abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 23 februari 2008 @ 16:24:01 #101
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_56927405
jullie zitten alweer in deel 6 zeg!
ik kom maar heel af en toe alleen even kijken of ullie net elkaar de hersens inslaan en niet spammen, want ik drink zelf gewoon senseo, maar wat gaan jullie hard ineens zeg!
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  zaterdag 23 februari 2008 @ 18:32:46 #102
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_56929877
even een copy/paste uit een gesloten topic:
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 18:26 schreef flexster het volgende:
Hallo, ik zit met het volgende:

Koffie is een deel van mijn leven. Mijn ouders hebben al langer dan 10 jaar een Turmix TX40 futura in gebruik die nog steeds fatsoenlijk werkt en lekkere espresso zet. Nou hebben wij familie in Liechtenstein/Zwitserland waar Turmix vandaan komt en mijn oog is gevallen op de TX560 die in verhouding met de in Nederland verkrijgbare apparaten erg goedkoop is (140 euro omgerekend). Ik zit er dan ook over te denken om dat ding te kopen en m bij mn familie te laten bezorgen.
1 ding weerhoudt me: ik kan er niks over vinden op het gebied van reviews of gebruikerservaringen!!

welke kenner kan me aan de hand van het merk en de specificaties wat meer vertellen over dit apparaat?
bij voorbaat dank!


foto van het apparaat
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_56929971
bedankt nog
  zaterdag 23 februari 2008 @ 18:37:32 #104
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_56929996
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 18:36 schreef flexster het volgende:
bedankt nog
is goed hoor
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_56930444
Die Turmix ziet eruit als zo'n Delonghi Cafe Treviso en zo heb je nog wel meer van die goedkopere machines. Kan je geen echte espresso mee zetten. Ik heb net even gekeken op een site waar ze de machine op verkopen. Speciaal crema filter zodat je zelfs met snelfiltermaling nog crema hebt en een aluminium thermoblock erin. Eigenlijk nog best duur ding voor wat 'ie te bieden heeft. Koop liever voor dat geld een Gaggia Evolution, die zal misschien iets duurder zijn (paar tientjes) maar wel veel beter in kwaliteit.
  zaterdag 23 februari 2008 @ 20:26:21 #106
97745 Thorical
finding a way
pi_56932567
quote:
Op maandag 11 februari 2008 19:43 schreef marmhz het volgende:
Kan je een bak sterke koffie mee zetten met schuimlaag erop. Geen echte espresso, daar is meer voor nodig.
Je hebt gelijk, dit geeft mij niet de smaak sensatie die een echte espresso geeft.
Ik probeer dit ding as maandag terug te brengen. En als dat lukt een Gaggia classic te kopen.
pi_56939149
Kan ook erg goed een Krups-kloon zijn. Krups en Turmix hebben op Nespresso-gebied het een en ander gezamelijk gedaan. Het is ook een mogelijkheid dat het zwitsers-portugese Frisimag/Eugster de fabrikant is.
Heel eerlijk: ik weet het niet.
Een thermoblock hoeft niet het grootste probleem te zijn: Quick en Aquaviva maken er prima machines mee, maar die zijn dan wel van brons. Een leuk koopje in Zwitserland is misschien de Solis Barista, die lijkt me technisch dicht bij de Solis 800 te staan maar kost minder dan de helft. Over de Solis 800 wordt nogal fanatiek gejubeld her en der, maar dat is een vrij dure (design)machine met een alu thermoblock en crema filter.
Een Gaggia Evo is een goede koop, kan je een hoop mee doen. Een Gaggia molen ook.
Demoka maakt ook een paar machientjes met een aardige prijs/prestatie verhouding.
pi_56947671
Welkom in de wereld van de thuisbarista
pi_56950100
die gaggia evolution lijkt me na wat surfen een zeer behoorlijk apparaat om mee te beginnen. Moet je nou per sé een molen erbij hebben om fatsoenlijke koffie eruit te krijgen? Er bestaat toch ook zeer behoorlijke snelfiltermaling waar je prima mee kan zetten..of ben ik nou aan het vloeken
pi_56951765
Haha ja dat is wel een beetje vloeken ja... Espressomaling is sowieso veel fijner dan snelfiltermaling. Maar het is ook zo dat koffie veroudert en dat verouderingsproces wordt enorm versneld door het malen. Ik kan echt veel verschil proeven tussen een espresso die is gezet met koffie die een minuut geleden is gemalen en koffie die een kwartier geleden is gemalen. Een molen maakt enorm veel verschil voor de smaak van de koffie dus.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56952834
hmm ok. Ik heb me een beetje verdiept en ik ben overdonderd met wat er over koffie te vinden is op internet. Wat een geweldig product is het ook. Ik ga me eens wat beter orienteren op beginners-espresso apparaten. Komt er dan nog wat in de buurt van de Gaggia Evolution?
pi_56952855
is het verser gemalen dan trouwens per definitie lekkerder?
misschien beetje een stomme vraag, maar het hoeft toch niet zo te zijn dat koffie die niet vers is gemalen meteen niet te drinken is.

verder..kunnen jullie mij uitleggen wat het verschil maakt met stampers. Het is toch niet zo dat een metalen beter aandrukt ofzo. Ligt er maar net aan hoe hard je drukt toch?

[ Bericht 43% gewijzigd door flexster op 24-02-2008 19:43:12 ]
pi_56953576
Persoonlijk ken ik de Evolution niet maar de Gaggia Classic (degene in prijs direct boven de evolution) is een topapparaat voor die prijs dus dat zal de evolution ook wel zijn. Je kunt bijvoorbeeld een Solis Maestro of een Gaggia MDF molen erbij kopen, ik weet niet wat je budget precies is? Anders kun je ook beginnen met de Evo en de molen later kopen.

Misschien zijn anderen het niet met me eens maar voor mij is versgemalen per definitie lekkerder. Ik vergelijk het altijd met een komkommer. Stukjes komkommer van 5 mins oud zijn toch ook lekkerder dan de verschrompelde broertjes van een uur oud?

Het probleem met die plastic tampers die je bij je apparaat geleverd krijgt is dat ze nooit goed passen. Je moet een tamper hebben die precies in het filterbakje past anders krijg je side-channeling. Dat betekent dat de koffie aan de zijkanten minder fijn is aangestampt waardoor het water er daar gemakkelijker doorheen kan. Water zoekt altijd het pad van de minste weerstand. Wat je dan krijgt is een bittere koffie terwijl dat absoluut niet had gehoeven.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56954793
Het enige verschil tussen de Evolution en de Classic que techniek is de magneetklep. D.w.z. dat de Classic na het zetten van de espresso de druk van het water op de koffie afvloeit in de waterbak. Die klep mist de Evolution, dat is op zich geen probleem, je moet gewoon iets langer wachten voor je het piston eruit draait. Verder is de Evo plastic aan de buitenkant en de Classic RVS dat maakt ook mede het prijsverschil. Technisch gezien maakt het niet uit, ze kunnen beide een goede espresso maken. Een nieuwe Evo heb je voor het geld van een tweedehands Classic dat is de afweging die je moet maken. Een molen moet er echter wel bij maar die kan je zeker ook tweedehands kopen. Dan heb je een prima beginnersset waar je veel blijer mee zal zijn dan met de Turmix.
pi_56955994
ik word steeds enthousiaster. De evolution kan me qua uiterlijk een stuk minder bekoren dan de classic maar het gaat uiteindelijk om de espresso. Als ik zo hoor dat die magneetklep het enige direct verschil is (samen met de buitenkant) dan ga ik toch liever voor een nieuwe evolution. Er moet dus per se een molen bij? Gezien het feit dat ik echt een beginner ben en wij thuis ook altijd snelfiltermaling gebruiken kan ik de eerste paar weken toch wel oefenen zonder molen..ik ben ook maar een student

Mijn ouders zijn trouwens gister een vrij jonge Rancilio Silvia tegen het lijf gelopen in een zaak in Zwolle voor 300 euro. Prachtig apparaat maar helaas boven mijn budget.

in ieder geval bedankt voor jullie enthousiast en duidelijk advies.
pi_56959667
Ik zag de Evo staan voor 259? Als je het enigszins kunt bolwerken zou ik zonder nadenken die 40E extra voor de Silvia betalen. Topapparaat, heb ik zelf ook en zeer tevreden mee!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56959722
Wat ik nu meestal doe als ik koffie haal is 't vers laten malen en daarna zo snel mogelijk in de vriezer doen.
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56959749
nee de evo staat op koffiewarenhuis.nl voor 168..das nogal een verschil
pi_56959794
ik denk dat ik niet kan slapen van alle espresso machines die ik vandaag bekeken heb wat een mooie apparaten. Ik ben verliefd op die Rancilio!
pi_56963058
Tweedehands Silvias heb je op marktplaats eigenlijk heel eenvoudig 200 euro. Ik heb er zelf (na ff zoeken) 2x eentje gekocht, eentje voor 140 en eentje voor 155.

Of als je een handig bent, is dit misschien wat:
http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/142208476-rancilio-silvia-voor-loop-of-sloop.html?return=eJw1jVEKgzAQBe8i6Kcm0UqbIEVvEtRiMMYlu1Lb0rt3pe3Xm2EH1mqpX04Lg1qelU5wtLGfzEQEuijmFcaQLzbOBN5awjz44pvkMMF1943MBmxoTctWpmUHG4NgGBwDryfepwNGvA34z%2BiXLXxow7aM0fVHvbNeKlWrQx4sVXmqRcU239miDb3zjr91Kx4fVAawNSIx7w%2FsJz0X&df=1&fta=eNpNkl2O2zAMhO%2Fih30mqX8KuUKvEBhxuhXqJIZl76Zd5O6l5LXcF8P4oNHMUOzZ81eWT7fO4%2FmjH3MXMwfN3XM84duQT8uDMU4rQxwSx3Hhv2mK%2BeeQC14E3ya%2Br7frnC5xfIqULMXxD2tlLOj4%2B5Pn%2Fn5JY3rER05Mb9O0nqC4iMnUv1%2B7mOSqzIq7NIh9zySZktwsQbhDA0aD1no%2FtzEVHHhfGH0z7Y0lBFeY2hlYINRUmG5aNERUteZgpBCr1jYGRBhCYe5gqNFX5neP4IKCgIWF5htQ4m2Z4QgTEHGD2NTGGqdVhUcVR1bBBlsXjwqsql1wL6OtNwpcNUdzQO1Bmwrtf9B5s8ldg%2BiUt9vJVshob2XAFbZGBoK8bI1ERyOvPLkNtkZktQKCClsjIhB%2FW%2BHeSKERpOpAaG%2BkgiegbcRkGrQyOVtrkm1QBmdUfTRyDVIA9BLpJRsqO7U8pn7I5%2FF6f19%2BlaMlPAJ3l3Wez%2Bk%2BXJ87Ff2tf57LUsoeDnXbiLv%2Bs4s%2Fvn8%2Fyn4Cf71e%2FwCMjM%2F4&fta_ind=23&fs=1
Aan een Silvia kan eigenlijk heel weinig kapot, het is dat ik geen auto heb om hem op te halen, anders zou ik hem zo kopen. Het is een gok, maar ik geef je ong 50% kans dat hij binnen een half uur zonder dingen te vervangen te maken is.

Over malen, ik heb wel wat ervaring met espresso zetten zonder molen. Als je zooi in de supermarkt koopt, neem dan Lavazzo, die is veel fijner gemalen dan de concurrenten. Dit is eigenlijk het enige merk waar je nog een fatsoenlijke doorloop mee haalt. En inderdaad, als je vers gemalen koffie koopt, vries het dan in.

Mijn zelfbranden ligt op dit moment helaas een beetje stil . Geen tijd enzo....
pi_56963114
Wat denk je dat er mis mee kan zijn dan? Heb er wel interesse in eigenlijk
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56963202
Dat lijkt op iets met de thermostaat of de schakeling die eraan hangt die niet goed meer is. Als hij het 10 minuten lang wél doet en pas daarna sluiting maakt. Voor een euro of 50 zou je de gok best kunnen wagen, zeker als je zelf een beetje handig bent met de electro.

Je kan ook te veel uitgeven aan een 2e hands, een collega van me heeft laatst een gereviseerde Silvia gezien die 550 euro op zou moeten leveren. Das de prijs waarvoor ze nieuw in de winkel staan.
pi_56965030
quote:
Op maandag 25 februari 2008 10:04 schreef zquing het volgende:
Wat denk je dat er mis mee kan zijn dan? Heb er wel interesse in eigenlijk
Waarschijnlijk gewoon de bedrading, de thermostaat of een relais. Maar ook de boiler kan gescheurd zijn, dan is hij vrijwel total loss.

Je moet erachter zien te komen WAT er nou eigenlijk voor zorgt dat hij uitschakelt. Is het de temperatuur, is het de tijd dat hij aanstaat etc. Je kan dit testen door hem, direct nadat hij eruit is geklapt, weer aan te zetten. Zo kan je de verschillende redenen afgaan.

Maar ga er niet aan beginnen zonder behoorlijke dosis sleutelervaring. Het compleet uit elkaar en weer in elkaar kunnen schroeven van bijv. een espresso-apparaat is een goede indicatie.
pi_56992842
Hee marmhz top thx! Ik heb nu de boilerdruk op gemiddeld 1.1 staan en hij stoomt als een zonnetje. Alleen die tip... Is er een vervangende tip te krijgen toevallig? De espresso komt er trouwens ook beter uit nu!

Hij maakt trouwens af en toe een naaiende herrie, is dat normaal voor dit apparaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 26 februari 2008 @ 20:21:15 #125
97745 Thorical
finding a way
pi_56995720
Wat te kopen?
Een pavoni europicola of een gaggia classic? Ze kosten het zelfde. Ze zijn alle bij werkend.
En in goede staat.
pi_57004120
quote:
Op dinsdag 26 februari 2008 20:21 schreef Thorical het volgende:
Wat te kopen?
Een pavoni europicola of een gaggia classic? Ze kosten het zelfde. Ze zijn alle bij werkend.
En in goede staat.
Het zijn zo'n beetje 100% andere machines, de Gaggia Classic is een pompmachine, de europiccola een handmachine. Ik ben niet zo op de hoogte van handmachines, maar je schijnt er de beste espresso mee te kunnen zetten, maar ook de slechtste. Skill is alles...

Dus als je een top-notch barista bent, die toe is aan een nieuwe uitdaging: europiccola
Als je een leuk beginnersapparaatje zoekt: 100% zeker de Gaggia Classic

Ik neem echter aan dat je in categorie 2 zit, een top-notch barista stelt deze vraag neit hier

Trouwens, je kan ook nog iets doorsparen voor een Silvia....en denk aan een molen.... etc...
  woensdag 27 februari 2008 @ 09:59:55 #127
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_57005294
en nog een keertje een copy/paste uit een gesloten topic
jullie weten er vast wel raad mee
quote:
Op dinsdag 26 februari 2008 22:27 schreef MrBonzo het volgende:
..ik heb mijn Rancilio Sylvia iets te fanatiek ontkalkt.., of beter iets te fanatiek doorgespoelt na het ontkalken..

De eerst volgende keer dat ik haar koffie vroeg door de pomp te activeren begon zij te lekken uit het lekpijpje.. bij het stomen wordt dit erger..het klinkt dan alsof er het water kookt..en het druppelt dan behoorlijk flink.., ik kan ca 4 capu's maken voordat de lekbak vol is..

Heeft iemand een idee wat ik kapot gemaakt heb? Is het de thermostaat, waardoor de temperatuur te hoog wordt en te veel druk in het boilertje ontstaat? ..of is alleen een ovedrukventiel eruit geklapt..

weet iemand een reparateur in A'dam?

THX!
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_57005432
Ik denk niet dat het aan je thermostaat ligt, als de temperatuur te hoog werd zou je ook verbrande espresso krijgen. Dat je in steammode een kokend water geluid hoort is normaal aangezien water voor stoom nu eenmaal tot boven het kookpunt gebracht moet worden. Het klinkt erg als een lekkend overdrukventiel. Ik neem aan dat je met te fanatiek spoelen te fanatiek backflushen bedoelt? Anders zou het vreemd zijn dat de 3wv (3-way valve aka overdrukventiel) eruit klapt. Wat je kunt proberen is je apparaat zelf open te schroeven en kijken hoe 'ie erbij staat. Kijk 'ns wat er gebeurt als je 'm ietsje verder openzet (dus de pompdruk iets verlaagt). Als je besluit je 3wv te vervangen zal dat niet zo'n heel dure operatie zijn iig, simpel onderdeeltje. Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 28 februari 2008 @ 20:56:49 #129
97745 Thorical
finding a way
pi_57044645
Welke in het schap koffie kan ik in het beste kopen als ik m'n Gaggia classic binnen krijg?
pi_57048042
quote:
Op dinsdag 26 februari 2008 18:44 schreef W1ZZ het volgende:
Hee marmhz top thx! Ik heb nu de boilerdruk op gemiddeld 1.1 staan en hij stoomt als een zonnetje. Alleen die tip... Is er een vervangende tip te krijgen toevallig? De espresso komt er trouwens ook beter uit nu!

Hij maakt trouwens af en toe een naaiende herrie, is dat normaal voor dit apparaat?
Fijn dat het geholpen heeft! Die herrie heb ik ook. Vooral als de machine druk moet opbouwen met koffie erin. Wat helpt is een siliconenmatje (Xenos) onder de kopjes leggen, die rammelen het meeste. (tenminste ik neem aan dat je het rammelen dat veroorzaakt wordt door de pomp bedoeld)
pi_57048203
Andere tip kan je er zo aanschroeven dat is geen probleem. Ik heb een 4 gaats nu maar die is best moeilijk te beheersen.
pi_57056001
quote:
Op donderdag 28 februari 2008 20:56 schreef Thorical het volgende:
Welke in het schap koffie kan ik in het beste kopen als ik m'n Gaggia classic binnen krijg?
Ik weet niet waar je woont maar in elke fatsoenlijke plaats is tegenwoordig wel een koffie/thee speciaalzaak. Voor hetzelfde geld krijg je daar stuk betere koffie.
pi_57057225
En voor nog betere kwaliteit (en nog steeds goedkoper dan de meeste toko's) bestel je de espressoblends van www.gebrand.nl

@marmhz: ook zonder kopjes maakt ie veel herrie als ie druk op moet bouwen... Ik voel de kast ook zwaar vibreren dus denk dat er daar iets niet helemaal soepel loopt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_57084682
Je weet inmiddels hoe de bovenkap eraf moet. Als je die eraf hebt kan je onder het fiorenzato logo nog een schroef losdraaien. Dan kan je de hele mantel oplichten en eraf halen. Hij zit links en rechts voor aan de zijkant gehangen achter twee boutjes. Als de mantel eraf is kan je bij de pomp die zit onderin de behuizing, wellicht zit er iets los. Ik heb bij de mijne er ook isolatiemateriaal onder gedrukt, zodat de pomp iets stiller wordt.
  maandag 3 maart 2008 @ 00:50:27 #135
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_57118038
Hey wat een gaaf topic dit zeg
Dat ik dit hier niet eerder heb ontdekt
Ik werk ondertussen alweer een tijdje al barman ( " barista " ) bij 't Feithhuis in Groningen ( www.feithhuis.nl )
Hier krijg ik van de bedrijfsleider van de bar regelmatig oefenavonden waar wij onder andere oefenen voor de NK barista. ( dit jaar zit 1 van mijn collega zelfs in de finale

Ik ga dit topic zeker in d gaten houden, en jullie vertellen met welke espressomachines wij werken in Groningen!!
pi_57121665
Hoi Mark, ik was een poosje geleden en heb een van je collegabaristas gesproken. Helaas mocht hij niet meedoen omdat hij niet Nederlands was, maar de cappuccino was perfect! Maar eh... waar zijn al die mooie lange brunettes gebleven die er een paar geleden nog en masse bij jullie werkten??? Welke Peeze melange gebruiken julie? Donker of Ottimo?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  maandag 3 maart 2008 @ 12:40:47 #137
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_57124406
Wij gebruiken beide melange's.

De donkere melange gebruiken wij voor: koffie, koffie verkeerd en de grote koffie's ed.
Ottimo gebruiken wij voor cappuciono, espresso, ed.

En ja mijn collega maakt inderdaad fijne cappuciono's ( met dertig jaar ervaring is dat ook niet zo gek )
pi_57136735
quote:
Op donderdag 28 februari 2008 20:56 schreef Thorical het volgende:
Welke in het schap koffie kan ik in het beste kopen als ik m'n Gaggia classic binnen krijg?
Koop alsjeblieft een maler! De Gaggia MDF is een degelijke maler en kost in Nederland ¤150, met een beetje geluk vindt je hem op Marplaats voor de helft.

Ik ben ook zoals jou begonnen (maar ik heb de DeLonghi nog). Ik heb echt heel snel een maler gekocht. Bij winkels als Simon Levelt (SL) of Kaldi kun je koffiebonen kopen en laten malen, maar bij SL hebben ze maar één arabica espresso boon en twee blends met dezelfde boon en robusta. Bij Kaldi hebben ze wel meer, maar dan moet je een behoorlijk grote zak kopen en iedere week terug om even te malen. Of het moet zijn dat je een Kaldi zak in een week leeg drinkt. Toen ik nog fanatiek koffiedrinkende huisgenoten had, lukte het mij in een paar dagen

Een maler heb je trouwens zo terugverdient omdat je overal bonen vandaan kunt ritselen en dan zelf malen, zonder maler zit je vast aan een beperkt aantal (dure, saaie) koffiebronnen.

Ik kan me mijn eerste slok espresso met zelfgemalen bonen nog herinneren Goud! En geloof mij, ik dacht ook dat een maler overdreven was en dat ik wel tevreden zou zijn met gemalen koffie van de speciaalzaak. NOT!

Ik gebruik trouwens nog steeds een DeLonghi apparaat van ¤60 maar kijk stiekem rond naar een mooie Gaggia of Silva. Maar de prijs per kop(je) is al hoog genoeg

Als je toch gemalen koffie gaat kopen (je moet je week totdat je maler binnenkomt immers overbruggen ). Koop geen koffie bij de AH of andere supermarkten en koop zeker geen Illy espresso maling. Ik heb een blik van de Sint gekregen en dat ging na twee pogingen regelrecht de prullenbak in. Zo bitter heb ik 'm nog nooit gehad. Een Lavazza zak espresso maling is nog wel te doen, maar SL en Kaldi koffie zijn zeker beter.

[ Bericht 11% gewijzigd door Sleutelvader op 03-03-2008 21:46:27 ]
pi_57140400
quote:
Koop geen koffie bij de AH of andere supermarkten en koop zeker geen Illy espresso maling. Ik heb een blik van de Sint gekregen en dat ging na twee pogingen regelrecht de prullenbak in. Zo bitter heb ik 'm nog nooit gehad.
Wij verkopen al 20 jaar espressokoffie. De eerste 8 jaar alleen maar illy, er waren weinig andere kwaliteitsbonen verkrijgbaar. Maar helaas kwam er elk jaar zowat een gulden per blikje bij. Ongeveer 8 of 9 jr geleden zijn we gestopt omdat de prijs/kwaliteits verhouding niet meer zo goed klopte.

Maar nog steeds is illy een redelijk goed produkt dat met kop en schouders uitsteekt boven het gebruikelijke supermarkt assortiment. Het is helaas wel een ´kritische´ koffie, die gevoelig is voor juiste druk en temperatuur. Dat zijn 100% arabica´s wel vaker, ik kan wel 8 merken noemen die net zo kritisch zijn.

De espresso die onder de kritsche druk en temp zit kan vreselijk zuur smaken, maar bij de juiste omstandigheden totaal ´omslaan´, dus mondvullend, rond en fruitachtig smaken. Met een ´horeca´ machine en molen is dit veel makkelijker te bereiken dan met een gemiddelde thuismachine, dat geef ik toe.

Deze huishoudmachiines zijn de reden dat veel melanges nu 50% of meer robusta´s en speciale arabica´s bevatten die bij lagere druk en temp ook hun aroma´s loslaten. Je ziet bij de gemalen soorten ook een grover gemalen koffie dan voorheen.

Natuurlijk is er betere koffie dan illy verkrijgbaar. Maar voor mij is illy wel de benchmark bij het vergelijken van een nieuwe soort: dus bijv. koffie XYZ is -frisser of zoeter dan illy, -fruitiger of zwaarder dan illy.
Dus af en toe bestel ik nog wat blikjes. De caffeine-vrije soort smaakt trouwens bijna even goed als de gewone, een zeldzaamheid in de koffiewereld.
  dinsdag 4 maart 2008 @ 00:06:55 #140
97745 Thorical
finding a way
pi_57140841
quote:
Op maandag 3 maart 2008 21:41 schreef Sleutelvader het volgende:

[..]

Koop alsjeblieft een maler! De Gaggia MDF is een degelijke maler en kost in Nederland ¤150, met een beetje geluk vindt je hem op Marplaats voor de helft.

Ik ben ook zoals jou begonnen (maar ik heb de DeLonghi nog). Ik heb echt heel snel een maler gekocht. Bij winkels als Simon Levelt (SL) of Kaldi kun je koffiebonen kopen en laten malen, maar bij SL hebben ze maar één arabica espresso boon en twee blends met dezelfde boon en robusta. Bij Kaldi hebben ze wel meer, maar dan moet je een behoorlijk grote zak kopen en iedere week terug om even te malen. Of het moet zijn dat je een Kaldi zak in een week leeg drinkt. Toen ik nog fanatiek koffiedrinkende huisgenoten had, lukte het mij in een paar dagen

Een maler heb je trouwens zo terugverdient omdat je overal bonen vandaan kunt ritselen en dan zelf malen, zonder maler zit je vast aan een beperkt aantal (dure, saaie) koffiebronnen.

Ik kan me mijn eerste slok espresso met zelfgemalen bonen nog herinneren Goud! En geloof mij, ik dacht ook dat een maler overdreven was en dat ik wel tevreden zou zijn met gemalen koffie van de speciaalzaak. NOT!

Ik gebruik trouwens nog steeds een DeLonghi apparaat van ¤60 maar kijk stiekem rond naar een mooie Gaggia of Silva. Maar de prijs per kop(je) is al hoog genoeg

Als je toch gemalen koffie gaat kopen (je moet je week totdat je maler binnenkomt immers overbruggen ). Koop geen koffie bij de AH of andere supermarkten en koop zeker geen Illy espresso maling. Ik heb een blik van de Sint gekregen en dat ging na twee pogingen regelrecht de prullenbak in. Zo bitter heb ik 'm nog nooit gehad. Een Lavazza zak espresso maling is nog wel te doen, maar SL en Kaldi koffie zijn zeker beter.
Weest gerust.
De periode dat ik nog geen (schijven) maler heb overbrug ik met gemalen bonen van Geels die is hier 10 minuten vandaan.
Ik heb goede ervaringen met hen betreffende thee en hoe ze daar mee omgaan.
Wij, de mensen van Geels, mijn butget en ebay komen er wel uit binnen 3 maanden.
Maar ik realiseer me wel dat er nog zoveel te doen is buiten mijn lekkere kopje espresso.
pi_57141596
quote:
Op maandag 3 maart 2008 23:45 schreef oxxo het volgende:

[..]
Natuurlijk is er betere koffie dan illy verkrijgbaar. Maar voor mij is illy wel de benchmark bij het vergelijken van een nieuwe soort: dus bijv. koffie XYZ is -frisser of zoeter dan illy, -fruitiger of zwaarder dan illy.
Ben ik toch benieuwd welke merken beter zijn volgens jou dan Illy.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 4 maart 2008 @ 08:40:44 #142
120482 mirugai
very fishy
pi_57143563
Hey mensen, de rubberen ring in de kop van m'n zetgroep is aan vervanging toe. Het gaat om een Cimbali Junior. Weet iemand een adres in Amsterdam waar ik zo'n ding kan vinden?
pi_57144243
quote:
Op maandag 3 maart 2008 00:50 schreef Mark_Boelen het volgende:
Hey wat een gaaf topic dit zeg
Dat ik dit hier niet eerder heb ontdekt
Ik werk ondertussen alweer een tijdje al barman ( " barista " ) bij 't Feithhuis in Groningen ( www.feithhuis.nl )
Hier krijg ik van de bedrijfsleider van de bar regelmatig oefenavonden waar wij onder andere oefenen voor de NK barista. ( dit jaar zit 1 van mijn collega zelfs in de finale

Ik ga dit topic zeker in d gaten houden, en jullie vertellen met welke espressomachines wij werken in Groningen!!
Hee grappig een barista van 't Feithhuis hier. Ik ben er al jaren niet meer geweest maar zal wel weer 'ns langsgaan... Reserveer je dan zo'n lekkere fauteuil voor me?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_57148074
Zoek voor dat rubber van de Cimbali even naar een horecaservicebedrijf in de buurt van Amsterdam op google. Er is bijna altijd wel een bedrijf bij wat Cimbali's verkoopt en onderhoud. Mocht dat niet lukken bel dan ESW in Den Haag en laat het opsturen.
  dinsdag 4 maart 2008 @ 18:42:08 #145
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_57154533
quote:
Op dinsdag 4 maart 2008 09:34 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Hee grappig een barista van 't Feithhuis hier. Ik ben er al jaren niet meer geweest maar zal wel weer 'ns langsgaan... Reserveer je dan zo'n lekkere fauteuil voor me?
Gelijk rechts bij de ingang?
Vandaag trouwens nog even bij kaldi geweest in Groningen.
Even een mooie nieuwe schuimkan gekocht en gekeken naar al die mooie machines
En natuurlijk een lekker espresotje gedronken

[ Bericht 21% gewijzigd door Mark_Boelen op 04-03-2008 19:15:33 ]
pi_57159881
quote:
Op maandag 3 maart 2008 23:45 schreef oxxo het volgende:

[..]
Natuurlijk is er betere koffie dan illy verkrijgbaar. Maar voor mij is illy wel de benchmark bij het vergelijken van een nieuwe soort: dus bijv. koffie XYZ is -frisser of zoeter dan illy, -fruitiger of zwaarder dan illy.

Ben ik toch benieuwd welke merken beter zijn volgens jou dan Illy.
illy is prima koffie. Voornamelijk Colombiaans, en de betere soorten. Maar heus, er zijn nog zoveel mooie soorten.. met Afrikaanse bonen, met Maragogype. Napolitaans, Milano, full City of Siciliaans gebrand. De winst van een kleine lokale brander ligt vnl. in de versheid van het produkt. Het lukt bij grote branders als illy, lavazza niet om bonen binnen 3 weken bij de consument te krijgen, sommige kleinere merken lukt dat wel.

Bij grotere merken zijn er soorten die op illy lijken, maar aromatischer zijn. Maar ook soorten die zoetiger, kruidiger zijn. Dat kan je voorkeur zijn. Of je neemt single origins met bijzondere bonen, bijv. Kona EF bonen. Deze bonen hebben zo´n breed smaakpallet, daar kan geen melange tegenop.
pi_57163741
quote:
Op dinsdag 4 maart 2008 18:42 schreef Mark_Boelen het volgende:
Vandaag trouwens nog even bij kaldi geweest in Groningen.
Ahh mooi, daar werk ik als bijbaantje
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_57170384
quote:
Op maandag 3 maart 2008 23:45 schreef oxxo het volgende:
[..]
lang verhaal
Oeps, ik was niet duidelijk genoeg. Illy verkoopt vast goede espresso maling, ik bedoelde dat je geen Illy espresso maling (blik) bij de AH moet kopen. Ik drink nog liever Aldi oploskoffie dan dat. Illy heeft nog veel meer producten waaronder vast een aantal goede.
pi_57170990
quote:
Op dinsdag 4 maart 2008 23:56 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ahh mooi, daar werk ik als bijbaantje
Kan je niet wat korting voor me regelen? ( op die mooie machine rechts voor )
pi_57175801
quote:
Op woensdag 5 maart 2008 12:17 schreef Mark_Boelen het volgende:

[..]

Kan je niet wat korting voor me regelen? ( op die mooie machine rechts voor )
Welke bedoel je? De ECM Manufacture? Hah dat zou ik ook wel willen... Korting kan trouwens meestal wel geregeld worden maar dan als je een totaalpakket koopt, dus als je bijvoorbeeld een Silvia (589) plus aanverwanten koopt en de prijs komt uit op 769 dan zal er 700 van gemaakt worden ofzo. Maar niet zo op een machine los want de marges vallen best wel tegen op die semi-automaten, marges op volautomaten liggen hoger bij mijn weten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')