retention of web-based email. Representatives of Vodafone, O2 and 3 discussed the letter at a meeting with Mr Davis (6th November 2008) and questioned the legal basis under which they could retain this data. It is their understanding that the content of calls or e-mails, or details on webpages browsed, are excluded from the EU directive. As such, any retention or disclosure of that information would be a violation of existing EU data protection legislation."
pi_63168580
quote:
Duitse politie mag in computers snuffelen
Uitgegeven: 12 november 2008 19:24
Laatst gewijzigd: 12 november 2008 19:25

BERLIJN - In de strijd tegen terrorisme mag de Duitse politie voortaan via het internet stiekem computers van particulieren doorzoeken.
Novum Nieuws

Het Duitse parlement nam woensdag een uiterst omstreden wet aan die de bevoegdheden van de federale recherche BKA fors uitbreidt.

De grote coalitie van christen- en sociaaldemocraten was jarenlang verdeeld over de nieuwe BKA-wet. De linkse coalitiepartner SPD had aanvankelijk grote moeite met het bespieden van privťcomputers.

Noodzakelijk

Minister Wolfgang Schšuble van Binnenlandse Zaken bestempelde de wet als noodzakelijk en gepast middel in de strijd tegen terroristen. Het onlinesnuffelen mag alleen bij acuut terreurgevaar.

De oppositiepartijen Groenen en FDP (liberalen) menen dat de wet indruist tegen de grondwet. Zij kondigden juridische stappen aan om de uitbreiding van de BKA-bevoegdheden tegen te houden.
(c) ANP
Nu.nl
pi_63227043
quote:
Online registreren voor reis naar VS
AMSTERDAM - Wie naar de Verenigde Staten wil reizen moet zich vanaf 12 januari via internet registreren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid bekendgemaakt.

Het elektronische systeem is een toevoeging op de huidige veiligheidsmaatregelen die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn ingevoerd.

Het systeem is sinds augustus in gebruik, maar wordt vanaf januari verplicht. Zo'n driehonderdduizend reizigers uit verschillende landen hebben op deze manier een goedkeuring ontvangen om naar de VS te reizen, een half procent van de geregistreerden werd geweigerd.

Oorlogsmisdaden
Het systeem vervangt de huidige papieren formulieren die vooraf of tijdens de vliegreis ingevuld moesten worden en bevat dezelfde vragen naar reisdoel en verblijfsplaats en of reizigers ooit zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Op Amerikaanse vliegvelden werden al langer vingerafdrukken afgenomen en luchtvaartmaatschappijen leveren de Amerikaanse overheid passagiersgegevens.

Internet
De nieuwe regel geldt voor alle 34 landen die geen visum nodig hebben voor een verblijf van minder dan drie maanden in de VS. De informatie moet, voordat een vliegticket wordt aangeschaft, via internet worden overgedragen aan het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

De registratie geldt voor vijftien lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-BrittanniŽ en BelgiŽ, maar gaat niet op wanneer de VS over land wordt aangedaan. In dat geval blijven de ouderwetse papieren formulieren gehandhaafd.
Nu.nl
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  donderdag 20 november 2008 @ 18:05:41 #86
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_63379929
http://www.volkskrant.nl/(...)dig_voor_drugsstrijd
quote:
STRAATSBURG - De verzameling van tientallen persoonsgegevens voor elke vliegtuigpassagier die de EU binnenkomt of verlaat is vooral nodig voor de strijd tegen drugssmokkel.

Staatssecretaris Jean-Pierre Jouyet (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk heeft dat donderdag gezegd in het Europees Parlement.

De EU-landen willen van de luchtvaartmaatschappijen ruim dertig gegevens per passagier. Die gegevens moeten dertien jaar bewaard blijven.

Op initiatief van Sophie in ‘t Veld (D66) toonde het Europees Parlement zich donderdag zeer kritisch over het plan, wegens zorgen over de privacy en gebrekkige informatie over de doelen en effecten.

Op de valreep meldde de staatssecretaris dat 60 tot 80 procent van de drugsvangsten in Frankrijk te danken zijn aan Europese gegevensuitwisseling. Ook terreurbestrijders verwachten volgens hem voordelen in de passagiersgegevens.

‘We horen nu voor het eerst dat de gegevensverzameling vooral nodig is voor drugsbestrijding’, reageerde In ‘t Veld. ‘Ik krijg de indruk dat het daarvoor nuttig kan zijn. Maar moeten de namen en creditcardgegevens van bonafide passagiers dan echt dertien jaar worden bewaard?’

Het EU-plan voor de passagiersgegevens was aanvankelijk gepresenteerd om terroristen tijdig te kunnen weren. Het volgt op een soortgelijke Amerikaanse actie. De VS begonnen hiermee na de aanslagen in New York en Washington door al-Qaeda in 2001.

‘We roepen al jaren dat de gegevensverzameling niet zoveel helpt voor de strijd tegen terroristen. We hebben daarvoor nog nooit een snipper informatie gekregen.’
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 1 december 2008 @ 17:04:41 #87
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_63672545
quote:
Omstreden camera's voorspellen criminaliteit
Uitgegeven: 1 december 2008 16:28
Laatst gewijzigd: 1 december 2008 16:39

AMSTERDAM - Nieuwe bewakingscamera's kunnen misdaden niet alleen vastleggen maar ook voorspellen. Het Engelse Portsmouth experimenteert als eerste met de omstreden techniek.

Het opvallende gedrag van criminelen, bijvoorbeeld heel langzaam lopen, wordt zo in de gaten gehouden. Iedereen die als mogelijke 'crimineel' wordt aangemerkt, loopt het risico dit gedrag te moeten uitleggen aan de Engelse politie.

Minority Report

De bewakingscamera's worden ook wel vergeleken met de science-fiction film 'Minority Report', waar Tom Cruise in speelde. Ook daar werden mensen al gearresteerd voordat ze daadwerkelijk een misdaad hadden gepleegd.

Met de komst van de camera's is niet iedereen blij. Velen zijn bang voor 'Big Brother-taferelen'. Er zijn namelijk al 4,2 miljoen camera's gericht op openbare plekken.

Sceptisch

De burgerrechtenbeweging Liberty is sceptisch. Een woordvoerder zei tegen de Britse krant Daily Mail dat 'het brengen van dure Hollywood sci-fi niet zo effectief is als politie op straat'.
(c) NU.nl/Moniek Zuidema
Nu.nl
  donderdag 4 december 2008 @ 22:31:01 #88
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_63768788
Dit is niet echt inperkend, maar het lijkt me wel uiterst relevant, en het is goed nieuws:
quote:
DNA database 'breach of rights'

Two British men should not have had their DNA and fingerprints retained by police, the European Court of Human Rights has ruled.


The men's information was held by South Yorkshire Police, although neither was convicted of any offence.

The judgement could have major implications on how DNA records are stored in the UK's national database.

The judges said keeping the information "could not be regarded as necessary in a democratic society".

Home Secretary Jacqui Smith said she was "disappointed" by the European Court of Human Rights' decision.

The database may now have to be scaled back following the unanimous judgement by 17 senior judges from across Europe.

Under present laws, the DNA profiles of everyone arrested for a recordable offence in England, Wales and Northern Ireland are kept on the database, regardless of whether they are charged or convicted.
bron

Let overigens op de laatste alinea van het artikel:
The government claims the DNA profile from people who are not convicted may sometimes be linked to later offences, so storing the details on the database is a proportionate response to tackling crime.

Te bizar voor woorden. Gelukkig dat het verboden is!

De uitspraak van het hof.

[ Bericht 6% gewijzigd door Iblis op 04-12-2008 22:41:10 ]
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_64229478
Geen wet, wel relevant. Als gevolg van identiteitsdiefstal heeft een Nederlandse zakenman een strafblad met een gevarenclassificatiecode opgebouwd. Na 13 jaar inbreuk op zijn privacy rest er geen enkele andere uitweg meer dan het inschakelen van de ombudsman. Uit het schokkende dossier:
quote:
Op 18 november 2007 is de zaak uit de hand gelopen. Verzoeker leest de krant in de auto, een Mercedes, geparkeerd bij de Mc Donald's op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee heeft een anonieme melding gekregen. Twee ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee vragen hem naar zijn rijbewijs. Dat wil hij niet geven omdat hij niet rijdt. Vanwege de antecedenten en de gevarenclassificatiecode vragen de twee ambtenaren assistentie van collega's. Het resultaat is dat verzoeker door meerdere ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee wordt aangehouden en geboeid wordt afgevoerd. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt en dit is ingezonden aan het parket Haarlem. Hij dient hierover een klacht in bij de Koninklijke Marechaussee die nog in behandeling is.

Volgens verzoeker is hij lichamelijk, geestelijk en financieel geruÔneerd. Zijn bedrijf is kapot omdat niemand in Suriname meer zaken met hem wil doen. Hij beschrijft een aantal keren dat hij opdrachten voor zijn bedrijf misliep vanwege de negatieve informatie over hem. Volgens verzoeker wist de politie en/of het parket, dan wel hadden zij moeten weten dat C. de strafbare feiten heeft gepleegd en niet hij. Hij vindt het onbegrijpelijk dat hij zeker dertien jaren zoveel antecedenten op zijn naam heeft staan. Het heeft hem veel geld gekost. Hem is veel onrecht aangedaan. Hij wenst zijn goede naam hersteld te zien.
quote:
De Nationale ombudsman neemt met instemming kennis van het voornemen om medio november 2008 een centraal meldpunt in te stellen waar slachtoffers van identiteitsfraude terecht kunnen. De Nationale ombudsman verneemt graag op welke wijze in de toekomst op gecoŲrdineerde wijze onjuiste registraties verwijderd kunnen worden.
CONCLUSIE
De klacht over de onderzochte gedraging van het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland, het arrondissementsparket te Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee te Schiphol, is gegrond wegens strijd met het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
pi_64434259
quote:
Na het elektronisch kinddossier en patiŽntdossier komt er nu ook een digitaal verdachtenbestand. Burgers die door justitie vervolgd zijn zullen zo’n elektronisch dossier krijgen.

Het Openbaar Ministerie hoopt hiermee te voorkomen dat belangrijke dossiers zoekraken en dat het mogelijk wordt in korte tijd complete opsporingsdossiers aan de rechter kunnen worden voorgelegd in het kader van supersnelrecht.

Uiteindelijk moet de informatie uit de elektronische dossiers worden gedeeld met de politie, rechters, advocaten en bijvoorbeeld de reclassering. Hoe lang de elektronische dossiers worden bewaard is afhankelijk van de ernst van het misdrijf.
Bron: FP

[ Bericht 4% gewijzigd door OldJeller op 03-01-2009 18:54:12 (link toegevoegd) ]
............................
pi_64434837
quote:
Burgers die door justitie vervolgd zijn zullen zo’n elektronisch dossier krijgen.
In het verleden? Of vanaf nu? Lekker vaag weeg.

Driewerf hoera voor de politiestaat, hoera, hoera, hoera

De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_64456874
quote:
Internetsites moeten “bioscoop-achtige leeftijd-ratings” krijgen.

Aldus de Britse minister van Cultuur Andy Burnham. Nieuwe standaarden van keurigheid. De minister wil daartoe ook de nieuwe Amerikaanse regering onder Obama bewegen. “Het internet is een gevaarlijke plek. Als je terugkijkt naar de mensen die, met de bedoeling overheidsbemoeienis uit te sluiten, het internet hebben ontwikkeld, dan denk ik dat we serieus erover moeten nadenken om dat terug te draaien.” Volgens Burnham zijn de ideeŽn geen aanval op de vrijheid van meningsuiting maar zijn er nu eenmaal bredere publieke belangen zoals de mogelijke schade die websites kunnen berokkenen. Internetproviders moeten bovendien beginnen met het aanbieden van “kindervriendelijke internetpakketten”.
bron
quote:
PatiŽntendossier goudmijn voor farmaceutische industrie

De Britse overheid wil de medische dossiers van patiŽnten voor de farmaceutische industrie toegankelijk maken, dit tot grote schrik van artsen. Onderzoekers beweren dat toegang tot de database het uitvoeren van onderzoek makkelijker maakt, maar de Britse Medische Associatie (BMA) noemt het een "dans met de duivel". Mocht het plan van de regering doorgang vinden, dan komen adresgegevens en namen van patiŽnten in de handen van commerciŽle ondernemingen. "In bepaalde delen van de overheid heerst het idee dat als je zorg krijgt, het OK is om je medische gegevens open te stellen."

De BMA voorspelt een harde confrontatie met de regering als die het voorstel niet laat vallen. Artsen zijn bang dat er niet voldoende beveiligingsmaatregelen zijn genomen om misbruik tegen te gaan. Zodra farmaceutische bedrijven toegang tot de database hebben, is er niets om te voorkomen dat ze de data voor hun eigen verkoop gebruiken. "In het geval van onderzoek moet dan ook eerst de toestemming van de patiŽnt worden gezocht", aldus dokter Tony Calland.

"Dit is een enorm grijs gebied als mensen vanwege een gezondheidsprobleem benaderd worden, aangezien het om een kwetsbare groep gaat. Deze voorstellen dansen met de duivel en we hebben een open debat en duidelijk regels nodig die bepalen hoe de data wordt gebruikt."
bron
Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.
pi_64456985
quote:
Op zondag 28 december 2008 16:54 schreef sander89 het volgende:

[..]

Bron: FP
Doe meteen er een link bij anders is het niet meer terug te vinden.
Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.
pi_64543037
quote:
Politie wil foto's kenteken opslaan

DRIEBERGEN - De politie wil foto's gemaakt door kentekencamera's langer systematisch kunnen opslaan om te gebruiken bij allerlei opsporingsonderzoeken. De Raad van Hoofdcommissarissen onderzoekt die mogelijkheid. Het opslaan van kentekens van alle passerende auto's op snel- en uitvalswegen ligt juridisch zeer gevoelig.

Daarnaast wil de politie dat andere overheidsdiensten die ook met kentekencamera's werken, zoals de Belastingdienst, Marechaussee, Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Wegverkeer, eenvoudiger van elkaars apparatuur en bestanden gebruik kunnen maken in de strijd tegen criminelen en wanbetalers. Dat zegt commissaris Peter Verhofstad, die namens de Raad van Hoofdcommissarissen de mogelijkheden onderzoekt.

Kentekencamera's lezen automatisch nummerborden van passerende auto's en vergelijken die met een database met bijvoorbeeld informatie over gestolen of onverzekerde auto's, openstaande boetes, gezochte personen en belastingschulden.

De politie wil meer met de camera's kunnen doen zoals het opslaan van kentekens om achteraf te kunnen zien wie waar wanneer is geweest, erkent Verhofstad. Bij bijvoorbeeld een moordzaak of bankoverval kan de politie dan zien welke auto's in de buurt zijn geweest. ,,De opslag van kentekens gebeurt uiteraard onder strikte voorwaarden. De vraag is alleen of dat juridisch mag en maatschappelijk wenselijk is", aldus Verhofstad. Voor het opvragen van gegevens moeten dezelfde regels gelden als het afluisteren van telefoongesprekken of opvragen van internetgegevens van verdachten. Verhofstad: ,,We zijn niet geÔnteresseerd in wat de buurvrouw doet."

Bron: Telegraaf


quote:
Op maandag 29 december 2008 09:56 schreef Lambiekje het volgende:

[..]

Doe meteen er een link bij anders is het niet meer terug te vinden.
Ja niet echt handig, maar kan het niet meer wijzigen, modje?
............................
  vrijdag 2 januari 2009 @ 16:09:22 #95
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_64581681
Iets positiefs dan.
quote:
Hoogleraar wil publiek debat internetcensuur
Uitgegeven: 2 januari 2009 13:17
Laatst gewijzigd: 2 januari 2009 13:17

AMSTERDAM - Het schiften van internetverkeer is niet langer iets van landen met een dictatoriaal regime, maar komt ook in Europa op. Dat concludeert hoogleraar informatiebeveiliging Egbert Dommering van de Universiteit van Amsterdam.

Het punt is volgens hem dat een filter op internet informatie bij mensen weghoudt. "Censuur is van oudsher een bekende methode van het filteren van een informatiestroom", schrijft hij (PDF) in het Tijdschrift voor Internetrecht.

Het kinderpornofilter dat eerder in Nederland werd uitgeprobeerd staat volgens hem haaks op artikel 7 van de grondwet dat alle censuur op alle media verbiedt. Hij benadrukt dat juist op vergelijkbare gronden filterwetten in de VS iedere keer bij de rechter stranden. Eerder stelde een WODC-onderzoeksgroep van het Ministerie van Justitie al dat er geen wettelijke basis voor het filter is.

Vaag

Ook stelt Dommering vast dat het erg onduidelijk is hoe filters werken, hoe mensen of bedrijven van lijsten af komen, en dat het proces oncontroleerbaar is. Daarnaast blijken filters te veel bij de mensen weg te houden en daarmee buiten proporties te zijn.

Dat de werking vaag is, ziet Dommering als een gevolg van de samenwerking tussen politie en providers. "Ik vind dat er veel te gemakkelijk met dit soort informele afspraken wordt gewerkt", zegt hij tegenover NU.nl. "Het is wel eigen aan internet dat men het op deze manier onder controle probeert te houden. Dat is de nieuwe trend."

Hij verwacht overigens niet dat de filtering effectief gaat zijn: "Het is natuurlijk zo dat de techniek om het te omzeilen altijd sterker is dan de controlemaatregel"

Publiek debat

"Ik wil met het artikel eerst een publiek debat starten. Eerst in gespecialiseerde kring en later ook breder", zegt de hoogleraar. "Het maatschappelijk belang daarvan wordt weggeduwd door het onderwerp kinderporno dan valt iedereen stil."

Hij wijst op de resultaten van de WODC-studie waaruit blijkt dat filteren in Europa net zo gebeurt als in (semi)dictatoriale regimes. "Het verschil is dat de onderwerpen verschillen. In China is bijvoorbeeld de filtering veel politieker en socialer gericht"

AustraliŽ

Op dit moment is in AustraliŽ beroering ontstaan, omdat de overheid wil beginnen met een proef om tienduizend websites te blokkeren. De inhoud wordt geweigerd als het kinderporno of "ongewenste informatie" bevat. Recent werd ook bekend dat in Denenmarken 3863 sites op een zwarte lijst staan.

Kinderpornofilter

In Nederland is geŽxperimenteerd met een kinderpornofilter. De lijst begon met 250 websites, maar moest door allerhande fouten al snel naar 103 worden teruggebracht. Uit een steekproef bleek dat de sites staan in landen waar Nederlandse opsporingsinstanties overeenkomsten mee hebben. Die horen volgens de afspraken juist niet op de lijst thuis, omdat de sites zťlf dan kunnen worden aangepakt.
© NU.nl/Brenno de Winter
Nu.nl
  zaterdag 3 januari 2009 @ 12:48:56 #96
239053 trifko
One Minute!
pi_64610152
quote:
Parkeerkaartje gaat digitaal
(door Harrie Nijen Twilhaar)

Twingly blog zoeken1 blogs die verwijzen naar dit artikel
Dag parkeerkaartje, Amsterdam binnenkort digitale parkeerautomaten
Een dag geleden Nieuws NieuwsNAARDEN - Het traditionele parkeerbonnetje achter de voorruit verdwijnt definitief. Nederlandse gemeenten gaan over op digitaal 'kentekenparkeren'.

Automobilisten kunnen straks in nagenoeg alle gemeenten parkeren zonder dat ze een parkeerkaartje nodig hebben. Een speciale, in elke auto in te bouwen transponder registreert in welke gemeente en op welke parkeerplaats de auto staat en de duur van de parkeertijd. Via een daaraan gekoppelde gsm worden die parkeergegevens verstuurd naar een centrale die achteraf de rekening verstuurt.

Straatbeeld

Initiatiefnemer Vexpan, de Nederlandse branchevereniging en platform voor parkeerbedrijven en gemeenten, verwacht dat met de invoering van het nieuwe systeem de parkeerautomaten langzamerhand definitief uit het straatbeeld zullen verdwijnen.

"Dat is niet meer van deze tijd. Digitaal betalen via het kenteken wordt ook in Nederland de toekomst. Je hoeft straks niet meer de meter bij te vullen of in de rij voor een parkeerautomaat te wachten", zegt Vexpan-voorzitter Hans Brugmans. Steekproefsgewijze controles vinden plaats met speciale scanauto's die langs geparkeerde voertuigen rijden. Zodoende worden parkeerfraudeurs die niet over een chip beschikken, alsnog beboet.

Utrecht, Den Bosch, Enschede, Amsterdam en Deventer nemen als eerste gemeenten het initiatief om met kentekenparkeren te starten. Groot voordeel van gedigitaliseerd kentekenparkeren is volgens de Vexpan dat gemeenten op jaarbasis miljoenen euro's kunnen besparen aan apparatuur, handhaving en personeelskosten. "De exploitatie van een gemeentelijke parkeerplek kost al snel tussen de 20.000 en 60.000 euro. Bedenk daarbij dat 90 procent bestaat uit straatparkeerplaatsen waarbij handhaven kostbaar en intensief is."

Verder werkt de branchevereniging aan een landelijke parkeerrechtendatabank waarin alle parkeergegevens van 16 miljoen parkeerplekken worden geregistreerd en bijgehouden. De database biedt ook voordelen aan automobilisten. De parkeergegevens worden ook zichtbaar op navigatiesystemen in auto's. Consumenten zien volgens de Vexpan direct of er in een gemeente een parkeerplek vrij is en hoeveel het tarief bedraagt. "Juist transparantie van parkeerkosten vinden wij belangrijk. Iedereen klaagt altijd dat de tarieven exorbitant hoog zijn", aldus Brugmans. De komende jaren kan er ook nog met pinpas, creditcard, chipknip of mobiele telefoon worden betaald.
bron: Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/b(...)gitaal__.html?p=18,1

The greatest trick Trifko ever pulled was convincing the world he doesn't exist...
pi_64801560
quote:
Verder werkt de branchevereniging aan een landelijke parkeerrechtendatabank waarin alle parkeergegevens van 16 miljoen parkeerplekken worden geregistreerd en bijgehouden. De database biedt ook voordelen aan automobilisten. De parkeergegevens worden ook zichtbaar op navigatiesystemen in auto's.

Kwalijk
Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.
pi_65070575
quote:
CPB: Politie mag geen kentekens scannen
De politie gaat buiten haar boekje door gescande kentekengegevens te bewaren als die gegevens niet staan geregistreerd vanwege een lopend politieonderzoek. Dat zegt het CPB.

Gescande kentekens die niet in politiebestanden voorkomen, moeten daarom direct worden vernietigd. Als de politie de gegevens toch opslaat, leidt dat tot een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy en een overtreding van de wet. Dat stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in donderdag uitgegeven richtlijnen voor kentekenherkenning door de politie. Het CBP komt met de richtlijnen, omdat de politie de methode van automatische kentekenherkenning al toepast, 'terwijl de juridische aspecten ervan nog niet zijn uitgekristalliseerd'. Tussen korpsen onderling kunnen zelfs verschillen voorkomen in toepassing van de methode.

