abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173579386
registreer om deze reclame te verbergen
Ik lees ergens anders dat met een nieuw radar systeem (Tharos) de huidige kanonnen ook tegen luchtdoelen ingezet kunnen worden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_173710370
Zr. Ms. Zeeland klaar voor tweede ronde

Noodgedwongen vertrok Zr. Ms. Zeeland gisteravond vanaf Sint-Maarten weer naar zee. De aanstaande passage van orkaan José in de buurt van het eiland vormde een te groot risico voor flinke schade aan het patrouilleschip. Commandant kapitein-luitenant-ter-zee André van der Kamp zag het met lede ogen aan. “We hebben ons – samen met alle andere eenheden – zeer nuttig kunnen maken en hebben goede dingen gedaan. We kunnen niet wachten om weer terug te gaan.”

Begin van de week stoomde de Zeeland op richting de Bovenwindse Eilanden. Na de passage van orkaan Irma stuurde Van der Kamp onmiddellijk zijn NH90-boordhelikopter op verkenning. Waar was hulp nodig? Het antwoord was even simpel als schokkend: overal.

d170906ge3088.jpg

Op de grond wijdt het Nederlandse detachement van mariniers, landmachters en marechaussees zich meteen aan het assisteren van de lokale autoriteiten bij het handhaven van de openbare orde. Geen simpele opdracht, zo blijkt al snel.

helter opzoeken voor tweede orkaan
De Zeeland en het transportschip Zr. Ms. Pelikaan meerden op donderdag aan om alle hulpgoederen aan land te brengen. “Tegelijkertijd hebben we er mensen op uit gestuurd om samen met militairen van het detachement de landingsbaan van het vliegveld weer bruikbaar te maken”, aldus de kapitein-luitenant-ter-zee. “Een dag later hebben we de havenautoriteiten ondersteund met het deels toegankelijk maken van de haven; de ravage daar is ook enorm.”

d170907ge3109.jpg

Tegelijkertijd bood de Zeeland technische ondersteuning aan de lokale Kustwacht en de collega-militairen van het detachement. De helikopter was daarbij van groot nut. “Dat gold bij het waarschuwen van de bevolking, in de wat meer afgelegen delen van het eiland, voor de komst van orkaan José. We hebben letterlijk briefjes uit de heli naar beneden laten dwarrelen met oproepen om een shelter op te zoeken voor de passage van de tweede orkaan.”

Missie begint van voren af aan
Van der Kamps handen jeuken om de hulpverlening te hervatten. “Zondag wil ik bij het eerste licht weer afmeren. Vandaag is er trouwens nog wel water van het schip overgevlogen naar Saba. Ook hebben we onderhoud uitgevoerd aan de helikopter. Morgen is de Zeeland er weer helemaal klaar voor! Dan begint onze missie eigenlijk weer van voren af aan: via de lucht overzicht krijgen van de (bijgekomen) schade en het detachement op de grond helpen bij het ondersteunen van de lokale autoriteiten.”

Extra militairen
Voordeel ten opzichte van de ‘eerste ronde’ – na Irma – is volgens Van der Kamp dat er vanmorgen vroeg 100 extra militairen zijn ingevlogen. Zij kunnen de lokale autoriteiten eveneens bijstaan bij het herwinnen van grip op de openbare orde. “Wat maritieme hulptroepen betreft, blijven wij als Zeeland zo lang als nodig in dit gebied”, besluit Van der Kamp. “En neem van mij maar aan dat er ondertussen in Nederland hard wordt nagedacht over hoe we andere capaciteit kunnen vrijmaken.”

d170909ge1100.jpg

Defensie helpt
Militairen van de landmacht, luchtmacht, marechaussee, marine en kustwacht zijn momenteel hard aan het werk in het Caribisch gebied. Ze ondersteunen na de orkaan Irma bij het handhaven van de openbare orde, verlenen noodhulp daar waar mogelijk en evacueren gewonden.

(Defensie)

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173710500
Eerste vlucht met evacués Sint-Maarten naar Nederland

Een eerste toestel met evacués uit Sint-Maarten is onderweg naar Nederland. Met een KDC-10 van de luchtmacht vliegen ongeveer honderd evacués nu naar Eindhoven. Zij waren eerder al naar Curaçao gebracht.

Vanuit Nederland vertrekt vanmiddag een team van USAR.NL. Dat 59 personen tellende team, bestaande uit reddingspersoneel, verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen en ondersteunend personeel, zal vooral noodhulp verlenen. Eerder werd USAR.NL ingezet na de aardbevingen in Marokko, Pakistan, Haïti en Nepal.

Vanmiddag wordt op nog grotere schaal dan de afgelopen dagen voedsel en water gebracht op locaties op Sint-Maarten. Ook komen er vandaag en de komende dagen meer militairen aan op het eiland. Uiteindelijk moeten dat er 550 zijn.

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties zijn gisteravond aangekomen op Curaçao en gaan vandaag ook naar Sint-Maarten.

(NOS)

kon_marine twitterde op maandag 11-09-2017 om 09:21:05 Eerste KDC-10 onderweg naar Nederland vanaf Curacao met ruim 100 evacuees. #SXM #Irma https://t.co/VPaBiIsed0 reageer retweet
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173728071
registreer om deze reclame te verbergen
C-17 brengt militairen en civiel hulpteam naar Sint-Maarten

Een C-17-transportvliegtuig is vanmiddag met militairen en een zogenoemd USAR.NL-hulpteam naar het Caribisch gebied vertrokken. Het militaire toestel met in totaal zo’n 200 mensen vloog naar Curaçao vanaf Vliegbasis Eindhoven. Op de vliegbasis arriveerden vanmiddag ook de eerste 100 evacués met een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht.

d170907mr0358.jpg

De vanochtend vertrokken militairen zijn onder meer van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Zij zullen noodhulp verlenen en de autoriteiten van Sint-Maarten ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Er zijn nu zo’n 400 militairen actief op het door orkaan Irma getroffen eiland. Dat aantal loopt de komende dagen op tot 550. De militairen bemannen onder meer controleposten, voeren patrouilles uit en bewaken belangrijke infrastructuur om de openbare orde te herstellen en plunderingen te voorkomen.

d170908ge1135.jpg

Verder helpen genisten van de landmacht bij het opruimen en herstellen van de infrastructuur. Ook ondersteunen tientallen marechaussees de autoriteiten sinds het begin van de crisis.

Civiel hulpteam
Het USAR.NL-hulpteam bestaat uit zo’n 60 zoek- en reddingsspecialisten, medisch personeel en bouwkundigen. Het team kwam eerder in actie bij aardbevingen in Marokko, Pakistan en Haïti.

Evacués
De evacués zijn toeristen en andere niet-permanente bewoners van Sint-Maarten, zoals familieleden van Defensiepersoneel. Het evacueren vanaf Sint-Maarten gebeurt met vliegtuigen van de luchtmacht en kustwacht, maar ook cruiseschepen. Het eerste cruiseschip, de Adventure of the Seas, kon gisteren aanmeren nadat de bemanning van Zr. Ms. Zeeland had gecontroleerd dat de pier van Philipsburg nog voldoende intact was. Dit gebeurde onder meer vanuit de lucht met de NH90- maritieme gevechtshelikopter.

Boordhelikopter Zeeland
Verkenningsvluchten met de NH90, de boordhelikopter van de Zeeland, zijn ook waardevol vanwege de film- en videobeelden die van hieruit worden geschoten. Met behulp hiervan brengen medewerkers van het Rode Kruis in Nederland de schade in kaart. Zo kan efficiënter hulp worden verleend.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173744671
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 10:59 schreef Cobra4 het volgende:
C-17 brengt militairen en civiel hulpteam naar Sint-Maarten

Een C-17-transportvliegtuig is vanmiddag met militairen en een zogenoemd USAR.NL-hulpteam naar het Caribisch gebied vertrokken. Het militaire toestel met in totaal zo’n 200 mensen vloog naar Curaçao vanaf Vliegbasis Eindhoven.
Is dat een C-17 uit de Navo "pool" ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Airlift_Capability
pi_173747936
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2017 00:27 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Is dat een C-17 uit de Navo "pool" ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Airlift_Capability
Correct.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173748856
registreer om deze reclame te verbergen
DEF / "Militairen gaan ministerie belegeren"
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173768804
quote:
Karel Doorman nog niet op oorlogssterkte, wel op weg naar Sint-Maarten

De marine stuurt haar grootste schip naar Sint-Maarten om te helpen bij hulpverlening na orkaan Irma. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd. De Zr. Ms. Karel Doorman is een zogenoemd logistiek ondersteuningsschip, speciaal toegerust om op moeilijke plekken mensen en spullen af te zetten. Het zal nog een aantal weken duren voor het schip in de Cariben aankomt.

De Karel Doorman is nu onderweg van de Oostzee, waar het meedeed aan de door Duitsland geleide oefening Northern Coasts, naar Den Helder. Daar blijft het enkele dagen liggen om alle benodigdheden te laden. De planning is dat het schip woensdag vertrekt voor de reis van ongeveer elf dagen naar Sint-Maarten. Daar voegt het schip zich bij twee andere marineschepen, de Pelikaan en de Zeeland.

Meer hulp

Vandaag kwam op Sint-Maarten een team van USAR.NL aan. In totaal 59 mensen gaan helpen bij de coördinatie van de noodhulpverlening op het eiland. In USAR.NL zitten onder meer brandweermensen, artsen, verpleegkundigen en bouwkundigen.

Morgen vertrekken ook honderd militairen van de genie naar Sint-Maarten. Zij zullen helpen bij de aanleg van een aantal noodvoorzieningen op het eiland.

Bijna op volle kracht

De 205 meter lange Karel Doorman werd in 2014 en 2015 ingezet om te helpen bij het bestrijden van de ebolacrisis in West-Afrika. Toen bracht het in twee reizen onder meer bijna 150 containers en ruim 250 voertuigen naar Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Het marineschip was maanden uit de running, omdat door een ernstig defect twee grote elektromotoren vervangen moesten worden. Momenteel bevindt het schip zich in een "opwerkperiode", waarin tests gedaan worden en alle voorzieningen beetje bij beetje in gereedheid gebracht worden om weer inzetbaar te zijn voor oorlogshandelingen. Aan gevechten is het schip nog niet toe, maar hulpverleningsmissies kunnen wel weer uitgevoerd worden.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173792226
Start voedseldistributie op Sint Maarten

Op Sint Maarten ondersteunden Nederlandse militairen gisteren de distributie van voedsel door het Rode Kruis. Zij zorgden voor beveiliging en het stroomlijnen van de lange rijen mensen, zodat hulporganisaties veilig hun werk konden doen.

d170914ge3050.jpg

"Als wij hier niet zouden zijn, zou het een grote chaos zijn", aldus sergeant Nigel. De militair van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz staat vooraan in een rij van honderden mensen. "Het verloopt nu prima. Als iemand probeert voor te dringen, halen wij hem eruit."

Prio
Maïs, rode bieten, melk, pasta, sportrepen en ingeblikte groenten, maar ook handzeep en tandpasta, worden uitgedeeld. "Vanaf nu gaan we in een stroomversnelling voorwaarts", zegt plaatsvervangend pelotonscommandant sergeant 1 Vince. "Onze eerste prioriteit lag bij het up and running krijgen van de 2 belangrijkste logistieke punten: de haven en het vliegveld. Dat is gelukt. De beveiliging staat en er zijn eenheden bijgekomen. Nu kunnen we doorpakken met logistieke zaken zoals voedseldistributie."

d170914ge1219.jpg

Wisseling
Tot gisteren zorgde het bataljon voor beveiliging en ondersteuning op de luchthaven. Die taak is nu overgedragen aan de nieuwe lichting luchtmobiele militairen die begin deze week vanuit Assen vertrok naar Sint Maarten.

Water
Waterdistributie kwam een paar dagen eerder al op gang. Waterwagens van het Korps Mariniers vulden de jerrycans van de inwoners op het eiland. Hulporganisaties deelden, onder beveiliging van militairen, waterflessen uit. Gisteren gingen ook de eerste supermarkten op het eiland weer open, beveiligd door Nederlandse militairen.

d170914ge3005.jpg

Karel Doorman
Zr. Ms. Karel Doorman liep vanochtend de haven van Den Helder binnen. Het schip brak dinsdagavond deelname aan de grote internationale oefening northern Coast in de Oostzee af, om de noodhulp op Sint Maarten te ondersteunen. Het schip laadt de komende dagen hulpgoederen zoals vuilniswagens, bouwmaterialen, hekwerken, drinkwater en voedsel in. In het Caribisch Gebied wordt het schip ook ingezet als helicopter support ship voor hulphelikopters in de regio. Die krijgen aan boord van de Doorman brandstof en voorraden.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173795076
quote:
Politie vraagt vaker om militaire hulp bij recherchewerk

Recherchewerk, vermissingen en huiszoekingen. Voor zaken waar de politie zelf te weinig middelen of kennis voor in huis heeft, kan militaire bijstand worden ingeroepen. En dat gebeurt steeds vaker, volgens het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, onderdeel van de Politieacademie.

Het onderzoeksprogramma heeft een rapport laten opstellen waarin staat dat de politie steeds vaker assistentie krijgt van militairen. De Krijgsmacht ondersteunt de politie vooral op het gebied van strafrecht, recherchewerk en vermissingen. Ook bij huiszoekingen is de afgelopen jaren steeds meer gebruik gemaakt van militairen, die betere middelen hebben om wapens en geld op te sporen.

Afghanistan

Na de uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan is de politie vaker gebruik gaan maken van militairen, zegt een van de onderzoekers van het rapport, Sander Eijgenraam. "De krijgsmacht heeft in Afghanistan veel kennis en kunde opgebouwd, bijvoorbeeld bij het zoeken van mensen, sporen en spullen. Vanaf 2008 zie je een stijging van de aanvragen van militaire bijstand, omdat politie die hoogwaardige kennis graag gebruikt."

Volgens Eijgenraam verandert de laatste jaren het duidelijke onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse veiligheid. "De Nederlandse politie deed het werk in eigen land en de krijgsmacht in het buitenland. Maar door de veranderingen in veiligheid en criminaliteit wordt het werk meer grensoverschrijdend."

Intensief

In januari dit jaar riepen de vakbonden van de politie en de krijgsmacht op tot meer samenwerking. Zij willen ook dat het nieuwe kabinet daar werk van maakt.

De vraag is of de politie de specialistische kennis en capaciteit niet beter zelf in huis kan hebben. Onderzoeker Eijgenraam zegt daarover dat sommige deskundigen ervoor pleiten dat de politie de beschikking krijgt over meer kennis en middelen. Militairen hoeven dan minder vaak te worden ingeschakeld.

Andere deskundigen hechten wel aan de samenwerking. "Politiemensen leren van Defensie op een andere manier naar zaken te kijken. En Defensie kan weer leren van de forensische expertise van de politie", zegt Eijgenraam.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173850158
quote:
Premier Sint-Maarten: mariniers deden niks tegen plunderingen

Premier William Marlin van Sint-Maarten zegt dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma. "Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin in een interview met NRC.

Volgens Marlin zijn ruim voordat Irma het eiland verwoestte afspraken gemaakt over het handhaven van de veiligheid. In de communicatie tussen Nederlandse militairen en de lokale politie is vervolgens "iets misgegaan", zegt hij. "Niemand kwam opdagen. Er was niemand die de avondklok controleerde die was ingesteld." De vraag van NRC wat er niet goed ging in de communicatie, schuift Marlin door naar de Nederlandse mariniers.

Kapmessen

Nadat Irma op 6 september over Sint-Maarten was geraasd braken plunderingen uit. Er waren ook berichten over groepen die met kapmessen over het eiland trokken. Pas na enkele dagen was het gezag hersteld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag laat NRC in een reactie weten dat militairen "een maximale en zeer adequate inspanning hebben geleverd", ook op het gebied van veiligheid. Marlin zegt dat de mariniers die nog op Sint-Maarten zijn nu "prima werk" doen bij de beveiliging van het vliegveld.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173850425
'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is klinkklare onzin'

De Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk, heeft felle kritiek op premier William Marlin van Sint-Maarten. Die zegt in een interview met NRC dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma.

"Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin. Verkerk noemt dat klinkklare onzin. "Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden", schrijft de baas van de mariniers op Twitter.

De Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk, heeft felle kritiek op premier William Marlin van Sint-Maarten. Die zegt in een interview met NRC dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma.

"Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin. Verkerk noemt dat klinkklare onzin. "Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden", schrijft de baas van de mariniers op Twitter.

(NOS)

GeneraalVerkerk twitterde op maandag 18-09-2017 om 07:41:07 Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handel… https://t.co/MVaLkcxpVc reageer retweet
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173908212
Grootste marineschip vol hulpgoederen naar Caribisch gebied

Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine Zr. Ms. Karel Doorman is vanmiddag uit de haven van Den Helder vertrokken. Het vaart in ongeveer 2 weken naar het Caribisch gebied met hulpgoederen voor Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Van schoolspullen tot politieauto's
De lading loopt uiteen: schoolmeubilair en 3 paviljoententen voor 36 schoolklassen, 10 zendmasten voor mobiele telefonie, 18 politieauto’s, 12 kiepvrachtwagens, 8 watertankvrachtwagens, 2 mobiele commando-units, levensmiddelen en toiletpapier. Ook is er materieel aan boord als bulldozers en graafmachines om rommel op te ruimen.

d170919jh0006-a.jpg

De goederen zijn bedoeld voor herstelwerk. Verder zijn er spullen aan boord die via spontane acties zijn ingezameld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde de lading samen. Dat gebeurde in overleg met andere ministeries en het Rode Kruis.

Het 205 meter lange en 30 meter brede schip kwam vrijdag in Den Helder, nadat het was teruggeroepen van een internationale oefening in de Oostzee. De afgelopen dagen is in Den Helder hard gewerkt om het schip vol te laden met hulpgoederen voor de 3 eilanden. Die zijn zwaar getroffen door orkaan Irma. Op de kade in Den Helder zorgden verschillende hijskranen van de marine ervoor dat de lading aan boord kwam.

Het grootste schip van de Marine vertrok rond 13.30 uur uit Den Helder.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173916785
Geheim rapport landmacht: 'Het materieel is oud, versleten en daardoor gevaarlijk'

Door gebrek aan materieel en opleiding staat het Korps Commandotroepen er bar slecht voor. Speciale oefeningen met scherpe munitie liggen al maanden stil en opleidingen voor nieuwe commando’s zijn afgebroken omdat er te weinig uitrusting is om mee te oefenen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke inventarisatie, uitgevoerd door de landmacht en in handen van RTL Nieuws. Er is een tekort aan zo’n beetje alle onderdelen van de uitrusting van commando’s. Voertuigen, radio’s, wapens, nachtzicht en munitie, het is kapot of niet voorradig. "Vooral wapens en verbindingsmiddelen zijn een punt van zorg", is te lezen. De hoogste generaal wordt ook gewaarschuwd: "Het materieel is oud en versleten en daardoor gevaarlijk."
Wereldwijd inzetbaar

De commando's zijn de elitetroepen van de landmacht. Ze zijn permanent in staat van paraatheid en wereldwijd inzetbaar voor levensgevaarlijke operaties. Ze begeleiden op dit moment het Koerdische leger in Irak bij gevechten tegen IS. Commando’s worden ook ingezet om Nederlanders te bevrijden als die in het buitenland zijn gegijzeld. Minister Hennis reageerde afgelopen juli nog geïrriteerd toen RTL Nieuws na onderzoek meldde dat de veiligheid van commando’s in het geding is door een gebrek aan fatsoenlijke uitrusting.

Nu constateert de Landmacht zelf dat essentiële uitrusting niet aanwezig is. Gevolg is dat de opleidingen van nieuwe commando’s tot zeker begin volgend jaar stil liggen. En gediplomeerde commando’s kunnen schietoefeningen met scherpe munitie niet hervatten, terwijl die essentieel zijn bij de voorbereiding van missies.
Pantservoertuigen in Irak stuk

Bronnen binnen het Korps Commandotroepen vertellen aan RTL Nieuws dat ook de missies onder druk staan, zoals in Irak. Bushmasters (een soort pantservoertuig) staan stil en zijn niet inzetbaar bij gebrek aan onderhoud en onderdelen. Een zwaar kaliber .50 geweer, bevestigd op zo’n bushmaster, is geëxplodeerd tijdens een oefening.

Joris Voorhoeve, lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken adviseert de regering over defensievraagstukken. Hij maakt zich grote zorgen over de erbarmelijke toestand bij het elitekorps. "Ze moeten van de ene op de andere dag op gevaarlijke missies, dan hebben ze nachtzicht nodig, eerste klas wapens, moeten ze schietvaardig zijn door realistisch te oefenen. Het moet allemaal worden opgelost. Snel."

RTL nieuws
pi_173916855
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 19:57 schreef AchJa het volgende:
Een zwaar kaliber .50 geweer, bevestigd op zo’n bushmaster, is geëxplodeerd tijdens een oefening.
Het mag ondertussen geen nieuws meer zijn dat dit sinds de invoering van de QCB al een probleem is. En ja ik ben ervaringsdeskundige.
pi_173917088
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 20:00 schreef AchJa het volgende:

[..]

Het mag ondertussen geen nieuws meer zijn dat dit sinds de invoering van de QCB al een probleem is. En ja ik ben ervaringsdeskundige.
Hoe kan een .50 nu exploderen? Als de loop niet dicht zit is dat toch onmogelijk, zou je zeggen
Liberals are acting like Trump is going to kill all the gays, make slavery legal again, and take away women's rights...
Like he's a Muslim or something.
pi_173917595
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 20:11 schreef LXIV het volgende:

[..]

Hoe kan een .50 nu exploderen? Als de loop niet dicht zit is dat toch onmogelijk, zou je zeggen
Slijtage, de vrijslag wordt te groot en dan krijg je een explosie buiten de kamer (de huls zit niet meer volledig "opgesloten" in de kamer). Bij de M2HB corrigeerde je de slijtage omdat je het wapen opnieuw moest afstellen bij het wisselen van de loop. Bij de QCB valt er niks af te stellen...

[ Bericht 9% gewijzigd door AchJa op 22-09-2017 13:27:12 ]
  donderdag 21 september 2017 @ 21:31:52 #169
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_173918900
:') zucht
pi_173928612
quote:
Middendorp sluit minder missies commando's door slecht materieel niet uit

Het is niet uit te sluiten dat er minder commando's op missie kunnen door slecht materieel of problemen bij de opleiding. Dat stelt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

"De mensen die op missie gaan, die moeten hun werk wel goed kunnen doen", aldus Middendorp donderdag bij RTL Nieuws. "Dat betekent dat ik eerder mensen niet op missie stuur of korter, of met minder mensen op missie ga. Die mensen die wel gaan, daarvan moeten de spullen kloppen."

Hij erkende eerder al dat er grote problemen zijn. Hij spreekt over een "brede inzetbaarheidsproblematiek" bij defensie, waar nu wel wat aan wordt gedaan.

Middendorp reageerde op een vertrouwelijk rapport van de landmacht, waar RTL Nieuws donderdag over berichtte. Daarin blijkt dat door gebrek aan materieel en opleiding het Korps Commando Troepen (KCT) er slecht voorstaat. Het materieel is oud en versleten en daardoor gevaarlijk, wordt geciteerd uit de memo.

Eerder dit jaar kwam RTL met een brandbrief van commando's die stelden dat de wapens en middelen van het KCT in zo'n slechte staat verkeren dat er "levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan".

(NU.nl)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173943492
Defensie verbetert beveiliging militaire locaties

Defensie verscherpt de beveiliging van alle locaties. Al het externe personeel wordt begeleid. Ook als zij niet-geheime werkzaamheden verrichten of werken op zogenoemde laagrisicodelen van een kazerne of vliegbasis. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Verder is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedereen verplicht. Het externe bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, is er verantwoordelijk voor dat de VOG's van het personeel in orde zijn.

Gelijke aanmeldprocedure
Defensie probeert nog dit jaar de aanmeldprocedure voor werkzaamheden op Defensielocaties overal gelijk te maken. Ook komt er een geautomatiseerde uitwisseling van bezoekersinformatie tussen locaties. De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie en de MIVD gaan intensiever informatie uitwisselen om de nog resterende risico’s zoveel mogelijk weg te nemen. Dat gebeurt binnen de geldende wet- en regelgeving.

Volkel
Aanleiding vormde een beveiligingsincident op Vliegbasis Volkel. In mei verrichtte een aannemersbedrijf graafwerkzaamheden op de vliegbasis in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Voor de werkzaamheden hoefde het personeel van de aannemer niet te zijn gescreend. Wel moesten zij zijn aangemeld. Een persoon was niet aangemeld, omdat hij een zieke verving. Hij kwam via een uitzendbureau. Tijdens een routinecontrole later die dag bleek de man te zijn veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar Syrië. De Koninklijke Marechaussee hield daarop de man in opdracht van het Openbaar Ministerie aan.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174005454
Defensiehulp bij grootste crisisoefening rivierdijken sinds 1995

Defensie levert landmachtpersoneel en een Chinook-transporthelikopter voor de grootschalige crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’. Die wordt deze week gehouden door 5 waterschappen, 3 veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN).

'Deining & Doorbraak' is de grootste hoogwateroefening in Nederland sinds de problemen met hoogwater in 1995. Toen bedreigden hoge rivierstanden de dijken en polders. In dat jaar stond in Gemeente Kampen het water van de IJssel zelfs op de kade. Militairen van de Genie uit Wezep legden zandzakken om de stad te beschermen. In de Bommeler- en Tielerwaard moesten bijna een kwart miljoen mensen evacueren.
Achter alle dijken binnen het oefengebied wonen en werken meer dan 4 miljoen Nederlanders.

1147 kilometer rivierdijken
Tijdens de oefening draait het om een hoge waterstanden in de Rijn en de IJssel. Het gebied langs de Maas doet in deze oefening niet mee, omdat de Maas niet wordt gevoed vanuit de Duitse Rijn en omdat een dijkdoorbraak langs de Maas niet meteen levensbedreigend is.

Hoogtepunt van de oefening is woensdag als de waterschappen actief hun dijkwachten langs de IJssel inzetten. Die dag inspecteren meer dan 1.000 mensen 1147 kilometer rivierdijk op zwakke plekken en 'versterken' die bij dreigend hoogwater.

Meerwaarde Chinook
Met name die woensdag bewijst een Chinook zijn enorme meerwaarde. De helikopter levert in netten verpakte ladingen waarmee de waterkeringen snel zijn aan te pakken. Dat versterken gebeurt, ook 's avonds en 's nachts, samen met militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

Door te oefenen met een fictieve hoogwatergolf in de rivier willen de crisispartners ervaren hoe hun samenwerking op alle niveaus verloopt en hun crisisaanpak in de praktijk testen. Ook het samenwerken aan de hand van een gedeeld crisismanagementsysteem staat hoog op de agenda. De oefening is vrijdag afgelopen.

Integrale veligheidspartner
Defensie werkt als integrale veiligheidspartner bij de bestrijding van crises en rampen samen met civiele partners zoals politie, brandweer, gemeenten, geneeskundige diensten en het Openbaar Ministerie. Hiervoor is Nederland ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio’s zijn inzetbaar bij een nationale crisis, maar ook om maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Vaak beperkt een crisis zich niet tot 1 gemeente. Daarom vallen de grenzen van de 25 veiligheidsregio’s samen met die van de 10 politieregio’s. Contactpersonen vanuit Defensie voor de veiligheidsregio’s zijn de Regionaal Militair Commandant en de Regionaal Militair Operationeel Adviseur.

Waterschap, Veiligheidsregio, Rijkswaterstaat en Defensie
De oefening Deining & Doorbraak is de eerste oefening van deze omvang door het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWM). Daarin werken de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland intensief samen. In de oefening zijn ook de veiligheidsregio’s Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord –en Oost Gelderland betrokken, net als Rijkswaterstaat (Watermanagementcentrum Nederland & Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging) en het ministerie van Defensie.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174008968
quote:
Door orkaan getroffen Dominica volledig afhankelijk van Nederlandse hulp

Het kleine eiland Dominica, een onafhankelijk land in de Caribische zee, werd vorige week zwaar getroffen door orkaan Maria, net als Irma een orkaan van de zwaarste categorie. Volgens de politiechef is het dodental inmiddels opgelopen tot 27. Nederlandse militairen schieten er te hulp met voeding en schoon drinkwater.

Sommige delen van Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, zijn alleen over zee bereikbaar. Daar wordt noodhulp geleverd door Nederlandse mariniers van het schip de Zr. Ms. Zeeland. Dat was met nieuwe hulpgoederen onderweg naar Sint-Maarten, maar boog af naar Dominica toen orkaan Maria langs trok.
Volledig afhankelijk

De Zeeland ligt al vier dagen voor de kust van Dominica, maar kon pas gisterochtend daadwerkelijk aanmeren. "Het eiland is er zeer ernstig aan toe. Het is nog zorgelijker dan de situatie op Sint-Maarten", vertelt André van der Kamp, commandant van de Zeeland in het NOSRadio 1 Journaal. De wegen zijn moeilijk begaanbaar en bergachtige gebieden zijn verstoken van hulp. "Gelukkig kunnen we met onze helikopter overal komen."

Er bestaat een dringend tekort aan voedsel en schoon drinkwater. "Je ziet de paniek bij de mensen die we ontmoeten. Dominica is momenteel volledig afhankelijk van de Nederlandse hulp."

Het vliegveld en de haven zijn inmiddels weer operationeel. Hulpgoederen kunnen het land bereiken, "wij distribueren het verder landinwaarts", aldus Van der Kamp.

De operatie op Sint-Maarten gaat ondertussen gewoon door. "De situatie is er onder controle. Zo'n 600 collega's van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine zijn er nog operationeel voor hulp," vertelt de commandant. "De goederen die de Zeeland oorspronkelijk naar Sint-Maarten zou brengen, kunnen ze wel missen. Wij doen nu goed werk op Dominica."

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174012306
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 15:56 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

^O^
pi_174034080
quote:
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')