abonnementen ibood.com bol.com
pi_169406561
09-03-2017

Ruimtesonde Cassini maakt verbluffende opname van Saturnusmaantje Pan

fcbadd4d50e29d77d0c28f9c7fa2a371.jpg
Deze ruwe, onbewerkte opname van het Saturnusmaantje Pan is op 7 maart 2017 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Dat Pan, een van de binnenste maantjes van de planeet Saturnus, er vreemd uitziet, was al een tijdje bekend. Van een afstand gezien, deed het object aan een walnoot of een vliegende schotel denken. Maar van dichtbij blijkt het slechts 35 kilometer grote maantje eigenlijk nog het meest op een platte oliebol te lijken.

Pan draait om Saturnus in een van de lege gordels in het ringenstelsel van de planeet. Daarbij trekt hij ringmateriaal aan, dat zich langs zijn evenaar ophoopt. Hierdoor heeft zich een opmerkelijk hoge, steile richel gevormd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 10 maart 2017 @ 09:48:39 #152
442280 Prisha
Live life!
pi_169407216
(van Universe Today):

In just a few months, NASA’s Cassini spacecraft is going to die, crashing into the planet Saturn. Let’s look back across the mission’s history. What were the highlights? What did we learn?

http://www.universetoday.com/134158/cassini-teach-us/

Dat zinnetje: crashing into Saturn :'( :'(
Maar wat heeft Casini geweldige foto's en informatie opgeleverd
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
  vrijdag 10 maart 2017 @ 19:55:04 #153
38496 Perrin
Sapere aude
pi_169418443
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:01:49 #154
442280 Prisha
Live life!
pi_169419956
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:02:29 #155
38496 Perrin
Sapere aude
pi_169419978
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:01 schreef Prisha het volgende:

[..]

Aparte vorm
Yup.. is maar mini, dit maantje.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_169473662
bijzondere maan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 13 maart 2017 @ 08:00:31 #157
442280 Prisha
Live life!
pi_169477205
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:02 schreef Perrin het volgende:

[..]

Yup.. is maar mini, dit maantje.
wel schattig
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_169563925
15-03-2017

Cassini neemt afscheid van maantje Mimas

Tijdens een laatste scheervlucht langs Mimas heeft Cassini adembenemende kiekjes gemaakt van de maan.

Een aantal van die foto’s heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie samengesmolten tot een mozaïek. Het resultaat is één van de beste foto’s die we tot op heden van Mimas hebben. Nog maar zelden konden we de maan in zo’n hoge resolutie bewonderen.

mimas53.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=728%2C728&ssl=1
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Cassini maakte de foto’s eind januari. De sonde scheerde toen naar astronomische begrippen rakelings langs Mimas heen. Op het moment dat de afstand tussen de sonde en de maan het kleinst was, bedroeg deze slechts zo’n 41.230 kilometer. De foto’s die in bovenstaande mozaïek zijn verwerkt, werden tijdens diezelfde scheervlucht van een afstand van zo’n 45.000 kilometer gemaakt.

Met de scheervlucht heeft Cassini opnieuw een hoofdstuk afgesloten. Het was namelijk de laatste scheervlucht langs Mimas voor de sonde die in september een doodsduik in de atmosfeer van Saturnus zal maken. Als de sonde ergens in de komende maanden de ogen nog eens op de maan richt, zal deze altijd minimaal twee keer zo ver van Mimas verwijderd zijn.

PIA17213_fig1.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=728%2C728&ssl=1
De mozaïek is er in twee varianten. Hier zie je de meest natuurlijke versie. Bovenaan dit artikel is wat met de belichting gespeeld. Zo is de helderheid van de linkerzijde van de maan – die belicht wordt door licht dat Saturnus reflecteert – wat opgekrikt, waardoor we het volledige oppervlak kunnen bewonderen. Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169563947
15-03-2017

Enceladus' oceaan ligt mogelijk dichter bij het oppervlak dan gedacht

Door ruimtesonde Cassini verzamelde gegevens suggereren dat de oceaan op de zuidpool slechts enkele kilometers onder Enceladus’ ijzige korst ligt.

Enceladus is één van de manen van Saturnus. De maan is bedekt met een kilometers dik pak ijs. Onder dat dikke pak ijs gaat hoogstwaarschijnlijk een vloeibare oceaan schuil. Nieuw onderzoek – gebaseerd op gegevens die ruimtesonde Cassini tijdens een scheervlucht langs Enceladus verzamelde – suggereert nu dat die oceaan veel dichter aan het oppervlak ligt dan gedacht.

Warmer
“De observaties (van de zuidpool, red.) voorzien ons van een uniek inkijkje in wat er onder het oppervlak gebeurt,” vertelt onderzoeker Alice Le Gall. “Ze laten zien dat de eerste paar meters onder het oppervlak van het gebied dat we bestudeerden veel warmer zijn dan gedacht.” De onderzoekers maten temperaturen van zo’n 50 tot 60 Kelvin. Dat is koud, maar wel warmer dan verwacht. “Op sommige plaatsen zelfs tot wel 20 Kelvin warmer dan we verwacht hadden.”

Niet aan het oppervlak
De gedetecteerde warmte lijkt zich te bevinden onder een veel koudere ijslaag, aangezien de temperatuurafwijking alleen werd waargenomen wanneer onderzoekers het gebied bestudeerden met instrumenten die de temperaturen onder het oppervlak konden meten. Instrumenten die zich beperkten tot het meten van de temperatuur aan het oppervlak detecteerden in exact hetzelfde gebied geen vergelijkbare temperatuurafwijkingen.

Cassini_Enceladus_south_pole_RADAR_LeGall_625w.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=278%2C278&ssl=1
In het hart van deze afbeelding zie je duidelijk de ‘tijgerstrepen’ van Enceladus: vier warme breuken in de ijzige korst van de maan. Boven en rechts van de strepen zie je het gebied dat de onderzoekers bestudeerden. In de gele gebieden is de temperatuurafwijking het grootst. Je ziet dat die gebieden boven de tijgerstrepen liggen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / A. Lucas

Tijgerstrepen
De temperatuurafwijkingen bleken bovendien het grootst te zijn boven drie ‘tijgerstrepen’ op het oppervlak van Enceladus. Dit zijn breuken in de ijzige korst van de maan. In 2005 zag Cassini door dergelijke tijgerstrepen water- en ijsdeeltjes ontsnappen: een eerste aanwijzing dat Enceladus een oceaan herbergde. Wat nu echter opvalt, is dat de temperatuurafwijking het meest uitgesproken is boven tijgerstrepen die op dat moment niet actief waren, oftewel geen water- en ijs spoten. Dat deze ‘slapende’ breuken boven een warme, ondergrondse zee liggen, bewijst volgens Le Gall het dynamische karakter van Enceladus’ geologie. Ze wijst erop dat de maan in het verleden op verschillende locaties meerdere perioden van activiteit heeft gekend.

Getijdenwerking
Maar waar komt de op de zuidpool waargenomen warmte nu eigenlijk precies vandaan? “Deze kan niet alleen verklaard worden door belichting door de zon en in nog mindere mate door de warmte van Saturnus, dus er moet een extra warmtebron zijn.” Mogelijk houdt die ondergrondse warmtebron verband met de ovaalvormige baan die Enceladus rond gasreus Saturnus trekt. Deze baan brengt de maan soms heel dicht bij Saturnus en voert deze soms ook ver weg van de gasreus. Op het moment dat de afstand tussen de maan en gasreus klein is, trekt Saturnus met zijn zwaartekracht sterk aan Enceladus, waardoor de maan iets uitrekt. Als de maan eenmaal wat verder van de gasreus verwijderd is, ‘ontspant’ deze weer. Dat getouwtrek zorgt niet alleen voor breuken aan het oppervlak, maar ook voor frictie in het hart van Enceladus en daarbij ontstaat warmte. In dit scenario wordt de dunne ijskorst in het zuidpoolgebied van Enceladus sterker vervormd door getijdenwerking dan andere delen van de maan, waardoor dus juist in dit gebied meer warmte ontstaat en ondergronds water vloeibaar wordt gehouden.

Twee kilometer?
De onderzoekers onderzochten slechts een klein deel van Enceladus’ zuidpoolgebied. Het gaat om een strookje van ongeveer 500 kilometer lang en 25 kilometer breed. Le Gall en collega’s achten het echter zeer aannemelijk dat hun waarnemingen representatief zijn voor het gehele zuidpoolgebied. Het zou betekenen dat het hele gebied op enkele meters onder het oppervlak warmer is dan gedacht. En dat de oceaan veel dichter aan het oppervlak ligt dan onderzoekers aannamen. Mogelijk ligt deze slechts 2 kilometer diep. Dat is in lijn met recent onderzoek dat vorig jaar verscheen. De studie suggereerde dat de ijskap van Enceladus een gemiddelde dikte heeft van 18 tot 22 kilometer, maar naar de zuidpool toe dunner wordt (dunner dan vijf kilometer).

Als de oceaan daadwerkelijk zo dicht aan het oppervlak ligt, is dat goed nieuws. Het suggereert namelijk dat we deze oceaan gemakkelijker kunnen bestuderen dan gedacht. “Als Enceladus’ ondergrondse zee echt zo dicht aan het oppervlak ligt als deze studie suggereert dan kan een toekomstige missie naar deze maan die uitgerust is met een radarinstrument dat door het ijs heen kan ‘kijken’ de oceaan wellicht detecteren.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')