FOK!forum / Culinesse à gogo / No-knead-bread (kneedloos brood :))
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 14:01


Janneke Vreugdenhil, voedsel- en kookcolumniste in ochtendkrant nrc.next, heeft de hele afgelopen week geschreven over het schijnbaar oh zo magische no-knead-bread, een zelfbakbrood dat niet gekneed hoeft te worden.

The Minimalist, kookspecialist van de New York Times, ontdekte het brood eind vorig jaar bij een bakkerijtje in Manhattan (zie het bijpassende filmpje op http://video.on.nytimes.com, zoek op 'no knead bread') en sindsdien zijn heel wat kookblogs ervan in de ban.

Het komt er simpelweg op neer dat je een berg bloem, water, wat gist en een beetje zout met de hand even door elkaar roert, zonder ook maar een poging te doen de boel te kneden. Vervolgens moet het deeg een uur of achttien rijzen en kun je de volgende dag de grote bal deeg in een gloeiendhete gietijzeren pan in de oven schuiven, een tijdje mét en een tijdje zonder deksel.. Waarna je een perfect rond brood op je aanrecht kunt laten stuiteren, schijnbaar met een perfecte, knapperige korst en verrukkelijk, elastisch en luchtig broodkruim.

Recept uit nrc.next in twee delen:
- Voorbereiding
- Het bakken van het brood

Aangezien ik erg hou van vers brood maar een ongeloofelijke pesthekel aan kneden heb, lijkt het me ideaal en heel eenvoudig, zij het wat tijdrovend. Ik ben van plan vandaag maar eens zo'n kledderige berg deeg voor te bereiden, zodat ik morgen aan het bakken kan slaan.

Omdat het no-knead-bread al een paar maanden nogal een hype schijnt te zijn vroeg ik me af of er hier mensen zitten die het ook al eens geprobeerd hebben.

[ Bericht 0% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:41:46 ]
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 14:16
Jaaa ik heb 10 minuten geleden mn eerste no-knead-deegje gemaakt, het staat hier naast me nu te rijzen, de komende 19 uur!

Spannend!
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 14:19
Toeval of naar aanleiding van deze post?

[ Bericht 6% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 13:05:07 ]
neinzaterdag 10 februari 2007 @ 14:25
Ben benieuwd naar de resultaten!! (fotos!!!)
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 14:30
Die komen er zeker!
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 15:12
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:19 schreef minilotje het volgende:
Toeval of naar aanleiding van deze post?
Nee, naar aanleiding van Janneke Vreugdenhil. Het ziet er voorlopig in elk geval nog niet echt smakelijk uit, maar dat klopt ook volgens de weblog..
Maneki.Nekozaterdag 10 februari 2007 @ 15:31
Ik ben benieuwd of het wat is Leonoor!
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 15:32
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 15:31 schreef Maneki.Neko het volgende:
Ik ben benieuwd of het wat is Leonoor!
Ik heb het recept gisteravond naar mijn moeder doorgemaild, die gaat om 19.00h bakken (want is gelijk begonnen), dus ik zal jullie niet te lang in spanning houden en vanavond vast de eerste resulaten melden .
golferzaterdag 10 februari 2007 @ 15:36
Filmpje bekeken. Ziet er wel apart uit.
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 15:54
Ik heb even met mijn telefoon een foto gemaakt van mijn deeg na 2 uur in de kom onder huishuidfolie.. Het wordt in elk geval duidelijk een interessant experiment...



[edit] Hmmm niet echt een duidelijke foto, maar het is dus semi-vloeibaar en klonterig.. [/edit]
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 16:02
Havermout, gist, tarwebloem, zout en water paraat! Speciaal voor de gelegenheid een mooie, oranje, gietijzeren pan bij de Hema gekocht.. Ik heb er zin in!

edit:


Zo. Dat staat klaar.

[ Bericht 40% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:35:03 ]
minilotjezaterdag 10 februari 2007 @ 16:43
Het ruikt in elk geval hetzelfde als het brooddeeg dat ik tot nu toe maakte met een pak mix van Koopmans. Maar dit is veel leuker.
anne_Chriszaterdag 10 februari 2007 @ 16:46
Ik ben benieuwd, heb de serie met plezier gelezen. Het schijnt alleen nogal een kliederzooi te worden, dus ik wacht nog even af hoe het jou vergaat
Succes ermee!
Maneki.Nekozaterdag 10 februari 2007 @ 17:12
Ik heb het filmpje bekeken en het ziet er wel geweldig uit! Lekker simpel
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 17:55
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 16:02 schreef minilotje het volgende:
Havermout, gist, tarwebloem, zout en water paraat! Speciaal voor de gelegenheid een mooie, oranje, gietijzeren pan bij de Hema gekocht.. Ik heb er zin in!

edit:
[afbeelding]

Zo. Dat staat klaar.
Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ).

Spannend he!
p_igletzaterdag 10 februari 2007 @ 18:45
als bij jou 345 gram water, meer is als 345 ml dan moet je wat aan je weegschaal laten doen...

dat is namelijk zo goed als evenveel, de dichtheid van water is bijna 1kg per liter...
ajampanikizaterdag 10 februari 2007 @ 20:59
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 17:55 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ).

Spannend he!
Volgens mij is dat stiekem hetzelfde. 1liter water= 1kg

edit: spuit11
Leonoorzaterdag 10 februari 2007 @ 21:15
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 20:59 schreef ajampaniki het volgende:

[..]

Volgens mij is dat stiekem hetzelfde. 1liter water= 1kg

edit: spuit11
Oh ja, dat is wel logisch he

Maar ik was er zo van overtuigd dat het mis was omdat mn deegje zo droog bleef, dat ik mijn stoffie Soehnle heb gebruikt (en dit is niet zo nauwkeurig...).

Ik schaam me diep, terug naar de basisschool
golferzondag 11 februari 2007 @ 00:16
Ik volg jullie experimenten verder vol interesse.
Leonoorzondag 11 februari 2007 @ 10:13
quote:
Op zondag 11 februari 2007 00:16 schreef golfer het volgende:
Ik volg jullie experimenten verder vol interesse.
Zojuist aan de volgende kneedfase begonnen, mijn deeg was letterlijk de pan uitgerezen, en voldeed keurig aan de beschrijving van Janneke. Het ligt nu een kwartier te rusten terwijl ik ontbijt...
Martijn_77zondag 11 februari 2007 @ 10:29
quote:
Op zondag 11 februari 2007 10:13 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Zojuist aan de volgende kneedfase begonnen, mijn deeg was letterlijk de pan uitgerezen, en voldeed keurig aan de beschrijving van Janneke. Het ligt nu een kwartier te rusten terwijl ik ontbijt...
Ben benieuwd naar het eindresultaat
Quispizondag 11 februari 2007 @ 12:33
tvp, misschien ga ik dit volgend weekend eens proberen.

Het klinkt in ieder geval erg goed!
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 12:34
Ik heb me verslapen, dus ik moet zo ook echt eens verder met mijn deeg. Maar eerst een foto van de gerezen toestand die ik daarnet in mijn mengkom aantrof:



Het deeg ruikt naar ciabatta!
fabericzondag 11 februari 2007 @ 12:39
vetto.
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 13:02
Zo. Ik heb het kwartiertje rust maar gewoon overgeslagen, ik geloof niet dat Janneke-van-de-krant daar na een ervaring van negen broden in negen dagen erg veel nut in zag.


Kleverige homp, ondanks de bergen bloem


Halverwege een laagje havermout


Op de plaats rust!

Tot over twee uur!
Rewimozondag 11 februari 2007 @ 14:14
Spannend *broodbakmachine zo maar eens vol gaat storten*
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 14:21
Broodbakmachines zijn voor watjes!
Leonoorzondag 11 februari 2007 @ 14:48
Ik heb hem zojuist uit de pan gekieperd!



Foto is niet zo scherp, maar hij ziet er in elk geval puik uit! Nu nog even af laten koelen...
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 14:57
Niet slecht! Vast lastig om te wachten tot -ie is afgekoeld. Mijn deegklomp is zojuist door mijn vriendje de griezelig hete pan ingeworpen, dus in minder dan een uur weet ik ook hoe mijn brood eruit komt te zien.
Wat heb je gebruikt als strooisel? Zemelen? Ikzelf havermout, dat was het enige dat ik zo vlug vinden kon in de supermarkt.

[ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 15:18:34 ]
neinzondag 11 februari 2007 @ 15:09
Dat ziet er best goed uit!!
Zou je dit ook met tarwe/volkoren meel kunnen doen? of zou dat te zwaar zijn?
Blueszondag 11 februari 2007 @ 15:15
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:48 schreef Leonoor het volgende:
Ik heb hem zojuist uit de pan gekieperd!

[afbeelding]

Foto is niet zo scherp, maar hij ziet er in elk geval puik uit! Nu nog even af laten koelen...
Dat ziet er lekker uit
Leuk topic!
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 15:21
Oooo, bijna klaar. Nu nog twintig minuten zonder deksel voor een bruin korstje! En hij is al zo mooi!
golferzondag 11 februari 2007 @ 16:21
En, hoe is ie geworden ?
Rewimozondag 11 februari 2007 @ 16:24
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Broodbakmachines zijn voor watjes!
Ja, ik weet het
releazezondag 11 februari 2007 @ 16:31
ik wil ook de binnenkant zien! En een uitgebreid proefverslag
Mja, het klinkt wel tijdrovend... 18 uur rijzen lijkt me nou helemaal niets Dan maar kneden!
Leonoorzondag 11 februari 2007 @ 16:35
Zo, ik heb net de eerste snee op. Het is heerlijk! Het ziet eruit als brood van de bakker, het heeft een echte korst, die je normaal gezien in je eigen oven nooit zo donker en stevig krijgt. Het brood is van binnen ook geweldig, luchtig (maar niet te). En het smaakt echt prima!

Maar nu nog zien of het over een paar uur nog zo lekker is, volgens sommige reacties op Janneke-van-de-krant van vrijdag wordt het brood na een paar uur beduidend minder.

Na Sven weten we meer, dan ga ik eten koken en meer brood eten. Hoe is jouw brood geworden minilotje?
#ANONIEMzondag 11 februari 2007 @ 16:41
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Broodbakmachines zijn voor watjes!
Nietes!
Ik ben 's avonds drie minuten bezig en dan heb ik de volgende ochtend als ik opsta een vers brood dat stukken lekkerder is en minder dan de helft kost van een supermarktbrood.
Rewimozondag 11 februari 2007 @ 16:45
En je hoeft niet te kneden
reclamedooszondag 11 februari 2007 @ 16:45
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Nietes!
Ik ben 's avonds drie minuten bezig en dan heb ik de volgende ochtend als ik opsta een vers brood dat stukken lekkerder is en minder dan de helft kost van een supermarktbrood.
Sinds deze week heb ik de BBM die in de aanbieding was bij de Lidl. Ik heb er nu twee broden mee gemaakt (mix van de Lidl), maar ik vond ze nogal tegenvallen. Nou heb ik ook wel erg lekker brood van mn bakker, maar ik had gehoopt dit toch minimaal te evenaren.
Maar het brood kan inderdaad wel op tegen dat van de supermarkt.
neinzondag 11 februari 2007 @ 16:56
Nou ja..deze week bij de lidl dacht ik (of aldi..) een broodbakmachine voor 25 euro...dus ja


(edit: ow, had die post hierboven nog niet gelezen)
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 16:58
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:31 schreef releaze het volgende:
ik wil ook de binnenkant zien! En een uitgebreid proefverslag




Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.



edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*

[ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 17:07:25 ]
Leonoorzondag 11 februari 2007 @ 17:13
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
Jaaa zo ziet de mijne er dus ook uit! Puik! Ik heb hem overigens in mijn geemailleerde dunne pannetje (want studentenhuis) gebakken, en dat ging ook prima. Inhoud precies 2 liter, en dat bleek perfect te passen (meer deeg had het dus ook niet moeten zijn..).
golferzondag 11 februari 2007 @ 17:14
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:


[afbeelding]

[afbeelding]
Ziet er prima en lekker uit.
Quispizondag 11 februari 2007 @ 17:14
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
Ik krijg nu echt spontaan zin in brood!! Wat ziet dat er heerlijk uit.

Ik ga het zeker ook proberen...
Maeryckezondag 11 februari 2007 @ 17:17
Terugvindbrood!

-edit- Ziet nu de foto's. Ziet er goed uit zeg
MinderMutsigzondag 11 februari 2007 @ 17:20
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:17 schreef Maerycke het volgende:
Terugvindbrood!

-edit- Ziet nu de foto's. Ziet er goed uit zeg
Dat dus.
Byte_Mezondag 11 februari 2007 @ 17:23
oej dit moet ik ook maar eens proberen binnenkort
Tinkepinkzondag 11 februari 2007 @ 17:25
Lijkt me lekker. Wel erg tijdrovend.
Ik bak normaal ook mijn eigen brood, zelf, niet met een broodbakmachine, en dat lijkt me minder werk te zijn dan dit brood eerlijk gezegd. Ik kneed mijn brood echt nauwelijks en het eerste mixen gaat gewoon met de mixer. Maar goed, misschien waag ik het er ook nog eens op met dit brood.
releazezondag 11 februari 2007 @ 17:26
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
het ziet er iig een stuk smakelijker uit dan het brood van de bakker. veel meer echt/naturel. prachtig broodje geworden, en ik ben nu ook wel benieuwd!
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 17:26
Ennnn: op!



Ik zit érg vol.
JacMarzondag 11 februari 2007 @ 17:27
Oh, dit ga ik ook een keer proberen! Ik heb alleen geen gietijzeren pan
Wel zo'n emaille pan, zou dat ook gaan?
golferzondag 11 februari 2007 @ 17:28
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:26 schreef minilotje het volgende:
Ennnn: op!

[afbeelding]

Ik zit érg vol.

Blueszondag 11 februari 2007 @ 17:29

Klinkt echt heeeeeeeeeeerlijk!!
minilotjezondag 11 februari 2007 @ 17:33
Volgens mij kan het ook prima in een emaille pan. Ook tajines lijken goed te werken, en ik las laatst over iemand die alleen een aardewerken bak met bijpassend deksel had staan en dat is ook gelukt. Ik denk dat het er vooral om gaat dat je iets hebt dat ervoor zorgt dat de temperatuur mooi gelijkmatig blijft tijdens het bakken.
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:25 schreef Tinkepink het volgende:
Lijkt me lekker. Wel erg tijdrovend.
Ik bak normaal ook mijn eigen brood, zelf, niet met een broodbakmachine, en dat lijkt me minder werk te zijn dan dit brood eerlijk gezegd. Ik kneed mijn brood echt nauwelijks en het eerste mixen gaat gewoon met de mixer. Maar goed, misschien waag ik het er ook nog eens op met dit brood.
Tsja, wat is tijdrovend? Je kunt natuurlijk gewoon lekker naar bed gaan als het deeg aan het rijzen is, je hoeft er niet met een nachtlampje bij te gaan zitten en het brood-in-spe sprookjes voor te lezen tot het tijd is voor de oven. Al sluit ik overigens niet uit dat je daar nóg lekkerder broden van zou krijgen..
En de voorbereidingen stellen echt niks voor, de ingredienten roer je met de hand letterlijk in minder dan tien seconden in elkaar. Moet ik wel bij zeggen dat ik écht een grondige hekel heb aan kneden. Ik krijg al spierpijn als ik eraan denk.
Overigens is het niet zo dat dit brood nu hetzelfde smaakt als een brood van een deeg dat je wél zou kneden. De beduidend afwijkende manier van deeg preparen zorgt ervoor dat het brood een structuur en smaak heeft die toch wel wat anders is dan broden die ik eerder heb gemaakt of gekocht. Het zit een beetje tegen ciabatta aan, maar eigenlijk vind ik het nog veel lekkerder. Geen brood dat ik dagelijks zou willen eten misschien, maar toch wel heel vaak. Achttien uur lekker warm bubbelen doet iets magisch met het brood, en dan die dikke, knapperige korst door bereiding in de pan..
Op naar brood nummer twee!

[ Bericht 41% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 17:41:07 ]
reclamedooszondag 11 februari 2007 @ 17:35
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:33 schreef minilotje het volgende:
Volgens mij kan het ook prima in een emaille pan. Ook tajines lijken goed te werken, en ik las laatst over iemand die alleen een aardewerken bak met bijpassend deksel had staan en dat is ook gelukt. Ik denk dat het er vooral om gaat dat je iets hebt dat ervoor zorgt dat de temperatuur mooi gelijkmatig blijft tijdens het bakken.
Uit het filmpje maakte ik op dat het vooral er om gaat dat je de het gedeelte waar de deksel er op zit de luchtvochtigheid hoog houdt. Daar is een tajine dus ideaal voor lijkt mij.
JacMarzondag 11 februari 2007 @ 17:56
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:35 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Uit het filmpje maakte ik op dat het vooral er om gaat dat je de het gedeelte waar de deksel er op zit de luchtvochtigheid hoog houdt. Daar is een tajine dus ideaal voor lijkt mij.
Ik kan het filmpje niet meer vinden Heeft iemand de goede link?
Byte_Mezondag 11 februari 2007 @ 18:51
hoe nauw komt die 18 uur rijzen eigenlijk?
reclamedooszondag 11 februari 2007 @ 18:52
Zoals in OP ook staat: http://video.on.nytimes.com en dan zoeken op 'no knead bread' :-)
Byte_Mezondag 11 februari 2007 @ 21:10
filmpje
__Saviour__zondag 11 februari 2007 @ 22:15
Wat is hier nou ineens zo de hype aan en waarom heeft niemand het eerder bedacht? Het is toch gewoon standaard ingredienten in een wat andere verhouding ofzo.
MissHobjezondag 11 februari 2007 @ 22:38
Leuke recensie zeg en dat filpmje is ook duidelijk trouwens.
Ik ga persoonlijker liever voor het kneden want dan gaat het toch wel een stukje sneller maar eerlijk is eerlijk als je een goede tijdsplanning maakt dan heb je steeds heerlijk brood waar je amper wat voor hoeft te doen.
Maneki.Nekozondag 11 februari 2007 @ 22:52
Het ziet er wel heel lekker uit moet ik zeggen
Morgen ga ik ook eens wat in een pan gooien denk ik
elloszondag 11 februari 2007 @ 23:06
ik heb er wel zin in alleen die pan staat me tegen.
ik heb ook alleen maar gewone pannen.

Maar het brood ziet er erg lekker uit
Byte_Mezondag 11 februari 2007 @ 23:16
moet alleen eerst een geschikte pan zien te vinden, alles wat ik in huis heb heeft plastic handvaten/knoppen
minilotjemaandag 12 februari 2007 @ 00:00
quote:
Op zondag 11 februari 2007 22:15 schreef __Saviour__ het volgende:
Wat is hier nou ineens zo de hype aan en waarom heeft niemand het eerder bedacht? Het is toch gewoon standaard ingredienten in een wat andere verhouding ofzo.
Nee, het is vooral de manier van bakken en het feit dat het deeg he-le-maal niet gekneed wordt, maar wél achttien uur staat te rijzen.
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 01:51
moet i keens doen als ik bij mijn ouders logeer
Pietverdrietmaandag 12 februari 2007 @ 09:43
De lange rijstijd draagt enorm bij aan het smakelijk worden van het brood. Lang laten rijzen, desems of poolisch gebruiken is een goede methode om smaakvol brood te krijgen. De korte rijstijden van moderne bakkers is de voornaamste reden waarom brood smakeloos is.
sakehmaandag 12 februari 2007 @ 17:40


In ~13 uur is de mijne klaar om gebakken te worden
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 17:43
zijn alle geemailleerde pannen hiervoor geschikt (als ze maar wat massa hebben)? want ik heb er een paar gevonden op zolder, maar ik heb geen idee of het gietijzer is.
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 17:47
quote:
Op maandag 12 februari 2007 17:43 schreef Byte_Me het volgende:
zijn alle geemailleerde pannen hiervoor geschikt (als ze maar wat massa hebben)? want ik heb er een paar gevonden op zolder, maar ik heb geen idee of het gietijzer is.
totaal offtopic, maar wat heb ik jou hier lang niet gezien zeg:
[sub]of ben ik gewoon blind?[/sub}
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 18:15
quote:
Op maandag 12 februari 2007 17:47 schreef Muck het volgende:

[..]

totaal offtopic, maar wat heb ik jou hier lang niet gezien zeg:
[sub]of ben ik gewoon blind?[/sub}
maar ik ken jou helemaal niet
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 18:18
quote:
Op maandag 12 februari 2007 18:15 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

maar ik ken jou helemaal niet
maar ik jou wel
je hebt me ooit een recept voor iets gegeven dat hier ergens op mijn laptop staat.
das al heeeel lang geleden hoor, dus ik vind het niet gek dat je je dat niet herinnerd
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 18:20
wat voor recept dan?
en ik kom nog wel regelmatig in cul hoor.
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 18:21
quote:
Op maandag 12 februari 2007 18:20 schreef Byte_Me het volgende:
wat voor recept dan?
en ik kom nog wel regelmatig in cul hoor.
dan moet ik even zoeken... ik dacht pasta carbonara...
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 18:23
quote:
Op maandag 12 februari 2007 18:21 schreef Muck het volgende:

[..]

dan moet ik even zoeken... ik dacht pasta carbonara...
oh ja, dat kan wel kloppen, die heb ik hier weleens neergeplempt. is trouwens lang geleden dat ik dat gemaakt heb, dus goeie tip voor vanavond.

toch leuk om te weten dat er gebruik van wordt gemaakt.
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 18:24
quote:
Op maandag 12 februari 2007 18:23 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

oh ja, dat kan wel kloppen, die heb ik hier weleens neergeplempt. is trouwens lang geleden dat ik dat gemaakt heb, dus goeie tip voor vanavond.
mijn geheugen zit raar in elkaar
maar ik heb je er als bronvermelding bij staan, vandaar dat je post me ineens opviel
dus nee, ik ben geen enge stalker
MissHobjemaandag 12 februari 2007 @ 18:25
Zeg Muck en Byte_Me mag ik jullie even doorverwijzen naar voor de andere zaken [CUL SC #39] Ober, refill! dank
Muckmaandag 12 februari 2007 @ 18:26
sorry
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 18:29
quote:
Op maandag 12 februari 2007 18:25 schreef MissHobje het volgende:
Zeg Muck en Byte_Me mag ik jullie even doorverwijzen naar voor de andere zaken [CUL SC #39] Ober, refill! dank
minilotjemaandag 12 februari 2007 @ 21:02
Mijn tweede brood gaat zo de oven in. Iets langer, iets heter. Op naar een nóg perfecter brood.
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 22:10
zo, mn eerste deeje staat te rijzen. het gaat wel een paar uurtjes langer worden waarschijnlijk, maar het lijkt mij niet zoveel uitmaken of het nou 18 of 20 uur rijst. met de pan moet ik morgen een beetje improviseren, een gietijzeren pan, met een bakplaat uit een taartvorm als deksel.
#ANONIEMmaandag 12 februari 2007 @ 22:28
Ik denk dat je een zwaar deksel nodig hebt om het vocht in de pan te houden. Ik betwijfel of een taartvormbodem voldoet.
Byte_Memaandag 12 februari 2007 @ 23:25
quote:
Op maandag 12 februari 2007 22:28 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Ik denk dat je een zwaar deksel nodig hebt om het vocht in de pan te houden. Ik betwijfel of een taartvormbodem voldoet.
och dan zet er nog wel iets op
sakehdinsdag 13 februari 2007 @ 15:29
Mijne is redelijk gelukt, beetje zoutloos alleen, vorm en kleur is wel perfect


nu gelijk maar een 2de maken
Byte_Mewoensdag 14 februari 2007 @ 11:24
eerste poging: redelijk gelukt. het brood is een beetje te vast geworden, ik denk door te veel water. het was namelijk een erg slap deegje en ook moeilijk in de pan te gooien. heb die extra rijsstap ook overgeslagen, want die zat ook niet in het filmpje.

wel een heerlijk knapperige korst!
Fratzwoensdag 14 februari 2007 @ 21:16
even een tvptje! ik vind dit erg interessant! moet het zeker ook eens proberen!
#ANONIEMwoensdag 14 februari 2007 @ 21:26
De eerste bak deegkledder staat te rijzen.

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 14-02-2007 21:26:22 ]
Tinkepinkwoensdag 14 februari 2007 @ 21:27
quote:
Op woensdag 14 februari 2007 11:24 schreef Byte_Me het volgende:
eerste poging: redelijk gelukt. het brood is een beetje te vast geworden, ik denk door te veel water. het was namelijk een erg slap deegje en ook moeilijk in de pan te gooien. heb die extra rijsstap ook overgeslagen, want die zat ook niet in het filmpje.

wel een heerlijk knapperige korst!
Ik denk dat als je het langer had laten rijzen het brood minder vast zou zijn geworden.
Maneki.Nekodonderdag 15 februari 2007 @ 23:22
Ik heb het gedaan hoor, alles in een schaal gemikt en nu staat het te soezen op het aanrecht.
Morgen rond etenstijd gaat het in de oven. Ik ben benieuwd
Byte_Medonderdag 15 februari 2007 @ 23:44
quote:
Op woensdag 14 februari 2007 21:27 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ik denk dat als je het langer had laten rijzen het brood minder vast zou zijn geworden.
misschien, maar de eerste rijsstap heeft al een stuk langer geduurt bij mij, zo'n 22 uur. ach, ik blijf het gewoon proberen.
neinvrijdag 16 februari 2007 @ 00:11
Ik mis fotos :'[
Martijn_77vrijdag 16 februari 2007 @ 20:26
quote:
Op vrijdag 16 februari 2007 00:11 schreef nein het volgende:
Ik mis fotos :'[
Je kunt ook het topic wat beter bekijken
Maneki.Nekovrijdag 16 februari 2007 @ 21:39
Note to self: volgende keer versere gist gebruiken en wat minder water
Verder was de korst echt heerlijk! Nu de binnenkant nog goed krijgen
JacMardinsdag 20 februari 2007 @ 10:30
Gisteren keurig een deegje gemaakt en laten rijzen en eigenlijk moet ik het nu gaan kneden, maar ik heb geen tarwezemelen of polenta in huis
Zou een uurtje of 2 langer rijzen kwaad kunnen?
Tinkepinkdinsdag 20 februari 2007 @ 10:35
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 10:30 schreef JacMar het volgende:
Gisteren keurig een deegje gemaakt en laten rijzen en eigenlijk moet ik het nu gaan kneden, maar ik heb geen tarwezemelen of polenta in huis
Zou een uurtje of 2 langer rijzen kwaad kunnen?
Nee, langer rijzen kan geen kwaad (het moet alleen geen dagen langer worden)
JacMardinsdag 20 februari 2007 @ 10:55
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 10:35 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Nee, langer rijzen kan geen kwaad (het moet alleen geen dagen langer worden)
Ik denk dat het wel lukt om vandaag nog boodschappen te doen
Byte_Medinsdag 20 februari 2007 @ 11:07
zou je op deze manier ook maisbrood kunnen maken?
JacMardinsdag 20 februari 2007 @ 11:16
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 11:07 schreef Byte_Me het volgende:
zou je op deze manier ook maisbrood kunnen maken?
Ik weet het niet..Misschien een keer proberen?
Ik heb trouwens nog wel griesmeel, dus probeer ik het daarmee in plaats van zemelen
Pietverdrietdinsdag 20 februari 2007 @ 11:37
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 11:07 schreef Byte_Me het volgende:
zou je op deze manier ook maisbrood kunnen maken?
Maismeel bevat geen gluten, dus als je het probeert dan geen 100% maismeel gebruiken maar zeg 40/60 mais/bloem. Doordat er geen gluten in maismeel zitten kan het deeg slecht lucht vasthouden, je krijgt geen luchtkamers of bellen in je deeg.
Byte_Medinsdag 20 februari 2007 @ 11:53
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 11:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maismeel bevat geen gluten, dus als je het probeert dan geen 100% maismeel gebruiken maar zeg 40/60 mais/bloem. Doordat er geen gluten in maismeel zitten kan het deeg slecht lucht vasthouden, je krijgt geen luchtkamers of bellen in je deeg.
ja ik weet dat je maisbrood met 50/50 mais/tarwemeel maakt (wist niet dat dat met gluten te maken had), maar in de meeste recepten die ik zie zit boter, melk en/of ei. en om dat nou 18 uur te laten staan bij kamertemperatuur...

ik zal eens proberen om alleen een doel van de bloem in het recept te vervangen door maismeel, we zien wel wat er gebeurt.
Emudinsdag 20 februari 2007 @ 12:48
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:26 schreef minilotje het volgende:
Ennnn: op!

[afbeelding]

Ik zit érg vol.
Komt het mexicaantje eraan dan?
cinnamongirldinsdag 20 februari 2007 @ 13:09
Deze Ikea braadpan lijkt me heel geschikt, en is niet duur!
Byte_Medinsdag 20 februari 2007 @ 13:13
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 13:09 schreef cinnamongirl het volgende:
Deze pan lijkt me heel geschikt, en is niet duur!
lijkt me idd erg geschikt en een mooi prijsje. ik had het eerst in een glazen schaal met deksel gedaan, maar dat is geen aanrader omdat ik het brood er amper uit kreeg.

heb nu deze gekocht, met antiaanbaklaag:

binnenkort dus nog maar eens een poging wagen.
cinnamongirldinsdag 20 februari 2007 @ 13:15
Mooi ding, maar ik moet echt een beetje een ronde pan hebben, omdat ik een combimagnetron heb met ronddraaiend plateau...
Byte_Medinsdag 20 februari 2007 @ 13:21
volgens mij kan ik hierin een brood van 2 kilo bakken
MM-Lunadinsdag 20 februari 2007 @ 13:22
Ziet er goed uit!
DancingPhoebedinsdag 20 februari 2007 @ 19:54
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 13:09 schreef cinnamongirl het volgende:
Deze Ikea braadpan lijkt me heel geschikt, en is niet duur!
Hee die heb ik! Daar wil ik het dit weekend in gaan proberen!
#ANONIEMdinsdag 20 februari 2007 @ 20:24
Bericht aan de bezitters van onderstaande pan: uw pan is prima geschikt bevonden !

JacMardinsdag 20 februari 2007 @ 21:25
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 13:13 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

lijkt me idd erg geschikt en een mooi prijsje. ik had het eerst in een glazen schaal met deksel gedaan, maar dat is geen aanrader omdat ik het brood er amper uit kreeg.
Ik kreeg mijn brood er dus ook niet uit Moet die pan van tevoren niet een beetje ingevet worden??
minilotjewoensdag 21 februari 2007 @ 00:12
Na twee geslaagde broden en één mislukte ben ik het alweer hartstikke beu. Daarom geef ik nou geen geld uit aan broodbakmachines enzo.
minilotjewoensdag 21 februari 2007 @ 00:14
Oh, en *niet* invetten, die pan. Als je tarwezetmeel of havermout of wat dan ook op je brood strooit, kun je daar ook een laagje van in de pan doen. En vooral zorgen dat je pan echt afschuwelijk, gruwelijk, gloeiend heet is. Je brood hoort er dan echt niet aan te blijven plakken als -ie eenmaal klaar is, en invetten is niet de bedoeling.
releazewoensdag 21 februari 2007 @ 00:22
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 13:09 schreef cinnamongirl het volgende:
Deze Ikea braadpan lijkt me heel geschikt, en is niet duur!
ikea heeft sowieso wel een hele rits van die gietijzeren pannen in het assortiment zag ik laatst. wij hebben een fonduset daar aangeschaft, en met het fondupannetje ben ik heel erg gelukkig

nouja goed, dat was een beetje offtopic
releazewoensdag 21 februari 2007 @ 00:25
Ohja, gietijzeren pannen zelfs als het aanbakt zijn heel goed schoon te maken met heet water en een schepje soda. ik geloof trouwens, weet ik niet zeker, dat door de structuur van het gietijzer er ook geen antiaanbaklaag in hoeft. sowieso zijn gietijzeren pannen juist geschikt om godsgloeiend heet te worden en hoog vuur enzo... ja, heel tevreden met mn gietijzeren pannetjes..
JacMarwoensdag 21 februari 2007 @ 09:59
Dan denk ik toch dat een emaille pan niet geschikt is.. Ik had namelijk genoeg griesmeel (had niets anders) op de onderkant van het brood, maar die was helemaal aangebrand in de pan
Leonoorwoensdag 21 februari 2007 @ 11:04
quote:
Op woensdag 21 februari 2007 09:59 schreef JacMar het volgende:
Dan denk ik toch dat een emaille pan niet geschikt is.. Ik had namelijk genoeg griesmeel (had niets anders) op de onderkant van het brood, maar die was helemaal aangebrand in de pan
Mijn emaille pan deed het prima hoor, zonder anti-aanbaklaag of invetten, had wel zemelen op mn brood liggen. Hij kwam er overigens ook zonder problemen uit. De verveling slaat wel een beetje toe, ik heb ook al geen zin meer in broodbakken
cinnamongirlwoensdag 21 februari 2007 @ 18:27
Ik heb uiteindelijk de BK Fortalit braadpan gekocht. Is gemaakt van plaatstaal, en heeft een vrij dikke bodem. Hij kan ook in de oven.
kabouter.mutswoensdag 21 februari 2007 @ 18:37
en waarom niet gewoon los in de oven.
zonder pan
ga ik in t weekend eens proberen
Byte_Mewoensdag 21 februari 2007 @ 18:39
ik denk dat het de bedoeling is dat het deeg een soort dichtschroei reactie krijgt door de pan. verder zorgt de deksel voor een vochtige omgeving.
kabouter.mutswoensdag 21 februari 2007 @ 18:40
en een bakje water in de oven net als met gewoon brood bakken?
Byte_Mewoensdag 21 februari 2007 @ 18:45
quote:
Op woensdag 21 februari 2007 18:40 schreef kabouter.muts het volgende:
en een bakje water in de oven net als met gewoon brood bakken?
of je klikt even op zo'n link in de OP
cinnamongirlwoensdag 21 februari 2007 @ 18:51
quote:
Op woensdag 21 februari 2007 18:40 schreef kabouter.muts het volgende:
en een bakje water in de oven net als met gewoon brood bakken?
Nee, het moet absoluut in een afgesloten pan! Het werkt dan nl. als een oven in een oven en door de stoom die ontstaat krijgt het brood een mooie korst.
Librisdonderdag 22 februari 2007 @ 11:59
Ik heb net een claypot (zoiets als hieronder) gekocht bij gebrek aan een pan op het moment. Van het weekend eens een poging wagen. Ik hoop alleen dat ie groot genoeg is. Wat is het volume van jullie pannen?

#ANONIEMdonderdag 22 februari 2007 @ 12:01
Je hebt een pan van 2 tot 3 liter nodig voor de hoeveelheid deeg uit het recept, en 2 liter is wat aan de krappe kant.
Librisdonderdag 22 februari 2007 @ 12:09
2.5 liter past erin, en het deksel is vrij bol, dus dat moet lukken. Er zit net als op het plaatje een klein gaatje in de deksel, zou dat het brood teveel uitdrogen?
#ANONIEMdonderdag 22 februari 2007 @ 12:18
Het is de bedoeling dat het vocht binnenblijft maar je zou het moeten proberen. Anders kun je dat gaatje misschien dichtmaken met een klodder deeg.
Librisdonderdag 22 februari 2007 @ 13:52
En verdomme, ik was hem net af, glipt ie uit mijn handen en meteen een scherf eruit. Zucht. Soms word ik zo moe van mezelf... gelukkig was ie maar 4 euro, maar toch....
cinnamongirldonderdag 22 februari 2007 @ 18:13
Ik denk dat ik moet wachten totdat ik een 'echte' oven heb, Mijn combimagnetron met heteluchtoven gaat nl. maar tot 180 graden
#ANONIEMdonderdag 22 februari 2007 @ 18:24
Duncan Kitchengrips zijn gegarandeerd tot 260oC
Ervaringstip: 260oC is net iets te heet.


[ Bericht 27% gewijzigd door #ANONIEM op 22-02-2007 18:27:16 ]
minilotjedonderdag 22 februari 2007 @ 20:30
Dikke keukendoeken, paar keer dubbelvouwen, en je kunt wel meer dan 260 graden beetpakken zonder dat er iets begint te smeulen.
En hup, een boze brief naar de fabrikant van die handschoenen schrijven!
-Marjo-donderdag 22 februari 2007 @ 20:53
Dit ga ik ook eens proberen
Tinkerbel_ACC_vrijdag 23 februari 2007 @ 20:32
Wat ik me even afvraag (ik wil dit morgen gaan proberen): gebruiken jullie gewoon van die gist uit een zakje of verse gist van de bakker? En waarom zitten die zemelen (of zoiets dergelijks) erop? Op een " normaal" brood zit dat toch niet altijd?

Ik ga morgen iig mijn eerste poging wagen om zo'n brood te bakken, ik heb iig de eerder genoemde BK pan dus hoop dat het allemaal gaat lukken
NT-T.BartManvrijdag 23 februari 2007 @ 21:10
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 17:55 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ).

Spannend he!


1 ml water weegt per definitie 1 g (bij 4 graden overigens)...
#ANONIEMvrijdag 23 februari 2007 @ 22:42
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 20:32 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Wat ik me even afvraag (ik wil dit morgen gaan proberen): gebruiken jullie gewoon van die gist uit een zakje of verse gist van de bakker? En waarom zitten die zemelen (of zoiets dergelijks) erop? Op een " normaal" brood zit dat toch niet altijd?

...
Droge gist, uit een zakje dus.
En ik denk dat die zemelen ook helpen om het vastplakken van het deeg aan je pan tegen te gaan. Daarnaast is het gewoon decoratief.
Libriszaterdag 24 februari 2007 @ 05:00
Ik ben gisteren toch nog even naar de Ikea geweest en heb de Senior pan gehaald en mijn brood staat nu te bakken
Leonoorzaterdag 24 februari 2007 @ 11:25
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 21:10 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

[afbeelding]

1 ml water weegt per definitie 1 g (bij 4 graden overigens)...
Anders lees je even verder .
Ofwel mijn maatbeker ofwel mijn weegschaal wijkt af, maar 345 g. gaat in mijn maatbeker tot het streepje van 370. En volgens mij is het vooral van belang dat de verhouding bloem/water goed is, dus ik heb het water uiteindelijk op basis van mijn weegschaal in het deeg gegooid, en de maatbekerstreepjes maar gelaten voor wat ze waren.
Blueszaterdag 24 februari 2007 @ 15:25
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 05:00 schreef Libris het volgende:
Ik ben gisteren toch nog even naar de Ikea geweest en heb de Senior pan gehaald en mijn brood staat nu te bakken
Hoe is het geworden?
-Marjo-zaterdag 24 februari 2007 @ 17:11
Mijn oven gaat maar tot 200 graden (hetelucht). Gaat dat lukken?
Blueszaterdag 24 februari 2007 @ 17:22
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 17:11 schreef -Marjo- het volgende:
Mijn oven gaat maar tot 200 graden (hetelucht). Gaat dat lukken?
quote:
Drie kwartier voordat je gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand, bij voorkeur tussen 230 en 260 graden.
quote:
laat het deeg 30 minuten bakken. Haal dan het deksel eraf (!) en bak het brood in nog eens 15 tot 25 minuten mooi bruin.
mss moet jij het dan gewoon langer laten bakken en afbakken
-Marjo-zondag 25 februari 2007 @ 19:51
Zow, mijn brood zit in de oven. Ben benieuwd!
-Marjo-zondag 25 februari 2007 @ 21:11
Tadaaa!!

Maeryckezondag 25 februari 2007 @ 21:24
Dat is een puik brood geworden!
-Marjo-zondag 25 februari 2007 @ 21:26
Hij was niet helemaal gaar van binnen
Maeryckezondag 25 februari 2007 @ 21:29
Och wat jammer! Kun je 'm niet even terugdoen?
-Marjo-zondag 25 februari 2007 @ 21:30
Ja, hij is nu weer in de oven. Hopelijk lukt ie alsnog...
Maeryckezondag 25 februari 2007 @ 21:31
Ik zal voor je duimen. Hij ziet er prachtig uit nl.
Tinkerbel_ACC_maandag 26 februari 2007 @ 10:41
Nou die van mij is gelukt (geen foto helaas). Mijn vriend was er helemaal weg van en is dus voor herhaling vatbaar ... Nu heb ik misschien een rare vraag (dit was mijn eerste broodbakervaring): hoe maar ik bruinbrood? Is daar in supermarkt meel voor of zo?
Pietverdrietmaandag 26 februari 2007 @ 10:51
quote:
Op maandag 26 februari 2007 10:41 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Nou die van mij is gelukt (geen foto helaas). Mijn vriend was er helemaal weg van en is dus voor herhaling vatbaar ... Nu heb ik misschien een rare vraag (dit was mijn eerste broodbakervaring): hoe maar ik bruinbrood? Is daar in supermarkt meel voor of zo?
Zemelen toevoegen of volkorenmeel gebruiken
Bluesmaandag 26 februari 2007 @ 14:50
quote:
Op zondag 25 februari 2007 21:30 schreef -Marjo- het volgende:
Ja, hij is nu weer in de oven. Hopelijk lukt ie alsnog...
En?
Je temperatuur was toch te laag dus
Tinkerbel_ACC_maandag 26 februari 2007 @ 15:39
quote:
Op maandag 26 februari 2007 10:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zemelen toevoegen of volkorenmeel gebruiken
Dank je wel! dat ga ik aankomend weekend proberen
-Marjo-maandag 26 februari 2007 @ 15:54
quote:
Op maandag 26 februari 2007 14:50 schreef Bluezz het volgende:

[..]

En?
Je temperatuur was toch te laag dus
De oven was tussendoor uitgevallen, een storing. Geen idee hoe lang hij uitgestaan heeft. Had 'm wel iets langer laten bakken daarna maar dus toch te kort.
Ik heb 'm later nog een kwartier gebakken incl. voorverwarmen en toen was ie wel goed.
Volgende keer iets langer dus
Revje1woensdag 28 februari 2007 @ 02:17
Paar tips voor de mensen.

Het is vrij normaal om de pan of blik voordat je er deeg in doet even heel ligt in te vetten. In de bakkerij gebeurd dat ook. Dus bij diegene die last had van plakken beetje invetten.
Met bakken als de binnenkant nog niet gaar is maar de kleur en dikte van korst wel goed is volgende keer 5 of 10 graden lager zetten en een minuut of 10 langer laten bakken.
Wat ik nu ga zeggen weet ik niet zeker of dat met thuisbakken ook zo werkt daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb alleen ervaring ermee in de bakkerij. Als het brood uit de overn komt even met de plantenspuit heel ligt wat water op spuiten voor een mooie glans maar onthoud heel ligt anders word het brood taai met teveel water. En daarna gelijk het brood lossen zodat het goed kan uitwasemen en de korst mooi word aan de zijkant.

Zo dat wou ik even kwijt misschien wisten jullie de helft al maar ik dacht help even een beetje:)
Dubbelzuurrrdonderdag 1 maart 2007 @ 17:32
Ook hier een zeer smakelijk eindproduct.... Het 'deeg' zo'n 24 uur laten rijzen en als alternatief voor tarwezemelen of maïsmeel heb ik uiteindelijk tarwemeel voor couscous moeten gebruiken (want zondag, winkels gesloten). Niet eens zo'n slechte oplossing, bleek achteraf... Zeer krokante korst en een mooi luchtig binnendeel. De foto's zijn wat vaag geworden, maar ik post ze toch maar...






Ik probeer het experiment nu te herhalen met een klein oventje dat maar tot 180 graden gaat, maar dat lijkt niet echt te gaan lukken. Een goede heteluchtoven is dus toch wel een vereiste....
Byte_Mevrijdag 9 maart 2007 @ 13:25
mijn eerste brood was iets te vast, maar toen had ik de ingredienten ook niet nauwkeurig afgemeten. bij het tweede brood heb ik dat wel gedaan, en wat extra gist toegevoegd omdat het de eerste keer nogal vast was. dat tweede brood was echt super goed gelukt. heb nu het deeg voor het derde brood staan rijzen, dat moet een maisbrood worden. ben benieuwd of het goed uitpakt.