Jep, dat is het hele idee er achter. En alle foutjes eruit filteren.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:16 schreef speknek het volgende:
[..]
Variatie en aanpassing aan omgeving.
Volgens mij wordt hier al het hele (vorige) topic aan je uitgelegd dat je evolutie ook kan meten.quote:
Je hebt waargenomen dat je niet zachtzinnig met de aarde in aanraking kwam, verder niks.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:20 schreef barthol het volgende:
En of.... kan je de zwaartekracht waarnemen. Kan zelfs een heel pijnlijke ervaring zijn.![]()
Of was het de hele aarde die vandaag opeens op me af kwam toen ik daar in de lucht hing?
Toch eens bellen met Australie of ze daar wat gemerkt hebben.
Volgens mij valt dat reuze mee.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:29 schreef Frezer het volgende:
[..]
Volgens mij wordt hier al het hele (vorige) topic aan je uitgelegd dat je evolutie ook kan meten.
Dat je nooit een evolutie of een zwaartekracht over straat hebt zien lopen doet niks af aan het bestaan er van.
Als je alle meetmethodes afwijst die je niet snapt (of wil snappen) wel ja.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:30 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Volgens mij valt dat reuze mee.
Ali, denk hier eens beter over na. Welke onzichtbare barriere bestaat er die ervoor zorgt dat het aantal aanpassingen nooit ZO groot wordt dat er sprake kan zijn van een 'nieuwe soort'? Aangezien je ervanuitgaat dat dit zo is, verwacht ik toch op zijn minst een uitleg van dit mechanisme en een mogelijkheid deze te falsificeren. Ik wacht op je bewijsvoering ;-)quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:45 schreef Ali_Kannibali het volgende:Evolutie? Nee, zo zijn wandelende takken gemaakt, met die genen die het mogelijk maken dat ze vleugels krijgen als dat gewenst is in een bepaalde omgeving, en ze niet meer krijgen als ze niet meer nodig zijn.
Oke, ik heb al een artikel gevonden wat dit behandelt, maar mijn vraag aan jou is waarom hieruit geconcludeerd kan worden dat apen en mensen verwant aan elkaar zijn?quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:54 schreef eRixx het volgende:
Speciaal voor Ali (cum suis) om te weerleggen; het definitieve bewijs van verwantschap tussen aap en mens:
http://www.don-lindsay-archive.org/creation/translocation.html
http://www.mun.ca/biology/scarr/Human_Ape_chromosomes.htm
Ik ben zeer benieuwd naar een verklaring buiten de evolutietheorie om. Heeft god één van onze chromosomen zo gemaakt dat ie precies lijkt op een versmelting tussen twee chromosomen die ook bij onze neven (den aapjes) voorkomen?
Edit: En hier wat meer uitleg om nodeloos gezwam te voorkomen: http://www.scienceblog.com/cms/node/7467
en als het echt niet duidelijk is: http://video.google.com/videoplay?docid=-8937189243168103522
vanaf 36:00 minuten. Duurt een minuutje of 10.
Dat laatste zie jij er in, dat blijkt in het geheel niet uit het artikel.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:25 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Zo dat ging hard. reactie nog voor vorig topic:
[..]
Jep, dat is het hele idee er achter. En alle foutjes eruit filteren.
Nogmaals dit artikel, blijkt dat veranderingen snel kunnen gaan en inspelen op de omgeving, alsof het een bewust proces is, geen dobbelsteentjes gooien.
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/20282600/
Is dit een retorische vraag?quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:09 schreef eRixx het volgende:
[..]
Ali, denk hier eens beter over na. Welke onzichtbare barriere bestaat er die ervoor zorgt dat het aantal aanpassingen nooit ZO groot wordt dat er sprake kan zijn van een 'nieuwe soort'? Aangezien je ervanuitgaat dat dit zo is, verwacht ik toch op zijn minst een uitleg van dit mechanisme en een mogelijkheid deze te falsificeren. Ik wacht op je bewijsvoering ;-)
LEESCHT.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:13 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Oke, ik heb al een artikel gevonden wat dit behandelt, maar mijn vraag aan jou is waarom hieruit geconcludeerd kan worden dat apen en mensen verwant aan elkaar zijn?
'Ik wacht op je bewijsvoering' lijkt me toch geen (retorische) vraag.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:15 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Is dit een retorische vraag?
Nee dat is wat er wordt beschreven, de slierten worden langer of korter, niet door toeval maar dit doet het DNA zelf. Als het ware op bestelling. Dat is toch echt heel iets anders dan door toeval.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:15 schreef averty het volgende:
[..]
Dat laatste zie jij er in, dat blijkt in het geheel niet uit het artikel.
Evolutie is trouwens ook geen toevallig proces omdat elke mutatie en genetische wijziging worden getest in hun omgeving. Het te spits worden van een snuit waardoor deze niet meer goed te hanteren is, zal worden afgestraft met geen nageslacht waardoor deze variant verdwijnt.
Het is trouwens wel typisch om te zien dat anti-evolutionisten altijd die wetenschappelijke stukjes eruit pakken waarvan zij denken dat ze in hun voordeel zijn. De rest is voornamelijk lastig.
De grap is dat ik je flink tegen de onbestaanbaarheid van mutaties heb zien ageren en dat nu zonder enig probleem accepteert omdat je denkt dat je er de evolutie mee onderuit kan halen. Raar!
En wederom zie je weer wat jij er in wil zien.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 19:45 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Hier nog zo'n mooi artikel over de wandelende tak die dan weer wel, dan weer geen vleugels had.
Evolutie? Nee, zo zijn wandelende takken gemaakt, met die genen die het mogelijk maken dat ze vleugels krijgen als dat gewenst is in een bepaalde omgeving, en ze niet meer krijgen als ze niet meer nodig zijn.
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/10268384/
Nee, maar zeggen dat ik eerst ergens goed over na moet denken en vervolgens antwoord moet geven op een vraag van jou impliceert dat jij al iets weet wat ik niet weet en met goed nadenken achter moeten komen vriend. De 'onzichtbare barriere' is dat er geen compleet nieuw genetisch materiaal aangemaakt kan worden, ook niet door mutaties, die zulke grote veranderingen teweeg kunnen brengen als de evolutietheorie wil doen geloven. Je blijft steeds bouwen met dezelfde bouwsteentjes. Deze kan je herschikken en verdubbelen en weet ik veel wat nog meer, maar je zal er geen nieuwe diersoorten uit voortkrijgen, alleen variatie.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:18 schreef eRixx het volgende:
[..]
'Ik wacht op je bewijsvoering' lijkt me toch geen rethorische vraag.
Ik wacht op je bewijsvoering.
Ja de omgeving bepaalt of ze gewenst zijn of niet, en ook of ze tevoorschijn komen of niet! Dit is wat creatie beweert, dit is de basis van variatie in de natuur. Er worden geen genen gemuteerd of gedegenereerd, ze worden alleen niet tot expressie gebracht (fenotype). Maar onderhuids zijn ze er nog wel (genotype).quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:21 schreef averty het volgende:
[..]
En wederom zie je weer wat jij er in wil zien.
Wat er gebeurt hier is dat een heersende opvatting in de evolutieleer op basis van nieuwe data wordt aangepast. Dat is juist de kracht van de wetenschap, dat ie niet stil staat en openstaat voor nieuwe ontdekkingen.
Werkelijk nergens staat dat er sprake is van een ontwerp waarbij ze vleugels krijgen als ze ze nodig hebben. Er staat alleen dat bepaalde verdwenen eigenschappen bij soorten wel onderhuids kunnen blijven bestaan en weer 'aan' kunnen gaan. Wanneer dit gebeurt bepaalt de omgeving inderdaad of die vleugels gewenst zijn of niet.
Er staat dat het samenloopt, dat snuiten korter of langer worden bij meer of minder herhalingen:quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:18 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Nee dat is wat er wordt beschreven, de slierten worden langer of korter, niet door toeval maar dit doet het DNA zelf. Als het ware op bestelling. Dat is toch echt heel iets anders dan door toeval.
Er komen herhalingen bij, maar er staat echt niet dat het 'op bestelling gebeurt'. Iets verderop staatquote:Maar volgens Fondon en Garner zit het helemaal anders. De meeste genen bevatten eindeloze slierten zich herhalende DNA-letters. En met die slierten blijken genen zichzelf te kunnen uitrekken en inkrimpen. Er komen dan gewoon wat herhalingen bij of er vallen er wat weg - met directe gevolgen voor het lichaam van dier in kwestie.
IMO moet je dat niet lezen alsof het letterlijk 'op bestelling gebeurt', maar dat het zo snel kan gebeuren dat het lijk alsof het op bestelling gebeurt. Die aanpassingen zullen nog steeds door toeval komen, en alleen als het bijdraagt aan de overlevingskansen (of er iig niet aan afdoet) dan heeft de mutatie succes.quote:Fondon en Garner telden de sliert repeteer-DNA bij 124 honden, waaronder een aantal levende, én een aantal dode exemplaren uit het museum. Die gegevens vergeleken ze met de schedelvorm van de dieren. En dat had resultaat. Hoe groter het aantal CAG's ten opzichte van het aantal GAT's, des te krommer en langer de snuit van de hond in kwestie. Maar waren er meer dan anderhalf keer zoveel CAG's als GAT's, dan hoorde dat juist weer bij een kortere neus.
Misschien is het oprekken en inkrimpen van genen wel de belangrijkste drijvende kracht achter de evolutie, opperen de onderzoekers. Herhaalslierten komen immers in haast alle genen voor. En het zijn de 'glibberigste' plekken, de plaatsen waar bij het overschrijven van het DNA tijdens de celdeling het snelst kopieerfoutjes worden gemaakt.
Als dat vervolgens inderdaad doorwerkt in zulke tastbare zaken als langere neuzen, extra tenen of krommere snuiten, heeft dat misschien grote gevolgen. Als de omstandigheden zodanig veranderen dat een langere neus of een extra teen gewenst is, dan kan het DNA die als het ware 'op bestelling' leveren door de genen wat langer of korter te maken.
Er staat in het artikel, en ik citeer:quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:18 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Nee dat is wat er wordt beschreven, de slierten worden langer of korter, niet door toeval maar dit doet het DNA zelf. Als het ware op bestelling. Dat is toch echt heel iets anders dan door toeval.
En ik had een probleem met mutaties die tot nieuwe (complexere) soorten leiden ja, die zijn er niet.
Als het ware betekent : 'waar je het mee kunt vergelijken', 'alsof'quote:Misschien is het oprekken en inkrimpen van genen wel de belangrijkste drijvende kracht achter de evolutie, opperen de onderzoekers. Herhaalslierten komen immers in haast alle genen voor. En het zijn de 'glibberigste' plekken, de plaatsen waar bij het overschrijven van het DNA tijdens de celdeling het snelst kopieerfoutjes worden gemaakt.
Als dat vervolgens inderdaad doorwerkt in zulke tastbare zaken als langere neuzen, extra tenen of krommere snuiten, heeft dat misschien grote gevolgen. Als de omstandigheden zodanig veranderen dat een langere neus of een extra teen gewenst is, dan kan het DNA die als het ware 'op bestelling' leveren door de genen wat langer of korter te maken.
Als ik even een vergelijking mag maken met atomen... Je blijft bouwen met dezelfde bouwsteentjes. Toch is een goedsmakend ijsje beter te verteren dan een stuk staal. Zou het dan toch zo kunnen zijn dat je met 'dezelfde bouwsteentjes' fundamenteel andere dingen kunt bouwen? Ga eens naar legoland? ;-)quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:22 schreef Ali_Kannibali het volgende:Je blijft steeds bouwen met dezelfde bouwsteentjes. Deze kan je herschikken en verdubbelen en weet ik veel wat nog meer, maar je zal er geen nieuwe diersoorten uit voortkrijgen, alleen variatie.
Niet alleen mutaties zijn random, je hebt ook "random genetic drift" als random evolutie mechanisme.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:29 schreef averty het volgende:
[..]
Er staat in het artikel, en ik citeer:
[..]
Als het ware betekent : 'waar je het mee kunt vergelijken', 'alsof'
Er zijn plaatsen in het DNA waar sneller kopieerfouten worden gemaakt, dit levert mutaties op die worden getest. Is een langere snuit gunstig dan zullen honden met mutaties in die richting een evolutionair voordeel hebben ten gunste van hun kortgesnoetere soortgenoten.
Wat in ieder geval duidelijk wordt gesteld is dat de DNA mutaties ontstaan door kopieerfoutjes. Die zijn niet gepland en wel degelijk random. Maar dat is het enige willekeurige onderdeel van de evolutie.
Goed laten we er een taalkundige kwestie van maken. Jij zegt toeval, ik zeg bewust/natuurlijk proces.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:26 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Er staat dat het samenloopt, dat snuiten korter of langer worden bij meer of minder herhalingen:
[..]
Er komen herhalingen bij, maar er staat echt niet dat het 'op bestelling gebeurt'. Iets verderop staat
[..]
IMO moet je dat niet lezen alsof het letterlijk 'op bestelling gebeurt', maar dat het zo snel kan gebeuren dat het lijk alsof het op bestelling gebeurt. Die aanpassingen zullen nog steeds door toeval komen, en alleen als het bijdraagt aan de overlevingskansen (of er iig niet aan afdoet) dan heeft de mutatie succes.
Daarom staat dat 'als het ware' er ook voor.
Ik zie hier toch echt een actieve rol van het DNA in het langer of korter maken van de slierten waarmee het inspeelt op de natuurlijke omstandigheden. Met in korte tijd vrij grote anatomische veranderingen als gevolg in tegenstelling tot geleidelijke miljoenen jaren.quote:Als de omstandigheden zodanig veranderen dat een langere neus of een extra teen gewenst is, dan kan het DNA die als het ware 'op bestelling' leveren door de genen wat langer of korter te maken.
Dat staat toch niet in het artikel?quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:37 schreef speknek het volgende:
Wat het artikel duidelijk naar hint is een vaak (door creationisten expres) overgeslagen proces van mutaties, eentje waarvan al vaker wordt gezegd dat dat waarschijnlijk de motor is achter de meeste evolutionaire veranderingen: gen duplicatie*. Om de stevig gemankeerde (!!!) analogie van eerst terug te halen, als je eerst
the cat and the hat;
hebt, dan kopieert zich dat naar
the cat and the hat; the cat and the hat;
en muteert het naar
the cat and the hat; the fat and the pet
Et voila, hele nieuwe betekenissen.
---------
* in het artikel gaat het volgens mij over allel duplicatie, maar toch.
Ja maar verschillende atomen en combinaties hebben verschillende uitwerkingen, sommigen productief en andere niet toch?quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:34 schreef eRixx het volgende:
[..]
Als ik even een vergelijking mag maken met atomen... Je blijft bouwen met dezelfde bouwsteentjes. Toch is een goedsmakend ijsje beter te verteren dan een stuk staal. Zou het dan toch zo kunnen zijn dat je met 'dezelfde bouwsteentjes' fundamenteel andere dingen kunt bouwen? Ga eens naar legoland? ;-)
Haha vet, dat zijn geen eendenpoten maar kippenpoten met vliezen. Dat hebben kippen in de vroege ontwikkeling, dus toen zal er wel iets mis zijn gegaan.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:53 schreef barthol het volgende:
Toch boeiend die "variaties"
kip met eendepoten
Eigenlijk kan ik Ali gelijk geven dat een mens een variatie is van de primaten. Of heb ik het verkeerd begrepen?
Misschien gebeurt dit ook wel maar onstaan er daarna geen vruchbare nakomelingen dus sterft het meteen weer uit.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:09 schreef eRixx het volgende:
[..]
Ali, denk hier eens beter over na. Welke onzichtbare barriere bestaat er die ervoor zorgt dat het aantal aanpassingen nooit ZO groot wordt dat er sprake kan zijn van een 'nieuwe soort'? Aangezien je ervanuitgaat dat dit zo is, verwacht ik toch op zijn minst een uitleg van dit mechanisme en een mogelijkheid deze te falsificeren. Ik wacht op je bewijsvoering ;-)
Ow, aaaali? ;-)quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:15 schreef eRixx het volgende:
[..]
LEESCHT.
Edit: nou vooruit, ik help je. http://www.gate.net/~rwms/hum_ape_chrom.html:
'Now, the question has to be asked - if the similarities of the chromosomes are due only to common design rather than common ancestry, why are the remnants of a telomere and centromere (that should never have existed) found at exactly the positions predicted by a naturalistic fusion of the chimp ancestor chromosomes 2p and 2q?'
Misschien ook niet.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:07 schreef switchboy het volgende:
[..]
Misschien gebeurt dit ook wel maar onstaan er daarna geen vruchbare nakomelingen dus sterft het meteen weer uit.
Nee.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:50 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Ja maar verschillende atomen en combinaties hebben verschillende uitwerkingen, sommigen productief en andere niet toch?
WAAROM hebben ze dat in de vroege ontwikkeling, ali?quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:06 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Haha vet, dat zijn geen eendenpoten maar kippenpoten met vliezen. Dat hebben kippen in de vroege ontwikkeling, dus toen zal er wel iets mis zijn gegaan.
Dat lees je er alleen in als je geen gevoel voor evolutie hebt, c.q. niet snapt wat er staat. Het zal dan ook, afgezien van jou, niemand hier verrassen dat er in de verste verte niet zoiets staat in het artikel van Fondon en Garner.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:44 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Goed laten we er een taalkundige kwestie van maken. Jij zegt toeval, ik zeg bewust/natuurlijk proces.
Fondon, J.W. & Garner, H.R., 2004, Molecular origins of rapid and continuous morphological evolution, PNAS 101 (52): 18058.quote:To determine whether this phenomenon is unique to the domestic dog, we genotyped the coding repeats of Runx-2, Twist, and Dlx-2 for individuals from several other species. Wolves, coyotes, Arctic foxes, swift foxes, red foxes, river otters, walruses, cottontail rabbits, silver-haired bats, and humans all were found to harbor variation in at least one of these amino acid repeats (Table 2); thus the rapid mutation rates of these loci renders the same types of variations perpetually available for selection in natural populations. With the exception of the silver-eared bat, allele lengths as well as the degree of morphological variation for all of these species fall within a more narrow range than observed among dog
breeds. Selection for alterations in midface length or clinorhynchy in any of these species might be expected to act through altering allele frequencies of polyglutamine or polyalanine repeat variations at this locus. As evidenced by the fossil record, the pace of morphological evolution is often rapid, and new forms are generally described by topologically conservative geometric deformations of their ancestors. The changes that have occurred in many domestic dog breeds in recent history demonstrate just how swift mammalian evolution can be (Fig. 3). The data presented here show how our hypothesis may reconcile low single-nucleotide mutation rates, small population sizes, and the sensitivity of proteins to random point mutations with the pace and continuity of morphological change in vertebrates. We offer an alternative to the cis-regulatory element dogma: frequent length mutations in gene-associated tandem repeats generate copious robust morphological variation. Incremental changes in coding repeat lengths have been shown to cause similarly incremental changes in gene function and phenotype. The extraordinarily high length mutation rates of tandemly repeated sequences can thus result in abundant variation upon which selection may act. The evolution of a polyalanine stretch in a homeobox gene was recently shown to confer new activities instrumental in deep phyletic divergence in arthropods (9), and repeats frequently harbor most of the differences among
developmental orthologs of closely related species. We find no evidence of functional interbreed single-nucleotide variation (only a few silent SNPs) in genes known to influence morphological
traits, but find extraordinary levels of tandem repeat variation in the coding regions of these same genes, with almost every locus tested showing some coding length polymorphism, much of which appears to be of modern origin. The conservation of orthologous repeats across mammalian orders despite high mutation rates is indicative of strong stabilizing selection; thus, variation at these loci is not neutral. Recent studies have revealed roles for modest polyalanine expansions in the etiology of moderate-to-severe clinical phenotypes of nine human genetic diseases, and we and others have shown that many more such coding repeat loci exhibit considerable length polymorphism in humans (7, 36). We suggest that it is likely that hypermutation at these and other gene-associated repeat loci contributes some of the morphological variation necessary to yield the rates of morphological evolution depicted above. How broadly this mode of evolutionary change is exploited in nature remains to be seen, but if the prevalence of repetitive elements within genes is any indicator, then mammals, insects, plants, and other genomes throughout the natural world may use this mechanism to achieve evolutionary
agility.
Dus??? Zwemvliezen zijn zwemvliezen.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:06 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Haha vet, dat zijn geen eendenpoten maar kippenpoten met vliezen.
Oh? Dat is nieuw voor me. Heb je daar ook bewijs voor???quote:Dat hebben kippen in de vroege ontwikkeling, dus toen zal er wel iets mis zijn gegaan.
Nogmaals, ik heb er geen probleem mee dat dat je persoonlijke geloof is. Dat is echter in dit topic niet genoeg. Data van gecontroleerde experimenten in een lab spreken je beweringen tegen. Als je hier niets mee wil doen prima maar wat doe je nog in dit topic? Het is de bedoeling dingen hier stevig te onderbouwen. Wat ongeronde redeneringen en creatief teksten lezen is daar niet genoeg voor.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 20:22 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Nee, maar zeggen dat ik eerst ergens goed over na moet denken en vervolgens antwoord moet geven op een vraag van jou impliceert dat jij al iets weet wat ik niet weet en met goed nadenken achter moeten komen vriend. De 'onzichtbare barriere' is dat er geen compleet nieuw genetisch materiaal aangemaakt kan worden, ook niet door mutaties, die zulke grote veranderingen teweeg kunnen brengen als de evolutietheorie wil doen geloven. Je blijft steeds bouwen met dezelfde bouwsteentjes. Deze kan je herschikken en verdubbelen en weet ik veel wat nog meer, maar je zal er geen nieuwe diersoorten uit voortkrijgen, alleen variatie.
Alles kan, maar erg waarschijnlijk is het niet nee. Dat van die chromosomen bij apen moet ik nog ff nachecken trouwens.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:13 schreef SingleCoil het volgende:
Wat ik je hoor zeggen, Ali, is dat ET niet waar kan zijn omdat je het onwaarschijnlijk vind, niet kunt waarnemen en sommige gebruikte methoden voor de onderbouwing ervan slecht, onbetrouwbaar of onduidelijk zijn. Klopt dat ?
Omdat het stiekem eerst eenden waren natuurlijk....quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:23 schreef eRixx het volgende:
[..]
WAAROM hebben ze dat in de vroege ontwikkeling, ali?
Dit lijkt me de zin waar het dan om gaat:quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:25 schreef speknek het volgende:
[..]
Dat lees je er alleen in als je geen gevoel voor evolutie hebt, c.q. niet snapt wat er staat. Het zal dan ook, afgezien van jou, niemand hier verrassen dat er in de verste verte niet zoiets staat in het artikel van Fondon en Garner.
[..]
Fondon, J.W. & Garner, H.R., 2004, Molecular origins of rapid and continuous morphological evolution, PNAS 101 (52): 18058.
Het is best een interessant artikel. Maar wat het dus zegt is dat door het bestaan van grote hoeveelheden duplicaten in bepaalde (Hox) genen, er gemakkelijk veel variatie opsteekt, die vervolgens weer geselecteerd kunnen worden. Niets over bewuste processen (anders dan de fokselectie door mensen).
Nou oke, jij en de onderzoekers zeggen kans en selectie, ik zie een duidelijke wisselwerking tussen veranderende omgeving en snelle natuurlijke aanpassing daarop. Ik vind het toch vreemd dat in het artikel staat dat veranderingen 'als het ware op bestelling optreden als dat wenselijk is'. Eigenlijk zou een gecontroleerd experiment moeten plaatsvinden waarin de genetische veranderingen als gevolg van zo'n snel werkend systeem worden vastgesteld bij meerdere generaties van een populatie, waarbij de leefomgeving door de generaties heen sterk verandert (zo sterk dat verandering van bepaalde kenmerken wenselijk is), en vervolgens vaststellen of er bij wel en geen verandering van de omgeving sprake is van random allerlei mutaties en vervolgens natuurlijke selectie of dat het proces in 1 keer goed verloopt.quote:The extraordinarily high length mutation rates of tandemly repeated sequences can thus result in abundant variation upon which selection may act.
Hoezo tegenstrijdig? Kippen hebben blijkbaar oorspronkelijk altijd de mogelijkheid gehad om zulke voeten te produceren als het een erfelijk iets is. En waarom ze die erfelijke eigenschap hebben? Misschien omdat ze dan in een omgeving waarin ze gedwongen zijn voedsel uit water te halen beter uit de voeten kunnen?quote:Op woensdag 31 januari 2007 01:49 schreef koffiegast het volgende:
Lees net op een kippenfokkersforum dat het wel vaker voorkomt bij barnevelders en het is een erfelijke eigenschap.
Ik zie niet in dat dit bewijs zou zijn dat kippen en eenden verwant aan elkaar zijn, kippen kunnen blijkbaar dit soort voeten produceren.
Ik zie dit als ZWAAR tegenstrijdige zinnen. Als ik vanuit jouw punt bekijk hoe je dit hebt beschreven ben je ver heen qua logica, wow Oo en dan bedoel ik niet positief.
(om het ff te verduidelijken: vertel nu eens waarom die kippen die erfelijke eigenschap hebben?)
Ja kippen met een mutatie kunnen dit soort voeten produceren, net zoals mensen met een mutatie soms 6 vingers aan elke hand kunnen produceren, of meer vingerkootjes als normaal, of door een erfelijke eigenschap geen sleutelbeenderen hebben en hun schouders tegen elkaar kunnen doen. Een beetje verandering in het DNA kan plotselinge morphologische veranderingen brengen, soms in combinatie met een akelig syndroom, maar soms ook zonder verdere schadelijke neveneffecten.quote:Op woensdag 31 januari 2007 01:39 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Omdat het stiekem eerst eenden waren natuurlijk....
Lees net op een kippenfokkersforum dat het wel vaker voorkomt bij barnevelders en het is een erfelijke eigenschap.
Ik zie niet in dat dit bewijs zou zijn dat kippen en eenden verwant aan elkaar zijn, kippen kunnen blijkbaar dit soort voeten produceren.
Ik ben het met je eens dat je op een gegeven moment van 'ondersoorten' kan spreken, maar ze stammen af van kippen, zijn zelf kippen en zullen altijd kippen blijven.quote:Op woensdag 31 januari 2007 02:37 schreef barthol het volgende:
[..]
Ja kippen met een mutatie kunnen dit soort voeten produceren, net zoals mensen met een mutatie soms 6 vingers aan elke hand kunnen produceren, of meer vingerkootjes als normaal, of door een erfelijke eigenschap geen sleutelbeenderen hebben en hun schouders tegen elkaar kunnen doen. Een beetje verandering in het DNA kan plotselinge morphologische veranderingen brengen, soms in combinatie met een akelig syndroom, maar soms ook zonder verdere schadelijke neveneffecten.
Veranderingen die vaak of verdubbeling, of fusie of deletie zijn en die door de erfelijkheid aan het nageslacht worden doorgegeven. Soms kunnen door mutaties al heel lang verdwenen eigenschappen in een soort opnieuw geactiveerd worden. Zoals dat kippenembryo met die tanden die zo op krokodillentanden lijken. Het zijn vaak kleine veranderingen, maar als het maar vaak genoeg gebeurt en er een positieve selectie plaatsvindt kan de vorm van de afstammelingen een dier ingrijpend veranderen. Wonderlijk toch die erfelijke eigenschappen.
Een verdubbeling van een allel , in het dupliceerde allel een verandering door mutatie, selectie van het gedupliceerde allel of deletie van het oorspronkelijke allel, het kan alle kanten op veranderen. Niet alle veranderingen zullen positief zijn, de meesten niet, maar omdat alles mogelijk is kan er opeens wel een positieve verandering tussen uitspringen die door selectie alle kansen krijgt.
Er is een grote variatie mogelijk en soms wordt het verschil tussen de varianten zo groot dat je van andere ondersoorten of misschien wel van een andere soort moet gaan spreken.
Maar die ondersoorten zullen wellicht op een gegeven moment niet meer paren met die kippen met 'normale' poten hebben. Zo kunnen de ondersoorten zover uitelkaar groeien dat er een op een gegeven moment sprake is van verschillende soorten. Bovendien is het ook nog zo dat de definitie van 'soort' niet eenduidig is, maar dat terzijde.quote:Op woensdag 31 januari 2007 02:52 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Ik ben het met je eens dat je op een gegeven moment van 'ondersoorten' kan spreken, maar ze stammen af van kippen, zijn zelf kippen en zullen altijd kippen blijven.
Dat is een artikel geschreven door een journalist, voor het algemene publiek. Allicht dat die andere termen gebruikt dan een wetenschapper die voor zijn vakgenoten schrijft.quote:Op woensdag 31 januari 2007 02:23 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Ik vind het toch vreemd dat in het artikel staat dat veranderingen 'als het ware op bestelling optreden als dat wenselijk is'.
Dat heeft er vooral mee te maken dat er op het moment dat de omgeving niet verandert, er geen belangrijk selectiecriterium is om de evolutie af te dwingen. D.w.z. op het moment dat de omgeving verandert, is er opeens een selectiecriterium waardoor soorten die er beter op aangepast zijn, meer kans hebben te overleven. Als er dan dus 10 geboortes zijn, en van één van die geboortes is eentje beter aangepast, krijgt die meer nakomelingen. Ergo: die verspreidt zich sneller.quote:Op woensdag 31 januari 2007 02:23 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Dit lijkt me de zin waar het dan om gaat:
[..]
Nou oke, jij en de onderzoekers zeggen kans en selectie, ik zie een duidelijke wisselwerking tussen veranderende omgeving en snelle natuurlijke aanpassing daarop.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |