Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 22:59 |
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen! Heden vandaag een proefbaksel gedaan. Volgens het testpanel (pa&ma 2cv) moet er iets meer zout door het beslag en moeten de bollen iets langer gebakken worden. Maar beide 'mankementen' zijn slechts marginaal. De volgende keer (morgen of maandag) ga ik dat dus aanpassen. Tijdens het maken van het beslag werd het wel ERG dik en kroop het bij de mixerhaken omhoog. Vervolgens heb ik iets meer water toegevoegd en ging het beter. Maar nu leek het beslag weer te dun. Leek, want later bleek dit geen probleem te zijn. Ook het rijzen op een pan heet water (rooster er tussen) ging uitstekend ! Het recept: Ingrediënten 1/2 zakje gist 250gr tarwebloem 212,5-237,5 ml water 5 gram zout 12,5 gram rietsuiker 2,5 gram kaneel 1 druppeltje citroensap zonnebloemolie Bereidingswijze - Los het gist op in 212,5ml water en meng het kort. - Doe de bloem erbij en meng het beslag met de mixer op de laagste stand. - Roer het zout, de suiker, kaneel, en citroensap door het deeg, voeg evt. 25ml water toe - Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water (zorg voor een flinke beslagkom, want het wordt behoorlijk veel). - Dan een pak slaag geven (doorroeren met een houten lepel) - Dek weer het deeg af met een natte theedoek en laat het weer 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water - Zet de frituurpan op 180°C. - Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin. Dit is het orgineel maar dat heb ik op advies van DJkoelkast aangepast, waarvoor dank ! [ Bericht 39% gewijzigd door Rene op 29-12-2012 23:05:57 ] | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 22:59 |
Hebben we niet ! En in de schuur roken we een vogelkolonie uit. | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:00 |
Ik was net bezig met een volgend deel | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:00 |
ow. Vond 6 minuten te langggg | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:02 |
Ja, ik wou er dan ook wat moois van maken Wat doen we er mee ? | |
BBQ-kip | zaterdag 29 december 2012 @ 23:03 |
Tegenwoordig buiten onder afdakje, vroeger bakten we in de schuur. | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:04 |
Post OPtje maar ! | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:04 |
-zie OP- [ Bericht 99% gewijzigd door Rene op 29-12-2012 23:04:58 ] | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:04 |
Snel genoeg ? | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:06 |
Zo dan | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:06 |
Naais ! | |
djkoelkast | zaterdag 29 december 2012 @ 23:13 |
Koppel hem dan gelijk Rene | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:14 |
Had ik gedaan !! | |
djkoelkast | zaterdag 29 december 2012 @ 23:14 |
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima. | |
djkoelkast | zaterdag 29 december 2012 @ 23:15 |
Stond geen topicID in en hij stond niet in mijn AT dusseeehh | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:15 |
In een koekenpan of in een frituurpan | |
djkoelkast | zaterdag 29 december 2012 @ 23:16 |
Altijd in een frituurpan, want een koekenpan is niet diep genoeg en je kunt de temperatuur niet reguleren. | |
Rene | zaterdag 29 december 2012 @ 23:20 |
ik bedoel zo'n stoofpan ding | |
2cv | zaterdag 29 december 2012 @ 23:28 |
Ook met zonnebloemolie ? Maisolie was op, rijstolie peperduur. | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 00:11 |
Zonnebloemolie is rotzooi, maar als het schoon is stinkt het niet hoor. Frituurpan op gas bedoel je? Beter van niet, en gevaarlijk en moeilijk qua temperatuur. Elektrische frituurpannen kosten 2 tientjes bij de Blokker ofzo en die zijn prima geschikt voor 1x per jaar oliebollen, ik heb er een aparte pan voor. | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 00:16 |
Ja, zo'n grote stevige grote hapjespan/stoofpan voor op een gasstel... hmmm... dat wordt een geknutsel denk ik ! Ben benieuwd morgen. | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 00:18 |
Ik zou het niet doen, tenzij je een thermometer hebt die je er de hele tijd in kunt hangen. Vet te veel opwarmen is zo gebeurd, vlam in de pan ook. Mocht dat gebeuren: gas uit, deksel er op. Niet gaan lopen kloten. | |
2cv | zondag 30 december 2012 @ 00:19 |
Kan/mag de temperatuur ook hetzelfde blijven bij zonnebleomolie ? Ik vermoed van wel, maar je weet maar nooit | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 00:21 |
Ja gewoon 170 ongeveer, mag best af en toe de 175 aanraken, het moet niet te veel zakken en nooit boven de 180 uitkomen. Geldt voor alle oliën en alle vetten waarin je wat dan ook frituurt. 170 is de optimale temperatuur. | |
2cv | zondag 30 december 2012 @ 00:24 |
Dan zet ik hem de volgende keer op 170-175. | |
Scorpie | zondag 30 december 2012 @ 00:33 |
Morgen weer met mijn moeder oliebollen bakken grootmoeders recept | |
Oceanonix | zondag 30 december 2012 @ 16:35 |
Ik ben klaar. 2 grote schalen oliebollen en 3 schalen beignets. Gebakken in de schuur in zonnebloemolie. Recepten uit de Wannee. | |
Dr.Hilfiger | zondag 30 december 2012 @ 16:41 |
Ok. | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 17:56 |
Oliebollen van een dag oud zijn niet zo lekker meer, ik ga ze echt pas morgenavond bakken, meestal tijdens de laatste top 2000 a gogo. Ben wel begonnen aan het bladerdeeg voor de appelflappen, het nog boterloze deeg moet eerst 7 uur rusten, dan 3x vouwen met steeds een uur er tussen en dan nog een nachtje rusten voor ik het kan gebruiken. | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 18:01 |
Wij hebben ze ook klaar. werkt prima, in de tuin op een "skottelbraai" brander onder een zeil met een grote braadpan in zonnenbloemolie. Weinig vet | |
Oceanonix | zondag 30 december 2012 @ 18:03 |
Morgen is de sylvestercross. Dus vandaar dat ik een dagje eerder moet bakken. | |
Scorpie | zondag 30 december 2012 @ 18:05 |
Ik ben net klaar, 200 stuks | |
BBQ-kip | zondag 30 december 2012 @ 18:14 |
200??? Hulde! | |
Scorpie | zondag 30 december 2012 @ 18:21 |
Samen met moeders hele dag gebakken gaar nu. | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 19:05 |
En nog appelflappen, krent/rozijn, ananas | |
Beelzebufo | zondag 30 december 2012 @ 19:09 |
Dit topic is inmiddels aan het zevende bakseizoen toe!Morgen gaat de pan weer aan, planning is 40-50 stuks! | |
Ziwa | zondag 30 december 2012 @ 19:40 |
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen. | |
Dr.Hilfiger | zondag 30 december 2012 @ 19:45 |
Neem er de tijd voor. Stress is slecht voor de bollen. | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 20:15 |
Spanky78 | zondag 30 december 2012 @ 21:01 |
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname. | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 21:10 |
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt. | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 21:10 |
Ik heb nog nooit vette bollen gehad, hangt ook van je beslag af. | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 21:12 |
Jawel, maar enorme plakdeeg | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 21:20 |
Toch iets fout gedaan dus | |
BBQ-kip | zondag 30 december 2012 @ 21:27 |
die zijn juist lekker, die armpjes Tumorbollen | |
Rene | zondag 30 december 2012 @ 21:29 |
Kenserballe | |
Scorpie | zondag 30 december 2012 @ 22:08 |
Ijslepels zijn voor mietjuhhhhhhhhs | |
djkoelkast | zondag 30 december 2012 @ 22:23 |
Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen. | |
Scorpie | zondag 30 december 2012 @ 22:45 |
Weet ik joh, was een geintje | |
DeProf | zondag 30 december 2012 @ 23:25 |
Ik ben van plan morgen de oliebollen uit de openingspost te maken. Hoe werkt dat rijzen in de oven? Dichte oven die uit staat? Een half zakje gist, gewoon zo'n zakje wat je bij de supermarkt haalt? Thanks! | |
2cv | maandag 31 december 2012 @ 05:42 |
Ik heb het deeg uiteindelijk onder plastic (vershoudfolie zonder perforaties) laten rijzen. Met het plastic heb ik de bak beslag luchtdicht afgesloten. Pan vullen met water, water aan de kook brengen, pan van het vuur af, rooster er op (uit de oven) bak met beslag er op. Gist is inderdaad van die supermarktgist. Voor een plaatje: toets op images.google.com "gist dr oetker" in (zonder aanhalingstekens) en je weet hoe het er uit ziet. | |
robuust89 | maandag 31 december 2012 @ 08:50 |
Zelf bladerdeeg maken is , wel veel werk! Vanwaar deze keuze? | |
djkoelkast | maandag 31 december 2012 @ 10:25 |
Op de eerste plaats de smaak en dan de keuze om zelf je grondstoffen te bepalen. Bladerdeeg maak je normaal met harde en zachte tarwe, maar ik heb gekozen voor zachte tarwe en harde spelt. Alle ingrediënten biologisch en omdat ik het Paul Hollywood-recept gebruik zit er ook ei in, die komen van onze eigen kippen. En ik kan de lappen zo groot maken als ik wil, dat supermarktbladerdeeg is voor het mooie net te klein voor appelflappen. En ik vind het gewoon erg leuk, over een uur doe ik de laatste "turn" en dan is het vanavond klaar voor appelflappen. | |
SiennaForrest | maandag 31 december 2012 @ 10:44 |
Leuk dat je zelf mille-feuille (bladerdeeg) maakt Koelkast. Flink wat werk, maar dat is vaak juist zo leuk (als je van kokkerellen e.d. houdt.) Vaak hoor je mensen zeggen: 'Waarom al dat werk?' Haal je toch gewoon in de super?! Ja maar, 'het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis' zeg ik dan, lol! Het is gewoon leuk om het zelf te maken en ermee bezig te zijn. Uiteraard gaat het ook om de bestemming, want het smaakt vaak beter als je producten zelf maakt! Maar goed, qua oliebollen; het beslag is lekker aan het rijzen, heb alle tips ter harte genomen die ik hier heb gelezen. Waarvoor dank! Ben benieuwd hoe ze gaan worden. Even pauze nu en straks lekker bakken! | |
djkoelkast | maandag 31 december 2012 @ 11:27 |
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel. Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel. Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker. | |
KeesBromfiets | maandag 31 december 2012 @ 11:31 |
Ik heb gister oliebollen en appelbeignets gebakken, heerlijk als ze net uit het vet komen! Passen 7 oliebollen of 4 appelbeignets tegelijk in de frituurpan, ging mooi | |
SiennaForrest | maandag 31 december 2012 @ 13:01 |
Ja leuk! Je bent er goed mee bezig! Het is zeker leuk om zelf aan de slag om zo de smaak en het mondgevoel te 'manipuleren', maar wat ik ook leuk vind is, dat je b.v. met volkoren meel, de boel wat gezonder kan maken. Zelf een pizzabodempje maken b.v. en dan veel gezonde toppings en het is geen snack meer maar een gezonde maaltijd! Maar goed, het gaat hier over oliebollen. Ik heb je recepten zeker gelezen en als leidraad gebruikt, maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou gaan sleutelen. Ik heb er b.v. wat verse gember aan toegevoegd en dat geeft een heerlijk frisse ronde smaaktoevoeging, heel lichtjes uiteraard. En wat roomboter gesmolten. Ze zijn klaar en ben erg tevreden, nu even rusten, de bollen laten uitdampen en laat het feest maar beginnen! Hiep! | |
djkoelkast | maandag 31 december 2012 @ 13:22 |
Dat sleutelen aan recepten is juist het leuke, ik heb geprobeerd een zo goed mogelijk basisrecept te maken, daar kun je, zolang je de nat/droogverhoudingen in de gaten houdt eindeloos mee experimenteren, dat doe ik zelf ook. Vorig jaar was iets minder geslaagd, waarschijnlijk door te veel harde tarwe, daardoor werden de bollen niet echt bruin en iets te stevig, lesje voor de volgende keer dus | |
Tooto7moe | maandag 31 december 2012 @ 16:48 |
Hier aan het bakken met het recept van de eetschrijver: http://eetschrijven.blogspot.nl/2009/12/bollen-bakken.html Ik vind ze lekker en mijn oliebollen-avontuur is vanaf dit jaar serieus van start gegaan. Komende jaar dus wat vaker oliebollen maken, met verschillende recepten/vullingen. DJKoelkast: Heerlijk om idd plezier te hebben tijdens de reis , ikzelf heb nog nooit zelf bladerdeeg gebakken en wil dat binnenkort eens gaan doen. Vooral eigenlijk omdat ik eens leuke croissant varianten zag met allerlei vullingen en omdat versgebakken nog steeds het lekkerst is! | |
Tinkepink | maandag 31 december 2012 @ 18:43 |
Wederom oliebollen gebakken met mijn recept uit 2007 (zie topic 1) en ze zijn weer geweldig gelukt. Goudbruin, luchtig en gaar. De verhouding 1:1 voor melk en meel werkt bij mij toch echt het beste. | |
evo87 | maandag 31 december 2012 @ 18:50 |
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook | |
Beelzebufo | maandag 31 december 2012 @ 20:16 |
Zonder handen-branden een behoorlijke partij bollen gebakken. Staat de buurman ineens aan de deur die op een of andere wonderlijke manier met de overproductie van een oliebollenkraam was opgezadeld. Of we hem alsjeblieft konden bevrijden... | |
djkoelkast | maandag 31 december 2012 @ 20:57 |
Daarom zijn ze ook zo donker, maar mooi gaar! | |
-Datdus- | maandag 31 december 2012 @ 20:57 |
Alleenmaar zelfbak. | |
2cv | dinsdag 1 januari 2013 @ 23:24 |
Mijn oliebollen zijn ook door iedereen die ze geproefd heeft geslaagd bevonden ! Mede dankzij de tips en truucs in dit topic. Ik had het beslag in 2 ongelijke delen gedeeld (direct na het mengen): 1 deel naturel en 1 deel gemengd met rozijnen die eerder zo'n 24 uur in de ruim hebben liggen weken (daarna wel uit laten lekken natuurlijk). Ik heb in een deel van het natural-deeg tijdens het in de olie scheppen een stukje fruit (appel of peer uit blik) gedaan. Helaas zat er door die methode wat weinig vrucht in de vrucht-gevulde bollen dus dat moet anders de volgende keer. Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ? | |
Beelzebufo | dinsdag 1 januari 2013 @ 23:32 |
Na de oliebollen heb ik nog een partij appelbeignets gemaakt waarna de karamel in mijn bakolie ronddreef. Olie maar afgevoerd... En om zonnebloemolie nou een jaar te gaan bewaren? Voor spul van 90 cent per liter? Ik zou de gok niet nemen dat je dan ineens in ranzige olie aan het werken bent | |
djkoelkast | dinsdag 1 januari 2013 @ 23:33 |
Olie weggooien, pan schoon opbergen en volgend jaar weer pakken. | |
2cv | dinsdag 1 januari 2013 @ 23:34 |
Mooi, dan giet ik de olie inde tank van mijn auto. | |
robuust89 | dinsdag 1 januari 2013 @ 23:46 |
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet | |
piepkuiken21 | woensdag 2 januari 2013 @ 10:21 |
ik heb vd week appelbeignets en oliebollen gebakken. oliebollen had ik als volgt: 500 gr bloem 100 gr eieren 8 gr gist 375 ml water snufje zout 2 zakjes vanilliesuiker super lekker | |
Fendy | woensdag 2 januari 2013 @ 11:03 |
Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oud uiteraard niet gegeten | |
Daeron | woensdag 9 januari 2013 @ 11:38 |
Ik doe ook al een paar jaar zelf oliebollen bakken. Eerste paar jaar met een pak mix van de koopmans gedaan om een beetje feeling te krijgen voor het bakproces en met de jaarwisseling van 2011-2012 de stap gewaagd en een recept gezocht op internet om ze helemaal zelf te bakken. Ik heb dit recept gevolgd, vorig jaar met westmalle erin en dit jaar west vleteren erin. Ik word tot nu toe door mijn vrienden nog elk jaar weer gevraagd of ik ze wil bakken. | |
MaximusTG | woensdag 9 januari 2013 @ 12:50 |
Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja . | |
Fendy | woensdag 9 januari 2013 @ 13:26 |
Het zag eruit als teer, smaakt voor mijn gevoel ook vergelijkbaar | |
2cv | zaterdag 19 januari 2013 @ 00:38 |
Ik heb vanavond (weer) oliebollen gebakken, maar ben het citroensap vergeten. Ik heb niets gemerkt, behalve dat het deeg plakkeriger leek. Kan dat kloppen ? En hoe kan ik ze het beste bewaren ? Ze zitten nu in schalen in een doos op +/- 10 graden celcius. Zijn ze morgen nog goed en lekker ? | |
Oceanonix | donderdag 26 december 2013 @ 17:16 |
Dit topic mag zijn jaarlijkse kick wel weer krijgen. Ik heb er zin in. De pan is al schoon. Het vet staat klaar. Nu nog wachten tot de kerst voorbij is. | |
djkoelkast | donderdag 26 december 2013 @ 18:58 |
Ik heb er ook al weer zin in. Dit jaar maak ik speltoliebollen en de krentenbollen gaat ook appel in | |
Fendy | donderdag 26 december 2013 @ 22:39 |
Twee weken geleden al even een proefrondje gedaan, erg lekker! | |
Fendy | donderdag 26 december 2013 @ 22:51 |
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig... | |
djkoelkast | donderdag 26 december 2013 @ 23:23 |
Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren. Het zou ook met 100% moeten lukken, alleen dat experiment heb ik nog niet aangedurfd. Ik moet even mijn receptenboek doorlezen wat ik vorig jaar gedaan heb, gezien ik echt maar 1x per jaar oliebollen bak is het elk jaar weer alles opzoeken en dan het beste proberen te maken | |
Daeron | vrijdag 27 december 2013 @ 09:29 |
Dit jaar nieuwe oven met rijsstand, eens kijken of dat beetje werkt. | |
djkoelkast | zaterdag 28 december 2013 @ 12:46 |
Gezien het niet zo veel werk is ga ik dit jaar proberen oliebollen van 100% spelt te maken. Ik denk alleen niet dat dat werkt, maar je kunt het maar geprobeerd hebben | |
cafca | zondag 29 december 2013 @ 08:51 |
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! | |
djkoelkast | zondag 29 december 2013 @ 10:39 |
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel. | |
cafca | zondag 29 december 2013 @ 10:45 |
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar. | |
Scorpie | zondag 29 december 2013 @ 10:45 |
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek | |
djkoelkast | zondag 29 december 2013 @ 10:51 |
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet. Je zou de dag ervoor kunnen laten rijzen, maar dan moet je veel minder gist gebruiken, al zou ik het er niet op gokken. | |
djkoelkast | zondag 29 december 2013 @ 10:53 |
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop | |
cafca | zondag 29 december 2013 @ 10:55 |
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordt | |
Scorpie | zondag 29 december 2013 @ 10:56 |
Oké jongens bedankt gaan we dat maar niet doen. | |
cafca | zondag 29 december 2013 @ 10:57 |
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn. Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen? | |
djkoelkast | zondag 29 december 2013 @ 11:33 |
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen. Qua bakeigenschappen is spelt iets moeilijker, het heeft meer gluten dan tarwe, maar ze zijn iets anders opgebouwd. Daarom rijst speltbrood niet zo hoog en daardoor is het een uitdaging er oliebollen mee te bakken. Het zal experimenteren worden. Als het niet lukt kan ik altijd terugvallen op een deel tarwe. | |
CookieSlikker | zondag 29 december 2013 @ 23:45 |
Geachte oliebollenbakkers, 3 vragen: - Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk. - Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel. - De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?) | |
Daeron | maandag 30 december 2013 @ 10:54 |
Ik gebruik gewoon 2 eetlepels om het deeg mee in de pan te scheppen. Krijg je gelijk bollen die beetje varieren in vorm en formaat, vind ik zelf altijd mooier uitzien dan die perfect ronde, altijd even grote, bollen van de bakker. Je kan ook in zonnebloemolie bakken, kost minder en naar mijn mening net zo lekker. Taaiheid heb ik 1 jaar last van gehad toen het rijzen compleet mis ging, dus daar moet je iig goed op letten. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 10:56 |
Niet in zonnebloemolie bakken, dat is echt rotzooi. Die paar euro zou ik me niet zo druk over maken. | |
Fendy | maandag 30 december 2013 @ 11:10 |
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeur Wel 14 euro, maar goed, kwaliteit mag wat kosten en niet duurder dan bij de Appie ofzo | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 14:40 |
Nou ze stonden hier bij de bakker oliebollen te bakken in de Zeelandia "Oliebollen Olie" en Zeelandia oliebollenmix, moet je kijken wat een bende er allemaal in zit:Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat". | |
Daeron | maandag 30 december 2013 @ 14:58 |
Weer een jaar geslaagd voor alle ingredienten bij de super. @Cookie, bij de jumbo hier was de arachide olie 2,36 per fles. | |
Fendy | maandag 30 december 2013 @ 15:05 |
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens. Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 15:14 |
Zo de oliebollen worden gebakken. Dat doet mijnheer Oceanonix voor me. De appelflappen (ik noemde het altijd appelbeignets) mag ik zo bakken wanneer de oliebollen klaar zijn. Ik gebruik nooit die kant-en-klaar-pakken. Naast de bijzondere ingredienten is het ook nog eens duur. Deze keer gebruik ik molenbloem. Is iets meer volkoren als patentbloem. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 15:21 |
Suiker hoort niet in de oliebollen maar er op | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 16:29 |
een theelepel om de gist te starten. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 16:37 |
Dat is niet nodig, die vindt voldoende voeding in het meel. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 17:30 |
Ik doe het altijd, deels ter controle van de gist. Iedereen zo zijn manier. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 17:31 |
Instant gist heeft niks nodig. Heeft niks met manier te maken, het is niet nodig. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 17:34 |
Ik heb het een keer gehad dat gist niet wilde omdat het te oud bleek te zijn. Sindsdien altijd een controle. Zelfs bij het bierbrouwen. Gewoon zeker weten dat je werk niet voor niets is. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 17:56 |
Dat kan ook in wat water met een schepje bloem, of in wat lauwe melk (mits geen allergie zoals bij Fendy) | |
Dentiwan | maandag 30 december 2013 @ 18:10 |
Even snel mijn succes recept. Doe ermee wat je wil Oudhollandse Oliebollen (24 stuks). 400 gram tarwebloem (molen) 8 gram zout 10 gram droge gist 1 theelepel kaneel 1 theelepel suiker 8 gram broodverbeteraar 2 eieren 1,5 appel (goudreinet) citroensap 100 gram rozijnen 100 gram krenten 300 ml lauwe melk Poedersuiker 3 liter zonnebloemolie Keukenpapier Frituurpan Elektrische mixer met deeghaken. Oven Laat de rozijnen en krenten driekwartier wellen in warm water. Schil de appels en maak er kleine blokjes van (5mm). besprenkel ze een beetje met citroensap. Verwarm de melk en laat het lauw worden. Zeef de bloem en doe het in een grote kom samen met de zout,gist,broodverbeteraar,suiker en kaneel en meng dit met een houten pollepel. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de eieren in en een beetje melk. Roer dit van binnen uit door de bloem en voeg geleidelijk steeds meer melk toe tot deze op is, en er een mooi glad beslag is ontstaan. Voeg de krenten en de appel toe en meng het met de mixer met deeghaken tot alles goed gemengd is. Verwarm de oven op 40 graden en zet de kom erin met daarover heen een vochtige warme doek. Laat dit ongeveer 1 uur rijzen. Verwarm de fritpan met de zonnebloemolie (schoon en vers) tot 190 graden. vet 2 grote lepels of een ijslepel in met boter en schep het beslag in de friteuse. Friteur de oliebollen circa 3 minuten per kant (meestal draaien ze vanzelf om) en laat ze drogen op keukenpapier. Beetje poedersuiker erover en klaar zijn de heerlijke oliebollen. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 18:11 |
Broodverbeteraar Zonnebloemolie | |
Dentiwan | maandag 30 december 2013 @ 18:20 |
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker. Arachideolie mag natuurlijk ook maar wat gebruik jij dan? | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 18:21 |
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol. Andere users hebben wat moeite met de zonnebloemolie. Ivm de pinda-allergie van een nichtje gebruik ik absoluut geen arachide-olie. Frituurolie vind ik gezien alle toevoegingen daaraan ook geen optie. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 18:23 |
Als je goed meel gebruikt heb je geen broodverbeteraar nodig. Ik zou dat er nooit in stoppen. Broodverbeteraar bestaat meestal uit een enzym wat ze uit haren halen. Veelal mensenharen uit India of paardenhaar en varkenshaar wordt ook wel gebruikt. E920 / E921 is dat. Ascorbinezuur kan ook ja, maar het blijft iets wat er niet in hoort. Je kunt oliebollen gewoon invriezen als ze koud zijn en in de oven op 150 graden opwarmen als je ze later wil opeten. Ik gebruik altijd arachideolie, zonnebloemolie is helemaal niet bedoeld om in te frituren. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 18:23 |
Rijstolie is een goede vervanger, wel duurder. | |
Dentiwan | maandag 30 december 2013 @ 18:27 |
Mijn bollen komen prima uit de zonnebloemolie hoor... zou niet weten wat er fout aan is. Maar andere opties mag van mij ook | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 18:30 |
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie. | |
Daeron | maandag 30 december 2013 @ 19:19 |
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 19:56 |
haha heb dezelfde zoektocht achter de rug. En ook niets gevonden. En als er al iets vermeld wordt gaat het over oud vet. En dat is voor geen enkel vet goed. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 21:00 |
Lekker eigenwijs doen | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 21:06 |
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden. Maar aangezien dit je weerwoord is, zal jij hem ook niet hebben.. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 21:49 |
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken. | |
Sjowhan | maandag 30 december 2013 @ 22:05 |
Vorig jaar als probeersel ook oliebollen proberen te bakken, en ze waren heerlijk, dus morgen zeker weer. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2013 @ 22:05 |
Wow, je roept dus echt maar wat. Nogmaals wij hebben wel gezocht en niets gevonden. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 22:07 |
Prima. | |
Fendy | maandag 30 december 2013 @ 22:19 |
Volgens mij is het enige grote verschil dat je arachideolie tot temperaturen boven de 190 graden mag verhitten zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat. Zonnebloemolie kan dat tot volgens mij maar tot iets van 170 graden. Oliebollen doe ik bij 190 graden, frituren sowieso trouwens. Disclaimer: Bovenstaande post is niet getoetst door google te raadplegen maar berust zich op kennis die ik meen te hebben. | |
Dentiwan | maandag 30 december 2013 @ 23:05 |
Volgens mij is er maar één iemand echt eigenwijs hier... | |
Sangha | maandag 30 december 2013 @ 23:05 |
Diegene die denken dat frituren in zonnebloemolie niet ongezond is, helaas... verhitting van zonnebloemolie (onverzadigd / omega 6 / linolzuur) geeft zeer ongezonde bijproducten. Het verhitten van onverzadigde oliën (zoals bv zonnebloemolie) zorgt namelijk voor het ontstaan van HNE (hydroxy-trans-2-nonenal). Dit is een zeer ongezonde stof. Het rookpunt van (ongeraffineerde) zonnebloemolie is dacht ik ong. 110 graden, daarboven verhitten wordt dus ongezond, bij (ongeraffineerde) arachideolie is dat zo'n 160 graden, dat kan je dus een stuk hoger verhitten, maar bij verhitten boven deze temperatuur gaat ook arachideolie ongezonde bijproducten geven. Geraffineerd beide ongeveer 230 graden by the way... Het gaat er dus niet om dat het niet lukt met deze olie, dat de bollen niet lekker worden; het gaat er om dat het niet gezond is om deze olie te verhitten tot 170 - 180 graden. Nu zul je niet snel gezondheidsklachten krijgen van een enkele oliebollensessie per jaar, toch blijft het een zeer ongezonde keuze. Tot zover mijn kennis, ik hoop dat de tijd mijn kennis niet heeft ingehaald en tegen beter weten in ga ik morgen toch oliebollen bakken in zonnebloemolie. Last met pinda's inderdaad. | |
djkoelkast | maandag 30 december 2013 @ 23:07 |
Rijstolie is het betere alternatief, heeft een nog hoger rookpunt, ik meen zelfs boven de 200 graden. Maar het zal mij echt een rotzorg zijn of anderen liever in de zonnebloembende bakken hoor. | |
Sangha | maandag 30 december 2013 @ 23:10 |
Morgen trouwens op tijd eruit en al vroeg in de benen om het beslag te maken, nu alweer zin in! Alles al in huis, spullen staan klaar en bakken maar. Prachtig Hollands oudennieuw-ritueel! | |
Sorella | dinsdag 31 december 2013 @ 07:56 |
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ? | |
Fendy | dinsdag 31 december 2013 @ 10:17 |
Als er 'harde' bestanddelen inzitten kan het zijn dat je een wit laagje krijgt op je bollen. Maakt voor de rest niet heel veel uit volgens mij. | |
Scorpie | dinsdag 31 december 2013 @ 10:20 |
Ik zou het niet doen. Koop gewoon andere. | |
Sorella | dinsdag 31 december 2013 @ 10:22 |
Er zit zonne, palm en koolzaad olie in en iets met schuim. Nou ja ik moet toch eieren halen (even vergeten dat er in spekkoek zoveel eieren gaan) dus kan ik net zo goed arachide (volgens de kenners hier) olie halen De frituurolie komt wel op. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 10:39 |
Palmolie is super om in te bakken, aleen geen oliebollen. Antischuimmiddel zit in bijna alle frituurvetten/oliën helaas. Meestal niet in losse flessen olie van 1 soort. | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 10:53 |
http://www.voedingscentru(...)uren-of-bakken-.aspx Voedingscentrum zegt dat het niet uitmaakt... | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 11:36 |
Dit is echt zo achterhaald: Echt een load of bullshit dit | |
Fendy | dinsdag 31 december 2013 @ 12:07 |
Maar vertel dan eens hoe/wat/waarom? | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 12:24 |
Kom jij dan eens voor de verandering met bronnen ipv alleen maar te roepen dat jij gelijk hebt en wij ongelijk. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 12:30 |
Nee ik zeg dit voor de lol, puur omdat ik mijn eigen gelijk wil halen. Snap je toch. | |
Sangha | dinsdag 31 december 2013 @ 12:34 |
Zo en het beslag is lekker aan het rijzen (en reizen)! Nog 10 minuutjes en dan gaan we aan de slag! [ Bericht 65% gewijzigd door Sangha op 01-01-2014 19:19:15 ] | |
De_Taartjesfee | dinsdag 31 december 2013 @ 12:54 |
Wat je nu doet is iets roepen en dan 'omdat ik het zeg' er achteraan.Daar leert niemand iets van en dat wekt irritaties op. Mensen vragen om kennis. Wat is er bezwaarlijk aan om die te delen? Of verwijs ze dan iig naar goede bron. We zitten hier allemaal om er iets wijzer van te worden | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 12:59 |
Ze kunnen ook gewoon iets aannemen in plaats van meteen om bronnen vragen, of zelf op zoek gaan, want het is heel makkelijk te vinden. Verzadigde vetten zijn niet slecht, transvetten wel. Door het verhitten van vloeibare olie komen transvetzuren vrij die dus erg slecht zijn. Het gaat mij ook meer op de manier waarop zoiets gezegd wordt: "ik kan het niet vinden dus kom maar met bronnen anders is het niet waar". Ik heb een testbatch gemaakt voor 100% speltoliebollen, ga ze straks bakken, ben benieuwd. Het echte bakken doe ik vanavond pas. | |
De_Taartjesfee | dinsdag 31 december 2013 @ 13:05 |
Gewoon iets aannemen valt niet altijd mee, zeker omdat er diverse bronnen zijn die allemaal iets anders zeggen en het is lastig daar uit te halen wat nou écht klopt. Iedereen kan zomaar roepen dat hij de wijsheid bezit, maar hoe weet je dan hoe het echt zit? Maar goed, hoop dat je speltbollen lukken | |
Oceanonix | dinsdag 31 december 2013 @ 13:21 |
tja sorry dat ik je niet op je blauwe letters geloof. Ik vroeg netjes om een bron omdat ik hetzelf niet kan vinden. Jij maakt ervan dat ik je niet wil geloven. Bij je eerste reactie zijn er 2 mensen gaan googelen. Dus blijkbaar wilden ze je wel geloven. Maar als je ze weinig vertrouwen hebt kan ik er ook niets aan doen. | |
Sangha | dinsdag 31 december 2013 @ 13:24 |
Zo de oliebollen zijn klaar, smaken goed en de eerste reacties zijn zeer goed, altijd leuk natuurlijk! Het kleine beetje suiker en gember erin was een goede zet. De zonnebloemolie geeft een zacht smaakje. Top zo! | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 14:04 |
Speltoliebollen testbatch helemaal gelukt. 100% spelt: | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 14:39 |
Eerste batch was mislukt, had niet goed opgelet met maken van het deeg en vergeten de hoeveelheid melk door de helft te delen... Tweede batch ben ik nu aan het bakken, met La Trappe Quadrupel erdoor. Smaakt zeer goed. Derde batch staat in de oven te rijzen, met West Vleteren 12 erdoor. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 14:41 |
Ik gebruik altijd gewoon pils, wel biologisch pils dan. Hele bollen zijn biologisch trouwens Vanavond ga ik echt bakken en dan ook met krenten/rozijnen/appel werken. | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 14:43 |
Pils deed ik eerst ook altijd, tot ik een keer besloot om het te proberen met speciaalbier. Was zeer geslaagd, sindsdien probeer ik elk jaar weer een ander bier uit in het deeg. Tot nu toe heb ik Westmalle Dubbel en West Vleteren 8 geprobeerd, dit is het eerste jaar dat ik 2 batches met bier doe. | |
Soohr | dinsdag 31 december 2013 @ 14:46 |
Voor het eerst ooit ga ik een batch oliebollen helemaal vanaf nul maken, voor de zekerheid ook nog een batch vanuit een mix pak ernaast mocht het mislukken. Uit het recept 330ml melk wel vervangen door een flesje westmalle dubbel. Het deeg staat nu te rijzen, en na doorlezen van dit topic zie ik dat ik de duivel ga aanroepen met mijn zonnebloemen olie, maar dat mag de pret niet drukken. | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 15:07 |
Vrouwlief kwam net met wat interessants aanzetten, eens kijken hoe het reageert als ik de krenten en rozijnen laat wellen in het bier. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 15:31 |
Ik wel ze altijd in water met een scheutje Whisky, geeft net dat beetje extra. Ik gebruik nooit 100% bier, altijd ongeveer 30% bier, 50% water, 20% melk. Let goed op want melk laat je bollen meer kleuren, dus wil je donkerdere bollen: meer melk, lichtere bollen: minder melk. Er kan op zich weinig mis gaan als je je aan de verhoudingen houdt, grofweg: 500g meel 375ml vocht 100g ei goede schep zout (ruime theelepel) pakje gist En natuurlijk heb je wel goed meel nodig. Als je echt niks anders kunt vinden: kristalbloem of patisseriebloem. | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 17:34 |
Zo, weer klaar met bakken voor een jaar. Tot volgend jaar! | |
Mirjam | dinsdag 31 december 2013 @ 17:37 |
en hoe zijn ze geworden? | |
Dentiwan | dinsdag 31 december 2013 @ 17:39 |
Mijn bollen zijn weer top. Heerlijk! Fijne avond allemaal! | |
Daeron | dinsdag 31 december 2013 @ 17:55 |
Ze vallen goed in de smaak bij de visite | |
Soohr | dinsdag 31 december 2013 @ 18:14 |
Ook klaar, allebei de varianten (helemaal zelf en vanuit mixpak) zijn goed te nassen | |
cafca | dinsdag 31 december 2013 @ 20:06 |
Hier zijn ze ook goed gelukt! | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2013 @ 20:37 |
Ik ben nog volop bezig | |
Daeron | woensdag 1 januari 2014 @ 12:10 |
De dag erna smaken ze ook nog goed | |
Fendy | woensdag 1 januari 2014 @ 12:47 |
Drie bollen gehad als ontbijt en zometeen nog effe wat wegkanen. Prima anti-katerspul altijd | |
robuust89 | woensdag 1 januari 2014 @ 15:50 |
Ik heb struffoli gemaakt, ook erg lekker | |
djkoelkast | woensdag 24 december 2014 @ 11:46 |
It's that time again! Dit jaar ga ik in plaats van pils eens witbier proberen door mijn beslag. En toch iets meer melk, want vorig jaar vond ik ze iets te licht. Het blijft een spel, ik bak ze 1x per jaar en elk jaar probeer ik ze te verbeteren | |
emil23 | woensdag 24 december 2014 @ 11:48 |
Crosspost: Oliebollentijd dient zich weer aan. Na jarenlang hartige droge-worst-bollen en spek-ui-bollen gebakken te hebben wil ik dit jaar eens proberen om een oude-kaas-peppadew-oliebol te bakken! | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 20:15 |
Is het je al gelukt om 100% volkoren spelt oliebollen te maken? Kan ik je echt aanraden. Geeft veel meer smaak aan je eindproduct en het voelt erg spannend aan in je mond . | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 20:17 |
Ik wil dit jaar met kamut gaan experimenteren, ben benieuwd of ik die echte graan smaak te pakken kan krijgen in m'n bollen. Uiteraard bak ik enkel met volledig biologisch-dynamische producten. | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 20:40 |
Heb ik niet geprobeerd, wel 100% speltoliebollen en dan 10% volkoren. Of met Einkorn en dit jaar krijg ik voor het eerst Emmer. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 20:42 |
Waarom maar 10% volkoren? 100% volkoren is zo veel lekkerder en je moet natuurlijk altijd met hele producten werken. Vergelijk het maar met onbewerkte suikers t.o.v. geraffineerde suikers . | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 20:45 |
Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik. Ik zou de krentenbollen dit jaar kunnen proberen met 25% einkorn. En dan gebruik ik witbier ipv pils dit jaar (en ik weet dat daar tarwe in zit, maar 't is wel biologisch ) | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 20:52 |
Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan. Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel . | |
housesoftheholy | zondag 28 december 2014 @ 21:01 |
Vind dit nogal bekrompen. Ik ga dit jaar voor de vegan oliebol met gojibessen. Suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij. Ook (bijna) olievrij: ze worden gebakken in mijn Philips airfryer met een beetje kokosolie. | |
Piger | zondag 28 december 2014 @ 21:05 |
Kan jij dan een goed recept geven voor spelt/volkoren oliebollen? Dan ga ik dat dit jaar eens proberen. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 21:20 |
Dat mag je zelf uitvogelen, ik ga niet al m'n geheimen prijs geven op een publiek forum. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 21:21 |
Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt? | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 22:02 |
Scheelt, soms BD, soms 'gewoon' biologisch. Een 100% volkorenoliebol lijkt me gewoon niet lekker. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 22:04 |
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder. | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 22:24 |
Ik ben niet zo weg van 100% volkoren in dit soort producten, het is dan geen oliebol meer, of laat ik het zo zeggen, het is dan niet meer wat ik in een oliebol lekker vind. Dus witte spelt + een deel volkoren einkorn. Volkorenspelt vind ik minder. Er is hier trouwens bijzonder weinig BD te vinden, biologisch is al een ramp, moet je een half uur voor rijden wil je een beetje assortiment hebben. | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 22:27 |
Waar haal je trouwens BD arachideolie vandaan? Of bak je ze in andere olie? Lijkt me geen eenvoudige klus. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 22:47 |
Pinda's zijn BD ruim verkrijgbaar en die pers ik zelf. Is erg leuk om te doen vind ik, bovendien hou je wat meer oog op wat er allemaal met de producten gebeurd die je gebruikt. Gebruik jij kant en klare olie dan? | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 23:52 |
Zoals gezegd is hier zowat niks verkrijgbaar. Ik kan bepaalde dingen wel bestellen, maar dat kost een godsvermogen. Niet alles hier is 100% bio of BD, maar de grootste delen van de voeding is op z'n minst bio en er wordt zo veel mogelijk zelf gemaakt, maar ik heb geen middelen om zelf pinda's te persen bijvoorbeeld. Ik bak meestal wel mijn eigen pinda's, maar er gaat ook echt wel eens een zakje industrierommel door, je kunt niet alles hebben, ik rij ook gewoon op euro95. | |
voederbietel | zondag 28 december 2014 @ 23:58 |
Ach ja, ik snap het ook wel, het is maar net waar je prioriteiten liggen. Nu maar weer on topic? | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 01:14 |
Lijkt mij niet offtopic verder, het gaat immers over oliebollen en wat men er al dan niet in stopt Einkorn dus, in mijn geval. | |
Piger | maandag 29 december 2014 @ 01:19 |
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen. | |
Kowloon | maandag 29 december 2014 @ 02:15 |
Iets met smaak en twisten. Persoonlijk gebruik ik voor gebak altijd gewone witte bloem, de grove structuur van volkorenbloem vind ik niet passen bij een fijn gebak als de oliebol. Het enige waar ik op let voor oliebollen is of de bloem veel gluten bevat (dat is belangrijk om het gas geproduceerd door de gist goed vast te kunnen houden). | |
housesoftheholy | maandag 29 december 2014 @ 11:03 |
Ik doe niet anders meer. Helaas geldt dit niet voor iedereen. | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 11:05 |
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken. | |
Piger | maandag 29 december 2014 @ 11:14 |
Met dezelfde hoeveelheid vocht? | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 11:18 |
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen. Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt. | |
Piger | maandag 29 december 2014 @ 17:33 |
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen. Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding? Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn? Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch. | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 19:15 |
Strong flour gebruiken ze in Engeland veel, ik moet wel zeggen dat die recepten van een tijdje geleden zijn, dus ik weet ook niet meer precies hoe ik het toen deed. Als je spelt gaat gebruiken hoef je ook niet echt op bloemsoorten te letten is mijn ervaring, ik heb diverse soorten spelt geprobeerd en het ging allemaal even goed. Strong flour is in Duitsland 1050 Plain flour is 550 Dan heb je nog patisseriebloem dat is 405, volgens mij heb ik dat in Engeland nog niet gezien. Hier ook wel patentbloem genoemd als ik het goed heb, niet alle bronnen zeggen hetzelfde. En in Duitsland heb je dan ook nog 630. Als ik goed geïnformeerd ben hebben die cijfers te maken met de hoeveelheid as die overblijft als je die bloem zou verbranden, maar pin me er niet op vast. | |
Oceanonix | maandag 29 december 2014 @ 19:38 |
Morgen gaan wij bakken. Wordt een stapel oliebollen en appelbeignets. Het deeg voor de oliebollen wil ik vanavond al maken. Met brood bakken lukt dat ook prima. | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 19:42 |
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor. Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik. | |
Oceanonix | maandag 29 december 2014 @ 19:43 |
dan kun je nu ook al bakken..... | |
djkoelkast | maandag 29 december 2014 @ 19:44 |
Die zijn op oudjaarsavond oud. Ze zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn Ik doe het dan ook alleen tijdens de laatste aflevering | |
RemcoDelft | maandag 29 december 2014 @ 20:00 |
Net goudreinetten gekocht, helaas alleen piepkleine appeltjes in de supermarkt, en niet allemaal even goed... Ik heb 4.5 kg gekocht voor net 2 euro, wat ook maar een beetje slecht is gaat weg, maar het zal genoeg zijn om heel veel appelflappen over te houden. | |
Bleie | dinsdag 30 december 2014 @ 07:17 |
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen. Even een paar noob-vragen: Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen? | |
emil23 | dinsdag 30 december 2014 @ 07:31 |
Frituurvet liever niet. Dat wordt wit bij kamertemperatuur. Dus dan krijg je een wit laagje vet op je oliebol als hij afkoelt. Zonnebloemolie wil wel prima. | |
LintuxCx | dinsdag 30 december 2014 @ 09:20 |
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen. Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen. | |
Myraela | dinsdag 30 december 2014 @ 10:03 |
Oh er is een heel oliebollen topic. Ik ben niet heel erg van de oliebollen, na eentje heb ik het meestal wel gehad. Maar ik bakte laatst hartige oliebollen met kaas en spek en daar zou ik zo de hele schaal van leeg eten. Morgen geen oliebollen, maar wel donuts en appel beignets. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 10:05 |
Het kan in elk vet, alleen arachideolie is veel lekkerder. Vast frituurvet geeft als de bollen koud zijn een wit laagje over de bollen. Frituurolie is gewoon echt vies. Olie moet brandschoon zijn en als je niet wil dat alles wat je daarna bakt naar oliebollen smaakt moet je het ook weggooien na gebruik. Pakken oliebollen weet ik niets van | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 10:06 |
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei. | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 10:07 |
Het oliebollendeeg is mooi gerezen. Heb per 500 g bloem 2 g gist gebruikt en dit de nacht laten rijzen. Zo maar eens gaan bakken! | |
LintuxCx | dinsdag 30 december 2014 @ 10:25 |
Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk. Maar ik zal er wat minder melk in gooien vanavond dan, dankje. In sommige recepten zie ik ook bier en/of spa rood gebruikt worden. Weet niet wat dat voor effect heeft? | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 10:40 |
Een ei is 50g dus voor elk ei gebruik je 50ml minder melk/water of ander vocht. Ik doe altijd een deel pils in het beslag. Geeft extra smaak en door het koolzuur worden ze extra luchtig. | |
MaleDuck | dinsdag 30 december 2014 @ 10:49 |
Mijn vrouw bakt vandaag als het goed is ook oliebollen, ze zijn wel gluten, lactose en eivrij | |
Myraela | dinsdag 30 december 2014 @ 11:04 |
Nou, klinkt echt heerlijk. | |
MaleDuck | dinsdag 30 december 2014 @ 11:05 |
Ja, beter als geen oliebollen | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 11:12 |
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt. | |
-Mellow- | dinsdag 30 december 2014 @ 11:13 |
Ik ga morgen ook oliebollen bakken, voor het eerst in mijn leven. Net het topic doorgespit en besloten te bakken met tarwebloem, een heel klein beetje volkorentarwe, nog nader te bepalen bier, melk, ei, kaneel, vanille, suiker en in whiskey gewelde rozijnen. Ik heb ze al jaren niet gehad, dus zin in! | |
MaleDuck | dinsdag 30 december 2014 @ 11:15 |
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit) Misschien schrijf ik er nog wel een blogje over ofzo. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 11:19 |
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig. | |
MaleDuck | dinsdag 30 december 2014 @ 11:29 |
Als je puur boekweit gebruikt is het vaak niet echt smaakvol, maar wij bakken ook vaak pannenkoeken die glutenvrij, lactose vrij en eivrij zijn en dan doe ik meestal: 1/6 rijstmeel, 1/6 maismeel, 1/3 teffmeel, 1/3 boekweitmeel. Met een gelijke hoeveelheid water en je hebt heel simpele pannenkoeken. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 11:32 |
ik gebruik zelf vaak havermeel, neutrale smaak itt teff | |
MaleDuck | dinsdag 30 december 2014 @ 11:33 |
Is ook een goed alternatief Alleen hebben wij vaak alleen havervlokken in huis en heb meestal geen zin om ze te malen tot meel | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 11:42 |
Poffertjes? Pannenkoeken? Ik gebruik boekweit alleen met zoet. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 11:45 |
of te wel een galette bretonne | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 12:32 |
de bollen zijn klaar. Tijd om beignets te bakken. | |
Zelfscanner | dinsdag 30 december 2014 @ 13:08 |
Ik hoor hier volkoren oliebollen vallen. Nu stelde ik dit dus voor, maar ik werd vrijwel direct naar het gekkenhuis verwezen. Waarom? Is de mens gehersenspoeld dat oliebollen persé wit moeten zijn? Wat zijn de plus en min punten van volkoren? (Of bruine bollen?) | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 13:12 |
Hee, ik las net op je blog je recept voor boerenjongens-oliebollen. Daar heb ik nu eigenlijk wel zin in! Ik heb alleen nog nooit oliebollen gemaakt.. Ik lees overal over het laten rusten van het beslag gedurende ongeveer een uur, maar mag dat ook een stukkie langer zijn? Als in: als ik rond elf uur 's morgens het beslag al maak, kan ik dat vervolgens rond zes uur 's avonds gebruiken om oliebollen mee te maken? Moet morgen tussendoor namelijk gewoon werken. | |
summer2bird | dinsdag 30 december 2014 @ 13:16 |
Hoi, hoe maak je kwarkbollen? Ik ben gewoon nieuwsgierig aangezien een restaurant hier dat verkoopt En hebben jullie ze wel eens gehad? Zijn zulke lekker? | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 13:33 |
Ik heb het zelfs een nacht laten staan, wel veel minder gist gebruikt (gelijk aan no knead broodjes). En ze zijn prima gelukt. Heel erg luchtig. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 13:34 |
Hoopte ik al op. Thanks! | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 13:50 |
en tenslotte de appelbeignets. | |
Muck | dinsdag 30 december 2014 @ 15:50 |
Ik vind de mijne ook erg geslaagd dit jaar | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 15:52 |
Ze zijn niet erg rond, met een ijsschep krijg je ze mooi rond. Ik vind ze eerlijk gezegd ook wat ongelijkmatig gebakken. Maar als ze goed smaken is de rest minder belangrijk. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 15:57 |
Onregelmatige ballen = meer korstje Ik vind dat juist lekker! | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 15:57 |
in amsterdam staan ze ervoor in de rij | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 16:00 |
die frutsels zijn juist lekker | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 16:32 |
Zuigen zich vol met olie, van mij hoeft het niet. | |
Muck | dinsdag 30 december 2014 @ 16:55 |
Dit is met een ijsschep gemaakt. Die tentakels en frutsels horen wat mij betreft gewoon aan een oliebol | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:12 |
O ja, die krokante, vettige uitstulpende stukjes vind ik juist lekker! Het is een oliebol hoor, geen krentenbrood. Dat opzuigen valt trouwens wel mee, da's vooral als je niet heet genoeg frituurt. | |
Muck | dinsdag 30 december 2014 @ 17:13 |
Precies | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 17:17 |
bij ons altijd uitstulpsels ondanks de ijsschep. djkoelkast is niet snel tevreden en moet dat ook altijd laten blijken.... | |
Myraela | dinsdag 30 december 2014 @ 17:17 |
Jaaaaa. Ik geniet echt van die kleine uitstekels. Ben benieuwd naar je resultaat! Boerenjongens wel goed laten uitlekken. Het was overigens ook mijn eerste keer oliebollen, ik had verwacht dat het veel lastiger zou zijn. Maar ik ben nu echt fan. Zo fijn om zelf smaakjes te kunnen combineren. Ik heb nog zoveel variaties in mijn hoofd. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:18 |
Nou, ik ben anders ook niet snel tevreden. Een oliebol die zo glad en rond is als een biljartbal is mijns inziens een inferieure oliebol. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 17:23 |
Hij hoeft niet glad te zijn, maar dit zag er gewoon niet lekker uit naar mijn mening. Meningen zijn er om te geven en een forum is er voor discussies. Niet zo moeilijk doen. Ik zeg toch niet dat het niet goed is, ik geef mijn mening er over, c'est tout. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:25 |
Mee eens! | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 17:34 |
je zou het opbouwend kunnen proberen. Ik post gisteren wat en het eerst wat je doet is weer met de azijn rond gaan. En dat waren mijn eerdere ervaringen ook al met je. Ik kom hier om wat te leren van de ervaringen van anderen. En hopelijk kan ik een ander ook iets leren. Wel zo leuk. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:38 |
Ik hou daar juist wel van op een forum. Niet van dat 'eerst een aai over de bol en dan een voorzichtig kritiekpuntje'-gemuts. Ik vind dat onze Koelkast af en toe een volstrekt onnozele mening heft over hoe je iets zou moeten bakken, maar ik stoor me op geen enkele manier aan hoe -ie zich daarover uit. Maar goed. Oliebollen. DJKoel, je ziet het: iedereen hier verder lijkt te houden van krokante frutsels aan de bal. Oei, dat klinkt ranzig, maar je snapt het punt. | |
Muck | dinsdag 30 december 2014 @ 17:39 |
Ik moet zeggen dat ik het eens ben met Oceanonix. Als ik zie dat jij in CUL gepost hebt, dank ik al gauw: laat maar. Ik vind je kritiek vaak niet erg opbouwend. Alleen wat jij maakt is fantastisch, de rest is troep | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:42 |
*boks* Vind jij het ook zo spannend als ik? Ik heb zo'n beetje alles dat bestaat al wel gefrituurd, maar oliebollen nooit eerder. | |
foodlover | dinsdag 30 december 2014 @ 17:42 |
Wellicht vloeken in de kerk hier, maar ik ga morgen oliebollen bakken in een muffinblik in de oven, zag het vandaag bij Koffietijd Toch eens proberen, zeker aangezien ik de enige ben thuis die oliebollen eet. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:46 |
Huh, wat?! Hoe werkt dat dan? Een beetje zoals popovers of soesjes ofzo? Ben benieuwd of het nog een beetje neigt naar een herkenbare oliebolbeleving, want juist het frituren lijkt me toch wel een bijzonder belangrijk element! | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 17:48 |
Dat zijn dan toch rozijnen muffins? | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:49 |
Even iets anders hè? Iets dat ik niet snap. In recepten over oliebollen, in filmpjes over oliebollen en in de verhalen van mijn moeder, oma's en schoonmoeder komt steeds weer naar voren dat het er zo enorm van gaat stinken in huis als je oliebollen bakt. Maar als ik zo naar het recept van een gemiddelde oliebol kijk, dan zie ik daar nou echt helemaal niks in dat mij ervan overtuigt dat het frituren van oliebollen meer stinkt dan het frituren van, ik noem maar iets: patat/friet, kaaskroketten, tempura-garnalen of donuts. Waar zit dat 'm in?! | |
foodlover | dinsdag 30 december 2014 @ 17:49 |
Hier is het "recept" Ik twijfel nog of ik 'm eerst eens met die mix ga proberen of dat ik zelf wat beslag maak maar wel bereidingswijze overneem. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 17:51 |
Grote batches in zonnebloem olie, itt beetje patat in frituurvet? | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:52 |
Tsja. Ik bak patat/friet ook in een grote, gietijzeren pan vol met pinda- of zonnebloemolie. | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 17:53 |
Het zit hem vooral in de tijd. De olie heeft zo'n 3 uur heet gestaan bij ons. Ikzelf heb alleen de beignets gebakken en mijn haar is daardoor zo vet als bagger. De schuur stond aardig blauw. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 17:55 |
Mja, dat zal het dan wel zijn. Ik heb voor morgen een recept voor wat kleinere oliebollen klaar liggen. Daar passen er zes van in de pan, ze moeten er drie minuten in, dus ben ik in 25 minuten uitgefrituurd als ik er vijftig wil maken. Met gewoon de afzuigkap vol aan voorzie ik geen problemen. | |
miss_dynastie | dinsdag 30 december 2014 @ 17:57 |
Met oliebollen ben ik stukken langer bezig dan met patat. Maar straks als we een nieuwe keuken hebben, verhuist de frietpan naar onder de overkapping. Niet zozeer vanwege de stank, maar vanwege de spetters. | |
essnhills | dinsdag 30 december 2014 @ 17:58 |
Ik ga morgen ook een poging wagen en ga, ja ik weet het, met Koopmans oliebollenmix aan de slag. Maar op de verpakking staat dat je ze op 190 graden moet bakken Is dat niet veel te heet voor oliebollen? | |
Oceanonix | dinsdag 30 december 2014 @ 18:10 |
ik vind 180 fijner bakken. niet zo snel zwart maar het is proberen en kijken hoe goed de thermometer is in de pan. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 18:15 |
Ik zei niet dat alle frutsels weg moeten en alle bollen perfect rond moeten, het zijn geen tennisballen. De oliebollen uit het voorbeeld zijn alleen naar mijn mening te ver daar in gegaan, beslag is iets mis mee. Kijk even naar de oliebollen van mij van vorig jaar in dit topic, zijn ook niet perfect rond en zitten ook uitstulpingen aan, alleen er is wel een groot gedeelte rond, ze hebben zeg maar een ronde buik en af en toe een uitstulping. De bollen die hier gepresenteerd werden zijn nergens rond, overal zitten uitstulpingen, dat is het ook niet. En ik zeg niet dat die van mij perfect zijn hoor, elk jaar probeer ik ze te verbeteren, maar zulke spinnen krijg je vaak met baksels uit een pak. Ik hou daar niet van, meer moet men er niet achter zoeken. Ik weet dat ik mijn mening nogal sterk verkondig soms, dat is een kwaaltje | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 18:15 |
Dat is dikke dikke bullshit. En dit is geen mening. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 18:18 |
Ik heb nog nooit last van stank gehad. Volgens mij is dat als je of te heet of te lang in hetzelfde vet bakt. Als je een normale hoeveelheid oliebollen bakt (zeg 2x 500g) dan gaat het echt niet stinken. | |
minilot | dinsdag 30 december 2014 @ 18:19 |
Ja, dat leek mij dus ook. Nou ja, we zullen zien morgen. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 18:27 |
Ik snap ook niet waarom steeds alles verkeerd wordt opgevat, ik zeg volgens mij toch nooit "dit is vies en hoe ik het bak is het goed", maar misschien leg ik te weinig leesbare intonatie of gebruik ik te weinig smiles. Ik weet niet wat het is. | |
motorbloempje | dinsdag 30 december 2014 @ 18:29 |
Ik ga die muffinblikdingen eens proberen hier! Lekker low-profile, voor 'n half blik beslag maken en kijken waar 't schip strandt! | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 30 december 2014 @ 18:31 |
Ik kon het niet goed zien in het filmpje, ging er nou een laagje olie in het muffinblik? | |
motorbloempje | dinsdag 30 december 2014 @ 18:31 |
In de beschrijving staat van wel ja, 0.5/1cm | |
essnhills | dinsdag 30 december 2014 @ 18:36 |
Oké bedankt | |
Miniem | dinsdag 30 december 2014 @ 18:36 |
Ik kom bij jou oliebollen eten. | |
essnhills | dinsdag 30 december 2014 @ 18:44 |
Uhuh Misschien mislukken ze wel | |
Miniem | dinsdag 30 december 2014 @ 18:45 |
Als ze mislukken heb ik jou nog. | |
RoelerMF | dinsdag 30 december 2014 @ 19:34 |
Gisteren voor het eerst oliebollen gebakken, een proefbatch zodat ik morgen enkele tientallen kan bakken. Ben zeker niet ontevreden over resultaat, wel te weinig zout gebruikt dus erg flauw qua smaak. Maar dat moet morgen wel goed komen door een klein beetje extra zout en een goede snuf kaneel toe te voegen. De structuur en de vorm waren ansich prima, maar de ijsschep werd snel te vies wat als resultaat die oliebollenraket op de foto opleverde. En het zijn vrij kleine bollen door het formaat van de schep, wil dus morgen ook eens met een lepel proberen te scheppen | |
Myraela | dinsdag 30 december 2014 @ 19:50 |
Gewoon lekker met twee lepels joh, werkt hartstikke makkelijk. En ze worden nog steeds gewoon rond. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 20:23 |
Daar ligt sneeuw! Ik bak altijd gewoon binnen, onder de afzuigkap, geen centje pijn. | |
RoelerMF | dinsdag 30 december 2014 @ 20:27 |
Ja dat is voor sneeuwbollen, maar ik heb denk ik het recept verkeerd begrepen. In plaats van 15 gram is er 15 cm bezorgd. Zijn er nog goede tips als je het met 2 lepels doet? Ik heb dat kunstje nooit zo goed door. | |
Muck | dinsdag 30 december 2014 @ 20:45 |
Hier lag best veel sneeuw En je ijslepel een klein beetje invetten scheelt al veel geplak | |
Zelfscanner | dinsdag 30 december 2014 @ 20:47 |
Sneeuwballenmaker van de action gebruiken | |
Brentmeister | dinsdag 30 december 2014 @ 20:47 |
Uren achtereen? | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 01:08 |
Ja, ik heb nog niet eens echt goed naar recepten gekeken, alleen bedacht wat ik erin wil. En ook dat ik ze met een ijsschep ga doen omdat ik dat formaat denk ik wel leuker vind dan van die joekels. Ik ben vooral heel blij dat ik voor het eerst in vier jaar weer eens oliebollen kan eten. Begreep ik het trouwens goed dat het gelijke delen bloem en water/melk/bier moeten zijn? Of wat is volgens jullie nou het ideale basisrecept? | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 09:39 |
Daar gaat -ie dan! Eerste oliebollen evah! (Even aan het wachten tot alles op kamertemperatuur is nu..) Naar idee van onze Myraela qua boerenjongens gebruiken ( !), verder een vrije interpretatie met bruiswater, karnemelk, vanille en citroenschil. Beslag gaat zes uur lang borrelen voor het bakken. Ben benieuwd! | |
LintuxCx | woensdag 31 december 2014 @ 09:42 |
Die indruk krijg ik wel ja, en het resultaat was eergisteren ook best goed toen ik dat deed. Gisteren werden ze wat minder lekker. Deels witte bloem gebruikt ipv volkoren spelt en wat meer met de combinatie gerommeld, dus dat doe ik niet weer. En zout vergeten, geen idee hoeveel invloed dat heeft. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 09:47 |
Heel veel. Helemaal geen zout in zoete baksels doen maakt echt een vieze hap! Brr. | |
LintuxCx | woensdag 31 december 2014 @ 10:07 |
Ik heb het er halverwege nog bij in gegooid, dat hielp misschien een beetje maar toch waren ze eergisteren echt lekkerder. Dus ik vraag me af zout meer doet en al tijdens het rijsproces aanwezig moet zijn oid. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 11:13 |
Wel ongewaxte citroen hè. Niet omdat ik het beter weet, maar wel omdat die wax echt geen onschuldige bijenwas is | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 11:14 |
Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn | |
HaverMoutKoekje | woensdag 31 december 2014 @ 11:24 |
Ik dacht dat jij zo'n foodie was die alleen handgeplukte citroenen gebruikt van die ene Toscaanse boer met een bio boom. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 11:32 |
Haha, welnee. Ik ben (voor mezelf dan) heel erg voor dingen helemaal zelf maken, maar ik doe niet hysterisch over ingrediënten. Geen zin in en geen geld voor. Ik maak belachelijk lekkere dingen met de goedkoopste bloem van de Lidl, de goedkoopste citroenen bij de Turk en als het recept ernaar vraagt gooi ik zonder blikken of blozen ve-tsin en corn syrup door mijn gerechten. Het moet vooral lekker zijn. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 11:33 |
Ik eet heel weinig vlees & vis en wél elke dag minstens een halve kilo groenten, dus daarmee compenseer ik eventuele rommel. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 11:45 |
Daarmee haal je het niet weg, het is echt vieze bende, kijk de Keuringsdienst van Waarde eens terug over citroenen. En als je groenten vol landbouwgif neemt compenseer je niks hoor | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 11:51 |
Klopt als een bus, maar boeit me niet zo. Geeuw, offtopic. Ontopic daarentegen, het beslag is klaar! Vaarwel oliebollenbeslag, tot vanavond! Borrel maar lekker. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 11:56 |
Mijn nieuwe koffiemolen (voor poedersuiker) is optijd binnengekomen, was nog even spannend. Vorige apparaat wat ik daar voor had is stukgegaan van de week Beslag maak ik trouwens pas vanavond, hoeft niet zo lang te rijzen. Heb er wel nu al zin in | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 12:04 |
Heb vanavond geen tijd om beslag te maken, zelfs bakken wordt krap. Wordt met twee pannen tegelijk, denk ik En als ik de algemene bereidingswijze en receptuur van oliebollen zo eens bekijk kan het voor het gistbeslag bepaald geen kwaad om zes uur lang op ongeveer 19/20 graden te staan in plaats van één uur op een warmere plek. We zullen zien vanavond. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 12:14 |
Komt de smaak ten goede als je langer laat rijzen op lagere temperatuur, maar ik doe het eigenwijs op de door mij geteste manier Nadeel van maar 1x per jaar bakken, ik zou eigenlijk eens in februari ofzo volop moeten gaan experimenteren, maarja dat komt er steeds niet van. 19/20 graden is het hier alleen in de zomer Nu is het gewoon een graad of 15 in huis, dus duurt het rijzen nog langer | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 12:23 |
Ik wist helemaal niet dat dat boerenjongens heette Hier hebben de rozijnen de hele nacht in añejo rum gestaan Vanille gaat er ook in, en herfstbok. Ik had geen idee wat voor bier ik er in moest gooien, want ik ben niet zo'n drinker, en zeker geen bierkenner. Maar koken met drank doe ik echt heel graag Lijkt me lekker trouwens, met karnemelk. Goed idee! | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 12:25 |
Doen jullie er ei in? Is dat belangrijk en waarom? Maakt het deeg wat zachter/ smeuiger misschien? | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:28 |
Nou ja, ik weet het dan alleen voor brooddeeg, maar oliebollendeeg verschilt daar volgens mij weinig van.. Ei brengt extra vocht in het deeg wegens een hoog watergehalte. Een ei levert tevens vet, wat voor een rijkere smaak, langere houdbaarheid en smeuïger mondgevoel zorgt. En de eiwitten van ei stollen maar blijven zacht en flexibel bij verhitting, waarbij eiwitten in gluten vooral stevig worden. Een ei geeft dus een zachter kruim. Het rijzen, de glutenopbouw, gaat met ei in het deeg wel wat moeizamer. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:31 |
O, en nog vergeten: in eieren zitten ook verschillende emulgerende stoffen, die ervoor zorgen dat de verschillende ingredienten in het deeg/beslag zich beter laten mengen tot een homogene massa. | |
essnhills | woensdag 31 december 2014 @ 13:32 |
Zo, ik heb ze ook net gebakken Met behulp van Koopmans, maar goed, je moet ergens beginnen | |
#ANONIEM | woensdag 31 december 2014 @ 13:38 |
Ik heb net een beslagje gemaakt... voor het eerst... 500 gram bloem 500 ml volle melk 1 zakje gist (7 gram) 1 ei Beetje zout Scheut bier Vanille aroma Citroenrasp Kaneel Twee eetlepels water | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:40 |
Applausje! Wat zit er nou eigenlijk precies in zo'n pak? Ben wel nieuwsgierig. | |
essnhills | woensdag 31 december 2014 @ 13:41 |
In principe moet je alleen 500 ml water toevoegen, en krenten als je die er doorheen wilt. Ik heb wel een deel van het water vervangen door bier. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:41 |
Maar dan zit er dus waarschijnlijk bloem, zout, suiker en een rijsmiddel in ofzo? | |
essnhills | woensdag 31 december 2014 @ 13:42 |
Ik zal zo even voor je kijken | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:42 |
Jeej! | |
essnhills | woensdag 31 december 2014 @ 13:47 |
tarwebloem, suiker, weipoeder, zetmeel (o.a. tarwe), zout, 1,3% gedroogde.bakkersgist | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 13:47 |
Oliebollen met rijsmiddel vind ik niet lekker, die smaken echt compleet anders dan met gist. Die heten "gemak in een pak". Als je dan toch uit een pak bakt neem dan met gist. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:49 |
Gist is ook een rijsmiddel. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:50 |
Ah ja, weipoeder natuurlijk. Zodat je er geen melk in hoeft te gooien. Aha. Thanks! Was wel benieuwd. |