Zoals bij iedereen die met z'n poten bij mijn geld kan heb ik natuurlijk een gezond wantrouwen.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 12:59 schreef Lemmeb het volgende:
Jij vertrouwt dit soort bedrijven wel?
En waar moet je dan volgens jou hierbij op letten? Dat het een gerenommeerde naam is? Of juist niet?quote:Op dinsdag 31 maart 2009 13:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Zoals bij iedereen die met z'n poten bij mijn geld kan heb ik natuurlijk een gezond wantrouwen.
Maar in feite zijn dit bewaarbedrijven die jouw goud bewaren en voor die service een jaarlijks bedrag in rekening brengen (1% ofzo). Je kunt deelnemen aan een 'pool' van goud (dat is goedkoper, want vaak is dat gewoon de working stock van een goudproducent) maar je kunt ook goudstaven op nummer kopen. Die specifieke goudstaaf staat dan op jouw naam en je kunt het bedrijf ook bezoeken en jouw goudstaaf zelf in je handen houden. Je kunt je goudstaaf ook desgewenst bij je eigen bank laten afleveren, maar mogelijk betaal je dan BTW en/of andere belastingen, daarom zitten die bedrijven in het buitenland.
Ik zou wel even na willen gaan door welke accountant dit alles geaudit wordt.
Ja, natuurlijk - als Via Mat dat zegt, ga ik er maar vanuit. Scepcis is leuk, maar paranoia is dat niet.. dan kun je net zo goed met een geweer op een onbewoond eilandje gaan zitten. Mijn goud ligt bij Via Mat gezellig naast dat van banken, overheden, handelaren en rijke dictators.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 07:54 schreef Lemmeb het volgende:
Maar goed. Jij gelooft dus dat er ergens in de wereld een hoeveelheid goud op je ligt te wachten met jouw naam erop?
Als er oorlog uitbreekt ben ik dood, maar ligt mijn goud nog steeds in een zwaar bewaakte kluis in het Zwitserse hooggebergte. Of diep ondergronds in Londen of de VS, het is maar net waar ik het hebben wil.quote:En dat als er oorlog uitbreekt ofzo dat goud aan het eind van de rit nog steeds netjes daar op je ligt te wachten?
Dat is idd mijn enige kritiek op en bedenking bij Bullionvault. Hun procedures, contracten, eigendomsverhoudingen e.d. zijn ontzettend goed geregeld, maar er is geen auditor.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 13:09 schreef SeLang het volgende:
Ik zou wel even na willen gaan door welke accountant dit alles geaudit wordt.
(In Nederland betaal je geen BTW op goud, wel op zilver)quote:Je kunt je goudstaaf ook desgewenst bij je eigen bank laten afleveren, maar mogelijk betaal je dan BTW en/of andere belastingen, daarom zitten die bedrijven in het buitenland.
Ja, maar dat is iets anders. Als je belasting wilt ontwijken of zwart geld wilt witwassen heb je niets aan Bullionvault. Het is gewoon een Engels bedrijf. Maar dat is iets anders dan confiscatie; als de NL staat mijn goudbezit met 100% zou willen belasten (wat ik echt uitgesloten acht), dan kan ik het gewoon verkopen.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 12:42 schreef SeLang het volgende:
De staat heeft het 'recht' om belasting te heffen over al je bezittingen wereldwijd (net zoals je vermogensbelasting niet legaal kunt ontwijken door je geld in bijv Zwitserland op de bank te zetten).
Ik betwijfel of dat zinvol zou zijn, je kunt tegenwoordig met een druk op de knop ook in platina, bauxiet, olie of varkensbuiken vluchten. En hoeveel goud is in de beschaafde wereld uberhaupt in particuliere handen? Maar mocht dat tegelijkertijd gebeuren in Zwitserland, de VS en de UK dan zal ik het gewoon moeten verkopen. Daarmee is op zich nog niets verloren.quote:Ik verwacht ook geen confiscatie van goud omdat ik niet verwacht dat goud nog een monetaire rol gaat spelen. Maar mocht er ooit toch weer een soort van goudstandaard onstaan, of er dreigt een alternatief geldsysteem te ontstaan, dan kun je dit soort maatregelen verwachten in internationaal verband.
Wel toch? Uit de hierboven door mij geposte voorwaarden:quote:Op dinsdag 31 maart 2009 14:37 schreef dvr het volgende:
[..]
Dat is idd mijn enige kritiek op en bedenking bij Bullionvault. Hun procedures, contracten, eigendomsverhoudingen e.d. zijn ontzettend goed geregeld, maar er is geen auditor.
quote:* Our auditors produce an annual report verifying the accuracy of this daily reconciliation, and post it on their own website, ensuring its complete independence from us.
Lijkt me wel. Want ik denk niet dat Bullionvault fiscaal rapporteert aan de Nederlandse belastingdienst.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 14:54 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, maar dat is iets anders. Als je belasting wilt ontwijken of zwart geld wilt witwassen heb je niets aan Bullionvault. Het is gewoon een Engels bedrijf.
Een 100% capital gain tax boven een bepaald niveau komt op hetzelfde neer als confiscatie op een vastgestelde prijs. Stel dat de overheidsprijs $1000 is en jij verkoopt aan iemand op $1200 dan mag je die $200 inleveren bij de overheid. Oftewel het resultaat voor jou is identiek aan tegen $1000 verkopen aan de staat.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 14:54 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, maar dat is iets anders. Als je belasting wilt ontwijken of zwart geld wilt witwassen heb je niets aan Bullionvault. Het is gewoon een Engels bedrijf. Maar dat is iets anders dan confiscatie; als de NL staat mijn goudbezit met 100% zou willen belasten (wat ik echt uitgesloten acht), dan kan ik het gewoon verkopen.
Het is ook alleen een logische stap als je naar een goudstandaard gaat, maar zoals gezegd gaat dat niet gebeuren. En het argument 'dan zal ik het gewoon verkopen', dat is natuurlijk precies de bedoeling van zo'n confiscatie.quote:Ik betwijfel of dat zinvol zou zijn, je kunt tegenwoordig met een druk op de knop ook in platina, bauxiet, olie of varkensbuiken vluchten. En hoeveel goud is in de beschaafde wereld uberhaupt in particuliere handen? Maar mocht dat tegelijkertijd gebeuren in Zwitserland, de VS en de UK dan zal ik het gewoon moeten verkopen. Daarmee is op zich nog niets verloren.
Is ook niet haalbaar, en als het al haalbaar is dan is het niet in hun eigen voordeel. Het rare is dat dit soort voorstellen altijd komt van die landen die juist het meeste voordeel hebben bij een zwakke munt (stel je eens voor dat China een goudstandaard had...)quote:Ik vraag me trouwens af hoe een wereldwijde, (deels) goudgedekte munt zoals door Rusland voorgesteld vormgegeven zou moeten worden. Daar zitten zoveel haken en ogen aan (vaste wisselkoersen tussen alle wereldmunten e.d.) dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat het haalbaar is.
Dat geld komt van een Nederlandse rekening af en de gegevens van Nederlandse en de meeste andere Europese landen worden internationaal uitgewisseld. De staat weet gewoon wat jij bij Bullionvault hebt staan.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:13 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Lijkt me wel. Want ik denk niet dat Bullionvault fiscaal rapporteert aan de Nederlandse belastingdienst.
Het is aan jou om het op te geven.
Nee, ze kunnen het weten. Dat is wat anders.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:18 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat geld komt van een Nederlandse rekening af en de gegevens van Nederlandse en de meeste andere Europese landen worden internationaal uitgewisseld. De staat weet gewoon wat jij bij Bullionvault hebt staan.
Jammer genoeg wel, ze kunnen het onteigenenquote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:58 schreef dvr het volgende:
misschien moet ik er maar gewoon een lap grond van kopen, daar kunnen ze tenminste niets mee uitvreten (zal je zien dat er asbest in zit)
Uiteraard. Maar je snapt toch wel dat Bullionvault niet uit zichzelf de belastingdienst in gaat lichten dat jij daar voor 100k ofzo aan goud hebt staan? Dat doen ze alleen maar als de belastingdienst daar om vraagt en die doet dat op haar beurt alleen maar als ze een zeker vermoeden heeft dat jij niet alles hebt opgegeven. Nogmaals:quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:58 schreef dvr het volgende:
Bullionvault geeft aan volledige medewerking te geven aan officiële opsporingsinstanties die onderzoek doen naar belastingontduiking of witwassen. Voor mij geen zorg, ik heb geen cent zwart geld.
Ik weet dat veel mensen een beetje bang zijn voor de belastingdienst, maar daar is echt geen reden toe. Het is daar een enorme puinhoop en de ICT is totaal niet op orde.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:23 schreef Lemmeb het volgende:
Er gaat geen automatisch belletje rinkelen ofzo, als je het niet opgeeft.
Wie zegt dat dat nu niet gebeurt? Ik ben niet zo thuis in dat wereldje, maar een 'audit' is toch een 'audit'?quote:Die auditor controleert de goud- en geldstromen, maar ik zou het mooi vinden als het hele bedrijf een keer doorgelicht wordt om te zien of alle papieren en geloofsbrieven in orde zijn en alle procedures daadwerkelijk gevolgd worden.
Bronquote:G20 supports IMF's plan to sell 403 tons of gold
Endorsement signals plan likely to be approved by member countries this year
By Moming Zhou, MarketWatch
Last update: 3:30 p.m. EDT April 2, 2009
NEW YORK (MarketWatch) - Leaders from the Group of 20 nations Thursday endorsed the International Monetary Fund's plan to sell 403 tons of gold to raise funds to support the world's poorest countries.
The announcement from G20 leaders helped add pressures to Thursday's gold trading. Gold futures fell $20.30, or 2.2%, to $905.80 an ounce in recent trading on the Comex division of the New York Mercantile Exchange. See Metals Stocks.
The G20 vowed in its statement to "use the additional resources from agreed IMF gold sales for concessional finance for the poorest countries." Read more on G20.
The endorsement suggests that the IMF's gold sales plan is likely to be approved by its member countries later this year.
The IMF has been planning to sell gold since as early as 2007 to diversify its revenues and strengthen its balance sheet. But the plan needs to be approved by an 85% majority vote from its 185 members.
The U.S., which has 17% voting power in the fund, essentially holds veto power. The U.S. government has informed the IMF that Congressional authorization by law is required before it is able to support the plan.
The U.S. Treasury announced last year that it will seek authority from Congress.
Hussein Allidina, an analyst at Morgan Stanley, said in a note Thursday that he expects the IMF to implement the sales over the next few years, "but do not believe that this presents a strong negative risk to gold prices - as it will be 'orderly' and maybe even off market."
The US administration has seemed supportive, both for expanding the IMF's role as well as helping its long-term funding challenges. This makes the proposed IMF gold sales much more likely, as the US Congress effectively has a veto on this decision, with the US having a 17% vote on an IMF decision that needs 85% to pass.
Minimize market impact
The IMF, which holds more than 3,200 tons of gold, is the third-largest holder in the world after the U.S. and Germany.
Most of the IMF's gold holdings come from the fund's member countries, which are required to commit 25% of their quota in gold. The fund can't sell those holdings into the markets.
But an additional 403.3 tons of gold the fund acquired through off-market transactions in 1999 and 2000 - such as interest payment from countries that received IMF loans - are not subject to the restriction.
If member countries approved the gold sales, the IMF can find ready buyers in countries with low gold reserves, especially Russia and some Asian countries such as China, Taiwan, and India.
China, with less than 1% of its $2 trillion reserves held in gold, has expressed interest in buying more gold, crude oil, and other strategic commodities.
According to the IMF's plan, the gold selling will be implemented in coordination with major central banks to minimize the impact on the market.
...
Wat zou je er mee willen dan?quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:12 schreef kraaksandaal het volgende:
Goud is een edelmetaal en gaat lang mee, daarom hangt er een bepaalde waarde aan.
Je kan er verder niet zoveel mee.
quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:21 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Wat zou je er mee willen dan?
Het dient voornamelijk als verzekering tegen de (hyper)inflatie die er aan zit te komen.
quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:34 schreef kraaksandaal het volgende:
Goud is ouderwets en redelijk nutteloos.
Nee dat zijn slechts briefjes.quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:37 schreef henkway het volgende:
[..]
![]()
en 1.000.000 euro is dat wel nuttig??
Goud is bijzonder nuttig als eerlijk / degelijk - in de zin van waardevast - geld, niet als industriele grondstof oid.quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:34 schreef kraaksandaal het volgende:
Goud is ouderwets en redelijk nutteloos.
Hoezo niet? Grote vraag vanuit India en China om er bijvoorbeeld sieraden van te maken. Je kunt er eigenlijk best veel mee. Het is niet alleen een beleggingsprodukt maar populair wereldwijd voor meerdere doeleinden.quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:12 schreef kraaksandaal het volgende:
Goud is een edelmetaal en gaat lang mee, daarom hangt er een bepaalde waarde aan.
Je kan er verder niet zoveel mee.
http://www.radio1.nl/cont(...)ollar?autostart=5194quote:China wil af van de dollar
1 april 2009
China wil af van de dollar als belangrijkste valuta in de wereld. De gouverneur van de Chinese centrale bank, vindt het te riskant om de wereldeconomie aan één munteenheid te koppelen. Maar welke gevolgen heeft dat voor de Euro en voor onze export? In Goedemorgen Nederland een gesprek hierover met publicist en financieel expert Willem Middelkoop.
Het zelf gaan kopen bij die koers is iets wat ik ook serieus in overweging zal nemen. Ik ga in zo'n geval wel voor fysiek goud (bijv. Krugerrands)quote:Op zaterdag 4 april 2009 15:19 schreef pberends het volgende:
Ik zit zelf ook short op goud tot 800 dollar, ik vind het relatief overbought versus andere dingen op het moment, en ik ga ervan uit dat veel centrale banken en ook het IMF flink goud gaan dumpen de komende tijd. Bij 800 ga ik het overigens misschien zelf wel kopen.
Voor de langere termijn (enkele jaren) ben ik wel positief over goud. Daarom schreef ik, in reactie op pberends, dat ik bij een interessante daling ook serieus zal overwegen om zelf 'in te stappen'. Ik ga hierbij wel voor fysiek goud aangezien ik dat 'veiliger' achtquote:Op zaterdag 4 april 2009 18:01 schreef henkway het volgende:
Zolang als de depressie sterker wordt en men in grote delen van de wereld zoals Rusland en Oekraïne, de US en in China armoe heeft, wordt er uit alle hoeken en gaten goud gehaald.
Maar als dat ook op is en er veel insitutionele beleggers goud gaan zien als een veilige haven, kon het wel eens strak optrekken
Zo'n uitspraak valt natuurlijk niet serieus te nemen, aangezien China zelf haar munt semi-gekoppeld heeft aan de US$quote:Op zaterdag 4 april 2009 15:31 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.radio1.nl/cont(...)ollar?autostart=5194
http://download.omroep.nl(...)llar_-geen_titel.mp3
Goud (bijvoorbeeld Krugerrands) heeft als grote voordeel de makkelijke verhandelbaarheid. Feitelijk kun je overal terecht met je Krugerrands of Maples etc. Die verhandelbaarheid zal bij diamanten vele malen lager zijn vrees ik.quote:Op zaterdag 4 april 2009 22:24 schreef Mendeljev het volgende:
Misschien niet het juiste topic, maar welke negatieve punten zou je kunnen bedenken om niet in diamanten te stappen boven goud? Het schijnt dat de hoogwaardige stenen met 'antwerp cut' het afgelopen jaar al met 70% in waarde zijn gestegen. Het is wel jammer dat de waarde afhankelijk is van iedere koper aangezien er een heel erg dunne handel en ook geen standaard is.
http://www.pricescope.com/diamond-prices.aspx
http://www.elsevier.nl/we(...)or-de-liefhebber.htm
Ten;quote:Op zaterdag 4 april 2009 22:24 schreef Mendeljev het volgende:
Misschien niet het juiste topic, maar welke negatieve punten zou je kunnen bedenken om niet in diamanten te stappen boven goud? Het schijnt dat de hoogwaardige stenen met 'antwerp cut' het afgelopen jaar al met 70% in waarde zijn gestegen. Het is wel jammer dat de waarde afhankelijk is van iedere koper aangezien er een heel erg dunne handel en ook geen standaard is.
http://www.pricescope.com/diamond-prices.aspx
http://www.elsevier.nl/we(...)or-de-liefhebber.htm
Ok, wist ik niet.quote:
De wat duurdere diamanten, dus niet de zandkorrel formaten, worden tegenwoordig met een laser gegraveerd en met een certificaat geleverd. Dit geld ook voor de synthetische diamanten van gerenomeerde bedrijven, alleen staat daar uitdrukkelijk op vermeld dat het om een synthetisch exemplaar gaat. De" beste" diamanten zijn synthetisch en men kan ze middels "dotering" met bijv stikstof of boor kleurtjes geven. Goede synthetische diamanten zijn zelfs door gerenomeerde diamanthandelaren op het oog niet van natuurlijke te onderscheiden.quote:Op zaterdag 4 april 2009 23:02 schreef Mendeljev het volgende:
Voor punten 3&4, zijn synthethische diamanten dan ook van dezelfde kwaliteit als de high-grade diamanten? (helderheid, kleur etc..) En afgezien daarvan, beschikken over echtheidscertificaat hoeft toch geen reden zijn om niet te willen kopen?
Dat is helder, thx!quote:Op zaterdag 4 april 2009 23:26 schreef digitaLL het volgende:
[..]
De wat duurdere diamanten, dus niet de zandkorrel formaten, worden tegenwoordig met een laser gegraveerd en met een certificaat geleverd. Dit geld ook voor de synthetische diamanten van gerenomeerde bedrijven, alleen staat daar uitdrukkelijk op vermeld dat het om een synthetisch exemplaar gaat. De" beste" diamanten zijn synthetisch en men kan ze middels "dotering" met bijv stikstof of boor kleurtjes geven. Goede synthetische diamanten zijn zelfs door gerenomeerde diamanthandelaren op het oog niet van natuurlijke te onderscheiden.
Met "beste" bedoel ik dan met minder inclusies, hogere helderheid en minder kristalisatie gebreken.
Je kunt diamanten kopen maar het heeft niet de monetaire historie die goud wel heeft. De diamantprijzen kelderen maar goud is nog steeds rond de $ 900 per once.
quote:Going for gold: How the world's mints are coining it
The world's mints are coining it as unprecedented numbers of savers search for safer investments
LEONARD FOEGER/REUTERS
By Sarah Marsh in Vienna and Jan Harvey in London
Sunday, 5 April 2009
The Austrian Mint is producing more Philharmonic gold coins in a week than it normally does in a month
The Austrian Mint is producing more Philharmonic gold coins in a week than it normally does in a month
A few years ago his visits to the mint, founded more than 800 years ago, might have seemed eccentric. No longer. From the Russian Georgy Pobedonosets to the American Eagle, gold coin production is being cranked up in mints around the world to satisfy customers believing the assets may be immune to the global financial crisis.
Russia's state-controlled Sberbank says it has never seen such strong demand for investment coins. In Australia, the Perth Mint had to suspend new orders for gold coins because it could not keep pace with overseas demand. And, in America, the US Mint says sales of its one-ounce American Eagle gold bullion coins rocketed by more than 400 per cent to 710,000 ounces in 2008. "The demand for gold and silver," said US Mint spokeswoman Carla Coolman, "has been unprecedented."
Austria's Philharmonic, named after the Vienna Philharmonic Orchestra, was the world's best-selling gold coin in the last quarter and sales soared 544 per cent in the first two months of 2009. "There is no sign of demand abating," Austrian Mint's marketing director Kerry Tattersall said. Sales this year are expected to exceed 2008's record levels. "At present, production is struggling to keep up with demand."
Hans Dieter Rauch, who sells both collectors' and investors' coins in his boutique on Graben, one of Vienna's most exclusive shopping streets, said revenues rose 300 per cent last year. "It's the man in the street, not particularly rich people but normal citizens like you and me," said Mr Rauch, 65, monitoring the fluctuating price of gold on a screen in his back room.
Gold hit a record high of $1,030.80 (£700) an ounce in March 2008 and last month rose back above $1,000. Jewellery sales by cash-strapped Americans and Europeans have helped to slow the metal's rise in recent weeks.
The Czech Republic's Komercni Banka this month added gold coins and bars to its traditional portfolio of products. Even the Central Bank of Armenia is at it, issuing 10,000 gold coins with a Zodiac signs design. And, in New Zealand, Michael O'Kane, head bullion trader at the mint, said it was averaging a month's transactions in a day.
Wealthy investors are more likely to invest in bars than coins as the premium for production costs is lower, said Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, head of sales at the precious metals group Heraeus. "If you buy a kilo bar you have to pay the surcharge for producing the bar, which is pretty low, only once" he said. "If you buy 30 1oz coins, which would be about equal to a 1kilo bar, you have to pay 30 times that amount."
Coins have the edge for small investors who want flexibility and appreciate their aesthetic allure. Demand is for more than physical products: in the past few years, gold has been sought after for speculative gains, with interest in gold-backed funds in particular soaring. But since the financial crisis accelerated last autumn, interest in coins and bars has increased, with investors seeking security rather than profit.
Other manufacturers are reducing output and jobs, but the Royal Canadian Mint quadrupled capacity to produce its bullion gold and silver Maple Leaf coins in late 2008, and the Austrian Mint is producing in one week what it usually churns out in a month. It has extended its shifts throughout the night and weekend and recruited more workers to cope with the surge in demand.
Je hebt ook stukjes goud (baartjesquote:Op zaterdag 4 april 2009 23:25 schreef pberends het volgende:
Ik zie zelf meer in zilver- en goudmunten, omdat wanneer het financiële stelsel echt in elkaar klapt hiermee makkelijker een brood te kopen is dan met een staaf goud die je aan stukken moet raggen. Toch ga ik hier de komende 3-5 jaar nog niet van uit.
financialpostquote:China admits to building up stockpile of gold
SHANGHAI/BEIJING - China revealed on Friday that it had secretly raised its gold reserves by three-quarters since 2003, increasing its holdings to 1,054 tonnes - or a pot worth about US$30.9-billion - and confirming years of speculation it had been buying.
Hu Xiaolian, head of the State Administration of Foreign Exchange, told Xinhua news agency in an interview that the country's reserves had risen by 454 tonnes from 600 tonnes since 2003, when China last adjusted its state gold reserves figure.
The confirmation of its surreptitious stockpiling is likely to fuel market talk about Beijing's ability to buy secretly and its ambitions for spending its nearly US$2-trillion pile of savings. And not just in gold: copper and other metals markets are booming thanks to China's barely-visible hand.
Speculation has gathered speed over the last year, since the tumbling dollar has threatened to weaken China's buying power - and give it yet more reason to diversify into gold, oil and metals.
,,,,,,,
Dat valt eigenlijk nog tegen, want als percentage van hun totale reserves is het aandeel van goud dus aan het dalen (voorraden treasuries e.d. zijn veel sneller gestegen).quote:
quote:Op zaterdag 25 april 2009 09:57 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat valt eigenlijk nog tegen, want als percentage van hun totale reserves is het aandeel van goud dus aan het dalen (voorraden treasuries e.d. zijn veel sneller gestegen).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |