Mensen die hebben doorgeleerd zijn zich vaak goed bewust van waar ze wel en waar ze niet goed in zijn. Als ik ergens niet goed in ben, maar ik heb het wel nodig, dan zorg ik dat ik het leer/opfris of ik zorg dat ik iemand inschakel die het kan.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wel voor mensen die hebben doorgeleerd.
vanwaar dan deze opmerking?quote:Op maandag 5 maart 2007 12:28 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Maar Piet, ik hoef het verschil tussen procent en procentpunt niet te snappen om toch te kunnen begrijpen dat een ander mij probeert te belazeren. Dat zeg ik toch steeds: ik snap de consequenties van het verschil tussen 5% en 6% wel!
quote:Op maandag 5 maart 2007 09:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat is in het dagelijks leven wél nuttig?![]()
Dat was ironie. Ik vind het dus niet nuttig voor het dagelijks leven.quote:
Heel mooi, maar we dwalen af, waarom wordt er van iedereen die heeft doorgeleerd verwacht dat deze persoon de taal correct beheerst, maar is niet kunnen rekenen geen schande?quote:Op maandag 5 maart 2007 12:29 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Mensen die hebben doorgeleerd zijn zich vaak goed bewust van waar ze wel en waar ze niet goed in zijn. Als ik ergens niet goed in ben, maar ik heb het wel nodig, dan zorg ik dat ik het leer/opfris of ik zorg dat ik iemand inschakel die het kan.
Omdat je je dagelijks in die taal uitdrukt. Maar nou gaan we echt het kringetje rond.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heel mooi, maar we dwalen af, waarom wordt er van iedereen die heeft doorgeleerd verwacht dat deze persoon de taal correct beheerst, maar is niet kunnen rekenen geen schande?
En niet kunnen rekenen heeft veel meer impact.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:41 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Omdat je je dagelijks in die taal uitdrukt. Maar nou gaan we echt het kringetje rond.
Iets wat ik al uitgelegt heb waarom dat onzin is.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:35 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat was ironie. Ik vind het dus niet nuttig voor het dagelijks leven.
Nee, dat heb je niet.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Iets wat ik al uitgelegt heb waarom dat onzin is.
Niet kunnen lezen en schrijven heeft ook heel veel impact. Die mensen zou ik echter nooit domheid verwijten.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En niet kunnen rekenen heeft veel meer impact.
Maar je in die taal uitdrukken heeft geen noodzakelijk verband met het foutloos te kunnen spellen.quote:Op maandag 5 maart 2007 12:41 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Omdat je je dagelijks in die taal uitdrukt. Maar nou gaan we echt het kringetje rond.
Jeez wat zit je te dreinen. Het gaat niet om Niet kunnen lezen en schrijven, het gaat erom dat Taalfouten erger gevonden worden dan Niet kunnen rekenenquote:Op maandag 5 maart 2007 13:06 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Niet kunnen lezen en schrijven heeft ook heel veel impact. Die mensen zou ik echter nooit domheid verwijten.
precies mijn puntquote:Op maandag 5 maart 2007 13:18 schreef sigme het volgende:
Nogmaals: voor taalvaardigheid en voor begrip is spelvaardigheid volstrekt overbodig. De taalvaardigheid afmeten aan de spelvaardigheid is een verband leggen wat er niet is.
Ik wel, en heb je uitgelegt waarom.quote:Op maandag 5 maart 2007 13:00 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Nee, dat heb je niet.
Het verschil tussen procent en procentpunt vind ik niet behoren tot de basale rekenvaardigheden.
Sure, je hebt het dagelijks NODIG foutloos te schrijven, maar je hoeft niet je wisselgeld te kunnen controleren of je bankafschriften, je loonstrookje, de rente van je leningen, of je überhaupt moet lenen, etc etcquote:Op maandag 5 maart 2007 13:16 schreef Lienekien het volgende:
Taalvaardigheid heb je in het algemeen wel dagelijks nodig, rekenvaardigheid niet.
Ja, dat snap ik.quote:Op maandag 5 maart 2007 13:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Sure, je hebt het dagelijks NODIG foutloos te schrijven, maar je hoeft niet je wisselgeld te kunnen controleren of je bankafschriften, je loonstrookje, de rente van je leningen, of je überhaupt moet lenen, etc etc
Sorry, maar ik vind het tweede toch écht belangrijker
quote:Op maandag 5 maart 2007 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heel mooi, maar we dwalen af, waarom wordt er van iedereen die heeft doorgeleerd verwacht dat deze persoon de taal correct beheerst, maar is niet kunnen rekenen geen schande?
Tja, ik kan me herinneren dat Adriaan van Dis bijna zat te huilen over de eerste pagina`s van de slinger van Foucault omdat daar werd uitgelegt waarom die slinger bewijst dat de aarde draait.quote:Op maandag 5 maart 2007 13:39 schreef Frollo het volgende:
Met name in mijn generatie en ouder (30+ dus) wordt inderdaad een beetje lacherig naar beta's gekeken en is het hip om niet te kunnen rekenen, geen verstand van natuurwetenschappen te hebben en niet met apparaten om te kunnen gaan. Kunst en taal, da's toch veel interessanter dan dorre cijfertjes?
Zonde hoor, want het is allemáál belangrijk. Het is allemaal onderdeel van de menselijke beschaving. Literatuur en kunstgeschiedenis, techniek en astronomie, het maakt ons allemaal tot wat we zijn.
Piet, ken je het boek Innumeracy: Mathematical Illiteracy and its Consequences van John Allen Paulos? Lijkt me wel iets voor jou.
quote:Op maandag 5 maart 2007 17:16 schreef faberic het volgende:
30+? jongeren al helemaal hoor. Oke mierenneuken over taal is ook uit den boze, maar wiskunde kunnen is voor blonde giegeldozen toch echt taboe. Stond ook iets over in de nrc, dat het gebrekkige rekenvermogen van vrouwen gewoon sociaal bepaald is. Ze zijn er inderdaad zelfs trots op. Ik heb er een bloedhekel aan.
Is onderzocht enzo. Wil niet zeggen dat Elseetje ipv 1+1 niet kunnen optellen kwantumfysische waarschijnlijkheidscurves uit haar mouw moet schudden, maar er zit een kern van waarheid in (die uiteraard niet voor iedereen geldt, hoewel ik al helemaal een bloedhekel heb aan mannelijke versies van blonde giecheldozen.)quote:
Ah, nu kan je giecheldozen wel goed schrijvenquote:Op maandag 5 maart 2007 18:57 schreef faberic het volgende:
[..]
Is onderzocht enzo. Wil niet zeggen dat Elseetje ipv 1+1 niet kunnen optellen kwantumfysische waarschijnlijkheidscurves uit haar mouw moet schudden, maar er zit een kern van waarheid in (die uiteraard niet voor iedereen geldt, hoewel ik al helemaal een bloedhekel heb aan mannelijke versies van blonde giecheldozen.)
Mijn vriendin kan niet goed hoofdrekenen, maar is wel goed met taalquote:Op maandag 5 maart 2007 19:03 schreef Elseetje het volgende:
[..]
Ah, nu kan je giecheldozen wel goed schrijvenIk ben wel geïnteresseerd in je onderzoek, heb je een linkje waar ik het kan lezen? Ik ken namelijk persoonlijk helemaal geen vrouwen die niet kunnen rekenen. Ik ken alleen maar mannen die beter zijn in Wiskunde B, maar dat zegt niks over je rekenkundig vermogen.
Zulke dingen roep ik al jaren, helaas wordt er maar weinig gehoor aan gegeven. Want ja, iemand die alleen maar wat kan zwammen wordt in dit land als intellectueel gezien en iemand die echt wat kan is een geek.quote:Op maandag 5 maart 2007 17:16 schreef faberic het volgende:
Stond ook iets over in de nrc, dat het gebrekkige rekenvermogen van vrouwen snotapen gewoon sociaal bepaald is. Ze zijn er inderdaad zelfs trots op.
Alleen in dit land?quote:Op maandag 5 maart 2007 21:17 schreef thabit het volgende:
Zulke dingen roep ik al jaren, helaas wordt er maar weinig gehoor aan gegeven. Want ja, iemand die alleen maar wat kan zwammen wordt in dit land als intellectueel gezien en iemand die echt wat kan is een geek.
meldtquote:Op zondag 4 maart 2007 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vraag me af waarom mensen zich zo opwinden over taalfouten, terwijl het niet kunnen rekenen bon ton is. Gros van de mensen die doorgeleerd hebben weten het verschil niet tussen procent en procentpunt, en daar schamen ze zich niet voor,
dat dan weer nietquote:sterker nog, veel zijn er min of meer trots op.
filosofie zekerquote:Heb een universitair docent gehad die neerkeek op zaken die met formules beargumenteerd werden.
PV zijn argumentatie is dus dat rekenfouten je gewoon geld kosten. Keiharde euro'squote:Op zondag 4 maart 2007 13:31 schreef droomkoningin het volgende:
op fora wordt er meer nadruk gelegd op taalfouten aangezien deze meteen opvallen...
ook in t dagelijks leven komt schrijfvaardigheid ook eerder naar voren dan rekenvaardigheid...
van de meeste mensen heb ik geen idee of ze fatsoenlijk kunnen rekenen of wiskundig inzicht hebben, dus dan kan je ze er ook niet op aanvallen toch?
toch vind ik beide wel erg belangrijk voor je algemene ontwikkeling... en ik vind af en toe een d-tje of een t-je op de verkeerde plek minder storend dan iemand die 2+2 nog met een rekenmachine uit moet rekenen
Nou ja, in andere landen liggen de verhoudingen toch wel heel anders.quote:
Ken zoiemand die is voorzitter van de raad van bestuur van een groot bedrijf in NL, die kan voor geen meter rekenen en maakt daardoor enorme kostbare fouten, maar heeft wel het lef rapportages over financiele issues met rood de d en t fouten te corrigeren.quote:Op maandag 5 maart 2007 21:58 schreef Corelli het volgende:
ken iemand, bang voor getalletjes maar gaat wel als high potential door het leven. Waarschijnlijk binnenkort een topbaan bij ABN of Unilever of zo
prima gast verder, dat wel.
Hear hear!quote:Op zondag 4 maart 2007 14:00 schreef lizardtattoo het volgende:
Ik stoor me aan beide gesignaleerde problemen. Ik heb al eens een presentatie mogen meemaken van een mede-studente op een HBO-opleiding die getallen als 100.000 en 500.000 consequent uitsprak als "honderd miljoen" en "vijfhonderd miljoen". Haar beoogde afstudeerspecialisatie: Bedrijfseconomie.![]()
Het "juiste gebruik van d’s en t’s" leert iedereen op de basisschool; het is elementaire, eenvoudige basiskennis die voor eenieder moeiteloos toepasbaar zou moeten zijn, net als de tafels van getallen onder de twintig bijvoorbeeld. Dat dat in de praktijk niet zo is, is triest. Ik weet alleen niet of dit te wijten is aan een verregaande verslechtering van het basisonderwijs of aan een vorm van luiheid waardoor mensen niet nadenken bij wat ze zeggen en schrijven en dat ook 'niet belangrijk' vinden.
Als iemand door taalfouten een verkeerd medicijn voorschrijft, kunnen er nog veel dramatischer dingen gebeuren.quote:Op donderdag 8 maart 2007 21:48 schreef thabit het volgende:
Rekenen is belangrijk. Niemand gaat dood aan het verkeerd opbouwen van een zin. Als ze verkeerd uitrekenen hoeveel medicatie ze moeten in spuiten wordt het een ander verhaal.
Hoe moet ik me dat voorstellen? Dat je per ongeluk cyanide spelt waar je asperine bedoelde?quote:Op donderdag 8 maart 2007 22:31 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als iemand door taalfouten een verkeerd medicijn voorschrijft, kunnen er nog veel dramatischer dingen gebeuren.
quote:Op 23 september 1999 verging de Mars Climate Orbiter in de atmosfeer van Mars, als gevolg van een dom misverstand over engelse en metrische eenheden (inches en centimeters dus)
Lijkt me eerder een communicatiefout dan een rekenfout.quote:Op vrijdag 9 maart 2007 11:04 schreef Corelli het volgende:
Bij Nasa kunnen ze er over meepraten. De ene groep werkte met centimeters, de andere met inches. Dat liep fout af (ken de precieze anecdote niet meer).
Misschien omdat je taal vrijwel elk moment van de dag gebruikt, terwijl je maar heel af en toe hoeft uit te rekenen wat een lening je kost? Misschien omdat je door domme taalfouten iets heel anders schrijft dan je werkelijk bedoelt? Zo schrijf jij hierboven dat de letters d en t nauwelijks in staat zijn om te vatten wat een lening kost... - Het komt gewoon nogal knullig over.quote:Op zondag 4 maart 2007 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vraag me af waarom mensen zich zo opwinden over taalfouten, terwijl het niet kunnen rekenen bon ton is. Gros van de mensen die doorgeleerd hebben weten het verschil niet tussen procent en procentpunt, en daar schamen ze zich niet voor, sterker nog, veel zijn er min of meer trots op. Heb een universitair docent gehad die neerkeek op zaken die met formules beargumenteerd werden.
Waarom winden mensen zich zo op over het juiste gebruik van d’s en t’s, die zelf echter nauwelijks in staat zijn om te vatten wat een lening ze uiteindelijk kost, of hoe je BTW berend.
maar jij hebt altijd al iets met talen gehad toch?quote:Op zondag 4 maart 2007 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vraag me af waarom mensen zich zo opwinden over taalfouten, terwijl het niet kunnen rekenen bon ton is. Gros van de mensen die doorgeleerd hebben weten het verschil niet tussen procent en procentpunt, en daar schamen ze zich niet voor, sterker nog, veel zijn er min of meer trots op. Heb een universitair docent gehad die neerkeek op zaken die met formules beargumenteerd werden.
Waarom winden mensen zich zo op over het juiste gebruik van d’s en t’s, die zelf echter nauwelijks in staat zijn om te vatten wat een lening ze uiteindelijk kost, of hoe je BTW berend.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |