abonnement Unibet Coolblue
pi_68885196
09-05-2009

Bijzondere "tegendraadse" aardscheerder ontdekt



Astronomen hebben een 2 tot 3 km grote asteroide ontdekt in een hoogst opmerkelijke omloopbaan. Deze asteroide draait namelijk in "verkeerde" richting rond de zon, oftewel in tegen overgestelde richting dan de planeten en het gros van de objecten in het zonnestelsel. Nu komt dit wel vaker voor (er zijn in totaal 20 van dit soort "retrograde" asteroiden bekend), maar wat deze asteroide bijzonder maakt is het feit dat deze extreem dicht in de buurt van de aarde kan komen! Dat betekent dat de asteroide eigenlijk al veel eerder ontdekt had moeten worden.

Het object in kwestie draagt de liederlijke naam 2009 HC82 en draait in 3,39 jaar rondom de zon. Nieuwe observaties hebben uitgewezen dat 2009 HC82 tijdens deze omloopbaan de aarde kan naderen tot 15 miljoen kilometer - naar kosmische maatstaven scheelt dat een haartje. Normaal gesproken zou een aardscherende asteroide van 2 tot 3 kilometer al lang ontdekt moeten zijn. De reden van deze late ontdekking wordt gevormd door de hoek die de omloopbaan van 2009 HC82 maakt ten opzichte van de ecliptica, het vlak van de planeten. Deze hoek blijkt namelijk 155 graden te bedragen!

Nu is een retrograde omloopbaan vrij bijzonder voor een asteroide, maar een sterk gekantelde omloopbaan (met een hoek van 155 graden) maakt deze ruimterots wel zeer bijzonder! Echter is een dergelijke omloopbaan vrij normaal voor een ander soort kleine objecten in het zonnestelsel: kometen. Dat komt doordat kometen in de beginjaren van het zonnestelsel veelvuldig werden weggeslingerd door de reuzenplaneten, waarbij ze in ongebruikelijke omloopbanen terecht zijn gekomen.

Dit alles resulteert in een fascinerende hypothese: wellicht zijn retrograde asteroiden feitelijk opgebrande kometen, die hun ijs verloren hebben en geen staart meer ontwikkelen als zij de zon gaan naderen. De eigenschappen van 2009 HC82 vertonen dan ook veel overeenkomsten met de komeet Encke - behalve dan het ontbreken van typisch komeetachtige kenmerken zoals een staart.



Bron: New Scientist

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 13 mei 2009 @ 09:15:11 #252
105393 IkWilbert
-Tukker 4 life-
pi_68968233
leuk topic dit, even een Terug Vind Planeet
* I intend to live forever, so far so good! *
pi_69064593
Check. This. Out. Amazing photo of the Sun…


Dat stipje linksonderin is de spaceshuttle bij Hubble (klik voor groot)
pi_69071924
En nog een keer (12 mei)


[ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 15-05-2009 22:13:15 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_69205197
Tvp
pi_69208449
19-05-2009

Bestaat alle materie uit "mini-zwarte gaten"?



In de jaren ’70 suggereerde Stephen Hawking dat het wemelde van de “mini” zwarte gaten in het heelal, die ontstaan zouden zijn bij de oerknal. Vlak na de oerknal ondervond het heelal een periode van razendsnelle expansie, die een gewelddadige invloed op de aanwezige materie gehad zou kunnen hebben. Op die manier zouden vele zwarte gaten van zeer kleine omvang gevormd kunnen zijn – dusdanig klein, dat ze zelfs gezien door microscopen onzichtbaar zouden zijn. Maar als deze zwarte gaten ons inderdaad overal omringen, zouden deze dan de basisstructuur van het heelal kunnen vormen?

Zwarte gaten zijn gebieden met een dusdanig hoge zwaartekracht, dat er niets eraan kan ontsnappen: zelfs niet het licht. Nu zijn reguliere zwarte gaten van relatief grote omvang, hetgeen zeker geldt voor de supermassieve monsters die sterrenstelsels verankeren. Bewijs voor zeer kleine zwarte gaten is nog niet gevonden.

Bovendien staan de huidige natuurkundige modellen helemaal niet toe dat mini-zwarte gaten, die gevormd zijn bij de oerknal, vandaag de dag nog bestaan. Dat komt doordat de zwaartekracht zeer zwak is op subatomaire schaal, zodat de zwaartekracht van mini-zwarte gaten eveneens zeer zwak moet zijn. Op die manier zal een klein zwart gat snel verdampen door een proces dat Hawking-straling genoemd wordt.

Nu beweren enkele natuurkundigen echter dat op de allerkleinste schaal, de Planck-schaal, zwaartekracht zijn kracht herwint. Deze theorie houdt verband met de snarentheorie, dat stelt dat naast de vier zichtbare dimensies nog eens 7 onzichtbare dimensies bestaan. Binnen deze hogerdimensionale ruimte zou zwaartekracht een sterkere rol kunnen spelen. Nu worden deze dimensies geacht om “verkleind” te zijn, opgevouwen als het ware, waardoor ze slechts op de allerkleinste schaal “voelbaar” kunnen zijn.



Aangezien de extra dimensies alleen op de Planck-schaal belangrijk worden, is de Planck-schaal ook het niveau waarop de zwaartekracht weer belangrijk kan worden. Als dat inderdaad zo is, dan zal het bestaan van stabiele mini-zwarte gaten plots tot de mogelijkheid behoren. Nu hebben enkele astronomen getracht de eigenschappen van deze zwarte gaten te berekenen (bij benadering dan). Hieruit blijkt dat mini-zwarte gaten zeer gevarieerd kunnen zijn. Aangezien de ruimte op dit niveau gekwantificeerd is, kunnen mini-zwarte gaten op allerlei energieniveaus bestaan.

De natuurkundigen in kwestie voorspellen een enorm aantal mini-zwarte gaten, met allerlei energieniveaus. Aangezien dit soort zwarte gaten feitelijk puntdeeltjes zijn (net zoals fundamentele subatomaire deeltjes, zoals quarks en elektronen) levert dit een fascinerende hypothese op: misschien is alle materie wel opgebouwd uit verschillende vormen van stabiele mini-zwarte gaten!

De natuurkundigen schrijven het volgende: “Op het eerste gezicht lijkt dit scenario bizar, maar dat is niet het geval. Dit is namelijk exact wat verwacht mag worden als verdampende zwarte gaten een restant achterlaten dat past binnen de kwantummechanica. Dit levert een geheel nieuwe visie op het verdampingsproces van grote zwarte gaten, dat feitelijk niet zou kunnen verschillen van het verwante fenomeen van het verval van subatomaire deeltjes”.

De bedenkers van deze hypothese geven toe dat het bewijs hiervoor nog verkregen moet worden door toekomstige experimenten. Dit bewijs zou eventueel geleverd kunnen worden door de Large Hadron Collider, die in staat is de vereiste energieniveaus voor de vorming van mini-zwarte gaten te behalen.



Bron: Universe Today

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 20 mei 2009 @ 18:06:11 #257
64288 Bensel
Ladderzat
pi_69233463
kijk, dat is nog eens een interessante hypothese die de boel op z'n kop zet. En het is op zich ook best logisch, als je erover nadenkt. Maar heeft wel enkele zeer grote implicaties.
For every fact, there is an equal and opposite opinion.
Twitch.tv/bensel15
pi_69250519
Tsja, een zwart gat is ruwweg een object wiens massa zich binnen de waarnemershorizon bevindt. Bij elementaire deeltjes is dat volgens mij het geval.
-
pi_69253628
21-05-2009

Twee sterrenstelsels in onze buurt op ramkoers



Twee sterrenstelsels in het sterrenbeeld Maagd zijn hard op weg met elkaar in botsing te komen. Dat hebben wetenschappers van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) bekendgemaakt. Hun bevindingen worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy and Astrophysics.

Buren
Het gaat om de stelsels Messier 86 en Messier 87. Ze staan op ongeveer 60 miljoen lichtjaar van de aarde, voor ruimtebegrippen is dat heel erg dichtbij.

"Misschien scheren ze binnenkort voor het eerst rakelings langs elkaar", zegt astronoom Ortwin Gerhard van het prestigieuze Max Planck Instituut.

Kannibalisme
Botsingen van sterrenstelsels zijn niet uitzonderlijk in het heelal. Soms gaan twee stelsels in elkaar op en ontstaat een nieuw stelsel. In andere gevallen neemt een stelsel een ander, kleiner stelsel haast zonder het te merken in zich op. Dit wordt 'galactisch kannibalisme' genoemd. (mvl)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69318180
22-05-2009

NASA gaat water op de maan zoeken



De NASA, het Amerikaans ruimtevaartagentschap, heeft aangekondigd dat het in juni een missie naar de maan zal sturen om er water te zoeken. Dit zou de mens op termijn moeten toelaten veilig naar de maan te reizen en die te verkennen. De NASA wil ook sporen van de maanlanding vinden.

De NASA wil op 17 juni de raket Atlas V loskoppelen van Cape Canaveral in Florida en uitsturen naar de maan met aan boord twee onderzoeksinstrumenten: één om water te vinden en één om sporen van de maanlanding te zoeken.

"De missie wil alle nodige informatie verzamelen om de mens toe te laten op termijn in alle veiligheid naar de maan te gaan", legde NASA-wetenschapper Mike Wargo uit. Water is een heel belangrijk element in die doelstelling. (belga/sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69470163
27-05-2009

Aanwijzingen voor water op Enceladus worden sterker



Op 12 maart en 9 oktober 2008 scheerde de Amerikaanse ruimtesonde Cassini op geringe afstand langs de Saturnusmaan Enceladus. Bij die gelegenheid analyseerde de massaspectrometer van Cassini het materiaal dat de in 2005 ontdekte ijsfonteinen van deze maan uitstoten.

Een van de bevindingen is dat het uitgestoten materiaal ammoniak bevat, een verbinding die gemakkelijk oplost in water en dienst kan doen als antivries. Ook aangetroffen is het edelgas argon-40 dat doorgaans vrijkomt bij het radioactieve verval van kalium-40, en pas ontsnapt als er een vloeistof (meestal water) door en langs kaliumhoudende mineralen stroomt.

Een ander maakt het nog aannemelijker dat er vloeibaar water in het inwendige van Enceladus zit.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69514313
Beetje een semi-tvp

Toevallig kwam ik laatst de serie The Universe tegen op History Channel. Een serie die al enkele seizoenen loopt over van alles mbt het universum. Seizoen 1 gaat met name over wat er "binnen" ons bereik ligt, de twee seizoenen daarna kijken steeds verder.

Mocht je het kanaal ontvangen dan is het denk ik zeker de moeite waard om eens te kijken. Natuurlijk is ook het 1 en ander wel terug te vinden op internet

http://www.thehistorychan(...)s/universe/index.php
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Universe_(TV_series)
http://en.wikipedia.org/w(...)Universe_(TV_series)
pi_69525123
Dat is een goede documentaire inderdaad, ik heb um toevallig vorig week gedownload.

Als jullie willen weten wat de Nederlanders doen met de ruimtevaart raad ik aan om eens te kijken op deze website:
http://www.dutchspace.nl/
Veni, vidi, vodka.
pi_69566416
quote:
Op vrijdag 29 mei 2009 03:09 schreef Unstoppable het volgende:
Beetje een semi-tvp

Toevallig kwam ik laatst de serie The Universe tegen op History Channel. Een serie die al enkele seizoenen loopt over van alles mbt het universum. Seizoen 1 gaat met name over wat er "binnen" ons bereik ligt, de twee seizoenen daarna kijken steeds verder.

Mocht je het kanaal ontvangen dan is het denk ik zeker de moeite waard om eens te kijken. Natuurlijk is ook het 1 en ander wel terug te vinden op internet

http://www.thehistorychan(...)s/universe/index.php
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Universe_(TV_series)
http://en.wikipedia.org/w(...)Universe_(TV_series)
Thx beste Unstoppable
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69566433
29-05-2009

Eerste volledige "röntgen-kaart" van cluster van sterrenstel



De Japans-Amerikaanse Suzaku-missie heeft nieuwe inzichten verschaft in de manier waarop clusters van sterrenstelsels blijven groeien. Suzaku heeft namelijk voor het eerst röntgenactief gas (gas dat röntgenstraling uitstoot) ontdekt in de buitendelen van een cluster dat actief omringende materie aan het opslokken is. Deze buitendelen van de cluster vormen het begin van de langdurige "val" richting het centrum van de cluster.

Waarom is de ontdekking van röntgengas in deze regio nu zo belangrijk? Welnu, door te kijken naar een cluster in röntgenstralen, kunnen astronomen de temperatuur en dichtheid van dit gas achterhalen. Dit levert dan weer aanwijzingen voor de gasdruk en totale massa van de cluster. Astronomen verwachten dat het gas in de binnendelen van een cluster tot rust gekomen is, en in evenwicht (equilibrium) zal zijn met de zwaartekracht van de cluster (waardoor het gas niet nog verder zal worden samengedrukt).

Dat betekent dat het heetste en dichtste gas nabij het centrum van de cluster zal voorkomen en dat de temperatuur en dichtheid geleidelijk zullen afnemen naarmate de afstand tot het centrum groter wordt. In de buitendelen van de cluster zal het gas echter niet langer een ordelijke staat kunnen vormen, aangezien aanvullende materie nog steeds naar binnen zal vallen. Vandaar vormen de buitendelen de plaats waar een cluster nog steeds zal groeien.

De afstand waarop orde vervalt tot chaos wordt de viriale straal genoemd. De recente waarnemingen van Suzaku hebben astronomen nu voor het eerst in staat gesteld om de gasdichtheid en -temperatuur te bepalen, zoals deze zijn tot aan (en zelfs voorbij) de viriale straal. Dit resulteert dan ook in het allereerste complete röntgenplaatje die ooit verkregen is van een cluster.



De röntgenwaarnemingen, die verricht zijn bij de cluster PKS 0745-191, hebben geresulteerd in een kosmische kaart waarop de temperatuursverdeling van de cluster wordt weergegeven. Deze gastemperatuur blijkt te pieken op 91 miljoen graden Celsius, op een afstand van 1.1 miljoen lichtjaar vanaf het centrum. Vervolgens neemt de temperatuur geleidelijk af naarmate de afstand groter wordt, waarbij deze daalt tot 25 miljoen graden Celsius op een afstand van 5,6 miljoen lichtjaar (en verder) vanaf het centrum.

Aan de hand van de waargenomen temperatuursverdeling kunnen astronomen de verdeling van de dichtheid, gasdruk en massa binnen de cluster achterhalen. Zo kan men meer te weten komen over de manier waarop aanvullende materie door een cluster wordt ingevangen en verdeeld. Dit zal hopelijk leiden tot belangrijke nieuwe inzichten in de evolutie van clusters in het algemeen.



Bron: NASA

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69589301
28-05-2009

NASA zoekt verdwenen planeet

In lang vervlogen tijden zou in ons zonnestelsel een andere planeet geweest zijn. De planeet met de naam Theia zou zelfs aan de basis liggen voor het ontstaan van de maan en zou vernietigd geweest zijn toen ons zonnestelsel nog jong was. Op dit ogenblik zijn twee ruimtesondes van NASA op zoek naar de restanten van Theia. Michael L. Kaiser, wetenschapper bij het NASA Goddard Space Flight Center in Maryland, geeft toe dat het een hypothetische wereld is, vooral omdat we de planeet nooit hebben gezien.



Sommige onderzoekers geloven dat Theia 4,5 miljard jaar geleden in botsing kwam met de aarde, waardoor de maan ontstond. Theia zou ongeveer zo groot als Mars geweest zijn. Als de planeet Theia miljarden jaren geleden op de aarde botste, dan kan het puin samengeklit zijn om zo de maan gestalte te geven. Edward Belbruno en J. Richard Gott, twee wetenschappers bij de Princeton-universiteit, waren de eersten om dit hypothetisch scenario te lanceren.

Ondertussen zijn er een heleboel wetenschappers die het er mee eens zijn dat lang geleden een gigantisch object tegen de aarde knalde, maar het blijft gissen of dat een planeet, asteroïde of komeet was. Het puin dat na de botsing van het object tegen de aarde de ruimte in gekatapulteerd werd, zou zich samengeklit hebben en alvast sommige aspecten van de geologie op de maan kunnen verklaren. Vooral dan de grootte van de maankern en de samenstelling en dichtheid van de maanstenen.

Wetenschappers hopen dat de op 26 oktober 2006 gelanceerde STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) tweelingsondes van NASA puinsporen van Theia zullen ontdekken. In dat geval zou de gesprokkelde informatie nieuw licht kunnen werpen op de geboorte van onze maan. Informatie die tot dusver verborgen gebleven is voor de telescopen op aarde.


(STEREO ruimtesonde)

De STEREO ruimtesondes bezoeken de Lagrangepunten L4 en L5, waar - door combinatie van de aantrekkingskracht van de zon en van de aarde - zich puin van het zonnestelsel heeft verzameld. Volgens Kaiser is dit de beste plaats om naar overgebleven puin en brokstukken van Theia te zoeken.

De STEREO ruimtesondes van NASA zijn in eerste instantie gebouwd als een zonnewaarnemingscentrum. Zo wil NASA onder andere nauwkeurig kunnen voorspellen hoe en wanneer de zogenaamde zonne-tsunami's een verwoesting op onze planeet kunnen veroorzaken (bron CNN).


(Verschillende Lagrangepunten in de ruimte)

Het feit dat de STEREO sondes de Lagrangepunten in september en oktober 2009 het dichtst zullen benaderen is een zuivere bonus voor de wetenschappers bij NASA. Volgens Kaiser loopt de vluchtroute van de sondes immers 'per ongeluk' door de Lagrangepunten L4 en L5.

(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69809626
07-06-2009

Supercomputer ontrafelt de structuur van het heelal



Een internationaal team van astrofysici en computerwetenschappers is er voor het eerst in geslaagd een grootschalige berekening uit te voeren op twee gekoppelde supercomputers. Het onderzoeksteam gaat met de berekening, genaamd CosmoGrid, de vorming van grote structuren van donkere materie in het heelal in kaart brengen. Onder leiding van Simon Portegies Zwart (Sterrewacht Leiden) hebben de Nederlandse supercomputer Huygens en de Cray XT4 in Tokyo na een voorbereidingstijd van bijna een jaar de eerste 3644 van de in totaal 100.000 geplande rekenstappen met succes uitgevoerd.

Het universum is binnen CosmoGrid ‘verdeeld’ over beide computers. Na iedere rekenstap moeten de beide supercomputers worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt door ongeveer een 'Encyclopedia Britannica' aan data van Amsterdam naar Tokyo te sturen, en vice versa.

Om deze grote datastroom efficiënt te kunnen doorsturen zijn de supercomputers in Amsterdam en Tokyo verbonden door middel van een separaat supersnel optisch netwerk, dat het academisch rekencentrum SARA via elf tussenstations (o.a. New York, Chicago en Seattle) met Tokyo verbindt. Daarbij wordt onder meer de Amsterdamse NetherLight GLIF Open Lightpath Exchange (GOLE) van SURFnet gebruikt.

CosmoGrid modelleert de structuur van de donkere materie in het heelal met een recordaantal van zo’n 10 miljard deeltjes. Het grootste deel van het heelal bestaat uit donkere energie en donkere materie. Donkere materie is materie die wel zwaartekrachtsinvloed uitoefent, maar geen waarneembare straling uitzendt. Volgens een van de theorieën bestaat donkere materie uit zwak wisselwerkende massieve deeltjes, zogenaamde WIMP’s.


De piramides van Giza bij Caïro zijn zichtbaar als gewone materie, maar indien onze ogen gevoelig zouden zijn voor donkere materie zou de nachtelijke hemel er ongeveer uitzien als op deze afbeelding. De nachthemel boven de piramides is het resultaat van een eerste testberekening van CosmoGrid.

Projectleider Portegies Zwart noemt CosmoGrid een “doorbraak” in de manier van gedistribueerd rekenen. “Op dit moment zitten we op bijna 90 procent van de maximale rekenkracht van de twee computers”. Het is de verwachting dat optische netwerken met hun specifieke eigenschappen binnen afzienbare tijd veel meer van dergelijk grootschalig rekenwerk via een internationale samenwerking van supercomputers mogelijk zullen maken.

De totale berekening gaat ongeveer een jaar duren. Er is zo’n zes miljoen uur computertijd nodig. Aan het onderzoek doen wetenschappers mee uit Nederland, Japan, de VS, Schotland en Duitsland.

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 9 juni 2009 @ 21:54:30 #268
251734 Vanquish_
PSV Eindhoven
pi_69878257
quote:
Nieuwe maansonde gaat onder meer op zoek naar achtergebleven Apollo-landers
Gebrek aan tijd en middelen om de afstand te overbruggen hebben de winnaars en verliezers van één van de grootste strijdtonelen van de Koude Oorlog de laatste tientallen jaren op de achtergrond gesteld. De overblijfselen van dit tijdperk op het oppervlak van onze maan zullen echter over een niet al te lange tijd onthuld worden door de Lunar Reconnaissance Orbiter van de ruimtevaartorganisatie NASA, welke op woensdag 17 juni aanstaande gelanceerd moet worden. Diens missie is de meest ambitieuze maanmissie sinds Apollo 17 in 1972 en zal voornamelijk in het teken staan van toekomstige bemande en onbemande reizen naar onze natuurlijke satelliet, al gaat het vaartuig ook enkele decennia terug in de tijd kijken.

Het team van wetenschappers dat zich bezighoudt met de missie heeft een lijst opgesteld met de coördinaten van vijftig locaties op het maanoppervlak die een hoge prioriteit zullen hebben, waaronder alle zes landingsplekken van de bemande Apollo-landers en gebieden waar vaartuigen van de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie het maanoppervlak hebben geraakt. De sonde krijgt onder meer de taak om de hardware die tussen de jaren 1969 en 1972 achter werd gelaten door twaalf astronauten op onze naaste buur in beeld te brengen en te bepalen waar de achtwielige Sovjetische rover Lunokhod is beland nadat het 322 dagen op het maanoppervlak had doorgebracht en men niet in staat was om diens exacte locatie te ontrafelen.

De LRO zal verder ingezet worden om het maanoppervlak topografisch in kaart te brengen, onderzoek te verrichten aan de straling uit die ruimte die onze naaste buur bereikt en wat de omstandigheden zijn op de maanpoolgebieden, waar mogelijk materiaal te vinden is dat waterijs bevat. Ook moet de orbiter het oppervlak op een resolutie van een halve meter in beeld gaan brengen, wat het kiezen van een geschikte landingsplek voor astronauten die in de toekomst naar de maan zullen afreizen vergemakkelijkt. Aan boord van de Atlas-5 raket die het vaartuig in de ruimte zal brengen bevindt zich de LCROSS, een kleine sonde die mee zal reizen met zijn grotere ‘broer’ en met een snelheid van zo’n negenduizend kilometer per uur in zal slaan op de zuidpool van de maan, en wel in de krater Shackleton. Het is één van de vele kraters op onze natuurlijke satelliet waarvan de bodem slechts zelden wordt beschenen door de zon.
Bron: AstroVersum
pi_69878820
09-06-2009

Armstrong en Aldrin vergaten bijna boodschap wereldleiders op maan te laten



Het waren historische momenten in juli 1969 toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen (na Kuifje en co evenwel) op de Maan rondhuppelden. Ofschoon de wetenschap toen volgens sommigen veruit moest onderdoen voor de beleving van die historische momenten, zijn beide Amerikanen toen bijna een van hun ceremoniële plichtplegingen vergeten, zo heeft de PR Newswire vandaag onthuld. Met name het achterlaten van een schijfje met goodwill-boodschappen van wereldleiders.

Controlespiekbriefje
Bijna veertig jaar geleden waren Armstrong en Aldrin net voor hun afscheid van de Maan, waarop ze ongeveer 2 1/2 uur hebben gewandeld, hun controlespiekbriefje aan het controleren toen ze ontdekten iets vergeten te hebben, zo heeft Aldrin zelf verteld. De twee hadden al de Amerikaanse vlag neergeplant, gesalueerd en die achtergelaten, en een plakkaat achtergelaten waarop stond "Wij kwamen in Vrede namens de hele Mensheid".

Siliciumschijfje
Armstrong maakte zijn gezel, die tien dagen geleden nog Frank De Winne op Bajkonoer heeft uitgezwaaid, erop attent dat er nog een klein pakje was, bestaande uit een siliciumschijfje met daarop een gecodeerde boodschap van enkele wereldleiders. Aldrin herinnerde zich dat het ding in een zak van zijn mouw zat en keilde het dan in de Zee der Stilte.

Boodschap van paus Paulus VI
De boodschappen waren onder meer afkomstig van paus Paulus VI, de Indiase premier Indira Gandhi en de Sjah van Iran. Het was een initiatief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de NASA om duidelijk te maken dat de eerste bemande Maanlanding wel een Amerikaans succes was, maar ook "balanceerde" op "goede smaak" vanuit wereldperspectief en niet impliceerde dat de VS soeverein wilden zijn over de natuurlijke satelliet van de Aarde, aldus de PR Newswire.

Kunstwerk van Belg op maan
Kunst hadden Armstrong en Aldrin niet bij, in tegenstelling tot hun collega's van Apollo 15. Zij lieten in 1972 het beeldje "Fallen Astronaut" achter op de Maan, als eerbetoon aan voorgangers die de verovering van de ruimte met hun leven hadden moeten bekopen. Dit tot nu toe enige kunstwerk op de Maan is van de hand van de Belg Paul Van Hoeydonck. (belga/ka)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69878920
09-06-2009

Botsende stelsels maken er een puinhoop van



Astronomen hebben nieuwe inzichten verkregen in galactische getijdenstaarten, enorme slierten van gas en sterren die zijn weggeslingerd uit botsende sterrenstelsels. Getijdenstaarten zijn belangrijk voor ons begrip over de ontwikkeling van sterrenstelsels, vooral omdat ze omvangrijke stervorming kennen (een zogenaamde “sterrenflits”) – dit soort fenomenen vormen een belangrijke factor in de “groei” van sterrenstelsels.

In de studie heeft men uitzonderlijk diepe waarnemingen verricht van enkele welbekende botsende sterrenstelsels, zoals de “Antenne-stelsels” (op 65 miljoen lichtjaar afstand), “Arp-220” (250 miljoen lichtjaar) en “Mrk-231” (590 miljoen lichtjaar!). De verkregen opnames hebben enorme “puinvelden” laten zien, die de botsende sterrenstelsels geheel omringen. Deze puinvelden vormen de voorlopers van langgerekte getijdenslierten, die algemeen voorkomen bij galactische samensmeltingen.

Botsende sterrenstelsels smelten uiteindelijk samen, om zo één enkel (en groter) sterrenstelsel te vormen. Als de omloopbaan en omwenteling van botsende stelsels gaan synchroniseren (op elkaar gaan afstemmen), dan zullen de stelsels relatief snel gaan versmelten. Nieuwe getijdenstaarten indiceren dan ook een snelle samensmelting van sterrenstelsels.

Een dergelijke snelle samensmelting zou de aanstichter kunnen zijn van omvangrijke sterrenflits-activiteiten, waarbij gigantisch veel nieuwe sterren geboren worden in een razendsnel tempo. Hierbij worden een speciaal soort sterrenstelsels gevormd, de zogenaamde Ultra-Heldere Infrarode Sterrenstelsels (Ultra Luminous Infrared Galaxies – ULIRG’s). Dit soort stelsels vormen vermoedelijk de lokale tegenhangers van een groot aantal jonge sterrenstelsels in het verre universum.

Het feit dat botsende sterrenstelsels blijkbaar sneller kunnen samensmelten dan gedacht, betekent dat het ontstaan van ULIRG’s plots veel beter begrepen kan worden. Daarnaast heeft deze ontdekking gevolgen voor de wijze waarop botsende sterrenstelsels elkaars omloopbaan en rotatie kunnen synchroniseren. Hierdoor kunnen striktere limieten worden gesteld op de geschiedenis van galactische samensmeltingen.





Bron: Stony Brook University

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69878994
Wanneer krijgen we weer een zonsverduistering?
pi_69879366
quote:
Op dinsdag 9 juni 2009 22:12 schreef F04 het volgende:
Wanneer krijgen we weer een zonsverduistering?
22 juli
maar dan moet je wel naar China of India
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_69879455
toevallig heb ik hier ook nog nieuws over maansverduisteringen

09-06-2009

Maansverduisteringen levensecht nagebootst



Een totale maansverduistering is een indrukwekkend hemelverschijnsel. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in de geschiedschrijving tal van vermeldingen zijn van die spookachtige, koperrode maan aan de hemel. Maar hoe al die historische maansverduisteringen er precies uitzagen, weten we niet. Elke maansverduistering is anders en laat zich maar moeilijk in woorden 'vangen'.

Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy (VS) hebben nu een computerprogramma ontwikkeld waarmee elke maansverduistering - in toekomst of verleden - zeer realistisch kan worden nagebootst. Het gebruikte model houdt niet alleen rekening met de onderlinge stand van zon, aarde en maan en de geografische locatie van de waarnemer, maar ook met de aardatmosfeer en de optische eigenschappen van het maanoppervlak.

De resultaten zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De eerste beelden van de totale maansverduistering van 21 december 2010 zijn dus al gemaakt!

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 10 juni 2009 @ 16:18:47 #274
8781 crew  Frutsel
pi_69901751
quote:
Biggers Black Hole ever found
PASADENA, Calif. — The most massive black hole yet weighed lurks at the heart of the relatively nearby giant galaxy M87.

The supermassive black hole is two to three times heftier than previously thought, a new model showed, weighing in at a whopping 6.4 billion times the mass of the sun.


This composite of visible (or optical), radio, and X-ray data reveals the giant elliptical galaxy M87.

The new measure suggests that other black holes in nearby large galaxies could also be much heftier than current measurements suggest, and it could help astronomers solve a longstanding puzzle about galaxy development.

"We did not expect it at all," said team member Karl Gebhardt of the University of Texas at Austin

The discovery was announced Monday at the 214th meeting of the American Astronomical Society.

Game changer

The finding "is important for how black holes relate to galaxies," said team member Jens Thomas of the Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics in Germany. "If you change the mass of the black hole, you change how the black hole relates to the galaxy."

Because of this relationship, the revised mass could impact astronomers' theories of how galaxies grow and form.

Higher black hole masses could also solve a paradox of the masses of faraway, developing galaxies called quasars.

These mysterious denizens of the early universe are very bright, developing galaxies with black holes surrounded by gas and dust, all rife with star formation.

Quasars are colossal, around 10 billion solar masses, "but in local galaxies, we never saw black holes that massive, not nearly," Gebhardt said.

"The suspicion was before that the quasar masses were wrong," he said. But "if we increase the mass of M87 two or three times, the problem almost goes away."

Why M87 matters

M87 is 50 million light-years away. Nearly three decades ago, it was one of the first galaxies suggested to harbor a central black hole.

Now astronomers think that most large galaxies, including our own Milky Way, have supermassive black holes at their centers.

M87 also has an active jet shooting light out of the galaxy's core, created where matter swirls closer to the black hole and approaches the speed of light, then combines with tremendous magnetic fields.

The spat-out material helps astronomers understand how black holes attract and gobble up matter, a sloppy process in which all is not consumed.

These factors make M87 "the anchor for supermassive black hole studies," Gebhardt said.

While the new mass of M87 is based on a model, recent observations from the Gemini North Telescope in Hawaii and the European Southern Observatory's Very Large Telescope in Chile support the model findings.

The study of M87's mass will also be detailed later this summer in the journal Astrophysical Journal.
pi_69908156
quote:
A New Way To Measure Cosmic Distances
by Staff Writers
Pasadena CA (SPX) Jun 09, 2009
Ohio State University researchers have found a way to measure distances to objects three times farther away in outer space than previously possible, by extending a common measurement technique. They discovered that a rare type of giant star, often overlooked by astronomers, could make an excellent signpost for distances up to 300 million light-years - and beyond.
Along the way, they also learned something new about how these stars evolve.

Cepheid variables - giant stars that pulse in brightness - have long been used as reference points for measuring distances in the nearby universe, said Jonathan Bird, doctoral student in astronomy at Ohio State. Classical cepheids are bright, but beyond 100 million light-years from Earth, their signal gets lost among other bright stars.

In a press briefing at the American Astronomical Society meeting in Pasadena, CA, Bird revealed that a rare and even brighter class of cepheid - one that pulses very slowly - can potentially be used as a beacon to measure distances three times farther than their classical counterparts.

This project is the latest in principal investigator Krzysztof Stanek's effort to gauge the size and age of the universe with greater precision.

There are several methods for calculating the distance to stars, and astronomers often have to combine methods to indirectly measure a distance. The usual analogy is a ladder, with each new method a higher rung above another. At each new rung of the cosmic distance ladder, the errors add up, reducing the precision of the overall measurement. So any single method that can skip the rungs of the ladder is a prized tool for probing the universe.

Stanek, professor of astronomy at Ohio State, applied a direct measurement technique in 2006, when he used the light emerging from a binary star system in the galaxy M33 to measure the distance to that galaxy for the first time. M33 is 3 million light-years from Earth.

This new technique using so-called "ultra long period cepheids" (ULP cepheids) is different. It's an indirect method, but this initial study suggests that the method would work for galaxies that are much farther away than M33.

"We found ultra long period cepheids to be a potentially powerful distance indicator. We believe they could provide the first direct stellar distance measurements to galaxies in the range of 50-100 megaparsecs (150 million - 326 million light-years) and well beyond that," Stanek said.

Because researchers generally don't take note of ultra long period cepheids, there are few of them in the astronomical record. For this study, Stanek, Bird, and Ohio State doctoral student Jose Prieto uncovered 18 ULP cepheids from the literature.

Each was located in a nearby galaxy, such as the Small Magellanic Cloud. The distances to these nearby galaxies are well known, so the astronomers used that knowledge to calibrate the distance to the ULP cepheids.

They found that they could use ULP cepheids to determine distance with a 10-20 percent error - a rate typical of other methods that make up the cosmic distance ladder.

"We hope to reduce that error as more people take note of ULP cepheids in their stellar surveys," Bird said. "What we've shown so far is that the method works in principle, and the results are encouraging."

Bird explained why astronomers have ignored ULP cepheids in the past.

Short period cepheids, those that brighten and dim every few days, make good distance markers in space because their period is directly related to their brightness - and astronomers can use that brightness information to calculate the distance. Polaris, the North Star, is a well known and classical cepheid.

But astronomers have always thought that ULP cepheids, which brighten and dim over the course of a few months or longer, don't obey this relation. They are larger and brighter than the typical cepheid. In fact, they are larger and brighter than most stars; in this study, for example, the 18 ULP cepheids ranged in size from 12-20 times the mass of our Sun.

The brightness makes them good distance markers, Stanek said. Typical cepheids are harder to spot in distant galaxies, as their light blends in with other stars. ULP cepheids are bright enough to stand out.

Astronomers have also long suspected that ULP cepheids don't evolve the same way as other cepheids. In this study, however, the Ohio State team found the first evidence of a ULP cepheid evolving as a more classical cepheid does.

A classical cepheid will grow hotter and cooler many times over its lifetime. In-between, the outer layers of the star become unstable, which causes the changes in brightness. ULP cepheids are thought to go through this period of instability only once, and going in only one direction - from hotter to cooler.

But as the astronomers pieced together data from different parts of the literature for this study, they discovered that one of the ULP cepheids - a star in the Small Magellanic Cloud dubbed HV829 - is clearly moving in the opposite direction.

Forty years ago, HV829 pulsed every 87.6 days. Now it pulses every

84. 4 days. Two other measurements found in the literature confirm that the period has been shrinking steadily in the decades in between, which indicates that the star itself is shrinking, and getting hotter.

The astronomers concluded that ULP cepheids may help astronomers not only measure the universe, but also learn more about how very massive stars evolve.

Some of these results were reported in the Astrophysical Journal in April 2009. Since that paper was written, the Ohio State astronomers have started using the Large Binocular Telescope in Tucson, Arizona, to look for more ULP cepheids. Stanek says that they've found a few good candidates in the galaxy M81, but those results have yet to be confirmed.


http://www.space-travel.c(...)c_Distances_999.html
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_69994329
12-06-2009

Kraamkamer van kosmische reuzen ontdekt?



Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Submillimeter Array (op de top van de Mauna Kea in Hawaii) om een massief object te ontdekken binnen een donkere gaswolk. Deze nevel staat op een afstand van 23.000 lichtjaar vanaf de aarde en bevat een duidelijk kerngebied, waarin een massa van 120 zonnen wordt samengepakt in gebied dat niet groter is dan ons zonnestelsel. Mogelijk hebben astronomen nu voor het eerst een massieve ster waargenomen in een zeer vroeg stadium van diens ontstaan.

Astronomen weten al langer dat zonachtige sterren gevormd worden vanuit dichte kernen binnen moleculaire gaswolken, maar niemand weet of massieve sterren (met meer dan 8 zonnemassa's) op dezelfde manier gevormd worden. Verscheidene astronomen hebben berekend aan welke eisen een gaswolk moet voldoen om massieve sterren te vormen op exact dezelfde wijze als zonachtige sterren gevormd worden.

Uit deze berekeningen blijkt dat een gaswolk daartoe een dichte kern moet bevatten van 100 zonnemassa's, samengepakt in een gebied van 20.000 AU (waarbij 1 AU overeen komt met de afstand aarde-zon). Deze afstand is vergelijkbaar met de maximale diameter van het zonnestelsel, aangezien de afstand tussen de zon en de hypothetische Oortwolk van kometen geschat wordt op 10.000 AU.



De waarnemingen van de Submillimeter Array hebben nu uitgewezen dat een donkere wolk op 23.000 lichtjaar afstand een donkere kern bevat die voldoet aan deze voorspellingen, waarmee de wolk een uitstekende kandidaat vormt om een massieve ster (of sterren) in wording te bevatten. Simulaties hebben uitgewezen dat een kern met deze massa en omvang massieve sterren kan vormen binnen 50.000 jaar.



Bron: University of Hawaii

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70038627
15-06-2009

Veertienjarige ontdekt uiterst zeldzame supernova

De veertienjarige Caroline Moore heeft een zeldzame supernova ontdekt in een naburig melkwegstelsel. Volgens astronomen is Moore daarmee de jongste ooit die een supernova ziet en dan nog één van een extreem zeldzame soort. Voor de geïnteresseerden, dit is hem: SN 2008ha.

De supernova is een nieuw type van sterexplosie dat weleens de zwakste in zijn soort ooit door de mens gezien zou kunnen zijn. SN 2008ha ligt op 70 miljoen lichtjaren en schijnt heel zwak vanop de aarde gezien. Maar toch nog altijd 25 miljoen keer sterker dan het licht van de zon.

De tiener ontdekte de supernova met een kleine telescoop, maar astronomen haalden hun zwaarste materiaal boven om de aard van de explosie te bepalen. Volgens Alex Filippenko van de Berkeley-universiteit was SN 2008ha misschien wel een enorme ster die in elkaar stuikte om een zwart gat te vormen. Hij heeft het over een "belangrijke bijdrage om het universum te doorgronden". (jv)



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70075988
15-06-2009

Zeldzame magnetische ster ontdekt

Sterrenkundigen onder leiding van een wetenschapster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een 'magnetar' ontdekt. Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekend. Deze zeldzame sterrensoort heeft de grootste magnetische kracht van alle objecten in het universum.

Tot nu toe zijn er maar 15 magnetars bekend. De laatste werd tien jaar geleden ontdekt, vertelde astronome Nanda Rea van de UvA, die de 'nieuwe magnetar' ontdekte. De ster is duizenden jaren geleden ontploft en ligt op ongeveer 15.000 lichtjaren van de Aarde.

Het magnetische veld van een magnetar is 10.000 miljoen keer zo sterk als die van de aarde. Zijn enorme kracht is zelfs op de aarde merkbaar.

Zo veroorzaken de erupties van de magnetars, als zij de aarde bereiken, soms storingen in het telefonische netwerk. "Het hangt van de grootte van de erupties af hoe groot die storingen kunnen zijn. Soms gaat het om een milliseconde, soms ook om honderd seconden", aldus Rea. (belga/sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70077579
Best bizar...
Have fun...
pi_70077657
16-06-2009

NASA keert terug naar de maan

HOUSTON - Veertig jaar na de historische maanlanding van Neil Armstrong keert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA terug naar de maan. De satelliet LRO en de sonde LCROSS, die donderdagavond (Nederlandse tijd) samen worden gelanceerd, moeten de basis leggen voor nieuwe bemande reizen naar de maan.

De belangrijkste van de twee satellieten is de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Die zal een jaar lang op lage hoogte rondjes rond de maan draaien om het oppervlak nauwkeurig in kaart te brengen.

Aan de hand daarvan kunnen wetenschappers geschikte landingsplekken voor nieuwe maanverkenners uitzoeken.

Controle

Met het tweede vaartuig, de Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), wil de NASA de metingen van een eerdere maansatelliet controleren. Ruim tien jaar geleden had de Amerikaanse Lunar Prospector bij de polen van de maan namelijk sporen van enorme hoeveelheden water en ijs opgepikt.

De aanwezigheid van water op de maan zou van onschatbare waarde zijn voor een bemande basis, omdat de maankolonisten dan minder of helemaal geen water hoeven mee te zeulen.


Water

Voor het onderzoek wordt een onderdeel van de draagraket van de LRO en de LCROSS op een maankrater afgeschoten. Met een snelheid van ongeveer 9000 kilometer per uur zal het brokstuk inslaan, waardoor een grote stofwolk vrijkomt.

De LCROSS zal door die wolk vliegen om te zoeken naar sporen van water en ijs. Voordat de satelliet enkele minuten later zelf inslaat op de maan, moet hij gegevens over de inhoud van de wolk terugsturen naar de aarde.


Onderzoek

De LRO en de LCROSS komen voort uit een hernieuwde aandacht van ruimtevaartorganisaties voor de maan. In de jaren zestig en zeventig was het hemellichaam nog het middelpunt van een race tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

Beide supermachten probeerden als eerste een mens naar de maan te brengen, maar dit deden ze vooral om hun eigen politieke superioriteit te bewijzen. Wetenschappelijk onderzoek was van ondergeschikt belang.

De Verenigde Staten wonnen de race: tussen 1969 en 1972 liepen twaalf Amerikanen rond op de maan. Na het vertrek van de laatste astronaut, Eugene Cernan, werd het stiller op onze naaste buur in de ruimte.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70275728
22-06-2009

Moleculair mysterie in de ruimte

Tussen de sterren is niet alleen leegte. Er zweven ook stoffen als methanol en koolstofdioxide. De Leidse onderzoeker Fedor Goumans wil verklaren hoe die zijn ontstaan onder omstandigheden die dat juist onmogelijk zouden moeten maken. Hij kreeg daarvoor een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Het is verbazingwekkend dat er in de ruimte moleculen gevormd worden. De ruimte is biljoenen malen ijler dan lucht. Dat maakt de kans dat twee atomen elkaar tegenkomen en een molecuul kunnen vormen erg klein. En zelfs als een molecuul gevormd wordt, valt hij meestal weer snel uit elkaar omdat er bijna nooit een ander molecuul in de buurt is om het overschot aan energie weg te vangen.

Dat er toch moleculen in de ruimte worden gevormd, komt waarschijnlijk door de stofdeeltjes die in bepaalde gebieden zweven en waarop losse atomen en moleculen blijven plakken. De kans dat atomen een ander atoom op een stofdeeltje tegenkomen is daardoor veel groter dan in de omringende ruimte. Ook kan het stofdeeltje de energie opvangen die vrijkomt als een molecuul gevormd wordt, zodat het nieuwe molecuul kan afkoelen en stabiliseren. Maar daarmee kan nog niet alles verklaard worden.


De ruimte is een moeilijke plaats voor chemische reacties. Toch zweven er vele soorten moleculen tussen de sterren. © Universiteit Leiden

.Reactiebarrière
‘Van koolstofmonoxide weten we hoe het ontstaat, daar hebben we althans een plausibele verklaring voor’, vertelt Fedor Goumans. ‘Maar bij koolstofdioxide en methanol is er een probleem. Voor het vormen van die moleculen is er een reactiebarrière.’

Die barrière is een soort weerstand die de atomen moeten overwinnen, voordat ze met elkaar kunnen reageren, net zoals je bij een klemmende deur eerst veel kracht moet zetten voordat hij opengaat. Normaal wordt die barrière overwonnen omdat de moleculen snel genoeg bewegen (dat wil zeggen dat de temperatuur hoog genoeg is) en de botsing daardoor voldoende energie oplevert voor de reactie. Maar de gebieden in het heelal waar moleculen ontstaan zijn daar veel te koud voor: de temperatuur ligt daar rond de 260 graden onder nul. Dat betekent dat de atomen niet snel genoeg bewegen om de reactiebarrière te overwinnen.

Tunnelen
Hoe kunnen die reacties dan toch plaatsvinden? Goumans: ‘Een mogelijkheid, of eigenlijk dé mogelijkheid, is dat het waterstofatoom tunnelt door de barrière. Als een deeltje ‘tunnelt’ is het alsof het op een magische manier van de ene kant naar de andere kant van een hindernis wordt getransporteerd, zonder ‘door’ de hindernis heen te gaan. Het is alsof je in je kelder was en ineens op zolder staat, zonder dat de kelderdeur open is gegaan of dat je hebt moeten lopen.



Volgens de klassieke chemische theorie moet een deeltje zoals het hier afgebeelde waterstofatoom (het witte deeltje) voldoende energie (E) hebben om de ‘reactieweerstand’, de barrière, te overwinnen (links). Maar volgens de kwantummechanica is het mogelijk dat een atoom zich een eindje door een barrière kan ‘teleporteren’, waardoor het minder energie nodig heeft dan als het eroverheen zou moeten, de benodigde reactie-energie (ET) lager is, en de reactie bij lagere temperaturen kan plaatsvinden. © Universiteit Leiden

Waterstofatomen zijn licht genoeg om een beetje te tunnelen, en daarmee ineens een klein stapje te maken om aan de andere kant van de reactiebarrière terecht te komen, waardoor de reactie sneller gaat dan je zou verwachten. Misschien dat dat tunnelen ervoor zorgt dat er een waterstofatoom zich vast kan maken aan koolstofmonoxide als eerste stap in de methanolvorming.’

Ruimtemethanol
Toch kunnen onderzoekers nog niet alles verklaren. Goumans: ‘Je kunt de berekeningen controleren door te kijken naar de verhouding tussen normaal waterstof en zware waterstofatomen (deuterium) in bijvoorbeeld methanol in de ruimte. Waterstofatomen zijn lichter dan deuteriumatomen, dus ze tunnelen beter, en je zou dus verwachten dat het ruimtemethanol relatief meer waterstofatomen en minder deuteriumatomen bevat dan de rest van de ruimte. Maar het is juist andersom. Er spelen waarschijnlijk dus nog meer reacties mee.’



De stofdeeltjes in de ruimte zijn ontmoetingsplaatsen voor moleculen om met elkaar te reageren. © Universiteit Leiden
.Het stofdeeltje waarop de reacties plaatsvinden zou die bijvoorbeeld ook kunnen beïnvloeden, Goumans hoopt bij een bezoek in Duitsland uit te zoeken hoe de simulatie van de reacties aan de simulatie van een stofdeeltje gekoppeld kan worden.

Fosteriet
Er lijkt nog voldoende te doen, maar wat drijft Goumans? ‘Het leuke aan onderzoek vind ik de dingen die je niet verwacht, je denkt zus, maar het is zó. Tijdens mijn onderzoek in Londen bijvoorbeeld bestudeerde ik het mineraal fosteriet, en er kwam uit onze berekeningen dat waterstof dat zich daaraan bond, zich opsplitste waarbij de kern aan een zuurstofatoom bond en het elektron naar het magnesium-ion ging. En toen we een verwant mineraal (magnesiumoxide) gingen bestuderen bleek dat vreemde mechanisme inderdaad te bestaan.’


Fedor Goumans: ‘Als je berekeningen doet en er komt uit wat je al had verwacht, of een beetje meer, of een beetje minder, dat is ook maar zo saai, toch?’ © Universiteit Leiden

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70297416
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 27 juni 2009 @ 02:39:34 #283
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_70416668
quote:
Op maandag 22 juni 2009 23:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
22-06-2009

Moleculair mysterie in de ruimte

Tussen de sterren is niet alleen leegte. Er zweven ook stoffen als methanol en koolstofdioxide. De Leidse onderzoeker Fedor Goumans wil verklaren hoe die zijn ontstaan onder omstandigheden die dat juist onmogelijk zouden moeten maken. Hij kreeg daarvoor een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Het is verbazingwekkend dat er in de ruimte moleculen gevormd worden. De ruimte is biljoenen malen ijler dan lucht. Dat maakt de kans dat twee atomen elkaar tegenkomen en een molecuul kunnen vormen erg klein. En zelfs als een molecuul gevormd wordt, valt hij meestal weer snel uit elkaar omdat er bijna nooit een ander molecuul in de buurt is om het overschot aan energie weg te vangen.

Dat er toch moleculen in de ruimte worden gevormd, komt waarschijnlijk door de stofdeeltjes die in bepaalde gebieden zweven en waarop losse atomen en moleculen blijven plakken. De kans dat atomen een ander atoom op een stofdeeltje tegenkomen is daardoor veel groter dan in de omringende ruimte. Ook kan het stofdeeltje de energie opvangen die vrijkomt als een molecuul gevormd wordt, zodat het nieuwe molecuul kan afkoelen en stabiliseren. Maar daarmee kan nog niet alles verklaard worden.

[ afbeelding ]
De ruimte is een moeilijke plaats voor chemische reacties. Toch zweven er vele soorten moleculen tussen de sterren. © Universiteit Leiden

.Reactiebarrière
‘Van koolstofmonoxide weten we hoe het ontstaat, daar hebben we althans een plausibele verklaring voor’, vertelt Fedor Goumans. ‘Maar bij koolstofdioxide en methanol is er een probleem. Voor het vormen van die moleculen is er een reactiebarrière.’

Die barrière is een soort weerstand die de atomen moeten overwinnen, voordat ze met elkaar kunnen reageren, net zoals je bij een klemmende deur eerst veel kracht moet zetten voordat hij opengaat. Normaal wordt die barrière overwonnen omdat de moleculen snel genoeg bewegen (dat wil zeggen dat de temperatuur hoog genoeg is) en de botsing daardoor voldoende energie oplevert voor de reactie. Maar de gebieden in het heelal waar moleculen ontstaan zijn daar veel te koud voor: de temperatuur ligt daar rond de 260 graden onder nul. Dat betekent dat de atomen niet snel genoeg bewegen om de reactiebarrière te overwinnen.

Tunnelen
Hoe kunnen die reacties dan toch plaatsvinden? Goumans: ‘Een mogelijkheid, of eigenlijk dé mogelijkheid, is dat het waterstofatoom tunnelt door de barrière. Als een deeltje ‘tunnelt’ is het alsof het op een magische manier van de ene kant naar de andere kant van een hindernis wordt getransporteerd, zonder ‘door’ de hindernis heen te gaan. Het is alsof je in je kelder was en ineens op zolder staat, zonder dat de kelderdeur open is gegaan of dat je hebt moeten lopen.

[ afbeelding ]

Volgens de klassieke chemische theorie moet een deeltje zoals het hier afgebeelde waterstofatoom (het witte deeltje) voldoende energie (E) hebben om de ‘reactieweerstand’, de barrière, te overwinnen (links). Maar volgens de kwantummechanica is het mogelijk dat een atoom zich een eindje door een barrière kan ‘teleporteren’, waardoor het minder energie nodig heeft dan als het eroverheen zou moeten, de benodigde reactie-energie (ET) lager is, en de reactie bij lagere temperaturen kan plaatsvinden. © Universiteit Leiden

Waterstofatomen zijn licht genoeg om een beetje te tunnelen, en daarmee ineens een klein stapje te maken om aan de andere kant van de reactiebarrière terecht te komen, waardoor de reactie sneller gaat dan je zou verwachten. Misschien dat dat tunnelen ervoor zorgt dat er een waterstofatoom zich vast kan maken aan koolstofmonoxide als eerste stap in de methanolvorming.’

Ruimtemethanol
Toch kunnen onderzoekers nog niet alles verklaren. Goumans: ‘Je kunt de berekeningen controleren door te kijken naar de verhouding tussen normaal waterstof en zware waterstofatomen (deuterium) in bijvoorbeeld methanol in de ruimte. Waterstofatomen zijn lichter dan deuteriumatomen, dus ze tunnelen beter, en je zou dus verwachten dat het ruimtemethanol relatief meer waterstofatomen en minder deuteriumatomen bevat dan de rest van de ruimte. Maar het is juist andersom. Er spelen waarschijnlijk dus nog meer reacties mee.’


[ afbeelding ]
De stofdeeltjes in de ruimte zijn ontmoetingsplaatsen voor moleculen om met elkaar te reageren. © Universiteit Leiden
.Het stofdeeltje waarop de reacties plaatsvinden zou die bijvoorbeeld ook kunnen beïnvloeden, Goumans hoopt bij een bezoek in Duitsland uit te zoeken hoe de simulatie van de reacties aan de simulatie van een stofdeeltje gekoppeld kan worden.

Fosteriet
Er lijkt nog voldoende te doen, maar wat drijft Goumans? ‘Het leuke aan onderzoek vind ik de dingen die je niet verwacht, je denkt zus, maar het is zó. Tijdens mijn onderzoek in Londen bijvoorbeeld bestudeerde ik het mineraal fosteriet, en er kwam uit onze berekeningen dat waterstof dat zich daaraan bond, zich opsplitste waarbij de kern aan een zuurstofatoom bond en het elektron naar het magnesium-ion ging. En toen we een verwant mineraal (magnesiumoxide) gingen bestuderen bleek dat vreemde mechanisme inderdaad te bestaan.’

[ afbeelding ]
Fedor Goumans: ‘Als je berekeningen doet en er komt uit wat je al had verwacht, of een beetje meer, of een beetje minder, dat is ook maar zo saai, toch?’ © Universiteit Leiden

(Kennislink)
Dat stuk komt volgens mij van de Universiteit van Leiden!

Maar interessant!
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_70418049
26-06-2009

Astronauten fotograferen vulkaanuitbarsting



Op 12 juni barste een vulkaan op een van de Koerillen eilanden uit. Vrij kort erna vlogen de astronauten van ruimtestation ISS er overheen en zij schoten een prachtige en dramatische foto van het gebeuren. Nog nooit hebben vulkanologen zo'n overzicht gehad van het eerste stadium van een vulkaanuitbarsting


De Sarychev vulkaan barst uit. De eruptie dringt de atmosfeer door en duwt in een schokgolf wolken opzij. De pluim bestaat uit bruine as en bovenop is een gladde bol van witte stoom te zien. Een andere wolk, een zogenaamde pyroclastische stroom, lijkt over het land te glijden. Deze wolk met lava, gas en as is vaak het destructiefst.

Bekijk de eruptie ook in 3D (met een brilletje met rood en blauw glas) of een animatie.

Bron: SpaceWeather.com.

(Astrostart)

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-06-2009 10:05:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70418116
25-06-2009

Geboorte van het Melkwegstelsel nagebootst



Onderzoekers van de universiteit van Zürich hebben een geavanceerde computersimulatie gemaakt die de geboorte van ons Melkwegstelsel nabootst.

De sterrenkundigen hebben alle basisingrediënten (kleine protostelsels, gaswolken, donkere materie) in het model opgenomen, en het model vervolgens laten berekenen waar de interacties (zwaartekrachtsaantrekking, schokgolven) tussen deze ingrediënten uiteindelijk toe leiden.

Het resultaat is een sterrenstelsel dat qua massa en vorm verbluffend veel op ons Melkwegstelsel lijkt. Toch is het model niet volmaakt: de centrale verdikking van het stelsel, waar enorme aantallen sterren verzameld zijn, bevat ongeveer drie keer zo veel materie als die van het echte Melkwegstelsel.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70418358
24-06-2009

Ondergrondse oceaan op Saturnusmaan



De kleine Saturnusmaan Enceladus heeft een ondergrondse oceaan van vloeibaar water. Dat concluderen Europese onderzoekers op basis van metingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini.


De ontdekking is van belang voor astrobiologen. Water, organische moleculen en een energiebron vormen de drie belangrijkste ingrediënten voor de vorming van leven.

Enceladus is een ijsbal met een middellijn van 500 kilometer. Enkele jaren geleden ontdekte Cassini ijle fonteinen van stofdeeltjes, ijskristallen en waterdamp aan de zuidpool van het maantje. Over het ontstaan daarvan was echter weinig bekend.

Een groep geologen en planeetonderzoekers onder leiding van Frank Postberg van de Universiteit van Heidelberg heeft nu metingen gedaan aan de samenstelling van de ijsdeeltjes die door Enceladus de ruimte in gespuwd zijn.

Ongeveer zes procent van de ijsdeeltjes blijkt veel natrium te bevatten, in de vorm van keukenzout en soda. Dat is alleen te verklaren wanneer er sprake is van een ondergrondse oceaan van vloeibaar water.

Als die oceaan lange tijd in contact staat met de gesteenten in het binnenste van de Saturnusmaan, lossen er zouten in op, net als in de oceanen op aarde. Postberg en zijn collega’s publiceren hun resultaten morgen in Nature .

In datzelfde nummer van Nature meldt een ander team onderzoekers onder leiding van Nick Schneider van de Universiteit van Colorado echter dat er in de Enceladus-fonteinen geen natriumdamp voorkomt.

Dat betekent dat het zoute water in de ondergrondse oceaan niet explosief verdampt, zoals bij een geiser in het luchtledige. Blijkbaar vindt er een veel tragere verdamping plaats, en wordt waterdamp pas in een later stadium uitgestoten.

De ijsdeeltjes die wél natrium bevatten, moeten dan gevormd zijn door directe bevriezing van het zoute water aan de ‘voet’ van de Enceladus-fonteinen, die via spleten in het oppervlak de ruimte in spuiten.

Veel planeetonderzoekers, zoals ijsmanendeskundige John Spencer van het Southwest Research Institute in Boulder, zien de natriumdetectie in de ijsdeeltjes als een sluitend bewijs voor de aanwezigheid van een ondergrondse oceaan.

Daarin zou dan trage verdamping optreden in mistige ijsgrotten onder het oppervlak. Natrium verdampt daarbij niet. Via barsten en scheuren in het ijs zou de ontstane waterdamp dan naar buiten kunnen dringen.

Schneider houdt echter nog een slag om de arm. Volgens hem zou er ook sprake kunnen zijn van verdamping van relatief warm ijs. Mogelijk zijn er zelfs verschillende processen tegelijkertijd actief.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70486322
29-06-2009

Snaartheorie: nu ook nuttig!

Leidse wetenschappers passen snaartheorie toe

Dat de snaartheorie interessant is, vooral op wiskundig vlak, wisten we natuurlijk allang. Nu hebben Nederlandse theoreten voor het eerst laten zien dat de exotische theorie ook toepasbaar is. Met behulp van snaren, zwarte gaten en een heleboel wiskunde beschreven ze een raadsel uit de wereld van de supergeleiding.

Het grote doel van de snaartheorie is het beschrijven van de meest exotische stukjes van de natuur die we kunnen verzinnen: microscopisch kleine maar heel erg snelle of zware voorwerpen. Die situaties komen niet vaak voor, en de grote aandacht voor snaartheorie lijkt dan misschien ook wat vreemd. Maar als je bedenkt dat de geboorte van het heelal – de Big Bang – een prachtig voorbeeld moet zijn geweest van een oneindig klein verschijnsel met een onvoorstelbaar grote massa, dan is het niet meer moeilijk in te denken dat een theorie die dat kan beschrijven nuttig zou zijn.


In de snaartheorie spelen veel meer dimensies een rol dan de drie dimensies die we in het dagelijks leven tegenkomen. De manier waarop die dimensies ‘in elkaar vouwen’ is een belangrijk onderwerp binnen de theorie.

.Theoretische natuurkundigen en praktisch ingestelde wiskundigen buigen zich al jaren over de snaartheorie, en komen steeds weer met grotere en uitgebreidere voorspellingen: tientallen extra dimensies, piepkleine zwarte gaten, en noem maar op. Maar hoe langer ze daarmee bezig zijn, hoe meer kritiek ze moeten verduren. Hun theorie steekt wiskundig dan wel prachtig in elkaar – maar waar blijven de experimenten, en het bewijs?

Koperroest
Promovendus Mihailo Cubrovic en zijn begeleiders Koenraad Schalm en Jan Zaanen zijn er nu in geslaagd om met behulp van snaartheorie een natuurkundig probleem op te lossen. Ze lieten de theorie daarvoor los op een stukje koperroest – een bijzondere toestand van materiaal, waarin elektronen zich eigenaardig gedragen. De gedragingen die we op basis van de kwantumfysica (de natuurkunde die zich met de kleinste deeltjes bezighoudt) voorspellen, zijn ook op grote schaal te zien. We noemen dit een kwantumkritische toestand, en daar snappen we nog niet alles van. Zo lijkt het bijvoorbeeld nauwelijks uit te maken in wat voor soort kristalstructuur de atomen (en dus de elektronen) zich bevinden – iets wat normaal gesproken heel belangrijk is voor het elektronisch gedrag van een vaste stof.


Een artist impression van het zwarte gat dat vertelt hoe kwantumdeeltjes zich collectief gedragen in eigenaardige vormen van kwantummaterie zoals die gevonden worden in quark-gluon plasma’s en hoge-temperatuur supergeleiders. © Nature

.De wetenschappers gebruikten een wiskundig hoogstandje uit de snaartheorie om meer te weten te komen over de kwantumkritische toestand van een metaal. De AdS/CFT-correspondentie (Anti-de Sitter/conformal field theory) beschrijft deze kwantummechanische elektronenwereld als een wereld die veel meer lijkt op de onze: het is een klassieke wereld die in de greep is van zwaartekracht en lichtstralen, met een vreemde ’anti de Sitter‘ kromming (genoemd naar de Leidse fysicus de Sitter), terwijl het nodig blijkt dat zich in het middelpunt van deze wereld een elektrisch geladen zwart gat bevindt. Met die machinerie berekenden de Leidse onderzoekers dat de vibraties van zo’n zwart gat tot een collectieve ordening van elektronen leiden: precies het gedrag in de kwantumkritische toestand.


De holografische ‘AdS/CFT’-correspondentie relateert een zwaartekrachtwereld in een hogere dimensie aan kwantumkritische werelden in een lagere dimensie. Zo’n kwantumkritische wereld wordt bijvoorbeeld gevormd door elektronen, en bevindt zich aan de ‘buitenkant’ van de zwaartekrachtwereld. © Science

.Deze ontdekking kan heel belangrijk gaan worden als de vermoedens kloppen dat de kwantumkritische toestand ten grondslag ligt aan hoge-temperatuur supergeleiding. Die supergeleidingstoestand geldt als een van de grootste raadsels in de moderne natuurkunde, en degene die een verklaring ervoor vindt kan alvast plaats vrijmaken op zijn nachtkastje voor een Nobelprijs. Maar zelfs als het niet daartoe leidt mogen de Leidse wetenschappers trots zijn: de prachtige wiskunde van de snaartheorie heeft dankzij hen voor het eerst zijn nut bewezen.

Bron: String Theory, Quantum Phase Transitions, and the Emergent Fermi Liquid, Mihailo Cubrovic, Jan Zaanen, en Koenraad Schalm, Science, 25 juni 2009

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70486427
25-06-2009

Onderzoekers denken dat leven op Titan mogelijk is



Het lijkt vergezocht, maar volgens onderzoekers van de universiteit van Keulen is leven op de ijskoude Saturnusmaan Titan niet onmogelijk. De temperaturen op Titan zijn dermate laag, dat de daar ontdekte meren niet gevuld zijn met water, maar met vloeibare koolwaterstoffen zoals methaan en ethaan.

Toch zouden, afhankelijk van de precieze samenstelling van de vloeistof, in deze meren chemische reacties kunnen optreden die aan de basis van het ontstaan van leven staan. Dat zou dan gebeuren onder invloed van energierijke kosmische straling, die reacties kan veroorzaken die tot de vorming van complexere moleculen leiden.

Maar als hier al leven uit zou ontstaan, zou dat heel anders zijn dan dat op aarde. Vanwege de lage temperaturen en het ontbreken van water en zuurstof, lijkt Titan een goede kandidaat voor leven dat op silicium is gebaseerd in plaats van koolstof.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70486513
25-06-2009

NASA toont kluis met maanstenen



Op 2 juli, bijna veertig jaar nadat de eerste mensen op de maan liepen, biedt het Amerikaanse ruimteagentschap NASA journalisten de gelegenheid om (via een satellietverbinding) wetenschappers te interviewen die werkzaam zijn in het laboratorium waarin de destijds verzamelde maanstenen onderzocht worden.

De ondervraagden nemen voor de gelegenheid zitting in de kluis waarin de meeste van de 22.000 bodemmonsters van de maan (alles bij elkaar 382 kilogram) zijn opgeslagen. Daartoe behoren onder meer de monsters die de Apollo 11-astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin in juli 1969 meenamen naar de aarde.

Ook het grote publiek wordt erbij betrokken: er is een virtuele rondleiding door het maanstenenlaboratorium en via onder meer Twitter kunnen vragen worden gesteld aan de daar werkende wetenschappers.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70532328
30-06-2009

Uranium gevonden op de maan

AMSTERDAM - Op de maan komt uranium voor. Het radioactieve element was nog niet eerder gevonden op de maan. De aanwezigheid van uranium is nu vastgesteld door de gammaspectrometer van de Japanse maanverkenner Kaguya.

Die werd in september 2007 gelanceerd, heeft de maan op verschillende manieren in kaart gebracht, en maakte op 10 juni 2009 een gecontroleerde crash.

De meetgegevens van de gammaspectrometer, die heel nauwkeurig de aanwezigheid van verschillende scheikundige elementen kan vaststellen, zijn geanalyseerd door de Japanse onderzoekers Naoyuki Yamashita en Nobuyuki Hasebe en de Amerikaan Robert Reedy van het Planetary Science Institute.

Behalve uranium heeft Kaguya ook de aanwezigheid van thorium, kalium, zuurstof, magnesium, silicium, calcium, titanium en ijzer vastgesteld. Van veel van die elementen was al langer bekend dat ze op de maan voorkomen

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70571003
01-07-2009

Dubbel zonnestelsel-in-wording gevonden in Orionnevel



In de beroemde Orionnevel, een geboorteplaats van nieuwe sterren op 1300 lichtjaar afstand van de aarde, is een dubbel zonnestelsel-in-wording ontdekt.
Het gaat om twee jonge, relatief lichte sterren die eens in de paar duizend jaar om elkaar heen draaien, op een onderlinge afstand van ongeveer zestig miljard kilometer.

Rond een van de sterren was door de Hubble Space Telescope al een afgeplatte schijf van gas en stof ontdekt, waaruit in de toekomst een planetenstelsel kan ontstaan.

Met de Submillimeter Array, een netwerk van schotelantennes op de 4200 meter hoge vulkaantop Mauna Kea op Hawaii, is nu ontdekt dat de begeleidende ster ook door zo'n protoplanetaire schijf wordt omgeven.

Het is voor het eerst dat een dubbelster is gevonden waarvan beide componenten in de toekomst mogelijk door planeten worden vergezeld. De ontdekking is gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters .

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70571141
01-07-2009

APEX-telescoop maakt stofkaart van Melkwegstelsel



Met de Europese APEX-telescoop op de 5000 meter hoge Chajnantor-vlakte in Noord-Chili is een extreem gedetailleerde kaart gemaakt van de verdeling van koud stof in het Melkwegstelsel.

APEX (Atacama Pathfinder EXperiment) is een schotelantenne waarmee kosmische submillimeterstraling wordt waargenomen. Die straling is voor een belangrijk deel afkomstig van koude stofwolken waaruit in de toekomst nieuwe sterren ontstaan.

Op de stofkaart van het Melkwegstelsel zijn duizenden verdichtingen zichtbaar - de geboorteplaatsen van nieuwe sterren. Met het internationale ALMA-observatorium (Atacama Large Millimeter Array), dat momenteel in aanbouw is op de Chajnantor-vlakte, zullen vergelijkbare waarnemingen in de toekomst nog veel nauwkeuriger worden uitgevoerd.

De APEX-kaart (ATLASGAL geheten, APEX Telescope Large Area Survey of the GALaxy) beslaat 95 vierkante graden aan de hemel.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70598850
02-07-2009

LRO stuurt zijn eerste foto's van de maan



NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter, die 18 juni gelanceerd werd, heeft zijn eerste foto's verstuurd. De LRO is nog niet in zijn definitieve baan, want dan zal het onderscheidend vermogen voldoende zijn om, zeg, een maanlander te fotograferen.


Een detail van Mare Nubium. De foto is slechts 1400 meter breed en in de versie met volledige resolutie (klik) is het onderscheidend vermogen slechts een meter.


Eveneens Mare Nubium, een eind verderop in dezelfde schaal als de foto hierboven.

Bron: Bad Astronomy Blog, NASA

(Astrostart)

[ Bericht 4% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 03-07-2009 03:19:11 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 3 juli 2009 @ 00:46:46 #294
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_70598950
De klik doet t niet
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_70600555
nu wel
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70602937
Ik ben benieuw hoe de impact er op de maan eruit gaat zien, ik hoop dat ze dat ook live uitzenden ! Je kan het trouwens ook zien vanaf de aarde als je een 8" + telescoop hebt.

Impact staat nu vast op 9okt. 2009.. maar dit kan altijd nog veranderen.
Veni, vidi, vodka.
pi_70611111
quote:
Op vrijdag 3 juli 2009 09:33 schreef dumble het volgende:
Ik ben benieuw hoe de impact er op de maan eruit gaat zien, ik hoop dat ze dat ook live uitzenden ! Je kan het trouwens ook zien vanaf de aarde als je een 8" + telescoop hebt.
Moet het wel net hier nacht zijn.
quote:
Impact staat nu vast op 9okt. 2009.. maar dit kan altijd nog veranderen.
Dat is dus 5 dagen na Volle Maan.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_70641728
quote:
Op woensdag 13 mei 2009 09:15 schreef IkWilbert het volgende:
leuk topic dit, even een Terug Vind Planeet
pi_70834350
08-07-2009

Verste supernova ooit ontdekt



Astronomen beweren de verste supernova ooit ontdekt te hebben, een gigantische ster die zo'n 11 miljard jaar geleden uiteenviel. Nieuwe technieken maakten de vondst mogelijk, die kan leiden tot meer inzicht in deze zeldzame fenomenen en hun rol in het genereren van andere sterren. Dat staat in een verslag dat het Britse magazine 'Nature' publiceerde.

Een supernova vindt plaats wanneer een enorme ster zonder brandstof komt te zitten, in zichzelf implodeert door de eigen zwaartekracht en zo een klein, ultracompact object wordt, neutronenster genaamd. Die ster explodeert dan en zendt een schokgolf uit, die door het hele melkwegstelsel weergalmt.

Nieuwe sterren
De ontploffing verspreidt elementen die zwaarder zijn dan zuurstof, zoals ijzer, calcium en silicium. Het verrijkt de moleculaire wolken, die na miljarden jaren samenklitten en nieuwe stersystemen vormen.

De oude supernova werd ontdekt nadat astronomen jarenlang verscheidene beelden vergeleken van een stuk hemel. Ze konden op die manier de helderheid van objecten zien veranderen.

Het universum zou 13,7 miljard jaar oud zijn. Dat betekent dat de supernova de dood aangeeft van een van de allereerste sterren in wording. Het vorige supernovarecord stond op ongeveer zes miljard jaar geleden. (jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_70834403
08-07-2009

Galactische gammastraling is niet afkomstig van donkere materie



Amerikaanse onderzoekers hebben een raadsel opgelost dat tot de speculatie heeft geleid dat een bepaald soort gammastraling in ons Melkwegstelsel, zoals waargenomen met de Europese satelliet INTEGRAL, afkomstig is van (overigens onwaarneembare) donkere materie.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de bron van de gammastraling waarschijnlijk ligt bij de positronen (positief geladen elektronen) die vrijkomen bij supernova-explosies. Als een positron in de ruimte op een gewoon elektron stuit, annihileren de beide deeltjes elkaar. En daarbij komt gammastraling met een specifieke golflengte vrij.

Maar anders dan tot nog toe werd aangenomen, blijken de meeste annihilaties niet in de directe omgeving van de exploderende sterren te gebeuren. Door hun enorme snelheden - dicht in de buurt van de lichtsnelheid - leggen de meeste positronen duizenden lichtjaren af voordat ze een elektron ontmoeten.

De kans op zulke deeltjesbotsingen is het grootst in het kerngebied van het Melkwegstelsel, waar de materiedichtheid het grootst is. Vandaar dat dit type gammastraling juist uit die contreien komt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')