abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 14 september 2007 @ 18:49:21 #276
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53178335
Gisteren proefwerk gegeven. Ik dacht: "Vandaag neem ik ze weer eens te pakken". Dus bij het uitdelen was ik bezig van: "Dit is versie 1... dus dan krijg jij versie 2... jij krijgt versie 3.. effe kijken, hij had versie 2, dus dan krijg jij versie 1".. alsof er 3 versies in omloop waren. Leerlingen schreven ook netjes het versie-nummer op hun proefwerk. Na afloop nam ik de geschreven werken in en liet de opgaves nog expres even op hun tafeltjes liggen. En jawel hoor, opeens: "Ja maar, meneer... die versies zijn toch allemaal hetzelfde!... "

Die gezichten.. haha, geweldig
.
  zaterdag 15 september 2007 @ 22:15:10 #277
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53206565
Ik viel zojuist in een uitzending van Rondom 10 over het dreigende lerarentekort. Er waren een aantal gasten: een docente Nederlands, die pas 2 weken les gaf, een paar PABO-studenten, een student aan de lerarenopleiding, een docent die er na 5 jaar vervangen mee gestopt was, een kritische moeder, een paar leerlingen van 6 atheneum en een docent die nog steeds les gaf. Laatstgenoemde was een al iets oudere man (hij heette Teunis geloof ik), maar daar kon ik me wel het beste mee identificeren.

Onder andere kwam ter sprake:

* Filmen met mobieltjes
Natuurlijk schokkende filmpjes met tierende docenten die leerlingen uit de klas smijten. Ik zet mijn vraagtekens bij het gedrag van die docenten trouwens. Moeten mobieltjes verboden worden, is de vraag. Nee natuurlijk. Als je de leerlingen gewoon vraagt om dat ding uit te zetten, dan is 't toch goed. Al die overspannen reacties dat je de telefoon moet inleveren, ik kan me er niet zo in vinden. De ex-leraar vond dat de mobieltjes verboden moesten worden, want dat was in de jaren 80 ook zo.

* Gedrag leerlingen
Het gedrag van leerlingen komt ter sprake. De docente Nederlands met haar 2 weken leservaring herkent dit "helemaal niet". Nee, tuurlijk niet, de eerste paar weken zijn de leerlingen nog zo mak als een lammetje. Maar ze moest wel toegeven dat de les afgelopen donderdag "haar een slecht gevoel gaf". Teunis (mijn grote vriend ), zei inderdaad dat je een klas niet met harde acties moet bedwingen, maar gewoon open in contact moest treden. Docente Nederlands meldde vrolijk dat ze met de hele klas naar de bioscoop was geweest. De norskijkende docent die het na 5 jaar gezien had, meldde inderdaad dat leerlingen vervelend waren. Hij herkende het in elk geval.

* Rekentoets
Er gaan minder studenten naar de PABO werd gezegd, en een aantal struikelt door de rekentoets. Er worden een aantal sommetjes (van het kaliber 28 : 0,7 en 2500:204) op een whiteboard geschreven. De docente Nederlands, die trots meldde dat ze ook op het basisonderwijs had lesgeven, kakelt luid over iedereen heen. Alleen jammer dat ze de meest foute oplossingen geeft..

* De "kritische moeder"
Dat was ook een geval apart. Zo'n moeder die je standaard op elk tienminutengesprek hebt zitten en op elke slak een kilo zout legt. Alhoewel ze ook wel wat punten had die klopten, vond ik haar een beetje een persoon met een hoog muggenzift-gehalte. Iemand die het liefst met een telescoop voor het raam van het klaslokaal gaat zitten en elke keer als de docent een andere leerling het woord geeft, gaat klagen dat haar zoon niet genoeg aandacht krijgt.

* Docenten zijn lui
Opmerking van de "kritische moeder" was dat docenten vaak lui waren, omdat haar zoon geen proefwerk ter inzage kreeg. De docent wilde geen nieuw werk maken of met haar zoon het proefwerk bespreken. Dat is natuurlijk een op zichzelfstaande situatie, MAAR DAAROM scheert ze voor het gemak maar even alle docenten over één kam en noemt ze lui.

* Docenten hebben toch veel vakantie?
Er staat nog een gast op. Hij had blijkbaar een artikel geschreven in de krant over het salaris. Hij vond dat de docenten weinig deden. "Ze geven een paar uurtjes en zitten om 5 uur alweer aan de aardappels". Dat vond ik wel erg kort door de bocht van die vent. Hij maakte een ongelooflijke blunder door te zeggen dat docenten maar 1040 uur per jaar werken. Dat is het aantal uren dat leerlingen in de onderbouw les moeten krijgen. Een jaartaak van docenten ligt op 1659 uur. OJA! Iemand die dus blijkbaar totaal niet weet waar hij het over heeft.

Wel interessant om even te kijken op de zaterdagavond, maar wat slechts zijdelings ter sprake kwam, was dat het management van een school het plezier van veel docenten vergalt. Om maar te zwijgen van de onderwijstijd...

Reacties op de uitzending op de site van Rondom Tien

[ Bericht 3% gewijzigd door Baba-O-Riley op 15-09-2007 22:34:38 ]
.
pi_53206743
Dat filmen met die mobieltjes, daar ken ik een ander verhaal over...

Leerlingen hebben op de school waar ik lesgaf dat mobieltje totaal verkeerd gebruikt. Ze hadden een leerling vastgebonden aan een stoel (die leerling speelde natuurlijk mee!) en toen de leerkracht binnenkwam in het lokaal, ging ze naar hem toe en toen ze hem wou losmaken (en dus nogal dicht bij die jongen zat) heeft er iemand zijn broek uitgetrokken waardoor er nogal compromitterende beelden van de leerkracht in kwestie werden gemaakt. Deze beelden hebben ze dan ook maar op Youtube gezet, want ja, wat moet je er anders mee?

De leerkracht had het inderdaad moeilijk met orde houden in die klas, maar zoiets vind ik toch heel ver gaan en na dit voorval vond ik het zeker niet erg om de mobieltjes helemaal te gaan verbieden.
  zaterdag 15 september 2007 @ 22:26:58 #279
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53206862
Dat gaat inderdaad erg ver ja.
.
pi_53210261
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 22:15 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik viel zojuist in een uitzending van Rondom 10 over het dreigende lerarentekort.
Ah, gemist, maar morgen komt er ook een Zembla over het lerarentekort, het is nogal actueel he
  zondag 16 september 2007 @ 13:44:53 #281
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53217369
De aflevering van gisteravond is HIER terug te kijken. Wil je blijven genieten van je zondagmiddag, kijk dan maar niet.


Dit klinkt in elk geval een stuk serieuzer:
quote:
Leerlingen krijgen te weinig uren les omdat er niet voldoende leraren beschikbaar zijn. Dat is wat scholen zeggen over het probleem dat overigens in de toekomst nog veel omvangrijker wordt. Maar wordt het huidige lerarentekort niet mede veroorzaakt door de manier waarop scholen het werk georganiseerd hebben? En wordt er niet te veel gevraagd van scholen dat niets met lesgeven te maken heeft, maar waar wel mensen voor nodig zijn? ZEMBLA filmde de dagelijkse praktijk van de leraren op twee scholen en constateerde dat ze vaak niet toekomen aan datgene waar ze voor zijn opgeleid: lesgeven. Of zoals onderwijsspecialist Leo Prick constateert: ‘Leraren staan te weinig voor de klas en zijn te veel bezig met andere taken dan het leraarschap.’

‘Waar is de leraar?’ zondag 16 september om 20.30 uur op Nederland 3.

Hoe kijken docenten zelf naar hun vak en wat merken zij van het veelbesproken lerarentekort? ZEMBLA filmde voor en na de zomervakantie de dagelijkse schoolpraktijk in Doorn en Spijkenisse, op twee ‘gewone’ scholen in het voortgezet onderwijs. Duidelijk wordt dat leraren veel meer taken hebben dan alleen lesgeven. Een deel daarvan (waarbij leraren ook functioneren als decaan, mentor, lid van het zorgteam etc.) wordt ervaren als ‘krenten in de pap’. Een andere deel (zoals vergaderen, overleggen, surveilleren) wordt duidelijk als ‘corvee’ gezien.

Volgens Minister Plasterk (Onderwijs) vormt het lerarentekort een ‘megaprobleem’. En dus moeten scholen met handige trucs proberen in ieder geval de schijn op houden dat de leerlingen genoeg uren les krijgen. ZEMBLA zet een aantal trucs op een rij: leerlingen worden als docent voor de klas gezet, leraren hoeven alleen maar ‘op te passen’ op een klas van een zieke collega. Of er worden leraren ingezet zonder bevoegdheid, zoals dominee Van der Gaag in Spijkenisse. Tijdens zijn sollicitatiegesprek voor de functie van docent levensbeschouwing werd hem gevraagd wat hij nog meer zou kunnen. Van der Gaag: ‘Ik zei dat ik ook wel wiskunde zou kunnen geven in de onderbouw. (…) Ik heb kinderen in het voortgezet onderwijs die ik help bij hun huiswerk.’ Nu geeft hij de helft van de week levensbeschouwing en de andere helft wiskunde.


[ Bericht 5% gewijzigd door Baba-O-Riley op 16-09-2007 14:54:54 ]
.
pi_53229054
Niet echt wat nieuws gehoord, maar voor een heleboel kijkers die niet zelf in het onderwijs werken ging ongetwijfeld een wereld open. Vond het wel leuk om de uitzending te zien omdat 1 van de gevolgde scholen er een is waar ik lang geleden eens een half jaartje heb gewerkt. Kon me het gebouw niet meer zo goed herinneren, maar een paar van de geinterviewde mensen wel. Leuk
  zondag 16 september 2007 @ 21:35:39 #283
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53229111
Ja, de uitzending was in elk geval van een ander kaliber dan "Rondom Tien". Wel weer aandacht voor de problemen, maar wel op een natuurlijke, minder sensatiebeluste manier. Ik vond wel het einde een beetje abrupt, of zou er nog een tweede deel komen?
.
  dinsdag 18 september 2007 @ 13:47:39 #284
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53269590
Ik ben al een tijd niet meer in dit topic geweest. Ik ben nu derde jaars PABO student deeltijd en inmiddels begonnen aan een stage in het speciaal basisonderwijs. Dit bevalt goed!
Ik heb morgen ook een gesprek met een stichting die voor een invalpool op zoek zijn naar een klassenassistent. Voor mij wordt dit het eerste solicitatiegesprek in de onderwijssector dus ik zal sowieso een ervaring rijker zijn en ik kijk verder wel wat ze willen en bieden. Ik zit alleen te twijfelen over kleding. Wat raden de meer ervaren mensen hier aan: pak of smart-casual?
Andere tips ook altijd welkom
Life is what you make it.
  woensdag 19 september 2007 @ 20:46:38 #285
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53310284
Het gesprek is vandaag al geweest zie ik. Hoe was het gegaan?
.
pi_53310354
Vergeten jullie niet je ervaringen ook hier te posten ?
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  woensdag 19 september 2007 @ 21:27:42 #287
180015 Aryon
bla die bla die bla
pi_53311431
quote:
Op dinsdag 18 september 2007 13:47 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ben al een tijd niet meer in dit topic geweest. Ik ben nu derde jaars PABO student deeltijd en inmiddels begonnen aan een stage in het speciaal basisonderwijs. Dit bevalt goed!
Ah, leuk! Ik loop ook stage op een SBO en een ZMLK(basisschooleeftijd) school. Alleen dan als vakdocent gym! Het is echt zeer leuk. Gister mijn eerste stagedag gehad op de ZMLK-school en veel geobserveerd en naar kinderen gekeken, hoe zij reageren enzo. En mijn stagecoach had de hele tijd dezelfde les gedraaid en toen was heel goed te zien wat de verschillen waren tussen de klassen en de kinderen. Maar ik heb er echt zin in en ik heb een leuke stagecoach, dus dat komt helemaal goed. ^^
Slay the dragon in your dreams!
  woensdag 19 september 2007 @ 22:37:26 #288
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53314094
quote:
Op woensdag 19 september 2007 20:49 schreef PietjePuk007 het volgende:
Vergeten jullie niet je ervaringen ook hier te posten ?
Helaas moet ik je teleurstellen. Bij mij hangt een goede sfeer in de klas, waar rustig gewerkt wordt en altijd tijd is voor een geintje, zowel van mijn kant als van de kant van de leerlingen. Dus voor verhalen over rondvliegende stoelen, in brand gestoken plafonds of leerlingen, typexx in de koffie, nietjes in de soep, gecrashte computers, punaises op de bureaustoel of een deur gebarricadeerd met een kast moet je niet bij mij zijn

Ik vond het verhaal van die klas die een lokaal opgeschoven was wel erg geweldig. Dat heb ik zelf eens met een klas van mij gedaan. Liet ik een leerling het klassenboek halen (wat ik zelf uiteraard al had meegenomen) en terwijl hij weg was, schoof ik met de klas een lokaal op. Daarna zijn we stil gaan afwachten wat de reactie zou zijn. We hebben in een deuk gelegen.
.
  woensdag 19 september 2007 @ 22:43:22 #289
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53314312
Gesprek is goed gegaan en we gaan met elkaar in zee. Zo'n inval-pool is sowieso wel wat vrijblijvender dan ik ingeschat had dus ja zeggen is behoorlijk makkelijk, ik kan me op elk willekeurig moment ook weer afmelden.
Dit neemt niet weg dat ik nu wel officieel een onderwijsbaan op mijn CV kan gaan zetten. Ik kan niet wachten tot er iemand ziek is!
Life is what you make it.
  woensdag 19 september 2007 @ 22:47:14 #290
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53314460
quote:
Op woensdag 19 september 2007 21:27 schreef Aryon het volgende:

[..]

Ah, leuk! Ik loop ook stage op een SBO en een ZMLK(basisschooleeftijd) school. Alleen dan als vakdocent gym! Het is echt zeer leuk. Gister mijn eerste stagedag gehad op de ZMLK-school en veel geobserveerd en naar kinderen gekeken, hoe zij reageren enzo. En mijn stagecoach had de hele tijd dezelfde les gedraaid en toen was heel goed te zien wat de verschillen waren tussen de klassen en de kinderen. Maar ik heb er echt zin in en ik heb een leuke stagecoach, dus dat komt helemaal goed. ^^
Leuk Aryon, veel plezier op je stage!
Life is what you make it.
  vrijdag 21 september 2007 @ 19:05:46 #291
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53363212
quote:
Op woensdag 19 september 2007 22:43 schreef Schanulleke het volgende:
Gesprek is goed gegaan en we gaan met elkaar in zee.
.
  vrijdag 21 september 2007 @ 19:21:10 #292
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53363609
En vandaag al meteen aan de slag geweest. Man o man, wat een karaktertjes zitten er in die klas! Dit gaat een hele leerzame aanvulling op mijn stage-ervaringen worden!
Life is what you make it.
  zaterdag 22 september 2007 @ 21:21:14 #293
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53390140
Ik heb ook driekwart jaar stage gelopen op een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Dat was de meest leerzame en indrukwekkende stage die ik ooit gehad heb.
.
pi_53437439
Ik twijfel enorm om de opleiding "leraar basisonderwijs" te doen. . Ik ga nl. stoppen met m'n huidige opleiding. Iemand ervaring met HBO leraar basisonderwijs?
Hoi.
pi_53438178
quote:
Op zaterdag 22 september 2007 21:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik heb ook driekwart jaar stage gelopen op een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Dat was de meest leerzame en indrukwekkende stage die ik ooit gehad heb.
Hoezo dat? Als het aan te raden is, is het misschien voor mij ook handig er stage te lopen.
  maandag 24 september 2007 @ 20:17:31 #296
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53441711
quote:
Op maandag 24 september 2007 18:25 schreef Herr_Munk het volgende:

[..]

Hoezo dat? Als het aan te raden is, is het misschien voor mij ook handig er stage te lopen.
Een hele hoop problemen die je later in je 'gewone' klassen tegen gaat komen liggen in het speciaal onderwijs onder een vergrootglas. Jij wordt gedwongen om kordater en consequenter te handelen. Dit neem je mee als ervaring. Daarnaast helpen dergelijke extremen je ook om problemen bij leerlingen later beter te duiden. Althans, dat wordt mij gezegd door meer ervaren leerkrachten en dat geloof ik ook wel.
Life is what you make it.
  maandag 24 september 2007 @ 20:28:04 #297
1055 Schanulleke
Een kop vol zaagsel!
pi_53442107
quote:
Op maandag 24 september 2007 18:00 schreef pekel het volgende:
Ik twijfel enorm om de opleiding "leraar basisonderwijs" te doen. . Ik ga nl. stoppen met m'n huidige opleiding. Iemand ervaring met HBO leraar basisonderwijs?
Ik ben derde jaars PABO student. Deeltijd weliswaar waardoor mijn traject iets anders is dan het jouwe zal zijn maar de meeste ervaringen zullen gelijk zijn. Het is een opleiding die qua theorie erg meevalt vind ik maar de praktijk is uitdagend. Ik vind het echt een voordeel dat je al meteen de klas ingaat en zo direct praktijkervaring opdoet.
Wat is het dat je aantrekt in de opleiding/ het vak?
Life is what you make it.
pi_53446395
quote:
Op maandag 24 september 2007 20:28 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Ik ben derde jaars PABO student. Deeltijd weliswaar waardoor mijn traject iets anders is dan het jouwe zal zijn maar de meeste ervaringen zullen gelijk zijn. Het is een opleiding die qua theorie erg meevalt vind ik maar de praktijk is uitdagend. Ik vind het echt een voordeel dat je al meteen de klas ingaat en zo direct praktijkervaring opdoet.
Wat is het dat je aantrekt in de opleiding/ het vak?
Kinderen kennis geven, begeleiden, plezier geven en voor een groep staan.
Hoi.
  donderdag 27 september 2007 @ 17:56:15 #299
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_53521905
quote:
Op maandag 24 september 2007 18:25 schreef Herr_Munk het volgende:
Hoezo dat? Als het aan te raden is, is het misschien voor mij ook handig er stage te lopen.
quote:
Op maandag 24 september 2007 20:17 schreef Schanulleke het volgende:
Een hele hoop problemen die je later in je 'gewone' klassen tegen gaat komen liggen in het speciaal onderwijs onder een vergrootglas. Jij wordt gedwongen om kordater en consequenter te handelen. Dit neem je mee als ervaring. Daarnaast helpen dergelijke extremen je ook om problemen bij leerlingen later beter te duiden.
Schanulleke heeft al een antwoord gegeven waar ik me in kan vinden. ADHD of dyslexie bijvoorbeeld: je krijgt er een lesje over op de opleiding, en dat was het wel zo'n beetje. Op stage moest ik een dyslectische leerling 1 op 1 begeleiden en toen realiseerde ik me pas wat een moeite het die leerlingen kost om een zin te "ontcijferen". Ook moest ik een handelingsplan gaan maken, wel in samenwerking met mijn stagebegeleider, maar als het "voor het echt" moet, is het toch heel anders dan tijdens het lesje op de opleiding. Van hem heb ik veel geleerd. Daarnaast had ik bijvoorbeeld leerlingen met PDD-nos in de klas en leerlingen met zware gedragsproblemen. "Meneer, kent u me niet? Ik ben Kris. IEDEREEN kent mij hier!". Ook realiseerde ik me toen, dat in elke leerling, hoe stoer of brutaal hij ook is, een klein kind zit dat hunkert naar een klein beetje aandacht. Voor mij was die stage in ieder geval een eye-opener.
quote:
Op maandag 24 september 2007 20:28 schreef Schanulleke het volgende:
Wat is het dat je aantrekt in het vak?
Omgang en plezier maken met leerlingen. Leerlingen die problemen hebben, weer op weg helpen en ze tot steun zijn. Lesgeven, daarbij gebruikmakend van allerlei leuke materialen.
.
pi_53521925
Maandag een gesprek met de PABO ter plaatse. Hopelijk word ik nog toegelaten. .
Hoi.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')