abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_58287031
Heeft iemand hier die ESE pods geprobeerd?

Ik heb nu 20 shots gedaan met ESE pods, maar één daarvan was van acceptabel niveau. Ik krijg mooie donkerblonde crema, alles ziet er goed uit, maar het smaakt zo zuur dat het gewoon niet te zuipen is. Temp surfing heb ik geprobeerd, kleine verbetering.

Iemand advies? ( Ja, gebruik verse koffie. Ik weet het.)
  donderdag 24 april 2008 @ 21:57:55 #252
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58288722
Ik hou van dit topic.

Mark, het is echt toevallig maar ik was de afgelopen tijd ook aan het kijken naar lever machines.
De La Pavoni Professional staat nu hier , gekocht op marktplaats met RB-tamper.
Echt mooi ding, ik ga hem morgen uitproberen. Ik zal wel wat plaatjes posten en ervaringen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_58288993
quote:
Op donderdag 24 april 2008 21:57 schreef faberic het volgende:
Ik hou van dit topic.

Mark, het is echt toevallig maar ik was de afgelopen tijd ook aan het kijken naar lever machines.
De La Pavoni Professional staat nu hier , gekocht op marktplaats met RB-tamper.
Echt mooi ding, ik ga hem morgen uitproberen. Ik zal wel wat plaatjes posten en ervaringen.
Kik, Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen....

Wanneer heb je hem trouwens gekocht en wat heb je ervoor betaald? Dan weet ik een beetje wat de pricerange van die dingen is. Waarom heb je je oog laten vallen op een pavoni?

Ben ik trouwens een kampsjaak dat ik dit de mooiste lever vindt?
pi_58289427
Tja, ik word er niet warm of koud van maar da's persoonlijke smaak natuurlijk... Ik vind de kleuren wel een beetje fout maar hij schijnt heel goed te zijn als lever. Ik vind hun semi-automaat wel echt om van te kwijlen:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58290019
quote:
Op donderdag 24 april 2008 22:23 schreef W1ZZ het volgende:
Tja, ik word er niet warm of koud van maar da's persoonlijke smaak natuurlijk... Ik vind de kleuren wel een beetje fout maar hij schijnt heel goed te zijn als lever. Ik vind hun semi-automaat wel echt om van te kwijlen:

[ afbeelding ]
Vind je hem in een andere kleurstelling wel mooi dan?


of


Mocht ik er ooit eentje kopen, dan zal het wel die RVS worden, het koper bleek volgens de CG-review toch wel erg kwetsbaar.

Wat vinden we van deze semi-auto trouwens? Ook hier zijn de reviews erg lovend over


Die Elektra van jouw plaatje is ook echt een plaatje trouwens.... kan die lelijke Cimbali van mij nog wat van leren .
pi_58290378
quote:
Op donderdag 24 april 2008 20:54 schreef Fakkan het volgende:
Heeft iemand hier die ESE pods geprobeerd?

Ik heb nu 20 shots gedaan met ESE pods, maar één daarvan was van acceptabel niveau. Ik krijg mooie donkerblonde crema, alles ziet er goed uit, maar het smaakt zo zuur dat het gewoon niet te zuipen is. Temp surfing heb ik geprobeerd, kleine verbetering.

Iemand advies? ( Ja, gebruik verse koffie. Ik weet het.)
Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.

Mijn huisgenoten hier kwamen begin deze week met "Perla Goudmerk bonen" aanzetten. Niet kopen, zure (en dan in de verkeerde zin van het woord) prulkoffie die al na 10 seconden blondt. Alleen te drinken met melk, heel veel melk (naja, dan doe ik weer eens iets aan mijn cappuccinoskills)
pi_58291055
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:00 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.

Mijn huisgenoten hier kwamen begin deze week met "Perla Goudmerk bonen" aanzetten. Niet kopen, zure (en dan in de verkeerde zin van het woord) prulkoffie die al na 10 seconden blondt. Alleen te drinken met melk, heel veel melk (naja, dan doe ik weer eens iets aan mijn cappuccinoskills)
Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).

Ik heb ook een paar dubbele espresso shots gedaan met vers gemalen Finca el Injerto en die waren beter dan redelijk. Aan het apparaat zal het denk ik niet liggen.

Ik moet concluderen dat ESE pods gewoon brak zijn. Ik dacht eerst van, lekker makkelijk en snel, maar je hebt nog steeds dezelfde problemen met temperatuur e.d. In die 20 minuten kan ik evengoed mijn biceps en de Zassenhaus aan het werk zetten. ESE = worthless.
pi_58291209
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:26 schreef Fakkan het volgende:

[..]

Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).

Ik heb ook een paar dubbele espresso shots gedaan met vers gemalen Finca el Injerto en die waren beter dan redelijk. Aan het apparaat zal het denk ik niet liggen.

Ik moet concluderen dat ESE pods gewoon brak zijn. Ik dacht eerst van, lekker makkelijk en snel, maar je hebt nog steeds dezelfde problemen met temperatuur e.d. In die 20 minuten kan ik evengoed mijn biceps en de Zassenhaus aan het werk zetten. ESE = worthless.
Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?

Dat ESE zooi is, daar ben ik het wel weer mee eens . Naja, 100x beter dan senseo laten we maar zeggen....
pi_58291299
In het geval van de ESE pods denk ik eerder dat de koffie zuur is door de te grove maling. In hoeveel seconden komt er een espresso uit?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58291397
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:33 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?

Dat ESE zooi is, daar ben ik het wel weer mee eens . Naja, 100x beter dan senseo laten we maar zeggen....
Ja, ik ben daar een beetje in de war mee. Bij de Silvia gaat het lampje aan wanneer de boiler aan gaat. Bij de Gaggia is het juist andersom. Het lampje gaat aan wanneer de boiler gestopt is met verwarmen.
pi_58291485
quote:
Op donderdag 24 april 2008 23:36 schreef W1ZZ het volgende:
In het geval van de ESE pods denk ik eerder dat de koffie zuur is door de te grove maling. In hoeveel seconden komt er een espresso uit?
Ik gebruik Nespresso kopjes van ongeveer 40 a 50 ml. Na 25 seconden is het kopje half vol ( 20 a 25 ml espresso).
pi_58296133
Oh dat zou wel goed moeten zijn, misschien is de maling toch wel goed dan. Dus de koffie is nog steeds zuur ook als je 'm op het hoogste punt in de tempcyclus zet?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58302244
Ik weet nu waar het probleem zit. Zelfs op het hoogste punt van de tempcyclus is het water niet warm genoeg om goede espresso neer te zetten. Ik heb een beetje rondgekeken op coffegeek en zie dat er heel veel Gaggia gebruikers zijn die dit probleem vroeg of laat tegenkomen.

Dit is een goede tip voor alle Gaggia gebruikers ( Classic, Espresso, Carezza).

Zelfs wanneer de boiler net inactief wordt en het water, in principe, op zijn heetst is kan de temperatuur soms te laag zijn om goede shots te maken. Wat ik nu doe is de stoomknop indrukken net nadat de boiler inactief wordt. Dit zorgt ervoor dat het lampje, dat aangeeft dat het water heet genoeg is, uitgaat en de boiler het water weer begint te verhitten. Dit is blijkbaar temp surfing voor de Gaggia. Ik krijg het beste resultaat door de knop tussen de 5 en 10 seconden ingedrukt te houden, afhankelijk van de versheid van de bonen. Niet langer dan dat want dan wordt het water te heet en krijg je verbrande koffie. Daarna wacht ik 10 seconden en begin met de brouwcyclus. Zelfs ESE pods zijn nu te pruimen .

Temp surfing voor de Gaggia verschilt dus wezenlijk met de Silvia. Ik ga de meegeleverde handleiding, waar je dus echt geen ene reet aan hebt, ritueel verbranden. Oke, misschien niet zo handig ivm garantie.
pi_58303357
Ik werd hierheen gestuurd
maar ik heb geen Barista, wel een Vibiemme
pi_58303392
Oh en de bonen komen van ongebrand wat ik in de OP zie staan
  vrijdag 25 april 2008 @ 18:20:59 #266
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58307457
Ik heb voor deze Pavoni + RB tamper 200 euro betaald.

Europiccola moet goedkoper kunnen, maar de professional is erg gewild, vooral vanwege de termostaat en de drukmeter (denk ik). De europiccola heeft geen termostaat, werkt denk ik alleen met druk/temperatuurstabilisatie.

Verder maakt elektra inderdaad mooie machines, het zijn alleen niet échte levers omdat het spring levers zijn. Je kan hem als je hem naar beneden hebt gehaald gewoon loslaten, een veer zorgt dan voor een constante druk. Een héél mooi systeem, geluidloos en goed, maar ik wilde echt een keer met een volledig handmatige machine aan de slag. ( La pavoni werkt trouwens andersom, die moet naar boven om water in te laten en naar beneden drukken voor de druk).

Eerste ervaringen: Lastig, ineens zo'n kleine basket! RB tamper helpt wel. Over de temperatuur heb ik nog geen controle, noch over de machine zelf, maar dat komt wel. Ik gebruik de Isomac Zaffiro bijvoorbeeld al zo lang, en ik voel hem dan ook precies aan: ik hoor hoeveel water er in de tank zit, hoe warm het water is, de meesten zullen dat wel herkennen. Als je dat ook ontwikkeld bij zo'n La Pavoni moet dat geweldig zijn.

Ik ga nu maar veel lezen en uitproberen!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 25 april 2008 @ 19:09:53 #267
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58308335
Ik heb net even wat gemeten aan het apparaat (afstand van krachtarm en diameter van de zuigcilinder) en uitgerekend dat bij een druk van 9 bar je met 14,4kg moet drukken om hem met constante snelheid naar beneden te krijgen. Dat lijkt wel overeen te komen met wat ik overal lees.

Overigens had ik eerst dus waarschijnlijk te fijn gemalen. Best nog veel kracht trouwens, zo'n 15kg.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_58309000
quote:
Op woensdag 23 april 2008 14:47 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Sorry voor de late reactie, drama met mijn laptop.

Ik heb de PID Control Retrofit KIT for Rancilio Silvia w/ screw RTD sensor gekocht. Deze wordt aangeraden voor de Silvia's gefabriceerd tussen 2000 en sept 2006.
Omdat ik al contact had met de kerel achter AuberIns en hij me compleet heeft geholpen met de analyse van mijn probleem (brew sensor kapot) heb ik ook hier mijn set besteld omdat hij altijd direct op emails reageerde, graag wilde helpen en erg kundig was.
Ik heb de handleiding als PDF kan hem je zo mailen.
Ik heb ook een PID set van AuberIns voor mijn rancilio gekocht vorig jaar. Degelijk spul, perfecte handleiding en temperatuurstudie op CD-ROM. Suyi, de man (chinees?) achter de site reageert inderdaad razendsnel op je mails, echt super.

Ik heb zelf niet de RTD maar de "gewone" thermocouple gekocht, goed genog voor mijn wensen. Dat tempsurfing begon me goed de keel uit te hangen!
pi_58309556
Hier is de ubernewb weer. Ik heb een vraagje.

Mijn espressoshots worden steeds beter. Echter, ik zie iedere keer dat de crema best wel snel verdwijnt. De eerste 5 seconden na een dubbele shot in één glas heb ik ongeveer 1,5 cm crema. Na 30 seconden blijft er nog maar een halve centimeter over. Waar kan dit aan liggen?

Ik heb trouwens mijn bonen gehaald bij Brandmeesters en gemalen met een Zassenhaus.
  zaterdag 26 april 2008 @ 18:44:12 #270
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_58324382
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 20:37 schreef Fakkan het volgende:
Hier is de ubernewb weer. Ik heb een vraagje.

Mijn espressoshots worden steeds beter. Echter, ik zie iedere keer dat de crema best wel snel verdwijnt. De eerste 5 seconden na een dubbele shot in één glas heb ik ongeveer 1,5 cm crema. Na 30 seconden blijft er nog maar een halve centimeter over. Waar kan dit aan liggen?

Ik heb trouwens mijn bonen gehaald bij Brandmeesters en gemalen met een Zassenhaus.
Dat van die crema is normaal, dat zie je ook op ieder filmpje! Zolang je de zwarte espresso er maar niet doorheen ziet, is het goed (dit lukt mij nog niet met La Pavoni overigens).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 28 april 2008 @ 10:47:46 #271
97745 Thorical
finding a way
pi_58354901
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 13:58 schreef Fakkan het volgende:
Ik weet nu waar het probleem zit. Zelfs op het hoogste punt van de tempcyclus is het water niet warm genoeg om goede espresso neer te zetten. Ik heb een beetje rondgekeken op coffegeek en zie dat er heel veel Gaggia gebruikers zijn die dit probleem vroeg of laat tegenkomen.

Dit is een goede tip voor alle Gaggia gebruikers ( Classic, Espresso, Carezza).

Zelfs wanneer de boiler net inactief wordt en het water, in principe, op zijn heetst is kan de temperatuur soms te laag zijn om goede shots te maken. Wat ik nu doe is de stoomknop indrukken net nadat de boiler inactief wordt. Dit zorgt ervoor dat het lampje, dat aangeeft dat het water heet genoeg is, uitgaat en de boiler het water weer begint te verhitten. Dit is blijkbaar temp surfing voor de Gaggia. Ik krijg het beste resultaat door de knop tussen de 5 en 10 seconden ingedrukt te houden, afhankelijk van de versheid van de bonen. Niet langer dan dat want dan wordt het water te heet en krijg je verbrande koffie. Daarna wacht ik 10 seconden en begin met de brouwcyclus. Zelfs ESE pods zijn nu te pruimen .

Temp surfing voor de Gaggia verschilt dus wezenlijk met de Silvia. Ik ga de meegeleverde handleiding, waar je dus echt geen ene reet aan hebt, ritueel verbranden. Oke, misschien niet zo handig ivm garantie.
Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.
Ik laat mijn bevindingen later wel weten.
pi_58371249
quote:
Op maandag 28 april 2008 10:47 schreef Thorical het volgende:

[..]

Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.
Ik laat mijn bevindingen later wel weten.
Het kan best zijn dat jouw Gaggia geen last heeft van een te lage brouw temperatuur. Als je dan gaat temp surfen krijg je te bittere ( verbrande) espresso. Ik heb nu in ieder geval geen zurige espresso meer. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.
pi_58372710
Bij de gaggia van mn vriendin staat wel in de handleiding dat je stoom en heet water knop moet indrukken maar volgens mij is dit alleen maar om de boiler te vullen, ik gebruik het idd wel ook om hem heter te krijgen.
Bij mijn brasilia doe ik dit ook wel eens maar dat maakt geen verschil,gewoon paar x aan /uit werkt ook.

Ik heb wel nog een vraag:

Mijn brasilia begint hoogstens na 2.5 sec. door te lopen, ongeacht de hoeveelheid koffie die ik erin doe of hoe hard ik m tamp. das toch niet goed,he?
Ik ben nog aan het experimenteren met lavazza,kan zijn dat die te grof is natuurlijk,maar ook als ik er heel veel koffie in doe veranderd er nix...

Ik heb net een maler gekocht op het grote net dus zal binnenkort kunnen beginnen met fijnmalen

hoihoi
Komt de volgende x wel dan
pi_58372827
en iets anders...ik las over blue mountain en toeval bestaat niet dus...weet iemand waar ik dat kan krijgen of word dat wel eens besteld door iemand hier?
Tuurlijk wel,he!?
Komt de volgende x wel dan
pi_58372852
En als je gewoon flushed zonder portafilter? Komt het water er dan wel gelijk uit?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')