De CBP-richtlijnen schrijven voor dat de politie niet alle gescande gegevens mag bewaren en zelfs niet altijd mag verwerken. Gescande kentekens die na vergelijking met politiebestanden een 'hit' opleveren, mogen verder worden gebruikt, zolang zij noodzakelijk zijn voor het doel van de scan, schrijven de richtlijnen voor. Als er geen 'hit' is, moeten de gegevens direct worden vernietigd, wat betekent dat ze ook niet mogen worden bewaard voor nog niet bestaande politieonderzoeken. Wanneer de politie de gegevens zonder hit wel bewaart, wordt iedereen die over een weg rijdt waar kentekenherkenning plaatsvindt als een potentiŽle verdachte beschouwd, stelt het CBP. Het college wijst erop dat het volgen van 'bekenden van de politie' in principe alleen mag als de politie een concrete verdenking heeft.

Al sinds 2006 stelt het CBP zich op het standpunt dat het registreren en bewaren van kentekens van iedereen op een bepaalde route te ver gaat. Het uitgeven van de richtlijnen is bedoeld om ze te laten aansluiten bij de praktijk, legt het college uit. De Raad van Hoofdcommissarissen laat in een reactie weten inhoudelijk nog geen kennis te hebben genomen van de aanbevelingen van het CBP, maar erkent dat er nog geen duidelijk juridisch kader is voor het gebruik, het bewaren en het verwerken van gegevens die worden verkregen door automatische kentekenregistratie. Vorig jaar stelde de raad een landelijk programmabureau in, dat de invoering en het gebruik van automatische kentekenregistratie ondersteunt.

Programmamanager Peter Verhofstad wijst erop dat het kabinet de commissie-Brouwer-Korf heeft benoemd, die het spanningsveld tussen veiligheid en persoonlijke levenssfeer onderzoekt en een advies zal uitbrengen. Het programmabureau streeft volgens Verhofstad naar een 'gedegen maatschappelijk draagvlak' voor het gebruik van automatische kentekenregistratie, maar stelt ook vast dat 'het niet kunnen vastleggen of registreren van bepaalde data consequenties kan hebben voor wat betreft opsporing'. De methode van automatische nummerplaatherkenning wordt door de politie gebruikt om gescande kentekens op een bepaalde route te vergelijken met een verzamelbestand. Daarin is een selectie van gezochte kentekens opgenomen, zodat een 'hit' kan volgen, een signaal dat het kenteken wordt herkend. Naar aanleiding van deze herkenning kan de politie in actie komen door een boete uit te delen of het voertuig in beslag te nemen.
pi_65071005
En wie controleert of die gegevens daadwerkelijk vernietigd zijn/worden, of stelt mensen aansprakelijk als ze bepaalde gegevens zonder dat het mag opslaan?
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
pi_65479410
Hier een deel, misschien de helft, van wat ik verzameld had, nu uitgewerkt.
Ik zal binnenkort het overzicht updaten, plus de rest posten.


Februari 2005: CCTV vermindert criminaliteit niet
De surveillancecamera’s, CCTV, in Groot-BrittanniŽ verminderen de criminaliteit niet en maken het ook niet veiliger voor de mensen op straat. Dit blijkt uit een onderzoek van Professor Martin Gill van de Universiteit van Leicester in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
link, link, link, link, link

April 2007: Justitie wil eerder groot DNA-onderzoek
Hiermee wil ze kostbare tijd besparen. Dit betekent dat burgers sneller wordt gevraagd DNA-materiaal af te staan als er in hun omgeving een zwaar misdrijf is gepleegd.
"We willen die regel versoepelen zodat we eerder met DNA-analyse kunnen beginnen," zegt Harm Brouwer, de hoogste baas van justitie.
Het gaat bij DNA-bevolkingsonderzoek altijd om vrijwillige deelname, maar weigeraars kunnen verwachten dat de politie hen uitnodigt voor een gesprek. Die sociale druk en de schending van privacy maken het grote onderzoek omstreden. “Onzin, als je niks te verbergen hebt, heb je niets te vrezen,” meent Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD). “Ik vind dit een heel goede zaak. Het scheelt veel tijd en leidt tot het oppakken van meer daders.” Zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma zou DNA-onderzoek het liefst verplicht stellen. “Maar dit is al een mooie stap in de goede richting,” zegt hij.

link, link, link

Januari 2007: CrŤche wil vingerafdruk van ouders
Een kinderdagverblijf in Breda neemt van al zijn klanten vingerafdrukken af. Zo wil de crŤche de kinderen beter beschermen. Dit kinderdagverblijf is de zevende in Nederland dat zijn pand beveiligt door vingerafdrukken van ouders te scannen. In Berlijn zijn onderhand ook al zeventien crŤches begonnen met een vergelijkbaar project.
link, link

Januari 2008: Wet verruimt mogelijkheden afluisteren mobieltjes
Justitie krijgt meer mogelijkheden om mobiele telefoons af te luisteren, te lokaliseren en te storen. De Tweede Kamer bespreekt dinsdag een voorstel om de Telecommunicatiewet te wijzigen dat dit regelt. De politie mag voortaan mobieltjes afluisteren nog voordat er een zwaar misdrijf is gepleegd. Nu mogen personen alleen worden afgeluisterd met toestemming van de officier van justitie.
link, link, link, link, link, link

Juli 2008 VS ontwikkelen taserband voor vliegtuigpassagiers
In Amerika is het Department of Homeland Security bezig met het ontwikkelen van een band die wellicht verplicht gedragen zal moeten worden door elke vliegtuigpassagier, vanaf het inchecken tot het uitstappen. Die band zal dienen als vervanging van het ticket en de boarding pass. Op de armband staan ook persoonlijke gegevens van de drager, een GPS-tracker en een taser, een wapen waardoor de drager een elektrische schok toegediend kan krijgen die zo sterk is dat hij voor enkele minuten is uitgeschakeld. Vliegtuigpersoneel kan deze taser in werking stellen.
link, link, link

Juli 2008 Irisscan vervangt ticket op Schiphol
In de loop van volgend jaar kunnen alle Nederlanders op Schiphol de irisscan gebruiken om door de douane te gaan. De luchthaven en overheid werken samen aan een systeem hiervoor. Reizigers die hier gebruik van willen maken, moeten eerst een scan laten maken van de iris van hun oog, die vervolgens wordt opgeslagen in een bestand. De scan is vijf jaar geldig.
link, link, link, link, link, link

Augustus 2008: Douane VS mag laptop eindeloos vasthouden
De Amerikaanse douane mag laptops en andere elektronische apparatuur van reizigers voor onbeperkte tijd vasthouden en volledig doorzoeken. Een concrete verdenking is hiervoor niet nodig. Volgens rechters behoort o.a. de laptop tot bagage en mag het derhalve routinematig onderzocht worden. Het is noodzakelijk als bescherming tegen terrorisme, aldus het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid.
link, link, link, link

Augustus 2008: IsraŽl gaat database met biometrische gegevens aanleggen
De IsraŽlische regering heeft ingestemd met de aanleg van een centrale gegevensbank met biometrische gegevens van ID-kaarthouders. Dit zou onder andere vervalsingen moeten tegengaan. Op de identiteitskaarten komen gezichtsscans en vingerafdrukken, die ook in de database komen. De politie kan ook toegang tot de data krijgen.
link, link, link, link, link

Augustus 2008: EU rapport: DNA en cameratoezicht met VS delen
Onbemande vliegtuigjes, DNA-materiaal, camerabeelden en nog veel meer informatie moet de Europese Unie met de VS delen om ‘vrijheid’, ‘veiligheid’ en ‘gerechtigheid’ veilig te stellen, zo staat in een geheim Europees rapport, afkomstig van Ministeries van Binnenlandse Zaken van diverse Europese landen. De overeenkomst zou op z’n laatst in 2014 voltrokken moeten zijn. De VS eisen al een gedeelte van deze informatie, en Duitsland stelt bijvoorbeeld de DNA en biometrische informatie van reizigers beschikbaar.
link, link

Augustus 2008: Voertuigen in Manhattan gemonitord en opgeslagen in database
De politie van New York is momenteel bezig met een monitoringssysteem, genaamd “Operation Sentinel”. De bedoeling is om hiermee alle voertuigen te fotograferen, kentekens te scannen bij alle bruggen en tunnels, en sensoren te gebruiken om radioactiviteit te detecteren. De data over elk voertuig wordt naar een commandocentrum gestuurd waar het vervolgens in een database wordt opgeslagen.
link, link, link

Augustus 2008: Mensen die de Amerikaanse grens passeren in database
Mensen die de V.S. binnenkwamen per vliegtuig werden al gemonitord, maar nu worden de mensen die de grens passeren over land ook in een database gezet. Deze gegevens worden vervolgens voor vijftien jaar opgeslagen en worden gedeeld met politie- en inlichtingendiensten.
link, link, link, link, link

Augustus 2008: Mexicanen laten zich ‘chippen’
Steeds vaker laten angstige Mexicanen een RFID-chip onderhuids aanbrengen, waardoor ze via de chip in contact staan met satellieten en de politie zo altijd kan zien waar ze zijn. Steeds vaker komt het voor dat hele gezinnen uit de middenklasse zich laten chippen, uit angst voor ontvoering. De producent van de chips zag haar omzet dit jaar al met 13% stijgen.
link, link, link, link, link, link

September 2008: New York aangeklaagd wegens surveillance camera’s
Een burgerrechtenbeweging heeft de stad aangeklaagd omdat het niet wil zeggen het duizenden beveiligingscamera’s wil plaatsen en wat het met de gegevens gaat doen. Vorig jaar liet de burgermeester van de stad weten dat het een “ring of steel” wil a aanleggen. Een digitale slotgracht van camera’s die iedereen binnen de stad moet monitoren.
link, link, link, link

September 2008 Reisgedrag Britse automobilisten vijf jaar bewaard
In plaats van de afgesproken twee jaar bewaart de politie in Groot-BrittanniŽ het reisgedrag voor vijf jaar in een database. Dit is door het Ministerie van Binnenlandse bevestigd na gebruikmaking van de wet Openbaarheid van Bestuur. Duizenden beveiligingscamera’s brengen het reisgedrag van de burger in kaart, doordat ze zijn aangepast om kentekens automatisch te kunnen herkennen. Over vier maanden is het Automatic Number Plate Recognition (ANPR) systeem volledig operationeel en worden er vijftig miljoen kentekens per dag geregistreerd.
link, link, link, link, link

September 2008: Einde anoniem internetten in zicht
In GenŤve wordt bij de VN aan richtlijnen gewerkt om anoniem surfen op internet aan banden te leggen. China’s voorstel om internetanonimiteit wereldwijd te verbieden werd gesteund door de VS en Zuid-Korea. Onder andere de Amerikaanse geheime dienst, de NSA, helpt mee om richtlijnen op te stellen. In een gelekt document staat zelfs expliciet dat de techniek kan worden gebruikt om “dissidenten die negatief over de overheid schrijven te kunnen achterhalen”.
link, link, link, link

September 2008: Consumentenorganisaties zeggen vertrouwen in OV-chipkaart op
Ze hebben zich per direct teruggetrokken uit het overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De ANWB, de Consumentenbond, studentenvakbond LSVb en reizigersorganisatie Rover willen dat de invoering van de OV-chipkaart wordt opgeschort, totdat de er een volwaardig alternatief komt voor de strippenkaart en het treinkaartje.
De kaart is al meerdere malen gekraakt door o.a. onderzoekers. Reizen met het OV wordt duurder, omdat een kaart niet kosteloos kan worden aangeschaft en omdat het retourkaartje straks verdwijnt.

link, link, link, link

September 2008: VS gaan gedachten lezen bij de grens
Het Department of Homeland Security is bezig met een test om “vijandige gedachten” op te sporen. De dienst meent deze gedachten te kunnen lezen aan de hand van hartslag, ademhaling, de temperatuur van je huid en gezichtsuitdrukking. Dit wordt op afstand gemeten door camera’s, infraroodsensoren en lasers.
link, link, link, link

September 2008: Amerikaanse douane mag ook papieren documenten gijzelen
Niet alleen laptops, USB-stick en andere elektronica, maar ook papieren documenten mag de Amerikaanse douane zonder enige vorm van verdenking in beslag nemen, lezen en kopiŽren. Het Witte Huis heeft daarvoor een 22-jaar oude wet aangepast. Meer dan 20 jaar lang erkende de overheid dat het lezen en kopiŽren van brieven, dagboeken en persoonlijke papieren van reizigers zonder reden een aantasting van het Amerikaanse recht op vrijheid van meningsuiting zou zijn.
link, link, link, link, link

Oktober 2008: AustraliŽ gaat internet censureren
AustraliŽrs kunnen filters die de regering op het internetverkeer wil toepassen, niet volledig uitschakelen. De Australische regering besloot in 2007 dat alle providers verplicht filtersoftware moeten installeren om “illegale” content te blokkeren. Een deel van de filter kan na aanvraag worden opgeheven, zodat men wel erotische sites kan bekijken, maar het deel dat “illegale” sites blokkeert, zal niet kunnen worden uitgeschakeld. Een woordvoerder van de regering bevestigt dit.
link, link, link, link, link, link

Oktober 2008: Alle bezoekers van internetcafťs in China op de foto
Voordat iemand van een computer gebruik mag maken in een internet cafť moet ze eerst op de foto moeten. China zegt dat ze hiermee de leeftijd van internetters beter kan controleren. Alle genomen foto’s en kopieŽn van identiteitsbewijzen worden in een database geplaatst.
link, link, link, link

Oktober 2008: Britse regering wil ID-plicht invoeren bij aankoop mobieltje
Elke Brit zou een wettig identificatiemiddel moeten overleggen wanneer hij een mobieltje wil aanschaffen. De persoonsgegevens die dit oplevert, zouden in een nationale database worden opgeslagen. Op deze manier hoopt de overheid met name inzicht te krijgen in de veertig miljoen gebruikers van “anonieme” prepaid-toestellen. Uiteindelijk zouden de gegevens van alle 72 miljoen mobiele toestellen in de database terecht moeten komen om, zo gezegd, het terrorisme en de misdaad effectiever te bestrijden.
link, link, link, link, link

Oktober 2008: Interpol wil database met gezichtsfoto’s
Interpol is van plan haar rol om passagiers wereldwijd te screenen ui te breiden door een database aan te leggen. In Groot-BrittanniŽ zijn de eerste Gates met gezichtsherkenning sinds Augustus in gebruik. Interpol wil dat dit op alle vliegvelden in de wereld gebeurd, zodat de gezichtsscan meteen kan worden vergeleken met gezichtsfoto’s uit de database.
link, link, link, link

Oktober 2008: Bodyscan mogelijk vanaf 2010 op alle Europese vliegvelden
Minister Hirsch Ballin van Justitie ziet geen bezwaar om het apparaat op vliegvelden in gebruik te nemen. De marechaussee kan met behulp van de scan dwars door kleding heen kijken. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken wil in zijn land juist geen bodyscans plaatsen, omdat het van politie gluurders zou maken. De beelden zullen niet direct vernietigd worden blijkt uit het feit dat de EU regels omtrent de bewaartermijn wil opstellen.
link, link, link, link, link, link

Oktober 2008: Vingerafdruk op straat scannen in UK
Alle politieagenten in de UK zullen binnenkort een mobiele vingerafdrukscanner bij zich dragen, waardoor de politie de identiteit van mensen kan controleren op straat. Dit zou de snelheid van criminele onderzoeken doen verhogen. De scanner zal worden gebruikt bijvoorbeeld bij grote publieke gelegenheden, sportevenementen, festivals, politieke conferenties en de grenscontrole worden gebruikt, volgens een woordvoerder.
link, link, link

Oktober 2008 IsraŽl dreigt weigeraars biometrische database met celstraf
Het IsraŽlische parlement heeft een voorstel aangenomen die mensen verplicht om hun biometrische data aan de overheid af te staan, weigeraars wacht een gevangenisstraf van een jaar. Aan de hand van vingerafdrukken en digitale foto’s hoopt men fraude uit te bannen.
link, link, link

November 2008: Privacy in het geding bij gebruik EPD
Rob Schonck, voorzitter van de Stichting De Vrije Huisarts en zelf dokter, is net als honderden collega’s tegen het elektronische patiŽntendossier (EPD). “Als een patiŽnt naar de orthopeed moet met een knieprobleem, ziet die specialist waarschijnlijk ook dat hij pas nog bij een andere dokter was vanwege een erectiestoornis. Willen we dat?”
link, link, link

November 2008: CBP gaat akkoord met opzet OV-chipkaart
Het College Bescherming Persoonsgegevens is akkoord gegaan met de opzet van de OV-chipkaart. Begin dit jaar achtte het CBP de OV-chipkaart zelfs nog strijdig met privacywetgeving, maar er is echter niets veranderd, behalve dat het CBP haar bezwaren zomaar overboord gooit. Zowel de binnenlandse als buitenlandse universiteiten keuren het project alsnog af, de OV-chipkaart is nog steeds te hacken en de reisgegevens van mensen die gebruik maken van de kaart worden nog steeds voor zeven jaar opgeslagen.
link, link, link

November 2008: Duitse politie mag computers hacken
De Duitse politie mag voortaan via het internet computers van particulieren doorzoeken. Het Duitse parlement nam woensdag een uiterst omstreden wet aan die de bevoegdheden van de federale recherche BKA fors uitbreidt. Van het inbreken in huizen om daar keyloggers te installeren tot hacken en het verzenden van malware via internet. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de wet nodig in de strijd tegen terrorisme.
link, link, link, link, link

November 2008: ItaliŽ wil zwarte doos in auto’s EU
ItaliŽ gaat komende maand tijdens de EU-Verkeersraad in Brussel een voorstel doen om alle auto’s in de Europese Unie uit te rusten met een zogenaamde zwarte doos. Volgens de Italiaanse minister van Verkeer wordt hierdoor het verantwoordelijkheidsgevoel van de automobilist aangesproken. “Met een zwarte doos aan boord weet de bestuurder dat er een objectieve ‘bijrijder’ is. De zwarte doos vertelt de bestuurder ook wanneer hij de maximum snelheid overschrijdt en wanneer hij mobiel belt.”
link, link, link, link

November 2008: Britse overheid verliest ťťn computer per week
Gemiddeld ťťn overheidscomputer raakt per week zoek, hebben ministers toegegeven. Cijfers hebben aangetoond dat 53 computers, 36 BlackBerries, 30 mobiele telefoons en vier USB-sticks zoek zijn geraakt in ťťn jaar.
link, link, link, link, link

November 2008: Politieagenten willen geen DNA afstaan
[i[Uit onderzoek van de politiebond ACP blijkt dat de meeste politieagenten tegen opname van hun eigen DNA in een door Binnenlandse Zaken voorgestelde database zijn. Dit zou op een plaats delict aanwezige agenten snel uitsluiten van onderzoek. De agenten twijfelen aan de waterdichtheid van het systeem en zijn er niet gerust op dat hun gegevens niet in verkeerde handen vallen of voor oneigenlijke doeleinden worden gebruikt.[/i]
link, link, link, link, link, link, link

December 2008: Gezichtsherkenning eenvoudig te misleiden
Een Vietnamees computerbeveiligingsbedrijf heeft met behulp van een gemanipuleerde foto de software van laptopfabrikanten voor gezichtsherkenning op eenvoudige wijze misleid. Medewerkers van het bedrijf lieten zien hoe ze toegang tot verschillende laptops kregen met een geprinte foto van een legitieme gebruiker. Een foto gemaakt met een webcam van de laptop en wat eenvoudige manipulaties bleken voldoende om de biometrische software te overtuigen.
link, link

December 2008: Eťn van de vijf DNA-profielen is van een minderjarige
Uit cijfers blijkt dat de nationale DNA database in Wales ťťn op vijf DNA-profielen bevat van kinderen tussen de tien en zeventien jaar. Er zitten meer dan 64.000 profielen van jonge mensen in de database. Volgens critici is dit schending van de mensenrechten van kinderen.
link, link, link

December 2008: Europees vonnis velt DNA opslag
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is tot een vonnis gekomen waarin staat dat het onwettig is om DNA-profielen en vingerafdrukken op te slaan van mensen die niet veroordeeld zijn. De rechtszaak was aangespannen tegen Groot-BrittanniŽ. Dit land verzamelt DNA van iedereen die wordt gearresteerd, en slaat het vervolgens op in een database. Er staat dus ook DNA in van mensen zonder veroordeling of die uiteindelijk onschuldig waren.
link, link, link, link, link

December 2008: Tsjechische politie slaat DNA onwetmatig op
Volgens een overheidsinstantie slaat de Tsjechische politie op onwetmatige manier DNA op van mensen zonder strafblad. Het college voor Persoonlijke Data Bescherming zegt dat de database waarin het wordt opgeslagen in strijd met de wet is. In de database staan namelijk ook DNA-profielen van mensen die geen misdaad hebben begaan. Tweederde van de 38.000 profielen is van veroordeelde criminelen, aldus het instituut.
link

December 2008: Sony beboet voor verzamelen kindergegevens
Sony Music heeft sinds 2004 de persoonlijke gegevens van tenminste 30.000 kinderen onder de dertien jaar verzameld zonder toestemming van hun ouders. Via 196 sites van artiesten en entertainers die onder het beheer staan van Sony Music werden onder andere de namen, adressen, mobiele nummers en geboortedata verkregen. De data werd o.a. op andere sites gebruikt en soms zelfs gepubliceerd. Sony Music heeft ermee ingestemd ťťn miljoen dollar te betalen om de rechtszaak te schikken.
link, link, link, link, link, link

December 2008: Britse camera’s door crisis onbemand
Door de kredietcrisis en kostenbesparingen worden in Groot-BrittanniŽ talloze toezichtcamera’s niet bemand. Het land is met meer dan vier miljoen camera’s de meest gemonitorde natie van de wereld. In sommige gebieden helpen zelfs burgers met het bekijken van de beelden. Steeds meer steden laten weten dat ze de kosten voor het bemannen van de camera’s niet kunnen betalen. Volgens professor Nigel Gilbert, surveillance expert, kan men beter met toezichtcamera’s stoppen en is het half miljard kostende project een farce.
link, link

December 2008: DNA van Britse kleintjes uit register
De Britse regering schrapt de gegevens van kinderen onder de tien jaar uit het landelijk DNA-register. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 49 kinderen.
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Britse autoriteiten onlangs op de vingers getikt voor de manier waarop ze met de DNA-gegevens van verdachten omgaan.

link, link

December 2008: Meer camera’s op snelwegen tegen mobiele boeven
Er moeten ook camera’s op snelwegen in Drenthe en Groningen komen die kentekens gaan registeren. De politie wil hiermee “mobiel banditisme” aanpakken. De camera’s zijn enige tijd boven de A28 en A50 bij Zwolle in gebruik en registeren kentekens van alle auto’s die passeren.
link, link, link

December 2008: Kabinet kijkt serieus naar registratie van afkomst
Het kabinet gaat serieus kijken naar etnische registratie van probleemjongeren van buitenlandse afkomst. De invoering van een aparte databank met gegevens van Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren is van tafel. Rouvoet en minister Eberhard van der Laan voor Integratie vinden het toch belangrijk dat de afkomst van probleemjongeren op de een of andere manier wordt bijgehouden. Volgens Rouvoet neemt het kabinet begin volgend jaar een besluit.
link, link, link, link
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')