abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_58287031
Heeft iemand hier die ESE pods geprobeerd?

Ik heb nu 20 shots gedaan met ESE pods, maar één daarvan was van acceptabel niveau. Ik krijg mooie donkerblonde crema, alles ziet er goed uit, maar het smaakt zo zuur dat het gewoon niet te zuipen is. Temp surfing heb ik geprobeerd, kleine verbetering.

Iemand advies? ( Ja, gebruik verse koffie. Ik weet het.)
  donderdag 24 april 2008 @ 21:57:55 #252
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58288722
Ik hou van dit topic.

Mark, het is echt toevallig maar ik was de afgelopen tijd ook aan het kijken naar lever machines.
De La Pavoni Professional staat nu hier , gekocht op marktplaats met RB-tamper.
Echt mooi ding, ik ga hem morgen uitproberen. Ik zal wel wat plaatjes posten en ervaringen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_58288993
quote:
Op donderdag 24 april 2008 21:57 schreef faberic het volgende:
Ik hou van dit topic.

Mark, het is echt toevallig maar ik was de afgelopen tijd ook aan het kijken naar lever machines.
De La Pavoni Professional staat nu hier , gekocht op marktplaats met RB-tamper.
Echt mooi ding, ik ga hem morgen uitproberen. Ik zal wel wat plaatjes posten en ervaringen.
Kik, Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen....

Wanneer heb je hem trouwens gekocht en wat heb je ervoor betaald? Dan weet ik een beetje wat de pricerange van die dingen is. Waarom heb je je oog laten vallen op een pavoni?

Ben ik trouwens een kampsjaak dat ik dit de mooiste lever vindt?
pi_58289427
Tja, ik word er niet warm of koud van maar da's persoonlijke smaak natuurlijk... Ik vind de kleuren wel een beetje fout maar hij schijnt heel goed te zijn als lever. Ik vind hun semi-automaat wel echt om van te kwijlen:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58290019
quote:
Op donderdag 24 april 2008 22:23 schreef W1ZZ het volgende:
Tja, ik word er niet warm of koud van maar da's persoonlijke smaak natuurlijk... Ik vind de kleuren wel een beetje fout maar hij schijnt heel goed te zijn als lever. Ik vind hun semi-automaat wel echt om van te kwijlen:

[ afbeelding ]
Vind je hem in een andere kleurstelling wel mooi dan?


of


Mocht ik er ooit eentje kopen, dan zal het wel die RVS worden, het koper bleek volgens de CG-review toch wel erg kwetsbaar.

Wat vinden we van deze semi-auto trouwens? Ook hier zijn de reviews erg lovend over


Die Elektra van jouw plaatje is ook echt een plaatje trouwens.... kan die lelijke Cimbali van mij nog wat van leren .
pi_58290378
quote:
Op donderdag 24 april 2008 20:54 schreef Fakkan het volgende:
Heeft iemand hier die ESE pods geprobeerd?

Ik heb nu 20 shots gedaan met ESE pods, maar één daarvan was van acceptabel niveau. Ik krijg mooie donkerblonde crema, alles ziet er goed uit, maar het smaakt zo zuur dat het gewoon niet te zuipen is. Temp surfing heb ik geprobeerd, kleine verbetering.

Iemand advies? ( Ja, gebruik verse koffie. Ik weet het.)
Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.

Mijn huisgenoten hier kwamen begin deze week met "Perla Goudmerk bonen" aanzetten. Niet kopen, zure (en dan in de verkeerde zin van het woord) prulkoffie die al na 10 seconden blondt. Alleen te drinken met melk, heel veel melk (naja, dan doe ik weer eens iets aan mijn cappuccinoskills)
pi_58291055
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:00 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.

Mijn huisgenoten hier kwamen begin deze week met "Perla Goudmerk bonen" aanzetten. Niet kopen, zure (en dan in de verkeerde zin van het woord) prulkoffie die al na 10 seconden blondt. Alleen te drinken met melk, heel veel melk (naja, dan doe ik weer eens iets aan mijn cappuccinoskills)
Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).

Ik heb ook een paar dubbele espresso shots gedaan met vers gemalen Finca el Injerto en die waren beter dan redelijk. Aan het apparaat zal het denk ik niet liggen.

Ik moet concluderen dat ESE pods gewoon brak zijn. Ik dacht eerst van, lekker makkelijk en snel, maar je hebt nog steeds dezelfde problemen met temperatuur e.d. In die 20 minuten kan ik evengoed mijn biceps en de Zassenhaus aan het werk zetten. ESE = worthless.
pi_58291209
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:26 schreef Fakkan het volgende:

[..]

Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).

Ik heb ook een paar dubbele espresso shots gedaan met vers gemalen Finca el Injerto en die waren beter dan redelijk. Aan het apparaat zal het denk ik niet liggen.

Ik moet concluderen dat ESE pods gewoon brak zijn. Ik dacht eerst van, lekker makkelijk en snel, maar je hebt nog steeds dezelfde problemen met temperatuur e.d. In die 20 minuten kan ik evengoed mijn biceps en de Zassenhaus aan het werk zetten. ESE = worthless.
Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?

Dat ESE zooi is, daar ben ik het wel weer mee eens . Naja, 100x beter dan senseo laten we maar zeggen....
pi_58291299
In het geval van de ESE pods denk ik eerder dat de koffie zuur is door de te grove maling. In hoeveel seconden komt er een espresso uit?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58291397
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:33 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?

Dat ESE zooi is, daar ben ik het wel weer mee eens . Naja, 100x beter dan senseo laten we maar zeggen....
Ja, ik ben daar een beetje in de war mee. Bij de Silvia gaat het lampje aan wanneer de boiler aan gaat. Bij de Gaggia is het juist andersom. Het lampje gaat aan wanneer de boiler gestopt is met verwarmen.
pi_58291485
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:36 schreef W1ZZ het volgende:
In het geval van de ESE pods denk ik eerder dat de koffie zuur is door de te grove maling. In hoeveel seconden komt er een espresso uit?
Ik gebruik Nespresso kopjes van ongeveer 40 a 50 ml. Na 25 seconden is het kopje half vol ( 20 a 25 ml espresso).
pi_58296133
Oh dat zou wel goed moeten zijn, misschien is de maling toch wel goed dan. Dus de koffie is nog steeds zuur ook als je 'm op het hoogste punt in de tempcyclus zet?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58302244
Ik weet nu waar het probleem zit. Zelfs op het hoogste punt van de tempcyclus is het water niet warm genoeg om goede espresso neer te zetten. Ik heb een beetje rondgekeken op coffegeek en zie dat er heel veel Gaggia gebruikers zijn die dit probleem vroeg of laat tegenkomen.

Dit is een goede tip voor alle Gaggia gebruikers ( Classic, Espresso, Carezza).

Zelfs wanneer de boiler net inactief wordt en het water, in principe, op zijn heetst is kan de temperatuur soms te laag zijn om goede shots te maken. Wat ik nu doe is de stoomknop indrukken net nadat de boiler inactief wordt. Dit zorgt ervoor dat het lampje, dat aangeeft dat het water heet genoeg is, uitgaat en de boiler het water weer begint te verhitten. Dit is blijkbaar temp surfing voor de Gaggia. Ik krijg het beste resultaat door de knop tussen de 5 en 10 seconden ingedrukt te houden, afhankelijk van de versheid van de bonen. Niet langer dan dat want dan wordt het water te heet en krijg je verbrande koffie. Daarna wacht ik 10 seconden en begin met de brouwcyclus. Zelfs ESE pods zijn nu te pruimen .

Temp surfing voor de Gaggia verschilt dus wezenlijk met de Silvia. Ik ga de meegeleverde handleiding, waar je dus echt geen ene reet aan hebt, ritueel verbranden. Oke, misschien niet zo handig ivm garantie.
pi_58303357
Ik werd hierheen gestuurd
maar ik heb geen Barista, wel een Vibiemme
pi_58303392
Oh en de bonen komen van ongebrand wat ik in de OP zie staan
  vrijdag 25 april 2008 @ 18:20:59 #266
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58307457
Ik heb voor deze Pavoni + RB tamper 200 euro betaald.

Europiccola moet goedkoper kunnen, maar de professional is erg gewild, vooral vanwege de termostaat en de drukmeter (denk ik). De europiccola heeft geen termostaat, werkt denk ik alleen met druk/temperatuurstabilisatie.

Verder maakt elektra inderdaad mooie machines, het zijn alleen niet échte levers omdat het spring levers zijn. Je kan hem als je hem naar beneden hebt gehaald gewoon loslaten, een veer zorgt dan voor een constante druk. Een héél mooi systeem, geluidloos en goed, maar ik wilde echt een keer met een volledig handmatige machine aan de slag. ( La pavoni werkt trouwens andersom, die moet naar boven om water in te laten en naar beneden drukken voor de druk).

Eerste ervaringen: Lastig, ineens zo'n kleine basket! RB tamper helpt wel. Over de temperatuur heb ik nog geen controle, noch over de machine zelf, maar dat komt wel. Ik gebruik de Isomac Zaffiro bijvoorbeeld al zo lang, en ik voel hem dan ook precies aan: ik hoor hoeveel water er in de tank zit, hoe warm het water is, de meesten zullen dat wel herkennen. Als je dat ook ontwikkeld bij zo'n La Pavoni moet dat geweldig zijn.

Ik ga nu maar veel lezen en uitproberen!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 25 april 2008 @ 19:09:53 #267
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58308335
Ik heb net even wat gemeten aan het apparaat (afstand van krachtarm en diameter van de zuigcilinder) en uitgerekend dat bij een druk van 9 bar je met 14,4kg moet drukken om hem met constante snelheid naar beneden te krijgen. Dat lijkt wel overeen te komen met wat ik overal lees.

Overigens had ik eerst dus waarschijnlijk te fijn gemalen. Best nog veel kracht trouwens, zo'n 15kg.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_58309000
quote:
Op woensdag 23 april 2008 14:47 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Sorry voor de late reactie, drama met mijn laptop.

Ik heb de PID Control Retrofit KIT for Rancilio Silvia w/ screw RTD sensor gekocht. Deze wordt aangeraden voor de Silvia's gefabriceerd tussen 2000 en sept 2006.
Omdat ik al contact had met de kerel achter AuberIns en hij me compleet heeft geholpen met de analyse van mijn probleem (brew sensor kapot) heb ik ook hier mijn set besteld omdat hij altijd direct op emails reageerde, graag wilde helpen en erg kundig was.
Ik heb de handleiding als PDF kan hem je zo mailen.
Ik heb ook een PID set van AuberIns voor mijn rancilio gekocht vorig jaar. Degelijk spul, perfecte handleiding en temperatuurstudie op CD-ROM. Suyi, de man (chinees?) achter de site reageert inderdaad razendsnel op je mails, echt super.

Ik heb zelf niet de RTD maar de "gewone" thermocouple gekocht, goed genog voor mijn wensen. Dat tempsurfing begon me goed de keel uit te hangen!
pi_58309556
Hier is de ubernewb weer. Ik heb een vraagje.

Mijn espressoshots worden steeds beter. Echter, ik zie iedere keer dat de crema best wel snel verdwijnt. De eerste 5 seconden na een dubbele shot in één glas heb ik ongeveer 1,5 cm crema. Na 30 seconden blijft er nog maar een halve centimeter over. Waar kan dit aan liggen?

Ik heb trouwens mijn bonen gehaald bij Brandmeesters en gemalen met een Zassenhaus.
  zaterdag 26 april 2008 @ 18:44:12 #270
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58324382
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 20:37 schreef Fakkan het volgende:
Hier is de ubernewb weer. Ik heb een vraagje.

Mijn espressoshots worden steeds beter. Echter, ik zie iedere keer dat de crema best wel snel verdwijnt. De eerste 5 seconden na een dubbele shot in één glas heb ik ongeveer 1,5 cm crema. Na 30 seconden blijft er nog maar een halve centimeter over. Waar kan dit aan liggen?

Ik heb trouwens mijn bonen gehaald bij Brandmeesters en gemalen met een Zassenhaus.
Dat van die crema is normaal, dat zie je ook op ieder filmpje! Zolang je de zwarte espresso er maar niet doorheen ziet, is het goed (dit lukt mij nog niet met La Pavoni overigens).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 28 april 2008 @ 10:47:46 #271
97745 Thorical
finding a way
pi_58354901
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 13:58 schreef Fakkan het volgende:
Ik weet nu waar het probleem zit. Zelfs op het hoogste punt van de tempcyclus is het water niet warm genoeg om goede espresso neer te zetten. Ik heb een beetje rondgekeken op coffegeek en zie dat er heel veel Gaggia gebruikers zijn die dit probleem vroeg of laat tegenkomen.

Dit is een goede tip voor alle Gaggia gebruikers ( Classic, Espresso, Carezza).

Zelfs wanneer de boiler net inactief wordt en het water, in principe, op zijn heetst is kan de temperatuur soms te laag zijn om goede shots te maken. Wat ik nu doe is de stoomknop indrukken net nadat de boiler inactief wordt. Dit zorgt ervoor dat het lampje, dat aangeeft dat het water heet genoeg is, uitgaat en de boiler het water weer begint te verhitten. Dit is blijkbaar temp surfing voor de Gaggia. Ik krijg het beste resultaat door de knop tussen de 5 en 10 seconden ingedrukt te houden, afhankelijk van de versheid van de bonen. Niet langer dan dat want dan wordt het water te heet en krijg je verbrande koffie. Daarna wacht ik 10 seconden en begin met de brouwcyclus. Zelfs ESE pods zijn nu te pruimen .

Temp surfing voor de Gaggia verschilt dus wezenlijk met de Silvia. Ik ga de meegeleverde handleiding, waar je dus echt geen ene reet aan hebt, ritueel verbranden. Oke, misschien niet zo handig ivm garantie.
Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.
Ik laat mijn bevindingen later wel weten.
pi_58371249
quote:
Op maandag 28 april 2008 10:47 schreef Thorical het volgende:

[..]

Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.
Ik laat mijn bevindingen later wel weten.
Het kan best zijn dat jouw Gaggia geen last heeft van een te lage brouw temperatuur. Als je dan gaat temp surfen krijg je te bittere ( verbrande) espresso. Ik heb nu in ieder geval geen zurige espresso meer. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.
pi_58372710
Bij de gaggia van mn vriendin staat wel in de handleiding dat je stoom en heet water knop moet indrukken maar volgens mij is dit alleen maar om de boiler te vullen, ik gebruik het idd wel ook om hem heter te krijgen.
Bij mijn brasilia doe ik dit ook wel eens maar dat maakt geen verschil,gewoon paar x aan /uit werkt ook.

Ik heb wel nog een vraag:

Mijn brasilia begint hoogstens na 2.5 sec. door te lopen, ongeacht de hoeveelheid koffie die ik erin doe of hoe hard ik m tamp. das toch niet goed,he?
Ik ben nog aan het experimenteren met lavazza,kan zijn dat die te grof is natuurlijk,maar ook als ik er heel veel koffie in doe veranderd er nix...

Ik heb net een maler gekocht op het grote net dus zal binnenkort kunnen beginnen met fijnmalen

hoihoi
Komt de volgende x wel dan
pi_58372827
en iets anders...ik las over blue mountain en toeval bestaat niet dus...weet iemand waar ik dat kan krijgen of word dat wel eens besteld door iemand hier?
Tuurlijk wel,he!?
Komt de volgende x wel dan
pi_58372852
En als je gewoon flushed zonder portafilter? Komt het water er dan wel gelijk uit?
pi_58372987
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 01:19 schreef obiwannabee het volgende:
en iets anders...ik las over blue mountain en toeval bestaat niet dus...weet iemand waar ik dat kan krijgen of word dat wel eens besteld door iemand hier?
Tuurlijk wel,he!?
Blue Mountain uit Jamaica bedoel jij. Die staat bekend als één van de beste koffies ter wereld. Ik moet je zeggen dat ik het persoonlijk niet het geld waard vind, maar het is wel leuk om het gewoon eens te drinken ter referentie. Je kan hem bestellen bij goldencoffeebox: 39 euro voor 250 gram.
pi_58375021
Als je JBM bestelt moet je ervoor zorgen dat het van een goede estate komt, zoals Old Tavern Estate. De meeste JBM is helemaal niet van zo'n fantastische kwaliteit maar er wordt wel de hoofdprijs voor gevraagd. Wallenford Estate (de naam die je bijna altijd ziet) is bijvoorbeeld helemaal geen estate maar de naam van een mill waar generieke JBM wordt geprocessed. Als je via de website van bijv. Old Tavern zelf bestelt is het meestal ook een stuk goedkoper.

http://www.oldtaverncoffee.com/index.html
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 1 mei 2008 @ 14:36:50 #278
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58416179
Ik ben nu een weekje bezig met mijn La Pavoni Professional. Ik zal even wat voor- en nadelen t.o.v. van een apparaat met pomp op een rijtje zetten.

Voordelen:
  • Als je het goed doet, zie je dat, voel je dat, hoor je dat meteen. Machines met pomp bevatten vaak een soort van crema boosters, dat is heel duidelijk te zien in cafés waar ze slechte espresso's maken. Ook al is de maling te grof, tampen ze niet en treedt er side-channeling op, toch prijkt bovenop de slechte espresso een dikke laag mooie crema. Voor La Pavoni zijn er ook dingetjes te koop die de crema bevorderen, maar standaard zit dat er niet bij. Dat betekent dat wanneer je écht een goede crema hebt, dat een goede indicatie is van hoe goed de espresso is. Bij veel machines met pomp is het een veel minder goede indicator.
  • Bij zo'n handmatige machine heeft een bottomless portafilter weinig zijn aangezien het een gedoe is als je eronder wil kijken, maar toch voel je goed aan wanneer er side-channeling optreedt, en je ziet het ook aan de koffiestroom (als deze draait als een kurkentrekker is de snelheid niet overal even gelijk en klopt er dus iets niet.)
  • Snelle opwarmtijd, dat is echt een voordeel, binnen 5 minuten is het apparaat warm.
  • Volledige controle, ook tijdens het doorlopen zelf.

    Nadelen
  • Je kan weinig kopjes achter elkaar zetten, hoogstens 3 als je het mij vraagt, daarna is het apparaat te warm.
  • Hitte dus
  • Veel onderhoud, zoals ontkalken en schoonmaken.
  • Veel moeite, veel variabelen.

    Deze verschillen zijn interessant om te overwegen:
  • Bij pompmachines is de druk constant, en volume is afhankelijk van de tijd.
  • Bij levermachines is het volume constant, en de tijd afhankelijk van de druk.

    Bij pompmachines moet je dus met maling en tampen zorgen dat je in de juiste tijd een goed volume krijgt, bij levermachines is je taak om te kijken of je binnen een bepaalde tijd de juiste druk uitoefent.

    Ik zal binnenkort wat foto's maken van mijn setup.
  • - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58437349
    Ik vermoed dat ik een probleem krijg met mijn maler

    Ik heb een Gaggia MDF maler. De maalgraad is in stappen instelbaar, hoe kleiner de maalgraad hoe fijner de koffie. Toen ik de maler net had aangeschaft gebruikte ik maalgraad 4. Als ik toen maalgraad 3 gebruikte, kreeg mijn espresso-apparaat geen water meer door de koffie.
    Inmiddels is het vijf maanden later en mijn espresso-apparaat krijgt het water nu al door koffie van maalgraad 2! Het lijkt alsof de maler steeds minder fijn gaat malen. Op dit moment is dat nog geen probleem, want ik kan nog naar maalgraad 1. Maar dan houdt het op, als het apparaat dan nóg minder fijn gaat malen kan ik er geen espressokoffie meer mee malen

    Iemand een idee hoe dit op te lossen? Ik heb de maler bij een elektronica webshop gekocht. Ik heb het vermoeden dat als ik ze dit probleem voorleg, ze me raar aankijken.
    pi_58448908
    Raar, normaal krijg je juist meer stof als je maalstenen versleten zijn.....
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
      zaterdag 3 mei 2008 @ 21:13:49 #281
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58460523
    quote:
    Op vrijdag 2 mei 2008 15:50 schreef Sleutelvader het volgende:
    Ik vermoed dat ik een probleem krijg met mijn maler

    Ik heb een Gaggia MDF maler. De maalgraad is in stappen instelbaar, hoe kleiner de maalgraad hoe fijner de koffie. Toen ik de maler net had aangeschaft gebruikte ik maalgraad 4. Als ik toen maalgraad 3 gebruikte, kreeg mijn espresso-apparaat geen water meer door de koffie.
    Inmiddels is het vijf maanden later en mijn espresso-apparaat krijgt het water nu al door koffie van maalgraad 2! Het lijkt alsof de maler steeds minder fijn gaat malen. Op dit moment is dat nog geen probleem, want ik kan nog naar maalgraad 1. Maar dan houdt het op, als het apparaat dan nóg minder fijn gaat malen kan ik er geen espressokoffie meer mee malen

    Iemand een idee hoe dit op te lossen? Ik heb de maler bij een elektronica webshop gekocht. Ik heb het vermoeden dat als ik ze dit probleem voorleg, ze me raar aankijken.
    Ik heb dezelfde molen maar niet dat probleem. Ik heb de molen al bijna 2 jaar en nooit wat vervangen. Verschillende koffies moet ik soms anders malen, maar ik gebruik meestal stand 4-5.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58462397
    @sleutelvader
    Welke bonen gebruik je meestal?
      zondag 4 mei 2008 @ 11:27:19 #283
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58468258
    Ik zou overigens dolgraag tussen stand 3 en 4 in willen zitten met mijn Gaggia MDF. Deze molen is héél makkelijk traploos te maken (http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/361631?Page=1) dus misschien moet ik dat toch maar eens proberen.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58471234
    quote:
    Op zaterdag 3 mei 2008 23:05 schreef oxxo het volgende:
    @sleutelvader
    Welke bonen gebruik je meestal?
    Ik heb net een zak Segafredo bonen op, die bevatte erg veel olie. Misschien lag het daar aan? Ik ben nu bezig met een zakje van de Kaldi en ik heb de maler nu al weer op stand 3 staan. Dus ik wacht het nog even af voordat ik echt ongerust word.
    pi_58475082
    Dat is wat ik dacht, een molen met 50mm bladen is wat gevoelig voor vollopen van de groeven. Vocht, suiker en vet zijn dan de boosdoeners. Af en toe op de grofste stand malen en goede koffie gebruiken. Je hebt ook speciale reinigingskorrels, die zijn wat prijzig. Zelf gebruik ik al vele jaren iets anders maar die tip durf ik je niet te geven. Sommige molens kun je snel demonteren om de maalstenen met een borstel te reinigen, maar met een MDF gaat dat niet 1-2-3.
      maandag 5 mei 2008 @ 18:07:07 #286
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58494881
    quote:
    Op zondag 4 mei 2008 17:47 schreef oxxo het volgende:
    Dat is wat ik dacht, een molen met 50mm bladen is wat gevoelig voor vollopen van de groeven. Vocht, suiker en vet zijn dan de boosdoeners. Af en toe op de grofste stand malen en goede koffie gebruiken. Je hebt ook speciale reinigingskorrels, die zijn wat prijzig. Zelf gebruik ik al vele jaren iets anders maar die tip durf ik je niet te geven. Sommige molens kun je snel demonteren om de maalstenen met een borstel te reinigen, maar met een MDF gaat dat niet 1-2-3.
    PM me zou ik zeggen, ik heb ook zo'n molen.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58551035
    heeft er iemand intersse in een bonenmaler van conti molcunill model marfil? 352watt.
    Hij is uit 2003, doet het perfect. traploos en vrij stil en loopt zeer mooi.

    Hij is wel groot, heeft vooral een grote bonenhouder en weegt rond 8 kilo.
    Maar je kan er gewoon 6 gram bonen in gooien en voor 1 kopje malen

    Prijs = 85¤ exl, verzendkosten

    Ik heb er gewoon geen geduld meer voor om een barista te worden.

    Evt, is mijn brasilia lady ook te koop maar daar kan ik nog altijd ook een gewoon kopje mee zetten, maar aan de andere kant staat bij mn vriendin nog een gaggia..

    foto's via mail
    Komt de volgende x wel dan
    pi_58552259
    Ik heb zeker interesse in de grinder maar kan nergens online er iets over terugvinden. Hoe zit het met de kwaliteit van dat ding?
      donderdag 8 mei 2008 @ 16:13:09 #289
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58556528
    quote:
    Op donderdag 8 mei 2008 12:36 schreef Underdoggy het volgende:
    Ik heb zeker interesse in de grinder maar kan nergens online er iets over terugvinden. Hoe zit het met de kwaliteit van dat ding?
    Dit is hem denk ik:
    http://www.cunill.com/2.0/car/2marfil_car.pdf

    Is gewoon een semi-professionele molen, redelijk ok vermogen etc. Vergelijkbaar met een mazzer super jolly, maar behoorlijk goedkoper. Ik vind hem alleen niet mooi, maar het zal zeker een prima molen zijn.

    85 euro daarvoor is een prima prijs. Het is gewoon grappig dat alles wat niet "Mazzer" of "Cimbali" heet, meteen geen moer meer waard is, tweedehands.

    Mijn La San Marco SM96 zit in dezelfde klasse als de Major, maar waar een 4 jaar oude Major nog steeds 300 euro oplevert moet ik heel blij zijn met de helft.
    pi_58571913
    obiwannabee, you've got mail!
    pi_58588011
    Mark is er weer, Tx, denk dat dat hem is.
    Wat de prijs betreft...dat is gewoon de prijs die ik ook betaald heb en ik vond het absoluut een koopje.Heb me geen moment bedacht.
    Ik vond ook niet veel info maar zag over de grote oceaan toch prijzen tussen de 500 en 900$.

    Maar zoals gezegd, ik heb het geduld niet om een barista te worden...te veel hobby's en interesses.

    Bij deze is die dan ook gereserveerd voor doggy
    Komt de volgende x wel dan
      zondag 18 mei 2008 @ 16:07:54 #292
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58744273
    Even een copy/paste voor jullie:
    quote:
    Op zondag 18 mei 2008 10:04 schreef mol_air het volgende:
    Beste allen,

    Sinds jaar en dag ben ik een echte koffie-addict, ik ben dan ook in het bezit van een fijne Jura E55 die het tot op heden altijd prima heeft gedaan. Tot gistermorgen.....

    Bij het koffiezetten viel mij op dat er geen koffie uit de uitloop kwam, maar er wel werd gemalen...dus ik nogmaals geprobeerd...nog steeds geen koffie. Nu bleek dat de koffie in plaats van uit de uitstroom, in de grounds-tray terecht is gekomen, het bakje waar je koffieprut in gedumpt wordt. En ik krijg dat dus niet gecorrigeerd. Ik kan spoelen en doen wat ik wil, maar de koffie blijft er aan de verkeerde kant uitkomen. Ik heb de stekker er al uitgehaald, het schoonmaakprogramma gedraaid....alles...

    Heeft iemand van jullie een idee hoe dit op te lossen? Ik moet nu al twee ochtenden zonder koffie!!

    Alvast bedankt,
    Mol_air
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      zondag 18 mei 2008 @ 16:10:29 #293
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58744339
    Ik zag trouwens dat het topic bijna vol is...
    Is het voor het nieuwe topic misschien mogelijk om de TT aan te passen naar bijvoorbeeld "Het grote koffie- en espressotopic" o.i.d.? Op die manier is het wat toegankelijker en is het wat duidelijker dat het over koffie gaat
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58744514
    Mol_air: ik ben geen expert op het gebied van volautomaten maar het lijkt me dat je beter even bij je dealer (of willekeurig waar dan ook, Jura hanteert toch eenheidsprijzen) langs kunt gaan.

    Muck: ik denk eerlijk gezegd dat dat niet helemaal in de geest is van dit topic waar we tot nu toe altijd specifiek hebben gepraat over semi-automatische espressomachines. Ik denk dat de bezoekers van dit topic niet bepaald op vragen over Senseo bijvoorbeeld zitten te wachten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 18 mei 2008 @ 16:23:55 #295
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58744655
    @mol air, ik ben niet echt een expert op het gebied van volautomaten. Ik denk dat je hem het beste langs kan brengen bij een jura-monteur, omdat er echt van alles mis kan zijn

    @Muck, tja lastig, op zich denk ik dat een TT-change wel een aanzuigende werking kan hebben op nieuwe koffieliefhebbers, maar ik denk niet dat we hier op de klassieke caffeine-addicts/senseo-drinkers zitten te wachten. Misschien kan je het: "Koffie voor de fijnproevers" noemen? En dan duidelijk in de TS zetten: "Welkom in het koffie voor de fijnproevers topic. Hier hebben we het over de art blablabla. Dit topic is niet bedoeld voor de nespresso/senseo-drinkers, die verwijzen we door naar XXX en XXX"

    upd: @W1ZZ, , 2 zielen 1 gedachte....van mij mag de scope van het topic alleen wel worden uitgebreid tot alles wat met liefde voor koffie te maken heeft, dus ook vacpots/drip/mokas etc. Aangezien senseo geen koffie is, bespreken we dat dus ook niet

    [ Bericht 10% gewijzigd door Mark_V op 18-05-2008 16:37:50 ]
      zondag 18 mei 2008 @ 17:21:57 #296
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58745859
    Ik ben het met Mark eens, er is al een Koffie slowchat en daar gaat het alleen maar over senseo. Dat wil ik niet, vandaar die naam. Mensen die iets toe te voegen hebben vinden dit topic echt wel.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58746071
    Mol_air: ik heb m'n baas gebeld (die handelt in Jura's en repareert ze zelf ook regelmatig). Hij zegt dat er twee dingen aan de hand kunnen zijn:

    1 Het zeefje zit verstopt waardoor de boel niet goed door kan lopen. Dit kun je zelf schoonmaken door de uitlekbak eruit te halen en dan even met je hand aan de bovenkant van het gat te voelen. Daar moet het zeefje zitten en dit kun je zelf schoonmaken. Of:
    2 Het magnetische ventielklepje is kapot. Dit klepje bepaalt waar de waterstroom heen loopt. Dit kun je niet zelf verhelpen dus dan moet het apparaat ter reparatie aangeboden worden.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 18 mei 2008 @ 18:22:41 #298
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58747123
    Duidelijk
    Just thinking out loud

    Maar een koffieSC? waar vind ik die dan?
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58747437
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 18 mei 2008 @ 18:43:13 #300
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58747489
    quote:
    Daar gaat het over alles behalve koffie
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')