Damn - lijkt me briljant. Altijd al een Leopard tank willen hebben. Hoef ik het gezeik van de buren tenminste ook niet meer te pikken.quote:Op maandag 8 oktober 2007 00:30 schreef Zyggie het volgende:
Ik pleit voor een soort socialistische tussenvorm, waarin de Libertarische Partij als enige partij garant staat voor de ontbinding van de staat. Deze zullen, natuurlijk geheel objectief, naar opbod de verschillende segmenten verkopen. De vraag blijft of men de verkopen marktconform doet, of men de markt zo probeert in te richten dat de libertarische concurrentiestrijd lekker snel van start kan gaan.
Ja want dit bleek in de socialistische heilstaten ook enorm goed te werken. Uiteindelijk zou de overheid zichzelf opheffen omdat alles van het volk was en iedereen alles zou willen delenquote:Op maandag 8 oktober 2007 00:30 schreef Zyggie het volgende:
Ik pleit voor een soort socialistische tussenvorm, waarin de Libertarische Partij als enige partij garant staat voor de ontbinding van de staat.
In een minarchistische samenleving zal er nog een overheid bestaan die zaken als justitie en defensie voor zijn rekening neemt. Zeker in het begin zal dit het meest waarschijnlijke scenario zijn aangezien mensen zich bij privatisering van de zaken die je in je eerste alinea noemt nog wel iets kunnen voorstellen maar dat voorstellingsvermogen op het gebied van rechtspraak vaak tekort schiet.quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:24 schreef Iblis het volgende:
Bepaalde zaken, zoals pensioenen, uitkeringen, energie, openbaar vervoer, zelfs wegen, zie ik nog wel gecommercialiseerd worden.
Maar, hoe gaan we om met zaken als rechtspraak? Stel, ik heb ruzie met iemand, en vindt dat zij mij onrecht aandoet. Ik vraag vervolgens een offerte aan bij de verschillende rechtbanken wat een uitspraak van hen kost, en of het bedrag ook inhoudt dat zij toezien op naleving en uitvoering van de uitspraak. Na een tijdje heb ik een rechtbank gevonden die me wel zint, namelijk eentje die zich op de sharia baseert. In dit geval komt me dat erg goed, uit, want ik ben een man, en mijn tegenstander een vrouw. Mijn getuigenis is dezen zal zwaarder tellen, dus het is kat in het bakkie.
M'n tegenstandster echter is er niet zo'n fan van, en wil niet naar die rechtbank. Maar ja, ik betaal, dus ik bepaal, of wat?
Diegene heeft hoogstwaarschijnlijk een contract met een politiebedrijf of DRO (dispute resolving organisation) die hem beschermt en waarin al is vastgelegd naar welke rechtbank wordt toegestapt als er een conflict ontstaat met iemand van hetzelfde of een andere DRO.quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:44 schreef Iblis het volgende:
Idealiter zou ik toch, denk ik, een soort universalering van het recht zien. Niet een fragmentatie. Een fragmentatie die er nu op staat-niveau bestaat, maar die dan op bedrijsniveau terugkomt.
Maar, zoals het nu is overleggen de landen wie wie berecht, okay. Dus als ik iemand voor het gerecht daag, heeft diegene dan het recht om zelf een rechtbank uit te zoeken, die dan samen in overleg treden wie de uiteindelijke zaak afhandelt? En zo ja, waar komt dat recht vandaan?
Juistquote:Op maandag 8 oktober 2007 00:55 schreef Evil_Jur het volgende:
Liever niet, een waarlijk libertarisch systeem zie ik als even onrealistisch en gevaarlijk als een waarlijk socialistisch systeem.
Er is echter niets mis met het indammen van overheidsbemoeienis en het stimuleren van individuele vrijheid en verantwoordelijkheid.
Denk het ook we gaan waarschijnlijk wel naar een kleinere overheid dan nu maar hij zal blijven bestaan.quote:Op maandag 8 oktober 2007 11:02 schreef Ryan3 het volgende:
Na de de nucleaire winter komt de libertarische revolutie, anders kan ik het niet in passen meer.
Ook dan krijg je nieuwe krijgsheren die gewoon de rol van overheid overnemen. tot die tijd blijft het libertarisme beperkt tot zeer kleine autarkische gemeenschappen diep in de jungle (lees kluizenaars die zich nergens wat van aantrekken).quote:Op maandag 8 oktober 2007 11:02 schreef Ryan3 het volgende:
Na de de nucleaire winter komt de libertarische revolutie, anders kan ik het niet in passen meer.
Vertel, hoe en wanneer? En waar baseer je die mening op? Ik zie de overheid alleen maar uitdijen en mensen er steeds meer van verlangen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 12:30 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Denk het ook we gaan waarschijnlijk wel naar een kleinere overheid dan nu
In de volgende fase zullen er weer warlords komen idd, maar heel even zal de libertarische revolutie zegevieren, denk ik. Toch zeker wel paar maanden. Daarna worden de groepen te groot, gaan er zich leiders ontpoppen met volgelingen, wordt men zich acuut bewust van andere groepen mensen die concurrentie vormen mbt de weinige middelen van bestaan die zijn overgebleven en... het verhaaltje loopt van voren af aan.quote:Op maandag 8 oktober 2007 12:32 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ook dan krijg je nieuwe krijgsheren die gewoon de rol van overheid overnemen. tot die tijd blijft het libertarisme beperkt tot zeer kleine autarkische gemeenschappen diep in de jungle (lees kluizenaars die zich nergens wat van aantrekken).
Ik geef het, een beetje afhanelijk van de locatie en bevolkingsdichtheid, 3 maanden max.quote:Op maandag 8 oktober 2007 12:36 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
In de volgende fase zullen er weer warlords komen idd, maar heel even zal de libertarische revolutie zegevieren, denk ik. Toch zeker wel paar maanden. Daarna worden de groepen te groot, gaan er zich leiders ontpoppen met volgelingen, wordt men zich acuut bewust van andere groepen mensen die concurrentie vormen mbt de weinige middelen van bestaan die zijn overgebleven en... het verhaaltje loopt van voren af aan.
Zoiets wrs idd; echter in die toestand hebben ze wel mijn sympathie toch hoor.quote:Op maandag 8 oktober 2007 12:38 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ik geef het, een beetje afhanelijk van de locatie en bevolkingsdichtheid, 3 maanden max.
hij is bv al kleiner dan in de jaren 80 toen zo`n beetje alles nog van de staat wasquote:Op maandag 8 oktober 2007 12:34 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Vertel, hoe en wanneer? En waar baseer je die mening op? Ik zie de overheid alleen maar uitdijen en mensen er steeds meer van verlangen.
Ik geloof er niet in.quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:01 schreef FJD het volgende:
[..]
Ja want dit bleek in de socialistische heilstaten ook enorm goed te werken. Uiteindelijk zou de overheid zichzelf opheffen omdat alles van het volk was en iedereen alles zou willen delen
Waarom zou dat nu wel goed gaan?
Zijn er ook minder ambtenaren en semi-ambtenaren? Er zijn wel bepaalde zaken verzelfstandigd maar geprivatiseerd is eigenlijk alleen de telecom-sector echt. Voor het overige heeft de staat nog altijd een hele dikke vinger in de pap maar kan ze de schuld makkelijker afschuiven op de vermaledijde 'markt' als er dingen misgaan.quote:Op maandag 8 oktober 2007 12:43 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
hij is bv al kleiner dan in de jaren 80 toen zo`n beetje alles nog van de staat was
Ja veel voormalige overheidsorganen zijn flink afgeslankt. Maar goed dat zal je niet willen horenquote:Op maandag 8 oktober 2007 12:55 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Zijn er ook minder ambtenaren en semi-ambtenaren? Er zijn wel bepaalde zaken verzelfstandigd maar geprivatiseerd is eigenlijk alleen de telecom-sector echt. Voor het overige heeft de staat nog altijd een hele dikke vinger in de pap maar kan ze de schuld makkelijker afschuiven op de vermaledijde 'markt' als er dingen misgaan.
Henri ook hierop antwoord geven?quote:Op maandag 8 oktober 2007 02:26 schreef Floripas het volgende:
En dan?
De meeste mensen die nu bezitten bezitten dankzij de wet die blijkbaar logen was.
Ga je die allemaal onteigenen en dan al het land en goed eerlijk herverdelen om een valse start te voorkomen?
HO houdt niet zo van vragen over de beginfase. Die praat liever over een reeds totstandgekomen gemeenschap waar iedereen het zo goed heeft dat niemand wil breken (op zich ook een utopie).quote:
Lastig, niet onmogelijk, bij de telefonie is het ook gelukt, En het feit dat iets lastig is mag geen reden zijn om dan maar op de foute weg door te gaan.quote:Op maandag 8 oktober 2007 13:42 schreef Floripas het volgende:
Henri ook hierop antwoord geven?
Hoe gaat dat gebeuren dan?quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:47 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Lastig, niet onmogelijk, bij de telefonie is het ook gelukt, En het feit dat iets lastig is mag geen reden zijn om dan maar op de foute weg door te gaan.
Wat? Het privatiseren van overheidstaken? Daar zijn vast wel procedures voor. Ik zal er 'ns in duiken. Hoe dan ook, ook jij zult toch met me eens zijn dat het feit dat je ergens in verstrikt bent geraakt geen reden mag zijn om er niet proberen uit te komen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:48 schreef Monidique het volgende:
Hoe gaat dat gebeuren dan?
Dat beweert dan ook geen enkele libertariër.quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:52 schreef Dodecahedron het volgende:
Libertarisme is als de WC doorspoelen en dan opnieuw gaan poepen.
Het is menseigen om andere mensen voor te liegen (of juist niet) dat je met de beste bedoelingen bepaald wat goed voor hen is. Heel goed als je daar kritiek op hebt, maar laten we niet doen alsof er in een libertarische samenleving dat niet zou gebeuren.
Ja, maar ik wil die praktische overgang van dictatuur naar vrijheid weleens kennen. Dat er vast wel procedures zullen zijn, tsja, dat klinkt niet overtuigend.quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:52 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Wat? Het privatiseren van overheidstaken? Daar zijn vast wel procedures voor. Ik zal er 'ns in duiken. Hoe dan ook, ook jij zult toch met me eens zijn dat het feit dat je ergens in verstrikt bent geraakt geen reden mag zijn om er niet proberen uit te komen.
Dat was wel even een totaal andere situatie als waar naar werd gevraagd...quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:47 schreef HenriOsewoudt het volgende:
Lastig, niet onmogelijk, bij de telefonie is het ook gelukt
Er zijn wel vaker zaken geprivatiseerd in de wereld hoor. Maar je hebt op zich gelijk dat er onder libertariërs nog niet bepaald een blauwdruk bestaat voor een dergelijke overgang. Daar is dit topic dan ook voor bedoeld. Ook ik hou me voornamelijk nog bezig met mensen overtuigen dát we moeten veranderen (en dat is al moeilijk genoeg, getuige ook de reacties in dit topic weer) en minder met de vraag hóe. Je hebt zeker een punt dat daar meer aandacht aan besteed zou moeten worden. Dat punt trek ik me dus aan. Ik zal er 'ns hard over na gaan denken. Voorlopig komt het volgende (nog erg simpele) rijtje bij me naar boven:quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:54 schreef Monidique het volgende:
Ja, maar ik wil die praktische overgang van dictatuur naar vrijheid weleens kennen. Dat er vast wel procedures zullen zijn, tsja, dat klinkt niet overtuigend.
Zonder eindeloze overgangsmaatregelen kun zeker die laatste 2 regelingen toch niet zomaar stopzetten ?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:04 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
:
- ophouden met stemmen
- belastingstaking
- privatisering gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, woningmarkt, snelwegen en opheffing van de respectievelijke departementen daarvoor
- verkoop in gang zetten van staatsgrond, -gebouwen en -inventaris
- stopzetten alle subsidies
- stopzetten AOW, WAO, WW
- stopzetten alle overige uitkeringen
Overgangsregelingen zullen er zeker moeten zijn, eindeloos hoeven die bepaald niet te zijn.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:09 schreef LangeTabbetje het volgende:
Zonder eindeloze overgangsmaatregelen kun zeker die laatste 2 regelingen toch niet zomaar stopzetten ?
Leger, dijken en gewone wegen heb ik er dan ook bewust nog even uit gelaten. Zover zijn we simpelweg nog niet. Een minarchie lijkt me vooralsnog een noodzakelijke tussenstap naar een écht vrije maatschappij. Voor de zaken die ik noemde zijn er zeker genoeg gegadigden te vinden.quote:En dan nog iets.....bij het kopje privatisering ga je er dus vanuit dat er belangstelling is vanuit het bedrijfsleven om het ´over te nemen´ van de overheid. Maar er zullen toch taken zijn (snelwegen, uitvoering AWBZ, leger, dijkbewaking), waarvan ik me kan voorstellen dat niemand in het bedrijfsleven zijn vingers er aan wil branden. (te hoge investeringen, onrendabel). Wat doen we dan ?
Je gaat dus weer stemmen de volgende verkiezingen?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:12 schreef HenriOsewoudt het volgende:
Een minarchie lijkt me vooralsnog een noodzakelijke tussenstap naar een écht vrije maatschappij.
Nou ja, vind maar eens iemand die de AWBZ wil overnemen. En dan met name het gedeelte, waaruit ´Niet te verzekeren ziektekosten´ onder vallen. Dat zijn dus bv. ziekenhuisopnames van meer dan 1 jaar, of psychiatrische ziekenhuizen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:12 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Overgangsregelingen zullen er zeker moeten zijn, eindeloos hoeven die bepaald niet te zijn.
[..]
Leger, dijken en gewone wegen heb ik er dan ook bewust nog even uit gelaten. Zover zijn we simpelweg nog niet. Een minarchie lijkt me vooralsnog een noodzakelijke tussenstap naar een écht vrije maatschappij. Voor de zaken die ik noemde zijn er zeker genoeg gegadigden te vinden.
Hoeveel mensen schat jij in, zijn er in staat om een snelweg te kunnen aanleggen ?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:16 schreef Iblis het volgende:
Autowegen lijkt me niet zo problematisch. Soort van rekeningrijden. En als mensen echt graag in een polder willen wonen, dan moeten ze er ook maar voor lappen. En als niemand er dan wil wonen en iedereen op dezelfde plek wil wonen, tja, dan wordt het daar duur, en in die polder goedkoper. En dan wil er vast toch wel iemand wonen.
Waarom zou dat niet onder een gewone ziektekostenverzekering kunnen vallen? Dat doet het nu ook hoor, de overheid kan niet toveren. Alles wat nu bestaat daar betaal je nu ook gewoon voor, alleen een factor 2 a 3 teveel.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:15 schreef LangeTabbetje het volgende:
Nou ja, vind maar eens iemand die de AWBZ wil overnemen. En dan met name het gedeelte, waaruit ´Niet te verzekeren ziektekosten´ onder vallen. Dat zijn dus bv. ziekenhuisopnames van meer dan 1 jaar, of psychiatrische ziekenhuizen.
Als ergens geen winst aan te behalen is dan is er dus ook geen vraag naar.quote:Hoe zie je dat dan ? Dus dan echt de dingen waar geen winst valt te halen ?
Gezien het aantal snelwegen in Europa, redelijk wat.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:20 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Hoeveel mensen schat jij in, zijn er in staat om een snelweg te kunnen aanleggen ?
AWBZ valt niet onder je ziektekostenverzekering.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:21 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Waarom zou dat niet onder een gewone ziektekostenverzekering kunnen vallen? Dat doet het nu ook hoor, de overheid kan niet toveren. Alles wat nu bestaat daar betaal je nu ook gewoon voor, alleen een factor 2 a 3 teveel.
[..]
Als ergens geen winst aan te behalen is dan is er dus ook geen vraag naar.
Waar baseer je dat op ? Een onderzoek ? Dikke duim ? Of de borreltafel ?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:21 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Alles wat nu bestaat daar betaal je nu ook gewoon voor, alleen een factor 2 a 3 teveel.
[..]
Maar je betaalt er wel zelf voor.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:28 schreef LangeTabbetje het volgende:
AWBZ valt niet onder je ziektekostenverzekering.
Zullen we die vraag gewoon aan ondernemers overlaten? Beetje vreemd om zaken maar te verbieden omdat jij je niet kan voorstellen dat ze rendabel zouden kunnen zijn. Het zou natuurlijk kunnen dat een metro-kaartje een stuk duurder wordt maar dat komt alleen maar omdat in de nieuwe situatie mensen die nooit van de metro gebruik maken niet meer gedwongen kunnen worden er toch aan mee te betalen.quote:Ik vraag me af hoeveel winst er te maken valt uit een snelweg. Een dijk van Enkhuizen naar Lelystad. De aanleg van een metro lijn. Als je ziet hoeveel gebruik er van wordt gemaakt, is er dus wel vraag naar. De vraag of het rendabel is.
Een educated guess van de econoom Milton Friedman.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:29 schreef LangeTabbetje het volgende:
Waar baseer je dat op ? Een onderzoek ? Dikke duim ? Of de borreltafel ?
Ik zeg niet verbieden, ik denk alleen dat het praktisch niet haalbaar is.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:35 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Maar je betaalt er wel zelf voor.
[..]
Zullen we die vraag gewoon aan ondernemers overlaten? Beetje vreemd om zaken maar te verbieden omdat jij je niet kan voorstellen dat ze rendabel zouden kunnen zijn. Het zou natuurlijk kunnen dat een metro-kaartje een stuk duurder wordt maar dat komt alleen maar omdat in de nieuwe situatie mensen die nooit van de metro gebruik maken niet meer gedwongen kunnen worden er toch aan mee te betalen.
Omdat intelligente (centrale) planning voor de lange termijn verdwijnt en winstoogmerk het enige is wat telt?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:42 schreef Iblis het volgende:
Een gevoel dat ik tevens heb bij het idee dat er een compleet Libertarische samenleving zou zijn, is dat dit uitloopt op een “après nous le déluge”. Olie is schaars, maar goed, het zal mijn leven nog wel duren. Oerbossen en tropische regenwouden zijn belangrijk, maar voorlopig is ’t wel makkelijk. Er is denk ik een grote aansporing om je kortetermijnwinst groot te maken, omdat je op lange termijn toch dood bent.
Zou het niet gewoon aan de grootte van ´een´ organisatie kunnen liggen ? De grote bedrijven (+1.000 werknemers), zijn ook niet het toonbeeld van efficientie.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:36 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Een educated guess van de econoom Milton Friedman.
Als je vindt dat het oerwoud beter kan blijven staan moet je een stuk oerwoud kopen, niet anderen verbieden te doen wat wij in heel Europa gedaan hebben, het hout kappen om er geld mee te verdienen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:35 schreef Iblis het volgende:
Wat ik ook nog wel problematisch vind, is wat je nu ziet met bijvoorbeeld biologische en dier- of milieuvriendelijke producten. “We” zijn het er grotendeels over eens dat bioïndustrie niet jofel is, dat CO2 uitstoot gereduceerd dient te worden en dat het oerwoud beter kan blijven staan.
Diezelfde overheid is makkelijk om te kopen of om te praten om dergelijke maatregelen op te schorten, af te schaffen of ongecontroleerd te laten. In een libertarische samenleving zal inderdaad de consument mondiger moeten zijn om loodvrije benzine of roetfilters (waarvan het maar de vraag is of ze werken trouwens) te eisen maar ze heeft daarbij wel de zekerheid dat een fabrikant geneigd is te luisteren naar haar klanten omdat anders de concurrent het wel doet. Minimumeisen aan veiligheid of 'schoon'heid door de overheid worden in de praktijk als maximumeisen gebruikt omdat daarboven iedere aansprakelijkheid vervalt.quote:Doch, op het niveau van de individuële koper, gaat het vaak mis. Buiten de winkel de mond vol, binnen de winkel zegeviert de gedachte aan de portemonnee. In een Libertarische samenleving lijkt me zoiets nog moeilijker te regelen. Nu is er een overheid die zegt dat er filters op auto's moeten komen, en dat de benzine loodvrij moet zijn, dat dieren een bepaalde leefruimte moeten hebben.
Mensen die niet mondig genoeg zijn voor zichzelf op te komen delven juist het onderspit in de huidige samenleving die miljarden spendeert aan mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen.quote:Als dit compleet vrijgelaten wordt zullen er altijd mensen zijn die het geen zak kan schelen en dieren opsluiten onder de erbarmelijkste omstandigheden. Wat is nu het idee? Dat mensen een bedrijf of stichting oprichten die zich inzet voor de welvaart van dieren? Dát zie ik echt niet lopen. Zodra je niet mondig genoeg bent om zelf voor je rechten op te komen, of het geld niet hebt, iets wat natuur en dieren niet hebben, denk ik dat je het onderspit delft in een libertarische samenleving.
Verzekeringen zijn per definitie 'collectief', we moeten alleen ophouden de markt ervoor te monopoliseren en mensen te verplichten eraan deel te nemen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:42 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik zeg niet verbieden, ik denk alleen dat het praktisch niet haalbaar is.
Qua verzekeringen, (AOW, AWBZ etc.) is collectief verzekeren nog altijd goedkoper dan individueel.
Misschien niet maar dat zijn ze dan in elk geval van hun eigen geld, niet van dat van een ander, waardoor de wal altijd het schip zal keren of het bedrijf failliet gaat.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:43 schreef LangeTabbetje het volgende:
Zou het niet gewoon aan de grootte van ´een´ organisatie kunnen liggen ? De grote bedrijven (+1.000 werknemers), zijn ook niet het toonbeeld van efficientie.
Als er iéts puur op korte termijn denkt dan is het een overheid, die denkt niet verder dan de volgende verkiezingen. Bedrijven zijn juist veel meer geneigd hun winsten en markten voor lange termijn zeker te stellen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:42 schreef Iblis het volgende:
Een gevoel dat ik tevens heb bij het idee dat er een compleet Libertarische samenleving zou zijn, is dat dit uitloopt op een “après nous le déluge”. Olie is schaars, maar goed, het zal mijn leven nog wel duren. Oerbossen en tropische regenwouden zijn belangrijk, maar voorlopig is ’t wel makkelijk om nog even door te kappen. Er is denk ik een grote aansporing om je kortetermijnwinst groot te maken, omdat je op lange termijn toch dood bent.
Maar het gaat hier niet om de bedrijven, het gaat hier om de opportunisten. De opportunistische consument, die bediend wordt door de opportunistische producent. En die vinden elkaar gemakkelijk. In een samenleving is dit, volgens mij, makkelijker deels te voorkomen doordat zolang de opportunisten niet in de meerderheid zijn, het hun moeilijker gemaakt wordt hun snode plannetjes uit te voeren. In een vrije markt kunnen ze elkaar gemakkelijker vinden.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:51 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Als er iéts puur op korte termijn denkt dan is het een overheid, die denkt niet verder dan de volgende verkiezingen. Bedrijven zijn juist veel meer geneigd hun winsten en markten voor lange termijn zeker te stellen.
Hmmm, het wordt niet doorverwerkt in de kostprijs ? Die uiteindelijk door de gebruikers, jij en ik dus, ook opgehoest moet worden ?quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:49 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Misschien niet maar dat zijn ze dan in elk geval van hun eigen geld, niet van dat van een ander, waardoor de wal altijd het schip zal keren of het bedrijf failliet gaat.
Noem 'ns wat betere voorbeelden want deze meneer levert inderdaad vooral aan overheden wat dus meer in mijn voordeel pleit dan in mijn nadeel.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:59 schreef Iblis het volgende:
Maar het gaat hier niet om de bedrijven, het gaat hier om de opportunisten. De opportunistische consument, die bediend wordt door de opportunistische producent. En die vinden elkaar gemakkelijk. In een samenleving is dit, volgens mij, makkelijker deels te voorkomen doordat zolang de opportunisten niet in de meerderheid zijn, het hun moeilijker gemaakt wordt hun snode plannetjes uit te voeren. In een vrije markt kunnen ze elkaar gemakkelijker vinden.
Iemand die ik daarbij in gedachten heb, is Viktor Bout, alhoewel het vooral – maar zeker niet alleen – overheden zijn die van zijn diensten gebruik maken. Zulke lieden krijgen echter, volgens mij, meer ruimte in een Libertarische samenleving.
Wat jij wilt, maar ik kan je verzekeren dat een pensioenverzekering (bijv. AOW) collectief een stuk goedkoper is dan individueel.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:48 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Verzekeringen zijn per definitie 'collectief', we moeten alleen ophouden de markt ervoor te monopoliseren en mensen te verplichten eraan deel te nemen.
Ik neem aan dat je met collectief in dit geval 'voor iedereen in het land afgedwongen' bedoelt want zoals gezegd zijn verzekeringen per definitie collectief. Maar dan nog weet ik zeker dat je ongelijk hebt, je vergist je in de enorme buraucratie van de overheid die immers geen concurrentie kent en dus geen enkele prikkel om efficiënt te werken. In theorie zou je gelijk kunnen hebben, even afgezien van de vraag of het moreel verantwoord is mensen te dwingen tot zaken die ze niet willen, maar de praktijk is heel anders.quote:Op maandag 8 oktober 2007 16:04 schreef LangeTabbetje het volgende:
Wat jij wilt, maar ik kan je verzekeren dat een pensioenverzekering (bijv. AOW) collectief een stuk goedkoper is dan individueel.
Je hebt collectieve polissen en individuele polissen. Eerstgenoemde zijn nu eenmaal goedkoper. Bijvoorbeeld, de term stertewinst zegt je iets ?quote:Op maandag 8 oktober 2007 16:08 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je met collectief in dit geval 'voor iedereen in het land afgedwongen' bedoelt want zoals gezegd zijn verzekeringen per definitie collectief. Maar dan nog weet ik zeker dat je ongelijk hebt, je vergist je in de enorme buraucratie van de overheid die immers geen concurrentie kent en dus geen enkele prikkel om efficiënt te werken. In theorie zou je gelijk kunnen hebben, even afgezien van de vraag of het moreel verantwoord is mensen te dwingen tot zaken die ze niet willen, maar de praktijk is heel anders.
Natuurlijk maar als die kostprijs te hoog wordt gaat de consument naar de concurrent die zijn zaakjes beter voor elkaar heeft. De overheid hééft geen concurrentie, die heeft ze verboden.quote:Op maandag 8 oktober 2007 16:02 schreef LangeTabbetje het volgende:
Hmmm, het wordt niet doorverwerkt in de kostprijs ? Die uiteindelijk door de gebruikers, jij en ik dus, ook opgehoest moet worden ?
Die angst voor monopolies duikt altijd weer op in discussies als deze. De praktijk leert echter dat in een vrije markt nog nooit een absoluut monopolie is ontstaan. Monopolies bestaan enkel en alleen dankzij overheden die deze met geweld kan afdwingen (en vervolgens inderdaad een veel te hoge prijs rekent voor belabberde kwaliteit). In een vrije markt zal het zelden tot nooit gebeuren, iedere moloch die zijn prijzen verhoogt creëert daarmee automatisch ruimte voor nieuwe concurrenten. En in de doodenkele keer dat het toch zou gebeuren is het niet schadelijk voor de consument want dan betekent het niets meer dan dat één bedrijf erin slaagt het allerbeste produkt voor de allerbeste prijs te leveren.quote:Ik vrees namelijk dat als we alles vrijlaten, en dus zonder enige inmenging hetgeen jouw utopie schijnt te zijn, je een paar molochen a la Microsoft overhoudt, die iedereen uit de markt drukt waardoor je gedwongen wordt bij Microsoft in te kopen waardoor ze kunnen prijzen wat ze willen.
Niets houdt je tegen om in een vrije markt nog steeds een collectieve polis te trachten af te sluiten hoor. Je kan alleen niemand meer dwingen eraan mee te doen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 16:11 schreef LangeTabbetje het volgende:
Je hebt collectieve polissen en individuele polissen. Eerstgenoemde zijn nu eenmaal goedkoper.
We hebben al een prachtig voorbeeld in het Midden-oosten van dictatuur naar "vrijheid".quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:54 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ja, maar ik wil die praktische overgang van dictatuur naar vrijheid weleens kennen. Dat er vast wel procedures zullen zijn, tsja, dat klinkt niet overtuigend.
Er zijn toch genoeg dictaturen omgevallen naar een vrijere samenleving met massale privatisering?quote:Op maandag 8 oktober 2007 14:54 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ja, maar ik wil die praktische overgang van dictatuur naar vrijheid weleens kennen. Dat er vast wel procedures zullen zijn, tsja, dat klinkt niet overtuigend.
Dan heb je nog steeds niet de status quo van de oneerlijke welvaartsverdeling opgelost. En met oneerlijk bedoel ik ook bijvoorbeeld bloedgeld van communistische dictaturen die nog steeds in foute handen zijn, of bedrijven die slaven hebben ingezet.quote:Op maandag 8 oktober 2007 15:04 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Er zijn wel vaker zaken geprivatiseerd in de wereld hoor. Maar je hebt op zich gelijk dat er onder libertariërs nog niet bepaald een blauwdruk bestaat voor een dergelijke overgang. Daar is dit topic dan ook voor bedoeld. Ook ik hou me voornamelijk nog bezig met mensen overtuigen dát we moeten veranderen (en dat is al moeilijk genoeg, getuige ook de reacties in dit topic weer) en minder met de vraag hóe. Je hebt zeker een punt dat daar meer aandacht aan besteed zou moeten worden. Dat punt trek ik me dus aan. Ik zal er 'ns hard over na gaan denken. Voorlopig komt het volgende (nog erg simpele) rijtje bij me naar boven:
- ophouden met stemmen
- belastingstaking
- privatisering gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, woningmarkt, snelwegen en opheffing van de respectievelijke departementen daarvoor
- verkoop in gang zetten van staatsgrond, -gebouwen en -inventaris
- stopzetten alle subsidies
- stopzetten AOW, WAO, WW
- stopzetten alle overige uitkeringen
Die bedrijven hebben al een enorme invloed dánkzij, niet ondanks, het bestaan van grote overheden die grote oorlogen voeren.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:11 schreef OFfSprngr het volgende:
Geweld is juist wat libertaristen schuwen eveneens als bezittingen af nemen.
Maar goed, libertarisme vind ik eng op economisch vlak, ik bang dat het naar een corpocratie zal leiden zelfs al in de gemiddelde conservatieve regeringen hebben bedrijven al een enorme invloed laat staat dat je al deze bedrijven los laat gaan, dan heb je overal ter wereld Blackwater bedrijven.
Dat is inderdaad een groot probleem waar ik niet zo snel een antwoord op heb. Het rijtje dat ik gaf was voornamelijk geënt op de Nederlandse situatie waar de boel nog te redden valt als we snel beginnen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:06 schreef Floripas het volgende:
Dan heb je nog steeds niet de status quo van de oneerlijke welvaartsverdeling opgelost. En met oneerlijk bedoel ik ook bijvoorbeeld bloedgeld van communistische dictaturen die nog steeds in foute handen zijn, of bedrijven die slaven hebben ingezet.
Hoe los je dat op? Ga je die mensen met geweld onteigenen?
Ook in Nederland zijn mensen rijk geworden van bloedgeld, de overheid, enzovoorts.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:15 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een groot probleem waar ik niet zo snel een antwoord op heb. Het rijtje dat ik gaf was voornamelijk geënt op de Nederlandse situatie waar de boel nog te redden valt als we snel beginnen.
En als er nauwelijks overheid is valt er helemaal niet te controleren.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:13 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Die bedrijven hebben al een enorme invloed dánkzij, niet ondanks, het bestaan van grote overheden die grote oorlogen voeren.
ook een mooie ja ik betaal nu al mee aan de pensioenen dus ik verwacht er zelf ook 1 te krijgen hoe wil je dat gaan regelenquote:Op maandag 8 oktober 2007 19:16 schreef Floripas het volgende:
[..]
Ook in Nederland zijn mensen rijk geworden van bloedgeld, de overheid, enzovoorts.
Niet te vergeten de bouwvakker die ons beider studie heeft betaald en nu ineens geen overheidspensioen meer krijgt.
Absolute onzin. De mensen die je opnoemt zijn juist nu zwaar de dupe van een systeem dat miljarden spendeert aan mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen. Afschuw over de wijze waarop met dergelijke mensen omgegaan wordt, het afschuiven van de verantwoordelijkheid ervoor op een falende overheid, is één van de belangrijkste redenen geweest waarom ik het libertarisme omarmd heb.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:35 schreef DionysuZ het volgende:
De grote verliezers in een libertarische samenleving zouden de zwakkeren zijn. Geestelijk en lichamlijk gehandicapten, mensen met een laag IQ, chronisch zieken, noem maar op. Bij dergelijke mensen valt geen winst te behalen en ze kunnen zich moeilijk verzekeren voor iets waar ze mee geboren zijn. In een libertarische samenleving geldt het recht van de sterkste, of de rijkste. Een totaal onwenselijke, en imho onmenselijke samenleving als je het mij vraagt.
Vind je dat je anderen de rekening mag presenteren van jouw luiheid? Onder dwang?quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:43 schreef Iblis het volgende:
Ik denk dat ik toch te lui ben voor libertarisme.
De scheiding der machten is in dit land een wassen neus. Ze worden alledrie uit belastinggeld betaald.quote:Dan vind ik het makkelijker dat er een overheid is, die elke vier jaar afstand moet doen, met wetten, en een scheiding der machten.
Ja. M'n ouders hebben me ook al de rekening gepresenteerd van het feit dat ze seks hebben gehad.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:45 schreef HenriOsewoudt het volgende:
Vind je dat je anderen de rekening mag presenteren van jouw luiheid? Onder dwang?
Tja, ik wil de gevangenis niet in dus ik betaal trouw belasting. En heulen met de overheid: ik doe veel ICT-klussen voor het grootste ziekenhuis van Nederland. Maar afgezien van het feit dat er dankzij het overheidsbeleid heel veel mis is op ICT-gebied binnen ziekenhuizen zouden er natuurlijk sowieso ICT-klussen voor ziekenhuizen te verrichten zijn, dus heulen zou ik dat niet willen noemen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:44 schreef nonzz het volgende:
Henri, betaal jij eigenlijk nog belasting of heul je met de fascistische overheid?
Sorry maar dat vind ik absoluut niet vergelijkbaar en zelfs al was het dat wel dan nog praat het niet goed dat je verantwoordelijkheden, en de rekening, op anderen afschuift, onder dwang, omdat je te lui bent.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:47 schreef Iblis het volgende:
Ja. M'n ouders hebben me ook al de rekening gepresenteerd van het feit dat ze seks hebben gehad.
Toch snijd hij daar een goed punt aan je kunt immers niet kiezen om geboren te worden.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:50 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Sorry maar dat vind ik absoluut niet vergelijkbaar en zelfs al was het dat wel dan nog praat het niet goed dat je verantwoordelijkheden, en de rekening, op anderen afschuift, onder dwang, omdat je te lui bent.
Ik heb er geen vertrouwen in dat bedrijven, die niet altruistisch zijn ingesteld maar op winst werken, een betere oplossing voor een dergelijk probleem kunnen verzorgen dan een overheid dat kan doen. True, deze overheid is log en verkwistend, maar ipv het dan maar helemaal af te schaffen kun je het ook efficienter maken. De wil daarvoor moet echter ook vanuit het volk komen. Sommige dingen dienen gewoon collectief, en ja dus onder dwang, te worden geregeld.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:44 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Absolute onzin. De mensen die je opnoemt zijn juist nu zwaar de dupe van een systeem dat miljarden spendeert aan mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen. Afschuw over de wijze waarop met dergelijke mensen omgegaan wordt, het afschuiven van de verantwoordelijkheid ervoor op een falende overheid, is één van de belangrijkste redenen geweest waarom ik het libertarisme omarmd heb.
Dat klopt maar je kunt wel kiezen om eruit te stappen als je dat zou willen.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:57 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Toch snijd hij daar een goed punt aan je kunt immers niet kiezen om geboren te worden.
Dat is inderdaad een lastige discussie. Tot een bepaalde leeftijd kun je van kinderen absoluut niet verwachten dat ze de gevolgen van hun acties kunnen inschatten, of zelfs maar snappen, en de verantwoordelijkheid ervoor dragen. Vanaf een andere bepaalde leeftijd kun je dat wel maar daartussen ligt een grijs schemergebied waarin die verantwoordelijkheid vooral met vallen en opstaan geleerd moet worden. De moeilijkheid is natuurlijk dat die leeftijd voor ieder kind verschillend is. Een pasklare oplossing heb ik daar niet voor en ik sta open voor suggesties. Misschien een eigen topic waard.quote:Verder hoe sta jij tegen over de ouder - kind relatie in zo`n samenleving, moeten kinderen nog steeds luisteren naar hun ouders en zo ja hoelang?
Helemaal juist, als ik lees wat voor verzekeringen ik allemaal moet nemen, bedrijven moet inhuren om dingen voor me te regelen, alert moet zijn op alle foute bedrijven etc. Tja je hebt er binnen no time een dagtaak aan. Ik geloof dat HenriO niet helemaal doorheeft wat de overheid allemaal voor ons regelt en ons aan werk bespaart. Natuurlijk kan het beter maar dat is nu niet terzake.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:43 schreef Iblis het volgende:
Ik denk dat er genoeg bedrijven zijn die klanten erin luizen met levenslange contracten, die misbruik maken de naïviteit van de klant – bedrijven die opzeggen moeilijk maken. Die mensen ronselen voor contracten. Alleen als je continu alert bent, als je continu op je qui-vive bent, als je je continu overal in verdiept, dan loop je de minste builen op. Dat lukt niet.
Nee je probeert gewoon op het systeem te parasiterenquote:Op maandag 8 oktober 2007 19:48 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Tja, ik wil de gevangenis niet in dus ik betaal trouw belasting. En heulen met de overheid: ik doe veel ICT-klussen voor het grootste ziekenhuis van Nederland. Maar afgezien van het feit dat er dankzij het overheidsbeleid heel veel mis is op ICT-gebied binnen ziekenhuizen zouden er natuurlijk sowieso ICT-klussen voor ziekenhuizen te verrichten zijn, dus heulen zou ik dat niet willen noemen.
maar dat is nu dus wel geregeld tot je 16de ben je nergens verantwoordelijk voor en is alles wat je ondertekend niet rechtsgeldig, tot je 18de heb je beperkte verantwoordelijkheid en tot je 21ste volledig verantwoordelijkheid behalve dat je in je eigen inkomen en huisvesting moet voorzien.quote:Op maandag 8 oktober 2007 20:20 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Dat klopt maar je kunt wel kiezen om eruit te stappen als je dat zou willen.
[..]
Dat is inderdaad een lastige discussie. Tot een bepaalde leeftijd kun je van kinderen absoluut niet verwachten dat ze de gevolgen van hun acties kunnen inschatten, of zelfs maar snappen, en de verantwoordelijkheid ervoor dragen. Vanaf een andere bepaalde leeftijd kun je dat wel maar daartussen ligt een grijs schemergebied waarin die verantwoordelijkheid vooral met vallen en opstaan geleerd moet worden. De moeilijkheid is natuurlijk dat die leeftijd voor ieder kind verschillend is. Een pasklare oplossing heb ik daar niet voor en ik sta open voor suggesties. Misschien een eigen topic waard.
Enron is juist een perfect voorbeeld van het onzalige huwelijk tussen grote overheden en grote bedrijven.quote:Op maandag 8 oktober 2007 20:27 schreef Iblis het volgende:
Na schandalen als Enron geloof ik niet dat bedrijven veel meer te vertrouwen zijn dan een overheid, of meer reden daartoe hebben. Ook denk ik dat dwang in het geval van drugsverslaafden ethisch te rechtvaardigen is.
quote:Far from an example of a market failure, Enron's saga shows that firms which invest too much in politics can easily become complacent in the face of changing market conditions. In economics, this is called government failure, and we can blame the growing requirement for firms to divert resources to grease palms in Washington as a necessary business investment for its occurrence.
Ook aan jou de vraag: vind je het rechtvaardig anderen te dwingen te betalen voor zaken waar jij blijkbaar te lui voor bent?quote:Op maandag 8 oktober 2007 20:24 schreef Hexagon het volgende:
Helemaal juist, als ik lees wat voor verzekeringen ik allemaal moet nemen, bedrijven moet inhuren om dingen voor me te regelen, alert moet zijn op alle foute bedrijven etc. Tja je hebt er binnen no time een dagtaak aan. Ik geloof dat HenriO niet helemaal doorheeft wat de overheid allemaal voor ons regelt en ons aan werk bespaart. Natuurlijk kan het beter maar dat is nu niet terzake.
Dat stel ik nergens, alleen dat een markt een zelfcorrigerend vermogen heeft dat bij een overheid ver te zoeken is, zelfs per definitie niet aanwezig is.quote:Ook opvallend is hoe klinisch HenriO over de maatschappij denkt waarin de marktwerking alles op zijn pootjes terecht doet komen.
Dat gebeurt nu ook, ik woon in Rotterdam en ben al twee keer beroofd, de daders zijn nooit gepakt. Natuurlijk mag ik me tegen dergelijke lieden niet bewapenen, ik ben verplicht mij op m'n bek te laten slaan en me te laten beroven.quote:Maar in feite creeer je een machtsvacuum waarin maffiabazen, terreugroepen en krijgheren springen. Het is eigenlijk een stap terug naar een primitiever soort overheid. Verder gaat dat "eigen schuld dikke bult" idee van hem ook tegen zich werken. HenriO denkt naief dat eenieder dat hard gaat werken voor zijn geld en gelukkig wordt. In de werkelijkheid slaat een arme loser HenriO gewoon op zn muil en gaat ie dr met zijn centen vandoor.
Dat hangt er vanaf wat je onderling afspreekt. In principe zou het precies hetzelfde kunnen werken.quote:Op maandag 8 oktober 2007 20:30 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
De leeftijden zijn misschien wal arbitrair maar wel duidelijk en logisch, iets wat in jouw samenleving niet zou betsaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |