abonnement Unibet Coolblue
pi_45071231
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 12:16 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:

[..]
het onterechte geloof van Rumsfeld dat technologie manschappen kan vervangen nader bekeken:
quote:
De ontginning van de massa

Tot op grote hoogte organiseert de werkelijkheid zichzelf. Het komt erop aan die zelforganisatie te leren doorgronden en in ons voordeel aan te wenden.

Met enquêtes weet je het nooit. Niet zelden zijn ze zó slordig ontworpen en uitgevoerd dat je de resultaten ervan beter terstond bij het oud papier kunt deponeren in plaats van ze eerst, bij wijze van nodeloze omweg, te publiceren in krant of weekblad. Neem daarom alle voorbehoud in acht bij het lezen van de volgende zin. Uit onderzoek is het voorbije jaar gebleken dat het aantal Belgen dat de evolutietheorie niet aanvaardt, enigszins lijkt toe te nemen: van 16 procent bij een vorige peiling tot 21 procent in 2006.

Hoewel die stijgende trend met de nodige ontzetting en multiculturele paniek werd genoteerd (dat zullen die moslims wel weer zijn!), is die 21 procent hoogstwaarschijnlijk nog een schromelijke onderschatting. Geconfronteerd met het mechanisme van biologische evolutie kunnen veel mensen een diepe en weerbarstige frons niet weerstaan. Dat is begrijpelijk, want de theorie die Charles Darwin in 1859 ontvouwde, is bijzonder contra-intuïtief. Kijk even in de spiegel en werp daarna een blik op de rest van de flora en fauna om u heen. Geef toe: dat zit allemaal bijzonder ingenieus in elkaar. En toch is er geen ingenieur aan te pas gekomen.

Integendeel. Om de duizelingwekkende variëteit aan complexe levensvormen te verklaren, volstaan (1) eenvoudige ingrediënten (het begint met één zelfdelende molecule), (2) een eenvoudig mechanisme (toevallige variatie en natuurlijke selectie) en (3) tijd, veel tijd, héél veel tijd. Dat klinkt simpel, maar het vergt een zware inspanning om te leren begrijpen dat je geen God of Intelligente Ontwerper nodig hebt om een planeet te bevolken met zoveel fraais. Dat het leven op aarde een zogenaamd 'complex en zelforganiserend' systeem is. Dat wil zeggen: er valt geen organisator, geen centrale planning te bespeuren, en het geheel bezit eigenschappen die je niet kunt afleiden uit de eigenschappen van de delen. Het zijn namelijk eigenschappen die plotseling tevoorschijn komen of optreden - of, in het jargon van de complexiteitstheorie: emergeren.

HET 'IETSISME'

De mens vormt uiteraard geen uitzondering op die regel. Al die denkende, gelovende, hopende, hatende, vechtende en liefhebbende wezens zijn op de keper beschouwd het resultaat van een dom, blind en amoreel (ámoreel, niet ímmoreel) proces. Op het evolutietraject bevindt intelligentie zich aan de (voorlopige) finish, niet aan de start. Evolutie wordt niet gestuurd door intelligentie, het is net andersom: intelligentie wordt voortgebracht door evolutie. Evenals ons besef van goed en kwaad, concepten als rechtvaardigheid, gevoelens van geloof, hoop, haat, wraak en liefde.

Dat volledig en onverschrokken aanvaarden is voor veel mensen haast onmogelijk, vandaar het groeiende succes van de nieuwste religie: het ietsisme - de overtuiging dat er toch 'iets meer' moet zijn tussen hemel en aarde dan alleen maar materie en blinde evolutie. Wij zijn het gewend om top-down te denken (God werkt van boven naar beneden), terwijl de werkelijkheid bottom-up tot stand komt (evolutie werkt van beneden naar boven).

De komende jaren zal Darwin alomtegenwoordig zijn in de media: in 2009 wordt immers niet alleen zijn 200e geboortedag gevierd, het zal dan tevens 150 jaar geleden zijn dat The Origin of Species voor het eerst verscheen. Toch moeten, aan de vooravond van die feestelijkheden, alle implicaties van de evolutietheorie hun weg naar de menswetenschappen nog vinden. Al zal dat volgens de Nederlandse primatoloog Frans de Waal de komende decennia onherroepelijk gebeuren: in een speciaal verjaardagsnummer van New Scientist voorspelde hij onlangs dat het portret van Darwin over vijftig jaar aan de muur zal hangen in elk departement psychologie en sociologie. Ook filosofen die de ambitie hebben om iets zinvols te vertellen over wat het betekent om mens te zijn, moeten zich voortaan eerst terdege verdiepen in het denken van Darwin.

Neem nu alle vraagstukken die te maken hebben met identiteit, bewustzijn en vrije wil. Typisch filosofische kwesties waren dat vroeger. Vandaag vormen die vraagstukken het voorwerp van neurowetenschappelijk onderzoek en evolutionair onderbouwde bespiegelingen. Met evenzeer 'zelforganisatie' en 'emergentie' als centrale concepten. Het brein is een complex, zelforganiserend systeem dat een autobiografische eenheid (Ik!) en bijbehorend bewustzijn voortbrengt om ons als sociale organismen te helpen bij het succesvol overleven en reproduceren. Die identiteit en dat bewustzijn zijn emergente verschijnselen. Dat wil zeggen: nergens in de hersenen vinden we een plek waar het ik of het bewustzijn zich schuilhouden. Ons bewustzijn is geen specifieke regio in de hersenen, het is er een eigenschap van. Een eigenschap die niet valt af te leiden uit de eigenschappen van de samenstellende delen. Eén hersencel is namelijk niet intelligent, en heeft al helemaal geen zelfbewustzijn.

DE WIJSHEID VAN DE MASSA

Daarom is het ook zo moeilijk om kunstmatige intelligentie te creëren. Een schaakcomputer die kan winnen tegen een grootmeester, oké. Maar behalve schaken (lees: in zeer korte tijd zeer veel berekeningen maken) is zo'n ding nergens toe in staat. Hopen? Geloven? Liefhebben? Haten? Niet in het minst. De mens zal niet gauw een machine ontwerpen die qua complexiteit nog maar in de buurt komt van die anderhalve kilogram grijze massa in ons hoofd. Daarom hebben de goeroes van de kunstmatige intelligentie het geweer van schouder veranderd: echte intelligentie maak je niet, maar laat je ontstaan - bottom-up, dus, niet top-down. Bij kunstmatige intelligentie denken we allang niet meer aan een robot die de afwas doet, maar bijvoorbeeld aan die ene zoekrobot die het in korte tijd al tot werkwoord heeft geschopt: google is niet alleen een prima spellingchecker (tik 'satteliet' maar eens in), maar kan volgens het British Medical Journal zelfs voor dokters een nuttig hulpmiddel zijn bij de zoektocht naar een juiste diagnose.

Dat de mens zijn voordeel doet met het vermogen tot zelforganisatie dat zich kennelijk in de werkelijkheid schuilhoudt, is natuurlijk niet nieuw: in de 18e eeuw al beschreef Adam Smith hoe de markt functioneert. Omdat die markt evenwel, net zoals de natuur, een amoreel systeem is dat vanuit het oogpunt der rechtvaardigheid een aantal duidelijke tekortkomingen vertoont, probeert de mens dat systeem zoveel mogelijk bij te sturen. De markt afschaffen en vervangen door een centraal gestuurde economie bleek niet te werken, en een ander alternatief voor efficiënte welvaartproductie is tot nader order nog niet gevonden. Alweer om dezelfde reden: zelf top-down een complex systeem proberen te bouwen en manipuleren, is bijzonder moeilijk.

Een grote uitdaging voor de mensheid - om het eens wat gezwollen te formuleren - bestaat erin om ons niet te laten overrompelen door zelforganiserende systemen, maar er integendeel ons voordeel mee te doen. Google toont ons een nieuwe manier waarop de zogenaamde 'wijsheid van de massa' kan worden ontgonnen: puur op basis van de hoeveelheid links 'weet' google dat het satelliet is, en niet satteliet.

Een interessant eindejaarsvraagje zou kunnen zijn: wat komt er ná Google, en zullen we daar in 2007 al iets van merken? Zal het iets zijn waarmee we de markt - of wie weet: de democratie - kunnen verfijnen?

En zal het enquêtes overbodig maken?

Joël De Ceulaer
http://www.knack.be/cmp/1(...)e-massa-article.html
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:32:03 #102
93744 Finder_elf_towns
Sterf nu en vloek tevergeefs
pi_45071239
Ik maakte slechts je verhaal op ludieke wijze af.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:32:20 #103
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_45071249
quote:
Gronings computermodel voorspelt regeerakkoord

Uitgegeven: 5 januari 2007 12:05
Laatst gewijzigd: 5 januari 2007 12:21
GRONINGEN - De leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn nog druk aan het overleggen over de vorming van het nieuwe kabinet, maar Groningse wetenschappers zeggen nu al te weten hoe het regeerakkoord eruit zal zien.

Dankzij een computermodel zeggen de wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) te kunnen voorspellen welke compromissen er worden gesloten op belangrijke discussiepunten.

Standpunten

Volgens de wetenschappers zal het regeerakkoord dicht bij de standpunten van de ChristenUnie liggen. Zo komt er volgens de wetenschappers een kindgebonden budget, een inkomensafhankelijke bijdrage per kind naast de kinderbijslag.

De hypotheekrenteaftrek blijft gehandhaafd, naar de zin van het CDA. Echter, hoewel de gedeeltelijke fiscalisering van de AOW "onbespreekbaar" is voor het CDA, krijgt de PvdA op een ander onderdeel toch haar zin. Een generaal pardon komt er sowieso.

Verder verwachten de wetenschappers meer nadruk op stervensbegeleiding en pijnbestrijding, ten koste van euthanasie.

Onderhandeling

Het computermodel gaat ervan uit dat partijen in onderhandeling eerder toegeven in onderwerpen die relatief minder belangrijk voor ze zijn. "Op basis van de vele ervaringen die we hebben opgedaan in het verleden, kunnen we stellen dat 70 tot 80 procent van de voorspellingen uit zal komen", aldus hoogleraar Methoden en Technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek Frans Stokman.

De experts hebben in totaal elf actuele thema's onder de loep genomen. Overigens kan het model geen rekening houden met alle factoren die tijdens de kabinetsformatie spelen, zoals een gebrek aan chemie tussen de partijleiders en de vaardigheden van de onderhandelaars.
Wat een baggerakkoord, ik wil opnieuw stemmen
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
pi_45071258
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:32 schreef Finder_elf_towns het volgende:
Ik maakte slechts je verhaal op ludieke wijze af.
*aai-over-bol-smiley*
pi_45071578
quote:
Fact of the day

Eritrea, the small country that separates Ethiopia from the Red Sea, has a conscript army of 350,000 members — amounting to nearly one-tenth of the nation's population.

Financial Times
pi_45071586
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:26 schreef Aoristus het volgende:

[..]

Dat zijn geen zielenroerselen meer, dat is regelrechte achterlijkheid.
Toch knap dat een gemeenschap al bijna tweeduizend jaar typetjes produceert die dit blijven volhouden.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:45:05 #107
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_45071647
quote:
Op vrijdag 5 januari 2007 21:18 schreef EchtGaaf het volgende:
Laatste post.:
[..]

Gevonden.......

DORIS DAY
=========

Ik ken 'n heel leuk tentje
Daar speelt een prima bandje
En iedereen die kent je
Hou je mond nee niets te maren
Poets je schoenen kam je haren
Hé er is geen bal op de tv
Alleen 'n film met Doris Day
En wat dacht je van net twee
Ein Wiener operette
Nee er zit een knop op je TV
Die helpt je zo uit de puree

Druk 'em in en ga maar mee de bloemen buiten zetten

Bah wat 'n misère
Als Marco staat te blèren
Of 'n documantaire
Kan dan niemand ons bevrijden
Van Willem Duys en Van der Meyden
En hoor ze nou es slissen
In spelletjes en kwissen
'N mens kan zich vergissen
Maar dit is toch al te lullig imbeciel en onbenullig
Ik weet nog dat mijn stoere oudere neef het plaatje1 ervan draaide. Doe Maar ofzo?


1 Voor de jongeren: Soort van grote zwarte CD2.
2 Voor de allerjongsten: Voor de iPod kwamen muziekbestanden (mp3 achtig) op losse media welke je in je muziekspeler stopte.
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:46:17 #108
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_45071679
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:43 schreef Autodidact het volgende:

[..]

