Bron: Z24quote:Huizenprijs kan best omlaag
21-03-2008 | Gepubliceerd 07:40
De Nederlandse huizenprijzen kunnen niet naar beneden, denken de experts. De nieuwbouw kan de vraag naar huizen niet bijhouden, dus de prijzen blijven stijgen. Ja, vast. Dat soort sprookjes hebben we eerder gehoord.
Plop, plop, plop! Overal knappen de huizenbubbels. Na jaren van steeds sneller stijgende prijzen is het feest voorbij.
In de Verenigde Staten daalde de gemiddelde huizenprijs vorig jaar al. Met een wereldwijde kredietcrisis als gevolg. Ook in Ierland worden huizen goedkoper.
In Groot-Brittannië zullen de prijzen naar verwachting dit jaar gaan dalen. In Frankrijk, Spanje en België stijgen ze nog wel, maar lang niet meer zo snel als een jaar geleden.
“Het jaar 2007 zal de geschiedenis ingaan als het jaar dat de grote boom op de huizenmarkt eindigde”, concludeerde de Britse vastgoedprofessor Michael Bail onlangs.
Hij zal wel niet in Nederland zijn geweest. Want terwijl elders de huizenmarkt alle vaart heeft verloren, lijkt er hier helemaal niets aan de hand.
Donderdag meldde het Kadaster dat de prijs van een gemiddelde koopwoning in februari van dit jaar met 4,5 procent was gestegen. Het was de grootste prijsstijging in een half jaar tijd.
Waarom onttrekt de Nederlandse huizenmarkt zich aan de internationale trend? Economen denken het antwoord te weten. Door overheidsbemoeienis en regelgeving worden er in Nederland veel te weinig huizen gebouwd. Bestemmingsplannen, bezwaarprocedures, teveel uitstoot van fijnstof, zeldzame salamanders, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is reden om een bouwproject te dwarsbomen.
Bovendien houden grondspeculanten de bouwgrond schaars en duur, is er een schrijnend tekort aan bouwvakkers en bouwen gemeentes het liefst appartementen terwijl iedereen een eengezinswoning wil. Kortom, het aanbod zit muurvast.
In 2007 werden er in Nederland 78.000 nieuwe woningen opgeleverd. Tien jaar eerder was dat nog 92.000. Logisch dat de prijzen blijven stijgen. De Nederlandse huizenmarkt is verkalkt en werkt nauwelijks meer.
Tot zover de experts. Wat ze over het hoofd zien is dat ook een verkalkte markt kan klappen. De huizenmarkt bestaat niet alleen uit het (geringe) aanbod. Er is ook nog zoiets als de vraag.
Die vraag is de afgelopen tien, vijftien jaar fors gestegen. Vooral omdat er meer vrouwen gingen werken en banken besloten het inkomen van zowel man als vrouw te gebruiken bij het vaststellen van de maximale hypotheek.
Ook de lage hypotheekrente zorgde voor een vraagimpuls. Bovendien maakte de stijging van de huren dat steeds meer mensen een koophuis wilden.
Het was de combinatie van deze toenemende vraag naar huizen en het stagnerende aanbod dat voor de continu stijgende huizenprijzen zorgde.
Maar het is onzeker of de vraag de komende jaren zal doorstijgen. Het aantal vrouwen dat werkt is in Nederland hoger dan in andere EU-landen. Daar zit weinig rek meer in. Het gemiddelde gezinsinkomen zal dus niet meer zo snel kunnen stijgen als in het afgelopen decennium.
Het effect van de lage hypotheekrente is ook zo goed als uitgewerkt. Misschien dat er door de kredietcrisis nog tijdelijk een procentje af gaat. Maar gezien de hoge inflatie is een hogere hypotheekrente ook goed denkbaar.
Ten slotte heeft het huidige kabinet de huren vastgeklonken. Meer dan 1,1 procent mogen ze niet stijgen. Huren wordt daardoor juist weer aantrekkelijker dan kopen.
Alle factoren die de afgelopen jaren zorgden voor een stijgende vraag naar koophuizen, zijn uitgewerkt.
En als de vraag niet meer toeneemt, kan de huizenprijs ook niet meer stijgen. Of het aanbod nu verkalkt is of niet.
Mathijs Bouman
quote:De verkochte bestaande koopwoningen waren in februari gemiddeld 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. In januari lagen de verkoopprijzen 4,0 procent hoger. De prijsstijging in februari is de grootste van de afgelopen zes maanden.
Alle woningtypen werden duurder. Appartementen stegen in februari met 6,0 procent het meest in prijs. Bij tussenwoningen was de prijsstijging, toch nog altijd 3,6 procent, het kleinst.
In alle provincies waren de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Koophuizen in Noord-Holland en Utrecht stegen ten opzichte van februari 2007 het meest in prijs, die in Flevoland het minst.
Van januari op februari stegen de verkoopprijzen met 0,6 procent. In Limburg en Zeeland daalden de verkoopprijzen, in Groningen en Friesland waren ze nagenoeg gelijk. In de rest van Nederland lagen de prijzen hoger dan een maand eerder.
Er zijn in februari ruim 15 duizend bestaande koopwoningen verkocht. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde was daarmee 4 procent groter dan een jaar eerder. Februari kende dit jaar echter een schrikkeldag en deze viel ook nog eens op vrijdag. Als vrijdag de laatste werkdag van de maand is, worden er gewoonlijk veel transacties geregistreerd. Op vrijdag 29 februari werd zelfs 15 procent van het totaal aantal transacties van de maand in het Kadaster vastgelegd.
Helaas wel , jammer dat de overheid de woningmarkt zo heeft verknalt.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 14:39 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Uiteindelijk is het goed voor ons als deze zeepbel knapt. Hoe langer het nog duurt, hoe groter de pijn.
Helemaal geen doemdenken. Als de huizenprijzen flink omlaag gaan zal iemand die tegen een oude, hoge prijs een huis gekocht heeft met bijbehorende hypotheek er alles aan doen om zijn huis niet te verkopen. De huizenprijzen zijn al jaren heel hoog dus ik denk dat dat percentage met een tophypotheek veel hoger is dan jij denkt. En die categorie huizen komt voorlopig niet op de markt bij dalende huizenprijzen en dus zal de markt niet zo gemakkelijk open gaan. Er is gewoon een gebrek aan huizen; ik zie er ook niet zo'n enorme bubbel in; de huizenprijzen zijn simpelweg het gevolg van vraag en aanbod.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 17:55 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
allemaal doemdenken, als de huizenprijzen flink omlaag gaan, zal de markt juist openen, want mensen kunnen het zich weer veroorloven een huis te kopen. Die paar procent met een tophypotheek heeft pech, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen wonen al jaren in hun huis en maakt het weinig uit of ze wat meer of wat minder krijgen.
Verder kan er dan flink gjuist ebouwd worden en huizen voor een veel lagere prijs verkopen dan nu, een taak voor de overheid, via de corporaties. de winstmarges op onroerend goed zijn exorbitant en kunnen ook flink lager.
provincieambtenaren afschietenquote:Op vrijdag 21 maart 2008 18:21 schreef Aoristus het volgende:
hoe zou dit opgelost kunnen worden?
Hoe dit opgelost moet worden is een lastige vraag (het eindpunt is wel zeker maar om dat zonder economische brokken te bereiken zal een flink karwei worden, als het al mogelijk is), wel denk ik dat er wetgeving moet komen die dit soort pyramidespel constructies verbiedt (anders zitten we over een aantal jaren weer met hetzelfde gedonder). De overheid zou nooit meer iets moeten mogen uitvoeren zonder een gezonde financiële onderbouwing, en zaken als hypotheekrenteaftrek vallen daar absoluut niet onder. Iets anders wat daar bijvoorbeeld onder zou vallen is de AOW, welke ook een financiering kent lijkend op een pyramidespel.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 18:21 schreef Aoristus het volgende:
hoe zou dit opgelost kunnen worden?
Maar als ik het goed begrijp, is er al een gevestigd systeem. Het risico van overheidsingrijpen is dat het probleem wordt verplaatst, de constructie bestaat immers al. Als de bouwfraude niet gepleegd kan worden, dan gaat het naar de grondspeculatie, kan het niet bij de grondspeculatie, dan gaat het naar de politiek. Hoe dan ook, er zal een vorm van corruptie blijven bestaan, right?quote:Op vrijdag 21 maart 2008 18:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Hoe dit opgelost moet worden is een lastige vraag, wel denk ik dat er wetgeving moet komen die dit soort pyramidespel constructies verbiedt. De overheid zou nooit meer iets moeten mogen uitvoeren zonder een gezonde financiële onderbouwing, en zaken als hypotheekrenteaftrek vallen daar absoluut niet onder. Iets anders wat daar bijvoorbeeld onder zou vallen is de AOW, welke ook een financiering kent lijkend op een pyramidespel.
Het is wel een zeepbel, ten eerste is de schaarste kunstmatig (de schaarste valt of staat met het overheidsbeleid), en ten tweede heeft de HRA een prijsopdrijvend effect. Twee elementen die voor een enorme luchtbel zorgen.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 18:39 schreef Jojo_ut_Grun het volgende:
ik las ergens dat er de komende 10 jaar , nog steeds minder huzien worden gebouwd dan waar vraag naar is
dus de prijzen blijven stijgen, het is geen zeepbel. maar een kwestie van schaarste
Het punt is dat jonge starters met een hoge opleiding niet hier kunnen wonen en dus in de US of UK hun toekomst gaan zoeken.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 18:39 schreef Jojo_ut_Grun het volgende:
ik las ergens dat er de komende 10 jaar , nog steeds minder huizen worden gebouwd dan waar vraag naar is
dus de prijzen blijven stijgen, het is geen zeepbel. maar een kwestie van schaarste
Of net over de grens in Belgie of Duitsland.quote:Op vrijdag 21 maart 2008 19:36 schreef henkway het volgende:
[..]
Het punt is dat jonge starters met een hoge opleiding niet hier kunnen wonen en dus in de US of UK hun toekomst gaan zoeken.
En dat is het slag jonge mensen dat veel geld heeft gekost
http://www.financialsense(...)layat/2007/0822.htmlquote:Op vrijdag 21 maart 2008 20:03 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Of net over de grens in Belgie of Duitsland.
Huizen in Engeland zijn overigens ook erg duur.
Er zijn meer mensen met een top hypotheek dan je denkt. Daarnaast ga je als je verlies maakt op je huis de boel niet verkopen dus de boel schiet compleet op slot. Daarnaast als de huizen minder waard worden zullen de banken ook minder snel een hypotheek geven en kunnen dus nog minder mensen een huis betalenquote:Op vrijdag 21 maart 2008 17:55 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
allemaal doemdenken, als de huizenprijzen flink omlaag gaan, zal de markt juist openen, want mensen kunnen het zich weer veroorloven een huis te kopen. Die paar procent met een tophypotheek heeft pech, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen wonen al jaren in hun huis en maakt het weinig uit of ze wat meer of wat minder krijgen.
MAAR: het aantal uren PER VROUW is VEEL lager dan gemiddeld. Dus zit er weldegelijk rek in.quote:Het aantal vrouwen dat werkt is in Nederland hoger dan in andere EU-landen. Daar zit weinig rek meer in.
Speculeren op hogere rente is leuk en aardig, maar het lijkt er niet echt in te zitten op de langere termijn.quote:Het effect van de lage hypotheekrente is ook zo goed als uitgewerkt. Misschien dat er door de kredietcrisis nog tijdelijk een procentje af gaat. Maar gezien de hoge inflatie is een hogere hypotheekrente ook goed denkbaar.
In de vrije sector is huren zo veel duurder dan kopen dat dit ook geen donder uit gaat maken.quote:Ten slotte heeft het huidige kabinet de huren vastgeklonken. Meer dan 1,1 procent mogen ze niet stijgen. Huren wordt daardoor juist weer aantrekkelijker dan kopen.
Je hebt een punt. Maar ik had begrepen dat er morele bezwaren zijn bij een enkeling en zelfs dat het verboden is (belachelijk natuurlijk, maar toch).quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |