FOK!forum / Culinesse à gogo / Tapas Deel 2!
Mikaniwoensdag 7 februari 2007 @ 18:05
Deel 1 zat vol, vandaar een nieuw topic !
quote:
Een tapa (meervoud tapas) is een Spaans aperitiefhapje, dat geserveerd wordt in zogenaamde tapasbars. Bij de tapa wordt een drankje gedronken, óf, als men laat in de middag of vroeg in de avond een drankje bestelt, bestelt men er meestal een tapa bij. In het zuiden van Spanje (zoals in Andalusië) en in het binnenland krijgt men gewoonlijk bij het bestelde drankje één of meerdere tapas gratis.

De oorsprong en naam van de tapa komt van de gewoonte om een glas wijn of een ander drankje met een stuk brood of een plakje ham af te dekken (tapar is Spaans voor "afdekken"), om te voorkomen dat er vliegen in het glas komen.

Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serranoham, olijven, calamares (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en albondigas (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio Baskenland gaat het meestal om "Pintxos", kleine stukjes brood met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, zeevruchten of worst etc.). In Spanje waardeert men de tapa's en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor het meestal gaat om relatief simpele gerechten met producten van hoge kwaliteit.

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al lijken de "Amerikaanse", "Nederlandse" of "Duitse" versies van tapa's niet altijd op wat men in Spanje tapa's noemt.
Wat recepten uit het vorige topic, met dank aan de posters aldaar!
quote:
Allitas de pollo en escabeche
Kippenvleugeltjes in kruidenazijn


Ingrediënten
12 kippenvleugeltjes - 250 ml olijfolie -100 ml wijnazijn (wit) - 1 eetlepel honing - ½ bol knoflook, teentjes geplet met de zijkant van een mes - 2 blaadjes laurier - 1 eetlepel paprikapoeder (mild) - 1 grote ui, in ringen - bloem - 2 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogde) - versgemalen, zwarte peper - 1 takje peterselie - zout


Bereiding
Bestrooi de kippenvleugeltjes met zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem. Bak ze in de olijfolie tot ze goed bruin zijn. Leg ze dan even apart.

Fruit in dezelfde olie de knoflook, de laurier, de ui en de tijm. Voeg wanneer de ui begint te kleuren, de peterselie, de paprikapoeder en onmiddellijk daarna de wijnazijn en de honing toe. Laat dit enkele minuten zachtjes koken en giet het dan over de kippenvleugeltjes.

Laat dit enkele uren intrekken, af en toe omscheppen. Alvorens te serveren nog even opwarmen. Serveren met krielaardappeltjes en de saus.
quote:
Atún con naranja
Tonijn met sinaasappel


Ingrediënten
400 gr verse tonijn - 2 el olijfolie - 4 sinaasappels - 2 el citroensap - 2 el droge sherry - 2 tl mosterd - fijne suiker - 2 takjes tijm - peper en zout


Bereiding
Schil 2 sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij dit tussen de fijne vliesjes uit. Vang het sap dat eruit loopt op. Schil een sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in flinterdunne reepjes (of gebruik een zesteur), tot u ongeveer 1 eetlepel sinaasappelrasp hebt. Pers de andere 2 sinaasappelen uit. Verdeel de tonijn in 4 steaks en kruid ze met peper en zout. Bak de tonijnsteaks aan beide kanten 3 minuten in hete olijfolie, ze moeten binnenin nog rose zijn. Snij de tonijn in reepjes van circa 1 cm dik en doe ze in een schaal. Vermeng het citroensap met de sherry, de mosterd, het sinaasappelsap, een mespunt suiker en peper en zout. Schenk het sausje over de warme tonijn. Werk af met tijmblaadjes, de sinaasappelpartjes en sinaasappelrasp.
quote:
Atún con naranja
Tonijn met sinaasappel


Ingrediënten
400 gr verse tonijn - 2 el olijfolie - 4 sinaasappels - 2 el citroensap - 2 el droge sherry - 2 tl mosterd - fijne suiker - 2 takjes tijm - peper en zout


Bereiding
Schil 2 sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij dit tussen de fijne vliesjes uit. Vang het sap dat eruit loopt op. Schil een sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in flinterdunne reepjes (of gebruik een zesteur), tot u ongeveer 1 eetlepel sinaasappelrasp hebt. Pers de andere 2 sinaasappelen uit. Verdeel de tonijn in 4 steaks en kruid ze met peper en zout. Bak de tonijnsteaks aan beide kanten 3 minuten in hete olijfolie, ze moeten binnenin nog rose zijn. Snij de tonijn in reepjes van circa 1 cm dik en doe ze in een schaal. Vermeng het citroensap met de sherry, de mosterd, het sinaasappelsap, een mespunt suiker en peper en zout. Schenk het sausje over de warme tonijn. Werk af met tijmblaadjes, de sinaasappelpartjes en sinaasappelrasp.
quote:
Pollo en cerveza
Kip in bier


Ingrediënten
12 kippevleugeltjes - 1/3 liter bier - zout - vers gemalen peper - 1 tl tijm - 1 blaadje laurier

Saus:
¼ tl tijm - 1 el bier - 2 el olijfolie - zout - vers gemalen peper


Bereiding
Snijd de vleugeltjes in tapas formaat. Neem een ondiepe schaal en vermeng daarin het bier, zout, peper, tijm en laurier. Leg de kip in de marinade, en laat ze enkle uren op kamertemperatuur mrinaren (regelmatig keren)

Vermeng een el bier met de rest van de ingrediënten voor de saus. Laat de vleugeltjes uitdruipen op keukenpapier. Leg ze op een roosten en smeer de saus met een kwastje over de kip. Bestrooi ze met zout en peper. Leg ze onder de grill en laat ze in 5 min. bruin kleuren. Draai ze om, smeer ze nogmaals in en laat ze nogmaals 5 minuten onder de grill goudbruin worden.
quote:
Gamba’s ala kuupke.

Benodigdheden:

· Zak Gamba’s (Aldi)
· Olijfolie
· Charlotjes
· Knoflook
· Witte wijn (Aldi)
· Knoflooksaus
· Ketchup
· Peterselie
· Peper
· Zout


Bereidingswijze:

Doe een flinke scheut olijfolie in een bord. Vermaal twee teentjes knoflook samen met één charlotje tot ze fijn zijn. Meng deze met de olijfolie. Leg hier de Gamba’s voor zo’n 10-15 minuten in.

Haal daarna de gamba’s eruit en leg deze in een ingevette overschaal (invetten met olijfolie).
Voeg nu ongeveer 3dl witte wijn toe en zet het geheel voor zo’n 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Saus:

Doe in een grote kop/pot een behoorlijke hoeveelheid knoflooksaus. Voeg hier aan toe de ketchup en peterselie. Breng het geheeld naar smaak met peper en zout. Voeg als laatste een scheutje witte wijn toe. Dit geheel goed mengen.
quote:
TheCamel
nodig:
wraps
kip of zalm
kruidenroomkaas
ijsbergsla

smeer de wrap in met kruidenroomkaas
leg de sla er overheen
leg de kip of zalm daar in reepjes overheen
rol de wrap op en snij hem in kleine stukjes

echt yummie, je blijft er van eten :p
quote:
Almendras saladas
Zoute amandelen


Ingrediënten
5 el olijfolie - 250 gr. amandelen - grof zeezout


Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan en bak de amanadelen op een halfhoog uur tot ze goudbruin zijn.
Schep de amandelen over in een kom en schep er een royale hoeveelheid zeezout door. Direct serveren.
quote:
Albondigas
Spaanse gehaktballetjes


Ingrediënten
450 gr mager lamsgehakt - 1 ei - 3 geperste teentjes knoflook - 4 eetlepels fijngesneden peterselie - ½ theelepel nootmuskaat - zout, peper - 2 ontkorste plakjes witbrood - 2 eetlepels rode wijn - 2 eetlepels olijfolie - 1 fijngesneden ui - 3 ontvelde tomaten in blokjes - 1 dl kippenbouillon (van tablet)


Bereiding
Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel. Vorm van het mengsel ± 40 balletjes.

Verhit de olie en bak de balletjes hierin in ± 5 minuten rondom bruin. Bak de ui ± 5 minuten mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ± 30 minuten sudderen.

Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk haar over de gehaktballetjes. Strooi er 2 eetlepels peterselie over.
quote:
Champiñones con salsa de tomata y ajillo
Champignons in tomaten-knoflooksaus


Ingrediënten
500 gr. kleine champignons - 100 gr. olijven met piment - 350 gr. gekruide tomatensaus - 1 el. paprikapoeder - 1 el. knoflookpuree - 2 el. olijfolie - zout - peper


Bereiding
Champignons schoonmaken en overdoen in schaal. Olijven afgieten en in plakjes snijden. In schaal tomatensaus, paprikapoeder, knoflookpuree en olijven door elkaar scheppen.
In koekenpan olijfolie verhitten en champignons rondom bruin bakken. Tomatensaus erdoor scheppen en geheel nog even zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper.
quote:
Albóndigas en salsa picante.
Gehaktballetjes in pittige saus
Ingredienten [voor 15 a 20 stuks]

150 gr. kalfsgehakt
150 gr. varkensgehakt
1 ei
zout, [vers] gemalen zwarte peper
1 eetlepel broodkruim/paneermeel
olijfolie

voor de saus: halve kop tomate frito [heinz ofzo]
2 eetlepels ketchup
1 eetlepel mosterd
een mespuntje cayennepeper
1 eetlepel azijn
een paar druppels tabascosaus

bereiding:
klop het ei los. meng de beide soorten gehakt met het ei en het broodkruim en maak het geheel op smaak met zout en peper. b;ijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
draai er dan kleine gehaktballetjes van, formaat bitterbal ongeveer.

verhit een paar eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de balletjes in een enkele laa bruin [doe dit zonodig in etappes]
zodra de balletjes mooi bruin zijn , doe dan het deksel op de pan en laat de balletjes nog een minuut of 10 doorgaren.
maak intussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te vermengen.

je kunt er nu voor kiezen om de balletjes in de saus te serveren, of met de saus apart, ernaast;
in de saus: giet overtollig vet uit de pan en voeg de saus toe.laat het geheel goeddoorwarmen.

saus ernaast: doe de saus in een kommetje. zet dit op een schaal en schik de balletjes eromheen
quote:
pollo al ajillo kip in knoflooksaus

ingredienten voor 60 stuks [!]
-30 kippenvleugeltjes
-25 à 30 teentjes knoflook
-zout, peper
-20 eetlepels olijfolie [vind ik zelf wel wat veel ]
-2 eetlepels azijn

bereiding:
snijd de kippenvleugeltjes door bij het gewricht kruid de kip met zout en peper naar smaak. snijd de teentjes knoflook zo fijn mogelijk. verwarm de olie over meerdere koekenpannen. voeg dan de kip en knoflook toe. blijf de kip en noflook steeds bewegen zodat de kip aan alle kanten bruin en gaarwordt. zorg ervoordat het vuur niet te hoog staat zodat de knoflook niet aanbrandt en de kip langzaam gaar kan worden. als de knoflook toch te donker wordt, doe dan nog even een deksel op de pan. de vleugeltjes zijn na ong. 15 minuten gaar.
als de kipgaaren bruin is, voeg dan de azijn toe en beweeg de kipnog enkele minuten in de pan. dit gerecht kan zowel warm als koud worden opgediend. wij hebben het warm gegeten.

en wat die meerdere pannen betreft.. tja, je kan er ook 1 nemen de de rest wat al klaar is warmhouden als je t warm uit gaat serveren ofzo..
quote:
patatas aioli
aardappelen in knoflookmayonaise
1 van de populairste
het recept is wel voor 'veel!'

-2 kilo roodschillige aardappelen
-5 dl/ mayonaise, zelfgemaakt
-12 teentjes knoflook,geperst
-12 eetlepels gehakte peterselie
-zout

voor de mayonaise [1 en n kwart kop]:
-2 eieren plus 2 dooiers
-halve theelepel dijon mosterd
-2 theelepels zout
-4 eetlepels citroensap
-400 ml. milde olijfolie

bereiding mayo:
doe de eieren, dooiers, mosterd, zout, en citroensap in een blender of keukenmachine en klop dit mengsel een paar seconden. giet er dan heel langzaam de olie bij en blijf vervolgens kloppen tot de saus dik en romig geworden is [hij wordt niet zo dik als kant en klare mayonaise!] de mayonaise dikt nog wat in als ie even in de koelkast staat.

bereiding aardappelen:
was de aardappelen maar schil ze niet. indien ze heel verschillend van grootte zijn, kun je de grote exemplaren een keer doorsnijden. breng ze aan de kook met zout water, doe het deksel op de pan en laat ze 15 minuten zachtjes koken. draai dan het vuur uit en laat de aardappelen afgedekt in het water staan tot ze zacht zijn [ongeveer 15 minuten]
trek de schil van de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1,5 tot 2 centimeter dik.
roer in een schaal de mayonaise, knoflook en peterselie door elkaar. de mayonaise moet aan de dunne kant zijn om goed te kunnen vermengen met de aardappelen. indien nodig verdunnen met citroensap of een beetje azijn. schep de aardappeltjes er voorzichtig door, breng op smaak met wat zout en laat ze op kamertemperatuur staan zodat het kan intrekken.

onze ervaring was dat het na bereiding nog wat flauw was, dus eventueel zelf nog wat aan smaak toevoegen:) [wat meer zout, citroensap,of weet ik veel ]
quote:
Aros de Cebolla
Gefrituurde ui-ringen


Ingrediënten
5 Uien - 2 eieren - 2 el olijfolie - olie om te frituren - 2 dl bier - 150 gr. bloem - zout - peper - peterselie


Bereiding
Snij de uien in dikke ringen. De binnenste ringen niet gebruiken en weggooien (of voor iets anders gebruiken). Eieren splitsen. We hebben zowel de dooier als het eiwit nodig! Peterselie zeer fijn hakken. Verhit de olie om te frituren.
Meng de eidooier, de olijfolie, het bier en de bloem in een schaal. Brang op smaak met zout en peper. Klop in een vetvrije schaal de ei-witten stijf. Spatel het stijve eiwit voorzichtig door het beslag.
Haal de uiringen door het beslag en bak ze in een paar minuten goudbruin in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de uien in een schaaltje en garneer met de fijngesneden peterselie. Lekker met Alioli.
quote:
Champiñones al Estilo de Sevilla
Champignons met knoflook


Ingrediënten
450 gram champignons - 2 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels fijngehakte peterselie - 2 tenen knoflook fijngesneden - 2 eetlepels citroensap - zout en peper naar smaak


Bereiding
Verhit de olie. Doe de champignons in de pan en strooi, terwijl ze bakken, de knoflook en peterselie erover. Doe er vervolgens naar smaak peper, zout en citroensap bij. Serveer het geheel zodra de champignons gaar zijn.
quote:
Dubbele knoflookkip

Ingrediënten
3 bolletjes knoflook (ong. 35 teentjes)
1 tot 1 1/2 kilo braadkuiken
175 gr roomkaas
1 eetlepel gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte peterselie
zout en peper
250 gr witte druiven (pitloos en niet te zoet)
een takje rozemarijn
30 gr boter

Oventemperatuur:
180 C, stand 3
Bereiding
Houd 2 teentjes knoflook apart en doe de rest in een pan kokend water. Schep ze na een halve minuut eruit en pel ze.

Kook ze nog eens 2 minuten door, giet ze af en zet ze weg.

Pel een van de 2,overblijvende teentjes en snijd dat doormidden. Wrijf met de gesneden kant van de knoflook over de borst en poten van het kuiken. Snijd vervolgens beide helften in dunne plakjes en leg ze opzij.

Pel en kneus de laatste teen en vermeng het met de kaas, bieslook en peterselie, Maak op smaak af met zout en peper.

Werk uw vingers onder het vel van het kuikenborststuk en maak het zorgvuldig los van het vlees zonder het te scheuren.

Vul de ontstane ruimte helemaal op met het kaasmengsel.

Vul de binnenkant van het kuiken met de geblancheerde knoflook en de druiven, samen met het meeste van de rozemarijn.

Doe het kuiken in een met olie bestreken braadpan en stop de gesneden schijfjes knoflook en de rest van de rozemarijn tussen de poten en vleugels.

Strooi wat zout over de borst en bestrijk het met boter. Dek de borst en poten af met aluminiumfolie.

Braad het kuiken ong. 1 1/2 uur in de oven, tot het sap niet langer roze gekleurd is. Haal de laatste 20 minuten het aluminiumfolie weg om een knapperig vel te krijgen.
quote:
Gegratineerde champignons
Voor 8 stuks: snijd de steeltjes uit 8 grote champignons en hak de helft van de steeltjes fijn (rest wordt niet gebruikt). Vermeng ze met 1 eetlepel paneermeel, 1 theelepel Italiaanse kruiden, 3 eetlepels geraspte lichtpikante Zaanlander, zout en peper. Vul hiermee de champignons. Bak ze ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C
quote:
Dadels in spek

Catagorie : Borrelhapjes

Aantal personen : 4

Bereidingstijd : 00:15:00

Waardering :


Ingrediënten :

250g dadels
100g chorizo worst (vleeswaren)
200g ontbijtspek


--------------------------------------------------------------------------------


Bereidingswijze :

Snijdt de dadels aan een zijde open en verwijder de pit. Snijdt de plakjes chorizo worst door midden en rol ze op. Stop in elke dadel een rolletje chorizo worst en wikkel elke dadel in een plakje ontbijtspek. Leg deze op een rooster van de oven en laat het spek in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 10 minuten knapperig worden. Haal ze dan uit de oven en zet de dadels vast met een prikker.


[ Bericht 41% gewijzigd door Mikani op 07-02-2007 19:05:04 ]
Mikaniwoensdag 7 februari 2007 @ 18:07
quote:
Op woensdag 7 februari 2007 14:16 schreef Gripper het volgende:

[..]

Als je misschien het tapaspakket van de C-1000 bedoelt, met daarin materiaal voor:

  • courgette met gekruide roomkaas
  • kipspiesjes-paprika
  • varkensspiesjes-kruidendinges
  • bruschettakruiden
  • garnaal-knoflookmarinade-spiesjes

    bespaar jezelf dan alsjeblieft de moeite, het is lang niet zo lekker als zelf maken!

    Veel recepten vind je op http://www.giessenborch.com/
  • Geloof wel dat het C1000 was, dat idee had ik dus al, vandaar mijn vraag!
    Die site is oké! Ziet er allemaal lekker uit!
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 14:24 schreef Bluezz het volgende:
    Zelf maken, en boeken kopen is onzin, er is online echt zo giga-veel te vinden
    Dat idee had ik al gekregen, ga snel verder rondkijken!

    [ Bericht 15% gewijzigd door Mikani op 07-02-2007 18:53:55 ]
    Blueswoensdag 7 februari 2007 @ 18:59
    Doe even een linkje naar het 1e deel in je OP!
    Mikaniwoensdag 7 februari 2007 @ 19:05
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 18:59 schreef Bluezz het volgende:
    Doe even een linkje naar het 1e deel in je OP!
    Done . Heb ook wat recepten uit het vorige topic erin gezet, de rest komt nog!
    Blueswoensdag 7 februari 2007 @ 19:33
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 19:05 schreef Mikani het volgende:

    [..]

    Done . Heb ook wat recepten uit het vorige topic erin gezet, de rest komt nog!
    Dat hoeft nou ook weer niet hoor
    We gaan dit topic gewoon weer net zo leuk maken als deel 1
    golferwoensdag 7 februari 2007 @ 19:45
    Tapas vreet post.
    Mikaniwoensdag 7 februari 2007 @ 22:49
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 19:33 schreef Bluezz het volgende:

    [..]

    Dat hoeft nou ook weer niet hoor
    We gaan dit topic gewoon weer net zo leuk maken als deel 1
    Hehe dan laat ik de rest gewoon lekker zitten .
    Dit is al genoeg om wat lekkers van te maken .
    Mirjamwoensdag 7 februari 2007 @ 22:52
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 19:45 schreef golfer het volgende:
    Tapas vreet post.
    njam
    komradwoensdag 7 februari 2007 @ 23:01
    tapas

    BTW: locale specialiteiten maken de locale tapasbar per regio in spanje een must
    BVOdonderdag 8 februari 2007 @ 00:57
    Tapas !
    Zelf maken is wel leuk natuurlijk, maar ik vind het vaak zoveel gedoe dat ik liever naar een lekker restaurantje ga .
    golferdonderdag 8 februari 2007 @ 01:04
    Zaterdag a.s is het weer zover hier met een stel vrienden.
    We zijn nog steeds bezig de lekkerste hapjes uit te zoeken om te maken.
    kruimel_20donderdag 8 februari 2007 @ 08:38
    weet iemand een goed tapas restaruant in de buurt van nijmegen?
    Ik wil rond valentijn lekker gaan tapassen
    Bluesvrijdag 9 februari 2007 @ 19:50
    Morgen gaan we lekker tapassen hier thuis met vrienden.
    We hebben gemaakt/nog af te maken :

    Het beroemde wortelsoepje
    De gevulde grote champignons, in vorige deel beschreven.

    Wrapstukjes met chorizo/roomkaas - klein beetje bosui
    Wrapstukjes met serranoham/roomkaas - klein beetje bosui
    Schapenkaas (manchego) in blokjes, in knoflookolie

    Spaanse gehakballetjes
    Spaanse tostistukjes (door de slager zelfgemaakt, alleen nog opwarmen)

    Zelfgebakken pomodorebrood, dippen in 3 versch. sausjes
    Knoflook Olijven
    Gamba's in pittige saus

    Italiaanse broodsalade (met zelfgebakken ciabatta)

    Zou het genoeg zijn?

    [ Bericht 8% gewijzigd door Blues op 09-02-2007 20:03:47 ]
    Mirjamvrijdag 9 februari 2007 @ 21:04

    gaan jullie ook foto's posten?
    Bluesvrijdag 9 februari 2007 @ 22:03
    Niet wéér he
    De vorige vrienden vonden het al zo raar dat we steeds foto's maakten

    Die spaanse gehaktballetjes in saus was nogal bewerkelijk zeg
    Arizonamaandag 12 februari 2007 @ 19:44
    quote:
    Op vrijdag 9 februari 2007 19:50 schreef Bluezz het volgende:
    Morgen gaan we lekker tapassen hier thuis met vrienden.
    En hoe was het? Nog foto's gemaakt ?
    Bluesmaandag 12 februari 2007 @ 19:49
    Het was zoooooooo lekker en gezellig
    Zo erg, dat we geen foto's hebben gemaakt
    coltje87dinsdag 13 februari 2007 @ 12:41
    Zondag heb ik eindelijk een keer tapas gemaakt, en het was lekker! Ik had niet zo gek veel gemaakt, maar het was toch nog vrij veel werk..

    - bladerdeeghapjes met pesto, gehakt en mozzarella
    - gevulde tomaatjes met feta en rivierkreeftjes
    - courgetterolletjes met roomkaas
    - gehaktballetjes in tomatensaus
    - gevulde champignons
    - chorizo met olijven

    Daarbij dan nog tomatenbrood en knoflookstokbrood met aioli en pesto, en een prutje van paprika, uien en gehakt. Jammer dat ik zusjes heb die niks durven te proeven, dus ik had iets te veel gemaakt.
    Casparovvvdinsdag 13 februari 2007 @ 18:50
    Wat een vrouwentopic!

    Ik werk in een delicatessenzaak. Ben ook een liefhebber, dus eigenlijk snoep ik veel te veel. Favoriet zijn geitenkaas in hamrolletjes, dadels in spek, of gewoon een bruschetta met serranoham, heerlijk simpel. Gegrilde olijven vind ik ook geweldig, niet te sterk van smaak en erg veelzijdig. Zongedroogde tomaat kan ik wel een heel bakje van leeg eten, hoewel het als tapas op zich eigenlijk iets te eenzijdig is Als ik dit lees verlang ik naar de zomer, lekker tot 11 uur met een wijntje en een olijfje op het terras zitten
    Gripperdonderdag 15 februari 2007 @ 12:14
    Morgenavond lekkere tapas voor een leuke fokster maken. heeft iemand nog tips? Ze vindt alles wat ik maak misschien wel lekker, maar ik wil zelf wel eens iets anders dan mn standaard (maar lekkere) gehaktballetjes in tomatensaus, champignons met kruidenboter, knoflookgarnaaltjes en olijfjes, stokbrood, tapenade en aioli.
    We zijn allebei carnivoren, dus vleestapas mogen!
    littledrummergirldonderdag 15 februari 2007 @ 13:43
    ow lekker deel twee

    Ik ga binnenkort ook weer eens tappa's maken, heb voor de eerste keer zoveel spullen gekocht, die gebruik ik anders nooit weer
    Xenniavrijdag 16 februari 2007 @ 02:10
    quote:
    Op donderdag 15 februari 2007 12:14 schreef Gripper het volgende:
    Morgenavond lekkere tapas voor een leuke fokster maken. heeft iemand nog tips? Ze vindt alles wat ik maak misschien wel lekker, maar ik wil zelf wel eens iets anders dan mn standaard (maar lekkere) gehaktballetjes in tomatensaus, champignons met kruidenboter, knoflookgarnaaltjes en olijfjes, stokbrood, tapenade en aioli.
    We zijn allebei carnivoren, dus vleestapas mogen!
    Ik heb diverse gerechten uit het vorige topic geprobeerd en het allerlekkerst was een taartje van filodeeg
    * Ingrediënten
    voor 8 personen

    6 plakjes ham ca. 125 g
    4 velletjes filodeeg
    200 g ricotta kaas
    2 eieren
    100 g champignons
    50 g cheddar, geraspt
    ½ theelepel nootmuskaat
    zwarte peper
    2 eetlepels olijfolie
    2 teentjes knoflook
    6 lente uitjes, fijngesneden

    * Bereiding
    Info: Heerlijk in filodeeg verpakt met Cheddar, Ricotta, uitjes, knoflook en champignons. Echt leuk om deze tapas is uit te proberen.

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
    Bak de champignons, de lente-uitjes en het knoflook ca. 3 minuten op hoog vuur.
    Laat het geheel vervolgens wat afkoelen.
    De champignonmengsel in een kom, voeg cheddar, ricotta, eieren en nootmuskaat toe en breng het op smaak met zout en peper.
    Snijd de plakjes ham in kleine reepjes en schep ze door het champignonmengsel.
    Leg de plakjes baderdeeg op elkaar, snijd ze inde lengte doormidden.
    Snijd elk stuk weer in vier even grote stukjes.
    Bestrijk de vier stukjes deeg met wat olie en leg ze in een ingevette muffinvorm: doe dit ook voor de overige vormpjes.
    Schep de vulling met een lepel in de vormpjes met bladerdeeg.
    Bak de taartjes 20 tot 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
    Haal ze na een aar minuten afkoelen voorzichtig uit de vormpjes.

    Ik heb hem ook een keer gemaakt met gehakt in plaats van ham en met veel meer cheddar. Heerlijk
    Mirjamdinsdag 20 maart 2007 @ 15:39


    28 juni ga ik (weer) op mijn werk een tapas avond organiseren.
    wat inhoudt dat ik voor ongeveer 40 man tapas zal moeten gaan verzinnen en maken, en leuke dingen eromheen natuurlijk
    Bluesdinsdag 20 maart 2007 @ 15:44
    Zo, das niet gering
    Deze maar weer raadplegen dus ?
    http://www.giessenborch.com/
    Supersite voor tapas vind ik
    Mirjamdinsdag 20 maart 2007 @ 15:46
    quote:
    Op dinsdag 20 maart 2007 15:44 schreef Bluezz het volgende:
    Zo, das niet gering
    Deze maar weer raadplegen dus ?
    http://www.giessenborch.com/
    Supersite voor tapas vind ik
    onder andere
    ik heb nog ergens een draaiboek liggen, maar wil wel ook andere gerechtjes maken
    Tinkerbel_ACC_zaterdag 24 maart 2007 @ 12:53
    Ik heb even een vraagje: mijn vriend en ik willen vanavond voor het eerst tapas gaan maken (hoop dat het een beetje gaat lukken ). Ik vroeg me af hoeveel verschillende recepten ik dan het beste kan maken? Ik heb uit het vorige topic al een aantal recepten die me wel aanspreken
    littledrummergirlzaterdag 24 maart 2007 @ 13:10
    wij hadden er iets van 6 ofzo gekozen, als je van elk dingetje dan bijvoorbeeld 4 stukjes maakt heb je ruim voldoende ( je zit sneller vol dan je verwacht )
    Tinkerbel_ACC_zaterdag 24 maart 2007 @ 13:12
    Dank je wel .. dan ga ik zo maar eens boodschappen doen en zo ... en dan een beetje op hoop van zegen
    Mirjamzaterdag 24 maart 2007 @ 15:09
    en anders heb je altijd nog over voor de volgende dag
    littledrummergirlzaterdag 24 maart 2007 @ 15:16
    quote:
    Op zaterdag 24 maart 2007 15:09 schreef MissyMirjaM het volgende:
    en anders heb je altijd nog over voor de volgende dag
    dat is wel lekker als je wat koude hebt idd
    Blueszaterdag 24 maart 2007 @ 16:52
    Wij doen meestal iets van 4 warm en 4 koud.

    Laat je ff weten wat het geworden is, mét foto's natuurlijk!
    Arizonazaterdag 24 maart 2007 @ 18:18
    quote:
    Op zaterdag 24 maart 2007 16:52 schreef Bluezz het volgende:
    Wij doen meestal iets van 4 warm en 4 koud.

    Laat je ff weten wat het geworden is, mét foto's natuurlijk!
    [afbeelding]
    En maak je dan alles zelf of haal je ook kant en klare dingen?

    Ik ben bijvoorbeeld dol op de peppadewtapenade van onze Turk, die op tafel met dipstokjes is bij mij al één gerecht .
    Blueszaterdag 24 maart 2007 @ 18:20
    We maken bij voorkeur alles zelf.
    Maarrrrrrrr we gaan wel altijd even naar Spanish Harlem voor de manchego kaasblokjes in olie en knoflook en de pittige gamba's
    Casparovvvzaterdag 24 maart 2007 @ 19:04
    quote:
    Op zaterdag 24 maart 2007 18:20 schreef Bluezz het volgende:
    We maken bij voorkeur alles zelf.
    Maarrrrrrrr we gaan wel altijd even naar Spanish Harlem voor de manchego kaasblokjes in olie en knoflook en de pittige gamba's
    Wat moet ik me bij die manchego blokjes voorstellen? Staan ze onder de olie, of zijn ze gewoon een beetje gemarineerd? Wat betaal je ervoor? kiloprijs van ¤ 30/35 ofzo?
    Het lijkt me niets. Ben bang dat het de volle smaak van de manchego verdoezeld door de knoflook. Het is echt een grandioze kaas, maar met mate, daarnaast is schapenkaas niet goedkoop.

    Ik heb nu een hele zachte geitenkaas met een dadel erin, echt een subliem kaasje. De zure smaak van een zachte geit in combinatie met een zoete dadel, heel lekker Is alleenstaand al erg goed, maar ik denk dat 'ie ook goed te combineren is met bijvoorbeeld een zalmbacon er omheen.

    Ook weer een blue stilton in de port gezet voor pasen
    Casparovvvzaterdag 24 maart 2007 @ 19:04
    Oh wacht, dit was een tapastopic
    Blueszaterdag 24 maart 2007 @ 19:07
    quote:
    Op zaterdag 24 maart 2007 19:04 schreef Casparovvv het volgende:


    Wat moet ik me bij die manchego blokjes voorstellen? Staan ze onder de olie, of zijn ze gewoon een beetje gemarineerd? Wat betaal je ervoor? kiloprijs van ¤ 30/35 ofzo?
    Het lijkt me niets. Ben bang dat het de volle smaak van de manchego verdoezeld door de knoflook. Het is echt een grandioze kaas, maar met mate, daarnaast is schapenkaas niet goedkoop.

    Ik heb nu een hele zachte geitenkaas met een dadel erin, echt een subliem kaasje. De zure smaak van een zachte geit in combinatie met een zoete dadel, heel lekker Is alleenstaand al erg goed, maar ik denk dat 'ie ook goed te combineren is met bijvoorbeeld een zalmbacon er omheen.

    Ook weer een blue stilton in de port gezet voor pasen
    Ik ken zowel de machego aan een stuk, heerlijk, maar ook die blokjes onder de olie zijn heerlijk.
    Het is hier altijd een succes
    Geen idee wat het kost, als iets lekker is let ik daar niet zo op
    Mikanizaterdag 24 maart 2007 @ 19:21
    quote:
    Op zaterdag 24 maart 2007 13:10 schreef littledrummergirl het volgende:
    wij hadden er iets van 6 ofzo gekozen, als je van elk dingetje dan bijvoorbeeld 4 stukjes maakt heb je ruim voldoende ( je zit sneller vol dan je verwacht )
    Inderdaad, niet teveel, ik zit ook altijd sneller vol dan ik verwacht (en had gehoopt .).
    Bovendien lijkt het me als eerste keer ook nog best wel een klus!
    fietsmiepzaterdag 24 maart 2007 @ 20:55
    Op Tenerif hadden wij ons erg verheugd op Tapas eten; nou het viel uiteindelijk behoorlijk tegen. Niet echt smakelijke dingen erbij....dit was de enige keer dat daar uit eten gaan tegen viel. Misschien wel pech met de verkeerde keuze van het restaurant.
    Ooit in gouda naar een Tapas restaurant geweest en dat was geweldig goed.
    Tinkerbel_ACC_zaterdag 24 maart 2007 @ 22:09
    Nou, het was geslaagd ! Mijn vriend heeft zelfs de gamba's van mij opgegeten (die waren eigenlijk allemaal voor mij omdat hij " ze neit lust" ... ppf ). Heb geen foto's .. volgende keer maar we gaan dit zeker nog een keertje doen !
    Blueszaterdag 24 maart 2007 @ 22:29
    Goedzo
    Wat had je allemaal?
    Bluesmaandag 1 oktober 2007 @ 23:17
    Schop

    Hier mijn lijstje wat ik a.s. zaterdag mijn ong. 10 ex-collega's voorzet

    Uien/rozijn-chutney roomkaas rookvlees... bonbons worden dat
    Lauwwarm wortelsoepje in champagneflutes
    Kleine ovale bruchetta's (zak bij ikea) met pesto, mozzarella en zongedroogde tomaatje erop
    Italiaanse broodsalade
    Köfte in tomaten/paprikasaus-jus
    Broccoliterrine (zooooo'n mooi plaatje staat bij het recept, ik MOET het maken van mezelf )
    Wrapjes met geitenkaas/ham en roomkaas/chorizo
    Champignonspiezen uit de oven

    IJs met vruchten toe.

    motorbloempjemaandag 1 oktober 2007 @ 23:28
    even een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeele subtiele teeveepee dankzij Bluezz

    ziet er ontzettend goed uit allemaal om eens te proberen
    Party_Pzondag 7 oktober 2007 @ 19:56
    Deze maand ga ik ook weer keer tapas maken. De vorige keer was het een succes. Nu nog meer gerechtjes en alles nog groter en lekkerder
    Enkele gerechten:

    Pittige gehaktballetjes
    Biefstukreepjes
    Champignonnes Rellenos (Champignons met chorizo worst, lijkt veel op wat MissyMerjam heeft gemaakt in vorige topic, maar dan chorizo ipv gehakt).
    Zalm rolletjes
    Iets proberen met een ommelet

    En de rest moet ik nog even uitzoeken
    Blueszondag 7 oktober 2007 @ 23:21
    Klinkt al heerlijk, hoe ga je de biefstukreepjes doen?

    Die bruchetta's en de rookvleesbonbons sprongen eruit hier!!

    De champ. spiezen en de broccoliterrine waren wat minder helaas
    Esraamaandag 8 oktober 2007 @ 23:07
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 19:45 schreef golfer het volgende:
    Tapas vreet post.


    Tapas
    Party_Pwoensdag 10 oktober 2007 @ 23:03
    quote:
    Op zondag 7 oktober 2007 23:21 schreef Bluezz het volgende:
    Klinkt al heerlijk, hoe ga je de biefstukreepjes doen?
    Ik weet nog niet. De vorige keer was het gewoon zonder iets erbij, nouja op citroenknoflookpeper kruiden (<- tip).
    Tips wat er bij/in kan?
    motorbloempjedinsdag 16 oktober 2007 @ 09:54
    weet je inmiddels wel hoe je die biefstukreepjes hebt gedaan?
    motorbloempjedinsdag 16 oktober 2007 @ 11:10
    iemand nog een leuk tapas recept met varkenshaas? Dat is in de bonus bij de Appie nu
    Mirjamdinsdag 16 oktober 2007 @ 11:40
    enige wat ik zo snel kan vinden: (niet echt spannend overigens)
    Lomo a la Plancha - Varkenshaas van de plaat


    Ingrediënten
    1 ons varkenshaas - 2 teentjes knoflook - 1 el (sherry-)azijn - 1 el olijfolie - peper - zout

    Bereiding
    Snijd de varkenshaas in hele dunne plakjes. Hak de knoflook fijn. Meng de varkenshaas met de knoflook, de azijn en de olie. Bestrooi met wat peper en zout. Laat een anti-aanbak koekenpan (of gladde grillplaat) goed heet worden en bak het vlees kort aan beide kanten. Direct Serveren.
    Den_Haagdinsdag 16 oktober 2007 @ 14:52
    Ik ga binnenkort weer met een teamgenoot tapas maken voor zo'n 25 man. Krijg weer honger
    motorbloempjevrijdag 19 oktober 2007 @ 18:28
    ik heb inmiddels op 't lijstje voor 10 man voor morgen:

    Tortilla-wraps met coburgerham en creamcheese
    Tortilla-wraps met zalm, sla en creamcheese
    Bruchetta's met pesto, mozarella en tomaat
    Turks brood met tapenade en smeersels
    Bladerdeeg gevuld met feta, champignons en prei
    Gevulde champignons
    champpignons met knoflook
    kippenstukjes uit de oven
    pastasalade met tonijn en olijven
    gefrituurde uienringen
    aardappelen in knoflookmayonaise
    satéstokjes
    hamrolletjes met monchou
    zelfgemaakte friet



    en misschien toe nog een appeltaart
    Mirjamvrijdag 19 oktober 2007 @ 22:25
    daar kan echt wel een 11e bij, ik weet wel iemand
    motorbloempjezaterdag 20 oktober 2007 @ 18:17
    Voor 10 (of 11) personen.

    Tortilla-wraps met gerookte ham, sla en creamcheese

    1 pak tortillawraps
    bakje creamcheese
    gerookte ham
    sla

    Tortilla in het midden besmeren met creamcheese, daar wat blaadjes sla op leggen en daar de ham weer op. Oprollen en met alu-foli in de koelkast leggen. Wanneer goed gekoeld in reepjes snijden.

    Tortilla-wraps met zalm, sla en creamcheese

    1 pak tortillawraps
    1 ½ pakje zalm
    creamcheese
    sla

    Tortilla in het midden insmeren met creamcheese, daar wat sla op leggen, daar de zalm weer op, beetje peper erop, en dan oprollen en met alu-foli in de koelkast leggen. Wanneer goed gekoeld in reepjes snijden.


    Bruchetta's met pesto, mozarella en tomaat

    12 afbakbroodjes
    2 bollen mozarella
    4 tomaten
    groene pesto
    olijfolie
    zout
    peper
    rozemarijn

    Bak de broodjes af tot ze bijna naar wens zijn. Haal ze uit de oven en snijd ze voorzichtig in de lengterichting door. Maak een olijfolieprutje van olijfolie, peper, zout en rozemarijn en sprenkel dit over het zachte deel van de doorgesneden broodjes en leg de broodjes terug in de oven zodat de bovenkant mooi goudgeel bruin wordt. Dit zijn de bruchetta's.

    Eenmaal uit de oven, besmeren met een beetje groene pesto, en mozarella met een stukje tomaat erop leggen.


    Turks brood met tapenade en smeersels

    turks brood
    tapenade
    smeersels

    Snijd het turks brood in mooie stukken, niet te groot, niet te klein. Je kunt ze het 'best' besmeren door ze open te scheuren en daarna 'in' het brood te tapenade of andere smeersels te smeren.


    Bladerdeeg gevuld met feta, champignons en prei

    2 pakken bladerdeeg
    1 plak feta
    125 gram champignons
    halve prei
    teentje knoflook
    paar druppels olijfolie

    Laat terwijl je de vulling gaat maken het bladerdeeg ontdooien.
    Snijd de feta, champignons, prei en knoflook in kleine stukjes. Wok de champignons en prei samen met de knoflook even heel kort op hoog vuur. Meng daarna de feta er doorheen en schep dit op het bladerdeeg en vouw het dicht. Bak ze in de oven goudgeel af.


    Gehaktballetjes in pittige tomatensaus met kleine stukjes olijf

    Een pak kant en klare gehaktballetjes (aldi)
    pot pittige pastasaus
    wat olijven (groene)

    Snijd wat olijven in 'reepjes' en meng deze met de pastasaus. Gooi dit mengsel over de gehaktballetjes heen. Warm en koud te serveren. Op te warmen door het geheel even in de magnetron te leggen.

    champignons met knoflook

    250 gram champignons
    1 eetlepel olijfolie
    1 eetlepel fijngehakte peterselie
    1 ½ teen knoflook fijngesneden
    1 eetlepels citroensap
    zout en peper naar smaak

    Verhit de olie. Doe de champignons in de pan en strooi, terwijl ze bakken, de knoflook en peterselie erover. Doe er vervolgens naar smaak peper, zout en citroensap bij. Serveer het geheel zodra de champignons gaar zijn.


    pastasalade met tonijn, groente en olijven

    1 zak penne
    2 blikjes tonijn in olie
    200ml creme fraiche
    rode paprika
    gele paprika
    komkommer
    olijvenringetjes
    peper en zout naar smaak

    Kook de pasta beetgaar en laat deze afkoelen. Laat de tonijn uilekken en zorg dat het in kleine stukjes is verdeeld. Snijd de paprika en komkommer in kleine stukjes en de olijven in ringetjes.
    Meng alle ingrediënten door de koude pasta heen, en maak het smeuïg met de creme fraiche. Eventueel serveren met wat geraspte kaas los ernaast.



    gefrituurde uienringen

    5 Uien
    2 eieren
    2 el olijfolie
    olie om te frituren
    2 dl bier
    150 gr. Bloem
    zout en peper
    peterselie

    Snij de uien in dikke ringen. De binnenste ringen niet gebruiken en weggooien (of voor iets anders gebruiken). Eieren splitsen. We hebben zowel de dooier als het eiwit nodig! Peterselie zeer fijn hakken. Verhit de olie om te frituren.
    Meng de eidooier, de olijfolie, het bier en de bloem in een schaal. Breng op smaak met zout en peper. Klop in een vetvrije schaal de ei-witten stijf. Spatel het stijve eiwit voorzichtig door het beslag.
    Haal de uienringen door het beslag en bak ze in een paar minuten goudbruin in de olie. Laat ze uitlekken op keuken papier. Serveer de uien in een schaaltje en garneer met de fijn gesneden peterselie.



    roodschillige aardappelen in knoflookmayonaise

    8 grote roodschillige aardappelen
    halve pot mayonaise
    wat citroensap
    2 theelepels mosterd
    4 tenen knoflook, geperst

    was de aardappelen maar schil ze niet. indien ze heel verschillend van grootte zijn, kun je de grote exemplaren een keer doorsnijden. breng ze aan de kook met zout water, doe het deksel op de pan en laat ze 15 minuten zachtjes koken. draai dan het vuur uit en laat de aardappelen afgedekt in het water staan tot ze zacht zijn [ongeveer 15 minuten]
    trek de schil van de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1,5 tot 2 centimeter dik.

    Meng de mayonaise met wat citroensap, mosterd en de geperste knoflook en breng het op smaak met wat zout en peper en meng hier de aardappelen doorheen. Laat dit een tijdje op kamertemperatuur staan zodat de mayo een beetje in de aardappelen kan trekken.



    hamrolletjes met knoflookkaas


    2 pakjes schouderham
    Knoflookkaas (Garland van de AH, Val Blanc van de Aldi)

    Smeer de plakjes in met een laagje knoflook kaas en rol deze op. Voilá!


    kaasplankje met brie, camembert en bieslookkaas en melba-toastjes

    spreekt voor zich..


    gevulde eieren met zalm

    10 eieren
    mayonaise naar smaak
    ui
    1 teentje knoflook
    ½ pakje gerookte zalm
    zout en peper naar smaak

    Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Pel ze en snijd ze in de lengterichting door. Haal de dooier eruit en doe deze in een kom. Snijd de ui en pers de knoflook en snijd ¾ van de zalm in kleine stukjes. Doe dit bij de eierdooiers en doe er een paar lepels mayonaise bij. Pureer met een staafmixer of blender dit tot een glad geheel. Op smaak brengen met wat zout en peper.

    Met een spuitzak (of een boterhamzakje met een klein afgeknipt puntje ) het eiwit weer vullen en de eieren op een schaal leggen. Garneren met een klein stukje zalm op het nieuwe eigeelprutje.


    zelfgemaakte friet

    Hiervoor gebruik ik bintjes. Aardappelen schillen en in reepjes snijden. Drogen met een handdoek door het even te rollen hierin. Voorbakken, laten rusten, en vervolgens afbakken.
    kippenstukjes uit de oven


    Kippenvleugeltjes met kipkruiden uit de oven.

    Spreekt ook voor zich..

    Appeltaart met slagroom

    Appeltaart à la MoBlo, niet te versmaden, geheim recept...




    veel van deze recepten komen uit dit topic, en heb ik hier en daar wat aanpast naar eigen smaak en budget

    en wat er over is... dat eten we maandag
    Blueszaterdag 20 oktober 2007 @ 20:56
    Als ik dat op tafel zou hebben, zou er niets meer over zijn hoor
    Klinkt echt heeeeeeerlijk!!
    Zijn die tapenade's gekocht of homemade?
    motorbloempjezondag 21 oktober 2007 @ 00:20
    helaas gekocht, maar ben achteraf blij

    heb net van 8 tot nu in de keuken gestaan, en de meeste dingen liggen klaar....

    ook de appeltaart staat in de koelkast, evenals de feta-flapjes die morgen de oven ingaan..

    heb geen rug meer over maar af zijn:

    appeltaart, pastasalade, fetaflapjes, tortilla's, aardappelen in knoflookmayo, hamrolletjes, gehaktballetjes in pittige saus en mn rug zijn helemaal klaar

    zo lekker naar bed, misschien (en dus niet Vork ) lief aankijken voor een massage... die had het na 3 gerechten alweer gehad en ging op de bank zitten

    nou ja.. ik ben toch de culinairste
    RoodWitBlauwvrijdag 7 december 2007 @ 12:22
    Ooooooo.. wat klinkt dit allemaal lekker!!!!

    Denk dat ik zaterdag maar weer eens voor mijn nieuwe vriendin allemaal lekkere dingtjes ga maken!!!!

    favo 's : - dadels in ontbijtspek van de AH (versafdeling) eventueel gevuld met kaas)
    - teriyaki kipspiesjes ( vriezer AH) ( kan nergens die saus/marinade vinden en zelf maken is teveel moeite)
    Xenniavrijdag 7 december 2007 @ 23:41
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 12:22 schreef RoodWitBlauw het volgende:
    Ooooooo.. wat klinkt dit allemaal lekker!!!!

    Denk dat ik zaterdag maar weer eens voor mijn nieuwe vriendin allemaal lekkere dingtjes ga maken in de magnetron ga stoppen!!!!

    favo 's : - dadels in ontbijtspek van de AH (versafdeling) eventueel gevuld met kaas)
    - teriyaki kipspiesjes ( vriezer AH) ( kan nergens die saus/marinade vinden en zelf maken is teveel moeite)
    henkSXzondag 9 december 2007 @ 10:44
    Oei!

    Volgend weekend maar weer een keer heel de dag in de keuken staan om lekker tapas te maken! En ik denk dat ik een hele hoop uit dit topic ga halen!
    RoodWitBlauwzondag 9 december 2007 @ 14:06
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 23:41 schreef Xennia het volgende:

    [..]
    Zelf gemaakt:

    stokbrood met aioli
    seranoham gevuld met roomkaas
    dadels met kaas en spek

    Van fabriek Unilever:
    teriyakistokjes uit de vriezer gehaald bij de ah
    picolinis ( mini pizzaatje) ook uit de vriezer

    en het was super!!! lekker met wijntje erbij

    Lucky_Strikedinsdag 18 december 2007 @ 13:19
    Even een TVP voor mij. Wij gaan met Oud en Nieuw met 4 personen tapas eten.

    Op het menu staan toe nu toe:
    kip met spek en brie uit de oven
    mini quiche
    italiaanse ham
    patatas bravas ( de patatas ailoli uit de OP met chilisaus)
    een gehaktballetjesrecept uit de OP
    olijfjes
    ailoli
    Lucky_Strikedinsdag 18 december 2007 @ 13:39
    Oeh, ik ben net een lekker gerechtje tegengekomen!

    Rolletjes serranoham gevuld met kaas.

    serranoham
    125 g roomkaas
    20 g blauwschimmelkaas of kruidenkaas
    verse basilicim, munt en peterselie (gehakt)
    ui (klein gesneden)
    peper en zout

    Kazen, kruiden en ui mengen. In ham rollen, uutje in de koelkast laten staan.
    hierissieweerwoensdag 19 december 2007 @ 00:11
    LEKKER!!!
    mrSPLIFFYwoensdag 19 december 2007 @ 23:36
    god wat krijg ik ineens honger.....

    dit soort topics moet ik echt mijden rond deze tijd...
    ano.niempjewoensdag 25 juni 2008 @ 12:07
    Goed topic. Hier ga ik zeker gebruik van maken.
    Iemand nog goede tapas voor vegatarische mensen? Want ook die krijgen we hier (te) vaak op visite
    k_i_mwoensdag 25 juni 2008 @ 12:45
    Schandalige tvp .
    ColdFeetwoensdag 25 juni 2008 @ 13:55
    quote:
    Op woensdag 25 juni 2008 12:07 schreef ano.niempje het volgende:
    Goed topic. Hier ga ik zeker gebruik van maken.
    Iemand nog goede tapas voor vegatarische mensen? Want ook die krijgen we hier (te) vaak op visite
    Tortilla? Gevulde parikaatjes? Gegrilde-auberginerolletjes? (OK, dat laatste is niet echt spaans)
    Mirjamwoensdag 25 juni 2008 @ 14:32
    quote:
    Op woensdag 25 juni 2008 12:07 schreef ano.niempje het volgende:
    Goed topic. Hier ga ik zeker gebruik van maken.
    Iemand nog goede tapas voor vegatarische mensen? Want ook die krijgen we hier (te) vaak op visite
    http://www.giessenborch.com/tapasmetgroente.htm
    tadaa
    MarcoDiVaiowoensdag 2 juli 2008 @ 09:55
    lekker ga vandaag allemaal uitproberen, ben toch vrij.
    #ANONIEMwoensdag 2 juli 2008 @ 15:08
    quote:
    Jah geweldige site is dat.

    Ik vier zaterdag met 10 fok-cul-dames mijn verjaardag. Iedereen maakt wat tapas, dus dat wordt een hele avond eten
    Mirjamdonderdag 3 juli 2008 @ 10:27
    quote:
    Op woensdag 2 juli 2008 15:08 schreef mascara-klodder het volgende:

    [..]

    Jah geweldige site is dat.

    Ik vier zaterdag met 10 fok-cul-dames mijn verjaardag. Iedereen maakt wat tapas, dus dat wordt een hele avond eten
    nom nom nom
    Federer-fanzondag 20 juli 2008 @ 13:41
    Vanavond wil ik tapas eten, maar ik wil er weinig werk van maken. Bij Albert Heijn hebben ze van die schaaltjes met chorizo, met olijven, enzovoorts. Daarvan wil ik er een aantal kopen. En dan wil ik nog wat gehaktballetjes maken (althans opwarmen ) en wat aardappeltjes met tomatensaus maken. Maar wat voor tomatensaus en wat voor aardappels moet ik gebruiken om het Spaans te maken? En is er nog een bepaald soort brood dat erbij hoort/kan?

    En wat voor sherry kan ik het best kopen?
    Maeghanzondag 9 november 2008 @ 19:07
    quote:
    Op dinsdag 17 mei 2005 17:02 schreef goddess-in-heaven het volgende:
    Weet iemand het recept van een beetje pittige patatas bravas? ik heb ze regelmatig gegeten in restaurants, maar als ik ze zelf wil maken lukt het me niet om ze zo te krijgen. Het zijn dan aardappelpartjes met schil, paprika (Groen, rood en geel), rode ui, knoflook en chillipeper. Ik krijg alleen nooit een soort rokerige en zoet-pittige smaak eraan.

    Tevens een verkapte TVP want ik wil binnenkort weer tapas maken maar raak steeds de lekkere recpten kwijt!

    Als iemand me zou kunnen helpen aan bovenstaand recept, dan zou ik dat heel fijn vinden.
    Misschien een heel late reactie, maar ik denk dat het gerookte en pittig zoete smaakje komt door Pimenton. Het wordt in Spanje heel veel gebruikt, maar is hier relatief onbekend. Ik hoop dat ik misschien nog iemand help met deze tip.

    Verder een topickick omdat ik pas lekkere tapas gegeten heb bij la Cazuela in Rotterdam, zoals chorizo in appel-rumsaus en ik wil dat eigenlijk zelf wel namaken maar weet niet hoe (ik ben niet handig in zelf bedenken hoe iets moet, helaas) en omdat ik binnenkort m'n vejraardag vier en wat origineels op tafel wil zetten qua hapjes.

    [ Bericht 9% gewijzigd door Maeghan op 09-11-2008 19:17:02 ]
    littledrummergirlzondag 9 november 2008 @ 19:43
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 19:07 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Misschien een heel late reactie, maar ik denk dat het gerookte en pittig zoete smaakje komt door Pimenton. Het wordt in Spanje heel veel gebruikt, maar is hier relatief onbekend. Ik hoop dat ik misschien nog iemand help met deze tip.
    mijn zus was ook al een hele tijd op zoek naar het recept, en die vond bij de oil en vinegar een kruidenmix die er heeeeel erg in de buurt kwam zei ze
    littledrummergirlzondag 21 december 2008 @ 19:12
    wij gaan tapas eten op een van de twee kerstdagen het is toch al zon gevreet de hele dag, we hebben dan liever wat losse hapjes dan weer hele grote gangen eten.

    ik heb al wat lekkere recepten uitgezocht dus ik ga een keuze maken uit onder andere:

  • geitenkaasbolletjes met honing en spek
  • zongedroogde tomatenrolletjes met geitenkaas
  • Kipspiesjes gemarineerd in mosterd en honing
  • Lamskoteletjes met knoflooksaus
  • Kroketjes gevuld met serranoham
  • Kikkererwten en chorizo
  • Visbeignets met kruidenmayonaise
  • Gepaneerde kipreepjes
  • Kip met alioli
  • Aardappel-kaaskroketjes
  • Ingelegde kaas
  • olijvenbrood
  • alioli
  • Krokante amandelgolfjes

    ik ga wel een beetje kijken of ik de ingredienten in meerdere gerechtjes kan gebruiken geitenkaas, kip en ham kan in meedere dingen gebruikt worden, dat scheelt weer.

    kruiden en knoflook ect hebben we gelukkig allemaal wel in huis, dus hoef alleen verse spullen te halen.
  • Nembrioniczondag 21 december 2008 @ 19:18
    TapasVindPost
    Casparovvvzondag 21 december 2008 @ 19:37
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 19:18 schreef Nembrionic het volgende:
    TapasVindPost
    Wij hebben vet lekker spul voor de feestdagen Vandaag ongeveer 30 kilo Franse kaas voorbereid.

    Onder andere:
    - De klassieke Blue Stilton met port
    - Verschillende Brie's gevuld met peper, peppadew, napoli, zwarte truffel, bieslook
    - Cheddar met cranberries
    - Geitenkaasjes met in Armagnac gewelde rozijnen, cranberries, as
    - Een Tomme de Savoir gerijpt in druivenpulp
    - De standaard kazen: Roquefort Papillon Noir, Brie de Meaux, Camembert cru, Vacherin Mont d'or etc. etc.
    En verder...
    - Handgemaakte roomboters met oa truffel, zongedroogde tomaatjes, pepers
    - Olijven gevuld met geitenkaas, een roomkaas met pesto, piment, etc. etc.
    - Goede paté: zwijn, haas, fazant, frambozen etc. etc.


    Nouja, goed, als ik alles opnoem ben ik nog wel even bezig De kerstdagen zijn zo leuk Knetterhard werken, maar wel héél gezellig!
    Nembrioniczondag 21 december 2008 @ 19:40
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 19:37 schreef Casparovvv het volgende:

    [..]

    Wij hebben vet lekker spul voor de feestdagen Vandaag ongeveer 30 kilo Franse kaas voorbereid.

    Onder andere:
    - De klassieke Blue Stilton met port
    - Verschillende Brie's gevuld met peper, peppadew, napoli, zwarte truffel, bieslook
    - Cheddar met cranberries
    - Geitenkaasjes met in Armagnac gewelde rozijnen, cranberries, as
    - Een Tomme de Savoir gerijpt in druivenpulp
    - De standaard kazen: Roquefort Papillon Noir, Brie de Meaux, Camembert cru, Vacherin Mont d'or etc. etc.
    En verder...
    - Handgemaakte roomboters met oa truffel, zongedroogde tomaatjes, pepers
    - Olijven gevuld met geitenkaas, een roomkaas met pesto, piment, etc. etc.
    - Goede paté: zwijn, haas, fazant, frambozen etc. etc.


    Nouja, goed, als ik alles opnoem ben ik nog wel even bezig De kerstdagen zijn zo leuk Knetterhard werken, maar wel héél gezellig!
    Het kan zomaar zijn dat ik vóór de kerst nog even in de winkel sta.
    Hebben jullie overigens de Applewood Smoked cheddar op het moment? Of moet ik het even bestellen?
    Casparovvvzondag 21 december 2008 @ 19:43
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 19:40 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Het kan zomaar zijn dat ik vóór de kerst nog even in de winkel sta.
    Hebben jullie overigens de Applewood Smoked cheddar op het moment? Of moet ik het even bestellen?
    Maak jezelf dan eens kenbaar We hebben hem op het moment niet, hoeveel heb je nodig? Kan je niet garanderen dat 'ie voor de kerst nog te krijgen is.
    Nembrioniczondag 21 december 2008 @ 20:27
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 19:43 schreef Casparovvv het volgende:

    [..]

    Maak jezelf dan eens kenbaar We hebben hem op het moment niet, hoeveel heb je nodig? Kan je niet garanderen dat 'ie voor de kerst nog te krijgen is.
    Ja zal ik doen
    Ik ben trouwens nog niet binnen geweest sinds je terug bent van je reis hoor

    Nou, volgens mij gaat het per wieltjes van 3 KG ofso. En dat is opzich gewoon goed. "Dinges" verpakt ze dan vacuum voor me in kleinere stukken. Als het niet gaat lukken is het geen ramp
    Casparovvvzondag 21 december 2008 @ 20:33
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 20:27 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Ja zal ik doen
    Ik ben trouwens nog niet binnen geweest sinds je terug bent van je reis hoor

    Nou, volgens mij gaat het per wieltjes van 3 KG ofso. En dat is opzich gewoon goed. "Dinges" verpakt ze dan vacuum voor me in kleinere stukken. Als het niet gaat lukken is het geen ramp
    Dat moet wel lukken ja Ik wilde zeggen; we kunnen het wel bestellen alleen is het geen gangbaar product en zou het niet rendabel zijn als je slechts één stukje zou willen.

    Ben er morgen, dinsdagavond en woensdag de hele dag. Als je de drukte wil vermijden moet je morgen of dinsdagavond komen. Woensdag wordt een gekkenhuis.
    Nembrioniczondag 21 december 2008 @ 20:36
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 20:33 schreef Casparovvv het volgende:

    [..]

    Dat moet wel lukken ja Ik wilde zeggen; we kunnen het wel bestellen alleen is het geen gangbaar product en zou het niet rendabel zijn als je slechts één stukje zou willen.

    Ben er morgen, dinsdagavond en woensdag de hele dag. Als je de drukte wil vermijden moet je morgen of dinsdagavond komen. Woensdag wordt een gekkenhuis.
    Dan kom ik morgen denk ik wel even. Maar dan kom ik wel in mijn kluskleren
    Zo'n grote hoeveelheid is op zich niet erg want ik deel het met een aantal mensen

    En nu ga ik weer ontopic
    melonovymaandag 22 december 2008 @ 10:50
    Ik ga met de kerst aan de vistapas, ik heb visspiesjes, asperges in zalm op een bedje van eiersalade, kreeftsoep, makreelballetjes,en nog wat, boven ligt het menu, moet snel even wat gaan organiseren, maar ik heb er wel enorm zin in om lekker in de keuken te gaan staan!
    Espabiladodinsdag 23 december 2008 @ 14:28
    Bestaan er ook traditionele kerst-tapas?
    littledrummergirldinsdag 23 december 2008 @ 14:32
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
    Bestaan er ook traditionele kerst-tapas?
    je vleesjes in kerstboomvorm snijden
    motorbloempjedinsdag 23 december 2008 @ 15:38
    morgen doe ik dus een vistapastrio

    ik ga een tongfiletspiesje maken met citroenmarinade denk ik (andere ideeen zijn ook welkom!)

    met wat sockeye zalm ga ik een mini carpaccio maken met wat rucolablaadjes en pijnboompitten en wat flinterdunne romatomaatplakjes. Zoek hiervoor alleen nog een dressing.

    en zoek nog iets om met de hollandse garnalen te doen, iemand een leuk idee dat aansluit bij bovenstaande?
    littledrummergirldinsdag 23 december 2008 @ 15:45
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 15:38 schreef motorbloempje het volgende:

    en zoek nog iets om met de hollandse garnalen te doen, iemand een leuk idee dat aansluit bij bovenstaande?
    ik zou ze opwarmen in de oven en dan een lekker licht sausje eroverheen, iets met witte wijn en lichte room ofzo
    motorbloempjedinsdag 23 december 2008 @ 15:46
    wittewijnroomsaus, bestaat dat?
    littledrummergirldinsdag 23 december 2008 @ 15:47
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 15:46 schreef motorbloempje het volgende:
    wittewijnroomsaus, bestaat dat?
    bij deze ik vond het wel lekker klinken, weet niet of het realiseerbaar is, maar mij lijkt het iig lekker!
    motorbloempjedinsdag 23 december 2008 @ 15:48
    ik ga 's kijken of er iets leuks in de zilveren lepel staat
    Bluesdinsdag 23 december 2008 @ 15:50
    http://www.smulweb.nl/945450/koken/recept/Witte-wijn-roomsaus
    Klinkt lekker
    -Mellow-dinsdag 23 december 2008 @ 15:51
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 15:38 schreef motorbloempje het volgende:
    morgen doe ik dus een vistapastrio

    ik ga een tongfiletspiesje maken met citroenmarinade denk ik (andere ideeen zijn ook welkom!)

    met wat sockeye zalm ga ik een mini carpaccio maken met wat rucolablaadjes en pijnboompitten en wat flinterdunne romatomaatplakjes. Zoek hiervoor alleen nog een dressing.

    en zoek nog iets om met de hollandse garnalen te doen, iemand een leuk idee dat aansluit bij bovenstaande?
    dressing zou ik eenvoudig laten, iets met citroen en een beetje peterselie ofzo?
    littledrummergirldinsdag 23 december 2008 @ 15:51
    quote:
    wat cool, het bestaat nog echt ook
    motorbloempjedinsdag 23 december 2008 @ 15:54
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 15:51 schreef -Mellow- het volgende:

    [..]

    dressing zou ik eenvoudig laten, iets met citroen en een beetje peterselie ofzo?
    klinkt goed

    motorbloempjedinsdag 23 december 2008 @ 15:55
    quote:
    naais!

    Dank! Dit wordtem
    littledrummergirldinsdag 23 december 2008 @ 18:52
    nou, het menu is vastgesteld en het shoppen is gedaan. wij gaan voor:


    # geitenkaasbolletjes met honing en spek
    # zongedroogde tomatenrolletjes met geitenkaas
    # olijvenbrood
    # alioli
    # Kikkererwten en chorizo
    # chorizo met rode wijn
    # Kipspiesjes gemarineerd in mosterd en honing
    # Lamskoteletjes met knoflooksaus
    # Kroketjes gevuld met serranoham
    # Aardappel-kaaskroketjes
    # Krokante amandelgolfjes

    even over die chorizo in rode wijn.. ik had ergens voorbij zien komen dat het lekker was om die van te voren te maken en ff te laten trekken zou ik dat nu al kunnen doen ( voor 1e kerstdag) of zal dat de smaak verzieken?
    Harajuku.woensdag 24 december 2008 @ 08:38
    Hoi. Ik wil morgen als vooraf wat tapas in elkaar knutselen, maar heb me daar nog nooit mee bezig gehouden. Wie kan mij wat simpel gedoe aanraden wat er toch best fancy uitziet?
    motorbloempjewoensdag 24 december 2008 @ 08:42
    tortillarolletjes met zalm?
    tortillarolletjes met rauwe ham?
    capresestokjes (bolletje mozarella, cherrytomaatje, blaadje basilicum)?
    hamrolletjes met daarin mon chou
    kipstukjes uit de oven
    gefrituurde uienringen
    turks brood / ciabatta met tzaziki en aioli

    (zie bovenaan de pagina wat recepten)
    Isegrimwoensdag 24 december 2008 @ 08:44
    Waarom heb ik dit topic nog niet eerder gezien? Ik ben dol op tapas. Op fingerfood in het algemeen. Hoe meer verschillende kleine hapjes, hoe leuker.
    Nembrionicwoensdag 24 december 2008 @ 08:50
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 20:33 schreef Casparovvv het volgende:

    [..]

    Dat moet wel lukken ja Ik wilde zeggen; we kunnen het wel bestellen alleen is het geen gangbaar product en zou het niet rendabel zijn als je slechts één stukje zou willen.

    Ben er morgen, dinsdagavond en woensdag de hele dag. Als je de drukte wil vermijden moet je morgen of dinsdagavond komen. Woensdag wordt een gekkenhuis.
    Needless to say, het is vooralsnog niet gelukt langs te komen
    Casparovvvwoensdag 24 december 2008 @ 19:17
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 08:50 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Needless to say, het is vooralsnog niet gelukt langs te komen
    Nee Ach, ik overleef het wel hoor.

    Semi-bekende personen vandaag: Ria Visser (van Mart Smeets), en een vrouw die in het zesde zintuig heeft gezeten.
    K-mailmaandag 5 januari 2009 @ 11:59
    Ik ben van plan voor mijn studievereniging een ten tapas borrel te organiseren voor mijn studievereniging, in de tentamenweek, maar ik ben bang dat we niet veel beters hebben dan een combi-magnetron. De rest zal ik thuis moeten maken. Als ik zo een beetje rond kijk en lees zijn heel veel tapas warm. Is het te doen met minimale warmmaak capaciteit?
    motorbloempjemaandag 5 januari 2009 @ 12:01
    je kunt ook veel koude maken hoor
    Espabiladomaandag 5 januari 2009 @ 12:35
    Deze koude tapa was best geslaagd bij ons:

    http://www.smulweb.nl/974863/koken/recept/Spaans-brood

    Simpel maar verrassend lekker. De tomatenpurree wel echt heel dun smeren want smaakt heel sterk.

    Verder kan je wat vis-tapas maken die niet warm hoeven...
    original_andaluciamaandag 5 januari 2009 @ 20:06
    quote:
    Op dinsdag 23 december 2008 14:28 schreef Espabilado het volgende:
    Bestaan er ook traditionele kerst-tapas?
    Dit maakt mijn schoonmoeder met de kerst... onder andere dan

    Eigenlijk heel simpel. Dadels omwikkelen met een spekreepje en dan in de pan met wat olijfolie bakken... Super simpel en heerlijk

    -Mellow-dinsdag 6 januari 2009 @ 13:51
    Lekker ja. Olijfolie lijkt me alleen wat overbodig bij spek
    original_andaluciadinsdag 6 januari 2009 @ 22:21
    zit wat in maar daar gooien ze rijkelijk met de olie ....... als zij bij mij is geweest kan ik altijd opnieuw schilderen en tegels zetten.....
    Stiemiewoensdag 18 maart 2009 @ 11:24
    Wat een geweldige recepten komen er hier voorbij

    Komend weekend krijgen wij vrienden met kinderen te eten. Nu willen we graag tapas maken en de volgende dingen staan al op het menu:

    - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    - mini- geitenkaastaartjes
    - de in het vorige topic genoemde vegetarische wraps met paprika, komkommer en roomkaas
    - Aardappelen in knoflookmayonaise
    - turks brood met smeersels (aioli en auberginesalade)

    Zijn er ook nog speciale tapas voor kinderen (minder scherp gekruid) of kan je de gewone tapas dan aanpassen?
    littledrummergirlwoensdag 18 maart 2009 @ 11:32
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 11:24 schreef Stiemie het volgende:
    Wat een geweldige recepten komen er hier voorbij

    Komend weekend krijgen wij vrienden met kinderen te eten. Nu willen we graag tapas maken en de volgende dingen staan al op het menu:

    - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    - mini- geitenkaastaartjes
    - de in het vorige topic genoemde vegetarische wraps met paprika, komkommer en roomkaas
    - Aardappelen in knoflookmayonaise
    - turks brood met smeersels (aioli en auberginesalade)

    Zijn er ook nog speciale tapas voor kinderen (minder scherp gekruid) of kan je de gewone tapas dan aanpassen?
    ik denk dat je dan het makkelijkste wat mainstream dingetjes kan maken voor kids, gewone gehaktballetjes, stukjes saté, stokbroodjes met kruidenboter, frietjes in een appart figuurtje etc
    Casparovvvwoensdag 18 maart 2009 @ 11:48
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 11:32 schreef littledrummergirl het volgende:

    [..]

    ik denk dat je dan het makkelijkste wat mainstream dingetjes kan maken voor kids, gewone gehaktballetjes, stukjes saté, stokbroodjes met kruidenboter, frietjes in een appart figuurtje etc
    Lijkt me ook, een kind is toch nog niet in staat die gecompliceerde smaken te waarderen.

    Ik heb overigens weer wat nieuws ontdekt Half-zongedroogde tomaatjes, waar je tonijn inwikkelt. Dat is echt
    Lucky_Strikewoensdag 18 maart 2009 @ 12:27
    Oh, die tomaatjes met tonijn klinken goed! Die ga ik eens proberen.

    Ik heb ook nog een nieuwe: plakje chorizo besmeren met roomkaas en oprollen met een stukje geroosterde rode paprika ertussen
    Stiemiewoensdag 18 maart 2009 @ 13:15
    Nou mijn dochter van anderhalf kan echt wel genieten van bv brood met geitenkaas of andere gekruide dingen. Ik vind het juist wel leuk om haar nu al zoveel mogelijk verschillende smaken te leren kennen.
    Ik weet echter niet of de kinderen van onze vrienden ook van dat soort dingen houden dus vandaar mijn vraag In ieder geval maak ik dan ook wel gewone gehaktballetjes en wat gewone aardappels uit de oven.

    Die chorizo met roomkaas en paprika klinkt ook lekker zeg!
    Casparovvvwoensdag 18 maart 2009 @ 13:29
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:15 schreef Stiemie het volgende:
    Nou mijn dochter van anderhalf kan echt wel genieten van bv brood met geitenkaas of andere gekruide dingen. Ik vind het juist wel leuk om haar nu al zoveel mogelijk verschillende smaken te leren kennen.
    Ik weet echter niet of de kinderen van onze vrienden ook van dat soort dingen houden dus vandaar mijn vraag In ieder geval maak ik dan ook wel gewone gehaktballetjes en wat gewone aardappels uit de oven.

    Die chorizo met roomkaas en paprika klinkt ook lekker zeg!
    Maar is ze met die geitenkaas of complexe tapas meer tevreden dan met patat, gehaktballetjes o.i.d.? Begrijp me niet verkeerd hoor, mijn kinderen zullen later ook vroeg kennis maken met wat ik als fatsoenlijk/lekker/beschaafd voedsel beschouw (i.t.t. het tokkievoedsel dat veel ouders hun kinderen tegenwoordig voorschotelen achter de tv), maar ik zou niet zo snel geneigd zijn tapas met een kostprijs van ¤0,50-¤1 per stuk aan mijn kinderen voor te schotelen.
    Casparovvvwoensdag 18 maart 2009 @ 13:32
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 12:27 schreef Lucky_Strike het volgende:
    Oh, die tomaatjes met tonijn klinken goed! Die ga ik eens proberen.
    De tomaatjes waren echt heel licht gedroogd hoor, je proefde echt nog een beetje de verse, frisse smaak van een gewone tomaat. Met een verder gedroogd tomaatje wordt het al snel erg scherp denk ik.
    Stiemiewoensdag 18 maart 2009 @ 13:33
    Er zijn dingen die ze lekkerder vindt dan andere dingen ja. Ze zaten we laatst bij De Jaren in Amsterdam en de boterham met kaas die ik bij me had kon ik mooi zelf opeten. Zij had veel liever mijn broodje met humus Nou is die daar ook wel erg lekker natuurlijk

    Maar ook als ze er nu nog niet meer tevreden mee zou zijn zou ik haar alsnog alles gewoon laten proeven. Kinderen moeten vaak iets zo'n 10 keer proeven voordat ze een smaak kunnen waarderen en dus weten of ze het echt lekker vinden

    Ik kom op internet trouwens ook flink veel Italiaanse tapas tegen. Bijvoorbeeld gevulde tomaatjes met basilicum en mozzarella. Kan je dat gewoon bij je normale tapas-hapjes doen of kan dat qua smaak niet?
    Casparovvvwoensdag 18 maart 2009 @ 13:34
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:33 schreef Stiemie het volgende:


    Ik kom op internet trouwens ook flink veel Italiaanse tapas tegen. Bijvoorbeeld gevulde tomaatjes met basilicum en mozzarella. Kan je dat gewoon bij je normale tapas-hapjes doen of kan dat qua smaak niet?
    Wat versta je onder normale tapas? Ik vind tapas doorgaans wel vrij mediterraan, het meeste combineert prima met elkaar
    Stiemiewoensdag 18 maart 2009 @ 13:34
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:34 schreef Casparovvv het volgende:

    [..]

    Wat versta je onder normale tapas?
    meer de originele spaanse hapjes
    original_andaluciawoensdag 18 maart 2009 @ 20:34
    Spaanse gehaktballetjes



    Ingrediënten:



    500 gram kalfsgehakt

    1 ui

    3 teentjes knoflook

    Peterselie, paprika poeder en zout

    1 ei en paneermeel

    Olijf olie

    Tomaten saus


    Bereiding:


    Snipper de ui, hak het knoflook en de peterselie in kleine stukjes. Meng vervolgens het geheel met het gehakt. Voeg zout en paprikapoeder toe en maak kleine balletjes van ongeveer 4 cm. Bak de balletjes in olijf olie, draai ze regelmatig om.

    Bereid de tomatensaus voor en voeg de balletjes toe.

    Laat de saus koken, neem van het vuur en laat alles intrekken.

    Warm opdienen.
    PM-girlvrijdag 20 maart 2009 @ 16:41
    Change of plan! Volgende week verzorg ik een dinertje, het zou zomaar toch tapas kunnen worden!
    Stiemiemaandag 23 maart 2009 @ 16:30
    Nou het tapas-etentje was erg geslaagd!

    We hadden het volgende gemaakt:
    -Kip in honing-mosterd-dressing
    - wraps met roomkaas, komkommer, paprika en zongedroogde tomaat
    - tortilla met paprika
    - gehaktballetjes in tomatensaus
    - tonijnsalade

    en verder hadden we er turks brood met aioli, auberginesalade en olijven bij gekocht

    We hadden wel nog veel over maar dat hebben we de dag daarna met een zak patatjes erbij opgegeten. Onze dochter vond de gehaktballetjes, de aioli, de tortilla en de wraps het lekkerst. Vond ik wel grappig want ik vond de aioli zelf veel te sterk. De andere kindjes hebben vooral olijven, gehaktballetjes en wraps gegeten.
    PM-girldinsdag 24 maart 2009 @ 15:32
    Klinkt lekker Stiemie!

    Ik ga vrijdag dus tapas maken, en heb nu 16 dingen op de lijst staan!
    We zijn met zijn vieren, waaronder 1 vegetariër en 1 zwangere, dus niet alles mag voor iedereen.
    Er kan gelukkig wel veel van tevoren gemaakt worden, zodat we de middag/avond zelf niet als gekken hoeven te werken.
    Puckzzzwoensdag 25 maart 2009 @ 07:34
    Tapas

    Regelmatig eten we dat met vrienden, heerlijk eerst de hele dag lekker in de keuken tutten en dan de hele avond eten en Corona's.\

    De meeste recepten zijn al genoemd, maar ik maak ook vaak mini pannekoejes. (10cm doorsnee ofzo)
    lekker hartig met verse basilicum, knoflook, gedroogde tomaatjes, tijm erdoor. Ook lekker als ze koud zijn. Oprollen en ff door de knoflook dip halen