abonnement Unibet Coolblue
pi_56528779
quote:
Op maandag 4 februari 2008 16:04 schreef W1ZZ het volgende:
Ik kan alleen maar spreken over mijn drum roaster die zoals je weet veel langzamer brandt. Als ik zo naar de bonen kijk zijn ze net pas 1st crack uit. Bij mij zou 't nog een goeie drie minuten duren tot de 2nd crack. Op jouw fluid air brander wel korter. Iemand anders die ervaring heeft met beide apparaten?

Dit is een goeie link over de kleur van de bonen: http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.html

ik brand m'n bonen meestal niet verder dan stap 12.
Als ik het vergelijk met sweetmaria's zit ik qua olie op ongeveer stap 8, qua kleur zit ik iets donkerder, ongeveer op stap 9. Het zal dus ongeveer een city-roast zijn.

Hoeveel langer zou ik moeten voor een fullcity? 1 min ofzo?
pi_56540629
Denk zoiets ja... Het is ook ervaring opdoen en een beetje feeling voor wanneer de 2nd crack komt krijgen. Ik was trouwens in m'n opsomming nog de El Salvador SHB Pacamara vergeten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 5 februari 2008 @ 22:13:59 #53
205319 sander31
rancilio sylvia
pi_56550442
Ik heb deze week een uit rancilio silvia uit 1999 gevonden in de garage van mijn schoonvader.

na wat schoonmaak werk en het verhelpen van lekkages doet hij het best ok.

Na wat uit proberen bleek dat het water er uit spuit tijdens het zetten van de espresso.

na een telefoontje met een leverancier in amsterdam krreeg ik de tip om het oude blauw thermostaatje
met rode stip, te vervangen. omdat de temperatuur te heet zou worden van de boiler.

weet iemand van dit probleem af? het blijkt dat de oude versie van de silvia dit probleem heeft.

ik hoor graag van de kenners wat te doen en waar ik eventuel een nieuwe thermostaat kan kopen.

groet een beginnende rancilio gebruiker
pi_56553666
Ik kan je niet helpen met een nieuwe thermostaat maar kan je wel vertellen dat dat niets met het eruit spuiten van het water te maken heeft. Bedoel je dat de espresso er veel te hard uit stroomt of dat het water als een dolle uit de groep stroomt?

Die leverancier heeft wel gelijk trouwens wat betreft de te hete thermostaat. Maar een nieuwe moet hij dan toch kunnen leveren?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56558550
Ola!

De verkoper van mijn Iroast zei dat die eerste bonen Kalossi bonen waren. Erg vaag, want ik heb een keer gebrande Kalossi-bonen gekocht bij ongebrand, en die waren bekketrekkend zuur, en deze eigenlijk nauwelijks. Het lijkt er dus op dat die batch die ik heb gekocht, niet helemaal goed was ofzo. Want jullie vinden die Kalossi ook allemaal niet zuur...

Ik ben gisteravond weer even aan het branden geweest. Voorlopig hou ik me bij defaultprogramma1, om wat vergelijkingsmateriaal te krijgen. De Surinaamse toko bij ons in de straat had gewoon een zak ongebrande bonen van type X liggen voor 4,50. Die heb ik meteen maar gekocht, de verkoper zei dat ze uit "Colombia" kwamen, meer wist hij niet. Als ik ze vergelijk met die Kalossi-bonen, zijn ze wel lelijker (meer defecten). Ze zijn wat fruitig en eigenlijk best wel lekker. Gemengd met die Kalossi-bonen (1:1) ontstaat er iets dat ik niet echt kan waarderen.

Hier heb ik de bonen gebroederlijk naast elkaar:

Linksboven: ongebrande "Colombia" bonen van de surinaamse toko
Linksonder: idem gebrand met iroastprogramma1
Rechtsboven: Ongebrande bonen van de verkoper van mijn iroast (ws Kalossi)
Rechtsonder: idem gebrand met iroastprogramma1

Wat vinden jullie van die goedkopiebonen? Ook qua roast?
pi_56558751
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 22:13 schreef sander31 het volgende:
Mijn Silvia is kapot
Tja, wat is dat "eruit spuiten". Zou je misschien een filmpje kunnen maken oid?

Ik heb het idee dat je bedoelt dat hij heftig sist en er een soort stoom uit komt zetten. Ongeveer wat je ziet op dit filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk op 4 minuten) maar dan de hele tijd.Als dit het geval is, betekent dit inderdaad dat je temp te hoog is.

In dat geval zou het gewoon zo kunnen zijn dat de stoomknop (onderste) aan staat. Bovendien kan je thermostaat kapot zijn. Dit is te testen door te kijken hoe vaak hij klikt als je hem aanzet met de stoomknop meteen "aan". Hij hoort dan 2x te klikken, de eerste keer als het water heet genoeg is voor de espresso, de tweede keer als het heet genoeg is voor stoom. Pas bij de tweede keer hoort dan het verwarmingslampje uit te gaan. Als je die eerste klik niet hoort, is je thermostaat voor espresso-bereiding idd kapot, en die zal je moeten vervangen. Hoe dat precies zit, weet ik niet, maar de importeur zal je wel een nieuw onderdeel kunnen opsturen.
pi_56558938
espressoxxl.de levert ook onderdelen mocht het in Nederland moeizaam gaan

,levert ook veel merkloze onderdelen, wil nog wel eens in prijs schelen
pi_56559202
quote:
Op woensdag 6 februari 2008 12:13 schreef rooienar het volgende:
espressoxxl.de levert ook onderdelen mocht het in Nederland moeizaam gaan

,levert ook veel merkloze onderdelen, wil nog wel eens in prijs schelen
Jij hebt toch ook een Junior? Ik las op een ander forum dat jij (althans, ook iemand met de nick rooienar ) had gepost in een thread over stoomkoppen. Heb je daar al meer info over? Vrijwel alle winkels hebben alleen die brakke standaard-cimbali kop, en daar krijg ik echt geen schuim mee.
pi_56574046
@mark v:
Sulawesi Kalossi bonen moeten na branding minimaal 1,5 dag ´besterven´ voordat ie op smaak is. Het is een hele moeilijke boon om in je Iroast te branden. Ook ´proffessioneel gebrand´ valt ie me tegen. Wat me redelijk afgaat zijn oa. Colombia Excelsio en supremo, Yrrahcheffe. Kun je kopen bij Ongebrand. Verder bevalt mij Kenia AA en Kona redelijk goed in de Iroast. Deze krijg ik wel eens van een brander. Soms krijg ik vooraf gemengde groene bonen, van onbekende komaf. Meestal is het resultaat knap teleurstellend. Dan maak ik er gewone filterkoffie van. Voor mijn schoonmoeder natuurlijk..
pi_56580200
quote:

Bovendien kan je thermostaat kapot zijn. Dit is te testen door te kijken hoe vaak hij klikt als je hem aanzet met de stoomknop meteen "aan". Hij hoort dan 2x te klikken, de eerste keer als het water heet genoeg is voor de espresso, de tweede keer als het heet genoeg is voor stoom. Pas bij de tweede keer hoort dan het verwarmingslampje uit te gaan. Als je die eerste klik niet hoort, is je thermostaat voor espresso-bereiding idd kapot, en die zal je moeten vervangen. Hoe dat precies zit, weet ik niet, maar de importeur zal je wel een nieuw onderdeel kunnen opsturen.
Je hebt mij onbedoeld geweldig geholpen. Mijn temperatuursensor is niet mis mee heb ik zo uitgevonden en heb eindelijk weer een espresso kunnen drinken.

Ik hoor idd 2 klikken en het moet dus wel een draadje/knopje zijn wat kapot is bij mijn rancilio.
Aangezien de boiler werkt, en dus ook de thermostaat.

Creatief temperatuur surfen for the win!

[ Bericht 9% gewijzigd door Underdoggy op 07-02-2008 12:47:48 ]
pi_56585320
quote:
Op woensdag 6 februari 2008 12:27 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Jij hebt toch ook een Junior? Ik las op een ander forum dat jij (althans, ook iemand met de nick rooienar ) had gepost in een thread over stoomkoppen. Heb je daar al meer info over? Vrijwel alle winkels hebben alleen die brakke standaard-cimbali kop, en daar krijg ik echt geen schuim mee.


mijn steam tip lijkt veel op de rechter steam tip, heb 12,50 voor het ding betaald (excl verzendkosten) bij Ticino, heb een vd 4 gaten dicht zitten (middelste op de foto)

Peeze schijnt de tips ook te hebben, hadden alleen geen zin om op m'n mail te reageren

[ Bericht 32% gewijzigd door rooienar op 07-02-2008 18:13:17 ]
pi_56617267
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zaterdag 9 februari 2008 @ 20:20:40 #63
97745 Thorical
finding a way
pi_56629069
Aanstaande maandag verkoopt LIdl een espresso apparaat.
Maar zelfs na een aantal dagen zoeken kom ik er niet achter welke fabrikant er achter zit.
En of het zelfs maar voor een half jaar een bevredigend kopje koffie geeft. Senseo vind ik niets.
http://www.lidl.nl/nl/hom(...)1.p._Espressomachine

En ik heb per dag echt m'n 2 goede kopjes koffie nodig.
Wie kan me meer vertellen over dit apparaat?
En wat betekend, Ook geschikt voor koffiepads, volgens ESE standaard
Of gewoon doen en na 2 dagen terug brengen en zeggen dat het niet bevalt.

[ Bericht 5% gewijzigd door Thorical op 09-02-2008 20:42:46 ]
  zaterdag 9 februari 2008 @ 20:25:44 #64
139330 TNA
For the stars that shine
pi_56629207
Als je écht goede koffie wilt zul je veel meer geld uit moeten geven.
pi_56629241
15 bar & 5 tientjes, dat lijkt me geen prettige combinatie. .
  zaterdag 9 februari 2008 @ 20:47:40 #66
97745 Thorical
finding a way
pi_56630025
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 20:26 schreef veldmuis het volgende:
15 bar & 5 tientjes, dat lijkt me geen prettige combinatie. .
Leg dat eens uit? ontploft het huis soms?
De Gaggia classic die ik eigenlijk wil hebben kost meer dan 200¤.
pi_56630102
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 20:47 schreef Thorical het volgende:

[..]

Leg dat eens uit? ontploft het huis soms?
De Gaggia classic die ik eigenlijk wil hebben kost meer dan 200¤.
Neuh, dat niet, maar 15 bar is een flinke druk, dus je moet stevige apparatuur hebben wat niet bij het minste of geringste scheurt oid. En 5 tientjes lijkt me weinig om zoiets te produceren.
  zaterdag 9 februari 2008 @ 21:46:50 #68
97745 Thorical
finding a way
pi_56631744
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 20:49 schreef veldmuis het volgende:

[..]

Neuh, dat niet, maar 15 bar is een flinke druk, dus je moet stevige apparatuur hebben wat niet bij het minste of geringste scheurt oid. En 5 tientjes lijkt me weinig om zoiets te produceren.
Mij ook maar als ik een 30 dagen Geld-terug-Garantie van Lidl krijg en ik dat nog eens vraag aan de kassa.
Dan kan ik toch bijna geen miskoop hebben?
Maar als ik er maandag een weet te bemachtigen zal ik in de loop van de week mijn ervaringen melden.
pi_56633822
Jeempie... kwam gister nog een oud blikje Illy tegen. Houdbaar tot 1992. Kennelijk is dr. Illy ook tegen z´n uiterste houdbaarheid aangelopen. Vreemd toeval.
Unieke man. Jammer.
  zaterdag 9 februari 2008 @ 23:07:59 #70
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_56634035
Bij ons scheurde na iets meer dan een jaar de boiler van een dergelijk apparaatje, was best grappig om te zien maar natuurlijk niet echt de bedoeling
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  zondag 10 februari 2008 @ 23:45:02 #71
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_56656544
ESE= Easy Serving System, koffiepad systeem van illy. Lekker maar erg duur.

Voor de rest is het gewoon een prut apparaat zoals er al zo velen op de markt zijn Alaska, Delonghi e.d.

Waarom koop je niet een Moka Express met een klein simpel malertje http://nl.wikipedia.org/wiki/Moka_express
pi_56659425
Het merk van het aparaat is bifinett (staat op de website)
Verder kan ik je er ook weinig over vertellen. Hij ziet er leuk uit, en voor ¤50 kan er niet veel mis gaan lijkt me?
Ik wil hem ook gaan kopen, vandaar dat ik even aan het googles was en hier terecht kwam!
Succes met je beslissing..
  maandag 11 februari 2008 @ 13:35:24 #73
97745 Thorical
finding a way
pi_56664312
RR grappig dat je Delonghi meld. Dat is nl de fabrikant van het apparaatje.
Veel kan ik er verder niet over vermelden. Dan dat er 3jaar garantie opzit en dat je een kwartier opwarmtijd nodig hebt.
pi_56670351
Kan je een bak sterke koffie mee zetten met schuimlaag erop. Geen echte espresso, daar is meer voor nodig. Grotere boiler, zwaardere onderdelen voor een betere temperatuurbeheersing.
Voor 180 euro heb je een Gaggia Evolution. Daar begint de echte espresso, mits je er een molen bij hebt. Is dat te duur koop dan een tweedehandse Gaggia Classic of een Rancilio Silvia. Kijk voor meer tips in het grote baristaforum.
pi_56686203
Ik zou voor een 2e hands Rancilio gaan. Zelf ook gedaan. Top apparaat. Compleet niet te vergelijken met deze plastic rommel. Dat proef je.
pi_56690819
is er in den haag een plaats waar ik goede koffie kan drinken?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56692740
Coffee company prinsenhof Den Haag
pi_56692808
Ik was vorige week in Italie. Toch verbazingwekkend wat ze met weinig moeite toch nog mooie ristretto's uit die machines halen. Afkloppen 1 tik tegen de doseerder, kort aandrukken tegen dat drukding van de molen en klaar. Dan zijn ze dus nog mooi donkerbruin en lekker. Kan het echt zo simpel zijn? Volgensmij staat de pompdruk bij die machines heel laag.
pi_56696187
CoffeeCompany heeft sinds kort ook een filiaal op het Noordeinde (Noordeinde 54) in Den Haag, ligt echt zowat naast het paleis noordeinde.
.mwep
pi_56739122
Ik heb mijn Gene Cafe gekocht bij www.fleurdecafe.nl , daar was het ook mogelijk ongebrande koffie te kopen in kleinere hoeveelheden, ik had een startpakket met 6 maal 500 gram, leuk om mee te beginnen ben je ook niet zoveel kwijt! Topper tot nu toe : 50 % colombia supremo 25 % kenia AA en 25 % Guatemala antigua 14.5 minuut op 245 graden
Binnenkort ga ik verder experimenteren met panama boquete en Ethiopie, deze ruikt erg fijn, ik ben benieuwd...
pi_56742827
Zomaar vanuit het niets weer een thuisbrander erbij, mooi! Je naam doet het al vermoeden maar je maakt espresso met je zelfgebrande koffie, neem ik aan? Wat voor apparaat/molen heb je??
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56743654
Nog weer eens een vraag uit machine-verkoperland. Wat vinden jullie balngrijker aan espressomachines en molens: Dat ze een goede koffie geven óf dat ze exact in 22,38363 seconden doorlopen en geen duizendste seconde langer met wat voor resultaat dan ook.
pi_56743824
Huh? Ik vraag me af wie er op die vraag optie 2 zou antwoorden. Een zo goed mogelijke kop koffie is altijd het einddoel, lijkt me?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56786392
Dat lijkt mij dus ook. De koffie die eruitkomt moet goed smaken en er goed uitzien. Of dat zwarte goud er nu in 15 seconden of 35 uitkomt dat moet niet uitmaken. Dat regeltje van 2-25 seconden is een richtlijn, niet een exacte wetenschap. D'r komen er echter bij mij langs die niets moeten weten van goede koffie, maar met een stopwatch naast de SIlvia gaan staan.
pi_56786502
25 seconden is een goede richtlijn om aan te houden voor een espresso, 15-20 seconden voor een lungo en 30-35 voor een ristretto. Maar ik snap heel goed dat mensen aan die regel vasthouden, dat doe ik ook als ik m'n maler aan het instellen ben op een goede koffie. Let wel, dan doe ik het wel andersom: de koffie stoppen wanneer ie gaat blonden en dán kijken hoeveel seconden ie erover gedaan heeft. Niet stoppen bij 25 secs en dan maar zien hoe de koffie er uit is gekomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56786553
Draai je nu niet de lungo en ristretto om?
pi_56786639
Nee. Dat gaat tegen je intuïtie in maar staat bekend als Al's rule. Houdt in dat als je meer volume wilt (lungo) je je maling grover afstelt, maar dat houdt ook in dat de grovere partikels sneller extracten (het water loopt er sneller doorheen). Om bitterheid te voorkomen moet je daarom eerder stoppen. Als je minder volume wilt (ristretto dus) maal je fijner en laat je het water langer doorstromen.

Zie ook bijv:
http://www.home-barista.c(...)ed-my-life-t302.html
http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4132

Al's eigen site is helaas niet meer online dus het lange artikel kon ik niet vinden...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56802235
Met seconds hou ik de bovengrens aan. Meer dan 35 sec. dan drink ik ze liever niet op. Bij het afstellen van de molen hou ik kleur, structuur van de cremalaag in de gaten. Dan proef ik met een ander een paar kopjes, met kleine aanpassingen. Daarna schrijf ik de maalstand voor dat merk op de zijkant van de molen, als richtlijn. Er zijn soorten die prachtig smaken, maar ruim binnen 20 sec. in het kopje liggen. Bij automaten ligt de extractietijd vaak nog korter, kan nog steeds redelijk goed smaken.
  maandag 18 februari 2008 @ 12:33:57 #89
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56812227
Het is niet zo dat die 25-30 seconden nergens op gebaseerd zijn. Maar het klopt inderdaad dat ik soms een geweldige espresso heb na een 20 sec. extractie en een drijfnatte moeras puck (overblijfsel van de koffie in piston), hoewel dat niet echt de bedoeling is.

Soms kan het bij mij ook niet anders, mijn maalstanden zijn te grof om altijd een droge puck te hebben, juiste extractietijd en volume, etc.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56823754
Vroeg me eigenlijk af of hier CoffeeCompany barista's bijzitten?
.mwep
pi_56878796
Vandaag komt de Fiorenzato Bricoletta die ik 'ter observatie' krijg van Kaldi
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56893224
Vast veel plezier ermee! Is ie inmiddels gemaakt?
pi_56897693
Tot nu toe pas één bakje kunnen zetten vandaag maar die was echt top. Zoals je op de foto kunt zien is de driptray weer teruggebogen en hij heeft ook niet meer het eerdere probleem dattie ineens als een idioot begon door te lopen halverwege de shot. Wat ie wel heeft is dat als ik 't stoompijpje opendraai dat het lang duurt (zeker tien secs) voor 't water stoom wordt. Is dat normaal bij de bricoletta, marmhz?

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56903313
Ik heb van de week de Handpresso in de winkel gekregen. Leuk apparaatje, het lijkt op een fietspomp maar er komt best een aardig espressotje uit. Gegeven het feit dat je de druk zélf moet oppompen en je afhankelijk bent van extern warm water. De koffie smaakt beter dan senseo en komt al aardig in de buurt van wat er uit een jura komt. Alleen het cremalaagje is errug dun.
pi_56903584
Nee dat is niet normaal. De mijne stoomt bijna per direct. Ik heb trouwens een iets andere versie. Ik heb geen lever maar een knop om de pomp aan te zetten en mijn stoom en waterkraan zijn zonder kogelgewricht.
Wellicht dat de sonde die meet tot hoever de boiler moet worden gevuld niet diep genoeg in de boiler zit. Dan vult ie zoveel water bij dat er te weinig ruimte is voor stoom bovenin de boiler. Waar staat de drukmeter op? Bij mij op 1.0 a 1.1 zoiets. Weet je trouwens al wie de Nederlandse importeur is?
pi_56912897
is 't normaal dat er uit vers gemaalde koffie veel meer crema komt dan uit 1tje die al een weekje heeft gestaan?

Ik merk namelijk dat m'n eerste kopje nadat ik vers gemaalde koffie heb gehaald dat daar veel meer crema vandaan komt dan als de koffie al een week oud is.

En ik weet dat zelf malen beter is maar daar heeft deze student geen geld voor
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_56914850
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 20:00 schreef zquing het volgende:
En ik weet dat zelf malen beter is maar daar heeft deze student geen geld voor
je geeft eigenlijk zelf al antwoord op je vraag, he?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56914933
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 12:35 schreef marmhz het volgende:
Weet je trouwens al wie de Nederlandse importeur is?
heb ik niet eens eerder iets gepost? Komt me vaag bekend voor dus kijk dit topic even door... De manometer staat onder de 1 bar dat was me zelf ook al opgevallen maar omdat de espresso er prima uit komt wijtte ik dat in eerste instantie aan een defecte manometer.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56923574
Ik zou de pressostat eens iets omhoog draaien. Als je de 2 schroeven op de bovenplaat losdraait en eentje aan de onderkant van de machine ( aan de achterzijde recht onder het logo en dan net onder de machine, de schroef die vlakbij het logo op de achterkant zit is om de hele mantel eraf te halen) dan kan je de bovenplaat eruithalen en kan je zo bij de pressostat. Klein zwart doosje met een schroefje met plus en min erop. Kleine verdraaingen schijnen genoeg te zijn. Als ie nou op 1.1 a 1.2 uitkomt zal je misschien iets meer moeten flushen maar dan stoomt ie wel goed.
pi_56924032
Toptip bedankt! Helaas moet ik nog even tot maandag wachten aangezien ik nu in r'dam ben maar dan ga ik 't meteen doen en zal ik 't resultaat posten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')