FOK!forum / Klussen & Wonen / Zonnepanelen. Deel XV
MaGNeTzondag 15 juli 2018 @ 21:23
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
MaGNeTzondag 15 juli 2018 @ 21:23
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 21:08 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Stopt misschien na 2023, misschien.
Aangezien we decennia achterlopen op Europese afspraken mbt duurzaamheid, zou je het tegenovergestelde verwachten
Stopt in 2020...

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/zonnepanelen-en-salderen-gebeurt-er-2020/

2023 en salderen halen we sowieso niet meer...
Asschen_sukarzondag 15 juli 2018 @ 21:34
Ben me eindelijk ook een beetje aan het oriënteren op zonnepanelen, zelfs als het salderen eraf gaat blijft het een leuke investering voor m'n nieuwe huis.
Weet een van jullie toevallig bij wie ik in de regio westland / den haag het beste offertes op kan vragen?
leolinedancezondag 15 juli 2018 @ 21:40
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 20:35 schreef halfway het volgende:

[..]

In de zomer gaat 70% direct op in de winter zal het 100% zijn
Dan moet je relatief weinig panelen hebben en/of ze op oost/west hebben liggen. Ik zit op zo'n 20% direct in de zomer.

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 16-07-2018 08:18:13 ]
darktowerzondag 15 juli 2018 @ 23:38
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
MaGNeTzondag 15 juli 2018 @ 23:49
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:38 schreef darktower het volgende:
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 16-07-2018 00:00:15 ]
Patroonmaandag 16 juli 2018 @ 08:19
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).
Netjes, wij ook 1.08 voor SMA omvormer en 20x 170wp Solar Frontier.
Deepfreezemaandag 16 juli 2018 @ 09:16
quote:
Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.
En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 09:32
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
Ivo1985maandag 16 juli 2018 @ 09:35
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
Precies dit. Er is ook een aanzienlijk deel direct eigen verbruik wat niet door de meter gaat. En dat eigen verbruik is met een beetje handigheid nog best aardig omhoog te werken.

Vaatwasser, wasmachine, wasdroger en (warmtepomp)boiler overdag laten draaien kan van aardige invloed zijn. En daarvoor hoef je niet eens thuis te zijn. De meeste apparaten hebben intussen wel een instelbare timer, waardoor je ze verspreid over de dag na elkaar kunt laten werken.

Vervolgens kan in de toekomst wellicht het 'eigen verbruik' nog flink verder omhoog gebracht worden met een thuisaccu van een paar kWh. Tussen de 5 en 10 kWh accu capaciteit is voldoende om 6 tot 8 maanden het nachtverbruik te kunnen overbruggen (mits je voldoende panelen hebt liggen om nu je jaarverbruik af te dekken).

Het gedeelte van je opwek wat je dan tegen een laag tarief teruglevert en je tegen een hoger tarief weer moet afnemen op het moment dat je meer verbruikt dan opwekt kan zo heel beperkt worden.
darktowermaandag 16 juli 2018 @ 09:45
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 09:53
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:45 schreef darktower het volgende:

[..]

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

quote:
Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 16-07-2018 09:59:59 ]
Lenny_Leonardmaandag 16 juli 2018 @ 09:55
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten
Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
Deepfreezemaandag 16 juli 2018 @ 09:56
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 10:00
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:56 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 10:03
quote:
1s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:55 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
Deepfreezemaandag 16 juli 2018 @ 10:13
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 10:15
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:13 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
Sowieso zoveel mogelijk doen zodra de zon schijnt ;)
Pigermaandag 16 juli 2018 @ 10:22
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 10:27
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:22 schreef Piger het volgende:
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
Klopt, helemaal helder is het nog niet.
Wat wel duidelijk is dat salderen straks niet meer bestaat en dat je bij het leggen van panelen niet meer hoeft te rekenen met wat je jaarlijks verbruikt maar gewoon met wat je wil investeren en hoeveel ruimte je daarvoor hebt op je dak.

Het rendement zonnepanelen zal van zo'n 12 tot 15% per jaar zakken naar zo'n 4 tot 7% per jaar maar dat is altijd nog beter dan wat ik op m'n spaarrekening kreeg voor m'n geld ;)

In overleg met m'n installateur gekeken naar wat ik kwijt kan op het dak, wat m'n meterkast aan kan (3x25A) en zelf eerst een opzetje gemaakt in 2 PV-designers. Dat voorgelegd en een offerte gekregen. Nu blijken die panelen niet leverbaar dus leggen we er nog wat meer maar dan minder vermogen per stuk.
mcmlxivmaandag 16 juli 2018 @ 10:30
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 10:31
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
mcmlxivmaandag 16 juli 2018 @ 11:10
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
Het is niet anders zou ik dan zeggen. Wanneer de politiek het terugleveren van energie oninteressant maakt is het gebruiken van diezelfde energie voor andere doeleinden logisch. Dat bottomline het totale energieverbruik daarmee aanzienlijk kan gaan toenemen is een consequentie van de keuze.

Er lijkt een soort van blinde vlek bij veel politici als het gaat over het doorrekenen van de consequenties van beleid. De naïeve gedachte dat mensen bij beleidswijzigingen hetzelfde gedrag blijven vertonen of opeens gewenst gedrag gaan vertonen. Nou nee dus. Macro (beleid) en Micro (persoonlijke consequenties) zijn namelijk meestal helaas twee heel verschillende dingen.
Speekselkliermaandag 16 juli 2018 @ 11:58
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Een mining rig kan als je elektrisch gaat verwarmen ook interessant zijn.
Als je de rig in je woonkamer zet dan komt de stroom die je er in stopt uiteindelijk als warmte je woonkamer in. Een straalkachel van geeft de dezelfde warmte per kwh af maar je krijgt er geen Etherium voor terug.

em verder inderdaad, als ik in de zomer niet genoeg voor mijn panelen terugkrijg dan komt er een heerlijke airco in mijn woonkamer.
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:02
Dat afschaffen van salderen gaat wel meevallen volgens mij. Hier en daar hoor je al geruchten dat bet juist wel makkelijker gaat worden!

Zelf denk ik dat ver- en gebruik nog wel 1 op 1 word verekend.

Of een subsidie op geleverde kw zodat het ook weer 1 op 1 word..
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:04
Plus ik zou het nu doen..

Voor de al bekende/aangemelde zonnepaneelstroomlecerancier komt er misschien wel een andere regel dan 1 die na 2020 iets op zijn dak pleurt..
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 21:07
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:02 schreef Dwaalboy het volgende:
Dat afschaffen van salderen gaat wel meevallen volgens mij. Hier en daar hoor je al geruchten dat bet juist wel makkelijker gaat worden!

Zelf denk ik dat ver- en gebruik nog wel 1 op 1 word verekend.

Of een subsidie op geleverde kw zodat het ook weer 1 op 1 word..
Ik zou er niet teveel op rekenen, de overheid (Wiebes) heeft duidelijk aangegeven dat salderen eind 2020 exit is omdat het "te duur wordt".
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:08
Hier overigens kop hals romp boerderij met 10.000 kwh
Airco koelen verwarmen, boiler etc etc.
Plus houtkachel

0 m3 gas en 0kw stroom!

En niet dat het behelpen is... Alles toppie geisoleerd etc..

Dus ik lach me dood met mijn ferarimeter uit 1967
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:10
Wiebes moet op wieberen...

Willen ze duurzaamheid etc stimuleren dan moeten ze wel met een goede regeling komen.

Pleur de grootverbruikers maar dik omhoog in kosten. Gaan ze misschien okk us wat aan duurzaamheid doen. Uiteraard zal hij hier wel weer dikke subsidies voor uittrekken
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:15
https://www.zelfenergiepr(...)-terugleversubsidie/

Tis dus al bekend dat de huidige paneel bezitters beter af zullen zijn!
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:28
https://actie.degoedezaak(...)onnepanelen-tot-2023

Even tekenen allen.
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 21:36
quote:
Wat was de laatste keer dat de overheid iets met een petitie heeft gedaan? :P
Revolution-NLmaandag 16 juli 2018 @ 21:38
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:15 schreef Dwaalboy het volgende:
https://www.zelfenergiepr(...)-terugleversubsidie/

Tis dus al bekend dat de huidige paneel bezitters beter af zullen zijn!
Een mooie tergleversubsidie onafhankelijk van je verbruik zou mooi zijn. Loont het ook om heel je dak vol te leggen terwijl je maar 1000kWh verbruikt :s)

De overheid kennende krijgen ze dit overigens nooit van de grond, zeker niet met een groot deel van de meters welke voor 2020 vervangen moeten worden. Daarnaast vraag ik mij af of ze alle PV bezitters in kaart hebben.

Wanneer je een ferraris meter heb en je PV set nog nooit heb aangemeld kan je gewoon salderen
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 21:40
-

[ Bericht 100% gewijzigd door MaGNeT op 16-07-2018 21:41:48 ]
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 21:44
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:40 schreef MaGNeT het volgende:
-
Ja maar ik hoef geen teruglevetsubsidie.. mijn meter staat na 1 jaar gewoon weer op hetzelfde als jaar daar voor..
Dus 0 verbruikt en geleverd..

Vuile eikels met hun regeltjes altijd naar hun hand te zetten...

We zullen zien hoe het loopt..

Maar ieder wel ff luidruchtig roepen aub dat salderen intakt moet blijven
bleibleimaandag 16 juli 2018 @ 22:04
weet er hier iemand misschien meer over solarroof van tesla? lees op verschillende sites dat het in 2018 in NL te krijgen is. Maar toen ik ze zelf mailde kreeg ik terug dat ze niet wisten wanneer en voor hoeveel euro. Maar dat je wel kan reserveren voor 930 euro :') .

Edit: ik kom op een US website weer tegen dat als je nu reserveert het unlikely is dat je de komende 5 jaar die panelen op je dak hebt liggen. Dat wordt dan toch maar een no go -O-
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 22:08
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:04 schreef bleiblei het volgende:
weet er hier iemand misschien meer over solarroof van tesla? lees op verschillende sites dat het in 2018 in NL te krijgen is. Maar toen ik ze zelf mailde kreeg ik terug dat ze niet wisten wanneer en voor hoeveel euro. Maar dat je wel kan reserveren voor 930 euro :') .

Edit: ik kom op een US website weer tegen dat als je nu reserveert het unlikely is dat je de komende 5 jaar die panelen op je dak hebt liggen. Dat wordt dan toch maar een no go -O-
Zo'n solarroof is misschien leuk als je gaat nieuwbouwen.
Dan heb je toch al dakbedekking nodig en dan is de combinatie van dakpan + zonnepaneel waarschijnlijk nog best concurrerend.

Maar om bestaande pannen te vervangen lijkt me kostbaar.
Revolution-NLmaandag 16 juli 2018 @ 22:12
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zo'n solarroof is misschien leuk als je gaat nieuwbouwen.
Dan heb je toch al dakbedekking nodig en dan is de combinatie van dakpan + zonnepaneel waarschijnlijk nog best concurrerend.

Maar om bestaande pannen te vervangen lijkt me kostbaar.
Wat is het rendement /m2 eigenlijke van een solarroof, ik kan mij voorstellen dat het voor de temperatuur van de cellen niet al te gunstig is.
Speekselkliermaandag 16 juli 2018 @ 22:29
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:38 schreef Revolution-NL het volgende:
Daarnaast vraag ik mij af of ze alle PV bezitters in kaart hebben.
optie1: Om 9:00u een telefoontje naar google maps. Om 9:10 een overzichtje van alle adressen met zonnepanelen.

optie2: Iedereen controleren die de afgelopen 10 jaar plots een veel lager energieverbruik hadden.

optie3: het hebben van zonnepanelen met een terugdraaimeter als een misdrijf in de wet verankeren. dan reageren ze vanzelf, omdat optie1 wel heel eenvoudig is.
Dwaalboymaandag 16 juli 2018 @ 22:38
Das trouwens wel een leuke, om extra panels op dak te gooien voor terugleversubsidie en jaar erop verkopen en weer nieuwe kopen. Om weer volledig subsidie te pakken. Of alleen boekhoudkundig doen en meteen weer verkopen. Btw ook nog ff mee pakken
MaGNeTmaandag 16 juli 2018 @ 22:56
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:38 schreef Dwaalboy het volgende:
Das trouwens wel een leuke, om extra panels op dak te gooien voor terugleversubsidie en jaar erop verkopen en weer nieuwe kopen. Om weer volledig subsidie te pakken. Of alleen boekhoudkundig doen en meteen weer verkopen. Btw ook nog ff mee pakken
Ik verwacht dat de terugleversubsidie gewoon per teruggeleverde kWh afgerekend gaat worden.
Dan kan je rustig panelen verwijderen maar dan wek je ook minder op.
darktowermaandag 16 juli 2018 @ 23:50
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

[..]

Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...
dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten, om nog beetje wat terug te verdienen.. ?
De offertes die ik nu heb komen rond de 1,60 per wp uit ofzo, maar er komt nog eea aan komende dagen.
Asschen_sukardinsdag 17 juli 2018 @ 06:19
De offertes die ik langs heb zien komen zaten ook ruim boven de 1, vroeg me al af hoe de meeste hier rond de 1,06 kwamen.
Alles zelf geïnstalleerd?
Patroondinsdag 17 juli 2018 @ 06:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 06:19 schreef Asschen_sukar het volgende:
De offertes die ik langs heb zien komen zaten ook ruim boven de 1, vroeg me al af hoe de meeste hier rond de 1,06 kwamen.
Alles zelf geïnstalleerd?
Nee alles werd gedaan. Goed onderhandelt ;)
Speekselklierdinsdag 17 juli 2018 @ 09:11
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 23:50 schreef darktower het volgende:

[..]

dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten.
dat was eigenlijk altijd al de bedoeling
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 09:52
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 23:50 schreef darktower het volgende:

[..]

dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten, om nog beetje wat terug te verdienen.. ?
De offertes die ik nu heb komen rond de 1,60 per wp uit ofzo, maar er komt nog eea aan komende dagen.
Om een idee te geven, een 300Wp zonnepaneel zit tegenwoordig rond de ¤170 per stuk.

Daar heb je dus ¤0,57 per Wp te pakken.

Een bijpassende omvormer zit rond de ¤1200 dus dat is ¤0,33 per Wp

Stel, je neemt 12 panelen, dan is dat ¤2040

Het installeren kost gemiddeld zo'n ¤1000 ofwel zo'n ¤0,27 per kWh.

Montagemateriaal is altijd tricky, ligt eraan hoeveel kabel er naar de meterkast moet, of de meterkast aangepast moet worden en of je een plat dak (=duurder) hebt of niet.

Laten we ¤60 per zonnepaneel nemen als indicatie voor de kosten, ofwel zo'n ¤720 in totaal.
Dat zit dan op ¤0,20 per Wp.

Dan zit je op een prijs van zo'n ¤1,37 incl. BTW

De BTW kan je terug vragen, kom je op: ¤1,13 per Wp.

Bij een normaal dak, zonder optimizers zou je dus rond de ¤1,37 incl. BTW moeten kunnen uitkomen.

Wil je optimizers, Panasonic panelen met hogere opbrengst per paneel, etc, dan kan je ook prima ruim over de ¤2 per Wp gaan.

Op mijn dak komen 68 panelen, de installatiekosten nemen niet gigantisch toe qua uren (kabel leggen moet altijd, of je nu 1 of 100 panelen legt) dus dat scheelt al flink op het bedrag per paneel en dus per Wp.
Patroondinsdag 17 juli 2018 @ 09:56
Ik had het geluk dat ik contact zocht met het installatiebedrijf toen het ongeveer juli was. Hij had allemaal vast personeel, maar blijkbaar na de bouwvak nog niet een volle agenda. Ik gaf hem de vrijheid om het werk in te plannen wanneer het hem bedrijfsmatig het beste uit kwam. Eind augustus lag alles erop voor 1.08 euro per wp. Soms moet je ook even goed met het bedrijf meedenken, zodat ze ook bereid zijn om voor jou een scherpe prijs te maken.

Mooie is dat het ook nog eens top materiaal is met SMA als omvormer en Solar Frontier panelen.
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 09:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:56 schreef Patroon het volgende:
Ik had het geluk dat ik contact zocht met het installatiebedrijf toen het ongeveer juli was. Hij had allemaal vast personeel, maar blijkbaar na de bouwvak nog niet een volle agenda. Ik gaf hem de vrijheid om het werk in te plannen wanneer het hem bedrijfsmatig het beste uit kwam. Eind augustus lag alles erop voor 1.08 euro per wp. Soms moet je ook even goed met het bedrijf meedenken, zodat ze ook bereid zijn om voor jou een scherpe prijs te maken.

Mooie is dat het ook nog eens top materiaal is met SMA als omvormer en Solar Frontier panelen.
Wel grappig dat je precies dezelfde Wp prijs betaalt als ik, met heel ander materiaal :P
Ik had nog goedkoper gekund als ik geen SolarEdge omvormer / optimizers had gekozen maar dan had ik een stuk minder panelen kunnen leggen op het dak. Nu kunnen ze strak rond de 2 dakkapellen en lossen de optimizers de problemen met de forse schaduwen wel op.
Patroondinsdag 17 juli 2018 @ 09:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wel grappig dat je precies dezelfde Wp prijs betaalt als ik, met heel ander materiaal :P
Ja toevallig. Ik was ook echt verbaasd toen ik de offerte zag en dacht eerst dat hij een foutje had gemaakt. Ik had al 5 offertes ofzo binnen en de anderen waren allemaal duurder, met kwalitatief minder materiaal.
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 10:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja toevallig. Ik was ook echt verbaasd toen ik de offerte zag en dacht eerst dat hij een foutje had gemaakt. Ik had al 5 offertes ofzo binnen en de anderen waren allemaal duurder, met kwalitatief minder materiaal.
Wees iig bli dat je geen SolarEdge optimizers bij je Solar Frontier panelen hebt. Als ik het draadje bij Tweakers.net volg zie ik dat die bijpassende optimizer vaak stuk gaat, mogelijk vanwege het hoge voltage (zo'n 100volt VOC) van de Solar Frontiers. Blijkbaar heeft SolarEdge bij de optimizers in die range een rekenfoutje gemaakt.

Maar de "gewone" optimizer serie zoals de P300, P370 en P500 lijkt wel probleemloos.
Patroondinsdag 17 juli 2018 @ 10:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 10:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wees iig bli dat je geen SolarEdge optimizers bij je Solar Frontier panelen hebt. Als ik het draadje bij Tweakers.net volg zie ik dat die bijpassende optimizer vaak stuk gaat, mogelijk vanwege het hoge voltage (zo'n 100volt VOC) van de Solar Frontiers. Blijkbaar heeft SolarEdge bij de optimizers in die range een rekenfoutje gemaakt.
Ook de "dual" uitvoeringen van SolarEdge waar je 2 panelen op kan aansluiten hebben niet zo'n beste reputatie.

Maar de "gewone" serie zoals de P300, P370 en P500 lijkt wel probleemloos.
Oke goed om te weten, ja heb een volledig schaduwvrij dak en kon 3400wp op het dak kwijt, terwijl wij maar zo'n 1900kwh gebruiken. Halen jaarlijks zo'n 4300-4500kwh binnen.
nils7dinsdag 17 juli 2018 @ 11:22
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

[..]

Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...
De thuisbatterij, plan hem maar alvast in voor 2021 ;)
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 11:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 11:22 schreef nils7 het volgende:

[..]

De thuisbatterij, plan hem maar alvast in voor 2021 ;)
Thuisbatterij is nog wat aan de dure kant ;)

Je hebt zo'n 8 maand per jaar om zo'n thuisbatterij helemaal te vullen, in de donkere maanden red je dat gemiddeld voor 1/3e.

Het prijsverschil in een kWh afnemen of terugleveren zal zo'n ¤0,11 worden.

Als je thuisbatterij een capaciteit heeft van 10kWh en je zou hem iedere dag kunnen vullen en helemaal leeggebruiken, dan zou je dus zo'n 10 x 0,11 = ¤1,10 per dag besparen.

Gedurende die 8 maand bespaar je dus zo'n ¤1,10 per dag
De overige 4 maand zo'n ¤0,44

8 x 30 x 1,10 = ¤264
4 x 30 x 0,44 = ¤52

Op jaarbasis bespaar je dan zo'n ¤316 met een thuisbatterij.

De garantie van Tesla is dat je thuisbatterij nog zo'n 70% van de originele capaciteit heeft na 10 jaar gebruik. Dus jaarlijks neemt de capaciteit zo'n 3% af van de originele capaciteit.

Gemiddeld levert je thuisbatterij dan maar zo'n ¤268 per jaar op aan besparing, ofwel zo'n ¤26,80 per jaar, per kWh opslagcapaciteit.

Met een aanschafprijs van zo'n ¤ 520 per kWh opslagcapaciteit is zo'n ding dus wat te duur.
Zodra de prijzen in de buurt van de ¤200 per kWh opslagcapaciteit komen, wordt het tijd om de berekening eens opnieuw te gaan doen.

Disclaimer: dit was een snelle "bierviltjesberekening" waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.
nils7dinsdag 17 juli 2018 @ 13:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 11:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Thuisbatterij is nog wat aan de dure kant ;)

Je hebt zo'n 8 maand per jaar om zo'n thuisbatterij helemaal te vullen, in de donkere maanden red je dat gemiddeld voor 1/3e.

Het prijsverschil in een kWh afnemen of terugleveren zal zo'n ¤0,11 worden.

Als je thuisbatterij een capaciteit heeft van 10kWh en je zou hem iedere dag kunnen vullen en helemaal leeggebruiken, dan zou je dus zo'n 10 x 0,11 = ¤1,10 per dag besparen.

Gedurende die 8 maand bespaar je dus zo'n ¤1,10 per dag
De overige 4 maand zo'n ¤0,44

8 x 30 x 1,10 = ¤264
4 x 30 x 0,44 = ¤52

Op jaarbasis bespaar je dan zo'n ¤316 met een thuisbatterij.

De garantie van Tesla is dat je thuisbatterij nog zo'n 70% van de originele capaciteit heeft na 10 jaar gebruik. Dus jaarlijks neemt de capaciteit zo'n 3% af van de originele capaciteit.

Gemiddeld levert je thuisbatterij dan maar zo'n ¤268 per jaar op aan besparing, ofwel zo'n ¤26,80 per jaar, per kWh opslagcapaciteit.

Met een aanschafprijs van zo'n ¤ 520 per kWh opslagcapaciteit is zo'n ding dus wat te duur.
Zodra de prijzen in de buurt van de ¤200 per kWh opslagcapaciteit komen, wordt het tijd om de berekening eens opnieuw te gaan doen.

Disclaimer: dit was een snelle "bierviltjesberekening" waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.
Het is ook nog geen 2021 ;)
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 14:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 13:42 schreef nils7 het volgende:

[..]

Het is ook nog geen 2021 ;)
Nee... maar de berekening is wel voor 2021 ;)
bambinodinsdag 17 juli 2018 @ 14:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 10:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wees iig bli dat je geen SolarEdge optimizers bij je Solar Frontier panelen hebt. Als ik het draadje bij Tweakers.net volg zie ik dat die bijpassende optimizer vaak stuk gaat, mogelijk vanwege het hoge voltage (zo'n 100volt VOC) van de Solar Frontiers. Blijkbaar heeft SolarEdge bij de optimizers in die range een rekenfoutje gemaakt.

Maar de "gewone" optimizer serie zoals de P300, P370 en P500 lijkt wel probleemloos.
Voor Dunne Film heeft SE speciale optimizers. Ik heb daar nog nooit problemen bij gezien bij onze klanten.
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 16:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 14:55 schreef bambino het volgende:

[..]

Voor Dunne Film heeft SE speciale optimizers. Ik heb daar nog nooit problemen bij gezien bij onze klanten.
Yep.
Op Tweakers toch vaak voorbij gekomen.
Maar niet zo relevant meer, SF is in Europa niet / amper nog leverbaar.
junkiexpdinsdag 17 juli 2018 @ 22:37
In ons ''nieuwe'' huis (K&W / Junkiexp's duurzame woning) heb ik in de hypotheek voor 6K zonnepanelen in het bouwdepot opgenomen.
Dat kon door de regeling ''energiebesparende maatregelen''.

Ga nu vast een groep naar de zolder trekken en als we er wonen eens rustig kijken naar de mogelijheden.
Schuin pannendak pal op het zuiden.
Er zit nog een velux dakraam in nu, dit laat ik naar het noorddak verplaatsen.
3 voordelen:

Het dak kan dan helemaal vol
Ik vind het geen porum om de panelen rond het dakraam te leggen, dan trekt mijn compulsieve brein niet.
Het scheelt een hoop warmte op zolder als het dakraam op het noorden komt.

Zal met tzt wel melden hier :)
leolinedancedinsdag 17 juli 2018 @ 22:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 14:55 schreef bambino het volgende:

[..]

Voor Dunne Film heeft SE speciale optimizers. Ik heb daar nog nooit problemen bij gezien bij onze klanten.
Ik heb 15 stuks P405 met SF panelen en die functioneren na 2 jaar nog prima. Gelukkig maar.
Revolution-NLdinsdag 17 juli 2018 @ 22:57
Ik mag straks weer een nieuwe set uitzoeken maar geen haar op mijn hoofd die aan optimizers denkt na alle ellende en defecten die ik heb gelezen, daarnaast is de winst marginaal als je over een dak beschikt zonder complexe schaduw maar betaal je wel een forse meerprijs, bij een defect mag je meteen het dak op.

KISS

[ Bericht 9% gewijzigd door Revolution-NL op 17-07-2018 23:05:06 ]
MaGNeTdinsdag 17 juli 2018 @ 23:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 22:55 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb 15 stuks P405 met SF panelen en die functioneren na 2 jaar nog prima. Gelukkig maar.
Klop het af ;)
leolinedancedinsdag 17 juli 2018 @ 23:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 23:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klop het af ;)
:D
Ferdonderdag 26 juli 2018 @ 18:32
1/3 van het piekmogen is weg door de hitte :{

Nu een vraag.

Ik een een groep van 16A 3680W. Er hangt een SE3000 aan, met 2620W aan panelen. Mag ik hier nog een omvormer met panelen naast plaatsen? Indien ja:

Omvormer van 680W of 1060W? Telt dan het vermogen van de omvormers of van de panelen?
MaGNeTdonderdag 26 juli 2018 @ 19:01
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juli 2018 18:32 schreef Fer het volgende:
1/3 van het piekmogen is weg door de hitte :{

Nu een vraag.

Ik een een groep van 16A 3680W. Er hangt een SE3000 aan, met 2620W aan panelen. Mag ik hier nog een omvormer met panelen naast plaatsen? Indien ja:

Omvormer van 680W of 1060W? Telt dan het vermogen van de omvormers of van de panelen?
Vermogen van omvormer telt.

Heb je geen 2e fase waar de extra omvormer op kan?
Ferdonderdag 26 juli 2018 @ 20:23
Ja ombouwen naar 3x25 zou nog kunnen en dan de 1x16 vervangen met een 3x16A kabel.
MaGNeTdonderdag 26 juli 2018 @ 21:15
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juli 2018 20:23 schreef Fer het volgende:
Ja ombouwen naar 3x25 zou nog kunnen en dan de 1x16 vervangen met een 3x16A kabel.
Sowieso handig met oog op einde aardgas.

Warmtepomp, inductie koken, auto opladen, ik noem maar wat opties ;)
Makrolondonderdag 26 juli 2018 @ 23:28
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juli 2018 21:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Sowieso handig met oog op einde aardgas.

Warmtepomp, inductie koken, auto opladen, ik noem maar wat opties ;)
Voor auto opladen is de 3x25a ook al krap... Vraag me af of ze dat nog eens gaan verhogen maar 3x35 met t zelfde vastrecht.

Ot: net 6 gebruikte panelen met omvormer en rails opgehaald voor 900, van t weekeind op t dak leggen onder m'n huidige set van 6 panelen.
bambinovrijdag 27 juli 2018 @ 08:48
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juli 2018 18:32 schreef Fer het volgende:
1/3 van het piekmogen is weg door de hitte :{

Nu een vraag.

Ik een een groep van 16A 3680W. Er hangt een SE3000 aan, met 2620W aan panelen. Mag ik hier nog een omvormer met panelen naast plaatsen? Indien ja:

Omvormer van 680W of 1060W? Telt dan het vermogen van de omvormers of van de panelen?
Op dezelfde groep zou ik niet nog een omvormer zetten. Ik betwijfel of dat goed gaat.
Ik zou een extra 16A groep zetten.

quote:
1s.gif Op donderdag 26 juli 2018 19:01 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vermogen van omvormer telt.

Heb je geen 2e fase waar de extra omvormer op kan?
2e fase hoeft absoluut niet.
Ik heb zelf 2 omvormers hangen, 18 en 15 panelen, beide op een 20A afgezekerd.
greatgonzomaandag 30 juli 2018 @ 09:15
Wij willen ook zonnepanelen laten plaatsen. Zelf twee rechterhanden, en geen tijd.. dus we besteden het uit.

Onze situatie: 11 panelen passen waarschijnlijk, en we hebben een dakkapel. Betekend dus: schaduwvorming. Ik zit nu met twee vragen:

1) Ik heb twee offertes laten maken. Bedrijf A komt met een LG 320 systeem, met Solaredge omvormers. Bedrijf B komt met Trina Honey 275 met Solaredge. Als ik de kosten per WP bereken, kom ik op nagenoeg hetzelfde bedrag uit.Vraag: is het niet beter om de panelen met de hoogste opbrengst te pakken? De kosten heb ik er na 7 jaar uit, maar als ik er bijvoorbeeld nog 10 jaar woon, heb ik met die LG panelen veel meer opbrengst

2) Een andere optie is zelf compleet samenstellen, zoals bij het bedrijf Winkelman kan. Zij kunnen ook de installatie doen. Kom ik een stuk goedkoper uit. Daarbij zit ik met de volgende vraag[i][Ik moet iets aan de schaduwwerking doen, dus optimisers, ofwel micro-omvormers. Als ik bij Winkelman alles doorreken, kosten micro omvormers me ¤300 meer. De ene site adviseert optimisers, omdat je iets meer rendement eruit zou krijgen, de andere micro-omvormers, omdat deze wat robuuster zouden moeten zijn. Hoe kijken jullie hier tegenaan?/i]
MaGNeTmaandag 30 juli 2018 @ 09:44
quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2018 09:15 schreef greatgonzo het volgende:
Wij willen ook zonnepanelen laten plaatsen. Zelf twee rechterhanden, en geen tijd.. dus we besteden het uit.

Onze situatie: 11 panelen passen waarschijnlijk, en we hebben een dakkapel. Betekend dus: schaduwvorming. Ik zit nu met twee vragen:

1) Ik heb twee offertes laten maken. Bedrijf A komt met een LG 320 systeem, met Solaredge omvormers. Bedrijf B komt met Trina Honey 275 met Solaredge. Als ik de kosten per WP bereken, kom ik op nagenoeg hetzelfde bedrag uit.Vraag: is het niet beter om de panelen met de hoogste opbrengst te pakken? De kosten heb ik er na 7 jaar uit, maar als ik er bijvoorbeeld nog 10 jaar woon, heb ik met die LG panelen veel meer opbrengst

2) Een andere optie is zelf compleet samenstellen, zoals bij het bedrijf Winkelman kan. Zij kunnen ook de installatie doen. Kom ik een stuk goedkoper uit. Daarbij zit ik met de volgende vraag[i][Ik moet iets aan de schaduwwerking doen, dus optimisers, ofwel micro-omvormers. Als ik bij Winkelman alles doorreken, kosten micro omvormers me ¤300 meer. De ene site adviseert optimisers, omdat je iets meer rendement eruit zou krijgen, de andere micro-omvormers, omdat deze wat robuuster zouden moeten zijn. Hoe kijken jullie hier tegenaan?/i]
Als je ruimte genoeg hebt op je dak, dan zou ik altijd voor de panelen met de meeste Wp per Euro gaan. Heb je weinig ruimte en wil je een hoge opbrengst, geef dan wat meer uit maar overdrijf niet, anders loopt je terugverdientijd fors op.

Ik denk dat 275 tot 300Wp panelen op dit moment de beste prijs/prestatie verhouding hebben.
360 of 370Wp is bijvoorbeeld gelijk bijna 2x zo duur, dat is een hoop extra geld voor maar 20% meer rendement.

Op optimizers van SolarEdge zit 25 jaar garantie en lijken me ook wel betrouwbaar. Je leest wel eens wat over problemen met de "duo" uitvoeringen (hogere uitval) of in combinatie met SF panelen (hoog voltage), maar die panelen worden in NL toch niet meer nieuw verkocht.

Na 2020 stopt het salderen, je hoeft bij het leggen van panelen dus niet meer te kijken naar hoeveel stroom je verbruikt, je kan het straks toch niet meer wegstrepen. Leg gewoon voor het budget wat je wil leggen of wat je aan ruimte kan leggen.

Accepteer dat het geld dat je op het dak legt nu weg is maar door de jaren heen vanzelf weer naar je toekomt, anders had je er misschien toch alleen maar een andere auto of bankstel van gekocht en dan was het sowieso rendementsloos geweest.

Heb je nog dakvlakken op het oosten / westen / noorden? Ook daar is vaak prima wat mee te doen qua panelen. Op oost en west haal je zo'n 80% van de jaaropbrengst t.o.v. het zuiden, op het noorden zo'n 50%.

Voordeel van op meerdere dakvlakken leggen is dat je je opbrengst meer spreidt en als het salderen stopt is dat praktisch omdat je dan langer per dag opbrengst hebt en dus ook meer uren per dag je eigen opbrengst kan gebruiken.

Om een idee te geven van mijn dakvlakken:
- oost 16 panelen
- west 16 panelen
- zuid 25 panelen
- noord 11 panelen

In de designtools van SMA en SolarEdge nagerekend zou de jaaropbrengst op ruim 15.000kWh moeten komen. Met de oude installatie van 18x 275Wp panelen haal ik al 4400kWh dus lijkt me realistisch.
Makrolondinsdag 31 juli 2018 @ 22:34
Bovenste setje van 6 lag er al op, vorige week van marktplaats nog 6 op gehaald, en van t weekeind er op gelegd.

z261ae6o73vk2.jpg

De nieuwe set draait bijna t zelfde als de oude, ik ben tevreden!
leolinedancedinsdag 31 juli 2018 @ 22:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2018 22:34 schreef Makrolon het volgende:
Bovenste setje van 6 lag er al op, vorige week van marktplaats nog 6 op gehaald, en van t weekeind er op gelegd.

[ afbeelding ]

De nieuwe set draait bijna t zelfde als de oude, ik ben tevreden!
Dat ziet er netjes uit!
Makrolonvrijdag 3 augustus 2018 @ 17:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2018 22:38 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat ziet er netjes uit!
Thanks! Vind het ook geen gezicht als panelen niet evenwijdig op een dak liggen :+

Kriebelt wel om er aan beide kanten nog 2 naast te leggen :P
MaGNeTvrijdag 3 augustus 2018 @ 19:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 17:53 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Thanks! Vind het ook geen gezicht als panelen niet evenwijdig op een dak liggen :+

Kriebelt wel om er aan beide kanten nog 2 naast te leggen :P
:) doen
Thinkk-Pinkkdinsdag 21 augustus 2018 @ 18:08
Wij zijn bezig met de hypotheek voor een twee kapper. Nu ligt een kant van het dak op het zuiden dus dat is wel fijn alleen het is geen heel stijl dak er zit geen zolder verdieping op namelijk het is een berg zolder. Maar gezien onze achter buren best een stukje terug zitten zou dat niet uit moeten maken.

Het is een huis uit "91 dus eerst maar eens kijken of de pannen nog lang genoeg mee kunnen. Ik heb echt geen idee hoe lang dakpannen mee kunnen gaan.
leolinedancedinsdag 21 augustus 2018 @ 18:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:08 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij zijn bezig met de hypotheek voor een twee kapper. Nu ligt een kant van het dak op het zuiden dus dat is wel fijn alleen het is geen heel stijl dak er zit geen zolder verdieping op namelijk het is een berg zolder. Maar gezien onze achter buren best een stukje terug zitten zou dat niet uit moeten maken.

Het is een huis uit "91 dus eerst maar eens kijken of de pannen nog lang genoeg mee kunnen. Ik heb echt geen idee hoe lang dakpannen mee kunnen gaan.
Vaak wordt gerekend met 25 jaar maar in de praktijk is het wel 40 jaar.
Thinkk-Pinkkdinsdag 21 augustus 2018 @ 19:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:13 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Vaak wordt gerekend met 25 jaar maar in de praktijk is het wel 40 jaar.
Ze liggen er nu 27 jaar op hm
leolinedancedinsdag 21 augustus 2018 @ 20:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 19:25 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ze liggen er nu 27 jaar op hm
De mijne lagen er 21 jaar op toen ik besloot er panelen op te leggen. Ik ga er vanuit dat ze ongeveer tegelijk afgeschreven zijn.
sangerwoensdag 22 augustus 2018 @ 08:17
Ook hier maar eens melden....

Nieuw huis gekocht en mooie dakligging op het zuiden. Cash geld beschikbaar en zoek een beter rendement dan hypotheek verlagen.

Daarnaast ook naar de toekomst kijkende wellicht minder gasafhankelijk worden, dus wellicht in de combi met een warmtepomp.

Buren 2 huizen verderop, met exact dezelfde dakligging, hebben 20 panelen op het dak liggen. De huidige bewoners betalen met conventionele CV en koken op gas ca. EUR 175 per maand aan energiekosten.

Is er een globale berekening van de opbrengst van 20 panelen, per maand uitgedrukt in een vermindering van de elektrakosten?
leolinedancewoensdag 22 augustus 2018 @ 08:26
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:17 schreef sanger het volgende:
Ook hier maar eens melden....

Nieuw huis gekocht en mooie dakligging op het zuiden. Cash geld beschikbaar en zoek een beter rendement dan hypotheek verlagen.

Daarnaast ook naar de toekomst kijkende wellicht minder gasafhankelijk worden, dus wellicht in de combi met een warmtepomp.

Buren 2 huizen verderop, met exact dezelfde dakligging, hebben 20 panelen op het dak liggen. De huidige bewoners betalen met conventionele CV en koken op gas ca. EUR 175 per maand aan energiekosten.

Is er een globale berekening van de opbrengst van 20 panelen, per maand uitgedrukt in een vermindering van de elektrakosten?
Ja het internet staat er vol mee en iedere leverancier kan dit voor je doen.
Thinkk-Pinkkwoensdag 22 augustus 2018 @ 08:40
Is er nog een bedrijf met goede deals bekend hier toevallig?

Ik had al via Eigen Huis zitten kijken. Maar hoorde dat die bij lange na niet het goedkoopste zijn.
sangerwoensdag 22 augustus 2018 @ 08:50
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:26 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja het internet staat er vol mee en iedere leverancier kan dit voor je doen.
Ik geloof de berekeningen van leveranciers altijd maar half... Die zijn vaak veel optimistischer dan werkelijk....
greatgonzowoensdag 22 augustus 2018 @ 08:52
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Is er nog een bedrijf met goede deals bekend hier toevallig?

Ik had al via Eigen Huis zitten kijken. Maar hoorde dat die bij lange na niet het goedkoopste zijn.
ligt eraan waar je woont.. hier in het oosten is winkelman vrij scherp.. maar zo druk dat je wel een tijd kan wachten op je offerte
Thinkk-Pinkkwoensdag 22 augustus 2018 @ 08:54
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:52 schreef greatgonzo het volgende:

[..]

ligt eraan waar je woont.. hier in het oosten is winkelman vrij scherp.. maar zo druk dat je wel een tijd kan wachten op je offerte
Ik woon in zuid-oost Brabant :)
Gnittoowoensdag 22 augustus 2018 @ 08:54
Ik heb een paar lokale installateurs een offerte laten maken.
greatgonzowoensdag 22 augustus 2018 @ 08:55
tja... ik heb hier gewoon 6 installatiebedrijven aangeschreven, en ga dan offertes vergelijken. Het helpt als je zelf een beetje een legplan hebt, maar veel aanbieders hebben ook al rekenprogramma's waar ze op basis van google maps al veel kunnen berekenen
leolinedancewoensdag 22 augustus 2018 @ 09:00
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:50 schreef sanger het volgende:

[..]

Ik geloof de berekeningen van leveranciers altijd maar half... Die zijn vaak veel optimistischer dan werkelijk....
Nope ze geven er zelfs garanties op.
leolinedancewoensdag 22 augustus 2018 @ 09:02
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 08:54 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik woon in zuid-oost Brabant :)
Ik woon ook in ZO Brabant en heb een bedrijf laten komen die niet dichtbij zitten maar wel goed en goedkoop zijn. Zal straks eens doorsturen. Je mag ook altijd eens komen kijken als je wil.
Thinkk-Pinkkwoensdag 22 augustus 2018 @ 09:06
Ik ga sowieso wat bedrijven aanschrijven. Ligplaats kunnen we zelf wel Bedenken denk ik
:)
Thinkk-Pinkkwoensdag 22 augustus 2018 @ 09:06
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 09:02 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik woon ook in ZO Brabant en heb een bedrijf laten komen die niet dichtbij zitten maar wel goed en goedkoop zijn. Zal straks eens doorsturen. Je mag ook altijd eens komen kijken als je wil.
Graag!
sangerwoensdag 22 augustus 2018 @ 09:45
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 09:00 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nope ze geven er zelfs garanties op.
Hmmm, dat had ik nog nergens terug gelezen...
bambinowoensdag 22 augustus 2018 @ 10:34
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 09:00 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nope ze geven er zelfs garanties op.
Wie? Dat kom ik namelijk bijna nooit tegen.
Wij doen het nooit.

Wel zeggen we in de voorwaarden dat onze geschatte opbrengst niet te ver van werkelijkheid af mag liggen. 5% zou dus best mogen. 15% niet.
En mocht dat het geval zijn dan gaan we een oplossing zoeken.
leolinedancewoensdag 22 augustus 2018 @ 11:02
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 10:34 schreef bambino het volgende:

[..]

Wie? Dat kom ik namelijk bijna nooit tegen.
Wij doen het nooit.

Wel zeggen we in de voorwaarden dat onze geschatte opbrengst niet te ver van werkelijkheid af mag liggen. 5% zou dus best mogen. 15% niet.
En mocht dat het geval zijn dan gaan we een oplossing zoeken.
Dat is dus toch een garantie :) op iedere garantie is een afwijking toegestaan, maar dan weet je in ieder geval wat je worst-case kunt verwachten. Bij mij is de opbrengst tot nu toe zo'n 3-5% hoger dan gegarandeerd.

[ Bericht 9% gewijzigd door leolinedance op 22-08-2018 11:10:42 ]
sangerwoensdag 22 augustus 2018 @ 18:11
Ik heb helaas geen goed overzicht op het stroomverbruik. In het huidige huis fluctueert het van 3500 Kwh afgelopen jaar, tot ruim 5000 Kwh het jaar daarvoor en dit jaar reeds 2950 Kwh.

Het nieuwe huis is ruim 1,5x groter, maar ook nieuwer en beter geisoleerd etc. Ook zullen we daar in het begin op gas koken (ivm huidige keuken) en koken we nu keramisch. Maar zullen we nu meer elektra gaan verbruiken of zal het gelijk blijven?

Iemand een tip voor goede adviseur/goed bedrijf in de regio Kennemerland?
Asschen_sukarwoensdag 22 augustus 2018 @ 18:48
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 10:34 schreef bambino het volgende:

[..]

Wie? Dat kom ik namelijk bijna nooit tegen.
Wij doen het nooit.

Wel zeggen we in de voorwaarden dat onze geschatte opbrengst niet te ver van werkelijkheid af mag liggen. 5% zou dus best mogen. 15% niet.
En mocht dat het geval zijn dan gaan we een oplossing zoeken.
Jullie werken niet toevallig in de regio Den haag? Ben hier nog op zoek naar een goede offerte :P
douche-eendjewoensdag 22 augustus 2018 @ 19:40
Hier liggen ze inmiddels een jaar nu (3000wp), zitten nu op 2850kWh opgewekt. Omvormer is eerder dit jaar stuk gegaan, we hadden daardoor 3 weken in mei/juni geen opbrengst.
leolinedancewoensdag 22 augustus 2018 @ 20:18
quote:
17s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 19:40 schreef douche-eendje het volgende:
Hier liggen ze inmiddels een jaar nu (3000wp), zitten nu op 2850kWh opgewekt. Omvormer is eerder dit jaar stuk gegaan, we hadden daardoor 3 weken in mei/juni geen opbrengst.
Dus ongeveer 1:1 wat voor de meeste soorten panelen zeer goed is!
lazinesswoensdag 22 augustus 2018 @ 20:55
Met nog twee maanden te gaan zitten wij met 3180wp op 3000kWh.
Maar dat het een goed zonjaar gaat zijn was wel duidelijk denk ik :P

Afgelopen twee jaar moest ik steeds nog 100kWh inkopen. Zou mooi zijn als we voor het eerst een overschot bereiken.
bambinodonderdag 23 augustus 2018 @ 11:05
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 18:48 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Jullie werken niet toevallig in de regio Den haag? Ben hier nog op zoek naar een goede offerte :P
Zeker wel!
We werken door heel Nederland.

Zie dm
Thinkk-Pinkkdonderdag 23 augustus 2018 @ 11:12
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 11:05 schreef bambino het volgende:

[..]

Zeker wel!
We werken door heel Nederland.

Zie dm
Wil je mij ook een DM sturen? :Y
bambinodonderdag 23 augustus 2018 @ 11:13
quote:
1s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 11:12 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Wil je mij ook een DM sturen? :Y
Done!
sangerdonderdag 23 augustus 2018 @ 13:13
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 11:05 schreef bambino het volgende:

[..]

Zeker wel!
We werken door heel Nederland.

Zie dm
Dus ook in regio Kennemerland/IJmond? ;)
Horsemendonderdag 23 augustus 2018 @ 13:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 13:13 schreef sanger het volgende:

[..]

Dus ook in regio Kennemerland/IJmond? ;)
Zelfs daar 8-) :D
bambinodonderdag 23 augustus 2018 @ 14:51
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 13:13 schreef sanger het volgende:

[..]

Dus ook in regio Kennemerland/IJmond? ;)
Is dat Nederland? Indien ja, zie boven :P
sangerdonderdag 23 augustus 2018 @ 15:09
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 14:51 schreef bambino het volgende:

[..]

Is dat Nederland? Indien ja, zie boven :P
Doe mij dan ook maar een PM :)
Asschen_sukardonderdag 23 augustus 2018 @ 18:19
Krijgt het straks nog druk :D
bambinovrijdag 24 augustus 2018 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 15:09 schreef sanger het volgende:

[..]

Doe mij dan ook maar een PM :)
Done

quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 18:19 schreef Asschen_sukar het volgende:
Krijgt het straks nog drukker :D
Fixed :D
sangervrijdag 24 augustus 2018 @ 13:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 13:04 schreef bambino het volgende:

[..]

Done

[..]

Fixed :D
👍
douche-eendjevrijdag 24 augustus 2018 @ 14:51
quote:
0s.gif Op donderdag 23 augustus 2018 13:13 schreef sanger het volgende:

[..]

Dus ook in regio Kennemerland/IJmond? ;)
Kijk, dat zijn de betere regio's
sangervrijdag 24 augustus 2018 @ 17:14
quote:
14s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 14:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Kijk, dat zijn de betere regio's
:Y, jij al zonnepanelen werkende in deze mooie regio?
Mellebastzaterdag 25 augustus 2018 @ 09:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2018 13:04 schreef bambino het volgende:

[..]

Done

[..]

Fixed :D
Mij ook alstublieft
bambinozaterdag 25 augustus 2018 @ 17:56
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 09:27 schreef Mellebast het volgende:

[..]

Mij ook alstublieft
Done :)
MaGNeTmaandag 27 augustus 2018 @ 18:53
2x 3-fase omvormers, 68 panelen (TaleSun 300Wp black), 68 optimizers in de garage:

ciGl19z.jpg
Asschen_sukarmaandag 27 augustus 2018 @ 18:55
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 18:53 schreef MaGNeT het volgende:
2x 3-fase omvormers, 68 panelen (TaleSun 300Wp black), 68 optimizers in de garage:

[ afbeelding ]
Leuk stukje dak heb je, waar dat op kan :D

Ik ben straks al blij als er meer dan 14 op kunnen :P
MaGNeTmaandag 27 augustus 2018 @ 18:56
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 18:55 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Leuk stukje dak heb je, waar dat op kan :D

Ik ben straks al blij als er meer dan 14 op kunnen :P
Ja :P 16 op iedere kant van de garage (oost - west) en 25 op het zuiden.
Dan hou ik er nog 11 over voor het noorden.

Op de achtergrond zie je nog net de bovenkant van het boilervat dat nog aan de warmtepomp komt.
Asschen_sukarmaandag 27 augustus 2018 @ 19:05
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 18:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja :P 16 op iedere kant van de garage (oost - west) en 25 op het zuiden.
Dan hou ik er nog 11 over voor het noorden.

Op de achtergrond zie je nog net de bovenkant van het boilervat dat nog aan de warmtepomp komt.
Heb ik ook nog lang overwogen, warmtepomp. Maar ons nieuwe huis is niet echt geisoleerd in de spouw, dus eerst dat ooit nog eens aanpakken voor ik verder ga met verduurzamen.
MaGNeTmaandag 27 augustus 2018 @ 19:46
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 19:05 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Heb ik ook nog lang overwogen, warmtepomp. Maar ons nieuwe huis is niet echt geisoleerd in de spouw, dus eerst dat ooit nog eens aanpakken voor ik verder ga met verduurzamen.
Beetje isoleren kan wel nut hebben. Hoeft ook niet in een paar jaar. Sparen, weer wat aanpakken, sparen, etc. Deels komt dat terug in lagere maandlasten.
Estate2zondag 2 september 2018 @ 12:51
Ik heb twee sets met zonnepanelen. De SolarEdge set geeft constant vermogen of stroom af maar de set met AP Tronic omvormers staat een paar keer per dag op nul.

De AP Tronic omvormers kan ik niet monitoren maar ik heb voor beide sets ook een kwh-meter in de meterkast geïnstalleerd.

Kan het zijn dat de micro-omvormers de stroom soort van "opsparen" en dan pas afgeven of is er iets anders aan de hand?
Ivo1985zondag 2 september 2018 @ 13:57
quote:
1s.gif Op maandag 27 augustus 2018 19:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Beetje isoleren kan wel nut hebben. Hoeft ook niet in een paar jaar. Sparen, weer wat aanpakken, sparen, etc. Deels komt dat terug in lagere maandlasten.
Precies, niet alles hoeft tegelijkertijd. Eerst doen wat de grootste besparing oplevert, dan sparen voor de volgende stap etc.

Als je nu eenmalig 5000 euro investeert en vervolgens het geld wat je bespaart netjes opzij zet dan kom je in 10 jaar tijd een heel ver met verduurzaming van je huis. Uitgaande van een beginsituatie waar veel winst te behalen is.

Ik kom hier op het huis helaas niet verder dan 9 panelen op zuidoost.
MaGNeTzondag 2 september 2018 @ 14:13
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 12:51 schreef Estate2 het volgende:
Ik heb twee sets met zonnepanelen. De SolarEdge set geeft constant vermogen of stroom af maar de set met AP Tronic omvormers staat een paar keer per dag op nul.

De AP Tronic omvormers kan ik niet monitoren maar ik heb voor beide sets ook een kwh-meter in de meterkast geïnstalleerd.

Kan het zijn dat de micro-omvormers de stroom soort van "opsparen" en dan pas afgeven of is er iets anders aan de hand?
Nee, als de panelen boven de drempelspanning van de micro-omvormers zitten dan zouden ze moeten gaan werken. Opsparen doen ze niet.

Maar als het alleen gebeurt bij schaduw of in de schemer dan is de opbrengst toch te verwaarlozen.
MaGNeTzondag 2 september 2018 @ 14:14
quote:
1s.gif Op zondag 2 september 2018 13:57 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Precies, niet alles hoeft tegelijkertijd. Eerst doen wat de grootste besparing oplevert, dan sparen voor de volgende stap etc.

Als je nu eenmalig 5000 euro investeert en vervolgens het geld wat je bespaart netjes opzij zet dan kom je in 10 jaar tijd een heel ver met verduurzaming van je huis. Uitgaande van een beginsituatie waar veel winst te behalen is.

Ik kom hier op het huis helaas niet verder dan 9 panelen op zuidoost.
Geen noord / noord-west dak?

Pergola, carport, tuinhuisje? :P
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 19:05
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2522148/mogelijk-uitstel-nieuwe-regeling-zonnepanelen

quote:
DEN HAAG - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen mogelijk een jaar langer profiteren van de huidige subsidieregeling. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) kondigde eerder aan dat er in 2020 een nieuwe, versoberde regeling komt. Maar hij betwijfelt nu of die op tijd klaar is.

De huidige regeling maakt het mogelijk investeringen in zonnepanelen in zeven jaar terug te verdienen. Maar omdat zonnepanelen goedkoper worden, neemt die terugverdientijd bij ongewijzigd beleid de komende jaren sterk af, terwijl de uitgaven aan subsidies juist verder oplopen. Dat geld denkt het kabinet beter te kunnen besteden.

„Het moet niet minder aantrekkelijk worden om ook zelf kleinschalig te investeren in zon”, zei Wiebes woensdag in de Tweede Kamer. „Maar het is ook niet nodig om het aantrekkelijker te maken.” Het optuigen van een nieuwe regeling kost evenwel meer tijd dan voorzien. „Ik begin er wel een beetje een hard hoofd in te krijgen of 2020 haalbaar is”, aldus de minister. Als het niet lukt, blijft de huidige regeling een jaar langer bestaan.
Ivo1985woensdag 5 september 2018 @ 19:11
Dit was natuurlijk te verwachten.

Voordat het salderen afgeschaft wordt, moeten alle oude ferraris meters vervangen zijn voor meters met een apart telwerk voor teruglevering.

Want het kan niet zo zijn dat mijn buurman met terugdraaiende meter kan blijven salderen en ik met mijn digitale meter dat niet kan. Dan meet de overheid met twee maten en dat kan niet. Andere oplossing voor bovenstaande is trouwens dat mensen met een digitale meter voortaan weer kunnen kiezen om een analoge meter te laten monteren die kan terugdraaien.
Glider76woensdag 5 september 2018 @ 21:09
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 19:11 schreef Ivo1985 het volgende:
Dit was natuurlijk te verwachten.

Voordat het salderen afgeschaft wordt, moeten alle oude ferraris meters vervangen zijn voor meters met een apart telwerk voor teruglevering.

Want het kan niet zo zijn dat mijn buurman met terugdraaiende meter kan blijven salderen en ik met mijn digitale meter dat niet kan. Dan meet de overheid met twee maten en dat kan niet. Andere oplossing voor bovenstaande is trouwens dat mensen met een digitale meter voortaan weer kunnen kiezen om een analoge meter te laten monteren die kan terugdraaien.
Nou prima toch, nog een jaartje salderen.

Het vastrecht zou ook flink omhoog kunnen en dat het salderen blijft bestaan. Of salderen laten bestaan maar geen teruglever vergoeding meer.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 21:11
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:09 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Nou prima toch, nog een jaartje salderen.

Het vastrecht zou ook flink omhoog kunnen en dat het salderen blijft bestaan.
Met een hoger vastrecht benadeel je mensen die zuinig zijn

quote:
Of salderen laten bestaan maar geen teruglever vergoeding meer.
Dan zou ik dus ieder jaar 9000kWh weg kunnen gooien, dat is wat ik meer opwek dan dat ik verbruik.

En hoe komt het dan met zonneparken?
Glider76woensdag 5 september 2018 @ 21:14
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:11 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Met een hoger vastrecht benadeel je mensen die zuinig zijn

[..]

Dan zou ik dus ieder jaar 9000kWh weg kunnen gooien.
inderdaad, dan had je maar een dusdaning aantal panelen moeten nemen wat je verbruik dekt.

Linksom of rechtsom is de mogelijkheid van salderen best bijzonder. Het is niet hetzelfde als geld parkeren bij de bank om het met de kerst weer op te nemen.

Het is dan niet meer dan logisch dat het salderen stopt in zijn huidig vorm. Dus moeten we een manier verzinnen zodat we kunnen blijven salderen voor eigen gebruik, maar geen geld verdienen met overproductie.

Wat is uberhaupt het nut van zoveel overproductie?
Asschen_sukarwoensdag 5 september 2018 @ 21:17
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:14 schreef Glider76 het volgende:

Wat is uberhaupt het nut van zoveel overproductie?
Het nut is dat de kolencentrales minder hard hoeven te draaien, en daarmee het milieu dus minder belasten. :)
athlonkmfwoensdag 5 september 2018 @ 21:19
quote:
No sh!t. Als kwiebes zelf nog niet eens de definitieve regels heeft opgesteld, hoe denk ie dat alle betrokkenen op tijd de regels te kunnen toepassen. Al is het maar aanpassen van de administratieve rompslomp.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 21:20
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:14 schreef Glider76 het volgende:

[..]

inderdaad, dan had je maar een dusdaning aantal panelen moeten nemen wat je verbruik dekt.
Dat bepaal jij gelukkig niet.

quote:
Linksom of rechtsom is de mogelijkheid van salderen best bijzonder. Het is niet hetzelfde als geld parkeren bij de bank om het met de kerst weer op te nemen.

Het is dan niet meer dan logisch dat het salderen stopt in zijn huidig vorm. Dus moeten we een manier verzinnen zodat we kunnen blijven salderen voor eigen gebruik, maar geen geld verdienen met overproductie.

Wat is uberhaupt het nut van zoveel overproductie?
Om ook na het salderen ¤0 op de rekening te houden.

En die groen opgewekte overproductie wordt terugeleverd aan het net en keurig verbruikt door anderen die op dezelfde wijktrafo zitten.

Verder ga ik over 3 tot 5 jaar elektrisch rijden, tegen die tijd zijn de huidige panelen niet meer te krijgen (vermogen / kleur / patroon / formaat) dus gelijk genoeg gelegd.
Glider76woensdag 5 september 2018 @ 21:24
Met 1 KW meer dan je verbruik heb je toch ook 0 euro op de rekening?

Ik zelf wek 1000 meer op dan wat ik verbruik. Wat mij betreft mag het salderen blijven bestaan maar iedereen snapt wel dat het niet meer uit kan.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 21:28
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:24 schreef Glider76 het volgende:
Met 1 KW meer dan je verbruik heb je toch ook 0 euro op de rekening?

Ik zelf wek 1000 meer op dan wat ik verbruik. Wat mij betreft mag het salderen blijven bestaan maar iedereen snapt wel dat het niet meer uit kan.
Zolang het salderen blijft wel, zodra het salderen eindigt en de "terugleversubsidie" wordt geïntroduceerd zal je nog zo'n 11 cent per kWh krijgen, dan moet je sowieso al 2x meer op je dak hebben liggen dan dat je verbruikt om nog ¤0 op de rekening te krijgen.

Maar verder, ik heb grote dakvlakken met weinig schaduwvorming, zo gek is het niet om het dan vol te leggen. Ik zou ook niet weten waarom ik voor overproductie niet betaald zou mogen worden. Mijn geproduceerde kWh komt weer bij een buurman door de meter en betaalt daar het volle pond voor aan z'n energiemaatschappij.

Vrienden van me hebben een boerderij waar een heel nieuw dak op de stal komt, die aan 1 kant helemaal vol komt liggen met panelen. Altijd baas boven baas.
Glider76woensdag 5 september 2018 @ 21:33
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zolang het salderen blijft wel, zodra het salderen eindigt en de "terugleversubsidie" wordt geïntroduceerd zal je nog zo'n 11 cent per kWh krijgen, dan moet je sowieso al 2x meer op je dak hebben liggen dan dat je verbruikt om nog ¤0 op de rekening te krijgen.

Maar verder, ik heb grote dakvlakken met weinig schaduwvorming, zo gek is het niet om het dan vol te leggen. Ik zou ook niet weten waarom ik voor overproductie niet betaald zou mogen worden. Mijn geproduceerde kWh komt weer bij een buurman door de meter en betaalt daar het volle pond voor aan z'n energiemaatschappij.

Vrienden van me hebben een boerderij waar een heel nieuw dak op de stal komt, die aan 1 kant helemaal vol komt liggen met panelen. Altijd baas boven baas.
Op zich heb je gelijk, maar nu wordt je teveel een energie leverancier ipv enkel compenseren eigen gebruik. Wellicht dat daar ook de wens vandaan komt om salderen te stoppen.

Hoe dan ook, salderen gaat stoppen en iedere zonnepaneel bezitter heeft die bui al jaren zien aankomen.

Grote zonnepaneel plantages produceren alleen maar, in bedrijfsmatige vorm.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 21:45
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:33 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Op zich heb je gelijk, maar nu wordt je teveel een energie leverancier ipv enkel compenseren eigen gebruik. Wellicht dat daar ook de wens vandaan komt om salderen te stoppen.
Juist het stoppen van het salderen zorgt ervoor dat alle stroom die je teruglevert overcapaciteit is.

quote:
Hoe dan ook, salderen gaat stoppen en iedere zonnepaneel bezitter heeft die bui al jaren zien aankomen.
Dat salderen zou stoppen in 2023 is pas aan de orde sinds Kamp er over begon. Wiebes vervroegde dit nog een keer tot 2020 maar gaat dit wss niet redden.

quote:
Grote zonnepaneel plantages produceren alleen maar, in bedrijfsmatige vorm.
En wat is er anders aan de stroom uit mijn omvormers dan aan de stroom uit die plantages? Waarom zou dat wel vergoed mogen worden en mijn stroom niet?

Ook een optie, vraag ik zakelijk een terugleveraansluiting aan voor m'n bedrijfje en leg ik er zelfs nog wat panelen bij om te compenseren voor de lagere kWh vergoeding.

[ Bericht 1% gewijzigd door MaGNeT op 05-09-2018 21:50:25 ]
Glider76woensdag 5 september 2018 @ 22:17
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 21:45 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Juist het stoppen van het salderen zorgt ervoor dat alle stroom die je teruglevert overcapaciteit is.

[..]

Dat salderen zou stoppen in 2023 is pas aan de orde sinds Kamp er over begon. Wiebes vervroegde dit nog een keer tot 2020 maar gaat dit wss niet redden.

[..]

En wat is er anders aan de stroom uit mijn omvormers dan aan de stroom uit die plantages? Waarom zou dat wel vergoed mogen worden en mijn stroom niet?

Ook een optie, vraag ik zakelijk een terugleveraansluiting aan voor m'n bedrijfje en leg ik er zelfs nog wat panelen bij om te compenseren voor de lagere kWh vergoeding.
Natuurlijk mag jouw stroom wel betaald worden. Maar je wilt ook van 2 walletjes eten. Terugleveren als je teveel hebt en er geld mee verdienen, en s'winters gratis stroom uit het net trekken.

De keuze zou moeten worden tussen teruglever vergoeding en niet meer salderen, of salderen zonder teruglever vergoeding.

Dat zal vast wel weer wat andere neveneffecten hebben. Gewenst en ongewenst. Mensen zullen altijd minder panelen dan hun verbruik nemen en maken daardoor niet optimaal gebruik van het dak. Of mensen gaan meer stroom verbruiken om hun overschot op te stoken. Wat een onnodig hoger eletriciteits verbruik geeft.

Of iets aan het vastrecht o.id. doen zodat we kunnen blijven salderen en het net als onze thuisbatterij gebruiken. Zolang die kosten lager zijn dan een tesla powerwall is dat nog interessant. Wel de lusten, niet de lasten gaat niet.
leolinedancewoensdag 5 september 2018 @ 22:26
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:17 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Natuurlijk mag jouw stroom wel betaald worden. Maar je wilt ook van 2 walletjes eten. Terugleveren als je teveel hebt en er geld mee verdienen, en s'winters gratis stroom uit het net trekken.

De keuze zou moeten worden tussen teruglever vergoeding en niet meer salderen, of salderen zonder teruglever vergoeding.

Dat zal vast wel weer wat andere neveneffecten hebben. Gewenst en ongewenst. Mensen zullen altijd minder panelen dan hun verbruik nemen en maken daardoor niet optimaal gebruik van het dak. Of mensen gaan meer stroom verbruiken om hun overschot op te stoken. Wat een onnodig hoger eletriciteits verbruik geeft.

Of iets aan het vastrecht o.id. doen zodat we kunnen blijven salderen en het net als onze thuisbatterij gebruiken. Zolang die kosten lager zijn dan een tesla powerwall is dat nog interessant. Wel de lusten, niet de lasten gaat niet.
Die Tesla Powerwall gaat hem echt niet worden. Zelfs als dat ding goedkoop wordt heeft het nog amper zin.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 22:26
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:17 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Natuurlijk mag jouw stroom wel betaald worden. Maar je wilt ook van 2 walletjes eten. Terugleveren als je teveel hebt en er geld mee verdienen, en s'winters gratis stroom uit het net trekken.

De keuze zou moeten worden tussen teruglever vergoeding en niet meer salderen, of salderen zonder teruglever vergoeding.
Als ik geen teruglever-vergoeding zou krijgen voor alles wat ik meer verbruik dan zou ik m'n bitcoinminers weer aanzetten en in de zomer een paar airco's inschakelen.
Oh wacht, dat is niet groen meer... maar dan saldeer ik wel alles...

Onzin dus...

En ik ben met het bestellen van m'n panelen al uitgegaan van het verdwijnen van de saldering, daarom vol ingezet op terugleveren aangezien ik mijn energierekening op of onder ¤0 wil houden.
Dat is een keuze en daar heb ik fors voor geïnvesteerd.

quote:
Dat zal vast wel weer wat andere neveneffecten hebben. Gewenst en ongewenst. Mensen zullen altijd minder panelen dan hun verbruik nemen en maken daardoor niet optimaal gebruik van het dak. Of mensen gaan meer stroom verbruiken om hun overschot op te stoken. Wat een onnodig hoger eletriciteits verbruik geeft.

Of iets aan het vastrecht o.id. doen zodat we kunnen blijven salderen en het net als onze thuisbatterij gebruiken. Zolang die kosten lager zijn dan een tesla powerwall is dat nog interessant. Wel de lusten, niet de lasten gaat niet.
Vastrecht omhoog is ongunstig voor mensen die zuinig zijn met energie, lijkt me een verkeerd signaal.

Verder ben ik ook niet tegen het afschaffen van salderen, zolang de terugleversubsidie maar fatsoenlijk is.

Als de terugleversubsidie te laag wordt, gaan heel veel mensen hun PV-installatie niet meer terugverdienen voordat de omvormer vervangen moet worden.
Vrijwel niemand zal nog zonnepanelen leggen als het langer dan 15 jaar duurt om ze terug te verdienen.

Bij de kale stroomprijs en een goedkope PV-installatie (¤1 per Wp) is de terugverdientijd al 15 jaar.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 22:27
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:26 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Die Tesla Powerwall gaat hem echt niet worden. Zelfs als dat ding goedkoop wordt heeft het nog amper zin.
Tesla Powerwall heb ik al eens uitgerekend in een topic, die zou onder de ¤200 per kWh opslagcapaciteit moeten zitten om enigszins interessant te worden. Momenteel zit dat nog rond de ¤520 per kWh.
RRD_kiterwoensdag 5 september 2018 @ 22:52
Hallo!

Sinds kort ook zonnepanelen liggen! Plat dak, geen schaduw. Toevallig heeft mijn buurman ook zonnepanelen. Hij heeft echter een uitbouw waardoor zijn platte dak groter is. Hij heeft 12 panelen op zuid liggen. Ik kon 8 op zuid leggen, of 11 in een oost-west positionering. Gezien het advies van de installateur en alle informatie die ik gelezen had, leken 11 panelen en een maximaal verlies van 15% een aantrekkelijkere optie.
Overigens, we hebben dezelfde installateur, dezelfde panelen en dezelfde omvormer. Onze huizen liggen aan elkaar (rijtje), dus eigenlijk zijn alle factoren identiek.
Nu heb ik een toffe buurman en mag ik zijn data voorlopig ook even uitlezen omdat ik graag wilde weten hoe mijn paneeltjes zouden functioneren in deze opstelling.

Mijn data gaat pas tot een paar dagen geleden, maar ik zie schrikwekkende resultaten. Voordat ik conclusies trek, wil ik voorlopig nog verder meten, maar ben zeker benieuwd naar jullie inzichten/ervaringen.

Wat ik gedaan heb met de data:

In de eerste grafiek staan gewoon de gegenereerde energie van zijn 12 panelen op zuid VS mijn 11 panelen op oost-west.

Totalen_generated.jpg

ik heb de data teruggerekend naar een opbrengst per paneel.Vervolgens heb ik het procentuele verlies afgezet tegen de tijd.In kort: alles boven de 0 is het percentage wat 1 zuid paneel meer energie opwekt dan 1 oost-west paneel.

Afwijking_in_procenten_per_paneel.jpg

Gemiddeld over de afgelopen paar dagen renderen zuid panelen 33% beter dan de oost-west panelen

Als ik dan vervolgens ga uitreken wat mijn 11 oost-west panelen opleveren tegenover 8 hypothetische zuid panelen (dat was mijn andere optie), dan kan ik je nu al vertellen dat ik die drie panelen nooit terug ga verdienen.

8_panelen_zuid_VS_11_panelen_oost_west.jpg
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 22:56
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:52 schreef RRD_kiter het volgende:
Hallo!

Sinds kort ook zonnepanelen liggen! Plat dak, geen schaduw. Toevallig heeft mijn buurman ook zonnepanelen. Hij heeft echter een uitbouw waardoor zijn platte dak groter is. Hij heeft 12 panelen op zuid liggen. Ik kon 8 op zuid leggen, of 11 in een oost-west positionering. Gezien het advies van de installateur en alle informatie die ik gelezen had, leken 11 panelen en een maximaal verlies van 15% een aantrekkelijkere optie.
Overigens, we hebben dezelfde installateur, dezelfde panelen en dezelfde omvormer. Onze huizen liggen aan elkaar (rijtje), dus eigenlijk zijn alle factoren identiek.
Nu heb ik een toffe buurman en mag ik zijn data voorlopig ook even uitlezen omdat ik graag wilde weten hoe mijn paneeltjes zouden functioneren in deze opstelling.

Mijn data gaat pas tot een paar dagen geleden, maar ik zie schrikwekkende resultaten. Voordat ik conclusies trek, wil ik voorlopig nog verder meten, maar ben zeker benieuwd naar jullie inzichten/ervaringen.

Wat ik gedaan heb met de data:

In de eerste grafiek staan gewoon de gegenereerde energie van zijn 12 panelen op zuid VS mijn 11 panelen op oost-west.

[ link | afbeelding ]

ik heb de data teruggerekend naar een opbrengst per paneel.Vervolgens heb ik het procentuele verlies afgezet tegen de tijd.In kort: alles boven de 0 is het percentage wat 1 zuid paneel meer energie opwekt dan 1 oost-west paneel.

[ link | afbeelding ]

Gemiddeld over de afgelopen paar dagen renderen zuid panelen 33% beter dan de oost-west panelen

Als ik dan vervolgens ga uitreken wat mijn 11 oost-west panelen opleveren tegenover 8 hypothetische zuid panelen (dat was mijn andere optie), dan kan ik je nu al vertellen dat ik die drie panelen nooit terug ga verdienen.

[ link | afbeelding ]
3 dagen is lang niet genoeg om al een conclusie te kunnen trekken.
Daarnaast worden de dagen korter en op die momenten is een zuid-installatie ook iets in het voordeel t.o.v. een oost-west opstelling.

Maar even zonder die grafiekjes, hoeveel kWh heb je op een dag opgewekt en hoeveel heeft de buurman op diezelfde dag opgewekt?

Omdat je 1 paneel minder hebt en oost-west opstelling zou je zo'n 78% van zijn jaaropbrengst (let op: niet dagopbrengst) moeten halen.

Welke omvormer heb je overigens? En welke panelen (merk / vermogen / type)?

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 05-09-2018 23:05:08 ]
RRD_kiterwoensdag 5 september 2018 @ 23:04
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

3 dagen is lang niet genoeg om al een conclusie te kunnen trekken.
Daarnaast worden de dagen korter en op die momenten is een zuid-installatie ook iets in het voordeel t.o.v. een oost-west opstelling.

Maar even zonder die grafiekjes, hoeveel kWh heb je op een dag opgewekt en hoeveel heeft de buurman op diezelfde dag opgewekt?
true, ik ben zeker benieuwd of er significante invloed is van de stand van de zon bijvoorbeeld. Dus ik snap dat 4 dagen te kort is.

Wat ik al aangaf, buurman doet gemiddeld 33% meer dan ik:
10.7 vs 16.4
5.7 vs 7
8.6 vs 11.8
9.5 vs 12.8
RRD_kiterwoensdag 5 september 2018 @ 23:07
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Omdat je 1 paneel minder hebt en oost-west opstelling zou je zo'n 78% van zijn jaaropbrengst (let op: niet dagopbrengst) moeten halen.

Welke omvormer heb je overigens? En welke panelen (merk / vermogen / type)?
22% klinkt inderdaad redelijker in het licht van deze korte meting tot nu toe.

omvormer is een goodwe 3000D-NS
panelen zijn suntech STP295
Leandrawoensdag 5 september 2018 @ 23:07
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Tesla Powerwall heb ik al eens uitgerekend in een topic, die zou onder de ¤200 per kWh opslagcapaciteit moeten zitten om enigszins interessant te worden. Momenteel zit dat nog rond de ¤520 per kWh.
Ik hoop dat dit wat gaat worden:
https://www.enexisgroep.n(...)lag-van-de-toekomst/
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 23:10
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:04 schreef RRD_kiter het volgende:

[..]

true, ik ben zeker benieuwd of er significante invloed is van de stand van de zon bijvoorbeeld. Dus ik snap dat 4 dagen te kort is.

Wat ik al aangaf, buurman doet gemiddeld 33% meer dan ik:
10.7 vs 16.4
5.7 vs 7
8.6 vs 11.8
9.5 vs 12.8
Je jaaropbrengst zou ongeveer 78% van zijn jaaropbrengst moeten zijn.
Je opbrengst over die 3 dagen is 72% van zijn opbrengst.

Met wat bewolking op voor jou minder gunstige momenten en korter wordende dagen kan dat zomaar het verschil maken.

Ook weet ik niet welke omvormer (merk / type / vermogen) en panelen (merk / type / vermogen) je hebt, dat is wel van belang om een inschatting te kunnen maken van wat er mis zou kunnen gaan.

Met optimizers? Of in 2 strings?
RRD_kiterwoensdag 5 september 2018 @ 23:12
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:10 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je jaaropbrengst zou ongeveer 78% van zijn jaaropbrengst moeten zijn.
Je opbrengst over die 3 dagen is 72% van zijn opbrengst.

Met wat bewolking op voor jou minder gunstige momenten en korter wordende dagen kan dat zomaar het verschil maken.

Ook weet ik niet welke omvormer (merk / type / vermogen) en panelen (merk / type / vermogen) je hebt, dat is wel van belang om een inschatting te kunnen maken van wat er mis zou kunnen gaan.

Met optimizers? Of in 2 strings?
omvormer is een goodwe 3000D-NS
panelen zijn suntech STP295

geen optimizers dus, wel twee strings!
Speekselklierwoensdag 5 september 2018 @ 23:13
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 22:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Tesla Powerwall heb ik al eens uitgerekend in een topic, die zou onder de ¤200 per kWh opslagcapaciteit moeten zitten om enigszins interessant te worden. Momenteel zit dat nog rond de ¤520 per kWh.
ik ben heel benieuwd naar je berekening.
volgens mij maakt de tesla gebruik van het prijsverschil tussen verbruik en teruglevering.

Op dit moment is het prijsverschil 0 dankzij de salderingsregeling. Een Tesla, zelfs als hij 1 cent kost is niet rendabel. Die ene cent verdien je niet terug, zelf niet als het rendement opladen/opslag/ontladen 100% is.

(dat is mijn berekening, ik ben beniewd naar de jouwe)
leolinedancewoensdag 5 september 2018 @ 23:23
quote:
1s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:13 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik ben heel benieuwd naar je berekening.
volgens mij maakt de tesla gebruik van het prijsverschil tussen verbruik en teruglevering.

Op dit moment is het prijsverschil 0 dankzij de salderingsregeling. Een Tesla, zelfs als hij 1 cent kost is niet rendabel. Die ene cent verdien je niet terug, zelf niet als het rendement opladen/opslag/ontladen 100% is.

(dat is mijn berekening, ik ben beniewd naar de jouwe)
Duh, het gaat natuurlijk over nadat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Maar dan nog is zo'n ding maar een halve oplossing.
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 23:23
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:07 schreef RRD_kiter het volgende:

[..]

22% klinkt inderdaad redelijker in het licht van deze korte meting tot nu toe.

omvormer is een goodwe 3000D-NS
panelen zijn suntech STP295
De Goodwe 3000D-NS is een prima, niet al te dure omvormer met 2 MPP-trackers, dus je kan er 2 strings aan hangen en dat maakt het prima geschikt voor een oost-west opstelling.

De panelen hebben een Vmp van zo'n 31,8 volt. Dus met 5x op 1 kant zit je aan zo'n 159 volt. De omvormer heeft het liefst 360 volt voor het optimale rendement dus het is wat krap maar het zou moeten kunnen.

Het opstartvoltage is 120 volt dus het kan zijn dat vooral de kant met 5 panelen wat later opstart of wat eerder er mee kapt zodra de zon opkomt / ondergaat (afhankelijk van oost/west).

Je buurman zit met 12 panelen op 1 string (en dus 1 MPP-tracker) op 380 volt en dat ligt juist perfect in het optimale gebied van die omvormer. Daar pakt je buurman dus al een paar procent extra rendement!

Als de mogelijkheid er is, zou ik 8 panelen per kant leggen maar ik vermoed dat die ruimte er niet is? De omvormer is wel wat overbemeten voor oost-west dus die kan het prima aan. De zon schijnt toch nooit volop op zowel het oosten als het westen.

Wat blijft... hou de opwek een jaar bij, dan pas kan je goed vergelijken.
Zo te zien hebben jullie beiden geen schaduwen, de grafieken gaan redelijk gelijk op, afgezien van de lagere pieken.

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 05-09-2018 23:36:41 ]
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 23:24
quote:
1s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:13 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik ben heel benieuwd naar je berekening.
volgens mij maakt de tesla gebruik van het prijsverschil tussen verbruik en teruglevering.

Op dit moment is het prijsverschil 0 dankzij de salderingsregeling. Een Tesla, zelfs als hij 1 cent kost is niet rendabel. Die ene cent verdien je niet terug, zelf niet als het rendement opladen/opslag/ontladen 100% is.

(dat is mijn berekening, ik ben beniewd naar de jouwe)
Uiteraard de berekening als salderen stopt, daar ging de discussie toen (en nu) ook deels over.
leolinedancewoensdag 5 september 2018 @ 23:25
quote:
1s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:07 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik hoop dat dit wat gaat worden:
https://www.enexisgroep.n(...)lag-van-de-toekomst/
Gaat flink wat ruimte kosten om je overschot in de zomer te kunnen gebruiken in de winter :P
MaGNeTwoensdag 5 september 2018 @ 23:37
quote:
1s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Gaat flink wat ruimte kosten om je overschot in de zomer te kunnen gebruiken in de winter :P
Dat wordt een flinke vijver met paling er in en dan muteren naar een sidderaal.
Speekselklierdonderdag 6 september 2018 @ 10:17
quote:
0s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Uiteraard de berekening als salderen stopt, daar ging de discussie toen (en nu) ook deels over.
ah ok, en dsn ga he uit van VOLLEDIG stopt?
Dat er dus ook geen vervangerkomt?
MaGNeTdonderdag 6 september 2018 @ 10:26
quote:
1s.gif Op donderdag 6 september 2018 10:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ah ok, en dsn ga he uit van VOLLEDIG stopt?
Dat er dus ook geen vervangerkomt?
In juni heeft Wiebes middels een brief aan de kamer laten weten dat de salderingsregeling na 2020 stopt en dat de vervanger een terugleversubsidie wordt.

Dit wordt nu mogelijk een jaar later maar ik ga er nog steeds vanuit dat salderen stopt.

Maar ook als salderen stopt zijn powerwalls te duur op dit moment, pas onder de ¤200 per kWh wordt het interessant.
darktowerwoensdag 12 september 2018 @ 09:45
Tralala, as we speak (as I write) worden er zonnepanelen op ons dak gelegd. En nu maar hopen dat de salderingsregeling nog lekker lang doorlingert in de TK
sangerwoensdag 12 september 2018 @ 10:31
quote:
1s.gif Op woensdag 5 september 2018 23:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Gaat flink wat ruimte kosten om je overschot in de zomer te kunnen gebruiken in de winter :P
Gewoon je kruipruimte volbouwen met van die dingen :P
darktowerwoensdag 12 september 2018 @ 15:43
Hoi allemaal! Nou... ze zijn vanmorgen bezig geweest om 13 zonnepanelen te monteren. Het lijkt te werken, maar ik snap iets niet. Ik ga ongetwijfeld een domme vraag stellen, maar ik weet het echt niet. Here goes:

In de afgelopen anderhalf uur is er 1,4kWh opgewekt door de panelen, volgens de omvormer.
Ik heb in huis nu alleen de koelkast aan staan, en de tv staat in de slaapstand. Ik neem aan (maar correct me if I'm wrong) dat dat bij elkaar minder dan 1,4kWh kost, voor anderhalf uur.

Dus ik verwachtte beneden op de (paar maanden oude) slimme meter een ander getal te zien bij 'terug geleverd' dan 0. Dat is echter niet zo. Wat ik zie is:
Verbruikt hoog tarief: 224kWh
Verbruikt laag tarief: 256kWh
Teruggeleverd hoog tarief: 0
Teruggeleverd laag tarief: 0
En bij 'terug leveren vermogen' is een getal te zien dat heel snel fluctueert, tussen de pakweg
0.400 en 0.890KW.

Ik dacht dus dat we nu overdag in hoog tarief zitten, en dat je dus nu bij 'teruggeleverd hoog tarief' wel iets anders dan 0 zou moeten zien? Of snap ik het niet goed?
MaGNeTwoensdag 12 september 2018 @ 18:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 15:43 schreef darktower het volgende:
Hoi allemaal! Nou... ze zijn vanmorgen bezig geweest om 13 zonnepanelen te monteren. Het lijkt te werken, maar ik snap iets niet. Ik ga ongetwijfeld een domme vraag stellen, maar ik weet het echt niet. Here goes:

In de afgelopen anderhalf uur is er 1,4kWh opgewekt door de panelen, volgens de omvormer.
Ik heb in huis nu alleen de koelkast aan staan, en de tv staat in de slaapstand. Ik neem aan (maar correct me if I'm wrong) dat dat bij elkaar minder dan 1,4kWh kost, voor anderhalf uur.

Dus ik verwachtte beneden op de (paar maanden oude) slimme meter een ander getal te zien bij 'terug geleverd' dan 0. Dat is echter niet zo. Wat ik zie is:
Verbruikt hoog tarief: 224kWh
Verbruikt laag tarief: 256kWh
Teruggeleverd hoog tarief: 0
Teruggeleverd laag tarief: 0
En bij 'terug leveren vermogen' is een getal te zien dat heel snel fluctueert, tussen de pakweg
0.400 en 0.890KW.

Ik dacht dus dat we nu overdag in hoog tarief zitten, en dat je dus nu bij 'teruggeleverd hoog tarief' wel iets anders dan 0 zou moeten zien? Of snap ik het niet goed?
Weet niet, het verschil tussen wat je opwekt en wat je zelf direct verbruikt zou je als "teruggeleverd" moeten zien op je meter.

Kan zijn dat je nog niet een hele kWh teruggeleverd hebt en dat hij het afrondt. Of staan er ook cijfers achter de punt?
GX3woensdag 12 september 2018 @ 18:45
Je kunt toch pas terugleveren als je je installatie hebt aangemeld bij de netbeheerder?
Speekselklierwoensdag 12 september 2018 @ 19:02
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 15:43 schreef darktower het volgende:
Hoi allemaal! Nou... ze zijn vanmorgen bezig geweest om 13 zonnepanelen te monteren. Het lijkt te werken, maar ik snap iets niet. Ik ga ongetwijfeld een domme vraag stellen, maar ik weet het echt niet. Here goes:

In de afgelopen anderhalf uur is er 1,4kWh opgewekt door de panelen, volgens de omvormer.
Ik heb in huis nu alleen de koelkast aan staan, en de tv staat in de slaapstand.

en je wifi, je cv-ketel, klokje van je oven ....
100W in anderhalf uur per paneel. klinkt als redelijk veel.
(bij mij was het niet zonnig).....


quote:
Ik neem aan (maar correct me if I'm wrong) dat dat bij elkaar minder dan 1,4kWh kost, voor anderhalf uur.

Dus ik verwachtte beneden op de (paar maanden oude) slimme meter een ander getal te zien bij 'terug geleverd' dan 0. Dat is echter niet zo. Wat ik zie is:
Verbruikt hoog tarief: 224kWh
Verbruikt laag tarief: 256kWh
Teruggeleverd hoog tarief: 0
Teruggeleverd laag tarief: 0
En bij 'terug leveren vermogen' is een getal te zien dat heel snel fluctueert, tussen de pakweg
0.400 en 0.890KW.

Ik dacht dus dat we nu overdag in hoog tarief zitten, en dat je dus nu bij 'teruggeleverd hoog tarief' wel iets anders dan 0 zou moeten zien? Of snap ik het niet goed?
daNpywoensdag 12 september 2018 @ 20:03
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 18:45 schreef GX3 het volgende:
Je kunt toch pas terugleveren als je je installatie hebt aangemeld bij de netbeheerder?
Dat zou wel ultiem ruk zijn.
Spanky78woensdag 12 september 2018 @ 20:08
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 20:03 schreef daNpy het volgende:

[..]

Dat zou wel ultiem ruk zijn.
Staat overal met koeienletters bij, 3 minuten werk. Daarnaast zou je leverancier hier ook nog wat over gezegd moeten hebben. Btw wel teruggevraagd ?
daNpywoensdag 12 september 2018 @ 20:52
quote:
1s.gif Op woensdag 12 september 2018 20:08 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Staat overal met koeienletters bij, 3 minuten werk. Daarnaast zou je leverancier hier ook nog wat over gezegd moeten hebben. Btw wel teruggevraagd ?
Ja, bij mij loopt de terugtel meter ook al ;)
Maar waarom staat het terugleveren niet gewoon aan?

Een meter moet zo dom zijn als mogelijk en zo nauwkeurig doen waar hij voor bedoelt is: meten. Dat er "functies" aan en uitgezet kunnen worden is natuurlijk compleet van de zotte. Kunnen ze ook een factor over de teruglevering zetten? 0,8 of 0,9 ofzo? Indien niet, wie bewijst dat?

Ik begrijp ondertussen wel wat de mensen tegen de "slimme" :') meters hebben :N
Spanky78woensdag 12 september 2018 @ 21:07
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 20:52 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja, bij mij loopt de terugtel meter ook al ;)
Maar waarom staat het terugleveren niet gewoon aan?

Een meter moet zo dom zijn als mogelijk en zo nauwkeurig doen waar hij voor bedoelt is: meten. Dat er "functies" aan en uitgezet kunnen worden is natuurlijk compleet van de zotte. Kunnen ze ook een factor over de teruglevering zetten? 0,8 of 0,9 ofzo? Indien niet, wie bewijst dat?

Ik begrijp ondertussen wel wat de mensen tegen de "slimme" :') meters hebben :N
Dingen zijn geijkt. Ongetwijfeld zal er een ondeugdelijk geval tussen zitten. Daarnaast mag je dan net zo argwanend zijn tegenover je mobiele telefoonprovider en data + belminuten (als je dat nog moet betalen), de electriciteitsmeter, gasmeterm watermeter en die dingen bij het tankstation.

Maargoed, natuurlijk wil het energiebedrijf weten of je teruglevert, want ze moeten hun productie schalen, het netwerkbedrijf moet zorgen dat ze de juiste capaciteit hebben.
daNpywoensdag 12 september 2018 @ 21:16
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 21:07 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dingen zijn geijkt. Ongetwijfeld zal er een ondeugdelijk geval tussen zitten. Daarnaast mag je dan net zo argwanend zijn tegenover je mobiele telefoonprovider en data + belminuten (als je dat nog moet betalen), de electriciteitsmeter, gasmeterm watermeter en die dingen bij het tankstation.
De meters bij bijv een tankstation zijn idd geijkt en worden elk jaar weer gecontroleerd. Daar zit ook een sticker voor op de meter. Maar ik heb nog nooit een gas-, water- of vermogensmeter in een woonhuis gezien die periodiek gecontroleerd wordt.
Dat is plotseling ook het argument om analoge meters te vervangen; ze zouden niet meer nauwkeurig zijn. 30 jaar lang hoorde je daar niemand over, tot er technologie beschikbaar is waarmee je metingen kan beïnvloeden.....

quote:
Maargoed, natuurlijk wil het energiebedrijf weten of je terug levert, want ze moeten hun productie schalen, het netwerkbedrijf moet zorgen dat ze de juiste capaciteit hebben.
Ze kunnen de meter prima uitlezen of deze terug levert zonder dat dit aan of uit gezet kan worden. As said een meter moet zo dom mogelijk zijn. Want als je wél terug levert, maar dit staat niet aan op de meter, klopt hun capaciteitsberekening dus niet :) De terug geleverde stroom verdwijnt niet als de meter het niet registreert...
darktowerwoensdag 12 september 2018 @ 21:56
Dank allen. Het bleek inderdaad gewoon even te duren voor de eerste kWh teruggeleverd was met dit slechte weer. Na een paar uur 2,4kWh opgewekt, en 1kWh teruggeleverd. Benieuwd hoe het morgen gaat bij een volle dag... en hopelijk wat zon.
Nog een slotvraag: wat levert een teruggeleverde kWh nu *netto* op, en wat bespaart een direct gebruikte kWh *netto* (Vandebron)?
MaGNeTwoensdag 12 september 2018 @ 22:03
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 21:56 schreef darktower het volgende:
Dank allen. Het bleek inderdaad gewoon even te duren voor de eerste kWh teruggeleverd was met dit slechte weer. Na een paar uur 2,4kWh opgewekt, en 1kWh teruggeleverd. Benieuwd hoe het morgen gaat bij een volle dag... en hopelijk wat zon.
Nog een slotvraag: wat levert een teruggeleverde kWh nu *netto* op, en wat bespaart een direct gebruikte kWh *netto* (Vandebron)?
Op het moment (naar verwachting t/m 2021) kan je nog salderen.

Dat houdt in, dat als je nu bijvoorbeeld 2400kWh per jaar verbruikt en 2000kWh teruglevert, je maar 400kWh hoeft af te rekenen. De rest wordt 1 op 1 verrekend.

Lever je meer terug dan dat je verbruikt, dan krijg je voor dat deel een terugleververgoeding die afhangt van welke energieleverancier je hebt. Bij GreenChoice is dat bijvoorbeeld 11 cent excl. BTW per kWh.

De situatie ná 2021 is nog onduidelijk, het lijkt erop dat er een "terugleversubsidie" gaat komen en het salderen verdwijnt.

Dus stel, je verbruikt 2400kWh per jaar, dan moet je dat afrekenen.
Daarnaast lever je 2000kWh terug, waar je dan iets van 15 cent per kWh voor zal krijgen (dat kan lager worden als zonnepanelen goedkoper worden).

Netto ga je er dan wel op achteruit, het is minder gunstig dan de huidige saldeer-regeling.

Mijn oplossing daarvoor is om véél meer panelen te leggen.
Daarnaast zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct verbruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten als de zon schijnt.
Gieliovddonderdag 13 september 2018 @ 06:38
Eigenlijk wel reden om het dag/nacht ofwel hoog/laag tarief op een dubbele meter te herzien.

Overdag met al die groene energie kan het best gestimuleerd worden meer te gebruiken, in plaats van na elven te gaan wassen op kolenstroom.
sangerdonderdag 13 september 2018 @ 06:54
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 22:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]


Mijn oplossing daarvoor is om véél meer panelen te leggen.
Daarnaast zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct verbruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten als de zon schijnt.
Maar dan moet je met een thuis batterij gaan werken toch?
leolinedancedonderdag 13 september 2018 @ 07:12
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 21:56 schreef darktower het volgende:
Dank allen. Het bleek inderdaad gewoon even te duren voor de eerste kWh teruggeleverd was met dit slechte weer. Na een paar uur 2,4kWh opgewekt, en 1kWh teruggeleverd. Benieuwd hoe het morgen gaat bij een volle dag... en hopelijk wat zon.
Nog een slotvraag: wat levert een teruggeleverde kWh nu *netto* op, en wat bespaart een direct gebruikte kWh *netto* (Vandebron)?
Jij hebt zonnepanelen gekocht zonder te weten hoeveel je ongeveer gaat besparen?
MaGNeTdonderdag 13 september 2018 @ 07:25
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 06:54 schreef sanger het volgende:

[..]

Maar dan moet je met een thuis batterij gaan werken toch?
Thuisbatterij heb ik juist niet genoemd omdat die nog 2,5x te duur is om hem ooit terug te verdienen.

Als de zon schijnt en je zet je wasmachine aan dan verbruik je een fors percentage van de opgewekte stroom direct, het gaat dan niet door je meter. Je levert het daardoor niet terug maar je hoeft het ook niet duur af te nemen.

Op dit moment maakt het overigens nog niet uit, vanwege de salderingsregeling.

Als je nu panelen hebt en naar de omvormer kijkt, zal je zien dat deze altijd meer opwekt dan dat je op je slimme meter hebt teruggeleverd. Het verschil daartussen is wat je zelf hebt verbruikt en als de salderingsregeling stopt wil je dat eigen verbruik zo hoog mogelijk hebben.
Legwiehdonderdag 13 september 2018 @ 08:08
Hier zitten vast met mensen met verstand van prijzen.
Is dit een beetje een reële prijs?
wmza6jt.jpeg
17 panelen op plat dak, 10 op een schuin dak.
sangerdonderdag 13 september 2018 @ 08:13
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 07:25 schreef MaGNeT het volgende:
t uit, vanwege de salderingsregeling.

Als je nu panelen hebt en naar de omvormer kijkt, zal je zien dat deze altijd meer opwekt dan dat je op je slimme meter hebt teruggeleverd. Het verschil daartussen is wat je zelf hebt verbruikt en als de salderingsregeling stopt wil je dat eigen verbruik zo hoog mogelijk hebben.
Ah, duidelijk. Dat wist ik dus nog niet :)

Dan dus inderdaad wasmachine, droger, vaatwasser etc allemaal nog aanzetten als de zon nog schijnt :Y
sangerdonderdag 13 september 2018 @ 08:14
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 08:08 schreef Legwieh het volgende:
Hier zitten vast met mensen met verstand van prijzen.
Is dit een beetje een reële prijs?
[ afbeelding ]
17 panelen op plat dak, 10 op een schuin dak.
Prijs inclusief of exclusief BTW?
Speekselklierdonderdag 13 september 2018 @ 09:33
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 21:16 schreef daNpy het volgende:

Maar ik heb nog nooit een gas-, water- of vermogensmeter in een woonhuis gezien die periodiek gecontroleerd wordt.
Deze worden met een steekproef gecontroleerd. Jaarlijks worden er van elk type een aantal gecontroleerd. Als die niet kloppen vervalt de hele serie.

quote:
Dat is plotseling ook het argument om analoge meters te vervangen; ze zouden niet meer nauwkeurig zijn.
Ze zijn nooit gebouwd en geijkt om achteruit te draaien. Iets dat met zonnepanelen wel gebeurt. Alleen daarom al MOET een analoge meter worden afgekeurd in combinatie met zonnepanelen.

Ook willen ze kunnen meten wat je teruglevert. En dat is iets dat een anale meter al helemaal niet kan. En zeker als er in de toekomst verschillende tarieven komen voor verbruik en teruglevering is dat geen rare rede.

[ Bericht 1% gewijzigd door Speekselklier op 13-09-2018 09:42:24 ]
daNpydonderdag 13 september 2018 @ 09:47
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 09:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Deze worden met een steekproef gecontroleerd. Jaarlijks worden er van elk type een aantal gecontroleerd. Als die niet kloppen vervalt de hele serie.

Zit wat in, echter heb ik echt nog nooit gehoord dat iemands meter gecontroleerd is of vervangen werd omdat de serie buiten calibratie viel :D

quote:
Onzin, ze zijn nooit gebouwd en geijkt om achteruit te draaien. Iets dat met zonnepanelen wel gebeurt. Alleen daarom al kan een analoge meter worden afgekeurd in combinatie met zonnepanelen.
Vind ik geen steekhoudend argument. Een goede meter kan zowel positief als negatief meten. Dat ze niet achteruit kunnen draaien is geen feit, maar een verzinsel om mensen naar nieuwe meters over te laten gaan. Het achteruit draaien gaat namelijk meer dan prima bij mensen die nog een oude meter hebben. Maar deze meters zijn niet controleerbaar (of zoals ze dat noemen "op afstand uit te lezen" :')).

quote:
Ook willen ze kunnen meten wat je teruglevert. En dat is iets dat een anale meter al helemaal niet kan.
Jawel, je trekt de stand van de meter aan het begin van de periode af van die aan het eind van de periode. Is dit getal negatief heb je terug geleverd. Daar heb je echt geen andere meter voor nodig.
SPOILER
I see what you did there
quote:
En zeker als er in de toekomst verschillende tarieven komen voor verbruik en teruglevering is dat geen rare rede.
Nee er moet wel geld verdiend worden :)
darktowerdonderdag 13 september 2018 @ 09:51
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 07:12 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Jij hebt zonnepanelen gekocht zonder te weten hoeveel je ongeveer gaat besparen?
Nee, maar ik wil weten wat nu meer bespaart: de wasmachine overdag aanzetten, of 'm uit laten en de opgewekte energie terug leveren aan het elektriciteitsnet. Vandaar.
Ai_KaRaMBadonderdag 13 september 2018 @ 09:58
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 09:51 schreef darktower het volgende:
Ik wil weten wat nu meer bespaart: de wasmachine overdag aanzetten, of 'm uit laten en de opgewekte energie terug leveren aan het elektriciteitsnet. Vandaar.
Met de huidige salderingsregeling maakt het helemaal niet uit wanneer je de wasmachine draait: het electriciteitsnet gedraagt zich administratief als een enorme batterij waarin je oneindig, zonder verliezen, je opgewekte elektriciteit kan opslaan.

(je wasmachine niet draaien bespaart natuurlijk wel meer dan 'm overdag aanzetten, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelde :P)

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft (2020 of 2021), is het overdag gebruik maken van je eigen elektriciteit voordeliger dan terugleveren. (want je krijgt bij teruglevering aan het net een lager bedrag, dan waarvoor je het inkoopt om het op een ander moment te gebruiken)

edit: ik ging er trouwens vanuit dat je in het scenario sowieso een was ging draaien, en dat je jaarlijks opgewekte energie minder is dan je verbruik. Elke wasbeurt die je over kan slaan is natuurlijk pure winst, tenzij je aanzienlijk meer energie opwekt dan je verbruikt: in dat geval is een extra wasbeurt praktisch gratis, omdat de 'teveel' teruggeleverde energie (het negative saldo op je energienota) nauwelijks geld oplevert.

[ Bericht 14% gewijzigd door Ai_KaRaMBa op 13-09-2018 10:04:24 ]
Speekselklierdonderdag 13 september 2018 @ 12:20
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 09:47 schreef daNpy het volgende:

[..]

Zit wat in, echter heb ik echt nog nooit gehoord dat iemands meter gecontroleerd is of vervangen werd omdat de serie buiten calibratie viel :D

zoek eens bij het ijkbedrijf, daar staat het beschreven.

quote:
Vind ik geen steekhoudend argument. Een goede meter kan zowel positief als negatief meten.
Heb jij het terugdraaien geijkt?
je gaat er van uit dat het klopt.

quote:
Dat ze niet achteruit kunnen draaien is geen feit, maar een verzinsel om mensen naar nieuwe meters over te laten gaan. Het achteruit draaien gaat namelijk meer dan prima bij mensen die nog een oude meter hebben.

idem, nooit geijkt. Als jij 100m kabel koopt wil je ook niet dat de verkoper een ruk aan de kabel geeft en zegt dat dat wel 100m is.
quote:
Jawel, je trekt de stand van de meter aan het begin van de periode af van die aan het eind van de periode. Is dit getal negatief heb je terug geleverd. Daar heb je echt geen andere meter voor nodig.

wel als er verschillende tarieven zijn voor leveren en terugleveren.
quote:
Nee er moet wel geld verdiend worden :)
uiteraard, je zal vast wel begrijpen dat als de eneco moet verdienen de stroom en dat de huidige regeling alleen werkt zolang het maar een klein percentage van het totale verbruik is.
leolinedancedonderdag 13 september 2018 @ 12:36
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 09:51 schreef darktower het volgende:

[..]

Nee, maar ik wil weten wat nu meer bespaart: de wasmachine overdag aanzetten, of 'm uit laten en de opgewekte energie terug leveren aan het elektriciteitsnet. Vandaar.
Dat maakt nu niks uit. Over een paar jaar waarschijnlijk wel. Aangezien je uitgezocht hebt wat je gaat besparen neem ik aan dat je de stroomtarieven wel zult kennen (gebruik en teruglevering).
Legwiehdonderdag 13 september 2018 @ 14:15
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 08:14 schreef sanger het volgende:

[..]

Prijs inclusief of exclusief BTW?
Ex
RRD_kiterdonderdag 13 september 2018 @ 14:32
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 14:15 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Ex
In eerste instantie leek het me redelijk aan de prijs te zijn als het een prijs exclusief BTW is. Vervolgens zag ik een solaredge omvormer, dus je zult er ook optimizers bij krijgen, in dat geval lijkt me de prijs redelijk marktconform.

Vraag: je hebt een plat dak, heb je last van schaduw? Als je echt geen last hebt van schaduw, zou ik sterk overwegen om een aanbieding te nemen die geen optimizers (solaredge) plaatst. De optimizers hebben dan weinig zin. Dat scheelt kosten en onderdelen die mogelijk eens stuk gaan.
RRD_kiterdonderdag 13 september 2018 @ 14:35
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 14:15 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Ex
nog een vraag: doorgaans zijn blauwe panelen goedkoper dan zwarte panelen. Aangezien je een plat dak hebt, neem ik aan dat je de panelen niet kunt zien als je buiten staat?
Overweeg dus een aanbieding met blauwe panelen als je nog wat geld wilt besparen.

edit: ah, laatste zin niet gelezen over die tien panelen op een schuin dak....
daNpydonderdag 13 september 2018 @ 17:25
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 12:20 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Heb jij het terugdraaien geijkt?
je gaat er van uit dat het klopt.

Ik ga er vanuit dat het klopt omdat ik dat véél logischer vind als een digitale meter die "aan" gezet moet worden. Op het moment dat een dergelijke functie bestaat klopt er al iets niet met de "meting".

quote:
idem, nooit geijkt. Als jij 100m kabel koopt wil je ook niet dat de verkoper een ruk aan de kabel geeft en zegt dat dat wel 100m is.

Nope, niet geijkt, zoals miljoenen meters in NL. Gaan die dan wél goed vooruit? Met dat soort argumenten moet elk meetinstrument gewoon (2) jaarlijks gekalibreerd worden. In de professionele wereld is dat niet anders.

quote:
wel als er verschillende tarieven zijn voor leveren en terugleveren.

uiteraard, je zal vast wel begrijpen dat als de eneco moet verdienen de stroom en dat de huidige regeling alleen werkt zolang het maar een klein percentage van het totale verbruik is.
En daar wringt idd de schoen; het is natuurlijk een onhoudbare situatie. De politiek "stuurt" op o.a. zonnepanelen voor een beter milieu maar denkt weer eens niet na over het grote plaatje. Ook stoken op gas moet weg; maar wat betekend dit voor de leveranciers? Ze hebben dalijk geen inkomsten meer van gas en elektra verkoop; immers wordt gas afgeschaft en de elektra die men afneemt wordt eerder of later al terug geleverd aan het net. Dit betekend dus voor de mensen die nog niet over gaan/kunnen dat de prijzen enorm zullen stijgen, immers moet een steeds kleinere groep de kosten gaan dragen.
Ook zal er een tijd kopen dat er meer en meer huishoudens van het netwerk los zullen koppelen omdat ze alleen maar vastrecht betalen voor iets wat ze niet "verbruiken". Daar komt een accu tegen de muur en dan hebben de energieleveranciers nog minder inkomsten....
Asschen_sukardonderdag 13 september 2018 @ 17:32
Zolang er in de grote steden steeds meer hoogbouw gebouwd wordt zou ik me niet al te druk maken om de leveranciers.

Bovendien verdienen die ook nog prima geld aan de industrie. Ongeveer 60% van het energie verbruik is door de industrie volgens deze bron: http://www.clo.nl/indicat(...)ik-door-de-industrie
MaGNeTvrijdag 14 september 2018 @ 18:35
Lekker aan het "tweaken" vandaag :D

Heb een begin gemaakt met de luchtkoeling voor m'n 2x SolarEdge SE8K omvormers.

Er ligt een kort stukje 4x4cm profiel bij als voorbeeld, dat worden er 2 van 50cm en daar wordt de omvormer dan aan opgehangen, de fan heeft dan nog zo'n 1,5cm vrije ruimte.
De omvormer komt hierdoor 41mm verder van de muur te hangen.

Zo ziet de achterkant er "af fabriek" uit, mooie koelribben:
SolarEdge_SE8K_fan_mod_001.JPG

Plaatje aluminium van 31x50cm met een paar gaten voor de fans:
SolarEdge_SE8K_fan_mod_002.JPG
Deepfreezezondag 16 september 2018 @ 19:26
Cool project magnet!

Hier liggen de panelen nu precies 2 jaar op het dak. 3640 aan panelen en 7179 opbrengst in die 2 jaar. Toch ruim 98% mooi recht op het zuiden, maar wel een beetje schaduw in de vroege ochtend, en simpelweg 2 strings.. het valt niet tegen..
Asschen_sukarzondag 16 september 2018 @ 19:54
Heeft het ook echt meerwaarde actieve koeling, of gewoon leuk om een beetje te hobbyen magnet? :)
MaGNeTzondag 16 september 2018 @ 19:58
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 19:54 schreef Asschen_sukar het volgende:
Heeft het ook echt meerwaarde actieve koeling, of gewoon leuk om een beetje te hobbyen magnet? :)
Dat moet nog blijken, vooral hobby / tweaken / tijd teveel ;)

De SolarEdge SE8K (8kW 3-fase) mag 57,5 graden Celsius worden voor hij gaat deraten (vermogen terug schroeven uit veiligheid). Dat haal je niet zo snel verwacht ik.
Mogelijk verlengt het de levensduur, kwaad kan het iig niet.
Asschen_sukarzondag 16 september 2018 @ 20:08
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2018 19:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat moet nog blijken, vooral hobby / tweaken / tijd teveel ;)

De SolarEdge SE8K (8kW 3-fase) mag 57,5 graden Celsius worden voor hij gaat deraten (vermogen terug schroeven uit veiligheid). Dat haal je niet zo snel verwacht ik.
Mogelijk verlengt het de levensduur, kwaad kan het iig niet.
Ik zal tegen Bambino zeggen dat hij er waterkoeling op mag zetten als ze de boel komen installeren :D :D
MaGNeTzondag 16 september 2018 @ 20:25
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 20:08 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Ik zal tegen Bambino zeggen dat hij er waterkoeling op mag zetten als ze de boel komen installeren :D :D
Water verwarmen met restwarmte van je omvormer :D
Faraday01zondag 16 september 2018 @ 20:26
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2018 20:25 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Water verwarmen met restwarmte van je omvormer :D
Staat je omvormer dicht bij de cv of warmtepomp? _O-
MaGNeTzondag 16 september 2018 @ 20:27
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 20:26 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Staat je omvormer dicht bij de cv of warmtepomp? _O-
Er hangen er 2 naast de binnen-unit :D
Faraday01zondag 16 september 2018 @ 20:28
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2018 20:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Er hangen er 2 naast de binnen-unit :D
moet je wel zorgen dat je 'koelwater' uit de binnenunit niet te warm wordt zodat de omvormer oververhit _O-
MaGNeTzondag 16 september 2018 @ 20:29
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 20:28 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

moet je wel zorgen dat je 'koelwater' uit de binnenunit niet te warm wordt zodat de omvormer oververhit _O-
:P

~98% rendement dus toch zo’n 160Watt warmte per omvormer :P
Faraday01zondag 16 september 2018 @ 20:31
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2018 20:29 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

:P

~98% rendement dus toch zo’n 160Watt warmte per omvormer :P
dan zou je de terugwinning eerst langs de omvormer moeten leiden voordat je langs de verwarmingsunit komt. Moet op zich kunnen maar of je de kosten voor de extra buizen ooit terug verdient weet ik niet...
MaGNeTzondag 16 september 2018 @ 20:38
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 20:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

dan zou je de terugwinning eerst langs de omvormer moeten leiden voordat je langs de verwarmingsunit komt. Moet op zich kunnen maar of je de kosten voor de extra buizen ooit terug verdient weet ik niet...
Denk het niet :P
MaGNeTvrijdag 21 september 2018 @ 19:59
Kleine foto-update van de PV-installatie:

De SE8K omvormers in de garage:

omvormers.jpg

De fors uitgebreide meterkast (omvormer 1, omvormer 2, warmtepomp, keuken):

meterkast.jpg

De oost/west daken van de garage:

westdak.jpg

oostdak.jpg

Op de linker omvormer komt het dak van de woning (zuid 25 panelen, noord 11 panelen), daar gaan ze volgende week mee verder als het beter weer is :P