Ik ben zowel HBO als WO geschoold en ik heb toch echt profijt gehad van mijn detail fixatie.quote:Op vrijdag 18 april 2008 19:54 schreef Xennia het volgende:
[..]
maar tijdens examens vragen ze je zelden naar details, ze willen weten of jij het verhaal inhoudelijk en in grote lijnen begrepen hebt
Maar daarom heb ik vaak problemen met examens doen. Er zitten vragen bij met veel details waar je dan de juiste uit moet halen om zo tot een juiste uitkomst te komen, en dat is soms vermoeiend want al de details doen er voor mij wel toe maar niet voor de uitkomst.quote:Op vrijdag 18 april 2008 20:05 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Sterker nog: details doen er vaak niet toe. Niet omdat ze buiten de stof zelf staan (het hoort er wel bij, maar je kan vaak ook zonder de details), maar ook omdat gewone mensen de details niet opmerken, en ze dus ook niet missen --> zelfs als ze dus belangrijk zijn, wordt er niets mee gedaan.
IQ is natuurlijk relatief (het gaat er meer om hoe je je vermogens gebruikt ipv dat je hebt) en aan verandering onderhevig (over 10-20 jaar zal de schaal er wat anders uit zien).quote:Op vrijdag 18 april 2008 19:50 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
een iq beneden de 80 is zwak begaafd.
En ik dacht dat ik dus hoogbegaafd was, maar ik ben gewoon intelligent, dat is een domper...
Dat is niet waar, een detail is onderdeel van een groter geheel en derhalve relevant.quote:Op vrijdag 18 april 2008 20:05 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Sterker nog: details doen er vaak niet toe. Niet omdat ze buiten de stof zelf staan (het hoort er wel bij, maar je kan vaak ook zonder de details), maar ook omdat gewone mensen de details niet opmerken, en ze dus ook niet missen --> zelfs als ze dus belangrijk zijn, wordt er niets mee gedaan.
Zou op zich best kunnen She, ik weet het niet. Wel heb ik het ook redelijk uitgebreid over mijn kinderjaren gehad met de psych, dus ik hoop dat ze dat dan ook meeneemt.quote:Op vrijdag 18 april 2008 19:59 schreef SHE het volgende:
[..]
Je noemt het woord controle en dat vind ik typisch. Zelf ( dus dit is mijn eigen bevinding ) heb ik bedacht dat mijn issue met controle over situaties voortkomt uit mijn (gebrek) aan opvoeding en structuur.
Dat is voor mij logischer. Wij hebben een soortgelijke achtergrond, dus het is niet vreemd zelf ook eens na te gaan of het de verandering is, of de controle. ( Subtiel verschil )
Ik zet zelf namelijk maar al te graag verandering in gang, want ik geloof echt in verandering. Eerlijk? Weet ik bijna 99% zeker dat mijn probleem met verandering geen autistisch aspect is, maar een regelrecht gevolg van een ouder-kind relatie waarin er OF teveel controle, OF te weinig was. De structuur en voorspelbaarheid ken ik niet ( van huis uit ). Dus als ik de controle verlies, dan word ik angstig. Dat veroorzaakt een paniek reactie en die uit zich 'autistisch' , maar ik zou het liever neurotisch noemen.
Ik zei ook niet dat dat altijd in iedere situatie en bij iedere autist zo is. Ik zei dat het kan gebeuren dat je zo in details op gaat, dat je de grote lijn niet meer ziet.quote:Op vrijdag 18 april 2008 20:08 schreef SHE het volgende:
[..]
Ik ben zowel HBO als WO geschoold en ik heb toch echt profijt gehad van mijn detail fixatie.
Ik blijf erbij, dit is echt onzin ; je suggereert bijna dat een autist niet in staat is een verhaal in helikopter view te benaderen. Dat kan hij zeker, mits hij zichzelf onder controle heeft.
Dat weet ik ook natuurlijk, maar mijn ervaring is dat heel veel mensen de details niet eens opmerken of missen. (ook op school).quote:Op vrijdag 18 april 2008 20:12 schreef SHE het volgende:
[..]
Dat is niet waar, een detail is onderdeel van een groter geheel en derhalve relevant.
Gewone mensen = zonder autisme o.i.d.quote:Ik geloof ook niet dan 'gewone mensen'( wat zijn dat?? ) ze niet opmerken. Ze zien ze wel degelijk, de focus kan alleen verschillen.
Schoolexamens zijn dan ook een belabberde maat voor succes in de maatschappij.quote:Op vrijdag 18 april 2008 19:54 schreef Xennia het volgende:
maar tijdens examens vragen ze je zelden naar details, ze willen weten of jij het verhaal inhoudelijk en in grote lijnen begrepen hebt
Ik bedoelde meer praktische dingen. Zoals bijvoorbeeld toen ik rijles had kon ik wel uitleggen hoe moest rijden maar het zelf doen kon ik niet. Tot grote frustratie van mijn rij-instructuur. Ander voorbeeld op het MLO had de theoretische vragen goed maar de rekenvragen fout. ´quote:Op vrijdag 18 april 2008 14:26 schreef Xennia het volgende:
[..]
Dat is typisch voor autisme inderdaad. Je kunt het wel uitleggen, maar het is niet doorleefd. Het daadwerkelijke sociale inzicht ontbreekt. Er zijn diverse sociale vaardigheidstrainingen voor autisten. Probleem blijft vaak toch de praktijk, autisten hebben vaak moeite het geleerde te generaliseren naar andere situaties (stel je leert in een rollenspel hoe je iemand een complimentje kan geven over zijn mooie rode trui, dan komt het vaak niet bij je op dat je in daadwerkelijke praktijksituaties ook iemand een complimentje zou kunnen geven met zijn leuke kapsel, of omdat je een opmerking van hem intelligent of grappig vond).
Dat vertelde iemand die nu niet echt een helder licht was haar broer is een autist. Haar idee was dat je autistisch werd doordat je in een couveuze hebt gelegen als baby.quote:Op vrijdag 18 april 2008 14:57 schreef Troel het volgende:
[..]
Er is misschien een mogelijkheid dat baby's met autisme vaker in een couveuse liggen, maar het hebben van autisme heeft (denk ik) compleet geen verband met het in de couveuse gelegen hebben.
Ik vraag me dan ook af wie je dat verteld heeft, is dat iemand die ervoor gestudeerd heeft en dus ook de achtergrond wist, of iemand die Rainman heeft gezien en dus dacht alles over autisten te weten? (Er zijn natuurlijk vele gradaties van mensen die denken er veel vanaf te weten, maar er is zoveel "van horen zeggen" over autisme en helaas zijn er maar weinig mensen die er echt heel veel verstand van hebben
Ja.quote:Op zaterdag 19 april 2008 11:47 schreef tijnbrein het volgende:
Stellen jullie je voor een bepaalde gebeurtennis ook het ergste voor?
Ik doe precies hetzelfde, niet altijd even handig...quote:Op zaterdag 19 april 2008 14:00 schreef Juup© het volgende:
[..]
Ja.
Zo voorkom ik de prikkels die ik anders zou krijgen als iets ineens enorm tegen zou vallen of verkeerd zou gaan. Heeft als nadeel dat ik dagen voor een belangrijke afspraak al scenario's aan het bedenken ben en hoe ik dan moet handelen. Als ik op het moment zelf moet gaan handelen dan ben ik al te laat met reageren omdat ik tijd nodig heb om te anticiperen op onverwachte dingen.
Tegenwoordig (vroeger was het helemaal een hel) probeer ik (als mij zo'n situatie overkomt) te zeggen "daar kom ik later op terug, ik moet er even over nadenken" en als de tegenpartij in kwestie daar geen genoegen mee neemt of kan nemen dan heeft die partij pech. Eerst ik dan de ander.
Jij interpreteert mij wel heel merkwaardig. Ik blijf het niet nuanceren en recht zetten voor jequote:Op zaterdag 19 april 2008 11:17 schreef tijnbrein het volgende:
En waarom ben gelijk een autist als je cijferreeks kan onthouden?
quote:Op zaterdag 19 april 2008 11:47 schreef tijnbrein het volgende:
Stellen jullie je voor een bepaalde gebeurtennis ook het ergste voor?
Heeft het niet afmaken van de opleiding te maken met autisme?quote:Op zondag 20 april 2008 19:49 schreef Troel het volgende:
Overigens ben ik volgens de IQ dingen wel hoogbegaafd, maar ik heb geen van mijn twee HBO-opleidingen afgerond
Deels wel jaquote:Op zondag 20 april 2008 20:21 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Heeft het niet afmaken van de opleiding te maken met autisme?
PDD-NOS is een restgroep en valt ook onder autismespectrum stoornis. En er overheen groeien bij autisme, doe je niet. En dat van chromosomen, snap ik niet. Autisme diagnosticeer je aan de hand van gedragscriteria. Voor zover ik weet, hebben ze nog geen genen gevonden die in verband worden gebracht met autisme.quote:Op zondag 20 april 2008 20:21 schreef Troel het volgende:
Ja, hoi, PDD-NOS valt ook gewoon onder de autistische stoornissen en dus onder wat men "autisme" noemt.
Ik heb trouwens ook nog nooit gehoord van mensen die over een autistische stoornis zijn heengegroeid? En je hebt het over dat chronosomen (je zult wel chromosomen bedoelen) onderzocht zijn en dat daaruit gebleken is dat je geen autisme hebt? Ik ben heel erg benieuwd waar je dat hebt laten doen dan en hoelang geleden
Ik vind je berichtje eigenlijk een beetje vreemd, ik denk namelijk dat het hebben van een goede opvoeding compleet niets te maken heeft met autisme. Sterker nog, het schiet eerder een beetje in het verkeerde keelgat, want het geeft mij een beetje een bijsmaak van "als je dus nog wel een stoornis hebt, heb je dus geen goede opvoeding gehad". Nou snap ik wel dat het ene het andere niet uitsluit en dergelijke, maar ik vraag me dus serieus af wat je wilt bereiken met je berichtje en in hoeverre het waar is wat je zegt
Nou, dat dus ja. Daarom vind ik het zo'n raar berichtjequote:Op zondag 20 april 2008 20:40 schreef Emel het volgende:
[..]
PDD-NOS is een restgroep en valt ook onder autismespectrum stoornis. En er overheen groeien bij autisme, doe je niet. En dat van chromosomen, snap ik niet. Autisme diagnosticeer je aan de hand van gedragscriteria. Voor zover ik weet, hebben ze nog geen genen gevonden die in verband worden gebracht met autisme.
Kan je me dat uitleggen? Ik zie zoveel kinderen met autisme of PDD-NOS, die weinig aansluiting hebben met leeftijdsgenoten. Het gaat hier om onvermogen. Deze kinderen raken vanuit hun beperkingen in een isolement. En dan hebben ze echt hele fijne ouders!quote:Op zondag 20 april 2008 20:52 schreef Noisemaker het volgende:
Nee kijk. Bovenstaand bericht kan genuanceerd worden.
Het pdd-nos was vooral gediagnosticeerd op het feit dat ik met sociale interactie achterop liep met klasgenoten.
Het chromosomen onderzoek was deel van een groter onderzoek. Mijn gebrek aan kennis bracht dat in verband met dit. En waarom ik opvoeding erbij betrek is dat ik niet de kans kreeg om in een sociaal isolement te komen.
Waar dit onderzoek was zal ik nog even navragen, wss Utrecht.
Alleen aanwijzingen jaquote:Op zondag 20 april 2008 20:59 schreef Troel het volgende:
[..]
Nou, dat dus ja. Daarom vind ik het zo'n raar berichtje
Er zijn wel aanwijzingen dat er in bepaalde genen wat terug te vinden is, maar volgens mij zijn ze nog niet met elkaar eens welke genen dat zijn
Veel van de kinderen die ik zie zouden meer vriendjes willen maar vinden ook fijn om alleen te zijn. Er hoeft geen sprake te zijn van een sociaal isolement.quote:Op zondag 20 april 2008 21:17 schreef Troel het volgende:
Overigens heb ik nooit in een sociaal isolement gezeten, hoe wil je dat dan verklaren?
Bijvoorbeeld ja. Het zou overigens wel heel prettig zijn als chromosomenonderzoek autisme kon aantonen en dus uitsluiten, maar ik denk dat dat nog wel een tijd zal duren (en dan nog is het maar de vraag of je kan aantonen welke gradatie en dergelijke)quote:Op zondag 20 april 2008 21:18 schreef Emel het volgende:
[..]
Alleen aanwijzingen jaChromosomenonderzoek bij een vermoeden van autisme? Ik zie het in de praktijk niet. Het lijkt me dat ze zo'n onderzoek doen als ze bijv. denken aan een algehele achterstand (bijv. syndroom van Down).
Ja, maar meer vriendjes willen is denk ik normaal bij kinderen? Ik weet niet of dat heel erg met autisme samenhangt. Hoe meer vriendjes, hoe meer populariteit, hoe meer feestjes, noem maar opquote:Op zondag 20 april 2008 21:20 schreef Emel het volgende:
[..]
Veel van de kinderen die ik zie zouden meer vriendjes willen maar vinden ook fijn om alleen te zijn. Er hoeft geen sprake te zijn van een sociaal isolement.
Ik ben benieuwd naar zijn uitleg. We kunnen het iig nog weerleggen tochquote:Op zondag 20 april 2008 21:20 schreef Troel het volgende:
[..]
Bijvoorbeeld ja. Het zou overigens wel heel prettig zijn als chromosomenonderzoek autisme kon aantonen en dus uitsluiten, maar ik denk dat dat nog wel een tijd zal duren (en dan nog is het maar de vraag of je kan aantonen welke gradatie en dergelijke)
het zal wel aan mij liggen, ik krijg er een beetje een troll-gevoel bij
Niet bij ieder kind met pervasieve ontwikkelingsstoornis he. Natuurlijk hoort het ook bij kind-zijn.quote:Op zondag 20 april 2008 21:22 schreef Troel het volgende:
[..]
Ja, maar meer vriendjes willen is denk ik normaal bij kinderen? Ik weet niet of dat heel erg met autisme samenhangt. Hoe meer vriendjes, hoe meer populariteit, hoe meer feestjes, noem maar op
Je zou dus eerder verwachten dat een autistje dus liever minder vriendjes heeft
Ja, er zit hier behoorlijk wat kennisquote:Op zondag 20 april 2008 21:23 schreef Emel het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd naar zijn uitleg. We kunnen het iig nog weerleggen tochGenoeg kennis hier.
Ik weet niet of ik als kind heel erg bewust was van mijn beperkingen. De kinderen met wie ik veel om ging hebben zich al vroeg aan mij aangepast (quote:Op zondag 20 april 2008 21:27 schreef Emel het volgende:
[..]
Niet bij ieder kind met pervasieve ontwikkelingsstoornis he. Natuurlijk hoort het ook bij kind-zijn.
Ik zie het voornamelijk bij kinderen met Asperger of PDD-NOS. Die zijn zo bewust van hun beperkingen. Ze willen meer vriendjes want ze zijn er bewust van dat op sociaal gebied niet soepel gaat.
En daarmee snijd je direct een goed punt aan. Mischien hebben de medici mijn sociale achterstand bestempeld als 'onvermogen' en daarmee de link naar pdd gemaakt.quote:Op zondag 20 april 2008 21:14 schreef Emel het volgende:
[..]
Kan je me dat uitleggen? Ik zie zoveel kinderen met autisme of PDD-NOS, die weinig aansluiting hebben met leeftijdsgenoten. Het gaat hier om onvermogen. Deze kinderen raken vanuit hun beperkingen in een isolement. En dan hebben ze echt hele fijne ouders!
Eerder zeg jij: "het een sluit het ander niet uit". Het mag toch duidelijk zijn dat autisme een abstract begrip is? Niet generaliseren, en nogmaals exuses als jij mijn verhaal van net als een aanval op jou als persoon zag.quote:Op zondag 20 april 2008 21:17 schreef Troel het volgende:
Overigens heb ik nooit in een sociaal isolement gezeten, hoe wil je dat dan verklaren?
Dat is bij ouderen ook zo hoor.quote:Op zondag 20 april 2008 21:27 schreef Emel het volgende:
[..]
Niet bij ieder kind met pervasieve ontwikkelingsstoornis he. Natuurlijk hoort het ook bij kind-zijn.
Ik zie het voornamelijk bij kinderen met Asperger of PDD-NOS. Die zijn zo bewust van hun beperkingen. Ze willen meer vriendjes want ze zijn er bewust van dat op sociaal gebied niet soepel gaat.
Ik blijf in herhaling vervallen, maar het is herkenbaar. Contacten leggen kan ik wel (ook moeizaam maar ik kan het) maar onderhouden is een no no.quote:Op zondag 20 april 2008 22:51 schreef SHE het volgende:
[..]
Dat is bij ouderen ook zo hoor.
Althans, voor mij is sociale interactie nu mijn grootste aandachtsgebied.
Ik ben namelijk ontzettend makkelijk in het leggen van contact, en daar houd het dan op. Ik ken honderden mensen, alleen wij kennen elkaar niet echt.
Ik wil dolgraag een vriend of vriendin ( buiten mijn relatie ) maar ik heb dat al zovaak geprobeerd dat ik nu ook een beetje het lef ben verloren.
Ik weet precies waar ik de mist inga ( betrokkenheid, empathie, inleven, afspraken maken, weten wanneer je de ander moet laten praten..etc )
Alleen weten is niet genoeg.
Maar ik ben bezig met een boekenlijst, zodat ik komende zomer eens flink ga lezen over vriendschappen.
Even totaal egocentrisch reageren hierquote:Op zondag 20 april 2008 21:31 schreef Troel het volgende:
[..]
Ik weet niet of ik als kind heel erg bewust was van mijn beperkingen. De kinderen met wie ik veel om ging hebben zich al vroeg aan mij aangepast () Ik was uiteraard ook pas 15 toen ik hoorde dat ik een stoornis had en pas 17 toen ik het daadwerkelijk accepteerde omdat het me op een fatsoenlijk manier uitgelegd werd (in eerste instantie werd mij verteld dat ik een contactstoornis had, waarop ik doodleuk reageerde "wat, IK? Als er iemand is die makkelijk contact maakt ben ik het wel (ja, inderdaad, TE makkelijk
), pas later werd me goed uitgelegd wat ik precies had, overigens door dezelfde Van der Stam waar Logi mee gesproken heeft
)
Dat vraag ik mij ook af. Er zijn een paar autisten waar ik enorm goed mee kan praten en die mij ook snappen en omgekeerd. Misschien is dat omdat wij niets verwachten van elkaar zoals in de "normale" maatschappij wel gebeurd.quote:Op zondag 20 april 2008 23:27 schreef Troel het volgende:
En toch, autisten onderling gaat best wel goed heb ik het gevoel. Komt dat omdat je op een lijn zit? Toen ik Logi nog wat vaker sprak, kwam ik daar ook regelmatig en voelde me daar ook echt op mijn gemak.
Haha misschien hebben we daar binnenkort een goede verklaring voorquote:Op zondag 20 april 2008 23:27 schreef Troel het volgende:
En toch, autisten onderling gaat best wel goed heb ik het gevoel. Komt dat omdat je op een lijn zit? Toen ik Logi nog wat vaker sprak, kwam ik daar ook regelmatig en voelde me daar ook echt op mijn gemak.
Ik kreeg een telefoontje dat ik op gesprek kon komen, en toen werd mij de diagnose verteld en het rapport ervan overhandigd. Dat was een concept want ik moest het eerst lezen of ik het er mee eens was en of er geen fouten in stonden (dus wel) en die heb ik aangegeven en terug gestuurd en 1 week later kreeg ik het definitieve rapport.quote:Op zondag 20 april 2008 23:29 schreef Logician het volgende:
[..]
Even totaal egocentrisch reageren hier
Ik krijg als het goed is deze wk de uitslag, ik vraag me af he, krijg je dan direct een soort diagnose of .... ??? begin in de stress te raken en moet me inhouden er niet achter aan te gaan bellen
Idemquote:Op zondag 20 april 2008 23:28 schreef Juup© het volgende:
[..]
Ik blijf in herhaling vervallen, maar het is herkenbaar. Contacten leggen kan ik wel (ook moeizaam maar ik kan het) maar onderhouden is een no no.
Ik heb er redelijk veel over "na" gedacht en vind het maar een vreemd iets dat aan de hand van zo'n test ineens een uitslag van iets komt..quote:Op zondag 20 april 2008 23:31 schreef Juup© het volgende:
[..]
Ik kreeg een telefoontje dat ik op gesprek kon komen, en toen werd mij de diagnose verteld en het rapport ervan overhandigd. Dat was een concept want ik moest het eerst lezen of ik het er mee eens was en of er geen fouten in stonden (dus wel) en die heb ik aangegeven en terug gestuurd en 1 week later kreeg ik het definitieve rapport.
quote:Op zondag 20 april 2008 23:33 schreef Logician het volgende:
[..]
Ik heb er redelijk veel over "na" gedacht en vind het maar een vreemd iets dat aan de hand van zo'n test ineens een uitslag van iets komt..Kan er ineens niet meer goed bij met mijn hoofd....
quote:Op zondag 20 april 2008 23:30 schreef Logician het volgende:
[..]
Haha misschien hebben we daar binnenkort een goede verklaring voor
We hebben ons ieg samen heerlijk vermaakt en kapot gelachen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |