minilotje | zaterdag 10 februari 2007 @ 14:01 |
![]() Janneke Vreugdenhil, voedsel- en kookcolumniste in ochtendkrant nrc.next, heeft de hele afgelopen week geschreven over het schijnbaar oh zo magische no-knead-bread, een zelfbakbrood dat niet gekneed hoeft te worden. The Minimalist, kookspecialist van de New York Times, ontdekte het brood eind vorig jaar bij een bakkerijtje in Manhattan (zie het bijpassende filmpje op http://video.on.nytimes.com, zoek op 'no knead bread') en sindsdien zijn heel wat kookblogs ervan in de ban. Het komt er simpelweg op neer dat je een berg bloem, water, wat gist en een beetje zout met de hand even door elkaar roert, zonder ook maar een poging te doen de boel te kneden. Vervolgens moet het deeg een uur of achttien rijzen en kun je de volgende dag de grote bal deeg in een gloeiendhete gietijzeren pan in de oven schuiven, een tijdje mét en een tijdje zonder deksel.. Waarna je een perfect rond brood op je aanrecht kunt laten stuiteren, schijnbaar met een perfecte, knapperige korst en verrukkelijk, elastisch en luchtig broodkruim. Recept uit nrc.next in twee delen: - Voorbereiding - Het bakken van het brood Aangezien ik erg hou van vers brood maar een ongeloofelijke pesthekel aan kneden heb, lijkt het me ideaal en heel eenvoudig, zij het wat tijdrovend. Ik ben van plan vandaag maar eens zo'n kledderige berg deeg voor te bereiden, zodat ik morgen aan het bakken kan slaan. Omdat het no-knead-bread al een paar maanden nogal een hype schijnt te zijn vroeg ik me af of er hier mensen zitten die het ook al eens geprobeerd hebben. [ Bericht 0% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:41:46 ] | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 14:16 |
Jaaa ik heb 10 minuten geleden mn eerste no-knead-deegje gemaakt, het staat hier naast me nu te rijzen, de komende 19 uur! Spannend! | |
minilotje | zaterdag 10 februari 2007 @ 14:19 |
Toeval of naar aanleiding van deze post? ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 13:05:07 ] | |
nein | zaterdag 10 februari 2007 @ 14:25 |
Ben benieuwd naar de resultaten!! (fotos!!!) | |
minilotje | zaterdag 10 februari 2007 @ 14:30 |
Die komen er zeker! ![]() | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 15:12 |
quote:Nee, naar aanleiding van Janneke Vreugdenhil. Het ziet er voorlopig in elk geval nog niet echt smakelijk uit, maar dat klopt ook volgens de weblog.. | |
Maneki.Neko | zaterdag 10 februari 2007 @ 15:31 |
Ik ben benieuwd of het wat is Leonoor! | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 15:32 |
quote:Ik heb het recept gisteravond naar mijn moeder doorgemaild, die gaat om 19.00h bakken (want is gelijk begonnen), dus ik zal jullie niet te lang in spanning houden en vanavond vast de eerste resulaten melden ![]() | |
golfer | zaterdag 10 februari 2007 @ 15:36 |
Filmpje bekeken. Ziet er wel apart uit. ![]() | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 15:54 |
Ik heb even met mijn telefoon een foto gemaakt van mijn deeg na 2 uur in de kom onder huishuidfolie.. Het wordt in elk geval duidelijk een interessant experiment...![]() [edit] Hmmm niet echt een duidelijke foto, maar het is dus semi-vloeibaar en klonterig.. [/edit] | |
minilotje | zaterdag 10 februari 2007 @ 16:02 |
Havermout, gist, tarwebloem, zout en water paraat! Speciaal voor de gelegenheid een mooie, oranje, gietijzeren pan bij de Hema gekocht.. Ik heb er zin in! edit: ![]() Zo. Dat staat klaar. ![]() [ Bericht 40% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:35:03 ] | |
minilotje | zaterdag 10 februari 2007 @ 16:43 |
Het ruikt in elk geval hetzelfde als het brooddeeg dat ik tot nu toe maakte met een pak mix van Koopmans. Maar dit is veel leuker. ![]() | |
anne_Chris | zaterdag 10 februari 2007 @ 16:46 |
Ik ben benieuwd, heb de serie met plezier gelezen. Het schijnt alleen nogal een kliederzooi te worden, dus ik wacht nog even af hoe het jou vergaat ![]() Succes ermee! | |
Maneki.Neko | zaterdag 10 februari 2007 @ 17:12 |
Ik heb het filmpje bekeken en het ziet er wel geweldig uit! Lekker simpel ![]() | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 17:55 |
quote:Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ![]() Spannend he! | |
p_iglet | zaterdag 10 februari 2007 @ 18:45 |
als bij jou 345 gram water, meer is als 345 ml dan moet je wat aan je weegschaal laten doen... dat is namelijk zo goed als evenveel, de dichtheid van water is bijna 1kg per liter... | |
ajampaniki | zaterdag 10 februari 2007 @ 20:59 |
quote:Volgens mij is dat stiekem hetzelfde. 1liter water= 1kg edit: spuit11 | |
Leonoor | zaterdag 10 februari 2007 @ 21:15 |
quote:Oh ja, dat is wel logisch he ![]() Maar ik was er zo van overtuigd dat het mis was omdat mn deegje zo droog bleef, dat ik mijn stoffie Soehnle heb gebruikt (en dit is niet zo nauwkeurig...). Ik schaam me diep, terug naar de basisschool ![]() | |
golfer | zondag 11 februari 2007 @ 00:16 |
Ik volg jullie experimenten verder vol interesse. ![]() | |
Leonoor | zondag 11 februari 2007 @ 10:13 |
quote:Zojuist aan de volgende kneedfase begonnen, mijn deeg was letterlijk de pan uitgerezen, en voldeed keurig aan de beschrijving van Janneke. Het ligt nu een kwartier te rusten terwijl ik ontbijt... | |
Martijn_77 | zondag 11 februari 2007 @ 10:29 |
quote:Ben benieuwd naar het eindresultaat ![]() | |
Quispi | zondag 11 februari 2007 @ 12:33 |
tvp, misschien ga ik dit volgend weekend eens proberen. Het klinkt in ieder geval erg goed! | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 12:34 |
Ik heb me verslapen, dus ik moet zo ook echt eens verder met mijn deeg. Maar eerst een foto van de gerezen toestand die ik daarnet in mijn mengkom aantrof:![]() Het deeg ruikt naar ciabatta! ![]() | |
faberic | zondag 11 februari 2007 @ 12:39 |
vetto. | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 13:02 |
Zo. Ik heb het kwartiertje rust maar gewoon overgeslagen, ik geloof niet dat Janneke-van-de-krant daar na een ervaring van negen broden in negen dagen erg veel nut in zag. ![]() ![]() Kleverige homp, ondanks de bergen bloem ![]() Halverwege een laagje havermout ![]() Op de plaats rust! Tot over twee uur! | |
Rewimo | zondag 11 februari 2007 @ 14:14 |
Spannend ![]() ![]() | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 14:21 |
Broodbakmachines zijn voor watjes! ![]() | |
Leonoor | zondag 11 februari 2007 @ 14:48 |
Ik heb hem zojuist uit de pan gekieperd!![]() Foto is niet zo scherp, maar hij ziet er in elk geval puik uit! Nu nog even af laten koelen... | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 14:57 |
Niet slecht! Vast lastig om te wachten tot -ie is afgekoeld. Mijn deegklomp is zojuist door mijn vriendje de griezelig hete pan ingeworpen, dus in minder dan een uur weet ik ook hoe mijn brood eruit komt te zien. Wat heb je gebruikt als strooisel? Zemelen? Ikzelf havermout, dat was het enige dat ik zo vlug vinden kon in de supermarkt. [ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 15:18:34 ] | |
nein | zondag 11 februari 2007 @ 15:09 |
Dat ziet er best goed uit!! Zou je dit ook met tarwe/volkoren meel kunnen doen? of zou dat te zwaar zijn? | |
Blues | zondag 11 februari 2007 @ 15:15 |
quote:Dat ziet er lekker uit ![]() Leuk topic! | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 15:21 |
Oooo, bijna klaar. Nu nog twintig minuten zonder deksel voor een bruin korstje! En hij is al zo mooi! ![]() | |
golfer | zondag 11 februari 2007 @ 16:21 |
En, hoe is ie geworden ? | |
Rewimo | zondag 11 februari 2007 @ 16:24 |
quote:Ja, ik weet het ![]() | |
releaze | zondag 11 februari 2007 @ 16:31 |
ik wil ook de binnenkant zien! ![]() ![]() Mja, het klinkt wel tijdrovend... 18 uur rijzen lijkt me nou helemaal niets ![]() | |
Leonoor | zondag 11 februari 2007 @ 16:35 |
Zo, ik heb net de eerste snee op. Het is heerlijk! Het ziet eruit als brood van de bakker, het heeft een echte korst, die je normaal gezien in je eigen oven nooit zo donker en stevig krijgt. Het brood is van binnen ook geweldig, luchtig (maar niet te). En het smaakt echt prima! Maar nu nog zien of het over een paar uur nog zo lekker is, volgens sommige reacties op Janneke-van-de-krant van vrijdag wordt het brood na een paar uur beduidend minder. Na Sven weten we meer, dan ga ik eten koken en meer brood eten. Hoe is jouw brood geworden minilotje? | |
#ANONIEM | zondag 11 februari 2007 @ 16:41 |
quote:Nietes! Ik ben 's avonds drie minuten bezig en dan heb ik de volgende ochtend als ik opsta een vers brood dat stukken lekkerder is en minder dan de helft kost van een supermarktbrood. | |
Rewimo | zondag 11 februari 2007 @ 16:45 |
En je hoeft niet te kneden ![]() | |
reclamedoos | zondag 11 februari 2007 @ 16:45 |
quote:Sinds deze week heb ik de BBM die in de aanbieding was bij de Lidl. Ik heb er nu twee broden mee gemaakt (mix van de Lidl), maar ik vond ze nogal tegenvallen. Nou heb ik ook wel erg lekker brood van mn bakker, maar ik had gehoopt dit toch minimaal te evenaren. Maar het brood kan inderdaad wel op tegen dat van de supermarkt. | |
nein | zondag 11 februari 2007 @ 16:56 |
Nou ja..deze week bij de lidl dacht ik (of aldi..) een broodbakmachine voor 25 euro...dus ja ![]() (edit: ow, had die post hierboven nog niet gelezen) | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 16:58 |
quote: ![]() ![]() Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op! ![]() ![]() Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. ![]() Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. ![]() We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven. ![]() ![]() edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt* [ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 17:07:25 ] | |
Leonoor | zondag 11 februari 2007 @ 17:13 |
quote:Jaaa zo ziet de mijne er dus ook uit! Puik! ![]() | |
golfer | zondag 11 februari 2007 @ 17:14 |
quote:Ziet er prima en lekker uit. ![]() | |
Quispi | zondag 11 februari 2007 @ 17:14 |
quote:Ik krijg nu echt spontaan zin in brood!! Wat ziet dat er heerlijk uit. ![]() Ik ga het zeker ook proberen... ![]() | |
Maerycke | zondag 11 februari 2007 @ 17:17 |
Terugvindbrood! ![]() -edit- Ziet nu de foto's. Ziet er goed uit zeg ![]() | |
MinderMutsig | zondag 11 februari 2007 @ 17:20 |
quote:Dat dus. ![]() | |
Byte_Me | zondag 11 februari 2007 @ 17:23 |
oej dit moet ik ook maar eens proberen binnenkort | |
Tinkepink | zondag 11 februari 2007 @ 17:25 |
Lijkt me lekker. Wel erg tijdrovend. Ik bak normaal ook mijn eigen brood, zelf, niet met een broodbakmachine, en dat lijkt me minder werk te zijn dan dit brood eerlijk gezegd. Ik kneed mijn brood echt nauwelijks en het eerste mixen gaat gewoon met de mixer. Maar goed, misschien waag ik het er ook nog eens op met dit brood. | |
releaze | zondag 11 februari 2007 @ 17:26 |
quote:het ziet er iig een stuk smakelijker uit dan het brood van de bakker. veel meer echt/naturel. prachtig broodje geworden, en ik ben nu ook wel benieuwd! | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 17:26 |
Ennnn: op!![]() Ik zit érg vol. ![]() | |
JacMar | zondag 11 februari 2007 @ 17:27 |
Oh, dit ga ik ook een keer proberen! Ik heb alleen geen gietijzeren pan ![]() Wel zo'n emaille pan, zou dat ook gaan? | |
golfer | zondag 11 februari 2007 @ 17:28 |
quote: ![]() ![]() | |
Blues | zondag 11 februari 2007 @ 17:29 |
![]() Klinkt echt heeeeeeeeeeerlijk!! | |
minilotje | zondag 11 februari 2007 @ 17:33 |
Volgens mij kan het ook prima in een emaille pan. Ook tajines lijken goed te werken, en ik las laatst over iemand die alleen een aardewerken bak met bijpassend deksel had staan en dat is ook gelukt. Ik denk dat het er vooral om gaat dat je iets hebt dat ervoor zorgt dat de temperatuur mooi gelijkmatig blijft tijdens het bakken. quote:Tsja, wat is tijdrovend? Je kunt natuurlijk gewoon lekker naar bed gaan als het deeg aan het rijzen is, je hoeft er niet met een nachtlampje bij te gaan zitten en het brood-in-spe sprookjes voor te lezen tot het tijd is voor de oven. Al sluit ik overigens niet uit dat je daar nóg lekkerder broden van zou krijgen.. ![]() En de voorbereidingen stellen echt niks voor, de ingredienten roer je met de hand letterlijk in minder dan tien seconden in elkaar. Moet ik wel bij zeggen dat ik écht een grondige hekel heb aan kneden. Ik krijg al spierpijn als ik eraan denk. Overigens is het niet zo dat dit brood nu hetzelfde smaakt als een brood van een deeg dat je wél zou kneden. De beduidend afwijkende manier van deeg preparen zorgt ervoor dat het brood een structuur en smaak heeft die toch wel wat anders is dan broden die ik eerder heb gemaakt of gekocht. Het zit een beetje tegen ciabatta aan, maar eigenlijk vind ik het nog veel lekkerder. Geen brood dat ik dagelijks zou willen eten misschien, maar toch wel heel vaak. Achttien uur lekker warm bubbelen doet iets magisch met het brood, en dan die dikke, knapperige korst door bereiding in de pan.. ![]() Op naar brood nummer twee! ![]() [ Bericht 41% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 17:41:07 ] | |
reclamedoos | zondag 11 februari 2007 @ 17:35 |
quote:Uit het filmpje maakte ik op dat het vooral er om gaat dat je de het gedeelte waar de deksel er op zit de luchtvochtigheid hoog houdt. Daar is een tajine dus ideaal voor lijkt mij. | |
JacMar | zondag 11 februari 2007 @ 17:56 |
quote:Ik kan het filmpje niet meer vinden ![]() ![]() | |
Byte_Me | zondag 11 februari 2007 @ 18:51 |
hoe nauw komt die 18 uur rijzen eigenlijk? | |
reclamedoos | zondag 11 februari 2007 @ 18:52 |
Zoals in OP ook staat: http://video.on.nytimes.com en dan zoeken op 'no knead bread' :-) | |
Byte_Me | zondag 11 februari 2007 @ 21:10 |
filmpje | |
__Saviour__ | zondag 11 februari 2007 @ 22:15 |
Wat is hier nou ineens zo de hype aan en waarom heeft niemand het eerder bedacht? Het is toch gewoon standaard ingredienten in een wat andere verhouding ofzo. | |
MissHobje | zondag 11 februari 2007 @ 22:38 |
Leuke recensie zeg ![]() Ik ga persoonlijker liever voor het kneden want dan gaat het toch wel een stukje sneller ![]() | |
Maneki.Neko | zondag 11 februari 2007 @ 22:52 |
Het ziet er wel heel lekker uit moet ik zeggen ![]() Morgen ga ik ook eens wat in een pan gooien denk ik ![]() | |
ellos | zondag 11 februari 2007 @ 23:06 |
ik heb er wel zin in alleen die pan staat me tegen. ik heb ook alleen maar gewone pannen. Maar het brood ziet er erg lekker uit ![]() | |
Byte_Me | zondag 11 februari 2007 @ 23:16 |
moet alleen eerst een geschikte pan zien te vinden, alles wat ik in huis heb heeft plastic handvaten/knoppen | |
minilotje | maandag 12 februari 2007 @ 00:00 |
quote:Nee, het is vooral de manier van bakken en het feit dat het deeg he-le-maal niet gekneed wordt, maar wél achttien uur staat te rijzen. | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 01:51 |
moet i keens doen als ik bij mijn ouders logeer ![]() | |
Pietverdriet | maandag 12 februari 2007 @ 09:43 |
De lange rijstijd draagt enorm bij aan het smakelijk worden van het brood. Lang laten rijzen, desems of poolisch gebruiken is een goede methode om smaakvol brood te krijgen. De korte rijstijden van moderne bakkers is de voornaamste reden waarom brood smakeloos is. | |
sakeh | maandag 12 februari 2007 @ 17:40 |
![]() In ~13 uur is de mijne klaar om gebakken te worden ![]() | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 17:43 |
zijn alle geemailleerde pannen hiervoor geschikt (als ze maar wat massa hebben)? want ik heb er een paar gevonden op zolder, maar ik heb geen idee of het gietijzer is. | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 17:47 |
quote:totaal offtopic, maar wat heb ik jou hier lang niet gezien zeg: ![]() [sub]of ben ik gewoon blind?[/sub} | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 18:15 |
quote:maar ik ken jou helemaal niet ![]() | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 18:18 |
quote:maar ik jou wel ![]() je hebt me ooit een recept voor iets gegeven dat hier ergens op mijn laptop staat. das al heeeel lang geleden hoor, dus ik vind het niet gek dat je je dat niet herinnerd ![]() | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 18:20 |
wat voor recept dan? en ik kom nog wel regelmatig in cul hoor. | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 18:21 |
quote:dan moet ik even zoeken... ik dacht pasta carbonara... | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 18:23 |
quote:oh ja, dat kan wel kloppen, die heb ik hier weleens neergeplempt. is trouwens lang geleden dat ik dat gemaakt heb, dus goeie tip voor vanavond. toch leuk om te weten dat er gebruik van wordt gemaakt. | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 18:24 |
quote:mijn geheugen zit raar in elkaar ![]() maar ik heb je er als bronvermelding bij staan, vandaar dat je post me ineens opviel ![]() dus nee, ik ben geen enge stalker | |
MissHobje | maandag 12 februari 2007 @ 18:25 |
Zeg Muck en Byte_Me mag ik jullie even doorverwijzen naar voor de andere zaken [CUL SC #39] Ober, refill! dank ![]() | |
Muck | maandag 12 februari 2007 @ 18:26 |
sorry ![]() | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 18:29 |
quote: ![]() | |
minilotje | maandag 12 februari 2007 @ 21:02 |
Mijn tweede brood gaat zo de oven in. Iets langer, iets heter. Op naar een nóg perfecter brood. | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 22:10 |
zo, mn eerste deeje staat te rijzen. het gaat wel een paar uurtjes langer worden waarschijnlijk, maar het lijkt mij niet zoveel uitmaken of het nou 18 of 20 uur rijst. met de pan moet ik morgen een beetje improviseren, een gietijzeren pan, met een bakplaat uit een taartvorm als deksel. | |
#ANONIEM | maandag 12 februari 2007 @ 22:28 |
Ik denk dat je een zwaar deksel nodig hebt om het vocht in de pan te houden. Ik betwijfel of een taartvormbodem voldoet. | |
Byte_Me | maandag 12 februari 2007 @ 23:25 |
quote:och dan zet er nog wel iets op | |
sakeh | dinsdag 13 februari 2007 @ 15:29 |
Mijne is redelijk gelukt, beetje zoutloos alleen, vorm en kleur is wel perfect ![]() nu gelijk maar een 2de maken ![]() | |
Byte_Me | woensdag 14 februari 2007 @ 11:24 |
eerste poging: redelijk gelukt. het brood is een beetje te vast geworden, ik denk door te veel water. het was namelijk een erg slap deegje en ook moeilijk in de pan te gooien. heb die extra rijsstap ook overgeslagen, want die zat ook niet in het filmpje. wel een heerlijk knapperige korst! | |
Fratz | woensdag 14 februari 2007 @ 21:16 |
even een tvptje! ik vind dit erg interessant! moet het zeker ook eens proberen! | |
#ANONIEM | woensdag 14 februari 2007 @ 21:26 |
De eerste bak deegkledder staat te rijzen. [ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 14-02-2007 21:26:22 ] | |
Tinkepink | woensdag 14 februari 2007 @ 21:27 |
quote:Ik denk dat als je het langer had laten rijzen het brood minder vast zou zijn geworden. | |
Maneki.Neko | donderdag 15 februari 2007 @ 23:22 |
Ik heb het gedaan hoor, alles in een schaal gemikt en nu staat het te soezen op het aanrecht. Morgen rond etenstijd gaat het in de oven. Ik ben benieuwd ![]() | |
Byte_Me | donderdag 15 februari 2007 @ 23:44 |
quote:misschien, maar de eerste rijsstap heeft al een stuk langer geduurt bij mij, zo'n 22 uur. ach, ik blijf het gewoon proberen. | |
nein | vrijdag 16 februari 2007 @ 00:11 |
Ik mis fotos :'[ | |
Martijn_77 | vrijdag 16 februari 2007 @ 20:26 |
quote:Je kunt ook het topic wat beter bekijken ![]() | |
Maneki.Neko | vrijdag 16 februari 2007 @ 21:39 |
Note to self: volgende keer versere gist gebruiken en wat minder water ![]() Verder was de korst echt heerlijk! Nu de binnenkant nog goed krijgen ![]() | |
JacMar | dinsdag 20 februari 2007 @ 10:30 |
Gisteren keurig een deegje gemaakt en laten rijzen en eigenlijk moet ik het nu gaan kneden, maar ik heb geen tarwezemelen of polenta in huis ![]() Zou een uurtje of 2 langer rijzen kwaad kunnen? | |
Tinkepink | dinsdag 20 februari 2007 @ 10:35 |
quote:Nee, langer rijzen kan geen kwaad (het moet alleen geen dagen langer worden) | |
JacMar | dinsdag 20 februari 2007 @ 10:55 |
quote:Ik denk dat het wel lukt om vandaag nog boodschappen te doen ![]() | |
Byte_Me | dinsdag 20 februari 2007 @ 11:07 |
zou je op deze manier ook maisbrood kunnen maken? ![]() | |
JacMar | dinsdag 20 februari 2007 @ 11:16 |
quote:Ik weet het niet..Misschien een keer proberen? ![]() Ik heb trouwens nog wel griesmeel, dus probeer ik het daarmee in plaats van zemelen ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 20 februari 2007 @ 11:37 |
quote:Maismeel bevat geen gluten, dus als je het probeert dan geen 100% maismeel gebruiken maar zeg 40/60 mais/bloem. Doordat er geen gluten in maismeel zitten kan het deeg slecht lucht vasthouden, je krijgt geen luchtkamers of bellen in je deeg. | |
Byte_Me | dinsdag 20 februari 2007 @ 11:53 |
quote:ja ik weet dat je maisbrood met 50/50 mais/tarwemeel maakt (wist niet dat dat met gluten te maken had), maar in de meeste recepten die ik zie zit boter, melk en/of ei. en om dat nou 18 uur te laten staan bij kamertemperatuur... ik zal eens proberen om alleen een doel van de bloem in het recept te vervangen door maismeel, we zien wel wat er gebeurt. | |
Emu | dinsdag 20 februari 2007 @ 12:48 |
quote:Komt het mexicaantje eraan dan? ![]() | |
cinnamongirl | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:09 |
Deze Ikea braadpan lijkt me heel geschikt, en is niet duur! | |
Byte_Me | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:13 |
quote:lijkt me idd erg geschikt en een mooi prijsje. ik had het eerst in een glazen schaal met deksel gedaan, maar dat is geen aanrader omdat ik het brood er amper uit kreeg. heb nu deze gekocht, met antiaanbaklaag: binnenkort dus nog maar eens een poging wagen. | |
cinnamongirl | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:15 |
Mooi ding, maar ik moet echt een beetje een ronde pan hebben, omdat ik een combimagnetron heb met ronddraaiend plateau... | |
Byte_Me | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:21 |
volgens mij kan ik hierin een brood van 2 kilo bakken ![]() | |
MM-Luna | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:22 |
Ziet er goed uit! | |
DancingPhoebe | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:54 |
quote:Hee die heb ik! Daar wil ik het dit weekend in gaan proberen! | |
#ANONIEM | dinsdag 20 februari 2007 @ 20:24 |
Bericht aan de bezitters van onderstaande pan: uw pan is prima geschikt bevonden !![]() | |
JacMar | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:25 |
quote:Ik kreeg mijn brood er dus ook niet uit ![]() | |
minilotje | woensdag 21 februari 2007 @ 00:12 |
Na twee geslaagde broden en één mislukte ben ik het alweer hartstikke beu. Daarom geef ik nou geen geld uit aan broodbakmachines enzo. ![]() | |
minilotje | woensdag 21 februari 2007 @ 00:14 |
Oh, en *niet* invetten, die pan. Als je tarwezetmeel of havermout of wat dan ook op je brood strooit, kun je daar ook een laagje van in de pan doen. En vooral zorgen dat je pan echt afschuwelijk, gruwelijk, gloeiend heet is. Je brood hoort er dan echt niet aan te blijven plakken als -ie eenmaal klaar is, en invetten is niet de bedoeling. | |
releaze | woensdag 21 februari 2007 @ 00:22 |
quote:ikea heeft sowieso wel een hele rits van die gietijzeren pannen in het assortiment zag ik laatst. wij hebben een fonduset daar aangeschaft, en met het fondupannetje ben ik heel erg gelukkig ![]() nouja goed, dat was een beetje offtopic ![]() | |
releaze | woensdag 21 februari 2007 @ 00:25 |
Ohja, gietijzeren pannen zelfs als het aanbakt zijn heel goed schoon te maken met heet water en een schepje soda. ik geloof trouwens, weet ik niet zeker, dat door de structuur van het gietijzer er ook geen antiaanbaklaag in hoeft. sowieso zijn gietijzeren pannen juist geschikt om godsgloeiend heet te worden en hoog vuur enzo... ja, heel tevreden met mn gietijzeren pannetjes.. | |
JacMar | woensdag 21 februari 2007 @ 09:59 |
Dan denk ik toch dat een emaille pan niet geschikt is.. Ik had namelijk genoeg griesmeel (had niets anders) op de onderkant van het brood, maar die was helemaal aangebrand in de pan ![]() ![]() | |
Leonoor | woensdag 21 februari 2007 @ 11:04 |
quote:Mijn emaille pan deed het prima hoor, zonder anti-aanbaklaag of invetten, had wel zemelen op mn brood liggen. Hij kwam er overigens ook zonder problemen uit. De verveling slaat wel een beetje toe, ik heb ook al geen zin meer in broodbakken ![]() | |
cinnamongirl | woensdag 21 februari 2007 @ 18:27 |
Ik heb uiteindelijk de BK Fortalit braadpan gekocht. Is gemaakt van plaatstaal, en heeft een vrij dikke bodem. Hij kan ook in de oven.![]() | |
kabouter.muts | woensdag 21 februari 2007 @ 18:37 |
en waarom niet gewoon los in de oven. zonder pan ga ik in t weekend eens proberen | |
Byte_Me | woensdag 21 februari 2007 @ 18:39 |
ik denk dat het de bedoeling is dat het deeg een soort dichtschroei reactie krijgt door de pan. verder zorgt de deksel voor een vochtige omgeving. | |
kabouter.muts | woensdag 21 februari 2007 @ 18:40 |
en een bakje water in de oven net als met gewoon brood bakken? | |
Byte_Me | woensdag 21 februari 2007 @ 18:45 |
quote:of je klikt even op zo'n link in de OP | |
cinnamongirl | woensdag 21 februari 2007 @ 18:51 |
quote:Nee, het moet absoluut in een afgesloten pan! Het werkt dan nl. als een oven in een oven en door de stoom die ontstaat krijgt het brood een mooie korst. | |
Libris | donderdag 22 februari 2007 @ 11:59 |
Ik heb net een claypot (zoiets als hieronder) gekocht bij gebrek aan een pan op het moment. Van het weekend eens een poging wagen. Ik hoop alleen dat ie groot genoeg is. Wat is het volume van jullie pannen?![]() | |
#ANONIEM | donderdag 22 februari 2007 @ 12:01 |
Je hebt een pan van 2 tot 3 liter nodig voor de hoeveelheid deeg uit het recept, en 2 liter is wat aan de krappe kant. | |
Libris | donderdag 22 februari 2007 @ 12:09 |
2.5 liter past erin, en het deksel is vrij bol, dus dat moet lukken. Er zit net als op het plaatje een klein gaatje in de deksel, zou dat het brood teveel uitdrogen? | |
#ANONIEM | donderdag 22 februari 2007 @ 12:18 |
Het is de bedoeling dat het vocht binnenblijft maar je zou het moeten proberen. Anders kun je dat gaatje misschien dichtmaken met een klodder deeg. | |
Libris | donderdag 22 februari 2007 @ 13:52 |
En verdomme, ik was hem net af, glipt ie uit mijn handen en meteen een scherf eruit. Zucht. Soms word ik zo moe van mezelf... gelukkig was ie maar 4 euro, maar toch.... | |
cinnamongirl | donderdag 22 februari 2007 @ 18:13 |
Ik denk dat ik moet wachten totdat ik een 'echte' oven heb, Mijn combimagnetron met heteluchtoven gaat nl. maar tot 180 graden ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 22 februari 2007 @ 18:24 |
Duncan Kitchengrips zijn gegarandeerd tot 260oC Ervaringstip: 260oC is net iets te heet. ![]() [ Bericht 27% gewijzigd door #ANONIEM op 22-02-2007 18:27:16 ] | |
minilotje | donderdag 22 februari 2007 @ 20:30 |
Dikke keukendoeken, paar keer dubbelvouwen, en je kunt wel meer dan 260 graden beetpakken zonder dat er iets begint te smeulen. ![]() En hup, een boze brief naar de fabrikant van die handschoenen schrijven! | |
-Marjo- | donderdag 22 februari 2007 @ 20:53 |
Dit ga ik ook eens proberen ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | vrijdag 23 februari 2007 @ 20:32 |
Wat ik me even afvraag (ik wil dit morgen gaan proberen): gebruiken jullie gewoon van die gist uit een zakje of verse gist van de bakker? En waarom zitten die zemelen (of zoiets dergelijks) erop? Op een " normaal" brood zit dat toch niet altijd? Ik ga morgen iig mijn eerste poging wagen om zo'n brood te bakken, ik heb iig de eerder genoemde BK pan dus hoop dat het allemaal gaat lukken ![]() | |
NT-T.BartMan | vrijdag 23 februari 2007 @ 21:10 |
quote: ![]() 1 ml water weegt per definitie 1 g (bij 4 graden overigens)... | |
#ANONIEM | vrijdag 23 februari 2007 @ 22:42 |
quote:Droge gist, uit een zakje dus. En ik denk dat die zemelen ook helpen om het vastplakken van het deeg aan je pan tegen te gaan. Daarnaast is het gewoon decoratief. | |
Libris | zaterdag 24 februari 2007 @ 05:00 |
Ik ben gisteren toch nog even naar de Ikea geweest en heb de Senior pan gehaald en mijn brood staat nu te bakken ![]() | |
Leonoor | zaterdag 24 februari 2007 @ 11:25 |
quote:Anders lees je even verder ![]() Ofwel mijn maatbeker ofwel mijn weegschaal wijkt af, maar 345 g. gaat in mijn maatbeker tot het streepje van 370. En volgens mij is het vooral van belang dat de verhouding bloem/water goed is, dus ik heb het water uiteindelijk op basis van mijn weegschaal in het deeg gegooid, en de maatbekerstreepjes maar gelaten voor wat ze waren. | |
Blues | zaterdag 24 februari 2007 @ 15:25 |
quote:Hoe is het geworden? | |
-Marjo- | zaterdag 24 februari 2007 @ 17:11 |
Mijn oven gaat maar tot 200 graden (hetelucht). Gaat dat lukken? | |
Blues | zaterdag 24 februari 2007 @ 17:22 |
quote: quote: quote:mss moet jij het dan gewoon langer laten bakken en afbakken ![]() | |
-Marjo- | zondag 25 februari 2007 @ 19:51 |
Zow, mijn brood zit in de oven. Ben benieuwd! | |
-Marjo- | zondag 25 februari 2007 @ 21:11 |
Tadaaa!!![]() | |
Maerycke | zondag 25 februari 2007 @ 21:24 |
Dat is een puik brood geworden! | |
-Marjo- | zondag 25 februari 2007 @ 21:26 |
Hij was niet helemaal gaar van binnen ![]() | |
Maerycke | zondag 25 februari 2007 @ 21:29 |
Och wat jammer! Kun je 'm niet even terugdoen? | |
-Marjo- | zondag 25 februari 2007 @ 21:30 |
Ja, hij is nu weer in de oven. Hopelijk lukt ie alsnog... | |
Maerycke | zondag 25 februari 2007 @ 21:31 |
Ik zal voor je duimen. Hij ziet er prachtig uit nl. ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | maandag 26 februari 2007 @ 10:41 |
Nou die van mij is gelukt (geen foto helaas). Mijn vriend was er helemaal weg van en is dus voor herhaling vatbaar ... Nu heb ik misschien een rare vraag (dit was mijn eerste broodbakervaring): hoe maar ik bruinbrood? Is daar in supermarkt meel voor of zo? ![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | maandag 26 februari 2007 @ 10:51 |
quote:Zemelen toevoegen of volkorenmeel gebruiken | |
Blues | maandag 26 februari 2007 @ 14:50 |
quote:En? Je temperatuur was toch te laag dus ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | maandag 26 februari 2007 @ 15:39 |
quote:Dank je wel! dat ga ik aankomend weekend proberen ![]() | |
-Marjo- | maandag 26 februari 2007 @ 15:54 |
quote:De oven was tussendoor uitgevallen, een storing. Geen idee hoe lang hij uitgestaan heeft. Had 'm wel iets langer laten bakken daarna maar dus toch te kort. Ik heb 'm later nog een kwartier gebakken incl. voorverwarmen en toen was ie wel goed. Volgende keer iets langer dus ![]() | |
Revje1 | woensdag 28 februari 2007 @ 02:17 |
Paar tips voor de mensen. Het is vrij normaal om de pan of blik voordat je er deeg in doet even heel ligt in te vetten. In de bakkerij gebeurd dat ook. Dus bij diegene die last had van plakken beetje invetten. Met bakken als de binnenkant nog niet gaar is maar de kleur en dikte van korst wel goed is volgende keer 5 of 10 graden lager zetten en een minuut of 10 langer laten bakken. Wat ik nu ga zeggen weet ik niet zeker of dat met thuisbakken ook zo werkt daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb alleen ervaring ermee in de bakkerij. Als het brood uit de overn komt even met de plantenspuit heel ligt wat water op spuiten voor een mooie glans maar onthoud heel ligt anders word het brood taai met teveel water. En daarna gelijk het brood lossen zodat het goed kan uitwasemen en de korst mooi word aan de zijkant. Zo dat wou ik even kwijt misschien wisten jullie de helft al maar ik dacht help even een beetje:) | |
Dubbelzuurrr | donderdag 1 maart 2007 @ 17:32 |
Ook hier een zeer smakelijk eindproduct.... Het 'deeg' zo'n 24 uur laten rijzen en als alternatief voor tarwezemelen of maïsmeel heb ik uiteindelijk tarwemeel voor couscous moeten gebruiken (want zondag, winkels gesloten). Niet eens zo'n slechte oplossing, bleek achteraf... Zeer krokante korst en een mooi luchtig binnendeel. De foto's zijn wat vaag geworden, maar ik post ze toch maar...![]() ![]() ![]() ![]() Ik probeer het experiment nu te herhalen met een klein oventje dat maar tot 180 graden gaat, maar dat lijkt niet echt te gaan lukken. Een goede heteluchtoven is dus toch wel een vereiste.... | |
Byte_Me | vrijdag 9 maart 2007 @ 13:25 |
mijn eerste brood was iets te vast, maar toen had ik de ingredienten ook niet nauwkeurig afgemeten. bij het tweede brood heb ik dat wel gedaan, en wat extra gist toegevoegd omdat het de eerste keer nogal vast was. dat tweede brood was echt super goed gelukt. heb nu het deeg voor het derde brood staan rijzen, dat moet een maisbrood worden. ben benieuwd of het goed uitpakt. |