abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 15 juli 2018 @ 21:23:31 #1
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180500938
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  zondag 15 juli 2018 @ 21:23:55 #2
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180500942
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 21:08 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Stopt misschien na 2023, misschien.
Aangezien we decennia achterlopen op Europese afspraken mbt duurzaamheid, zou je het tegenovergestelde verwachten
Stopt in 2020...

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/zonnepanelen-en-salderen-gebeurt-er-2020/

2023 en salderen halen we sowieso niet meer...
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180501142
Ben me eindelijk ook een beetje aan het oriënteren op zonnepanelen, zelfs als het salderen eraf gaat blijft het een leuke investering voor m'n nieuwe huis.
Weet een van jullie toevallig bij wie ik in de regio westland / den haag het beste offertes op kan vragen?
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  zondag 15 juli 2018 @ 21:40:36 #4
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180501280
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 20:35 schreef halfway het volgende:

[..]

In de zomer gaat 70% direct op in de winter zal het 100% zijn
Dan moet je relatief weinig panelen hebben en/of ze op oost/west hebben liggen. Ik zit op zo'n 20% direct in de zomer.

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 16-07-2018 08:18:13 ]
  zondag 15 juli 2018 @ 23:38:53 #5
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_180504034
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
  zondag 15 juli 2018 @ 23:49:23 #6
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180504125
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:38 schreef darktower het volgende:
Ik voel me heel dom, maar ik snap het verschil tussen terugleverregeling en salderen na 100 keer lezen hoe dat werkt nu nog niet. Ik zie wat er staat, maar begrijp het niet zeg maar.
Beter gezegd: wat ik wil weten is dit: stel dat straks die terugleverregeling komt, is het dan juist wel of juist niet handig om meer panelen te hebben dan je daadwerkelijk nodig hebt..?
Ben me voor het eerst aan het oriënteren op zonnepanelen, ons verbruik is pakweg 3300 per jaar, maar verder dan dat kom ik nog niet echt. Heb 1 offerte binnen en die is knetterduur, wacht even op wat volgende die ik dit weekend aangevraagd heb. Ingewikkeld hoor, voor jullie allang niet meer denk, maar voor n00bs is het een drama... :(
Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2018 00:00:15 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180507524
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het huidige systeem met salderen is op zich eenvoudig.

Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Het rendement blijft ruim beter dan bij een spaarrekening bij een bank alleen duur het wat langer voor je het aankoopbedrag (in stukjes) terugziet.

En dan het kiezen van een installatie, hangt af van de hoek, ligging, ruimte, schaduwen.

Een prijs van een installatie wordt vaak uitgedrukt in ¤ per Wp.

Dus als je 10 panelen van 300Wp hebt, heb je een installatie van 3000Wp.
Zou je dan ¤4500 kwijt zijn, dan zit je op ¤1,50 per Wp. Voor de terugverdientijd wil je die prijs per Wp dus zo laag mogelijk houden. Het mooiste is om rond de ¤1 per Wp te zitten maar met dure oplossingen (zoals SolarEdge of dure merkpanelen) red je dat vrijwel nooit.

Mijn zonnepanelen zitten rond de ¤1,08 per Wp maar dat is dan ook gelijk 20.400Wp (68 panelen van 300Wp).
Netjes, wij ook 1.08 voor SMA omvormer en 20x 170wp Solar Frontier.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180507917
quote:
Als je nu 3000kWh verbruikt en 3000kWh opwekt dan wordt dat tegen elkaar weggestreept en betaal je niets.

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.
En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
  maandag 16 juli 2018 @ 09:32:24 #9
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180508130
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180508180
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:16 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

En het direct verbruik dan? Zit dat niet zo:
Situatie: 3000 opwekken, 1800 direct verbruiken en 1200 terugleveren. Dan heb je 1200 waar je nu minder voor terugkrijgt en later vol betaald. Die andere 1800 is gewoon "gratis" ?

Ik ben veel thuis overdag, dus kan veel overdag/op zonnige dagen plannen. Alleen in de winter gaan we nooit genoeg opwekken.. Verbruik en opwekken zitten allebei rond de 3400. Maar er past niet meer op het dak, dus zullen het hiermee moeten doen..
Precies dit. Er is ook een aanzienlijk deel direct eigen verbruik wat niet door de meter gaat. En dat eigen verbruik is met een beetje handigheid nog best aardig omhoog te werken.

Vaatwasser, wasmachine, wasdroger en (warmtepomp)boiler overdag laten draaien kan van aardige invloed zijn. En daarvoor hoef je niet eens thuis te zijn. De meeste apparaten hebben intussen wel een instelbare timer, waardoor je ze verspreid over de dag na elkaar kunt laten werken.

Vervolgens kan in de toekomst wellicht het 'eigen verbruik' nog flink verder omhoog gebracht worden met een thuisaccu van een paar kWh. Tussen de 5 en 10 kWh accu capaciteit is voldoende om 6 tot 8 maanden het nachtverbruik te kunnen overbruggen (mits je voldoende panelen hebt liggen om nu je jaarverbruik af te dekken).

Het gedeelte van je opwek wat je dan tegen een laag tarief teruglevert en je tegen een hoger tarief weer moet afnemen op het moment dat je meer verbruikt dan opwekt kan zo heel beperkt worden.
  maandag 16 juli 2018 @ 09:45:01 #11
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_180508314
quote:
0s.gif Op zondag 15 juli 2018 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als salderen wordt afgeschaft en hetzelfde blijft verbruiken en opwekken, dan neem je 3000kWh af voor (bijvoorbeeld) ¤0,22 per kWh en lever je 3000 kWh terug voor (bijvoorbeeld) ¤0,11 per kWh.

Zoveel leggen als dat je verbruikt is bij dat nieuwe systeem niet zo relevant meer, je kan dan beter kijken naar:
- hoeveel ruimte heb ik op het dak
- hoeveel geld wil ik er aan kwijt

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
  maandag 16 juli 2018 @ 09:53:35 #12
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180508441
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:45 schreef darktower het volgende:

[..]

Hoi Magnet, wat je hierboven schrijft snap ik dus niet, alsof ik er leesblind voor ben. Wat bedoel je met 3000kWh 'afnemen'? Je neemt toch niks af van de energieleverancier, je levert daar toch zelf energie aan? Waarom zou je eerst 3000kWh afnemen en daarna (?) pas terugleveren voor minder geld. <---ik interpreteer je zin denk ik totaal verkeerd, maar dit is hoe ik hem lees.

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

quote:
Ook je zin 'Zoveel leggen als dat je verbruikt is niet meer relevant..' snap ik dus niet. En ook niet de stellingen dat je beter kunt kijken hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je kwijt wilt. Sorry als ik echt heel dom overkom (zo voel ik me ook echt nu), maar ik zie het niet... vandaar dat ik het probeer te vertalen naar de einduitkomst; namelijk het antwoord op de vraag: als straks die nieuwe regeling komt, is het dan handig (financieel gezien!!!) om nu juist exact het aantal panelen aan te leggen waarmee je in je eigen energievoorziening kunt voorzien zeg maar (3000kWh verbruik, dus 3000kWh opwekken), OF is het dan slimmer om juist alles zo vol mogelijk te leggen (bijv 3900kWh opwekken)?

Kan dus ook zijn dat ik de verkeerde vraag stel, maar ik snap het niet niet niet... :(((((
Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2018 09:59:59 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  Moderator maandag 16 juli 2018 @ 09:55:30 #13
172476 crew  Lenny_Leonard
Ah, my eye!
pi_180508477
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten
Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
Late night swimming and alcohol: it's a winning combination!
pi_180508490
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

1800 van 3000 kWh direct verbruiken gaat je niet snel lukken, reken op zo'n 20-35% van wat je jaarlijks opwekt.
Ligt er ook aan hoeveel je opwekt, hoeveel verbruikers je hebt en of je thuis bent rond de tijd dat de zon boven de horizon staat.

En in de zomer lever je op mooie dagen al snel 3x meer energie op dan je kan opmaken dus dan zal je toch vooral terugleveren.

Maar wat je zelf direct verbruikt komt niet langs je meter, dat gaat bij wijze van sprekend direct van de omvormer in je wasmachine. Dus dat is uiteraard "gratis" als je de aanschafprijs van je panelen even vergeet.
Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
  maandag 16 juli 2018 @ 10:00:38 #15
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180508583
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:56 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik ben bijna altijd wel thuis rond die tijd. En anders zet ik de wasmachine/vaatwasser op de timer. Nu let ik er eigenlijk niet op met de wasmachine, die gaat het vaakst om 9 uur aan, als de kinderen op school zitten. En draait de vaatwasser standaard in de nacht. In 2017 zaten we op 26%. Dus dat kan wel flink omhoog.

Tzt komen we nog met elektrisch verwarmen&koken in de knoop, dus dat zien we dan wel. Voor nu was dit de beste keus en is het dak gewoon niet groter. Hopen dat tegen die tijd de panelen per m2 veel meer kunnen opwekken..
Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 16 juli 2018 @ 10:03:46 #16
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180508641
quote:
1s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:55 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Wist niet dat ze dat gingen aanpassen. De tering zeg. :{

Is er iets wat je als consument kunt doen om het toch nog aantrekkelijk te houden na 2020?
Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180508778
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zie (lange) aanvulling op 2e deel van de quote, die had ik nog niet klaar :P
Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
  maandag 16 juli 2018 @ 10:15:55 #18
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180508820
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:13 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat wegvallen van saldering gaat alleen om wat je niet direct verbruikt toch. Dus goed opletten met verbruikers, en evt powerwalls als dat rendabel gaat worden.

Net even gerekend met 1 grote verbruiker; vaatwasser neemt ca 14% van onze jaarlijks verbruik voor zijn rekening. Nu doen we dat in de nacht ivm nachttarief.
Dat wordt straks rekenen zeg. Misschien is het bij zonnige dagen slim om overdag te draaien door het direct verbruik, en bij donkere dagen juist in de nacht voor het nachttarief..
Sowieso zoveel mogelijk doen zodra de zon schijnt ;)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180508931
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
Eerst denken, dan typen
  maandag 16 juli 2018 @ 10:27:33 #20
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180509033
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:22 schreef Piger het volgende:
Er is nog te weinig informatie om te kunnen beslissen hierover.

Ik verwacht dat je je overschot gewoon tegen markttarieven kan terugleveren (dus geen energiebelasting e.d.) en daarnaast komt er dus een subsidie. Het is vooral afhankelijk van het bedrag wat je daar voor krijgt maar ook de duur en het maximale aantal kWh waar je subsidie voor kan krijgen. Dat zal medebepalend zijn voor je gewenste capaciteit.
Klopt, helemaal helder is het nog niet.
Wat wel duidelijk is dat salderen straks niet meer bestaat en dat je bij het leggen van panelen niet meer hoeft te rekenen met wat je jaarlijks verbruikt maar gewoon met wat je wil investeren en hoeveel ruimte je daarvoor hebt op je dak.

Het rendement zonnepanelen zal van zo'n 12 tot 15% per jaar zakken naar zo'n 4 tot 7% per jaar maar dat is altijd nog beter dan wat ik op m'n spaarrekening kreeg voor m'n geld ;)

In overleg met m'n installateur gekeken naar wat ik kwijt kan op het dak, wat m'n meterkast aan kan (3x25A) en zelf eerst een opzetje gemaakt in 2 PV-designers. Dat voorgelegd en een offerte gekregen. Nu blijken die panelen niet leverbaar dus leggen we er nog wat meer maar dan minder vermogen per stuk.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180509086
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Sowieso zorgen voor een lage Wp prijs, dus geen dure installatie leggen met fancy panelen en dure optimizers (tenzij het je hobby is). Middelmaat is dan goed, dus panelen met een goede Wp/prijsverhouding en een degelijke omvormer zonder poespas.

En als je al wat hebt liggen zou je kunnen denken aan een thuisbatterij die bijvoorbeeld 10 of 15kWh kan opslaan zodat je dat zelf kan verbruiken op ieder moment van de dag. Met de huidige prijzen voor die apparaten verdien je dat overigens niet terug. Ik zou de (prijs)ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra je een 10kWh thuisbatterij voor zo'n ¤2000 kan plaatsen wordt het tijd om te gaan rekenen of het uit kan, momenteel zijn ze nog ruim 3x duurder.

En het belangrijkste: zorg dat je overdags zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom verbruikt.
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
  maandag 16 juli 2018 @ 10:31:56 #22
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180509125
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180509962
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan, alleen is dan het duurzame idee achter het leggen van zonnepanelen wel door het putje.
Het is niet anders zou ik dan zeggen. Wanneer de politiek het terugleveren van energie oninteressant maakt is het gebruiken van diezelfde energie voor andere doeleinden logisch. Dat bottomline het totale energieverbruik daarmee aanzienlijk kan gaan toenemen is een consequentie van de keuze.

Er lijkt een soort van blinde vlek bij veel politici als het gaat over het doorrekenen van de consequenties van beleid. De naïeve gedachte dat mensen bij beleidswijzigingen hetzelfde gedrag blijven vertonen of opeens gewenst gedrag gaan vertonen. Nou nee dus. Macro (beleid) en Micro (persoonlijke consequenties) zijn namelijk meestal helaas twee heel verschillende dingen.
pi_180511001
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 10:30 schreef mcmlxiv het volgende:
In de toekomst is een combinatie van een thuisbatterij en een mining rig misschien wel interessant. Zomers geld verdienen met Ethereum om daar in de winter weer energie van te kopen.
Een mining rig kan als je elektrisch gaat verwarmen ook interessant zijn.
Als je de rig in je woonkamer zet dan komt de stroom die je er in stopt uiteindelijk als warmte je woonkamer in. Een straalkachel van geeft de dezelfde warmte per kwh af maar je krijgt er geen Etherium voor terug.

em verder inderdaad, als ik in de zomer niet genoeg voor mijn panelen terugkrijg dan komt er een heerlijke airco in mijn woonkamer.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180522497
Dat afschaffen van salderen gaat wel meevallen volgens mij. Hier en daar hoor je al geruchten dat bet juist wel makkelijker gaat worden!

Zelf denk ik dat ver- en gebruik nog wel 1 op 1 word verekend.

Of een subsidie op geleverde kw zodat het ook weer 1 op 1 word..
pi_180522553
Plus ik zou het nu doen..

Voor de al bekende/aangemelde zonnepaneelstroomlecerancier komt er misschien wel een andere regel dan 1 die na 2020 iets op zijn dak pleurt..
  maandag 16 juli 2018 @ 21:07:05 #27
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180522592
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:02 schreef Dwaalboy het volgende:
Dat afschaffen van salderen gaat wel meevallen volgens mij. Hier en daar hoor je al geruchten dat bet juist wel makkelijker gaat worden!

Zelf denk ik dat ver- en gebruik nog wel 1 op 1 word verekend.

Of een subsidie op geleverde kw zodat het ook weer 1 op 1 word..
Ik zou er niet teveel op rekenen, de overheid (Wiebes) heeft duidelijk aangegeven dat salderen eind 2020 exit is omdat het "te duur wordt".
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180522615
Hier overigens kop hals romp boerderij met 10.000 kwh
Airco koelen verwarmen, boiler etc etc.
Plus houtkachel

0 m3 gas en 0kw stroom!

En niet dat het behelpen is... Alles toppie geisoleerd etc..

Dus ik lach me dood met mijn ferarimeter uit 1967
pi_180522675
Wiebes moet op wieberen...

Willen ze duurzaamheid etc stimuleren dan moeten ze wel met een goede regeling komen.

Pleur de grootverbruikers maar dik omhoog in kosten. Gaan ze misschien okk us wat aan duurzaamheid doen. Uiteraard zal hij hier wel weer dikke subsidies voor uittrekken
pi_180522774
https://www.zelfenergiepr(...)-terugleversubsidie/

Tis dus al bekend dat de huidige paneel bezitters beter af zullen zijn!
  maandag 16 juli 2018 @ 21:36:37 #32
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180523360
quote:
Wat was de laatste keer dat de overheid iets met een petitie heeft gedaan? :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 16 juli 2018 @ 21:38:01 #33
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_180523399
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:15 schreef Dwaalboy het volgende:
https://www.zelfenergiepr(...)-terugleversubsidie/

Tis dus al bekend dat de huidige paneel bezitters beter af zullen zijn!
Een mooie tergleversubsidie onafhankelijk van je verbruik zou mooi zijn. Loont het ook om heel je dak vol te leggen terwijl je maar 1000kWh verbruikt :s)

De overheid kennende krijgen ze dit overigens nooit van de grond, zeker niet met een groot deel van de meters welke voor 2020 vervangen moeten worden. Daarnaast vraag ik mij af of ze alle PV bezitters in kaart hebben.

Wanneer je een ferraris meter heb en je PV set nog nooit heb aangemeld kan je gewoon salderen
  maandag 16 juli 2018 @ 21:40:52 #34
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180523472
-

[ Bericht 100% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2018 21:41:48 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180523595
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:40 schreef MaGNeT het volgende:
-
Ja maar ik hoef geen teruglevetsubsidie.. mijn meter staat na 1 jaar gewoon weer op hetzelfde als jaar daar voor..
Dus 0 verbruikt en geleverd..

Vuile eikels met hun regeltjes altijd naar hun hand te zetten...

We zullen zien hoe het loopt..

Maar ieder wel ff luidruchtig roepen aub dat salderen intakt moet blijven
  maandag 16 juli 2018 @ 22:04:30 #36
36431 bleiblei
Toogmakker©
pi_180524137
weet er hier iemand misschien meer over solarroof van tesla? lees op verschillende sites dat het in 2018 in NL te krijgen is. Maar toen ik ze zelf mailde kreeg ik terug dat ze niet wisten wanneer en voor hoeveel euro. Maar dat je wel kan reserveren voor 930 euro :') .

Edit: ik kom op een US website weer tegen dat als je nu reserveert het unlikely is dat je de komende 5 jaar die panelen op je dak hebt liggen. Dat wordt dan toch maar een no go -O-
Onze nieuwe verbouwblog! http://www.nyumbani.nl
  maandag 16 juli 2018 @ 22:08:11 #37
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180524226
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:04 schreef bleiblei het volgende:
weet er hier iemand misschien meer over solarroof van tesla? lees op verschillende sites dat het in 2018 in NL te krijgen is. Maar toen ik ze zelf mailde kreeg ik terug dat ze niet wisten wanneer en voor hoeveel euro. Maar dat je wel kan reserveren voor 930 euro :') .

Edit: ik kom op een US website weer tegen dat als je nu reserveert het unlikely is dat je de komende 5 jaar die panelen op je dak hebt liggen. Dat wordt dan toch maar een no go -O-
Zo'n solarroof is misschien leuk als je gaat nieuwbouwen.
Dan heb je toch al dakbedekking nodig en dan is de combinatie van dakpan + zonnepaneel waarschijnlijk nog best concurrerend.

Maar om bestaande pannen te vervangen lijkt me kostbaar.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 16 juli 2018 @ 22:12:32 #38
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_180524337
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zo'n solarroof is misschien leuk als je gaat nieuwbouwen.
Dan heb je toch al dakbedekking nodig en dan is de combinatie van dakpan + zonnepaneel waarschijnlijk nog best concurrerend.

Maar om bestaande pannen te vervangen lijkt me kostbaar.
Wat is het rendement /m2 eigenlijke van een solarroof, ik kan mij voorstellen dat het voor de temperatuur van de cellen niet al te gunstig is.
pi_180524832
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 21:38 schreef Revolution-NL het volgende:
Daarnaast vraag ik mij af of ze alle PV bezitters in kaart hebben.
optie1: Om 9:00u een telefoontje naar google maps. Om 9:10 een overzichtje van alle adressen met zonnepanelen.

optie2: Iedereen controleren die de afgelopen 10 jaar plots een veel lager energieverbruik hadden.

optie3: het hebben van zonnepanelen met een terugdraaimeter als een misdrijf in de wet verankeren. dan reageren ze vanzelf, omdat optie1 wel heel eenvoudig is.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180525070
Das trouwens wel een leuke, om extra panels op dak te gooien voor terugleversubsidie en jaar erop verkopen en weer nieuwe kopen. Om weer volledig subsidie te pakken. Of alleen boekhoudkundig doen en meteen weer verkopen. Btw ook nog ff mee pakken
  maandag 16 juli 2018 @ 22:56:37 #41
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180525521
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 22:38 schreef Dwaalboy het volgende:
Das trouwens wel een leuke, om extra panels op dak te gooien voor terugleversubsidie en jaar erop verkopen en weer nieuwe kopen. Om weer volledig subsidie te pakken. Of alleen boekhoudkundig doen en meteen weer verkopen. Btw ook nog ff mee pakken
Ik verwacht dat de terugleversubsidie gewoon per teruggeleverde kWh afgerekend gaat worden.
Dan kan je rustig panelen verwijderen maar dan wek je ook minder op.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  maandag 16 juli 2018 @ 23:50:13 #42
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_180526704
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 09:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonnepanelen werken alleen als er... zon is...

Je hebt dus momenten dat je energie produceert met je panelen en dat is vrijwel altijd meer dan je direct kan opgebruiken dus dat lever je terug...

Heb je stroom nodig, dan neem je dat weer af van je energiemaatschappij.

Overdags, als de zon schijnt, kan je nog je wasmachine aanzetten en dan een deel van je opgewekte stroom zelf direct gebruiken, dat komt niet langs de meter en is in die zin gratis.
Je krijgt er niets voor terug maar je betaalt er ook niet voor.

Nu kan je nog salderen t/m 2020.
Je verbruikte kWh mag je dan verrekenen met je geleverde kWh, wat je meer levert krijg je een lagere vergoeding per kWh voor.

Straks wordt dat:
- je wekt 3000kWh op, dat levert je ¤0,11 per kWh op (ik noem maar een bedrag)
- je verbruikt 2800kWh, dat kost je ¤0,22 per kWh.
- een deel gebruik je direct

Het deel wat je direct verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen:

- kijk wat je volgens je omvormer afgelopen jaar hebt geproduceerd
- kijk wat je volgens je meter in de meterkast hebt teruggeleverd in diezelfde periode
- het verschil is wat je zelf direct hebt opgebruikt en dat zal rond de 25% zitten

[..]

Zodra het salderen stopt (naar verwachting na 2020) dan kan je de verbruikte stroom niet meer 1 op 1 verrekenen met de opgewekte stroom.

Dus als je 3000kWh verbruikt voor ¤0,22 per kWh dan kost dat je ¤660 en als je 3000kWh produceert voor ¤0,11 dan levert dat je zo'n ¤330 op.
Je houdt dan een stroomrekening van ¤660 - ¤330 = ¤330 per jaar over.

Je kan dus net zo goed gewoon neerleggen wat je wil leggen en daarbij niet naar je verbruik kijken, zoals vroeger wel normaal was.

Installateurs snappen dat nog niet zo goed, die zeggen vaak "je verbruik is 3000kWh? Oh, dan zou ik 3300Wp leggen en dan dek je je jaarverbruik precies af". Maar dat is dus niet meer zo na 2020 en dat is het al bijna...
dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten, om nog beetje wat terug te verdienen.. ?
De offertes die ik nu heb komen rond de 1,60 per wp uit ofzo, maar er komt nog eea aan komende dagen.
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_180528397
De offertes die ik langs heb zien komen zaten ook ruim boven de 1, vroeg me al af hoe de meeste hier rond de 1,06 kwamen.
Alles zelf geïnstalleerd?
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_180528593
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 06:19 schreef Asschen_sukar het volgende:
De offertes die ik langs heb zien komen zaten ook ruim boven de 1, vroeg me al af hoe de meeste hier rond de 1,06 kwamen.
Alles zelf geïnstalleerd?
Nee alles werd gedaan. Goed onderhandelt ;)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180530083
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 23:50 schreef darktower het volgende:

[..]

dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten.
dat was eigenlijk altijd al de bedoeling
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  dinsdag 17 juli 2018 @ 09:52:52 #46
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180530634
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2018 23:50 schreef darktower het volgende:

[..]

dus per saldo; als de nieuwe regeling straks ingaat, moet je dus zorgen dat je zo veel mogelijk produceert, tegen zo laag mogelijke wattpiekkkosten, om nog beetje wat terug te verdienen.. ?
De offertes die ik nu heb komen rond de 1,60 per wp uit ofzo, maar er komt nog eea aan komende dagen.
Om een idee te geven, een 300Wp zonnepaneel zit tegenwoordig rond de ¤170 per stuk.

Daar heb je dus ¤0,57 per Wp te pakken.

Een bijpassende omvormer zit rond de ¤1200 dus dat is ¤0,33 per Wp

Stel, je neemt 12 panelen, dan is dat ¤2040

Het installeren kost gemiddeld zo'n ¤1000 ofwel zo'n ¤0,27 per kWh.

Montagemateriaal is altijd tricky, ligt eraan hoeveel kabel er naar de meterkast moet, of de meterkast aangepast moet worden en of je een plat dak (=duurder) hebt of niet.

Laten we ¤60 per zonnepaneel nemen als indicatie voor de kosten, ofwel zo'n ¤720 in totaal.
Dat zit dan op ¤0,20 per Wp.

Dan zit je op een prijs van zo'n ¤1,37 incl. BTW

De BTW kan je terug vragen, kom je op: ¤1,13 per Wp.

Bij een normaal dak, zonder optimizers zou je dus rond de ¤1,37 incl. BTW moeten kunnen uitkomen.

Wil je optimizers, Panasonic panelen met hogere opbrengst per paneel, etc, dan kan je ook prima ruim over de ¤2 per Wp gaan.

Op mijn dak komen 68 panelen, de installatiekosten nemen niet gigantisch toe qua uren (kabel leggen moet altijd, of je nu 1 of 100 panelen legt) dus dat scheelt al flink op het bedrag per paneel en dus per Wp.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180530669
Ik had het geluk dat ik contact zocht met het installatiebedrijf toen het ongeveer juli was. Hij had allemaal vast personeel, maar blijkbaar na de bouwvak nog niet een volle agenda. Ik gaf hem de vrijheid om het werk in te plannen wanneer het hem bedrijfsmatig het beste uit kwam. Eind augustus lag alles erop voor 1.08 euro per wp. Soms moet je ook even goed met het bedrijf meedenken, zodat ze ook bereid zijn om voor jou een scherpe prijs te maken.

Mooie is dat het ook nog eens top materiaal is met SMA als omvormer en Solar Frontier panelen.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 17 juli 2018 @ 09:57:50 #48
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180530698
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:56 schreef Patroon het volgende:
Ik had het geluk dat ik contact zocht met het installatiebedrijf toen het ongeveer juli was. Hij had allemaal vast personeel, maar blijkbaar na de bouwvak nog niet een volle agenda. Ik gaf hem de vrijheid om het werk in te plannen wanneer het hem bedrijfsmatig het beste uit kwam. Eind augustus lag alles erop voor 1.08 euro per wp. Soms moet je ook even goed met het bedrijf meedenken, zodat ze ook bereid zijn om voor jou een scherpe prijs te maken.

Mooie is dat het ook nog eens top materiaal is met SMA als omvormer en Solar Frontier panelen.
Wel grappig dat je precies dezelfde Wp prijs betaalt als ik, met heel ander materiaal :P
Ik had nog goedkoper gekund als ik geen SolarEdge omvormer / optimizers had gekozen maar dan had ik een stuk minder panelen kunnen leggen op het dak. Nu kunnen ze strak rond de 2 dakkapellen en lossen de optimizers de problemen met de forse schaduwen wel op.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_180530718
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wel grappig dat je precies dezelfde Wp prijs betaalt als ik, met heel ander materiaal :P
Ja toevallig. Ik was ook echt verbaasd toen ik de offerte zag en dacht eerst dat hij een foutje had gemaakt. Ik had al 5 offertes ofzo binnen en de anderen waren allemaal duurder, met kwalitatief minder materiaal.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 17 juli 2018 @ 10:03:27 #50
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_180530801
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2018 09:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja toevallig. Ik was ook echt verbaasd toen ik de offerte zag en dacht eerst dat hij een foutje had gemaakt. Ik had al 5 offertes ofzo binnen en de anderen waren allemaal duurder, met kwalitatief minder materiaal.
Wees iig bli dat je geen SolarEdge optimizers bij je Solar Frontier panelen hebt. Als ik het draadje bij Tweakers.net volg zie ik dat die bijpassende optimizer vaak stuk gaat, mogelijk vanwege het hoge voltage (zo'n 100volt VOC) van de Solar Frontiers. Blijkbaar heeft SolarEdge bij de optimizers in die range een rekenfoutje gemaakt.

Maar de "gewone" optimizer serie zoals de P300, P370 en P500 lijkt wel probleemloos.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')