Kik, Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen....quote:Op donderdag 24 april 2008 21:57 schreef faberic het volgende:
Ik hou van dit topic.
Mark, het is echt toevallig maar ik was de afgelopen tijd ook aan het kijken naar lever machines.
De La Pavoni Professional staat nu hier, gekocht op marktplaats met RB-tamper.
Echt mooi ding, ik ga hem morgen uitproberen. Ik zal wel wat plaatjes posten en ervaringen.
Vind je hem in een andere kleurstelling wel mooi dan?quote:Op donderdag 24 april 2008 22:23 schreef W1ZZ het volgende:
Tja, ik word er niet warm of koud van maar da's persoonlijke smaak natuurlijk... Ik vind de kleuren wel een beetje fout maar hij schijnt heel goed te zijn als lever. Ik vind hun semi-automaat wel echt om van te kwijlen:
[ afbeelding ]
Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.quote:Op donderdag 24 april 2008 20:54 schreef Fakkan het volgende:
Heeft iemand hier die ESE pods geprobeerd?
Ik heb nu 20 shots gedaan met ESE pods, maar één daarvan was van acceptabel niveau. Ik krijg mooie donkerblonde crema, alles ziet er goed uit, maar het smaakt zo zuur dat het gewoon niet te zuipen is. Temp surfing heb ik geprobeerd, kleine verbetering.
Iemand advies? ( Ja, gebruik verse koffie. Ik weet het.)
Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).quote:Op donderdag 24 april 2008 23:00 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Zuur betekent meestal te lage temperatuur. Zorg dat je apparaat goed is voorverwarmd (20 minuten voor een silvia of vergelijkbaar, 45 minuten voor een grote HX) en verwarm de kopjes met heet water uit het apparaat. Probeer ook eens te zetten op de top van de cycle, als je dan nog steeds zure koffie hebt, heb je of brakke koffie, of een kapot apparaat.
Mijn huisgenoten hier kwamen begin deze week met "Perla Goudmerk bonen" aanzetten. Niet kopen, zure (en dan in de verkeerde zin van het woord) prulkoffie die al na 10 seconden blondt. Alleen te drinken met melk, heel veel melk (naja, dan doe ik weer eens iets aan mijn cappuccinoskills)
Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?quote:Op donderdag 24 april 2008 23:26 schreef Fakkan het volgende:
[..]
Ja, het lukt mij nu redelijke shots te krijgen met ESE pods ( 25 pods verder maar oke). Ik laat de Gaggia 20 minuten voorverwarmen, doe 2 blank shots en start de echte cycle net wanneer het temperatuurlampje aan gaat. De shots zijn nu een stuk minder zuur, maar nog steeds erg middelmatig ( of iets slechter dan dat).
Ik heb ook een paar dubbele espresso shots gedaan met vers gemalen Finca el Injerto en die waren beter dan redelijk. Aan het apparaat zal het denk ik niet liggen.
Ik moet concluderen dat ESE pods gewoon brak zijn. Ik dacht eerst van, lekker makkelijk en snel, maar je hebt nog steeds dezelfde problemen met temperatuur e.d. In die 20 minuten kan ik evengoed mijn biceps en de Zassenhaus aan het werk zetten. ESE = worthless.
Ja, ik ben daar een beetje in de war mee. Bij de Silvia gaat het lampje aan wanneer de boiler aan gaat. Bij de Gaggia is het juist andersom. Het lampje gaat aan wanneer de boiler gestopt is met verwarmen.quote:Op donderdag 24 april 2008 23:33 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Ehm, als je de shot start net als het lampje AAN gaat, zit je zo'n beetje op het laagste punt in je cycle, dit betekent 100% zeker zure koffie. Of bedoel je iets anders met die zin?
Dat ESE zooi is, daar ben ik het wel weer mee eens. Naja, 100x beter dan senseo laten we maar zeggen....
Ik gebruik Nespresso kopjes van ongeveer 40 a 50 ml. Na 25 seconden is het kopje half vol ( 20 a 25 ml espresso).quote:Op donderdag 24 april 2008 23:36 schreef W1ZZ het volgende:
In het geval van de ESE pods denk ik eerder dat de koffie zuur is door de te grove maling. In hoeveel seconden komt er een espresso uit?
Ik heb ook een PID set van AuberIns voor mijn rancilio gekocht vorig jaar. Degelijk spul, perfecte handleiding en temperatuurstudie op CD-ROM. Suyi, de man (chinees?) achter de site reageert inderdaad razendsnel op je mails, echt super.quote:Op woensdag 23 april 2008 14:47 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Sorry voor de late reactie, drama met mijn laptop.
Ik heb de PID Control Retrofit KIT for Rancilio Silvia w/ screw RTD sensor gekocht. Deze wordt aangeraden voor de Silvia's gefabriceerd tussen 2000 en sept 2006.
Omdat ik al contact had met de kerel achter AuberIns en hij me compleet heeft geholpen met de analyse van mijn probleem (brew sensor kapot) heb ik ook hier mijn set besteld omdat hij altijd direct op emails reageerde, graag wilde helpen en erg kundig was.
Ik heb de handleiding als PDF kan hem je zo mailen.
Dat van die crema is normaal, dat zie je ook op ieder filmpje! Zolang je de zwarte espresso er maar niet doorheen ziet, is het goed (dit lukt mij nog niet met La Pavoni overigens).quote:Op vrijdag 25 april 2008 20:37 schreef Fakkan het volgende:
Hier is de ubernewb weer. Ik heb een vraagje.
Mijn espressoshots worden steeds beter. Echter, ik zie iedere keer dat de crema best wel snel verdwijnt. De eerste 5 seconden na een dubbele shot in één glas heb ik ongeveer 1,5 cm crema. Na 30 seconden blijft er nog maar een halve centimeter over. Waar kan dit aan liggen?
Ik heb trouwens mijn bonen gehaald bij Brandmeesters en gemalen met een Zassenhaus.
Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.quote:Op vrijdag 25 april 2008 13:58 schreef Fakkan het volgende:
Ik weet nu waar het probleem zit. Zelfs op het hoogste punt van de tempcyclus is het water niet warm genoeg om goede espresso neer te zetten. Ik heb een beetje rondgekeken op coffegeek en zie dat er heel veel Gaggia gebruikers zijn die dit probleem vroeg of laat tegenkomen.
Dit is een goede tip voor alle Gaggia gebruikers ( Classic, Espresso, Carezza).
Zelfs wanneer de boiler net inactief wordt en het water, in principe, op zijn heetst is kan de temperatuur soms te laag zijn om goede shots te maken. Wat ik nu doe is de stoomknop indrukken net nadat de boiler inactief wordt. Dit zorgt ervoor dat het lampje, dat aangeeft dat het water heet genoeg is, uitgaat en de boiler het water weer begint te verhitten. Dit is blijkbaar temp surfing voor de Gaggia. Ik krijg het beste resultaat door de knop tussen de 5 en 10 seconden ingedrukt te houden, afhankelijk van de versheid van de bonen. Niet langer dan dat want dan wordt het water te heet en krijg je verbrande koffie. Daarna wacht ik 10 seconden en begin met de brouwcyclus. Zelfs ESE pods zijn nu te pruimen.
Temp surfing voor de Gaggia verschilt dus wezenlijk met de Silvia. Ik ga de meegeleverde handleiding, waar je dus echt geen ene reet aan hebt, ritueel verbranden. Oke, misschien niet zo handig ivm garantie.
Het kan best zijn dat jouw Gaggia geen last heeft van een te lage brouw temperatuur. Als je dan gaat temp surfen krijg je te bittere ( verbrande) espresso. Ik heb nu in ieder geval geen zurige espresso meer. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.quote:Op maandag 28 april 2008 10:47 schreef Thorical het volgende:
[..]
Dat ga ik vanmiddag ook maar eens proberen.
Ik laat mijn bevindingen later wel weten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |