quote:Kleine Vietnamese loempia's
Voor 40 kleine loempiaatjes
30 g. mihoen
150 g. champignons (fijngehakt)
250 g. gehakt/ julienne gesneden kipfilet/ fijngehakte roze garnalen
2 fijngesneden sjalotjes
1 à 2 lente-uien
3 uitgeperste teentjes knoflook eventueel visloempia's met 150 g.
1 pak loempiavellen zout en versgemalen zwarte peper
olie om in te bakken geraspte wortel, blaadjes basilicum, takjes verse koriander
mooie sappige slablaadjes
zoethete chilisaus
Meng in de keukenmachine het gehakt met de garnalen, knoflook, sjalotjes, champignons, lente-ui , peper en zout. Week ondertussen de mihoen in heet water en snijd de mihoen in stukjes van 3 cm. Leg een loempiavelletje of flensje op het werkvlak en bestrijk de randen met een kwastje met water. Schep op de onderste helft van het vel een eetlepel van de vulling. Bestrooi met wat geraspte wortel, blaadjes basilicum, takjes koriander en wat mihoen. Rol eerst de onderkant in een keer over de vulling en vouw de zijkanten naar binnen. Bestrijk weer met wat water en rol op als een cilinder. Maak zo heel de vulling op. Vul een wok of hapjespan voor 1/ 3 met olie, verhit deze tot ca. 190ºC. en bak hierin de loempiaatjes. Niet te veel tegelijk! Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk met zoethete chilisaus en blaadjes sla. Wacht even ....een andere mogelijkheid is om deze in de oven te doen op bakvrij papier......
quote:Cinees-Vietnamese Loempia's
Bij elke toko kan men voor een paar centen rijstvellen kopen, meestal een stuk of 30 in een pak. Wanneer je zo'n ronde rijstvel pakt, merkt je dat deze flinter dun is en heel makkelijk breekt. Ook zitten er vaak nog gaatjes in.
De loempia kan met allerlei ingredienten gevuld worden, zoals met gehakt of met mihoen. Maar om het op een echte loempia te lijken maak je een mix van taugé, witte of chinese kool, gebakken ei en stukjes ham, kip of garnalen. Roerbak de taugé en de gesneden kool met wat sambal en ketjap heel even zodat de groenten iets minder hard wordt en snij het een beetje kleiner. Voeg daartoe de in stukken gesneden ei en vlees en laat het even afkoelen.
Maak twee theedoeken drijfnat met water en leg daar tussenin twee harde rijstvellen. Na een paar minuten zijn de rijstvellen transparant geworden en kan men ze makkelijk vouwen. Leg de loempiavulling in het midden van één vel en vouw eerst de zijkanten om. Vouw daarna de voor en achterkant om zodat het op een echte loepia lijkt. Smeer nu de loempia in met een gedeelte van een geklopte ei. (Lekker met je vingertjes!!!) Leg nu de loempia voorzichtig in het midden van de tweede rijstvel (Til de loempia op met behulp van de theedoek, zodat deze niet scheurt) Vouw tenslotte de tweede loempiavel weer om de loempia heen en laat ze een paar uurtjes even drogen zodat het water eruit kan verdampen. Wanneer je ze in de vriezer wilt bewaren wikkel dan de loempia's in zilverfolie dat even met wat (rijstemeel) is bestrooid, zodat de folie niet aan de loempia blijft plakken. Het lijkt veel werk maar binnen een half uurtje heb je zo een tiental loempia's gemaakt en.........spotgoedkoop!
Doe de garnalen in een kom en bestrooi ze met peper. Breek de garnalen een voor een om ze recht te buigen.quote:1-2 kleine lomboks, of 2-4 theelepels chilivlokken (toko)
1 eetlepel blanke azijn, verwarmd
125 ml vissaus (nuoc mam, verkrijgbaar in toko)
3/4 dl vers limoensap
1 klein worteltje, fijngeraspt, uitgespoeld en drooggeknepen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100 g suiker
Volgende keer dubbele velletjes gebruiken, dan kan het haast niet verkeerd gaan.quote:Op donderdag 10 januari 2008 10:39 schreef Blik het volgende:
Heb ze ook wel eens zelf gemaakt, maar was geen groot succes. In de frituur ging het filodeeg van bijna alle loempia's kapot
Hadden we gedaan, dus daar kan het niet aangelegen hebbenquote:Op donderdag 10 januari 2008 10:44 schreef Charmian het volgende:
[..]
Volgende keer dubbele velletjes gebruiken, dan kan het haast niet verkeerd gaan.
heb ik ook nog van mijn kookcursus in Chiang Mai, is wel een goed idee om het daaruit te maken. jammer dat je echt een enorme hoeveelheid ingredienten altijd nodig hebtquote:Op donderdag 10 januari 2008 11:24 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb thuis nog wel een kookboek uit Thailand van mijn kookcursus daar en daar staat ook een recept in voor springrolls. Heb ze wel eens gemaakt en ze zijn bijzonder lekker.
Wel loempiavellen gebruiken en geen rijstvellen, want dat is 1 groot drama.
Zal vanavond het recept even opzoeken.
Ben jij ook bij "The Master" geweest? Ik heb er zelfs 3 dagen een cursus gedaan. 3 kilo aangekomen volgens mij in die dagen.quote:Op donderdag 10 januari 2008 13:34 schreef Blik het volgende:
[..]
heb ik ook nog van mijn kookcursus in Chiang Mai, is wel een goed idee om het daaruit te maken. jammer dat je echt een enorme hoeveelheid ingredienten altijd nodig hebt
Nee, bij "Baan Thai". Een dag. Onder andere loempia's, groene curry, pad thai etc gemaaktquote:Op donderdag 10 januari 2008 14:04 schreef Liejannuh het volgende:
[..]
Ben jij ook bij "The Master" geweest? Ik heb er zelfs 3 dagen een cursus gedaan. 3 kilo aangekomen volgens mij in die dagen.
Als ik ze ga maken, keep on going!!quote:Op donderdag 10 januari 2008 11:28 schreef Den_Haag het volgende:
Bluezzzzz, wanneer mag ik komen eten????
Zijn dat van die ronde?quote:Op donderdag 10 januari 2008 20:33 schreef ColdFeet het volgende:
Ik heb nog van die rijstpapiervellen liggen (ingredienten: 100% aardappelzetmeel), binnenkort ook eens wat proberen!
WMzquote:
hey dit zou je ook als pangsitvulling kunnen gebruiken, ipv dat je een rolletje draait maak je kleine balletjes en daar draai je als een soort envelopje het velletje omheen.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 11:00 schreef Curiosity het volgende:
Indonesische lumpia
Ingrediënten
Voor 10 stuks: 10 eieren, 6 stuks fijngesneden bosuitjes, 1 el fijngeperste knoflook, 3 fijngesneden rode pepers, 2 fijngesneden uien, 1 el ketumber, 1 kilo gekookt rundergehakt, 1,5 liter water, olie, zout, suiker en kerrie naar smaak, lumpiavellen.
Bereiding
Kook het ongekruide gehakt los tot het gaar is en giet het af in een vergiet om het uit te laten lekken. Verwarm een paar theelepels olie in een wajan en fruit hierin de fijngesneden uien, rode pepers en knoflook. Voeg hierna een voor een de eieren toe en roerbak het geheel. Vervolgens het gekookte gehakt samen met de bosui en ketumbar toevoegen. Dit alles roerbakken en naar eigen smaak zout, kerrie en/of suiker toevoegen. Het mengsel laten afkoelen en daarna inrollen in de lumpiavellen.
De lumpia afbakken in frituurolie op 180 graden C. (let op: gebruik GEEN frituurvet).
http://www.sir-restaurants.nl
quote:Op donderdag 10 januari 2008 21:54 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Als ik ze ga maken, keep on going!!
Arachide-olie?!!quote:Op zaterdag 12 januari 2008 00:56 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik wil morgen ook loempia's gaan maken, maar ik frituur eigenlijk nooit. Ik heb hier wel een kleine friteuse staan maar die heb ik van een tante gekregen dus ik vraag mij af met welke olie je nou het best kunt frituren. Vast vet lijkt mij niet handig om te gebruiken want dat is niet zo lekker als je ze dan afgekoeld wilt eten. Dus wat gebruiken ze daar bij de Chinees nou precies voor? En welke olie is ook nog een beetje gezond (dus temperatuur vast zodat het niet gaat verbranden)?
Yups.quote:Op zondag 27 januari 2008 21:08 schreef ColdFeet het volgende:
Oeh, inspiratie!
Wat zit er in dat linker bakje, bamboescheuten?
Met frituurvet bedoel je blokken, aangezien olie ook vet is?quote:Op vrijdag 11 januari 2008 11:00 schreef Curiosity het volgende:
Indonesische lumpia
Ingrediënten
Voor 10 stuks: 10 eieren, 6 stuks fijngesneden bosuitjes, 1 el fijngeperste knoflook, 3 fijngesneden rode pepers, 2 fijngesneden uien, 1 el ketumber, 1 kilo gekookt rundergehakt, 1,5 liter water, olie, zout, suiker en kerrie naar smaak, lumpiavellen.
Bereiding
Kook het ongekruide gehakt los tot het gaar is en giet het af in een vergiet om het uit te laten lekken. Verwarm een paar theelepels olie in een wajan en fruit hierin de fijngesneden uien, rode pepers en knoflook. Voeg hierna een voor een de eieren toe en roerbak het geheel. Vervolgens het gekookte gehakt samen met de bosui en ketumbar toevoegen. Dit alles roerbakken en naar eigen smaak zout, kerrie en/of suiker toevoegen. Het mengsel laten afkoelen en daarna inrollen in de lumpiavellen.
De lumpia afbakken in frituurolie op 180 graden C. (let op: gebruik GEEN frituurvet).
http://www.sir-restaurants.nl
Ik zou, als ik jou was het risico niet nemen, zie ook http://www.anthemis.nl/aromabasis/pinda.htmquote:Op zondag 27 januari 2008 21:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Even nieuwsgierig hoeveel pinda arachide olie is. Ik heb een "lichte" pinda allergie. Krijg jeuk achterin mn keel, bij mn neus/oren, en een beetje benauwdheid als ik een hand pinda's eet.
er zijn genoeg andere olies waarin je kunt frituren, dus waarom zou het risico nemen?quote:Op zondag 27 januari 2008 21:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Even nieuwsgierig hoeveel pinda arachide olie is. Ik heb een "lichte" pinda allergie. Krijg jeuk achterin mn keel, bij mn neus/oren, en een beetje benauwdheid als ik een hand pinda's eet.
De olie zou bij goede temperatuur opzich niet (veel) in je voedsel moeten komen.... toch?Dus dan zou ik op ongeveer 3/4 pinda's moeten eindigen?
![]()
(Hoewel ik voor pinda saus ook graag de dosis medicijnen verhoog)
En een eitje. Zo deed mijn moeder 't ook. Mijn tante plakte de flensjes dicht met ei en frituurde ze maar mijn moeder niet. Wij aten ze zó met een * zacht * flensje erom.quote:Op donderdag 10 januari 2008 10:15 schreef Charmian het volgende:
Ik kan me herinneren dat we vroeger wel eens loempia's maakten van dunne pannekoekjes, dus niet de rijstevellen of loempiavellen uit de toko, maar zelfgemaakte flensjes van bloem, water en een beetje zout.
Ja, dat ga ik idd maar doen de volgende keer.quote:Op woensdag 13 februari 2008 18:00 schreef Bolkesteijn het volgende:
Je moet loempiavellen van deeg bij de toko halen, dat zijn ook vellen van deeg maar zijn veel sterker dan filodeeg. Je kunt het zeer eenvoudig verwerken zonder dat het scheurt.
Dit dus:
[ afbeelding ]
Lekker, jammer dat hier op de hoek in .com.br ze wat moeilijk te vinden zijn. Zal toch echt ff zelf moeten expirimenterenquote:Op donderdag 10 januari 2008 23:47 schreef Ruubstar het volgende:
[ afbeelding ]
hoe maak ik deze dingen? kun je alijd kopen bij die mobiele kraampjes met vietnamesen erin. kosten 90ct ofzo.
Ze waren lekker! Heb echt gesmuld ervan, dus ondanks het geklooi toch lekkere loempia's, al zagen ze er niet uit.quote:Op woensdag 13 februari 2008 01:28 schreef Bluezz het volgende:
En Shirley hoe ging het, was het, smaakte het?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |