abonnement Unibet Coolblue
pi_50915384
Gaggia Classic is een mooi machientje. Net zoals de Rancilio Silvia (die hier thuis staat).
Ik zou persoonlijk gaan voor een combinatie van een van deze twee met een mini mazzer bonenmaler. Maar die is wel erg duur...

Waarom stap je niet eens bij een speciaalzaak binnen (Oldenhof Expres-zo in Zwolle, Kookpunt in Rotterdam, zo'n soort zaak) waar ze veel keus hebben in een redelijk groot marktsegment en waar liefhebbers staan met verstand van zaken. Die kunnen je precies vertellen wat je het beste kunt doen.
Persoonlijk zou ik zo'n apparaat niet snel tweedehands kopen, maar aan de andere kant: aan een Rancilio Silvia of vergelijkbare kwaliteit zal bij normaal gebruik niet zo gek veel kapot gaan...
Het is uiteindelijk een kwestie van budget. En een goede winkel kan je voor elk budget een toereikende oplossing geven. Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is eerst een espresso-apparaat aanschaffen, dan doorsparen voor een bonenmaler en die later aanschaffen. Dan laat je de koffiebonen in de winkel malen. Oké, dat is niet ideaal. Maar het zorgt er wel voor dat je uiteindelijk iets beters hebt staan dan je eigenlijk had kunnen realiseren (mits je nu niet genoeg budget kunt en/of wilt vrijmaken voor twee topapparaten).

Wat ik trouwens heerlijke koffie vind is die van Golden Coffe Box
Niet goedkoop, wel heerlijk. Wij hebben hier thuis de in ieder geval de volgende gehad:
- Colombia Espresso
- Brazil Santos Espresso
- Java Espresso
- Celebes Toraja Kalossi Espresso (die is lekker! maar heel erg heftig en beslist niet goedkoop)

Wij gebruiken deze koffie al een aantal jaar (zeker vier jaar of langer) met enige regelmaat (mijn pa neemt vaak andere merken koffie mee vanuit bijvoorbeeld Utrecht of Gouda, ik neem bijna altijd wat van Golden Box mee uit Zwolle als ik daar kom bij Oldenhof). Gisteren bijvoorbeeld heb ik voor ons bezoekje aan De Librije nog even twee pak meegenomen. Persoonlijk vind ik deze espressobonen toch altijd de lekkerste...
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_50917770
Hoi Search 64.
Een pressurized filter is denk een een zogenaamde crema filter. Daar krijg je altijd crema mee ook als je niet goed aanstampt en verse koffie gebruikt. Het is met andere woorden een btje nepcrema net als uit de Senseo. Die kan je o.a. eentje krijgen voor de Gaggia Classic Coffee, maar zou ik niet gebruiken.. Wat ik van die machine vind? Helemaal niet zo slecht. Ik heb er wel eens een paar keer mee gewerkt en ik moet zeggen dat ie zeker niet slecht presteert, mits met goede verse koffie/apparaat netjes op temperatuur/goed aanstampen enz. Nadeel aan de Gaggia is de wat gevoelige boiler van een Aluminiumlegering (gevoelig voor kalk en zuur) maar er komen er niet heel veel terug met een boiler die totaal stuk is dus het zal wel meevallen. Verder willen ze wel eens roesten onder de waterbak. Goed op letten.
Piston en zetgroep zijn van messing en dat geeft een redelijk goede temperatuurbeheersing. Koop een tweedehandse voor rond de 100 euro zou ik zeggen kan je je niet snel aan miskopen als je goed oplet wat je koopt.
Dan de Rancilio Silvia, dat is net een klasse hoger. Eigenlijk de beste consumentenmachine. Zware messing boiler en zetgroep, zwaar piston. Kan je echt een hele goede espresso mee zetten maar het is wel een machine met een leercurve. Het duurt even voor je er een goede espresso uitkrijgt.
Nadeel? De temperatuurbeheersing is volgens kenners niet helemaal ideaal maar voor een consumentenmachine wel zo ongeveer de beste. Kost nieuwe bij koffiewarenhuis 448.
Mensen die deze hebben gehad upgraden daarna meestal naar een warmtewisselaar machine (HX machines). Dat zijn de professionele eengroepsmachines uit de horeca en de zogenaamde prosumer machines zoals de Vibiemme Domobar super, ECM Giotto enz. Die zijn tweedehands zo tussen de 400 en 650 euro.
Het is dus maar net wat je wilt.
Waar op letten? Is de machine tijdig ontkalkt (iedere 2 a 3 maanden). Vraag of je er even in mag kijken dan heb je snel een idee over de toestand. Zijn de draden niet weggesmolten/geen lekkages?
Buitenkant zegt ook veel. Is die netjes heb je wat meer kans dat ie ook netjes is behandeld. Kijk naar de pistons? Nog netjes of bekrast en smerig? Zegt ook iets.
Niet te huiverig zijn om tweedehands te kopen. Veel mensen kopen impulsief een espressoapparaat vinden het daarna teveel gedoe en verkopen een bijna nieuw apparaat. Doe daar je voordeel mee.
Succes en laat eens weten wat je voor moois hebt kunnen ''veroveren''
  woensdag 27 juni 2007 @ 22:37:16 #203
24054 search64
Avec le grande
pi_50918422
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
"He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
pi_50950579
Leuk dat dit topic nog steeds loopt! Ik heb een half jaar in Italië gezeten waar ik alles heb geproefd van vreselijke prut tot de beste koffie die ik ooit heb gehad... Ik ben weer geïnspireerd dus ik heb de Silvia aangezet en m'n naked portafilter erin geknald, zal zo wel een foto'tje plaatsen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_50951249
dubbele ristretto


Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!

De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_50955578
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 22:37 schreef search64 het volgende:
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
Kijk ook eens naar een Quickmill 820, dit zijn zeer degelijke espressomachines. Zij hebben een thermoblock waarin het water erg snel op temperatuur is.
pi_50957550
quote:
Op woensdag 16 mei 2007 07:56 schreef Fixers het volgende:
We hebben ook een paar andere modellen staan. Waaronder een Aquaviva met tweevoudige boiler en aantal isomacs, als je wilt zelfs met 3 voudige ketel die ook nog gekookt water uitgeeft. (maar dat kast ook ruim 1200 euro) Maar de rancilio heeft gewoon de meeste stoomdruk als je veel capucino drinkt is dat wel belangrijk. Verder nog een aantal volautomaten van Jura en Nivona, maar die zijn in een barista topic niet interresant.

Zelf branden zou ik niet snel aan beginnen. Het is toch weer een heel andere discipline met een boel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik zou me eerder houden bij de koffie van kleine onafhankelijke branders zoals de Golden Coffee Box.
Ik plaats even een tvp, om later mijn ervaringen met dit apparaat te geven
  zondag 1 juli 2007 @ 12:24:28 #208
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51023806
quote:
Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]

Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51024754
quote:
Op zondag 1 juli 2007 12:24 schreef faberic het volgende:

[..]

Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 juli 2007 @ 22:06:50 #210
35464 Don_Tom
Leave the gun.Take the cannoli
pi_51075049
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?

Trouwauto nodig?
Nordschleife 2006: 250 laps, 2007: 62,5 laps
BMW M3 Nurburgring project
  dinsdag 3 juli 2007 @ 10:51:36 #211
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51086332
quote:
Op maandag 2 juli 2007 22:06 schreef Don_Tom het volgende:
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?

[afbeelding]
dat stoomkraantje ziet er niet uit alsof het veel kracht heeft, het perfecte melkschuim maken wordt dan wel lastiger. Zoek anders met google even op jouw machine met frothing ofzo erachter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 3 juli 2007 @ 11:11:56 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51086938
quote:
Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
interessant verhaal. Nu begin ik te twijfelen of ik nog wel een brander wil kopen....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51089175
quote:
Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
pi_51090296
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 12:20 schreef _Henry_ het volgende:
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
Zeker als de bonen gemalen worden zou je verwachten dat al het CO2 er zo uit is.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 3 juli 2007 @ 13:02:59 #215
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51090702
Misschien is het gewoon een carbonaatzout dat met water reageert tot CO2. Deze reactie zou volgens mij juist het zuur moeten neutraliseren (CO3- is een base), dus als de CO2 is opgeslagen als carbonaat, dan is dat juist goed omdat het de zure smaak neutraliseert.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 3 juli 2007 @ 13:05:03 #216
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51090756
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51092016
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 13:05 schreef faberic het volgende:
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.

Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:

40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?

P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 4 juli 2007 @ 00:32:57 #218
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51115783
Hoi hoi,


Ik heb best al wel wat ervaring met pompespressos (Elektra micro case semiautomatica) maar nu vond ik het eens tijd om een beetje oldschool te doen.

Dus... ik heb een La Pavoni professional aangeschaft. De handleiding is echter heel summier...

Hoe maak ik bvb het showerscreen los? Ik weet wel al dat je hem kan vervangen door de grouphead te verwijderen, hendel en dan met een zachte hamer op de piston te slaan (bovenkant) maar zijn er andere manieren?

En dan nog, als ik flink ga tampen dan druipt er niks doorheen (wat volgens de manual ook moet), en volgens mij blijft er wat lucht boven de puck zitten want als ik de hendel naar beneden trek voelt het alsof het comprimeerbaar is, niet zo best... heeft verder iemand tips hoe je het apparaat *goed* kan gebruiken? Wat voor beweging moet je bvb gebruiken op de hendel? In één stuk of een beetje terug?


Ik zal ook eens de bodem uit mijn portafilter laten frezen, dan kan ik wat beter zien wat er mis gaat.
pi_51161762
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 13:40 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.

Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:

40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?

P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
Er schijnen verschillende types popcorn poppers te zijn (spinning is good, flinging is bad)
zie http://www.youtube.com/watch?v=GtfI1CnkNJA
Aan de auteurs van het filmpje te zien hoef je geen wizzkid te zijn om zelf koffie te branden.
Ik ben benieuwd welke popper je gaat kopen en wat de resultaten zijn.
Aantal internetleveranciers van groene bonen lijkt vrij beperkt, zie ook
http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/304135

Zolang ik nog niet zelf brand ben ik ook nog op zoek naar verse goed gebrande koffie, dankjewel voor de kritiek op SAMA in Groningen en aantal maanden geleden, koffie was inderdaad zuur. Ik had in eerste instantie misschien een espresso soort die minder zuurgevoelig is bij kort branden (guatamala) en nog te weinig barista skills om de koffie de schuld te geven.

Verder is de uiterste houdbaarheidsdatum op espressoverpakkingen voor mij en raadsel.
Nogal wat winkels hebben een verschillend aantal maanden tussen branddatum en einddatum . Ik heb het idee dat ook Kaldi, Boot en Brandmeesters wat dat betreft nog wel wat beter kunnen door gewoon de branddatum op de verpakking te zetten.
Ben tot nu toe nog maar één winkel tegengekomen die keihard de branddatum op de verpakking van de espresso had staan, Antonio's espresso in Zwolle met Miscela d'Oro espresso.
Koffie was een week eerder in Italie gebrand.
Hoor graag namen van andere branders die ook branddatum op de verpakking zetten, en die ook een beetje vers in de winkel staat.
pi_51164807
Haha hilarisch filmpje (okee okee, in ieder geval funny )!

Ik weet dat de brander van Kaldi (Smit & Dorlas) een datum die exact 2 jaar in de toekomst op hun bonen zet, dus als de THT datum 01-01-2009 is zijn ze op 1 januari 2007 gebrand. Het probleem bij de bonen van Kaldi is dat Smit & Dorlas te groot is om echt bonen te leveren die pak 'm beet 2 dagen ervoor gebrand zijn (door voorraadproblemen enzo)...

Ik ga vanmiddag in de stad rondkijken naar een popcorn popper en als ik die vind maar 'ns een order plaatsen bij ongebrand. Ik zal m'n bevindingen wel hier plaatsen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51173680
quote:
Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]

Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!

De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?

Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
pi_51174360
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 17:40 schreef Fixers het volgende:

[..]

Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?
Vijf zelfs!

1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
quote:
Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?

P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51177731
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
  donderdag 5 juli 2007 @ 22:30:16 #224
24054 search64
Avec le grande
pi_51183136
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
"He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
pi_51183581
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 20:05 schreef Byte_Me het volgende:
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')