abonnement Unibet Coolblue
pi_47477586
quote:
Alweer deel 7 van discussiereeks over misschien wel de meest bizarre moordzaak in de Nederlandse geschiedenis!

Deventer Moordzaak voor dummies: boekhouder of klusjesman?
Donderdagavond 23 september 1999 wordt de zestigjarige - en schatrijke - weduwe Jaqueline Wittenberg met vijf messteken in de borst op bijzonder brute wijze vermoord. Haar boekhouder Ernest Louwes is hiervoor tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wat deze zaak uniek maakt is het verloop van de veroordeling: Louwes werd vrijgesproken (2000), veroordeeld (2000), kwam weer vrij na het besluit van de Hoge Raad om de zaak te heropenen (2003) en werd toch opnieuw veroordeeld (2004).

Louwes heeft zijn onschuld altijd volgehouden, en na de laatste veroordeling zijn er ernstige vraagtekens gerezen bij de juistheid ervan. Louwes heeft een actief team van vrijwilligers, onder leiding van opiniepeiler Maurice de Hond, om zich heen verzameld die zich inzetten om de onschuld van Louwes aan te tonen. Zij geloven dat het Openbaar Ministerie door tunnelvisie en corruptie wordt geleid, en wijzen klusjesman Michaël de Jong en zijn vriendin Meike aan als echte dader. Anderen zeggen weer dat De Hond en consorten op hun beurt ook aan tunnelvisie leiden.

De veroordeling van Louwes, februari 2004
Over het algemeen werd aangenomen dat de heropening van de zaak zou leiden tot vrijspraak van Louwes, omdat de Hoge Raad had geoordeeld dat het eerdere bewijsmateriaal niet voldoende was om de verdachte te veroordelen. Het Openbaar Ministerie kwam bij de nieuwe rechtszaak echter onverwacht met nieuw bewijsmateriaal: een DNA-test. De met bloed besmeurde blouse van de weduwe was onderzocht en er werden zowel contactsporen als een bloeddruppel van Louwes op aangetroffen. Dit bewijs werd door de rechter als overtuigend genoeg aangemerkt om Louwes opnieuw te veroordelen.

[afbeelding]
Ernest Louwes verzet zich fel na zijn tweede veroordeling in 2004

Na de veroordeling van Louwes
Na deze veroordeling werd het team van vrijwiligers rond Louwes steeds groter en actiever. In 2005 ging Maurice de Hond zich actief met de zaak bemoeien, die in staat was om er veel media-aandacht voor te genereren. Maurice de Hond en consorten tonen aan dat er fouten zijn gemaakt tijdens het proces rond Louwes, en dat er geen serieus onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid dat een ander de moord heeft gepleegd. Zelf is De Hond ervan overtuigd dat de klusjesman van de weduwe, Michaël de J., de moord heeft gepleegd. In zijn feitenrelaas \'Oordeel zelf\', dat hij in juli 2006 publiceerde, probeert hij de betrokkenheid van de klusjesman bij de moord aan te tonen.

Juni 2006: het Openbaar Ministerie vindt nieuw bewijs, De Hond kraakt het bewijs
Het Openbaar Ministerie heeft na 2004 echter ook niet stilgezeten. De alarmerende geluiden vanuit het kamp-De Hond heeft het OM doen besluiten om alvast een \'oriënterend vooronderzoek\' te starten, met als doel uit te zoeken hoe geloofwaardig de veroordeling is. Dit was een unieke beslissing van het OM; nog nooit eerder is besloten tot een dergelijk onderzoek.

Hoewel dit aanvankelijk tot euforie leidde bij de pleitbezorgers van Louwes, sloeg de stemming om toen het OM in juni 2006 een tussentijds verslag uitbracht van het onderzoek. Uit nieuw DNA-onderzoek van de jurk bleek dat er nog meer DNA van Louwes (en van niemand anders) op de blouse is gevonden; enkele contactsporen zouden zelfs wijzen op \'delictgerelateerd gedrag\'. De bewijzen van De Hond die zouden duiden op schuld van de klusjesman Michaël de J. werden door het OM als ongeloofwaardig bestempeld [bron].

De pleitbezorgers van Louwes hebben vervolgens onderzoek gedaan naar dit DNA-onderzoek. Zij kwamen tot de ontdekking dat de blouse jarenlang slecht bewaard is gebleven en dat er slordig mee om is gegaan door het Nederlands Forensisch Instituut [bron]. Deze ontdekking is breed uitgemeten door met name het NOS-journaal en de Volkskrant. Louwes\' aanhangers vinden dat de blouse door de slechte behandeling ervan niet meer als bewijsmateriaal mag dienen.

Oktober 2006: het OM komt wederom met nieuw bewijs
In oktober 2006 publiceert het OM de eindconclusies van het voororiënterend onderzoek, waarbij weer nieuwe bewijzen worden gepresenteerd. Het OM doet onder andere verslag van een nieuw \'Y-chromosomaal\'-onderzoek naar materiaal onder de nagels van de weduwe. Op deze nagels worden chromosomen gevonden die overeenkomen met die van Louwes. Het OM concludeert na dit oriënterend vooronderzoek dat Louwes terecht vastzit [bron].

Maurice de Hond en zijn aanhangers schieten dit bewijs ook af, en noemen het een \'nieuw konijn uit de hoge hoed\'. Het Y-chomosomaal onderzoek hoeft volgens De Hond helemaal niet op delictgerelateerd gedrag te wijzen: volgens hem kan dit ook via normaal contact op de nagels terechtgekomen zijn. Daarbij wijst hij erop dat maarliefst 300.000 andere mannen in Nederland met soortgelijke Y-chromosomen rondlopen. Hij pleit er dan ook voor dat het gevonden materiaal ook wordt vergeleken met de chromosomen van Michaël de J.

Intussen is het team van vrijwilligers rond De Hond op nieuwe bewijzen gestuit die op de betrokkenheid van de klusjesman zouden wijzen. Zo vond hij een nieuwe getuige die een belastende verklaring aflegde voor Michaël de J. [bron]. Michaël de J. pikt de beschuldigingen van De Hond echter niet langer en sleept hem voor de rechter wegens \'smaad, laster, belediging en belaging\'.

November 2006: het mes in het graf
In oktober 2006 doet Maurice de Hond in het programma Pauw & Witteman een bizarre mededeling. Hij komt met een opmerkelijke verklaring van de beheerder van de begraafplaats in Deventer die op twee manieren zeer belastend is voor de klusjesman:
  • De beheerder zegt dat de klusjesman een dag na de moord al sprak over de dood van de weduwe. Dit is opmerkelijk, omdat het lijk pas twee dagen na de moord werd gevonden. Dit zou duiden op daderkennis van de klusjesman.
  • De beheerder zegt dat hij de klusjesman op de begraafplaats heeft zien rondlopen met een zwart etui. Hij vermoedt dat hierin het moordwapen verborgen zat, en dat de klusjesman deze in een spleet onder de grafsteen heeft geschoven.

    De Hond huurt experts in uit Duitsland en deze concluderen door middel van proeven met een metaaldetector dat er inderdaad iets van metaal onder de steen verborgen ligt [video]. Dit zorgt voor een stortvloed van media-aandacht. Het Openbaar Ministerie verklaart echter dat het geen reden ziet om het graf te openen [bron]. Louwes stapt hierop naar de rechter en die beslist op 9 november dat het OM het graf moet openen onder toezicht van onafhankelijke experts [bron]. Onder grote media-aandacht voert het OM dit onderzoek dezelfde dag nog uit. Er wordt geen moordwapen gevonden; het signaal van de metaaldetector bleek te zijn veroorzaakt door stukken oud ijzer, waarschijnlijk van een oude kist.

    Het grafonderzoek lijkt funeste gevolgen te hebben voor de geloofwaardigheid van Maurice de Hond. Hj blijft zelf echter in de onschuld van Louwes geloven. Hij claimt dat de verklaring van de beheerder nog steeds erg waardevol is, omdat nu voor het eerst in een proces-verbaal is vastgelegd dat MdJ daderkennis had.

    Het nieuwe herzieningsverzoek
    De advocaat van Louwes heeft in juli 2006 een nieuw verzoek ingediend bij de Hoge Raad om de zaak te heropenen. De ontdekking van De Hond met betrekking tot het onzorgvuldig behandelen van de blouse speelt in dit herzieningsverzoek een centrale rol. De Hoge Raad beslist in november 2006 over een eventuele nieuwe heropening van de zaak.

    De algemene consensus onder experts die zich met de zaak bezighouden is echter dat het waarschijnlijk is geworden dat Louwes inderdaad de dader is. Toch wordt de kans redelijk groot geacht dat de Hoge Raad beslist tot heropening van de zaak, omdat het DNA-bewijsmateriaal op de blouse door de bevindingen van De Hond aan geloofwaardigheid heeft moeten inboeten.

    Op 22 december 2006 krijgt Maurice de Hond een spreekverbod. Hij mag klusjesman Michaël de Jong niet meer publiekelijk beschuldigen van de moord op de weduwe Wittenberg.

    Links
  • De Deventer Moordzaak (Wikipedia)
  • Dossier Netwerk | Item Nova
  • Dossier Openbaar Ministerie
  • Dossier Peter R. de Vries
  • Peter R. de Vries: Louwes is de moordenaar
  • Nieuwsarchief Deventer Moordzaak
  • Geen Onschuldigen Vast
  • Weblog Maurice de Hond
  • Weblog Ernest Louwes

    Topic history
    Deventer Moordzaak #1 (met bijdragen van Sabine Louwes, de dochter van Ernest)
    Deventer Moordzaak #2 : Ernest L. onschuldig vast?
    Deventer Moordzaak #3: Louwes onschuldig vast?
    Deventer Moordzaak #4: DNA is toch voordeliger.
    Deventer Moordzaak #5: herziening of niet?
    Deventer Moordzaak #6: Vindt Louwes de hond in de pot?
    -----------------------------------------------------------
    -----------------------------------------------------------
    -----------------------------------------------------------
  • De advocaat-generaal heeft vandaag advies uitgebracht over een eventuele cassatie. Laatste post van mij was:

    Jongens, lees nou eens dat advies van de Advocaat-generaal. Hij veegt de vloer aan met Knoops en bedankt hem en passant voor het aandragen van aanvullend materiaal dat vernietigend is voor zijn client.

    Al dat geneuzel over handschriftjes wordt afgedaan als inderdaad geneuzel door onbekwame vage Amerikanen, sommige experts (met een diploma als lerares mode:) ) die Knoops opvoert worden min of meer uitgelachen en Knoops wordt flink te kakken gezet daar hij een onsamenhangend cassatieverzoek gedaan heeft wat 'erg tijdrovend was' doordat het een rommeltje was.

    Hij lacht hem zo nu en dan gewoon uit. Zoals bijv:
    'Aanvrager miskent hier de voorwaarden waaronder herziening kan worden aangevraagd. Zoals op meerdere plaatsen in de aanvraag, hanteert hij termen die wijzen op een soort tweede cassatieberoep'. Als cassatie-advocaat en hoogleraar doet dat Knoops behoorlijk zeer denk ik zo.

    Als je hele verhaal leest (aan te raden want prachtige materie of desnoods alleen de korte samenvatting) wordt duidelijk dat de AG vindt dat het hele verzoek het papier niet waard is waarop het binnengekomen is, een verspilling van tijd, een foute interpretatie van de aard van cassaties en een hoop gegoochel door ingehuurde deskundigen.

    De enige reden dat hij alsnog een onderzoekje aanbeveelt naar een getuigenverklaring is omdat de zaak nu eenmaal zo in de publiciteit leeft (zegt hij, is niet mijn opinie). Mocht de HR dat zinloos vinden dan adviseert hij het verzoek af te wijzen.

    Arme Knoops, die zal vanavond de actualiteitenrubrieken wel vullen met een hoop gebries en uitpuilende ogen.

    [ Bericht 86% gewijzigd door multatuli op 20-03-2007 19:00:36 ]
    'Als je Jip en Janneke leest, weet je beter hoe onze samenleving in elkaar zit. De Grondwet is verworden tot een marginaal product.'
    pi_47477737
    Bedantk multatilu
      dinsdag 20 maart 2007 @ 17:07:48 #3
    163938 Lekiamh
    Dietslander
    pi_47477893
    tja... ik weet niet wat ik van dat advies moet denken meer... eerlijk gezegd....
    aan de ene kant is dit de enige kans op een herziening, aan de andere kant is de kans nu wel erg klein dat die er komt..... zoals multatuli het omschrijft dan....
    ik wacht de gevolgen af....
      FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 20 maart 2007 @ 17:14:34 #4
    862 Arcee
    Look closer
    pi_47478140
    Kan iemand de TT veranderen in "Louwes sings the blouse"?
    pi_47478428
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 16:58 schreef multatuli het volgende:
    Arme Knoops, die zal vanavond de actualiteitenrubrieken wel vullen met een hoop gebries en uitpuilende ogen.
    Je vergeet dat Knoops nu eenmaal de advocaat van Louwes is. Ook al is de zaak Louwes een zinkend schip, een advocaat zal toch zijn best moeten doen om er iets van te maken. En anders moet hij er zijn handen vanaf trekken.
    En die herziening komt er niet, en al helemaal niet op basis van EEN getuigenverklaring. Testis unus, testis nullus.
    No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
      FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 20 maart 2007 @ 17:24:43 #6
    862 Arcee
    Look closer
    pi_47478519
    En ach, Louwes heeft z'n straf er straks toch al op zitten.
    pi_47478600
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 17:22 schreef Thisbe het volgende:

    [..]

    Je vergeet dat Knoops nu eenmaal de advocaat van Louwes is. Ook al is de zaak Louwes een zinkend schip, een advocaat zal toch zijn best moeten doen om er iets van te maken. En anders moet hij er zijn handen vanaf trekken.
    En die herziening komt er niet, en al helemaal niet op basis van EEN getuigenverklaring. Testis unus, testis nullus.
    Nou ben ik bepaald geen praktizerend cassatie-advocaat, maar testis unus, testis nullus heeft hier volgens mij niets mee van doen. Er komt een herziening als er een novum (nieuw feit) is dat een cruciale rol speelt in de veroordeling. Een door de politie bewust weggelaten getuigenverklaring (die ondersteund wordt door derden) is een novum met mogelijk die consequenties. Een volgende vraag is wat het gerechtshof daar dan mee moet. Dáár kon het zeker te zwak blijken.
    'Als je Jip en Janneke leest, weet je beter hoe onze samenleving in elkaar zit. De Grondwet is verworden tot een marginaal product.'
      dinsdag 20 maart 2007 @ 17:56:20 #8
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_47479702
    kan de op ook aangepast worden met een linkje naar het vorige topic.
    ook zou ik graag de samenvatting die in het vorige topic als op stond graag terugzien.
    Neerkomen wel!
    pi_47480302
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 10:58 schreef Arcee het volgende:

    [..]

    Je hebt 't wel even gelezen?
    Nee hoor, dat geblaat van De Hond begint me de keel uit te hangen.
    Ik beperk me tot feiten, en die heeft De Hond nog niet 1 keer weten aan te dragen.
    *verwijderd door Admin*
    pi_47480321
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 17:14 schreef Arcee het volgende:
    Kan iemand de TT veranderen in "Louwes sings the blouse"?
    Ja inderdaad. 2 keer dezelfde TT
    *verwijderd door Admin*
    pi_47480394
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 17:22 schreef Thisbe het volgende:

    [..]

    Je vergeet dat Knoops nu eenmaal de advocaat van Louwes is. Ook al is de zaak Louwes een zinkend schip, een advocaat zal toch zijn best moeten doen om er iets van te maken. En anders moet hij er zijn handen vanaf trekken.
    Er moet ook brood op de plank bij Knoops natuurlijk, dus die gaat net zolang door als dat Louwes wil betalen.
    *verwijderd door Admin*
    pi_47482085
    Kan de TT niet meer veranderen, maar heb dan de oude OP maar gequote. Kan me overigens niet voorstellen dat de lezers van dit topic het verhaal met de baard inmiddels niet kennen, maar soi.
    'Als je Jip en Janneke leest, weet je beter hoe onze samenleving in elkaar zit. De Grondwet is verworden tot een marginaal product.'
      dinsdag 20 maart 2007 @ 19:43:39 #13
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_47483860
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 19:03 schreef multatuli het volgende:
    Kan de TT niet meer veranderen, maar heb dan de oude OP maar gequote. Kan me overigens niet voorstellen dat de lezers van dit topic het verhaal met de baard inmiddels niet kennen, maar soi.
    dank!
    Neerkomen wel!
    pi_47485935
    Waisvisz met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
    En een vrouw die zich drie keer per dag verkleed gooit vast niet alles steeds in de was. Dus die blouse kan al dna bevatten van een eerder moment.
    pi_47500200
    TeeVeePee
    beter een knipoog dan een blauw oog
    pi_47568940
    Yep daar gaat ie weer!
    pi_47793392
    Al bijna een week niets gepost..

    Nog nieuws?
    *verwijderd door Admin*
      FOK!-Schrikkelbaas donderdag 29 maart 2007 @ 15:34:40 #18
    862 Arcee
    Look closer
    pi_47794260
    Vader en zoon De Hond waren gisteren te zien in Vaders en Zonen van Hugo Borst (VPRO, Ned. 2 - 21:30 uur) waar ze het ook nog hadden over DM.
    pi_47794496
    Ja gezien - zoon staat 4 kant achter vader.

    Vreselijke uitzending trouwens met een kwijlende Hugo
    pi_47794672
    Niet gezien.
    *verwijderd door Admin*
    pi_47802037
    Ik blijf het een apart verhaal vinden over de route van Louwes op de dag van de moord (23 sept 1999). Hier een kaartje met alle belangrijke plaatsen geel omcirkeld:



    Volgens zijn eigen verhaal is het zo gegaan:
    Louwes woont in Lelystad.
    16:00 is hij bij een cliënt in Lelystad
    18:30 geeft hij een tas met administratie af in Amersfoort
    19:00 zet hij zijn handtekening bij de lezing in Utrecht
    19:20 stapt hij in zijn auto naar Lelystad
    20:00 mist hij de afslag naar Lelystad bij Harderwijk door bumperkleven
    20:15 komt hij in een file door een breedtetransport
    20:36 belt hij met de Weduwe, hj zegt zelf dat hij toen bij 't Harde was (zie rode punt), maar de gsm-mast in Deventer is toen aangeslagen.
    21:00 is hij thuis
    22:00 stoot hij zich aan het stuur van de hometrainer

    Over de route zegt Louwes ook nog:
    quote:
    In die maand (september) was er vanuit Utrecht nog geen aansluiting van de Stichtsebrug (over het randmeer) naar de A6 welke door Flevoland loopt. Het verbindend stuk snelweg in Flevoland is pas geopend na 19 november 1999, want terwijl ik in de cel zat, heb ik die opening op TV gezien. Omdat de weg toen nog direct na de Stichtsebrug ophield en daardoor op drukke tijden een file ontstond, nam ik , zoals zo velen, de route via Harderwijk, weliswaar wat omrijdend maar wel beduidend sneller.
    En dan ook nog dat verhaal met dat breedtetransport en het bumperkleven, allemaal wel vreemde dingen gebeurd op die route.

    Weet iemand of je ook langs 't Harde komt als je van Deventer naar Lelystad rijdt?
    pi_47815898
    Nouja, die dingen op de snelweg zouden nog kunnen volgens mij. Het technische gedeelte mbt de mobiele telefoons vind ik onnavolgbaarder: wat dat aangaat geloof ik iedere expert. Maar hoeveel GSM-masten staan er tussen Utrecht, Deventer, Zwolle en Lelystad eigenlijk?
    pi_47820475
    quote:
    Op vrijdag 30 maart 2007 00:45 schreef Herodus het volgende:
    Nouja, die dingen op de snelweg zouden nog kunnen volgens mij. Het technische gedeelte mbt de mobiele telefoons vind ik onnavolgbaarder: wat dat aangaat geloof ik iedere expert. Maar hoeveel GSM-masten staan er tussen Utrecht, Deventer, Zwolle en Lelystad eigenlijk?
    Ik geloof het telefoonverhaal ook wel eigenlijk. Er gebeuren veel fouten met registratie. Vond dat nummering verhaaltje wel plausibel, helemaal als zo'n paal ook nog in reparatie blijkt te zijn.

    Het DNA is nog steeds erg sterk natuurlijk. Alleen maar het DNA van Louwes op die blouse. Zolang dat niet afdoende verklaard wordt blijft ie zitten.
    beter een knipoog dan een blauw oog
    pi_47821977
    quote:
    Op donderdag 29 maart 2007 19:10 schreef Genverbrander het volgende:
    Ik blijf het een apart verhaal vinden over de route van Louwes op de dag van de moord (23 sept 1999). Hier een kaartje met alle belangrijke plaatsen geel omcirkeld:

    [afbeelding]

    Volgens zijn eigen verhaal is het zo gegaan:
    Louwes woont in Lelystad.
    16:00 is hij bij een cliënt in Lelystad
    18:30 geeft hij een tas met administratie af in Amersfoort
    19:00 zet hij zijn handtekening bij de lezing in Utrecht
    19:20 stapt hij in zijn auto naar Lelystad
    20:00 mist hij de afslag naar Lelystad bij Harderwijk door bumperkleven
    20:15 komt hij in een file door een breedtetransport
    20:36 belt hij met de Weduwe, hj zegt zelf dat hij toen bij 't Harde was (zie rode punt), maar de gsm-mast in Deventer is toen aangeslagen.
    21:00 is hij thuis
    22:00 stoot hij zich aan het stuur van de hometrainer

    Over de route zegt Louwes ook nog:
    [..]

    En dan ook nog dat verhaal met dat breedtetransport en het bumperkleven, allemaal wel vreemde dingen gebeurd op die route.

    Weet iemand of je ook langs 't Harde komt als je van Deventer naar Lelystad rijdt?
    Precies. Volkomen ongeloofwaardig zijn verhaal. Een man die voor zijn werk zo veel op de weg zit, mist een afslag vanwege bumperkleven
    ja doei, dat gelooft toch geen mens. Bij iemand van 18 die net zijn rijbewijs heeft zeg ik ja, in dit geval geloof ik er echt niets van.

    En dan die file, het zou kunnen natuurlijk, maar hoe lang was die? Hoeveel tijd zou hij daarmee verspild hebben?

    En dan natuurlijk die telefoonmast. Totaal niet geloofwaardig. Gelukkig denken de rechters daar ook zo over.


    Ik snap alleen niet wat het uitmaakt of hij langs 't Harde zou komen als hij vanuit Deventer kwam....
    *verwijderd door Admin*
    pi_47822026
    quote:
    Op vrijdag 30 maart 2007 09:33 schreef Knipoogje het volgende:

    [..]

    Ik geloof het telefoonverhaal ook wel eigenlijk. Er gebeuren veel fouten met registratie. Vond dat nummering verhaaltje wel plausibel, helemaal als zo'n paal ook nog in reparatie blijkt te zijn.

    Het DNA is nog steeds erg sterk natuurlijk. Alleen maar het DNA van Louwes op die blouse. Zolang dat niet afdoende verklaard wordt blijft ie zitten.
    Dat is ook niet te verklaren.
    Dus hij blijft wel zitten.

    Hoe lang moet hij eigenlijk nog voordat zijn straf erop zit?
    *verwijderd door Admin*
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')