Topic wel doorgelezen?quote:Op maandag 24 maart 2008 23:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Misschien wordt er iets meer verkocht, wie weet.
quote:Zondagsopenstelling levert supermarkten 50% extra omzet op
Van de omzet die supermarkten die op zondag open zijn realiseren is maar liefst 50% additioneel. Dat blijkt uit klantenonderzoek van onderzoeksbureau GfK Panelservices. Zo'n 20% van die zondagsomzet bestaat uit omzet die anders bij andere foodverkopers terecht zou komen en 30% bestaat uit extra inkopen van bestaande klanten.
Impulsaankopen nemen denk ik wél toe, de dagelijkse dingen die je puur uit noodzaak gebruikt niet.quote:Op maandag 24 maart 2008 23:11 schreef LXIV het volgende:
Natuurlijk gelezen. Het bevreemd me alleen, want ik vraag me dus af of de mensen inderdaad meer brood eten of wc-papier gebruiken.
Toen ik nog student was zou ik er geen bezwaar tegen gemaakt hebben om 's avonds of in het weekend te werken. Mijn rij-instructeur werkt ook vrijwillig 's avonds. Kan hij de kinderen naar school brengen en z'n vrouw de kinderen weer ophalen. En sowieso werkt hij dan nu wat langer, zodat hij later weer wat minder kan werken. Prima toch. De vraag is er echt wel.quote:Op maandag 24 maart 2008 20:51 schreef Wombcat het volgende:
Wat ik me wel afvraag, is of al die mensen die voor een 24-uurs economie pleiten zelf ook graag 's avonds en in het weekend willen werken.
Geen brood, maar supermarkten maken dan ook vooral winst op de luxegoederen en impulsaankopen. Supermarkten zijn zelfs helemaal ingericht om mensen met meer en duurdere dingen thuis te laten komen dan vooraf gepland.quote:Op maandag 24 maart 2008 23:11 schreef LXIV het volgende:
Natuurlijk gelezen. Het bevreemd me alleen, want ik vraag me dus af of de mensen inderdaad meer brood eten of wc-papier gebruiken.
BIj mij in de buurt zijn de buurtsupers tot een uur of negen open en de grote jongens tot tien. Voor mij betekent dat dat ik 's avonds nog even wat spullen ga halen i.p.v. dat ikop zaterdag de boodschappen voor de hele week moet halen. Dat betekent ook dat ik iets meer kwijt ben. Je haalt altijd meer als je dagelijks naarde supermarkt gaat. De extra uitgaven heb ik er echter graag voor over om niet op zaterdag in de - nog steeds - razend drukke supermarkt rond te rennen.quote:Op maandag 24 maart 2008 14:29 schreef Wombcat het volgende:
Idd. Het enige dat verandert is dat de consument op een ander tijdstip zijn aankopen doet.
Toen de winkelsluitingstijden verruimd werden, zag je dat supermarkten eerst tot 22:00 open bleven, maar al snel werd het weer ingeperkt tot 20:00, omdat het te weinig opleverde en teveel kostte.
De eenmanszaak moet het toch al van iets anders dan openingstijden hebben. en als hij het niet meer trekt wordt het tijd dat hij A: iets anders gaat verkopen, B: Gaat verhuizen naar een plaats waar men wel op hem zit te wachten, C: met pensioen gaat.quote:Op maandag 24 maart 2008 14:45 schreef Napalm het volgende:
Wat je krijgt is dat sommige winkeliers langer open blijven en daarmee klandizie van andere winkeliers wegsnoepen. Die andere winkelier moet dus ook open. Soort van prisonersdillemma met als einduitkomst hogere kosten voor beiden.
En als die andere winkelier niet langer open kan blijven (de eenmanszaak en kleine winkels) dan kost het hem zn kop. Gezonde concurrentie of zitten de steden al vol genoeg met om de 30 meter dezelfde anonieme winkelketen voor de derde maal?
Als je je als kleine ondernemer niet weet te onderscheiden in produkten of service, dan heb je niets te zoeken op een A-lokatie. De ketens kunnen het dan uitstekend af. Er is echter plek zat voor kleine ondernemers, omdat men inziet dat de klant de uniforme winkelstraten met een Hema, H&M, Jamin, CoolCat en Febo een beetje zat is. Wel moet de kleine ondernemer dan iets toevoegen. Als je aan de ene kant een Zara en aan de andere kant een H&M hebt is het misschien raadzaam om geen budget kleding te gaan verkopen.quote:Op maandag 24 maart 2008 15:00 schreef nikk het volgende:
De eenmanszaken en kleinere winkeltjes kunnen zich sowieso nauwelijks meer staande houden in drukke gebieden zoals de binnenstad. Of je moet je echt weten te onderscheiden in je producten.
quote:Op maandag 24 maart 2008 15:03 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
vooral niet dagelijkse goederen en dat effect gaat weg wanneer je elke zondag open bent.
Wij zijn wel eens 2 zondagen achter elkaar open en de 2de zondag is bijna altijd verliesgevend of net quitte (minder klanten, meer dan het dubbele aan personeelskosten)
Neenee, kleine winkeliers zijn 'zwak' en moeten beschermd worden door mensen als LXIV, of ze dat nou willen of niet. Neem hem nou niet zijn messias-gevoel af zeg.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 09:56 schreef p-etr-a het volgende:
LXIV, ik kan me voorstellen dat het voor de kleine winkelier vervelend is. Maar hij is niet verplicht om op zondag open te gaan, hij kan zich alleen verplicht voelen. Maar in het geval van bijvoorbeeld een groenteboer of bakker zal het niet zo veel uitmaken of hij wel of niet op zondag open gaat, want zijn klantenkring bestaat uit een vaste groep mensen die graag voor verse groente of brood van hoge kwaliteit gaat, en daarvoor graag op een andere dag terugkomt als hij zondag niet open is.
Daarnaast is de winkelier niet verplicht zelf de hele dag in de winkel te staan. Ik werkte bij een pizzeria waar de baas van vier filialen eigenlijk bijna nooit aanwezig was, en in elk filiaal stond dagelijks een andere manager. Uiteraard was die baas wel bereikbaar, maar meer ook niet. Dat kan de kleine winkelier op zondag ook doen.
Laat jij het de winkeliers dan zelf uitmaken, ga het ze vragen. De meesten willen de zondagsrust gewoon gehandhaafd houden.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:11 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Neenee, kleine winkeliers zijn 'zwak' en moeten beschermd worden door mensen als LXIV, of ze dat nou willen of niet. Neem hem nou niet zijn messias-gevoel af zeg.
Dan blijven ze toch gewoon dicht? Waarom moet jij dat weer totalitair, als een echte socialist, opleggen?quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:16 schreef LXIV het volgende:
Laat jij het de winkeliers dan zelf uitmaken, ga het ze vragen. De meesten willen de zondagsrust gewoon gehandhaafd houden.
Natuurlijk, de overheid inschakelen om je concurrent die zijn zaakjes beter voor elkaar heeft te verbieden dat ook uit te buiten. Wie wil dat niet?quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:16 schreef LXIV het volgende:
Laat jij het de winkeliers dan zelf uitmaken, ga het ze vragen. De meesten willen de zondagsrust gewoon gehandhaafd houden.
De speltheorie interpreteren als 'het kan in ieders voordeel zijn wanneer er iets collectief opgedragen wordt' is geheel voor jouw rekening. Hoe het in het voordeel is van de winkelier die wél graag op zondag open wil ontgaat me bijvoorbeeld al.quote:Jij moet toch bekend zijn met de speltheorie, waarbij het in ieders voordeel kan zijn wanneer het collectief iets opgedragen wordt. Zo is het hier ook. Wanneer iedereen zijn winkel op zondag dicht moet houden, loopt niemand omzet mis. Wordt het openen van de winkel op zondag echter wél toegestaan, dan moet een winkelier eigenlijk wel meedoen, want anders kapen andere winkeliers zijn omzet weg en gaat hij failliet. Terwijl het hem netto enkel geld kost, want de geringe omzetstijging staat in geen verhouding tot de extra kosten.
Dan spreek jij andere winkeliers dan ik. Er zijn er zat die wél open willen. En kun je me een bron laten zien waaruit blijkt dat de winkelier er inderdaad op achteruit gaat? Want ook dat ben ik niet met je eens (ik bekijk het vanuit een grote stad. In een kleinere gemeenschap kan ik het me voorstellen.). Toen er net cijfers werden genoemd van Albert Heijn kletste je er wel heel makkelijk omheen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:16 schreef LXIV het volgende:
[..]
Laat jij het de winkeliers dan zelf uitmaken, ga het ze vragen. De meesten willen de zondagsrust gewoon gehandhaafd houden.
Jij moet toch bekend zijn met de speltheorie, waarbij het in ieders voordeel kan zijn wanneer het collectief iets opgedragen wordt. Zo is het hier ook. Wanneer iedereen zijn winkel op zondag dicht moet houden, loopt niemand omzet mis. Wordt het openen van de winkel op zondag echter wél toegestaan, dan moet een winkelier eigenlijk wel meedoen, want anders kapen andere winkeliers zijn omzet weg en gaat hij failliet. Terwijl het hem netto enkel geld kost, want de geringe omzetstijging staat in geen verhouding tot de extra kosten.
Impulsieve aankopen zullen meer gebeuren als de winkels meer open zijn. De economie draait echt niet alleen op brood en wc papier.quote:Op maandag 24 maart 2008 20:54 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ga jij meer brood eten of wc-papier gebruiken wanneer dat voortaan ook op zondag gekocht kan worden? De omzet stijgt nauwelijks, hij wordt enkel verspreid over meer uren wanneer de winkels langer open blijven.
Je spreekt jezelf nogal tegen. De winkeliers moeten zo hoge kosten maken dat ze failliet gaan. Maar die kosten worden wel doorberekend aan de consument. Het is of het een, of het ander.quote:De kosten voor de winkelier stijgen echter wél evenredig. Want gas/licht/water en vooral de personeelskosten die stijgen gewoon door. In het bijzonder voor kleine winkeliers kan dit de nekslag betekenen. Want niet meedoen betekent dan nét die omzet mislopen die zich nu op zondag aandient. Wél meedoen betekent desnoods zelf iedere zondag in je winkel te gaan staan. Lekker is dat. Eveneens voor het andere personeel.
Het lijkt zo mooi voor de winkeliers, het zelf mogen bepalen. Iedereen die echter iets van kansspeltheorie begrepen heeft zal inzien dat dit een soort "prisoners dillema" is. Niemand wil het, maar als het kan moet iedereen eraan meedoen. Een schone taak voor een overheid om dit te verbieden. Dit is in eenieders voordeel, in het bijzonder van de winkeliers.
De enige die er oppervlakkig van profiteert is de consument. Die heeft nu meer keuzevrijheid om te gaan winkelen. Hij betaalt uiteindelijk wel meer, want die verlichting etc. op zondag moet ergens vandaan komen.
Ja, levensgevaarlijk die koopzondagen.quote:Op maandag 24 maart 2008 22:02 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Veiligheid vind ik wel een goede reden.
quote:Op dinsdag 25 maart 2008 15:26 schreef Elfletterig het volgende:
Terug in de tijd
Waarom moeten de rechten van gelovigen ZO zwaar wegen dat niet-gelovigen er direct hinder van ondervinden? Ik als niet-gelovige heb totaal helemaal NIKS met de zondag. Dat een gelovige niet op zondag wil winkelen, is prima. Niemand verplicht hem daartoe. Dat een gelovige winkelier zijn winkel op zondag gesloten wil houden, is ook prima. Ik wil niet de zondag als verplichte rustdag opgelegd krijgen.
jep 2 tot 3x zo duurquote:Op maandag 24 maart 2008 22:56 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Ik ga niet meer brood eten of wc-papier gebruiken, maar zal af en toe wel kiezen om 's avonds of op zondag niet naar de bioscoop of dierentuin te gaan, maar te gaan shoppen. En dan word je verleid tot aankopen die je anders niet zou doen. Supermarkten altijd open op zondag betekent dat meer mensen kiezen voor zelf koken in plaats van afhaal op zondag, waardoor de supermarkt zeker extra omzet zou draaien (zij het ten koste van de snackbar).
[..]
Dan laat je je winkel op maandag lekker de hele dag dicht, dat is nou typisch zo'n dag waarop geen hond erheen komt.
[..]
Het is niet alleen voor de consument, maar ook voor de winkelier een stukje vrijheid. Ik geloof best dat er genoeg zijn die graag op zondag opengaan en daarvoor een andere dag opofferen (zoals maandag). En dan moet natuurlijk het personeel op zondag niet duurder zijn dan op andere dagen - is dat nog zo?
en dat is dus het gekke, dat gebeurt niet we gaan nu nog meer zondagen open men ziet het als een pr stuntquote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:05 schreef IntensiveGary het volgende:
[..]
BIj mij in de buurt zijn de buurtsupers tot een uur of negen open en de grote jongens tot tien. Voor mij betekent dat dat ik 's avonds nog even wat spullen ga halen i.p.v. dat ikop zaterdag de boodschappen voor de hele week moet halen. Dat betekent ook dat ik iets meer kwijt ben. Je haalt altijd meer als je dagelijks naarde supermarkt gaat. De extra uitgaven heb ik er echter graag voor over om niet op zaterdag in de - nog steeds - razend drukke supermarkt rond te rennen.
[..]
De eenmanszaak moet het toch al van iets anders dan openingstijden hebben. en als hij het niet meer trekt wordt het tijd dat hij A: iets anders gaat verkopen, B: Gaat verhuizen naar een plaats waar men wel op hem zit te wachten, C: met pensioen gaat.
Omstandigheden waarin je je bedrijf voert kunnen veranderen en daar speel je als ondernemer op in of niet.
[..]
Als je je als kleine ondernemer niet weet te onderscheiden in produkten of service, dan heb je niets te zoeken op een A-lokatie. De ketens kunnen het dan uitstekend af. Er is echter plek zat voor kleine ondernemers, omdat men inziet dat de klant de uniforme winkelstraten met een Hema, H&M, Jamin, CoolCat en Febo een beetje zat is. Wel moet de kleine ondernemer dan iets toevoegen. Als je aan de ene kant een Zara en aan de andere kant een H&M hebt is het misschien raadzaam om geen budget kleding te gaan verkopen.
[..]
En daarmee toon je meteen het zelfreinigend vermogen van de branche aan. Je bedrijfsleider zal er niet aan denken om meer dan eens per maand een koopzondag in te voeren omdat er in jouw regio klaarblijkelijk geen vraag naar een wekelijkse dag is. Er is dus van overheidswege geen interventie nodig.
Leg dit eens uit want volgens mij zijn koopzondagen niet echt gevaarlijkquote:Op maandag 24 maart 2008 22:02 schreef Klopkoek het volgende:
Veiligheid vind ik wel een goede reden.
Misschien een ideetje om dan op andere dagen/tijden dicht te gaan? Of valt dat buiten het denkkader?quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:16 schreef LXIV het volgende:
[..]
Laat jij het de winkeliers dan zelf uitmaken, ga het ze vragen. De meesten willen de zondagsrust gewoon gehandhaafd houden.
Jij moet toch bekend zijn met de speltheorie, waarbij het in ieders voordeel kan zijn wanneer het collectief iets opgedragen wordt. Zo is het hier ook. Wanneer iedereen zijn winkel op zondag dicht moet houden, loopt niemand omzet mis. Wordt het openen van de winkel op zondag echter wél toegestaan, dan moet een winkelier eigenlijk wel meedoen, want anders kapen andere winkeliers zijn omzet weg en gaat hij failliet. Terwijl het hem netto enkel geld kost, want de geringe omzetstijging staat in geen verhouding tot de extra kosten.
dat gaan die ketens echt niet doen.quote:Op zondag 30 maart 2008 14:51 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
[..]
Misschien een ideetje om dan op andere dagen/tijden dicht te gaan? Of valt dat buiten het denkkader?
Nou en? Het staat een kleine zelfstandige toch volkomen vrij om z'n tent dicht te gooien als hij op (bijvoorbeeld) de maandagochtend toch niet genoeg verkoopt om redabel open te zijn?quote:Op zondag 30 maart 2008 15:06 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
dat gaan die ketens echt niet doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |