Da's niet waar. Als het gaat om je moedertaal, dan is het gevoel dat je bij een constructie krijgt juist wél een belangrijke graadmeter. Taalkundigen leggen bepaalde constructies ook voor aan 'gewone' taalgebruikers met de vraag wat hun gevoel erover zegt: klopt het, voor je gevoel, en zo nee, wat denk je dat er mis mee is? Dan moet je natuurlijk nog wel een stapje verder en kijken of het ook strookt met de beschreven grammatica van de taal. Maar als meerdere mensen een raar gevoel ergens bij hebben, is er meestal wel iets aan de hand. Dan is het bijvoorbeeld een contraïntuïtieve constructie.quote:Op donderdag 6 december 2007 01:15 schreef Kees22 het volgende:
En dat is dus geen argument voor de grammaticale juistheid er van.
Net zo min als het argument "Ik voel dat zo" iets zegt over de feitelijke juistheid.
Onzin.quote:Op donderdag 6 december 2007 00:55 schreef beeer het volgende:
Volgens mij gewoon om de welluidendheid. 'Geinspreerd op' klinkt gewoon voor geen vierkante meter.
Waar heb jij het nou weer over?quote:Op donderdag 6 december 2007 01:03 schreef Kees22 het volgende:
Zelfs de harde g en de wegvallende r worden door veel mensen als normaal Nederlands ervaren. Zodat ze de correcte zachte g en de rollende r als iets aparts zien.
Helaas.
En zo is maar weer bewezen dat Sinterklaas een dure periode is.quote:Op donderdag 6 december 2007 01:36 schreef Dlocks het volgende:
Tsss, Sinterklaas is nog langs de duren aan het gaan en jij hebt het nu al over een kerstmaaltijd
Ja, dat is de manier waarop dingen die eerst fout zijn zachtjesaan geaccepteerd raken. "Hun zijn groter als mij." zal misschien nog wel eens correct Nederlands worden. Ik ken nu al mensen die dit als normaal aanvoelen en de zin: "Zij zijn groter dan ik." niet uit hun strot krijgen.quote:Op donderdag 6 december 2007 09:51 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Waar heb jij het nou weer over?De harde g ís ook normaal Nederlands. Voor zover ik weet zijn er maar twee provincies in Nederland waar consistent met een zachte g gesproken wordt, tegenover tien waar een harde g gebruikt wordt. En me dunkt dat als er een "hét Nederlands" is, het de taalvariëteit is die de meeste mensen spreken.
quote:Op donderdag 6 december 2007 23:27 schreef Houtspeer het volgende:
Misschien ligt het gewoon tussen je oren..
Heb je enig bewijs voor de bewering dat de harde g zich, via de televisie, verspreidt naar gebieden waar men oorspronkelijk een zachte g gebruikt? Ik heb nog nooit een opa horen zeggen "in mijn tijd spraken we hier met een zachte g", of nog beter, een niet-Zuiderlinge opa met een zachte g horen spreken. Dit zou dan toch moeten, aangezien de eerste Nederlandse televisie-uitzending pas in 1951 was, en veel opa's dus al volwassen waren toen de tv haar intrede deed.quote:Op donderdag 6 december 2007 21:08 schreef Kees22 het volgende:
Waar de harde g vandaan komt, vraag ik me al jaren af. Het zou me niks verbazen als dat Semitische of Friese invloeden waren. Inmiddels verspreidt hij zich, met de wegvallende r en de verschuivende klinkers, via de tv over Nederland.
Met het woord "Inmiddels" in mijn betoog (we moeten toch eens pleiten voor het opnemen van de vorige post in citaten. Dat kan wel, zoals ik gezien heb!) bedoelde ik, dat in de tegenwoordige tijd, en al vanaf de jaren 60, radio en tv een grote invloed hebben op de Nederlandse taal.quote:Op donderdag 6 december 2007 23:36 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
[..]
Heb je enig bewijs voor de bewering dat de harde g zich, via de televisie, verspreidt naar gebieden waar men oorspronkelijk een zachte g gebruikt? Ik heb nog nooit een opa horen zeggen "in mijn tijd spraken we hier met een zachte g", of nog beter, een niet-Zuiderlinge opa met een zachte g horen spreken. Dit zou dan toch moeten, aangezien de eerste Nederlandse televisie-uitzending pas in 1951 was, en veel opa's dus al volwassen waren toen de tv haar intrede deed.
De Friese g is een stemhebbende velare plosief. Ook is er ch, een stemloze velare fricatief, maar die kan niet aan het begin van een woord voorkomen.quote:Maar goed, laten we even onderzoeken: hoe klinkt de g in andere dialecten of dialectgroepen dan de Hollandse? Gronings, Fries, West-Fries, Saksisch, Zeeuws, Brabants, Limburgs.
Hee, maar geen nood. Ik kan reanimeren!quote:Op vrijdag 7 december 2007 02:22 schreef broer het volgende:
Misschien neem ik binnenkort wel een ander plaatje. Al vind ik de flatliner wel mooi toepasselijk.
Ik zit me af te vragen of dit een opzettelijke fout is. Het gaat namelijk wel om een moord op een homoseksueelquote:Op vrijdag 7 december 2007 13:18 schreef nikk het volgende:
It looks like a homocide.
Dat is dan wel een heftige rage, wanneer men door een "spreekfout" tot in de zomer carnaval blijft vieren..quote:De 'goeiemoggel'-KPN-reclame is zo'n hype, dat er nu zelfs meerdere carnavalsummers van gemaakt worden. Wat vind jij van de hele goeiemoggel-hype?
Het arme kind. Ze zullen maar een katheder bij je naar binnenproppen. Waar dan ookquote:Op vrijdag 7 december 2007 14:10 schreef aldo71 het volgende:
Beste mensen,
Ik kon het niet laten deze foto's van mijn kleine kerstman hier te delen:
Hij is de afgelopen ziek geweest 41 graden koortsaanvallen.
Onderzoeken met een katheder ondergaan, huisartsenpost en eerste hulp gezien, maar nu is hij weer de oude. Dus we zijn blij.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ik ook!quote:Op vrijdag 7 december 2007 01:54 schreef wyccie het volgende:
Ik tvp hier toch maar gewoon.
Tijd voor Mieke Telkamp!!quote:Op vrijdag 7 december 2007 14:36 schreef Gaosz het volgende:
[..]
......... en al mijn vrienden gaan ook heen dus.........
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |