quote:Op maandag 24 september 2007 18:25 schreef Herr_Munk het volgende:
Hoezo dat? Als het aan te raden is, is het misschien voor mij ook handig er stage te lopen.
Schanulleke heeft al een antwoord gegeven waar ik me in kan vinden. ADHD of dyslexie bijvoorbeeld: je krijgt er een lesje over op de opleiding, en dat was het wel zo'n beetje. Op stage moest ik een dyslectische leerling 1 op 1 begeleiden en toen realiseerde ik me pas wat een moeite het die leerlingen kost om een zin te "ontcijferen". Ook moest ik een handelingsplan gaan maken, wel in samenwerking met mijn stagebegeleider, maar als het "voor het echt" moet, is het toch heel anders dan tijdens het lesje op de opleiding. Van hem heb ik veel geleerd. Daarnaast had ik bijvoorbeeld leerlingen met PDD-nos in de klas en leerlingen met zware gedragsproblemen. "Meneer, kent u me niet? Ik ben Kris. IEDEREEN kent mij hier!". Ook realiseerde ik me toen, dat in elke leerling, hoe stoer of brutaal hij ook is, een klein kind zit dat hunkert naar een klein beetje aandacht. Voor mij was die stage in ieder geval een eye-opener.quote:Op maandag 24 september 2007 20:17 schreef Schanulleke het volgende:
Een hele hoop problemen die je later in je 'gewone' klassen tegen gaat komen liggen in het speciaal onderwijs onder een vergrootglas. Jij wordt gedwongen om kordater en consequenter te handelen. Dit neem je mee als ervaring. Daarnaast helpen dergelijke extremen je ook om problemen bij leerlingen later beter te duiden.
Omgang en plezier maken met leerlingen. Leerlingen die problemen hebben, weer op weg helpen en ze tot steun zijn. Lesgeven, daarbij gebruikmakend van allerlei leuke materialen.quote:Op maandag 24 september 2007 20:28 schreef Schanulleke het volgende:
Wat is het dat je aantrekt in het vak?
quote:Op donderdag 27 september 2007 17:57 schreef pekel het volgende:
Maandag een gesprek met de PABO ter plaatse. Hopelijk word ik nog toegelaten..
Proficiatquote:Op donderdag 27 september 2007 18:31 schreef teigan het volgende:
ik ben sinds deze week aan het werk op de universiteit. Mijn taken zijn het voorbereiden van practica en later het assisteren ervan..Ik had in het onderwijs nog niets gevonden, en ben blij zo van de straat te zijn.. Ik heb tot begin februari een aanstelling, en hopelijk vind ik daarna snel iets tot het eind van het schooljaar.
Een lesverwijdering is het uiterste middel, mentorleerling of niet!quote:Op zondag 30 september 2007 13:48 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik wil toch eigenlijk eens jullie mening weten over het volgende. Misschien kennen jullie het principe van een lesverwijderingskaart. Als leerlingen rottigheid uithalen in de klas, of als er een andere reden is tot verwijdering, dan kan de docent deze invullen en de leerling verwijderen. Dan volgt een traject via afdelingsleider, notitie in dossier, etc.
Wat vinden jullie er van als een mentor dit bij zijn eigen mentorleerling doet?
Ik zat daar van de week over na te denken toen een collega-mentor aan het vertellen was dat hij een van zijn leerlingen de klas uit gesmeten had. Ik weet het niet, ik zou een van mijn eigen mentorleerlingen nooit met zo'n zware straf "terechtstellen". Jij als mentor bent toch net de persoon waar de leerling altijd bij terecht moet kunnen, ook als het niet goed gaat bij andere docenten. Maar als juist de mentor je er uit flikkert met een verwijderingskaart, waar moet zo'n leerling dan naar toe? Afdelingsleider ja, maar de relatie mentor / leerling is dan wel danig verstoord, denk ik. Aan de andere kant heb ik zoiets van: okee, als een leerling rottigheid uit haalt, moet je hem inderdaad verwijderen. Maar als een leerling aan het klooien is bij de mentor, dan zit daar toch ook iets niet goed.
Zo maar even een gedachte voor de zondagmiddag. Hoe denken jullie over bovenstaande?
Alle begin is moeilijk. Ik heb me in mijn eerste jaar ook behoorlijk verslikt in een paar simpele gymlesjes. Wat goed helpt is om ipv te corrigeren positief gedrag te benoemen. Dus complimentjes geven aan de leerlingen die wel lekker meedoen en de rest zal dan vaak dat gedrag kopiëren. Verder geef je zelf al aan dat je er heel veel uit kon halen en dat is natuurlijk de opzet. Succes volgende week!quote:Op maandag 1 oktober 2007 15:51 schreef Aryon het volgende:
Vandaag 1 les gegeven op het SBO in gymnastiek en het was zwaar. Veel kinderen hebben niet veel aandacht voor je en willen graag spelen. Wat bij mij best zwaar was als stagaire en er was weinig structuur door een situatie die verkeerd was neergezet. Je moet veel op kinderen letten en de hele tijd corrigeren is een taak die niet te doen is. Ook heb ik gemerkt dat ik mij meer moet verplaatsen in de situatie van kinderen en in de beleving van de kinderen. Uit die ene les kon ik heel veel halen en daar ben ik wel blij mee. Volgende week weer 2 lessen geven en ik hoop dat het dan beter gaat.
Hier heb ik het ook wel eens met mijn collega's over gehad toen ik nog lesgaf. Sommige collega's hadden juist met hun mentorklassen meer ordeproblemen dan met andere klassen omdat ze het moeilijk vonden om hun mentorleerlingen te straffen.quote:Op zondag 30 september 2007 13:48 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat vinden jullie er van als een mentor dit bij zijn eigen mentorleerling doet?
Succes! En laat je niet al teveel afschrikken door het knip en plak gehalte.quote:
Op welke pabo zit je? En wat vind je er tot nu toe van?quote:Op maandag 8 oktober 2007 07:55 schreef -Menn0- het volgende:
Dit topic zocht ik! Ben nu sinds eind Augustus bezig met de Pabo. Ga nu naar mn stage school, eerste dag van de stage week (en in totaal de 3e keer stage)!
InHolland, locatie Hoofdorp.quote:Op maandag 8 oktober 2007 10:17 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
[..]
Op welke pabo zit je? En wat vind je er tot nu toe van?
Dat filmpje is al uitgebreid op alle nieuwsprogramma's behandeld. Lullig voor de docente voor de klas om zo te kijk gezet te worden, maar aan de andere kant: je ziet het toch als opeens de helft van de klas verdwenen is?. Je maakt mij dus echt niet wijs dat je niet ziet dat leerlingen door een raam naar buiten springen en er steeds minder mensen voor je neus zitten. Dat wil er bij mij gewoon NIET in. Of die docente heeft een érg grote plank voor haar kop. Maar ik ken haar niet, dus ik kan er niet over oordelen.quote:Op zondag 7 oktober 2007 22:53 schreef Meester_Kuijpie het volgende:
Hebben jullie dit filmpje al gezien? http://www.youtube.com/watch?v=BwcbiWX-qvM
Arme collega ....
Liever acht lessen met "saaie" klassen dan acht lessen met klassen die de boel op stelten zetten, toch?quote:Op zondag 7 oktober 2007 23:51 schreef Minna het volgende:
De klassen zijn erg braaf, wat aan de ene kant heel fijn is voor een eerste stage, maar aan de andere kant ook een beetje saai.
Óf de klas is normaal gesproken erg woest en wild en hielden zich vandaag koest omdat jullie kwamen observeren, óf ze zijn gewoon niet veel gewend daarquote:Onze stagedocent had ons gewaarschuwd voor een 'hele moeilijke klas', dus wij zaten vol spanning op dat uur te wachten (we zouden observeren), was dat eindelijk een beetje een leuke klas die een beetje leefde en wat respons gaf!
Ben benieuwdquote:theaterbezoek in die 'zo ontettend moeilijke' derde klas!
Ja, voor een eerste stage is het wel erg lekker, maar aan de andere kant... ik weet niet helemaal of dit nu een realistisch beeld van het onderwijs is en het is wel het doel van de cursus om er een beetje een beeld van te krijgen. Was misschien beter geweest om nu op een moeilijkere school te zitten, dan kan het later (als je echt meer lessen zelf moet geven) alleen maar meevallen!quote:Liever acht lessen met "saaie" klassen dan acht lessen met klassen die de boel op stelten zetten, toch?
Ze zijn gewoon echt niets gewend daarquote:Óf de klas is normaal gesproken erg woest en wild en hielden zich vandaag koest omdat jullie kwamen observeren, óf ze zijn gewoon niet veel gewend daar
Klopt. Had ik vandaag ook. Moest weer les geven en het liep allemaal beetje in de soepquote:Op maandag 8 oktober 2007 17:35 schreef Schanulleke het volgende:
Verkijk je je misschien niet een beetje op het vakmanschap van je stagebegeleider?
Ik heb ook wel stages gehad dat het er aanvankelijk allemaal nogal lieflijk en braaf uitzag tot ik zelf aan de bak moest...
Die man heeft dus de X-Factor. Een oud-collega van me had precies hetzelfde. Gaf gortdroog les, maar als hij binnen kwam, en haast fluisterzacht zei: "Goeiemiddag allemaal, we gaan beginnen", werd zelfs de drukste klas muisstil.quote:Op maandag 8 oktober 2007 18:35 schreef Minna het volgende:
Ehhh.. onze stagedocent geeft zelf echt héél saai les, ik vind het echt een wonder dat de klas toch gewoon meedoet en antwoordt en aan het werk gaat. Waarschijnlijk heeft die man toch 'iets'![]()
Tja, op het moment dat basisschoolleraren nog niet eens goed kunnen spellen en er meer aandacht is voor "leuke" dingen in plaats van oefenen met spelling, dan krijg je dit soort dingen he. Ik vind niet dat je de leerlingen dit kunt aanrekenen. Tuurlijk, mega-zwakke spellers heb je er altijd tussen zitten.quote:Op maandag 8 oktober 2007 18:42 schreef Aryon het volgende:
Het is maar slecht gesteld met de nederlandse taal op vmbo scholen. Verschilt natuurlijk per school, maar dit is wel heel erg, vind ik. Doodnormale woorden, sommige zijn dan moeilijk uit te leggen maar toch..
Ja, klopt. Ik leg ook bij niemand de schuld, want ik weet niet hoe de situatie is. Maar dit verbaasde me toch wel eigenlijk. Waar het aan ligt weet ik ook niet? Nou, je kan het ook ouders aanrekenen, want die zijn ook verantwoordelijk voor de taal, vind ik. Heb veel woorden geleerd van me ouders door verscheidene dingen te doen, maar sommige gezinnen hebben die kans ook niet natuurlijk.quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Tja, op het moment dat basisschoolleraren nog niet eens goed kunnen spellen en er meer aandacht is voor "leuke" dingen in plaats van oefenen met spelling, dan krijg je dit soort dingen he. Ik vind niet dat je de leerlingen dit kunt aanrekenen. Tuurlijk, mega-zwakke spellers heb je er altijd tussen zitten.
Ik zie jou ook consequent me schrijven waar je mijn bedoelt.quote:Op maandag 8 oktober 2007 21:10 schreef Aryon het volgende:
[..]
Ja, klopt. Ik leg ook bij niemand de schuld, want ik weet niet hoe de situatie is. Maar dit verbaasde me toch wel eigenlijk. Waar het aan ligt weet ik ook niet? Nou, je kan het ook ouders aanrekenen, want die zijn ook verantwoordelijk voor de taal, vind ik. Heb veel woorden geleerd van me ouders door verscheidene dingen te doen, maar sommige gezinnen hebben die kans ook niet natuurlijk.
Mijn coach riep altijd dat het niet perse stil hoeft te zijn in een klas... Dat het rumoerig was kan ook zijn omdat ze samen bezig zijn met de lesstof, en elkaar dingen aanleren.quote:Op dinsdag 9 oktober 2007 16:27 schreef Minna het volgende:
Vandaag eerste les gegeven! Het ging enerzijds goed, anderzijds minderWat goed ging was dat ze allemaal gedaan hebben wat ze moesten doen en dat de klas echt goed meedeed en heeft meegekregen wat ze mee moesten krijgen, de les verliep ook echt zoals ie gepland was.
Wat minder goed ging was dat het toch wel rumoerig was af en toe, ze moesten bijvoorbeeld in tweetallen wat bespreken en om ze daarna weer écht stil te krijgen is moeilijk. Ook wist ik niet goed wat te doen om ze echt goed stil te krijgen. Gewoon wachten tot het stil wordt heb ik overwogen, maar durfde het niet goed.. het risico is namelijk dat het niet stil wordt en dan ben je helemaal de sjaakDat was een gedeelte dat ik ook wel echt lastig vond, maargoed.. aan de andere kant.. het is 'maar' een oriënterende cursus, pas 5 collegedagen gehad en wat lessen geobserveerd, dan hoeft het ook nog niet helemaal perfect te gaan
Ik vond het trouwens wel ontzettend leuk om te doen! Leuk dat de leerlingen gewoon lekker meededen en grappig met wat voor vragen en opmerkingen ze komen. Ook grappig als ze aan het werk zijn en je hebt even wat individuele gesprekjes met leerlingen, echt leuk!
Solly.quote:Op dinsdag 9 oktober 2007 19:22 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Ik zie jou ook consequent me schrijven waar je mijn bedoelt.![]()
't Is hier inderdaad een beetje stil de laatste tijd...quote:Op donderdag 15 november 2007 17:15 schreef Jentin het volgende:
Ik kom hier gewoon even blind binnen vallen (en kick een topic uit het stof).
Rekenmachine?quote:heeft iemand dan een idee hoe ik cijfers snel uitreken met de norm 10 ft = 6.0? (Het is niet toevallig dat ik Nederlands geef ipv wiskunde.)
Hoiquote:hoi collegae![]()
Super!! Gefeliciteerd!quote:Op donderdag 15 november 2007 21:26 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Vandaag ben ik afgestudeerd!Tegenwoordig sta ik dus bevoegd voor de klas
Gefeliciteerd!!!!quote:Op donderdag 15 november 2007 21:26 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Vandaag ben ik afgestudeerd!
Tegenwoordig sta ik dus bevoegd voor de klas
quote:Op donderdag 15 november 2007 23:06 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Rekenmachine?
Maar het is dan toch gewoon 2,5 fout per punt?
En dat dus! Hulde!quote:Super!! Gefeliciteerd!![]()
Hoera! Gefeliciteerd!quote:Op donderdag 15 november 2007 21:26 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Vandaag ben ik afgestudeerd!
Tegenwoordig sta ik dus bevoegd voor de klas
Gefeliciteerdquote:Op vrijdag 16 november 2007 08:36 schreef teigan het volgende:
TSE gefeliciteerd!!!!
Ikw eet niet eens of ik het hier al gemeld had, maar ik ben ook sinds 31 oktober bevoegd docent..
Nu nog een leuke school...
Jij ook van harte proficiat!quote:Op vrijdag 16 november 2007 08:36 schreef teigan het volgende:
Ikw eet niet eens of ik het hier al gemeld had, maar ik ben ook sinds 31 oktober bevoegd docent..
Iedereen bedankt voor de felicitaties!quote:Op vrijdag 16 november 2007 08:03 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
[..]
Hoera! Gefeliciteerd!Deed je trouwens de deeltijd ofzo?
Uiterst rustig, zonder incidenten.quote:Op woensdag 28 november 2007 22:02 schreef miss-scofield het volgende:
Hoe zijn de stakingen bij jullie verlopen? (Uiteraard voor de docenten in het middelbaar onderwijs)
Hier (regio Rotterdam) zitten ze te springen om mensen en zetten ze zelfs tweedejaars voor de klas. Er worden overal studenten vandaan geplukt.quote:Op zondag 16 december 2007 16:29 schreef Lennox het volgende:
De laatste tijd valt mij steeds meer op dat Middelbare scholen vacatures hebben voor "niet leraren". Vaak wordt als eis gesteld dat men bereid is om leraarbevoegdheid te halen, maar in eerste instantie is het geen vereiste. Nu ben ik 3e jaars Geschiedenis en hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden. Zou ik in zo'n geval ook een serieuze kans maken bij sollicitatie?
Als je zo afwachtend reageert op informatie vraag ik me af of je er wel verstandig aan doet vroegtijdig voor de klas te staan. Er is best wat daadkracht voor nodig. Vaak draai je inval-uren/ ADV vervangingen etc. en je kan je vast nog wel herinneren hoe een middelbare schoolklas op invallers dook.quote:Op maandag 17 december 2007 17:18 schreef Lennox het volgende:
Heb je hier meer informatie over? Ik studeer namelijk in Rotterdam (Erasmus)![]()
Alvast bedankt
Ik had het ook vorige week; het is echt een beetje teveel van het goede. In totaal had ik 22 gesprekken, verspreid over twee avonden. Wel allemaal goede/leuke gesprekken trouwens. Soms ook heel verhelderend om de ouders achter de leerling te zien. Een meisje in Havo 4 dat altijd zo bozig overkomt, bleek een moeder te hebben die mij bij de begroeting zo bozig tegemoet trad dat ik begon te denken dat ze niet blij met me was (dat je denkt: 'oh, wordt het zó'n gesprek'). Dat bleek helemaal niet het geval. Dat bozige is gewoon een gen in die familie.quote:Op woensdag 12 december 2007 22:38 schreef thaleia het volgende:
Nee, echt heel vervelende avonden vind ik het niet, ik heb met name in m'n mentorklas wel veel ouders met wie het best gezellig keuvelen is. Maar het feit dat je leven dan echt alleen maar bestaat uit je werk en slapen, da's wat minder
Hahaquote:Op dinsdag 18 december 2007 20:26 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Als je zo afwachtend reageert op informatie vraag ik me af of je er wel verstandig aan doet vroegtijdig voor de klas te staan. Er is best wat daadkracht voor nodig. Vaak draai je inval-uren/ ADV vervangingen etc. en je kan je vast nog wel herinneren hoe een middelbare schoolklas op invallers dook.
Maar misschien schat ik het ook wel verkeerd in bij je hoor, wat zijn nu eenmaal een paar posts op een karakter.
Inderdaad, vreselijk dat soort gesprekken. Schuif de schuld maar op de school, dat is het gemakkelijkste. Pff...quote:Op dinsdag 18 december 2007 22:51 schreef thaleia het volgende:
Dat zijn de leuke dingenOp onze school zijn er nogal veel eh, ambitieuze ouders, en dus zijn er wel regelmatig van die gesprekken
"Uren op de slaapkamer zitten "leren" wil niet zeggen dat uw zoon ook inderdaad actief met de stof bezig is".quote:"onze zoon werkt heel hard voor uw vak"
"Kunt u aangeven wat u precies met hem oefent?"quote:"We oefenen extra met hem"
"Als ze niet genoeg wordt uitgedaagd, krijgt ze vanaf nu moeilijkere proefwerken. Als ze tot nu toe alleen maar onvoldoendes heeft gehaald, verwacht u vast dat de punten door moeilijkere proefwerken vast omhoog gaan".quote:"onze dochter is briljant, ze is officieel hoogbegaafd verklaard, dus dat ze voor alle vakken onvoldoende staat komt niet doordat ze het niveau niet aankan, maar doordat ze niet genoeg wordt uitgedaagd. Wat denkt u daaraan te gaan doen?"
Heeeeeeeeeeeeeeeel herkenbaarquote:Op dinsdag 18 december 2007 22:51 schreef thaleia het volgende:
Dat zijn de leuke dingenOp onze school zijn er nogal veel eh, ambitieuze ouders, en dus zijn er wel regelmatig van die gesprekken a la: "onze zoon werkt heel hard voor uw vak, we oefenen extra met hem, hij heeft een hoge CITO, dus legt u maar eens uit hoe u het in uw hoofd haalt hem toch een vier te geven" en "onze dochter is briljant, ze is officieel hoogbegaafd verklaard, dus dat ze voor alle vakken onvoldoende staat komt niet doordat ze het niveau niet aankan, maar doordat ze niet genoeg wordt uitgedaagd. Wat denkt u daaraan te gaan doen?"
Over het vak geschiedenis ben ik idd niet zo op de hoogtequote:Op dinsdag 18 december 2007 19:27 schreef mane het volgende:
Als bevoegd geschiedenisdocent met enige ervaring op sollicitatiegebied kan ik je vertellen dat geschiedenis (nog) geen tekortvak is. Ik denk persoonlijk dat het niet helemaal mee zal vallen om als onbevoegd geschiedenisdocent veel lesuren te krijgen. Erg veel vacatures zijn er ook niet, volgens mij. Je zal het vooral van je (al dan niet bestaande) netwerk moeten hebben.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |