bronquote:Studenten die willen bijlenen moeten vanaf 1 september een hogere rente gaan betalen. Het kabinet heeft extra geld nodig om 'verbeteringen' in de studiefinanciering te betalen.
Dat staat volgens de Volkskrant in een memorie van toelichting bij een wetsontwerp dat begin vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De rente wordt met een procent verhoogd, van 2,7 naar 3,7 procent.
Verbeteringen
De extra inkomsten gebruikt het kabinet om 'verbeteringen' in de Wet Studiefinancieringen te bekostigen, zoals de invoering van het collegegeldkrediet, het meenemen van studiefinanciering naar het buitenland en een versoepelde en meer inkomensafhankelijke afbetalingsregeling.
Studentenorganisatie ISO is boos over de renteverhoging. Het zou de gemiddelde lenende student 330 euro per jaar gaan kosten. Omdat studenten lang studeren en jaren over het terugbetalen mogen doen, kan het ze uiteindelijk duizenden euro’s gaan kosten.
Tip
Studenten die al lenen hebben niets te vrezen. De rentestijging geldt alleen voor nieuwkomers. De tip van ISO-voorzitter Sebastiaan den Bak aan alle studenten is dan ook om vóór september een lening van 1 euro af te sluiten. Mocht een hogere lening in de toekomst nodig zijn, dan valt die in elk geval onder het oude tarief.
3,7% is nog steeds geen hoge rente.quote:Op maandag 22 januari 2007 11:47 schreef spk2go het volgende:
[..]
bron
Dat wordt dus lenen voor de gemiddelde student.Dit lijkt me helemaal geen wenselijke situatie, dus ik hoop dat het voorstel er niet door komt. Studeren draagt ten slotte bij aan de economie, en als je het studeren duurder maakt, begin je de graven aan je eigen economie omwille van 'kostenbesparing'.
Nee, die student die leende al. Dat lenen wordt alleen duurder.quote:Op maandag 22 januari 2007 11:47 schreef spk2go het volgende:
[..]
bron
Dat wordt dus lenen voor de gemiddelde student.![]()
Het rentepercentage van 2,7 procent is natuurlijk extreem laag. Op het moment dat je versneld zou afbetalen dan ben je haast dief van je eigen portemonnee, omdat beleggen of de meest gunstige spaartarieven meer opleveren dan die 2,7 procent. Indien het omhoog gaat naar 3,7 procent dan is dat nog niet iets om wakker van te liggen.quote:Dit lijkt me helemaal geen wenselijke situatie, dus ik hoop dat het voorstel er niet door komt. Studeren draagt ten slotte bij aan de economie, en als je het studeren duurder maakt, begin je de graven aan je eigen economie omwille van 'kostenbesparing'.
is dat echt zo winstgevendquote:Op maandag 22 januari 2007 11:54 schreef Kozzmic het volgende:
[..]
Nee, die student die leende al. Dat lenen wordt alleen duurder.
[..]
Het rentepercentage van 2,7 procent is natuurlijk extreem laag. Op het moment dat je versneld zou afbetalen dan ben je haast dief van je eigen portemonnee, omdat beleggen of de meest gunstige spaartarieven meer opleveren dan die 2,7 procent. Indien het omhoog gaat naar 3,7 procent dan is dat nog niet iets om wakker van te liggen.
jaquote:Op maandag 22 januari 2007 11:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
is dat echt zo winstgevend![]()
aandelen kopen van je lening
Ja, na mij de zonvloed!quote:Op maandag 22 januari 2007 12:01 schreef CG het volgende:
poe, was ik even blij toen ik de laatste alinea las
Studenten die al lenen hebben niets te vrezen. De rentestijging geldt alleen voor nieuwkomers
waar beleg je dan inquote:Op maandag 22 januari 2007 12:01 schreef pmb_rug het volgende:
[..]
ja
ik heb een 5 cijferige beleggingsrekening. tot nu toe zo'n 1000¤ netto verdient (in 15 maanden)
idd de hra voor nieuwkomers wordt afgeschaft je kunt als jongere gewoon geen huis bekostigen.quote:Op maandag 22 januari 2007 12:04 schreef Arnem_ het volgende:
AOW blijft gelijk, hypotheekrenteaftrek blijft gelijk enz. Huurbescherming alleen voor zittende huurders en voor jongeren wordt het steeds kanslozer om een betaalbare huurwoning te krijgen. Voor jongeren wordt het ook met deze maatregel WEER duurder.
Het bejaardenkabinet komt er aan!
Ach....... de Nintendo-generatie laat het allemaal over zich heenkomen, het maakt ze allemaal niets uit en dat weten ze in Den Haag
Mee eens. Alhoewel het niet noodzakelijk zo moet zijn dat de studenten de volledige kosten moeten dragen voor hun studie, is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat de staat beleggingsplannen van studenten gaat voorschietenquote:Op maandag 22 januari 2007 11:53 schreef pmb_rug het volgende:
nuancering: terecht. De voordelen moeten met name zitten in de afbetaal regelingen.
Slechte, maar voorspelbare zaak. Dat ding moet over de hele linie (dus niet alleen boven de 350.000) afgebouwd worden, zowel voor nieuwkomers als bestaande huizenbezitters. Maar goed, dat is een compleet andere discussie.quote:Op maandag 22 januari 2007 12:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
idd de hra voor nieuwkomers wordt afgeschaft je kunt als jongere gewoon geen huis bekostigen.![]()
Zit niet zo te zeiken. In mijn tijd betaalde je nog rond de 6% als ik mij goed herinner. Je moet eens een bank zo gek vinden om tegen 3,7% te lenen tegen deze extreem gunstige voorwaarden. Gaat je niet lukken.quote:Op maandag 22 januari 2007 12:04 schreef Arnem_ het volgende:
Voor jongeren wordt het ook met deze maatregel WEER duurder.
En zelfs dat pas in de periode nadat je de gelegenheid hebt gehad een goede baan te vinden in plaats van tijdens je studie. En als de vergrijzing ergens goed voor is, is het wel het opheffen van het banentekortquote:Op maandag 22 januari 2007 12:15 schreef DS4 het volgende:
Het was idioot goedkoop, het blijft idioot goedkoop. Het wordt alleen iets minder idioot goedkoop.
Dat was vast in de tijd dat er nog geen prestatiebeurs was, een OV voor de hele week en fatsoenlijk onderwijs. Daarnaast was het Rutte en z'n vriendjes die afgelopen jaren het lenen juist aantrekkelijker wilden maken.quote:Op maandag 22 januari 2007 12:15 schreef DS4 het volgende:
Zit niet zo te zeiken. In mijn tijd betaalde je nog rond de 6% als ik mij goed herinner. Je moet eens een bank zo gek vinden om tegen 3,7% te lenen tegen deze extreem gunstige voorwaarden. Gaat je niet lukken.
renteloos bij de rabobank althans de eerste 1000 euroquote:Op maandag 22 januari 2007 12:15 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zit niet zo te zeiken. In mijn tijd betaalde je nog rond de 6% als ik mij goed herinner. Je moet eens een bank zo gek vinden om tegen 3,7% te lenen tegen deze extreem gunstige voorwaarden. Gaat je niet lukken.
Ter vergelijk: mijn (bedrijfs-)kredieten zitten in de cat. 3,8 tot 6,0 %, waarbij het laagste tarief een tarief is obv vele zekerheden die gesteld zijn (verpanding voorraden, borgstelling in privé, hypotheek op bedrijfspanden, enz.) en het hoogste op basis van 0,0 zekerheden. Bij de IB-groep hoef je niet alleen geen zekerheden te stellen, maar is 15 jaar in "armoede" leven voldoende voor kwijtschelden. Sterker nog: "armoede" is niet eens nodig om in aanmerking te komen voor een vermindering obv draagkracht.
Het was idioot goedkoop, het blijft idioot goedkoop. Het wordt alleen iets minder idioot goedkoop.
Ja. De rente op mijn studieschuld was 3,05%. Op mijn spaarrekening 3,1%. Omdat ik dat gezeik van het afbetalen zat was, en omdat het renteverschil nauwelijks iets opleverde (EUR 1,28 per jaar bij deze rentestand) heb ik het resterende bedrag maar in een keer afgelost.quote:Op maandag 22 januari 2007 11:54 schreef Kozzmic het volgende:
[..]
Nee, die student die leende al. Dat lenen wordt alleen duurder.
[..]
Het rentepercentage van 2,7 procent is natuurlijk extreem laag. Op het moment dat je versneld zou afbetalen dan ben je haast dief van je eigen portemonnee, omdat beleggen of de meest gunstige spaartarieven meer opleveren dan die 2,7 procent.
provinciaalquote:Op maandag 22 januari 2007 12:45 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Goed zo. En elke cent terugbetalen voordat er geëmigreerd mag worden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |