abonnement Unibet Coolblue
pi_163286091
Nog dit jaar zullen de Britten waarschijnlijk gaan stemmen of het land in de EU dient te blijven. De datum staat nog niet vast en in principe kan deze tot eind 2017 worden gerekt. De verwachting is dat een Referendum gehouden gaat worden in de tweede helft van 2016.



Een korte introductie en bijna alles wat je moet weten:
http://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887

Overzicht peilingen:
https://en.wikipedia.org/(...)embership_referendum

Een groot deel van de peilingen zijn zeer verdeeld maar voorspellen een nek- aan nekrace tussen beide kampen. Veel media houden het erop dat het Eurosceptische kamp op dit moment een lichte voorsprong heeft.

Politico, sinds kort de Brusselse spreekbuis voor al het Europa-nieuws, heeft 10 redenen genoemd waarom dit Referendum in niets is te vergelijken met het Brexit Referendum van 1975:
http://www.politico.eu/ar(...)it-cameron-1975-eec/

Enkele punten die interessant zijn of kunnen worden voor de komende campagne zijn:

quote:
2) The press was overwhelmingly in favor. Only the communist Morning Star was Euroskeptic. The Sun, Mail, Telegraph and other papers which have been critical of the EU in the past 25 years were all strongly pro-European in 1975.
http://www.telegraph.co.u(...)e-EU-referendum.html
http://www.thesun.co.uk/s(...)he-door-over-EU.html
http://www.dailymail.co.u(...)campaign-Brexit.html

quote:
3) The Confederation of British Industry, the British Chambers of Commerce and other business outfits had not produced the kind of negative critical reports on EU regulations and red tape which have been a staple output of business confederations in recent years. In 1975 413 out of 416 top FTSE CEOs said they supported the In campaign. A survey of top firms conducted in December 2015 found that only 4 percent would campaign to avoid Brexit.
Enkele grote (Amerikaanse) Banken en ondernemingen, waaronder Goldman Sachs, hebben recent, en na het World Economic Forum in Davos (mede als gevolg van druk door David Cameron die stelt alleen iets te kunnen doen tegen Brexit als er meer investeringen komen) geld gestopt in de campagne tegen een Brexit. Andere bedrijven dreigen Groot-Brittannië te verlaten als het voor een Brexit stemt. Maar aan de andere kant heeft Toyota gezegd sowieso te blijven wat de Britten ook kiezen. Verder zijn er veel Hedge Fund Managers die het Brexit-kamp financieel ondersteunen. De reden waarom:

http://www.theguardian.co(...)ds-supporting-brexit

quote:
5) In 1975 the Tory leadership, including Margaret Thatcher, was strongly supportive. There were cross-party platforms. All the big beasts of Labour — Jim Callaghan, Roy Jenkins, Denis Healey and Edward Short were in favor. The younger Labour generation of John Smith, Shirley Williams and David Owen were pro-Europe. Today the stars of the Tory Party like London Mayor Boris Johnson, or the ambitious Business Secretary Sajid Javid are openly Euroskeptic and could tip the balance if they lead the Brexit campaign. No one will listen to Labour as the party is lost in its inner-party turmoil over its hard-left new leader, Jeremy Corbyn.
Een interessant gegeven is dat de stoelendans is begonnen. Cameron zou overwegen de post van Minister van Buitenlandse Zaken aan Boris Johnson te geven om zo een Euroskeptische campagne van zijn kant te voorkomen. De huidige Minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, is al openlijk Euroskeptisch. Minister van Buitenlandse Zaken Theresa May is ook zeer kritisch geweest in het verleden en weigert nog steeds uit te sluiten dat ze het Brexit-kamp zal gaan leiden. Bovendien is zij een van de gegadigden om David Cameron op te volgen als partijleider (zie hieronder). De keuze voor ministerposten en de positie van de regering zal afhangen van David Cameron. In Brussel komen zijn eisen om Groot-Brittannië niet aan en werd in Davos recent nog gewaarschuwd door Premier Mark Rutte namens EU-voorzitter Nederland (tweede link). Cameron richt zich daarom op een second best resultaat en dat is zoveel mogelijk steun van buitenlandse investeerders zien te krijgen. Met hun geld denk hij de steun tegen een Brexit te kunnen Rechtvaardigen.

http://www.volkskrant.nl/(...)-voorkomen~a4211058/
http://www.ft.com/cms/s/0(...)90-291e94b77c8f.html

quote:
7) Although Harold Wilson had to allow Labour ministers and MPs to speak against Europe, the only minister with status who did so was Tony Benn who already by then was seen as eccentric and drifting out to the far left. Now Cameron has given carte blanche to any cabinet minister to play to the Tory Eurosceptic gallery. The referendum vote fuses with the vote in the next 24 months for a successor to David Cameron who has announced he is standing down as leader and prime minister before the next election due to take place in 2020.

Wannabe Cameron successors like Boris Johnson, Theresa May, Sajid Javid or Michael Gove are natural Euroskeptics. No. 10 officials reckon two-thirds of Tory MP are Euroskeptic, as is the large majority of party members. They will chose the next leader. So the temptation for top Tories is to go for Brexit, win, and enter No. 10 as champions of the Tories who want out of Europe. Alternatively do they muzzle themselves in the campaign and tell MPs and the party activists who will vote for Cameron’s successor that they must now be pro-European? None of these high stakes were in play in 1975.
De verkiezing van een nieuwe Tory-leider zal naar verwachting nauw samenhangen met het Brexit-Referendum. Een succesvol resultaat en leiderschap in de campagne voor de ene positie kan zomaar leiden tot de opvolging van David Cameron.



De weg naar een Brexit is nog zeer lang. De exacte datum is nog niet eens bekend maar het belooft hoe dan ook spannend te worden. Groot-Brittannië is uiterst verdeeld en de gebeurtenissen in Parijs en Keulen lijken de voorstanders van een Brexit geen windeieren te leggen.

http://www.dailymail.co.u(...)-migrant-crisis.html

David Cameron is momenteel hard bezig met campagne voeren in Brussel om vooral aan zijn eisen tegemoet te komen; dat wil zeggen minder gedwongen immigranten (van binnen en buiten Europa), een aangepast welvaartsbeleid jegens nieuwkomers van landen binnen de EU (vooral Oostblok), en andere speciale beschermingsmaatregelen voor niet-Eurolanden in de EU. Verder heeft 'Chancelor of the Exchequer', George Osborne, de Britse financiële en principiele eisen voor de EU nog eens specifiek benoemd. Het komt er vooral op neer dat Groot-Brittannië een garantie wil dat het niet gestraft wordt als het buiten de Eurozone blijft. Voor de Britten gaat het om een 'Single Markt' en het wil daarin niet benadeeld worden als het blijft vasthouden aan een eigen munt.

http://www.euractiv.com/s(...)nds-eu-reform-315302

Juncker heeft er een erezaak van gemaakt om Cameron in vrijwel niets tegemoet te komen, overtuigd dat hij door interne druk van andere politici en de zakenwereld toch overstag zal gaan, ook Mark Rutte namens EU-voorzitter Nederland heeft hem verteld zijn toon te matigen en een Brexit niet serieus te overwegen al dan niet te steunen. Cameron heeft in ieder geval wel de steun gekregen van enkele grote buitenlandse investeerders. Of dit genoeg zal zijn om een campagne tegen Brexit te rechtvaardigen, wat Cameron naar verwachting zal doen, valt nog te bezien.

Hoofdrolspelers

David Cameron



Premier en leider van de Conservative Party

Standpunt: Onbekend, zegt in principe in de EU te willen blijven maar zal zijn stem laten afhangen van onderhandelingen met de EU of steun van buitenlandse investeerders, verwachting is dat hij tegen een Brexit zal stemmen.

Jeremy Corbyn



Leider Labour

Standpunt: In het verleden zeer Euroskeptisch, sinds hij leider is van Labour heeft hij zijn toon moeten matigen en heeft aangekondigd tegen een Brexit te stemmen, dit verhindert niet dat veel van zijn aanhangers zeer Euroskeptisch zijn en de keuze voor Corbyn als partijleider ook een voorbode kan zijn wat veel Labour-leden zullen gaan stemmen tijdens het Referendum.

Niger Farage



Leider UKIP en lid van het Europees Parlement

Standpunt: Hét gezicht van Euroskeptisch Groot-Brittannië, pleit al zo lang men zich kan heugen voor een Brexit, werkt momenteel al samen met vertegenwoordigers van verschillende partijen om dit standpunt realiteit te maken.

Boris Johnson



Voormalig Burgemeest Londen, genoemd als opvolger van Cameron en mogelijk Minister van Buitenlandse Zaken, Conservative Party

Standpunt: Wordt steevast in het Euroskeptische kamp genoemd, in werkelijkheid heeft hij zich nog niet uitgesproken lijkt een keuze af te laten hangen van zijn eigen politieke toekomst, kan het uitstekend vinden met David Cameron dus ook in deze campagne zullen ze ongetwijfeld twee handen op één buik vormen.

Theresa May



Minister van Binnenlandse Zaken, mogelijk opvolger van Cameron, Conservative Party

Standpunt: Euroskeptisch, wordt genoemd als mogelijke leidster van het Brexit-kamp en heeft de steun van Farage, zelf weigert ze vooralsnog uitsluitsel te geven over welke richting ze op gaat.

Sajid Javid



Secretary of State for Business, Innovation and Skills, mogelijk opvolger van Cameron, Conservative Party

Standpunt: Zeer Euroskeptisch, veel meer uitgesproken dan Theresa May en zeer populair binnen de Conservative Party, lijkt minder geneigd zijn voorkeur af te laten hangen van wat de regering kiest in tegenstelling tot bijvoorbeeld Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond die ook uitgesproken Euroskeptisch is

Tony Blair



Oud-premier en partijleider van Labour

Standpunt: Tegen een Brexit, Blair is vriendjes en generatiegenoot van de Europese politici die de recent EU-crisis hebben ingeleid (Schroder, Balkenende, Chirac, Sarkozy, maar ook Schultz en Juncker dienen genoemd te worden), tegenwoordig is Blair in te huren en verkondigt datgene waar hij betaald voor krijgt, of hij betaald wilt worden voor een eventuele campagne tegen een Brexit is onbekend, de oud-premier die Labour flink heeft verrechtst heeft nog altijd een zeer omstreden reputatie bij veel van zijn partijgenoten en stemmers.

Belangrijke Data:

Februari: Top van de EU-leiders, David Cameron zou deze top als deadline hebben gegeven om tot een akkoord te kunnen komen met de rest van Europa.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_163286116
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:07:17 #3
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_163286252
quote:
5s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 12:59 schreef eriksd het volgende:

[..]

Waarom zou je nog een referendum houden?
http://metro.co.uk/2016/0(...)hey-told-us-5965067/

http://indy100.independen(...)-leaving--Z1btq_FnVW

Een aantal leavers hebben spijt van hun stem
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:09:56 #4
267352 Belabor
Why stay? Explore!
pi_163286307
Wedden dat dit gaat betekenen dat landelijke referenda zo gaan vervallen en dat er alleen nog op regionaal of lokaal gebied referenda gehouden kunnen worden?

Lijkt mij ook het beste om referenda te houden over onderwerpen die dicht bij de burger staan dan over internationale betrekkingen. In die zin ben ik het ook gewoon eens met Rutte en Pechtold, en uit de nieuwsberichten van vandaag blijkt ook gewoon maar weer dat ze gelijk hebben.
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:12:01 #5
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_163286356
http://indy100.independen(...)shocked--Z1772TI4aNW

Leavers gaan nu pas checken wat die Brexit nou allemaal inhoudt...
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:13:14 #6
165633 eriksd
The grand facade...
pi_163286384
quote:
Ja, en? Dan nog maar een keer? En nog een keer? Zinloze operatie toch, wanneer stop je dan.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:13:30 #7
452713 Gutmensch
Sociaal-liberaal
pi_163286393
De Schotten zijn al begonnen met het voorbereiden van een nieuw referendum over uittreding uit het VK.

http://www.heraldscotland(...)_s_place_in_the_EU_/

Na de BRexit de BReakup.
[i]In verscheidenheid verenigd[/i]
pi_163286429
quote:
2s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:12 schreef Falco het volgende:
http://indy100.independen(...)shocked--Z1772TI4aNW

Leavers gaan nu pas checken wat die Brexit nou allemaal inhoudt...
Regrexit. _O-
Make my day!
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:18:26 #9
452713 Gutmensch
Sociaal-liberaal
pi_163286510
Ah, ook een poll in The Scotland Herald:

http://www.heraldscotland(...)ald_s_IndyRef2_poll/



Hoppa.
[i]In verscheidenheid verenigd[/i]
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:19:34 #10
418547 Old_Pal
Meningfabriek
pi_163286534
Weer een Brits referendum? Niks d'er van. Laat de Britten er nou lekker uit gaan, kunnen wij observeren hoe het ze de komende jaren vergaat en als het meevalt kunnen wij er eventueel ook uitstappen. Ik verwacht echter dat het de Britten slecht zal vergaan. De vrije wereld is gebaat met meer samenwerking en niet met isolationisme om de externe gevaren het hoofd te bieden.
"Vroeger toen alles beter was, was alles slechter"
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:20:23 #12
299220 Gezicht
Tuut chips
pi_163286551
De backfire begint nu al :D
Flesje bier
pi_163286579
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:13 schreef Gutmensch het volgende:
De Schotten zijn al begonnen met het voorbereiden van een nieuw referendum over uittreding uit het VK.

http://www.heraldscotland(...)_s_place_in_the_EU_/

Na de BRexit de BReakup.
Is het überhaupt mogelijk uit het VK te stappen?
pi_163286612
Stuff happening

NinaDSchick twitterde op zaterdag 25-06-2016 om 13:20:41 EU Financial Services Commissioner @JHillEU rumoured to have resigned. #Brexit reageer retweet
pmdfoster twitterde op zaterdag 25-06-2016 om 13:20:24 Some major #Brexit news coming shortly. ..10 mins time. reageer retweet
pi_163286613
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:22 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Is het überhaupt mogelijk uit het VK te stappen?
Dat hangt er vanaf, maar een poosje terug is er al een referendum over geweest met goedkeuring vanuit Westminster. Zou gek zijn als ze het daar nu ineens zouden gaan tegenhouden.
pi_163286622
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:22 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Is het überhaupt mogelijk uit het VK te stappen?
Daar is vast iets op te verzinnen :P
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:26:50 #17
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_163286685
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:09 schreef Belabor het volgende:
Wedden dat dit gaat betekenen dat landelijke referenda zo gaan vervallen en dat er alleen nog op regionaal of lokaal gebied referenda gehouden kunnen worden?

Lijkt mij ook het beste om referenda te houden over onderwerpen die dicht bij de burger staan dan over internationale betrekkingen. In die zin ben ik het ook gewoon eens met Rutte en Pechtold, en uit de nieuwsberichten van vandaag blijkt ook gewoon maar weer dat ze gelijk hebben.
Lijkt mij geen goed plan. Het huidige vrijheidsstreven stelt dat je omgeving niet de grond is waarop je staat, maar alleen iets is waar je last van hebt. Dit idee stamt uit een bovenlaag die zich wil vrijspelen van de lasten.

De bevolking is nodig om in het democratisch bestel de nodige zetels te bemachtigen. De bevolking wordt daarom actief bespeeld en misleid (met kul argumenten rond egoisme en moralisme). Als dat vervolgens leidt tot problemen heeft het volk het gedaan. En zeker, het rechtse volk is het deel dat zich laat opnaaien en erachter aan loopt. Gevoelig als ze zijn voor ieder argument dat ze beter zijn dan anderen, en het de anderen zijn die hun klein houden.

Referenda maken zaken alleen duidelijker. Heb je de bevolking met propaganda een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, dan krijg je dat op je brood. Zo leer je, dat je omgeving vervuilen met desinformatie, consequenties heeft. Dit oplossen, door de bevolking monddood te maken, leidt tot een dictatuur. Wat we nodig hebben is meer democratie. De democratie moet sterk genoeg zijn om topmannen die egoistisch staan te brallen eruit te knikkeren.
The view from nowhere.
pi_163286690
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:23 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat hangt er vanaf, maar een poosje terug is er al een referendum over geweest met goedkeuring vanuit Westminster. Zou gek zijn als ze het daar nu ineens zouden gaan tegenhouden.
Kan natuurlijk best zijn dat dat een eenmalige wet was en dat voor een nieuw referendum wederom goedkeuring nodig is.
pi_163286715
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:27 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Kan natuurlijk best zijn dat dat een eenmalige wet was en dat voor een nieuw referendum wederom goedkeuring nodig is.
Dat zal inderdaad maar met welk argument kan de regering nu zoiets met goed fatsoen weigeren?
pi_163286776
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:27 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Kan natuurlijk best zijn dat dat een eenmalige wet was en dat voor een nieuw referendum wederom goedkeuring nodig is.
Dat wel ja. En het is theoretisch mogelijk dat Westminster het nu tegenhoudt omdat ze toen dachten dat het wel los zou lopen en nu echt bang zijn dat Schotland eruit stapt. Maar wat dat voor gevolgen zou hebben? En daarnaast heeft Schotland zich oorspronkelijk ook min of meer vrijwillig bij Engeland aangesloten.

Maar het kan ook zo zijn dat er een "EU-lidmaatschap light" komt en dat men dat in Westminster accepteert om het uiteenvallen van het VK te voorkomen.
pi_163286789
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:28 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Dat zal inderdaad maar met welk argument kan de regering nu zoiets met goed fatsoen weigeren?
Zie Spanje en Catalonië.
pi_163286836
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:15 schreef agter het volgende:

[..]

Regrexit. _O-
:D
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_163286866
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:31 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat wel ja. En het is theoretisch mogelijk dat Westminster het nu tegenhoudt omdat ze toen dachten dat het wel los zou lopen en nu echt bang zijn dat Schotland eruit stapt.
Dat lijkt mij eigenlijk best een reëele redenatie.

quote:
Maar wat dat voor gevolgen zou hebben? En daarnaast heeft Schotland zich oorspronkelijk ook min of meer vrijwillig bij Engeland aangesloten.

Maar het kan ook zo zijn dat er een "EU-lidmaatschap light" komt en dat men dat in Westminster accepteert om het uiteenvallen van het VK te voorkomen.
Hoe moet ik dat voor mij zien? Zit dat in het vat bij de huidige Frans-Duitse (samen met de andere EU oprichters) onderhandelingen?
pi_163286883
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:18 schreef Gutmensch het volgende:
Ah, ook een poll in The Scotland Herald:

http://www.heraldscotland(...)ald_s_IndyRef2_poll/

[ afbeelding ]

Hoppa.
schotland al bezig met de buitenlandse zaken _O-
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:38:59 #25
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_163286899
De Britten kunnen zich zich ook nog aansluiten bij de VS als een nieuwe staat.
The view from nowhere.
pi_163286957
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:38 schreef deelnemer het volgende:
De Britten kunnen zich zich ook nog aansluiten bij de VS als een nieuwe staat.
Dan is de afgang compleet. :D
Make my day!
pi_163287001
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:20 schreef Gezicht het volgende:
De backfire begint nu al :D
Uiteraard, de EU verliest nooit verkiezingen, ongeacht de uitkomst. Net zoals grote grensoverschrijdende zakelijke belangen nooit verkiezingen verliezen. Het lijkt alsof ze niet tegen hun verlies kunnen, maar dat is omdat hun winst nog even op zich laat wachten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 25 juni 2016 @ 13:45:27 #28
267352 Belabor
Why stay? Explore!
pi_163287008
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:26 schreef deelnemer het volgende:
Lijkt mij geen goed plan. Het huidige vrijheidsstreven stelt dat je omgeving niet de grond is waarop je staat, maar alleen iets is waar je last van hebt. Dit idee stamt uit een bovenlaag die zich wil vrijspelen van de lasten.
Doel je nu op wat de huidige status quo is als we het over "vrijheid" hebben, of heb je het over iets anders.

Je bent een relatief verlichte geest hier op het forum, maar je taalgebruik richt zich te veel op vorm boven inhoud waardoor ik je vaak moeilijk kan volgen.

quote:
De bevolking is nodig om in het democratisch bestel de nodige zetels te bemachtigen. De bevolking wordt daarom actief bespeeld en misleid (met kul argumenten rond egoisme en moralisme). Als dat vervolgens leidt tot problemen heeft het volk het gedaan.
Democratie is nog altijd gestaafd op de ratio over de emotie. In deze referenda blijkt duidelijk dat de emoties en veel te belangrijke invloed hebben op de ratio wat dus als gevolg heeft dat mensen spijt krijgen en de gevolgen en verantwoordelijkheid van hun stem zwaar onderschatten.
quote:
En zeker, het rechtse volk is het deel dat zich laat opnaaien en erachter aan loopt. Gevoelig als ze zijn voor ieder argument dat ze tekort gedaan worden, en ieder argument dat beter zijn dan anderen.
Dit is iets wat je zowel zeer rechtse als zeer linkse stemmers kunt verwijten.
quote:
Referenda maken zaken alleen duidelijker. Heb je de bevolking met propaganda een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, dan krijg je dat op je brood. Zo leer je, dat je omgeving vervuilen met desinformatie consequenties heeft. Dit oplossen, door de bevolking monddood te maken, leidt tot een dictatuur. Wat we nodig hebben is meer democratie. De democratie moet sterk genoeg zijn om topmannen die egoistisch staan te brallen eruit te knikkeren.
Goed geïnformeerd zijn is voornamelijk de verantwoordelijkheid van de stemgerechtigden. Natuurlijk, het verspreiden van misinformatie is ook de overheid kwalijk te nemen, maar het zou ook de verantwoordelijkheid van het volk moeten zijn om hier doorheen te kunnen prikken.

Meer democratie willen is leuk, maar dat vereist in mijn ogen dan dat de bevolking zich ook veel nauwer moet associëren met de bestuurders, laat dan dan in dit geval de EU zijn. Dus wordt lid van een partij, een vakbond, een studiegroep, wat dan ook.

Democratie moet een technocratie van het volk zijn, anders is het slechts een half vol glas.
pi_163287013
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:36 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Dat lijkt mij eigenlijk best een reëele redenatie.
Ik weet het niet. Het "Schoxit" (?) referendum was erg serieus. Er was een draaiboek van, ik meen, een pagina of 600 gemaakt hoe het precies georganiseerd zou moeten worden. Veel serieuzer dan dit Brexit-referendum dus (waarbij het trouwens natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling was dat er "Leave" uit zou komen).

En Ierland heeft zich natuurlijk ooit ook van het VK afgescheiden zonder dat dat tot een koude oorlog tussen Ierland en Engeland heeft geleid (maar alleen tot gedoe in Noord-Ierland).

Maar ik ken de houding in het VK niet goed genoeg om echt te kunnen zeggen of ze zich als één natie zien of als een verstandshuwelijk van vier losse landen.
quote:
[..]

Hoe moet ik dat voor mij zien? Zit dat in het vat bij de huidige Frans-Duitse (samen met de andere EU oprichters) onderhandelingen?
Geen idee, maar het zou wel gek zijn als ze er geen rekening mee houden.
pi_163287331
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:44 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Uiteraard, de EU verliest nooit verkiezingen, ongeacht de uitkomst. Net zoals grote grensoverschrijdende zakelijke belangen nooit verkiezingen verliezen. Het lijkt alsof ze niet tegen hun verlies kunnen, maar dat is omdat hun winst nog even op zich laat wachten.
Het grote complot... Je draait lekker door als het over deze materie gaat.
pi_163287963
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:31 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat wel ja. En het is theoretisch mogelijk dat Westminster het nu tegenhoudt omdat ze toen dachten dat het wel los zou lopen en nu echt bang zijn dat Schotland eruit stapt. Maar wat dat voor gevolgen zou hebben? En daarnaast heeft Schotland zich oorspronkelijk ook min of meer vrijwillig bij Engeland aangesloten.

Als ze er vrijwillige bij aangesloten zijn, waarom mogen ze er dan niet vrijwillig uit?
GB mag toch ook vrijwillig uit de EU?
in a crowd you lose humanity
pi_163288000
quote:
Inmiddels al ruim een miljoen handtekeningen opgevist _O-

Eén ding is iig wel duidelijk: dit referendum heeft het land flink in tweeën gespleten.
in a crowd you lose humanity
pi_163288002
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 14:55 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Als ze er vrijwillige bij aangesloten zijn, waarom mogen ze er dan niet vrijwillig uit?
GB mag toch ook vrijwillig uit de EU?
Het VK heeft geen grondwet dus zulke vragen zijn moeilijk te beantwoorden.
pi_163288183
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:45 schreef Igen het volgende:

Maar ik ken de houding in het VK niet goed genoeg om echt te kunnen zeggen of ze zich als één natie zien of als een verstandshuwelijk van vier losse landen.

Volgens mij is het (in Noord-Ierland en Schotland) toch vooral het laatste. Door een Noord-Ier ben ik er wel eens op gewezen dat ik Noord-Ierland niet op één hoop mocht vegen met de andere drie. Ik had destijds een website over een noord-iers bandje, waar ik ook per email wel contact mee had.

Bij de locaties van hun concerten had ik in eerste instantie (b.v.) Belfast (GB) staan. Ze vonden dat dat Belfast (NI) moest zijn. Het is namelijk Great-Britain & Northern Ireland. Ik was toen nog in der veronderstelling dat Noord-Ierland een onderdeel was van Great Britain, maar het is dus kennelijk wel een onderdeel van het United Kingdom, maar niet van Great-Britain. Kortom het ligt best gevoelig daar.

Schotten hebben volgens mij niet zoveel op met Engeland en engelsen.
in a crowd you lose humanity
pi_163288204
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 14:57 schreef Igen het volgende:

[..]

Het VK heeft geen grondwet dus zulke vragen zijn moeilijk te beantwoorden.
Als er geen grondwet is, dan staat die het ook niet in de weg.
in a crowd you lose humanity
pi_163288394
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 12:21 schreef J.B. het volgende:

[..]

Dat gaat niet meer, mensen blijken een uitermate kort geheugen te hebben aangezien de EEG is afgeschaft omdat die niet meer werkte, die was onbestuurbaar geworden.

Zo gaat het wel met meer zaken in de EU, de euro is ook ingevoerd omdat de vorige systemen niet meer werkten: Bretton-Woods stortte in, vervolgens kwamen er voortdurende competitieve devaluaties en toen dat opgelost was met de ERM werden daar weer voortdurend landen uit geduwd door speculanten. Om dat probleem weer op te lossen kwam er vervolgens de euro, om die overeind te houden heb je weer een bepaalde vorm van politieke samenwerking nodig.
Dit kan natuurlijk nooit kloppen, want vroeger was alles beter.
in a crowd you lose humanity
pi_163288594
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 13:45 schreef Igen het volgende:

[..]

Ik weet het niet. Het "Schoxit" (?) referendum was erg serieus. Er was een draaiboek van, ik meen, een pagina of 600 gemaakt hoe het precies georganiseerd zou moeten worden. Veel serieuzer dan dit Brexit-referendum dus (waarbij het trouwens natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling was dat er "Leave" uit zou komen).

En Ierland heeft zich natuurlijk ooit ook van het VK afgescheiden zonder dat dat tot een koude oorlog tussen Ierland en Engeland heeft geleid (maar alleen tot gedoe in Noord-Ierland).

Maar ik ken de houding in het VK niet goed genoeg om echt te kunnen zeggen of ze zich als één natie zien of als een verstandshuwelijk van vier losse landen.

[..]

Geen idee, maar het zou wel gek zijn als ze er geen rekening mee houden.
Het zijn toch vooral vier losse landen. Wales en Engeland lijken nog het meest op elkaar. Maar buiten dat straten er hetzelfee uitzien door dezelfde bewegwijzering zijn er toch enorme verchillen.
Zo zijn er aparte schoolsystemen die zelfs doorwerken tot aan de universiteit. Voor Schotse en Noord-Ierse studenten is een bachelor studie gratis in hun thuisland, Engelse en Welshe studenten mogen het volle pond betalen. Qua mentaliteit is er ook vaak een groot verschil tussen afkomst.
pi_163288992
Het is toch eigenlijk gewoon zo

UK krijgt een handelsovereenkomst en mag toegang houden tot de financiële markt als ze

A) de gezamenlijke markt in ere houden
B) Ze een deal sluiten voor Gibraltar waar die terug naar Spanje gaat
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_163289058
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 14:57 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Inmiddels al ruim een miljoen handtekeningen opgevist _O-

Eén ding is iig wel duidelijk: dit referendum heeft het land flink in tweeën gespleten.
Dat is ook altijd hetzelfde liedje, als de kant van het establishment een verkiezing verliest dan is ineens het land ineens bijzonder gespleten en moeten de verliezers tegemoet gekomen worden.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_163289080
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 14:57 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Inmiddels al ruim een miljoen handtekeningen opgevist _O-

Eén ding is iig wel duidelijk: dit referendum heeft het land flink in tweeën gespleten.
De uitspraken van Farage beginnen ook al lekker te backfiren:

Remember that time Nigel Farage said 52-48 votes should lead to second referendum?

http://metro.co.uk/2016/0(...)-referendum-5963900/

Ik ben benieuwd wat het Brits parlement gaat doen, die moeten de uitslag nog bevestigen maar datzelfde parlement is overwegend pro-EU :9
  zaterdag 25 juni 2016 @ 15:58:56 #42
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_163289166
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 15:54 schreef J.B. het volgende:

[..]

De uitspraken van Farage beginnen ook al lekker te backfiren:

Remember that time Nigel Farage said 52-48 votes should lead to second referendum?

http://metro.co.uk/2016/0(...)-referendum-5963900/

Ik ben benieuwd wat het Brits parlement gaat doen, die moeten de uitslag nog bevestigen maar datzelfde parlement is overwegend pro-EU :9
David_Cameron twitterde op dinsdag 17-05-2016 om 15:24:19 The Leave campaign is wrong to say there'll be a 2nd referendum if we vote to remain in the EU. This is a referendum and not a neverendum. reageer retweet
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_163289171
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 15:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat is ook altijd hetzelfde liedje, als de kant van het establishment een verkiezing verliest dan is ineens het land ineens bijzonder gespleten en moeten de verliezers tegemoet gekomen worden.
Je vindt het land niet gespleten? Met al ruim een miljoen stemmen voor een nieuw referendum en de schotten die zich beginnen te roeren voor afscheiding?
Lijkt me nu niet echt pais en vree.
in a crowd you lose humanity
pi_163289272
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 15:59 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Je vindt het land niet gespleten? Met al ruim een miljoen stemmen voor een nieuw referendum en de schotten die zich beginnen te roeren voor afscheiding?
Lijkt me nu niet echt pais en vree.
Als het land niet gespleten is qua opvatting hoef je ook geen referendum te houden. Als je weet dat 70% voor gaat stemmen komt er geen referendum omdat het vragen naar de bekende weg is.

Dus het land is niet meer of minder gespleten dan een jaar geleden, en het is slechts gespleten in één politieke opvatting. Dat hebben ze daar wel vaker gehad met hun 2 partijenstelsel. Niks aan de hand dus, gewoon democratie in actie. Het zijn de slechte verliezers die nu drama maken om daar nog wat uit te slepen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_163289275
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 15:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat is ook altijd hetzelfde liedje, als de kant van het establishment een verkiezing verliest dan is ineens het land ineens bijzonder gespleten en moeten de verliezers tegemoet gekomen worden.
Niet "ineens". Vooraanstaande Europese politici hebben al gezegd dat ook landen zoals Frankrijk en Oostenrijk behoorlijk gespleten zijn en dat de zorgen van wat daar nu nog (in geval van Oostenrijk) een 49%-minderheid is, wel degelijk serieus genomen moeten worden en dat je niet kan zeggen van, "och, 49% is maar een minderheid dus dat negeren we gewoon lekker".

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 25-06-2016 16:06:53 ]
pi_163289329
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 16:06 schreef Igen het volgende:

[..]

Niet "ineens". Vooraanstaande Europese politici hebben al gezegd dat ook landen zoals Frankrijk en Oostenrijk behoorlijk gespleten zijn en dat de zorgen van wat daar nu nog (in geval van Oostenrijk) een 49%-minderheid is, wel degelijk serieus genomen moeten worden en dat je niet kan zeggen van, "och, 49% is maar een minderheid dus dat negeren we gewoon lekker".
Maar moeten de zorgen van de 48% van de mensen die tegen een Brexit gestemd hebben hier dan ook niet juist serieus genomen worden?
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_163289336
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 14:57 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Inmiddels al ruim een miljoen handtekeningen opgevist _O-

Eén ding is iig wel duidelijk: dit referendum heeft het land flink in tweeën gespleten.
Nee, dat was het al. :|W
pi_163289337
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 16:08 schreef Monolith het volgende:

[..]

Maar moeten de zorgen van de 48% van de mensen die tegen een Brexit gestemd hebben hier dan ook niet juist serieus genomen worden?
Ja.
pi_163289344
Europa gaat nu dus een artikel 50 procedure opstarten
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_163289384
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2016 16:09 schreef Igen het volgende:

[..]

Ja.
Excuus, ik las je post wat te snel. ;)
Ik vind het juist wat ironisch dat vanuit populistische zijde een marginale meerderheid of zelfs een ruime minderheid juist altijd als reden voor invloed geclaimd wordt, terwijl een marginale meerderheid opeens zou impliceren dat de tegenstem er opeens niet meer toe doet.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')