abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_46171021


Janneke Vreugdenhil, voedsel- en kookcolumniste in ochtendkrant nrc.next, heeft de hele afgelopen week geschreven over het schijnbaar oh zo magische no-knead-bread, een zelfbakbrood dat niet gekneed hoeft te worden.

The Minimalist, kookspecialist van de New York Times, ontdekte het brood eind vorig jaar bij een bakkerijtje in Manhattan (zie het bijpassende filmpje op http://video.on.nytimes.com, zoek op 'no knead bread') en sindsdien zijn heel wat kookblogs ervan in de ban.

Het komt er simpelweg op neer dat je een berg bloem, water, wat gist en een beetje zout met de hand even door elkaar roert, zonder ook maar een poging te doen de boel te kneden. Vervolgens moet het deeg een uur of achttien rijzen en kun je de volgende dag de grote bal deeg in een gloeiendhete gietijzeren pan in de oven schuiven, een tijdje mét en een tijdje zonder deksel.. Waarna je een perfect rond brood op je aanrecht kunt laten stuiteren, schijnbaar met een perfecte, knapperige korst en verrukkelijk, elastisch en luchtig broodkruim.

Recept uit nrc.next in twee delen:
- Voorbereiding
- Het bakken van het brood

Aangezien ik erg hou van vers brood maar een ongeloofelijke pesthekel aan kneden heb, lijkt het me ideaal en heel eenvoudig, zij het wat tijdrovend. Ik ben van plan vandaag maar eens zo'n kledderige berg deeg voor te bereiden, zodat ik morgen aan het bakken kan slaan.

Omdat het no-knead-bread al een paar maanden nogal een hype schijnt te zijn vroeg ik me af of er hier mensen zitten die het ook al eens geprobeerd hebben.

[ Bericht 0% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:41:46 ]
  zaterdag 10 februari 2007 @ 14:16:31 #2
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46171460
Jaaa ik heb 10 minuten geleden mn eerste no-knead-deegje gemaakt, het staat hier naast me nu te rijzen, de komende 19 uur!

Spannend!
Nulla verba sed acta
pi_46171534
Toeval of naar aanleiding van deze post?

[ Bericht 6% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 13:05:07 ]
pi_46171682
Ben benieuwd naar de resultaten!! (fotos!!!)
(:
pi_46171839
Die komen er zeker!
  zaterdag 10 februari 2007 @ 15:12:27 #6
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46172901
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:19 schreef minilotje het volgende:
Toeval of naar aanleiding van deze post?
Nee, naar aanleiding van Janneke Vreugdenhil. Het ziet er voorlopig in elk geval nog niet echt smakelijk uit, maar dat klopt ook volgens de weblog..
Nulla verba sed acta
pi_46173356
Ik ben benieuwd of het wat is Leonoor!
Saartje
  zaterdag 10 februari 2007 @ 15:32:44 #8
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46173414
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 15:31 schreef Maneki.Neko het volgende:
Ik ben benieuwd of het wat is Leonoor!
Ik heb het recept gisteravond naar mijn moeder doorgemaild, die gaat om 19.00h bakken (want is gelijk begonnen), dus ik zal jullie niet te lang in spanning houden en vanavond vast de eerste resulaten melden .
Nulla verba sed acta
pi_46173538
Filmpje bekeken. Ziet er wel apart uit.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 10 februari 2007 @ 15:54:57 #10
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46174064
Ik heb even met mijn telefoon een foto gemaakt van mijn deeg na 2 uur in de kom onder huishuidfolie.. Het wordt in elk geval duidelijk een interessant experiment...



[edit] Hmmm niet echt een duidelijke foto, maar het is dus semi-vloeibaar en klonterig.. [/edit]
Nulla verba sed acta
pi_46174272
Havermout, gist, tarwebloem, zout en water paraat! Speciaal voor de gelegenheid een mooie, oranje, gietijzeren pan bij de Hema gekocht.. Ik heb er zin in!

edit:


Zo. Dat staat klaar.

[ Bericht 40% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:35:03 ]
pi_46175397
Het ruikt in elk geval hetzelfde als het brooddeeg dat ik tot nu toe maakte met een pak mix van Koopmans. Maar dit is veel leuker.
pi_46175482
Ik ben benieuwd, heb de serie met plezier gelezen. Het schijnt alleen nogal een kliederzooi te worden, dus ik wacht nog even af hoe het jou vergaat
Succes ermee!
hier kommt die Sonne!
alias Idril-2, alias anneVi
pi_46176231
Ik heb het filmpje bekeken en het ziet er wel geweldig uit! Lekker simpel
Saartje
  zaterdag 10 februari 2007 @ 17:55:46 #15
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46177610
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 16:02 schreef minilotje het volgende:
Havermout, gist, tarwebloem, zout en water paraat! Speciaal voor de gelegenheid een mooie, oranje, gietijzeren pan bij de Hema gekocht.. Ik heb er zin in!

edit:
[afbeelding]

Zo. Dat staat klaar.
Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ).

Spannend he!
Nulla verba sed acta
pi_46178924
als bij jou 345 gram water, meer is als 345 ml dan moet je wat aan je weegschaal laten doen...

dat is namelijk zo goed als evenveel, de dichtheid van water is bijna 1kg per liter...
pi_46183760
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 17:55 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Hmmm dat van mij is een stuk vochtiger geloof ik.. Ik had het overigens eerst met 345 ml gedaan, het bleek met 345 g water te moeten (en dat was wel een stukje meer ).

Spannend he!
Volgens mij is dat stiekem hetzelfde. 1liter water= 1kg

edit: spuit11
  zaterdag 10 februari 2007 @ 21:15:19 #18
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46184384
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 20:59 schreef ajampaniki het volgende:

[..]

Volgens mij is dat stiekem hetzelfde. 1liter water= 1kg

edit: spuit11
Oh ja, dat is wel logisch he

Maar ik was er zo van overtuigd dat het mis was omdat mn deegje zo droog bleef, dat ik mijn stoffie Soehnle heb gebruikt (en dit is niet zo nauwkeurig...).

Ik schaam me diep, terug naar de basisschool
Nulla verba sed acta
  zondag 11 februari 2007 @ 00:16:23 #19
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_46190820
Ik volg jullie experimenten verder vol interesse.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 11 februari 2007 @ 10:13:11 #20
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46195794
quote:
Op zondag 11 februari 2007 00:16 schreef golfer het volgende:
Ik volg jullie experimenten verder vol interesse.
Zojuist aan de volgende kneedfase begonnen, mijn deeg was letterlijk de pan uitgerezen, en voldeed keurig aan de beschrijving van Janneke. Het ligt nu een kwartier te rusten terwijl ik ontbijt...
Nulla verba sed acta
  zondag 11 februari 2007 @ 10:29:57 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_46195959
quote:
Op zondag 11 februari 2007 10:13 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Zojuist aan de volgende kneedfase begonnen, mijn deeg was letterlijk de pan uitgerezen, en voldeed keurig aan de beschrijving van Janneke. Het ligt nu een kwartier te rusten terwijl ik ontbijt...
Ben benieuwd naar het eindresultaat
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_46198076
tvp, misschien ga ik dit volgend weekend eens proberen.

Het klinkt in ieder geval erg goed!
pi_46198096
Ik heb me verslapen, dus ik moet zo ook echt eens verder met mijn deeg. Maar eerst een foto van de gerezen toestand die ik daarnet in mijn mengkom aantrof:



Het deeg ruikt naar ciabatta!
  zondag 11 februari 2007 @ 12:39:56 #24
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_46198266
vetto.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_46199052
Zo. Ik heb het kwartiertje rust maar gewoon overgeslagen, ik geloof niet dat Janneke-van-de-krant daar na een ervaring van negen broden in negen dagen erg veel nut in zag.


Kleverige homp, ondanks de bergen bloem


Halverwege een laagje havermout


Op de plaats rust!

Tot over twee uur!
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 11 februari 2007 @ 14:14:14 #26
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_46202272
Spannend *broodbakmachine zo maar eens vol gaat storten*
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_46202690
Broodbakmachines zijn voor watjes!
  zondag 11 februari 2007 @ 14:48:40 #28
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46203892
Ik heb hem zojuist uit de pan gekieperd!



Foto is niet zo scherp, maar hij ziet er in elk geval puik uit! Nu nog even af laten koelen...
Nulla verba sed acta
pi_46204209
Niet slecht! Vast lastig om te wachten tot -ie is afgekoeld. Mijn deegklomp is zojuist door mijn vriendje de griezelig hete pan ingeworpen, dus in minder dan een uur weet ik ook hoe mijn brood eruit komt te zien.
Wat heb je gebruikt als strooisel? Zemelen? Ikzelf havermout, dat was het enige dat ik zo vlug vinden kon in de supermarkt.

[ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 15:18:34 ]
pi_46204733
Dat ziet er best goed uit!!
Zou je dit ook met tarwe/volkoren meel kunnen doen? of zou dat te zwaar zijn?
(:
pi_46204954
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:48 schreef Leonoor het volgende:
Ik heb hem zojuist uit de pan gekieperd!

[afbeelding]

Foto is niet zo scherp, maar hij ziet er in elk geval puik uit! Nu nog even af laten koelen...
Dat ziet er lekker uit
Leuk topic!
pi_46205178
Oooo, bijna klaar. Nu nog twintig minuten zonder deksel voor een bruin korstje! En hij is al zo mooi!
  zondag 11 februari 2007 @ 16:21:56 #33
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_46207534
En, hoe is ie geworden ?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 11 februari 2007 @ 16:24:28 #34
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_46207642
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Broodbakmachines zijn voor watjes!
Ja, ik weet het
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  zondag 11 februari 2007 @ 16:31:03 #35
81237 releaze
best of both worlds
pi_46207908
ik wil ook de binnenkant zien! En een uitgebreid proefverslag
Mja, het klinkt wel tijdrovend... 18 uur rijzen lijkt me nou helemaal niets Dan maar kneden!
  zondag 11 februari 2007 @ 16:35:50 #36
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46208056
Zo, ik heb net de eerste snee op. Het is heerlijk! Het ziet eruit als brood van de bakker, het heeft een echte korst, die je normaal gezien in je eigen oven nooit zo donker en stevig krijgt. Het brood is van binnen ook geweldig, luchtig (maar niet te). En het smaakt echt prima!

Maar nu nog zien of het over een paar uur nog zo lekker is, volgens sommige reacties op Janneke-van-de-krant van vrijdag wordt het brood na een paar uur beduidend minder.

Na Sven weten we meer, dan ga ik eten koken en meer brood eten. Hoe is jouw brood geworden minilotje?
Nulla verba sed acta
pi_46208216
quote:
Op zondag 11 februari 2007 14:21 schreef minilotje het volgende:
Broodbakmachines zijn voor watjes!
Nietes!
Ik ben 's avonds drie minuten bezig en dan heb ik de volgende ochtend als ik opsta een vers brood dat stukken lekkerder is en minder dan de helft kost van een supermarktbrood.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 11 februari 2007 @ 16:45:13 #38
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_46208302
En je hoeft niet te kneden
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_46208322
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:41 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Nietes!
Ik ben 's avonds drie minuten bezig en dan heb ik de volgende ochtend als ik opsta een vers brood dat stukken lekkerder is en minder dan de helft kost van een supermarktbrood.
Sinds deze week heb ik de BBM die in de aanbieding was bij de Lidl. Ik heb er nu twee broden mee gemaakt (mix van de Lidl), maar ik vond ze nogal tegenvallen. Nou heb ik ook wel erg lekker brood van mn bakker, maar ik had gehoopt dit toch minimaal te evenaren.
Maar het brood kan inderdaad wel op tegen dat van de supermarkt.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_46208609
Nou ja..deze week bij de lidl dacht ik (of aldi..) een broodbakmachine voor 25 euro...dus ja


(edit: ow, had die post hierboven nog niet gelezen)
(:
pi_46208672
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:31 schreef releaze het volgende:
ik wil ook de binnenkant zien! En een uitgebreid proefverslag




Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.



edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*

[ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 11-02-2007 17:07:25 ]
  zondag 11 februari 2007 @ 17:13:50 #42
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_46209261
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
Jaaa zo ziet de mijne er dus ook uit! Puik! Ik heb hem overigens in mijn geemailleerde dunne pannetje (want studentenhuis) gebakken, en dat ging ook prima. Inhoud precies 2 liter, en dat bleek perfect te passen (meer deeg had het dus ook niet moeten zijn..).
Nulla verba sed acta
  zondag 11 februari 2007 @ 17:14:17 #43
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_46209272
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:


[afbeelding]

[afbeelding]
Ziet er prima en lekker uit.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_46209287
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
Ik krijg nu echt spontaan zin in brood!! Wat ziet dat er heerlijk uit.

Ik ga het zeker ook proberen...
  zondag 11 februari 2007 @ 17:17:40 #45
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46209385
Terugvindbrood!

-edit- Ziet nu de foto's. Ziet er goed uit zeg
pi_46209503
quote:
Op zondag 11 februari 2007 17:17 schreef Maerycke het volgende:
Terugvindbrood!

-edit- Ziet nu de foto's. Ziet er goed uit zeg
Dat dus.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_46209639
oej dit moet ik ook maar eens proberen binnenkort
  zondag 11 februari 2007 @ 17:25:41 #48
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_46209732
Lijkt me lekker. Wel erg tijdrovend.
Ik bak normaal ook mijn eigen brood, zelf, niet met een broodbakmachine, en dat lijkt me minder werk te zijn dan dit brood eerlijk gezegd. Ik kneed mijn brood echt nauwelijks en het eerste mixen gaat gewoon met de mixer. Maar goed, misschien waag ik het er ook nog eens op met dit brood.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zondag 11 februari 2007 @ 17:26:03 #49
81237 releaze
best of both worlds
pi_46209744
quote:
Op zondag 11 februari 2007 16:58 schreef minilotje het volgende:

[..]

[afbeelding]

[afbeelding]

Klaaaaaaaaaaaaaar! En eerlijk gezegd ook al bijna op!
Het brood had naar mijn idee nog een ietsje langer in de oven gemogen, of op een iets hogere temperatuur. Nu moet ik daarbij zeggen dat ik momenteel slechts beschik over zo'n klein, kloterig snackoventje dat al moeite heeft om mijn afbakstokbroodjes bruin te krijgen.. Dus het brood van morgen maar gewoon op 280 graden bakken, zodat het broodkruim nét een tikkeltje minder vochtig is.
Ondanks de handicap van zo'n totaal ongeschikt kabouteroventje ben ik eigenlijk reuze tevreden over het brood. Naar aanleiding van de tip van Janneke in de krant ben ik vrij ruim geweest met het zout (bijna twee theelepels), wat resulteerde in een nogal hartige smaak. Driekwart theelepel minder zorgt vast voor een prima, neutraal brood waar je ook je chocoladepasta op kunt smeren. Ik ben ook blij met de korst, die dik en knapperig is en door het laagje havermout ook nog een extra smaakje heeft.
We hebben net een hele stapel sneetjes weg zitten werken met pesto, oude brokkelkaas, rauwe ham en kruidenroomkaas en dat was érg smakelijk. Het is gewoon heel lekker brood! Ik maak vanavond nog een berg deeg zodat ik morgen dit fijne brood in verse tomatensoep kan dopen. Ik heb er nu al zin in! En ik ben blij dat ik gisteren niet voor niks vijftig euro aan een gietijzeren braadpan heb uitgegeven.

[afbeelding]

edit: Och. Met chocoladepasta is het eigenlijk ook best lekker. *kauwt*
het ziet er iig een stuk smakelijker uit dan het brood van de bakker. veel meer echt/naturel. prachtig broodje geworden, en ik ben nu ook wel benieuwd!
pi_46209757
Ennnn: op!



Ik zit érg vol.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')