Toch knap dat een gemeenschap al bijna tweeduizend jaar typetjes produceert die dit blijven volhouden.

Rond de eeuwwisseling stond de krant vol met gekken, mensen die zich Bobby bible noemden en die zelfmoord pleegden omdat er geen rapture kwam. Daarna werd het 2000 argument natuurlijk verdoezeld door argumenten dat er nooit een specifiek jaartal is genoemd in de bijbel

Ik dacht dat de hoop inmiddels was gevestigd op de maya kalender
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
pi_45071683
"Ik weet nog dat mijn stoere oudere neef het plaatje, dat een soort van grote zwarte CD was, ervan draaide. Doe Maar ofzo?"

Dat mag niet meer, ofzo?
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:46:29 #110
158292 problematiQue
Correspondent ter Plaatse
pi_45071688
nou.. een nichtje heeft een hartstilstand gehad - wordt nu 48 uur kunstmatig in coma gehouden in het ziekenhuis. Goedemiddag!
pi_45071699
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:46 schreef problematiQue het volgende:
nou.. een nichtje heeft een hartstilstand gehad - wordt nu 48 uur kunstmatig in coma gehouden in het ziekenhuis. Goedemiddag!
Nou, goedemiddag. Komt dat zo?
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:51:06 #112
158292 problematiQue
Correspondent ter Plaatse
pi_45071851
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:46 schreef Monidique het volgende:

[..]

Nou, goedemiddag. Komt dat zo?
geen idee. Ze stikte *opeens*, meer weet ik ook niet. Ik werd net kort en bondig geïnformeerd door een ander nichtje over MSN.
pi_45071875
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:45 schreef Napalm het volgende:

[..]

Ik weet nog dat mijn stoere oudere neef het plaatje1 ervan draaide. Doe Maar ofzo?
Klopt

DoeMaar........dezelfde als die van De Bom......etc. etc.
quote:
1 Voor de jongeren: Soort van grote zwarte CD2.
2 Voor de allerjongsten: Voor de iPod kwamen muziekbestanden (mp3 ahctig) op losse media welke je in je muziekspeler stopte.
pi_45071886
Is niet best. Ik hoop dat jullie binnenkort wat meer weten en dat het goed komt.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 13:56:55 #115
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_45072044
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:51 schreef problematiQue het volgende:

[..]

geen idee. Ze stikte *opeens*, meer weet ik ook niet. Ik werd net kort en bondig geïnformeerd door een ander nichtje over MSN.
bizar.
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
pi_45072051
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:46 schreef problematiQue het volgende:
nou.. een nichtje heeft een hartstilstand gehad - wordt nu 48 uur kunstmatig in coma gehouden in het ziekenhuis. Goedemiddag!
Goh, wat erg. Dat is erg schrikken.....maar hopen dat ze geen hersenbeschadiging heeft opgelopen.....
  zaterdag 6 januari 2007 @ 14:02:09 #117
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_45072204
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:51 schreef EchtGaaf het volgende:

[..]

Klopt

DoeMaar........dezelfde als die van De Bom......etc. etc.
De bom valt nooit.

Doet me denken aan m`n Pop in je Moerstaal CDs.
quote:
Carriere maken voordat de bom valt
Werken aan mijn toekomst voordat de bom valt
Ik ren door mijn agenda voordat de bom valt
Veilig in het ziekenfonds voordat de bom valt

En als de bom valt
Dan lig ik in mijn nette pak, diploma's en mijn cheques op zak
Mijn polis en mijn woordenschat --aaoei
Onder de flatgebouwen van de stad naast jou

Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van
Het geeft niet of je rent
'k Heb jou nooit gekend, 'k wil weten wie je bent
'k Wil weten wie je bent

Ik ben verzeker van succes tegen brand en voor mijn leven
Ik heb van alles, maar geen tijd, ook niet voor heel even
Ik moet aan mijn salaris denken en aan mijn relaties
Maar liever weet ik wie jij bent voordat het te laat is

Want als de bom valt...(etc.)

Jij moet nog huiswerk maken voordat de bom valt
Een diploma halen voordat de bom valt
E is MC kwadraat voordat de bom valt
Mit nach nebst naechst samt bei seit von zu zuwider entgegen ausser aus
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 13:51 schreef EchtGaaf het volgende:
De humor is in de aanbieding vandaag
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 14:04:52 #118
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_45072290
quote:
Over De Muur
Klein Orkest
Submitted by : Marianne Hofman

*

Oost Berlijn, Unter Den Linden
Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels
Waar Lenin en Marx nog steeds op een voetstuk staan


En iedereen werkt, hamers en sikkels
Terwijl in paradepas de wacht wordt gewisseld
Veertig jaar socialisme, er is in die tijd veel bereikt

Maar wat is nou die heilstaat als er muren omheen staan
Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan
Ach wat is nou die heilstaat, zeg mij wat is hij waard
Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard

En alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het ijzeren gordijn
Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn
Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn

West Berlijn, de Kurfurstendam
Er wandelen mensen langs porno- en peepshow
Waar Mercedes en Cola nog steeds op een voetstuk staan

En de neonreclames die glitterend lokken
Kom dansen, kom eten, kom zuipen, kom gokken
Dat is nou veertig jaar vrijheid, er is in die tijd veel bereikt

Maar wat is nou die vrijheid zonder huis zonder baan
Zoveel Turken in Kreuzberg die amper kunnen bestaan
Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur
En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur

En de vogels vliegen van West naar Oost Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het ijzeren gordijn
Omdat ze soms in het oosten, soms ook in het westen willen zijn
Omdat er brood ligt soms bij de Gedächtniskirche
Soms op het Alexanderplein
Ook fraai.
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
pi_45072317
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 14:04 schreef Napalm het volgende:

[..]

Ook fraai.
Ja, ook mooi.........Lekker rustig.....Maar ik hou juist ook weer van hele harde muziek, maakt niet uit wat....
pi_45072438
quote:
Belfast Child
When my love said to me,
Meet me down by the gallow tree.
For it's sad news I bring,
About this old town and all that it's offering.
Some say troubles abound,
Some day soon they're gonna pull the old town down.
One day we'll return here,
When the Belfast Child sings again

Brothers, sisters, where are you now?
As I look for you right through the crowd.
All my life here I've spent,
With my faith in God the Church and the Government.
But there's sadness abound,
Some day soon they're gonna pull the old town down.

One day we'll return here,
When the Belfast Child sings again,
When the Belfast Child sings again

So come back Billy, won't you come on home?
Come back Mary, you've been away so long.
The streets are empty, and your mother's gone.
The girls are crying, it's been oh so long.
And your father's calling, come on home.
Won't you come on home, won't you come on home?

Come back people, you've been gone a while,
And the war is raging, through the Emerald Isle.
That's flesh and blood man, that's flesh and blood,
All the girls are crying but all's not lost.

The streets are empty, the streets are cold.
Won't you come on home, won't you come on home?

The streets are empty,
Life goes on.

One day we'll return here,
When the Belfast Child sings again,
When the Belfast Child sings again
Heerlijk. Dat over mijn Etude Ikaros speakers.....Volgas.....
  zaterdag 6 januari 2007 @ 14:10:39 #122
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_45072456
quote:
me thinks you have fucked up your link...

Verder hoeft dat niet grappig te zijn maaar gewoon heel serieus; als A klaagt en zegt dat B hem anders dient te behandelen want "fatsoen" e.d. dan moet A nu daad bij woord voegen..


Enfin, op naar de (laatste) nieuwjaarsborrel..
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
pi_45072477
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 14:10 schreef Napalm het volgende:
Verder hoeft dat niet grappig te zijn maaar gewoon heel serieus; als A klaagt en zegt dat B hem anders dient te behandelen want "fatsoen" e.d. dan moet A nu daad bij woord voegen..
http://www.foxnews.com/story/0,2933,241535,00.html

En jawel, het is heel grappig. Het toont de inherente en typische hypocrisie van Republikeinen.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 14:20:15 #124
66825 Reya
Fier Wallon
pi_45072740
Huishoudelijke mededeling:

De vijfde POL-meeting
  zaterdag 6 januari 2007 @ 14:30:17 #125
28640 Sidekick
Ban the fucker
pi_45073035
Ik word weer eens buitengesloten.
A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic - Joseph Stalin
Political power grows out of the barrel of a gun - Mao Zedong
I will eat the headdoekjes rauw - Geert Wilders
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')