Een hornet, ofwel hoornaar (geen horzel zoals sommige zeggen) is een wespensoort en geen bij. Maar ze kunnen idd joekelgroot worden. Zal me niets verbazen als door het warmere weer ook allerlei exotische gevallen hier aan komen zetten. In principe schijnen de gewone hoornaars niet echt agressief te zijn maar ik schrik me wel rot als er eentje aan komt vliegen op m'n kamerquote:Op zondag 22 april 2007 23:39 schreef Symer het volgende:
[..]
Vandaag had ik ook zo'n beest op m'n kamer, dacht eerst dat er een kleine muis aan kwam vliegen![]()
Even opgezocht wat dat was en ik kom bij een Aziatisch ras uit dat hier eigenlijk niet voorkomt (Asian giant hornet). Dat heeft dan denk ik meer met de klimaatverandering te maken dan met de bijensterfte hier.
geloof er geen zak van, dat doen sluipwespen. De hoornaar is geen sluipwesp. En ze leggen die eitjes volgens mij ook neit in mensen maar in andere insecten. Een hoornaar is qua steek niet veel anders dan een wesp (praktisch tzelfde gif).quote:Op maandag 23 april 2007 05:58 schreef Spellmeista het volgende:
[..]
Ik mag hopen dat je die de deur hebt uitgewezen omdat de horenaar eitjes onder de huid schijnt te leggen waar larven uitkomen, die zich vervolgens een weg banen door je vlees om zich met pus en al een uitgang te vinden door je opperhuid.
quote:Behalve door zijn afmeting valt de hoornaar op door zijn roodachtige borststuk en zijn felle geluid. Hij komt niet veel voor in België en Nederland, maar is ook geen zeldzaamheid. Hoewel de hoornaar meer dan twee keer zo groot is als de gewone wesp, is hij beduidend minder agressief ten opzichte van de mens. Als hij steekt is dit wel pijnlijker dan bij een gewone wesp of bij, maar hij steekt minder snel - al kan de hoornaar wel erg weerbaar zijn als het erop aankomt een nest verdedigen. Werksters zijn 18-25 mm, koninginnen 25-35 mm en mannetjes tot 28 mm lang.
In de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn een mens of paard te doden. Voorzover die persoon niet toevallig één van de twee tot drie procent mensen betreft met een allergie tegen de steken is dit echter volstrekte onzin. Het gif is vergelijkbaar met dat van bijen en andere wespen, maar niet exact hetzelfde - het bevat een relatief grote hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine, waardoor het sterker een branderig gevoel opwekt. Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergische mens circa 500-1000 steken nodig om dodelijk te zijn en aangezien nesten zelden zo groot zijn en slechts één op de tien dieren uit het nest zullen steken is de kans verwaarloosbaar klein. Dat de dieren desondanks killer wasp (moordenaarswesp) genoemd worden zal eerder samenhangen met de manier waarop zij andere insecten jagen en verorberen - voor die dieren is de hoornaar inderdaad een geduchte moordenaar.
quote:
Soort
Oriëntaalse hoornaar
De Oriëntaalse hoornaar (Vespa orientalis) is een aan de Europese hoornaar verwante soort.
De koningin wordt 25 tot 35 mm lang, darren en werkwespen blijven kleiner.
Bij mannetjes hebben de antennes 13 segmenten, bij vrouwtjes altijd 12.
Het voornaamste nut van planten is juist niet de zuurstof die ze produceren, maar ze leveren grotendeels de voedsel voorziening van insecten die op hun beurt weer zoogdieren 'onderhouden' totdat we bij de mens terecht komen.quote:Op dinsdag 17 april 2007 05:34 schreef Spellmeista het volgende:
[..]
bron?
Daarbij komt ook kijken dat het voornaamste nut van planten zuurstof produceren is..(voor de levende wezens). Gelukkig zijn wij totaal niet afhankelijk van Amerika of Europa waar geen bijen meer zouden zijn omdat we vrolijk lopen te bellen. Er zijn nog delen in de wereld waar de bij goed kan vertoeven en die ook heel groot zijn en waar ze geen mobiele telefoon nodig hebben(er even van uitgaande dat het nieuws klopt). Voor de rest doen de beesten die ik vannacht opnoemde hun werk wel.
Hehehequote:Op maandag 23 april 2007 14:52 schreef Spellmeista het volgende:
Ik moet me excuseren voor mijn onwetendheid op dit gebied. Gelukkig is alles weer rechtgetrokken en ik ben de corRigerende users daarvoor erg dankbaar!
Knowledge: +10
Lies: -5
Overall knowledge: +1
Zijn dat niet gewoon flinke hommels? Hommels , doen echt helemaal niks. Zelfs niet als je ze slaat.quote:Op maandag 23 april 2007 15:40 schreef Dromenvanger het volgende:
Na al deze verschrikkelijke berichten besluit ik me een biertje te drinken zolang het nog kan
Voordat je het weet is het einde in zicht en dan kan ik niet meer genietenTemperaturen die omhoog gaan, bijen die sterven en zo gaat de berichtgeving door.
Over bijen, ik zag gisteren een paar joekels waar ik even van geschrokken was. Het leken wel vleermuizen. Waren ook nog op zoek naar een gat in de gevel om een nest te bouwen volgens mijZo'n beest wil ik niet op de slaapkamer hebben en zeker niet gestoken worden door.
De vorm zag eruit als een wesp.quote:Op maandag 23 april 2007 17:28 schreef frenkck het volgende:
[..]
Zijn dat niet gewoon flinke hommels? Hommels , doen echt helemaal niks. Zelfs niet als je ze slaat.
Was het zoiets?quote:Op maandag 23 april 2007 17:44 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
De vorm zag eruit als een wesp.
Langer beest en de kleuren waren wat lichter.
Ik werd laatst wakker en hoorde een bij zoemen tegen het raam. Ben naar het raam gegaan en zag dat het een enorme koningin-bij wasquote:Op maandag 23 april 2007 17:53 schreef Symer het volgende:
[..]
Was het zoiets?
[afbeelding]
Die had ik nameljik op m'n kamer
Dus ook op het Zuiderlijk halfrond.quote:Op maandag 23 april 2007 20:16 schreef UncleScorp het volgende:
22/04/07 Vanishing honeybees mystify scientists
Disappearing bees have also been reported in Europe and Brazil.
Kun je vertellen wat hun ideeën erover zijn?quote:Op maandag 23 april 2007 17:09 schreef Aurora025 het volgende:
Alan Watt over de verdwijnende bijen.
Birds, Bees and Biochemical Warfare
http://www.cuttingthrough(...)mWar_April192007.mp3
Jim Marrs over de bijen.
http://www.redicecreation(...)CR-070422-jmarrs.mp3
Heb je ook al naar Alan Watt geluisterd?quote:Op maandag 23 april 2007 23:26 schreef Zero2Nine het volgende:
Ik wilde een goed verhaal over CCD horen maar die Jim Marrs voegt alle conspiracy zooi samen in 1 stuk.
quote:Op maandag 23 april 2007 17:44 schreef Dromenvanger het volgende:
Hommels zijn toch wat dikker en donkerder?
quote:Voor de bestuiving van planten zijn hommels onontbeerlijk. Op bezoek bij een bloem voor zijn nektar nemen zij met hun harige vacht stuifmeel mee. Ze verzamelen ook stuifmeel in 'mandjes' op hun achterpoten voor de larven in het nest.
Iedere hommelsoort heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde bloemsoort; zo vermijden ze concurrentie.
Ze zijn vaak aangepast aan een bepaalde bloem door hun grootte en de lengte van hun tong.
Dat heb ik ook van anderen gehoord. Zou goed kunnen denk ik.quote:Op maandag 23 april 2007 23:56 schreef Zero2Nine het volgende:
Watt haalt de genetische manipulatie van gewassen aan.
Nou alle insecten en andere dieren die tot bloemen aangetrokken worden zijn in meer of mindere mate betrokken. Over het algemeen 'bepalen' planten welke insecten hun kunnen bestuiven [of anders om; kip/ei]. Zo kunnen er specifieke planten uitsterven door het uitsterven van een insect.quote:Op maandag 23 april 2007 23:59 schreef Klit het volgende:
Zou dat verhaal over die bijen overigens ook niet voor hommels gelden dan?
Natuurlijk zijn er niet zoveel hommels als bijen, maar zouden die dan ook niet meer terugkeren naar hun nest?
[..]
Als het op zich dezelfde soorten zijn zou het interessant zijn om gezonde polpulaties daar weg te halen en uit te zetten in gebieden waar het veel voorkomt.quote:Op dinsdag 24 april 2007 09:48 schreef RickySway het volgende:
In China zijn meer dan genoeg bijen, so ze zijn niet verdwenen.
Het is hoogstwaarschijnlijk dat ze als reden ons de klimaatverandering door de strot proberen te dauwen.quote:Op dinsdag 24 april 2007 11:40 schreef SSSsssSSS het volgende:
Ik denk dat als ze een inventarisatie maken van de korven en de gebieden waar GMO's gebruikt worden dat er dan al veel geconcludeerd kan worden hieruit.
Mocht het toxiteit zijn dan zal dat uiteraard terug te vinden zijn in de nectar/honing. De vraag die hierop volgt is misschien wel veel belangrijker: De bijen is wat we zien, hoeveel andere insecen die we niet zien worden beinvloed??
Zou het verder niet kunnen komen door de lichte veranderingen in het klimaat?
http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article1787120.ecequote:Mysterieuze bijensterfte in Overijssel
anp | Gepubliceerd op 24 april 2007, 07:59
Laatst bijgewerkt op 24 april 2007, 08:07
NIEUWLEUSEN - Een mysterieuze ziekte houdt huis onder bijenvolken. Bij imker Meulebelt uit Nieuwleusen hebben 150 van de 180 bijenvolken het loodje gelegd. Ze zijn verdwenen uit de kas, en daaruit concludeert de imker dat ze dood zijn. En dat is een grote schadepost. De oorzaak van de mysterieuze verdwijnziekte is een groot raadsel.
Bekijk video: Smalband/ Breedband
Hele dure appels, noten en perzikken. En honing.quote:Op dinsdag 24 april 2007 20:52 schreef Nee het volgende:
Ik trek toch wel wat twijfels bij die berekening van Einstein, daarom vraag ik me af wat de echte gevolgen zijn als deze trend zich voortzet komende maanden?
Het is niet eens zeker of de beste man het ooit gezegd heeft.quote:Op dinsdag 24 april 2007 21:48 schreef Nee het volgende:
Het is toch niet zomaar een uitspraak, de beste man roept niet zomaar wat denk ik.
Tja wie weet? Men zal waarschijnlijk wel meten hoeveel van de verschillende straling de aarde bereikt. Ik weet niet of daar grote veranderingen in zijn. De zon is inderdaad wel behoorlijk actief. Niet alleen op aarde stijgen de temperaturen maar ook op Mars, Jupiter, Uranus (en de andere planeten ws ook).quote:Trouwens, aangezien dit nu zo globaal aan het gebeuren is, wordt er eigenlijk ook rekening gehouden met de zon? De zon ondergaat namelijk ook verschillende veranderingen met bijhorende zonne-uitbarstingen, wellicht zijn de bijen de eerste die hier onder lijden?
Misschien is die toch wel extreme uitspraak van Einstein gebaseerd op de mogelijke invloed/oorzaak, en niet zo zeer op het uitsterven van de bijen zelf.
Meten ze de temperatuur op Jupiter? ze hebben daar niet eens meetapparatuur (beetje lastig op gasplaneten met zulke omstandigheden). geloof niet dat een beetje meer straling van de zon op zulke vijandige omgevingen echt nog veel invloed heeft. (daar ze ook nog eens veel verder weg staan dan de aarde vooral Uranus)quote:Op dinsdag 24 april 2007 22:02 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
Het is niet eens zeker of de beste man het ooit gezegd heeft.
Einstein's Bees
Einstein on Bees
[..]
Tja wie weet? Men zal waarschijnlijk wel meten hoeveel van de verschillende straling de aarde bereikt. Ik weet niet of daar grote veranderingen in zijn. De zon is inderdaad wel behoorlijk actief. Niet alleen op aarde stijgen de temperaturen maar ook op Mars, Jupiter, Uranus (en de andere planeten ws ook).
Niet zo vreemd dus dat ik hier zo weinig bijen zie.quote:Op dinsdag 24 april 2007 17:21 schreef Yasukio het volgende:
[..]
http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article1787120.ece
Vraag het oa. Nasa, die schijnen het te kunnen.quote:Op woensdag 25 april 2007 00:27 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Meten ze de temperatuur op Jupiter?
Gaat dan niet al het fruit eigenlijk ontzettend duur worden? (of wordt er nog veel gedaan in kassen en dergelijke? Kijk, graan kan je wat langer opslaan, fruit gaat nogal snel rotten en we weten allemaal wel dat we fruit nodig hebben. Tot in welke mate kunnen we, als de bijen dus echt gaan uitsterven, nog overleven zonder fruit? We hebben inmiddels ook pillen daarvoor.quote:Op dinsdag 24 april 2007 21:09 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
Hele dure appels, noten en perzikken. En honing.
Volgens mij was het gewoon een uitspraak van Albert, niet bedoeld als exacte berekening oid.
Zelfs al zou dat de reden zijn, dan nog zouden de effecten van de maatregelen ons helpen, dus tenzij je het ironisch bedoelde snap ik je reactie niet.quote:Op dinsdag 24 april 2007 15:52 schreef Aurora025 het volgende:
[..]
Het is hoogstwaarschijnlijk dat ze als reden ons de klimaatverandering door de strot proberen te dauwen.
Laten we hopen van niet....quote:Op dinsdag 24 april 2007 22:02 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
Het is niet eens zeker of de beste man het ooit gezegd heeft.
Nouja aan een kant heb je gelijk, maar in de natuur draait het om aantallen en niet om grote [tussen soorten dan]. Het is niet te voorspellen wat er gebeurd al je een hele keten onderin de voedselketen uitroeit.....Ik ben van mening dat we DAT beter nooit gaan proberenquote:Op woensdag 25 april 2007 09:16 schreef Elegy het volgende:
[..]
Gaat dan niet al het fruit eigenlijk ontzettend duur worden? (of wordt er nog veel gedaan in kassen en dergelijke? Kijk, graan kan je wat langer opslaan, fruit gaat nogal snel rotten en we weten allemaal wel dat we fruit nodig hebben. Tot in welke mate kunnen we, als de bijen dus echt gaan uitsterven, nog overleven zonder fruit? We hebben inmiddels ook pillen daarvoor.
Ik weet ook wel dat ze een belangrijke schakel vormen met fruit, bomen, herbivoren, carnivoren etc. maar ik denk dat de mensheid het toch wel iets langer kan uitzingen tegenwoordig dan de vier jaar. Als herbivoren gaan uitsterven (even extreem doorgetrokken) dan zijn er altijd nog insecten die we kunnen eten toch?
Of zit ik er weer eens falikant naast?
WAt een eng dingquote:Op maandag 23 april 2007 17:53 schreef Symer het volgende:
[..]
Was het zoiets?
[afbeelding]
Die had ik nameljik op m'n kamer
In fruitkassen vliegen ook vrolijk bijtjes en hommeltjes rond voor de bevruchting. Je kan het handmatig doen, maar dit kost veel meer tijd en werkt veel minder goed.quote:Op woensdag 25 april 2007 09:16 schreef Elegy het volgende:
[..]
Gaat dan niet al het fruit eigenlijk ontzettend duur worden? (of wordt er nog veel gedaan in kassen en dergelijke? Kijk, graan kan je wat langer opslaan, fruit gaat nogal snel rotten en we weten allemaal wel dat we fruit nodig hebben. Tot in welke mate kunnen we, als de bijen dus echt gaan uitsterven, nog overleven zonder fruit? We hebben inmiddels ook pillen daarvoor.
Ik weet ook wel dat ze een belangrijke schakel vormen met fruit, bomen, herbivoren, carnivoren etc. maar ik denk dat de mensheid het toch wel iets langer kan uitzingen tegenwoordig dan de vier jaar. Als herbivoren gaan uitsterven (even extreem doorgetrokken) dan zijn er altijd nog insecten die we kunnen eten toch?
Of zit ik er weer eens falikant naast?
Ik had het van dit plaatje (eerder in het topic)quote:Op woensdag 25 april 2007 14:21 schreef frenkck het volgende:
[..]
Maar er zijn zo veel verschillende fruitsoorten, ik weet niet precies welke wel van bevruchting afhankelijk is en welke niet.
Maar ja, zijn er GM gewassen die en in Amerika, Canada en Brazilië en in Europa gebruikt worden?quote:GM crop failure a warning, says US adviser
A former agricultural adviser to US presidents says the failure of a genetically modified field pea trial should act as a warning for future GM crop testing.
The 10-year CSIRO trial was abandoned when tests found the peas were making mice seriously ill.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Betwijfel ik, zeker in Nederland zijn er volgens mij niet zoveel. Al is het voor de leek natuurlijk absoluut niet e zien of een gewas genetisch is gemodificeerd of niet.quote:Op woensdag 25 april 2007 20:07 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
Ik had het van dit plaatje (eerder in het topic)
[afbeelding]
Over genetisch gemodificeerd voedsel:
[..]
Maar ja, zijn er GM gewassen die en in Amerika, Canada en Brazilië en in Europa gebruikt worden?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |