FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / [PROJECT] FOK! PTA mobiel deeltje 3
TR08donderdag 15 februari 2007 @ 18:28
Na FOK!/Tweakers PTA mobiel en FOK! Mobiel deeltje 2 nu hier een deel 3!

Wat is het plan: Ik wil een auto ontwikkelen die aan een aantal dingen voldoet:
-Ultra zuinig
-Moet mee kantelen in de bochten
-Moet ruimte hebben voor 2 personen + 2 rugzakken bagage
Ik ga hem gebruiken voor mijn woon-werk verkeer dus hij moet redelijk praktisch zijn in gebruik.

Het concept dat ik hier voor gekozen heb is een zogenaamde kantelende 3 wieler, op internet veel te vinden onder de term "tilting three wheeler". Bij het maken van een zuinige auto zijn een aantal dingen erg belangrijk:
-Laag gewicht
-Lage luchtweerstand
-Efficiente aandrijving

Omdat bij woon-werk verkeer veel starten en stoppen om de hoek komt (bij mij althans) is een hybride aandrijving een erg goede keuze voor het rendement. Een verbrandingsmotor heeft namelijk altijd een minimum verbruik zodra hij aan is en een elektro motor heeft dat niet. Bovendien kun je bij het remmen een elektro motor gebruiken als dynamo en zo je bewegings energie terug omzetten in stroom die je later weer kunt gebruiken voor aandrijving. Tot slot heeft hybride het voordeel dat je een extra groot accupakket kunt monteren voor dagelijks gebruik. Op die manier kun je je woon-werk verkeer volledig elektrisch doen wat erg goed is voor het milieu en niet te vergeten je portemonnaie

Als voorbeeld van een kantelende 3 wieler zijn een aantal wagens belangrijk. Om te beginnen natuurlijk hollandse glorie: De Carver!

Dit is in feite een sportwagen op 3 wielen waarbij plezier in het rijden een grote rol speelt. Te koop voor circa 40k euri per stuk.

General Motors heeft ooit de Lean Machine gebouwd, een superzunige 3 wieler (zo ziet hij er althans uit) met 1 wiel voor, 2 achter.


Ten slotte heeft Mercedes een studiemodel gemaakt met twee wielen voor en 1 achter:


Inmiddels heb ik zelf wat tekenwerk verricht en een aantal concepten geprobeerd. Voor een goede aerodynamica is het hebben van een spitse kont erg belangrijk, dus ik ga voor een twee wielen voor- 1 achter concept. Bij dat concept heb ik al wat eenvoudig tekenwerk verricht, de meest belangrijke plaatjes staan hieronder

Voor het kantelsysteem heb ik een aantal concepten gemaakt, de meest geschikte op het moment lijkt me deze:


Ik heb sinds kort brochures binnen van SKF voor lineaire actuatoren voor het kantelsysteem waarmee ik hoop dat lelijke rechtopstaande ding een stuk kleiner te kunnen laten worden.

Voor de versnellingsbak/achterwiel ophanging wil ik onderdelen uit deze motorfiets gebruiken:

De zuigermotor voor energie opwekking komt waarschijnlijk uit deze:


Tot slot nog een schaamteloze kopie uit de topicstart van deel 2:
Deze wil ik om (laten) bouwen naar LPG om goedkoop te rijden. De auto wordt -zoals het er nu voor staat- in principe LPG-only(!) dus alle benzine zooi gaat eruit.

Het streefgewicht wordt 500kg max voor een lege auto. Er is mij verteld dat onder de 400kg blijven voor wat ik wil goed te doen moet zijn maar ik wil me vooralsnog niet rijk rekenen en de elektro motoren worden ongetwijfeld zwaar. Het vermogen wordt zoals ik het nu zie rond de 20kW elektrisch en de verbrandingsmotor zal 12-15kW kunnen leveren. Doordat er een accu tussen zit kan de elektromotor redelijk lang 20kW leveren voordat de accu zo leeg is dat de wagen het niet meer trekt.
De streefhoogte ligt rond de 1m25, de breedte op 75cm en de lengte is in de huidige tekeningen 4m. Als de Cw waarde op 0.15 blijft steken krijgt de wagen een top van rond de 200km/u met 20kW. Dit is echter harder dan ik zelf vertrouw dus het plan is om de wagen (in elk geval mijn exemplaar) vooralsnog elektronisch te begrenzen op 150km/u.

Wie doen er op het moment al mee?
-Ik natuurlijk
Algemeen ontwerp +visie, aero, coordinatie

-Vlad:
Aandrijving

-Skinkie en Aibmi:
Computer systeem

-ThaFreak:
Productie, met name metaalbewerking

-Scheepschroef:
Sterkteberekeningen, evt composietenwerk

Hobbyisten die ook wat mee willen helpen:
-Nonono: Kluswerk algemeen
-Glasbak: Toekijken, dit mag je doen bij de bouw als je ook catering doet
-Bleiblei: Coordineren. Ik hou je belangstelling in mijn achterhoofd en kijk waar je bij kunt dragen als het zo ver is. Mogelijk krijg je wat sub-management dingen als dat handig blijkt.

Verder heeft mijn vriendin aangegeven het wel leuk te vinden om mee te denken over de binnenkant. Het is bij auto's ontwerpen door de industrie gebleken dat een vrouw vaak een erg goede visie blijkt te hebben op wat handig is bij de inrichting van de binnenkant en zij moet er ook in gaan rijden. Aangezien het prototype bij ons in de schuur gebouwd gaat worden wordt mijn moppie dus ook onderdeel van het team

Mensen die aangegeven hebben zelf een exemplaar te willen hebben:
-TR08
-Skinkie


Ik heb een paar topics gestart over specifieke sub onderwerpen, mocht je daar een en ander over te melden hebben dan kan dat daar
Relevante links naar gerelateerde topics:
FOK!/Tweakers PTA mobiel het mee begon)
Motorfiets blokken tunen (voor meer koppel)
Kleine dieselmotoren
Hoogte van zwaartepunt en comfort motorfiets
Kleine diameter banden
Onderhoud motor CVT's
Kleine gasturbines
Fok! Mobiel body/chassis constructie
Bedrijfsvorm voor FOK! mobiel

Waar zoeken we nog mensen voor:
-Design/styling (dus styling dingen binnen in de auto, handig ontwerp van vakjes e.d., eventueel ook wat buitenkant styling, mits de aero er niet slechter van wordt). Ondanks dat de aerodynamische vorm niet veranderd mag is de styling van enorme invloed op het uiterlijk door plaatsing van ramen, verlichting, vorm van deuren, etc, je kunt dus een behoorlijk stempel drukken op hoe de wagen wordt!
-Elektro/Electronica: Het motor management systeem en wat andere geavanceerde dingen zijn al gecovered, maar er moet natuurlijk ook ventilatie, verlichting, ruitenwissers, dashboard, knopjes, en wie weet wat nog meer in de wagen.

Voor het geval we (onderdelen van) schade auto's/motoren gekocht moeten worden kan hier even rondgekeken:

http://www.unfallauto.de/motorsearch.php
http://schadeautos.nl

Met dank aan Rib-i

Interessante links:
RDW voertuig eisen
http://www.rqriley.com/frp-foam.htm

Ik heb een site gevonden waar alle voertuig wetgeving op lijkt te staan

Hoofdsite: http://www.tdekkers.nl/

Stukken die ik van de RDW gekregen heb staan hier:
http://www.tdekkers.nl/vr-h3a5.htm
http://www.tdekkers.nl/vr-h5a5.htm

Wil je mee doen in het project, meld je hier aan en laat ook weten of je zelf evt zo'n ding voor je deur zou willen. In principe is elke vaardigheid welkom, laat hier gewoon weten wat je bij denkt te kunnen dragen

Op 9 maart verwacht ik af te studeren, daarna hoop ik veel werk aan dit project te kunnen besteden. Tot die tijd zal ik even wat minder kunnen tekenen in elk geval....

Kleine FAQ:
-Waarom LPG?
Omdat LPG ontzettend goedkoop en tevens milieuvriendelijk is om te tanken Als je besluit puur op LPG te rijden kun je bovendien de compressieverhouding verhogen waardoor je ook nog eens flink zuiniger kunt rijden.

-Waarom motorbanden?
Dat is makkelijker bij het ontwerpen van een kantelmechanisme. Bij autobanden moet je een stuurmechaniek bouwen dat meekantelt met de body maar niet de wielen stuurt bij het kantelen. Dat is erg lastig tenzij je elektronisch stuurt. Bovendien is het qua vorm heel lastig om een niet-bewegende voorkant te integreren met een wel-kantelende body. Ik heb heel wat dingen uitgeschetst met auto banden ipv motorbanden en ik kreeg het niet werkend. Mocht je er heilig van overtuigd zijn dat autobanden toch een beter plan zijn: Teken het uit in 3D incl stuurmechaniek. Als het beter is dan wat ik heb wil ik het motorbanden verhaal graag nog eens opnieuw overdenken

-Waarom niet gewoon een kitcar of bestaande wagen als basis en daar zelf wat omheen klussen?
Het kantelen spreekt me erg aan. Bovendien geeft het kantelen de mogelijkheid om de auto extra smal te maken zonder dat hij omkiept in de bochten. Ondanks de extra complexiteit denk ik toch dat het zinvol is dit te doen voor het verbruik en niet te vergeten het plezier

-Waarom niet meer vermogen?
Voor de topsnelheid is 20kW zat. Ook voor het op redelijke snelheid nemen van vrij steile hellingen voldoet dit vermogen ook. Als je een auto met veel vermogen bouwt gaat het verbruik ook behoorlijk omhoog. Het punt van deze wagen is dat hij naast plezierig ook erg zuinig moet zijn. Als je een kantelende driewieler wilt die geschikt is om lekker mee te racen kun je veel beter gewoon een carver kopen. Die loopt alleen wel 1:16 op benzine terwijl bij deze wagen 1:50 op LPG het maximum streefverbruik is.

[ Bericht 5% gewijzigd door ThaFreak op 05-04-2007 21:26:14 ]
SoupNazidonderdag 15 februari 2007 @ 18:59
Lean Machine is wel een mooie naam
Autoreplydonderdag 15 februari 2007 @ 20:45
Stop gewoon, noone beets this:

quote:
Acabion runs electronically limited 450 km/h, i.e. 281 mph with half-closed throttles and just 44% of it´s engine power! It accelerates from 0 to 400 km/h in 18 seconds and in less than 1000 meters. And it runs long, long distance: 1000 km nonstop with 70 liters fuel at a speed of 350 km/h.
http://zweefportaal.nl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=516&highlight=ask+++snelle

[ Bericht 5% gewijzigd door Autoreply op 15-02-2007 20:57:08 ]
TR08donderdag 15 februari 2007 @ 21:04
Whaha een omgebouwde zweefvliegtuig romp ik zal je zeggen dat ik ernstig overwogen heb om ook zoiets als basis te doen
Alleen kostte een losse ruit geloof ik 3500 euro en was die bovendien niet erg geschikt voor straatgebruik en ruitenwissers.
Autoreplydonderdag 15 februari 2007 @ 21:16
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 21:04 schreef TR08 het volgende:
Whaha een omgebouwde zweefvliegtuig romp ik zal je zeggen dat ik ernstig overwogen heb om ook zoiets als basis te doen
Alleen kostte een losse ruit geloof ik 3500 euro en was die bovendien niet erg geschikt voor straatgebruik en ruitenwissers.
Valt mee, als je het zelf doet ben je met 1000 euro klaar, moet je hem alleen nog ff inpassen. Ruitenwissers moet je creatief oplossen, hoe denk je dat we dat met vliegen doen? (Hand uit het raam en vegen maar )
TR08donderdag 15 februari 2007 @ 21:22
Grootste probleem was eigenlijk dat ik gewaarschuwd werd dat het eerste steentje gewoon keihard door de ruit zou gaan ivm de dunne ruit. Ruitenwissers zouden verder heel snel gaan krassen.
Als het te doen was om voor een redelijke prijs (die 1000 euro bijv) een straatwaardige ruit te hebben zou ik het design van de bovenkant zo omgooien Zo'n ronde ruit geeft ook erg mooi uitzicht lijkt me namelijk. Aerodynamisch heeft het verder ook de nodige voordelen.

Wat bedoel je trouwens met: "Het zelf doen"? Een standaard ruit kopen en die inbouwen? Of Plexi/Carbonaat kopen en dat buigen etc?

[ Bericht 9% gewijzigd door TR08 op 15-02-2007 21:32:06 ]
Autoreplydonderdag 15 februari 2007 @ 21:31
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 21:22 schreef TR08 het volgende:
Grootste probleem was eigenlijk dat ik gewaarschuwd werd dat het eerste steentje gewoon keihard door de ruit zou gaan ivm de dunne ruit. Ruitenwissers zouden verder heel snel gaan krassen.
Als het te doen was om voor een redelijke prijs (die 1000 euro bijv) een straatwaardige ruit te hebben zou ik het design van de bovenkant zo omgooien Zo'n ronde ruit geeft ook erg mooi uitzicht lijkt me namelijk.

Wat bedoel je trouwens met: "Het zelf doen"? Een standaard ruit kopen en die inbouwen? Of Plexi/Carbonaat kopen en dat buigen etc?
Zelf doen is gewoon een complete gevormde ruit die je "alleen" nog even in je frame op maat moet maken.

Krassen is idd een drama met steentjes e.d. Onveilig is het niet gezien de extreem kleine hoek tov het wegdek.
TR08donderdag 15 februari 2007 @ 21:35
"Alleen" "nog even" dat ken ik ja

Maar met het krassen kan het gewoon niet doorgaan vrees ik. Als ik zie wat ik voor bagger op mijn auto krijg zodra het slecht weer is is zo'n ruit na een dag regen meteen aan een polijstbeurt toe.

Ik ga voorlopig eerst maar eens proberen om met gewone ruiten een zo strak mogelijke wagen te maken. Een ultra vlakke huid scheelt enorm in je weerstand, ook als je grenslaag turbulent is zoals voor het grootste deel bij mijn concept.
TR08vrijdag 16 februari 2007 @ 17:46
Ik heb toch nog wat getekend en de positie van de zuigers nogmaals aangepast. Van SKF zijn inmiddels folders binnen voor elektrische lineaire actuatoren, ik ga eens kijken wat daar aan geschikt materiaal uit komt, het ziet er in elk geval veelbelovend uit. Het enige nadeel van die dingen is (denk ik) dat als ik er twee gebruik en eentje valt uit dat de ander op zich wel de auto recht krijgt maar nooit tegen de ene in zal kunnen duwen. Met hydrauliek is dat anders, dan kun je gewoon een bypass klep open zetten en dan duw je zo'n cilinder uiteindelijk gewoon wel in.
Anyway, hier is de pic


Verder heb ik een losse velg besteld incl band bij www.novarota.nl die me die spullen wel vrijblijvend wilden opsturen voor de ontwikkeling en zeer waarschijnlijk ook wel gratis wilden leveren voor de (zoals het er nu uit ziet 2) definitieve exemplaren
TR08dinsdag 27 februari 2007 @ 20:20
Even nog een update mbt mijn werkzaamheden de laatste/komende tijd: 9 maart ga ik afstuderen! Deze en komende week wordt het dus even niet veel meer dan lurken en mogelijk wat posten. Tekenen ga ik na het afstuderen weer mee verder

Nog een leuk raadseltje voor de liefhebbers:
Deze wagen (Aprilia Magnet)



Heeft een kantelsysteem waar ik nog niet zo een twee drie achter ben gekomen hoe het werkt. Wie het als eerste duidelijk en correct weet uit te vlooien + uit te leggen (met plaatjes die je hier post) mag een ritje maken met mijn exemplaar als hij klaar is

Let op: Dit betekent dat je zowel onafhankelijke vering, sturing als kantelen met jouw uitleg moet kunnen verklaren! Verbinding van stuur naar het sturende geheel hoeft er niet bij, dat geloof ik wel.
Skinkiedinsdag 6 maart 2007 @ 09:25
Voordat ik dit draadje ook door vakantie uit het oog verlies Er zijn bij openstreetmap eindelijk plannen om beziers te gebruiken op aangeboden data. Momenteel is al een groot gedeelte van Nederland dus *gratis* als kaart beschikbaar.
Donderswoensdag 7 maart 2007 @ 19:11
Gaaf ding!
dynamietzaterdag 10 maart 2007 @ 01:13
Met welk programa's ontwerp je het?
dynamietzaterdag 10 maart 2007 @ 13:22
De ophanging die op het plaatje staat is nooit zo ge-pantendeert. Er zijn ook geen goede afbeelding van beschikbaar.

Maar aprilia heeft wel over een zeer goed ophanging systeem na gedacht wat je computer gestuurd en niet computer gestuurd kan uitvoeren.

Hieronder een paar plaatjes die duidelijk genoeg zouden moeten zijn, Als je nog vragen hebt moet je me maar even toevoegen op msn.



Computer gestuurd!:


Plaatjes zijn klikbaar!!!

[ Bericht 22% gewijzigd door dynamiet op 10-03-2007 14:22:31 ]
TR08zaterdag 10 maart 2007 @ 13:47
Koele plaatjes Ik ga er morgen wat meer naar kijken. Zou je ze evt geroteerd hier kunnen posten? Dat kijkt wat makkelijker in het topic.

Gisteren ben ik afgestudeerd met een 7 trouwens. Geen topcijfer, maar de vakgroep waar ik afstudeer is niet scheutig met hoge cijfers dus een 7 is dan best oke Mijn verslag was wat minder, dat wist ik ook bij het inleveren. De presentatie en de verdediging vond de commissie wel heel goed dus bij elkaar waren ze heel tevreden.

Anyway: Vandaag nog feest voorbereiden en dan ga ik zsm weer fanatiek hier mee aan de slag
dynamietzaterdag 10 maart 2007 @ 14:22
Gefeliciteerd!!!

(Plaatjes heb ik aangepast!)
Skinkiezaterdag 10 maart 2007 @ 15:18
Weledelgestrenge Heer TR08 Feli!
Autoreplyzaterdag 10 maart 2007 @ 17:31
Gefeli 14.gif


http://monotracer.peraves.ch/

TR08zondag 11 maart 2007 @ 13:30
Leuk ding Jammer dat hij maar 1 op 20 loopt bij 120km/uur (vreemd zelfs eigenlijk). Weet je hoe hij blijft staan bij bijvoorbeeld een stoplicht?

Allemaal dank voor de felicitaties btw
dynamietzondag 11 maart 2007 @ 14:38
quote:
Op zondag 11 maart 2007 13:30 schreef TR08 het volgende:
Leuk ding Jammer dat hij maar 1 op 20 loopt bij 120km/uur (vreemd zelfs eigenlijk). Weet je hoe hij blijft staan bij bijvoorbeeld een stoplicht?

Allemaal dank voor de felicitaties btw
De motor die in dat ding ligt is zeker niet gemaakt om zuinig te rijden. veel te groot toeren bereik. en te veel kracht voor zo'n klein voertuig.
TR08zondag 11 maart 2007 @ 17:18
Groot toerenbereik is vaak niet zo slecht op zich, grote cilinder inhoud is dat veel eerder. Nu ken ik dat blok niet precies maar de meeste verbrandingsmotoren werken het meest efficient als je veel koppel vraagt. Een blok met een breed toerenbereik is dan heel handig.
Ik zag dat die machine 250km/u kan, als je er een 200cc blokje in legt ipv een 1200cc (of is het een 1.0?) loopt hij vast veel zuiniger en red je de 150 ook nog wel. De aerodynamica van die machine ziet er op het eerste oog erg goed uit, met wat kleine aanpassingen zou je uit die machine best 1:100 moeten kunnen persen.
Skinkiezondag 11 maart 2007 @ 17:57
TR08 wat vind jij van dat programma http://prautotype.nl/ ?
dynamietzondag 11 maart 2007 @ 18:33
Wel een leuk systeem in dat voertuig dat er bij een bepaalde snelheid zei wieltjes uitklappen.
TR08zondag 11 maart 2007 @ 21:41
quote:
Op zondag 11 maart 2007 17:57 schreef Skinkie het volgende:
TR08 wat vind jij van dat programma http://prautotype.nl/ ?
Ik heb nog geen enkele uitzending kunnen bekijken, maar na wat ik van de site zo heb kunnen plukken denk ik het volgende:

Wat ze zeggen te willen is volgens mij een of ander modern, zuinig en innovatieve wagen neer laten zetten door HTS studenten in 3 maanden.

Wat ze in de praktijk doen is volgens mij het volgende:
-Een of andere designer een strakke vorm laten tekenen en daarvan roepen dat hij gestroomlijnd is (hoewel...ik heb die term niet eens erg duidelijk voorbij horen komen)
-Hier en daar wat vrij slimme technieken toepassen
-Experts inzetten op feitelijk alles dat wat moeilijker wordt
-HTS-ers de boel in elkaar laten lassen
-Hopen dat de boel op tijd rijdt

De vorm vind ik niet bijzonder aerodynamisch, het is eerder een ding dat elke industrieel ontwerper zo even kan schetsen met wat mooie stiften. De designer "heeft zich laten inspireren op jachtbouw". Dat zegt geen ruk behalve dat de sfeer van de auto mogelijk doet denken aan een boot achtig iets. Ik weet de Cw waarde van het ding niet maar als het meer is dan 0.2 is het niet indrukwekkend. De enige "aerodynamica" die ik voorbij zie komen is een rookpluim in een windtunnel, die kan je ook rond een baksteen trekken. Hier staat wel iets vrij bots, maar het zou mee kunnen vallen. Weet iemand de Cw waarde die ze in de tunnel gemeten hebben?
De motor heeft een variabele compressieverhouding, dat doen ze met tandwielen. Volgens mij heeft Saab ook al een poos geleden variabele compressieverhouding gedemonstreerd (kun je dat niet gewoon kopen van hun btw?). Grappig systeem, maar ik betwijfel of het zo nieuw is als ze hier doen geloven.
Ze hebben trouwens een 100pk blok er in. Ik weet niet wat "het doel" is van die wagen wbt prestaties/verbruik. Moet hij heel snel zijn? Of heel zuinig? Volgens mij is het op het moment met name heel snel en hopelijk redelijk zuinig. Als je 100pk in een lichte auto legt is verbruik niet echt een prioriteit namelijk.
Dat er een CVT in zit vind ik wel leuk eigenlijk, ik hoop dat ze hem ook slim gebruiken. De CVT's die je nu koopt laten de motor teveel toeren draaien om echt efficient te werken in mijn ogen.

Ik heb trouwens een poos geleden die mensen gemaild met de vraag "wat ze nu eigenlijk willen" als primaire kwaliteit van de wagen zelf (dus niet dat het Hollandse glorie moet worden, maar wat hun doelen mbt ruimte, laadvermogen, prestaties en verbruik zijn). Daar heb ik geen antwoord op gehad dus ik vrees dat ze dat zelf niet zo duidelijk weten. Volgens mij willen ze gewoon een leuke auto in elkaar klussen en daar TV omheen maken. Komend weekend ga ik maar eens zien dat ik eindelijk een uitzending bekijk, misschien is het nog leuk ook

Samenvattend: Ik heb geen bijzonder hoge pet op van het hele concept, maar vind het wel leuk dat ze dit doen. Het zet wel de geesten aan het werk en trekt meer mensen richting techniek. Volgens mij is het dus goed dat ze dit programma maken, ik zou de auto alleen anders doen. Maar dat is dan ook weer erg persoonlijk
Kolkiezondag 11 maart 2007 @ 23:39
Gefeliciteerd met je slagen (ik moet nog 2 maand )!
TR08donderdag 15 maart 2007 @ 21:57
Even een paar nieuwe pics:
Ik ben na mijn afstuderen maar wat gaan klussen, mijn nieuwe garage moet natuurlijk wel eindelijk eens ingericht. Vandaag heb ik een mooie plank aan de muur geschroefd en daar een en ander aan gereedschap aan opgehangen.

Verder heb ik bij de Multimate huismerk PUR schuim gekocht en daar een testje mee gedaan. Ik heb het schuim op een plastic zak gespoten, in 3 patronen. Een paar rijen naast elkaar, een losse rij in een voeg en de bus leeggespoten in een enkele dot. Zie hier het resultaat.



Dit schuim hardt niet helemaal netjes uit, misschien dat dat is door gebrek aan kontakt met de lucht, misschien omdat het zo dik is of misschien omdat de alu plaat het onderaan wat koud houdt. Het schuim werd wat warm tijdens uitharden en die plaat voorkomt dat omdat hij nogal goed koelt (vrij dik alu). Zie plaatje.



Ik ga dit nog even zo laten staan, mogelijk wordt het alsnog hard, misschien ook niet. Indien niet dan ga ik wat duurder schuim kopen en zien of het verschil maakt. Weet iemand welke winkels nog meer hetzelfde schuim als de multimate huismerk verkopen? Vaak levert 1 fabriek aan meerdere "merken".

Verder nog een aankoop van zo rond mijn verhuizing: Op internet liep ik aan tegen een mooie buster!



Deze pop is in bepaalde standen vast te zetten, erg handig als proefpersoon. Hij is ongeveer zo groot als ik (heel ietsje langer) dus als deze past pas ik ook

Tot slot nog iets mbt het kantelsysteem: Ik ben op het moment e.e.a aan het schetsen voor een ketting/riem aandrijving hiervoor. Dit heeft twee voordelen:
-Het is veel goedkoper (ongeveer 3000 euro)
-Het is makkelijker redundant uit te voeren.
Twee elektrische rammen kun je niet redundant noemen. Als eentje het namelijk begeeft blokkeert hij gewoon de boel. Bij hydrauliek kun je een zuiger induwen met het uitduwen van de ander. Bij een ketting of riem aandrijving kun je net als bij de hydrauliek aandrijving de boel zo maken dat een motor het wel trekt. Als een motor het op geeft levert hij geen koppel meer maar ook bijna geen weerstand. De tweede motor kan dan vrij makkelijk kantelen door de weerstand van de kapotte motor heen.

Pics hiervan volgen hopelijk dit weekend, ik krijg een nieuwe versie van SolidWorks binnen dus ik wacht even met tekenen tot ik die heb

[ Bericht 5% gewijzigd door TR08 op 15-03-2007 22:12:52 ]
MaximumRushzaterdag 17 maart 2007 @ 01:13
Is het niet misschien een idee om nu je toch al bezig bent een stirlingmotor te maken?

In theorie zou je dan een rendement van ongeveer 65 % moeten hebben.
TR08zaterdag 17 maart 2007 @ 09:09
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 01:13 schreef MaximumRush het volgende:
Is het niet misschien een idee om nu je toch al bezig bent een stirlingmotor te maken?

In theorie zou je dan een rendement van ongeveer 65 % moeten hebben.
En in de praktijk haal je de helft van het rendement dat je theoretisch kunt halen door alle mechanische-, warmte- en stromingsverliezen

Stirling is een mooi principe, maar niet handig voor auto's. Stirling motoren zijn namelijk groot en zwaar per kW. Bij een auto kost het dan zo veel energie om de motor mee te nemen dat je beter een lichtere en iets minder efficiente motor had kunnen nemen. Waar Stirling wel handig voor is is restwarmte benutten bij bijvoorbeeld een CV-ketel of een verbrandings installatie. Toepassingen waarbij de Stirling motor niet meegenomen hoeft te worden.

Nog even een update mbt het schuim: Het is eindelijk uitgehard na het schuim voorzichtig losgewerkt te hebben en omgedraaid. PUR moet met lucht in kontakt komen om uit te harden en heeft bovendien wat warmte nodig. In het PUR zijn vrij grote luchtbellen ontstaan, waar ik niet zo blij mee ben.

Dit schuim is dus helaas niet geschikt voor body constructie, ook niet voor vorm afwerking. Jammer maar helaas

[ Bericht 21% gewijzigd door TR08 op 17-03-2007 09:17:11 ]
glasbakzaterdag 17 maart 2007 @ 11:41
* glasbak zet alvast een tafel met broodjes en koffie neer

Tevens tvp
j0rritzaterdag 17 maart 2007 @ 13:03
Waarom wil je per se schuim?

Snijd gewoon roofmate met een snijbeugel en weestandsdraad. 12v voeding, 2Ah of iets in die trant.

TR08zaterdag 17 maart 2007 @ 13:15
Roofmate is toch ook schuim? (alleen kant en klare plaat ipv een bus met prut).

De pur was makkelijk geweest als "voegmiddel" in hoeken. Vandaar dat ik het probeerde.
j0rritzaterdag 17 maart 2007 @ 13:48
Roofmate is ook schuim inderdaad. Maar ik doelde op fohm, zoals de pör die je gebruikt. Kan handig zijn als voegmiddel, maar ik zou gewoon blokken lijmen met PU lijm en deze uiteindelijk shapen en plamuren. Werkt gemakkelijker denk ik.

Tevens zou je gewoon lost mould kunnen werken bij enkele productie. Je maakt een positieve mal van schuim, desnoods met een frame van hout. Deze werk je af met een loswax en gaat aan de gang met polyester. Vervolgens gewoon de mal afbreken en schuim wegschrapen. Eventueel met acceton of thinner of iets in die trant nabehandelen. Lastiger om een super strakke buitenkant te krijgen zonder plamuren, maar stukken sneller en goedkoper vergeleken met negatieve mallen.
SRS-Engineeringzaterdag 17 maart 2007 @ 16:12
[quote]Op donderdag 15 maart 2007 21:57 schreef TR08 het volgende:
Even een paar nieuwe pics:
Ik ben na mijn afstuderen maar wat gaan klussen, mijn nieuwe garage moet natuurlijk wel eindelijk eens ingericht. Vandaag heb ik een mooie plank aan de muur geschroefd en daar een en ander aan gereedschap aan opgehangen.
[afbeelding]


Met dat gereedschap ga je hopelijk toch geen auto bouwen ?

Koop gewoon een gereedschapkist van snap-on of gedore.
Heb je alles en het werkt veel beter dan zo'n bord.
j0rritzaterdag 17 maart 2007 @ 17:02
...of gereedschap van Facom. Maar waarom zou je iemand gelijk op kosten willen jagen? Zorg gewoon voor een leuke dopsleutelset, steeksleutels en goede schroevendraaiers, flex/haakse slijper en een goede boormachine. Al gaande ontdek je vast wel tekortkomingen aan je gereedschapsassortiment, en vul je dat gewoon aan.

Specialistisch gereedschap moet je toch zien te lenen, want om nou een pers te kopen voor die paar lagers etc.
TR08zaterdag 17 maart 2007 @ 17:51
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 16:12 schreef SRS-Engineering het volgende:
[quote]Op donderdag 15 maart 2007 21:57 schreef TR08 het volgende:
Even een paar nieuwe pics:
Ik ben na mijn afstuderen maar wat gaan klussen, mijn nieuwe garage moet natuurlijk wel eindelijk eens ingericht. Vandaag heb ik een mooie plank aan de muur geschroefd en daar een en ander aan gereedschap aan opgehangen.
[afbeelding]


Met dat gereedschap ga je hopelijk toch geen auto bouwen ?

Koop gewoon een gereedschapkist van snap-on of gedore.
Heb je alles en het werkt veel beter dan zo'n bord.
Ik heb nog een Proxxon ratelset en een deel van de steeksleutels is van Gedore. Verder heeft mijn vader nog een momentsleutel (Gedore) dus het meest moeilijke spul is wel voor elkaar hoor Verder kan ik van mijn werk vast e.e.a lenen (daar vinden ze Gedore onder de maat). Voor de vormdelen boeit het verder niet zo veel wat je neemt, dat is gewoon veel schuurwerk. Volgens mij komt het wel goed

Verder wat hierboven gezegd wordt. Op het moment heb ik echt_geen_geld voor een dure gereedsschapsset. Ik vraag altijd gereedschap voor mijn verjaardagen en zo vul ik alles langzaam aan. Ik spendeer mijn geld op het moment liever aan onderdelen, dat gaat al duur genoeg worden. Op het moment dat er speciaal of goed gereedschap nodig is zie ik wel verder.
TR08maandag 19 maart 2007 @ 20:36
Zo ik heb een nieuwe SolidWorks versie erop geknald (na windows opnieuw te hebben geinstalleerd dus het tekenen gaat snel weer beginnen. Zo meteen even kijken of de oude tekeningen nog te lezen zijn (vast wel ).
Verder heb ik dit weekend nog gekeken naar prautotype. Ik vond de hele aflevering eigenlijk een lange aaneenschakeling van reclame waarin en passant ook nog even gemeld werd dat er een auto geklust wordt. Niet erg positief dus. Wel jammer want het idee is gaaf en ik hoop echt dat er een mooi wagentje uit komt dat tevens goed rijdt.
iloveheerlenzaterdag 24 maart 2007 @ 13:26
pics
TR08zaterdag 24 maart 2007 @ 18:15
Ik heb het kantelsysteem in SolidWorks even gelaten voor wat het is. Ik loop er tegenaan dat ik moeilijk nieuwe dingen in kan tekenen en dat ik eigenlijk wat meer echte spullen nodig heb om tot een goed concept te komen. Dit betekent dat het handig is om wat meer te gaan focussen op de dragende constructie.
Ik kan zeer waarschijnlijk (wordt aan gewerkt) gratis glasvezel en schuim krijgen. Omdat ik dit zelf kan verwerken wil ik een glasvezel composieten chassis gaan maken. Voor dit chassis leek me een dragende kuip het meest handig met daarop schutborden en een rolkooi. Voor verbinding met de wielophanging etc komen er metalen inserts.

Omdat het schuim zeer waarschijnlijk geel wordt heb ik het ook maar geel gemaakt in SolidWorks
Hier is het plaatje:

Bovenaan de "kuip" ga ik de boel wat zwaarder uitvoeren, zodat er een stevige kooi rond de inzittenden komt. Ook komt er een extra "hoepel" tussen de beide inzittenden om een botsing van opzij beter op te vangen.
Voor en achter de schutborden wordt alles wat zwakker uitgevoerd zodat die delen het bij een eventuele crash als eerste begeven. Op die manier is vrij simpel een kreukelzone te maken.
Met dit plaatje (en wat uitbreiding) ga ik naar de composietenboer toe om schuim te krijgen. Als dat lukt ga ik in de schuur klussen om een eerste schuimen mock-up te maken. Als alles lijkt te passen komen de glasmatten eroverheen en hebben we het eerste echte onderdeel klaar
iloveheerlenzaterdag 24 maart 2007 @ 21:51
hoe ga je de abs doen

en waar ga je airbags kopen???


en het dashboard ga je dat zelf maken of word het een bestaand

[ Bericht 38% gewijzigd door iloveheerlen op 24-03-2007 21:57:14 ]
TR08zondag 25 maart 2007 @ 10:47
ABS koop ik in, een bestaande remset met ABS is denk ik zo over te bouwen.
Airbags weet ik niet of die er in komen. Je moet erg goed weten hoe je dat inbouwt en aansluit. Als dat fout gebeurt heb je meer kans om door een zomaar ontploffende airbag gewond te raken dan dat het ding je leven redt. Ik spendeer liever wat meer aandacht aan goede gordels.

Dashboard ga ik zelf maken. Er zal niet iets bestaands zijn dat volledig past. Wel wil ik knoppen, meters, ventilatieroosters e.d. gewoon kopen, evt dingen uit een bestaande auto/motor.
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 11:56
quote:
Op zondag 25 maart 2007 10:47 schreef TR08 het volgende:
ABS koop ik in, een bestaande remset met ABS is denk ik zo over te bouwen.
Airbags weet ik niet of die er in komen. Je moet erg goed weten hoe je dat inbouwt en aansluit. Als dat fout gebeurt heb je meer kans om door een zomaar ontploffende airbag gewond te raken dan dat het ding je leven redt. Ik spendeer liever wat meer aandacht aan goede gordels.

Dashboard ga ik zelf maken. Er zal niet iets bestaands zijn dat volledig past. Wel wil ik knoppen, meters, ventilatieroosters e.d. gewoon kopen, evt dingen uit een bestaande auto/motor.
mag ik je harstikke voor gek verklaren geen airbags denk maar alleen aan jezelf

wat gebeurt er als je straks een chrash maakt en je vrouw en kinderen blijven dood

nee gewoon een airbag inbouwen

trouwens van welk matriaal word de bodemplaat


bij prautotype zag ik dat ze gewoon een houte plaat op het chassis hadden geschroeft
TR08zondag 25 maart 2007 @ 12:18
De bodemplaat wordt gewoon glasvezelcomposiet net als de rest van de dragende constructie. In prautotype kunnen ze hout nemen omdat die wagen toch niet lang heel hoeft te blijven.

Wat betreft de airbags: In de racerij kunnen ze ook zonder en daar overleven de coureurs menige crash ook prima. Airbags zijn eigenlijk een lapmiddel voor slecht/matig of niet gedragen gordels.
Ik heb dit soort opmerkingen vaker gehad, veel mensen zijn denk ik onbekend met de term "aanvaardbaar risico". Vroeger reden zat mensen zonder airbags en ik durf te wedden dat jij als ik je een lift aan zou bieden met mijn huidige auto (Opel Corsa uit '97) er vrolijk in zou stappen. Terwijl die auto geen ABS, geen stuurbekrachtiging en geen airbags heeft.

Als ik een zelfbouw auto maak moet er ineens allemaal wel in zitten want anders ben ik knettergek. De wagen die ik maak krijgt een race gordelsysteem, ABS, een sterke rolkooi en kreukelzones. Ik denk dat de veiligheid dan redelijk goed zit.

Ik weet niet hoe oud jij bent maar als jij binnenkort je eerste auto gaat kopen en je zit niet al te ruim in het geld is de kans dat jij een wagen zonder airbags en zonder ABS gaat rijden ook vrij groot.
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 12:46
quote:
Op zondag 25 maart 2007 12:18 schreef TR08 het volgende:
De bodemplaat wordt gewoon glasvezelcomposiet net als de rest van de dragende constructie. In prautotype kunnen ze hout nemen omdat die wagen toch niet lang heel hoeft te blijven.

Wat betreft de airbags: In de racerij kunnen ze ook zonder en daar overleven de coureurs menige crash ook prima. Airbags zijn eigenlijk een lapmiddel voor slecht/matig of niet gedragen gordels.
Ik heb dit soort opmerkingen vaker gehad, veel mensen zijn denk ik onbekend met de term "aanvaardbaar risico". Vroeger reden zat mensen zonder airbags en ik durf te wedden dat jij als ik je een lift aan zou bieden met mijn huidige auto (Opel Corsa uit '97) er vrolijk in zou stappen. Terwijl die auto geen ABS, geen stuurbekrachtiging en geen airbags heeft.

Als ik een zelfbouw auto maak moet er ineens allemaal wel in zitten want anders ben ik knettergek. De wagen die ik maak krijgt een race gordelsysteem, ABS, een sterke rolkooi en kreukelzones. Ik denk dat de veiligheid dan redelijk goed zit.

Ik weet niet hoe oud jij bent maar als jij binnenkort je eerste auto gaat kopen en je zit niet al te ruim in het geld is de kans dat jij een wagen zonder airbags en zonder ABS gaat rijden ook vrij groot.
32 mijn eerste auto is dus al lang de deur uit

dat jij de keuze maakt om geen airbag in te bouwen is jouw beslissing maar dat je die keuze meteen ook maakt voor je vrouw/kinderen een airbag red levens daar kan geen gordelsysteem kreukelzone of rolkooi tegen op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skinkiezondag 25 maart 2007 @ 14:59
quote:
Op zondag 25 maart 2007 12:46 schreef iloveheerlen het volgende:
een airbag red levens
Dan heb jij zeker nooit gehoord van overleden kinderen door kinderzitjes bij airbags te plaatsen. Goede keuze van TR08 om geen airbags te gebruiken. Als die krengen er wel in moeten ziek ik liever eerst een crash test dat het een 'voordeel' geeft ten opzichte van gordels.
Justice_Strikezondag 25 maart 2007 @ 19:41
even wat fabeltjes de wereld uit helpen.
quote:
Op zondag 25 maart 2007 12:18 schreef TR08 het volgende:
In de racerij kunnen ze ook zonder en daar overleven de coureurs menige crash ook prima.
in de racerij gebruiken ze een helm en is alles gemaakt naar de bestuurder (de helm, de zitjes en het stuur alles). Niet vergelijkbaar dus, verder hebben ze een grindbak naast de baan ipv een vangrail. De vergelijking is dan ook ver te zoeken.
quote:
Airbags zijn eigenlijk een lapmiddel voor slecht/matig of niet gedragen gordels.
Bij het gebruik van een airbag is een driepunts en/of racegordel verplicht! Een airbag brengt zware nekletsel toe als je geen gordel (of heupgordel) gebruikt. Je hoofd gaat namelijk naar voren en komt dan in lijn met de airbag, die dan je hoofd een klap naar achter geeft tov je lichaam (die dan nog niet geraakt is)

een airbag is dus alles behalve een lapmiddel voor slecht/matig of niet gedragen gordels.
quote:
Ik heb dit soort opmerkingen vaker gehad, veel mensen zijn denk ik onbekend met de term "aanvaardbaar risico". Vroeger reden zat mensen zonder airbags en ik durf te wedden dat jij als ik je een lift aan zou bieden met mijn huidige auto (Opel Corsa uit '97) er vrolijk in zou stappen. Terwijl die auto geen ABS, geen stuurbekrachtiging en geen airbags heeft.
non-discussie, je bouwt een auto nu. Dus dan zou je de standaarden die nu gelden moeten volgen. voor de kosten hoef je het niet te laten. (overigens is een airbag verplicht in alle auto's die nu geproduceert worden, ik weet niet hoe dat zit met zelfbouw).

Er is wel een andere reden om geen airbag te gebruiken, optimale plaatsing moet bepaalt worden. Je kunt niet overal een airbag plaatsen en dan maar hopen dat het werkt. Een airbag op de verkeerde plaats kan voor meer schade zorgen dan hij had moeten voorkomen. Maar dat is een kwestie van berekenen. Echter moet je daar wel eerst naar kijken voordat je tot die conclusie komt. Ik kan opmaken uit je verhaal dat je airbags helemaal links laat, de reden ontgaat me echter.
quote:
Als ik een zelfbouw auto maak moet er ineens allemaal wel in zitten want anders ben ik knettergek.
neuh, je was al knettergek toen je zei dat je voor 20.000 een volledige auto wilde produceren die zuiniger was dan alles wat op de markt is op dit moment (1:80 was het toch )
quote:
De wagen die ik maak krijgt een race gordelsysteem, ABS, een sterke rolkooi en kreukelzones. Ik denk dat de veiligheid dan redelijk goed zit.


Veiligheid zit nooit goed, want het kan altijd beter.

ABS is geen veiligheid. Er zijn goede implementaties van abs (de Duitse implementaties vw,mercedes,bmw etc...) en er zijn slechte implementaties van abs (chrysler, ford, alles amerikaans)

het is mijn gok dat jij met je zelf ontwikkelde abs in de laatste categorie komt. maw je hebt niets tot geen actieve veiligheids elementen. Veel meer passieve veiligheids aspecten. Misschien dus een ideetje om daar wat meer aandacht aan te besteden.

[ Bericht 4% gewijzigd door Justice_Strike op 25-03-2007 19:53:07 ]
TR08zondag 25 maart 2007 @ 19:53
quote:
Op zondag 25 maart 2007 12:46 schreef iloveheerlen het volgende:

[..]

32 mijn eerste auto is dus al lang de deur uit
En welke voorzieningen heeft jouw auto nu? Heb je stuur-, bijrijder- en zij airbags? Verplicht je mensen achterin ook hun gordels om te doen? En welke voorzieningen had je eerste auto?
quote:
dat jij de keuze maakt om geen airbag in te bouwen is jouw beslissing maar dat je die keuze meteen ook maakt voor je vrouw/kinderen een airbag red levens daar kan geen gordelsysteem kreukelzone of rolkooi tegen op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Airbag redt met name levens indien goed toegepast. Dus afgestemd op hoe dicht de chauffeur bij het stuur zit, afgestemd op of de chauffeur wel/niet gordels draagt, etc.
Een airbag is niet echt een off-the-shelf artikel dat je "even" in je auto schroeft. Als ik er een in zet MOET ik meteen ook crash tests gaan houden om er zeker van te zijn dat hij niet te hard af gaat en niet uit zet in richtingen waar hij schade aan richt.

Een klein voorbeeld: Mijn vriendin zit behoorlijk dichter op het stuur dan ik. Als ik er een airbag in doe die goed is voor mij raakt zij er zwaar gewond van. Dan hebben we nog de behoorlijk aanwezige kans dat die dingen af gaan tijdens het bouwen en zo'n ding mijn nek breekt.

Mbt je opmerking dat gordels en rolkooi niet tegen airbags op kunnen: Zonder goede rolkooi wordt je auto geplet met inzittenden erbij. Zonder gordels klap je op je stuur en breekt het stuur je ribbenkast. De airbag verkleint alleen de kans dat je ribben beschadigt raken indien je geen gordels draagt EN je voldoende afstand tot je stuur hebt bij de crash.
Als je een goede vierpunts gordel om doet houdt dat je zo goed vast dat je nooit zo dicht bij het stuur komt dat je airbag zin heeft.

Tot slot nog een mooie bijkomstigheid van airbags: Als jij botst met airbags in je auto en niet alle airbags zijn afgegaan dan MOETEN hulpverleners wachten tot de brandweer alle airbags uitgeschakeld/onklaar gemaakt heeft omdat het anders te link is om de auto in te gaan. Erg prettig als je daar zit te bloeden.

Ik blijf erbij dat een airbag in dit project meer gevaar dan veiligheid oplevert. Voor een auto die in grote series gemaakt wordt, of waar miljoenen euro's onderzoek voor beschikbaar zijn is het misschien anders maar hier heeft het geen zin.
Justice_Strikezondag 25 maart 2007 @ 19:56
quote:
Op zondag 25 maart 2007 19:53 schreef TR08 het volgende:
bla bla bla
wederom. Als je een airbag hebt in de auto. MOET je een gordel gebruiken omdat je anders nog erger gewond raakt.

en zoals ik al eerder zei. Kijk wat meer naar de actieve veiligheid. Je hebt er erg weinig over nagedacht en focused je project alleen op wat er gebeurt als je al aangereden bent (wat dus eigenlijk al te laat is)
TR08zondag 25 maart 2007 @ 20:03
Wat noem jij aktieve veiligheid behalve ABS?
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 20:04
quote:
Op zondag 25 maart 2007 19:53 schreef TR08 het volgende:

[..]

En welke voorzieningen heeft jouw auto nu? Heb je stuur-, bijrijder- en zij airbags? Verplicht je mensen achterin ook hun gordels om te doen?

[..]
ja 9 airbags + nog een heleboel veiligheidssystemen met moeilijke namen en afkortingen
ik verplicht iedereen een gordel om te doen iemand die weigert een gordel te dragen vervoer ik niet

overgins je verhaal over je vriendin is natuurlijk lul koek hoe doen grote merken als toyota mazda ford enz het dan die stuurairbags zijn ook allemaal gemaakt zodat iedereen er in kan rijden of je nu groot of klein bent

en zo airbag kan jij niet inbouwen???
quote:
En welke voorzieningen had je eerste auto?
ik ben van iets rijkere komaf, daarnaast werk ik bij het bedrijf van me vader en me eerste auto was een leasewagen van dat bedrijf(ja handig zo vader met eigen bedrijf)
dat was een bmw 3 serie
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 20:05
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:03 schreef TR08 het volgende:
Wat noem jij aktieve veiligheid behalve ABS?
bekijk de afleveringen van prautotype eens die auto is helemaal volgebouwdt met actieve beveiligings middelen
TR08zondag 25 maart 2007 @ 20:09
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:04 schreef iloveheerlen het volgende:

[..]

ja 9 airbags + nog een heleboel veiligheidssystemen met moeilijke namen en afkortingen
ik verplicht iedereen een gordel om te doen iemand die weigert een gordel te dragen vervoer ik niet
Oke mooi
quote:
overgins je verhaal over je vriendin is natuurlijk lul koek hoe doen grote merken als toyota mazda ford enz het dan die stuurairbags zijn ook allemaal gemaakt zodat iedereen er in kan rijden of je nu groot of klein bent
Ook bij die auto's is de airbag voor kleine mensen veel gevaarlijker dan voor grote. Lees bijvoorbeeld de reaktie van Skinkie en de handleiding van auto's met airbags. Meestal wordt met goede reden verboden om kleine mensen voorin mee te laten rijden.
quote:
en zo airbag kan jij niet inbouwen???
[..]
Nope, een autofabrikant laat die dingen ontwikkelen voor het specifieke model, ik heb daar echt het budget niet voor.
quote:
ik ben van iets rijkere komaf, daarnaast werk ik bij het bedrijf van me vader en me eerste auto was een leasewagen van dat bedrijf(ja handig zo vader met eigen bedrijf)
dat was een bmw 3 serie
Dan heb je erg makkelijk kiezen inderdaad. Maar weiger je ook om in auto's zonder ABS/ESP/airbags mee te rijden dan?
Justice_Strikezondag 25 maart 2007 @ 20:13
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:03 schreef TR08 het volgende:
Wat noem jij aktieve veiligheid behalve ABS?
traction control
verlichting rondom
banden (je had het erover dat je wat goedkopere motorbanden wilde kopen)
intergrale remsystem (je wilde de voorremmen apart van de achterremmen vanwege regeneratief vermogen)
etc.. etc.. etc...

ik denk dat je met wat nadenken zelf ook wel een hele hoop actieve veiligheids aspecten kunt bedenken. Je hebt bijvoorbeeld nog steeds geen oplossing voor als je zwenkmotor op de snelweg uitvalt (af was die dubbel uitgevoerd)

etc.. etc.. etc..

overigens. Ik ben het helemaal eens met je keuze om geen airbag erin te laten zetten (je hebt het kwablijkelijk wel overwogen met berekeningen enzo). Maar sommige dingen die je verkondigt over airbags kloppen niet helemaal, das heeft verder niets te maken met het wel of niet implementeren van een airbag.
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 20:20
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:09 schreef TR08 het volgende:

[..]

Oke mooi
[..]

Ook bij die auto's is de airbag voor kleine mensen veel gevaarlijker dan voor grote. Lees bijvoorbeeld de reaktie van Skinkie en de handleiding van auto's met airbags. Meestal wordt met goede reden verboden om kleine mensen voorin mee te laten rijden.
[..]

Nope, een autofabrikant laat die dingen ontwikkelen voor het specifieke model, ik heb daar echt het budget niet voor.
[..]

Dan heb je erg makkelijk kiezen inderdaad. Maar weiger je ook om in auto's zonder ABS/ESP/airbags mee te rijden dan?
ik heb een bmw 6 coupe en en een x5 als fammilie auto en in beide handleidingen staat niks maar dan ook niks over het niet laten rijden van kleine mensen ivm de airbag

wel word aangeraden de passagiers airbag uittezetten indien daar de baby ligt(dat is de enigste airbag die uit kan

na lang sparen en een kleine lening mag ik dan in juni een nieuwe telg naar de fammilie halen
Autoreplyzondag 25 maart 2007 @ 20:33
De airbag-discussie hier is een non-discussie. Laten we even naar de zwaarste belasting mogelijk kijken. Dan hebben we het over een eject van straaljagers en een re-entry van ruimtecapsules. In beide gevallen hebben we het over 7-punts gordels en géén airbags. Mits goed toegepast (en je hoofd wordt vastgezet met een helm/banden) zijn airbags totaal overbodig. De reden dat airbags worden toegepast in auto's is dat niemand zin heeft in gecompliceerde gordels en andere systemen die een hoop gedoe geven. Ik vlieg geregeld met 5 en 7 puntsgordels en het blijft een gekloot om die dingen aan- en uit te doen.
TR08zondag 25 maart 2007 @ 20:50
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:13 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

traction control
Dat is een vrij eenvoudig stukje software dat wel makkelijk in de motorcontroller gezet kan. Ik denk ook dat het er in komt trouwens.
quote:
verlichting rondom
Klussen we er ter plekke wel in. Nu al lampen etc ontwerpen is in mijn ogen tijdsverspilling zo lang de rest van het concept niet veel verder vastgelegd is dan nu. Verlichting in zo'n schuim/composiet body bouwen is een kwestie van gaten boren/zagen en lampen inbouwen/ingieten. Dat doe je ter plekke als de body er eenmaal staat.
quote:
banden (je had het erover dat je wat goedkopere motorbanden wilde kopen)
Er komen banden op die goedgekeurd zijn voor 150 km/u. Dat is iets anders dan "goedkope" motorbanden. Bovendien garandeert de fabriek dat ze veilig zijn bij die snelheid en is de belasting per band behoorlijk kleiner dan ze mogen hebben weet ik inmiddels (ongeveer een factor 2 oid).
quote:
intergrale remsystem (je wilde de voorremmen apart van de achterremmen vanwege regeneratief vermogen)
De schijfremmen komen gewoon onder 1 pedaal hoor... Alleen bij zachtjes remmen gebeurt dat op de regeneratieve rem. En dan nog is ook dat iets dat gewoon eerst netjes onder gecontroleerde omstandigheden getest wordt, zoals ik al vaak geroepen heb.
quote:
etc.. etc.. etc...

ik denk dat je met wat nadenken zelf ook wel een hele hoop actieve veiligheids aspecten kunt bedenken. Je hebt bijvoorbeeld nog steeds geen oplossing voor als je zwenkmotor op de snelweg uitvalt (af was die dubbel uitgevoerd)
Die wordt dubbel.
quote:
etc.. etc.. etc..

overigens. Ik ben het helemaal eens met je keuze om geen airbag erin te laten zetten (je hebt het kwablijkelijk wel overwogen met berekeningen enzo). Maar sommige dingen die je verkondigt over airbags kloppen niet helemaal, das heeft verder niets te maken met het wel of niet implementeren van een airbag.
Ik ben wel benieuwd naar wat niet klopt. Waar denk jij dat ik fout zit?
Aan airbags heb ik niet gerekend trouwens, ik heb wel gesproken met een jongen die afstudeert op crashveiligheid en dan met name de systemen dichtbij de inzittenden. Die zei dat airbags alleen zin hebben als je ERG goed weet wat je er mee doet (wat ik niet weet) en dat de meest belangrijke dingen tijdens het crashen een goed afgerond interieur (bij voorkeur ook wat zachter materiaal) gecombineerd met een goede gordelset zijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door TR08 op 25-03-2007 21:04:00 ]
Justice_Strikezondag 25 maart 2007 @ 20:53
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:33 schreef Autoreply het volgende:
De airbag-discussie hier is een non-discussie. Laten we even naar de zwaarste belasting mogelijk kijken. Dan hebben we het over een eject van straaljagers en een re-entry van ruimtecapsules. In beide gevallen hebben we het over 7-punts gordels en géén airbags.

een straaljager heeft geen airbag nodig omdat de piloot niet aanwezig is ten tijde van de crash (hij wordt geeject zoals je het zegt)

een ruimtecapsule heeft geen airbag omdat de inzittende:
A. naar beneden vallen en niet recht vooruit crashen
B. als je crashed zijn er geen overlevenden, ook niet met airbag. Het nu van een airbag is dan ook niet van toepassing.

Echter is dat dus niet vergelijkbaar met een auto, je gaat niet naar beneden maar rechtdoor, de krachten die spelen zijn van een hele andere aard.

[quote]
Mits goed toegepast (en je hoofd wordt vastgezet met een helm/banden) zijn airbags totaal overbodig.
maar in deze auto wordt je hoofd niet vastgezet, en ik denk niet dat het de bedoeling is dat de ts een helm gaat dragen bij het gebruik van zijn auto.
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 20:55
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:50 schreef TR08 het volgende:

[..]

Dat is een vrij eenvoudig stukje software dat wel makkelijk in de motorcontroller gezet kan.
[..]

Klussen we er ter plekke wel in. Nu al lampen etc ontwerpen is in mijn ogen tijdsverspilling zo lang de rest van het concept niet veel verder vastgelegd is dan nu.
[..]

Er komen banden op die goedgekeurd zijn voor 150 km/u. Dat is iets anders dan "goedkope" motorbanden. Bovendien garandeert de fabriek dat ze veilig zijn bij die snelheid en is de belasting per band behoorlijk kleiner dan ze mogen hebben weet ik inmiddels (ongeveer een factor 2 oid).
[..]

De schijfremmen komen gewoon onder 1 pedaal hoor... Alleen bij zachtjes remmen gebeurt dat op de regeneratieve rem. En dan nog is ook dat iets dat gewoon eerst netjes onder gecontroleerde omstandigheden getest wordt, zoals ik al vaak geroepen heb.
[..]

Die wordt dubbel.
[..]

Ik ben wel benieuwd naar wat niet klopt. Waar denk jij dat ik fout zit?
Aan airbags heb ik niet gerekend trouwens, ik heb wel gesproken met een jongen die afstudeert op crashveiligheid en dan met name de systemen dichtbij de inzittenden. Die zei dat airbags alleen zin hebben als je ERG goed weet wat je er mee doet (wat ik niet weet) en dat de meest belangrijke dingen tijdens het crashen een goed afgerond interieur (bij voorkeur ook wat zachter materiaal) gecombineerd met een goede gordelset zijn.
als je niet weet wat je doet dan moet je geen auto bouwen
TR08zondag 25 maart 2007 @ 20:56
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:20 schreef iloveheerlen het volgende:

[..]

ik heb een bmw 6 coupe en en een x5 als fammilie auto en in beide handleidingen staat niks maar dan ook niks over het niet laten rijden van kleine mensen ivm de airbag
Ging me meer om kleine mensen op de bijrijderstoel. Die moeten vaak de gordel als heupgordel gebruiken omdat de schoudergordel te hoog zit (die snijdt dan bij botsen de hals door). Als je dan crasht vliegt het hoofd richting dashboard en breekt de airbag vervolgens de nek.
quote:
wel word aangeraden de passagiers airbag uittezetten indien daar de baby ligt(dat is de enigste airbag die uit kan)
Ik zou ook maar eens vragen of het niet verstandig is om deze uit te zetten als een kind op de bijrijderstoel zit. Of komen die daar nooit?
Autoreplyzondag 25 maart 2007 @ 20:56
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:53 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

maar in deze auto wordt je hoofd niet vastgezet, en ik denk niet dat het de bedoeling is dat de ts een helm gaat dragen bij het gebruik van zijn auto.
Klopt. Een hoofdsteun dus, die is bij een aanrijding van achteren afdoende.

OT: Gebruik schuim in de zijpanelen, glasvezel is net een doek bij crashes, schuim vangt dan de klap grotendeels op. (Diverse wrakken en crashes van glasvezel kisten gezien...)
TR08zondag 25 maart 2007 @ 20:57
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:55 schreef iloveheerlen het volgende:

[..]

als je niet weet wat je doet dan moet je geen auto bouwen
Het niet weten wat ik doe slaat alleen op de airbags hoor...

Voor zover ik het zelf toegeeef that is
TR08zondag 25 maart 2007 @ 21:02
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:53 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

maar in deze auto wordt je hoofd niet vastgezet, en ik denk niet dat het de bedoeling is dat de ts een helm gaat dragen bij het gebruik van zijn auto.
Niet na het testrijden inderdaad. De eerste testritten zullen denk ik wel met helm zijn.
iloveheerlenzondag 25 maart 2007 @ 21:05
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:56 schreef TR08 het volgende:

[..]

Ging me meer om kleine mensen op de bijrijderstoel. Die moeten vaak de gordel als heupgordel gebruiken omdat de schoudergordel te hoog zit (die snijdt dan bij botsen de hals door). Als je dan crasht vliegt het hoofd richting dashboard en breekt de airbag vervolgens de nek.
[..]

Ik zou ook maar eens vragen of het niet verstandig is om deze uit te zetten als een kind op de bijrijderstoel zit. Of komen die daar nooit?
kinderen horen gewoon op de achterbank

niet dat mijn kinderen mee mogen in mijn 6 daar mag zelfs mijn vrouw niet in rijden
TR08zondag 25 maart 2007 @ 21:36
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 13:03 schreef j0rrit het volgende:
Waarom wil je per se schuim?

Snijd gewoon roofmate met een snijbeugel en weestandsdraad. 12v voeding, 2Ah of iets in die trant.

[afbeelding]
Weet jij toevallig waar je die beugels zo kunt kopen?
Justice_Strikezondag 25 maart 2007 @ 22:47
quote:
Op zondag 25 maart 2007 20:50 schreef TR08 het volgende:

[..]

Klussen we er ter plekke wel in. Nu al lampen etc ontwerpen is in mijn ogen tijdsverspilling zo lang de rest van het concept niet veel verder vastgelegd is dan nu. Verlichting in zo'n schuim/composiet body bouwen is een kwestie van gaten boren/zagen en lampen inbouwen/ingieten. Dat doe je ter plekke als de body er eenmaal staat.
gaten boren en zagen betekent het zwak maken van je model.
quote:
[..]

Er komen banden op die goedgekeurd zijn voor 150 km/u. Dat is iets anders dan "goedkope" motorbanden. Bovendien garandeert de fabriek dat ze veilig zijn bij die snelheid en is de belasting per band behoorlijk kleiner dan ze mogen hebben weet ik inmiddels (ongeveer een factor 2 oid).
[..]
je hebt natuurlijk banden die goedgekeurd zijn voor 150km/u en banden die goedgekeurd zijn voro 150km/u. MAW een band die goedgekeurd is voor 150 km/u garandeert niet dat die de wegligging geeft die jij wil.
quote:
De schijfremmen komen gewoon onder 1 pedaal hoor... Alleen bij zachtjes remmen gebeurt dat op de regeneratieve rem. En dan nog is ook dat iets dat gewoon eerst netjes onder gecontroleerde omstandigheden getest wordt, zoals ik al vaak geroepen heb.
[..]
en wat voor remmen ga je gebruiken? brembo of gewoon wat goedkoops. Ga je rvs gebruiken of rubber etc. Het is beter dat je dat vooraf gaat bedenken en dat op een lijstje zet dan achteraf. Dan kun je dan als checklist gebruiken. De instelling "dat klussen we ter plekke wel in" is een recept voor een slecht design en misschien zelf iets onveiligs omdat je misschien wel dingen vergeet.

overigens heb je al een rekensommetje gemaakt van het gewicht? je maakt wel een mooi frame maar ik neem aan dat daar ook gewicht een rol speelt.
quote:
Ik ben wel benieuwd naar wat niet klopt. Waar denk jij dat ik fout zit?
dat een airbag alleen functioneel is als je geen riem of een slecht werkende riem hebt. Zonder riem is een airbag namelijk veel gevaarlijker, het kan namelijk nekletsel veroorzaken.
quote:
Die zei dat airbags alleen zin hebben als je ERG goed weet wat je er mee doet (wat ik niet weet) en dat de meest belangrijke dingen tijdens het crashen een goed afgerond interieur (bij voorkeur ook wat zachter materiaal) gecombineerd met een goede gordelset zijn.
juist en dat is de reden om geen airbag te nemen, niet omdat "een airbag geen nut heeft als je een goede riem draagt" want dat is gelul.
TR08maandag 26 maart 2007 @ 07:51
Niet om het een of ander maar heb je niet het idee dat je nu allerlei dingen vraagt die nu nog lang niet aan de orde zijn? Je verwacht volgens mij dat ik allerlei componenten al helemaal uitgespecificeerd moet hebben terwijl het concept er nog niet eens staat.

[ Bericht 36% gewijzigd door TR08 op 26-03-2007 07:56:44 ]
Autoreplymaandag 26 maart 2007 @ 08:56
quote:
Op zondag 25 maart 2007 22:47 schreef Justice_Strike het volgende:
gaten boren en zagen betekent het zwak maken van je model.
Klopt, maar is dat nou echt zo dramatisch als je het over een diameter van een centimeter hebt?
quote:
je hebt natuurlijk banden die goedgekeurd zijn voor 150km/u en banden die goedgekeurd zijn voro 150km/u. MAW een band die goedgekeurd is voor 150 km/u garandeert niet dat die de wegligging geeft die jij wil.
Er zijn geen slechte banden meer op de markt. Punt.
quote:
overigens heb je al een rekensommetje gemaakt van het gewicht? je maakt wel een mooi frame maar ik neem aan dat daar ook gewicht een rol speelt.
Daar heb je groot gelijk in. Gewichtsoverschreiding is tenslotte de nachtmerrie van iedere ingenieur.
quote:
dat een airbag alleen functioneel is als je geen riem of een slecht werkende riem hebt. Zonder riem is een airbag namelijk veel gevaarlijker, het kan namelijk nekletsel veroorzaken.

juist en dat is de reden om geen airbag te nemen, niet omdat "een airbag geen nut heeft als je een goede riem draagt" want dat is gelul.
Dat is het niet. Voorbeelden heb ik gegeven, zolang je hoofd wordt vastgezet zijn riemen zelfs beter. Een hoofdsteun zet je hoofd vast voor een aanrijding van achteren en bij een aanrijding vanaf de zijkant ben je dood, n'est pas?
TR08maandag 26 maart 2007 @ 20:29
quote:
Op maandag 26 maart 2007 08:56 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Klopt, maar is dat nou echt zo dramatisch als je het over een diameter van een centimeter hebt?
[..]
JS slaat ook even de mogelijkheid over dat je rond zo'n gat kunt versterken. Bovendien is niet elk gat op elke plaats zo slecht voor je constructie dat je je zorgen moet maken.
quote:
Er zijn geen slechte banden meer op de markt. Punt.
[..]
Dit durf ik te betwijfelen...de ene band is zeker de andere niet en ik herinner me niet dat alle banden op grip getest worden. Wel op dat ze niet ontploffen. De politie Enschede heeft kort geleden nog banden gehad die van de velg liepen bij bochten op hoge snelheid om maar iets te noemen.

Maar bandenkeus is nog tijd zat voor. Op R12 en R13 velgen zijn banden in vele prijsklassen te krijgen, ook van wat betere merken a la dunlop en vredestein. Ik mag aannemen dat die banden op zijn minst het predicaat "degelijk" verdienen. Zo'n merk brandt zijn vingers niet aan het maken van kutbanden.

Ik heb trouwens gesproken met Marcel Ankone, een motorcoureur die het vroeger vrij goed gedaan heeft. Binnenkort ga ik bij hem op bezoek om over e.e.a te praten. Ik ben zeer benieuwd wat daar uit rolt
Justice_Strikemaandag 26 maart 2007 @ 22:54
quote:
Op maandag 26 maart 2007 08:56 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Klopt, maar is dat nou echt zo dramatisch als je het over een diameter van een centimeter hebt?
ik denk dat een lampenkast wel wat groter is dan een centimeter. Verder heb ik veel verstand van carbon fiber/glasvezel (praktijk ervaring) ik weet hoe dat materiaal reageert als je er gaten in gaat boren en dat is niet heel erg best. Je kunt het beter vanaf het begin meteen goed doen dan achteraf gaten erin maken en het verstevingen.
quote:
Er zijn geen slechte banden meer op de markt. Punt.
[..]
er zijn zeer zeker wel slechte banden op de markt. Ga maar met een motorrijder praten. Ik durf te wedden dat 9 van de 10 het kunnen beamen dat je slechte banden hebt.

overigens geeft het feit dat winterbanden bestaan al aan dat er weldegelijk een verschil is tussen kwaliteit banden. (want winterbanden zijn ook in de zomer een stuk beter dan zomerbanden)
quote:
Dat is het niet. Voorbeelden heb ik gegeven, zolang je hoofd wordt vastgezet zijn riemen zelfs beter.
goed voorbeeld. TR08 gaat namelijk ook een riem om zijn hoofd gebruiken bij zijn auto! realistisch blijven, je gaat te ver van de realiteit met je straaljagers, ruimtecapsules en riempjes die je om je hoofd doet.
quote:
Een hoofdsteun zet je hoofd vast voor een aanrijding van achteren
neuh, hoofdsteun helpt een beetje, maar whiplash zul je nog steeds kunnen krijgen. tenzij je een airbag hebt natuurlijk
Justice_Strikemaandag 26 maart 2007 @ 22:59
quote:
Op maandag 26 maart 2007 20:29 schreef TR08 het volgende:
JS slaat ook even de mogelijkheid over dat je rond zo'n gat kunt versterken. Bovendien is niet elk gat op elke plaats zo slecht voor je constructie dat je je zorgen moet maken.
idd is niet elk gat op elke plaats slecht. maar daar moet je vooraf dus rekening mee houden
quote:
Maar bandenkeus is nog tijd zat voor. Op R12 en R13 velgen zijn banden in vele prijsklassen te krijgen, ook van wat betere merken a la dunlop en vredestein.
ik kan me vergissen maar ik dacht dat michelin, bridgestone en pirelli? de betere motorbanden waren tegenwoordig. Kies je motorbanden erg zorgvuldig. het verschil in kwaliteit verschilt namelijk nogal.
quote:
Ik mag aannemen dat die banden op zijn minst het predicaat "degelijk" verdienen. Zo'n merk brandt zijn vingers niet aan het maken van kutbanden.
ieder merk heeft budget banden. ik denk dat een bedrijf zich nietzoveel zorgen erover maakt als mensen denken.
quote:
Ik heb trouwens gesproken met Marcel Ankone, een motorcoureur die het vroeger vrij goed gedaan heeft. Binnenkort ga ik bij hem op bezoek om over e.e.a te praten. Ik ben zeer benieuwd wat daar uit rolt
ik ook interview post je wel hier even he
TR08dinsdag 27 maart 2007 @ 08:20
Mwoach interview Het is voor mij een oude bekende Zijn dochter zat bij mij op de schaatsclub vroeger en was ook erg snel. Maar ik post wel wat er besproken is.

Maar jij zegt praktijk ervaring met composieten te hebben? Wat deed je zoal?
Justice_Strikedinsdag 27 maart 2007 @ 11:56
wedstrijdboten reparatie.
TR08dinsdag 27 maart 2007 @ 21:14
Ik vreesde net even spuit 11 te gaan worden met dit hele project...maar gelukkig valt het mee

Anyway: De drie technische universiteiten in ons land hebben studenten en promovendi die samen werken aan een nieuwe "open" auto. Milieuvriendelijkheid lijkt erg voorop te staan, maar wel in een auto die 4 personen mee neemt + veel bagage, tenzij de aandrijflijn veel ruimte op snoept.
Voor de geinteresseerden: http://www.autoindetoekomst.nl/

Ik vind de site zelf veel te vol visuele effecten dus ik kom er wat langzaam door, dus ik heb nog niet meteen een uitgebreide samenvatting. Wat ik al wel gevonden heb is dat ze op brandstofcellen willen rijden. Een techniek die volgens mij vrij vlot ingehaald gaat worden door het rijden puur op batterijen. Dit omdat brandstofcellen niet erg efficient zijn (als je het opwekken van de brandstof mee neemt) en daarbij ontzettend kwetsbaar.

Ik ben wel benieuwd waar ze mee komen. Ze staan ook op de AutoRAI, waar ik zelf a.s. zondag ook bij de Nuna 3 te vinden zal zijn. Wie mij daar wil opzoeken kan mij mailen, dan krijg je mijn 06 nr: martijn_at_nuonsolarteam.com
MikeyManwoensdag 28 maart 2007 @ 11:37
Nadeel van batterijen is dat ze relatief zwaarder zijn lijkt me... Als ze de brandstofcel weten te perfectioneren (tis natuurlijk nog allemaal nieuw... in 1900 haalden ze ook geen 100pk/l), zie ik er wel toekomst in...

Maar stiekem hoop ik dat BMW de slag wint, met de verbrandingsmotor
TR08woensdag 28 maart 2007 @ 12:03
Batterijen worden snel lichter. Zo snel zelfs dat ze binnen een jaar of tien concurrerend zijn met fossiele brandstof.

Waterstof verbranden in een zuigermotor is qua uitstoot wel leuk, maar qua rendement niet. Je kunt beter lokaal stroom maken, dat opslaan in batterijen en op batterijen rijden.

Fuel cells zijn erg kwetsbaar en de brandstof maken is erg inefficient. De brandstof opslaan is helemaal een ramp (qua ruimte). Zelfs mensen bij de Proces- en energie vakgroep aan de TU Delft weten dat batterijen de fuel cells op korte termijn zodanig voorbij streven dat fuel cells alleen nog voor hele speciale toepassingen handig zijn. Voor auto's zijn ze eigenlijk nu al een gepasseerd station.
Autoreplywoensdag 28 maart 2007 @ 14:28
quote:
Op maandag 26 maart 2007 22:54 schreef Justice_Strike het volgende:

ik denk dat een lampenkast wel wat groter is dan een centimeter. Verder heb ik veel verstand van carbon fiber/glasvezel (praktijk ervaring) ik weet hoe dat materiaal reageert als je er gaten in gaat boren en dat is niet heel erg best. Je kunt het beter vanaf het begin meteen goed doen dan achteraf gaten erin maken en het verstevingen.
Ik doe regelmatig reparaties aan kritieke vliegtuigonderdelen van koolstof en weet dus (hopelijk ) waar ik het over heb. Ook een opleiding voor gehad dus ik denk dat ik er wel iets van kan zeggen. In platen boren kan makkelijk.
quote:
er zijn zeer zeker wel slechte banden op de markt. Ga maar met een motorrijder praten. Ik durf te wedden dat 9 van de 10 het kunnen beamen dat je slechte banden hebt.
Een gesprek met mijzelf lijkt me ook wat saai Je hebt uiteraard goede en uitstekende banden, maar er is niets meer op de markt wat niet prima voldoet voor TS' project. Vergeet niet dat in dit geval handling (het enige grote verschil tussen de diverse motorbanden) veel minder uit maakt, dit concept ligt qua besturing dichter bij een auto en dus is vooral grip en slijtage belangrijk
quote:
overigens geeft het feit dat winterbanden bestaan al aan dat er weldegelijk een verschil is tussen kwaliteit banden. (want winterbanden zijn ook in de zomer een stuk beter dan zomerbanden)
Whehe, da's je rijnste onzin. Anders had je namelijk geen zomerbanden meer gehad. Enig idee waarom ze in de formule 1 zachte en harde banden gebruiken?
quote:
goed voorbeeld. TR08 gaat namelijk ook een riem om zijn hoofd gebruiken bij zijn auto! realistisch blijven, je gaat te ver van de realiteit met je straaljagers, ruimtecapsules en riempjes die je om je hoofd doet.

neuh, hoofdsteun helpt een beetje, maar whiplash zul je nog steeds kunnen krijgen. tenzij je een airbag hebt natuurlijk
Ook met een airbag (juist met een airbag) heb je nog steeds kans op een whiplash.
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 11:37 schreef MikeyMan het volgende:
Nadeel van batterijen is dat ze relatief zwaarder zijn lijkt me... Als ze de brandstofcel weten te perfectioneren (tis natuurlijk nog allemaal nieuw... in 1900 haalden ze ook geen 100pk/l), zie ik er wel toekomst in...

Maar stiekem hoop ik dat BMW de slag wint, met de verbrandingsmotor
De energiedichtheid van vloeibare of gasvormige brandstof zal altijd vele malen hoger liggen als van batterijen lijkt mij

[ Bericht 9% gewijzigd door Autoreply op 28-03-2007 14:34:33 ]
Justice_Strikewoensdag 28 maart 2007 @ 16:54
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 14:28 schreef Autoreply het volgende:
[..]
Je hebt uiteraard goede en uitstekende banden, maar er is niets meer op de markt wat niet prima voldoet voor TS' project.
er zijn wel wat chinese bandenfabrikanten die ronduit gevaarlijke banden produceren voor een habbekrats, ook autobanden overigens. Daar was laatst nog een test over. Waar de normale stopafstand dan 20 meter was was het bij die chinese banden 30 of soms 40 meter en deze zijn dan gewoon te koop in Nederland
quote:
Whehe, da's je rijnste onzin. Anders had je namelijk geen zomerbanden meer gehad. Enig idee waarom ze in de formule 1 zachte en harde banden gebruiken?
Zomerbanden slijten minder hard dan winterbanden in de zomer.
quote:
Ook met een airbag (juist met een airbag) heb je nog steeds kans op een whiplash.
idd ook met een airbag heb je kans op een whiplash, maar de kans is kleiner dan zonder airbag.
MikeyManwoensdag 28 maart 2007 @ 16:56
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 16:54 schreef Justice_Strike het volgende:

idd ook met een airbag heb je kans op een whiplash, maar de kans is kleiner dan zonder airbag.
Dat lijkt me niet... Whiplash loop je op door aanrijdingen van achter...

Hoe je dat met een airbag wilt oplossen is mij een raadsel...
Justice_Strikewoensdag 28 maart 2007 @ 17:00
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 16:56 schreef MikeyMan het volgende:

[..]

Dat lijkt me niet... Whiplash loop je op door aanrijdingen van achter...

Hoe je dat met een airbag wilt oplossen is mij een raadsel...
whiplash is een algemene benaming voor een plotselinge beweging met de nek. Met auto ongelukken wordt dat idd vaak met een aanrijding van achter in verband gebracht. Maar een plotselinge zijdelingse beweging naar rechts of links of zelfs van voren kan tot dezelfde symptomen lijden, welke dan ook onder het kopje whiplash vallen.
TR08woensdag 28 maart 2007 @ 19:27
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 16:54 schreef Justice_Strike het volgende:
-knip-
Zomerbanden slijten minder hard dan winterbanden in de zomer.
[..]
-knip-
In de winter slijten ze ook minder hard.

Maar hier heb je wel een heel mooi aspect van "beter" te pakken. Wat iemand "beter" noemt is altijd een tradeoff. Jij gaat denk ik vrij rucksichtlos voor grip. Ik leg meer de nadruk op verbruik. Een ander gaat weer meer voor lage aanschafkosten en nog een ander wil gewoon zo veel mogelijk kilometers per band rijden omdat hij een hekel heeft aan zijn auto naar de garage te brengen. Mensen die graag powersliden kopen graag die chinese rommel omdat daarmee elke vorm van grip ontbreekt

Winterbanden zijn gewoon een iets andere trade-off in de winter dan zomerbanden. In de winter is het wat gladder en wordt rubber harder. Iemand die zich daar zorgen om maakt zal dan graag winterbanden rijden. Wat "betere" banden zijn is in mijn ogen vooral een kwestie van smaak. Hoewel sommige banden inderdaad dusdanig weinig grip hebben dat je zou moeten overwegen ze te verbieden voor straatgebruik.
Autoreplydonderdag 29 maart 2007 @ 13:34
Qua brandstofcellen:

http://www.aerogazette.com/

http://boeingmedia.com/imageDetail.cfm?id=14790&clr=release

Ik denk toch echt dat daar de toekomst ligt, samen met waterstofgestookte turbines. De energiedichtheid is 2 of 3 keer zo groot per eenheid gewicht en dat is wat telt, zowel bij auto's als in de luchtvaart. Ook het specifieke gewicht van brandstofcellen neemt snel af.
TR08donderdag 29 maart 2007 @ 14:24
2-3x zo hoog als wat? Lithium-Polymeer batterijen? Lithium-Sulphur? Of een tank met benzine?
Autoreplydonderdag 29 maart 2007 @ 15:04
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 14:24 schreef TR08 het volgende:
2-3x zo hoog als wat? Lithium-Polymeer batterijen? Lithium-Sulphur? Of een tank met benzine?
Benzine/kerosine.

Waterstof is 130 mJ//kg
Kerosine is 43 mJ//kg
Lithium-ion zit op dit moment op 0.5 mJ/kg en het ziet er niet naar uit dat dat binnen afzienbare tijd 10 keer zo veel wordt.

[ Bericht 11% gewijzigd door Autoreply op 29-03-2007 15:17:38 ]
MikeyMandonderdag 29 maart 2007 @ 15:57
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 15:04 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Benzine/kerosine.

Waterstof is 130 mJ//kg
Kerosine is 43 mJ//kg
Lithium-ion zit op dit moment op 0.5 mJ/kg en het ziet er niet naar uit dat dat binnen afzienbare tijd 10 keer zo veel wordt.
Toch gek dat die BMW hydrogen op waterstof maar 230 ipv 400pk trekt
Autoreplydonderdag 29 maart 2007 @ 16:07
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 15:57 schreef MikeyMan het volgende:

[..]

Toch gek dat die BMW hydrogen op waterstof maar 230 ipv 400pk trekt
Ik mis de link ff
Als je een benzineblok ombouwt naar gas danwel waterstof is je vermogensverlies minimaal mits je een intercooler e.d. installeert.
MikeyMandonderdag 29 maart 2007 @ 16:09
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 16:07 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Ik mis de link ff
Als je een benzineblok ombouwt naar gas danwel waterstof is je vermogensverlies minimaal mits je een intercooler e.d. installeert.
Nou, waterstof zou meer energie moeten leveren, maar dat komt er dus blijkbaar niet uit... (nu ga ik er voor het gemak maar even vanuit dat kerosine meer energie levert dan benzine...)
TR08vrijdag 30 maart 2007 @ 07:50
quote:
Op donderdag 29 maart 2007 15:04 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Benzine/kerosine.

Waterstof is 130 mJ//kg
Kerosine is 43 mJ//kg
Lithium-ion zit op dit moment op 0.5 mJ/kg en het ziet er niet naar uit dat dat binnen afzienbare tijd 10 keer zo veel wordt.
Ik neem maar even aan dat je MJ bedoelt (megaJoule ipv milliJoule)
En wat is het laad-ontlaad rendement van een brandstofcel? Dus brandstof maken en vervolgens weer ontladen? Bij een accu haal je vrij makkelijk 85% zo niet hoger als je meer tijd neemt (een nachtje ipv een uur)
En ook niet onbelangrijk: Hoeveel mJ/m3 zit er in watersfot tov lithium? Bij auto's is ruimte minstens zo belangrijk zo niet belangrijker dan gewicht.
Vergeet ook niet dat een brandstofcel nog steeds een flinke fabriek is. Je hebt dus EN grote opslag nodig, EN een grote brandstofcel EN je elektromotoren + controller EN een set accu's/supercapacitors als buffer. Kijk maar eens goed naar de kart van Formula Zero dan zie je wat ik bedoel.
De randapparatuur die je bij een brandstofcel nodig hebt is zodanig groot dat het voordeel tov accu's in een auto snel kleiner wordt.

Dat de luchtvaart er mee aan de slag gaat zou op zich kunnen betekenen dat het op termijn toch wel beter wordt dan nu, maar ik zie me dit niet echt in een auto toepassen. In elk geval niet in dit project. Duur, complex, groot, kwetsbaar, brandstof niet te krijgen, etc.

[ Bericht 6% gewijzigd door TR08 op 30-03-2007 08:17:43 ]
Autoreplyvrijdag 30 maart 2007 @ 08:53
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 07:50 schreef TR08 het volgende:

[..]

Ik neem maar even aan dat je MJ bedoelt (megaJoule ipv milliJoule)
En wat is het laad-ontlaad rendement van een brandstofcel? Dus brandstof maken en vervolgens weer ontladen? Bij een accu haal je vrij makkelijk 85% zo niet hoger als je meer tijd neemt (een nachtje ipv een uur)
Oeps, Mega uiteraard
Uitgaande van de chemische energie in waterstof zit het rendement iets over de 50%
quote:
En ook niet onbelangrijk: Hoeveel mJ/m3 zit er in watersfot tov lithium? Bij auto's is ruimte minstens zo belangrijk zo niet belangrijker dan gewicht.
De energiedichtheid per volume is bij vloeibare waterstof grofweg 40% van die van kerosine, 30% als je de extra ruimte voor isolatie enz meetelt. Da's nog steeds vele malen hoger als de energiedichtheid van wat voor batterijen ook. Ik denk dat vorm (je hebt het over forse drukvaten en dus cilindrische vormen) een groter probleem is als de beschikbare ruimte.
quote:
Vergeet ook niet dat een brandstofcel nog steeds een flinke fabriek is. Je hebt dus EN grote opslag nodig, EN een grote brandstofcel EN je elektromotoren + controller EN een set accu's/supercapacitors als buffer. Kijk maar eens goed naar de kart van Formula Zero dan zie je wat ik bedoel.
Klopt, alleen dat ontwikkelt zich razendsnel. Op dit moment beginnen brandstofcellen interessant te worden (zie o.m. laptobs), maar zijn ze nog verre van ideaal. Ik denk echter dat brandstofcellen veel potentiaal hebben om over 10/20 jaar vele malen lichter en krachtiger te worden.
quote:
De randapparatuur die je bij een brandstofcel nodig hebt is zodanig groot dat het voordeel tov accu's in een auto snel kleiner wordt.

Dat de luchtvaart er mee aan de slag gaat zou op zich kunnen betekenen dat het op termijn toch wel beter wordt dan nu, maar ik zie me dit niet echt in een auto toepassen. In elk geval niet in dit project. Duur, complex, groot, kwetsbaar, brandstof niet te krijgen, etc.
Totally right. Ik doelde ook meer op de verre toekomst. Batterijen zijn daar geen optie meer omdat de rek er enigszins uit is.
TR08vrijdag 30 maart 2007 @ 09:12
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 08:53 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Oeps, Mega uiteraard
Uitgaande van de chemische energie in waterstof zit het rendement iets over de 50%
Niet heel hoog dus, maar ook niet dramatisch gelukkig. Wel een factor 1.5-2 slechter dan batterijen. Is dat incl opwekking? Cellen zelf waren richting de 85% toch?
quote:
[..]

De energiedichtheid per volume is bij vloeibare waterstof grofweg 40% van die van kerosine, 30% als je de extra ruimte voor isolatie enz meetelt. Da's nog steeds vele malen hoger als de energiedichtheid van wat voor batterijen ook. Ik denk dat vorm (je hebt het over forse drukvaten en dus cilindrische vormen) een groter probleem is als de beschikbare ruimte.
[..]
En geen koelinstallatie? Ik zit trouwens niet graag in een auto met waterstof onder 200Bar als hij botst. LPG is dan met 8.5 bar een stuk minder link. Maar goed daar wordt vast e.e.a op gevonden. Ze willen waterstof absorberen in allerlei mooie goedjes dacht ik, dan zal de druk ook wel dalen.
quote:
Klopt, alleen dat ontwikkelt zich razendsnel. Op dit moment beginnen brandstofcellen interessant te worden (zie o.m. laptobs), maar zijn ze nog verre van ideaal. Ik denk echter dat brandstofcellen veel potentiaal hebben om over 10/20 jaar vele malen lichter en krachtiger te worden.
We gaan het zien
10/20 jaar is voor mij echter nu veel te lang
quote:
[..]

Totally right. Ik doelde ook meer op de verre toekomst. Batterijen zijn daar geen optie meer omdat de rek er enigszins uit is.
Ik hoor mensen uit de batterij hoek hele andere dingen zeggen. Lithium-sulphur batterijen zullen het binnen enkele jaren stukken beter doen dan lithium-polymer, wat nu de shit is. Een factor 4 ofzo hoorde ik laatst, maar ik zou even moeten zoeken voor het echte getal.

Maar goed, ik ben niet er voor of tegen een bepaalde technologie. Het is goed dat er veel moeite in brandstofcellen (of nog andere alternatieven) gepompt wordt. Wedden op 1 paard is nooit goed en als ze batterijen/verbrandingsmotoren voorbij streven is dat alleen maar mooi
Autoreplyvrijdag 30 maart 2007 @ 09:36
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 09:12 schreef TR08 het volgende:

Niet heel hoog dus, maar ook niet dramatisch gelukkig. Wel een factor 1.5-2 slechter dan batterijen. Is dat incl opwekking? Cellen zelf waren richting de 85% toch?
Nope, zonder opwekking, maar da's ook niet interessant. Uitgaande van kernerergie danwel kernfusie is de energieproductie amper een probleem en gaat het meer over een manier om die energie te transporteren. Vergeet niet dat maar een fractie van het wereldwijde energieverbruik op vervoer komt, het overgrote deel zijn "vaste verbruikers" zoals een aluminiumfabriek of de NS.
quote:
En geen koelinstallatie? Ik zit trouwens niet graag in een auto met waterstof onder 200Bar als hij botst. LPG is dan met 8.5 bar een stuk minder link. Maar goed daar wordt vast e.e.a op gevonden. Ze willen waterstof absorberen in allerlei mooie goedjes dacht ik, dan zal de druk ook wel dalen.
Het risico is een non-argument. Ze gebruiken die tanks in Amsterdam naar ik meen ook. Die zijn getest tot en met de impact van kogels. Waterstof is qua brandgevaarlijkheid een stuk minder gevaarlijk als benzine. Explosies zijn onmogelijk als je een overdrukventiel toepast en er niet met granaten op gaat schieten.
quote:
We gaan het zien
10/20 jaar is voor mij echter nu veel te lang
Klopt. Er moet toch snel wat gebeuren, want olie begint al schaarser te worden en er is maar een serieus alternatief...
quote:
Ik hoor mensen uit de batterij hoek hele andere dingen zeggen. Lithium-sulphur batterijen zullen het binnen enkele jaren stukken beter doen dan lithium-polymer, wat nu de shit is. Een factor 4 ofzo hoorde ik laatst, maar ik zou even moeten zoeken voor het echte getal.
Klopt, maar de verhouding LiPo/H2 is ongeveer 1:300 in energie/massa verhouding, dus zelfs een factor 40 is niet genoeg, batterijen voldoen simpelweg niet voor energie-intensief vervoer net zoals de stoommachine...
Bij brandstofcellen halveert de massa per eenheid vermogen om de paar jaar en dat lijkt nog wel even door te gaan, er zit nog geen technische grens aan itt tot batterijen. Nu al is het zo dat een brandstofcel (zie dat Boeing-project) met brandstof op grofweg het zelfde gewicht zit als batterijen plus motor. Bij brandstofintensieve toepassingen zoals vliegtuigen gebeurd dat uiteraard eerder als bij auto's, maar vroeg of laat zullen ook die laatsten er aan zitten.
quote:
Maar goed, ik ben niet er voor of tegen een bepaalde technologie. Het is goed dat er veel moeite in brandstofcellen (of nog andere alternatieven) gepompt wordt. Wedden op 1 paard is nooit goed en als ze batterijen/verbrandingsmotoren voorbij streven is dat alleen maar mooi
TR08vrijdag 30 maart 2007 @ 09:42
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 09:36 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Nope, zonder opwekking, maar da's ook niet interessant. Uitgaande van kernerergie danwel kernfusie is de energieproductie amper een probleem en gaat het meer over een manier om die energie te transporteren. Vergeet niet dat maar een fractie van het wereldwijde energieverbruik op vervoer komt, het overgrote deel zijn "vaste verbruikers" zoals een aluminiumfabriek of de NS.
[..]
Zo lang we voor een groot deel fossiel gestookt elektriciteit opwekken durf ik hier toch anders over te denken...
quote:
-knip-

Klopt, maar de verhouding LiPo/H2 is ongeveer 1:300 in energie/massa verhouding, dus zelfs een factor 40 is niet genoeg, batterijen voldoen simpelweg niet voor energie-intensief vervoer net zoals de stoommachine...
Bij brandstofcellen halveert de massa per eenheid vermogen om de paar jaar en dat lijkt nog wel even door te gaan, er zit nog geen technische grens aan itt tot batterijen. Nu al is het zo dat een brandstofcel (zie dat Boeing-project) met brandstof op grofweg het zelfde gewicht zit als batterijen plus motor. Bij brandstofintensieve toepassingen zoals vliegtuigen gebeurd dat uiteraard eerder als bij auto's, maar vroeg of laat zullen ook die laatsten er aan zitten.
[..]
Volgens mij neem je bij dit getal wel even aan dat het gewicht van de brandstofcel zelf + randapparatuur niet mee doet in het totaal. De brandstofcel apparaten die ik gezien heb (een kart + nog een ding) waren allerminst licht en dat lag niet alleen aan de batterij accu's/supercaps die als buffer mee gingen. Ook dat zal uiteindelijk wel veel kleiner worden, daar niet van, maar bij een auto is het gewicht van de aandrijving nou niet bepaald klein tov het gewicht van de energie voorraad.
Justice_Strikezaterdag 31 maart 2007 @ 22:36
quote:
Op vrijdag 30 maart 2007 09:42 schreef TR08 het volgende:

[..]

Zo lang we voor een groot deel fossiel gestookt elektriciteit opwekken durf ik hier toch anders over te denken...
ik denk dat een centrale energie beter kan opweken (lees zuiniger) dan een auto brandstof kan verbranden.

afijn ik ga waarschijnlijk dinsdag naar de autorai. Misschien kom ik je tegen.
TR08maandag 2 april 2007 @ 09:09
Ik ben er gister geweest, dinsdag ben ik er niet. Nog een tip voor mocht het je interesseren: Op de eco village kun je proefritjes maken. Er staat ook een volledig elektrisch rijdende Daihatsu Cuore, gebouwd door een van de oprichters van het eerste Nuna team. Ik vind het zelf wel bijzonder om daarin te rijden, dus ik zou zeggen: Probeer die eens
Je moet minimaal 23 jaar zijn en/of 3 jaar je rijbewijs hebben (=>rijbewijs meenemen dus). Ze hebben daar ook wat hybrides staan.
MikeyManmaandag 2 april 2007 @ 09:51
Ow, vet... Ik ga dinsdag...
Kijken hoeveel ritjes we los kunnen peuteren
TR08maandag 2 april 2007 @ 10:00
Vroeg gaan dan zijn de wachtrijen kort (ze zijn er waarschijnlijk zelfs niet) En je weet zekerder dat die elektrische wagen niet met lege accu staat
Justice_Strikemaandag 2 april 2007 @ 11:17
en of of? ik ben boven de 23 maar heb net een jaar mijn rijbewijs (maarja ik heb weer wel mijn motorrijbewijs)
MikeyManmaandag 2 april 2007 @ 11:59
Zal wel en zijn, lijkt me... Zo is het vrijwel altijd...
TR08dinsdag 3 april 2007 @ 07:46
Volgens mij of. Iemand jonger dan 23 moet 3 jaar zijn rijbewijs hebben. Maar ik weet het niet 100% zeker, dus probeer het gewoon.
Gutzdinsdag 3 april 2007 @ 16:19
tvp... wil wel eens het een en ander hiervan bekijken...
TR08donderdag 5 april 2007 @ 17:54
Zo...gister avond op gesprek geweest bij Marcel Ankone, wat erg gezellig was

Hij vond het hele project erg interessant en met name ook erg gedurfd, dus wie mee doet krijgt zijn respect Zijn enige punt van zorg was dat het een setup is met 1 wiel achter en 2 voor, wat een groter risico op oversturen geeft bij gripverlies. Dit punt deel ik wel met hem, aan de andere kant is er bij een setup met 1 wiel voor en 2 achter weer meer kans op omflikkeren/instabiliteit bij remmen. In mijn Nuna ervaring viel het oversturen bij tijdelijk gripverlies erg mee en we hebben mensen met 1 wiel voor toch hier en daar wat in de problemen zien komen met name bij het nemen van bochten + remmen dus het is niet zo heel duidelijk wat nu veiliger is.

Wat betreft sponsoring door Suzuki kon hij weinig beloven, hij vertelde me dat eigenlijk iedereen die bij Suzuki voor sponsoring komt direct afgewezen wordt. Het enige dat ze aan sponsoring projecten doen is eigenlijk de Suzuki Swift Cup.
Desalniettemin ging hij wel kijken wat er aan onderdelen te krijgen zou zijn en met mensen praten binnen Suzuki. Als onderdelen krijgen geen optie is krijg ik in elk geval prijzen waarvoor we ze kunnen kopen.
Ook bood hij aan om zijn "sleutelman" uit de tijd dat hij nog coureur was te porren voor dit project. Die man heeft allerlei las apparatuur en een frees- en draaibank + nog het nodige aan gereedschap en bouwt ontzettend graag dus wie weet wat we daar nog aan hebben.

Volgende week komt hij met motormensen in contact dus dan horen we meer.

Verder ga ik morgen op bezoek bij Pecocar in Albergen om te zien of we daar schuim vandaan kunnen krijgen + of ze evt meer kunnen zoals wat CNC freeswerk om schuimdelen voor te vormen voor we ze bekleden met glas. Als dat kan ga ik proberen een soort legopakket te maken dat thuis eenvoudig uitgelijnd in elkaar te zetten is met voorgeboorde gaten voor inserts.

Foto's van de RAI moet ik nog even uitzoeken die post ik zo
TR08donderdag 5 april 2007 @ 20:18
En bij deze de foto's van de RAI Ik heb helaas niet veel interessants aan de Carver kunnen fotograferen omdat Carver zelf niet het ding er neergezet had, maar die lui van de Nationale AutoPas. Oftewel er stonden alleen wat blonde dozen omheen die foldertjes uit konden delen.
Een eerste grappige die mijn broertje zag was Prautotype, ik kon hem later helaas zelf niet vinden...maar hier zijn wat pics


Wel een gaaf design zoals ik voorspeld had, maar geen rijdende auto helaas...Wel zag mijn broertje kans een niet nader te noemen idioot bij een zonnewagen op de kiek te zetten

En was er nog de Carver van de Autopas. Arrangements voor de Carver. Arrangementen op de site kosten 250 euro, die ga ik er voorlopig niet aan uitgeven, helemaal omdat het maar 2.5 uur is. Ik probeer liever tzt via Carver zelf een keer een proefritje van een half uur oid te regelen.

Tot slot nog wat hobbyfoto's met glasvezel van mijn broertje, die bouwt een bootje.


Hij heeft zonder vacuum gewerkt waardoor erg veel hars in de doeken is gaan zitten. Verder gebruikte hij ongeweven doek, wat ook de neiging heeft erg veel hars op te nemen. Hier en daar kun je zien hoe dik alles is. Voor ons project is het denk ik toch handiger om vacuum te gebruiken indien mogelijk, dat gaat veel gewicht schelen. Ook zal het oppervlak een stuk gladder zijn, wat ook zijn voordelen heeft. Hopelijk leer ik hier bij Pecocar morgen meer over.
TR08donderdag 5 april 2007 @ 20:48
Ik loop net tegen een geinige link aan: Een nieuwsartikel over een thuisbouw plug-in hybride kit, van R.Q.Riley:
http://www.edmunds.com/insideline/do/News/articleId=120085
Deze kerel verkoopt allerlei bouw kits, veel driewieler spul en bijna alles met 2 wielen voor en 1 achter. Kijk ook even rond op zijn site, met daarop onder andere verhalen van mensen die zijn paketten gebouwd hebben
www.rqriley.com
Hier heeft hij nog een leuke pagina met glas-schuim construeren van een body:
http://www.rqriley.com/frp-foam.htm

[ Bericht 14% gewijzigd door TR08 op 05-04-2007 20:56:34 ]
MikeyMandonderdag 5 april 2007 @ 22:13
En, ga jij daar ook iets mee doen?
TR08vrijdag 6 april 2007 @ 07:10
Als ik datzelfde schuim krijg denk ik wel. Ik hoop wel wat schuimplaten te krijgen die buigbaar zijn in elk geval.
De do-it-yourself hybride kit laat ik voor wat het is.

Heb je nog in die elektrische wagen gereden?

[ Bericht 13% gewijzigd door TR08 op 06-04-2007 07:55:49 ]
MikeyManvrijdag 6 april 2007 @ 09:08
mjah, twas een beetje druk, en de Prius en ima had ik al gereden, dus ik vond het wel best :p
TR08vrijdag 6 april 2007 @ 12:33
Ik ben wat bandenboeren aan het bellen, tot nu toe heb ik:
-Bridgestone
-Vredestein
-Michelin
-Dunlop/Goodyear
-Firestone
Deze merken leveren voor zover ik in schat goede banden, weet iemand nog meer merken die ook degelijk spul verkopen voor motoren/scooters?
TR08vrijdag 6 april 2007 @ 14:52
En we hebben een sponsorrrrr!!

Pecocar uit Albergen ( http://www.pecocar.nl/pages/home.html ) heeft aangegeven mee te willen werken. Pecocar is van oorsprong een carosserie bouwer, nu bouwen ze eigenlijk met name sandwichpanelen op maat als toeleverancier van diverse carosseriebouwers, waaronder bussenbouwers.
PecoCar gaat schuim, honingraat en glasvezel doeken ter beschikking stellen + knowhow leveren. In ruil daarvoor komen ze op de auto en worden ze hier vermeld.

Er komt schuim voor de body en voor modelbouw voor als er bijvoorbeeld een dummy accupakket ingepast moet worden. Ik ga zo snel mogelijk tekeningen leveren en dan kan ik een lading ophalen

[ Bericht 6% gewijzigd door TR08 op 06-04-2007 15:05:05 ]
TR08zaterdag 7 april 2007 @ 20:43
Ik heb een vraag
Vandaag ben ik wat aan het rondhobbelen geweest bij diverse motorwinkels in Almelo (wat heet: Ik ben ze allemaal afgeweest) en heb wat meer indruk gekregen van afmetingen van componenten e.d. Dat ben ik nu aan het verwerken tot hele ruwe schetsen voor in solidworks.

Een vraagje voor de gas rijders hier: Welke afmetingen heeft een LPG tank van 20 liter? (Als die te koop is). Ik kan bij diameter wel lengte uit rekenen en andersom, maar weet nu beide niet
TR08zondag 22 april 2007 @ 12:01
Even in een weekend wat concepten van al bestaande of in ontwikkeling zijnde kantelende driewielers opgezocht en naar onderdelen gesnuffeld

Het resultaat tot zo ver:
-Ik heb een aanbieding voor een versnellingsbak! Volgend weekend ga ik kijken bij iemand die een achterwiel ophanging van een Burgman 650 heeft liggen voor een betaalbare prijs Over een week of wat hoor je meer.

Dan nog wat concepten voor kantelende driewielers die ik vond
Een project van de San Jose State University
http://www.engr.sjsu.edu/ethos/gtr_project.htm
Een stel studenten die een kantelende driewieler ontwikkelen. Geen idee hoe ver ze zijn en of ze nog door ontwikkelen maar ze lijken ook iets zuinigs te willen doen. Een klei model en een concept framepje zien er als volgt uit:


Dan nog een leuk sport apparaat: De Brudeli 625, erg veel te vinden in off-road omstandigheden. Lekker puur en ruw.

Huispagina van de ontwikkelaars: http://www.brudelitech.com/
TR08maandag 23 april 2007 @ 19:59
Even wat eerste klusfoto's: Ik heb de radiator uit elkaar getrokken om deze elektrolytisch te ontroesten. Voor de radiator zelf ging dat helaas niet zo hard.
Anyway, dit is wat ik op de kop getikt heb:

Een radiator uit een 600cc beest met 2 fans. Het was me met name om die 2 fans te doen omdat ik daarmee ook airflow langs het ding heb in de garage.
De lamellen waren hier en daar wat dichtgespoten omdat de vorige eigenaar het tof vond om de motor met de hogedruk te reinigen. Deze kant had niet veel schade maar aan de andere kant zaten de lamellen behoorlijk dicht. Gewoon zo dicht dat er geen lucht meer tussendoor kon. Ik heb alles redelijk recht geprutst met een schroevendraaier.
Hieronder de kale radiator:

Ik heb een grote plastic bak met water gevuld, daar zilversoda en azijn in gedaan. Vervolgens een alu blokje met de - van een adapter verbonden en de radiator met +12V van diezelfde adapter. Er is wel e.e.a aan bubbels te zien maar het lijkt allemaal niet bijzonder schoon te worden. De radiator is voor het grootste deel van messing gemaakt lijkt het, met koperen lamellen en wat (niet roestvast-)stalen plaatwerk. Heeft iemand wat tips om dat goed te krijgen?

De ijzeren delen (waar de fans in zitten) geven vrijwel meteen bruin schuim en leken ook snel anders te worden, ik moest alleen voortijdig stoppen omdat het ging regenen en ik niet de boel binnen kon zetten.

Verder nog een mooie spot in de faculteit industrieel ontwerpen van vlak voor ik ging afstuderen: Een auto chassis



Wat ik erg leuk vind om te zien is dat alles gepuntlast is, waardoor de verbinding tussen de plaatdelen zeker niet over de hele naad loopt. Blijkbaar kan dat dus prima. Ook zie je dat er op verschillende plaatsen verschillend materiaal gebruikt is.
Bijna elke ribbel heeft naast stijfheid toevoegen ook nog wel een andere functie, erg mooi uitgedetailleerd bij elkaar
TR08zaterdag 28 april 2007 @ 10:20
En ik heb een versnellingsbak gevonden!!

Heeft veel zoekwerk gekost, maar gelukkig was iemand zo vriendelijk om zijn Suzuki Burgman 650 zonder olie en koelvloeistof te laten lopen dus de bak is nu voor mij
Het is een CVT incl achterbrug uit 2003. Zonder reminstallatie, maar dat is niet erg. Wel elektronisch gestuurd en daar ging het om

Morgen hoop ik pics te kunnen plaatsen, maandag ga ik op vakantie en dan is het een weekje stil van mijn kant.
TR08maandag 7 mei 2007 @ 22:32
En weer een update

Ik heb van de eerste sponsor (Pecocar) een lading schuim + wat hars en wat vezels gekregen. Tevens hebben ze (op mjn verzoek) een mooi bord meegegeven dat ik aan de muur kan hangen. Op deze manier hoef ik niet steeds hun logo in de klusfoto's te fotoshoppen en zien eventuele bezoekers over een poosje ook mooi wie er allemaal bijdragen.

Het schuim is in principe genoeg voor 1 dragende constructie zoals ik ze nu getekend heb, ex de lange kromme bogen. Hier moet ik nog wat op vinden dus hier heb ik nog geen material voor.

Anyhow, zie hier het pakket schuim en het mooie bord:

En zie daar de niet-zo-mooie-maar-wel-vrij-felle-en-dus-erg-functionele-verlichting die ik vandaag opgehangen heb


Morgen hoop ik wat proefjes te kunnen doen met lijm en schuim. Als ik afzuiging geinstalleerd heb kan ik aan de slag met lijmen. Ik ben erg allergisch voor oplosmiddelen dus als ik ga harsen/lakken voor ik de ventilatie in orde heb word ik doodziek.
Party_Pdinsdag 8 mei 2007 @ 00:14
De koperen lamellen in je radiator kun je proberen schoon te krijgen met Ketchup. Ja serieus. Doe er een laag ketchup overheen, zodat alles bedekt is. Laat het er een uurtje opzitten en spoel het eraf. Dan ziet het er weer een stuk mooier uit.

Ketchup, de goedkoopste koperpoets
TR08dinsdag 8 mei 2007 @ 11:40
Koel idee Maar geeft ketchup geen rare effecten op staal en messing? Die metalen zitten er ook in namelijk.
Party_Pdinsdag 8 mei 2007 @ 13:03
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 11:40 schreef TR08 het volgende:
Koel idee Maar geeft ketchup geen rare effecten op staal en messing? Die metalen zitten er ook in namelijk.
Dat weet ik niet. Je moet ketchup ook niet in je radiator doen he, maar eroverheen.
Test het eens. Pak een oude koperen buis en smeer daar daar wat ketchup op. Doe dat ook bij staal en messing. En kijk wat het effect is.
TR08dinsdag 8 mei 2007 @ 21:58
Nog wat nieuws mbt de versnellingsbak:
Ik bleek alleen de achterbrug te hebben meegenomen. De jongen die me daarmee hielp bij boonstra motoren was in de stellige overtuiging dat de Variomatic erbij in zat. Ik heb hem verteld dat dat bij het nieuwe model niet zo was, maar bij deze was dat volgens hem wel zo. Hoe het ook zij: Ik heb de vergissing recht kunnen zetten en a.s. weekend kan ik gratis de bak erbij op halen dus ik heb dan de versnellingsbak + brug compleet. Dit is heel fijn omdat ik dan een veel makkelijker konstruktie heb om de boel aan vast te maken. Komend weekend hopelijk wat pics van het geheel
Party_Pwoensdag 9 mei 2007 @ 00:15
Nice, ik ben benieuwd
Gurbwoensdag 9 mei 2007 @ 09:46
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 00:15 schreef Party_P het volgende:
Nice, ik ben benieuwd
ik ook, toffe uitdaging!
TR08woensdag 9 mei 2007 @ 10:19
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 13:03 schreef Party_P het volgende:

[..]

Dat weet ik niet. Je moet ketchup ook niet in je radiator doen he, maar eroverheen.
Het staal zit aan de buitenkant als soort van draagframe dus ik zal het er niet in hoeven gieten
quote:
Test het eens. Pak een oude koperen buis en smeer daar daar wat ketchup op. Doe dat ook bij staal en messing. En kijk wat het effect is.
Ga ik doen
TR08woensdag 9 mei 2007 @ 17:36
Hier nog even een update met wat pics van de "versnellingsbak" also known as achterbrug van de burgman.

Linker en rechterdeel tegen elkaar: Hier moet ik nog wat boutjes bij regelen, met geluk krijg ik die zaterdag. Dichtbij is de aansluiting richting de vario, achterin komt het wiel.

Het stekkertje van de snelheidssensor (dus niet van de stappenmotor om de bak in te stellen

Het "tegendeel" van binnen gezien:

Aansluiting voor de versnellingsbak: Hier moet een spline in. De boel is wat vies geworden, ik overweeg om de hele boel uit elkaar te trekken, helemaal schoon te maken en dan weer in elkaar te doen. Puur omdat ik denk dat via deze kant e.e.a aan vuil is binnengedrongen.

Aansluiting voor het wiel:

Met een soort as-pijp-ding unit

En tot slot het: "Je kunt me heel wat vertellen maar hier zit dus echt geen vario in meneer de onderdelenverkoper" moment. Anyhow de vario komt er a.s. zaterdag bij dus het komt allemaal goed
Sterke_Yerkewoensdag 9 mei 2007 @ 22:23
Had je niet beter naar een achterbrug kunnen zoeken compleet met velg, swingas en eventueel ook nog vering?


Verders ziet het er leuk uit, zeg is die rij tandwielen puur om de power van de ene naar de ander kant van de brug te krijgen?

[ Bericht 1% gewijzigd door Sterke_Yerke op 09-05-2007 22:29:27 ]
TR08donderdag 10 mei 2007 @ 07:46
Velg niet (ik wil er een kleinere op zetten dan standaard). De swingas krijg ik erbij, die is onderdeel van de vario. Mogelijk is wel een deel van de naaf nog handig, eventueel kan ik die zelf afdraaien. Vering zou misschien ook handig zijn, maar ik denk dat ik er zelf een iets ander ontwerp vering op zet dan de burgman standaard heeft ivm de ruimte die die inneemt. Verder krijgt mijn wagen een iets ander gewicht + karakteristiek dan de burgman dus ik denk dat ik uiteindelijk toch al met een bedrijf als WP suspensions moet gaan kijken naar een goede oplossing.

Die tandwielen zijn inderdaad puur om het aandrijf vermogen naar het wiel te krijgen. Voor de vario schijnt nog zo'n rij te zitten richting krukas. Ik zou zelf meer voorstander zijn van een tandriem eigenlijk omdat die soepeler loopt. Deze tandwielen roeren de hele tijd in een bak met olie en dat kost vermogen.
TR08donderdag 10 mei 2007 @ 22:08
Zo net bij de familie Ankone op bezoek geweest, wat beregezellig was. Het bezoekje was omdat Marcel een mooie CD voor me had met daarop de werkplaats handleiding van de Suzuki Burgman 650

Dus naast de onderdelen heb ik nu ook een handleiding zodat ik precies weet hoe ik de boel kan slopen Anyway: Dankjewel Marcel en dankjewel Suzuki
MikeyMandonderdag 10 mei 2007 @ 23:25
Achterlijk, zo'n rij tandwielen... Lijkt me dan handiger om een cardan te nemen...

Maar je vordert aardig... Nog nieuwe ontwerpen ook?
TR08vrijdag 11 mei 2007 @ 07:39
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 23:25 schreef MikeyMan het volgende:
Achterlijk, zo'n rij tandwielen... Lijkt me dan handiger om een cardan te nemen...

Maar je vordert aardig... Nog nieuwe ontwerpen ook?
Vind ik ook....die brug is bovendien lood en loodzwaar. En dan hebben ze (als ik de tekeningen goed begrepen heb) nog zo'n rij tussen ingaande as van de bak en krukas ook
Nadeel van een cardan is dat je twee tandwielen nodig hebt met een wat rare vorm. Die maken wat meer verliezen dan rechte tanden. Maar charmant is het ontwerp niet echt nee. Niet vanuit gewichts- en efficientie oogpunt in elk geval.

Ik heb nog geen nieuwe ontwerpen, ik wil een paar onderdelen verzamelen en dan verder ontwerpen. Ik loop nu een beetje vast met tekenen omdat ik gewoon geen goed beeld heb van hoe dingen eruit zien/hoe groot ze zijn.
Sterke_Yerkevrijdag 11 mei 2007 @ 16:58
Ach, het gaat iig niet kapot. Een snaar wel, en dat zijn dan niet van die simpele v-riempjes die je dan kan gebruiken. Riemen voor motoren zijn rond de 200 euro.
Bovendien hebben snaren ook niet zo'n hoog rendement.
MikeyManvrijdag 11 mei 2007 @ 16:58
Cardan dus
TR08vrijdag 11 mei 2007 @ 17:27
Een cardan heeft vaak 2 haakse overbrengingen + een kruiskoppeling, ik vraag me af of dat efficienter is dan 4 tandwielen op een rij. Het zal weinig schelen in elk geval.
MikeyManvrijdag 11 mei 2007 @ 17:27
Waarom zou een haakse overbrenging met een tandwiel minder efficient zijn dan een rechte vertanding?
Tblijven tandwielen...
TR08vrijdag 11 mei 2007 @ 19:05
De manier waarop ze in elkaar grijpen geeft wat meer wrijving. Daarbij heb je vaak een wat groter verschil tussen binnenste en buitenste radius dan bij rechte tanden, wat ook weer extra verlies geeft. Volgens mij zegt "Machine lifetime and performance" van Anton van Beek hier ook e.e.a over, ik heb dit boek helaas alleen niet thuis liggen op het moment.

De meest efficiente tandwiel overbrenging zijn rechte tanden op rechte tandwielen. Die vind je in je auto vaak als achteruit rij versnelling en in racewagens worden ze ook gebruikt. Een nadeel van die dingen is dat ze veel lawaai maken (je hoort de bak ook "zingen" als je achteruit rijdt). Om geluid te dempen gebruiken ze voor de versnellingen vooruit vaak rechte tandwielen met schuine tanden. Die grijpen gelijdelijker in elkaar en zijn daardoor stiller.
MikeyManvrijdag 11 mei 2007 @ 21:41
Dat wist ik wel... Vraag me alleen af hoe dat zit met conische tandwielen...

Misschien heeft m'n vriendin nog zo'n boek ergens slingeren...
TR08vrijdag 11 mei 2007 @ 21:48
Conische tandwielen hebben ook meer wrijving. Ik heb het wat onduidelijk opgeschreven maar in de bovenste alinea bedoelde ik dus eigenlijk conische wielen. In de onderste bedoel ik rechte wielen met schuine vertanding.
De tandwielen van een cardan as zijn vaak conisch en bovendien schuin. Twee keer een extra verlies factor dus
MikeyManvrijdag 11 mei 2007 @ 21:49
Nee, dat begreep ik wel, duidelijk genoeg
Maar vraag me af of dat opweegt tegen drie extra overgangen...
TR08maandag 14 mei 2007 @ 21:23
Zo...weer een nieuwe update Afgelopen weekend heb ik de rest van de onderdelen opgehaald en meteen e.e.a uit elkaar gehaald. Het verhaal achter het blok was dat iemand er mee is gaan rijden met te weinig koelvloeistof en te weinig olie, waardoor de motor vastgelopen is. Hierbij is e.e.a flink beschadigd, maar volgens mij is de vario nog ok. Komend weekend hoop ik die uit elkaar te halen, nu eerst wat pics van het demonteren van wat ik heb

Plaatje 1: Een onderblok, met daar aan vast: CVT, koppeling, dynamo, sensoren, etc. De vario zit links. Midden boven zit de motor om de vario in te stellen, dit is een 12V gelijkstroommotor. Het zwarte kapje links onder is een luchthapper om de vario te koelen. De lucht uitlaat zit er boven. Die heeft een soort slakkenhuis vorm. Rechts zaten ooit de cilinders. Een drijfstang ligt er uit, de ander ligt in stukken door het hele onderblok vanwege de vastloper.

Zelfde ding nog eens van boven. De bobbel tegenover de vario is de koppeling. Wat wel apart is is dat de koppeling tussen vario en brug zit, niet tussen krukas en vario. Maar goed als je die toch alleen gebruikt bij wegrijden boeit dat ook vast niet

De motor van de Burgman 650 is uitgerust met balans assen. De aandrijving voor die balans assen zie je hier. Het scheef liggende tandwiel is omdat ik de kap er afgehaald heb. Daar zit ook een lager in en zonder hangt hij scheef.

De dynamo, met daarop een soort vliegwiel. Zit erg geintegreerd met de krukas. Op dit vliegwiel zitten aan de buitenkant nokken en een sensor. Dit zal wel de toerensensor zijn, met waarschijnlijk ook de markering van het bovenste (of onderste, whatever) dode punt. Ik heb dat zware wiel er nog niet af kunnen krijgen, dus heb er ook nog geen betere blik op kunnen werpen. De sensor is er in elk geval af, ik kan daar vast nog e.e.a mee.

Closeup van de sensor....

Zie hier de centrifugaal koppeling. Dit is een natte platen koppeling die grip maakt zodra de motor voldoende toeren maakt. Ik hoop dat hij ook los heeft gelaten zodra de motor vast liep, dan is de riem in de vario namelijk nog heel. De vario was in elk geval nog soepel rond te draaien dus ik heb goede hoop

Hier zat de koppeling in: Het tandwiel onderin is de verbinding naar de eind overbrenging. Die gaat weer naar de brug en in de brug wordt het vermogen met tandwielen naar het achterwiel geleid.

Het onderdeel waar het allemaal om te doen was De vario ofwel CVT. Gelukkig in een mooie losse behuizing. Tevens gelukkig een droog ding (draait niet in olie) waardoor hij ook los toe te passen is zonder dat je er een olie pomp op hoeft te zetten

De rest van de motor met de vario er af:

En het onderblok opengemaakt na verwijdering van de vario. Dit kostte nog wat moeite omdat een van de krukas lagers dus ook vastgelopen was in het huis. Maar met wat moeite was het allemaal best netjes uit elkaar te krijgen

Nog een plaatje van de binnenkant van de overbrenging van de brug naar de vario:

Nu als toegift nog wat closeups van de schade:
Allereerst het gat in het blok waardoor e.e.a op onnatuurlijke wijze de motor verlaten heeft, waarschijnlijk gingen hier stukken drijfstang tegenaan en door heen

Zie hier lossen stukken en snippers metaal die door het hele blok verspreid zaten. Die vastloper was in elk geval geen half werk zou ik zeggen

Dit was het, in de volgende post komen wat overwegingen over wat ik zoal bedacht heb naar aanleiding van deze sleutel partij
TR08maandag 14 mei 2007 @ 21:33
Na het uit elkaar halen van de onderdelen hierboven heb ik me nog eens bezonnen op hoe handig het nu is om al die onderdelen echt te gebruiken voor de uiteindelijke auto. Er zijn me een aantal dingen opgevallen aan het geheel, hier zal ik maar mee beginnen:
-Het geheel is echt lood en lood zwaar. Ik heb het niet gewogen maar je hebt 2 man nodig om dat onderblok incl vario te tillen.
-Er zitten heel veel tandwielen in die allemaal verliezen geven.
-Het hele onderblok moet van olie voorzien, van voor tot achter. Als ik dit gebruik moet ik dus ook overal oliedruk gaan verzorgen
-De CVT is een losse droge unit met splines op de assen. Hier moet vrij simpel een aansluiting op te maken zijn voor een elektro motor en een riem wiel naar een achterwiel.

Op het moment denk ik er het volgende over:
-Ik ga de brug en het onderblok niet gebruiken. Ik moet er oliedruk voor verzorgen, het is inefficient door alle tandwielen en bovendien loodzwaar.
-Als ik al deze onderdelen wil gebruiken moet ik het blok doorslijpen en vervolgens dicht lassen. Daarbij moet dan nog de oliedruk e.d. verzorgd.
-De CVT is goed los te gebruiken en bovendien redelijk licht te noemen in verhouding tot de rest van het geheel.
-De koppeling zit tussen CVT en brug. Als ik deze er uit gooi (voor een elektro motor is hij niet nodig) moet ik ook een voorziening treffen om dat ding te "overbruggen".

Volgens mij is het het meest slim om alles maar te verpatsen/weg te gooien zodra ik geleerd heb wat ik leren wil en de CVT werkend aan een elektro motor gekoppeld is. Een brug, as en riemwielen kan ik kopen en op eigen tekening laten lassen. Dat zal zeer waarschijnlijk flink lichter worden en bovendien efficienter.
De enige nadelen die ik er zo in zie is dat ik een voorziening moet maken om de uitgaande as van de CVT in lijn te krijgen met een ophang punt van de brug. Ook zal een riem iets meer onderhoud vergen dan een hermetisch gesloten bak met tandwielen.

Voorlopig laat ik alles dus even in huis, maar belangstellenden voor bepaalde onderdelen mogen zich altijd melden
TR08dinsdag 15 mei 2007 @ 22:10
Zo ik heb de versnellingsbak in solidworks gezet en ook de wielen aangepast aan wat ik denk dat de uiteindelijke banden maat gaat worden: 130/70R12. Dat maakt het beeld van de hele auto ietsje anders dus hier opnieuw een pic van het geheel:

Ik vind de wielen wel wat klein ogen maar dat is wat mij betreft verder niet erg. Ze komen toch nog in een kap te zitten. Wel vind ik de wielen iets meer "in verhouding" ogen dan eerst, dus wat realistischer geworden. Met wat geluk krijg ik komend weekend velgjes en dan kan ik die er ook in gaan zetten.
En een plaatje van de versnellingsbak:

Morgen krijg ik er hopelijk een eerste concept brug omheen zodat er een wat duidelijker achterwiel ophanging gaat ontstaan
MikeyMandinsdag 15 mei 2007 @ 23:19
Echt een schoonheid wordt het niet zo...

Is een grotere omtrek niet handiger, ivm overbrenging?
TR08woensdag 16 mei 2007 @ 08:12
Ik moet mijn berekeningen over de versnellingsbak nog even dubbelchecken maar als ze goed zijn is deze maat eigenlijk bijna perfect
En de wielen zie je straks toch niet dus velgmaat is niet zo boeiend voor het oog lijkt me.
TR08woensdag 16 mei 2007 @ 23:33
Ik heb wat verder gewerkt aan de drivetrain. Er is nu een brug, een wiel, de versnellingsbak, 2 riemwielen en een remschijf. De remschijf is van de site van AP racing geplukt, deze is eigenlijk 4x zwaarder dan ik nodig heb (7.5x om precies te zijn ex veiligheids factor op oververhitten). Ik ga dus nog wat zoeken voor schijfjes en ook remklauwen om te zien of er wat lichters te krijgen is.
Wat hier staat zijn wat eerste concepten voor de delen. De brug is quick'n dirty en een beetje nuna-2 stijl (gewoon gelaste alu kokers, verstijvers moeten er nog in). Lekker simpel, erg licht en effectief. Morgen hoop ik er aan te kunnen rekenen, net als aan de riemwielen om dan wat dichter bij de definitieve maten te komen

Anyway, hier zijn de plaatjes voor een eerste indruk:



Je ziet dat er veel ruimte is tussen wiel en brug. Dat komt omdat de bak vrij breed is en er ook nog een riem wiel op moet. Die ruimte is ergens wel prettig, dat maakt het ook weer makkelijker om een remsysteem er in te ontwerpen.

Misschien ga ik nog een enkelzijdige ophanging ontwerpen, dat scheelt wel veel gedoe bij het vervangen van een lekke band. Alleen is het wel veel zwaarder omdat je ook veel meer torsie krijgt en die bovendien op een wat ongunstige manier moet opvangen.
MikeyManwoensdag 16 mei 2007 @ 23:37
Zijn dat auto of motorremmen?
TR08donderdag 17 mei 2007 @ 09:10
Dit is een motorschijf. Wel een voor een voorrem, die platen waren bij AP racing minstens 7mm dik leek het en dit was tevens de kleinste omtrek. De schijf grootte heb ik bepaald aan de hand van topsnelheid, volledig beladen massa en de toegestane hoogste temperatuur + soortelijke warmte van de schijf.

Als de energie die nodig is om de schijf 1x naar 600 graden op te warmen (bij AP Racing hanteerden ze 600 als max temperatuur) 5x zo groot is als de kinetische energie die opgenomen wordt bij remmen van 150 naar 0 km/u is de veilighiedsfactor gelijk aan 5. Effecten als koeling door rijwind e.d. heb ik niet meegenomen.
MikeyMandonderdag 17 mei 2007 @ 10:18
Tsah, hoe zwaar wordt het ding? Kilootje of 500?

Kijk eens wat voor remmen er op een Goldwing zitten... Die haalt dat ook zowat...
TR08donderdag 17 mei 2007 @ 10:34
700kg vol beladen, 500kg leeg. De Gold Wing is 369 leeg. Hij heeft mogelijk iets grotere remmen maar bij een motor (en ook bij sportieve/exclusieve auto's) is een grote remschijf net als grote wielen deels ook een verkoop argument omdat het er mooi uit ziet.

Ik hoop een goede norm te vinden die aangeeft hoe een remschijf wettelijk minimaal gedimensioneerd moet zijn en daar kan ik me dan mooi aan houden.

Leuk stukje op de Honda site trouwens:
quote:
Gewicht
Drooggewicht 369 kg (*381 kg)

* De vermelde prijzen zijn de aanbevolen verkoopprijzen, incl. 19% BTW
exclusief afleveringskosten en kosten rijklaar maken.
De honda weegt 381 kg incl BTW, ex is hij 369
MikeyMandonderdag 17 mei 2007 @ 10:42
Nou.... Dat komt toch mooi uit... Twee voorwielen, dubbel gewicht...

Ik zou op zoek gaan naar een goldwing-remmenset...
Worden vaak genoeg verkocht, en zijn ook geleverd met abs...
TR08donderdag 17 mei 2007 @ 22:24
En weer een update:
Ik heb de aandrijving wat verder uitgetekend en de wielbasis verlend. De verlenging is gedaan omdat ik slecht weg kwam met andere componenten en ook de inzittenden niet goed kwijt kon, iets wat toch wel enige prioriteit hoort te hebben

Anyhow, ik heb de voorwielen naar voren gezet en het achterwiel helemaal naar achteren. Dat schept wat ruimte en heeft ook het voordeel dat de auto er wat comfortabeler van wordt. Een auto met lange wielbasis geeft veel minder rotatie van de auto bij hobbels dan een auto met korte wielbasis en roteren vinden mensen nu eenmaal niet zo prettig. De draaicirkel zou hiervan iets groter worden, maar omdat de voorwielen nu ook meer ruimte hebben om te draaien verwacht ik dat dit effect mee valt of mogelijk zelfs dat de draaicirkel kleiner wordt.
Zie hier een pic van de nieuwe setup. De grote ronde cirkel boven de versnellingsbak is de elektro motor die ik nu op het oog heb. Hij heeft een vrij grote diameter maar is erg plat.


Ehm oh ja let niet teveel op dat de versnellingsbak + E-motor wat achterover gekanteld staan. Daar komt nog verandering in maar dat lukt vandaag even niet meer

[ Bericht 10% gewijzigd door TR08 op 17-05-2007 22:30:23 ]
MikeyManvrijdag 18 mei 2007 @ 01:19
Tsjah... Toch blijf ik erbij; de wielen/banden zijn te klein...

Het zal wel een reden hebben dat je niks vindt wat ontworpen is voor harder dan 50km/u met zulke kleine wielen...
TR08zaterdag 19 mei 2007 @ 10:10
Ik vind banden op die grootte voor tot 150km/u, dat is voldoende

Het is ook een standaard maat op kleine auto's trouwens. Suzuki heeft 12" 3.5J velgen op de alto, Daihatsu heeft ook wagentjes met die maat gehad (misschien hebben ze ze nog wel), Toyota rijdt er op de kleinste modellen ook mee.
Party_Pzaterdag 19 mei 2007 @ 14:13
Uhm misschien is het al eerder gevraagd, maar hoelang wordt de auto?

Mij lijken de wielen ook wel erg klein (vooral omdat de auto vrij lang lijkt).
TR08zaterdag 19 mei 2007 @ 15:01
4 meter op het moment, maar ik ga zodra ik thuis in de mockup voldoende componenten in kan passen kijken of hij korter kan.
Justice_Strikedinsdag 22 mei 2007 @ 01:25
ik had in het vorige topic al dat countersteering aangekaard en dat je daar even mee moet oppassen met dat kantelend systeem (omdat ik niet weet hoe dat reageert)

toen werd er nogal sceptisch gereageerd en afgeschreven als "driften". Bij deze een video over countersteering die het heel duidelijk maakt hoe een fiets reageert op stuur bewegingen (hij doet precies het tegenovergestelde van wat je wil). Overigens is dit gunstig voor een motor, meeste mensen gebruiken countersteering intuitief.

http://www.youtube.com/watch?v=lxM_GU7W-dE
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 08:00
Dat dit countersteering is snap ik wel, ik ken het fenomeen ook wel en heb er zelfs aan gerekend/gesimuleerd. Omdat deze auto aktief gekanteld wordt is countersteering hier niet nodig. Countersteeren is nodig om de motor de bocht in te laten "vallen" en daarna stuur je gewoon met de bocht mee. Als je aktief kantelt (dus zoals bij de carver met hydraulische zuigers) is het in de bocht "vallen" niet nodig omdat je kantelsysteem je gewoon de kant van de bocht op duwt. Als je daar meer van wilt zien moet je films van de carver bekijken waarbij je het stuur kunt zien onder het bochten nemen. Die filmpjes zijn wel goed te vinden.

Waar het denk ik fout ging is dat de foto die jij liet zien niets met countersteeren te maken had. Daar stonden de wielen zo scheef ten opzichte van de rijrichting dat het niets met countersteeren zoals je hier bedoelt te maken had. Dat was gewoon driften.

Maar toch dank voor het filmpje + het nog eens aankaarten
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 11:49
quote:
Op donderdag 17 mei 2007 10:42 schreef MikeyMan het volgende:
Nou.... Dat komt toch mooi uit... Twee voorwielen, dubbel gewicht...

Ik zou op zoek gaan naar een goldwing-remmenset...
Worden vaak genoeg verkocht, en zijn ook geleverd met abs...
De Gold-Wing heeft 2 remschijven op het voorwiel, ik kan er maar 1 per wiel kwijt. Ik denk dat ik toch een iets andere oplossing nodig heb. Maar ik weet wel waar de set aan moet voldoen dus dat komt wel goed.
Justice_Strikedinsdag 22 mei 2007 @ 13:59
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 08:00 schreef TR08 het volgende:
...daarna stuur je gewoon met de bocht mee...

Maar toch dank voor het filmpje + het nog eens aankaarten
in het filmpje zie je dat je niet meer mee hoeft te sturen met de bocht. Vandaar dat ik zeg dat ik niet weet hoe een frame wat kanteld reageert. Ik ga er vanuit dat als een frame naar links kanteld hij ook naar links gaat ongeacht of de wielen recht vooruit staan. Dat zou best wel vervelend kunnen zijn.
MikeyMandinsdag 22 mei 2007 @ 14:04
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 11:49 schreef TR08 het volgende:

[..]

De Gold-Wing heeft 2 remschijven op het voorwiel, ik kan er maar 1 per wiel kwijt. Ik denk dat ik toch een iets andere oplossing nodig heb. Maar ik weet wel waar de set aan moet voldoen dus dat komt wel goed.
Ja, daar zat ik nog aan te denken...

Hoe ga jij die remschijven kwijt in die kleine wieltjes?

Of komen die ook in de carosserie?
Justice_Strikedinsdag 22 mei 2007 @ 14:29
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 11:49 schreef TR08 het volgende:

[..]

De Gold-Wing heeft 2 remschijven op het voorwiel, ik kan er maar 1 per wiel kwijt. Ik denk dat ik toch een iets andere oplossing nodig heb. Maar ik weet wel waar de set aan moet voldoen dus dat komt wel goed.
grotere remschijf nemen en 4 brakepads gebruiken ipv 2.

Overigens ben ik niet heel erg te spreken over de abs van honda. maar dat is meer persoonlijk. Ik hebzelf op een honda de rem helemaal in de abs getrokken, je schrikt je letterlijk lam van de feedback die je krijgt (en laat je uit schrik de rem los). Dit wasop een cbf500. Alsje het vergelijkt met triumph dan is de feedback een stuk rustiger waar je dan niet van schrikt. Misschien een puntje om mee te nemen.
MikeyMandinsdag 22 mei 2007 @ 14:37
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 14:29 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

grotere remschijf nemen en 4 brakepads gebruiken ipv 2.

Overigens ben ik niet heel erg te spreken over de abs van honda. maar dat is meer persoonlijk. Ik hebzelf op een honda de rem helemaal in de abs getrokken, je schrikt je letterlijk lam van de feedback die je krijgt (en laat je uit schrik de rem los). Dit wasop een cbf500. Alsje het vergelijkt met triumph dan is de feedback een stuk rustiger waar je dan niet van schrikt. Misschien een puntje om mee te nemen.
Dat ligt deels aan hoe je het systeem uitvoert, en deels aan het gewicht van het voertuig...
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 15:26
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 13:59 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

in het filmpje zie je dat je niet meer mee hoeft te sturen met de bocht. Vandaar dat ik zeg dat ik niet weet hoe een frame wat kanteld reageert. Ik ga er vanuit dat als een frame naar links kanteld hij ook naar links gaat ongeacht of de wielen recht vooruit staan. Dat zou best wel vervelend kunnen zijn.
Als de wielen recht staan en het frame scheef gaat de wagen gewoon rechtdoor. Hoogstens maakt hij een heel flauwe bocht door wringing in de banden, maar dat is verwaarloosbaar.
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 15:28
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 14:04 schreef MikeyMan het volgende:

[..]

Ja, daar zat ik nog aan te denken...

Hoe ga jij die remschijven kwijt in die kleine wieltjes?

Of komen die ook in de carosserie?
Gewoon de remschijven + klauwen gebruiken die in de auto zitten waar de velgjes standaard op zitten. Die auto is vast ontworpen voor ongeveer 1000kg vol beladen, ik zit op driekwart en heb 3 wielen ipv vier. Ik zie niet zo'n probleem.
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 19:56
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 13:59 schreef Justice_Strike het volgende:

[..]

in het filmpje zie je dat je niet meer mee hoeft te sturen met de bocht. Vandaar dat ik zeg dat ik niet weet hoe een frame wat kanteld reageert. Ik ga er vanuit dat als een frame naar links kanteld hij ook naar links gaat ongeacht of de wielen recht vooruit staan. Dat zou best wel vervelend kunnen zijn.
Ik wil de bewering van niet mee hoeven sturen in de bocht wel eens gestaafd zien met een meting met hoekencoder ofzo. Het stuur zoekt bij de bocht en de hellingshoek van de motor wel vanzelf de juiste stuurhoek op, maar het is niet zo dat hij rechtuit wijst. Wel bijna rechtuit, maar niet exact rechtuit.

Verder denk ik inderdaad dat bij een gekantelde body de auto heel iets een bocht zal maken ook al heb je het stuur recht. Hoe erg dat gebeurt is vast wel een keer gecontroleerd te testen op een grote vlakke parkeerplaats. Het is dan ook zeker de moeite waard om te testen hoe erg wel sturen dan nog effect heeft.
Autoreplydinsdag 22 mei 2007 @ 20:10
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 19:56 schreef TR08 het volgende:
Ik wil de bewering van niet mee hoeven sturen in de bocht wel eens gestaafd zien met een meting met hoekencoder ofzo. Het stuur zoekt bij de bocht en de hellingshoek van de motor wel vanzelf de juiste stuurhoek op, maar het is niet zo dat hij rechtuit wijst. Wel bijna rechtuit, maar niet exact rechtuit.
Die discussie is al een keer eerder gevoerd. Het grootste deel van je hoekverdraaing komt wel degelijk van een stuuruitslag. Omdat je bij hard rijden zulke gigantische radii hebt is dat amper zichtbaar.
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 20:41
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 20:10 schreef Autoreply het volgende:

[..]

Die discussie is al een keer eerder gevoerd. Het grootste deel van je hoekverdraaing komt wel degelijk van een stuuruitslag. Omdat je bij hard rijden zulke gigantische radii hebt is dat amper zichtbaar.
My thoughts exactly. JS als je mij niet gelooft of het oneens bent met wat ik beweer wil ik je eens aanraden om te gaan praten met Dr. Arend Schwab en Ir. Edwin de Vries bij de faculteit werktuigbouwkunde op de TU Delft. De een is docent voertuigdynamica en de ander doet onderzoek naar fietsdynamica (wat ook van toepassing is op motorfietsen). Volgens mij is minstens een van de twee bovendien motorrijder. Als ik iemand tot expert kan bestempelen zijn zij het.
Verder mag je mij ook wat vragen hierover geven die ik voor je door kan spelen aan Marcel Ankone, als je meer houdt van iemand in de praktijk. Je krijgt via mij dan zijn antwoorden terug.

[ Bericht 20% gewijzigd door TR08 op 22-05-2007 20:59:56 ]
TR08dinsdag 22 mei 2007 @ 21:46
Ik heb een klein testje gedaan voor ik ga beginnen met het opbouwen van een skelet uit het schuim. Ik heb lijm geregeld om tussen de schuimdelen te doen, deze moest even op sterkte getest. De enige eis is eigenlijk dat hij sterker is dan het schuim.

Van de twee soorten schuim die ik heb liggen heb ik kleine stukjes op elkaar geplakt met de lijm. Die zijn ongeveer 48 uur neergelegd om uit te harden (handleiding zegt 24 uur maar gister had ik even wat beters te doen) en heb ze daarna uit elkaar getrokken.



Bij het gele schuim was de lijm duidelijk sterker dan het schuim. Bij het roze schuim was dat iets minder duidelijk, maar ik heb daar ook veel harder aan kunnen trekken terwijl het gelijmde oppervlak veel kleiner was (ongeveer een factor 3). Ik ben al met al wel tevreden over de lijmkeuze en hoop komend weekend de eerste grote schuimdelen te kunnen gaan zagen en lijmen

[ Bericht 13% gewijzigd door TR08 op 23-05-2007 21:35:50 ]
Justice_Strikedonderdag 24 mei 2007 @ 14:53
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 20:41 schreef TR08 het volgende:

[..]
ik poste alleen het filmpje om aan te geven wat countersteering was. Niet om de discussie weer op te rakelen. Daarbij vraag ik me af of jij die mensen die je opnoemt ook zelf hierover gesproken hebt, of dat je simpelweg die namen maar even noemt (voor het gemak). Je kunt het aan ze voorstellen, uiteindelijk hoef ik niet met die auto te gaan rijden en jij wel.
TR08donderdag 24 mei 2007 @ 14:58
Ok, dank voor dat geval voor het filmpje. Met die mensen heb ik al gepraat, ik heb er ook les van gehad (behalve van Marcel, die geeft geen les ) om te leren hoe twee- en vierwielige voertuigen zich gedragen. Met Edwin en Arend heb ik tientallen uren kontakt gehad over dit onderwerp dus ik ben eigenlijk wel klaar met ze
TR08zaterdag 26 mei 2007 @ 15:42
En weer een nieuwe update met foto's

Ik heb wielen gevonden met rem installatie en upright Ze komen uit een daihatsu cuore (oud bouwjaar) met 145/70 R12 banden. Dit betekent dat ik ook ongeveer die maat motorbanden moet gaan kopen, ik kom dan op een draagkracht van rond de 275kg/band.

Ik heb 3 identieke velgen, maar niet alle remmen zijn gelijk. Ik heb een dubbel geventileerde schijf met een wat lichtere remklauw, en twee dikkere enkele schijven met grotere remklauw. Alles is al lichtelijk uit elkaar gehaald, zie hier de foto's

Hier de verschillende onderdelen in diverse staten van demontage

Hier de velgjes: Deze ga ik tzt schoonmaken en opnieuw spuiten/poedercoaten.

De banden zijn geen motorbanden, dus uiteindelijk worden ze vervangen. Maar voorlopig zijn ze wel handig. Tijdens het klussen zijn ze mooie dummies zodat ik weet waar ik omheen moet. Als er eenmaal een chassis staat dat een beetje kan rollen kan dat ook mooi op deze banden. Zodra er echt gereden moet gaan deze banden er af en gaan de motorbanden er op.
Zie hier de dubbel geventileerde schijf:

En hier de enkele:

De velg staat al in solidworks, zie hieronder


De onderdelen komen uit een Cuore uit 1991, die leeg 640kg weegt. Met vier personen + wat bagage kom je dan aan ongeveer 1100kg die er minstens in moet kunnen. Met brandstof e.d. moet hij eigenlijk wel 1200kg kunnen hebben. Als iemand zo'n auto rijdt en mij het officiele gewicht kan geven zou ik zeer dankbaar zijn
Er zit standaard geen ABS op (er ontbreken hier ook sensoren op de naven) maar dat is er nog wel op te zetten, zij het met deels aangepaste onderdelen.
Dit is het wagentje (ander kenteken, zelfde type):


[ Bericht 6% gewijzigd door TR08 op 26-05-2007 16:20:37 ]
TR08zaterdag 26 mei 2007 @ 17:10
Nog 2 pics er bij: De upright + rem in het wiel van de achterkant gezien. Je kunt echt mooi zien dat het allemaal superkrap is


De remklauw gaat echt op een paar millimeter langs de velg (3 ofzo). Zo krap had ik het met niet-standaard remschijven en klauwen nooit passend gekregen.
MikeyManzaterdag 26 mei 2007 @ 18:19
Tering...

Draait dat zooitje nog?

Zijn die enkele schijven niet van achter?
TR08zaterdag 26 mei 2007 @ 18:25
Alles is van voor en alles draait nog. Best soepel ook zelfs. Dat heb ik wel even gecheckt voor het mee ging De cuore werd alleen met trommel remmen achter geleverd. Ik heb de 2 enkele schijven voor genomen omdat die nog het beste waren van allemaal.

De roest lijkt heel erg maar dat is deels ook doordat de camera het nogal "scherp" laat zien Het zit niet zo diep allemaal en de dragende delen zijn ook nergens ver ingeroest. De uprights waren allemaal redelijk vet en dat helpt natuurlijk tegen het roesten. Alleen de randen van de remschijven zijn erg verroest en de "schutplaten" of hoe ze ook heten zijn wat ver heen. Maar ik denk dat ik die uiteindelijk toch ga lozen omdat de koeling dan wat beter wordt.
TR08maandag 28 mei 2007 @ 17:06
Zo weer een nieuwe update: Een proef met schuim en glasvezel

Als je schuim en vezel lamineert en lichtgewicht wilt construeren moet je op een aantal dingen letten:
-De vezel moet goed hechten aan het schuim (gaat goed met veel hars)
-Je wilt zo weinig mogelijk hars gebruiken (want hars is zwaar).

Om overtollige hars uit je product te zuigen kun je vacuumtechnieken gebruiken, maar dan moet je ook weer hars gaan scheiden. Dat is met beperkte middelen best lastig. In een documentaire zag ik dat iemand voor het maken van protheses glasvezeldoek gebruikte en daar de hars doorheen duwde met haar vingers. Op die manier werd het doek goed op de kern geduwd en perste ze meteen ook de overtollige hars er uit.

Omdat de auto gaat bestaan uit veel grote vlakken bedacht ik me dat het vast te doen moet zijn om datzelfde te doen met een deegroller en dat die deegroller meteen ook de hars veel vlakker verdeelt dan ik met de hand zou kunnen.

Hier zijn de pics, morgen is de boel hopelijk hard en kunnen we zien of het doek goed gehecht heeft:
Pic 1: Hars, harder, deegroller, glas, schuim en folie. De folie is om te voorkomen dat alles aan de deegroller plakt.

Ik heb 100ml hars gemengd met 1ml harder (aanbevolen is 1-3ml/100ml, minder bij hogere temperatuur, 1ml was vrij ok als het rond de 20 graden is zoals vandaag) en dat uitgegoten over de doeken. Vervolgens de doeken omgedraaid en alles met de deegroller over de doeken verspreid. Er liggen 2 lagen glasvezel doek op het schuim trouwens. Aangezien de body ook met meerdere lagen gelamineerd gaat worden wilde ik dit meteen proberen.
Hier de doeken na behandeling:

Het is niet helemaal glad bovenop, maar dat lukt ook alleen als je teveel hars gebruikt. Ik heb liever dit resultaat dat ik achteraf nog glad moet plamuren dan teveel hars en dan alsnog glad moeten plamuren maar dan met veel exta kilo's hars in de auto.
Oh ja: Rechts laat ik de folie op de doeken liggen om te zien of het achteraf nog los laat als alles hard is. Links laat ik het zo open en bloot uitharden.
Tot slot het andere proefje dat ik meteen ook gedaan heb: Uitzoeken of plastic bekertjes tegen de gebruikte hars kunnen. Het resultaat is: Ja dat kunnen ze, ongeveer 3 minuten lang

Voor het echte werk straks gebruik ik toch maar kartonnen bekertjes (weet iemand welke supermarkt/winkel die verkoopt in Almelo?)

Oh ja ik ben redelijk onervaren met glasvezel enzo, mocht iemand tips hebben over wat ik beter kan doen hoor ik het graag

De gebruikte hoeveelheid hars/m2 was 100ml/(0,44 x 0,29)m2=100ml/0.13m2 ofwel 1,3m2/liter.

[ Bericht 2% gewijzigd door TR08 op 28-05-2007 18:02:46 ]
MikeyManmaandag 28 mei 2007 @ 18:04
Tsjah... Werken met glasvezel blijft een zooitje...

Zou je trouwens niet glasvezel kunnen spuiten? Weet niet of je daar veel meer voor nodig hebt dan voor normaal verf spuiten, maar tis misschien wel makkelijker verwerken...
Autoreplymaandag 28 mei 2007 @ 18:07
Als je nog praktische tips nodig hebt tav lamineren moet je maar 's een keer komen praten

Ik werk geregeld met koolstof/glasvezel en Epoxyhars (de luchtvaartkwaliteit) en met je handen is idd een beproefde techniek. Voor mengbekers moet je van die papieren kinderbekers gebruiken, zwiepstengels (koffieroerstaafjes) helpen ook perfect. Tandartshandschoenen werken eveneens prima
TR08maandag 28 mei 2007 @ 18:43
@Mikeyman:
Bij glasvezel spuiten blijft er heel veel hars tussen de vezels zitten. Het is wel een snelle techniek maar tevens ook een zware. Daarnaast moet je voor een goede oppervlakte kwaliteit een tegen mal hebben en die heb ik niet. Als ik hem wel zou hebben is het de vraag of ik hem kwijt zou kunnen naast de auto zelf in de schuur.

@Autoreply: Handschoenen gebruik ik al en ik heb ook injectiespuiten (zonder naald) om harder af te meten. Papieren bekers zijn inderdaad beter, die hadden we bij het bouwen van de Nuna's ook. Voor roeren gebruik ik nu een houten roerding, ik ga ook eens een zak van die ijsstokjes halen of bij mijn schoonvader wat houten spateltjes die je normaal bij patienten achterin de keel duwt achterover drukken O:)
Mail me anders even (zie sig) ik zou graag wat met je overleggen over hand layup technieken
wouter37maandag 28 mei 2007 @ 21:38
hoe ga je dit project op kenteken krijgen via de engelse SVA route ?
en voor die onderdelen te ontroesten dat kan je op de volgende manier makkelijk doen http://217.122.11.212/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=1
succes met je project heb helaas weinig tijd om jullie te helpen ben eerst met mijn eigen auto bezig
TR08dinsdag 29 mei 2007 @ 17:48
Ik hoef geen SVA route te bewandelen. Voor driewielers is de RDW keuring een aan-huis keuring voor 600 euro. Daarvoor kan ik nooit naar GB op en neer

Je tip heb ik eerder al gebruikt bij het ontroesten van een radiator. Dat werkte niet zo tof bij een radiator, ik denk omdat die uit meerdere aan elkaar gelaste/gesoldeerde metalen bestaat.
TR08dinsdag 29 mei 2007 @ 20:07
Ik heb net de vezeldoek even geinspecteerd en hij lijkt bijna overal droog. Omdat ik al wat zenuwachtig was dat het bekertje het zou begeven heb ik het vrij kort maar wel heftig geroerd. Er zijn maar een paar plekken die niet helemaal hard geworden zijn.
Aan de andere kant was het ook koud en zaten alle natte stukken onder het plastic.

Het plastic kleefde niet erg aan het doek, wat mooi is. Dat betekent dat ik het kan laten zitten straks als het "voor het echie" gebeuren moet.

Ik kon niet overal goed het doek beetpakken maar de plekken waar het kon leek het niet erg vast te zitten aan het schuim. Dit was alleen ook op de plekken waar de hars nog wat nat was. Mijn vraag is nu hoe ik kan controleren of het doek voldoende aan het schuim gehecht heeft op de plekken waar het wel droog is. Kan ik het blok gewoon halverwege doorzagen en dan proberen?

Een andere vraag: Hoe erg is het als het doek niet goed gehecht heeft aan het schuim?
TR08woensdag 13 juni 2007 @ 21:40
Een kleine update:
-Ik heb motor banden gevonden die passen om de velgen die ik gekocht had. Dit zijn 140/70 R12 Continentals, Continental zelf verklaart dat ze passen om de velgen+geschikt zijn voor 150 km/u en 250 kg/band.
Zojuist heb ik die in solidworks gezet, zie plaatjes hieronder:


De uprights heb ik er ook zo goed en kwaad als het ging ingezet. Mijn schuifmaat is overleden en ze zijn nog behoorlijk ranzig. Binnenkort komt er op mijn werk hopelijk een ultrasoon reiniger, daar leg ik ze als het even kan samen met de remklauwen in. Op die manier worden ze mooi schoon en is het ook wat makkelijker om de boel in te meten en te tekenen.
Verder wil ik proberen om bij de standaard uprights een set wishbones te tekenen die past en bovendien kantelen + sturen toe laat.

Van Innosys Engineering heb ik inmiddels wat bijna gloed nieuwe velgen + banden gekregen in dezelfde maat, foto's daarvan komen tzt.

Innosys heeft verder een aantal motoren aangeraden, de meest aantrekkelijke optie tot nu toe komt van http://www.perm-motor.de . De motor heeft voldoende vermogen (Type PMS 150 -> 15kW nominaal, 45kW overbelast) om in combinatie met de CVT flink snel op te trekken. Schatting van de acceleratie tijd voor 0-100 met deze motor is bij overbelasting rond de 7-8 seconden. Overbelasten mag vaak rond de 20-30 seconden (van deze fabrikant heb ik daar nog geen gegevens over) dus je kunt er leuke sprintjes mee trekken zal ik maar zeggen


Verder ben ik met wat financiele dingen bezig. Niet erg interessant om daar hier een log van te gaan posten, maar ik ben dus met de bank in gesprek en met wat (kandidaat) sponsoren in gesprek geweest. Het lijkt er al met al op dat het het handigst is om het hele project in een stichting te gooien. Dit omdat je dan een rechtsvorm hebt met een klein clubje mensen, waardoor je sneller serieus genomen wordt en het bovendien voor bedrijven en prive-personen fiscaal aantrekkelijker wordt om geld/middelen in het project te stoppen.

Aan een verhaal voor het oprichten van de stichting wordt gewerkt, tot die tijd zal het tekenwerk wat stil liggen.

[ Bericht 12% gewijzigd door TR08 op 13-06-2007 21:51:32 ]
sophieisdebestezondag 19 augustus 2007 @ 21:14
hoe zit het er nu mee
MikeyMandonderdag 20 september 2007 @ 15:16
*Bump...
TR08donderdag 20 september 2007 @ 16:16
Ehm ja maar even een kleine update: Ik ben de laatste tijd vreselijk druk met mijn vaste werk, daarbij doe ik wat business dingen die ik voor het topic nog niet zo meldingswaardig vond. Een leverancier van frequentieregelaars is verder bezig om te zien of ze voor dit project een custom regelaar kunnen maken. Verder hoop ik binnenkort een frezer te spreken over mallen en schuimdelen.

Het schiet even niet zo heel hard op dus en nieuwe pics gaan nog even op zich laten wachten. Helaas!
dubidubvrijdag 7 december 2007 @ 14:14
En, nog steeds druktes?
Gutzdinsdag 1 januari 2008 @ 18:18
Staat er nog wat in de planning voor 2008?
Skinkiedinsdag 1 januari 2008 @ 19:25
quote:
Op dinsdag 1 januari 2008 18:18 schreef Gutz het volgende:
Staat er nog wat in de planning voor 2008?
Ik ben vorige week bij Master Chief TR08, Head of Engineering geweest. Er is dus nogsteeds progressie
rulerofdeathwoensdag 2 januari 2008 @ 23:03
heey tof project

lijkt me wel grappig om mee te helpen. heb waarschijnlijk alleen niet zoveel tijd.
een keer kijken lijkt me trouwens ook wel leuk
ik woon ook in twente

voor referentie zie mijn sig

edit: ik doe werktuigbouwkunde met automatisering (alleen afstudeerverslag nog inleveren) en momenteel elektrotechniek
Justice_Strikevrijdag 11 januari 2008 @ 02:33
geweldig om te zien dat alles nog loopt. Ben benieuwd wat er uiteindelijk uit gaat komen.
sander89zondag 16 maart 2008 @ 12:06
KICK

Hoe staat er nu voor met je project?
Justice_Strikezondag 4 mei 2008 @ 17:43
ik ben wel benieuwd hoe het project ermee staat. Zat er laatst ook aan te denken om een klein autotje ala lotus elise te maken (met een budget ) ben dus erg benieuwd hoe het hier mee gaat.
hoipimzondag 9 november 2008 @ 17:29
al nieuws?
Gutzmaandag 1 december 2008 @ 12:34
quote:
Op dinsdag 1 januari 2008 18:18 schreef Gutz het volgende:
Staat er nog wat in de planning voor 2008?
En voor 2009?
TR08zaterdag 1 augustus 2009 @ 21:03
Nou na een PM maar even een update:

-Het project loopt nog

-Ik ga geen bedrijf rond de auto starten Het gedoe rond het hebben van een eigen bedrijf rond dit project is me niet de moeite waard. Daarbij heb ik op dit moment echt een topbaan dus ik kan mijn ei al voldoende kwijt

-Er staat een body van schuim die voor circa 30% in de glasvezel gezet is. De komende weken hoop ik hem er rondom in te hebben.

-Ik ga het kantelmechaniek bij nader inzien NIET doen. Ik ben na lang design, twijfelen etc tot de conclusie gekomen dat ik dat niet betrouwbaar genoeg ga kunnen maken om redelijkerwijs te vertrouwen op een veilige auto.

-De auto blijft wel een driewieler met 2 wielen voor en 1 achter. De voorwielen komen wat verder uit elkaar te staan dan bij de kantelende optie het plan was. Dit om bij bochten zekerder te zijn dat hij niet om kiept.

-Wat betreft aandrijving:
Ik ga zoeken naar een hoogtoerige elektromotor met voldoende koppel voor een zeer vlotte acceleratie. De auto krijgt vooralsnog geen versnellingsbak. De standaard motoren die ik hier en daar on-line gevonden heb zijn voldoende efficient en licht per kW om het weglaten van een versnellingsbak te rechtvaardigen. Kijk als je interesse hebt o.a. even rond bij Reuland Electric (http://www.reuland.com/)
Een geschikte frequentieregelaar heb ik al eens vast kunnen houden, deze is goed betaalbaar dus van regelaar en motor weten we dat het allemaal moet kunnen

-Ik ga proberen alle wielen aan te drijven met 1 motor (elektromotoren zijn vaak te krijgen met 2 asdoorvoeren). Voor komt een dif tussen de wielen en achter een normale cardan overbrenging. De achterbrug zal wel aangepast moeten aan de belasting van een niet-kantelend voertuig. Bij drie aangedreven wielen is een acceleratie tijd voor 0-100km/u van circa 2.5s haalbaar (ivm grip limiet normaal verkrijgbare banden, de motor die erbij hoort is fors maar niet onbruikbaar), maar ik denk dat ik voor ietsje langzamer ga. Hoeveel precies weet ik nog niet, het zal o.a. afhangen van kosten, afmetingen en gewicht van de motor + bijbehorende constructie en het batterijpakket dat de motor van stroom moet voorzien.

-De auto wordt in eerste instantie gebouwd als puur-elektro en een generator uitbreiding komt er later nog bij. Zoals ik het nu voor me zie zal de generator gebaseerd worden op een licht motorfiets blokje (150-200cc oid...beetje afhankelijk van wat het elektrisch verbruik van de auto wordt)

-Vanuit de RDW heb ik alle documentatie die zij nodig achtten mbt zelfbouw voertuigen (3 en 4 wielen) in huis. Daar staat niets in dat mij erg lastig lijkt, met name voor driewielers. RDW geeft zelf ook aan dat driewielers eigenlijk een beetje een "vergeten" categorie zijn in de wetgeving waardoor de keuringseisen nog erg soepel zijn. Gezien de gesprekken die ik met RDW gehad heb en de documentatie die ik van ze ontving voorzie ik voor dit project geen onneembare hobbels.

-Gezien de tijd die ik het komende jaar (en daarna vast ook ) ga hebben naast mijn werk en prive leven ga ik er ook geen vereniging oid rond starten. Als je belangstelling hebt om te komen kijken en/of een dagje helpen is dat geen punt, maar ik weet nu zelf al vaak niet wanneer ik tijd kan maken....

-De komende tijd focus ik me op het maken van een body waar alles in principe in moet passen. Daarna ga ik weer verder met aandrijving en wielophanging.

Ik hoop jullie blij te hebben gemaakt me de info en probeer hier wel weer vaker terug te lezen
Jimmiezaterdag 1 augustus 2009 @ 21:39
Aangezien Carver failliet is... kan je daar niet goedkoop zo'n kantel mechanisme op de kop tikken?
TR08zondag 2 augustus 2009 @ 08:30
Daar heb ik het wel eens met ze over gehad...maar daar kregen ze later minder zin in. Dat kan ook komen omdat er al een firma is die vrijwel 1:1 carver bodies en kantelmechaniek van ze koopt voor hybridie en elektrische carvertjes te bouwen in de VS.