Kijk ook eens naar een Quickmill 820, dit zijn zeer degelijke espressomachines. Zij hebben een thermoblock waarin het water erg snel op temperatuur is.quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:37 schreef search64 het volgende:
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
Ik plaats even een tvp, om later mijn ervaringen met dit apparaat te gevenquote:Op woensdag 16 mei 2007 07:56 schreef Fixers het volgende:
We hebben ook een paar andere modellen staan. Waaronder een Aquaviva met tweevoudige boiler en aantal isomacs, als je wilt zelfs met 3 voudige ketel die ook nog gekookt water uitgeeft. (maar dat kast ook ruim 1200 euro) Maar de rancilio heeft gewoon de meeste stoomdruk als je veel capucino drinkt is dat wel belangrijk. Verder nog een aantal volautomaten van Jura en Nivona, maar die zijn in een barista topic niet interresant.
Zelf branden zou ik niet snel aan beginnen. Het is toch weer een heel andere discipline met een boel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik zou me eerder houden bij de koffie van kleine onafhankelijke branders zoals de Golden Coffee Box.
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.htmlquote:Op zondag 1 juli 2007 12:24 schreef faberic het volgende:
[..]
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
dat stoomkraantje ziet er niet uit alsof het veel kracht heeft, het perfecte melkschuim maken wordt dan wel lastiger. Zoek anders met google even op jouw machine met frothing ofzo erachter.quote:Op maandag 2 juli 2007 22:06 schreef Don_Tom het volgende:
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?
[afbeelding]
interessant verhaal. Nu begin ik te twijfelen of ik nog wel een brander wil kopen....quote:Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreidenquote:Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Zeker als de bonen gemalen worden zou je verwachten dat al het CO2 er zo uit is.quote:Op dinsdag 3 juli 2007 12:20 schreef _Henry_ het volgende:
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.quote:Op dinsdag 3 juli 2007 13:05 schreef faberic het volgende:
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
Er schijnen verschillende types popcorn poppers te zijn (spinning is good, flinging is bad)quote:Op dinsdag 3 juli 2007 13:40 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.
Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:
40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?
P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
Vijf zelfs!quote:Op donderdag 5 juli 2007 17:40 schreef Fixers het volgende:
[..]
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?quote:Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.quote:Op donderdag 5 juli 2007 20:05 schreef Byte_Me het volgende:
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |